Page 1

www.akkuraatd.nl | akkuraatd@studentenvakbondakku.nl |

‘Even afknijpen’ Rotonde Eerder heeft AKKUraatd een brief geschreven naar de gemeente om een oplossing te vragen voor de gevaarlijke situatie tussen fietsers en bussen bij de rotonde op de kruising Erasmuslaan/Heyendaalseweg. Een reactie bleef lange tijd uit, maar na een herinnering antwoordde de gemeente dat na verloop van het collegejaar de rotonde wordt aangepast. De bussen worden vanaf de busbaan ingevoegd op de rijbaan, waardoor de bussen en fietsers elkaar haakser kruisen. De chauffeur heeft zo beter zicht op het kruisende verkeer. Daarnaast worden fietspaden verhoogd en op een plateau gelegd, zodat het gemotoriseerd verkeer meer aandacht krijgt voor fietsers op de rotonde. Volgend collegejaar is door inzet van AKKUraatd de rotonde dus een stukje veiliger!

@AKKUraatd

Pleekrant verschijnt zeven keer per jaar

Week van het Studentenbestuur De USR heeft de Week van het Studentenbestuur georganiseerd. Misschien heb je wel de vele windmolentjes gezien op campus. Houd het studentenleven draaiende, zo was de gedachte daarachter. Het studentenleven kan alleen blijven bloeien als voldoende studenten in een bestuur plaats nemen. Weet jij al of je in een bestuur wilt? Of wat het inhoudt? Je krijgt een hoop praktische ervaring die goed staat op je cv! Je kunt bijvoorbeeld denken aan een bestuursfunctie in het bestuur van je studievereniging of een functie in de medezeggenschap! Kijk voor meer info op www.ru.nl/studentenbestuur

Naast activiteiten van AKKUraatd zijn ook zaken door de gehele Universitaire Studentenraad (USR) georganiseerd en behandeld. Nacht van de UB 26 op 27 maart vond de Nacht van de UB plaats. Tijdens deze nacht werd een rondleiding gegeven en er werd een lezing verzorgd. De UB was de gehele nacht geopend. Meer dan tweehonderd studenten zijn in de nacht gebleven om te studeren! Het succes van de Nacht van de UB is een mooie opzet om met het College van Bestuur te praten over verruiming van openingstijden van de UB. De USR heeft daar een brief over geschreven en wacht nu op reactie van het CvB. Update restauratieve voorzieningen De USR is uitgenodigd om het door hem geschreven rapport te presenteren voor alle managers van universiteit! Ook is de USR uitgenodigd om wederom in gesprek te treden met de directeur van het Facilitair Bedrijf en de vicevoorzitter van het College van Bestuur. De USR ziet het als positief dat de rapportage door iedereen wordt gelezen en dat de aanbevelingen gepresenteerd mogen worden. Op 15 april zal het rapport met het College van Bestuur in de Gezamenlijke Vergadering worden besproken!

De bosjes in met Boon Speciaal voor de lente-editie keert ‘De bosjes in met Boon’ nog eenmaal terug in de Pleekrant! Ditmaal gaat het over een orde dieren die kenmerkend is voor het begin van de warme lente: de kevers (Coleoptera). Hoewel de lente op moment van schrijven nog ver te zoeken is, zijn er toch al wat kevers te vinden, zoals de kever op de foto (Anobiidae sp.). Er zijn heel veel verschillende soorten kevers en ze worden al eeuwen herkend en gebruikt door mensen. De oude Egyptenaren geloofden bijvoorbeeld dat de mestkever een heilig dier was, omdat uit dode materie, een balletje mest, zomaar nieuwe mestkevers kropen. Tegenwoordig weten we dat er gewoon eitjes in die mestballetjes zitten. Een andere nuttige kever is het lieveheersbeestje, dat in de tuinbouw gebruikt wordt om bladluizen tegen te gaan. Tot slot wil ik nog één kever die nuttig kan zijn aanstippen en dat is de ‘Spaanse vlieg’ (Lytta vesicatoria). Deze kever maakt een giftige stof die in kleine hoeveelheden een erectie bij mannen kan opwekken. Dus als je Facebook-avances op die leuke jongen die je in de UB hebt gespot niet lijken te werken kun je altijd nog op zoek gaan naar Lytta vesicatoria.

AKKUraatd 2012-2013: Nienke Aangenendt, Michelle van Kleef, Patrick Verleg, Pepijn Eymaal, Merle Bonefaas, Sjef Tielen, Erik Verleg en Dewi Plass

Groene Week

Pleepoëzie

Sudoku

Je wist vast al dat je met fietsen energie op kunt wekken, want dat lampje voorop je fiets kan er ook door branden. Maar wist je ook dat je er een band op kunt laten spelen? Tijdens de Groene Week (15 tot en met 19 april) zal Liquid Snow jouw fietskracht of die van medebezoekers omzetten in muzikaal ge-luid. De Groene Week wordt georganiseerd door het Universitair Milieuplatform (UMP) van Studentenvakbond AKKU, Cultuur op de Campus en CHECK. Tijdens deze week is er nog veel meer te doen. Je kunt bijvoorbeeld van een cactus een energiezuinig lampje maken. Heb je oude spullen waar je zelf niets meer mee kan? Gooi ze niet weg, wellicht kun je ze voor iets leuks ruilen tijdens de ruilmarkt. Verder kun je meedenken over wat de universiteit kan doen aan duurzaamheid, (h)eerlijk dineren of de dag na het diner de ‘leftovers’ komen opeten. Zie voor in formatie over het groenste program ma van het jaar www.studentenvakbondakku.nl/groene-week

Door Laurie de Zwart, student Algemene cultuurwetenschappen

Deze editie hebben we een extra grote sudoku voor jullie! Veel puzzelplezier!

Chef Sjef Arretjescake

Bereidingstijd: circa 15 minuten Het einde van het collegejaar nadert. Inmiddels heeft iedereen de tentamens van de derde periode achter de rug en een begin gemaakt met het zwaarste deel van het jaar: de vierde periode. Om je deze tijd door te helpen lees je hier een heerlijk recept voor een arretjescake als beloning, omdat je het toch nog op weet te brengen om iedere dag naar college te gaan. Of het dient als troostvoedsel omdat het je vandaag toch net niet is gelukt om je naar de uni te slepen. Of gewoon omdat het lekker is natuurlijk! Benodigdheden: 250 gr. boter, 200 gr. rietsuiker, 50 gr. cacaopoeder, 200 gr. mariabiscuits, 2 eieren, 1 vel bakpapier, 1 cakevorm. Verwarm de boter au bain-marie (in een kom boven heet water) zodat die niet verbrandt. Ondertussen klop je de suiker en de eieren door

We hadden elkaar al eerder gezien, ik wist al hoe je rook. Je liep omlaag als een zoveelste gitaarriff (mooi ritme, weinig klank) en je had schoenen waar de zool van losliet Je geloofde dat het kon en toch niet nodig was. We waren wel woedend, maar al Vijftien en Volwassen.

elkaar totdat het geheel een beetje luchtig wordt. Voeg daarna de cacaopoeder toe en klop alles goed door. Als de boter is gesmolten kun je dit mengsel er bij gieten en nog een laatste keer goed mixen. Breek alle koekjes in kleine stukjes, bijvoorbeeld door ze in een schone theedoek te vouwen en daar met een deegroller op te slaan. Doe dit niet te lang, want dan blijft er alleen gruis over! Voeg de gebroken koekjes toe aan je boter-cacao-mix en roer het geheel door. Als laatste leg je een vel bakpapier in de cakevorm. Giet alles in de cakevorm en laat het geheel minstens twee uur in de koelkast opstijven. Als je de arretjescake gaat serveren haal je deze voorzichtig uit de cakevorm. Haal het bakpapier eraf en snij de cake in plakjes. Mocht je willen variëren, gebruik dan bastognekoekjes in plaats van mariabiscuits. Ook kun je hier vanilleijs en slagroom bij serveren. Tast toe!

Wedstrijdfoto

Weet jij waar onderstaande foto is gemaakt? Stuur de locatie naar akkuraatd@studentenvakbondakku.nl onder vermelding van “Wedstrijdfoto” en maak kans op een leuke prijs! De winnaar van de vorige wedstrijdfoto was Mari-Liis Villete! Gefeliciteerd!

Pleekrant april 2013  

Pleekrant april 2013