Page 1

Nr. 3 februar 2014

Brevduen Nyt fra Akacieparken & lukretiavej

I vores blad er der altid noget for dig, såsom aktiviteter og ar rangementer både på Lukretiavej og i Akaciepar ken. Læs om: Pigeklubben, musikfestival i Aalborg, fastelavnsfest 2014, frivilligmiddag, unge & fritidsjob og me get mere!


Indhold: Pigeklub for alle piger i København………...…………….. side 4 Fastelavn er mit navn…………………………………...…… side 5 Turen til Aalborg…………………..…………………………. side 6 Årets frivilligmiddag………………………………………... side 8 Vi vil tjene vores egne penge…..………….………………... side 10 Kager for Syrien……………...…………………………….... side 11

Forsidefoto: Karar Mahmood

2


Redaktionen Karar Mahmood (fotograf) 15 år Bor i Akacieparken Ålholm Skole 8. klasse Jeg er med i Reporterbanden, fordi jeg kan godt lide at skrive og tage billeder og så er det hyggeligt at sidde sammen med de andre, mens vi finder på nye artikler.

Berivan Sagir (journalist) 13 år Bor i Akacieparken Ålholm Skole 7. klasse Jeg er med i Reporterbanden, fordi jeg godt kan lide at skrive og lave artikler.

Zainab Tolovei (journalist) 18 år Bor i Brønshøj Går på Frederiksberg gymnasium Jeg er med i Reporterbanden fordi jeg synes det er sjovt og fordi jeg elsker at hjælpe til og skrive artikler.

Mustafa Al-Sayegh (journalist) 15 år Bor på Lukretiavej Ålholm Skole 8. klasse Jeg er med i Reporterbanden, fordi jeg elsker at skrive og håber på at blive professionel journalist.

Ajla Matoruga (journalist og fotograf) 14 år Bor i Akacieparken Ålholm Skole 8. klasse Jeg er med i Reporterbanden, fordi jeg godt kan lige at tage billeder og lave interviews.

3


Pigeklub for alle piger i København Af: Berivan Sagir Hver onsdag mødes en flok piger efter skoletid ovre i Akeleje eller Fato, hvor de hygger sig eller arrangerer ture og overnat-

ninger. Brevduen har interviewet nogle af pædagogerne om, hvem Pigeklubben er for, hvorfor de har startet den her klub op,

om de godt kan lide at være her, hvad der er godt og dårligt ved klubben og hvad de laver i Pigeklubben.

I Pigeklubben laver de en masse forskellige ting. De planlægger ture, laver motion, snakker om sundhed og andre ting, hvad der falder i pigernes interesser.

Pigeklubben er startet op fordi de mente, at der manglede et

rum kun for piger, da drengene også har et. Nogle piger har

ikke lige altid muligheden for at have veninder med hjemme, så det er også en mulighed for, at de kan være sammen med deres veninder efter skoletid.

Pædagogerne elsker at være i Pigeklubben, både fordi de alle

sammen har det godt sammen, men også fordi de føler, at de giver pigerne nogle udfordringer og muligheder som de ikke

nødvendigvis kan få andre steder. Det er også et rum, hvor pigerne kan få lov til at være sig selv.

Ind imellem er det ikke særlig godt når de har planlagt nogle aktiviteter som de ikke møder op til. Det gode ved Pigeklubben er, at de har det godt sammen og at der er en god stemning.

Hvis du er en pige og går i 7-9. klasse og ikke har noget at lave i din fritid, er du altid velkommen i Pigeklubben. Har du Facebook, kan du anmode om at blive medlem af Pigeklubben’s lukkede gruppe: PigeLiv 1. Du kan blandt andet finde ud af, hvad tid den åbner eller hvad der skal ske, sådan så du er forberedt. Hvis du har nogle spørgsmål til pigeklubben, er du også velkommen til at kontakte Meryam på tlf. 26 13 22 44.

4


Fastelavn er mit navn! Af: Mustafa Al-Sayegh Ja nu er vi landet i februar måned og det betyder jo, at det igen er tid til at slå katten ud af tønden og holde fastelavn. Der er i flere år blevet holdt fastelavn, men det er de færreste, som egentlig ved hvad historien bag fastelavn er. Når man hører ordet fastelavn, er det første man tænker på nok slik og udklædning - især den yngre generation af unge. Men hvad betyder fastelavn og hvorfor slår man katten af tønden? Nu får du chancen for at få det hele af vide lige her.

deltagere i arrangementet lidt dejlig kage og en god kop varm kakao. Alle fik en dejlig dag og det kan vi takke bestyrelsen, helhedsplanen og alle de unge flinke medhjælpere fra lommepengeprojektet for.

Fastelavn i år Bliver der afholdt fastelavn i år? Ja, selvfølgelig - og denne gang både i Akacieparken og på Lukretiavej - og det kommer til at være med hele molevitten lige fra boller til tønder, så husk at sige det videre til familie og venner. Dato for fastelavn er søndag den 2. marts. Tid og sted vil blive annonceret, når vi nærmer os dagen, så hold øje med Facebook akaluk eller opslag i dit boligområde.

Det gamle fastelavn I den katolske tid blev fastelavn afholdt dagen før den 40 dage lange faste, så man fik mulighed til at nyde al den gode mad, der snart ville blive forbudt. For flere år siden her i Danmark kunne fastelavnsfester gå voldsomt til. På Amager rev man halsen af en ophængt gås og slog katten af tønden, selvom man vidste at der lå en levende kat i. Det har nemlig været en udbredt folketro, at en by kunne slippe for sygdommen pest, hvis en sort kat blev slået ihjel. Derfor har katte levet livet farligt i hele Europa ved fastelavn. Fastelavnsriset, som man pynter med udklip og farverige papirstrimler, blev i gamle dage brugt af børnene til at vække deres forældre med om morgenen på dagen for fastelavn og symboliserer frugtbarhed. En anden tradition på fastelavnsdag er at gå rundt og rasle, hvor børn banker på døre i deres udklædning og synger sangen ”Fastelavn, er mit navn, boller vil jeg have” og hvis ikke de får slik eller kage fortsætter sangen med truslen om at ”… hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade”. Fastelavn blev efterfulgt af hvide tirsdag med hvedebrød og mad med mælk og på askeonsdag kunne man få syndsforladelse ved at få et kors tegnet med aske i panden før indgangen i kirken.

Vil du være frivillig? Hvis du syntes det kunne være sjovt at hjælpe med at gøre fastelavn i år lige så hyggelig som sidste år, så er der stærkt brug for frivillige hænder! Bor du i Akacieparken kan du melde dig som frivillig ved at kontakte bestyrelsesformand Michael Larsen på tlf. 35830976 og bor du på Lukretiavej, så kontakt bestyrelsesformand Lokman Zendelovski på tlf. 50743500. Har du spørgsmål er du også velkommen til at kontakte Mette Jo Leisner på tlf. 30 84 59 30.

Sidste års fastelavnsfest Sidste blev der holdt en dejlig og hyggelig fastelavnsfest i Akacieparken for både voksne og børn, som endte med at blive en kæmpe succes. Mens de små børn desperat slog til tønden for at nå ind til slikket, nød de lidt ældre

5


Turen til Aalborg I januar tog 40 børn fra både Akeleje og Hoffmanns Minde en tur til Aalborg, hvor Ungdomsringen holdt en musikfestival for alle genrer musik.

Ud af bussen. Alle danserne løb imod

scene 3, imens de andre kom afslappet ud af

bussen efter os. Vi kom en halv time for sent, men jeg

nået stadig at lave min freestyle, og det lettede mig, jeg

synes det var megasjovt, men den første dag var ikke

lige den bedste dag ud af de tre " hævder den 13-årige Devian.

Vi kom tilbage til klubben sent om natten kl. 1, vi hyg-

gede os alle sammen med kort spil, og de meget unge

drenge løb rundt i salen, alle var vågne til ca. kl. 4 og så gik de i sengen, men der var nogen få tilbage som blev oppe hele natten. Lørdag morgen var de fleste ikke særligt friske, undtagen de unge drenge fra hoffet, som

havde fået sig en ordentlig omgang søvn og var frisk på en ny dag. "Jeg vågnede frisk. Vi blev vækket af Nils, jeg

spiste noget morgenmad, som lå på skolen 40 meter fra klubben, som vi overnattede i. Jeg spiste morgenmad

med mine venner: Devian, Emil, Tim, Serter, Bertil og Samuel, det gør turen meget bedre, at ens venner er

med, vi tog til musikfestivalen igen, og derovre gik vi

Tekst: Ajla Matoruga og Karar Mahmood Foto: Karar Mahmood

bare rundt i starten. VAND!!!! det var det der mangle-

de." siger den unge Theodor på 12 år. Den gode stemning forsatte også på vej tilbage til København.

40 unge fra Akeleje og Hoffmann Minde tog den 17. januar til Aalborg musikfestival i en bus. De kom sent

frem, pigerne fra Akeleje og drengene fra Hoffmanns

Fakta om festivalen:

Minde skulle nå at danse, så de havde stress på. De nåe-

Aldersgruppe: 12-18 år

de alligevel at danse senere på aftenen. Til musikfestiva-

Den bliver holdt hvert år

len var der masser af forskellige genrer musik, der var

Ca. 500 personer deltog på festivalen

10 forskellige scener; en rock scene, pop scene, rap sce-

Festivalen varede fra fredag til lørdag aften.

ne, akustisk scene, en valgfri scene, en klassisk scene, en

Alle tog hjem søndag.

medie scene m.fl..

Kig på ungdomsringens side hvis du vil have mere info www.ungegedal.dk

De unge fra Hoffmanns Minde og Akeleje optrådte på rapscenen med noget rap og hip hop dans. "Jeg var helt

afslappet under hele turen på vej til Aalborg, jeg fik lidt stress på da jeg fik at vide at alle danserne skulle først

Fotos: Karar Mahmood

6


7


Årets frivilligmiddag ”Hej, jeg er frivillig lektiehjælper, hvad er du?” Det er hvad man ville have hørt fra en af de mange frivillige, der kom til årets frivilligmiddag onsdag d. 29/2. Af: Zainab Tolovei ”Lige inden jeg starter vil jeg gerne lige fortælle jer at, jeg føler mig hjemme her. Da jeg trådte ind i rummet kunne jeg mærke den dejlige og festlige stemning her inde. Ja, jeg føler mig helt hjemme bare ved at være her i dag.” Det siger Mariam Hassanain, en rollemodel fra organisationen Mind Juice, der blev inviteret til den årlige frivilligmiddag i Akacieparken for at holde et foredrag senere på aftenen. Der kom omkring 50 frivillige og den festlige begivenhed startede omkring kl. 18:30, hvor mange af de frivillige kom dumpende ind med et smil på læben og højt humør. Maden blev sat på bordet ved ”baren”, og Mette Jo Leisner, der er beboerrådgiver, bød velkommen og sagde værsågod til at tage for sig af retterne: samosa, hummus, salater, falaffeler og den slags. Efter det startede festen. Men uden mad findes er ingen fest. ”Nu hvor alle sidder ned og spiser, synes jeg vi skulle en for en præsentere os selv for de andre. Og vi starter her fra denne ende af bordet kører hele vejen rundt indtil alle har sagt noget”, sagde Mette Jo Leisner. Derfra blev der efter tur blev præsenteret, hvem man er og hvad man hjælper til med. Der var nogle fra lektiehjælpen for børn, unge og voksne, kvindeforeningen, Kager for Syrien, Somalisk lektiehjælp og mange andre. Både halvlange og korte præsentationer blev holdt. ”Vi arbejder frivilligt for at få glæde og gøre andre glade, og vi vil gerne have at alle har det godt.” fortæller Sarah Hasson, en af de frivillige fra Lukretiavej. ”Da vi var små var der også nogle frivillige, der kom til os og lavede aktiviteter. Og det var vi glade for.” Under hele middagen snakkede mange af de frivillige med hinanden om deres arbejde. Sarah fortæller, at før helhedsplanen kom til Lukretiavej lavede hun frivilligt arbejde sammen med flere andre.

8

”Det har vi gjort siden vi var 16-17 år. Nu er vi 23-24 år gamle og vi kommer til at fortsætte med at lave frivillige projekter. Vi giver det tilbage vi fik, til dem der har brug for det”, fortæller Sarah. Har du lyst til at vide mere hvordan du kan blive frivillig i en af de mange projekter i Akacieparken eller på Lukretiavej eller har du måske en ide til et projekt, så kontakt Mette Jo Leisner på tlf. 30 84 59 30.

Fotos: Karar Mahmood


9


Vi vil tjene vores egne penge! Af: Berivan Sagir

Der er mange unge, der gerne vil have et job. Men er det egentligt svært at få et job og hvordan søger man et? Vi har interviewet tre unge, der allerede har fået et job. Herunder kan du læse mere om hvad de tre unge synes om deres job, og hvordan de har fået det. Måske kan du selv få inspiration til at søge et job ved at læse de her interviews og deres svar. Mohammed Hani AlMusawi har næsten lige fået arbejde i Føtex, Vesterbro. Han valgte at få job der fordi, han gerne vil være selvstændig. Han fik jobbet ved at sende en ansøgning. Der efter ringede de til ham også fik han jobbet. Hani er rigtig glad for jobbet. Når Hani er på arbejde, trimmer han, laver pantmaskinen, hvis den går i stykker, rydder op efter lukketid og hjælper kunderne, hvis de har brug for hjælp. Det sjoveste ved arbejdet pausen, mener Hani, fordi det også er rart at slappe lidt af. Yahya Filfil har arbejdet længe i Føtex, Fisketorvet. Han valgte at få job der fordi at det ligger tæt på og manglede medarbejdere, så han søgte med det samme. Han fik jobbet ved at ringe ind. Da han havde ringet ind, blev han bedt om at komme til jobsamtale. Samtalen gik godt, så han fik jobbet. Yahya er rigtig glad for sit job. Når Yahya er på arbejde, fylder han vare op, sætter returnerede varer på plads og står i Mejeriet. Når Yahya så bliver spurgt om, hvad det sjoveste ved arbejdet er, svarer han, ’’At jeg spilder min tid på noget fornuftigt.”

Hussain Tolovei starter på sit nye fritidsjob i Føtex i Vanløse om en uge. Han fik jobbet ved at gå forbi med en ansøgning. Da hans kommende chef spurgte ham om hvorfor han gerne ville have jobbet svarede Hussain, at det var fordi, han gerne ville have nogle udfordringer og tjene sine egne penge. Efter et par dage fik han et opkald fra chefen, hvor han fik af vide, at han havde fået jobbet. Hussain blev selvfølgelig rigtig glad og glæder sig til at starte. Hvis du også vil tjene dine egne penge, så findes der mange hjemmesider, hvor du selv kan finde frem til et fritidsjob. Her er et par af dem:

www.fritidsjob.dk www.ungarbejde.dk www.ijob.dk/fritidsjob‎ www.work.dk Hvis du ikke allerede er det i forvejen, så kan du også blive ven med Akacieparkens og Lukretiavejs Facebook profil: ’Akaluk’ – her bliver der nemlig løbende opdateret status med nyeste fritidsjobs i lokalområdet. Hvis du har brug for hjælp til at skrive en ansøgning, er du også velkommen til at kontakte Mette på tlf. 30 84 59 30 eller Zaki 30 84 59 31. Fritidsjobkonsulenterne kan også hjælpe dig med at finde jobopslag og skrive ansøgninger. Du kan læse mere om Fritidsjobkonsulenterne og bestille tid til en samtale på www.fritidsjobkonsulenterne.dk. Hvis du kunne tænke dig at vide mere om hvilke regler der er for unge i fritidsjob, kan du også læse Jobpatruljens brochure ”Guide til Fritidsjob”, som du kan finde på deres hjemmeside www.jobpatruljen.dk. Her kan du også læse, hvor mange penge du skal have i timen, hvor mange timer du må arbejde, hvad du må og ikke må arbejde med og meget andet. God jobjagt… !

10


Kager for Syrien Af: Mustafa Al-Sayegh For hver dag der går, bliver flere og flere syriske børn og voksne ramt af hungersnød, kulde og død. Det skyldes borgerkrigen i Syrien. Folk lider og har det svært, også lige nu mens du sidder og læser denne artikel. Men nu har du chancen for at gøre en god gerning og hjælpe familierne, der er på flugt.

Den tidligere indsamling Siden december 2013 har den 22 årige Rayan, som er gymnasieelev på Niels Brock, sammen med nogle af hendes nærmeste venner startet velgørenhedsprojektet kaldet Kager for Syrien. I december, ved den første indsamling, tjente de unge over 7000 kr. og det har motiveret dem til at fortsætte. ”Det var ikke så hårdt at bage kagerne sidste gang, men det var jo også fordi vi var så mange om at hjælpe til” lyder det fra Rayan, som fik ideen til ”Kager for Syrien”. Rayan og hendes venner er enige om, at alle kan gøre noget for at hjælpe de trængende, lige meget hvor småt det er. Om du donerer 100 kr. eller 1000 kr. så tæller hver en krone. Rayan har valgt at donere sin tid og bruge sit talent til at bage lækre kager, og samle penge ind på den måde.

Åbent hus Rayan og hendes venner, som står for at bage kagerne og sælge dem, har fået lov til at låne et mindre beboerlokale i Akacieparken, hvor de vil sælge kagerne i en café. Til arrangementet vil det være muligt at sidde og hygge sig samme med sine naboer og venner og nyde en af de gode kager samt møde dem, der står bag velgørenhedsprojektet. Ligesom tidligere vil al overskuddet gå til Syrien og alle de trængende. Arrangementet er på lørdag d. 15. februar og bliver afholdt i Akacieparken nr. 14, 2500 Valby fra kl.12.00-20.00. Alle er velkomne og man må meget gerne medbringe venner, familie og naboer. Du kan vælge at drikke kaffe og spise kagerne på stedet sammen med dine venner og familie, eller købe en æske kager med hjem og nyde dem til aftenkaffen. Kagerne bliver solgt stykvis på stedet eller i æsker à 6 stk for 120 kr. hvoraf de 100 kr. du betaler går til Syrien. Det vil være en god ide at bestille din æske med kager på forhånd. Bestillingen foregår via nedenstående kontaktoplysninger, og skal ske senest fredag den 14. februar. Al overskud går direkte til syriske flygtninge via Danish Muslim Aid der er en anerkendt velgørenhedsorganisation, som hjælper kriseramte mennesker uanset etnicitet og religiøs overbevisning. Kontakt: Facebook: Kager for Syrien Tlf: +45 4245 4882 Mail: Kagerforsyrien@live.dk

11


Helhedsplanen: Den boligsociale Helhedsplan Rum for Liv er en samlet plan for en 4-årig indsats, der skal medvirke til at skabe rum for liv i de to boligområder Akacieparken og Lukretiavej. Lejerbo har søgt fondsmidler fra Landsbyggefonden til social og forebyggende indsats i afdelingerne og har indgået forpligtende samarbejde med Landsbyggefonden og Københavns Kommune om gennemførelsen af helhedsplanen.

Faste aktiviteter

BO-Tikken Carl Th. Dreyersvej 248 Åben: man-fre kl. 10.00-16.00

LK-Vikken Lukretiavej 16, st. tv. Åben: man & tors. kl. 10-16.00

Ejendomskontoret Carl Th. Dreyersvej 262 Man-fre kl. 10.00-11.00 Tirs: kl. 17.00-18.00

Mandag Lektiecafe for børn, 1.-3. klasse, kl. 15.00-16.00 (Bo-Tikken) Lektiecafe for alle børn & unge, kl. 16.00-17.00 (Bo-Tikken) Lektiehjælp for børn og unge, kl. 15.00-17.00 (Lukretiavej) Lektiecafe for voksne, kl. 16.30-18.30, kælderen nr. 206, AKP Foreningsguider, kl. 16.-18.00, lige uger: AKP/ulige uger: LKV Tirsdag Jobrådgivning, kl. 9.00-15.00 (AKP nr. 270) Borgerretshjælpen, kl. 10.00-15.30 (Lk-Vikken) Sprogcafe for voksne, kl. 15.00-17.00 (Lk-Vikken) Zumba for Kvinder, kl..17.45-18.45 (AKP nr. 230) Onsdag Kvindecafé, kl. 9.00-12.00, AKP nr. 270 U & U vejledning, kl. 16.00-17.00 (Bo-Tikken) Lektiecafe for børn & unge, kl. 17.00-18.30 (Bo-Tikken) Fodbold på A-grunden, kl. 19.00-21.30 Torsdag Borgerretshjælpen, kl. 13.00-19.00 (Lk-Vikken) Lektiecafe for børn & unge, kl. 18.00-19.30 (Bo-Tikken)

Find os på Facebook

Fredag Borgerretshjælpen, kl. 10.00-14.00 (AKP nr. 270) Lektiehjælp på Somali, kl. 16.00-18.30 (AKP nr. 230) Læseklub, 1.-3. klasse, kl. 16.00-18.00 (Lk-Vikken) Tyrkisk kvindeklub, kl. 18.00-23.00 (Bo-Tikken) Somali lektiehjælp til matematik unge under 15 (nr. 14) Kvindecafé, kl. 19.00-21.00 (AKP nr. 270) Lørdag Somali modersmålundervisning, kl. 9.00-14.00 (AKP nr. 230) Læseklub, 3.-6. klasse, kl. 16.00-18.00 (Lk-Vikken) Kvindecafé, kl. 19.00-22.00, (AKP nr. 270)

Nr. 3 februar 2014

Søndag Somali modersmålundervisning, kl. 9.00-14.00 (AKP nr. 230) Somalisk kvindeklub, kl. 18.00-22.00 (AKP nr. 270)

12

Nyhedsbrev februar 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you