Page 16

- Halusin ehdottomasti kotitoimiston vuokratilojen sijasta. Ei ole kuitenkaan sellainen olo että olisin koko ajan töissä, toimiston oven voi aina sulkea, Vainiontaus miettii. - Lisäksi käyn paljon asiakkaiden kotona. Monet kokevat sen hyvänä, ettei tarvitse itse lähteä mihinkään, kaikki tarvittavat paperit löytyvät kotoa eikä siellä ole ylimääräisiä korvia kuulemassa. Eduvalvontavaltuutuksesta on puhuttu paljon viime aikoina. Edunvalvontavaltakirja on tarkoitettu tilanteisiin, joissa ihminen ei enää itse kykene päättämään omista asioistaan. Vainiontaus suosittelee sitä kaikenikäisille, kuten testamenttiakin. - Näitä asioita olisi hyvä miettiä nuorempanakin, koskaan ei tiedä mitä voi tapahtua. Turvallisinta olisi säilyttää asiakirjat pankin asiakirjasäilytyksessä tai tallelokerossa, koska pankkiin mennään joka tapauksessa kun asioita aletaan kuoleman jälkeen selvittelemään. Tällä hetkellä Vainiontauksella on menossa neljäs vuosi yrittäjänä, eikä loppua ole näkyvissä. - Välillä vähän väsyttää, kun ei ole niitä vakituisen työpaikan kuukauden kesälomia. Mutta muutama päivä lepoa riittää ja sitten jaksaa taas, Vainiontaus sanoo. - En kuitenkaan olisi 10 vuotta sitten miettinytkään yrittäjäksi alkamista, joten ajatukset muuttuvat. Ei koskaan tiedä mitä huominen tuo tullessaan.

Satu astui Matin saappaisiin Yrittäjällä jokainen päivä on erilainen. Satu Vainiontaus saattaa viettää koko päivän kotitoimistossaan selvitellen ja valmistellen asiakirjoja, tai ajaa Sumiaisten kauimmaiseen kolkkaan tekemään perunkirjoitusta. Notaritaattipalvelu Satu Vainiontaus Tmi tekee kauppakirjoja, lahjakirjoja, perunkirjoituksia, pesänselvityksiä, testamentteja ja valtakirjoja. Lisäksi hän toimii isännöitsijänä ja tekee taloyhtiöiden ja yhdistysten toiminnantarkastuksia. Ja mitäköhän vielä! - Kaupanvahvistukset työllistävät tänä päivänä aika paljon. Niitä olen tehnyt jo 16 vuotta, Vainiontaus kertoo.

16

Vainiontaus aloitti uransa pankin kassalla, ja ehdi tehdä 23 vuoden aikana monenlaista pankkityötä. Kun Jokihalmeen Matti halusi alkaa miettimään eläkeelle siirtymistä, hän pyysi Vainiontausta oman yrityksensä jatkajaksi. - Mietin sitä monta kuukautta, uskaltaako lähteä vakituisesta työpaikasta yrittäjäksi, Vainiontaus muistelee. Lopulta päätös kuitenkin tehtiin eikä se kaduta. Jokihalme oli luonut yritykselle sabluunan, jonka avulla yrityksen pyörittäminen oli helppoa. Myös asiakkaat tunsivat Vainiontauksen ennestäänkin pankkityön vuoksi, ja monet Jokihalmeen asiakkaat ovat luontevasti siirtyneet uusiksi asiakkaiksi.

Tilda Hopia

Parasta yrittäjyydessä 1. Saa tehdä sitä työtä mitä haluaa 2. Mahdollisuus tehdä työtä myös kotona 3. Itsenäisyys ja mahdollisuus järjestellä työaikoja

30 · 2012

| Ä ks

ÄKS 30  

Äänekosken Kaupunkisanomat 25.4.2012

ÄKS 30  

Äänekosken Kaupunkisanomat 25.4.2012