Page 1

Architecture Portfolio Andrew John Kern 2009 - 2014


Table of Contents Projects Live. Work. Birmingham.

05

Installation Manipulation

15

Healing Boston

21

Reviving Downtown Birmingham

Renovating Fulton County Central Library Designing a Children’s Hospital in a historic setting

Lagniappe Revealing Vermeer

31

Rain Gardens for the Boykin Center

33

Unveiling a single Vermeer painting Transforming the Boykin Center’s ecological footprint

Professional Work Hinson + Dagg Architects

37

Lay Lake Residence

Contact Resume

41


Projects “The reason is, and ought to be, a slave of the passions.” – David Hume


Live. Work. Birmingham.

Multi-Use Building in Birmingham, Alabama

The Birmingham Board of Education building occupies a prime location at the corner of Park Place and 20th Ave, south of Linn Park in Birmingham, Alabama. Linn Park is the political and cultural center of the city, encompassed by public buildings which include: Birmingham City Hall, Jefferson County Courts, and Birmingham Museum of Art. Birmingham suffered heavily from mid-century urban flight, which desolated the downtown area. This project reinvigorates the downtown by bringing life and activity to the urban core. A multi-use building comprised of retail, residential and commercial spaces is proposed, which becomes the catalyst for a city updating its image.

5

Live. Work. Birmingham.


Social Propinquity Taking full advantage of the site’s close proximity to Linn Park the public programs lie along the perimeter of the building. Large operable doors bring passing pedestrians and the buildings inhabitants into closer social propinquity engaging the city in a tangible manner.

7

Live. Work. Birmingham.


Commercial Level (Ground Floor) 8


Loft Floor (Second Floor) 9

Live. Work. Birmingham.


Studio Floors (Third + Fourth Floor) 10


2

1

Urban Connection The recent desire of young professionals to live in urban areas has grown in the last decade; this proposal fulfills this desire for urban living. The remodeled Board of Education Building will feature a cafe and bar, which open directly on to the street surrounding Linn Park. Along 20th Street, a row of commercial spaces are proposed, gaining access to an active urban corridor above which a variety of housing is perched. The most recognizable of these are the lofts; their large operable walls open to cover the porch and the sidewalk below, immediately engaging the city life. Smaller apartments lie above with terraces overlooking the street, adding another layer to the street edge.

11

Live. Work. Birmingham.


12


13

Live. Work. Birmingham.


14


Installation Manipulation

Renovating Fulton County Public Library

Manipulation of light and sound through the use of systems installations is both a cost effective and minimally invasive way to improve the interior of Marcel Breuer’s Fulton County Public Library. The library is a massive concrete structure, with deep floor plates, and a total of seven windows, which significantly restricts the amount of light able to penetrate the interior space. Utilizing a system of installations can be a repeatable technique to save architecturally significant buildings from wasteful demolition.

15

Installation Manipulation


Acoustics Acoustically tempering a space to pervade a certain behavioral suggestion allows the form and style of the space to break from the usual library dĂŠcor and focus on the needs of the patrons. The proposed remodeling of the Fulton County Central Library would maintain the eleven foot ceiling height in all of the reading areas, while the ceiling height in the circulation spaces would be raised an additional six inches. With metal screens replacing the ceiling tiles in the raised circulation portions, the visual ceiling height will be greatly increased, providing clear contrast of the two spaces. The floor material changes as well the circulation zones will be polished concrete and program areas carpet. This will mark a distinct acoustical difference between zones.

Ceiling Screen Acoustics and Lighting

Core

Reading Nooks & Business Periodicals

Interactive Walls

Circulation & Technology

A E

B

C

D

Sun Walls Circulation & Light Reflection

Ca rn eg i

eS

t.

Flooring

Program & Circulation

th

rsy Fo

Precedent: Understanding Stairs as Sculpture - St. John’s Library, Marcel Breuer

17

Installation Manipulation

St.

Installations Exploded Axonometric


Third Floor

Metal Screen

Polished Concrete

High PAR Carpet

White Plaster

The metal screen is raised six inches above the existing ceiling and is open to the existing contents housed in the floor above. This adds visual height to the otherwise very low ceiling height.

The durable reflective nature of polished concrete is capitalized on in its use in the major circulation zones. These qualities allow for light that does reach the center of the space to be used to its fullest capacity.

Durable High PAR Carpet can stand up to the constant flow of people. Furthermore, the carpet acts as a sound dampener, which will define space, program and activity both visually and acoustically.

The clean white plaster covers most of the vertical surfaces; allowing for the reflection and the visualizing of light throughout the space, which lends to a brighter appearance of the floor plate.

18


Light

Light Retention Comparison

Light retention is a key part of the Fulton County Central Library’s future. Restraining from cutting holes in Marcel Breuer’s opaque monolithic façade, a system of “sun walls” is installed increasing the daylighting effect of the scarce windows available. These tall slender walls reflect sunlight deeper into the space, allowing more visual access to natural light. They also create an energetic set of visual experiences which utilize the natural light and its dynamic properties as a way of creating a place that is constantly changing in space and appearance. Electing to use thin tubular furniture increases the amount of reflective surfaces and further reduces any light obstruction in the space.

Precedent: Light Qualities across a surface - Christ Church Lutheran, Eliel Saarinen

19

Installation Manipulation

Straight Wall Luminosity Limit

Late Curve Luminosity Limit

Task lighting over workspaces allows for efficient lighting that does not washout the effect of natural light.


Third Floor

Spoleto Chair Ufficio Tecnico

Tuxedo Bench Bassom Fellows

Wassily Chair Marcel Breuer

LC2 Le Corbusier

The light Spoleto Chair compliments both the Wassily Chair and the LC2 without detracting from them. Used as the standard desk chair, it is comfortable, but does not lend itself to lounging due the lack of armrests.

A clean lined piece, the Tuxedo Bench is utilized in a multi-functional role in the furniture layout. The multi-directional nature of the piece is used to span seating groups allowing the groups to merge, separate, or create a low barrier giving the inhabitants of the space some “protection” from the circulation routes.

The Wassily Chair is utilized as a light “sculptural chair”; thereby, placing it at the end of the furniture groupings gives an inviting entrance. The chair’s thin silhouette is less visually impeding than its counter-part, the wall-like LC2.

The LC2 is visually opaque making it the ideal piece to define space where a wall would be too cumbersome. Thus its use in the proposal is to create smaller social spaces in an otherwise overwhelming floor plate.

20


Healing Boston

Designing a Children’s Hospital in a historic setting

Reconnecting Boston’s Downtown and North End Neighborhood is integral to heal the scar left by Interstate I-93; an interstate that once strangled and fragmented Boston’s dense urban core. Using Kevin Lynch’s theories about landmark buildings, landscape buildings and imageability, the proposal for Boston Children’s Hospital is a dynamic: it reacts to its site and context by changing character according to the viewer’s location and perspective.


I-93 Corridor Green Way North End Neighborhood

Urban Imagability Viewing the hospital from downtown, one is presented with a contemporary glass façade etched with multilingual text. However, viewing from the North End neighborhood, one only sees a continuation of classic building heights and materials; this face of the building melds into the existing historic urban landscape. The rotation of the glass portion of the hospital aligns itself with Boston’s downtown grid, while the rest of the building supports the historic grid of the North End, mediating the collision of the two grids and healing an urban scar.

Site

Faneil Hall

Boston City Hall

Downtown Boston

23

Healing Boston


24


Text and Architecture Hospitals accommodate the masses, are required to heal the masses and therefore, they must be accessible to the masses. Accessibility means more than unlocked doors and meeting ADA compliance; instead, it means becoming a place for all people, of all cultures and all languages. The facade of the hospital is created by compiling the word “hospital� and its direct translation for over 36 languages. These characters create a field etched into the glass, forming a facade that shades the occupants, and also explicitly identifies the building’s functionality. This notion of clarity and accessibility is further exemplified by the design of the atrium to increase speed and efficiency; as matters of life and death are faced here every day. 25

Healing Boston


26


Lagniappe “We are called to be architects of the future, not its victims.” – R. Buckminster Fuller


Revealing Vermeer

Sequencing a single Vermeer painting

Johannes Vermeer is a 17th century Dutch painter whose scenes of domestic life are world famous, due to Vermeer’s emphasis on the qualities of light. This gallery is designed to house one of his greatest works: The Art of Painting. The perceivable depth of this painting was a major influence on the design of the space. Envisioning the gallery as a sequence which “unveils” the painting on approach, bringing the inhabitant into a physical conversation with the painting. An even soft light emanates from a double curtain wall system, which uses stretched fabric in-between to achieve this effect. Contrasting this light wall is a wall of stacked stone creating natural shadows and a physical curtain to mirror Vermeer’s painted work.

31

Revealing Vermeer


32


Rain Gardens for Boykin

Transforming the Boykin Center’s ecological footprint

The Boykin Community Center is situated on the Saugahatchee Watershed. This watershed was cited as a polluted water source by the EPA and in need of a hydrological intervention to improve the area’s water quality. The Green for Life Project focused on the use of Low Impact Development (LID) methods to mend the hydrological situation without large alteration to the existing building and site. Education of local citizens on sustainable practices was accomplished with the help of grant funding provided by SWAMP and Auburn University faculty Charlene LeBleu and Rebecca O’Neal Dagg.

33

Rain Gardens for the Boykin Center


Green For Life Achievements & Honors Alabama Chapter of American Planning Association Outstanding Student Team Project Award 2011 Alabama Chapter of the American Society of Landscape Architecture Best Community Design Award: Student Team 2011 National Case Study for Green Infrastructure Stormwater Management & Outreach National ASLA recognized project


Professional Work “I do not write, I build” – Alvar Aalto


Lay Lake Residence

Hinson + Dagg Architects

On a thin gently sloping piece of property, which lies along the shore of Lay Lake in central Alabama, will be this three bedroom, two bath house. Long and slender, this home will take full advantage of day lighting qualities. A wooden slat screen will mask the northern facing portion of the home, shading it from the harshness of the Alabama sun. The client requested that the main living portion of the house be located on the first floor; the deck, living room, kitchen and master suite are all located there in that order. The garage and boat launch is accessed via stairwell, which runs through the center of the house. On the second floor is two bedrooms and a bath for guests.

37

Lay Lake Residence


38


Contact “Integrity is the ability to stand by an idea.” – Ayn Rand


Andrew John Kern 43 Wingspan Dr. The Woodlands, Texas, 77381

Education Auburn University — Auburn, Alabama Bachelor of Architecture Wetumpka Museum Competition Finalist (Out of 65) Dean’s List - 3.45 GPA Auburn University Heritage Scholarship Recipient Enrolled in Sustainable Design and LEED GA Accreditation Bachelor of Interior Architecture Minor in Business

Arkansas Rome School

The Woodlands High School — The Woodlands, Texas 3.75 GPA Lettered in Academics, Football, Hockey and Rugby

2009 – May 2014

2012 2005 – 2009

Professional Experience

Hinson + Dagg Architects — Auburn, AL

2013 – Present

Intern Architect: Working directly with firm partners to design local residences. Crafting both physical and computer models, creating plans, sections and elevations using multiple mediums.

Work Experience

Green for Life Project — Auburn, Alabama

Student Director: Project duties included management of students and volunteers to upgrade Boykin Community Center and grounds. Installment of rain gardens, bioretention cells and cisterns creating a site sensitive to hydrological systems. Alabama Chapter of American Planning Association Outstanding Team Project Award Alabama Chapter of the American Society of Landscape Architecture Best Community Design Award National ASLA recognized project YMCA Camp Kon-O-Kwee — Pittsburgh, Pennsylvania Counselor: Served as a counselor at YMCA Camp Kon-O-Kwee, a camp which works with youth in an adventurous, constructive environment. Duties included coordination with other divisions, leadership of counselors and campers and accurate assessment of campers and counselors-in-training.

Skills

Computer Proficiencies: AutoCAD, Adobe Suite (Photoshop, Illustrator, InDesign), Revit, Rhino, Google Sketchup, Microsoft Office, Ecotect, Podium

Craft Proficiencies:

Drafting, Hand Rendering, Sketching, Laser Cutter and Physical Model Construction

2009 – 2010

2005 – 2009


Email: archikern@gmail.com Phone: 713.598.9733 Website: andrewkernarchitecture.com

Activities AIAS Member AIAS Social Committee: Planning social events for Auburn AIAS. Beaux Arts Ball Coordinator AIAS Mentor Program: Developing mentors for incoming freshman.

Auburn University Rugby Team

Starting Lock (5): Played for the Auburn University Division II Rugby Team.

Beat Bama Food Drive

Architecture Subcommittee: Worked on the “War on Hunger” for the College of Architecture, Design and Construction at Auburn University. “Can-struction” Committee Member: Organized the “Can-struction” project, a fundraising event creating models using donated cans.

Historic Preservation Guild Volunteer

The Segrest Law Office and Cartwright-Johnson Mansion: Re-roofed the CartwrightJohnson Mansion and assisted with renovations. Magnolia Avenue House: Interior demolition and bracing.

Saint Anthony of Padua Habitat for Humanity Volunteer

Conroe, Texas: Built a ceiling for the front porch, finished siding, sealed windows, and built roof gutters over winter break.

Saint Anthony of Padua Food Pantry

2009 – 2014 2014 2009-2013 2012

2010-2012

2011

2007-2009

The Woodlands, Texas: Shipped, sorted, logged and bagged supplies for the dependents.

References Christian Dagg RA, AIA, LEED 334.332.3227 Founding Partner, Integrated Design & Construction Chair dagg.architect@gmail.com Kevin Moore RA, AIA, LEED 334.844.5545 Assistant Professor khm0002@auburn.edu Randal Vaughan RA, NCARB 404.542.3822 Adjunct Professor randal.vaughan@live.com

Robert Sproull, RA 334.844.4503 Assistant Professor ras0022@auburn.edu

Andrew Kern Architecture Portfolio  

Select Undergraduate Works from 2009-2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you