Valppaana tyoelamassa - opas opiskelijoille

from Akava

Scroll for more

Page 3

CV

Työhakemus on käyntikortti työpaikkahaastatteluun. Napakasta hakemuksesta käy ilmi silmäyksellä osaamisesi, vahvuutesi, pätevyytesi ja kehittymistoiveesi. Hyvä työhakemus on kohdennettu kulloiseenkin paikkaan ja perustelee, miksi juuri sinä olisit sopiva hakemaasi tehtävään. Hakemuksen tulisi olla lyhyt, suosituksena on yksi sivu. Työhakemuksesta ja palkkatoiveesta pitää näkyä, että tiedät, mitä tehtävää haet ja että tunnet toimialan tehtävät sekä palkkatason. Panosta myös hakemuksen ulkoasun viimeistelyyn.

Ansioluettelo eli CV (curriculum vitae) täydentää tietoja hakijasta. Se on 1–2 sivua ja siitä välittyy oleellinen tieto muutamassa silmäyksessä. Kokoa ansioluetteloon haettavan työpaikan kannalta oleelliset asiat, kuten koulutus- ja työkokemustiedot. Mainitse myös kielitaito, luottamustehtävät ja työtä ajatellen merkitykselliset harrastukset. Luettele CV:ssäsi koulutus- ja työtiedot tuoreimmasta paikasta vanhimpaan, työhistoria yleensä 5–6 viimeisen vuoden ajalta. Jos sinulla on työkokemusta usealta eri alalta, mieti, mikä on oleellista hakemasi työpaikan kannalta. Ansioluetteloon ei saisi jäädä puolta vuotta pidempää aukkoa. Jos olet ollut työttömänä tai viettänyt välivuotta, kerro, miten olet tuolloin käyttänyt aikasi ja kehittänyt itseäsi.

Palkkatoive Työpaikkahakemuksessa esitetään palkkatoive vain, jos sitä on pyydetty. Omasta ammattiliitosta voi tarkistaa toimialan tai työtehtävän vähimmäispalkan tai palkkasuosituksen.

Työnhakijan muistilista

Työhakemus

3