Page 1

Летните промоции на Ехнатон Година 4, Брой 35 август 2010

В броя Практични слънчеви решения............1 Приложение от Mitsubishi Electric...2 Нови продукти от Schneider Electric............................3 Нашите партньори - Celduc и TOPS CCC........................................4

Комплекти Домино 1 и Домино 2 с подаръци от Scame До 30.09.2010 г. в магазините на Ехнатон в София, Сливен, Бургас и Русе можете да закупите промоционалните пакети на Scame. При закупуване на комплект Домино 1 (2 броя табла за външен монтаж 12 DIN, прозрачен капак, 2 отвора, 16 А / 32 А, 2 броя контакти, 3P+E, 32 A, IP 44, 2 броя контакти шуко, 2P+E, 16 A, 1 щепсел, 3P+E 32 A, IP 44) получавате подарък тениска и шапка. При закупуване на комплект Домино 2 (2 броя табла за външен монтаж 16 DIN, прозрачен капак, 3 отвора, 16 А / 32 А, 4 броя контакти, 3P+N+E, 32 A, IP 44, 2 броя контакти шуко, 2P+E, 16 A, 1 щепсел, 3P+N+E, 32 A, IP 44) получавате подарък чадър.

Първокласна технология от Wago на промоционална цена До 30 септември ще имате възможност да закупите 150 бр. универсални клеми Wago с кат. номер 222-413 и 500 бр. разклонителни клеми Wago с кат. номер 273-104 на промоционална цена от 132 лв. без ДДС и да получите подарък - бутилка вино!

Великолепната четворка на Schneider Electric продължава Промоцията Великолепната четворка на Schneider Electric продължава. При закупуване на 4 пакета с различно съдържание: Сигурност, Стил, Дизайн и Новатор, клиентът получава подарък съответно гащеризон, яке, раница или фенер. Всеки промоционален пакет съдържа стикер с код, с който можете да се регистрирате на сайта www.schneiderelectric.bg и да участвате за спечелване на голямата награда - плазмен телевизор Panasonic 42”. Промоцията е насочена предимно към електроинсталаторите и е валидна до 10.12.2010 г. Голямата награда ще бъде изтеглена на 20.12.2010 в присъствието на нотариус.

Практични слънчеви решения Щорите на бъдещето – генерират енергия и ви глезят с бриз Едва ли един толкова тривиален елемент на интериора като щорите бихте свързали с иновации, още по-малко в областта на алтернативната енергия. Може и до скоро щорите да са били консервативна основа за креативен дизайн, но вече това не е така. Какво прави щората на вашия прозорец – просто си виси, нали? Да, тя наистина спира горещите слънчеви лъчи и със сигурност спестява на живака в термометъра изкачването на още няколко деления. Младият дизайнер Minjoo Kwon добавил още малко функционалност: соларна енергия и инженерна хитрост и резултатът е Blind Air Conditioner. Щора и климатик в едно – хитро, оригинално и практичнo! Да се надяваме скоро да го видим и по щандовете на магазините. Втората комбинация на щора и соларна енергия е проект на Ming-Ching Hsueh и е даже още попростичка. През деня Solar Curtain, покрита със соларни клетки, генерира енергия, която се събира в батерия, вградена в основата. Вечерта можете да заредите от нея електронните си телефони, i-pod и т.н. Инженерната част е факт, защото вече имаме гъвкави, тънкослойни и прозрачни соларни клетки. Като добавим и находчив промишлен дизайн, получаваме щорите на бъдещето.

Изобретиха соларен освежител за въздух Соларният освежител за въздух е лесно за използване устройство, което прочиства въздуха в дома или офиса, осигурявайки свежест без неприятни миризми. Достатъчно му е да бъде поставен близо до прозорец. Добивайки

енергия от светлината, соларният освежител работи тихо, използвайки фофотокатализа и активен въглен за пречистване на въздуха от дим и миризми. Соларният освежител за въздух е предвиден да се справя с цигарен дим, кухненски миризми, миризми от домашни любимци и т.н. Може да бъде полезен в дома, офиса, колата или всяко друго място с достъп до светлина. Удачен е за хора, които се дразнят от наличието на миризми наоколо, а също и за такива с респираторни проблеми. Размерът на устройството е скромен: 4,5 x 17 x 10 см. Батериите му са презареждаеми. Вътре в устройството няма мотор и движещи се части, което го прави абсолютно безшумно.

Соларна машинка против комари Какво по-добро решение за летните нощи от машинка против комари, която няма нужда от достъп до електрическа мрежа, захранва се със соларна енергия и действа в радиус от 30 метра? Американската фирма Malibu е изобретател на хитрото устройство. Сега остава да видим дали някой ще се наеме да го внася у нас. Соларната машинка против комари използва слънчева клетка, монтирана на горния капак на устройството, подобно на популярните вече и у нас соларни градински лампи. Слънчевата клетка захранва презареждаема батерия, която позволява на устройството да работи след залез слънце. Устройството използва химически агент, наречен Линалол, който е разработен съвестно с щатското министерство на земеделието. Той е по-ефективен от сега използваните химикали за отблъскване на комарите, включително и маслото „цитронела“ (смес от екстрaкти от корите на цитрусови плодове), които пречат на комарите да надушат миризмата на човек. С новия химически агент машинката против комари действа в радиус от 30 метра. Размерът на уреда е 23 / 23 / 23 см. Единственият му каприз е, че изисква да бъде изложен на слънце или поне на светло през деня, за да може да си зареди батерията. По материали на: www.greentech-bg.net


Решения за пакетиращи машини и опаковъчна техника на Mitsubishi Electric

приложения

Опаковъчните машини обикновено се намират в края на производствените линии, където служат за пакетиране на продуктите в найлоново фолио преди транспортиране. Приложението, описано по-долу, предлага високотехнологичен подход за решаване на задачи за синхронизация. В случая, серво ос 1 управлява рязането на найлоново фолио, т.нар. летящ нож, така че продуктите непрекъснато да се придвижват напред по поточната линия. Втора серво ос спомага за разпределяне на продуктите на равно разстояние върху основната поточна линия. Възможни са разнообразни решения за опаковане, като се комбинират поредици от индексирани движения.

Използвани продукти: Рязане с летящ нож

Самостоятелен motion контролер: Q170MCPU Модул за съхранение на данни: QD81DL96 Сервоусилвател: MR-J3-B Серводвигател: HF-KP, HF-JP Графичен терминал: GT1555 Честотен регулатор: E700 (CC-Link модул A7NC) CC-Link Master: QJ61BT11N Температураен модул: Q64TCTT

Камера за загряване

Серво №1

Ролка с фолио Блокировка за безопасност

Енкодер

Индексатор

Примерни приложения:

Поточна линия GT15 Q170MCPU

Серво №2 Q55B

Защита MR-J3-B E700 A7NC

QX48Y57 Q64TCTT

QD81DL96 QJ61BT11N

Приложенията за фолиране се използват широко в опаковъчната индустрия при широка гама продукти. Приложения: ● Фолиране на бутилки и кутии ● Фолиране на пакети ● Фолиране на тарелки с хранителни продукти ● Пакетиране на продукти в полимерни пластмасови форми и блистерни опаковки

Компоненти на системата

Предимства

Непрекъснато опаковъчно движение: летящ нож със серво ос за рязанe и залепване в движение.

• подобрена производителност (до 125 пакета в минута) • без разливане и разсипване на опакованите продукти

Автоматична настройка на сервоусилвателя: усилвателят MR-J3 се настройва автоматично и непрeкъснато без необходимост от повторно «опознаване» и настройка.

• намалено време за настройка на машината • увеличен експлоатационен живот • повишена продуктивност

Интелигентно индексиране: енкодер за коректно индексиране на продуктите.

• по-малко брак • повишена производителност

Програмиране с т.нар. Visual Mechanical language: визуално представяне на системата за следване на енкодера.

• по-ниски разходи за труд • намаляване на времето за програмиране с 30% • по-ниска цена на машината (по-малко на брой компоненти)

Архивиране на продуктови кодове и регистриране на дати за проследяване: гъвкав механизъм за отчетност за по-добро проследяване на събитията.

• съкращаване на времето за поддръжка • съкращаване на разходите за маркиране на датата (без конвертор за протокола)

Комбиниран motion контролер + PLC: • високоскоростна обработка на данните с директно използване на обща памет; • вградени входове/изходи и енкодер за регистриране на маркери.

• цялостно съкращаване на разходите за оборудване • повишаване на производителността с 25%: - 0.44 ms време за обновяване на серво мрежата; - водеща в индустрията скорост за споделяне на паметта (между PLC и Motion Controller).

Гъвкаво използване на операторски терминал: • директен достъп до паметта на motion контролера; • функция Backup/Restore за лесен достъп до програмата. Възможности за разширение: свързване към защитни устройства и камeри за визуална инспекция Cognex.

2

• повишена производителност: 13” детайли със скорост на платното до 460 ft/min • намалени разходи по машината и опростена концепция • съкращаване на разходите с 20% за оборудване (стандартен абсолютен енкодер) • повишаване на качеството на продукцията • повишаване на точността с 200%

www.mitsubishi-automation-bg.com август 2010, бр. 35


продукти

Нови продукти от Schneider Electric Най-малкият в света touch-screen терминал Magelis STO Magelis STO Touch-screen графичен дисплей за конфигуриране с Vijeo Designer Новата гама touch-screen графични терминали Small Panels на Schneider Electric ви предлага лесна употреба и висока ефективност, като запазва характерните функции на HMI гамата. > Монтаж без инструменти Лесен монтаж в табло посредством пружинни клеми. > Изключително удобен дисплей за работа Двете версии се предлагат в три цвята - зелено/оранжево/червено или бяло/розово/червено - за по-добра читаемост. Няколко нива на сивото, многобройни шрифтове и разширената библиотека от символи на Vijeo Designer спомагат за визуализирането на графични обекти с високо качество. > Софтуер на няколко езика Предлагани на повече от 15 езика, всички елементи на софтуера Vijeo Designer се предлагат за запис директно от софтуера за демонстрация. > Лесна поддръжка - без батерии, със светодиодна подсветка; - отстраняем захранващ конектор; - USB памет за запис на приложения. > Комуникационни възможности - стандартен сериен порт RJ45 с Modbus протокол и протоколи на други производители; - 2 USB порта: 1 мини B порт за запис на информация и 1 стандартен A порт за USB памет и USB периферни устройства. Описание

Magelis STO

Екран

3.4’’, резолюция 200 x 80, монохромен, аналогов touch panel

USB Порт

24 V DC

Modbus

Подсветка

LED 50 000 ч, 3 цвята зелен/оранжев/червен

HMI

Сериен порт RJ45 RS485/232, 1 мини USB + 1 USB хост V2.0

Протоколи

Modbus, Uni-Telway, Siemens PPI-MPI, Omron Sysmacway Rockwell DF1/DH485, Mitsubishi Melsec FX/Q/A

Памет

Приложение + Backup: 16 MB FLASH

Захранване

24 VDC с отстраняем конектор

Външни размери

L113 x H78 x D28

Референции

HMI STO511

LED 50 000 ч, 3 цвята бял/розов/червен

HMI STO512

Операторски дисплеи с революционна система за монтаж Magelis STU Magelis STU Цветен touch-screen графичен дисплей за конфигуриране с Vijeo Designer Schneider Electric направи революция в монтажа на графичните терминали. Благодарение на монтажната система тип “бутон”, графичният дисплей Magelis STU е подходящ за монтаж във всички машини и табла. > Монтаж без инструменти След като въведе системата за монтаж с пружинна клема, Schneider Electric отново предлага иновации със своята система за монтаж с бутон с диаметър 22, която елиминира нуждата от прорязване на отвор в таблото. > Оптимална видимост Цветният TFT екран 3.5” QVGA 65K е последното попълнение в гамата Small Panels на Schneider Electric за конфигуриране с Vijeo Designer. > Иновативна концепция Модулната концепция дава на Magelis STU отстраняем екран, който може да бъде оразмерен според изискванията на потребителя. > Лесна поддръжка - без батерии, със светодиодна подсветка; - отстраняем захранващ конектор; - USB памет за запис на приложения; - дистанционно управление с Web Gate функция. > Още по-отворена комуникация В допълнение към стандартната серийна връзка RJ45, Magelis STU е първият дисплей от гамата Small Panel, който включва вграден Ethernet за по-бърза и разширена комуникация (през протоколи Modbus TCP, Ethernet IP и Profinet) с повече възможности (като Web Gate и e-mail). август 2010, бр. 35

Ергономичен монтаж

Ethernet

USB Порт

24 V DC

Modbus

www.schneider-electric.bg

3


нашите партньори

Celduc Компания с петдесетгодишен опит Celduc® е специалист в областта на електротехниката и електрониката. Компанията има дългогодишен опит и международно присъствие и се стреми да отговори на изискванията на своите клиенти навсякъде по света. Основана през 1960 г. от Мишел Гишар, днес тя е структурирана в две направления: Celduc® transfo и Celduc® relais, които се фокусират върху развитието на бизнеса в два различни пазарни сегмента.

Признат специалист

Celduc® relais има три стратегически бизнес направления, в които се стреми да предлага иновативни решения, благодарение на своя висококвалифициран R&D и маркетингов екип. Това позволява на Celduc да бъде признат специалист в областта на Solid State Relays, индуктивните датчици и Reed релета и превключватели. Celduc® relais обхваща цялата производствена верига: проучване, разработка на нови продукти, производство и тестове. Celduc® relais произвежда една от най-широките гами Solid State Relays, но също така разработва свое собствено производствено оборудване, за да гарантира най-ефективните методи на производство. Постоянният стремеж да разработва нови продукти в тясно сътрудничество със своите клиенти, за да отговори изцяло на техните изисквания, е предпоставка за увеличаване на производствения капацитет на компанията с около 10 до 15% годишно.

стандарти: • IEC 947-4-2 за управление на двигатели • IEC 947-4-3 за други товари • Северноамериканските стандарти (UL, CSA, cUL) • Европейските стандарти: - EN 60950/VDE0805 - pr EN 61810xx Продуктите на компанията отговарят на основната Европейска Директива за CE. Някои от продуктовите гами отговарят на изискванията на DIN EN60601-1 (VDE 0750) за медицински приложения и за експлозивна атмосфера ATEX “EX”. Процесът на производство съответства на изискванията на стандарта ISO9001-2000. Компанията използва в производството си компоненти с много високо ниво на електромагнитна интерференция. Ако приложението на клиента го изисква, Celduc® relais може да сертифицира продуктите си според стандарти със специални изисквания.

Стандарти за качество Качеството на предлаганите продукти е от основно значение за компанията. Благодарение на специално разработеното тестово оборудване, Celduc® поддържа неизменно високо качество на своите продукти. Solid-state релетата и контакторите на Celduc® отговарят на основните международни

www.celduc.com

TOPS CCC Компанията Tops CCC е създадена през 1987 г. От тогава до днес тя се занимава с производството и доставката на качествени продукти, които залагат на най-съвременните технологии навсякъде по света. Продуктовите гами на компанията отговарят на най-различни изисквания на производителите на оборудване. Предлагат се разнообразни входно/изходни модули Main Board, VGA card и др. Tops CCC залага на разработката на иновативни гами, за да отговори на най-съвременните изисквания на пазара. Компанията днес работи все по-активно и в сектора на индустриалните PC. За тази цел в структурата � съществуват две направления: IPC и PC департаменти, с висококвалифицирани специалисти в R&D екипа за IPC. Продуктовите гами включват Remote Data Acquisition & Control модули, TCP/IP система, Internet Embedded Controller, Embedded Board, SBC и др. Компанията очаква ръст от 30% в IPC бизнеса всяка година, така че в рамките на две години той да измести PC бизнеса. Планират се все повече инвестиции в системната интеграция, Optic-micro-mechanical-electrical, OEM и ODM.

Продукти IPC сектор • конвертори RS232 USB към RS485: EX9520/A/R/AR, EX9530 • входно/изходни цифрови и аналогови модули: гама EX9000 • вградени индустриални платки: гама EX9188AD/BD/CD • фиброоптичен конвертор RS232/422/485: EX9541/9542 • фиброоптичен конвертор за Ethernet Converter: EX9543 • индустриални PC: кутия PC; панел PC; операторски терминал; индустриален монитор • PC за приложение в транспортния, медицинския и военния сектор. Ехнатон е дългогодишен партньор с TOPS CCC в сферата на индустриалната автоматизация. Тяхната продукция е използвана в много проекти, като едно от направленията е изграждането на стендове за тестване на прекъсвачи.

Ехнатон Навигатор е периодично издание за корпоративна, продуктова и инженерна информация. Разпространява се безплатно. Издател: Ехнатон СОФИЯ 1756, Бул. “А. Ляпчев” 4 ПК 21 Тел.: 02/817 60 00; e-mail: navigator@akhnaton.biz Дизайн и производство: Зен Студио © Ехнатон 8/2010. Всички права запазени. Правата на използваните илюстрации принадлежат на съответните собственици. Цитираните в изданието имена са запазени или търговски марки на съответните им собственици.

август 2010, брой 35

4

www.topsccc.com август 2010, бр. 35

Навигатор: Брой 35  

Практични слънчеви решения; Решения за пакетиращи машини и опаковъчна техника на Mitsubishi Electric; Най-малкият в света touch-screen терми...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you