Page 1

SRCE!

Lorella Flego: “Vsi bi radi imeli prijatelja, malokdo pa si prizadeva, da bi to bil.” 18

zurnal24 GORENJSKA

četrtek, 24. septembra 2009 www.zurnal24.si

TEMA

Št.159/2009 / ISSN 1855-2277 / www.zurnal24.si / NAJhItREJŠA pOt dO NAS: TElEFOn: 080 2420, sMs: 4224 NAVEZA SMS, MMs: 4224 NAVEZA MMS, E-pOšTa: NAVEZA@ZuRNAl24.SI

Abraham na Gradu Strmol Milan M. Cvikl. Za grajsko zabavo za nekaj deset ljudi ob abrahamu je odštel le 1.162 evrov.

Grad Strmol. Generalni sekretar vlade Cvikl praznoval za 1.162 evrov.

BIZNIS

2

Poceni, a grajsko bahavi abraham

Šrot vrača udarec Tožbe. Infond Holding po sodni poti od treh bank zahteva 130 milijonov evrov odškodnine.

12

navigator24  Slovenija Novo žarišče gripe.............8  Šport Olimpija prva v mestu.......15

 Scena Petrol – bend, ki zažiga....26

FOTOMONTAŽA: m4!

2, 3

 Življenje Jesen v osemdesetih........20

Uradni cenik. Za zgornji znesek bi lahko povabil le enajst ljudi, ki bi le jedli in nič pili. Cvikl jih je povabil nekaj deset.

Vas zanima, če bo varno leteti z jadralnim padalom? Kliknite na www.vreme.net!

Dosežemo vse.


gORENJSKA 4

Prebivalcem se zahvaljujem za strpnost in razumevanje, ki so ju pokazali med prenovo.

četrtek, 24. septembra 2009 gorenjska@zurnal24.si www.zurnal24.si

Moderni loški pasijon Premiera. Škofjeloški Zavod O je v sodelovanju s škofjeloškim klubom študentov v okviru dnevov evropske kulturne dediščine pripravil modernizirano različico Škofjeloškega pasijona, najstarejšega slovenskega dramskega besedila, ki ga bodo umetniško interpretirali s pomočjo gledališča, filma, sodobnega plesa, umetniških inštalacij, slikarstva, elektronske glasbe in internetne umetnosti.V dogajanje, ki bo trajalo trinajst dni, bodo vključili tudi razstavo na Mestnem trgu in gledališki predstavi v atriju Loškega gradu. Premiera bo na sporedu nocoj ob 20. uri, ponovitev pa jutri ob isti uri. R. Š.

Dovje

Mihelov semenj

Saga (ne)imenovanja Nov razpis. Namesto imenovanja novega direktorja kranjske komunale. >>

iztok golob

Kranj. Svet občin ustanoviteljic kranjske komunale v torek ni imenoval novega direktorja. Župani so se z večino odločili, da razpis zaključijo, ne potrdijo nobenega kandidata in v najkrajšem možnem času ponovijo razpis.

Krivo lobiranje

“V času do imenovanja se je pojavilo toliko nedopustnih prijemov lobiranja, da je to je močno dvignilo strasti in zameglilo realno končno odločitev,” je odločitev pojasnil kranjski župan Damijan Perne. Njegovo mnenje ima zaradi večinskega deleža Mestne občine Kranj v svetu največjo težo, ne pa tudi odločilne. Brez njegovega soglasja kandidat namreč nima nobene možnosti, vendar pa tudi Perne potrebuje glas vsaj še enega kolega.

IZTOK GOLOB

Škofja Loka

borut Sajovic, tržiški župan, po prvi fazi obnove mestnega jedra

Hočevar ne uživa podpre

Sedanji direktor komunale Ivan Hočevar je bil eden od treh najresnejših kandidatov. Odločitev županov o ponovitvi razpisa razume kot nezaupnico.

Če nič drugega, se zdi, da podpore županov ne uživa več zdajšnji direktor komunale Ivan Hočevar. Je eden od treh, ki je prišel v ožji izbor in, če bi imel podporo, bi mu včeraj potrdili nov mandat. “Se strinjam,” je povedal. Odločitve županov o ponovitvi razpisa ni želel komentirati, očitno pa tudi sam ne verjame, da bi bil lahko spet izbran. “Ko se odločiš za tako delovno mesto, lahko pričakuješ tudi to. Nisem ne prvi ne zadnji ne edini. Življenje

Čebulj kritično

Odločitve o ponovitvi razpisa pa ni podprl župan Cerkelj Franc Čebulj. Meni, da gre za oklevanje, ki škodi reševanju ključnih težav, s katerimi se spopada komunala. Ocenjuje, da gre za diskreditacijo vseh vpletenih v postopek, članov nadzornega odbora, komisije, pa tudi kandidatov, za neodločnost pa krivi predvsem kranjskega župana Damijana Perneta. iztok.golob@zurnal24.si

Otroci. V parku Podmežakla druga Lumpijeva olimpijada.

Tradicionalno. V nedeljo na Dovjem organizirajo Mihelov semenj. Okusili boste lahko domačo kulinariko in si ogledali izdelke domače in umetnostne obrti. Predstavili bodo tudi dejavnosti na temo kulturno-etnološke dediščine pod Triglavom. A. S.

V olimpijskem duhu

ANDRAŽ SODJA

trženje

01/280 27 05 oglasi@zurnal24.si

gre naprej,” je sklenil.

Otroci so se v jeseniškem športnem hramu spoznavali z olimpijskim športnim duhom.

Jesenice. Včeraj so se v športnem parku Podmežakla v različnih igrah otroci jeseniških vrtcev in prvih dveh razredov osnovnih šol preizkusili na drugi Lumpijevi olimpijadi. Kot je povedal Brane Jeršin z Zavoda za šport Jesenice, je prireditev namenjena spoznavanju otrok z olimpijsko idejo in preživljanju prijetnega dopoldneva na soncu.

“Prireditve se je udeležilo 300 otrok iz jeseniških vrtcev ter okoli 250 otrok prvega in drugega razreda osnovnih šol. Pripravili smo jim poligon z osmimi postajami, nekaj je bilo skakanja in iger z žogo, pripravili smo tekaško tekmovanje, igre pa so bile zastavljene tako, da je lahko vsak naredil vse in so bili na koncu vsi zmagovalci,” je dejal Jeršin. A. S.


ponedeljek, 14. maja 20

GORENJSKA 5

četrtek, 24. septembra 2009 www.zurnal24.si

Po rudarski učni poti

Modna revija v Ostrigi

Jesenice. V soboto se lahko v Javorniškem Rovtu z vodnikom sprehodite po naravoslovni in rudarski učni poti. Zbor bo ob 8. uri pred turističnoinformacijskim centrom.

Škofja Loka. V Ostrigi bo danes ob 21. uri modna revija z Evi in Ajdo Žagar ter Viktorijo Štancer – Indeego. Štancerjeva ima salon že dve leti, sestri Žagar pa se predstavljata prvič.

Gorenjska podjetja

Nove cene. Odlaganje odpadkov se bo podražilo za desetkrat.

Prihaja račun za Tenetiše >>

centralna redakcija

50

Kranj. Cene odlaganja komu-

Subvencioniranje cene

Za gospodinjstva naj bi se omenjena storitev podražila na 8,5 evra za liter, za poslovno dejavnost pa za 1,58 evra na odvoz 80-litrskega zabojnika in skoraj za 22 evrov za 1.100-litrski zabojnik. Ob tem so predstavniki občinske uprave predlagali, naj se polovica dviga cen v leto-

andraž sodja

nalnih odpadkov se bodo v Mestni Občini Kranj povečale za desetkrat. Občinski svetniki so namreč včeraj potrdili predlog dviga cen občinske uprave, ki je usklajen s kranjsko komunalo. Dvig cen je potrdila tudi Občina Naklo. Glavni razlog za podražitev naj bi bilo zaprtje deponije v Tenetišah. Gorenjske občine lahko na Mali Mežakli odlagajo le polovico odpadkov, druge pa vozijo v Logatec, kjer plačujejo višja jamstva za odlaganje. Deponija Logatec namreč ni opredeljena kot regijska. šnjem letu subvencionira iz občinskega proračuna. Sicer pa končne cene odvoza odpadkov, ki bodo objavljene tudi na spletnih straneh kranjske komunale, vključujejo ceno prevoza odpadkov na drugo odlagališče, okoljske dajatve in finančno jamstvo.

Nove cene odlaganja komunalnih odpadkov bodo veljale šest mesecev, in sicer od 1. oktobra.



evrov na tono odloženih odpadkov znaša jamstvo na deponiji Logatec, medtem ko jamstvo na Mali Mežakli (na fotografiji) znaša 15 evrov.

24dejstva

Samo odlaganje Podražitev. Za gospodinjstva naj bi se v povprečju odlaganje smeti podražilo za trikrat. Komunala pa ne draži zbiranja in odvoza odpadkov.

desk@zurnal24.si

Cenejše ogrevanje na Planini Kranj. Domplan se je odzval na cenejšo ponudbo konkurence. Posodobitev toplarne. Ogrevanje. Ogrevanje na Planini se bo že v letošnji kurilni sezoni pocenilo za štiri odstotke. Znižanje je rezultat nedavnega dogovora civilne iniciative ogrevanje na Planini in kranjskega Domplana.

IZToK GoLoB

Konkurenca

Direktorica Domplana Vera Zevnik bo danes napovedala cenejše ogrevanje na Planini.

Neuradno naj bi se Domplan odzval na cenejše ponudbe konkurentov, odgovorni v podjetju pa pred današnjo novinarsko konferenco o tem niso želeli govoriti.

Posodobitev kotlovnice

Na tiskovni konferenci naj bi predstavili tudi ukrepe za posodobitev toplarne na Planini v Kranju in za nižjo porabo zemeljskega plina na račun projekta kogeneracije. Gre za soproizvodnjo električne energije in toplote, ki obeta večji izkoristek surovine in manjše emisije v okolje. Že oktobra naj bi za projekt začeli zbirati podporo med stanovalci. I. G.

Dobiček tudi delavcem Radovljica. “Na Gorenjskem so razmere podobne kot drugje po Sloveniji. Veliko delavcev je izgubilo delo s trdim odpuščanjem, v vseh gorenjskih podjetjih pa je tudi veliko tihega odpuščanja,” je včeraj dejala Romana Oman, sekretarka gorenjske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Omanova je še poudarila, da je zdaj najhuje v lesarskih in turističnih dejavnostih; prav v zadnjih so delavci do skrajnosti izkoriščani in slabo plačani. Na vprašanje, v katerih podjetjih so delavci v najslabšem položaju, pa je dejala, da imen podjetij ne more povedati. Včeraj prav tako nismo dobili podatkov o tem, koliko delavcev je na Gorenjskem v zadnjih mesecih izgubilo delo in kje se še obetajo odpuščanja. R. Š.

Prestižno

Million Club v Kranju Ples. V hotelu Creina v Kranju bo danes odprl vrata Million Club. Po skoraj desetih letih se v gorenjsko prestolnico vrača utrip po vzoru nekdanjih diskotek. Predstavnik za stike z javnostmi Filip Kocjančič opozarja na prestižno ponudbo in ocenjuje, da bo klub spadal v sam slovenski vrh. Temu primerno so povsem preuredili nekdanjo diskoteko. Prostora bo za 600 ljudi. Na odprtju bo glasbo vrtel didžej Valentino Kanzyani. I. G.


ponedeljek, 14. maja 20

6 HITRE VESTI

Kranjska Gora do 2025 Program. V Kranjski Gori so včeraj predstavili dolgoročni razvojni program Občine Kranjska Gora do leta 2025, ki ga je občinski svet na zadnji seji v prvem branju že potrdil. Novi razvojni načrt so v največji meri s svojimi videnji prihodnosti oblikovali Kranjskogorčani; v raziskavi je sodelovalo 384 občanov Kranjske Gore in sosednjih občin. Opozorili so predvsem na težave z zaposlovanjem, prometno infrastrukturo, prostorskimi načrti in pomanjkanjem prireditev, sama turistična ponudba občine pa je zelo dobro ocenjena. Predstavnik svetovalnega podjetja Bojan Mažgon je poudaril, da ima Kranjska Gora zaradi nezadolženosti veliko prostora za investicije, po razvojnem programu pa mora pozornost posvetiti predvsem povezovanju z drugimi občinami v soseščini ter povečevanju vključenosti prebivalcev v razvoj občine in dejavnemu sodelovanju pri zagotavljanju virov financiranja. A. S.

Požar

Le gmotna škoda

Pandemska gripa. Za okužene izolacijski oddelki in posebne ambulante.

Hospitaliziran še nihče >>

veronika rupnik

Primorska. “Smo v sklepni fazi priprave načrta delovanja zdravstvenega doma (ZD) v primeru pandemije gripe. Predvideno je delovanje posebnih ambulant za bolnike, zbolele za gripo in za preostale paciente posebej,” razlaga Zlatko Čičigoj, strokovni vodja ZD Koper. Pacientom svetuje cepljenje proti navadni gripi, ogroženim skupinam pa tudi cepljenje proti novi gripi. Sicer pa bolnike, ki imajo simptome gripe, prosi, naj zdravnika pokličejo po telefonu, da ne bi obremenjevali zdravstvenih delavcev in širili obolenja. Obisk pri zdravniku je potreben le v primeru zapletov.

Le odstotek v bolnišnico

Natančen načrt ukrepov so izdelali tudi v Splošni bolnišnici Izola (SBI) in Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Doslej v nobeni bolnišnici niso hospitalizirali še nikogar z virusom nove gripe. Edvina Gregorič, v. d. strokovne direktorice SBI,

25

odstokov populacije je srednja možnost obolevnosti, osem tednov pa predvideno trajanje pandemije.

NATAŠA RUČNA

Vizija razvoja

www.zurnal24.si četrtek, 24. septembra 2009

kjer bi v predvidenem izolacijskem oddelku lahko zagotovili 54 bolniških postelj, ocenjuje, da bi v primeru širjenja gripe bolnišnično zdravljenje potrebovalo le 0,55 do največ en odstotek bolnikov. Da bi preprečili križanje poti, so po besedah direktorja Silvana Sakside v šempetr-

Maribor. Ob 7. uri zjutraj je v središču Maribora izbruhnil požar. “Najverjetneje zaradi kratkega stika na računalniku je zagorelo v poslovni stavbi na Glavnem trgu. V pisarni je požar povsem uničil računalniško in pisarniško opremo, v dveh sosednjih pisarnah pa je bil poškodovan strop. Po nestrokovnih ocenah je gmotne škode za okoli 45 tisoč evrov,” so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje. K. P.

Mip

20 €

Ogromna marela. Bralec Gregor Mitar nam je poslal fotografijo z uspešnega gobarskega pohoda. Njegova partnerica je na Mrzlem vrhu nad Žirmi našla gobo dežnikarico s premerom klobuka kar 48 centimetrov. S. K.

ski bolnišnici sprejemno ambulanto za okužene bolnike in poseben izolacijski oddelek, v katerem bi lahko sprejeli do 28 bolnikov, predvideli v stari stavbi. V kratkem bodo dobili tudi cepivo proti pandemski gripi, priskrbeli pa so že 170 dodatnih škatlic tamifluja. veronika.rupnik@zurnal24.si

Delali bodo mortadelo

GREGOR MITAR

žurnalovanaveza

“Nenamenska uporaba tamifluja povzroča odpornost na zdravilo,” opozarja Edvina Gregorič.

Kromberk. Panvita bo najela Mipove obrate v Kromberku, kjer bodo pod Mipovo blagovno znamko spet začeli proizvajati mortadelo ter kuhan in pečen pršut. Najeli bodo predvidoma od 40 do 50 nekdanjih delavcev. Najem je predviden za šest mesecev oziroma do prodaje premoženja Mipa v stečajnem postopku. N. R.


ponedeljek, 14. maja 20

28 SCENA

www.zurnal24.si četrtek, 24. septembra 2009

Prepovedana Katarina Čas Cenzura. Oralni prizor v videospotu The Tide povzročil preglavice MTV. Gibonni – Zlatan stipišić je večkratni dobitnik porinov.

Koncert

Na ladje in Gibonnija Izola. V Simonovem zalivu bo v petek ob 21.30 nastopil hrvaški pevec Gibbonni. Dalmatinski šarmer bo na osrednjem slovenskem prodajnem salonu navtike Izola Boat Show nastopil s klapo Iskon, ki je znana po sodelovanju s splitsko zasedbo The Beat Fleet in po priredbah pesmi Đavolov in Oliverja Dragojevića. Za vstopnino boste v predprodaji odšteli 15, na dan koncerta pa 18 evrov. D. B.

>>

Čarli bi, pa ne more

BarBara Snoj, Daša Mavrič

Ljubljana. V ponedeljek je MTV premierno predvajal videospot benda The Tide Snow. Po štirih predvajanjih so videospot, ki med drugim prikazuje oralni seks, umaknili, pozneje pa si spet premislili, saj prizor “ni tako hud, kot je bilo videti na začetku,” je povedal Bill Kapelj, bendov predstavnik za stike z javnostmi.

sporna skočir in Časova

Videospot je režiral Miha Knific, v njem pa so odlomki njegovega novega filma Lovec oblakov. V filmu med drugim nastopajo Boris in Sebastian Cavazza, Elena Pečarič, Katarina Čas in Grega Skočir, glavna akterja oralnega seksa pa sta prav zadnja dva.

Videospot skupine The Tide naj bi bil sporen zaradi neškodljivega oralnega prizora Časove in skočirja.

tečaji

Kranj

w Tečaj meditacije Zmaga nad notranjim sovražnikom. Tečaji so primerni za vsakogar ne glede na prepričanje ali na izkustvo v meditaciji. Primerni so tudi za začetnike, saj vsako meditacijo jasno razloži in vodi učitelj. 18.00, Kranjska hiša, Glavni trg 2 Cena celotnega tečaja (4 tedni) 16, posamezen obisk 5 €

delavnice

Jesenice

w Delavnice za mlade, starejše od 15 let. 16.00, MT Center II & 04/588 46 80

razstave

Radomlje

w Do 30. septembra je na ogled razstava novih gred s trajnicami. 8.00–20.00, Arboretum Volčji Potok Vstopnina v park po ceniku, objavljenem na spletni strani & 01/831 23 45

Bled

w Do 14. oktobra je na ogled razstava Mali skrivnostni svet: Živi svet gozdnih tal. Predstavlja pomen gozdnih tal, ki so pomemben življenjski prostor številnih organizmov. 10.00–18.00 (tor.–ned.), infosredišče

scena@zurnal24.si

filmskihit

koledar dogodkov 

“Glede videspotov prav vse zaupamo Mihu Knificu, ki dela kakovostne filme in spote. On je izbral ta prizor,” je na vprašanje, zakaj so se odločili za izbiro prav tega prizora, odgovoril pevec skupine Tomaž Štular.

Ker MTV ni edina televizija, kjer vrtijo domače videospote, nas je zanimalo, zakaj se The Tide ne predstavljajo na Čarli TV. “Oni za teden predvajanja zahtevajo 500 evrov,” je povedal Štular. Direktor Čarli TV Sebastijan Artič, bolj znan kot Žan Lublanski, pa pravi, da predvajajo le toliko slovenske glasbe, kot je zakonsko določeno. “Naši državi ni v interesu, da bi podpirala slovensko glasbeno televizijo,” je pojasnil Artič in poudaril, da je Čarli tri leta podpiral prav vsakega našega glasbenika. “Če skupina lahko posname spot za pet tisoč evrov, lahko plača tudi 500 evrov, da se bo ta predvajal,” je dodal.

Triglavska roža na Bledu, Ljubljanska cesta 27 & 04/578 02 10 KAKoVosT AKCIJA ZABAVA ERoTIKA

Kranj

w Do 27. septembra je na ogled razstava 1996 Sandija Eržena. 15.00–21.00, MKC Kranj, Tomšičeva ulica 21 Vstop prost

gledališče

Kranj

w Komedija Nikolaja Vasiljeviča Gogolja z naslovom Revizor. Predstava je posvečena 200. obletnici Gogoljevega rojstva. Režija: Mateja Koležnik. 19.30, Prešernovo gledališče Kranj & 04/201 02 00

Škofja Loka

w Pasijon – Verzija 2. Tokratna verzija Škofjeloškega pasijona bo modernizirana. S pomočjo umetniških zvrsti, torej s pomočjo gledališča, filma, sodobnega plesa, umetniških inštalacij, slikarstva, elektronske glasbe in spletne umetnosti, bodo umetniki predstavili prej omenjeno besedilo. 20.00, Škofjeloški grad Vstopnice po 6 in 8 € & 04/201 02 00

HHH HHH HHH HHH

VEČ NA: www. kolosej.si

V višave (ZDA) Animirana družinska pustolovščina. Življenje 78-letnega

upokojenca Karla je bilo vedno mirno in neopazno, zato se na stara leta odloči uresničiti svoje sanje ter izpolniti dolgoletno obljubo. S pomo-

čjo tisočih balonov, ki jih naveže na svojo hišo, poleti fantastičnim avanturam nasproti, a s seboj nevede odnese tudi radovednega tabornika. Režija: Pete Docter, Bob Peterson.

kinoprogram Kranj

Kolosej De Luxe & 04/202 16 91 w Grda resnica, romantična komedija, 17.00, 19.10, 21.20 w Coco Chanel, biografska drama, 17.10, 19.25, 21.40 w V višave (3D), animirana družinska pustolovščina, 16.40, 18.50, 21.00

Ljubljana

Kolosej & 01/520 55 00 w V višave, animirana družinska pustolovščina, 16.30, 18.45, 21.00 w Komiki, komična drama, 18.00, 21.10 w Neslavne barabe, vojna akcija, 18.15, 21.20 Kinoklub Vič & 01/241 84 10 w Povračilo, drama, 16.00, 18.30, 21.00

http://www.zurnal24.si/printversion/2009/09/24/gorenjska  

http://www.zurnal24.si/printversion/2009/09/24/gorenjska.pdf

Advertisement