Page 1

foto

door

marjoek

€10

warmink

© copyright. / Fook issue #1.

2 0 1 3/ 2 0 14

A k a de m i e V og ue s tu d e nt e n

F ot o s t y l ing

F ot o g r a f ie

issue #1

FOOK MAGAZINE


FOOK 1 / 1

ISSUE

voedsel fotografie/styling -

-

MARC HAERS MAURITS GROEN TIM BEIMER ANDREA TAMAELA

Interviews met -

vakantiekiekjes

-

AMSTERDAM NIJKERK HAARLEM KATENDRECHT

winkel fotografie -

reclame fotografie/styling -

STYLING / fotografie

FASHION SHOOTS

GIJS & EMMY

SIRE

-

-

-


fook

magazine.

Fook magazine is in het leven geroepen voor en door studenten Fotografie B en Fotostyling B van Akademie Vogue. Zij zijn samen met mij de uitdaging aangegaan om alle facetten van een eigen modemagazine te onderzoeken en uit te voeren. Zij doen dit door een eigenzinnige en unieke vertaling van hun blik op de wereld weer te geven. Deze aspecten vormen het concept achter Fook magazine. Er is een heel studiejaar onderzoek gedaan naar wat het Fook magazine zou moeten inhouden. Door het geven van verschillende opdrachten, het uitvoeren van fotoshoots, het bedenken van layouts, de keuze van de lettertypen, de selectie van foto’s, interviews, taakverdelingen, budgettering, hersenspinsels en veel overleg is dit blad tot stand gekomen. Door het digitale tijdperk waarin wij leven, bestaan de mogelijkheden om alle facetten die nodig zijn voor het maken van een tijdschrift in eigen hand te nemen. Ik hoop dan ook dat de studenten deze mogelijkheden blijven benutten. Ondanks de huidige economische situatie waarin het werk niet voor het oprapen ligt zijn er wel kansen voor eigen initiatief en ondernemerschap. Het maken van dit tijdschrift moet, buiten het creatieve aspect, de studenten de ervaring en het vertrouwen geven om later zelfstandig aan het werk te kunnen gaan. Wij hopen dat U er net zo veel plezier aan beleeft zoals wij het afgelopen jaar hebben gedaan. Gina Feduzzi Editor in chief

Amber de Vreng Creative Director / Graphic Designer - Photography

Sylvia van der Kraan Sub Editor - Photography

Esther Tomasila Design Manager - Photography

Yvet van der Naalt Online Editor - Photography

Marjoek Warmink Picture Editor - Photography

Lianne Bottelier Editorial Designer - Photography

KitĂ­ja Rozenbaha Commercial Director - Photography

Bo van den Hoek Editorial Designer - Stylist

Stephanie Uijtdewilligen Art Director - Stylist

Chancellord Biya Editorial Assistant - Stylist


EILAND

door esther tomasilla

FANTASIE

ZOET

styling door chancellord biya

VERLEIDELIJK

FOOD


green

meal

styling door stephanie uijtdewilligen

happy

ETEN

door amber de vreng

APART

FOOD


ANANANANAS DOOR KITIJA ROZENBAHA

kaleidoscope

door yvet vd naalt

niets

wat

het

DOOR bo vd hoek

is

lijkt

FOOD


door lianne bottelier

explosie

FOOD

EI

door sylvia vd kraan


DOOR

CHANCELLORD

BIYA

stop

CYBERPESTEN

Sire


door

lianne

bottelier

VERVREEMDING

interieur


DOOR

YVET

VD

NAALt

TRAPPED

Inside

promotie


Door

Amber

de

Vreng

-

Pluk de dag is wat men zegt maar plant liever voor de toekomst.

CONSUMEREN

promotie Liv Toda Eat Fo Th Futur e y r e e


door

sylvia

vd

kraan

interieur

reclame

interieur

een blijvend ontwerp met kracht van de aarde.


door

kitija

rozenbaha

milk

silk

promotie

melk wat niet alleen genuttigd wordt tijdens je ontbijt maar ook toegepast wordt bij het maken van kleding.


styling door stephanie uijtdewilligen

de

waarheid

op

tafel

promotie


styling door bo vd hoek

kindermishandeling

sire


DOOR

MARJOEK

WARMINK

66

VS

16

promotie


promotie


marc

haers

INTERVIEW

“Puur, romantisch, stil maar toch zo mooi.” MARC HAERS Door Amber de Vreng

Marc heeft zichzelf in het afgelopen anderhalf jaar opgewerkt van een van de duizenden onbekende fotografen tot een gevestigde fulltime fotograaf in de mode en portret fotografie. In 2013 is hij vanwege zijn eigen stijl door verschillende agentschappen benaderd. Nu wordt hij vertegenwoordigd door een van de bekende agentschappen in Nederland; Pim Thomassen. Zijn instelling of “work-ethic” zoals hij het noemt is durven, streven en simpelweg doen. Met deze instelling is hij, ondanks de risico’s, toch een eigen onderneming gestart en laat daarmee zien dat alles mogelijk is. Dit heeft binnen de beroepsgroep geleid tot het krijgen van respect als ondernemer maar ook als fotograaf die alles op alles heeft gezet om te komen waar hij nu staat. Zoals hij zelf aangeeft is hij er bij lange na nog niet.

De brandende vraag; waar is het allemaal begonnen? Om heel eerlijk te zijn was mijn enige droom toen ik jong was om piloot te worden, niets anders. Door mijn oom was ik ooit begonnen aan spotten (ik weet het, ik ben een nerd).Door het spotten heb ik interesse gekregen in fotografie. Na een jaar deed ik mijn eerste portretsessie, en begon de hele reis naar waar ik vandaag sta. Wanneer heb je besloten om toch te kiezen voor fotografie? Pure voldoening. Ik werd zo blij van mensen die ik iets kon geven met mijn fotografie; een herinnering, bevestiging en een stukje geluk. Puur doordat ik met een camera kon omgaan. Ik wist toen gelijk dat niets anders me zo blij zou kunnen maken en ik wilde dit voor de rest van mijn leven doen.

Door

amber

de

vreng

Je bent dus erg gelukkig en blij met al je keuzes. Laten we het hebben over de toekomst. Plannen? Ik ben de laatste tijd erg gericht op een toekomst in het buitenland, in Nederland gaat het supergoed en heb ik absoluut niets te klagen. Maar de horizon is te breed om te blijven zitten voor mij. Ik wil grenzen verleggen, ook landelijke! Wat is iets dat je als fotograaf ooit nog eens op je naam wilt hebben staan? Een cover van de Vogue. Puur om het een keer geschoten te hebben. Lijkt me te gek en tegelijkertijd een mijlpaal. Waar ben je vooral voor op je hoede? Het gaat erg goed met je fotografie, zijn er valkuilen waar je je bewust van bent? Luiheid, en de wereld om je heen. Ik denk dat als je goed verdient met iets dat je zo makkelijk af gaat je al snel kan gaan relaxen met het idee van “het zit toch wel goed zo”. Maar dat is iets dodelijks voor je ontwikkeling en creativiteit. Lui worden in je ambities en toekomstperspectief is heel gevaarlijk. Daarnaast beland je als fotograaf in een wereld waar heel veel mensen naar je kijken en een idee hebben van jouw stijl die ze hopelijk aanspreekt. Er zijn zo veel meningen, zo veel andere fotografen. Het belangrijkste waar ik nu mee bezig ben is om mezelf niet te veel te laten afleiden door alles en iedereen om mij heen en me te blijven richten op wat ik altijd heb gedaan; mooi beeld maken.

...


INTERVIEW Wat maakt jouw werk als fotograaf zo uniek ten opzichte van de verzadigde markt? Ik heb geen idee, ik denk dat mensen voelen en zien dat het werk dat ik maak diep van binnen komt. Dat het samen gaat met mij als persoon en het niet alleen maar fotografie is. Mijn werk is tot in de puntjes vezorgd en hopelijk tijdloos. Ik ben heel erg kritisch, foto’s selecteer ik op basis van expressie, bewerk alles op gevoel, rauw, maar toch heel perfectionistisch. Ik denk dat het de combinatie is van de stijl van afwerking en het gevoel dat mijn foto’s overbrengen.

Je wekt de indruk dat naast je werk, persoonlijkheid heel erg belangrijk voor je is. Wat is de reden daarvan?

Op je website schrijf je dat je jezelf wilt overtreffen in 2014. Leg uit. Als je je kansen hebt benut en een beetje geluk hebt gehad dat je ergens goed terecht bent gekomen, betekent dat niet je er al bent. In 2014 wil ik aan mezelf bewijzen dat het niet van geluk afhangt, maar van mijn eigen toewijding en werkhouding. Ik ben klaar om dit jaar mezelf op alle vlakken te overtreffen, fotografisch, qua stijl en ook zakelijk. Nu hangt het van mij af, ik heb handvatten gekregen en nu moet ik mezelf en mijn fotografie naar een hoger niveau brengen omdat ik het wil en niet omdat mensen het van mij verwachten.

“De horizon is te breed om te blijven zitten voor mij. Ik wil grenzen verleggen, ook landelijke!”

...

Je hebt het over het ontwikkelen van je eigen stijl, kun je je stijl omschrijven? Ik vind het heel moeilijk om te omschrijven, ik ben hier altijd vrij nuchter in geweest maar in de loop der jaren besef ik me steeds meer dat mijn stijl een pure uiting is van mezelf. Het is een verlengstuk van hoe ik verslag wil doen in beelden en de wereld kan voelen en zien. Puur, romantisch, stil maar toch zo mooi.

Ik denk dat in de wereld waar wij zitten vooral met titels zoals fotografen, We leven in een wereld waar alles een label heeft zoals fotografen, kunstenaars, etc. Hierdoor verliezen we een beetje het besef dat diegene die de kunst maken ook net zo normaal zijn als jij en ik. Ik wil niet geprezen worden voor het werk dat ik maak, maar om hoe ik mijn werk maak en als persoon. Hoe ik met mensen omga binnen de fotografie geeft mij misschien wel een groter stempel dan dat mijn werk zal doen. Persoonlijkheid, open, toegankelijk en oprecht zijn is alles voor mij. Kan je je persoonlijke omgang met mensen tijdens een shoot omschrijven? Iedereen op mijn shoot is gelijkwaardig aan elkaar. We zijn samen gekomen omdat we allemaal verschillende kwaliteiten hebben waarmee we elkaar aanvullen, we zijn creatievelingen met het geluk dat we op zulke shoots kunnen werken. Dus neem ik graag de regie over de sfeer en zorg ik ervoor dat we met z’n allen een fijne ontspannen en vrolijke dag hebben. Anders zouden wij dit werk namelijk niet doen, toch? Dit is eigenlijk de enige instelling die ik heb tijdens een shoot. We mogen allemaal mazzel hebben, dus laten we ervoor zorgen dat we die positie met vreugde en trots kunnen vullen op zo’n dag.

Heb je als afsluiting nog iets wat je aan de lezers mee kan geven in de creatieve wereld? Het enige wat ik kan zeggen aan mijn “peers” is ga alsjeblieft voor je eigen visie en zorg ervoor dat je dit op een prachtige, mooie en pure manier de wereld in brengt. In het beroep dat je uitoefent is je persoonlijkeid je grootste kracht en dat klinkt door in je werk. Koester alles wat je doet binnen je vak en zorg ervoor dat je de lat altijd hoog legt, niet alleen voor je werk maar ook voor jezelf als persoon. Inspireer elkaar.Doe je ding, wees koppig!


tim

beimer

INTERVIEW

\m/ Sinds vorig jaar bestaat de eerste Mbo-opleiding Heavy Metal. Deze heet Metal Factory en is gevestigd in Poppodium Dynamo te Eindhoven. Hier volgen de muzikanten de driejarige opleiding om alles over de muziekstroming te leren. Van zang en speltechnieken tot de geschiedenis van dit genre. De leraren maken deel uit van de grootste Nederlandse metalbands, Marcela Bovio (Stream of Passion), Rob van der Loo (Epica), Stef Broks (Textures) en Ruud Jolie (Within Temptation). Ik besloot Tim Beimer (zanger / Metal Vocals) te volgen en te interviewen. Zodoende dook ik afgelopen week de repetitieruimte in met zijn band Ancient Deity om foto’s te maken en de sfeer te proeven van de Metal Factory. Het zijn een stel gepassioneerde mensen bij elkaar, met heel veel liefde en gezelligheid. Wat houdt je studie in? Ik studeer voor Artiest niveau 4. Dat houdt in dat ik na de opleiding niet alleen artiest ben maar ook organisator van festivals en studiowerker. Waarom heb je hiervoor gekozen en wat wil je er mee bereiken? Uiteraard hoop ik dat ik een beroemde muzikant wordt. Maar studiowerk lijkt me erg cool. Andermans muziek afmixen en de goede dingen naar voren laten komen. Dat lijkt me erg gaaf. Hoe denken je naasten over deze opleiding, wat vinden ze ervan wat jij dit doet? Heel verschillend. De open minded vinden het heel erg tof en steunen mij 100%. Maar de close minded maken me zelfs belachelijk. Maar ja, ik lach hen uit! Omschrijf jezelf in een woord Doordacht.

Ik vroeg o.a. geliefden, vrienden en bandleden aan welk woord ze denken als zij aan Tim denken/ lief humoristisch gepassioneerd plezier (geweldige) mafkees vrolijk oprecht /

door

yvet

vd

naalt

Over het algemeen zijn er veel vooroordelen over Metalheads, ‘agressief, gewelddadig’ ‘deprimerend’ en ‘satanisme’ zijn veel dingen die je tegenkomt. Wat zou je hierover kwijt willen? Satanisme komt bij een klein select groepje voor. We maken er wel grappen over omdat dit stereotype beeld wel grappig is. Maar eigenlijk zijn we poeslief. Johan, een klasgenoot, wil heel graag een pinguïn# bijvoorbeeld. Die vindt hij erg schattig. En dat zijn ze ook. Ik wil ook een pinguïn, hahaha. Waar gaan jouw songteksten over, wie of wat inspireert je hiervoor? Mijn songteksten zijn vooral filosofisch maar wat ik voor mijzelf schrijf gaat het vaak over fictionele zaken. Ik hou van Sci-fi verhalen, dus aliens en zo. Haha, ik ben waarschijnlijk best zweverig, maar zo ben ik. De gemiddelde Metalhead is juist heel erg down-to-earth. Wat zijn je hobby’s, of iets wat je graag doet, naast muziek? Dat is moeilijk. ik schrijf veel muziek en speel veel muziek. Maar ik houd van series kijken. Die kijk ik online want ik vind een serie volgen zo moeilijk. Dan moet je weer op bepaalde tijdstippen voor de buis zitten. Voor de rest houd ik van gezelligheid. Dus feestjes en gewoon rondhangen. Wil je nog iets kwijt over jezelf / metal / algemeen? Je hoeft Metal niet cool te vinden. Maar probeer het iets meer ruimte te geven. Want het is moeilijk voor veel mensen om ons als metal te accepteren . Het stereotype is vaak wel erg lastig. En hoe kleiner de stad (of dorp) des te groter dat het stereotype wordt.


Agnes

Ignatovich

INTERVIEW LIEFDE

VOOR

MEUBELS.

Maak kennis met de “upcoming” meubelrestaurateur / ontwerper / ondernemer Agnes Ignatovich, 26 jaar uit Alkmaar! Met haar voorliefde voor geschiedenis en vooral antieke meubels en stoelen, is ze na het beëindigen van het Juweliers/Ondernemers opleiding aan de ROC Zadkine begonnen met een nieuwe opleiding op de HMC met als specialisatie Meubelrestaurateur. Agnes die altijd al ondernemend is geweest, heeft altijd al iets voor zichzelf willen starten. Na het afronden van haar studie kwam dan ook de grote stap, ze is haar eigen bedrijf gestart onder de naam: vanAgnes. Na diverse restauratiewerkzaamheden te hebben verricht voor musea, sleept se ook een aantal opdrachten binnen waarbij ze voor particulieren hun familie-erfstukken terugbrengt in de oorspronkelijke staat! De passie die je in haar ogen ziet als zij over de meubelstukken praat is met geen pen te beschrijven. Geen enkele meubelstuk wordt ondergewaardeerd!

En als ik aan haar vraag: Waar komt jou passie en drive om door te gaan vandaan? Is haar antwoord: LIEFDE voor het vak! Agnes is een passievol persoon, die veelzijdig is en zichzelf niet tot een ding beperkt. De veelzijdigheid die Agnes heeft laat ze ook in praktijk zien, want ze beperkt zich niet tot enkel het restaureren van meubels. Door de crisis heeft ze opgemerkt dat het belangrijk is om jezelf niet alleen tot je specialisatie te beperken. En dat pakt ze heel slim aan, ze restaureert niet alleen de meubels, de volledige stoffering verzorgt ze ook! Door haar creativiteit op gebied van meubels en haar kijk op trends op gebied van interieur heeft ze een onconventionele lamp ontworpen die uit tie-wraps bestaat, dit is werkelijk: “A Fine piece of Art” en laat duidelijk haar vaardigheden zien. Haar drijfveer wordt mede veroorzaakt door de grote nieuwsgierigheid waar zij over beschikt en haar extreme doorzettingsvermogen. Ook vertelt ze dat ze enorm opkijkt tegen haar oma en de nicht van haar oma. Die twee vrouwen hebben zo enorm hard aan hun toekomst gewerkt, dat is ook hetgeen wat Agnes motiveert om net zo hard en misschien wel nog harder aan haar eigen toekomst te bouwen!

door

kitija

rozenbaha

Tot slot om dit positieve verhaal van Agnes af te sluiten een creatieve tip vanAgnes: In de creatieve vakgebied moet je jezelf niet beperken tot slechts een ding, specialisatie is belangrijk maar het is ook goed om je horizon te verbreden. Blijf vooral nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen binnen zowel jou vakgebied als daarbuiten.


Door

esther

tomasila

ANDREA

TAMAELA

INTERVIEW

DIT

IS MIJN

LEVEN.


INTERVIEW

ANDREA

TAMAELA.

Andrea Tamaela (52) een sympathieke, creatieve en vastberaden Molukse vrouw die al vanaf haar veertiende wist wat ze wilde gaan doen. Als klein kind tekende ze al veel en maakte al haar eigen kleding. Andrea heeft de opleiding modevormgeving aan de kunstacademie in Groningen gevolgd. Na haar opleiding heeft ze als freelancer gewerkt als ontwerper en het maken van kleding. Toen ze de casting van Project Catwalk (2007) op internet zag heeft zij zich voor dit programma opgegeven en werd aangenomen. Deze ervaring heeft ze als een leuk en bijzonder platform ondervonden en het was tegelijkertijd een drijfveer voor haar eigen collectie. Twee jaar geleden begon ze haar eigen sieraden- en tassencollectie . De naam van haar collectie draagt haar eigen naam ‘Andrea Tamaela’, omdat ze haar naam met trots draagt. Haar inspiratiebronnen zijn haar vader en haar roots de Molukken. Dit past ze toe in al haar ontwerpen, haar oorsprong vertaald van oosters naar westers. Haar vader, haar inspiratie, Dede Tamaela, heeft een boek geschreven in de oertaal van het eiland Amahei , waar haar voorouders vandaan komen en ze haalt uit haar boek de namen voor de tassen. Ze is erg trots op haar ontwerpen en haar talent, Ze ziet dit als haar erfgoed. Alles wat ze ontwerpt gaat intuïtief bij haar, ze vindt het daarom fijn dat zij alles zelf doet en voorlopig niets uit handen hoef te geven. Andrea heeft daarom zichzelf alles aangeleerd op de computer en maakt haar ontwerpen en website zelf. Andrea Tamaela vindt het verhaal achter deze mooie ontwerpen het belangrijkste. Je moet je verhaal kunnen vertellen hoe je ontwerpen ontstaan zijn, wat je inspiratie is en waarom je het doet. Ze zegt: ‘Ik geloof in het feit, dat als je in jezelf gelooft ben je al op de helft als je iets graag wilt’. Tot op de dag van vandaag is ze Fulltime bezig met haar tassen – en sieradencollectie en krijgt veel opdrachten binnen. Haar wens is dat later uit te breiden met een kledinglijn.

Als je nieuwsgierig bent naar haar werk kijk dan op www.andreatamaela.com. Haar tassen en sieraden zijn ook te verkrijgen in het winkeltje The New Label Project aan de Rozengracht nr 75. Ook gebruik ik haar sieraden in mijn eindopdracht voor fotografie


maurits

groen

INTERVIEW

Wie is Maurits Groen? Ik ben een ondernemer die oplossingen bedenkt en combineert voor duurzame en rechtvaardige ontwikkelingen. Nadat in 1972 het eerste rapport van de club van Rome werd uitgebracht ben ik politieke wetenschappen gaan studeren. Het rapport is een onderzoek naar wat er met de wereld gebeurt, wanneer we bepaalde ontwikkelingen gaan doorvoeren. Niemand was zich bewust van de gevolgen van de ontwikkelingen, tot men bijeffecten begon te zien. Het kan lijken alsof er niets aan de hand is, maar de natuur verandert, en ontwikkelt zich.’ Mensen zijn niet in staat in te schatten wat onze impact op onze planeet is. We begrijpen wat er aan de hand is, we moeten dit alleen nog vertalen naar houding en handelen. Als mens leven we in de ‘Global-Village’. We zijn van elkaar op de hoogte, we zien wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt. Maar er is een gigantisch contrast in arm en rijk. Het WK voetbal in Zuid Afrika moest klimaat neutraal zijn. Wij hebben bedacht om alle gloeilampen te vervangen door LED lampen. Helaas ontdekten we dat in Zuid Afrika een kwart van de mensen helemaal geen stroom heeft en dus geen lampen kan laten branden. Wij vroegen ons af hoe de mensen licht lieten branden en kwamen erachter dat ze dit met generators doen die op kerosine draaien. Op deze manier wordt het milieu verontreinigd. De aarde is ons HUIS, en je steekt je eigen huis niet in de brand, maar in feite is dat wel wat we met onze aarde doen.

DOOR

LIANNE

BOTELLIER

Onze oplossing voor dit probleem is de WAKAWAKA, het solar LED lampje. De mensen die we willen helpen zijn vaak arm en kunnen niets beters permitteren. Zij gaan dan voor de goedkope kerosine oplossing en kiezen daardoor automatisch voor slechte kwaliteit. Dit zal op de lange termijn meer kosten en dus geen problemen oplossen. Deze cirkel willen wij met ons lampje doorbreken. Hij wordt opgeladen door de zon, de zon is er voor ons allemaal en we kunnen er gratis gebruik van maken. Omdat we zelf geen verstand hebben over de productie van het lampje zijn we mensen gaan zoeken die ons hierbij konden helpen. Toen zijn we de WAKAWAKA gaan produceren en in het eerste jaar hebben wij al enkele miljoenen mensen kunnen helpen. Toen ik 6 was hoorde ik dat je van oude kranten, nieuwe kranten kunt maken. Dat vond ik zó fascinerend! Ook hoorde ik dat ze van oude kleren bankbiljetten kunnen maken, GELD. Toen vroeg ik me al af, waarom gooien we dat dan allemaal weg? Hierdoor ben ik oud papier, oude kleren en zelfs oud ijzer gaan verzamelen, want ja, dat kon je ook weer omsmelten en gebruiken. Ik woonde destijds met mijn ouders in een nieuwbouwwijk, langs een bos. Op een dag kwamen er allemaal bulldozers die de bomen om kwamen hakken om plaats te maken voor een woonwijk. Ik dacht toen al, wat een brutaliteit zeg. Wij permitteren het ons gewoon om zo’n mooi bos om te hakken en er een lelijke wijk voor terug te zetten. Dit heeft als kind veel indruk op mij gemaakt. Mijn ouders waren niet zo bewust met het milieu bezig, ze vonden het leuk mij bezig te zien en gaven mij zelfs een bolderkar zodat ik gemakkelijk de oude kranten kon verzamelen. In die tijd kreeg je een paar cent voor oud papier. Pas tijdens mijn studie en ook daarna, toen ik mijn werk ervan maakte vonden mijn ouders het steeds mooier en waren ook erg trots, maar als ouder hoor je ook altijd trots te zijn op je kinderen. De meeste voldoening haal ik uit foto’s die ik soms toegestuurd krijg van kinderen in Haïti met de WAKAWAKA of als we 1000 lampjes in een regeringsvliegtuig mee naar de Filipijnen kunnen sturen, of als vrouwen in Mali die nu allemaal zo’n lampje hebben meer kunnen doen. Ze hebben meer veiligheid in het donker, en ze kunnen ’s avonds wat langer doorwerken, meer produceren is meer verkopen, is meer NETTO inkomen, soms tot wel 40 of zelfs 50% meer. Hierdoor is er meer geld voor fatsoenlijk eten, kleding en school. Op internet is een filmpje te zien van de vrouwen in Mali en wat de WAKAWAKA voor hen betekent, daar krijg ik een warm hart van.


INTERVIEW Ik probeer zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Mijn zakenpartners zitten wat vaker in het buitenland en natuurlijk ga ik wel eens naar Rwanda om de dingen daar te regelen en bespreken, maar ik ben misschien 5 keer per jaar weg. Vaak ben ik laat thuis, door zakelijke besprekingen of diners. Inmiddels zijn mijn kinderen het huis uit, maar ik spreek vaak met ze af om samen te lunchen of als ze jarig zijn lekker samen uit eten te gaan. Dit harde werken heeft mij helaas mijn vorige huwelijk gekost. Zij vond dat ik veel te hard werkte, wat ook wel zo was. De verhoudingen onderling zijn goed, maar het werk vergt dus wel heel veel. Momenteel ben ik bezig met het hele huis (en kantoor) milieuvriendelijk te maken. Door goed te isoleren en een nieuw dak waar zonnepanelen op geplaatst kunnen worden. Dit kost geld, geld dat ik in een nieuw project heb gestopt. Het bedrijf groeit hard en we willen geen aandeelhouders, want die willen alleen maar geld verdienen en dat is niet ons doel. We zijn begonnen met het overal toepassen van LED verlichting in het huis en kantoor. Verder heb ik natuurlijk energiezuinige apparaten en ik ga ook altijd met de fiets en het openbaar vervoer. Ik probeer gewoon in elk opzicht rekening te houden met het milieu, ik drink bijvoorbeeld alleen Fair Trade koffie en ik probeer ook zo min mogelijk schoonheid producten te gebruiken, met scheren gebruik ik bijvoorbeeld maar minimaal schuim. We hebben die luxe ook allemaal niet nodig, helaas kopen mensen tegenwoordig hun zelfvertrouwen. Als er een vlekje in het gezicht zit moet er gelijk een poedertje op, of als de buurman een grotere auto heeft, ga zo maar door. We moeten de mensen gewoon nemen zoals ze zijn, iedereen is uniek. Helaas leven we in een maatschappij met een vreemd ideaalbeeld en ik probeer te laten zien dat het ook anders kan. Er zijn veel ‘celebreties’, bijvoorbeeld Angelina Jolie en Brad Pitt die ook een WAKAWAKA in huis hebben! We zijn in twee jaar tijd een merk geworden. Als ik het om het geld zou doen zou ik nu het bedrijf kunnen verkopen en zou ik zo, pats boem stinkend rijk zijn. Maar dat is niet waar wij het voor doen. Wat moet ik doen met al dat geld, ik doe mijn eigen ding en dat is waar ik gelukkig van wordt, het helpen van mensen. Mijn grootste droom is heel simpel. 1,3 miljard mensen moeten van de kerosine af en aan het solar LED lampje, een Cook stove, een schoonmaak device en een toilet. Ook wil ik dat mensen bevrijd worden van de malaria. Allemaal dingen waar we ook al oplossingen voor bedacht hebben. We willen gewoon mensen die ‘off grid’ zijn (zonder water of stroom) helpen. Dat de mensen in een mooi klimaat kunnen leven, dat ze in staat zijn om met de middelen die er zijn, zonder de natuur te vernielen of uit te putten, een mooi leven op kunnen bouwen. Ik ga dan ook pas met pensioen als 1,3 miljard mensen de WAKAWAKA hebben, en dat willen we voor 2030 bereikt hebben. We hebben er nu 200.000 verkocht in twee jaar, maar we groeien heel hard. En ik heb de deadline gesteld op 2030, maar eigenlijk willen we het eerder. Want hoe eerder, hoe beter.

TIP: Als iedereen 1 dag stil zou staan bij alles wat hij doet. Opstaan, tanden poetsen, kraan open, kraan weer dicht, dat is waterverspilling. Je gaat je bijvoorbeeld scheren met zeep, waar is die zeep van gemaakt? Je kleding, is het bijvoorbeeld van biologisch katoen of van iets anders gemaakt, door wie is het gemaakt? Maar ook de koffie, wat voor koffie? Je eitje, in wat voor leefsituatie heeft de kip het ei gelegd. Heb je groene stroom? Gebruik je LED verlichting en met wat voor verf is je huis geschilderd? Heb je dubbel glas, dat scheelt weer in je energie rekening. Denk eens 1 dag na bij al die 100 dingen die je op een dag doet. En probeer dan de consequenties te zien. Of doe het stapsgewijs, iedere week 1 ding om even stil te staan bij wat je doet en wat daar de gevolgen van zijn. Pure bewustwording. Als iedereen dat zou doen, dan hebben we binnen een week een heel andere wereld. -


fotografie door amber de vreng

styling door stephanie uijtdewilligen

today

i

feel

promotie


PASSIONATE

promotie


bo

vd

hoek SPA

promotie


elke

van

zevenbergen

INTERVIEW

Elke van Zevenbergen ‘Ik neem mijzelf niet serieus, mijn muziek wel’

Donderdagochtend, een miezerige grauwe ochtend maar we hebben met Elke afgesproken voor een interview en fotoshoot in Rotterdam. Haar thuishaven vol inspiratie en een stad waar ze nooit weg gaat. Starend naar buiten zit ze al heerlijk aan een warme dampende koffie. Een bescheiden en verlegen meisje stelt zichzelf voor en begint twijfelachtig wat 2013 haar allemaal heeft gebracht. Tijdens een klein optreden op de lokale radio kreeg je de aanmoediging om een keer mee te doen met de Sing en Songwriter dat wordt georganiseerd van uit de Pop Unie in Rotterdam. Je moest liedjes van jezelf opsturen en dacht er weinig meer van te horen, maar je was met de hakken over de sloot. Ze verwachtte weinig van je en werd al een beetje de underdog genoemd van de competitie. Je keek erg tegen de 5 andere sing-en songwriters op die meededen aan de competitie, maar je schopte het tot de finale. Er was een publieksprijs en een Juryprijs, helaas was je vergeten om stemmen in te zamelen want je wist zelf nog niet hoe goed je was. De publieksprijs kreeg je helaas niet maar je werd wel de grote winnaar van de Jury.

sylvia

vd

kraan

‘Ik heb nooit gitaarles gehad en kan geen noot lezen, maar wat ik hoor is mijn muziek en dat zijn mijn noten’


styling

DOOR

chancellord

biya

beauty

of

imperfection

promotie


promotie

je bent niet helemaal perfect, maar dat hoeft ook niet, jij bent het waard om hier te zijn, jij kunt veel betekenen. Ondanks dat je niet perfect bent, ben je gewoon goed genoeg!


DOOR

SYLVIA

VD

KRAAN

katendrecht

Winkel

de de

zeeuwse meisjes, nobels brood, vlees&kip, ‘t snoepwinkeltje, warmoesmarkt, houten speelgoed.


DOOR

ESTHER

TOMASILA

ROZENGRACHT

Winkel


HAARLEM

Winkel

TANTE

STEEF

DOOR

LIANNE

BOTTELIER

KAASHUIS

DE

DE

SPEELGOED

GOUDSMIT/JUWELIER MARIJKE MUL

TROMPWINKEL

ANTIQUARIAAT EN ANTIEKHANDEL

KALE JONKER KOFFIE THEE BRANDERIJ

EN

MOH’S

SALON/BARBERSHOP


DOOR

KITIJA

ROZENBAHA

NIJKERK

Winkel


door

amber

de

vreng

haarlemmerdijk

Winkel


fotografie door amber de vreng

styling door stephanie uijtdewilligen

horen,

zien,

zwijgen

promotie


styling

door

bo

vd

hoek

zeggende

gezegden

promotie


esther

biya

tomasila

chancellord

door

door

fotografie

styling

TWO

IN

ONE

promotie


DOOR

MARJOEK

WARMINK

rust,

reinheid,

regelmaat

vakantie


vakantie


door

stephanie

uijtdewilligen

Random

vakantie


door

chancellord

biya

rainyday

vakantie


HOLIDAY

vakantie

HOW

TO

VISUALIZE

OF

PERCEPTION

YVET

vd

NAALt

TIME.

DOOR

THE


DOOR

AMBER

DE

VRENG

FEEL

FREE

iphone fotografie


DOOR

ESTHER

TOMASILA

untitled

vakantie


door

lianne

bottelier

random

vakantie


fotografie amberde vreng styling stephanie uijtdewilligen

inspiratie

gijs

&

emmy

FASHION


fotografie amberde vreng styling stephanie uijtdewilligen

FASHION


fotografie amberde vreng styling stephanie uijtdewilligen

FASHION


FASHION

Fotograaf: Lianne Bottelier Assistent: Rachelle Bottelier Model: Anniek Tump Fotostylist: Terry Ringers Visagist: Larissa A-Tjak Haarstylist: Stacey Bottelier


styling DOOR chancellord biya fotografie esther tomasila

FASHION

dieudonnee

comvalius


styling DOOR chancellord biya fotografie esther tomasila

FASHION


styling DOOR bo vd hoek fotografie marjoek warmink

FASHION


styling DOOR bo vd hoek fotografie marjoek warmink

FASHION


FASHION

fotografie

kitija

rozenbaha

wave after wave, wave after wave.

but reach,

still i to find way

a


fotografie

yvet

vd

naalt

zelfportret

FASHION


fotografie

sylvia

vd

kraan

FASHION


fotografie

sylvia

vd

kraan

FASHION


fotografie

sylvia

vd

kraan

FASHION


DOOR

MARJOEK

WARMINK

Dream

pink

FASHION


DOOR

MARJOEK

WARMINK

FASHION


DOOR

MARJOEK

WARMINK

FASHION


foto

door

marjoek

warmink

FOOK MAGAZINE