Page 1

Година 4, Брой 30 март 2010

В броя Навигатор на 3 години...............1 Зелените покриви - бъдещата градска среда..............................1 Събития - Ехнатон представи решения на Cognex.....................2 Продукти....................................3 Нашите партньори - Cognex.....4

Навигатор навърши 3 години Скъпи читатели на Навигатор, Неусетно измина още една година и този месец нашето издание празнува третия си рожден ден! Последната година постави множество предизвикателства не само пред нас, но изобщо пред бизнеса в страната ни. През цялото това време се стремяхме да предлагаме на читателите си информация, която да бъде полезна, независимо от сложните условия. Това, което ни радва, е, че зелените технологии все повече се налагат като тема и вярваме, че те са алтернатива в трудната икономическа ситуация. Знаете, че винаги сме отворени за вашите съвети и коментари на нашия e-mail адрес: navigator@akhnaton.biz. Споделяйте с нас каква информация бихте имали нужда да получавате на нашите страници и ще се постараем да отговорим на вашите съвети.

Ехнатон на Булконтрола 2010 В периода от 13 до 16 април 2010 г. ви каним да посетите щанда ни на изложението Булконтрола. Заповядайте в Интер Експо Център, Зала 1, Щанд C7. Акцент в представянето на Ехнатон тази година ще бъдат решенията за машинно зрение на новия ни партньор Cognex.

Зелените покриви – бъдещо решение за градската среда Динамичната урбанизация и застрояване в последните години все по-сериозно поставя въпроса за по-малкото зелени площи и паркове в големите градове и мегаполиси. Един от начините за компенсиране на липсата им в бъдеще е превръщането на сградите и покривите в миниатюрни зелени екосистеми, а всички те да се обединят в една голяма екосистема, наречена „Чист град”.

Благоприятните ефекти Един от основните положителни фактори от изграждането на зелени покриви е благоприятната промяна на микроклимата и въздуха на дадена територия, като това най-вече може се усети в градовете. От една страна, те увеличават кислородa, а от друга - поглъщат значителнo количество въглероден диоксид, серен диоксид, азотни оксиди, летливи органични съединения, тежки метали и други замърсители във въздуха, смога и падащите дъждове. Температурата на въздуха също може в голяма степен да се повлияе от присъствието на зелени пространства. Ако всички покриви в градовете се озеленят, градската температура ще се намали със 7° С. Тези покриви също така осигуряват и надеждна изолация през зимата и лятото. Това води до намаляване на използваната енергия за отопление и охлаждане. Освен като проводник и изолация, те се явявaт и естествена бариера за неутрализиране на шума и външните вибрации, а това прави вътрешната среда много по-приятна. За тази цел допринасят не само покривите, но и зелените стени. Освен че компенсират загубата на зелени площи и са успешно средство за защита на биоразнообразието, зелените покриви имат значителен принос за понижаване на риска от наводнения при проливни дъждове. Те се интегрират в т.нар. Sustainable Urban Drainage Schemes (Устойчиви градски дренажни системи) и са важен елемент от градската инфраструктура. Видове зелени покриви Зелените покриви са живи пространства с растения, засадени върху почвен слой и добре изградена дренажна система. Разновидностите са две – екстензивни и интензивни покривни съоръжения. При екстензивните е необходим много тънък почвен пласт и минимална поддръжка, тъй като се използват непретенциозни растения, като седуми и различни други Здание в Чикаго, дизайнер Хоер Шауд

сукуленти. Интензивният покрив обаче може да се оформи като истинска градина с дървета и храсти, където може да си направим пикник сред природата дори и да сме на 20-тия етаж. За да се изгради такава покривна конструкция, са нужни здрави основи, които да издържат тежестта и последващите грижи за градината. Световни тенденции Въпреки рецесията, green roof индустрията показва траен ръст, поради належащата нужда от по-чист въздух в градовете, по-добро справяне с дъждовните води, намаляване на парниковите газове и повече зелени площи за отдих на гражданите. Зелените покриви са се увеличили с 35% през последните няколко години, като само в САЩ за една година са инсталирани 300 000 кв. м. Европа отново може да се похвали с най-добри традиции и най-голям опит и в тази област, особено Германия (10% от покривите са покрити със зеленина), Австрия и Швейцария. Много градове в Германия отдавна имат специфични местни разпоредби, които задължават строителните предприемачи да инсталират зелени покриви на новостроящите се сгради. Освен това, местните власти често поемат 50% от стойността на зелените покриви, с което се неутрализират претенциите на строителния бранш за принудително оскъпяване на сградите. Великобритания може да се похвали и с един от най-големите зелени покриви в Европа – 32 000 кв.м. покриват фабриката в Goodwood, East Sussex, на компанията Rolls-Royce Motor Cars, която се слива с околните поля. Какво е развитието в нашата страна? У нас зелени градини се изграждат предимно по покриви на хотели и административни сгради. Масово се озеленяват покривите на подземните паркинги и гаражи и много рядко на частните домове. Зелените стени също са рядкост. Допреди 15-20 години обаче те бяха една от характерните черти на град Силистра, където в подножието на голяма част от блоковете имаше засадено „руско чудо“ - специален вид лоза, която за една година достига до третия етаж. Фирмите, които предлагат качествени изолации за покривно озеленяване, са все още твърде малко, а материалите - все още скъпоструващи. Вероятно затова средностатистическият потребител все още гледа с недоверие на покривното озеленяване.

По материали на gorichka.bg, www.greentech-bg.net


събития

Ехнатон представи решения за машинно зрение на Cognex На 5 март тази година Ехнатон бе домакин на официално представяне на продуктовата гама на новия си партньор в областта на визуалната инспекция - компанията Cognex. Събитието се проведе в столичния хотел Силвър Хаус в присъствието на специалисти от български производствени предприятия. Гост-лектор на семинара бе Дейвид Хинчлифе, регионален мениджър на Cognex за Централна и Източна Европа. Събитието бе открито от Илиана Айвазова, ръководител направление Mitsubishi Electric и Cognex във фирма Ехнатон. “Cognex е единствената фирма в света, която предлага пълна гама изделия за визуална инспекция - идентификация, контрол, направляване на роботи, декодиране, верификация на индустриални кодове, PC базиран софтуер и др. Освен тях компанията предлага и качествени цялостни решения в сферата на машинното зрение. На българския пазар тази материя все още не е позната достатъчно, затова с помощта на Cognex се надяваме да разкрием на клиентите ни нови възможности за оптимизиране на производствените процеси.”, коментира г-жа Айвазова. Семинарът включваше две части: представяне и преглед на продуктите и решенията на Cognex, сред които сензори за визуална инспекция Checker, vision камери In Sight, четци за индустриални кодове DataMan.

Бяха представени и продукти и решения за конкретни приложения като фармацията, фотоволтаичните панели и продукти за инспекция на цилиндрични повърхнини.

Сензори за визуална инспекция Checker

Фамилия камери In Sight на Cognex

Визуалният сензор Checker обединява функциите на няколко сензора и осъществява различни типове инспекция едновременно. Checker проверява за наличие или отсъствие на конкретния елемент от обекта, за неговата яркост, контраст, рисунък. Също така може да измерва широчината, височината или диаметъра на обекта. Отличава се с високоскоростно разпознаване и инспекция (6000 детайла в мин.), и широка гама от работни разстояния. Инспекцията може да включва множество елементи на детайлите, предварително зададени като виртуални сензори. Сензорът разпознава образа и локализира обекта, който всъщност е тригерният сигнал. Това осигурява изключителна надеждност при откриването на продукта, независимо от неговото разположение на конвейера. Checker разполага с вградена камера, процесор, осветление, оптика и I/O модул. Сензорът е вграден в компактен, устойчив корпус със степен на защита IP67. Конфигурира се онлайн или чрез компактен HMI терминал SensorView. Софтуерът за Checker, както и за всички останали продукти на Cognex, е достъпен на уеб-сайта на компанията. Създаден е с максимално интуитивен интерфейс и програмирането се свежда до четири елементарни стъпки.

Камерите за визуална инспекция In Sight са подходящи за широк кръг от индустриални приложения. Те представляват компактна система, която не изисква допълнителен хардуер, като PC или дисплей. Отличават се с висока скорост на работа (60 кадъра в секунда), устойчив дизайн и богата библиотека със софтуерни инструменти. Разполагат с многообразие от мощни алгоритми за локализиране и позициониране на обекти, сред които PatMax, QuickMax и ID Max. Освен това, камерите поддържат в наличност всички познати стандартни протоколи, което улеснява работата с други устройства. Камерите за визуална инспекция се предлагат в две основни серии - In Sight 5000 и In Sight Micro. Характерна за серията In Sight 5000 е инспекцията с висока резолюция. При някои от предлаганите модели тя достига 1200х1600 (UXGA). Камерите модел In Sight Micro се отличават с компактните си размери. И двата модела поддържат вариант за обработка на цветове, както и Line Scan камери. www.cognex.com

ПРОМОЦИЯ на сензори за визуален контрол на COGNEX Изберете единия или двата модела: Модел G31 на промоционална цена 900 лв. Модел G37 на промоционална цена 1400 лв.

Посочените цени са без ДДС. И двата модела Checker G31 и G37 предлагат: • настройка без нужда от PC. Лесно конфигуриране на визуалната инспекция чрез миниатюрен HMI терминал SensorView (предлаган като опция); • лесен и интуитивен пуск в експлоатация; • детекция на вашия детайл чрез обучение как изглежда той; • може да инспектира множество елементи на детайлите и дава ясен резултат дали продукцията е качествена или дефектна; • интегрирано дистанционно управление за промяна на заданието; • индустриален корпус със степен на защита IP67; • променлив фокус и широка гама от работни разстояния; • конфигуриране на област като сензор за присъствие или като измервателен сензор.

G31

G37

Високоскоростно разпознаване и инспекция с RGB осветяване за високопроизводителни линии до 6000 детайла в минута.

Разпознаване с висока резолюция (752x480) и осветяване с бял светодиод с висок интензитет за откриване и инспекция на малки детайли и елементи от тях при производителност до 800 детайла в минута.

КУПЕТЕ СЕГА! Офертата е валидна от 1 март до 31 май 2010. 2

март 2010, бр. 30


продуктови новости

Честотни преобразуватели с вграден регенеративен спирачен модул

Инверторът и модулът за регенериране на енергията се интегрират в един модул или в лесно за проектиране табло

При това решение окабеляването се намалява с около 40%, а площта за монтаж при 7.5 K намалява с 60% в сравнение с конвенционалните инвертори. Това позволява намаляване на дължината на кабелите и пространството за монтаж. • Предвид съвместимостта, размерът е същият като при традиционните инвертори (гама FR-A201); • Ако прекъсващата верига е вградена, не е необходимо да се взема предвид изключващ модул. Как се използва върнатата енергия? 1. Енергията се използва в същата система (препоръчва се). 2. Енергията се връща към захранването (за това трябва да бъде информирана компанията, доставчик на електроенергия) EN 50 160 и IEC 38. Качеството на електроенергията е подобрено по отношение на: форма на токовата вълна, колебание на напрежението, колебание в честотата. Приложение Честотните преобразуватели FR-A741 са иновативни и интелигентни системи за задвижване, които лесно могат да се интегрират в комплексни приложения. Те са особено подходящи за задачи, свързани с често ускоряване и забавяне на цикъла, и при всички приложения, където обикновено се използват спирачни резистори. Поддържат се специални функции за програмиране на кранове, сред които специална външна последователност за управление спирането, функции за превключване на скоростта, базирано на товара, и четири независими прага на въртящия момент за всичките четири квадранта. Международни стандарти / Европейски рестрикции относно използването на някои опасни субстанции (Съотвествие с Директива RoHS) Този продукт е сертифициран от UL и cUL. Съответства на стандартите EN (LVD). (Само клас 400 V) Пести енергия – пази планетата Зелената технология на FR-A741 спомага за опазването на планетата. Намаленото енергийно потребление е свързано с намалени емисии на CO2, а оттам и с ограничено замърсяване на околната среда. март 2010, бр. 30

Всеки бизнес изисква сериозно потребление на енергия. Въпреки че се смята, че честотните преобразуватели позволяват поефективно използване на енергията, не всички преобразуватели помагат да се избегнат загубите. Обновената гама FRA741 на Mitsubishi Electric предлага такива възможности. В регенеративен режим на работа инверторът връща енергия в мрежата, а не я отдава на спирачен резистор. Енергията се използва отново, като по този начин намалява разходите за енергия и увеличава печалбата. Опростеният монтаж и липсата на оборудване за охлаждане допълнително намаляват разходите. Предимствата на гамата са резултат от 20-годишния опит на световния лидер в производството на инвертори с над 11 000 000 инсталирани модули. Предимства • Отлична спирачна способност, благодарение на функцията за регенериране на енергия. Регенеративният въртящ момент при спиране има достатъчен 100 % спирачен момент при непрекъснат режим и 60 секунди при 150% спирачен момент. • Високофункционални /високоефективни елементи на преобразувателя. Честотният преобразувател е разработен на базата на FR-A700 и съдържа елементи от най-висок клас за високоефективни задвижвания, има дълъг експлоатационен живот, функция за диагностика, мрежова връзка, не застрашава околната среда и е лесен за опериране и поддръжка. • Голямо разнообразие на гамата. Предлага се голямо разнообразие от 5.5 kW до 55 kW за всеки от класовете 200 V и 400 V. • Възможност за постигане на цялостно съкращаване на разходите. Тези честотни преобразуватели дават възможност за цялостно съкращаване на разходите за разлика от традиционната комбинация (инвертор + преобразувател на регенираната енергия + AC реактор). Понеже регенерираната енергия може да бъде подадена обратно на електрозахранването, се отделя по-малко топлина в сравнение с метода с резисторно спиране и има предпоставки за енергоспестяване. • Firmware с функция за мониторинг на регенерацията. Някои реализации Новото решение на Mitsubishi: FR-A741-15K

Изчисляване на енергийните икономии

Приложение с товароподемник • Максимално тегло на товара: 2 500 kg • Тегло на платформата: 2 000 kg • Тегло на противотежестта: 3 250kg • Брой макари: 2 • Разстояние за изминаване: 10,5 m • Скорост на платформата: 0,5 m/s • Мощност на двигателя: 12,1 kW – 1.500 об./мин. • Предавателно отношение, i: 1/39 • Alberto Sassi (Модел TORO)

• цикъл НАГОРЕ: 33,82 секунди • цикъл НАДОЛУ: 34,14 секунди • Общо време за 1 цикъл: 0,02 kWh (тестов резултат) спестена кумулативна енергия за 67,96 секунди • Pr.52 = 66

3


Cognex Corporation

нашите партньори

Cognex Corporation е основана през 1981 г. от д-р Робърт Дж. Шилман, преподавател по човешко визуално възприятие в Масачузетския технологичен институт (МТИ). Д-р Шилман решава да напусне академичните среди и стартира Cognex, инвестирайки всичките си спестявания от $ 100 000 в компанията. Той кани Мерилин Матц и Бил Силвър, двама специализанти, да се впуснат в този рисков бизнес с него, предлагайки им безплатни велосипеди, само и само да ги убеди да напуснат МТИ за лятото. Започнала като сезонна лятна работа за Мерилин и Бил, Cognex се превръща в съдба за тях. Сега, 30 години по-късно, семейството на COGNation EXperts наброява над 830 служители, офиси в над 20 страни в цял свят, над половин милион внедрени системи във всички сфери на индустрията и над 1 милиард продадени продукта.

Основни дейности

Cognex e единствената компания, която предлага пълна гама продукти за визуална инспекция, покриващи изискванията на всички задачи в индустрията за: • Визуални системи - системите In-Sight® се състоят от всички необходими компоненти за приложенията за визуална детекция. Те включват камера, процесор и софтуер в един пакет, с четлив и гъвкав интерфейс за конфигуриране на приложението; • Визуални сензори - гамата Checker® предлага лесни за употреба визуални сензори. Използват се за разпознаване на наличност и размер на частите на даден обект. • Индустриални ID четци - DataMan® е гама с компактни размери и висока ефективност при индустриални приложения за надеждно разчитане на разнообразна информация от баркодове до сложни DPM марки. • Софтуер за обработка на образи и разработка на приложения, независим по отношение на хардуерната платформа - VisionPro прдлага максимална гъвкавост, комбинирайки пълната гама от мощните визуални инструменти на Cognex с камери, frame grabbers и периферни устройства по избор. Позволява лесно интегриране на данни и програми от PC. • Специализирани, приложно ориентирани системи - слънчеви системи, системи за опаковъчната промишленост, полупроводници, електроника и др. • Инспекция на повърхнини на непрекъснати потоци – SmartView е водеща технология в индустрията за разпознаване и класифициране на дефекти при производството. • Аксесоари – осветление, оптика, HMI, децентрализирани IO.

Ехнатон Навигатор е периодично издание за корпоративна, продуктова и инженерна информация. Разпространява се безплатно. Издател: Ехнатон СОФИЯ 1756, Бул. “А. Ляпчев” 4 ПК 21 Тел.: 02/817 60 00; e-mail: navigator@akhnaton.biz Дизайн и производство: Зен Студио © Ехнатон 3/2010. Всички права запазени. Правата на използваните илюстрации принадлежат на съответните собственици. Цитираните в изданието имена са запазени или търговски марки на съответните им собственици.

март 2010, брой 30

4

COGNEX е лидер в областта на машинното зрение, благодарение на своите ценности: Клиентска удовлетвореност: Клиентската удовлетвореност е основен приоритет на Cognex. Компанията изслушва своите клиенти и прави всичко възможно да отговори на изискванията им навсякъде и по всяко време. Превъзходство: Добре не е достатъчно добре. В Cognex се стремим към отличен резултат във всичко, което правим. Постоянство: В Cognex приемаме най-големите предизвикателства и не се отказваме, докато работата не бъде свършена по най-добрия начин. Ентусиазъм: В Cognex вършим работата си с удоволствие и подхождаме към всекидневните предизвикателства с енергия и любопитство. Креативност: В Cognex обичаме да бъдем различни и подхождаме креативно към изпълняването на задачите.

Предимствата на Cognex

Продуктови предимства. Няколко от многобройните причини водещи производители в цял свят да предпочитат продуктите за машинно зрение на Cognex: 1. Най-широката продуктова гама - компанията предлага качествени решения на конкурентни цени за всяко приложение. 2. Най-съвременните технологии - висока надеждност на работа при повтаряеми процеси. 3. Най-интелигентните инструменти за машинно зрение - адаптират се автоматично, без нужда от настройка. 4. Най-бързите решения - лесни за разбиране системи, с бърз пуск в експлоатация и лесно управление. 5. Най-добра поддръжка - изпитана мрежа от специалисти в машинното зрение в цял свят. Предимства при обслужване на различни приложения. 1. Най-обширната гама системи - Cognex е доставил повече системи за по-голям брой приложения от всеки друг доставчик. 2. Богат опит - независимо какво е приложението, вероятността вече да сме обслужвали подобно приложение е голяма. 3. Най-добрите възможности за оптимизиране на качеството на продукцията - елиминира дефектите при 100% разпознаване на всеки етап от производството. 4. Най-висока ефективност при намалени разходи - намаляване на количеството на бракуваните елементи, преработването на продукцията и случаите на гаранционно обслужване. 5. Най-интелигентните решения за автоматизация - максимална гъвкавост и контрол, давайки възможност на машините “да виждат”.

www.cognex.com март 2010, бр. 30

Навигатор: Брой 30  

Зелените покриви - бъдещата градска среда; Събития - Ехнатон представи решения на Cognex; Честотни преобразуватели с вграден регенеративен с...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you