iFlesberg - Vinter 2020

Page 1

No. 1

iFlesberg

VINTEREN 2020

www.iflesberg.no

1 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020


FOTO: OLA FOSSHAUG

2 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020

www.iflesberg.no


Leder

Ansvarlig redaktør Janne Schumann Redaksjon Oddvar Garaas Jon Gjæver Pedersen Astrid Tveiten Kari Tveiten Merethe Halland Ola Fosshaug Andre bidragsytere Henrik Foss Trond Weseth Forsidebilde Ola Fosshaug Grafisk design Camilla Walaker v/ Akari AS Trykk Zoom Grafisk AS Opplag 6000

De gode historiene Det er hyggelig å presentere første utgave av magasinet iFlesberg. Flesberg kommune, i samarbeid med Lampeland næringsforum, står bak det magasinet du nå sitter og leser i. Siden dette er første utgave må vi prøve oss litt frem på form og innhold. Vi tar derfor gjerne imot innspill på hvordan dere som lesere opplever det, og hva som er nyttig å ha med i kommende utgaver. Planen er at det skal bli 3-4 utgaver i året. Alle fastboende i Flesberg kommune har fått magasinet tilsendt. Det er også lagt ut på steder der folk ferdes, både nede i bygda og oppe på fjellet. Alle artiklene, og litt ekstra innhold vi ikke hadde plass til, ligger også på nettsiden til magasinet, www.iflesberg.no, blant annet en oversikt over åpningstider i vinterferien. Tanken bak magasinet er å fortelle de gode historiene i Flesberg. Dette gjør vi gjennom interessante artikler og intervjuer med folk som har Flesberg som bosteds- eller hyttekommune. I tillegg ønsker vi å informere om det som er av tilbud og aktivitet, både i bygda og på fjellet. Har du tips til historier vi bør fortelle, eller vet om noe som skjer? Ta kontakt med Janne Schumann på mail: janne.schumann@flesberg.kommune.no

God lesing! Oddvar Garaas ordfører, Flesberg Kommune

www.iflesberg.no

3 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020


TEKST JANNE SCHUMANN | FOTO JANNE SCHUMANN

Flesberg - et aktivt lokalsamfunn

Aktivitetskoordinator Henrik Foss (26) setter seg ned på huk ved bålplassen på Stevningsmogen. Fyrstikkene er fuktige i dag, og lite samarbeidsvillige. Med nok never, nyspikket opptenningsved og en god dose innsats gir veden til slutt opp og blir til et sprakende bål. Deigen til pinnebrødene er klar, og nå er det bare å vente på barna.

4 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020

www.iflesberg.no


Gratis aktivitetstilbud til alle barn Like etter kommer de hoppende og løpende på det glatte januarføret. Lufta fylles av barnelatter, ivrige og engasjerte samtaler, og nysgjerrige spørsmål. I dag er hele SFO invitert med ut på aktivitet, men vanligvis er tirsdager forbeholdt barn fra 1. og 2. trinn. Alle barn og unge på Flesberg skole har fått tilbud om å delta på én gratis aktivitet i uka gjennom midler fra Aktive lokalsamfunn. Innad i kommunen har mange barn lang reisevei, og familien er ofte avhengig av bil for at barna skal kunne delta på aktiviteter på kvelden. Ved å tilby et gratis aktivitetstilbud rett etter skoletid, håper kommunen å forebygge utenforskap.

Lars Ravnaas Tonby (9)

Skattejakt er noe av det morsomste, for da ble vi bedre til å tenke med hue etterpå.

I dag er det bålkos, pinnebrød og frilek på agendaen. Barna flokker seg rundt bålet, og flere vil hjelpe Henrik med å legge brøddeig på rista over flammene. Mange er allerede på vei ned akebakken i full fart, mens andre tar turen inn i skogen på oppdagelsesferd. Tilbudet om å delta på aktivitetene startet høsten 2019, og det ble raskt populært blant barna fra 1 til 6. trinn. På spørsmål om hva som har vært den morsomste aktiviteten så langt, er flere av barna samstemte. «Skattejakt» svarer Lars Ravnaas Tonby (9) raskt, «for da ble vi bedre til å tenke med hue etterpå». Rappellering er også én av favorittaktivitetene, sammen med forskjellig ball-lek, stafetter og frilek i den nye idrettshallen på skolen.

Samarbeid og mestring Henrik er imponert over hva de får til og er opptatt av å gi barna tillit. I idrettshallen har barn fra 8 år og oppover ansvar for å sikre hverandre mens de rappellerer – under kyndig veiledning. Både å sikre og rappellere gir barna stor mestringsfølelse og stolthet. I tillegg skal de samarbeide ved å hjelpe hverandre av med selen etter rappelleringen, og ikke minst rydde opp etter aktivitetene. I høst har Henrik brukt aktivitetene til å bli kjent med barna på de ulike trinnene. Han forsøker å skape trygge og gode relasjoner til hvert barn.

Sjakk, marshmallows og LAN Det er ikke bare fysisk aktivitet som inngår i tilbudet, også aktiviteter som sjakk og grilling av marshmallows er på timeplanen. Målet er at tilbudet skal ha så lav terskel at alle kan delta. Det er ingen påmelding, og dersom barna er slitne eller har lyst til noe annet en dag, står de fritt til å gjøre det. Det viktigste er å skape trygge, sosiale møteplasser der det er rom for alle.

I vår planlegger Henrik mer uteaktivitet. I tillegg kommer lokale lag og foreninger til å delta ved å lede barna gjennom aktivitetene de tilbyr. På planen er også en større innsats rettet mot 7. til 10. trinn som ikke har latt seg engasjere av tilbudet så langt. Henrik tenker å satse på større enkeltarrangementer fremfor ukentlige aktiviteter, og la ungdommen selv bestemme innholdet. Ungdomsrådet er i gang med å planlegge innholdet i et større LAN-event i Flesberg hvor Aktivt lokalsamfunn bidrar som en ressurs, sammen med andre aktører i kommunen.

Pinnebrødene er nå passe svidd, og barna har samlet seg rundt Henrik for en smakebit. De første barna blir hentet av foreldrene sine, mens resten av barna koser seg i akebakken og rundt bålet en stund til. Deretter vender de nesa tilbake til SFO og videre hjem etter en lang skoledag. Noen skal videre på organiserte aktiviteter, men for mange av dem er allerede dagens aktivitet unnagjort.

Dette er aktivt lokalsamfunn Flesberg kommune har ansatt Henrik Foss i en prosjektstilling som aktivitetskoordinator. I tillegg til å bidra med faste aktiviteter for barn og unge, er også Aktivt lokalsamfunn med som bidragsyter for andre aktører i kommunen hvor aktivitet er formålet. Mål: skape aktivitet blant barn og unge. Aktivitetene skal · ha lav terskel for deltakelse · kreve lite ressurser · være gratis · skape mestringsopplevelser · være en kombinasjon av idrett, lek, friluftsliv og kultur · bidra til å forebygge utenforskap · skape trygge, sosiale og sunne møteplasser

www.iflesberg.no

5 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020


Næringsliv

TEKST OLA FOSSHAUG | FOTO TERJE PETTERSEN

Fagerfjell skisenter Et skisenter for folket I 1969 begynte den første skiheisen på Fagerfjell å frakte skiglade mennesker opp mot høyfjellet på Blefjell. Skiheisen ble bygget av Landsorganisasjonen i samarbeid med lokale grunneiere. Målet var å skape et feriested for folk flest. LO solgte seg ut av skisenteret, men dette stoppet ikke utviklingen på Fagerfjell. Den første skiheisen var ikke særlig egnet for de aller minste, derfor ble det bygget et eget anlegg for å tilby alpinkjøring til barna. Videre utvidet skisenteret med en ekstra heis for å sikre driftssikkerhet og økt kapasitet. Selv om det har skjedd mye de siste 50 årene, er det en ting som ikke har endret seg på Fagerfjell, målet er å være et sted for folk flest. Skikroa – fra varmestue til restaurant Den siste store investeringen i Fagerfjell Skisenter ble foretatt i 2016, da fikk skikroa et etterlengtet løft. Tidligere var kroa kun en varmestue med enkel servering, men i dag er kroa en restaurant med variert meny, deriblant kokkens hjemmelagde «Fagerfjellburger.» Alf Storebaug, daglig leder siden 1983, holder i dag god orden på et skisenter med tre heiser, og sju nedfarter for alpin. Hovedløpa er opplyst, og her er det kveldskjøring hver fredag i vintersesongen. I tillegg til alpinkjøring er det muligheter for å leie spesiallagde kjelker, som blir dratt opp av t-kroken. Det er to egne løyper som er kun for kjelkekjøring. For de som ønsker aktiviteter i roligere tempo kan Fagerfjell tilby milevis med skiløyper, som blir kjørt opp hver eneste helg. Uansett om du ser etter et godt måltid, en fin skitur, en heftig aketur, eller et godt gammeldags afterskiparty, er det alltids muligheter på Fagerfjell.

Informasjon om åpningstider i butikker og på serveringssteder i vinterferien finner du på www.iflesberg.no.

6 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020

www.iflesberg.no


Åpningstider

Kro

Avviker i vinter- og påskeferie. Åpningstider annonseres da på skisenterets facebooksider.

Fredag: kl. 14.00 - 21.00++ Lørdag: kl. 10.00 - 21.00++ Søndag: kl. 10.00 - 16:30

Skiheis

Skiutleie

Fredag: kl. 17.00 - 20.00 Lørdag - søndag: kl. 10.00 - 16.00

Utleie av alpinutstyr, snowboard og utlån av hjelmer.

Bakker

Adresse

Skiheiser: 3 Nedfarter: 7 Akeløyper: 2 Lengde heistrekk: 650 meter Lengde nedfart: 800 meter

Fagerfjell skisenter Skisentervegen 3620 Flesberg

www.iflesberg.no

7 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020


Folk i bygda

5 på fjellet I denne spalten vil vi i hver papirutgave presentere én på fjellet, eller én i bygda. Les om de fire andre på www.iflesberg.no.

Henriette P. Lehmann 42, Horten Hvilket forhold har du til Blefjell? Jeg har vært på Fagerfjell litt til og fra siden 1994, men for 2 år siden fikk vi egen hytte og etter det er vi her oppe så fort vi har mulighet, både sommer og vinter. Nå skal vi etterhvert igang med å bygge ny hytte, så det kommer ikke til å bli mindre fremover.

FOTO: OLA FOSSHAUG

Hva er det beste med Blefjell? Det beste med Blefjell er nærheten til sentrale østland, milevis med skiløyper på vinteren og stort utvalg av turmuligheter også sommerstid. Blefjell gir i liket med andre fjell ro i kropp og sjel.

Hva er Blefjells bortgjemte perle? Jeg er ikke godt nok kjent til å vite om noen bortgjemte perler, men har tro på at jeg finner mine egne perler på sikt. Hvilken årstid er best på Blefjell, og hvorfor? Vinteren er min favoritt; kort vei hjemmefra til skikkelig postkort-stemning. Skiturer i fjellet og peiskos innendørs er energigivende, rett og slett. Hva kunne gjort Blefjell enda bedre? Flere merkede løyper, og flere stier i fjellet som egner seg for løping. FOTO: PRIVAT

8 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020

www.iflesberg.no


FOTO: OLA FOSSHAUG

www.iflesberg.no

9 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020


TEKST JANNE SCHUMANN | FOTO JAN CORNELIS TREFFERS

Flesbergs nye svømmehall Den topp moderne svømmehallen på Stevningsmogen er en del av «Skattekista» som i tillegg til svømmehall inneholder skole, bibliotek og idrettshall. Mange faste svømmere Bassenget åpnet for publikum i slutten av november 2019 og har vært godt besøkt siden det. Bygdas befolkning omfavner det nye tilbudet, og det har allerede blitt mange faste gjester. Aktivitetskoordinator på Skattekista, Merethe Halland, kan fortelle at de har solgt mange års- og halvårskort i tillegg til salg av enkeltbilletter. Aktiviteter i svømmehallen For barn og unge er det mange leker tilgjengelig i svømmehallen. I tillegg til stort utvalg av dykkeleker og flyteleker, har svømmehallen en «wibit climb» med en liten klatrevegg og sklie som kan plasseres ute i bassenget. Merethe Halland ser store muligheter for å involvere lag og foreninger i aktivitetene i hallen, og har mange ønsker og planer på agendaen. Hun ramser opp aktiviteter som babysvømming, discosvømming, hinderløype på vannet, svømmeklubb og rehabilitering i den varme delen. Hva som blir noe av, og hva som blir

10 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020

www.iflesberg.no


Flesberg svømmehall Bassengstørrelse: 21 x 25 meter. Dybde: 2 meter. En del av bassenget har hev/senk-bunn med skillevegg til resten av bassenget. Her er som regel dybden 90 cm. Temperatur: 29-30 grader. Tirsdager og fredager varmes hev/senk-delen opp til 34 grader. Badstue: Felles, med inngang fra hver garderobe. Butikk: Salg av badetøy, svømmebriller og leker.

Åpningstider Mandag - fredag: kl. 16.00 - 20.00 Lørdag - søndag: kl. 10.00 - 16.00 Morgensvømming tirsdag og fredag: kl. 06.15 - 08.00

Billettpriser Voksen, enkeltbillett: kr. 80,Barn/honnør, enkeltbillett: kr. 40,stående som ideer på blokka, er avhengig av ildsjeler, finansiering og ønsker fra brukerne. Vannaerobic som prøveprosjekt En av ideene som nå resulterer i et prøveprosjekt er vannaerobic, med Fysioterapeut Elin Tormodsgard som instruktør. Prøveperioden er på seks onsdager, se Skattekista sin facebookside for datoer og tider. Det er ingen påmelding for å delta, men det koster 100 kroner for inngangsbillett til svømmehallen, mot 80 kroner til vanlig.

Skattekista – åpen dag: 15. februar kl. 11.00 – 14.00 Vil du prøve rappellering, turn, koding, løpe hinderløype, skyte på skytebanen eller besøke svømmehallen gratis? Aktivt lokalsamfunn ønsker å vise frem alle mulighetene flerbrukshuset og området rundt har å by på, og arrangerer åpen dag på Skattekista med masse morsomme aktiviteter for hele familien. Se www.iflesberg.no for fullt program og mer informasjon.

www.iflesberg.no

Barn under 4 år: Gratis Morgensvømming: kr. 50,Familiebillett (2 voksne + opptil 3 barn): kr. 200,Årskort/halvårskort, voksen: kr. 3000,-/1600,Årskort/halvårskort, barn: kr. 1500,-/800,Klippekort, 10 klipp, voksen: kr. 700,- (prøveprosjekt frem til sommeren) Klippekort, 10 klipp, barn/honnør: kr. 350,- (prøveprosjekt frem til sommeren)

Adresse Numedalsvegen 2022, 3623 Lampeland. Anlegget ligger på «Stevningsmogen fritidspark».

11 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020


TEKST JANNE SCHUMANN | FOTO JANNE SCHUMANN

Bygda som tør å satse 30. mai 2018 ble det splitter nye vannverket i Svene offisielt åpnet. Fire hygieniske barrierer sørger nå for at vannet er gullende rent og fritt for kjemikalier. Kapasiteten ble også sterkt forbedret. Byggingen av nye Flesberg skole og det nye boligfeltet Lampeland Øst hadde ikke vært mulig uten det nye kommunale vannverket.

12 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020

www.iflesberg.no


Etterslep i hele Norge

Svene - vannverkenes Rolls Royce

Samtidig som vannverket ble åpnet, skrev avisene flere artikler om det store etterslepet på vann og avløp. «Gamle rør kan koste 280 milliarder de neste 20 årene» kunne vi lese i VG 8. mai 2018. Drøyt ett år senere smalt det i Askøy kommune. Over 2000 personer ble syke, og 2 mistet livet etter sykdomsutbruddet som skyldtes forurenset drikkevann. I en artikkel publisert av Aftenposten 18. juni med etterslep som tema, kunne vi lese at politikerne på Askøy innrømmet utsettelse av VA-prosjekter på grunn av frykt for avgiftsøkning. I etterkant av sykdomsutbruddet har det vært mye oppmerksomhet rundt kvaliteten på VA-anleggene i Norge, og prisen for oppgraderingen på landbasis ble oppjustert til 390 milliarder kroner. Dette viser en rapport fra Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), utgitt høsten 2019.

Vannet i Svene hentes ut fra to løsmassebrønner, plassert på Storøya ute i Numedalslågen, der løsmassene sørger for første rens allerede før vannet når vannverket. Spalting av oksygen til ozon er første prosess inne i vannverket. Ozonen tilsettes deretter vannet for å drepe bakterier. På vei inn i én av de to store tankene, passerer vannet gjennom et sandfilter som fjerner eventuelle partikler. Deretter tilsettes marmor for å justere PH’en før vannet når rentvannstanken. Siste barriere før vannet sendes til høydebassengene i Svene og Lampeland, er UV-stråling for å sikre at det ikke er noen gjenlevende bakterier.

For 2020 har politikerne i Flesberg vedtatt en økning på vannavgiften med 22 %. Hovedgrunnen til økningen er byggingen av nye Svene vannverk, men i tillegg jobbes det med utskifting av gamle vannog avløpsrør, og hovedplanen for vann og avløp fra 2014 har en lang prioriteringsliste med tiltak som skal gjennomføres før generasjons-investeringene innenfor VA-sektoren er ferdigstilt.

Vannverkenes Rolls Royce.

«Flesberg vil ikke være dyrere enn andre småkommuner på sikt. Vi har sett behovene og begynt å gjøre noe allerede nå, og derfor øker gebyrene. Andre kommuner velger kanskje å leve med risikoen utdaterte vannverk og ledningsnett gir. På den måten kan de utsette avgiftsøkningen noen år», forteller en engasjert ordfører, som er stolt av investeringene og utbyggingene som er vedtatt i kommunen.

Økte avgifter landet rundt

Kontrastene mellom det gamle og det nye vannverket er stort. Da det skulle bygges nytt, ble det valgt et anlegg uten bruk av kjemikalier. Tidligere ble det tilsatt kaustisk soda, eller lut, for å rense vannet og regulere PH’en. Uten automatisert dosering har det vært tilfeller der feildosering av lut har ført til for høy PH. Resultatet på ett og annet kjøkken ble grønn blåbærsaft. Med nytt vannverk slipper vi risikoen for dette, og det brukes ingen kjemikalier i prosessen. Helautomatisering gjør at høydebasseng, vannverk og pumpestasjoner snakker sammen og sender ut mer vann når det trengs. Drifta handler nå mest om overvåking, der alle deler av vannforsyningen er utstyrt med sensorer som sender ut varsel dersom noe er som det ikke skal.

Oppgraderingene fortsetter Det videre arbeidet med fornying fortsetter med oppgradering for renseanlegget i Flesberg og ny vannforsyning i Lyngdal. I løpet av våren planlegges det byggestart for nytt renseanlegg i Svene. I tillegg er det planlagt flere investeringer i årene fremover som sørger for at vann- og kloakkhåndteringen i kommunen vil være god, og viktigst av alt sørge for rent og trygt drikkevann til alle abonnenter.

Flesberg er ikke alene om økte avgifter. Aftenpostens artikkel refererer til rapporten «Finansieringsbehov i vannbransjen 2016 – 2040» som er utarbeidet av interesseorganisasjonen Norsk Vann. I rapporten estimeres det at avgiftene på vann- og avløp vil mer enn dobles på landsbasis frem mot 2040.

www.iflesberg.no

13 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020


Arrangement

TEKST OLA FOSSHAUG | FOTO OLA FOSSHAUG

Bleløpet

– et turrenn uten tidtaking i flott naturlandskap I midten av mars, når man kjenner sola begynner å varme igjen, arrangerer den ivrige gjengen i Flesberg Idrettslag det tradisjonelle Bleløpet; et turrenn med utgangspunkt fra Fagerfjell om Gunnulfsbua, Vasshølet, Krøklakrysset, Sandtjern og tilbake til startpunktet. Løypeprofilen på det ca. 27 km lange turrennet er bratt i starten, men etter Vasshølet flater det ut.

Bleløpet er et lavterskeltilbud, og passer for alle fra 6-7 år og opp til langt over 80 år. De fleste som går Bleløpet fyller sekken med smurte brødskiver, appelsin, godt med varme- og kald drikker og selvfølgelig rikelig med kvikklunsj. På Bleløpet er målet å gjennomføre, og ingen følger med på tidene som blir brukt. Er været flott, ser man at de fleste deltakerne tar seg velfortjente matpauser langs løypa, her er det ingen som har det travelt. Og i mål venter den alltid serviceinnstilte gjengen fra Flesberg Idrettslag.

Bleløpet ble arrangert for første gang i 1966 eller 1967, dette strides det fortsatt om. Løpet har naturlignok blitt avlyst noen få ganger pga. tidlig vår eller for mye vind i fjellet. I år vil Bleløpet bli arrangert for 48. gang! For å finne deltakerrekorden må vi helt tilbake til 1982, da var det hele 982 deltakere med i rennet. De seneste årene har det ligget på mellom 200 og 300 deltakere.

Kanskje er 2020 året for en skikkelig oppsving for Bleløpet?

Bleløpet 2020 14. og 15. mars. Påmelding ved oppmøte på Fagerfjell skisenter mellom kl. 09.00 – 12.00. Voksne: kr. 200,Barn: kr. 100,-

14 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020

www.iflesberg.no


www.iflesberg.no

15 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020


FOTO: OLA FOSSHAUG

www.iflesberg.no 16 | iFlesberg No. 1 - vinter 2020

www.iflesberg.no


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.