Page 1

ΣΕΛΙΔΑ 1

ΤΑ ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ

ΑΠΡΙΛΗΣ 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ <<ΤΑ ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ>>

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΜΙΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΒΡΥΑΣ

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ Σας καλωσορίζουμε στην εφημερίδα μας, ξεκινώντας από τα χαρούμενα και εορταστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο σχολείο μας εν' όψη του καρναβαλιού. ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ Σελίδα ποίησης ............. σελ. 2 Τι να διαβάσω; .............. σελ. 3 Το παραμύθι μας ........... σελ. 4 Οι κατασκευές μας ....... σελ. 5 Απειλούμενα είδη ......... σελ. 6 Ας παίξουμε .................. σελ. 7 ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΑΡΜΑ

Επιτέλους Τσικνοπέμπτη! Στο σχολείο μας κάναμε πάρτι μασκέ. Ντυθήκαμε με στολές καρναβαλικές όλα τα παιδιά και χορέψαμε σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Η κυρία μας έδωσε να φάμε σουβλάκια και μετά διασκεδάσαμε και χορέψαμε πολύ. Κάναμε και πολλά αστεία με τους φίλους μας. Το διασκεδάσαμε πολύ.

Και εκεί που είχαμε μια ήσυχη συνηθισμένη μέρα ξαφνικά έρχεται στο προαύλιο του σχολείου μας ένα τεράστιο άρμα με μουσική και μας ξεσηκώνει. Όλα τα παιδιά βγαίνουν από τις τάξεις και αρχίζουν να χορεύουν και να διασκεδάζουν. Περάσαμε υπέροχα!

ΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ

Διασκεδάσαμε με την κυρία μας και χορεύοντας ένα παραδοσιακό τραγούδι πλέξαμε τις κορδέλες στο γαϊτανάκι.

Τη τελευταία Παρασκευή της αποκριάς έγινε αποκριάτικο πάρτι στο σχολείο μας. Είχαμε όμορφη μουσική, διασκεδάσαμε όλοι μαζί και χορέψαμε. Είχαμε ντυθεί με στολές και ήταν χαρούμενοι οι γονείς και οι δάσκαλοι. Κάναμε και διαγωνισμό χορού. Κάθε μία τάξη χόρεψε από ένα τραγούδι. Εμείς χορέψαμε με τη κυρία μας. Θα ήθελα πολύ να ξαναγίνει.


ΣΕΛΙΔΑ 2

ΤΑ ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ

ΑΠΡΙΛΗΣ 2013

ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΙΗΣΗΣ Η ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΗΣ

Η ΑΝΟΙΞΗ

Από Διονυσία και Αθανασία

Από Μαρία και Αναστασία

Τα λουλούδια τα λουλουδένια πάνε πέρα στα αμπέλια. Κάνουν ότι τα ποτίζουν αλλά και τα διπλοκαθαρίζουν.

Ήρθε και πάλι η Άνοιξη και άνθισαν τα λουλούδια. Και εκεί που ήμουν μόνη μου μας ήρθαν τα λουκούμια.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Από Παναγιώτη ,Γιώργο και Χρήστο

Καλοκαίρι,θάλασσες και ουρανός λάμπουν στον ήλιο όμορφα και ωραία. Το κύμα πάει γοργά και τη δροσιά του ποτέ σου δε ξεχνάς μα ούτε και την ομορφιά. ΑΝΟΙΞΗ Από Αριστέα και Μάγια

Ηρθε η Άνοιξη παιδιά! Ειν' ωραία και καλά μας αρέσει πολύ γιατί ειν' όμορφη, καλή! ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΟΥ Από Ευαγγελία και Δήμητρα

Καλοκαίρι, καλοκαίρι και η φίλη μου το ξέρει ότι είσαι όμορφο κοπέλι. Μες τα γαλανά νερά σου κολυμπάει η χαρά σου!

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Από Αριστέα και Μάγια

Καλοκαίρι μπαίνει ,βγαίνει και ανεβοκατεβαίνει και κανένας δε σωπαίνει πέρα δώθε τριγυρίζει και τη νύχτα τη δακρύζει

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Από Χριστίνα και Αθηνά

Το καλοκαίρι ήρθε είναι μαζί μου εδώ και θα το αγαπώ για όσο μπορώ να ζω


ΣΕΛΙΔΑ 3

ΤΑ ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ

ΑΠΡΙΛΗΣ 2013

ΤΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ; Όταν ο μπαμπάς μου ήταν βασιλιάς. Συγγραφείς Τιερύ Ρομπερεχτ, Φιλιπ Γγούσενς Εκδόσεις ΑΜΜΟΣ

Ο Εγωιστής γίγαντας. Συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

Ο εγωιστής γίγαντας πήγε στο φίλο του το δράκο για εφτά χρόνια. Όταν γύρισε στο σπίτι του είδε τα παιδιά να παίζουν στο κήπο του. Νευρίασε και έφτιαξε ένα μεγάλο τοίχο. Όλες οι εποχές τον τιμώρησαν για αυτό που έκανε. Τότε ο γίγαντας αποφάσισε να αφήσει τα παιδιά να παίζουν στον κήπο του.

Οι χαμένοι φεγγαροκαθρέφτες. Συγγραφέας Κωνστανίνος Αντωνόπουλος Εκδόσεις ΖΗΤΗ

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα αγοράκι που νόμιζε πως ο μπαμπάς του ήταν ο καλύτερος. Παίζανε κρυφτό συνέχεια. Μια μέρα όμως ήρθαν στο σπίτι τους κάποιοι σοβαροί κύριοι και πρότειναν στον μπαμπά του να γίνει βασιλιάς. Αυτός δέχτηκε. Όταν ψήλωσε πολύ είπε στον μικρό του να παίξουνε κρυφτό, Εκείνος όμως του είπε πως δεν μπορούν να παίξουνε πια, γιατί είχε ψηλώσει πολύ και θα τον έβρισκε πολύ εύκολα. Έτσι ο μπαμπάς αποφάσισε να γίνει όπως ήταν παλιά.

Ο μικρός Πέτρος και το σκυλάκι του ο Ατσίδας κάθε βράδυ πήγαιναν στην άκρη της λίμνης και έβλεπαν το φεγγάρι. Πήγαιναν μαζί σχολείο αλλά ο Ατσίδας δεν έμπαινε ποτέ στη τάξη. Μαζί έτρωγαν, μαζί έκαναν τα πάντα. Αλλά μια μέρα ο Πέτρος και ο Ατσίδας το σκυλάκι του, πήγανε στην άκρη της λίμνης, αλλά το φεγγάρι που κάθε βράδυ έβλεπαν, δεν ήταν εκεί. Έτσι γύρισαν σπίτι απογοητευμένοι.


ΣΕΛΙΔΑ 4

ΤΑ ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ

ΑΠΡΙΛΗΣ 2013

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ......... ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ .......

Ο Ψεύτικος Θησαυρός Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πειρατής που είχε βοηθούς έναν παπαγάλο και έναν νάνο. Ταξίδευαν προς ένα νησί για να βρούνε το θησαυρό. Έχοντας οδηγό την πυξίδα και τον χάρτη κατάφεραν να φτάσουν στο νησί. Ο ήλιος έκαιγε πολύ. Άρχισαν να ψάχνουν για το θησαυρό. Βρίσκουν ένα σεντούκι κι ένα βαρέλι. " Εδώ θα είναι τα διαμάντια!" είπε ο πειρατής. Ανοίγουν το σεντούκι και γεμάτοι έκπληξη βρίσκουν ένα βιολί. Απογοητευμένοι ανοίγουν και το βαρέλι και βρίσκουν πολλές σοκολάτες και γλυκά. Τελικά αφού δε βρήκαν θησαυρό έπαιξαν με το βιολί και έφαγαν τις σοκολάτες.


ΣΕΛΙΔΑ 5

ΤΑ ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ

ΑΠΡΙΛΗΣ 2013 Έχω μια ιδέα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Κοιτάξτε πως με απλά υλικά φτιάχνουμε θαύματα. Χαρούμενα ανθρωπάκια

Χειμωνιάτικο τοπίο

Θα χρειαστείτε:    

Γκοφρέ χαρτί Πηλό Κιμωλία Χαρτί κάνσον καφέ

Τρόπος κατασκευής: Πάνω σε μπλε βάση κόβετε και κολλάτε σε κάνσον το σχήμα του δέντρου. Το ντύνετε με φύλλα γκοφρέ για να φαίνεται σαν αληθινός ο φλοιός του και πάνω και γύρω από το δέντρο κολλάτε μπαλίτσες πηλού. Τελειώνετε το υπόλοιπο τοπίο ζωγραφίζοντας με κιμωλία.

Θα χρειαστείτε:       

Πλαστικά πιάτα Καλαμάκια Γκοφρέ διάφορα χρώματα Χαρτί κάνσον διάφορα Κόλλα υγρή Συρραπτικό Ματάκια και πούλιες

Τρόπος κατασκευής: Κόβετε σε λωρίδες το γκοφρέ και τις κολλάτε για μαλλιά πάνω στο πιάτο. Με το κάνσον φτιάχνετε τα ρούχα. Κόβετε τα καλαμάκια και βάζετε χέρια και πόδια με το συρραπτικό. Τέλος φτιάχνετε τα χαρακτηριστικά του προσώπου και στολίζετε τα ρούχα.


ΣΕΛΙΔΑ 6

ΤΑ ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ

ΑΠΡΙΛΗΣ 2013

ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ

Καφέ αρκούδα Η καφέ αρκούδα είναι παμφάγο. Τρώει μούρα, βολβούς, μανιτάρια, ρίζες, έντομα, βατράχια,σαλιγκάρια και άλλα. Τρελαίνεται για το μέλι και τα κεράσια. Ζει σε βουνά και δάση. Το χειμώνα πέφτει σε λήθαργο από 2-4 μήνες. Τα θηλυκά γεννάνε κάθε δεύτερη χρονιά ένα ή δυο αρκουδάκια που ζυγίζουν 200 με 300 γραμμάρια. Το περίεργο είναι ότι τα αρκουδάκια γεννιούνται το χειμώνα ενώ η μαμά τους βρίσκεται σε λήθαργο. Είναι εξαιρετικά έξυπνα ζώα, πολύ δυνατά, διαθέτουν οξεία ακοή και όσφρηση, αλλά φτωχή όραση καθώς δε βλέπουν περισσότερο από 80 μέτρα. Ζυγίζουν από 80- 300 κιλά. Με τα χρόνια η αρκούδα άρχισε να μειώνεται. Σήμερα ο συνολικός αριθμός στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 120 με 160 άτομα και είναι διασκορπισμένος στα όρη της Πίνδου και της Ροδόπης. Οι λόγοι που απειλούν τη ζωή της είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος με το άνοιγμα δρόμων, η θανάτωσή τους από τους παραγωγούς των οποίων καταστρέφουν τις καλλιέργειες ( φρούτα,κυψέλες). Ευτυχώς ο σύλλογος Αρκτούρος προστατεύει την καφέ αρκούδα αποτρέποντας την ολοκληρωτική εξαφάνισή της.

Η μεσογειακή φώκια Μονάχους-Μονάχους Η φώκια μονάχους ζει στην Ελλάδα μαζί με άλλες 300-400 φώκιες. Το δέρμα της καλύπτεται από κοντό τρίχωμα μήκους μισού εκατοστού με πιο συνηθισμένα χρώματα το μαύρο, το σκούρο καφέ ή γκρίζο. Έχει μήκος 2,5 μέτρα και ζυγίζει 300 κιλά. Μπορεί να φτάσει ως 45 χρονών. Τα μουστάκια της χρησιμεύουν ως αισθητήρια όργανα όπως της γάτας. Τρώει ψάρια, σουπιές, καλαμάρια. Κινδυνεύει από την καταστροφή των χώρων που ζει. Από τον άνθρωπο που τη σκοτώνει για το δέρμα της, από έλλειψη τροφής επειδή τα ψάρια που τρώει τα μαζεύουν οι άνθρωποι και από πνιγμό όταν μπλεχτεί στα δίχτυα των ψαράδων.


ΣΕΛΙΔΑ 7

ΤΑ ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ

ΑΠΡΙΛΗΣ 2013

Ας παίξουμε

Αινίγματα  Άψυχο ψυχή δεν έχει, και στον ουρανό πηγαίνει. Τι είναι;  Την ημέρα στολισμένο και τη νύχτα φορτωμένο. Τι είναι;  Ανεβαίνει κατεβαίνει, και ο γιατρός μας μπαινοβγαίνει. Τι είναι;  Όλα τα ακούει μα τίποτα δε λέει. Τι είναι;  Από ψηλά γκρεμίζεται, πέφτει και δε ραγίζεται. Τι είναι;  Η κεφαλή του στο βουνό και η ουρά του στο γιαλό. Τι είναι;

Γλωσσοδέτες  Βαρέλι νεροβάρελο, ποιος δε νεροβαρελόδενε.  Το γάλα του λαγού το καθαρόλαγουσογαλο.  Κοράλλι, ψιλοκόραλλο και ψιλοκοραλλάκι μου. 

Η συκιά μας η γερτή, η πευκολευκοτσουκλωστή, κάνει τα σύκα τα γερτά, τα πευκολευκοτσουκλωτα.

Απαντήσεις από τους αινίγματα (διάβασε ανάποδα) ςονπακ, ιταβερκ, ορτεμομρεθ, ιτυα, ηχορβ, ιματοπ.

zouzounia  

newspaper that the students write about poetry, articles that happens in school

zouzounia  

newspaper that the students write about poetry, articles that happens in school

Advertisement