Page 1

SRCE!

Lorella Flego: “Vsi bi radi imeli prijatelja, malokdo pa si prizadeva, da bi to bil.” 18

zurnal24 DOLENJSKA, BELA KRAJINA IN POSAVJE

četrtek, 24. septembra 2009 www.zurnal24.si

TEMA

Št.159/2009 / ISSN 1855-2269 / www.zurnal24.si / NAJhItREJŠA POt DO NAS: TElEFOn: 080 2420, sMs: 4224 NAVEZA SMS, MMs: 4224 NAVEZA MMS, E-pOšTa: NAVEZA@ZuRNAL24.SI

Abraham na Gradu Strmol Milan M. Cvikl. Za grajsko zabavo za nekaj deset ljudi ob abrahamu je odštel le 1.162 evrov.

OŠ Spodnja Idrija. Zbolelo 15 sedmošolcev. Panike za zdaj ni. Otroci v šoli.

BIZNIS

2

Po Polzeli nova gripa tudi v Idriji

Šrot vrača udarec Tožbe. Infond Holding po sodni poti od treh bank zahteva 130 milijonov evrov odškodnine.

12

navigator24

 Šport Olimpija prva v mestu.......15

8

 Življenje Jesen v osemdesetih........20  Scena Petrol – bend, ki zažiga....26

Žarišča. Na OŠ Polzela se razmere normalizirajo. Se gripa res širi tudi na šolah v Logatcu, na Vrhniki in v Grosupljem?

Vas zanima, če bo varno leteti z jadralnim padalom? Kliknite na www.vreme.net!

Dosežemo vse.

ANŽE PETKOVŠEK

 Slovenija Novo žarišče gripe.............8


dOLENJSKA četrtek, 24. septembra 2009 dolenjska@zurnal24.si www.zurnal24.si

24sekund Klic prostovoljcem k sodelovanju Krško. Mladinski center (MC) vabi k sodelovanju prostovoljce, ki bi delali z otroki, pomagali pri organizaciji kulturnih dogodkov in promociji mladinskega dela. Zanje bo v soboto ob 10. uri v MC pripravljeno brezplačno uvodno usposabljanje, ki ga bodo vodili priznani voditelji slovenske filantropije. N. Č. C.

Prekrškar ostal brez avta Šentjanž. Policisti so ustavili 48-letnega voznika osebnega avtomobila iz okolice Sevnice, ki ni imel vozniškega dovoljenja. Ker je bil v zadnjih letih večkrat pravnomočno kaznovan zaradi hujših prekrškov s področja prometne varnosti, so mu osebni avtomobil zasegli. N. Č. C.

Našli so odvrženo novo kolo Lokve. Občani so policiste obvestili, da so ob cesti Armeško–Veliki Kamen, zunaj naselja Lokve, v praproti našli odvrženo novo belo kolo znamke Balance. Policisti so ga pripeljali v hrambo na policijsko postajo, kjer bo počakalotrženje lastnika. Kdor opisano kolo pogreša, naj se z dokazili o lastništvu oglasi na Policijski postaji Krško. N. Č. C.

01/280 27 05 oglasi@zurnal24.si

Bojan Tudija, predlagatelj Dušice Balažek za kandidatko za romsko občinsko svetnico

Krpa pri krpi – cesta Mirnopeška prometnica. Jezni, ker jo le krpajo, namesto da bi jo v celoti prenovili, zbirajo podpise za peticijo. >>

jerca Božič kranjec

Mirna Peč. “Nezadovoljni smo z dozdajšnjimi vlaganji v cesto, saj ne naredijo drugega, kot zgolj krpajo udarne jame, tako da se po njej vozimo kot prek pragov. Zato od države pričakujemo celostno ureditev glavne prometnice skozi našo občino,” je o regionalni cesti Trebnje –Novo mesto prek Občine Mirna Peč povedal Drago Muhič, občinski svetnik in prvopodpisani pod peticijo, ki jo nameravajo nasloviti na Direkcijo Republike Slovenije za ceste (Drsc). Podpise pod peticijo zbirajo od začetka tega meseca po vsej občini, do zdaj so



24dejstva

Ni predvidena

Prenova. Na Drsc smo naslovili vprašanje, kdaj nameravajo obnoviti regionalno cesto Trebnje–Novo mesto skozi Mirno Peč. Odgovorili so nam, da letos in prihodnje leto del na tej cesti ne načrtujejo. “Omenjena cesta se vzdržuje v skladu z načrtom rednega vzdrževanja cest, torej s krpanjem, manjšimi popravili in podobno, s čimer se zagotavlja normalna prevoznost ceste,” so zapisali v odgovoru. Dodali so, da tega, kdaj bo cesta uvrščena v razvojni program, za zdaj še ni mogoče napovedati.

JERCA BOŽIČ KRANJEC

4

Če se lahko opredeliš za Roma zato, da imaš pravico voliti romskega svetnika, pomeni, da lahko tako tudi kandidiraš za romskega svetnika.

jih, kot pravi Muhič, zbrali več sto. Zbirali jih bodo še do konca meseca, v začetku oktobra pa jih bodo poslali na Drsc.

Nevarna za šolarje

V peticiji so pod svojo zahtevo po celoviti ureditvi – preplastitvi omenjene ceste – zapisali, da je ta nevarna za vse udeležence v prometu, posredno pa so ogroženi tisti, ki živijo na vplivnem območju ceste, še posebno šoloobvezni otroci, ki nimajo zagotovljene varne šolske poti, kolesarji in pešci. Podpisnikom se zdi vzdrževanje ceste neprimerno, saj popravila le posameznih delov cestišča niso ustrezna in slabo stanje se iz enega dela le seli na drugega. “Še posebno kritično je bilo letošnjo zimo, ko so udarne jame krpali z betonom, kar pa so le kratkoročne rešitve, ki se iz leta v leto izničijo,” je še povedal Muhič.

Glavna prometna žila skozi Občino Mirno Peč je neprimerno vzdrževana in nevarna za vse udeležence v prometu, pravijo v peticiji.

1

leto po dokončanju avtoceste naj bi zgradili cesto iz kamnoloma na zdajšnjo H1.

Kriv tudi kamnolom

Cesta je v tako slabem stanju predvsem zaradi težkih tovornjakov, ki vozijo iz kamnoloma Vrhpeč, saj ni bila zgrajena za takšne pritiske, je povedal Zvone Lah, župan Mirne Peči. “Eno leto po dokončanju avtoceste naj bi zgradili povezovalno cesto iz kamnoloma na zdajšnjo hitro cesto H1, mimo vasi Jezero, potem tega težkega prometa skozi Mirno Peč ne bo več,” pojasnjuje Lah. Po novem občinskem prostorskem načrtu naj bi cesta Trebnje–Novo mesto na odseku od Ponikev do Mirne peči postala lokalna, zato se, kot sta povedala Muhič in Lah, trudijo, da jo bo država, preden jo prevzamejo, vsaj dobro obnovila. Po Lahovih besedah naj bi z Drsc že potekali pogovori o prenovi odseka od Mirne Peči do Novega mesta, kjer naj bi zgradili tudi državno kolesarsko stezo. jerca.bozic-kranjec@zurnal24.si


ponedeljek, 14. maja 20

DOLENJSKA 5

četrtek, 24. septembra 2009 www.zurnal24.si

Krvi primanjkuje

Osmi Lukčev ples

Novo mesto. Zaradi zmanjšanjih zalog krvi območno združenje Rdečega križa poziva k darovanju ob akcijah ali posamično, posebej RhDnegativne krvodajalce vseh krvnih skupin.

Krško. Jutri ob 20. uri bo v gostišču Žolnir v Kostanjevici že osmi tradicionalni Lukčev ples, na katerem bo za dobro vzdušje in plesno glasbo poskrbel plesni učitelj Sebastijan Vodlan.

Romsko naselje

Raztros pepela. Na sevniškem pokopališču že mogoč tak obred.

Dobili so novo cesto

Odgovor je v vetru nada černič cvetanovski

s finančno podporo krajevne skupnosti ureja še zadnje malenkosti na tistem delu pokopališča, kjer bo mogoč raztros pepela. Prostor je v neposredni bližini mrliške vežice ob kapeli, na tem delu je postavljen tudi spomenik, kamor bodo lahko zapisali imena pokojnikov. “Vendar to ni nujno,” pojasnjuje Polona Sirk s sevniške komunale. “Vsak ima pravico do anonimnosti in če nekdo ne bo želel, da se njegovo ime zapiše tja, se to ne bo zgodilo, ampak bo evidenco o mrtvih, katerih pepel so raztrosili, vodila komunala,” dodaja Sirkova, pristojna za naložbe.

Stroški pokopa

Cena tovrstnega obreda na sevniškem pokopališču bo izračunana po dejanskih stroških, je pojasnila Sirkova, pri čemer je treba upoštevati dej-

NADA ČERNIČ CVETANOVSKI

Sevnica. Komunala Sevnica

stvo, da gre za fino kremacijo, ki je dražja. Poleg tega bodo zaračunali le enkratni najem ob pokopu, pozneje pa ne bo več stroškov. Glede posebnih želja za raztros pepela zunaj za to določenega območja na pokopališču, denimo v hribih, na morju ali gozdu, dovoljenje izdajo le v izjemnih primerih, o tem pa odloča pristojna upravna enota.

Čeprav vse ureditve še niso končane, je raztros pepela že možen.



Prišel je gospod in rekel, naj ga damo na seznam za raztros, saj nima nikogar, ki bi skrbel za njegov grob. Polona Sirk s komunale

24dejstva

Pokopališče Urejajo ga. Komunala je razširila pokopališče še na spodnjo teraso, na novo asfaltirala poti in uredila fontano na vhodu v staro pokopališče. Radi bi uredili še skupno grobišče, kamor bi po desetih letih, ko se nekateri odpovejo grobu, shranjevali žare. Prostor za to je že predviden.

nada.cernic-cvetanovski@zurnal24.si

Zahtevne dirke so vedno izziv

BOGDAN MIKLIČ

>>

Stranska vas. Romsko naselje v bližini Novega mesta, znano tudi po imenu Ruperč vrh, v katerem živi okoli 50 Romov, je nedavno dobilo asfaltno cesto. Pogodbena vrednost naložbe je znašala dobrih 52 tisoč evrov, a naj bi cesta zaradi dodatnih del stala še deset odstotkov več, so povedali na mestni občini. 83 odstotkov zneska je prispevala služba vlade za lokalno samoupravo. Izvedeli smo še, da so Romom v naselju zemljišča ponudili v odkup, poročila cenilca o vrednosti zemljišč pa pričakujejo še ta mesec. J. B. K.

Koncert

Železnik za konec poletja

SAŠA D>ESPOT

Kolesarstvo. Izkušeni Novomeščan ima na svetovnem prvenstvu v Švici vlogo kapetana.

Gorazd Štangelj: “Sicer pa je vsaka dirka poseben izziv, če ne prej, pa takrat, ko si na startu.”

Novo mesto. “Ni me presenetilo, da je selektor mene postavil v vlogo kapetana moštva,” pravi 36-letni Gorazd Štangelj in dodaja: “Tudi ko dirkam v Italiji, me moštveni kolegi pogosto vprašajo za mnenje ali kakšen taktični nasvet, čeprav vedo, da nimam možnosti, da bi na dirki zmagal.” Članska cestna dirka bo na sporedu v nedeljo. “Pogoj za dober rezultat bo vožnja v ospredju, ker je trasa ovinkasta in ozka. Mnogi bodo v prvi polovici dirke prav zaradi prerivanja oziroma želje po tem, da so v ospredju, porabili ve-

liko moči in bodo v zadnjem delu težko konkurirali najboljšim. Upam, da bo vsaj komu od slovenskih kolesarjev uspelo ohraniti moč do konca,” pravi Štangelj, ki sicer ne spada med favorite. Od naših se največ pričakuje od Tadeja Valjavca in Janija Brajkoviča. “Reprezentanca je med najmočnejšimi v zadnjih desetih letih, zato je cilj – uvrstitev med deseterico – upravičen ... Na svetovnem prvenstvu je ozračje še bolj razburljivo, pričakovanja v reprezentančnih dresih še narastejo, s tem pa tudi motivacija in adrenalin,” dodaja Štangelj. S. G.

Na gradu Rajhenburg. Jutri ob 17. uri bo Marko Železnik nastopil s Simfoničnim orkestrom Glasbene šole Krško pod vodstvom Draga Gradiška. Nastopili bodo še: Mihaela Komočar, Estera Cetin, Jelena Vukolič, Branka Žičkar, Martin Šušteršič, Dolfi Moškon in Janko Volčanšek. Če bo deževalo, bo prireditev ob 19. uri v OŠ Jurij Dalmatin Krško. N. Č. C.


ponedeljek, 14. maja 20

6 HITRE VESTI

Vrhnika. Na začetku tedna se je na gradbišču na Vrhniki zgodila nesreča, v kateri je umrl delavec. Pri dvigovanju tovora z žerjavom je ta zanihal in udaril ob steno, ki se je nato zrušila na 37-letnika. Kljub takojšnji pomoči je moški umrl. An. P.

Kolesarko oplazil avtomobil Ljubljana. V torek se je v Stegnah zgodila nesreča, v kateri se je hudo poškodovala kolesarka, ki je namesto po kolesarski stezi vozila po vozišču. Oplazil jo je avtomobil, zato je izgubila nadzor in padla. An. P.

Valvasorjevo delo v mestno knjižnico Ljubljana. Danes ob 19. uri bo v veliki čitalnici Slovanske knjižnice slavnostna podelitev izvoda faksimiliranega natisa Valvasorjeve likovne zbirke Iconotheca Valvasoriana. Mestni knjižnici jo bo podarila fundacija Janeza Vajkarda Valvasorja. An. P.

Delali bodo mortadelo

Kromberk. Panvita bo najela Mipove obrate v Kromberku, kjer bodo pod Mipovo blagovno znamko spet začeli proizvajati mortadelo ter kuhan in pečen pršut. Najeli bodo predvidoma od 40 do 50 nekdanjih delavcev. Najem je predviden za šest mesecev oziroma do prodaje premoženja Mipa v stečajnem postopku. N. R.

Hospitaliziran še nihče >>

veronika rupnik

Primorska. “Smo v sklepni fazi priprave načrta delovanja zdravstvenega doma (ZD) v primeru pandemije gripe. Predvideno je delovanje posebnih ambulant za bolnike, zbolele za gripo in za preostale paciente posebej,” razlaga Zlatko Čičigoj, strokovni vodja ZD Koper. Pacientom svetuje cepljenje proti navadni gripi, ogroženim skupinam pa tudi cepljenje proti novi gripi. Sicer pa bolnike, ki imajo simptome gripe, prosi, naj zdravnika pokličejo po telefonu, da ne bi obremenjevali zdravstvenih delavcev in širili obolenja. Obisk pri zdravniku je potreben le v primeru zapletov.

Le odstotek v bolnišnico

Natančen načrt ukrepov so izdelali tudi v Splošni bolnišnici Izola (SBI) in Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Doslej v nobeni bolnišnici niso hospitalizirali še nikogar z virusom nove gripe. Edvina Gregorič, v. d. strokovne direktorice SBI,

25

odstokov populacije je srednja možnost obolevnosti, osem tednov pa predvideno trajanje pandemije.

NATAŠA RUČNA

V delovni nesreči umrl 37-letni moški

Pandemska gripa. Za okužene izolacijski oddelki in posebne ambulante.

kjer bi v predvidenem izolacijskem oddelku lahko zagotovili 54 bolniških postelj, ocenjuje, da bi v primeru širjenja gripe bolnišnično zdravljenje potrebovalo le 0,55 do največ en odstotek bolnikov. Da bi preprečili križanje poti, so po besedah direktorja Silvana Sakside v šempetr-

“Nenamenska uporaba tamifluja povzroča odpornost na zdravilo,” opozarja Edvina Gregorič.

ski bolnišnici sprejemno ambulanto za okužene bolnike in poseben izolacijski oddelek, v katerem bi lahko sprejeli do 28 bolnikov, predvideli v stari stavbi. V kratkem bodo dobili tudi cepivo proti pandemski gripi, priskrbeli pa so že 170 dodatnih škatlic tamifluja. veronika.rupnik@zurnal24.si

V Jugo na škampe brez vinjet Ukinitev vinjet za Tržačane. Slovenska vlada preučuje možnost izjem zaradi Osimskih sporazumov.

SUZANA KOS

24sekund

www.zurnal24.si četrtek, 24. septembra 2009

Državni sekretar Igor Jakomin je z omembo možnosti za ukinitev vinjet razveselil Tržačane.

Trst, Ljubljana. “Ministrstvo za promet v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve trenutno proučuje v vašem dopisu omenjeno možnost, da bi se v skladu s principom recipročnosti tudi prebivalcem Tržaške pokrajine omogočil brezplačen tranzit na določenem območju Republike Slovenije,” je v odgovoru na pismo, ki ga je prejel od predsednice Tržaške province Marie Terese Basse Poropat, zapisal Igor Jakomin, državni sekretar na ministrstvu za promet. Načelo recipročnosti se nanaša na Osimske sporazu-

me, sklenjene med takratno Jugoslavijo in Italijo pred 40 leti, ki so med drugim določili maloobmejni režim med državama. Ta je predvideval tudi brezplačen tranzit za državljane obeh držav, ki so živeli na območju nekdanjega Svobodnega tržaškega ozemlja (posledično je tudi tržaško cestno omrežje brez cestninskih postaj). Na ministrstvu za promet so dodatno pojasnili, da gre le za vljudnostno pismo. V tržaškem dnevniku Il Piccolo pa se možnosti ukinitve vinjet že veselijo, saj se bodo potem lažjih src odpravili v Jugo na škampe. N. R.


ponedeljek, 14. maja 20

28 SCENA

www.zurnal24.si četrtek, 24. septembra 2009

Prepovedana Katarina Čas Cenzura. Oralni prizor v videospotu The Tide povzročil preglavice MTV. Gibonni – Zlatan Stipišić je večkratni dobitnik porinov.

Koncert

Na ladje in Gibonnija Izola. V Simonovem zalivu bo v petek ob 21.30 nastopil hrvaški pevec Gibbonni. Dalmatinski šarmer bo na osrednjem slovenskem prodajnem salonu navtike Izola Boat Show nastopil s klapo Iskon, ki je znana po sodelovanju s splitsko zasedbo The Beat Fleet in po priredbah pesmi Đavolov in Oliverja Dragojevića. Za vstopnino boste v predprodaji odšteli 15, na dan koncerta pa 18 evrov. D. B.

>>

Čarli bi, pa ne more

BarBara Snoj, Daša Mavrič

Ljubljana. V ponedeljek je MTV premierno predvajal videospot benda The Tide Snow. Po štirih predvajanjih so videospot, ki med drugim prikazuje oralni seks, umaknili, pozneje pa si spet premislili, saj prizor “ni tako hud, kot je bilo videti na začetku,” je povedal Bill Kapelj, bendov predstavnik za stike z javnostmi.

Sporna Skočir in Časova

Videospot je režiral Miha Knific, v njem pa so odlomki njegovega novega filma Lovec oblakov. V filmu med drugim nastopajo Boris in Sebastian Cavazza, Elena Pečarič, Katarina Čas in Grega Skočir, glavna akterja oralnega seksa pa sta prav zadnja dva.

Videospot skupine the tide naj bi bil sporen zaradi neškodljivega oralnega prizora Časove in Skočirja.

razstave

Novo mesto

w Do 31. decembra je na ogled likovna razstava Likovnopedagoška zbirka. V to edinstveno zbirko v Sloveniji je vključenih dobrih sto del približno 60 priznanih slovenskih umetnikov, ki zastopajo vse zvrsti likovnega izražanja. Tako je v njej predstavljenih več kot 30 različnih tehnik. 9.00–17.00 (tor.–sob.), 9.00–13.00 (ned.), Jakčev dom, Sokolska ulica 1 & 07/373 11 31

branja

Novo mesto

w Blaž Podlesnik, sicer docent za novejšo rusko književnost in predavatelj na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, bo v pogovoru z Barbaro Ban predstavil knjigo Kratek pregled ruske kulturne zgodovine, ki je izšla pri založbi filozofske fakultete. 20.00, Knjigarna Goga

 Novo mesto

prireditve

w Peto strokovno srečanje z mednarodno udeležbo Knjižnice – igrišča znanja in zabave, ki ga prirejata Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić iz Karlovca, osrednja knjižnica Slovencev na Hrvaškem. Letošnja tema strokovnega

scena@zurnal24.si

filmskihit

koledar dogodkov 

“Glede videspotov prav vse zaupamo Mihu Knificu, ki dela kakovostne filme in spote. On je izbral ta prizor,” je na vprašanje, zakaj so se odločili za izbiro prav tega prizora, odgovoril pevec skupine Tomaž Štular.

Ker MTV ni edina televizija, kjer vrtijo domače videospote, nas je zanimalo, zakaj se The Tide ne predstavljajo na Čarli TV. “Oni za teden predvajanja zahtevajo 500 evrov,” je povedal Štular. Direktor Čarli TV Sebastijan Artič, bolj znan kot Žan Lublanski, pa pravi, da predvajajo le toliko slovenske glasbe, kot je zakonsko določeno. “Naši državi ni v interesu, da bi podpirala slovensko glasbeno televizijo,” je pojasnil Artič in poudaril, da je Čarli tri leta podpiral prav vsakega našega glasbenika. “Če skupina lahko posname spot za pet tisoč evrov, lahko plača tudi 500 evrov, da se bo ta predvajal,” je dodal.

srečanja je Splošne knjižnice – žarišča neskončne kreativnosti. 15.00, Hotel Krka Vstop prost

KaKoVoSt aKCIJa ZaBaVa ERotIKa

gledališče

Ljubljana

w Komedija Zorana Vojnovića z naslovom Čefurji raus! Dramatizacija in režija: Marko Bulc 20.00, Gledališče Glej, Gregorčičeva ulica 3 Vstopnice po 10 € & 01/251 66 79 w Drama Sebastjana Horvata, Andreje Kopač, Eve Nine Lampič z naslovom Pot v Jajce. Režiser: Sebastijan Horvat. 19.30, SNG Drama, Veliki oder Vstopnice od 8 do 18 € & 01/252 15 11

 Novo mesto

delavnice

w Skupinsko tapkanje – metoda EFT. Skupinsko tapkanje je prilika za vse, ki bi si želeli malo zunanje pomoči v procesu spopadanja s svojimi energijskimi zamaški. 19.00, Ric, Ljubljanska cesta 28 Vstop prost, zaželjeni prostvoljni prispevki

HHH HHH HHH HHH

VEČ Na: www. kolosej.si

V višave (ZDa) Animirana družinska pustolovščina. Življenje 78-letnega

upokojenca Karla je bilo vedno mirno in neopazno, zato se na stara leta odloči uresničiti svoje sanje ter izpolniti dolgoletno obljubo. S pomo-

kinoprogram

Novo mesto

Planet tuš & 059 733 670 w Državni sovražniki, kriminalka, 17.40, 20.30 w Coco Chanel, biografska drama, 20.20 w V višave, animirana družinska pustolovščina, 16.30, 18.40 w Garfield in festival zabave, animirana družinska pustolovščina, 18.00 w Grda resnica, romantična komedija, 19.00, 21.10

čjo tisočih balonov, ki jih naveže na svojo hišo, poleti fantastičnim avanturam nasproti, a s seboj nevede odnese tudi radovednega tabornika. Režija: Pete Docter, Bob Peterson.

Ljubljana

Kolosej & 01/520 55 00 w V višave, animirana družinska pustolovščina, 16.30, 18.45, 21.00 w Komiki, komična drama, 18.00, 21.10 w Neslavne barabe, vojna akcija, 18.15, 21.20 Kinoklub Vič & 01/241 84 10 w Povračilo, drama, 16.00, 18.30, 21.00

http://www.zurnal24.si/printversion/2009/09/24/dolenjska  

http://www.zurnal24.si/printversion/2009/09/24/dolenjska.pdf

http://www.zurnal24.si/printversion/2009/09/24/dolenjska  

http://www.zurnal24.si/printversion/2009/09/24/dolenjska.pdf

Advertisement