Page 1


Amanda

Amanda

Deze week 4 - Op eigen benen 5 - Bart te Riele 6 - Pakhuis de Zwijger 9 - Carre Amsterdam 10 - Things to do 11 - Vrouw in beeld 12 - Dennis van Santen 13 - Maarten Zinkstok 14 - How to make money on the internet?

15 - Zichtbaarheid & Media 18 - Social Media 20 - My Roots 21 - Crossmedia 22 - Gesprek van de week: Jeps 24 - WOM actie 26 - My Work 28 - Communicatieplan 30- Bronnen

3


Amanda

Amanda

Op eigen benen: in de keuken

Bart te Riele ‘Selling the idea’

Een eigen droomservies voordat je het huis uit gaat. Iedereen kent het wel. Hieronder wat voorbeelden van het droomservies van Amanda.

Bart is werkzaam bij het bedrijf Ogilvy. Dit is een van de drie grootste bedrijven wereldwijd op dit gebied. Ze hebben klanten als Ford, BP, American Express en Xs4all. In een reclamebureau zijn verschillende lagen en afdelingen. De account haalt de opdracht binnen voor het bureau en vertegenwoordigd het bedrijf in het andere bedrijf. Vervolgens stelt de strategie afdeling allerlei vragen over de ideeën. De creatieve afdeling bedenkt uiteindelijk het plan of de campagne. De studio werkt aan het eind het idee uit en maakt het zichtbaar. Van alle ideeën die bedacht worden is helaas maar 3 a 4% realiseerbaar en deze kunnen uitgevoerd worden. De andere ideeën zijn niet altijd slecht maar kunnen soms omgezet worden in goede ideeën. Daarnaast zijn de meeste ideeën helaas niet haalbaar. Het grootste verschil tussen een idee en een concept is dat het idee vaak maar op 1 manier te uitten is. Een concept is op meerdere manieren te uiten. De reclame van Hi ‘Wie belt er nou nog?’ is hier een goed voorbeeld van.

1: V&D mok 3,49. 2: Koekepeer eierdop: te koop bij v&d, 2,50. 3: Lief! Suikerpot, v&d, 10,95. 4: V&D Bord: 4,99. 5: Blond Amsterdam, v&d, bord, 3,95. 6: Koekepeer theepot: v&d, 29,95. 7: Blond Amsterdam, melkkan, v&d, 7,95. 8: V&D kom: 6,99. 9: Blond Amsterdam, suikerpot, v&d, 7,95. 10: Lief! Kom, 9.95. 11: pip theepot, bijenkorf, 37,95. 12: v&d taartschaal, 12,99. 13: Pip kop en schotel chinese rose, 10,95.

4

Een aantal tips: - Luister niet te veel naar de account. - Presenteer zelf je concepten aan de beslisser - Presenteer alleen hetgene wat je echt wilt uitvoeren. - Presenteer een basis idee met mogelijkheden - Blijf doorontwikkelen - Betrek je klant bij de belangrijkste stappen en wees eerlijk en doorzichtig.

5


Amanda

Amanda

Pakhuis de Zwijger Tractor meisje: Mannon Ossevoort Je zal het idee maar hebben om met een tractor uit Twente met 20 km/h een rondrijd te maken over de wereld. Deze vrouw bedacht het en voerde het nog uit ook! Ruim 4 jaar later is haar reis bijna volbracht. Na de zomer van 2012 legt ze het laatste stukje af om vervolgens te eindigen op de Zuidpool. Tijdens haar reis verzamelt ze in alle landen de wensen en dromen van de bevolking op papiertjes. Al deze mooie dromen en wensen worden in een grote koker in een sneeuwpop gestopt. Het doel van deze missie is niet alleen om de wereld te verkennen en contact te maken met de verschillende bevolking stammen maar ook om te zorgen dat over 1000 jaar de nieuwe aardbewoners deze koker vinden en zo leren over de dromen en wensen van de vorige bewoners van de aarde. Meer info, donaties en haar blog op: http://www.tractortractor.org/

Kiboots: Jovanna Kruitbosch & Martijn Lugtigheid

Dit jonge stel bedacht uit een spontane actie in Marokko om de kleden van de Marokkaanse markt te gebruiken om schoenen te maken. Het eerste paar bleek een ramp te zijn maar hierdoor leerden ze steeds om betere schoenen te ontwerpen. Ruim een jaar later hebben ze verschillende schoenen ontworpen, is het een gigantische hype geworden en leveren ze de schoenen aan 20 landen! De schoenen worden op dit moment goedkoop maar veilig geproduceerd in Turkije. Het stel van het ontwerp is altijd onderweg op zoek naar de mooiste kleden en tapijten uit Marokko. Ze kopen ze daar op de markt en versturen ze naar Turkije. Inmiddels kosten de schoenen rond de 200,- euro per stuk en worden er steeds meer nieuwe ontwerpen gemaakt. Ook al weet je weinig van schoenen, mode en het ontwerpen van schoenen, met een leuk en innovatief idee kan alles worden gerealiseerd! Meer info en schoenen op: http://www.kiboots.com/

Strak: Elfie Trom & Jeroen Aalbers Het nieuwe en hippe literaire tijdschrift van Rotterdam! Deze ontwerpers Elfie Tromp en Jeroen Aalbers bedacht dit nieuwe tijdschrift omdat ze vonden dat de oude literaire tijdschriften niet alleen saai waren maar ook slecht zijn ge誰llustreerd en vormgegeven. Halfjaarlijks verschijnt een nieuwe Strak met een groot lanceringfeest met verschillende optredens.

Pup Amsterdam: Annemarie van Gerrevink & Nina Pierson

Het zou kunnen dat je ontzettend creatief bent maar niet weet hoe je aan werk en opdrachten komt. Dan zit je goed bij PUP Amsterdam! Pup Amsterdam, opgezet door de jonge Annemarie en Nina, bestaat inmiddels bijna een jaar. Na het grote evenement in Schouwburg Amsterdam bleek het bedrijf een succes. Inmiddels bestaat het bedrijf uit een groot platform waar rond de 200 creatievellingen bij zijn aangesloten. Deze creatievellingen worden uitgezonden naar verschillende opdrachten die het bedrijf binnenkrijgt. Na twee keer samenwerken wordt je zonder betalingen toegevoegd aan het platform en kan je een eigen pagina via de bestaande site maken om jezelf aan te prijzen. Ben je nog als creatievelling op zoek naar opdrachten, dan moet je bij PUP Amsterdam zijn! Meer info op: http://pupamsterdam.nl/

Meer info op http://straktijdschrift.nl/

6

7


Amanda

Amanda

Carré Amsterdam I

ets wat je echt een keer in je leven gedaan moet hebben: Carré Amsterdam van binnen zien. Zeker als Nederlander zijnde moet je weten hoe het wereldberoemde Amsterdamse theater er van binnen uitziet. Niet alleen door een voorstelling te bezoeken. De rondleiding die gegeven wordt is ook zeker de moeite waard! Lees hieronder de recensie van deze beleving.

Je wilt toch je hele leven genieten van muziek?

Om Carré wat beter te leren kennen moet je niet alleen de binnenkant zien en het verhaal daarachter begrijpen, maar ook de buitenkant is van belang. De meeste mensen komen al jaren langs het gebouw zonder eigenlijk goed te kijken wat er nou precies afgebeeld staat en waarom dat zou zijn. Carré is van oorsprong een circus geweest. Deze aspecten zijn goed terug te vinden aan de buitenkant van het gebouw. In het steen zijn verschillende dieren en clowns afgebeeld. Verder is de bovenste kroon van het gebouw gemaakt van echt goud!

De suite hangt vol met allerlei pracht en praal: kandelaars, kroonluchters, schilderijen en fotolijsten. Een muur hangt geheel vol met foto’s van alle bijzondere bezoeken in Carré. Dit zijn vooral foto’s van de Koninklijke familie zelf, maar ook Nelson Mandela en andere internationale sterren.

Zodra je door de grote draaideur de entree hal binnen stapt zie je meteen het beeld van de oprichter van Carré: Meneer Oscar Carré. Leuk weetje: Zodra je op een avond van een voorstelling aankomt bij Carré staat buiten de oudste werknemer in een mooi pak om je welkom te heten. Hoe verder je vervolgens naar binnen gaat en hoe dichter je bij de theaterzaal komt, des te jonger het personeel wordt!

De rondleiding die wordt gegeven gaat vervolgens door het hele gebouw. Van de opslagplaats, tot de kleedkamers en van de voorste stoel in de Koninklijke loge tot aan het bovenste stoeltje in de nok van het dak. Ook het podium van Carré wordt betreden wat erg leuk is om te doen!

De Koninklijke suite in Carré is zeker het bekijken waard. Waar verder door heel Carré een rookverbod geld, geldt dat hier niet. De koningin heeft op deze manier met haar gezelschap een eigen ingang in Carré, een eigen suite met daarbij een eigen wc.

De rondleidster vertelt tijdens de rondleiding alles over het reilen en zeilen van een avond en de organisatie daarvan. Aan hand van voorbeelden wordt er een duidelijk beeld geschetst van de werkelijkheid in Carré: Het Koninklijke theater van Amsterdam! Voor meer info of rondleidingen zie: www.carre.nl

9


Amanda

Amanda

Things to do A

rtiestenbegeleiding Beeckestijnpop

Om je cv uit te breiden moet je je zeker blijven ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om initiatieven te nemen en vooral gebruik te maken van je netwerk. Door gebruik te maken van mijn netwerk is het mij gelukt om binnenkort te kunnen werken op het festival Beeckestijnpop in Velsen.

Vrouw in beeld In ieder nummer nemen we een vrouw in beeld en krijgen we een kijkje in haar leven. In dit nummer praten we met Claire Versteeghe.

Claire Versteeghe

E

HBO cursus

Zoals ook op mijn blog te lezen is, heb ik de afgelopen periode een interessante EHBO cursus bijgewoond in het bedrijf waar ik werk. Hierdoor is het mogelijk om veel sneller te handelen in geval van nood en misschien daarmee wel iemand te kunnen redden. Zeker dus een aanrader voor iedereen die nog geen EHBO cursus heeft gevolgd.

- 32 jaar - Samenwonend met vriend Jasper. - Wonen in een eengezinswoning in Vinkeveen. - Werkt bij de ABN- Amro. - Hobby’s: hardlopen, wandelen, reizen en koken met vrienden. - Wordt vrolijk van: mooi weer, bloemen, een opgeruimd en schoon huis, gezellig samenzijn met vriendengroep. - Wordt chagrijnig van: rommel in huis, file, oneerlijkheid. - Heeft maandelijkse etentjes en borrels met vriendengroep - Zit op hockey

W

orkshop

Na een lezing te hebben bijgewoond van de programmeur van Mojo Concerts Jeps, heeft mijn baas het idee gekregen om een workshop te geven in P60. Op 26 juni vindt deze workshop plaats. Allereerst krijgen de deelnemers een 2 uur durende lezing van Jeps, waarna mijn collega en ik de deelnemers gaan begeleiden tijdens het zelf opzetten van een evenement op papier. Heb je dus altijd al een evenement willen organiseren en ook nog een lezing willen krijgen van Jeps? Mail dan nu naar info@p60.nl en wie weet zien we jou op 26 juni!

S

ociale hygiëne

In ieder horecabedrijf, vereniging, slijterij en vele andere organisaties hoort iemand aanwezig te zijn met een sociale hygiëne verklaring. Het is daarom voor veel mensen van belang om dit diploma te halen. Ook ik ben daar mee bezig en hoop voor het eind van de zomer dit diploma op zak te hebben.

10

11


Amanda

Amanda

Dennis van Santen Dennis, wie ben je precies en wat doe je? ‘Ik ben Dennis van Santen. Ik werk voor een bedrijf dat concepten bedenkt voor andere bedrijven die actief zijn of willen zijn op verschillende vlakken in media. Bij bedenken in de meeste gevallen concepten zodat deze bedrijven crossmediaal kunnen zijn’.

Kan je iets meer vertellen over de geschiedenis van crossmedia? ‘Ja zeker. De meeste mensen denken dat crossmedia iets is van de laatste jaren. Daarnaast gebruiken veel mensen het woord crossmedia zonder eigenlijk echt te weten wat het betekend. Echter bestaat crossmedia al eeuwen’. Heb je daar ook een voorbeeld van? ‘Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de katholieke kerk. De kerken van vroeger maakten ook al gebruik van crossmedia door op verschillende manieren informatie te uitten. Dit deden ze bijvoorbeeld door de bijbel, wat gedrukte media is. De glas in lood ramen vertellen een verhaal en de kerkdiensten kan je zien als evenementen’.

12

Jij bent de man die alles weet over crossmedia. Kan je aan ons uitleggen wat nou precies de verschillen zijn in al die soorten media? ‘We spreken van multimedia als de content, dus de inhoud, met name een ironische relatie heeft. Dit betekend dus dat er een overeenkomst is. We spreken van crossmedia als er andere contenten zijn maar wanneer de platformen elkaars tekortkomingen aanvullen. Daarbij zijn deze afhankelijk van elkaar. Een voorbeeld hiervan zijn de belspelletjes van de tv. Je kan dit niet uitvoeren zonder een van de platformen. Deze zijn dus afhankelijk van elkaar. We spreken van transmedia als de content een symbolische relatie heeft. Er is dus een zelfde verhaalwereld en de contenten van verschillende platformen vullen elkaar aan. Deze zijn onafhankelijk van elkaar. In de meeste gevallen is het echter een combinatie van verschillende soorten media’. Zie je veranderingen in de jaren? ‘Jazeker. De afgelopen jaren zijn er natuurlijk op verschillende gebieden vele veranderingen geweest. Allereerst de technologie. De ontwikkelingen in internet, social media en web 2.0 zijn ontzettend snel gegaan. Naast deze dingen zijn er ook andere veranderingen als het vergrootten van bandbreedte/ opslaggeheugen/capaciteit en lagere kosten. De sociaal maatschappelijke verandering van nu is vooral dat we nu veel meer dingen willen delen met andere personen. Dit deden we vroeger veel minder’. Wanneer ben je nou goed genoeg om in een bedrijf als dat van jullie te werken? ‘Je hoeft helemaal niet goed in alles te zijn om in een bedrijf als dit te werken. Het is veel belangrijker om gespecialiseerd te zijn. Daar heb je veel meer aan. Het is beter om heel goed en sterk te zijn in een bepaald ding om daar vervolgens iets mee te doen. Andere kleine dingen kunnen altijd nog aangeleerd worden of gedaan worden door anderen’. Heb je als laatste nog een leuke tip of gadget voor ons? ‘Ik heb wel een leuke site waar wij gebruik van maken. Dit is wordle.net. Hiermee kan je een woordenwolk laten ontwikkelen. Echt hartstikke leuk om te doen!’

Interview met Maarten Zingkstok Deze week wilde Maarten naar Inholland in Diemen komen om met ons te spreken. Allereerst vertelt hij iets over het bedrijf waar hij werkt. ‘Ik ben Maarten Zingkstok en werk bij het bedrijf SunIdee. SunIdee helpt andere bedrijven om innovatieve concepten en producten te ontwerpen. We geven vooral vaak workshop aan bedrijven. Het belangrijkste voor ons is dat we niet alleen concepten aanbieden aan de bedrijven maar ze ook input geven en proberen om de groep creatiever aan het denken te krijgen. We willen dat zij het doen, niet wij.’

Als we niet gemaakt zijn om creatief te denken, hoe kunnen we ons zelf dan aanleren om dat wel te kunnen? ‘Om dat uit te leggen gebruik ik altijd je hersenen. Stel je hersens voor als een berglandschap met allemaal heuvels. Tussen de heuvels stroomt water. Dit zijn je denkpatronen. Soms komen er losse druppels een andere weg als het water. Dat zijn de creatieve ideeën. Echter voelen deze zich vaak eenzaam en gaan al snel weer dezelfde weg als alle andere druppels. Dan blokkeer je dus je creatieve ideeën en ga je snel weer denken zoals je altijd zou doen. Dat moet je proberen te veranderen. Je moet vaker denken aan de losse druppels en een risico durven nemen door anders te denken dan je gewend bent.’

Vinden jullie klanten het moeilijk om zelf creatieve concepten te bedenken? ‘Voor sommige mensen is het inderdaad erg moeilijk. Het is namelijk ook zo dat mensen niet gebouwd zijn op creatief te denken. Dat zit gewoon niet in onze genen. Daarnaast zijn wij als mensen gewend om altijd snel te denken. Er wordt je altijd aangeleerd om oplossingsgericht te werken. Daarnaast leren we om meteen van A naar B te denken zonder enige tussenstap.’ Heb je voor ons nog technieken om dat te doen? ‘Er zijn 4 verschillende technieken. Deze zal ik allemaal even toelichten. De eerste techniek gaat over associatie. Hierbij ga je uit van het probleem. Het is vooral belangrijk om naar elkaar te luisteren en op elkaar in te spelen. De tweede techniek is de confrontatie. Hierbij moet je niet vanuit het probleem denken. We maken gebruik van plaatjes of woorden die je willekeurig kiest. Bekijk bij het plaatje of woord hoe je daarmee het probleem kan oplossen. De derde techniek gaat om provocatie. Dit wordt vaak gebruikt bij de ideeën die je al heb. Je neemt een Heb je daar een voorbeeld van? voorwerp en bekijkt en benoemd alle eigenschappen ‘Ja, als je bijvoorbeeld net in een hotelkamer hiervan. Probeer vervolgens deze te veranderen door binnenkomt en het is donker. Het eerste wat ze om te keren. je doet is meteen het lichtknopje indrukken Bij de laatste techniek gaat het om analogieën. Je naast de deur. Daar hoef je niet meer over na hebt in dit geval al een probleem. Je bekijkt dan naar te denken en dus ga je meteen van A naar B. een soortgelijk probleem in een andere situatie. Hoe Dat is ons altijd aangeleerd. Daarnaast doe je het andere probleem opgelost wordt, zo wordt ook dit hetzelfde met eten. Je hoeft niet eerst te be- probleem opgelost.’ denken waar een mes en vork voor dienen.’

Mensen zijn er niet op gebouwd om creatief te denken.

Bedankt voor je verhaal en je adviezen. We zullen dit de komende week zeker in de projectgroep toepassen en hopelijk kunnen we het nog vaak gebruiken! 13


Amanda

Amanda

How to make money on the internet? In gesprek met Christa van Veldhuizen

Z

anox Zanox is een Duits bedrijf met vestigingen door heel Nederland. Zanox houdt zich bezig met de manier waarop er online geld verdiend kan worden. Ze helpen hun klanten via performance advertising of via affiliate marketing. Performance marketing is de vorm van adverteren waarbij afgerekend wordt op basis van transacties. Affiliate marketing is marketing waarbij je via een banner op een site op een andere site terecht komt en daar iets gaat aanschaffen.

B

etrokkenen Er zijn altijd 3 partijen in beeld. De eerste partij zijn de adverteerders. De tweede partij is de publisher en de derde partij is de affiliate.

V

erdienmodellen Er wordt gebruik gemaakt van drie verschillende modellen. Het eerste model is CPM, wat betekend cost per mile. Een voorbeeld hiervan is de site van de Telegraaf. Op de Telegraaf site staan verschillende reclame-uitingen van andere bedrijven. Deze andere bedrijven betalen hiervoor. Echter kan er niet worden berekend hoe vaak er naar deze banners en advertenties gekeken wordt. Het volgende model is CPC, wat betekend cost per click. Het voorbeeld hiervan zijn de bedrijven die bij zoekresultaten bovenaan komen te staan in Google. De bedrijven van deze sites betalen ervoor om bovenaan te komen staan. Iedere keer dat iemand deze link aanklikt zal er moeten worden betaald door het bedrijf. Echter wil een click nog niet zeggen dat er ook daadwerkelijk iets wordt aangeschaft. Het derde model is de CPL, wat betekend cost per lead. Dit is als je meer informatie opvraagt of je bijvoorbeeld aanmeldt voor de nieuwsbrief van de site.

14

Het laatste model is CPS, wat betekend cost per sale. Hier gaat het er om dat je op een site op een banner van een andere site klikt en daarmee op de andere site komt. Als je daar nog daadwerkelijk iets koopt wordt er een bedrag voor betaald. De publisher krijgt een percentage per verkocht artikel. Het risico hierbij is voor de publisher. Het kan namelijk zijn dat een klant wel op een banner klikt maar vervolgens niets koopt.

A

anbiedingen Op internet wordt er door bedrijven vaak gebruik gemaakt van retargeting. Dit betekend dat de bedrijven jouw cookies kunnen opslaan. Hierdoor blijven je zoekresultaten zichtbaar voor de bedrijven en kunnen ze door middel van advertenties hier op inspelen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door schoenen. Als je op internet kijkt naar een paar schoenen, onthoud het bedrijf je cookies en zal je op verschillende andere site continue advertenties van schoenen zien.

B

egrippen SEO: search engine optimalization betekend dat de publisher het bedrijf technisch helpt zodat ze goed vindbaar zijn en dus hoog in Google bovenaan komen zonder daarvoor te moeten betalen. Ook dit wordt gedaan door het bedrijf Zanox. SEA: search engine advertising betekend dat het bedrijf wel betaald om te adverteren en om zo bovenaan te komen staan in Google.

Zichtbaarheid & Media Deze week hebben wij een lezing gevolgd van Janneke van Heugten. Janneke heeft vrouwenindemedia. nl opgezet. Dit heeft ze gedaan omdat vrouwen nog steeds minder in de media staan terwijl dat niet nodig is. Het doel van Janneke is om in 2020 werkloos te zijn omdat mannen en vrouwen in de media gelijk worden behandeld. Volgens Janneke is het ontzettend belangrijk om te zorgen dat je zichtbaar bent. Alleen dan kan je iets bereiken. Je moet zorgen dat anderen weten wie je bent en waar je voor staat. Zorg dat je vindbaar bent en dat anderen kunnen zien wat jouw oplossingen ergens voor zijn. Vindbaar zijn betekend ook dat je op internet snel naar boven komt bij zoekresultaten. Een goed advies is om te zorgen dat je veel free publicity krijgt. De voordelen hiervan zijn dat anderen veel over je schrijven. Hierdoor is het goedkoop, heb je een groot bereik, een expert met een status die over je schrijft en geloofwaardigheid. Dit is voor iedereen haalbaar. Wat je hier vooral voor nodig heb is nieuwswaarde, internet en professioneel beeldmateriaal. Wat je moet doen is vooral jezelf zijn en open durven te staan voor anderen. Wees ook consequent in je boodschap en houd het doel van de media in gedachten. Specialiseer je en bied niet alles aan. Het is vooral interessant als je een expert bent en niet als je alles weet. Top 10 van ergernissen van journalisten: 1. Niet kunnen denken vanuit de kijker/ lezer/ luisteraar 2. Persbericht zonder nieuwswaarde 3. Persbericht met verkooptaal 4. Eigen verhaal proberen te vertellen in plaats van het verhaal wat interessant is voor het publiek 5. Gebruik van jargon (let op de tone of voice van je bericht) 6. Persbericht met spelfouten 7. Verhaal niet duidelijk kunnen verwoorden 8. Geen duidelijke mening 9. Te veel nuances 10. Gebrek aan lef

15


Amanda

Amanda

Barcelona

Advertentie Travel

Geniet, beleef & meer........... -

Sagrada Familia Parque Güell La Boqueria De Ramblas Montjuïc Casa Mila Plaza Real Camp Nou Barri Gòtic

- Font Màgica - Casa Batlló - Lekker luieren op het strand - Geniet van de heerlijke Spaanse tapas - Catedral de Santa Eulàlia - El Raval

Tips:

- Serra do Açor - Mosteiro dos Jerónimos - Kasteel van Silves - Fort in Ponta de Sagres - Grotten van Monte Frances - Kerk Igreja de Nossa Senhora da Conceicao - Cabo de Sao Vicente - Grote markt in Loulé

l a g u t r Po


Amanda

Amanda

Social Media Facebook:

http://www.facebook.com/profile. php?id=100001508029393&ref=tn_tnmn

LinkedIn:

http://nl.linkedin.com/pub/amandakoning/27/208/7b8

Blog: http://amandakoning.weblog.nl/

Twitter:

https://twitter.com/#!/Amanda_koning

18

19


Amanda

Amanda

My roots

Crossmedia Het bedrijf Monsterevents bestaat al wat jaren en blijkt een succesvol concept te hebben. Monsterevents bied uitjes aan voor grote groepen bijvoorbeeld als teambuilding. Sinds 2012 is de directie van Monsterevents bezig met het opzetten van een nieuw bedrijf: Let’s get 2gether. Dit bedrijf gaat dezelfde uitjes aanbieden als Monsterevents, maar dan ook voor kleinere groepen of individuen. De deelnemers kunnen zich aanmelden via de site en Let’s get 2gether maakt zelf een indeling van het uitje waardoor de mensen bij elkaar in een groep worden geplaatst en elkaar op deze manier leren kennen.

Let’s get 2gether!

Na de zomer van 2012 zal ook de website in de lucht gaan en zal het bedrijf echt actief van start gaan. Om dit nieuwe bedrijf zo veel mogelijk naamsbekendheid te geven is het volgende crossmediale concept bedacht:

- Allereerst worden de uitjes van het bedrijf via de website www.letsget2gether.nl aangeboden. Deze site is in beheer door de werknemers van het bedrijf. - Naast de eigen website wordt er gebruik gemaakt van Facebook. Op de facebook pagina ‘Let’s get 2gether’ zullen er per week andere thema’s worden uitgelicht, zal er informatie worden verstrekt, worden de nieuwe uitjes aangekondigd, komen er recensies en foto’s te staan van vorige uitjes en zijn er bedrijven/producten/recepten in beeld. Ook worden er verschillende winacties gehouden waarmee de deelnemers dingen kunnen winnen en dus actief gaan meedoen op de pagina. - Bij elk uitje zal er een cameraploeg aanwezig zijn om een tijdje te filmen. Door samen te werken met AT5 is het mogelijk om wekelijks een uur uitzendtijd te verkrijgen. Tijdens dit uur zal de gemaakte film van het uitje worden afgespeeld. Altijd leuk om jezelf tijdens het uitje terug te zien op tv en dit vooral te laten zien aan vrienden en kennissen! Deze dvd is overigens ook na te bestellen via de webshop van Let’s get 2gether. - Eenmaal per half jaar wordt er een competitie aan gebonden via AT5. Op dat moment wordt er in anderhalf uur tijd een korte samenvatting gegeven van alle uitjes die dat afgelopen half jaar zijn georganiseerd. Deze komen in anderhalf uur tijd allemaal even kort langs. In die week zal dit 3 keer worden herhaald op verschillende dagen op AT5. De kijkers hebben dan een week de tijd om een sms te sturen met het uitje wat hun het leukste lijkt. Aan het eind van de week wordt bekend gemaakt welk uitje volgens de kijkers het leukst is en welke kijkers die een sms hebben gestuurd gratis aan dit uitje mogen deelnemen.

20

21


Amanda

Gesprek van de week: Jeps O

p 18 april 2012 hield Jeps (vooral bekend van Mojo concerts) in poppodium P60 een lezing over boekingen en promotie van bands. Voor mij een reden om hierbij aanwezig te zijn en een recensie te schrijven.

W

ie is Jeps?

Jeps is inmiddels de afgelopen jaren bij de meeste mensen in de muziekindustrie wel bekend. Toch kent iedereen dezelfde persoon maar wordt hij met veel verschillende dingen geassocieerd. Een klein internet onderzoekje wijst uit dat: - Hij al vele concerten heeft mogen geven met zijn verschillende bands waarin hij heeft gezeten namelijk: Pathetic Children, Anumberone (noisepop) en crossover-acts Brotherhood Foundation (o.a Pinkpop, Lowlands, Dynamo Open Air en Groezrock), en Chillburn. - Hij op dit moment bezig is met solo- project Darker (zanger/rapper) en VanKatoen. (http://www.vankatoen.nl/vankatoen/) - Hij al ruim 12 jaar boeker is bij Mojo concerts! - Hij oprichter is van het Powerfest. Al deze dingen maakt dat hij in zijn leven ontzettend veel bezig is met een ding: namelijk muziek. Hierbij maakt het hem niet uit of het gaat om zelf muziek maken, of om kleine of grote bands bekijken. Alles zolang het maar met muziek te maken heeft.

W

at doet Jeps? Jeps is boeker van Mojo concerts en richt zich voornamelijk op metal bands. Daarnaast heeft hij vele buitenlandse bands onder zijn hoede. Dit betekent dat hij als tussenpersoon fungeert tussen buitenlandse boekers en de podia/festivals dus het aanbod in Nederland. Hij zorgt ervoor dat als er een vraag is naar een artiest, hij (voor commissie) aan de slag gaat met het management of boeker van die buitenlandse artiest. Daarnaast krijgt hij van het buitenland de vraag om bepaalde artiesten hetzij binnen een tour, anderzijds voor een exclusief optreden in Nederland een plek te vinden voor optredens. Daarnaast is hij ook scout, dus luistert veel naar nieuwe bands en gaat naar veel optredens van bands/artiesten die hij denkt die interessant kunnen zijn voor de markt.

22

Amanda

H

oe doe je dat? Zodra ik een aanvraag voor een artiest krijg ga ik daar meteen achteraan. Wel vind ik het belangrijk dat de artiest zich op zijn plek voelt. Dat is het belangrijkste om naar te kijken. De band moet op de goede plek terecht komen. Daar wordt iedereen beter van, niet alleen de band maar ook wij. Daarnaast kijk ik naar zo veel mogelijk bands die mij interessant lijken. Het is daarnaast echt heel belangrijk om te netwerken. Dat wordt natuurlijk overal gezegd maar het is echt in je voordeel om vaak je gezicht te laten zien.

W

at maakt jouw succesvol? Je moet bands vinden die interessant genoeg zijn voor andere mensen. Ze moeten overeind blijven en boven de rest uitsteken. Ik ben vooral op zoek naar bands die al wat verder zijn. De beginnende bands sla ik over. Ze moeten al veel ervaring hebben door show te hebben gedaan. Daarnaast moeten ze een goed verhaal en promotie materiaal hebben met een vaste fanbase. Daarnaast moet je als boeker alles volgen. Niet alleen trends in kleding, maar ook alles op het gebied van social media voor het promoten van een band. Het is belangrijk om veel boeken en bladen te lezen om op de hoogte te blijven van alles. Op die manier kan je goed inspelen op bepaalde dingen. De meeste bandjes ontdek je door overal op te letten en daarnaast krijg ik er veel door via mijn eigen netwerk van vrienden en andere programmeurs.

T

ips aan bands of managers? Als band zijnde of bandmanager is het belangrijk om een goede promo te hebben die je altijd klaar heb staan als er om gevraagd word. De band moet een imago uitstralen met een goed verhaal. Het belangrijkste is om je fans te behouden dus contact met je opgebouwde netwerk en fans is belangrijk. Zorg dat je opvalt door acties te ondernemen en laat zo veel mogelijk van jezelf horen. Dan ben je interessant.

Het is in je voordeel om zo vaak mogelijk je gezicht te laten zien. 23


Amanda

Amanda

WOM actie Ieder jaar vindt in de wintermaanden gedurende zeven weken het festival Amsterdam Light Festival plaats. De volgende actie is opgezet om meer naamsbekendheid en een viral te genereren.

Het festival vindt plaats in Amsterdam en zorgt ervoor dat de elementen licht en water naar voren komen. Daar draait het evenement om. Het is de bedoeling dat er een breed publiek wordt aangetrokken tot het evenement waar echter wel randvoorwaarden aan hangen. Zo is het niet de bedoeling om luide muziek te draaien of om veel alcohol te schenken. Door hier streng op te zijn stemt de gemeente toe het festival te houden in de stad. Tijdens het evenement zal er een actie worden gehouden in verschillende bushokjes aan de rand van de stad. In de bushokjes komt een grote advertentie te hangen. De advertentie gaat over het festival. Tijdens het wachten op de bus in de wintermaanden proberen mensen vooral te bewegen in het bushokje om warm te blijven en vervelen ze zich al gauw. De advertentie in het bushokje zal daarom veel bekeken worden en daardoor naamsbekendheid opleveren. Wat er precies op de advertentie staat is hiernaast afgebeeld.

De grote lijst zal worden weergegeven in het bushokje. Dit zal worden gedaan met behulp van kleine gekleurde lampjes om het effect van licht beter uit te laten komen. Ook in het donker in de wintermaanden zal dit een leuk effect geven en zal het een bushokje doen veranderen in een gezelligere sfeer. Het is de bedoeling dat personen die op de bus staan te wachten op de foto gaan voor het frame in de advertentie. Onderaan de advertentie staat de tekst: upload je foto op de facebook en maak kans op een weekend weg voor 2! Doordat er een winactie aan gekoppeld is willen de mensen sneller deelnemen. Deze actie kan worden gedaan in samenwerking met een hotel dat als partner meewerkt aan het festival. Daarnaast is het leuk om deze gemaakte foto te uploaden op de facebook om deze aan je vrienden te laten zien. Het is een kleine moeite met de mobiele telefoons van tegenwoordig en de winactie maakt het aantrekkelijk om het snel te doen. De tekst op het frame zorgt hierdoor voor meer naamsbekendheid online en de facebook pagina van het festival zal hierdoor meer leden en bezoekers krijgen, wat ook voor naamsbekendheid zorgt. De foto is daarnaast ook leuk om door te sturen naar je vrienden en door het bezig zijn in het bushokje met deze foto zal de tijd sneller gaan en is het hopelijk minder koud. Door de lampjes word men ook nog vrolijker dus zijn dit een hoop voordelen!

24

25


Amanda

Gers Pardoel

My work Di- rect

Don Diablo

The Opposites Sensual

Ruben Hein

Gare du Nord

Waylon

Tim Akkerman

Red Hot Chilli Pipers Brainbox

Tim Knol Case Mayfield

Partysquad Gruppo Sportivo

Matt Schofield

Kayak De Dijk

3 J’s

Bert van den Brink

Jurk The Beat

New cool collective

Billy de Kit

A Balladeer

Lange Frans

The fabulous Thunderbirds Keizer

Van Dik Hout

Amanda


Amanda

Amanda

Communicatieplan Dit hele magazine geeft inzicht in mijn leven. Door het lezen van dit magazine weet je meer over mijzelf, over de dingen die ik doe in mijn leven en de dingen die ik belangrijk vind. Mijn leven is op de volgende manieren geuit in dit tijdschrift:

- Carré Naast de verplichte gastcolleges en te bezoeken seminars/lezingen heb ik er voor gekozen om zelf ook wat initiatief te nemen. Daarbij ben ik gekomen op een rondleiding door theater Carré in Amsterdam. Ik was hier al eerder geweest tijdens concerten maar nog nooit achter de schermen. De rondleiding vond ik leuk en zeker de - Things to do moeite waard. Een aanrader voor andere mensen. De komende tijd staan er voor mij nog een aantal dingen op de planning. Sommige daarvan helpen mij mijn cv uit te breiden en mijn netwerk te vergroten. Daarom heb ik ervoor gekozen deze ook te vermelden.

- Cover Op de voorpagina is een foto van mezelf te zien. Deze foto is gemaakt tijdens mijn zomervakantie vorig jaar in Engeland. Van tevoren had ik niet verwacht dat ik daar een hele fijne tijd zou krijgen, iets wat dus wel gebeurde. Ik denk met veel plezier terug aan deze foto en heb daarom voor deze gekozen. Verder is er veel roze te zien op de voorpagina. De kleur roze (zolang het niet te veel is) maakt mij vaak vrolijk. Wat trekt aan de voorkant is de regel over artiesten. Ik heb ervoor gekozen om dit op de voorkant te plaatsen omdat dit een belangrijk deel van mijn leven is. Gezien mijn baan werk ik wekelijks met zowel grote als kleine, nationale en internationale artiesten. Hierover volgt later mee in het magazine.

- Social media Op dit moment ben ik vrij actief op verschillende soorten social media en deze zijn daarom ook vermeld in het tijdschrift. Via de QR code kom je automatisch terecht op het blog wat ik de afgelopen weken heb bijgehouden.

- Advertenties In het magazine zitten verschillende advertenties. Ook deze advertenties hebben iets te maken met mij. De eerste advertentie gaat over een Ford Ka. Dit is sinds anderhalf jaar mijn eigen auto en dat levert mij een stuk meer vrijheid op dan daarvoor. Vervolgens zit er een advertentie in van Party Plugs. Door mijn werk ben ik snel vatbaar voor oorschade door veel werken in harde muziek. Het is een aanslag op je portemonnee maar dan heb je wel goede gehoorbeschermers!

28

- Servies De bladzijde met het servies genaamd: ‘op eigen benen’ geeft inzicht in mijn toekomst. Op dit moment ben ik bezig om hard te sparen voor een eigen huisje en hopelijk lukt het mij voor 2013 om een leuk optrekje te vinden. Vaak genoeg bedenk ik hoe het er uit zal komen te zien en daarbij speelt dit vrolijke servies natuurlijk een rol.

Daarna volgen er twee advertenties over andere landen. De eerste gaat over Barcelona, een stad waar ik het ontzettend naar mijn zin heb gehad en graag nog naar terug wil gaan. De volgende is van Portugal, waar ik deze zomer voor het eerst heen zal gaan. De advertentie over P60 heeft met mijn werk te maken. Hier ben ik als 16 jarige begonnen en ben ik flink gegroeid. Het werken in dit podium heeft mijn toekomstbeeld veranderd. De laatste advertentie is de advertentie van de Esprit op de achterkant van mijn magazine. Esprit heeft leuke kleding wat ik vaak draag.

- CV Mijn cv wilde ik op een creatieve manier laten zien. Ik kwam al direct op het idee om een boom te maken met afbeeldingen. De vele afbeeldingen in dit tijdschrift staan centraal voor mijn hobby fotografie. Deze boom zou mijn leven moeten voorstellen, wat begon in de wortels. Aan de linkerkant van de boom is de eerste helft van mijn leven te zien. Dit ging steeds dezelfde kant op en het idee was om naar de Pabo te gaan om te studeren. Op het moment dat ik als bijbaan in de horeca ging werken is er een omslag gekomen en heb ik gekozen voor mijn studie Vrijetijdsmanagement. Er zijn een aantal dingen afgebeeld die ik tijdens mijn studie heb gedaan voor school. Vervolgens gaan we aan de rechterkant van de boom verder naar mijn toekomst en de manier waarop ik daar nu mee bezig ben. - Artiesten Aan het einde van het magazine staan twee bladzijdes vol met foto’s van artiesten en bands. Zoals al op de cover vermeld stond wilde ik laten zien me welke artiesten ik heb samengewerkt. Dit samenwerken betekend direct van een op een, iets wat ik wekelijks doe. Ik heb veel geleerd van al deze avonden werken en heb hiermee mijn netwerk ontzettend snel uitgebreid. In het overzicht staan de meest bekende artiesten weergegeven aangezien het niet mogelijk was om alle artiesten en bands af te beelden.

29


Amanda

Bronnen Esprit: http://www.nrcnext.nl/blog/tag/chanel/ www.esprit.nl Ear plugs: http://sleepstar.co.uk/products/Ohropax-Color-Earplugs.html http://www.dbmpub.be/nl/clients/partyplug Beeckestijnpop: http://www.beeckestijnpop.nl/Custom/Beeckestijnpop/ Sociale hygiene: http://www.hsn-horeca.nl/index.asp?Type=12&PaginaID=74&CatID= 255&Letter=1&ADID=4&gclid=CN-RwPfdwbACFTMetAod9mBlWg Barcelona: http://www.stedentrippers.nl/barcelona/bezienswaardigheden.html Maarten Zinkstok: http://sunidee.com/onze-mensen/maarten-zinkstok.html Jeps & mojo: http://www.mojo.nl/ WMA: http://www.wintermagicamsterdam.com/gf/start.vm Vrouwen in de media: http://www.dutchcowgirls.nl/media/3026 http://www.vrouwenindemedia.nl/ Op eigen benen: http://www.debijenkorf.nl www.vd.nl Bart te Riele: http://www.ogilvy.nl/ Pakhuis de zwijger: http://www.dezwijger.nl/ http://pupamsterdam.nl/ http://www.kiboots.com/ http://straktijdschrift.nl/ http://www.tractortractor.org/ Carre: http://www.carre.nl/nl/home

30

Bok amanda koning  

creative industry 2