__MAIN_TEXT__

Page 1


Akson - izrastek iz živčne celice, po katerem se prevaja akcijski potencial. Rotaract - Rotary in action.

UREDNIK Marko Tuševljak & Sara Težak GRAFIČNO OBLIKOVANJE Marko Tuševljak POMOČNICA UREDNIKA Mina Krevl FOTOGRAFIJE last članov Rotaract distrikta 1912


DISTRICT ROTARACT 
 REPRESENTATIVE


 DRR MANCA KRAGELJ

Dragi Rotaractovci, Rotarijci, Interactovci in drugi prijatelji, z veseljem vam predstavljamo letošnje novičke Akson 1912, ki so jih s svojimi prispevki pripravili vsi Rotaract klubi v Sloveniji. Prijetno se je ozreti na pretekle odlično izpeljane aktivnosti in pregledati prihodnje delovanje mladih, inovativnih ter zglednih članov Rotaracta Slovenija.  V novičkah so predstavljeni vsi klubi, njihove značilnosti in nekateri projekti. S prebiranjem Aksona 1912 boste dobili občutek, kako delujejo naši klubi. V Sloveniji imamo trenutno 17 k l u b o v, k i p r i p r a v l j a j o

različne dobrodelne projekte, akcije in druge aktivnosti. Vsi člani si prizadevajo, da bi ljudi, ki so za lepe trenutke prikrajšani, osrečili vsaj za nekaj časa. Zavedamo se, da nimamo m o č i s p re m e n i t i s v e t a , vendar se trudimo, da s svojimi dejanji lepšamo trenutke posameznikov, družin, mladih ali stareših, ki so za to prikrajšani. Vse omenjene aktivnosti pa poskrbijo, da se tudi osebnostno izoblikujemo, pridobimo istomisleče prijatelje in se naučimo veliko novih reči. V prvi polovici rotarijskega leta ste Rotaractovci izvedli izvrstne projekte. Skupaj pa smo se zbrali meseca


oktobra na že kar 9.

predsedniški distriktni konferenci na Kopah, ki je potekala v organizaciji Rotaract kluba Slovenj Gradec. Do konca tekočega rotarijskega leta je predvidenih še kar nekaj dogodkov in projektov. Rotaractovci iz Novega mesta že pridno pripravljajo 10. predsedniško distriktno konferenco, ki bo potekala meseca marca v vinskem dvoru Deu. Klubi v ustanavljanju pripravljajo slovesnosti ob ustanovitvi, nekateri med njimi bodo obeležili svojo ustanovitveno slovesnost že meseca aprila, vendar več informacij še sledi. Koordinatorji v klubih pripravljajo program in promocijske aktivnosti za

skupen vseslovenski projekt Slovenia trip, ki postaja vse bolj zanimiv za Rotaractovce s celega sveta. V tekočem rotarijskem letu sem obiskala vse Rotaract klube, nekatere na dogodkih, druge na sestankih, nekatere pa na prijetnem obisku skupaj z guvernerjem. Vsi klubi se izjemno trudite in sledite rotarijski ideji. Med člani prevladuje pozitivna energija in dobre prijateljske vezi. Drage Rotaractovke in dragi Rotaractovci, ostanite še naprej tako aktivni, zvesti svojemu delu in predvsem dobri prijatelji. Hvala za vso vašo dobro delo!

Manca Kragelj Distriktna Rotaract predstavnica – DRR 2015/2016


EUROPEAN ROTARACT
 
 INFORMATION CENTRE

ERIC ANA RUS

Spoštovani Rotaractovci, E.R.I.C.,kot kratica predstavlja Evropski Rotaract informacijski center, sicer pa možnost za mednarodno sodelovanje in spoznavanje med člani Rotaracta Evrope. Vsako leto se lahko udeležimo 3 večjih dogodkov (dva REM-a in en EUCO), zelo pa smo lahko ponosni, da smo na koledar dogodkov uvrstili jadralski projekt REST, ki je tako postal 3. največji evropski dogodek. Cilj organizacije E.R.I.C. je predvsem nemoten pretok infor macij o zanimivem dogajanju, kar si lahko večkrat letno preberemo tudi v posebnih izdajah novic.

Vsekakor je težnja k mednarodnim projektom in povezovanju velika, zato na tem mestu pozivam klube k čim večjem udejstvovanju, hkrati pa bi želela povabiti vse člane distrikta 1912, k udeležbi na različnih dogodkih, ki jih ponuja Rotaract. Z veseljem se bom odzvala na vsa vaša vprašanja, hkrati pa se vam zahvaljujem za izkazano zaupanje v letošnjem letu.

Ana Rus ERIC predstavnica 2015/2016


COUNTRY REPRESENTATIVE

MED MDIO ANA KISOVAR Rotaract in rotarijstvo me spremljata ves čas, na vsakem koraku, bodisi v obliki ponotranjenih vrednot, p r i j a t e l j e v, z n a n c e v a l i dogodkov; od leta 2013 tudi na številnih potovanjih in mednarodnih konferencah. To v r s t n i d o g o d k i m e navdihnejo, dajo tisto »piko na i« vsemu, kar doživljam kot Rotaractovka v Sloveniji ter me spodbudijo k večji aktivnosti in angažiranosti. Upam si trditi, da sem že dodobra spoznala evropsko

Rotaract družino in z veseljem opravljam svojo funkcijo predstavnice Med MDIO. Na naše preteklo delo sem zelo ponosna, od prihodnjih dogodkov pa bi predvsem izpostavila prihajajoči Medicon v Libanonu in vas na tem mestu tudi spodbudila, da za prihajajoči newsletter prispevate kakšen članek o vašem klubu in tekočih projektih. Medtem pa uživajte ob prebiranju druge številke!

Ana Kisovar MED MDIO predstavnica 2015/2016


DISTRICT INFORMATION
 COORDINATION OFFICER

DICO MARKO Dragi prijatelji, prijateljice, pred vami je še zadnji nagovor, ki vas ločuje od skupka trdega dela, novih prijateljstev in pogleda v prihodnost našega distrikta.

smetane, saj polnejša, kot je revija z zanimivimi informacijami in odmevnimi dogodki, bolj sem prepričan, da sem uspel v svoji nalogi, ki je, da boljše povežem distrikt.

Kot DICO je moja naloga, da poskrbim za dober pretok informacij, ki omogočajo boljše sodelovanje in prisotnost na dogodkih ter s tem izgradnjo boljšega distritka.

Upam, da boste v branju uživali vsaj približno toliko, kot smo v ustvarjanju uživali Sara Težak, Mina Krevl in jaz, obenem pa želim vso srečo svoji naslednici Mini v prihajajočem letu.

Akson 1912 zame osebno predstavlja simbol uspeha oziroma češnjo na vrhu

Marko Tuševljak DICO predstavnik 2015/2016


V USTANAVLJANJU


LJUBLJANA BARJE Ste eden izmed petih Rotaract klubov v Distriktu 1912, ki se ustanavljajo. Kaj vas je navdušilo za ustanovitev kluba in kdo je bil pobudnik? Rotaract Ljubljana Barje je nastal na pobudo Rotary cluba Barje, predvsem našega mentorja Deana Premika. K ustanovitvi je pripomogla tudi velika zainteresiranost novih/ bodočih članov. Če so naše informacije pravilne, se vaši člani že pridno sestajajo na tedenskih sestankih. Kako potekajo vaša druženja in kje vas lahko obiščemo? Naša druženja so sproščena a vsekakor zanimiva, trenutno se ukvarjamo predvsem z organizacijo Charterja. Dobivamo se vsak ponedeljek ob 8.15 v Kavarni Damma. Ste že razmišljali o organizaciji prvega dogodka (ki ni charter)? O organizaciji posebnega dogodka še nismo razmišljali. V okviru Charterja bomo s prodajo kart pomagali Pediatrični kliniki pri nakupu terapevtskih igrač. Pomagali bomo tudi pri dogodku Velikonočna sreča, ki ga organizira Rotaract Ljubljana. Že veste, kdaj bo potekala vaša prva slovesnost, charter? Zakaj ga ostali rotaractovci enostavno ne smemo zamuditi? 


Naš Charter bo potekal v soboto, 16.4. 2016 v Four Point by Sheraton Ljubljana Mons. Dogodek bo sestavljen iz več zabavnih točk, tako da bo program zajel različne okuse. Veseli nas, da je letos kar 5 RAC klubov v ustanavljanju. Po čem se razlikujete od ostalih klubov in kaj vas z njimi povezuje? Z ostalimi klubi nas povezuje dobrodelnost. Razlikujemo se predvsem v tem, da se osredotočamo in pomagamo izključno otrokom, hkrati pa upamo, da bodo naši dogodki bolj zanimivi in zabavni, kar bo prineslo višja sredstva za pomoč. Česa se najbolj veselite ob vstopu v Rotarijsko družino? Najbolj se veselimo sklepanja novih poznanstev, sodelovanja pri različnih dogodkih, druženja in spoznavanja članov ostalih klubov in organiziranja dobrodelnih projektov. Katerih pet besed bi najboljše opisalo vaš klub? Dinamičnost, raznolikost, zabava, prijateljstvo, sodelovanje.TRŽIČ NAKLO

Ste eden izmed petih Rotaract klubov v Distriktu 1912, ki se ustanavljajo. Kaj vas je navdušilo za ustanovitev kluba in kdo je bil pobudnik? Večina ustanovnih članov kluba goji trdno prijateljstvo že nekaj let, saj smo kot prostovoljci skupaj delovali v kolonijah namenjenim otrokom s posebnimi potrebami. Ko je Rotary klub Tržič Naklo (botrski klub) dal pobudo za ustanovitev “podmladka” smo začutili možnost, da kot mladi aktivno sodelujemo in delujemo v dobrobit širšega okolja in skupnosti v kateri živimo. Obenem si želimo pridobiti nove veščine, znanja in prijatelje. Če so naše informacije pravilne, se vaši člani že pridno sestajajo na tedenskih sestankih. Kako potekajo vaša druženja in kje vas lahko obiščemo? Druženja vedno pričnemo z uradnim delom, na katerem je trenutno glavna tema diskusije organizacija ustanovitvene slovesnosti. Nato sledi neuradni del, ko se nemalokrat utrne še kakšna nova ideja. Sproščenemu klepetu ob koncu pripisujemo velik pomen, saj menimo, da je ključ do uspešnega delovanja tima. Vabimo vas, da nas obiščete v Pizzeriji Bolero v Naklem, kjer se srečamo vsak drugi ponedeljek ob 20. uri.


Ste že razmišljali o organizaciji prvega dogodka (ki ni charter)? Na vsebino prvega dogodka kluba bodo najmočneje vplivali medsebojni interesi članov in naša močna področja. Te zaenkrat še spoznavamo, trenutno so pogovori na stopnji zbiranja idej in mnenj. Lahko pa izdamo, da razmišljamo o organizaciji plesnih druženj oziroma tečajev za člane Rotary, Rotaract in Interact klubov v Sloveniji. Ples povezuje, je odličen “ice breaker”. Ples je užitek, sprostitev in rekreacija obenem. Že veste, kdaj bo potekala vaša prva slovesnost, charter? Zakaj ga ostali rotaractovci enostavno ne smemo zamuditi? Naš charter bo v petek, 22. 4. 2016, ob 19. uri v Domu Janeza Filipiča v Naklem. Sprostitev v topli in prijetni družbi članov Rotaract kluba Tržič Naklo, razvajanje slušnih čutov in brbončic so le trije razlogi za vaš obisk. Veseli nas, da je letos kar 5 RAC klubov v ustanavljanju. Po čem se razlikujete od ostalih klubov in kaj vas z njimi povezuje? Rotaractovec premore neskončno mero pozitivne energije, je vedoželen, ima neomajen delovni zanos. Rotaractovec je optimističen, pripravljen pomagati in razmišlja kako spremeniti svet na bolje. Razlike nas bogatijo, pripomorejo k razvoju, zato si želimo, da tudi te čimprej spoznamo.


Česa se najbolj veselite ob vstopu v Rotarijsko družino? Prijatelji so tisti, ki plemenitijo naša življenja. Ob vstopu v Rotarijsko družino želimo, da bi spoznali čim več novih, prijetnih in dobrih ljudi, ter z njimi stkali prijateljske vezi. Veselimo se izzivov povezanih z organizacijo dogodkov, s katerimi bomo lahko pomagali ali kako drugače doprinesli skupnosti. Katerih pet besed bi najboljše opisalo vaš klub? Energija, mladostni zanos, ambicioznost, preprostost, poštenost.


VELENJE Pobudnik ustanovitve Rotaract cluba Velenje je bil aktualni predsednik Rotary cluba Velenje, g. Robert Goter. Da bi se ustanovili nas je motivirala sama ideja Rotarijske družine skupaj z druženjem, mreženjem, spoznavanjem novih ljudi, dobrodelnostjo ter možnostjo prispevanja lokalni skupnosti. Naša druženja potekajo v sproščenem vzdušju v sejni sobi Hotela Paka Velenje, vsako drugo soboto, ob 16.00 uri. Pogovarjamo se o mnogih idejah za različne dogodke, vendar je naša energija usmerjena predvsem v našo prvo slovestnost. Charter bo potekal enkrat pomladi. Načrtujemo edinstveno doživetje na posebni lokaciji kar 160m pod zemljo. Zagotavljamo vam nepozabno doživetje z mnogimi presenečenji. Pridite v čim večjem številu, saj »ni živleja brez Veleja«. Predvidevamo, da nas povezujejo enake vrednote, cilji in miselnost. Posebni pa smo zaradi svojih inovativnih pristopov, ki jih bomo uporabljali pri svojem delu, prvič že na našem charterju. Veselimo se druženja, spoznavanja novih ljudi, širjenja svojih obzorij, sveže energije in dobrodelnih dogodkov za našo lokalno skupnost. Pet besed, ki nas najboljše opišejo so mladost, inovativnost, elan, vztrajnost in predanost.


SEVNICA Ste eden izmed petih Rotaract klubov v Distriktu 1912, ki se ustanavljajo v District 1912. Kaj vas je navdušilo za ustanovitev kluba in kdo je bil pobudnik? Za ustanovitev kluba nas je navdušil naš botrski klub Rotary Sevnica, saj nas je nekaj že od začetka aktivno pomagalo pri njihovih projektih in prireditvah. Pobudnica za ustanovitev sem bila jaz (Sanja Slemenšek), saj sem med mladimi opazila zanimanje za tovrstno obliko druženja, predvsem takrat, ko so naš botrski klub začeli vsako poletje obiskovati mladi, ki so se udeležili Slovenia tripa. Če so naše informacije pravilne, se vaši člani že pridno sestajajo na tedenskih sestankih. Kako potekajo vaša druženja in kje vas lahko obiščemo? Zaenkrat se dobivamo ob sobotah, v kavarni Kruhek v Sevnici, sicer pa bodo naša druženja potekala v naših uradnih prostotih na Gradu Sevnica, kjer ste vedno dobrodošli. :) Ste že razmišljali o organizaciji prvega dogodka (ki ni charter)? Zaenkrat vso energijo namenjamo pripravam na charter, naslednji večji dogodek pa bo predvidoma med poletnimi počitnicami.


Že veste, kdaj bo potekala vaša prva slovesnost, charter? Zakaj ga ostali rotaractovci enostavno ne smemo zamuditi? Ustanovna slovesnost bo potekala predvidoma v marcu. Odvijala se bo v gostoljubju našega prelepega gradu, kjer nas bo v srednji vek popeljal grajski gospod baron Moškon.  Veseli nas, da je letos kar 5 RAC klubov v ustanavljanju. Po čem se razlikujete od ostalih klubov in kaj vas z njimi povezuje? Od ostalih klubov se razlikujemo po tem, da zaradi svoje lege v klubu združujemo Štajerce in Dolenjce, pokrivamo pa veliko območje Posavja, kjer smo zaenkrat edini klub take vrste. Z ostalimi klubi nas povezuje želja po kvalitetnem druženju in aktivnemu delovanju v lokalnem okolju. Poleg humanitarnega delovanja želimo mladim približati idejo rotarijstva in jim ponuditi drugačno obliko druženja.   Česa se najbolj veselite ob vstopu v Rotarijsko družino?  Tako kot verjetno vsi ostali, se veselimo predvsem novih prijateljstev in možnosti, ki jih odpira Rotaract.  Katerih pet besed bi najboljše opisalo vaš klub? Smo zelo vztrajni, iznajdljivi, inovativni, ustvarjalni in gostoljubni. :)  


E Ste prvi e-klub v ustanavljanju v našem distriktu. Na kratko nam povejte, kaj e-klub pravzaprav pomeni in zakaj ste se odločili za takšno obliko kluba? Kaj vas je navdušilo za ustanovitev kluba in kdo je bil pobudnik? Študij izven domačega okolja postaja mnogo pogostejša in tudi lažja oblika pridobivanja znanja, kot je to bilo še kakšno desetletje nazaj. Vse več mladih odhaja študirati v tujino in se od lokalnega okolja za nekaj časa oddalji. Med temi mladimi so tudi bivši Interactovci. Namen e-kluba je kljub oddaljenosti ohraniti povezanost članov z domačim, lokalnim okoljem ter ohraniti aktivno vlogo v Rotary družini. Ker se člani kluba ne morejo fizično srečevati na rednih srečanjih, se to znotraj e-kluba počne preko spleta. Sestanki potekajo pač na drugačen način, prav tako tudi organizacija aktivnosti. Na ta način se ohranja povezanost, informiranost, pa tudi aktivnost članov, ki bi se drugače od rotarijske družine v večini primerov za precej časa ločili. Pobudnik ideje je guverner distrikta 1912, gospod Martin Šinigoj. Ko mi je vodstvo distrikta predlagalo, da prevzamem ustanavljanje kluba, sem to vzela kot osebni izziv. Mislite, da ste se zaradi neobičajne oblike srečevali z več izzivi kot ostali klubi v ustanavljanju? Vsak klub se je tekom ustanavljanja soočal s podobnimi problemi kot mi. Vse od članstva, organizacije vodstva,


načina delovanja, določanja sestankov in ostalih stvari. Vse to smo tudi mi doživeli. Ker se je ideja pojavila že pred odhodom večine članov v tujino smo vse lahko organizirali na enak način, kot ostali klubi. Zagotovo pa je mnogo težje organizirati dogodek ali sestanek če so člani dostopni le po medmrežju in te fizično loči od njih v nekaterih primerih tudi več tisoč kilometrov. Kako izgledajo vaši sestanki? Naši sestanki potekajo prek Skypa, kjer se nas več vključi v skupen pogovor in tako sestankujemo, kot bi, če bi se srečevali kjerkoli drugje. Ste že razmišljali o organizaciji prvega dogodka (ki ni charter)? V začetku smo se odločili, da bomo na leto izvedli eno do dve akciji, ki bi potekali v času prisotnosti članov v Sloveniji, med zimskimi in/ali poletnimi študijskimi počitnicami. Predvsem zato, ker bo celotna organizacija potekala preko spleta, sama izvedba pa bo v začetku ostala fizična. O določenih akcijah je teklo veliko govora, nismo pa se še odločili, katera bo naša prva. Že veste, kdaj bo potekala vaša prva slovesnost, charter? Zakaj ga ostali rotaractovci enostavno ne smemo zamuditi? Upamo, da bo charter našega kluba že v poletju 2016.


charter bo poseben ravno zato, ker je to prva oblika 
 Naš takšnega Rotaracta v Sloveniji. Poseben bo, upam, tudi zato, ker bo to eden redkih klubov, ki bo združeval člane iz celotnega področja Slovenije. Veseli nas, da je letos kar 5 RAC klubov v ustanavljanju. Po čem se razlikujete od ostalih klubov in kaj vas z njimi povezuje? Od ostalih klubov se razlikujemo predvsem po načinu delovanja, z njimi pa nas povezujeta želja po dobrodelnosti, ljubezen do Rotary-ja, skupne vrednote in rotarijske ideje. Česa se najbolj veselite ob vstopu v Rotarijsko družino? Najbolj se veselimo izzivov, ki nam jih pripravlja vključevanje v tako posebno in izjemno skupino ljudi. Želimo si, da bi se karseda najbolje odrezali in uresničili pričakovanja naše ekipe, kot tudi celotnega distrikta 1912. Katerih pet besed bi najboljše opisalo vaš klub? Sodobnost, veselje, zagnanost, prijateljstvo in medmrežje.


I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI.

AJDOVŠČINA LOGATEC CELJE GROSUPLJE KRANJ KOČEVJE LJUBLJANA LJUBLJANA BARJE LJUBLJANA CENTER LJUBLJANA FENIKS LJUBLJANA 25 MARIBOR

XII. MARTJANCI XIII. NOVA GORICA XIV. NOVO MESTO XV. PORTOROŽ KOPER XVI. PTUJ XVII. SEVNICA XVIII. SLOVENJ GRADEC XIX. TRŽIČ NAKLO XX. VELENJE XXI. ŽALEC XXII. + E

XII XI

XVII

XVI

XIX XVIII

XXI IV X

VIII

VI

II

IX VII

XII

III

XVII

I

XIV

V XIV


DOGODKI


12

SEP

STOPIMO SKUPAJ ZA NEDONOŠENČKE

12. 9. 2015 smo stopili skupaj z našimi botri, Rotary klubom Ljubljana 25, in tudi mi odigrali svojo vlogo v dobrodelnem turnirju za pomoč nedonošenčkom. V botrskem Rotary klubu Ljubljana 25 so zaključili dobrodelni projekt “Stopimo skupaj za nedonošenčke”, s pridobljenimi sredstvi katerega so prenovili in opremili prostore za nedonošenčke. Še pred zaključkom projekta pa so v ta namen organizirali tudi d o b r o d e l n i t u r n i r, v sodelovanju z BTC Ljubljana in z našo pomočjo pri organizaciji. Vreme je bilo kot naročeno, prav tako tudi vzdušje v ekipi in med zvestimi člani navijači.15

SEP

REST

Slovenski projekt pod jadri združil Rotaractovce iz celega sveta! Osemdeset udeležencev iz devetnajst različnih držav sveta in sto prejadranih milj - statistika govori zase, vsekakor pa z besedami ni mogoče opisati vseh čudovitih trenutkov, ki smo jih preživeli na REST Tripu 2015!
 


Ko smo se člani Rotaract kluba Ljubljana pred tremi leti odpravili na jadralski »team building«, nismo slutili, da bo klubsko jadranje tako hitro preraslo v enega največjih evropskih Rotaract dogodkov, ki povezuje vse jadranja in dobre zabave željne Rotaractovce.20

SEP

PIKNIK NIKE

20. septembra so nas povabili na piknik, ki so ga organizirale članice Rotary kluba Ljubljana Nike. Člani Rotaract kluba Ljubljana 25 smo se ga z veseljem udeležili in članicam Rotary kluba pomagali pri tem, da so bili vsi želodčki na pikniku popolnoma siti. Imeli smo srečo z vremenom, ki ni bilo čisto nič jesensko. Se že veselimo naslednjega, sproščenega druženja z njimi!


21

SEP

KOŠARKAŠKI TURNIR

Rotaract klub Novo mesto je septembra na košarkarskem igrišču Športno rekreacijskega centra Loka v Novem mestu organiziral že 3. Dobrodelni košarkarski turnir trojk, na katerem je zbral 1000 evrov za potrebe športnih programov Dnevnega centra za otroke, ki deluje v okviru Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Dnevni center, kateremu je klub namenil sredstva, je namenjen otrokom s težavami v odraščanju oziroma otrokom, pri katerih je zaradi prisotnosti številnih dejavnikov tveganja, predvsem socialnih stisk in izključenosti, možnost pojava psihosocialnih težav. Eden od pomembnih elementov programa so tudi športne dejavnosti, kjer pa se zaradi vse večjega interesa otrok vsako let bolj odraža pomanjkanje finančnih sredstev. Z namenom pomoči pri ohranitvi in izboljšanju tovrstnih programov se je letos na Loki zbralo 8


košarkarskih ekip, ki so poleg dobre igre tudi prostovoljno prispevale del finančnih sredstev za končno donacijo. Z donacijami ter prostovoljni prispevki ekip ter obiskovalcev je

Rotaract klub Novo mesto zbral 1000 evrov. Vodja programov DRPD Novo mesto Branki Bukovec je ob zahvali poudarila, da bodo otroci z veseljem izkoristili nove priložnosti za športne aktivnosti v okviru Dnevnega centra za otroke. 10

OKT

DAN ODPRTIH VRAT: PTUJ

V soboto, 10. oktobra, smo v prostorih Hotela Murat člani RAC Ptuj pripravili Dan odprtih vrat za vse, ki jih zanima več o našem delovanju. Na dogodek smo člani kluba povabili goste, za katere smo menili, da imajo iste vrednote kot mi sami, dogodek pa smo objavili tudi na naši facebook strani, tako da so se ga lahko udeležili vsi, ki jih delovanje našega kluba zanima. Po kratkem druženju, ki je bilo namenjeno temu, da se med seboj boljše spoznamo, so bodoča, trenutna in bivša predsednica kluba pripravile kratko predstavitev, kjer so na kratko razložile strukturo in bistvo Rotary družine in Rotaract na splošno, nato pa smo se vsi člani kluba RAC Ptuj tudi na kratko predstavili. Gostom smo pokazali dogodke, ki smo jih do zdaj organizirali ter dogodke, ki se jih kot člani Rotaract-a udeležujemo. Na koncu izvedli še kratek sestanek o trenutno aktualnih zadevah v klubu, tako da so gostje lahko videli, kako potekajo naša srečanja in s katerimi izzivi se trenutno soočamo. Druženje smo zaključili s prijetnim klepetom ob manjši pogostitvi. Ponosni in veseli smo, da nas je obiskalo kar 23 gostov, našega srečanja pa sta se udeležila tudi člana našega botrskega kluba, Rotary kluba Ptuj.10

OKT

DONACIJA OB SVETOVNEM TEDNU ŽIVALI

V soboto, 10. 10. 2015, smo ob koncu Svetovnega tedna živali člani RAC Ptuj obiskali Zavetišče za živali Maribor in jim donirali hrano za živali. Pred odhodom v zavetišče smo skrbno izbrali briketirano hrano za mačje in pasje mladiče ter prigrizke zanje, saj so nam v zavetišču zaupali, da bi jim to prišlo najbolj prav. V zavetišču so nas lepo sprejeli, nato pa smo po predaji donacije obiskali vse kosmatince in jim namenili malo pozornosti in prigrizek. Pozitivno smo bili presenečeni nad urejenostjo in čistočo prostorov za živali. Priznati moramo, da so nam prijazni in igrivi kosmatinci polepšali cel vikend. Vsem ljubiteljem živali pa priporočamo, da v času uradnih ur obiščejo zavetišče in polepšajo dan sebi in živalim.14

NOV

SVETOVNI DAN SLADKORNE BOLEZNI

14. november 2015 je zaznamoval svetovni dan sladkorne bolezni. Ob tej priložnosti so člani Rotaract kluba Celje v sodelovanju z Združenjem diabetikov celjske regije pripravili projekt, s katerim so ljudi ozavestili o pomenu zdravega načina življenja, ki dokazano zmanjšuje možnosti za pojav sladkorne bolezni. V soboto, 14. novembra 2015, so na celjski mestni tržnici postavili zdravo stojnico in od 9. ure dalje pripravljali zdrave zajtrke ter mimoidočim odgovarjali na vprašanja o sladkorni bolezni. Na ta način so opozorili na problematiko sladkorne bolezni, saj je ravno eden izmed tipov diabetesa zelo povezan s pretežno sedečim načinom življenja in manj zdravim načinom prehranjevanja. Če bi živeli dovolj časa, bi se sladkorna bolezen najverjetneje razvila pri vseh, vendar lahko s pravilnim načinom življenja veliko pripomoremo k temu, da ostanemo zdravi. Pomembnost dejanj v sedanjosti namreč veliko pripomore k prihodnosti brez bolezni. Če pa do bolezni pride, jo je ključno pravočasno prepoznati in tako poskrbeti za leta, ki sledijo.


15

NOV

NAZDRAVIMO SVETOVNEMU POPOTOVANJU

26. novembra smo Rotaract klub Ljubljana 25 v Dvoru Tacen organizirali vinski večer z delavnico. Na dogodku smo predstavili projekt Vinski univerzum, gostujoči vinarji pa so imeli delavnico ter degustacijo vin vinorodnih okolišev Slovenije. Dogodek je bil dobrodelno obarvan, saj je del pridobljenih sredstev na dogodku šel v podporo Tomažu Humarju, 19-letnemu kolesarju pri njegovem poskusu osvojitve priznanja The World Record. Dogodka se je udeležilo veliko mladih, ki so po koncu delavnice večer zaključili z nadaljnjim druženjem med člani Rotaract klubov in drugimi. V Rotaract klubu stremimo k izboljševanju vsakdana tistih, ki si tega sami ne morejo omogočiti ter poskušamo izboljšati možnosti mladim na področju izbraževanja, športa ipd. Tomažu je del sredstev pomagal pri osvajanju zastavljenih ciljev, na dogodku pa se nam je javil iz Avstralije preko Skypa in nam opisal svoje potovanje. Večer smo s pomočjo znanja vinarjev vsekakor vsi zaključili kot pravi poznavalci vin in bogatejši za izkušnjo, ki jo je z nami delil tudi Tomaž.


27

NOV

DOBRODELNI LJUBLJANSKI PLES

Na dan, ko je Ljubljana zaživela v praznični, z okrasjem, glasbo, pestrim dogajanjem in ponudbo, obarvani preobleki, smo v Rotaract klubu Ljubljana že drugič zapored izpeljali takoimenovani Dobrodelni ljubljanski ples. Iz Festivalne dvorane, kjer smo ga organizirali lani, smo se preselili v intimnejši ambient Hotela Slon. Za goste, med katerimi so bili tako Rotarijci, Rotaractovci, Interactovci in drugi prijatelji kluba, smo pripravili plesno-glasbeni program s plesalcema standardnih in latinskoameriških plesov Neli Čadej in Domnom Romihom, harfistko Veroniko Tadina, skupino Sax Ladies in didžejem, gostoljubno osebje Hotela Slon pa nam je postreglo z okusno večerjo. Med dogodkom je potekal tudi


dobrodelni srečelov, s katerim smo v sodelovanju s podjetjem Mana polepšali praznike izbranim socialno ogroženim družinam. Za nagrade se najlepše zahvaljujemo sponzorjem THAI – tajskim masažam, Mastermind akademiji, L'Occitanu, Telekomu Slovenije, Hidrii, Kinodvoru, Mestnemu gledališču ljubljanskemu, Kavarni Zvezda, Kabuki make up placeu, Petrolu in jezikovni šoli Mint International House Ljubljana, ki je prispevala glavni dobitek, brezplačen tečaj in izpit iz tujega jezika.

V Rotaract klubu Ljubljana si želimo, da naš predpraznični ples postane in ostane tradicija, ki ne le združuje in povezuje člane rotarijske družine, temveč s svojo dobrodelno noto doprinese k prijaznemu in toplemu odnosu do ljudi v stiski. Vabljeni v naše goste tudi prihodnje leto, ko se, upamo, uspemo tudi večkrat skupaj zavrteti na plesišču.29

NOV

DOBRODELNA KULINARIČNA VEČERJA

Člani Rotaract kluba Maribor smo že osmo leto zapovrstjo organizirali dobrodelni, kulinarični večer pod naslovom: 8. Dobrodelni kulinarični večer z licitacijo, kateri je potekal 28.11.2015 v vinoteki restavracije Rožmarin. Letošnji dogodek velja za nekakšno posebnost, saj smo člani z vsemi prisotnimi sočasno z osrednjim dogodkom obeležili tudi 15. obletnico delovanja našega kluba.

Ob sproščeni glasbeni spremljavi, kulinaričnimi dobrotami izpod rok kuharskih mojstrov restavracije Rožmarin se je prav tako odvijala tudi sedaj že tradicionalna licitacija. Letošnji glavni artikel licitacije je predstavljal brezplačen avtobusni prevoz za 50 oseb na izbrano lokacijo v Sloveniji, ki ga je podarilo javno podjetje Marprom d.o.o., in je z izklicno ceno 250 EUR, dosegel višino 800 EUR ter tako prešel v roke


najvišjemu dražitelju - direktorju podjetja ALBO logistika d.o.o., Alešu Borku. Prestižno vino Rose iz vinograda kralja Petra Karadjorđevića, ki ga je posebej za licitacijo Dobrodelne kulinarične večerje donirala z rotarijstvom povezana družina Ambrožič iz Maribora, je bila na l i c i t a c i j i p re d a n a v l a s t direktorju javnega podjetja Nigrad d.o.o., Marku Žuli, v višini 100 EUR.   Člani Rotaract Cluba Maribor smo s pomočjo donatorjev licitacije in srečelova, v okviru 8. Dobrodelne kulinarične večerje z licitacijo, zbrali skupno 4.000 EUR sredstev. Celotni finančni izkupiček večerje je Rotaract Club Maribor namenil Centru za sluh in govor Maribor, katerega je v obliki čeka na sklepnem dejanju prevzel direktor centra g. Samo Rumež. Za dodatno dobrodelno noto pa je v zaključku večera poskrbel še dražitelj avtobusnega prevoza g. Aleš Borko, ki je bon za brezplačen avtobusni prevoz predal predstavnikom Centra za slih in govor z željo, da se varovancem omogoči brezplačen izlet po Sloveniji.01

DEC

SMUČANJE ZA OTROKE IZ SOCIALNO GOROŽENIH DRUŽIN

Člani Rotaract kluba Maribor in Ljubljane Feniks smo se v projektu dobrodelnega smučanja povezali s turistično agencijo Kompas ter Centrom za socialno delo Slovenija. V želji, da bi zimske radosti lahko užili tudi otroci iz socialno ogroženih družin smo se s skupnimi močmi odločili izpeljati projekt pod imenom: Smučanje za otroke iz socialno ogroženih družin. Ker je projekt potekal v sodelovanju z eno izmed največjih slovenskih turističnih agencij je bilo potrebno dobro medsebojno kot tudi oglaševanje, saj je uspeh projekta zavisel od dejanskega števila prijav. Od vsake prijave na določene pakete smučarskih potovanj je agencija Kompas namenila 10 € v dobrodelni sklad, za smučarski tečaj otrok na smučišču v Kranjski Gori ali na Mariborskem Pohorju.


01

DEC

DAN BOJA PROTI AIDSU

1.decembra obeležujemo Svetovni dan boja proti aidsu. V RAC Ptuj smo se povezali s Klubom Ptujskih študentov (KPŠ) in skupaj z njimi po ptujskih ulicah delili kondome in rdeče pentljice, s katerimi smo ozaveščali o pomembnosti preventive in zaščite.


01

DEC

IZMENJAVA VOŠČILNIC SWAPPING PROJEKT

V duhu prazničnega decembra smo v RAC Ptuj izdelovali voščilnice in se odločili za manjši projekt povezovanja. Različne klube smo namreč povabili, da tudi sami izdelajo novoletno voščilnico z željami za leto 2016 in jo delijo z nami. Naše voščilnice so tako potovale v vse slovenske RAC klube, pa tudi v Brazilijo, sami pa smo prejeli čudovite čestitke iz Turčije. Će se bodo izpolnile vse zapisane želje verjamemo, da bo 2016 res pozitivno in čudovito leto. 05

DEC

GET TOGETHER PARTY

Ideja "Get Together Party-ja" je nastala na enem izmed sestankov, na katerem smo člani Rotaract kluba Ljubljana Feniks ugotovili, da se Rotaractovci izven uradnih dogodkov ne družimo dovolj. Z zabavo smo želeli doseči to, da bi se Rotaractovci iz cele Slovenije še bolj povezali ter se veliko bolje spoznali na neformalen način, ker bi nam to omogočilo tudi lažje sodelovanje in ker je eden izmed glavnih namenov Rotaracta tudi ta, da tkemo prijateljske vezi. To nam je tudi uspelo, saj se je zabave udeležilo okoli 60 ljudi. Nekateri so bili stari prijatelji, s katerimi se že dolgo nismo videli in smo tako lahko obnovili stike, drugi pa so bili novi prijatelji, ki smo jih spoznali tam in s katerimi se bomo zagotovo še družili. Vse, ki so bili prisotni na zabavi, smo tudi obdarili z majhno pozornostjo, ki smo jo izdelali in pripravili sami. 


Zahvalili bi se radi vsem, ki ste prišli na zabavo, saj je vsak izmed vas prispeval k temu, da je bila zabava vse to, kar smo si zamislili, da bo, in predstavnici našega Rotaract distrikta Manci Kragelj, ki je našo idejo podprla tako z besedami kot tudi s svojo udeležbo. Za sodelovanje bi se radi zahvalili tudi "Level 29", ki je poskrbel za odlično vzdušje in glasbeno sceno, ter "Jet bar-u", ki nam je odstopil prostor in pripravil pogostitev. Feniksi smo bili z uspehom zabave zelo zadovoljni, zato jo bomo kmalu ponovili. 


06

DEC

MIKLAVŽEV VIKEND

Praznične luči krasijo mesta, iz domov pa že diši po cimetu in dobrotah. Mesec, ki se ga vsi zagotovo najbolj veselimo, se je končno pričel. S sabo tako kot vedno prinaša ogromno sreče, topline, iskrenih nasmehov in toplih objemov, ki razveselijo prav vsakega. Tega se dobro zavedajo tudi člani Rotaract kluba Celje, ki so ponovno dobrodelno zakorakali v december. Otrokom Mladinskega doma Malči Beličeve iz Ljubljane so pripravili prav poseben vikend, ki so ga poimenovali kar po dobrem možu Miklavžu. Miklavžev vikend v organizaciji Rotaract kluba Celje v knežjem mestu poteka že tradicionalno. Letos je člane kluba obiskalo sedem otrok Mladinskega doma Malči Beličeve iz Ljubljane, spremljali pa sta jih tudi dve vzgojiteljici. Rotaractovci so otrokom pripravili prav poseben ustvarjalni program, s katerim so jim želeli popestriti decembrsko vzdušje. Soboto so pričeli z obiskom otroškega muzeja Hermanov brlog, kjer so si najprej ogledali razstavo, kasneje pa so izdelovali božične okraske. Nato so se odpravili na Osnovno šolo Lava, kjer so skupaj z njihovimi prostovoljci pekli božične piškote in muffine. Popoldan jih je presenetil dobri mož Miklavž, ki je vsakega izmed njih obdaril in jim narisal nasmeh na obraz. Skupaj so ustvarjali božične voščilnice ter se sladkali s piškoti, ki so jih spekli popolnoma sami. Da pa je bil dan popoln, so ga zaključili na Oslariji in otroškem bowlingu, ki si ga bodo zagotovo najbolj zapomnili. V nedeljo sta se otrokom pridružila še bratec in sestrica iz


Varne hiše Celje. Skupaj so se odpravili v Škofjo vas, kjer so doživeli prav posebno dogodivščino. Konjeniški klub Celje jim je namreč omogočil, da so pobliže spoznali konje. Po nedeljskem kosilu so se otroci poslovili, vendar samo za eno leto, saj že vsi z nestrpnostjo pričakujejo prihodnji Miklavžev vikend. Tako otroke kot obe vzgojiteljici veseli, da so jim mladi Rotarijci s svojo aktivnostjo ponovno pričarali tisto, kar vsi v teh časih najbolj potrebujemo - kanček sreče in topline. Po končanem vikendu je Marko Puncer, predsednik Rotaract kluba Celje, povedal, da ga pozitivni odzivi udeležencev vikenda izredno veselijo in da bodo Rotaractovci s tem projektom v prihodnosti še z veseljem nadaljevali.10

DEC

POD STREHCO

11. in 12. decembra 2015 smo na Prešernovem trgu v Ljubljani kuhali najboljše kuhano vino v Ljubljani. Na stojnici, postavljeni med Galerijo Emporium in Lekarno Ljubljana, smo v Prešernovi družbi prodajali dobrodelno kuhano vino ter širili besedo o Rotaract družini. Projekt, imenovan Pod Strehco, je bil organiziran s strani Rotary/Rotaract/Interact/Lions/Leo klubov in se je v okviru Rotaract klubov izvajal vse od 10. 12. do 17. 12. 2015.

Kljub mrzlemu vremenu nas je misel na dobrodelno noto projekta ter prijateljsko druženje kluba Rotaract Ljubljana 25 prijetno ogrelo.


13

DEC

BOŽIČNA KOŠARICA

Minulo soboto je Rotaract klub Celje v sodelovanju z Rotaract klubom Žalec organiziral že tradicionalno Dobrodelno decembrsko košarico. Gre za decembrsko akcijo vseh slovenskih Rotaract klubov, s pomočjo katere si mladi Rotarijci prizadevajo zbrati čim več življenjskih potrebščin, ki jih namenjajo družinam v stiski in socialno ogroženim otrokom. Praznični čas je za večino poln veselja in izobilja, člani Rotaract kluba Celje in Rotaract kluba Žalec pa se zavedajo, da si v predbožičnem in božičnem času z dobrotami obloženih miz ne morejo privoščiti vsi. Ravno zaradi tega že tradicionalno organizirajo akcijo zbiranja osnovnih življenjskih potrebščin. Dobrodelna decembrska košarica je letos potekala v Mercator centru Celje, njen poglavitni namen pa je bil polepšati decembrske dni družinam, ki se težko prebijajo iz dneva v dan, ravno zaradi materialne stiske pa ne občutijo vseh radosti prazničnih dni. Mimoidoči so pokazali sočutje, saj so z velikim veseljem poleg živil s svojega seznama nakupili kakšno stvar več in jo kasneje ob izhodu iz trgovine položili v dobrodelno košarico. Članom je uspelo zbrati sedem polnih vozičkov življenjskih potrebščin, ki so jih ob koncu dneva razdelili v enakovredne pakete in podarili Medobčinskemu društvu prijateljev mladine Celje, ki bo poskrbelo, da bodo zbrane potrebščine prišle v prave roke. Mladi Rotarijci se tako v času, v katerem


gospodarska kriza še vedno vztrajno kaže zobe, trudijo vsaj malo pomagati in narediti praznike družinam v stiski čim bolj čarobne. Ob koncu projekta se zahvaljujejo popolnoma vsem, ki so pokazali sočutje in položili kakšen izdelek ali dva v dobrodelno decembrsko košarico.15

DEC

25 OBIŠČE WIEN GRABEN

V sredini meseca decembra smo člani Rotaract kluba Ljubljana 25 obiskali prijateljski klub z Dunaja, Rotaract klub Wien-Graben. Njihova članica Valerie Brefeld je namreč častna članica našega kluba. V treh dneh so nas člani kluba prijetno gostili, med obiskom smo si lahko ogledali znamenitosti Dunaja ter se z njimi imeli čas tudi neformalno podružiti. Prav tako smo spoznali tudi člane Rotary kluba Wien-Graben in tako vzpostavili še trdnejše skupno sodelovanje v prihodnje.


21

DEC

PRAZNIČNA TOPLINA

Člani Rotaract kluba Kranj smo v decembru pripravili sladek in topel projekt. Pridružili smo se enemu od prednovoletnih praznovanj na prostem in v ponedeljek, 21. decembra, na Glavnem trgu v Kranju postavili stojnico z dobrotami. V zameno za prostovoljne prispevke, ki bodo šli socialno ogroženi družini iz Gorenjske, ste lahko dobili čokoladne ali marmeladne palačinke in kuhano vino. Med drugim smo porabili okoli 25 litrov vina (po pristnem gorenjskem receptu smo vino mešali z vodo, zato je nastalo okoli 35 litrov kuhančka ;) ) in 20 jajc. Palačinke smo žal pozabili šteti, a lahko si mislite, da smo jih naredili ogromno. Poskrbeli smo tudi za prijeten klepet in druženje, manjkala pa ni niti glasba – na odru so obiskovalce zabavali Modrijani.

Popoldne in cel večer smo pridno pekli, mazali, kuhali in se zraven zabavali, ljudje pa so bili nad našo idejo navdušeni. Zato bomo projekt razširili tudi na pomlad – v maju vas bodo čakale čokoladno-sadne skrivnosti. Zaenkrat več še ne izdamo, zato pozorno spremljajte našo Facebook stran in se pridite posladkat v Kranj!22

DEC

DOBRODELNA BOŽIČNA STOJNICA

V zadnjih dneh decembra smo se v RAC Ptuj odločili, da se kot mlad klub malo boljše predstavimo Ptuju, hkrati pa pomagamo socialno ogroženi družini z okolice Ptuja, ki je živela v izjemno slabih življenjskih pogojih. S tem namenom smo v sodelovanju z MO Ptuj, ki nam je omogočila postavitev stojnice, predstavljali klub in zbirali materialne in finančne prispevke za pomoč družini na dobrodelni stojnici v okviru božičnega sejma na Ptuju. Obiskovalci stojnice so si tako lahko ogledali pretekle projekte našega kluba, v zameno za dobrodelni prispevek pa so na stojnici lahko izbrali voščilnice, ki smo jih v klubu zdelali sami, kuhano vino, čaj, suho sadje in ročno izdelane blazinice z grbom Ptuja ali lesene izdelke s kurenti. V času stojnice smo na FB strani in na sami stojnici spodbujali, da nam prinesejo tudi materialne prispevke, ki jih družina potrebuje: odejo, posteljnino, zimske obleke ipd. Veseli smo, da je projekt odlično uspel, saj smo skupaj zbrali kar nekaj materialnih prispevkov ter 285 € denarnih prispevkov, ki smo jih ob zaključku odnesli družini. Ob tem, da smo polepšali praznike družini, pa smo svoj klub približali tudi Ptujčanom, ki so boljše spoznali nas in vrednote, za katere se zavzemamo.24

DEC

BOŽIČEK ZA EN DAN

Letos smo se RAC Ajdovščina – Logatec pridružili božičkom (za en dan). Projekt Božiček za en dan je projekt, v katerem lahko sodeluje prav vsak in tako prispeva s svojo ustvarjalnostjo in humanitarnostjo. Spletna stran projekt povzema nekako z naslednjimi besedami… Ne gre za nakazovanje denarja in doniranje stvari, ki jih sami ne potrebujemo več, nekomu bi pa utegnile priti še kako prav. Gre za odgovornost do nekega malega bitja, za katerega sploh še ne obstajamo, pa ga imamo ves čas v mislih, ko ustvarjamo, ko si želimo uresničiti vsaj kanček otroških želja in razbliniti goro strahov. Vse to lahko sodelujoči pospravimo v eno majhno škatlo. Mi smo skupno našteli 8 škatel za otroške nasmehe (in vsaj 2x toliko naših nasmehov ob "izdelavi"). Mimogrede, "Santa Shoebox" je projekt, v katerem sodeluje več kot 900 organizacij v JAR (Republika Južna Afrika) in s katerim je letno narisanih kar 100.000 nasmeškov otrok, ki so socialno ogroženi.


24

DEC

PREDAJA DARIL SPLOŠNI BOLNIŠNICI MURSKA SOBOTA

Rotaract klub Martjanci je v četrtek 24. 12. 2015 Otroškemu oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota podaril darila oz. pakete, za katera upamo, da bodo otrokom krajšala okrevanje. Pošiljka je vsebovala raznorazne družabne igre in knjige primerne za otroke. Sredstva za nakup daril smo zbrali na Bogračijadi v Lendavi avgusta 2015. Pakete smo dopolnili z vsebino, ki nam jo je podarill bivši guverner Anton Gradišek, ob ustanovitvi kluba. Ključno vlogo pri izvedbi projekta pa smo odigrali mi, mladi Rotarijci. Ravno ta božični čas se nam je zdel najbolj primeren, da narišemo nasmeh na obraz otrokom in zaposlenim. V bolnišnici so nas z veseljem pričakali in toplo sprejeli naša darila.


29

JAN

POTOPISNO PREDAVANJE

V petek, 29. 1. 2015 se je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota odvijalo Potopisno predavanje Rotaract kluba Martjanci. Svoja popotovanja in izkušnje sta predstavili Veronika Balajc in Ines Mulec. Veronika nam je podrobneje opisala življenje v Kambodži, Ines nam pa je predstavila Venezuelo. Da potopisno predavanje ni bilo le poučno preživljanje časa, so se med drugim tudi zbirala denarna sredstva za letovanje otrok v Baški iz socialno šibkejših družin. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki botrskega kluba Rotary Martjanci in predstavnica Društva prijateljev mladine Murska Sobota.

Rotaract Martjanci se vsem udeležencem zahvaljuje za podporo in prispevke.


07

FEB

FAŠENK

V RAC Ptuj smo letos organizirali že 2. Fašenk, ki je namenjen druženju in krepljenju prijateljskih vezi med člani našega kluba in z ostalimi člani RAC klubov. Prav tako pa smo veseli, da lahko ptujsko kurentovanje predstavimo prijateljem iz cele Slovenije, saj gre za tradicijo, na katero smo Ptujčani zelo ponosni.

Za letošnje pustovanje smo rezervirali prostor v bližini mestnega centra, kjer smo se vsi skupaj zbrali in si privoščili tudi večerni prigrizek in pijačo. Letos so nas v velikem številu obiskali prijatelji pujski iz RAC Ljubljana Feniks in zaspanci v pižamah iz RAC Martjanci, saj je bila maska seveda obvezna. Po večerji smo skupaj odšli v center Ptuja, kjer smo se na pustovanju zabavali pozno v večer. Naši ljubljanski gostje so na Ptuju tudi prespali in v nedeljo smo si skupaj ogledali


tradicionalno Ptujsko povorko s kurenti na čelu. Upamo, da so v množici živo pisanih mask iz Slovenije in tujine začutili pravi utrip Ptuja v času kurentovanja.

Naslednje leto bomo s tradicionalnim Fašenkom nadaljevali in če bo družba spet tako dobra, ne dvomimo, da bo spet nepozabno.NAPOVEDNIK


5. JUNIJ


Rotaract Club Maribor bo prvo soboto v juniju, med 10. in 16. uro, na Trgu Svobode, gostil sedaj že 2. “tradicionalni” dobrodelni Festival Palačink. Člani humanitarnega društva Rotaract club Maribor bomo pekli palačinke, obiskovalci pa bodo imeli priložnost spoznati kulinarično ponudbo ekoloških kmetij in vinogradništev iz okolice. Na voljo bodo različni nadevi za palačinke od marmelade, medu, do orehov, mandljev in čokolade. V zameno za dobrodelni prispevek za štipendiste Fundacije Leona Štuklja. Cilj letošnjega projekta je zagotovo povečati celotni izkupiček kot ponuditi nekaj več – nekaj novega.

Večer v mestu - 9.4. - Druga aprilska sobota bo v Celju posvečena glasbi in vinu. V goste bomo povabili manj poznane vrhunske vinarje in mlado glasbeno skupino, ki bo večeru dodala umetniško noto. Vabljeni, da se nam pridružite.Cocktail party - 2.7. - Skok v novo rotarijsko leto bomo celjani že tradicionalno počastili s cocktail partijem. Gre za enega izmed naših najstarejših dogodkov, ki že vrsto let ponuja možnost za spoznavanje novih obrazov, sproščeno druženje in sproščeno zabavo. Tokratna poletna noč bo kot vedno posebna zato je nikar ne zamudite.

Rotaract klub Ljubljana Feniks vas vljudno vabi, da se udeležite dogodka “Smeh za življenje” (“Impro liga tekma”), ki se bo odvil 13. aprila 2016 v Koloseju v Ljubljani. Letos bo dogodek še večji in še boljši. Več informacij pa lahko dobite na njihovi Facebook strani (https://www.facebook.com/ rotaract.ljubljana.feniks) ali direktno na njihovem Facebook d o g o d k u ( h t t p s : / / w w w. f a c e b o o k . c o m / e v e n t s / 968398373225880/).RAC LJUBLJANA BARJE

16.4. 2016 RAC SEVNICA

MAREC 2016 RAC TRŽIČ NAKLO

22.4. 2016 RAC VELENJE

POMLAD 2016 RAC E

POLETJE 2016


/Slovenia.trip


/Akson1912

rotaract.si

Profile for Akson 1912

Akson 1912 Nr. 2 2016  

2015/2016

Akson 1912 Nr. 2 2016  

2015/2016

Profile for akson1912
Advertisement