Ποιοί είμαστε και τι κάνουμε

Page 1

Ιστολόγιο: https://akapnistas.blogspot.com/

Ποιοι είμαστε και τι κάνουμε Ιστορικό Ξεκινήσαμε τέλος Ιανουαρίου 2017 ως Πρωτοβουλία πολιτών στο Facebook με τίτλο «Ψυχαγωγία και εργασία χωρίς καπνό – Χανιά». Τον Δεκέμβριο του 2017 η Πρωτοβουλία πολιτών οργανώθηκε ως Παράρτημα Χανίων του Συλλόγου «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα». Τον Σεπτέμβριο του 2018 το Παράρτημα Χανίων μετεξελίχτηκε στον Σύλλογο «Ακαπνίστας» με έδρα τα Χανιά.

Δράσεις και εκδηλώσεις Έγιναν επαφές με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (Δνση Δημόσιας Υγείας, Αστυνομική Δνση και Δνση Εμπορίου), καθώς και προφορικές και γραπτές παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Τυπώθηκαν αυτοκόλλητα για τα καταστήματα που τηρούν το νόμο χωρίς αστερίσκους. Καταρτίστηκε κατάλογος με τα άκαπνα μαγαζιά στα Χανιά, ο οποίος επικαιροποιείται συνεχώς μέσω της εφαρμογής akapnos.gr. 2017. Η ομάδα οργάνωσε με επιτυχία δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις στις 5 Απριλίου («Ας το πάρουμε απόφαση») και στις 27 Σεπτεμβρίου («Καρδιά και κάπνισμα» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς). Συμμετείχαμε επίσης i) στο σεμινάριο για οικογενειακούς γιατρούς στο πλαίσιο του έργου TiTan (10 Οκτωβρίου) και ii) στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας που οργάνωσε ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Χανίων (15 Νοεμβρίου). 2018. Το Μάρτιο οργανώσαμε δύο πιλοτικά βιωματικά εργαστήρια ενδυνάμωσης για i) Παθητικούς καπνιστές (6 Μαρτίου) και ii) Καπνιστές που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα (13 Μαρτίου). Στις 9 και 14 Μαΐου 2018 πραγματοποιήσαμε δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία (σε συνεργασία με τις υπεύθυνες Α'βάθμιας / Β'βάθμιας) εγκαινιάζοντας ευρύτερη συνεργασία με την SmokeFreeGreece. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 4 Ιουνίου δύο μέλη μας εκπαιδεύτηκαν για να ενεργήσουν ως εκπαιδεύτριες στα σχολεία από την επόμενη σχολική χρονιά. Στις 3 Ιουλίου διοργανώσαμε στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Παραδοσιακής Μουσικής «Ο Χαρίλαος» την εκδήλωση «Η Κρήτη αγαπά τη ζωή». Στις 6 Οκτωβρίου συμμετείχαμε στην εκδήλωση «Αναπνέω ελεύθερα» που Διαταγή αριθ. 1107/2018 Ειρηνοδικείου Χανίων, Καταχώρηση αριθ. 17 19-9-2018 Βιβλίο Ι' Πρωτοδικείο Χανίων Διεύθυνση ηλε-ταχυδρομείου: akapnistas@gmail.com, ΑΦΜ: 996944349 ΔΟΥ Χανίων Τραπεζικός λογαριασμός: GR73 0690 0010 0000 0019 2740 001 Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων (BIC STXAGRA1


Έκδοση 24 Ιουνίου 2019

οργάνωσε ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Χανίων. Στις 30 Νοεμβρίου κάναμε παρουσίαση στο 2ο Γυμνάσιο Χανίων. Δύο δράσεις προτάθηκαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεως μας: α) «Μια μέρα χωρίς καπνό» στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος Χανίων (με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες κατά του Καρκίνου και κατά του Παιδικού Καρκίνου τον Φεβρουάριο του 2018) – σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Ορίζοντας» και το Σωματείο Επιχειρηματιών Εστίασης Ν. Χανίων, και β) «Χανιά άκαπνη πόλη» - πρόταση για συντονισμένη δράση ενημέρωσης και ελέγχων, με τη συμμετοχή όλων των φορέων. Υποβλήθηκε στο Δήμο Χανίων και δεν απαντήθηκε ποτέ Συντάξαμε και εκδώσαμε σειρά φυλλαδίων i) «Τι μπορούμε να κάνουμε όταν κάποιοι καπνίζουν σε δημόσιο χώρο», ii) Συμβουλές για καπνιστές και παθητικούς καπνιστές (μοιράστηκε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος), και iii) Αντικαπνιστικές μαντινάδες (μοιράστηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου). Δημοσιεύσαμε επίσης κωδικοποιημένη έκδοση της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας όπως έχει τροποποιηθεί. Πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά δύο αξιολογήσεις (από τις 6 Ιουλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2017 και από 1η έως 30 Σεπτεμβρίου 2018) οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση του προγραμματισμού των δράσεων για τις περιόδους 2017-2018 και 2018-2019.

Πρόγραμμα δράσεων 2019 α) Εκδήλωση «Χανιά, άκαπνη πόλη» (και εκστρατεία «Καπνίζω αλλά σέβομαι») – δρομολογήθηκε στις 12 Μαρτίου. Επανάληψη από Οκτώβριο. β) Δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία σε συνεργασία με SmokeFreeGreece και Δνσεις ΠΕ – λόγω καθυστερημένης έγκρισης και αδυναμίας της μιας παρουσιάστριας περιορισμένη διείσδυση γ) Παρεμβάσεις προς τις αρχές (σε συνεργασία με άλλους φορείς) – βλέπε ιστολόγιο. δ) Εκδήλωση «Η Κρήτη αγαπά τη ζωή» - έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου. ε) Βιωματικά εργαστήρια ενδυνάμωσης καπνιστών και μη καπνιστών στ) Ενημερωτικές ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια Όλες οι δράσεις ανακοινώνονται μέσω της σελίδας «Ακαπνίστας – Ομάδα Χανίων» στο Facebook, του ιστολογίου και της ιστοσελίδας (υπό κατασκευή). Τα μέλη συμπληρώνουν αίτηση εγγραφής και καταβάλουν εφάπαξ δικαίωμα εγγραφής (5€) και ετήσια συνδρομή (10€). Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: https://akapnistas.blogspot.com/ όπου υπάρχει το παρόν φυλλάδιο με ενεργοποιημένους τους υπερσυνδέσμους, το καταστατικό και η αίτηση εγγραφής.

Αυτοκόλλητο για χώρους στους ποίους εφαρμόζεται ο νόμος Σελίδα 2 από 2 σελίδες


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.