Page 1

ÁKOS HUBER

VISIONS


Name: Ákos Huber Date of birth: 10. 12. 1989 E-mail: akoshuber@gmail.com Websites akoshuber.tumblr.com behance.net/akoshuber Education - 2011-2014 Master’s Degree, Architectural Design Moholy-Nagy University of Art and Design, Budapest, Hungary - 2012 Erasmus scolarship, Architectural Design University of Applied Sciences, Augsburg, Germany - 2008-2011 Bachelor’s Degree, Architectural Design Moholy-Nagy University of Art and Design, Budapest, Hungary - 2006-2008 Drawing, painting, sculpting Fine Art Group, Kecskemét, Hungary - 2004-2008 German specialised class János Bolyai Secondary Grammar School, Kecskemét, Hungary Work experience - 03. 2015-03.2016 Bogevischs Buero, Munich, Germany Architect - 03.2013-08.2013 Weberwürschinger Architekten, Berlin, Germany Intern architect - 07.2012-08.2012 Krause² Architekten, Adelsried, Germany Intern architect - 2010 UI Architects, Budapest, Hungary Design and construction of the TechShow 2.0 in the Merlin Theater - 07.2009 Wooden footbridge building, Orség, Hungary University project


Competitions, Prizes 2015 - Housing for seniors, Starnberg - Bogevischs Buero - First prize 2015 - Springbachhöfe, Paderborn - Bogevischs Buero - Second prize Workshops 2013 THINK 3D @ DMY, 3D printing workshop, Berlin 2012 Haiku workshop, Budapest Center of Architecture 2011 Concrete workshop, MOME, Budapest 2011 Revitalization of ELTE Campus, MOME, Budapest 2010 Architecture and photography workshop, MOME, Budapest Exhibitions 2014 Experimental workshop exhibition, Budapest Design Week 2014 Diploma exhibition in the Ponton Gallery, Budapest 2013 Haverok rajzolnak, fine art exhibition in the Müszi, Budapest 2010 Invidual exhibition with a jazz night, Dezso Szabó Theater, Budapest 2010 Barn exhibition, Budapest Center of Architecture 2009 Exhibition in the Forrás Gallery, Kecskemét 2008 Invidual exhibition, Császártöltés 2006, 2007, 2008 Exhibitions with the Fine Arts Group Kecskemét Computer skills Adobe Photoshop, InDesign, Illustrator Graphisoft Archicad Nemetschek Vectorworks Google SketchUp MS Office Suite (world, excell, powerpoint)


Pilgrimage Route In my diploma project I dealt with the Esztergom - Szentkút Franciscan part of the Central European pilgrimage route. During planning I put an emphasis on showing the stages of travel. The locations of my design are the starting and finishing point of the pilgrimage route, the crossing point over the river Danube and the highest geographical point close to fortress Drégely. I found it challenging to create unity between the pavilions and the building. The objects that I designed are massive concrete blocks and coverings, roofs and other constructions on top. The design was made for differents groups of travellers. First, the groups of monks, walking along the route once a year, who must complete the 135-km-long route in 5 days. Then those lonely or group pilgrims, who are walking along the route at their own pace and finally the other tourists who can also use these buildings along the road. Diploma project, Tutor: János Golda Location: Franciscan pilgrimage route, Hungary Year: 2014


Taking a rest Drégely 380 m

Crossing Pilismarót 120 m Starting point Esztergom 130 m

Map of the route with stations

Arrival Szentkút 240 m


It starts the pilgrims in the natural environment


The spot of waiting for the ferry boat


Shelter on the peak point of travel


The bridge linking the pilgrimage route with the shrine


Industrial Building in Hamburg The long brick building will be built in the suburbs of Hamburg on the spot of a formal landfill. There are industrial buildings on the one side and living estates on the other. The building will give place for a few food enterprises, offices and artisans. The structure of the building is rational. You can reach the working units from a central corridor, which is situated on the light, front side. The rest rooms and mechanical rooms, which can be also hired, open out from the corridor too. Transportation and refilling takes place in the yard. Most of the parking places will be situated in the basement. The almost 200m long house is going to get a brick layer due to the Hamburg traditions. We have designed noise protecting glasses, which will protect the dwellers living in the neighbourhood during the airing of the building. On the front the combination of the windows and the shift of the glass gives an interesting visual effect. Inside the building, the colours of the walls make the long corridors much friendlier. I have been working on this building since the first steps of its design. The building is going to be handed over in 2017. Bogevischs Buero, Munich Location: Hamburg, Germany Year: 2015-2016


Model, M 1:500


Facade with the noise protecting glasses


Window detail


Underground floor plan

First floor plan

1-3. floor plan

3,5355

anschlagpunkt

anschlagpunkt

B

B

anschlagpunkt

anschlagpunkt


Central corridor


The Former Headquarters of Osram The place of design is the former headquarters of Osram, which has remained without any function. The task was to redesign the place into a subdivision in such a way, that the original quadrat delineation Ostram building, built in the 1960s, should be kept. The place is bordered by the popular park Isarauen from the west and the busiest main road of Munich, the Mittleren Ring from the North. This position determins the building line. The building site is closed off from the main road but open to the park. The aim is to protect residents from the noise and the smog, and let in the fresh air and the nature from the Isarauen. All the living rooms and bedrooms are open-planned toward the sunny southern, western and eastern side. The Osram Building is part of the architectural heritage of Munich. Our aim was to rebuild the site into a residential house using the most economical methods. We have made a yard into the middle of the building, the flats were pushed to the frontispiece so that they could get light from both sides. To reach the flats you can use an open inside corridor. The Osram house is the central element of the design, but the main square of the residential site is closely attached to it. Around the building we are going to build up a nursery school, offices, service buildings, which embrace private and semi-private yards. All of these can offer quality living conditions for the residents. Bogevischs Buero, Munich Location: Munich, Germany Year: 2015


http://www.henn.com/

Archive photo from the Osram building


1 3 5 4

4

2 4

6 5

1 Osram building - commersial, housing 2 Public square 3 Soundproofing house type

4 Normal and maisonette house types 5 Public and half public gardens 6 Nursery school


North elevation of the soundproofing house type

South elevation

Ground floor plan

First floor plan


Floor plan of the old office buildung

Floor plan of the new housing concept


Section perspective of the new housing concept


Mushroom Drying Building We were a project to help Kisvejke citizens, living in horrific conditions, by supplying them with architectural appliances. This plan enables the people to collect mushrooms growing around the village, grow them and dry them with the intention of opening up job opportunities to local people. The mushrooms would be sold on the nearby markets. Designing took place in two different places. We designed light mobile mushroom keepers, which will help with collecting mushrooms and orienteering in the forest. The other place is at the end of the village on a sloped area where the drying building and the attached cellar are going to be built. The drying building can be erected very easily with the help of the local workforce and it utilises local materials and waste. The walls would be built with sliding formwork, which would be done by putting bricks, stones and building rubble on top of each other from the outside. The mushroom growing is done in mushroom-sacks and the drying takes place on pulled up frames inside high buildings. The greatest virtue of this house is that it has the potential to give identity for the many hopeless citizens living in the nearhood. University projekt, with Zoé Molnár, Tamás Bene, Tamás Máté Location: Kisvejke, Hungary Year: 2014


Mobile mushroom keeper and meeting place in the forest


Floor plan

Front elevation

Longitudial section

Cross section

Side elevation

Side elevation


Ceramic model, M 1:100


Building process, M 1:20


Section model, M 1:20


Tilt Light The design of Tilt Light was based on my association with light. I am investigating the connection of three different materials: wood, metal and light. The walnut wood plays the role of the cover, the aluminum gets the light out of the body by reflecting it through the wall. The body was made by amping the mass. The light source made of LED lights, finds itself in the middle of the object, it can’t be seen from the outside. We can only experience reflected lights. The lamp does not work whilst positioned normally - only if we lean it. It can be done with a tilt switch built in the middle of the route. This light is ultimately good for using as a reading lamp or as mood lighting. Dimensions: W 16,5 x D 17,4 x H 41 Materials: walnut, aluminium Year: 2014


Wing Sofa Before planning this item of furniture I had a great influence by Nike of Samothrace in the Louvre in Paris. The unworldliness and lightness of the Greek statue amazed me. The dominant element of the space is swaying prettily above the crowds of people. This object influenced my design. The aim is the clear form, the utilisation of the bent wood’s features, and the execution of nice workmanship. To create such a piece, which, besides the demands of everyday use, can become the central element of a place. Its characteristic form makes the Wing Sofa a determining part of homes and common places. The shape is stipulated by the waving form of a cut-in and bent sheet. The sitting face is the string stretching in between the two arches, which keep the face and back-rest up. The flexible ropes ending in a marine knot brace the structure, whilst also giving it free motion. This furniture gives a comfortable seat for two people. The bent, organic form, and the modest tone of the beech wood gives elegance to the sofa. The shape itself gives the user legroom, making it easier to use. The sofa is stackable so it is not so difficult to transport and store as well. Dimensions: W 190 x D 48/60 x H 42/92 cm Materials: 13 mm beech plywood frame, 6 mm diameter climbing rope Year: 2015


Arc Chairs Can the shape, the touch and ergonomic features of a saddle formed over more than one hundred years, be transformed into an inner furniture? I was looking for the answer for this question during my designing of the Arc Chair collection. The saddle -shape gives way to many sitting positions. The main feature is the light and durable workmanship made from quality materials. The 4mm rawhide stretched on a steel frame can easily take up the shape of the body ensuring a comfortable sitting position for the user. The dark brown material is fixed on the frame with the same colour and texture thread. The form is determined by the two sensitive cuts on the leather board. Along the snicks there is the seat. The dynamic form of the frame and the spans appearing on the rawhide give the product a stimulus. The two materials together make the furniture durable, strong and a grand sitting companion. Dimensions: W 34,5 x D 45,5 x H 46 cm W 33 x D 57,5 x H 54 cm Materials: steel frame, water buffalo leather Year: 2014


Travel sketches, pen / pencil on paper


Travel sketches, colored pencil / felt pen / pen on paper


Stones, charcoal on paper, 2015


Universe, charcoal and felt pen on paper, 2015


Profile for Ákos Huber

Ákos Huber Portfolio  

architecture, design, art

Ákos Huber Portfolio  

architecture, design, art

Profile for akoshuber
Advertisement