Page 1

Ä Ä N E K O S K E N K A U P U N K I S A N O M AT N R O 1 9 1 · 2 4 . 5 . 2 0 1 8

PÄIJÄNNELAITURI

699,kpl

MALLI 4

• Pääty 126 cm * 201 cm • Silta 84 cm * 293 cm • 2 ponttoonia • kantavuus 320 kg

MYÖS MITTATILAUSTYÖNÄ, KYSY LISÄÄ 040-5552729

ISOT AMPPELIT

MALLI 2

• Pääty 203 cm * 300 cm • Silta 125 cm * 405 cm • 5 ponttoonia • kantavuus 800 kg

NYT MEILLÄ VOI MAKSAA MYÖS KLARNALLA

50L MEILTÄ EUROMULTA TAI TURVE 80/100L MUSTA MULTA 45L KESÄKUKAT!

1299,kpl

Tarjoukset voimassa 3.6. asti.

Torikatu 3, 44100 ÄÄNEKOSKI p. 014 523 125 Avoinna: ma-pe 8-18, la 9-16, su 11-16

7SÄKK

5SÄKK

12,- 17 15 kpl

90

0,051/l (2,95/sk 0,049/l)

95 0,071/l (3,95/sk 0,088/l)


KEITELEJAZZ Jazzeilla mukana:

www.keitelejazz.fi • Info +358 45 1343 442

JAZZTELTTA to 28.6. klo 18 • • • •

Kalevauva.fi Saimaa Steve’n’Seagulls Popeda

KAUPUNGINTALON VALTUUSTOSALI la 30.6. klo 15

WILLE OLOHUONE & KEITTIÖ su 1.7. klo 17

• Johanna ja Mikko Iivanainen duo

• Viitasen Piia

Liput 20 € + palvelumaksut (S)

Liput 10 € + palvelumaksut

Liput 45 € + palvelumaksut (K18)

JAZZTELTTA pe 29.6. klo 18 • • • •

Vesa Aaltonen Proge Band Wigwam Revisited Gong Icefish feat. Virgil Donati

Liput 45 € + palvelumaksut (K18)

JAZZTELTTA la 30.6. klo 18

LIPPUPAKETIT

• KJC Guitar Special: Jarmo Saari, Timo Kämäräinen, Varre Vartiainen ja Teemu Viinikainen • Timo Lassy Band & Ricky-Tick Big Band Brass • Verneri Pohjola Group ”Pekka” • Simon Phillips with Protocol IV

•pe-la telttakonsertit 80 € •to-pe-la telttakonsertit 120 €

LIPUNMYYNTI

Liput 45 € + palvelumaksut (K18)

Äänekoski 28.6.–1.7.2018 ÄÄNEKOSKI

NISKANEN

NISKANEN

O.K. AUTO OY


191/2018 Seuraava ÄKS ilmestyy 7.6.2018

14

www.äks.fi

Toimittajalta Tupakantumppi, jätskipaperi, kaljatölkki ja järven pohjassa vanha pyöränromu. Kyllä välillä osaa ihmistä ärsyttää kun kaunis suomalainen luonto on tärvätty, ihan vain silkkaa välinpitämättömyyttä.

Pääasia, että sain jatkaa urheilua.

Tuukka Vuorinen

Äänekosken Urheilijat 11-18

Aurinkoinen keli suosi pärekattotalkoita. Mukana Kapeenkosken myllyn talkoissa oli: Matti Hämäläinen, Jouko Pakarinen, Urpo Minkkinen, Reijo Finni, Keijo Laurila, Paavo Akselin, Pentti Aksela, Jaakko Saari ja Seppo Virtanen.

Tällä viikolla vietetään siivousviikkoa, joka on hirvittävän hieno tapa luoda katse ihan niihin omiin tapoihin ja asenteisiin. Kun ihmiset lähtevät itse siivoamaan katujen varsia, huomaa vikkelään, kuinka paljon roskaa sieltä löytyykään. Siivousviikolla puutarhajätteen ja kodin vaarallisten jätteiden keräys on tehty niin helpoksi ja ilmaiseksi, että on ihan turha nillittää, että eihän näitä voi järkevästi sijoittaa, jos ei halua maksaa itseään kipeäksi. Myönnän, itsekin olen joskus heittänyt roskan maahan, sen kummempia ajattelematta. Ja se on ihan aasimaisen typerää! Nyt kaivelee, että kohta joku koululuokka joutuu noukkimaan minunkin typeryyteni jälkiä ojista. Tällä viikolla vietetään koko Äänekosken alueella siivouspäivää, jolloin muun muassa koululaiset tarttuvat toimeen ja lähtevät siivoamaan lähiympäristöään. Muutenhan siivoaminen hoidetaan meidän kaikkien maksamilla verovaroilla, joilla olisi varmasti parempaakin käyttöä kuin ihmisten ajattelemattomuuden paikkaaminen. Toisaalta on hienoa, että lapsille näytetään käytännössä mihin roskaaminen johtaa: mikä sen parempaa asennekasvatusta! Samaa asenneremppaa voisi harrastaa työpaikoillakin: vähenisipä tumpit ja muoviroskat luonnonhelmasta! Muistutus sinulle ja minullekin: ei se lähin roskis nyt niin kaukana ole! Milka Krogerus

Pärekatto talkoovoimin

Kapeenkosken upea mylly sai uuden pärekaton Koiviston kylän osaavien talkoomiesten voimin. Hienompaa talkoopaikkaa saa hakea. Marjo Steffansson

A

ivan Kapeenkosken kuohujen partaalla seisova, alunperin kotitarvemyllyksi vuonna 1786 rakennettu, komea pytinki sai uuden pärekaton suojakseen. Kattoa rakentamaan tuli Koiviston kylän aktiiviset perinnerakentamisen mestarit kyläpäällikkö Matti Hämäläisen johdolla.  Koski kuohuaa tavallista voimallisemmin, sillä veden pinta on noussut sulamisvesien johdosta korkealle ja vesi nuolee myllyn alimpia hirsivarveja varsin vauhdikkaasti. Rakennuksen kahdelle sivulle on rakennettu telineet, jotta katolla työskentely olisi mahdollista ja turvallista. Vanhat, upeasti jäkälän peittämät päreet on purettu pois, ja kattoruoteet ja otsalaudat ovat tarkastettu ja korjattu.  – Ruoteissa oli yllättävän vähän korjattavaa, mutta kattopäreet alkoivat olla niin sanotusti jo valmiita. Edellisen kerran päreet on katolle uusittu 1970-luvun lopulla, Hämäläinen tietää. Myllytupa toimii tänä päivänä juhlapaikkana, siellä on vietetty syntymäpäiviä, häitä ja ristiäisiä.  – Näin upeaa paikkaa ei ihan lähimailta löydy, Hämäläinen sanoo.  Totta joka sana. Paikka on vertaansa vailla ja huumaava, lakkaamaton kosken pauhu kruunaa koko komeuden.  HÄMÄLÄINEN iloitsee siitä, että kaupunki tilasi pärekaton tekijät omalta kylältä. 

Ä KS

| 191

· 2 01 8

– Tämäkin homma on katoavaa kansanperinnettä. On upeaa, että Koivistosta löytyy vielä osaamista tähän lajiin. Meillä on täällä tekijöinä hieno porukka, kaikki oman kylänmiehiä. Vastikkeetonta rahaa ei ole, talkoilla tehdään, jotta saamme pelimerkkejä, jotka ohjataan Koiviston kylän hyväksi, esimerkiksi seurantalon korjauksiin. Usealla kylällä valitetaan ja itketään, sitä, ettei ole rahaa toimintaan, mutta kun ottaa itse vastuuta ja tekee yhteisönsä eteen töitä, saa paljon hyvää aikaan koko kylälle. Viime syksynä koivistolaiset saivat antaa jo pienen työnäytteen pärekattotaidoistaan, kun näppäsivät pieneen varusteaittaan uuden suojan. 

lä. Alkuvalmisteluissa on tuhrautunut enemmän aikaa, kuin itse asiassa. – Ei tämä puhaltamalla valmistu. Hyvät pohjatyöt ovat erittäin tärkeä työvaihe.   Naulaaminen on aikamoinen urakka. Huonossa asennossa katolla kyykkiessä saa selän juntturaan.  – Kilolla nauloja tekee parikymmentä neliötä. Kyllä sitä saa illalla voimistella, että saa selän suoraksi aamusella. Minä oon porukan nuorin, sillä talkoolaisten keski-ikä huitelee siinä 65-ikävuoden kieppeillä. 

MEININKI on hyvä. Haastattelun kuluessa päreet ovat kulkeutuneet maan pinnalta kattoruoteiden päälle. HAAVASTA pituussuuntaan höylätyt – Innostunut ihminen tekee mitä päreet ovat peräisin Toivakasta, Karin vaan, mistä tykkää. Ei tämä tunnu työltä Päre ja Puu -yrityksestä.  laisinkaan. On hienoa saada olla mukana – Haapa on paras puulajike katto- pitämässä huolta omasta elinympäristöspäreeksi. Korpinäre on toiseksi paras ja tään omalla panostuksellaan. Se harmitmänty on heikoin, Hämäläinen valistaa.  taa, ettei nuoria ole mukana ottamassa Kun katselee ympärilleen, ymmärtää, oppia näistä vanhoista perinteisistä työettei tällaiseen kokonaisuuteen peltikat- menetelmistä. Pelkona on, että osaamito istu.  nen katoaa.  – Tähän miljööseen ei ole muuta Päreet saatiin paikalleen kahdessa vaihtoehtoa estetiikan puolesta, vaikka päivässä. Myllytupa sai samalla hyvän pärekatto onkin verrattain kallis ja hidas ja arvolleen kuuluvan suojan, joka antaa tehdä, on se ainoa vaihtoehto. Perinne- rakennukselle elinvuosikymmeniä lisää.  maisema ansaitsee pärekaton. Jos tähän laittaisi peltikaton, se olisi sama kuin lait- Tiistaina 29.5. klo 18-20 vietetään taisi museoautoon alumiinivanteet.  Myllytuvan pärekattotalkoiden har120 neliömetrin urakka on jo lähes jakaisia kyläläisten ja talkoolaisten puolittain valmis, vaikka yhtään päret- kesken. Harjakaisissa on tarjolla tä ei ole vielä katolle naulattu. Pärekasat keittoa, Sumiaisten Harmonikkojen nousevat katolle välikäsi -menetelmäl- musisointia.

3


Kuvattua

Avaus

Ville Härtsiä Kevälukukauden loppu lähenee, nyt on hyvä katsella ympärille. Arjen tohinassa ei useinkaan ehdi pysähtyä miettimään, mitä on tehty ja saatu aikaan. Äänekosken opetuspalveluissa on kymmenen vuotta eletty turbulenssissa. Olemme joutuneet lakkauttamaan niin lukion kuin kaksi peruskouluakin. Kouluja on yhdistelty ja toimintaa kehitetty inkluusioon suuntaan. Viime vuosia on leimannut uuden luominen. Uusien koulurakennusten suunnittelu ja nyt rakentaminen, on ollut ainutlaatuista joskus niin tylsältä vaikuttavassa virkamiehen elämässä. Äänekosken lukion rakennusprojekti onnistui erinomaisesti, rakennusta voi esitellä ylpeydellä! Opiskelijat ja koulussa työskentelevät aikuiset ovat tyytyväisiä, suorastaan tohkeissaan uudesta opinahjostaan! Sykin rakennuksen muodot alkavat jo hahmottua sääsuojapressujen varjossa. (Syk on jo lähes vakiintunut lyhenne Suolahden yhtenäiskoulusta ja Kyk Koulunmäen yhtenäiskoulusta, näin selvyydeksi mainittakoon!) Johtoryhmä hyrisi tyytyväisyyttään näkemäänsä, kun tutustuimme viime viikolla rakennustyömaahan. Koulun johdolle ja opettajakunnalle uudenlaiset oppimisympäristöt tulevat avaamaan aivan huiman mahdollisuuden toteuttaa uutta, vaativaa opetussuunnitelmaa. Myös Kykin rakentaminen on alkanut ja koulu valmistuu vuoden vaiheessa 2019-2020. Uusi koulurakennus on suunniteltu siten, että se luo uuden opetussuunnitelman toteuttamisen lisäksi uudenlaiset puitteet toteuttaa esi- ja alkuopetuksen joustavaa yhteistyötä. Toivottavasti varhaiskasvatuksen ja alkuopetuksen yhteistyö antaa henkilöstölle väylän oppia uutta! Tarkoitus on, että lapset saavat entistä parempaa tukea ja mahdollisuudet edetä omien edellytystensä mukaan, hitaammin tai nopeammin tärkeinä opinalkuvuosina! Koiviston uusi koulu tulee olemaan käytössä keväällä 2020. Koulu mitoitetaan kuudelle opetusryhmälle ja yhdelle esiopetusryhmälle. Jatkossa Koiviston kylän esioppilaita ei sirotella muualle, vaan he saavat esiopetuksen ja tarvittaessa siihen liittyvän päivähoidon omalta kylältä; huima juttu supistuvan kuntatalouden vuosina. Kouluyhteisöjen yhteen hitsaaminen ei ole helppo tehtävä, onnistuakseen se vaatii aikaa, kärsivällisyyttä, epävarmuuden sietoa, tutusta luopumista, uuden oppimista niin lapsilta kuin koulun aikuisilta. Johtoa tulisi tässä kohdin siunata, niin rehtoreita kuin minuakin, erityisellä viisaudella johtaa muutosta. Kun tähän vielä lisätään uusi opetussuunnitelma ja sen vaatimukset, on helppo ymmärtää henkilökunnan, niin opettajien, ohjaajien kuin rehtoreittenkin huoli jaksamisesta. Aina on koulussa ollut kiirettä, itse luotua tai muiden aiheuttamaa. Kesäloma on aina ollut tärkeä Liimattalan pelloille rakentuu kovaa vauhtia massiivinen Suviseura-alue kesäkuun lopun ta- palauttaja, akkujen lataaja seuraavaa vuotta varten. Juuri nyt se tuntuu erityisen merkitykselpahtumaa varten. Pelkkiä telttarakenteita on 15 000 neliön verran. Rakentaminen on talkoo- liseltä. Uutta kohti… Ville Härtsiä hommaa, johon osallistuu satoja ahkeria käsipareja niin arkisin kuin viikonloppuisinkin.

opetus- ja kasvatusjohtaja

Puolueellisesti

Talousarvion yhteydestä on voitu lukea kaupungin tulevien investointien listaa. Mitä näistä investoinneista pidät ensisijaisena?

SD

KESK

PS

Tärkeimpinä pidän koulu- ja päiväkoti-investointien loppuun saattamisen sekä turvallisten liikennejärjestelyjen mahdollistamisen koululaisille. Lisäksi koululaisten hammashoito tulee järjestää sujuvaksi. Liikuntapaikkojen parantaminen sekä Suolahden Wanhan aseman seudun kehittäminen ansaitsevat myös osansa.

Mielestäni Kotakennääntien kantavuuden parantaminen on yksi tärkeimpiä investointeja. Kylien tarpeisiin pystymme vastaamaan.

Pentti Piilonen

Kari Kiiskinen

4

KOK

KD

VIHR

Talouden pitäminen tasapai- Perheiden arjen sujumiseen nossa yhtaikaa palveluiden ja vaikuttavat lähipalveluinelinvoimatehtävien kanssa on vestoinnit: päiväkodit, kousuunnitelmakauden keskei- lut, niiden terveydenhuolsin haaste. Tähän yhdistyvät tojärjestelyt ja innoittavat sote-ja maakuntauudistuksen piharatkaisut ovat tärkeitä johdosta tehtävät palveluor- kuten myös lähiliikuntapaiganisaation muutokset. Kor- kat. Investointilistasta puutjausvelan vastaantaistelu. tuvat vielä kunnalliset vanInvestointien suunnittelussa- huspalveluiden järjestelyt, ja toteutuksessa läpinäkyväi- joihin haetaan kuumeisesti syyden tarve korostuu. ratkaisua koko ajan.

Kaupungilla on suuria investointeja kouluihin ja halleihin. Suhtautuisin maltillisesti tulevaisuudessa investointeihin. Sote ja sen vaikutus on vielä arvoitus ja olisi hyvä, jos olisi pelivaraakin, maailma muuttuu niin nopeasti. Investoinnit, jotka tukevat asukkaiden hyvinvointia ja palveluita ovat aina hyvä asia.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat investoinnit nostan etunenään eli kouluihin ja päiväkoteihin liittyvät investoinnit. Myös infran kunnossapito on tärkeää.

Kaikki hankkeet, joilla parannetaan sisäilman laatua. Lapset ansaitsevat terveet, toimivat ja turvalliset tilat, joissa kasvaa ja oppia. Vanhainkodeissa asuvilla pitää olla terve asuinympäristö. Työnteon kaikissa kaupungin yksiköissä pitää olla turvallista. Sisäilmaltaan puhtaat tilat vähentävät poissaoloja ja terveydenhuollon kustannuksia.

Marke Tuominen

Tarja Pullinen

Piia Flink-Liimatainen Tommi Sulkala

VAS

Sirpa Martins

191 · 2 018

| Ä KS


Kulttuuria olisi tarjottimella, mutta mihin pöytään tarjotin mahtuu?

Kulttuuritilat kartalle! Äänekosken kaupunki työstää parhaillaan kulttuuritilojen kartoitusta. ÄKS kysyi muutamilta harrastajilta, millaisia tiloja kaupunkiin kaivataan. Milka Krogerus

Ä

änekosken kaupungilla on käynnissä kulttuuritilojen kartoitus, jossa jo olemassa olevien tilojen käyttöä tarkastellaan ja kartoitetaan uusien tilojen tarvetta osana kaupungin vapaa-aikaohjelmaa. Kartoitusta vie eteenpäin kulttuurityöryhmä johon kuuluvat vapaa-aikajohtaja Paula Kemppainen, kulttuurituottaja Jupe Pohjalainen, museon johtaja Pekka Soininen, kirjastotoimenjohtaja Raija Tuhkanen sekä Ala-Keiteleen musiikkiopiston johtaja Sari Savolainen. – Tarkoitus on kartoittaa nykytilanne, eli missä ja millaisia tiloja kaupungissa on käytettävissä ja samalla selvittää myös toiminnan määrää, Kemppainen kertoo. Kaupunki tulee kartoittamisen yhteydessä olemaan yhteydessä myös paikallisiin harrastajiin ja yhteisöihin. – Ihan varmasti ollaan käyttäjiin yhteydessä ja osa on ollutkin jo yhteydessä meihin. Monet ovat tulleet kertomaan ajatuksistaan ja huolistaan sen jälkeen kun Markku Auvinen jäi eläkkeelle ja minä tulin taloon. Pakko sanoa, että paikalliset toimijat ovat hyvin aktiivisia ja innokkaita ottamaan yhteyttä, Kemppainen kehuu.

Ä KS

| 191

· 2 01 8

SUOLAHTISALIN menettäminen oli alkusysäys koko tilakartoitukselle: kun Suolahtisalista ei tehty ostopäätöstä kaupunginhallitus esitti vaatimuksen, että vapaa-aikaohjelma ja kulttuuritilojen kartoitus on oltava valmis vuoden loppuun mennessä. Suolahtisali oli erittäin tärkeä harrastus- ja esiintymispaikka usealle taiteentekijälle, muun muassa Äänekosken laitakaupunginorkesterille, joka joutui perumaan kevätkonserttinsa tilanpuutteen takia. – Meidän osalta tuleva talvi on hyvin synkkä. Kevätkonsertti jouduttiin perumaan ja osa soittajista joutui jättäytymään pois, sillä nykyinen harjoitustila lukion musiikkiluokassa on auttamattomasti liian pieni. Meitä on 27 soittajaa, joista suurin osa vielä puhallinsoittajia: kun happi loppuu niin loppuu soittokin, kertoo Äänekosken laitakapungin musiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Esa Kalenius. Vuosikymmeniä äänekoskelaista kulttuurielämää läheltä seurannut Kalenius ei katso tulevaisuutta kovin ruusuisten lasien läpi. – Mikäli Suolahtisali menetetään, minä en usko, että tähän kaupunkiin enää kunnon kulttuuritaloa saadaan. Sellaista tahtotilaa ei enää ole. Ehkä tehdään hätäratkaisuja esimerkiksi Painota-

lolla? Painotalo ostettiin kulttuuritaloksi ja monet suunnitelmat on tehty, mutta aina ne ovat jääneet jonkun punakynän alle. Eikä Painotalosta kunnon akustista konserttisalia edes saa, Kalenius toteaa. 43-VUOTIAS Äänekosken Taiteilijaseura on kokonaan vailla omaa tilaa. Kesäisin seura saa käyttöönsä Taidemuseon piharakennuksen, jossa on pienessä tilassa tallessa myös seuran kattava arkisto. Oma tila helpottaisi seuran toimintaa ja toisi lisämahdollisuuksia taiteen tekemiseen. – Toisihan se yhteisöllisyyttä, jos olisi sellainen tila, jossa voisi maalata yhdessä sekä pitää kokouksia. Nykyään kaikki maalaa kotonaan, mutta joidenkin isojen töiden tekeminen vaatii niin paljon tilaa, ettei niitä kotona oikein voi tehdä. Ollaan joskus yritetty etsiä vähän isompaa tilaa, mutta hinta on muodostunut tosi korkeaksi. Aiemmin meillä oli käytössä Taidesolmu Saarijärven risteyksessä ja siellä ihmiset kävivät mielellään maalaamassa yhdessä ja erikseen, kertoo Äänekosken Taiteilijaseuran pitkäaikainen aktiivi Mirja Helin. Korkeakulttuurin lisäksi Äänekoskella on tarvetta bänditoiminnalle soveltuviin tiloihin. – Kulttuuritiloja suunnitellessa pitäi-

si ottaa huomioon myös rock-musiikin esittämisen tarpeet, niin tekniikan kuin tilankin osalta. Ääneseudulla on ollut ja on edelleenkin varsin aktiivista soittajaporukkaa, jotka tarvitsee treenitiloja ja asianmukaisia keikkapaikkoja. Myös niitä keikkapaikkoja, jotka soveltuvat alaikäisille keikkakävijöille. Tätä asiaa me ÄRMYssä yritämme saada vietyä pala kerrallaan eteenpäin, sanoo ÄRMY ry:n puheenjohtaja Marko Virsunen. ÄÄNEKOSKEN TEATTERILLA ja Varjolapsilla on Painotalolla toimivat harraste- ja esiintymistilat, mutta parantamisen varaa silläkin saralla olisi. – Nuorisoteatterin osalta ei ole valittamista ollenkaan. Jos käytettävissä olisi paljon rahaa, niin olisihan teatterin oma tila, sellainen Työski 2.0, hieno juttu. Siinä mielessä seinät tekee paljon, että oma tila voisi herättää teatterielämän ihan toisella lailla eloon. Nyt tuntuu ehkä vähän siltä, että ollaan vieraana Painotalolla ja käydään vähän harrastelemassa. Painotalo ei ole vielä herännyt eloon sellaisena aitona kulttuuritilana, mikä se voisi olla ja jollaisen näinkin pieni kaupunki ansaitsee, kertoo Äänekosken Teatterin Varjolasten ohjaaja Pilvi Honka.

5


Eilen tänään

Äksymykset

Ensimmäinen kuuden ällän ylioppilas!

Ollaanko hereillä siitä, missä Äänekoskella mennään? Nyt testataan siis tietoa ajankohtaisemmista asioista.

Äänekoskella 31. toukokuuta 1968

1. Huiman Juha Steniä on valmentajakseen kysellyt a) Karhu, b) Kataja, c) Kouvot, d) KTP? 2. Liimattalassa suviseurailevat a) baptistit, b) helluntailaiset, c) ortodoksit, d) vanhoillislestadiolaiset? 3. Äänekosken lukiosta valmistui a) 60, b) 70, c) 80, d) 90 uutta ylioppilasta? 4. Äänekosken ainoan yksityisen päiväkodin nimi on a) Hipsutus, b) Kipitys, c) Sipsutus, d) Vipellys? 5. Metsä Groupin uuden innovaatioyhtiön nimi on Metsä a) Autumn, b) Spring, b) Summer, d) Winter? 6. Äänekoski on vahva ehdokas a) iskelmä-, b) kamari-, c) kansan-, d) metallimusiikin Suomen pääkaupungiksi? 7. P13-sarjassa maastojuoksun SM-kultaa voitti Koiviston Kipinää edustava a) Anssi, b) Eelis, c) Iikka, d) Onni Mustonen? 8. Sumiaisten kirkossa esiintyy sunnuntaina a) Helke-, b) Kimalle-, c) Säihke-, d) Välke-kuoro? 9. Lasten kulttuuripäivien yhdessä konsertissa pianoa soittaa a) Kirmo Lintinen, b) Marian Petrescu, c) Iiro Rantala, d) Lenni-Kalle Taipale? 10. Biotalous- ja juustopäivät järjestetään tällä kertaa a) lukiossa, b) POKElla, c) Suolahti-salissa, d) valtuustosalissa?

rinteitä löytäen viimein kaipauksensa kohteen tuulien niityiltä. Kuoron musiikillisena matkanjohtajana toimii Else Vehviläinen ja kuorolle hengähdystauon matkalla suo nuori äänekoskelainen urkuri Verneri Kyllönen. Välke-kuoro: Matka tuulen niityille, Sumiaisten kirkossa su 27.5. klo 16. Vapaa pääsy.

Suolahdesta kajahtaa taas!

Suolahtelainen ja ylpeä siitä? Syytä ollakin! Suolahdessa osataan vaikka mitä – • ainakin toimia yhdessä – ja tämä toukokuinen viikonvaihde on siitä hieno esimerkki!

Made in Suolahti tapahtuma laajenee kaksipäiväiseksi ilotteluksi, ja tällä kertaa mukana on Ärmyn ja Viljoksen lisäksi myös Suolahden nuorisoilta, 4H, Landebuusti ja kaupungin perhekeskustoiminta. Pikkuisille suolahtelaisille on luvassa elokuvanautintoa Suopungissa, vähän isommille lapsukaisille nuokkarin tila-ilta, jossa esiintyy Niskassauli ja Juhlavieraat. Nuokkarin tapahtuma pidetään sään salliessa ulkona ja kaikkien nuorten kesken arvotaan mystinen ja haluttu kesäkassi. Kaikkein isoimmille koltiaisille on juhlaa luvassa Viljoksessa, jossa lauteita keinuttavat Sysiässä, Cirucs around sekä Duo Niskanen. Viimeinen tilailta Suolahden nuorisotiloilla 25.5. klo 18 Pikkukino – Ella ja kaverit 2 Suopungissa 26.5. klo 15 Made in Suolahti bändi-ilta Viljoksessa 26.5. K18, liput 5 euroa

Meiltä myös lahjakortit

Jalkaterapeutti

Emmi Ohranen

Yksilölliset tukipohjalliset · Alaraajatutkimukset Harjoitusohjelmat · Silikoniortoosit Kynnenoikaisuhoito · Jalkahoidot · Lahjakortit

Puh 050 3504961

Torikatu 2 (toinen kerros), 44100 Äänekoski

WWW.ILMASTOINTISAVOLAINEN.FI · KANAVIEN PUHDISTUKSET · ILMAMÄÄRIEN MITTAUKSET · HUOLLOT · URAKOINTI

0500-664 854 · RATAKATU 9, SUOLAHTI

Vastaukset

Ma 4.6. Puolustusvoimain lippujuhlan päivä.

Meren heijastusta ja suuruutta ihastellessaan Välke-kuoro kokee suuren kaipauk• sen ja aloittaa romanttisen ja tapahtumarikkaan musiikillisen matkan kohti Alppien

Oikeat vastaukset:

Myöhemmin tapahtunutta: Asikainen avioitui samaan aikaan kielilinjalta ylioppilaaksi kirjoittaneen Kari Kantosen kanssa. Asikaisesta (nyk. Kantonen) tuli kuin tulikin lopulta matematiikanopettaja – ja puolisosta taas englanninopettaja. Pariskunta on eläköitynyt opettajan työstään Ivalosta ja asuu nykyisin Nivalassa.

Matka tuulen niityille

1. b (Kataja) 2. d (vanhoillislestadiolaiset) 3. c (80) 4. d (Vipellys) 5. b (Spring) 6. d (metalli-) 7. a (Anssi) 8. d (Välke-) 9. c (Iiro Rantala) 10. a (lukiossa)

Äänekoski juhlii tänään ensimmäistä omasta yhteiskoulusta valmistunutta kuuden laudaturin ylioppilasta. Tempun teki 18-vuotias Liisa Asikainen. Sotkamossa syntynyt Asikainen oppi lukemaan viisivuotiaana, kertoi SisäSuomen lehti aiemmin tällä viikolla. – Laudaturejani pidän lähinnä tunnollisella työllä saavutettuina. ”Pingoksi” en silti itseäni sanoisi, Asikainen kertoi lehdelle. Asikainen valmistui matematiikan linjalta, mutta kertoo olevansa enemmän kiinnostunut kielistä. Ammatinvalinta on kuitenkin vielä auki. – Nykyinen tilanne on sellainen, että Suomi näyttää tarvitsevan talousnaista, kioskinmyyjänä kesäänsä viettävä Asikainen linjaa. – Väliin ajattelin, että menen konttoriin työhön, palvelen uskollisesti 40 vuotta ja saan mitalin! Kaikkiaan ylioppilaaksi kirjoitti Äänekoskelta 37 nuorta. Suolahden yhteiskoulun abeja maaliin pääsi 16 kappaletta.

Maaseutuasumisen

MESSUT Uuraisilla la 21.7.2018

Lisätietoja ja messupaikat: hankevetäjä Markku Karppinen p. 044 745 2815, Fb: Uuraisten juhlavuosi UURAINEN

SEURAAVA ÄKS TORSTAINA 7.6.

Meidän mainokseen pitäisi tehdä muutama muutos. sähköpostiosoite on vanha, uusi on toimisto@lvirossi.fi SKF-laatikosta voi poistaa sanan ”lukkorenkaat” punaisella tekstillä oleva ”meiltä myös ilmastoini…..” voisi siirtää mustien pompuloiden rivistöön ja poistaa sanat ”meiltä myös” laitetaan punaisen tekstin tilalle teksti

Hajusteettomat Cutrin Vieno tuotteet tarjoushinnoin.

Olisikohan mainosta pitänyt vähän suurentaa ja laittaa vaikka noista meille myyntiin tulleist ToolPack työkaluista joku logo tms

• Kaikki LVI-työt ja huollot • Ilma- ja maalämpöpumput LAAKERIPISTE • Öljykattilahuollot ja korjaukset, Laakerit ja stefat myös kiinteistöautomatiikka • Käyttövesien ja lämpöjohtojen pintaputkitukset • Ilmastointikoneiden ja keskuspölynimureiden suodattimet

Uutena meiltä nyt ammattilaisten Boxo-työkalut, koneet ja laitteet

p. 040 512 4405

Kauppakatu 19, Äänekoski

Ratakuja 2, Suolahti ● puh. (014) 541 249 ● www.lvirossi.fi toimisto@lvirossi.fi ● myymälä avoinna ma-pe 7-16


Musiikki La 26.5. Herra Viiksi Pub Markuksessa. Liput 5 euroa

• Arttu Wiskari Bar Hurmoksessa. Li• put ennakkoon 13 euroa / ovelta 15 euroa Su 27.5. klo 15 Kesän kynnyksellä – Ranskalaista ja saksalaista musiikkia oboella, pianolla ja laulaen -konsertti Valtuustosalissa. Liput 15 euroa ovelta.

Ke 6.6. klo 18 Keiteleen rannat konsertti Häyrylänrannassa. Vapaa pääsy! Järj. Sumiaisseudun Harmonikat ja Äänekosken kulttuuritoimi

Näyttelyt 7.5.-30.5. Mikko Salmelin -Haaveita näyttely Hoikkassalissa. Ma-pe klo 10-19, la klo 10-14. Huom. ke 9.5. klo 10-16 ja 10.5. suljettu. Vapaa pääsy!

Klo 16 Matka tuulen niitylle -kon- 4.-20.6. • sertti Sumiaisten kirkossa. Järj. Välke- • Sini Koistinen -Ajopuut näyttely kuoro Hoikkassalissa. Ma-pe klo 10-19. Vapaa Ti 29.5. klo 18 Keiteleen rannat konsertti Kapeenkoskella. Vapaa pääsy! Järj. Sumiaisseudun Harmonikat ja Äänekosken kulttuuritoimi

Pe 1.6. klo 12 Keiteleen rannat konsertti Kylähullun konttorissa Hirvaskankaalla. Vapaa pääsy! Järj. Sumiaisseudun Harmonikat ja Äänekosken kulttuuritoimi

La 2.6. Perarutto & Kymmenes Legioona Pub Markuksessa. Liput 5 euroa

pääsy!

Liikunta La 26.5. klo 13 Toukokuun nuorisokisat Liikuntapuistossa. Järj. Äänekosken Urheilijat ja Suolahden Urho

Muut

X-Prix

22. - 26.5. Siivousviikko Tosi Siistii!! ympäri Äänekoskea. Järj. Äänekosken kaupunki ja Sammakkokangas Oy

To 24.5. klo 13-15 Naapurit tutuksi -tapahtuma Äänekosken seniorikeskuksessa. Järj. Paloman ja Monikko ry:n kanssa.

La 26.5. klo 7.55 Pandajuna Ähtärin eläintarhaan ja Tuurin kyläkauppaan.

• klo 10-15 Pukkimäen pihakirppis • Lönnrotinkatu 11-13. klo 15 Naisten raivaussahakurssi Os• tolan tilalla Konginkankaalla. Järj. Metsäkeskus

4.6. - 8.6. Kokkis-Puuhis Kesäleiri Mämmen metsäpirtillä. Järj. Äänekosken 4H

Ke 6.6. klo 17.45 Kingis-kesäkisat 2018 Suolahden urheilukentällä. Järj. Suolahden Urho / yleisurheilu

4.6.-29.6. 4H:n Kesäkerhot Sumiaisissa, Suolahdessa, Koivistolla, Mämmellä, Hietamalla ja Konginkankaalla.

To 7.6. klo 18 Äänekoski Games Äänekosken Liikuntapuistossa. Liput 5 euroa, alle 10-vuotiaat ilmaiseksi. Järj. Äänekosken Urheilijat

8.-9.6. pe klo 11-17, la klo 10-15 Biotalous- ja juustopäivät Lukiolla. Vapaa pääsy!

Minkä ensi vuonna 40 vuotta täyttävän, lähinnä kesäisin toimivan yhdistyksen vuotuisen tunnustuksen ovat saaneet muun muassa uskonnonopettaja Heikki, kelloseppä Kauko ja urheiluvälinekauppias Timo? Vastaus ÄKSän toimitukseen tai osoitteeseen toimitus@aksa.fi viimeistään maanantaina 4. kesäkuuta. Oikein vastanneiden kesken arvotaan 15 euron lahjakortti Pirjon Burgeriin. Vuosi 1968 oli esillä viime ÄKSän palkintokyssärissä. Tuona vuonna maanviljelijä Ilmari Selin ryhtyi töihin majoituspalveluiden lisäämiseksi Saarijärvelle johtavan maantien varrella. Kysymys kuului: mikä paikka syntyi rakennustöiden tuloksena? Heleppo ainakin Hietaman suunnan väelle. Kyseessähän oli Ukonlahden leirintäalue, joka ei tosin kovin pitkään menestynyt. Grilli torin laidalla on sen sijaan pärjännyt pidempään. Kahdeksasta oikein vastanneesta arpa suosi Risto Rinne:ttä, joka pääsee valitsemaan Pirjon tuotteista suosikkinsa.

Keiteleen rannoilla jälleen Sumiaisten Harmonikat ilahduttavat fanikuntaansa jälleen upeilla kesäkonserteillaan. Ensimmäisen kerran hurmaavat harmonikat viritellään Kapeenkoskella ja siitä alkaen Keiteleen rannat-konsertit kaikuvat kylillä aina elokuuhun saakka. Ohjelmistoon kuuluu nostalgisia vanhoja kappaleita – yleisön toiveita unohtamatta. Eikä näissä konserteissa tarvitse kökötellä suu supussa: saa laulaa ja tanssia niin paljon kuin sielu sietää! Ti 29.5. klo 18 Kapeenkoski, Kapeenkoskentie 105, 44250 Äänekoivisto Pe 1.6. klo 12 Kylähullun konttori, Hirvaskangas, Suonenjoentie 10, 44250 Äänekoivisto Ke 6.6. klo 18 Häyrylänranta, Satamatie 60, 44300 Konnevesi

PAIKALLISET POJAT!

Turvallisin valinta

050 514 2232

Ärrän pihassa grilli kuumana perjantaina 25.5.18 klo 10–16.

luotosentaksi@gmail.com

Myös 6 henkilön kuljetukset sekä

Yli 97 % suosittelee kattoremonttiamme! Asiakastyytyväisyystutkimus 12/2017

LVI-TYÖT AMMATTITAIDOLLA

• Turvallinen telineasennus • Oma tehdas, ei välikäsiä

· LVI-alan asennukset, huollot, kunnostukset, mittaukset ja säädöt · Käytössämme myös viemärikamera, lämpökamera sekä ilmastointikanavien puhdistuslaitteisto · Tarviketoimitukset

• Nyt entistä kattavampi palvelu: Vesivek ja Hämeen Laaturemontti yhdistyivät!

Soita heti 014 458 6878 vesivek.fi

Meidän katon alla on hyvä olla.

Jäätelölaatikoita saatavana myös ennakkomyyntinä 17.6. asti.

R-KIOSKI ÄÄNEKOSKI TORIKATU 1 | MA–PE 7.30–21.30 | LA 8.30–21.30 | SU 10–21


Kimurantti juttu

Jo vain Lassettaa Lasse Hämäläinen

Hanget humahtivat pois tykkänään niin kipakalla kyydillä, ettei tänä keväänä juurikaan koettu perinteistä tuhannenturkastakoiranjätöstähetlenkkipolullakin -yleisönosastonujakkaa. Joko pökäleet maastoutuivat hetkessä haihtuen kevätahavaan tai koirien kuljettamat ovat lopultakin oppineet ulkosiisteiksi. Uskon että tuo jälkimmäinen pätee enempi. Hush pushukkaan-koulutustahan on jaettu jo vuosikymmeniä ja tuoreemmat koiraihmissukupolvet ovat kasvaneet kakka-asian kanssa sinuiksi. Lemmikin luonnollisiin tarpeisiin suhtaudutaan luontevasti ja kanssaihmisten hygieniahuolet otetaan huomioon huolella ja turhitta huolitta mainepaineista. Kun asia on ikäänkö asiaankuuluvaa, ei asiasta tule kuuluvaa saatikka tehdä numeroa. Toista oli takavuosina. Kuonokkaansa kuonan kerääjä herätti kummastusta ja kirvoitti pilkanpoikastakin, etenkin sivistymättömissä piireissä. Enkä tarkoita tällä vähän opiskelleita, vaan töykeitä öykkäreitä titteleihin tuijottamatta. Vaan jonnin joutavaa höpöstelyä ovat nykyihmisten tuontasoiset mielenkaikerrukset, kun katsahdetaan puoltoistasataa vuotta taaksepäin. Koirankakasta pääsee käden käänteellä, mutta nälkä ei siirry kuin syömällä (juomalla?). Muutaman katovuoden seurauksena kuoli vuonna

GRILLIMAKKARA

Mitähän aattelivat kyydistä nekin itämaan tietäjät, jotka tyrät rytkyen hurauttelivat busseilla näillä kulmilla jokin aika sitten. Kiinalaisen oloisia olivat tai ainakin sieltä kulmilta päin ja tehtaalle päin kaarsivat onnikat, panin merkille. Mitä lie sellua, pölliä ja pöhinää puulaakilla sitten porukalla päivittelivät. Siellä kaukoidän suunnalla arvostavat ikäihmisiä ja perinteitä. Liekö piipahtaneet myös ryssän komerolla ja Kömin korsteenilla. Löytyyhän näitä meiltä perinnekulttuurikohteita. Vaan jos olivatkin vallan ostosreissulla. Kun Kemijärvelläkin touhuavat yhden sellutehtaan hankkimista, niin voisihan tännekin värkätä vaikka mitä. Tonttia on ja höyryä piisaa ja veden

Herkkua shokkihintaan! DEL MONTE

SMOOTHIEPUIKKO

vadelma ja mango 90ml (7,44€ l)

1.-

2.-

KG

PKT

OLD EL PASO

MEDIUM VEHNÄTORTILLA

1.-

OLD EL PASO

TACOKASTIKKEET

3

230g (7,61€ kg)

PKT

50

MALACO

AAKKOSET MAKEISPUSSIT 315g (5,29€ kg)

3 PS

-20%

2

PRK

3

palana tai kok. Suomi

800g (7,49€ kg)

4

HUNAJAMARINOIDUT FILEESUIKALEET

5

99

KG

HARTWALL

RS

KULTA KATRIINA

8

50 24PACK

-19-36%

Ilman Plussa -korttia 9,95-11,95/24-pack (0,95-1,21€/l) sis. pantit 2,40 €

-27-37%

450-500g (5-5,56€ kg) ei erikoisekoitukset

10.-

Ilman Plussa -korttia 2,09/ps (6,63/kg)

Tehdään hyvää. Yhdessä.

ÄÄNEKOSKI

SUOMALAINEN MEETWURSTI

1.-

Työskintie 3, puh. 010 538 2500

KARINIEMEN KANANPOJAN

CITTARISSA TAPAHTUU TO-PE Pajuniemen lihaisat tuotteet TO Linkosuo uutuus Kaurasipsit klo 11 - 17 PE HK Kanalasta loistava uutuus Delipihvit klo 11 - 17 PE Uunituoretta Sinuhen leipomolta Tervetuloa!!!!

MINUUTTIPIHVIT 690-760g (10,51-11,58€ kg)

7

99

Plussa -korttia VICHY TAI NOVELLE KIVENNÄSVESI JAUHETUT KAHVITIlman3,45-3,99/pkt

24-pack 0,33l (0,77€ l) sis. pantit 2,40€

HUHTAHYVÄT

PKT

KPL

KARINIEMEN KANANPOJAN

99

Hinnat voimassa TO-LA 24.-26.5.2018, ellei toisin mainita.

170g (5,88€ kg)

ATRIA

POSSUN KASSLER

326g (3,07€ kg) ei täysjyvä

pumppaamokin on laaja kuin jalkapallohalli. Kun sähköpulakaan ei vaivaa ja puuta pukkaa metsien täydeltä, niin jos vaikka järjestäisivät rahuskaa biotöhnän taikka vaikkapa pahvin tuotantoon. Ovat julkisen sanan mukaan kiinalaiset kovasti ahkeria sijoittajia Euroopassa ja lisäämässä paukkuja myös Suomessa. Vaan eivät liikkuneet nämä limusiineillä, kuten rahatahoilla ainakin ennen vanhaan oli tapana. Mitä lie rengasmatkalaisia, vaiko liekö sittenkään? On ajat muuttuneet ja enempi eli vähempi kiinalaisia juttuja tuossa tuli jonniin verran puntaroitua. Kimurantit kiemurat, sano.

TUOREESTI PARAS

Costa Rica

1.-

Mutta minkä kuvan saavat turismot hyvinvointisuomesta? Onko meillä värkeissä varaa ja luonteessa kanttia passata, kun vuosikausia on kippuroitu lamassa ja päästetty paikat rispaantumaan ja mieli matalaksi. Tiet ovat ihan hirveässä kynnöksessä ja värivajaa viitoitus vintallaan, roskaa pukkaa autoin ikkunoista kadunvarsiin ja rotat rellestää ja kuulema reähkälinnutkin riemuitsee roskiksilla.

Vaan näin on nyt. Raha kelpaa joka ilmansuunnasta, kun sitä tarvitaan. Matkailukin avartaa avaruutta unohtamatta. Lapissakin ramppaavat pitkänmatkalaiset revontulia tiiraamassa ja kuulin ratiosta, että kohta järvisuomeenkin pykätään lasikattoisia yöpymyksiä. Tervetuloa vähäväkiseen maahan, kunhan ette saa paniikkikohtausta niinkö yks rysseliläinen metsäretkellä, kun ei ollu muuta po-

BANAANI

400g (2,50€ kg )

rukkaa kymmenen kilometrin säteellä. Lamaanuttaahan tuo tuommoinen turvattomuus kylkikyljessä eläviä.

Silloista väkeä ei siunattu globalisaatioon ylettyvillä ulottuvuuksilla, vaan ulkomaan vilja-apumeriyhteydet hyytyivät jäihin. On puutetta ja aliravitsemusta ilmennyt tässä maassa tuon jälkeenkin, mutta nyt huolina ovat ylipaino ja mielenköyhyys, mikäli lehtijuttuja ja politiikkaa on uskominen. Tänä päivänä yhteydet pelaavat ja omistukset ulottuvat ristiin rastiin ympäri maailmaa. Jos muutama vuosikymmen sitten, kun olin Metsäliiton miehenä uitossa huitomassa puuta sellumyllyn kitaan, olisi joku sanonut, että jo pian kiinalaiset omistavat Volvon ja Ladan tehtailla isännöi Renun porukat, niin räkäsen naurun olisivat kaverit kahelille kajauttaneet ja kehottaneet uimasilleen, jotta moiset höyryt haihtuis nupista.

ÄÄNEKOSKI

ATRIA ATRILLI

5.-

1868 suoranaiseen nälkään tai sen heikentämänä tauteihin yli 130 000 suomalaista. Kaikkiaan katovuodet kaatoivat kymmenesosan kansalaisista. Totisesti oli totiset paikat.

(6,90-8,87€/kg)

4 PKT

RS

SAKU

OLUT

4,4% 0,33l tlk 24-pack (2,27€ l) sis. pantit 3,60€ voim. 1.3.2018 alkaen

21

60 24PACK

MA–LA 8–21, SU 10-20 • Palvelemme wappuna ma 8 - 21 Wappupäivä ti 1.5. klo 10 - 18


SAUNALAUTTA “ selkäsauna ”

ÄÄNEKOSKELLA 8.-9.6.

VAPAA PÄÄSY!

TERV E

TULO A!

Äänekosken uuden lukion sisätiloissa sekä piha-alueella

Perjantaina 8.6. klo 11-17 | Lauantaina 9.6. klo 10-15 Hinnasto:

Ma-To 80e / 2h 30e / seur. tunnit Pe-Su 100e / 2h 40e / seur. tunnit Sauna valmiiksi lämmitettynä

KAHVILA NAMIS

- Max. 6 hlöä - 10 hv moottori - Kaasugrilli - vuokraajan oltava 18v. Mahdollista vuokrata myös pidemmäksi aikaa / kysy tarjous! Mustaniemen satama Äänekoski Taija 040 731 4544 Markus 040 050 1550

KEITELEJAZZ-LEHTI 7.6.2018 painos 13 000

Yli 60 näyttelyosastoa! Messuemäntänä ja juontajana

Heidi Sohlberg ESIINTYMÄSSÄ: • Sysiässä • Kurkiaura • Harmonikkakerho • Eurooppa 4

SYSIÄSSÄ

HAASTATTELUPISTEESSÄ ASIAA JA KUULUMISIA PERJANTAI KLO 12.00 Marko Palosaari / Valio ∙ Matti Tuononen /Äänekosken Kaupunki KLO 14.00 Aino Pulkkinen/ Pikajuoksija ∙ Matti Hämäläinen / Kylähullu LAUANTAI 12.30 Marko Palosaari / Valio ∙ Leif Lindeman / Laulaja Kirsi Kataja / VTT

PERJANTAINA 8.6. KLO 20TANSSIT RAVINTOLA KEITELEESSÄ ∙ Gunnar Taipaleen yhtye & Sysiässä

LAUANTAINA 9.6. ∙ Aura ääni laulukilpailu klo 13.30-15.00 ∙ Leijonien huuhtokauppa klo 11.00 paljon hyvää tavaraa, mm. vesi- ja maatrampoliini ∙ Kyläyhdistysten järjestämä Avoimet kylät klo 12-15 - Äänekosken kylät esittäytyvät Keskuspuistossa

Keitelejazz

Äänekoski 28.6. - 1.7. 2018 VARAA ILMOITUSTILASI NYT! www.äks.fi

Tuula Aarniovuori puh. 040 866 8829, tuula@aksa.fi

LÄTTÄHATTUKYYDIT SUOLAHDESTA ÄÄNEKOSKELLE VAIN PERJANTAINA 8.6. ∙ klo 10.30 Suolahden asema - Äänekosken keskusta KYYDI T ∙ klo 13.00 Äänekosken keskusta - Suolahden asema IL MAISIA ∙ klo 14.00 Suolahden asema - Äänekosken keskusta ! ∙ klo 17.05 Äänekosken keskusta - Suolahden asema Tervetuloa runsain joukoin messuille ja eri tapahtumiin, kokemista ja näkemistä on kaikenikäisille!

ÄÄNEKOSKI


Ekat ja vikat kevätjuhlat Äänekoskella vietetään kahdet historialliset kevätjuhlat. Asemakadun koulu viettää viimeisiään keltaisessa koulurakennuksessaan, ja marraskuussa käyttöön vihitty, moderni Äänekosken lukiorakennus valmistaa ensimmäiset ylioppilaansa.

Asemakadun koulu: Kun Helsingissä elettiin olympiahuumaa ja suomalaiset pääsivät Coca Colan makuun, vihittiin 1.6.1952 Suolahden Keskustan koulu käyttöön. Kevätlukukausi päättyi siis perin juhlallisissa merkeissä kun oltiin aiheestakin ylpeitä uudesta, uljaasta opinahjosta. Suvivirsi aloitti juhlaseremoniat. Ohjelmassa oli myös juhlarunosikermä ja kansakoululaisten kuoron esittämä kevätkantaatti, eivätkä kesälaitumille kuumeisesti halajavat oppilaat välttyneet pitkiltä puheilta. 66 vuotta myöhemmin vietetään entisen Keskustan koulun, nykyisen Asemakadun koulun, viimeisiä kevätjuhlia: poissa on uutuudenviehätys sekä kiiltävät pinnat. Poissa on rakennuksen aiheuttama ilo. Näissä keväjuhlissa on jäljellä vain tuttu Suvivirsi. Vuosikymmenet palvellut talo kärsii vakavista sisäilmaongelmista, jonka vuoksi tuleva kevätjuhla on

talon viimeinen. Telakkakadun koulun yhteyteen valmistuu Suolahden yhtenäiskoulu, johon päästään muuttamaan ensi vuoden alussa. – Kevätjuhlaa vietetään perinteisissä merkeissä. Salin täyttää oppilaat sekä juhlaa seuraamaan tulevat vanhemmat ja isovanhemmat. Tänä keväänä ohjelmasta vastaavat kakkos-, nelos- ja kutosluokkalaiset, luokanopettaja Sari Valtonen kertoo. Normaalisti koulun käytäviä koristaa oppilaiden kesäiset piirustukset. Nyt seiniltä saa näitä töitä etsiä. Koululla eletään jo selvästi odotuksen aikaa, jotta päästää uusiin ja terveisiin tiloihin. Vaikka koulua ei olekaan kuorrutettu kesäpiirustuksilla ja -askarruksilla voi silti aistia kesäloman läheisyyden. Helteinen toukokuu on pistänyt iloista vipinää oppilaiden kesäkuteiden sisään.

Äänekosken lukio: Äänekosken uudessa lukiossa valmistaudutaan ensimmäiseen kevätjuhlaan. Uusissa tiloissa on paljon uusia mahdollisuuksia järjestää kevään suurin juhla. – Ihana miettiä, miten juhla järjestetään nyt ensimmäistä kertaa uudessa ympäristössä. Tärkeintähän juhlassa on se, että jokainen opiskelija saa sen oman hetkensä, kun hakee lakin. Onneksi tilaa on nyt tosi paljon, että varmasti kaikki sukulaiset, ystävät ja tuttavat mahtuvat paikalle. On ilo, että myös Riemu-ylioppilaat eli 50 vuotta sitten Äänekosken lukiosta kirjoittaneet ylioppilaat ovat tulossa sankoin joukoin paikalle, lukion rehtori Jaana Tani kertoo. Lukiolla on vuoden aikana ollut useampia juhlia, joissa on saatu harjoitella uuden salin äänentoiston ja muun laitteiston toimivuutta ja mahdollisuuksia. Uusi lukio on ollut ahkerassa käytössä, ja vielä yritetään kehittää toimintaa, jot-

ta rakennuksesta saadaan kaikki ilo irti. – Olemme enemmän kuin iloisia uudesta lukiosta. Niin oppilaat, henkilökunta kuin vanhemmatkin ovat kiitelleet. Keskusaulasta on tullut kuin antiikin tori: kokoontumis- ja tapahtumapaikka, jossa on kokoajan elämää. Yksi uusista ylioppilaista on Onni Paajanen, joka myöskin on nauttinut uuden lukion tiloista. – Olihan vanhassa lukiossa oma fiiliksensä, mutta kyllä olen tykännyt uudestakin lukiosta. Viimeinen vuosi on tuntunut tosi erilaiselta, kuin kaksi ensimmäistä: uudet ja modernit tilat toi hyvällä tavalla erilaista meininkiä lukioon. Paajanen ei vielä tiedä tarkkaan, mihin tie lukion ja armeijan jälkeen vie, mutta odottaa innolla sitä hetkeä, kun saa laskea päähänsä valkolakin. – En malta odottaa näitä viimeisiä viikkoja. On tosi siistiä päästä olla ensimmäisten joukossa ja päästä korkkaamaan nämäkin juhlat, Paajanen sanoo.

X Kommentti:

X-kommentti:

Sain kokea ensimmäisen kevätjuhlani Keskustan koululla vuonna 1972, jolloin elettiin vielä kansakouluaikaa. Seuraavana vuonna sitä niiattiin joulutodistus jo peruskoululaisena! Kevätjuhla oli aina jännittävä tapaus. Päivään valmistauduttiin hyvissä ajoin ostamalla uudet juhlavaatteet. Takapuoleen ulottuvat hiukset letitettiin ja viimeisteltiin valkoisella ja sileällä lettinauhalla. Pääsin aina kevätjuhlanumeroiden esittäjäksi, milloin lausumaan runoa, milloin laulamaan tai olemaan se näytelmän Ansa Ikonen. Upea ja jännittävä juhlapäivä huipentui luokassa todistusten jakoon, ja ehkä se odotetuin hetki oli, kun sai jäätelön viimeisen koulupäivän kunniaksi. 46 vuotta myöhemmin Asemakadun koulun sali näyttää pieneltä. Kun seisoo salin ovella, tuntee suurta haikeutta: tässä on nyt erään aikakauden loppu, mutta onneksi omat muistot ovat talosta kultareunaiset.

Minun koulu-urani viimeinen suvivirsi kaikui Hiskinmäellä, lukion palloiluhallissa, jota tuona päivänä sanottiin juhlasaliksi. Sisälle oli tuotu koivuja, parketti kiilsi ja olikohan koripallokoriinkin viritelty koristeita. En muista kuka piti puheita, en mitä niissä sanottiin, biisitkin ovat mielessäni hyvin hatarina muistikuvina. Melkein ainoa muistikuva on se, kun sain painaa päähäni valkolakin. Sillä sekunnilla itsekritiikki tipahti harteilta, minä olin saavuttanut jotain, minä olin ylioppilas. Sitä ”minun” lukiotani ei enää ole. Harmittaa välillä ihan todella, ettei enää voi edes mennä muistelemaan menneitä kampakoulun ahtaille käytäville. Se oli hieno paikka täynnä hienoja ihmisiä! Se oli ennen niitä sisäilmaongelmia se. Uusi lukio on enemmän kuin paikallaan: ei yhdenkään ylioppilaan lakitusmuistoihin kuulu tunkkainen ilma ja väistötilat.

Marjo Steffansson

Milka Krogerus

10

191 · 2 018

| Ä KS


Äänekosken Urheilijat järjestää kansainväliset yleisurheilukilpailut

To 7.6.2018 klo 18.00 Äänekosken liikuntapuisto Liput 5€ Alle 10-vuotiaat ilmaiseksi LAJIT: M: 100m, 400m, 1500m, korkeus, pituus, kuula, keihäs N: 100m, 400m, 800m, korkeus, pituus, kuula, moukari, keihäs LISÄKSI: Nuorisolajit

Kuvassa Veikko Karvonen ja Äänekosken Urheilijoiden Erkki Puolakka maratonin kääntöpaikalla Helsingin olympiakisoissa 1952.

Lue kisoista ÄKSän verkosta! www.äks.fi

Suomen Urheilumuseo.

30 v. peltisepän palveluja Äänekoskella!

ÄÄNE-PELTI OY puh. 014 523364

Teollisuuskatu 19, www.aanepelti.fi

VALITSE SUOMEN SUOSITUIN HYBRIDI

Tilaa taksi: 040 658 6000 Ennakkotilaukset: 040 168 1999/Antti Rytkönen

Äänekosken Urheilijoiden järjestämä Keskimaan yleisurheilukouluketjuun kuuluva

HYBRID

Kaikkiin Auris-malleihin KOKONAISETU METALLIVÄRI 0 € JOPA TALVIRENKAAT KEVYTMETALLIVANTEIN 490 € 2 800 € AURIS TOURING SPORTS: 1.8 Hybrid Edition kokonaishinta 26 344,09 € 1.8 Hybrid Active Edition kokonaishinta 29 728,35 € 1.8 Hybrid Black Edition kokonaishinta 32 357,65 € (sis. toim.kulut 600 €). EU-yhd. kulutus 4,2-4,5 l/100 km, CO2-päästöt 95-103 g/km. Takuu 3 vuotta/100 000 km, korin puhkiruostumattomuustakuu 12 vuotta, hybridijärjestelmän takuu 5 vuotta/100 000 km. Toyota Hybridi-akkuturva 10 vuotta/350 000 km. Edut koskevat uusia asiakastilauksia (vain yksityistilauksia) ja ovat voimassa rajoitetun ajan. Kuvan auto erikoivarustein.

Rahastajantie 2, 44100 ÄÄNEKOSKI

Hujakon Taksi Oy

Lasten KESÄurheilukoulu 4.6. - 31.7.2018 • 4-6 v. • 7-9 v. • 10-14 v.

Katso lisätiedot, ilmoittautumiset ja aikataulut Hinta 50€ / urheilija, sisaralennus 10€ (vuosimaksun maksaneille 20€)

Ohjaajina toimivat Tessa Kuorelahti

www.okauto.fi www.toyota.fi

Heikki Vuorinen

Automyynti avoinna ark. 9-17, la 10-14

Susanna Rantonen

kesälauantait suljettu

puh. 010 5228 455

Lankapuhelimesta 8,35 snt/puhelu + 6,00 snt/min. Matkapuhelimesta 8,35 snt/puhelu + 17,17 snt/min. Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24 %.

Jasmi Kinnunen


Äänekosken Urheilijat

Hyvä Yleisurheiluväki Perinteikäs Äänekoski Games -yleisurheilukilpailu kokoaa jälleen Äänekoskelle joukon yleisurheilun kärkinimiä keskiviikkona 7. kesäkuuta. Turun Paavo Nurmi Games aloittaa 4. kesäkuuta räväkkään tapaansa suomalaisen yleisurheilukesän, jonka jatkumoon Äänekoski Games ja Jyväskylä Games 9. heinäkuuta tuovat oman suolansa. Tänä vuonna teemme urheilijahankinnoissa yhteistyötä valtakunnan kovimman yleisurheiluseuran JKU:n kanssa, koska kisojemme läheisyys antaa siihen luonnollisen mahdollisuuden. Yleisurheilun ystävillä on mahdollisuus seurata kilpailuja Äänekosken torstai-illassa ja nähdä oman kylän urheilijoita kisaamassa. Kaksi päivää myöhemmin, yleisurheilukesän superviikon päättää Jyväskylä Games. Aikuisurheilijoiden päätähtäin on tänä suvena yleisurheilun elokuiset EM-kisat. ÄU: n urheilijoista kisakoneeseen on tyrkyllä 2-3 urheilijaa. Kesän kansainvälisimmät urheilukisat Suomessa ovat Tampereen Nuorten U20-MM-kisat (165 maata), joihin on pitkästä aikaa tyrkyllä kaksi ÄU: n urheilijaa: Arttu Mattila korkeushypyssä ja Hankasalmelta seuran vaihdon kautta ÄU: n riveihin siirtynyt keihäänheittäjätär Roosa Ylönen. Tänä vuonna Äänekoskella korostuvat erityisesti naisten 400m juoksu, jossa Aino Pulkkinen iskee maitohappokierroksella yhteen Anniina Kortetmaan kanssa. Naisten moukarissa Suomen parhaat ottavat yhteen Viron naisheittäjien kanssa ja naisten keihäänheitossa on luvassa tasainen vääntö kisan voitosta. Luonnollisesti miesten korkeushyppy ja keihäänheitto kiinnostavat, kun näemme maan kärkirivin kilpailijoita haastamassa ÄU:n Arttu Mattilan ja Jami Kinnusen. Äänekoskelaista yleisöä kiinnostaa myös nuorten lajit ja seutukunnan nuoret pääsevätkin näyttämään omaa osaamistaan kotikatsomon edessä. Äänekosken Urheilijat ry on panostanut kilpailujen onnistumiseen. Tapahtuman onnistumiseen vaikuttavat aina suuresti myös yhteistyökumppanit. Heidän pitkäjänteisen tukensa ansiosta olemme jälleen kerran onnistuneet luomaan mieleenpainuvan urheilutapahtuman omalla paikkakunnallamme ja kilpailun on helppo jatkaa matkaansa seuraavalle vuosikymmenelle. Seuramme puolesta kiitän kaikkia yhteistyökumppaneitamme ja toivotan nautinnollista iltaa yleisurheilun parissa urheilijoille, valmentajille ja yleisölle! ”Urheilukentällä on aina hyvä keli, asenteesi ratkaisee”. Jorma Kinnunen Äänekosken Urheilijat ry kunniapuheenjohtaja

Keihään perässä Viivi Raatikainen ja Roosa Ylönen edustavat nyt Äänekosken Urheilijoita, vaikka asuvatkin yhä muualla. Viivi Raatikainen ja Roosa Ylönen ovat jo vuosia treenanneet Äänekoskella keihäänheittoa Kimmo Kinnusen opissa, muiden ääuulaisten joukossa. Viime talvena molemmat päättivät ruveta edustamaan Äänekosken Urheilijoita. – Asiat ei oikeastaan kauheasti muuttuneet, koska olen jo pitkään käynyt Äänekoskella treenaamassa ja sinnepäin olen ollut aika paljon kallellaan, viitasaarelainen Raatikainen kertoo. – Mä näin seuran vaihtamisen seuraavana askeleena urallani. ÄU on tukenut minua jo pitkään, vaikka olen edustanutkin toista seuraa, Hankasalmella asuva Ylönen kehuu. Seura on ottanut kaksi uutta nuorta urheilijaa hyvin vastaan. Myös treeni on lähtenyt hyvin käyntiin, vaikka yleisurheilukausi on vasta alussa. – Hyvin olen sopeutunut joukkoon, eikä vielä ainakaan ole seurasta ja ääuulaisista mitään pahaa sanottavaa, Raatikainen naurahtaa. – Tämä tuntuu ehdottomasti hyvältä. Minut on otettu hyvin vastaan, Ylönen sanoo. Äänekosken Urheilijoista nuorilla urheilijalupauksilla on vain hyvää sanottavaa. – ÄU on aktiivinen seura, joka tekee vahvaa seuratyötä aina junnuista nuoriin aikuisiin, jotka edustavat ikäluokkiensa maailman huippua. On hienoa olla mukana, Ylönen summaa. Lue lisää Roosasta ja Viivistä sivuilta 16–17.

Kestävää kauneutta ja tunnelmaa piha-alueille!

www.hb-betoni.fi

Shell

Torikatu 9, 44100 Äänekoski p. 0207 811 611

TERÄSRAKENTEIDEN ASENNUKSET KUORIRAKENTEET TEOLLISUUSERISTYKSET RAKENNUSPELTITYÖT

Verkkotie 6, Äänekoski · p. 0400 647 554

KYSY LVI-TARJOUS PAIKALLISELTA! Käyttövesi- ja lämmitysverkkojen saneeraukset Myös uudisrakennukset! Verkostojen sykehuuhtelut Öljypoltinasennukset ja -huollot

Sähkö-, lämpöpumppu- ja kylmätyöt Soita ja varaa aika p. 0400 721 531

MUISTA MYÖS KOTITALOUSVÄHENNYS! Nuottatie 1, 44150 Äänekoski • 0207 343 190 • Jarkko 040 630 0323 • Teemu 040 630 0251 • www.mopet.fi

• Puunkorjuu • Maanmuokkaus

- äestys ja kylvö - kaivurimuokkaus

Pasi Pynnönen puh. 0400 311 806, Hankasalmi pynnonenoy@outlook.com


Äänekosken Urheilijat

Äänekosken urheilukentällä pidettävät kisat ovat tänä kesänä kahden seuran yhteistyön tulos.

Seurayhteistyö hyödyttää kaikkia Äänekosken Urheilijat löivät hynttyyt yhteen Urhon kanssa: Kesän kisat järjestetään yhdessä.

V

uosi sitten ÄU ja Urho aloittivat Urhon aloitteesta yhdessä lajikoulun, jossa seurojen urheilijat pääsivät treenaamaan yleisurheilun saloja yhdessä ja samojen valmentajien opastuksella. – Tänäkin vuonna on jo kaksi kertaa pidetty yhteistä lajikoulua, ja kahdeksan kertaa on jo varattu lisää, Tuukka Vuorinen kertoo. VIIME KESÄNÄ myös yleisurheilukisojen kanssa vedettiin yhtä köyttä, kun ÄU otti harteilleen osan Suolahden Urhon järjestämien kisojen järjestelyistä. Tänä kesänä yhteistyö on vahvistunut ja kaikki yleisurheilukilpailut järjestetään yhdessä. ÄU on vastuullinen seura, mut-

ta Urho tuo kisoihin mukaan lisäkäsiä ja lisää osaamista. – Monissa toimitsijahommissa, kuten lähettämisessä, ajanotossa ja maalikameran lukemisessa vaaditaan erityisosaamista ja nyt olemme saaneet kouluttaa Urhon tyyppejä näihin hommiin. Kisajärjestelyissä on vähemmän stressiä, kun tekijöitä on enemmän. Joskus tulee peruuntumisia ja silloin on hyvä olla varaihmisiä hollilla. Kisajärjestelyissä tarvitaan paljon ahkeria ja osaavia tekijöitä, jotka ovat pienellä paikkakunnalla vähissä. Seurayhteistyöllä kaikkien seurojen hyvät puolet yhdistyvät ja paine pienenee. – Seurayhteistyöstä hyötyy kaikki. Urholla on hyvä porukka ja nyt kun te-

kijäporukkaa päästään yhdistämään, voidaan tehtäviä jakaa paremmin, eikä kaikki kaadu niin reilusti yhden ihmisen niskaan. Eija Pyykkinen on opastanut useita urholaisia kisajärjetelyn saloihin ja onpahan Äänekoskella järjestetty jo demokisakin, jossa uudet toimitsijat ovat harjoitelleet kesän kisoja varten. – Norontauksen Ulla on Urhon puolelta ollut yhteyshenkilönä kasaamassa porukkaa ja kaikki on toiminut hienosti. SEURAYHTEISTYÖTÄ tehdään myös loppukesästä Saarijärvellä järjestettävien 14–15 -vuotiaiden SM-kisoissa. – Ne on suuret kisat, jossa tarvitaan paljon toimitsijoita. Pullistus on vastaava

seura ja Äänekoskelta mukana järjestämässä ovat ÄU, Urho ja Koiviston Kipinä. Urhon ja ÄUn yhteistyö on helpottanut tärkeän seuratyön tekemistä ja se tuo paljon hyvää koko Äänekoskelle. – On korkea aika tehdä tällaista yhteistyötä, sillä kisojen järjestäminen on koko ajan haastavampaa. Seurojen välillä on ollut myös paljon vanhoja asenteita ja historia on kummitellut, mutta tämä sukupolvi ei halua enää muistella vanhoja rasitteita. Seurayhteistyö on kaikkien etu. Ehkä tämä on ensimmäinen askel siihen, että joskus saamme urheilla yhden yhteisen seuran tunnuksen alla, Vuorinen pohtii.

LVI-myymälä, lämpöpumput, pintaputkitukset ja muut LVI-alan palvelut www.metsoputki.com lvi@metsoputki.com

Teollisuuskatu 9, 44150 Äänekoski avoinna arkisin 7-17 puh. 014 5299100

Huippuvalmennukseen Monipuolinen harjoittelu- ja leirityskeskus valmennus- ja konsultaatiopalveluineen. Suomen paras valmennuskeskus (KiHu:n arviointi 2012)

Ota yhteyttä!

P. 050 374 0130

Mäkiahontie 7, 44460 Kalaniemi

Sinivalkoista laatua! Meiltä laadukkaat esitteet, lehdet, suurkuvatulosteet ym. painotuotteet

www.kspaino.fi

JJ

JALKAHOITOLA

JALKAHOITAJA

HANNA PARKKONEN

Ajanvaraus 050 595 2915 jalankuva@gmail.com • jalankuva.fi

Maistuva edullinen lounas ark. klo 11-12.30 Kaupungintalon kahvio

Tarvikekeskus

Torikatu 3, 44100 ÄÄNEKOSKI 014 - 523 125, ma-pe 8-18, la 9-16, su 11-16. OLEMME MYÖS FACEBOOKISSA!

Kahviopalvelut ark. klo 8.30-14.30 Tervetuloa! p. 020 632 2028 PITOPALVELU www.kulkurinkuu.fi


Tuukka Vuorinen s. 17.6.1971 Köyliössä - asuu Äänekoskella - työskennellyt aiemmin kokkina Hirvaskankaan Essolla ja ABC:llä - Äänekosken kaupungin nuorisotyöntekijä - Äänekosken Urheilijoiden varapuheenjohtaja ja yleisurheilujaoston vpj. - harrastaa yleisurheilua, lähinnä korkeushyppyä ja muita hyppylajeja - valmentaa nuoria yleisurheilijoita

X+1 Rakastaa: omaa hyökkäystrioa (pojat) Inhoaa: Jos lupaa jotain, muttei teekään Henkilö: Xavier Sotomayor Ruoka: härän pihvi Juoma: kylmä lonkero Paikka: urheilukenttä Eläin: kenguru Musiikki: suomirock Elokuva: Häjyt Kirja: korkeushypyn lajikirja Motto: Seppo Mikkolan sanoin: ”Kyl se siit sit saadaan”

14

191 · 2 018

| Ä KS


Teksti: Milka Krogerus Kuvat: Max Steffansson

Tuukka Vuorinen

Sisukas elämäntapaurheilija Tuukka Vuorinen on liikkunut nuoresta koltiaisesta saakka. Tekolonkatkaan eivät tämän miehen vauhtia ja korkeutta rajoita.

T

uukka syntyi Vuorisen perheen esikoiseksi Köyliön pieneen pitäjään Satakuntaan. Myöhemmin perheeseen syntyivät sisarukset Tommi ja Tuuli. Muiden lasten kanssa Tuukka temmelsi lapsuutensa pihoilla ja pelloilla. – Oltiin kauhean kiinnostuneita luonnosta: käytiin marjametsällä, bongattiin lintuja ja kerättiin niitten munia. Kotoa löytyi komeat kokoelmat perhosia ja muita höntiäisiä. Parhaimmillaan koulupöydän ylälaatikosta löytyi sata elävää leppäkerttua. Siihen aikaan kaikki tehtiin pihalla ja se oli yhtä seikkailua. Tehtiin paljon sellaistakin, jossa olisi voinut käydä hullusti, mutta ei onneksi käynyt. JO PIKKUTENAVANA Tuukka oli selvästi kiinnostunut yleisurheilusta. – Ojien yli harjoiteltiin seiväshyppyä. Otettiin joku keppi, jonka avulla vuoron perään hypittiin pelto-ojien yli. Siinä alkoi tulla jo suoran seipään tekniikka tutuksi. Tuukan vanhemmat olivat opettajia ja perhe asui hetken aikaa myös koulun yläkerrassa. Pienellä kylällä koulu oli kaiken keskus eikä pihapiiristä puuttunut tekemistä eikä ystäviä. – Kyllähän sakki meidän pihaan kertyi, kai minussa oli jo silloin jotain yhteenkasaavaa voimaa. En ehkä ollut mikään johtohahmo, mutta sain porukan yhteen ja liikkeelle. Olin aika kiltti lapsi, vaikka välillä tuli teetettyä hölmömmät hommat nuoremmilla. Sillein pääsi itse kuin koira veräjästä, jos jäätiin kiinni. Ja kun olin opettajien poika, niin eihän kukaan uskonut, että minä mitään pahaa tekisin. Opettajavanhemmat muistuttelivat läksyistä, mutta muuten kotona oli joustava kuri. Siihen aikaan äiti oli perheessä se, joka kasvatti lapset ja hoiti talon ja isä oli perheen pää. Koulussa Tuukka pärjäsi hyvin, vaikka lukuaineet eivät nuorta miestä juuri kiinnostaneet. – Luokkakavereiden kanssa taisi alakoulun aikaan olla vähän kisaakin, että kuka saa parempia numeroita. Käytännön aineissa kuten liikunnassa, teknisessä työssä, kotitaloudessa ja kuviksessa tuli oikeastaan kymppejä, mikä nosti sitä keskiarvoa sitten yli ysin. Urheiluinto alkoi jo pienenä poikana alakoulun kisoista. Säkylän varuskunnan salissa pidettiin urheilukoulua ja hiljalleen nälkä urheiluun kasvoi. – 14-vuotiaana sain ensimmäisen ohjaajani Seppo Mikkolan, joka oli katsonut, että minulla olisi saumaa lähteä harjoittelemaan vähän enemmän tosissaan. Hän teki minulle jo silloin pieniä harjoitteluohjelmia. Korkeushyppy valikoitui lajiksi, kun sukulaismies Ossi Aura oli tuohon aikaan korkeushypyn lajivalmentaja. Ja korkeushyppy oli minulle alusta alkaen ”helppo” laji ja sen tekniikka oli luonnostaan hallussa. Ä KS

| 191

· 2 01 8

KISAAMINEN OLI tiiviisti mukana jo kymmenvuotiaasta, kun Tuukka voitti ensimmäisen piirinmestaruuden pituushypyssä. Lukiossa harjoitteleminen alkoi olla vähitellen tavoitteellisempaa ja vakavampaa. Kilpailuvietti vei pidemmälle ja pidemmälle. – Yläkoulussa pärjäsin vielä hyvin, mutta lukiossa koulu jäi urheilulle kakkoseksi, eikä numerot olleetkaan enää niin hyviä. En jaksanut panostaa kouluun, kun urheilu oli paljon hauskempaa. Eikä lukiossa ollut enää niitä käytännön aineitakaan niin paljoa. Lukion jälkeen Tuukka muutti perheensä kanssa entiseen mummolaansa Äänekosken Koulunmäelle. – Silloin oli helppo vaihtaa maisemaa ja tämä oli tuttu paikka, kun täällä oltiin vietetty pitkiä kesälomia koko lapsuus. Köyliöön verrattunahan tämä oli iso paikka ja liikkapuiston radallakin oli pinnoite. Kentälle kun meni, Vesterisen Ilpo pyöri siellä jo silloin nuorten kanssa. Tuukka haaveili yliopiston liikuntatieteellisestä ja kävi pääsykokeissakin, mutta tie ei auennut. 90-luvun alussa töitä aukesi sijaisopettajana ala- ja yläkouluilla pitkin Äänekoskea. Lopulta Tuukka lähti Priimuksen kokkikouluun, josta lopulta avautui työura ruoan parissa Hirvaskankaan Essolla ja myöhemmin ABCllä. – Ruoanlaitto on mukavaa, siinä on oma vapautensa ja luovuutensa. Lisäksi meillä oli tuolloin aivan loistava työporukka.

urheilussa hypyt ja seisomatyö kovalla lattialla oli kuormittanut ihan hirveästi. Välillä se oli ihan tuskaa: loppupäivästä joutui raahaamaan toista jalkaa, kun ei kunnon askelta voinut ottaa kipujen takia. Pinnoiteproteesi mahdollisti sen, että olen voinut jatkaa urheilua ilman suurempia rajoitteita. Vasen lonkka leikattiin kahteen kertaan, sillä lonkan kuppiosa oli luutunut väärään asentoon ensimmäisen kerran jälkeen. Toinen lonkka leikattiin melkein heti perään, mutta vieläkään ei oltu selvillä vesillä. – Huomasin heti, kun nousin leikkauksen jälkeen ylös, että nyt on joku vika: toinen jalka tuntui pidemmältä. Lääkäri väitti, että kyllä se siitä, mutta pitkin kesää lonkka tuli vaan kipeämmäksi. Elokuussa lonkka kuvattiin ja selvisi, että nivelten paikassa on 16 millin ero. Lääkäri antoi kuukauden sairasloman ja sanoi, että kantakorotuksilla menee kivut pois. Ei mitään jakoa, että olisin päässyt töihin. Sen jälkeen lonkalle ei ole tehty mitään, mutta kaikkiin kenkiin pitää tehdä korotukset. Kotonakin kuljen rantasandaali toisessa jalassa. Lonkkaleikkaukset tekivät loven työelämään: ensin pitkät sairaslomat vetivät kotioloihin ja lopulta seisomatyö oli kokonaan poissa laskuista. – Keskimaan kanssa yhteisymmärryksessä purettiin sopimus, kun en kyennyt enää töihin. Kyllähän siitä aika pitkä rupeama tuli yhdessä risteyksessä oltua, Tuukka nauraa.

KORKEUSHYPYSSÄ oma ennätys on vuodelta 1996, kun rima ylittyi 210 sentin korkeudelta. Kun korkeushyppyura päättyi vuonna 1999 Tuukka siirtyi ÄU:n riveihin lentopalloa pelaamaan. – Sitä lentopalloa jatkui niin pitkään kun ÄU:ssa lentopalloa ylemmissä sarjoissa pelattiin. Pelattiin lopulta nelosdivarissa ikämiesten kanssa, mutta sitten tuli eteen nämä leikkaukset ja kaikki. Vuonna 2007 eräs urheilupiireistä tuttu kaveri houkutteli Tuukan takaisin korkeushyppypatjoille, tällä kertaa veteraanisarjoihin. – Silloin oli mennyt jo kahdeksan vuotta siitä, kun olin joutunut lopettamaan aktiiviuran. Jotain oli jäänyt hampaankoloon ja innostuin uudelleen hyppäämään. Jo ensimmäisenä talvena oli veteraanien EM-kisat, joista tuli pronssia. Sen jälkeen olen joka vuosi ollut SMkisoissa, paitsi vuonna 2011, joka jäi leikkausten takia väliin. Viime talvena meni 50 SM- mitalin raja rikki veteraanisarjoissa.

KUN EDESSÄ OLI uudelleenkouluttautuminen, piti tiukasti miettiä, mikä olisi elämän toinen ammatti. Tuukka päätyi kouluttautumaan nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi Keski-Suomen Opistolle. Nykyään Tuukka työskentelee Äänekosken nuorisopalveluissa toimipaikkanaan Sumiaisten nuorisotila Sumppu. – Sumiainen on oma maailmansa. Meillä käy hienosti parikymmentä nuorta illassa, mikä on pienelle kylälle tosi hyvä määrä. Ne on mukavia nuoria, mistään ei oikeastaan tarvitse vääntää. Se on tosi fiksua porukkaa. Viimeisen lonkkaleikkauksen jälkeen oli mennyt vain yhdeksän kuukautta, kun Tuukka sisukkaasti pääsi näyttämään taitonsa Jyväskylän MM-hallikisoissa. Nykyäänkin Tuukka treenaa noin 200 kertaa vuodessa. – On se tähän ikään, tällaiselle lonkkavammaiselle aika hyvin. Liikunta on elämäntapa, eihän siitä mihinkään pääse. Se on sellainen henkireikä. Kukaan ei voi viedä sitä pois, jos vaan terveys antaa myöten. Se tekee myös hyvää pääkopalle ja on auttanut, kun on ollut muita vaikeita juttuja elämässä. Lonkat vihoittelevat ajoittain ja nivelten epäsuhtaisuus vaikuttaa moneen arkiseen asiaan, mutta Tuukka ei valita.

2010-LUVUN vaihteessa alkoi elämäntapaurheilijan lonkka reistailla ja lopulta vasempaan lonkkaan tehtiin pinnoiteproteesi kesällä 2010. – Viallinen lonkka ja nivelrikko oli toisaalta ukin perintöä, mutta tietenkin

– Pääasia, että sain jatkaa urheilua. Jos olisi tehty koko lonkkanivelen vaihto, niin en olisi ehkä urheillut enää koskaan. Pinnoiteproteesin avulla sain jatkoaikaa. Sitähän ei tiedä, pärjääkö näillä proteeseilla lopun ikää vai ei. Täytyy yrittää rimpuilla vielä kun voi. – En usko, että moni muu olisi leikkausten jälkeen lähtenyt enää kisaamaan. Minulla oli kokoajan ajatuksena, että jos vaan on mahdollista, niin jatkan urheilemista. Pelkäsin ennen leikkausta, miten selviän, jos joudun luopumaan niin tärkeästä asiasta kuin mitä urheilu minulle on. Leikkauksen jälkeen ajattelin, että ei muuta kuin kuntoutumaan ja mahdollisimman hyvään kuntoon. VUOSITUHANNEN alussa Ilpo Vesterinen houkutteli Tuukkaa mukaan ÄU:n seuratoimintaan, jossa aina kaivataan innokkaita tekijöitä. Tuukka kieltäytyi kunniasta, sillä oma aika oli pienten lasten isällä muutenkin jo kortilla. – Niin siinä lopulta sitten kävi, että kun lapset kasvoi ja alkoivat harrastaa, niin löysin itseni ÄU:n seuratoiminnasta. Kun leikkausten takia tuli enemmän joutoaikaa, niin hyppäsin syvemmälle mukaan toimintaan. Olen antanut paljon aikaa vapaaehtoistyöhön, kun siihen on ollut mahdollisuus ja on ollut hyvä, että on ollut jotain tekemistä. Äänekosken Urheilijoiden toiminnassa Tuukka tekee paljon työtä yleisurheilujaostossa ja toimii myös seuran varapuheenjohtajana. Kuten monissa muissakin yhdistyksissä ja seuroissa ÄU:ssakin on harmillisen vähän vapaaehtoisia tekijöitä ja toimitsijoita, mikä tarkoittaa sitä, että ydinporukka tekee välillä liikaakin. – Pitäähän tähän hommaan kiinnostusta olla, että jaksaa. Välillä tuntuu, ettei paukut riitä kaikkeen, vaikka olisi halua tehdä ja kehittää. Mutta kyllä jostain sitten etsii sitä voimaa ja jos sillä sitten saavuttaa jotain ja saa nuorisoa liikkeelle, niin onhan se sen arvoista. Kyllähän tässä toivoisi, että saisi lisää porukkaa mukaan tekemään. Enkä tarkoita, että heti lyödään iso kasa tehtävää, voisi tulla tekemään vaikka vaan jotain pientä, Tuukka vinkkaa. NYKYÄÄN Tuukka hyppää vauhditonta korkeutta lähes 160 senttiä, kisaa ahkerasti yleisurheilun veteraanisarjoissa ja tekee jatkuvasti hyvää tulosta niin kisoissa kuin omissa treeneissäänkin. – En tiiä, onks tässä mitään järkee, mutta olenhan mä hyvässä kunnossa siihen nähden, kuinka kovasti mua on operoitu. Tuskin kukaan on Suomessa tekonivelillä tehnyt tällaisia tuloksia. Kai voi olla vähän ylpeä itsestään ja siitä, mitä on saavuttanut. Palo on vaan niin kova.

15


Äänekosken Urheilijat

Nuorissa on voimaa Kysyimme ÄU:n nuorilta urheilijoilta hieman kuulumisia. Tässä tulevat ytimekkäät vastaukset.

KYSYIMME: 1. Ikä/laji/valmentaja? 2. Kesän 2018 urheilulliset tavoitteesi? 3. Suomen paras yleisurheilija 101 vuoden historiassa? 4. Kuvaile itseäsi kirjaimilla ÄKS (Äänekosken Kaupunkisanomat). 5. Epämieluisin harjoite tree-

neissäsi? 6. Taustatiimisi kokoonpano? 7. Äänekosken urheiluhistorian paras ”palloilija”? 8. Suomen paras urheilija 101 vuoden historiassa? 9. Suuri unelmasi urheilijana? 10. Kesäterveiset ÄKSän lukijoille?

Valtteri Mattila

Kiia Siponen

Arttu Mattila

Piia Kalliomäki

1. 22v, korkeushyppy, Seppo Haavisto. 2. Menestyminen Kalevan kisoissa 3. Lasse Viren 4. Älykkäin, Komein, Sopeutunein 5. Ylämäkivedot 6. Sisä-Suomen Asennus-Kymppi ja perhe 7. Matti Asikainen 8. Matti Nykänen 9. Olympiakulta 10. Tän päivän puna on huomisen bruna!

1. 17v, moukarinheitto, Kalle Lehmusvuori 2. SM-kisat 3. Paavo Nurmi 4. Äärimmäisen Kylmäpäinen, Sanoinkuvaamaton aines 5. Juokseminen 6. Kalle, perhe 7. Kenya Robinson 8. Matti Nykänen 9. Menestys 10. Eläkää kuin viimeistä kesäpäivää

1. 17v, korkeushyppy, päävalmentaja/isä Olli-Pekka Mattila, tekniikkaprofessori Juha Isolehto ja rehtori Seppo Haavisto 2. Nuorten EM-kulta ja Kalevan kisakulta 3. Paavo Nurmi 4. Äänekäs Kilpailuhenkinen Seikkailija 5. Minuuttivedot 6. Lidl Allstars-tiimi ja koko suku! 7. Antti Kanervo 8. Teemu Selänne 9. Olympiakulta 10. Kaikki kannustamaan Jyväskylän Kalevan kisoihin 19.–22.7 Äänekosken urheilijat mitaleille!

1. 15v, pituushyppy, Ilpo Vesterinen 2. Viiden parhaan joukkoon SM-kisoissa pituushypyssä 3. Paavo Nurmi 4.5. Intervallit 6. Ilpo, Tuukka 7. Kenya Robinson 8. Marja-Liisa Kirvesniemi 9. Päästä edustamaan Suomea MM-kisoihin 10. Nauttikaa kesästä!

Kevään juhliin ja valmistujaisiin Asetelmat juhlapöytiin Kimput, ruusut ja muut onnittelukukat Tilaathan ajoissa - sen yhdenkin ruusun

VAALEAA RAHKATURVETTA Parasta kuiviketta kaikille eläimille!

MEGATURVE OY Kysy toimituksista! p. 0400 281 889 p. (08) 477 172

www.megaturve.com Kauppakatu 10, Äänekoski · Puh. (014) 522 076 aanekoski@pajunkukka.fi

& NESTE ÄÄNEKOSKI

www.avera.fi

- Vaihde - Päivystys Äänekoski - Päivystys Suolahti - Talvikunnossapidon päivystys

isännöinti

Paikallista & tuttua

ISANNOINTIA Palveluksessasi Koskikeskuksessa

Avera Isännöinti • Vaihde 0400 152 222 • avera@aanekoski.fi Koskikeskus, Kauppakatu 11, 44100 Äänekoski

020 0400 0400 040

632 2870 640 904 175 140 189 6580

150 ammattilaisen voimin!

Kiinteistöjen hoito ja huolto

Remonttipalvelut

Aluekunnossapito

Puhtauspalvelut

Turvapalvelut

Sähkötyöt

www.aanekoskenkiinteistonhoito.fi


Äänekosken Urheilijat

Roosa Ylönen

Jami Kinnunen 1. 23v, keihäs, Kimmo Kinnunen 2. Nauttia kilpailemisesta 3. Mielipidekysymys joten pakko vetää kotiinpäin, Tero Pitkämäki (koska esimerkillinen urheilija nuorille ja saavutukset) tai Seppo Räty (koska olihan se nyt aivan saatanan kova ukko) 4. Ääliö Kilpailee Saksalaisten alaisuudessa 5. Pitkät hapottavat vedot ja aitakävelyt 6. Valmentaja, lääkäri, hieroja, fyssari 7. Jouko Heikkinen 8. Mielipidekysymys part2. Moni varmaan sanoisi Paavo Nurmi. Mä sanon Leo-Pekka Tähti, koska paraurheilu on aliarvostetussa asemassa, ja itse henkilökohtaisesti arvostan paraurheilijoita ylitse muiden. 9. Olla olympiatason urheilija ja heittää 90m. 10. Nauttikaa.

Viivi Raatikainen 1. 15v, keihäänheitto, Kimmo Kinnunen 2. Pystyä heittämään terveenä koko kesä ja saada uusia ennätyksiä 3. Tiina Lillak 4. Äkkipikainen, Kilpailuhenkinen, Suorasanainen 5. Juoksuharjoitteet 6. Valmentaja Kimmo, vanhemmat, voimaharjoittelu ohjaaja Mari Paananen, fysioterapia Täsmähoito 7. 8. Matti Nykänen 9. Päästä edustamaan Suomea arvokisoihin 10. Liikunnallista ja lämmintä kesää kaikille!

Äänekosken Urheilijat kiittää

1. 19v, keihäänheitto, Kimmo Kinnunen 2. Alle 20-vuotiaiden MM-kisat Tampereella, mutta päätavoitteeni on aina ehjä kausi. 3. Tero Pitkämäki, sillä hän on täydellinen esikuva kenelle tahansa lajista riippumatta: löytyy huikea urheilu-ura, ammattimainen ote urheiluun ja herrasmiesmäinen luonne. 4. Äärettömän diplomaattinen, Kunnollinen, Suunnitelmallinen 5. Aitajuoksu ehdottomasti, sillä olen siinä niin surkea. 6. Äiti, isä, Kimmo ja sponsorit ovat ehkä pääjehuja, mutta onneksi minulla on myös heidän lisäksi tukku upeita ihmisiä auttamassa ja tukemassa minua – niin kentällä kuin sen ulkopuolella. 7. Kimmo käski sanoa Antti Kanervo, joten lukitsen vastauksen. 8. Paavo Nurmi. Vaikka hänen persoonansa saattaa jakaa mielipiteitä, on hänen merkityksensä suomalaisuuden rakentamisessa silti kiistattoman suuri. 9. Olla nimi, joka muistetaan. 10. Syökää makkaraa ja nauttikaa, tänä vuonna se on tiistaina.

NUKENKAULUS (sininen, punainen tai valkoinen) 3 kpl

14 €

ma-la 7-21 su 10-21

smarket.aanekoski

ÄÄNEKOSKI GAMES 7.6.2018 klo 18

kaikkia tukijoita ja yhteistyökumppaneita!

 TALOYHTIÖT  YKSITYISET  YRITYKSET Olemme täyden palvelun LVI-yritys, käytössämme alan uusinta tekniikkaa olevat laitteet!

 NOPEA JA HYVÄ PALVELU 8-asentajan voimin Ääneseudulla ja Jyväskylän alueella.

p. 050 502 8495 p. 040 417 2883 lvimoksanen@gmail.com lvishartikka@gmail.com

• IV-mittaukset, -säädöt, ja -asennukset sekä IV-kanavien kuvaukset ja putsaukset • Meiltä myös IV-koneiden suodattimet • Kaikki LVI-asennukset • Tarviketoimitukset • Putkistojen sykehuuhtelut

Kaunis ulkonäkö, kestävä luonne ja kotimaiset juuret - niistä on Kokon Puutarhan kukat tehty PUUTARHALLA TAPAHTUU LA 2.6. KLO 10–16! Myllypellon taimien hortonomi Matti Vuori tuo täydennystä vihannesvalikoimaan ja jakaa parhaat viljelyvinkit vihannesten ja yrttien kasvatukseen. KAHVITARJOILU. TERVETULOA! Katso lisää www.kokonpuutarha.fi tai facebook.com/kokonpuutarha Puutarha on avoinna ark 8-19, la-su 8-17 • Tärttämäentie 322, Äänekoski • P. 040 511 9131

Muista kotitalousvähennys!

Kysy rohkeasti tarjous!

1. 20v, 100m-400m, Petteri Jouste 2. Parantaa ennätyksiä ja olla Kalevan kisoissa mitaleilla. Jos hyvin menee niin Berliinin EM-kisat. 3. Tero Pitkämäki 4. Äänekäs Kiltti Suomalainen 5. Vaikea kysymys sillä tykkään kaikista harjoitteista, mutta ehkä penkkipunnerrus on semmoinen epämieluisin. 6. Valmentaja, hieroja, fysioterapeutti, sponsorit, vanhemmat ja isovanhemmat. 7. 8. Leo-Pekka Tähti 9. Menestyä mahdollisimman hyvin omalla uralla. On ne sitten vain Kalevan kisat tai Olympialaiset. 10. Hyvää ja toivottavasti lämmintä kesää!

Tilaa verkkokaupasta kokonpuutarha.fi

Äänekoski • Suolahti ma-la 7-22 su 10-22

Aino Pulkkinen

TERVETULOA!

kokonpuutarha


Äänekosken Urheilijat

Kesäurheilukoulussa treenataan yhdessä Äänekosken Urheilijat on mukana Keskimaan, Keski-Suomen Yleisurheilun ja Suomen Urheiluliiton kanssa yhteistyössä järjestettävässä kesäurheilukouluketjussa. Kesäurheilukoulu toteutetaan ajalla 4.kesäkuuta – 31. heinäkuuta liikuntapuistossa. Urheilukouluryhmiä on kolme: 4-6vuotiaille, 7-9vuotiaille sekä 10-14-vuotiaille. Ryhmät kokoontuvat ikäryhmästä riippuen 2-3 kertaa viikossa. Urheilukouluohjaajina toimivat Tessa Kuorelahti, Heikki Vuorinen, Jasmi Kinnunen sekä Susanna Rantonen. Urheilukoulumaksu on 50 euroa henkilöltä koko urheilukouluajalta, sisaralen-

nus 10e. Maksu sisältää lisenssin, jossa mukana tapaturmavakuutus. ÄU:n kausimaksun maksaneilta hinta on 20 euroa. Maksut tilille FI48 5543 0140 0008 89. Viestikenttään oma nimi ja merkintä KesäUK. Ilmoittautumiset sähköpostilla tessa. kuorelahti@hotmail.com. Ilmoittautumisen yhteyteen nimi, osoitetiedot,

syntymäaika ja puhelinnumero lisenssiä varten sekä huoltajan yhteystiedot. Tiedustelut: Tessa Kuorelahti p. 040 419 2815 tai Tuukka Vuorinen p. 050 599 7961. AIKATAULU: 4-6 -vuotiaat: keskiviikkoisin ja torstaisin 16.45-17.45 7-9 -vuotiaat: maanantaisin 16.30-17.30, keskiviikkoisin 18.00-19.00 sekä torstai-

sin 17.45-19.00 10-14 -vuotiaat: maanantaisin 14.0016.00, keskiviikkoisin 14.00-16.00 sekä torstaisin 14.00-16.00. Lisäksi viikkokisat kaikille halukkaille maanantaisin klo 18.00.

ÄU:n KESÄN 2018 KISAT + LAJIT Toukokuun nuorisokisat la 26.5. klo 13 P/T9 40m, pituus, kuula P/T11 60m, pituus, kuula P/T13 60m, pituus, keihäs P/T15 100m, korkeus, keihäs M/N17 100m, 800m, korkeus, keihäs M/N19 100m, 800m, korkeus, keihäs M/N30+ 100m, 800m, kuula, keihäs Äänekoski Games to 7.6. klo 18 M 100m, 400m, 1500m, korkeus, pituus, kuula, keihäs

N 100m, 400m, 800m, korkeus, pituus, kuula, moukari, keihäs M/N17 100m, korkeus P/T15 100m, korkeus P/T13 60m, kuula P/T11 60m, kuula Heinäkuun nuorisokisat ma 16.7. klo 18 P/T9 40m, 600m, korkeus, keihäs P/T11 60m, 1000m, korkeus, keihäs P/T13 60m, 1000m, korkeus, kiekko P/T15 100m, 800m, 3-loikka, kiekko M/N17 100m, 800m, 3-loikka, kiekko

M/N19 100m, 800m, 3-loikka, kiekko M/N30+ 100m, 3-loikka, kiekko Avoimet kaupunginmestaruuskilpailut to 23.8. klo 18 P/T9 40m, 600m, pituus, kuula P/T11 60m, 1000m, pituus, kuula P/T13 60m, 1000m, pituus, keihäs P/T15 100m, 800m, korkeus, keihäs M/N17 100m, 800m, korkeus, keihäs M/N19 100m, 800m, korkeus, keihäs M/N30+ 100m, 400m, pituus, kuula

Osuuspankin Hippokisat elo-syyskuun vaihde 2009-2014 syntyneet 40m 2005-2008 syntyneet 60m, pituus Alueelliset syyskisat la 15.9. klo 13 P/T9 pituus, kuula P/T11 pituus, kuula P/T13 pituus, kuula, keihäs P/T15 pituus, kuula, keihäs M/N17 kuula, keihäs M/N19 kuula, keihäs M/N30+ pituus, kuula, keihäs

TILIPALVELU MARJA-LEENA Palvelemme Sinua ja yritystäsi kaikissa tilitoimistoasioissa. Yli 30 Vuotta Turvallisuutta

www.kslukko.fi

Kauppakatu 23, Äänekoski Puh. 050 568 0480

lattiapinnoite.fi Betonilattioiden ja pinnoitteiden spesialisti.

Kauppakatu 13, 44100 Äänekoski tilipalvelu.marja-leena@kotinet.com www.tilipalvelumarja-leena.fi

Puh. 040 589 0158


KeiteleJazz 2018 - NYT

toman yhdistyksen tekemisiä valvotaan monen eri tahon voimin. Tekemisen ytimessä on yhdistyksen johtokunta, joka tekee talkoovoimin töitä festivaalin eteen. Ydinjoukon keskinäinen yhteydenpito kiihtyy kiihtymistään päivän pidentyessä ja WhatsApp -viestit sinkoilevat puhelimesta toiseen, ja kokouksissa istumiseen käytetään tunteja. SYKSYN tullen herätään eloon viimeistään siinä vaiheessa, kun ryhdytään miettimään seuraavan kesän suuria linjoja. Festarin taloudelle aletaan kasaamaan mahdollisimman pitävää pohjaa. Ensin on tietenkin täytynyt tehdä päätös, että festari järjestetään, sillä lähtökohtaisesti Keitelejazzien järjestämistä pohditaan joka vuosi. Ohjelmisto kasataan johtokunnan kanssa ja ennen joulua on tehty jo suuria päätöksiä artistien osalta. Itse sopimuksen allekirjoituksiin päästään ennen kuin lumet ovat sulaneet. Ohjelmistokattaus tuodaan julki helmimaaliskuun taitteessa. Myöhäinen julkistus johtuu siitä, että ohjelmistoa joudutaan panttaamaan ohjelmatoimistojen ja managereiden pyynnöstä.

Jatsien valmistumiseen kuluu litrakaupalla kahvia ja sivutolkulla ruutupaperia.

Keitelejazzin ABC Keitelajazzin vuosikellon viisari on raksuttanut jo lähes h-hetkille saakka. Jatseihin on aikaa 35 yötä, paljon on tehty, mutta kalkkiviivoilla tunnelma ja tekeminen tiivistyy.

Marjo Steffansson

V

uosikello pyörähtää käyntiin siinä vaiheessa, kun festivaalitelttaa puretaan: laskujen maksua, plussien ja miinuksia listausta ja huoma-

taan, että monta asiaa on taas saatu oppia kantapään kautta. Suuren festivaalin valmistumiseen tuhrautuu kokonainen vuosi. Äänekoski Jazz ry:n nimissä järjestettävää Keitelejazzia tehdään yhdistyslain puitteissa. Voittoa tavoittelemat-

HOVITAITEILIJA Ari Liimataisen luomista vaihtoehdoista valittiin vuoden 2018 Keitelejazzin tunnus. Tämän jälkeen päästiin painamaan mainosmateriaalia: julisteita ja muuta sälää. Mainoksia on jaettu ja julisteita liimailtu ympäri Suomen. Paidat on painettu, ja myös liput ja muut laput. Postitusta on tehty ja paljon, tähän mennessä matkaan on lähtenyt 3000 esitettä. JAZZKAUPUNGIN valmistuminen tyhjälle nurmikentälle ei käy sormia napsauttamalla ja jo tammikuussa aloitettiin puitteiden kasaaminen. Tänä kesänä jännitystä aiheutti samaan aikaan järjestettävät Suviseurat. Ensimmäinen kysymys oli, saadaanko Rantapuistoon teltta? Tälle kesälle on vuokrattu verkkoaidat tuttujen sinisten aitojen tilalle. Telttoja alueelle nousee kolme, kaksi anniskelulle, ja se suurin ja kaunein näyttämöksi. Tehdään markkinointisuunnitelma, ja muistetaan somettaa ympäri vuoden. Alkuvuodesta solmitaan yhteistyökump-

paiden kanssa sopimuksia, tehdään pelastussuunnitelmat ja myös jätehuollon visiot täytyy olla kirkkaina. Kun luparumbaan päästään kiinni, ovat suunnitelmat jo pitkällä: huvi-, anniskelu-, elintarvike-, melu-, ja alueenkäyttöluvat täytyy tehdä oikeassa järjestyksessä, sillä luvat kietoutuvat tavalla tai toisella toisiinsa: jos yhteen asiaan ei ole lupaa, ei voi toistakaan hakea. Tottakai erilaisia vastaavia pitää nimetä: ravintolavastaava, turvallisuusvastaava ja mitä niitä nyt onkaan. Ruoka- ja juomatoimittajatkin on pitänyt jossain välissä valita! Järjestysmiehiä tarvitaan parikymmentä per ilta, näistä noin puolet on niin sanotusti ammattilaisia. Ensiapuakin on oltava Häränvirran rannassa saatavilla, kun on kyseessä suuri massatapahtuma. Talkoolaisten värvääminen on käynnissä, näitä pitää olla lähes sata, jotta alue rakentuu ajallaan ja kolmipäiväinen säpinä toimii mutkattomasti. ARTISTIEN logistiikan suunnittelu on varsinainen Rubikin kuutio. Ensin ostetaan lennot, sitten hoidetaan majoitukset ja hyväksytetään nämä managereilla ja väliin mahtuu esiintyjäsopimusten velvoitteiden hoitoa. Onneksi raidereissa ei ole koskaan ollut mitään kummallista toteutettavaa! Aikatauluja koetetaan luoda mahdollisimman sujuvaksi. Ja sitten ajellaan pakoputket punaisena lentokentälle, hotellille ja festarialueelle ja takaisin. Ja tietenkin bändien tekniikkapuoleen varaudutaan ammattimaisesti, jotta esiintyjien vaihto ei veny pitkäksi. BUDJETTIA seurataan koko ajan tarkalla silmällä. Lipputulojen osuutta ei voi kuin arvailla, ja se tekee aiheesta jännitysnäytelmän. Ja ne kuuluttajat, hekin ovat jo valmiina tarttumaan mikkiin: Pilvi Honka, Matti Nurro ja Jaana Tani heittävät Keitelejazzeille vuonna 2018 tulevat bändit ja artistit yleisön digattavaksi! Mitä vielä? Se sadetanssi. Se pitää tanssia siihen malliin, että Keitelejazzit vietetään sinisen taivaan alla ilman pienintäkään sadepisaraa.

KEITELEJAZZ 2018 Jazzliput paikallismyynnissä • Citymarket Äänekoski infopiste • Jazz Pop Up, Torikatu 4, Äänekoski

Pop Upissa jazztuotteita mynnissä, tule tutustumaan! Info 045 134 3442 • www.keitelejazz.fi Ä KS

| 191

· 2 01 8

19


Torikatu 3, 44100 ÄÄNEKOSKI p. 014 523 125 avoinna ma-pe 8-18 la 9-16 SU 11-16

AUTON PESUUN VAAHDOTIN

NESTEKAASU 11 KG

19

VAAHTOPESUT 5 L

SIS. PESURIADAPTERIT

• eri tuoksuja

25,-

90 kpl

1,81€/kg

26 95 9 5,90

HYTTYSKARKOITIN

kpl

• Kevyt, kannettava • Ei avointa liekkiä • Noin 20 m² hyttysvapaa vyöhyke vain minuuteissa • Tehokas, lähes hajuton ja äänetön • Ei sisällä DEET-myrkkyä

CRC GLASS CLEAN PRO 500 ML

• alumiiinivarsi • 2-osainen

12

95

59,- 14

90 kpl

UUTUUS MEILLÄ!

79,kork. 60 cm paino 35 kg

TM IKKUNANPESUSETTI • 4 OSAINEN

99,-

5,-

400 KG

19

24

90

20

kpl

kpl

kpl

KORK. 128CM

• kork. 128 cm paino 15kg • valmistusmateriaali mäntylauta • maalattu Nordica Eko talomaalilla

199,kpl

(249,-)

KOTIMAINEN MARIBELL SOUTUVENE • kolmen hengen • perämoottori max 4HP (ei sis hintaan)

800 KG

• Rungon leveys 80 cm • Telan korkeus 30 cm • Telan leveys 12 cm • Nopea ja helppo säätö

199,-

25,-

TUULIMYYLLY

95

(14,95)

• Yleismalli • Sisältää kiinnitysraudat • Rosteri

KOTIMAINEN

• Maalaamatonta mäntyä, kulmissa metallijalat. • Voi kasata päällekkäin

setti

AUTON KEULAAN

kpl

kpl

LAVAKAULUKSET 120X80CM

• Rungon leveys: 111mm • Telan korkeus: 40cm • Telan leveys: 13cm

34

90 kpl

39

KARJAPUSKURI

• Sisäänrakennettu akku • Käyttöaika yhdellä latauksella noin 60 min. • Vesivirtaus 2,5l/min • Lataus USB-johdolla • Pumpussa suodatin

kpl

KOTKA

100cm*20m

LADATTAVA RETKISUIHKU

Valkobetonista valmistetut patsaat kestävät hyvin Suomen vaihtelevia olosuhteita. Patina on tehty maalaamalla ja se tekee tuotteista yksilöllisiä.

VENETELA

995 95 60cm*10m 19 95 80cm*20m 29 90 50cm*5m

• paljon erilaisia

kpl

kpl

kork. 27 cm paino 16kg

kpl

PUUTARHAVERKOT

PAIKALLISET RAUTAVAAPUT

• sis. kuitusiiman

89,-

3,-

MEILTÄ KAIKKEA KESÄKALASTUKSEEN! MIKADO AVOKELASETTI

• sisälle tai ulos • suuri grillausalusta, • kuvussa lämpömittari • jalat irroittamalla pöytägrilliksi

12€/l

kpl

LIPPUPOLA 1,5M

ELECTRIC BBQ GRILLI

kpl

10€/l

kpl

3,98€/l

GEORGE FOREMAN

CRC SILIKONISPRAY 250 ML

kpl

ALK.

TÄYTTÖPAKKAUKSET

KUUTTI

19

90

kpl

895,kpl

(950,-)

PYÖRÄTELINE

4:LLE PYÖRÄLLE

29

95 kpl

ARVOMMEFORD FOCUS HENKILÖAUTON VM 2003 • 1,6 l bensa, ajettu 159000t, ilmastointi, 2-aluvanteet, huollettu Palauta kuponki myymäläämme 30.6.2018 mennessä

Nimi ________________________________ ___________________________________

Puh. ________________________________ Hävitämme kupongit arvonnan jälkeen.

Tarjoukset voimassa viikon tai niin kauan kun eriä riittää. OLEMME MYÖS FACEBOOKISSA!

Tarjoukset voimassa 3.6. asti.

191 · 2 018

| Ä KS


Vaikea rinne toimii nyt kesäkeittiön satoisana lähteenä.

Rinne hyötykäyttöön Jyrkkään rinteeseen naisenergialla toteutettu tee-se-itse viljelylaatikkoratkaisu oli nappivalinta.

Marjo Steffansson

I

tse en ole mikään viherpeukalo, ja se, mitä pihaani istutan tulee olla helppohoitoista ja ei-nypittävää. Onneksi minulla on tytär, jolta ei puutarhaideoita puutu! Mahdottomalta tuntunut rinneratkaisu on nyt koko pihan hyödyllinen kaunistus. Rinnetontin jyrkimpään kohtaan oli istutettu aikoinaan helppoa, mutta ah, niin tylsää ja ei -muodikasta vuorenkilpeä. Parikymmentä metriä pitkä ja nelisen metriä leveä vuorenkilpimassa ei miellyttänyt silmää enää vuosiin. Tuntui, että jyrkkään rinteeseen on mahdotonta keksiä mitään: nurmikko oli pois suljettu asia, sillä sen leikkaaminen olisi ollut hankalaa, mielessä kävi viherpenkki, jossa olisi ollut tuijia ja vuorimäntyjä. Rinteen kiveäminen tuntui hetken hyväl-

Ä KS

| 191

· 2 01 8

tä vaihtoehdolta, siinä missä maanpeitekasveilla kuorruttaminenkin. RINTEESEEN päätettiin virittää viljelylaatikot, mutta ensin piti päästä eroon vuorenkilvistä. Niiden nyhtäminen tiiviistä savikkomaasta oli yllättävän raskas, mutta nopea toimitus. Facebookin Roskalava Äänekoskeen laitettu ilmoitus ”Hae pois vuorenkilvet ” -tuotti välittömästi tulosta. Kovin urakka oli edessä: rinteen lapioiminen laatikoille istuvaksi, tähän piti jo pyytää apua perheen miesväeltä. Kun pohjatyöt oli tehty, alkoi laatikoiden rakennus. Pari metriä pitkät ja metrin leveät laatikot syntyivät lapsityövoimalla. Laatikoiden rakennusmateriaaliksi valikoitui viisituumainen, paksu mäntylauta, joka haettiin Sumiaisten Saarikkaalta sahuri Veikko Hänniseltä. Äänekosken Kuorma-autokeskukselta

tilattiin kiviä sekä viherrakentamiseen sopivaa multaa. Nämä kuormat tuotiin paikalle heti, joten työmaa pääsi etenemään vauhdilla. KUN LAATIKOT olivat valmiit ja saatu ”istutettua” vaateriin alkoi homma hahmottua, ja epäilyksen siemen karisi selkäpiistä: tämä taitaa sittenkin onnistua! Ennen kuin päästiin varsinaiseen istutusvaiheeseen, rinne ja laatikoiden pohjat peitettiin juuriestematolla, ettei ei toivotut rikkakasvit pääse häiritsemään silmää ja istutettuja taimeja. Rinteen molempiin päihin suunniteltiin kivikko, johon istutettiin kivikkokasveja ja kärhöt, jotka luikertelevat pitkin maanpintaa. Viljelylaatikoiden väliin aseteltiin suuret ruukut, joihin istutettiin kesäkukkien lisäksi nopeasti kasvavaa härkäpapua ja krassia. Mieluisin vaihe oli suunnitella, mitä itse viljelylaatikoihin

istutetaan. Kokon Puutarhalta mukaan tarttui yrttejä: persijaa, tilliä, korianteria, basilikaa, oreganoa ja basilikaa. Lehtikaali oli varsinainen yllätys, sillä se tuotti runsaasti iloa aina pakkasiin asti. Yhteen laatikkoon istutettiin mansikantaimia, yhdestä laatikosta tuli sipulien koti, jossa kasvoi purjon ja keltasipulin lisäksi monivuotinen ruohosipuli. Anopilta sain kaksi kesäkurpitsan tainta, jotka viihtyivät hyvin aurinkoisella kasvupaikallaan. VILJELYLAATIKOT ovat olleet paikallaan nyt kolmatta kesää. Viime kesänä vaihdetun mullan lannoitin kanankakkakikkareilla. Lämpimän toukokuun vuoksi kasvun ihme on jo näkyvillä. Kolme laatikkoa on vielä vailla taimeja, saa nähdä, mitä ihanaa niihin tänä kesänä puutarhalta löytyy!

21


Suruun ja juhlaan Lumpeenkukasta saa iloista ja osaavaa palvelua, on sitten kyseessä arki, valmistujaiset tai hautajaiset.

K

ukka- ja hautauspalvelu Lumpeenkukka on toiminut Äänekosken Kauppakadulla noin kahdeksan vuotta yrittäjien Päivi Vertaisen ja Irene Sandelinin vetämänä. Samasta liikkeestä on saanut kukkien lisäksi myös kattavat hautauspalvelut. – Meillä on oma hautausauto ja tarvittava henkilökunta hoitamaan hautauspalveluita, Vertainen sanoo. Hautauspalveluissa Lumpeenkukan asiantunteva väki opastaa omaisia käytännön järjestelyissä, arkun valinnassa ja tuhkaushautauksessa uurnan valinnassa ja kuljetuksissa. Samalla sovitaan kuljetusaika sairaalan kylmiöstä kirkon kappeliin. – Tietenkin hoidamme myös siunaustilaisuuteen toimitettavat kukkalaitteet. Kuolema tulee odottamatta, mutta tietyt asiat on silti hoidettava ja ne käydään yhdessä omaisten kanssa läpi. Tuhkaus on hautaamisessa lisääntymään päin. – Vanhoilla hautausmailla on paljon uurnapaikkoja, mutta arkkupaikkoja on vähän. On myös hyvä muistaa, että siunaustilaisuus kannattaa sopia mahdollisimman aikaisin, jos haluaa kirkkosiunauksen, Vertainen muistuttaa. SURUSSAKIN jokainen ihminen, niin

On aika orvokkien.. Kesäkukat meiltä edullisesti Äänekosken, Suolahden, Saarijärvenja Viitasaaren toreilta, sekä Laukaan ja Liimattalan puutarhoiltamme!

• Pikakompostori 220l

Keittiöjätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Lämpöeristetty rakenne ja tehokas ilmanvaihtojärjestelmä tuottavat kompostia nopeasti.

399 Soveltuu kasvualustaksi esim. kukkapenkkeihin, kasvualtaisiin, ruukkuihin ja kasvihuoneisiin.

9

90

5 säkkiä

• Jita Saunakaivo 300l

Helppo tapa käsitellä vesijohdottoman saunan pesuvedet. Pohjasta rei'itetty 300 L kaivo, tuloyhde 75 mm, Ilmastusputki 75 mm

Laadukasta betonipalvelua!

KUKKAKAUPASSA käy tasainen vilinä, kun ihmiset ostavat kukkia pitkin vuotta, niin arkeen kuin juhlaankin. Kukkavalikoima vaihtuu viikoittain ja asiakaskuntaa on laidasta laitaan. – Ihmiset ostavat leikkokukkia hyvin aktiivisesti. Ja vaikka joku miettii, että kestääkö se kukka, niin on muistettava, että mieleen se jää juuri se hetki kun ne kukat saa. Kukat ovat ihmisille luksusta ja ovat aina hyvä lahja, Vertainen sanoo.

KOTIIN JA MÖKILLE

• Suvi pihamulta 40L

SEURAAVA ÄKS TORSTAINA 7.6.

asiakas kuin vainajakin, kohdataan sydämellisesti ja aidosti. – Koemme jokaisen ihmisen arvokkaana, Vertainen sanoo. Hautauspalveluihin liittyy oleellisesti surusidonta, joka toimii hyvin yhdessä päivittäisen kukkakaupan kanssa. Lumpeenkukan toiminnassa panostetaan paikallisuuteen, kotimaisuuteen ja ekologisuuteen: kesäkukat tulevat paikalliselta puutarhalta Tärttämäestä. Arkuissakin suositaan kotimaista: suurin osa arkuista yksityiseltä arkkuvalmistajalta Kartstulasta. – Suurin osa leikkokukista tulee ulkomailta, koska niiden kasvattaminen Suomessa on niin hintavaa, mutta muuten pyritään tuomaan tavaraa lähialueilta, ettei kuljetuksissakaan kuormiteta luonnonvaroja.

169

189

• Ruohonleikkuri • 4-tahtinen kansiventtiilimoottori

• 3 -toimintaa: allejättävä/ sivulle heittävä/bioleikkaava metallirunkoinen ruohonleikkuri 4,5 hv moottorilla. Leikkuuleveys on 51 cm. Viisi leikkuukorkeutta.

• Puutarhakeinutuoli Musta

32

Kestopuut esim: 28x95 vihreä sileä

www.ruskonbetoni.fi

ruskea uritettu

1 1

KEMPELE 020 7933 370 | rb.kempele@ruskonbetoni.fi OULU 020 7933 415 | rb.oulu@ruskonbetoni.fi

90

Aatulantie 36, Teollisuuskylä, Suolahti www.raminlvijarauta.fi Palvelemme: ma-pe 8 - 17, la 9-13

25 m

• Rami • Tommi • Marju • Risto • Mauno • Jussi • Jarmo

39 m

040 552 4390 040 510 6802 044 453 2801 044 453 2802 044 453 2812 044 453 2803 040 550 3220


Sateenkaaren äärellä Äänekoskella pidetty sateenkaari-ilta herätti paljon kysymyksiä ja antoi niille myös vastauksia. Milka Krogerus

P

ainotalolla pidetyssä sateenkaari-illassa keskusteltiin avoimesti sukupuolesta ja seksuaalisuudesta. Paneelikeskustelua veti Yhdessä ei olla yksin – hankkeen projektikehittäjä Anja Saksola, vieraina olivat queerihminen Aino, transpoika Leo Koistinen, sekä Jyväskylän Seta ry:n puheenjohtaja Petri Janhunen. Ennen sateenkaari-iltaa oli samalla Mikkosalin lavalla nähty Äänekosken Teatterin Varjolasten näytelmä Veden paino. – Tässä näytelmässä oli paljon yhtymäkohtia näihin aiheisiin. Miten nämä aiheet ja hahmot päätyivät näytelmään? Saksola kysyi näyttelijöiltä. – Nämä ovat nykyajan nuorten ihan todellisia ongelmia, näyttelijät vastasivat rehellisesti.

NÄYTELMÄSSÄ JA keskustelutilaisuudessa puhuttivat niin seksuaalisuus kuin sukupuolisuuskin. Vähemmistön kokema tuomitseminen herätti keskustelua. Kuka tuomitsee ja miksi? – Se on ihan kaikenikäisiltä tulevaa huutelua. Se asenne tulee kotoa! Ja kun kaverit rupeavat homottelemaan, sitten tulee ryhmäpaine ja rupee itsekin homottelemaan. Vaaditaan rohkeita nuori, jotka sanoo, että älkää käyttäkö tuota kieltä. Ja pitää ymmärtää, että jos koulussa homottelee, se ei vaikuta pelkästään siihen kohteeseen. Sen saattaa kuulla joku, jolla on perheessä vähemmistön edustajia tai joka pohtii omaa identiteettiään. Tämän kiusaamisen ja huutelun takia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen itsemurhariski on moninkertainen muihin saman ikäisiin verrattuna. Joskus se kiusaaminen lähtee päiväkodista, vaikkei edes tiedetä mikä on homo.

– On hirveen surullista, että yhteiskunnassa on vaan mies ja nainen, ettei muka saa olla muuta. Jos haukutaan homoksi, niin tulee joku kauhea yhteiskunnan paine todistaa, ettei ole homo. Ikään kuin homo olisi vähemmän mies, Aino sanoo. Tilaisuudessa keskusteltiin myös tuomitsemisen ja ennakkoasenteiden syistä, joita voivat olla muun muassa uskonto, tietämättömyys tai omat identiteetin ristiriidat. Puhuttiin myös siitä, kuinka pelkät termit voivat aiheuttaa sekavuutta ihmisille, joille vähemmistöt eivät ole tuttuja. On silti tärkeää, ettei puheillaan tai asenteillaan satuta toista ihmistä. – Ei kannattaisi olettaa, että joku esimerkiksi on tyttö, koska se voi oikeasti satuttaa todella paljon. Ettei sanoisi ”mennään, tytöt” vaan ainoastaan ”mennään”, Leo sanoo. – Jos sanoo väärin, niin pyytää an-

teeksi ja korjaa, Aino sanoo. – Saa tehdä virheitä! Niitä tulee varmasti, mutta ne voi korjata, Janhunen lisää.

korjauksen sosiaaliset ja juridiset ulottuvuudet ovat myös tärkeitä.

Polyamoria: Polyamorialla tarkoitetaan yhtä vastuullisen monisuhteisuuden muotoa ja siihen suuntautunutta seksuaalisuutta ja/tai romanttista/ kumppanuudellista halua. Polyamorisuus ei määrittele henkilön seksuaalista suuntautumista.

KESKUSTELUN PÄÄTTEEKSI panelistit kysyivät olisiko Äänekoskella tarvetta jonkinlaiselle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ryhmälle. – Tämä on niin valitettavasti sellainen tuppukylä, ettei ihmiset uskalla tulla kaapista. Homottelua ja lesbottelua on tosi paljon. Jonkinlainen ryhmä olisi hyvä varsinkin nuorille, jotka vielä kamppailee sen oman identiteetin kanssa. Heille olisi tärkeä tietää, ettei ole väärin olla erilainen, eräs yleisön jäsen summaa.

Termit haltuun! Cis: Sanaa ”cis” käytetään kuvaamaan sitä, että henkilön sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu ovat hänelle syntymässä määritellyn sukupuolen ja siihen kulttuurissa yleensä liitettyjen odotusten mukaiset. Queer: Queeriä käytetään viittaamaan ei-binääriseen (binääri=kaksijakoinen sukupuolikäsitys) sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun. Queerhenkilö voi esimerkiksi olla selkeästi jotain muuta kuin mies tai nainen, mutta ei halua määritellä sukupuoltaan sen tarkemmin.

Ä KS

| 191

· 2 01 8

Muunsukupuolinen: Muunsukupuolinen ihminen voi olla sekä mies että nainen, jotakin mieheyden ja naiseuden väliltä tai sitten tyystin tämän jaon ulkopuolella. Transsukupuolisuus: Transsukupuolisen ihmisen kokemus omasta sukupuolestaan ei vastaa hänen syntymässä määriteltyä sukupuoltaan. Transsukupuolinen ihminen voi korjauttaa kehoaan vastaamaan kokemaansa sukupuolta. Transsukupuoliselle on tärkeää, että hänet kohdataan oikeassa sukupuolessaan, minkä vuoksi sukupuolen

Transvestisuus: Transvestisuus tarkoittaa, että henkilö tuntee ainakin ajoittain tarvetta ilmaista eläytymällä, pukeutumalla tai laittautumalla toista sukupuolta kuin mikä hänelle on syntymässä määritelty. Transvestiitti on usein tyytyväinen syntymässä määriteltyyn sukupuoleensa.

Lähde: Seta ry.

Aseksuaalisuus: Aseksuaali eli aseksuaalinen ihminen kokee hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa toisia henkilöitä kohtaan.

23


tään on tämä pipoprojekti saanut alkunsa, kertoo Jonna Brandt, Äänekosken MLL:n puheenjohtaja. Ihan pienestä projektista ei olekaan kyse, sillä pipoja on ommeltu jo noin 600 kappaletta. – Äänekoskella syntyy vuosittain parisataa lasta, ja heille jokaiselle on annettu oma pipo neuvolan kautta lahjaksi, Brandt laskee.

Suolahden MLL:n puheenjohtaja Paula Pekonen sai pukea neuvolasta saadun pipon vastasyntyneen tyttövauvansa päähän.

Äänekosken Mannerheimin Lastensuojeluliiton mainio idea on paisunut myös Konginkankaalle ja Suolahteen. Marjo Steffansson

I

dea jokaiselle äänekoskelaiselle vauvalle annettavasta piposta on jo vanha juttu. Helmikuussa vuonna 2015 aloitettu vauvojen pipoprojekti elää ja hengittää ja on laajentunut. Yli kolmen

vuoden ajan on äänekoskelaisvauva saanut syntymälahjakseen MLL:n Äänekosken paikallisyhdistyksen näppärien äitien valmistaman pipon, jonka on suunnitellut Katri Ranta. – Katri on yhdistyksemme ompeluvastaava, ja hänen ideastaan ja käsis-

YHDESSÄ tekemällä syntyy tulosta. Yksi leikkaa piirretystä kaavasta kappaleet, toiset ompelevat ja toisille jää päättelyn vaiva. – Yhden illan aikana valmistuu kymmenittäin pipoja, Brandt sanoo. Brandt tietää, että pipot ovat saaneet perheiden keskuudessa hyvän vastaanoton. – Perheet ovat olleet iloisia muistamisesta. Pipon lisäksi neuvolan jakamaan Tervetuloa maailmaan -pakettiin on sujautettu myös Marttojen kutomat sukat, kerhokassi sekä erilaisia esitteitä ja kirjanen. SUOLAHDESSA, Suopungissa kokoontuva MLL:n osasto on ommellut pi-

poja tämän kevään aikana parina iltana. Mukavan työn lomassa luistaa juttu ja pipoja valmistuu kuin liukuhihnalta konsanaan. Parilla saumurilla saa paljon aikaan, kun niiden takana istuu tottuneet ompelijat. MLL:n osastot Äänekoskella, Konginkankaalla ja Suolahdessa ovat onnellisia saamistaan kangaslahjoituksista. Kankaita ovat lahjoittaneet Suoteks, Salmutex ja NOSH. Myös yksittäiset ompelevat äidit ovat kartuttaneet kangasvalikoimaa. – Teelikamentteniltä saatiin lahjoituksena valmiiksi ommeltuja pipoja, Brandt sanoo. Suolahden MLL:n puheenjohtaja Paula Pekonen koki pari viikkoa sitten aivan konkreettisesti, kuinka mukava on saada neuvolakäynnin yhteydessä paketti mukaan kotiin viemiseksi. – Minusta tämä on kiva lähestymistapa, jolla voi samalla esitellä yhdistyksen toimintaa. Otin todella hyvin mielin vastaan neuvosta saadun paketin, sillä itselläni on peukalo keskellä kämmentä, parin viikon ikäisen tyttövauvan tuore äiti huokaa.

Äksöniä Wanhuksille Kotiruoka jos mikä maistuu hyvältä, kun sen saa nauttia seurassa.

Kädenojennus yksinäisyyden taittamiseksi

K

osken Megawatin Ilkka Vertainen ja Haapasoran Ari Liimatainen söivät tuttuun tapaan lounasta Konginkankaan Reimarin Tuvalla. Veteraanipäivän kunniaksi siniristiliput liehuivat salossa, ja tunnelma oli juhlava sekä mietteliäs. Yrittäjäkaksikon ruokapöydässä käydyssä keskustelussa puheenaiheeksi sukeutui veteraanien ja vanhusten asema. – Yhteinen huoleksi heräsi vanhusten yksinäisyys ja syrjäytyminen omaan kotiinsa, Vertainen kertoo. Tämä on totta. Tutkimusten mukaan joka kolmas vanhus kokee yksinäisyyttä. Yksinäisyys on asia, joka nakertaa ihmis-

tä sisältä käsin heikentäen samalla elämänlaatua. VERTAINEN ja Liimatainen pohtivat, kuinka vanhuksien arkeen voisi tarjota jotain, joka virkistäisi sekä mieltä että parantaisi myös hyvinvointia. Ja siitä se ajatus sitten lähti. Yksinäisyys on monen asian summa, johon aiemmin sosiaalisesti aktiivinen vanhus voi huomaamattaan ajautua. Ulospääsy tukalasta tilanteesta saattaa olla vaikea, josta ei omin avuin löydä ulospääsyä. Vertainen ja Liimatainen ottivat mukaan keskusteluun myös Reimarin Tuvan Reetta Korjosen. Pian arjen yksitoikkoisen ja yksi-

näisen rutiinin leikkaamisen lääkkeeksi keksittiin loistava idea! Nyt Liimatainen ja Vertainen tarjoavat kahdellesadalle konginkankaalaiselle eläkeläiselle Konki- Reimarissa lounashinnasta puolet. – Tämä tarkoittaa sitä, että vanhuksen osuus ruokailusta on viisi euroa, Korjonen laskee. Maittava kotiruoka sisältää kala- ja liharuoan lisäksi leivät, salaatit sekä jälkiruoan. – Ideana on, että vanhukset tulevat syömään Reimarin Tuvalle, jolloin he saavat terveellisen kotiruoan lisäksi irtioton kotirutiineista ja laajentavat sosiaalista kanssakäymistä, Vertainen sanoo.

REIMARIN TUVALLA käydessään on mukava vaihtaa kuulumiset ja kuulla päivän polttavat asiat. – Tärkeintä on, että tulee lähdettyä kotoa liikkeelle, Vertainen sanoo. Nyt on siis tarjolla kaksisataa ruokaannosta puoleen hintaan. – Olemme rajanneet tarjousta siten, että yksi saa käyttää viiden euron arvoisen alennuksen viisi kertaa, Korjonen sanoo. – Toivotaan, että tällainen juttu kirkastaa elämää, Liimatainen sanoo.

Lämmin kiitos Teille kaikille, jotka kunnioititte rakkaamme

Eino Pajusen muistoa ja otitte osaa suruumme. Pirjo, Vesa ja Juha


Sana sinulle

ILMOITUS

Jos ei heilaa helluntaina..

H

elluntai-sanana lienee suurimmalle osalle kaikkein tutuin vanhasta suomalaisesta kansanperinteen ”Jos ei heilaa helluntaina, ei ole koko kesänä” sanonnasta. Viime sunnuntaina oli tuo helluntai, kristikunnan yksi suurimmista juhlista. Kirkossa helluntain tunnistaa isoksi juhlaksi alttarilla palavasta kuudesta kynttilästä, saman verran kynttilöitä sytytetään myös jouluna ja pääsiäisenä. Helluntaihin liittyy punainen väri ja Pyhän Hengen symbolit liekki ja kyyhkynen. Kristityt viettävät helluntaita Pyhän Hengen vuodattamisen ja kristuksen kirkon perustamisen muistoksi. Helluntaina oikeastaan siis juhlitaan kirkon synttäreitä. Tänä helluntaina Äänekosken kirkossa konfirmoitiin myös tämän vuoden ensimmäinen rippikoululaisporukka. Tämä pieni iltarippikouluryhmä kokoontui pitkin vuotta erilaisten aiheiden, teemojen ja touhujen äärelle. Äänekoski: Armi Enja Aurora Virtala, Nooa Albert Vihtari, Adeliina Eleonoora Heinonen

Su 27.5. Pyhän Kolminaisuuden päivä. Salattu Jumala. Ps.95:1-2, 6-7; 4.Moos.6:22-27 tai Jes.66:1-2; Ef. 1:3-6 (7-10) 11-14; Matt.28:16-20. Su 3.6. Toinen sunnuntai helluntaista. Katoavat ja katoamattomat aarteet. Ps.49:6-10; Sanal.30:7-9; 1.Tim.6:6-12; Matt.16:24-27.

SEURAKUNNASSA TAPAHTUU

Kirkkoherranvirasto avoinna arkipäivinä klo 9-12. Palvelemme myös muina aikoina sopimuksen mukaan. Soita p. 050 436 5882 tai hauta-asiaintoimisto p. 050 4387326 tai laita sähköpostia aanekosken.seurakunta@evl.fi. Kirkkoherranvirasto suljettu ke 30.5.2018. Su 27.5. klo 16 Välkekuoron kevätkonsertti Matka tuulen niitylle - Sumiaisten kirkossa, Vapaa pääsy. To 31.5. klo 17-19 Kaikille avoin tiedotustilaisuus srk:ssa meneillään olevasta organisaatiouudistuksesta Äken srk-keskuksessa. Illassa mukana piispa Simo Peura ja työyhteisökonsultti Raimo Ylä-Soininmäki. To 31.5. klo 19 Sanan ja sävelen ilta Äken kirkossa. Järj. Äken Karjalaseura ja srk. Grace -lauluryhmä ja kanttori Markku Aho, Kari Leppänen ja Elina Tourunen. 5.-14.6. Srk:n eri alueilla järjestetään PERHEPÄIVIÄ 0-8v. lapsille ja heidän perheilleen. Perhepäivissä on toimintaa koko perheelle klo 9.30-12.30 ja mahd. ruokailuun. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen 1.6. mennessä: www.aanekoskenseurakunta.fi/tapahtumat

ÄÄNEKOSKEN KIRKKOPIIRI Kirkon Olkkari jää kesälomalle 24.5. alkaen. Kesäja elokuussa avoinna maanantaisin (ei 25.6.) To 24.5. klo 13 Lähikuulopalvelua Olkkarissa. Su 27.5. klo 10 Messu kirkossa. Vuojus, Aho. Kirkkokahvit nuorisotilassa. Su 27.5. klo 13 Toukosiunaus Veikko Pölkillä, Koivistonkylällä. Loukeentie 77. Timo Kuutti. To 31.5. klo 13 Sotiemme veteraanit ja naisjaosto srk-keskuksessa, Elina Tourunen. To 31.5. klo 17-19 Tiedotustilaisuus srk:n organisaatiouudistuksesta srk-keskuksessa. Ks. Seurakunnassa tapahtuu. To 31.5. klo 18 Nuotioilta Koivistossa Muhluniemen Rusinkalliolla, Petri Harju, Pietari Viippola.

Ihmeteltiin Jumalan olemusta, luomakuntaa, ihmistä. Kokkailtiin ruokaa, nikkaroitiin linnunpönttöjä. Pulkkailtiin. Mietittiin syntyjä syviä ja hiljennyttiin elämän rajallisuuden äärellä. Rippikoululaisten, isosten ja ohjaajien kesken jaettiin pieni pala yhteistä elämää. Hyviä hetkiä ja kohtaamisia. Yhdessäoloa ja yhteisöllisyyttä. Viime vuonna voimaan tulleen rippikoulusuunnitelman nimi on kuvaavasti SUURI IHME. Rippikoulun keskiössä oleva nuori on suuri ihme. Rippikoulun tavoitteena on että nuoret olisivat osallisia ja tulisivat kuulluiksi. Että nuoret löytäisivät merkityksiä kristinuskon keskeisten sisältöjen ja oman elämänsä välillä. Että nuoret kokisivat yhteyttä, turvallisuutta, pyhyyttä ja iloa. Ja ennen kaikkea että nuoret tahtoisivat kuulua Kristuksen kirkkoon. Eikö nuo tavoitteet sovi hyvin meille kaikille ja yhteiselle seurakunnallemme, koko kirkol-

le? Emmekö mekin ole suuria ihmeitä, ihan jokainen. Emmekö mekin toivo tulleemme huomatuiksi ja että saisimme kokea osallisuutta. Että löytäisimme ilosanoman merkityksen oman elämämme todellisuudessa. Että kokisimme seurakunnassa yhteyttä, turvallisuutta, pyhyyttä ja iloa. Erilaisina, moninaisina. Yhdessä. Niitä hyviä pieniä hetkiä ja kohtaamisia. Yhteisiä aterioita, aamupuuroja. Isä-lapsi – iltoja. Gospellaulu-ryhmiä. Yhteisvastuun toripäiviä. Peliyön hartaushetkiä pimeässä hiljaisessa kirkossa. Että se voisi olla sitä että tahtoisimme aidosti kokoontua yhteen. Jeesus opettaa ”Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään.” (Matt. 18:20). Wikipediassa hienosti tiivistetään yhteisöllisyyden käsite. Sen kantavia teemoja ovat luottamus, osallisuus, sitoutuminen, motivaatio ja läheisyys. Yhteisöllisyys, yhteisöt ja yhteisöllinen elämä ovat ihmisen

Äänekoski: Ilari Matias Janhunen ja Tuire Maaria Ruuska, Jussi Johannes Nikolai Hämäläinen ja Minna Susanna Hytönen KUULUTETUT: Suolahti: Mikko Martti Hirvanen ja Niina Riikka Linna

To 31.5. klo 19 Sanan ja sävelen ilta kirkossa. Järj. Äken Karjalaseura ja srk. Grace -lauluryhmä ja kanttori Markku Aho, Kari Leppänen ja Elina Tourunen. Pe 1.6. klo 13 Viikkomessu Kuhnamon seniorikeskuksessa, Löytynoja, Aho. Su 3.6. klo 10 Suvilaulukirkko, kirkossa. Saarnaa Olli-Pekka Kaukometsä, Tukiryhmä, Aho, Grace-lauluryhmä. Torstaisin klo 7.30-10 Aamupuuro srk-keskuksessa. Torstaisin klo 8.30 Aamun rukoushetki kirkossa.

Rauhanyhdistys, Lantelantie 32. Su 27.5. klo 16 RY:n seurat.

ÄÄNEKOSKEN SEURAKUNTA

Äänekoski: Suolahti:

olemassaololle ja toiminalle välttämättömiä prosesseja ja rakenteita. Näin kristillisen kirkon syntymäpäivän tunnelmissa meillä on tässäkin seurakunnassa paljon kaikkea hyvää yhteisöllisyyttä mistä iloita ja kiittää. Meillä on myös paljon sellaista mitä voisimme ja voimme yhdessä lähteä rakentamaan. Mutta siihen tarvitaan meitä kaikkia, ihan joka ikistä. Yhteisöllistä ja rakennusintoista kesää toivoen,

Henna Viinikainen Äänekosken seurakunta, nuorisotyönohjaaja

Saima Leivonen 98 v., Lea Kyllikki Hämäläinen 88 v., Olavi Antero Siirtola 74 v., Aino Matilda Pastinen 97 v. Aimo Ilmari Linna 68 v., Sinikka Maria Rantanen 62 v., Taimi Alisa Pellinen 90 v., Ossi Valentin Hintikka 87 v.

KONGINKANKAAN KAPPELISEURAKUNTA Su 27.5. klo 13 Messu kirkossa. Vuojus, Janhonen. Ke 30.5. klo 18. Sanajumalanpalvelus, kouluun lähtevien siunaaminen kirkossa, Summala, Aho. To 31.5. klo 17-19 Tiedotustilaisuus srk:n organisaatiouudistuksesta Äken srk-keskuksessa. Ks. Seurakunnassa tapahtuu. Su 3.6. klo 13 Suvilaulukirkko kirkossa, Olli-Pekka Kaukometsä, tukiryhmä, Janhonen.

SUMIAISTEN KAPPELISEURAKUNTA To 24.5. klo 12 Toukosiunaus Kautoilla, Pitkämäentie 598. To 24.5. klo 13 Hyvänmielen kerhon kevään päättäjäiset Veteraanipirtillä. Keittoruokaa ja kahvia. Mahdollisuus saunoa ja uida. To 24.5. klo 17 Raamattupiiri Kotipesässä. Su 27.5. klo 16 Välkekuoron kevätkonsertti – Matka tuulen niitylle - kirkossa. Su 27.5. klo 13 Seurat Mustalahdessa. Erkki Puhalainen. Ma 28.5. klo 9 Aamurukous Kotipesässä. Ti 29.5. klo 18 Miesten ilta Sumiaisten leirintäalueella – Ei ainoastaan leivästä, elintarviketuotanto, evp pääjohtaja Ensio Hytönen. Illan sana: Pentti Olkkonen. Musiikissa Konginkankaan Rengit. To 31.5. klo 18 Sanajumalanpalvelus, kouluun lähtevien siunaaminen kirkossa. Summala, Janhonen, Hintikka ja Pullinen. To 31.5. klo 17-19 Tiedotustilaisuus srk:n organisaatiouudistuksesta Äken srk-keskuksessa. Ks. Seurakunnassa tapahtuu. Su 3.6. klo 18 Suvilaulukirkko. Pappina Timo Kuutti, Niskala.

SUOLAHDEN KIRKKOPIIRI 25.5. – 30.8. Srk-talo on remontin vuoksi pois käytöstä. Kivilahden saunaillat alkavat 30.5. talkoilla klo 13.30. Sauna lämpiää keskiviikkoisin klo 16-18. Lapset oman aikuisen mukana. Su 27.5. klo 17 Yhteisen leivän jaamme –messu kirkossa, Timo Kuutti, Saarna Marjaana Kotilainen Lähetysyhdistys Kylväjästä, kanttori Päiviö Turtiainen. To 31.5. klo 17-19 Tiedotustilaisuus srk:n organisaatiouudistuksesta Äken srk-keskuksessa. Ks. Seurakunnassa tapahtuu. Su 3.6. klo 10 Suvilaulukirkko kirkossa, Vuojus, Viinikainen, Niskala, Gospelryhmä

TO 31.5. klo 17-19 Kaikille avoin tiedotustilaisuus srk:ssa meneillään olevasta organisaatiouudistuksesta Äken srkkeskuksessa. Illassa mukana piispa Simo Peura ja työyhteisökonsultti Raimo Ylä-Soininmäki.

Äänekosken seurakunnan kotisivut: www.aanekoskenseurakunta.fi

TERVETULOA!

Seurakunnan tapahtumat löydät klikkaamalla seurakunnan banneria ÄKSän nettisivuilta osoitteessa www.äks.fi


AUTOILIJAN PALVELUPALSTA

Purkamo Åkerman Autokierrätyksen ammttilainen

KAIKKI LASITUSALAN PALVELUT

Romuajoneuvojen vastaanotto, varastointi ja esikäsittely sekä metallijätteiden ja romun kierrätys

Teollisuuskatu 48, Äänekoski puh. 0400 274 233

www.koskenrengas.fi

Saviontie 1594 I 41400 LIEVESTUORE 040 5827 925 I arto.akerman@pp.inet.fi I purkamoakerman.com

SEURAAVA ÄKS 7.6.

Valtuutettu romuautojen vastaanottopiste Ostamme romu- ja kolariautoja Kattava valikoima uusia ja vanhoja henkilö- ja pakettiautojen varaosia

KATSO AUKIOLOAIKAMME: www.koskenautopurkaamo.fi

Markku 0400 588 287

Pakettiautokuljetukset · Myös raskas kalusto 040 351 6999 · Teollisuuskatu 35, Äänekoski

www.rengasmyyntituomiset.fi

aanekoskenautopurkaamo@gmail.com

TEOLLISUUSKATU 27, 44150 ÄÄNEKOSKI

KYSY RENGASTARJOUS!

LASITUSALAN PALVELUT JA TARVIKKEET

• Rengashotelli • Autokorjaamopalvelut • Ohjauskulmien säätö • Katsastushuollot • Rengashotelli • Autojen käsinpesu/vahaus • Veneiden huollot Kotakennääntie 9, Äänekoski • p. 0400 876 436

Rengas Paikka

TESTIVOITTAJA

Kimmo Sandelin puh. 0400 933 369 Hietama, Äänekoski • www.rengaspaikka.com

TERASSILASIT VILLE HALTTUNEN 040-7732894 •WWW.ÄÄNELASI.FI •AANELASI@JAMERTEK.FI

HUOLLAMME JA KORJAAMME KAIKKI MERKIT

Avajaiset 25.-26.5.2018 Hakkarilantie 2, 44500 Viitasaari

Kysy edullinen tarjous autosi huollosta!

Volkswagen Passat Variant Comfortline 2,0 TDI 125 kW

15.900€

2012 149tkm. Nätti Passat Variant hyvillä varusteilla ja täydellisellä huoltokirjalla.

Korjaamme kaikki nelipyöräiset, myymme varaosat kaikkiin merkkeihin, takuulla!

BMW 520 i Touring 5d

15.800€

Skoda Octavia 1.9 TDI Ambiente

5.600€

2009 153tkm. Tosi siisti 520 pienillä kilomet2009 275tkm. Lohkolämmitin, Suksiluukku, reillä. Autom ilmastointi, Navigointijärjestelmä, Erikoisvanteet ym. Pysäköintitutka, Vakionopeudensäädin ym.

• Käytettyjen autojen myynti

Avoinna:

• Iloinen ja asiantunteva palvelu

KORJAAMO ark. 8-16

• Otamme käytettyjä autoja myyntiin

VARAOSAT ja AUTOMYYNTI

• info@autopaja.fi

ark. 8-17, la 10-13

Tiesithän että voit huollattaa takuunalaisen autosi meillä, ja takuu säilyy!

Volkswagen Golf Variant Comfortline 1.6 75kw

5.400€

2007 268tkm. Huoltokirja, Kahdet renkaat, Ajotietokone, Lohkolämmitin ym.

Korjaamo Kari Palonen Puh. 020 730 6113

KAKKUKAHVIT perjantaina klo 10-17. TAIKURI paikalla lauantaina, esitykset klo 11 ja 12. PONIRATSASTUSTA lauantaina klo 10-13

Automyynti Risto Huikari Puh. 020 730 6111

Varaosamyynti Mika Hakonen Puh. 020 730 6112


LA 26.5.

Herra Viiksi LA 2.6.

KYMMENES LEGIOONA

PUBMARKUS.COM VUOKRATTAVANA 2h + kk + s, 47m2 Vuokra 510e / kk Äänekosken keskusta 1.7. alkaen p. 040 558 3509

Keski-Suomi 2020

Mikä ihmeen maakunta- ja soteuudistus?

TaŐLōNŏIŒ KeŘÄőAŗKŏIŒAř alk./hlö C4

ovat nyt täällä! Risteilyhinnat karkasivat täysin ulapalle – varaa omasi heti!

18 €

Silja Europa 22 h -risteily kuljetuksin

alk./hlö B22

26 6€

alk./hlö A2

40€

Nämä alkaen-hinnat voimassa 27.5., 30.5., 3.6., 6.6., 13.6., 17.6. ja 20.6. niin kauan kuin paikkoja riittää. Varaa 4.6. mennessä.

–Tule keskustelemaan uudistuksesta Keski-Suomen valmistelijoiden kanssa kuntasi avoimeen keskustelutilaisuuteen!

Nyt voit tehdä laivan tuliaisostokset jo ennakkoon menomatkalla bussissa. Keskiviikkolähdöillä Pre Order -ennakkoostomahdollisuus!

Bussikuljetukset takuukuljetuksina tilausajobusseilla suoraan satamaan.

www.pohjolanmatka.fi | 0201 303 303 (ma-pe 9-17) Salmirannantie 1, JYVÄSKYLÄ • Tilausajot 0201 303 329 Palvelumaksu 12 €/varaus, netistä 0 €/varaus. Puhelut 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min.

Joka toinen torstai!

Ä Ä N E KO S K E N K AU P U N K I S A N O M AT

Toimitus Päätoimittaja Marjo Steffansson puh. 040 841 2945 marjo@aksa.fi Toimittaja Milka Krogerus puh. 044 526 3400 milka@aksa.fi Sivunvalmistus Max Steffansson

Ilmoitukset Myyntipäällikkö Pirjo Hakkarainen puh. 040 565 0941 pirjo@aksa.fi Myyntineuvottelija Marjut Kinnunen puh. 040 730 4234 marjut@aksa.fi

Yksityinen, sitoutumaton kaupunkilehti Äänekosken joka kotiin ja yritykseen. Jakelu 11.000 kpl, normaalisti kahden viikon välein.

Verkkosivuiltamme uudet uutiset päivittäin:

ÄKS.FI

TORIKATU 4, 44100 ÄÄNEKOSKI

ma-to klo 9-13

Ilmoitusvalmistus ilmoitus@aksa.fi Ilmoitushinnat Tekstissä ja tekstin jälkeen 1,50€/pmm Värilisä 10€/lisäväri, 30€/4-väri Seura- ja yhdistysilmoitukset 1,10€/pmm Hintoihin lisätään alv. 24% Aineistot viimeistään perjantaina klo 12.00

paino: I-PRINT OY, SEINÄJOKI

jakelu: POSTI OY

Elämme historiallisia aikoja. Käynnissä oleva maakuntaja sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on suurimpia hallinnon muutoksia, mitä Suomessa on koskaan tehty. Uudistuksella halutaan varmistaa, että jokainen meistä saa hyvää ja itselleen sopivinta palvelua erilaisissa elämäntilanteissaan. Keski-Suomessa uudistus koskettaa tavalla tai toisella jokaisen noin 275 000 asukkaamme palveluita. Mutta mitä esimerkiksi valinnanvapaus tarkoittaa kannaltamme? Entä miten maakuntapalvelut palvelevat meitä tulevaisuudessa? Pitääkö olla huolissaan? Vastaus on, että ei pidä. Maakunnallista valmistelua tehdään laajassa yhteistyössä ja haluamme kuulla kuntatapaamisissa asukkaiden näkökulmaa siitä, mitkä ovat parhaita palvelumalleja myös tulevaisuudessa eri alueiden näkökulmasta. Tule siis kuulemaan Keski-Suomen valmistelusta ja visioimaan tulevaa vastuuvalmistelijoiden kanssa kunnassanne pidettävään avoimeen keskustelutilaisuuteen. Saat samalla tietoa lokakuussa järjestettävistä maakuntavaaleista. •

Äänekosken tilaisuus pidetään keskiviikkona 13.6. kello 18–20 Äänekosken kaupungintalon valtuustosalissa. Tilaisuuden avaa Äänekosken perusturvajohtaja Saara Kuusela. Uudistuksen valmistelijoista paikalla ovat vastuuvalmistelijat Mikael Palola ja Kati Kallimo.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu kello 17.30 alkaen. Tervetuloa!


Tervetuloa Ääneseudun vilkkaimmille asuntomarkkinoille – OP-Kiinteistökeskukseen! AS OY ÄÄNEKOSKEN RANTAPUISTO

Wessmanninkatu 6 Paraatipaikalle Äänejärven rantamaisemiin rakennetaan tyylikäs kerrostalo. Voit kotioveltasi astua suoraan viihtyisään Rantapuistoon. Kaikissa asunnoissa on oma sauna ja lasitettu parveke puiston ja järven puolella. Nämä kodit ovat energiatehokkaita ja suunnittelussa on panostettu asuntopohjien toimivuuteen ja avoimuuteen. Keskustan monipuoliset palvelut ovat myös aivan käden ulottuvilla. Valmistuu kesällä. Energialuokka C. Tyyppi 2h,kt,s 3h,k,s 3h,k,s

m2 56,0 68,0 74,5

Mh. € 53 500 44 000 25 500

Syvälahti okt

Vh. € 169 000 184 000 179 000

VAPAANA ENÄÄ 7 HUONEISTOA, TULE JA VARAA OMASI!

138,5/147,5 m2

Syvälahdentie 523. 5h, tupak, työtila, khh, s, ph, aulatilat. C2018*. Tilava, kaunis koti viehättävässä maalaismaisemassa Keiteleen rannan läheisyydessä. Oma tontti 6966 m2. Pihapiirissä marjapensaita, hedelmäpuita sekä tilava piharakennus, jossa autokatokset ja varastotilat. Mh. 179.000 €. 619210

Keskusta okt

136/159,3 m2

Suksitie 4. 3h, k, th, ph, s, khh, parvi, vinttihuone. ei e-tod*. Uniikki ja arkkitehtuurisesti kaunis talo, aivan Äänekosken keskustan ja kirkon viereltä. Omalla 1043 m2 kokoisella tontilla oleva, houkuttelevan persoonallinen arvokoti sellaista etsivälle. 620030 Mh. 168.000 €.

Parantala okt

Huutoniementie 97. 4mh, oh, k, khh, ph, s, wc, eteinen. E2013*. Kaunis ja tilava omakotitalo Parantalasta. Omalla 2310 m2 kokoisella tontilla sijaitseva ok tja tilava talousrakennus. 2 autokatosta, iso terassi ja Hopealoimun takka olohuoneessa. Laadukasta ja tyy607018 likästä kotia etsivälle. Mh. 215.000 €.

141/149 m2

Lahdentauksentie 160. 3 mh, oh, k, khh, ph, s, 2 x wc, työh. D2018*. Niiniveden rannalla omalla 0, 7025 ha:n tontilla. Kaunis piha, kasvihuone. Pihapiirissä erillinen, vuonna 2008 rakennettu at, 96 m2, jossa askarteluhuone, puuliiteri sekä tilat 2:lle autolle. Au620145 totallin alla maakellari. Mh. 249.000 €.

Markkamäki okt

125/130 m2

Kirkonmäki okt

Lokintie 13. 3mh, oh, k, askarteluh, ph, s. ei e-tod*. Tasaisella omalla 1050 m2 kulmatontilla harkkomuurattu napakka rakennus. Viihtyisä ja kodikas talo jossa hyvät askartelu- sekä varastotilat. 613319 Mh. 124.000 €.

115/150 m2

Sivakankatu 18. 2-3mh, oh, k, rt, th, ph, s, wc. ei e-tod*. Rauhallisella puistoon rajoittuvalla omalla 875 m2 tontilla kiva koti odottaa asukkaita. Lämmin autotalli ja hyvät varastotilat ja iso ullakkotila. Rakennuksen tekniikkaa uusittu runsaasti vuosien 611499 aikana. Mh. 127.000 €.

Hirvaskangas okt

78 m2

Hirvasjoentie 4. 2mh, oh/tupakeittiö, ph, s, khh, wc. ei e-tod*. Ihana, pieni ja lämminhenkinen omakotitalo aivan Hirvaskankaan sydämessä. Omalla 4333 m2 kokoisella tontilla oleva 78 m2 talo vehreällä puutarhatontilla, idyllinen naapurusto, aivan liike614400 keskuksen vierellä. Mh. 157.000 €.

Koulunmäki okt

108,5/111,5 m2

Likolahti okt

106 m2

Pohjantie 49. 3h, k, th, s, kh, autokatos. ei e-tod*. Liikuntapuiston läheisyydessä oleva tiilitalo, johon on uusittu ovet, katto ja keittiö v. 2013. Suojaisa takapiha jossa patio ja pieni varasto. Oma 991 m2 vehreä tontti. 620770 Mh. 134.000 €.

Kumpurinne 3. 2 mh, oh, k, ph, s, wc, takkahuone. E2018*. Viihtyisä ja mukava omakotitalo Kumpurinteellä. Kaksikerroksinen rakennus ja erillinen autokatos varastoineen omalla metsään rajoittuvalla 608 m2 kokoisella tontilla. Varaa itsellesi sopiva 617524 esittelyaika! Mh. 109.000 €.

Pukkimäki rt

Markkamäki rt

86 m2

Pukkimäenkuja 4 A. 3h, k, s, ph, wc. ei e-tod*. Kaunis koti tarjolla idyllisellä Pukkimäen alueella. Viehättävä kaksikerroksinen huoneisto, jolla myös oma sauna, 2 wc:tä, kellari sekä hyvät ulkovarastotilat. Kaksi pönttöuunia ja puuhella tuovat kivasti lisälämpöä asumiseen. Mh. 106.795 € Vh. 109.900 €. 608450

79 m2

Mustikkasuonkatu 4 as. 3h, k. D2007*. Saunallinen rivitalokolmio Markkamäessä rauhalliselta alueelta. Tilavasta olohuoneesta näkymä takapihalle etelään jossa on myös terassi. Huoneiston edessä on varasto ja autopaikka. Heti vapaa. 613621 Mh. 69.500 €.

Ensiesittely ma 28.5 klo 16.50-17.20 Parviainen 0500 645 722

Suolahti kt

67 m2

Koulukatu 9 as. 3h, k. E2018*. Siistikuntoinen ja valoisa kolmio hissillisessä talossa. Parvekkeelta mukavat näkymät urheilukentän suuntaan. Taloyhtiössä tehty paljon remontteja. 618990 Mh. 38.800 €.

43 m2

Sammonkatu 5 B. 2h, kk, kh. E2013*. Siisti ja toimiva kaksio aivan Äänekosken keskustassa. Taloyhtiö sijaitsee kauppojen ja torin vierellä. 619339 Mh. 44.500 €.

118/176 m2

Kirkkokatu 3. 3 mh, oh, k, kph, s, takkah, varastot, at. E2013*. Hyvällä rauhallisella paikalla keskustan tuntumassa oleva 2-kerroksinen omakotitalo 1048 m2 omalla tontilla. Kuntotarkastus on saatavilla välittäjältä. Runsaasti varastotilaa. Vapautuu sopi611744 muksen mukaan. Mh. 175.000 €.

Markkamäki okt

98 m2

Suolahti kt

75 m2

Kotkantie 14. 2mh, oh, k, työhuone, wc, khh, ph, s. ei e-tod*. Markkamäessa sijaitseva vuonna 1949 rakennettu rintamamiestalo, johon tehty laajennus vuonna 1986. Omalla 1323 m2 tontilla oleva 2 makuuhuoneen talo jossa takka, puuhella, uudistettu kodinhoitohuone, pesuhuone ja sauna. Mh. 82.000 €. 620266

Riihijärvenkatu 4 A. 3h, k. E2013*. Hyväkuntoinen ensimmäisen kerroksen kolmio jossa lasitettu parveke ilta-auringon suuntaan. Seinäpinnat on pääosin uusittu viime vuosina, samoin keittiön tasot, allas ja hanat. Pyykinpesukone ja kuivauskaappi 588468 kuuluvat varustukseen. Mh. 65.000 €.

Esittely ma 28.5 klo 17.30-18 Parviainen 0500 645 722

Römmi kt

66 m2

Katajakuja 5 B. 3h, k. D2007*. Tunnelmallinen ja kaunis alakerran päätyasunto jossa asut kuin rivitalossa. Rauhallinen asuinympäristö ja hyvin hoidettu taloyhtiö. Oma terassi ja piha-alue. 619914 Mh. 73.000 €.

Ensiesittely ma 28.5 klo 16.30-17.00 Pajari 040 721 2351

Keskusta kt

139,5/153 m2

Ensiesittely pe 25.5. klo 17.15-17.45 Pajari 040 721 2351

Esittely ma 28.5. klo 17.00-17.30 Koljonen 050 349 8543

Markkamäki okt

Hirvaskangas okt

S Äänekoski

30,5/38 m2

Porrassalmentie 253. 1h, kk, alkovi, s. ei e-tod*. Kiva sähköistetty mökki Pudasjärven rannalla. Oma 4000 m2 tontti jossa ei ole näkymää naapureihin. Kauppaan kuuluu huonekalut. Vapautuu sopimuksen mukaan. 569818 Mh. 105.000 €.

Keskusta kt

61 m2

Väinämönkatu 10 as. 3h, k, p. D2007*. Viihtyisä kaksion kokoinen kolmio Äänekosken keskustassa. Lasitettu parveke sisäpihan suuntaan. Laatoitettu kylpyhuone. Erikseen on myytävissä myös lämmin 19,5 m2 autotalli samassa talossa. 615076 Mh. 68.132 € Vh. 68.700 €.

Pyydä meidät arviokäynnille!

Keski-Suomen OP-Kiinteistökeskus Oy ÄÄNEKOSKI:

Merja Parviainen konttorinjohtaja LKV 010 256 5970 0500 645 722

Torikatu 2, P. 010 256 6513

Suolahti kt

54 m2

Hopeapajunkatu 6 as. 2h, k, kh, parveke. E*. Heti vapaa ylimmän kerroksen huoneisto hissitalossa. Lasitetulta parvekkeelta loistavat näkymät. Yhtiöön tehty juuri putkiremontti ja huoneiston kylpyhuone remontoitu. 614129 Mh. 30.000 € Vh. 40.315 €.

Heikki Koljonen kiinteistövälittäjä LKV 010 256 5955 050 349 8543

Jari Pajari kiinteistövälittäjä LKV, LVV, KiAT 010 256 5565 040 721 2351

Arja Pilvinen myyntisihteeri LKV 050 368 7835

Aksa 191  
Aksa 191