Page 1


Caelus, der das Himmelszelt ausbreitet

Aurora und Luna

die Personifikation der unterworfenen Völker

die Göttin Diana

die Erdgöttin Ceres/Tellus - ähnlich dargestellt wie auf der Ara Pacis

Apollon

die Personifikation der tributpflichtigen Völker

der Sonnengott Sol

auf den Schultern je eine Sphinx


Augustus

• http://www.youtube.com/watch?v=PzPVYXzPC • sectieschijf


• http://www.planetware.com/map/ancientrome-map-i-ancrom.htm


Forum Trajani Forum Augusti

Forum Nervae


FORUM van AUGUSTUS Dit forum was het tweede van de keizerlijke fora. Het werd gebouwd door Augustus (63 v. Chr. - 14 n. Chr.) naast het forum van Julius Caesar. Het forum bestond uit een open plein met aan weerszijden zuilengangen die aan de noordzijde uitkwamen op halfronde ruimtes. In de achtermuur van de zuilengangen waren nissen uitgespaard waarin de beelden stonden van bekende republiekeinse leiders zowel als voorouders van Augustus zelf. Inscripties onder de beelden (waarvan er enkele bewaard zijn gebleven) beschreven de hoogtepunten van hun carrières. Een enorm standbeeld van de Genius van Augustus (14 meter hoog!) domineerde een met gekleurd marmer geornamenteerde ruimte aan het eind van een van de zuilengangen. Ten noordoosten van het plein stond de tempel van Mars Ultor. Deze was gewijd aan de oorlogsgod in zijn gedaante als de wreker van de moord op Julius Caesar, de oudoom en adoptievader van Augustus. Achter de tempels stond een grote muur van peperinomarmer die het forum scheidde van de Subura, de lawaaiige volkswijk.


Deze redelijk goed geconserveerde tempel van Mars Ultor domineerde de hoofdas van het forum van Augustus. De tempel werd gebouwd om de gelofte te houden die Augustus in 42 voor Christus had afgelegd voor de slag bij Philippi. Tevens werd met de tempel de terugkeer van de Romeinse legerstandaarden in 19 voor Christus gevierd. Deze standaarden waren door de Parthen veroverd na de rampzalige nederlaag van Crassus in 53 voor Christus tijdens de slag bij Carrhae. De Senaat hield vergaderingen in deze tempel om te besluiten over te gaan tot oorlog of om triomftochten toe te kennen. Er werden hier ceremonieĂŤn gehouden voor jongens die de volwassen toga aantrokken en voor veldheren die ten strijde trokken.


1. Theater van Marcellus 2. Porticus van Octavia 3. Theater van Balbus 4. Area sacra dell' Argentina 5. Theater van Pompeius 6. Thermen van Agrippa 7. Pantheon 8. Saepta 9. Theater van Hadrianus 10.Thermen van Nero 11. Stadion van Domitianus 12. Zuil van Antoninus Pius 13. Zuil van Marcus Aurelius 14. Horologium 15. Ara Pacis 16. Mausoleum van Augustus


augustus  

augustus keizer propaganda

Advertisement