Page 1

ALISON KASS Portfolio


PROFESSIONAL Family Room Addition Mid-Century Modern Addition By the Way Bakery New Orleans Arena Renovation South Market Parking Garage Haiti Master Plan

4 8 14 16 17 18

ACADEMIC Thesis: Placing Non-place Bayou Home Dance School CONSTRUCTION

22 28 32

Three Part House

38


PROFESSIONAL


Top: First Proposal Middle: Schematic Study after Addition Relocation Bottom: Final, Approved Scheme

Family Room Addition Firm: Mitchell Koch Architects Location: Hastings-on-Hudson, NY

A zoning variance was required for the family room addition on a corner lot in Hastings-onHudson, NY. Existing ledgerock on site was a major consideration in the location and structure of the addition. The initial proposal was located at the northeast corner of the lot -- encroaching two yards -- at the request of the clients. The zoning board asked us to reconsider the location. We relocated the addition to the northwest corner of the lot. The new, approved location works as an extension off the dine-in kitchen. 4


Top:Plot Plan Middle: ZBA Pres Drawing Bottom: Photo Right: Construction Plan

Project responsibilities included recording existing conditions, zoning analysis, client meetings and communication, 3D models throughout SD and DD, CDs, permit application, zoning board of approval application and presentation boards, and CA with supervision (AutoCAD, Beamchek, SketchUp Pro, Adobe Photoshop, Illustrator, and InDesign).

5


6


Above: Photo of Family Room Right: Photo from Oakdale Dr Below: Photo from Rear Yard Opposite Page: Section

7


Left: Site Plan Opposite Page: Top and Middle: Schematic Massing Studies Bottom: Final Scheme 8


Mid-Century Modern Addition Firm: Mitchell Koch Architects Location: Hastings-on-Hudson, NY The steep sloping site of this mid-century modern home was a major consideration in the design and structure of the family room and corridor addition. The family room, which will eventually become an in-law’s suite, is located at the front of the site per the client’s request. The circulation component, which leads from the elevated road down to the existing house, creates the spine of the house. It links the old and new and responds to the site -- a solid, panelized wall at the street level provides privacy, and vast windows provide views of the unique site down below. Project responsibilities included site planning and design, design charrettes, 3D model development in SD and DD phases, and CDs (AutoCAD, Google SketchUp Pro). 9


This Page: Construction and Finish Plan for 1st and 2nd Floor Opposite Page: Top: East Elevation Bottom: Section Looking West 10


11


12


Top: Cross-section thru Entry Bridge Bottom: Detail Plan of Entry Bridge Opposite Page: Top: Section thru Entry Canopy Bottom: Section thru Entry Bridge 13


Left: Exterior Render Below: Exterior Photo Opposite Page: Left, Top to Bottom: Interior Render, Construction Photo, Interior Photo Right: Plan and Elevation


By the Way Bakery Firm: Mitchell Koch Architects Location: Upper West Side, NYC The construction was fast-tracked for this bakery retail space on the Upper West Side of Manhattan. This is the second location of By the Way Bakery. The first, in Hastings-on-Hudson, was designed by Mitchell Koch Architects two years prior. MKA acted as the general contractor for this project. Project responsibilities included site feasibility studies, 3D model development from SD thru DD, 3D product design, millwork drawings, temporary window signage, client and consultant coordination, CA with supervision (AutoCAD, Google SketchUp Pro, Adobe Illustrator) 15


New Orleans Arena Renovation Firm: Eskew+Dumez+Ripple Location: New Orleans, Louisiana The New Orleans Arena renovation improves connectivity to the Superdome and marks the main entrance with a covered outdoor plaza that transitions to a generous indoor lobby. Suite and club level renovations, among other improvements, are included in the project. Assigned sole responsibility for the construction of the basswood, chip board and acrylic model. The proposal fits in to a high density foam model of the existing arena conditions and the context. Above: Aerial Top Left: View From Superdome Top Right: Southeast Facade 16


South Market District Parking Garage Firm: Eskew+Dumez+Ripple Location: New Orleans, Louisiana Located in the Central Business District of New Orleans, the design employs a pre-cast panel system that allows natural light into and views out of the structure. Commercial space is located on the ground level. The garage will primarily serve an adjacent apartment building. Assigned sole responsibility for the construction of a study model and mock-up in the design development phase. These were used as design and presentation tools.

Top: Aerial View Above: Scale Model and Mock-Ups of Corner and Panel Details 17


Top and Middle: Typical Cross Section of RN6 at Urban Centers Bottom: Typical Perspective View of Neighborhood

The Haiti Project Nonprofit: AIA Legacy, Inc. Location: Haiti The conceptual master plan created an urban strategy for seven communes that are connected across the North of Haiti by Route Nationale 6 (RN6). With a focus on water management, infrastructure and block organization, the intention was to improve quality of life by providing services and creating a sustainable environment. Working with a team, conceptualized and graphically illustrated each commune. (Adobe Photoshop and Illustrator, hand drawing) 18


Zoning Commune: Limonade

Road Infrastructure

Green Infrastructure

19


ACADEMIC


Placing Non-Place:

Establishing Identity in the Occupiable Threshold Tulane School of Architecture Master’s Thesis Advisor: Irene Keil Location: Philadelphia, Pennsylvania “If a place can be defined as relational, historical and concerned with identity, then a space which cannot be defined as relational, historical, or concerned with identity will be a non-place” (Marc Augé: Non-Places: Introduction to an Anthropology of Supermodernity). These nonplaces are spaces of transience -- they pass time. They are rarely considered worthy of design, and thus create pockets of leftover space in key urban corridors. How can placemaking of these spaces provide an opportunity to unite these ruptures in the urban environment, while marking the threshold that they create. This thesis explores how careful, site-specific strategies define the spaces above and below Philadelphia’s abandoned Reading Viaduct as a vital threshold. The intervention serves as a node along a path, a gateway to and shield for an elevated Viaduct Park and a (re)connection to the old Reading terminal. Non-places and residual spaces become places that promote urban and social cohesion.

23


Below: Site within Context Right: Section and Exploded Axon

Site The site is located in Central City Philadelphia, at the edge of the Callowhill West, Chinatown and Chinatown North neighborhoods, and more specifically at the site of the abandoned Reading Viaduct. The Viaduct was truncated in the 1960s, when the Vine Street Expressway was carved across central city. The historically significant landmark presents an opportunity to mend the urban fabric through place-making.

24


Right: Model, context buildings made by Chris Cox Below: Materiality/Pattern Diagram

Identity When the Expressway was built, the Viaduct was truncated. This broke the connection that the viaduct once had with the old Reading Terminal, that is now the Pennsylvania Convention Center. In order to suggest the connection of the rails to the terminal, the still existing railroad lines create a system for paths in the park. This translates in pattern and materiality. The treads of the rail lines create a rhythm on the path. These materials adapt to human scale, but suggest the circulation of the past. The system and materiality establish the identity of the park as an old industrial site. 25


Relation Along with its establishment in the greater urban context as a node within a network of parks, the apartment component of the program -- that sits above the park -- creates an opportunity for connection within the city through its use of views. Public space at the end of each hallway, expressed on the facade through glazing, provides views of historical parks and landmarks in the city.

Render of Park 26


Museum Wall Render

History The design educates the public of the site’s past by incorporating a museum wall. The wall presents images and brief text. This brings awareness to the historical significance of the site. The proportions of the bar and cafe mimic those of a typical box car. These elements align with the suggested rail paths, and remind the user of the site’s industrial past. 27


Below: Day Render Opposite Page: Top: Main Floor Plan Middle: South Facing Elevation Bottom: North Facing Elevation


Bayou Home Tulane School of Architecture Studio Project Location: St. Bernard, Louisiana Elevated a required 20 feet above sea level, the greatest challenge was to connect the house to the ground. A mid-level porch serves as this transition. A solid mass holds four bedrooms. The public space is open for cross ventilation. Orientation minimizes solar gain and maximizes northern exposure. A south facing, sloped roof accommodates solar panels. Plantings diminish erosion and provide privacy. 29


Southern Sun Northern Sun

Solar Panel

Above: Open Living Space Right, Top: Passive Strategies Middle: Structural Model Bottom: Intermediate Porch Opposite Page: Site Plans

30


wax myrtle

wax myrtle

privacy, shade

privacy, plant wall

phragmites

stabilize soil

bougainvilleia color, natural s

citrus trees

color, fun

31


Dance School Tulane School of Architecture Studio Project Location: Paris, France

Top: Site in Context Middle: Aerial Bottom: Approach Opposite Page: Elevation

The dance school is designed to promote interaction by keeping the main programmatic components open. Dance spaces are highlighted on the facade with curtain walls. Transparency allows for views across the circulation core and into other dance spaces. Classrooms and other support components of the program sit behind a facade of operable metal panels. 33


THEATERS

34

STUDIOS

CORE


Top: Sectional Sketch Bottom Left: Typical Plan Bottom Right: Long Section Opposite Page: Left: Main Entrance Right, Top: Studio Organization Right, Bottom: Dance Studio 35


CONSTRUCTION


Three Part House Tulane URBANbuild Design/Build Studio Under the direction of Byron Mouton, AIA; in collaboration with bild DESIGN llc. Location: New Orleans, Louisiana URBANbuild is a year long design/build program at Tulane University. Fifteen students, myself included, participated in the second semester of the program -- a full time construction studio. An affordable residential prototype was built in Central City, a low-income neighborhood in New Orleans. The home is now occupied by a resident of the community. 38


Left: Progression Images Below: Finished House Opposite Page: Drawings by Fall URBANbuild Design Semester Top: Sectional Perspective Bottom: Floor Plans

39


The three part house responds to the dense urban fabric of the neighborhood through the design of a generous front porch and rear porch. The strategy also introduces a side courtyard -- inviting natural light and providing immediate access to ‘contained’ green space. Living, eating and sleeping spaces are divided into three distinct volumes clustered around this garden. The front and rear covered porches act as extensions of the interior spaces and provide ample cross ventilation.

Above: Courtyard Right: Process Images 40


Clockwide from Bottom Left: Front Facade, Courtyard, Entrance, Custom Mirror, Entrance from Above, Courtyard

41

Portfolio  
Portfolio  
Advertisement