Page 1

octubre - novembre 2008 núm. 32 exemplar gratuït

www.vacarisses.cat elterme@vacarisses.cat

Actualitat

L’Escola de Música ja sona actualitat

educació

L’aigua: preguntes clau

entitas

Uns 900 alumnes del municipi comencen el curs escolar pàgines 4-5

pàgina 7

La Colla Gegantera viatja a Escòcia pàgina 14


Editorial

Índex

Fomentant la cohesió social El món de la imatge i la comunicació canvia constantment, no s'atura i evoluciona a una velocitat de vertigen. És molt difícil estar sempre a l'última. Des de la Regidoria d'Informació, Imatge i Comunicació en som molt conscients, per aquest motiu anem adaptant mica en mica els nostres mitjans. Aprofitant els espais existents a Internet volem oferir als usuaris nous canals de comunicació, en aquest sentit hem creat un espai de Vacarisses al Flickr, on hi podeu trobar fotografies dels actes celebrats a la nostra vila. A la vegada estem treballant per tenir una nova web municipal, amb una imatge actualitzada i amb una estructura més flexible per poder-la adaptar en tot moment a les noves necessitats. I per últim, hem reestructurat la revista que teniu a les mans, hem suprimit seccions i n'hem creat de noves. Hem augmentat l'espai dedicat a informar sobre què fan les nostres entitats, així volem ajudar a que el teixit associatiu de la nostra vila s'enforteixi i pugui créixer. També hem augmentat l'espai dedicat a les cartes dels lectors ja que cada vegada en rebem més. El nostre és un municipi dispers, i això fa que a vegades sigui difícil mantenir el sentiment d'estar arrelat al poble, per això des de l'Ajuntament volem afavorir la comunicació, no només entre veïns i institució, també amb les entitats i els diferents nuclis habitats. I per aquest motiu aprofitarem tots els mitjans que les tecnologies de la informació i comunicació posin al nostre abast. Meritxell Ricart i Miró Regidora d'Imatge, Informació i Comunicació

Els contactes amb els regidors

2

Actualitat La nova Escola de Música entra en funcionament L’aigua: preguntes clau Ple El ple debat la gestió de l'aigua L'equip de govern pren mesures anticrisi Educació Uns 900 alumnes del municipi comencen el curs escolar Èxit de participació als Casals d'Estiu Cultura Vacarisses celebra la Diada Cultura / Medi Ambient La bellesa natural del Vallès, a La Fàbrica Cultura / Joventut Jornades Europees del Patrimoni Mobilitat Els horaris de l'autobús s'adapten a les noves necessitats Les escoles treballen la Setmana de la Mobilitat Joventut Una Castanyada de por! Promoció econòmica Els plans d'ocupació Cursos de català Borsa d'industrials Crida als comerciants Comunicació Vacarisses ja té Flickr! Participació Es tanca la primera edició dels Voluntaris per la Llengua Esports Dos vacarissencs fan 6.500 quilòmetres per l'Àsia Sanitat Els animals domèstics: qüestió de responsabilitat Medi Ambient Dia del compostatge Un estiu sense incendis Biblioteca Entitats La Colla Gegantera viatja a Escòcia - El Correllengua s'amplia a tres dies Centre Excursionista - Solidaris amb els nens Associació de Dones de Vacarisses - S'acosta la Fira de Drapaires! Club Esportiu Vacarisses - Federació d'Associacions de Veïns Entrevista Mònica Ardid: “El proper repte que tinc és descansar” Cartes dels lectors Concurs Coneixent el terme Els partits opinen Informació Horaris d’autobús, RENFE, Deixalleria Mòbil i Telèfons d'interès Racons de Vacarisses Els camins rals

pàg.3, 4, i 5 pàg.6 pàg.7 pàg.8 pàg.8 pàg.8 pàg.9 pàg.9 pàg.10

pàg.11 pàg.11 pàg.11 pàg.12 pàg.12 pàg.13 pàg.14 i 15

pàg.16 pàg.17 pàg.17 pàg.18 pàg.19 pàg.20


La nova Escola de Música entra en funcionament

Actualitat

A principis de setembre ja van començar les classes, però l'acte inaugural, el passat 4 d'octubre, va donar-li el tret de sortida oficial. Amb la municipalització de l'Escola s'han fet reformes a les instal·lacions i canvis en el funcionament, i el nombre d'alumnes ha augmentat de manera significativa. Sigui pel dia assolellat que feia, o bé pel reclam musical de la banda Vent Sonats a la placeta de les Moreres, l'acte va ser molt concorregut: centenars de persones no van voler perdre's la inauguració de l'escola. Com a tota inauguració, no hi va faltar la visita de les autoritats: la subdirectora general d'Ensenyaments Artístics i Especialitzats del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Eulàlia Tatché, va ser l'encarregada de descobrir la placa, acompanyada de la directora de l'Escola Municipal de Música, Núria Pagès, l'alcalde de Vacarisses, Carles Canongia, la resta de la corporació municipal i altres personalitats. Però els veritables protagonistes del dia van ser els alumnes de l'Escola Municipal de Música, que van oferir una actuació a tots els assistents. Des dels més petitons fins als que ja dominen un instrument, tots junts dalt de l'escenari, formaven un conjunt molt bonic. I per acabar, un espectacle de titelles a càrrec dels Pengim Penjam i un pica-pica a la placeta de les Moreres van cloure l'acte.

Pagès, Canongia i Tatché després de descobrir la placa.

La música dels Vent Sonats convidava el públic a l'acte.

Els alumnes de l'escola durant la seva actuació.

Un nou servei municipal Tot i que des de fa molts anys hi ha ensenyament musical al municipi, aquest any s'ha afrontat un canvi important: si fins ara anava a càrrec d'una entitat, l'Associació Musical de Vacarisses, aquest any l'escola de música passa a ser de titularitat municipal. Tant la directora del centre, Núria Pagès, com la regidora d'Educació de l'Ajuntament, Mariana Rios, van destacar en la inauguració que la municipalització s'ha fet amb molta placidesa i complicitat entre les dues institucions.

Per fer aquest canvi ha calgut adaptar-la a la normativa, fent canvis a les instal·lacions (com la insonorització de les aules i la partició d'una altra en dues) i també en l'administració i la direcció. Alhora, la municipalització ha permès també ofertar més activitats i grups instrumentals, i donar més pes a la pedagogia de grup. Aquest curs, l'Escola de Música compta amb gairebé 140 alumnes, gairebé el doble dels 80 que hi havia l'any passat.

3


Actualitat

L’aigua: preguntes clau L'aigua és un recurs essencial per a la vida, però també és un bé escàs. El creixement accelerat del nostre municipi en els darrers anys -la població s'ha multiplicat per tres en els últims deu anys, passant d'uns 2.000 habitants el 1998 a més de 6.000 actualment-, així com la sequera que afecta el nostre país, són factors que agreugen aquesta situació, i això fa que cada vegada sigui més important estalviar l'aigua al màxim. Dediquem aquestes pàgines a resoldre els dubtes principals sobre l'abastament d'aigua al municipi, amb l'objectiu que tots i totes n'estem ben informats i que així aconseguim el més important: fer un ús racional de l'aigua.

Quanta aigua consumim al municipi? Es calcula que el consum mitjà d'aigua en un pis és de 130 litres per persona i dia, mentre que en una casa amb jardí el consum és de 200 litres per persona i dia. Així, en una casa on hi visquin 5 persones es gasta cada dia l'equivalent a un dipòsit de gasoil domèstic. El consum anual del municipi és de 565.000 metres cúbics, dels quals aproximadament un 17% corresponen al consum industrial. Si ho traslladem al consum diari, ens surten aproximadament un milió i mig de litres cada dia. Perquè ens en fem una idea, cada dia gastem entre tots l'equivalent a un milió d'ampolles d'aigua com aquesta, o el que és el mateix, 150 camions cisterna.

D'on ve l'aigua que consumim? El municipi s'abasteix a través de diversos pous que capten aigües subterrànies, situats a la zona de Can Serra i l'Orpina, i d'una mina o galeria horitzontal a la zona de Can Còdol. Les aigües subterrànies provenen de la pluja, part de l'aigua del riu Llobregat i altres cursos de la xarxa fluvial local. Es filtren a través de les fractures i esquerdes de les roques del subsòl, que en

Com és l'aqüífer que ens abasteix? Quan pensem en un aqüífer sovint ens imaginem un llac o un mar sota terra, però el que abasteix Vacarisses no s'assembla gens a això. Al contrari, més aviat es tracta de diversos raigs d'aigua que es filtren als pous a diferents nivells de profunditat. L'aqüífer que ens abasteix té una permeabilitat mitja-baixa. La permeabilitat és la capacitat de les roques de deixar passar l'aigua a través seu, que va condicionada per la porositat (que és la relació entre la mida de les partícules que formen una roca i els buits que hi ha entre elles). Algunes roques que hi ha en aquesta zona, com les argiles, són molt poroses però a la vegada impermeables, perquè els seus porus són microscòpics i no es comuniquen entre ells.

Com podem saber quanta aigua ens queda? És impossible calcular quanta aigua queda a l'aqüífer, però hi ha alguns indicadors que ens en donen pistes. Un d'ells és el nivell de profunditat on hi ha l'aigua, anomenat nivell freàtic. En un aqüífer cal distingir-hi tres zones: - Zona d'aireació: és la zona per on es filtra l'aigua des de la superfície fins a l'aqüífer. Una part de l'aigua és retinguda pel sòl i absorbida per les arrels de les plantes, però aquesta zona no està xopa, hi ha porus plens d'aire. - Zona de saturació intermitent: és variable en funció de les condicions climatològiques. Quan hi ha molta aigua, està xopa, però quan hi ha sequera, no. - Zona de saturació permanent: zona per sota del nivell freàtic, on hi ha l'aigua subterrània. A causa de la sequera, ha baixat el nivell de l'aigua a l'aqüífer o nivell freàtic. Això ha provocat que, per aconseguir aigua, s'hagués de recol·locar més avall la bomba que succiona l'aigua als pous.

4


Actualitat Tenim prou aigua? El cabal que s'obté dels pous no és suficient als mesos d'estiu, ja que la manca de pluges fa que l'aqüífer no es recarregui durant aquesta època de l'any. A més, amb l'augment del nombre d'habitants al municipi en aquesta estació i l'augment del consum, el dèficit encara és més gran. Per això, en moments puntuals cal portar aigua de municipis veïns, com Rellinars. En l'explotació dels pous s'ha notat un descens del seu rendiment al llarg del temps, causat per una sobreexplotació de l'aqüífer en aquest sector. I és que la situació dels pous a Can Serra tampoc afavoreix la captació d'aigua. Es troben tots cinc en un radi inferior a 200 metres, de manera que se superposen les seves àrees d'explotació. En propers números d'El Terme informarem sobre l'estat de les instal·lacions de la xarxa de distribució d'aigua.

Què podem fer per estalviar aigua? Hi ha mesures senzilles que podem aplicar a casa, per consumir menys aigua i estalviar diners en la factura.

El jardí Rega les plantes al matí o al vespre, quan no hi toca el sol, perquè així evitaràs que l'aigua s'evapori. El sistema de rec gota a gota és molt més ecològic i beneficiós pel creixement de les plantes.

La cuina Per cuinar, utilitza només l'aigua necessària per cobrir els aliments. Si fregues els plats a mà, utilitza una pica per ensabonar i una altra per esbandir. El vàter No facis servir el vàter com a paperera. Redueix el volum de descàrrega de la cisterna del vàter (per exemple, col·locant-hi a dins una ampolla o similar per reduir-ne la capacitat). Si l'has de canviar, instal·la'n un que permeti aturar la descàrrega d'aigua quan sigui suficient. Els electrodomèstics Engega el rentaplats i la rentadora amb la càrrega completa i fes servir sempre que puguis els programes d'estalvi. Quan hagis de canviar els electrodomèstics, compra'ls de baix consum energètic i d'aigua. La dutxa i les aixetes Si et dutxes enlloc de banyar-te, estalviaràs aigua. Tanca les aixetes quan no facis servir l'aigua i repara les que perdin aigua. Redueix el cabal d'aigua instal·lant-hi estalviadors, també anomenats economitzadors, reguladors de cabal o airejadors. S'enrosquen a dutxes i aixetes i, amb la mateixa pressió i el mateix confort, consumeixen fins a un 50% menys.

5


Ple

El ple debat la gestió de l’aigua

L'alcalde i alguns regidors durant el ple.

Un dels punts més debatuts al ple del mes de setembre va ser la moció presentada per Unió Independent per Vacarisses (UIPV), per impulsar la redacció del Pla Director i del Reglament del Servei d'Abastament d'Aigües de Vacarisses. UIPV va manifestar la necessitat de debatre la situació de la xarxa d'aigua al municipi, i va dubtar que els aqüífers tinguessin poca aigua, tal i com va dir l'alcalde al mes d'agost, acusant l'equip de govern d'haver gestionat malament els recursos hídrics. La moció va rebre els 5 vots a favor d'UIPV, l'abstenció del regidor de CiU i els vots en contra de PSC, ERC i ICV. Els tres partits del govern van coincidir amb la necessitat d'obrir un debat sobre l'aigua, però van denunciar que l'anterior equip de

govern no va fer el manteniment adequat a la xarxa de distribució i no va aprofitar oportunitats per fer plans i estudis estratègics com el que ara proposen, quan se'ls oferien subvencions d'altres administracions per redactar-los. Altres punts destacats de l'ordre del dia van ser l'aprovació per unanimitat d'una proposta del regidor de Cultura, Antoni Masana, per duplicar l'aportació econòmica que el consistori fa a l'Associació d'Amics de la Bressola, una organització que dóna suport a les escoles catalanes a la Catalunya Nord. L'aportació anual passarà de 300 euros a 600. En el ple també es va aprovar una moció de tots els grups municipals per donar suport al Correllengua 2008.

L'equip de govern pren mesures anticrisi Davant la situació de crisi i les dificultats econòmiques que es preveuen de cara al proper any 2009, l'equip de govern ha decidit congelar els seus salaris i prendre algunes mesures de contenció de despesa.

6

Això no afectarà, però, la despesa social. Segons la primera tinent d'alcalde, Laura Sánchez, "tot i que la mesura de congelació salarial és gairebé simbòlica, cal que els polítics siguem els primers a donar exemple".


Educació

Uns 900 alumnes del municipi comencen el curs escolar

La normalitat va ser la nota dominant el primer dia de classe, el 15 de setembre. Aquest curs comença amb moltes novetats, com la universalització dels llibres de text o la propera obertura de la nova Escola Bressol.

Estalvi en els llibres de text Els 753 alumnes d'infantil i primària i els 145 de secundària del municipi es beneficien aquest curs de la universalització dels llibres de text. L'Ajuntament finança el 75% de la despesa familiar en llibres i altres materials curriculars, amb l'objectiu de garantir la igualtat en les condicions d'escolarització de tot l'alumnat, reduir la despesa de les famílies, afavorir la cohesió social i educar pel consum responsable, entre d'altres.

Alumnes del CEIP Font de l'Orpina sortint de classe, el primer dia d'escola.

S'implanta completament la sisena hora Aquest curs s'ha implantat la sisena hora lectiva a primària al CEIP Pau Casals, de manera que aquesta mesura afecta ja les dues escoles del municipi. El CEIP Font de l'Orpina farà aquest curs la primera promoció de 6è de primària, i ja tindrà alumnes de tots els cursos.

Els centres estrenen reformes

Els alumnes de primària del CEIP Pau Casals amplien l'horari aquest curs.

L'Ajuntament ha fet reformes a l'Escola Bressol El Cuc: s'ha instal·lat parquet a totes les aules, i també s'ha construït una nova cuina molt més espaiosa. Per la seva banda, el CEIP Font de l'Orpina estrena una cuina pròpia, cosa que beneficiarà el servei de menjador, que fins ara es feia amb càtering.

Avancen les obres de l'Escola Bressol i l'institut L'Escola Bressol de Can Serra entrarà en funcionament com a molt tard el gener del 2009. Actualment l'obra ja s'ha entregat, i s'estan fent els arranjaments interiors i la instal·lació del mobiliari. Pel què fa a l'institut de secundària que es construirà a Vacarisses, ja s'ha fet la concessió de la llicència d'obres i es preveu que els treballs comencin a la tardor. S'està respectant el calendari previst pel Departament d'Ensenyament, de manera que el centre entrarà en funcionament el curs vinent (2009-2010).

La nova cuina de l'EB El Cuc.

L'entrada de la nova escola bressol, el primer dia de curs.

Èxit de participació als Casals d’Estiu Les activitats d'estiu de 0 a 12 anys, coordinades per la Regidoria d'Educació i l'empresa Organitza, han tingut una elevada participació: aproximadament 250 infants s'han apuntat en algun dels torns. Un de les activitats més especials va ser l'acampada multitudinària al Poliesportiu, amb 400 nens i nenes de Vacarisses i poblacions veïnes. En les enquestes d'avaluació del servei, les famílies han demostrat un elevat grau de satisfacció.

7


Cultura

Vacarisses celebra la Diada Com és tradicional, el vespre del 10 de setembre van començar els actes per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Amb la senyera penjada al Cingle -una tasca que cada any s'encarrega de fer la Colla Gegantera- es va cantar l'himne de "Els Segadors".

Actuació del Cor de Vacarisses. Foto: Josep Palou.

A continuació, es va fer una ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Terrassa. Després, l'actuació del Cor de Vacarisses va donar pas a la il·luminació de la senyera. Tot seguit es va fer un ressopó amb coca especial de la Diada, feta amb crema amb les quatre barres dibuixades, i també amb mistela i ratafia per tothom. Ja al dia 11, ens va visitar l'Agrupació de Balls Populars de Sitges, que amb el Ball de Gitanes va posar la nota tradicional a la Diada.

El ball de gitanes, a la plaça Joan Bayà. Foto: Josep Palou.

Cultura / Medi Ambient

La bellesa natural del Vallès a la Fàbrica A principis de setembre es va poder veure al municipi l'exposició del IV Concurs Fotogràfic Vallès Natural. La mostra conté desenes de fotografies del patrimoni natural de la nostra comarca, entre les quals hi havia les guanyadores del concurs, organitzat pel Consell Comarcal.

Cultura / Joventut

Jornades Europees del Patrimoni Les Jornades Europees del Patrimoni són una iniciativa cultural en què, durant un cap de setmana, centenars d'edificis històrics, monuments, museus i altres d'arreu d'Europa tenen estan oberts perquè els ciutadans els puguin visitar. Les Jornades es van començar a celebrar el 1991, i Catalunya hi pren part des de la seva creació.

8

Cada any hi participen milions de ciutadans i ciutadanes d'arreu, i aquest any, Vacarisses també s'hi ha adherit. Dissabte 27 de setembre es va poder visitar l'Església i el Museu de la Parròquia, i també el Castell. Es van oferir visites guiades per conèixer aquests dos edificis destacats del nostre patrimoni i la seva història, en què hi van participar una vintena de persones.


Mobilitat Els horaris de l’autobús s’adapten a les noves necessitats A causa de la necessitat de propiciar, mitjançant l'actual sistema d'autobús interurbà, el desplaçament dels estudiants de Batxillerat del nostre municipi l'IES de Viladecavalls, la Regidoria de Mobilitat s'ha vist amb l'obligatorietat de retocar els horaris existents fins al dia 7.9.08 per adaptar-los a l'entrada i sortida de l'esmentat centre. A l'inici del curs 2007/2008 el canvi sobtat d'horari d'entrada dels estudiants a l'IES va ser comunicat sense el temps necessari per fer els canvis oportuns. L'Ajuntament aleshores va posar un servei de transport amb un autobús específic pels alumnes de batxirellat, amb un cost de més de 44.000 €. Per al curs 2008/2009 no és possible assumir aquest import, ja que el pressupost destinat per a 2008 per a transport urbà, que en un principi estava estimat en poc més de 172.000 €, en aquest moment es troba en 222.000 € pels increments constants del combustible i d'altres; d'aquest import es rep unasubvenció de la Generalitat a través de l'Associació Municipal de Transport Urbà (AMTU) de 33.948€, que amb la suma de la venda dels bitllets -62.000 € aproximadament- enguany no

arriba a cobrir ni tan sols el 50 per cent del cost del servei de transport. D'altra banda, a partir del 8 de setembre d'aquest any, l'Ajuntament assumeix les bonificacions amb la rebaixa del cost de la T10 que val 14,40 €, i d'aquesta manera els estudiants abonaran 12,50 € i les persones jubilades 10,05 €. Aquestes targetes de transport es poden comprar al propi Ajuntament, al mostrador de la planta baixa. La voluntat de la Regidoria de Mobilitat és apostar per un ús racional del transport, i per l'increment i la millora del transport urbà al nostre municipi.

Un autobús de la companyia TGO al seu pas pel nucli urbà.

Les escoles treballen la Setmana de la Mobilitat Els alumnes de 5è i 6è de primària del CEIP Pau Casals i del CEIP Font de l'Orpina van participar a la Setmana de la Mobilitat, una iniciativa que es va celebrar del 22 al 29 de setembre arreu de Catalunya amb l'objectiu de fomentar el transport públic. Els alumnes van fer activitats relacionades amb els continguts educatius de la Setmana, amb el suport de la Regidoria de Mobilitat de l'Ajuntament.

Una Castanyada de por!

Joventut

El 31 d'octubre, a les 8 del vespre, s'estrenarà al Casal de Cultura el curtmetratge “Misteri a la Biblioteca”. Es tracta del primer curtmetratge realitzat per joves de Vacarisses. L'entrada és gratuïta. I el mateix divendres al vespre, a La Fàbrica, gran festa de la Castanyada!!! No hi faltis!!!

9


Promoció econòmica

Els plans d’ocupació Què és un Pla d'Ocupació? Els Plans d'Ocupació tenen com a objectius atraure més persones al mercat de treball, augmentar els nivells d'ocupació i impulsar mesures específiques per millorar la situació laboral de les dones, dels joves, dels majors de 45 anys i altres col·lectius amb dificultats especials. També volen combatre la temporalitat i fer possible la conciliació de la vida familiar i laboral, dos dels eixos fonamentals de les mesures impulsades.

Qui els sol·licita i on? El Departament de Promoció Econòmica de l'Ajuntament aquest any ha sol·licitat a la Generalitat de Catalunya, concretament al Servei d'Ocupació de Catalunya, un total de 4 plans d'ocupació destinats a col·lectius diversos, com ara: - Demandants menors de 25 anys que no hagin rebut una oferta ocupacional en el últims 6 mesos. - Aturats de llarga durada - Aturats majors de 45 anys - Aturats majors de 25 anys que no hagin rebut

El departament de Promoció Econòmica té diferents eines per ajudar a trobar feina (foto d'arxiu).

Per aquest any 2008 ens han aprovat la totalitat dels plans sol·licitats, que són els següents: - Pla d'Ocupació de Monitors/es d'activitats en el lleure juvenil, que va començar el dia 01/07/08 fins el 31/08/08. Aquest Pla va ocupar a dues joves en situació d'atur. - Pla d'Ocupació d'Operaris d'activitats d'estiu, que va començar el dia 07/07/08 i finalitzarà el 06/10/08. Aquest pla va ocupar dues Persones aturades de llarga durada. - Pla d'Ocupació d'Auxiliar de la llar, aprovat recentment i encara no iniciat. Va dirigit a persones més grans de 25 anys que no hagin rebut una oferta ocupacional en el últims 12 mesos. - Pla d'Ocupació d'auxiliar de la Brigada Municipal, recentment aprovat i no iniciat. Aquest pla va dirigit a persones en situació d'atur més grans de 45 anys.

Cursos de català El 29 de setembre van començar els cursos de català d'aquest any al CEIP Font de l'Orpina, que duraran fins a finals de febrer. Aquests cursos estan subvencionats per l'àrea de promoció econòmica

De l'Ajuntament de Vacarisses i s'imparteixen a través de Normalització Lingüística. A partir del febrer s'obrirà una nova convocatòria.

Borsa d’industrials

Crida als comerciants

La Regidoria d'Obres i Serveis vol crear una borsa d'industrials relacionats amb la construcció (paleteria, electricitat, lampisteria, fusteria…), siguin autònoms o petites empreses amb seu social a Vacarisses. Per tal de poder inscriure's-hi cal complir els requisits que trobareu al Taulell d'Anuncis del web municipal (www.vacarisses.cat). Si compliu els requisits, contacteu amb el departament de Serveis Tècnics: Horari: de dilluns a divendres de 9 a 14h. Telèfon: 93 835 90 02 extensió 300 E-mail: tecnics@vacarisses.cat

10

La Regidoria de Promoció Econòmica fa una crida a tots els comerciants del municipi que estiguin interessats a fer cursos de formació gratuïts i a fer difusió del seu negoci, per comptar amb ells per projectes que s'estan planificant. Contactar a: promocio@vacarisses.cat o al 93 835 90 02 extensió 110.


Vacarisses ja te Flickr!

Comunicació

Ja pots veure a Internet tot allò que passa a Vacarisses! La Regidoria de Comunicació de l'Ajuntament ha creat una galeria d'imatges a través de Flickr, una aplicació que permet administrar i compartir fotos en línia. Per veureles, només cal que entris a www.flickr.com/vacarisses. I si et registres com a usuari, a més de veure-les hi podràs deixar comentaris. Mica en mica anem fent créixer la galeria amb la intenció que reculli tot allò que ha passat, passa i passarà a Vacarisses. Tu també pots col·laborar-hi: si tens fotografies d'actes, festes, esdeveniments esportius o qualsevol altra cosa que es faci al municipi, ens les pots enviar a elterme@vacarisses.cat i les penjarem!

Es tanca la primera edició dels Voluntaris per la Llengua

Participació

La primera edició del programa Voluntaris per la Llengua al municipi es va tancar el 3 d'octubre amb una xerrada a La Fàbrica i un berenar per a tots els participants. El programa té com a finalitat posar en contacte persones que parlen habitualment el català i persones que volen practicar-lo, per tal que es trobin un cop a la setmana per parlar en català. Aviat s'engegarà una nova edició del programa. Els interessats a participar-hi poden inscriure-s'hi en línia al web www.vxl.cat o bé omplint les butlletes que trobaran a l'Ajuntament, el Punt de Vol, el Casal de la Gent Gran i ara també a les escoles del municipi.

Alguns dels participants en l’acte de cloenda

Esports

Jaume Dotti i Jordi Iborra amb la regidora d'Esports, Mariana Rios, i l'alcalde, Carles Canongia.

Una parada durant la ruta, a Singapur.

Dos vacarissencs fan 6.500 quilòmetres per l’Àsia Aquest estiu, Jordi Iborra i Jaume Dotti van fer una ruta en moto per l'Àsia. 6.500 quilòmetres per Singapur, Malàisia, Tailàndia i Cambodja a sobre les seves BMW 1200 Adventure, de forma autònoma i sense cap tipus d'assistència. Tot i que va ser una gran experiència, la ruta prevista era una altra: anar des de la capital xinesa, Pequin, fins a Vacarisses, travessant l'Àsia. Al final aquesta aventura no va poder ser possible per qüestions burocràtiques, a causa de les estrictes mesures de seguretat imposades per la Xina durant els Jocs Olímpics. De totes maneres, els dos viatgers agraeixen el suport econòmic rebut, entre d'altres, per la Regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Vacarisses.

11


Sanitat

Els animals domèstics: qüestió de responsabilitat Totes aquelles persones que tinguin animals a casa han de tenir en compte que la Llei de Protecció del Animals obliga a identificar-los mitjançant el xip i censar-los. El compliment d'aquestes mesures ens beneficia a tots, perquè facilita que si un animal es perd pugui ser recuperat fàcilment. En canvi, si no està identificat, l'Ajuntament s'ha de fer càrrec de l'animal fins que és adoptat o reclamat pel propietari, ja que està prohibit sacrificar-lo. Molts d'ells no són reclamats i resten al centre durant anys fins a la mort, amb el patiment físic i psíquic que suposen per l'animal les condicions de vida fora d'una llar, sense oblidar el cost que suposa per l'Ajuntament el manteniment d'aquest animals a una mitjana de 7 euros al dia.

Els gats es recullen per poder esterilitzar-los.

En el marc del treball que s'està fent des de la Regidoria de Sanitat per fomentar la tinença responsable dels animals, s'han constituït 22 colònies de gats al municipi, i se n'estan creant set més. L'Ajuntament subvenciona la castració o esterilització de gossos i gats degudament censats.

Medi Ambient

Dia del compostatge Del 22 al 30 de novembre se celebra la Setmana Europea de la Prevenció, amb l'objectiu de conscienciar la població sobre la importància que té prevenir la generació de residus, i el seu paper fonamental en el desenvolupament sostenible i la lluita contra el canvi climàtic. L'organitza l'Agència de Residus de Catalunya amb la participació de diverses regions de França, Bèlgica, Portugal i altres països. Vacarisses hi participa amb la celebració del Dia del Compostatge, el proper dissabte 22 de novembre. Actualment, més de 600 persones del municipi ja tenen un compostador a casa, però cal que aquesta xifra segueixi creixent.

Taller de compostatge al Casal, l'any passat.

+ informació Dia del Compostatge: 22 de novembre 2008 A les 10 del matí: Taller de compostatge. Adreçat a les persones que vulguin aprendre a compostar i també als que ja tenen compostador però tenen dubtes per resoldre. Als assistents que encara no tinguin compostador a casa, se'ls en donarà un de manera gratuïta. A les 11:30 del matí: Espectacle "Festuc, el drapaire!". Espectacle de La Tabola adreçat als petits, perquè s'adonin de la importància de separar la matèria orgànica.

Un estiu sense incendis Durant els mesos més calorosos d'aquest any no s'ha hagut de lamentar cap incendi forestal important al municipi. Això és una bona notícia, però segons el cap de voluntaris de l'ADF de Vacarisses, Marià Masana, "no podem abaixar la guàrdia, perquè tot i que les nits són humides, de dia la temperatura encara és elevada". Cal tenir en compte que el bosc està brut i sec, i que un foc es podria propagar ràpidament. A nivell de Catalunya, aquesta darrera campanya

12

El bosc és un dels grans patrimonis de Vacarisses.

d’estiu ha tingut el nombre d'incendis forestals i de superfície cremada més baixos dels últims 20 anys. Els Bombers de la Generalitat, però, es mantenen en alerta, perquè cada cop queda més clar que els focs ja no tenen estacionalitat, i el risc s'estén als 365 dies de l'any.


Estrenem una secció dedicada a la Biblioteca El Castell, des d'on podreu conèixer tot allò que passa a la biblioteca: activitats que s'hi organitzen, recomanacions bibliogràfiques i moltes coses més. Aquesta secció l'elabora l'equip de la Biblioteca amb el suport de l'Àrea de Comunicació de l'Ajuntament.

Biblioteca

Foto: Josep Palou.

Apunta’t al Club de Lectura! T'agrada llegir? T'agradaria parlar dels llibres que llegeixes amb altres persones? Tens una hora lliure al mes? Si la resposta a aquestes preguntes és afirmativa, has d'apuntar-te al Club de Lectura que organitza la Biblioteca El Castell. El Club de Lectura es farà el tercer dijous de cada mes a la biblioteca. La presentació serà el dijous 20 de novembre a les 18:30h. Per participar-hi cal que us inscriviu a l'àrea d'adults de la biblioteca.

Més de 100 nens i nenes d'entre 6 i 12 anys ja han ajudat a rescatar els llibres de la Biblioteca de l'encanteri en què han caigut. Si tu també vols ser un lectocavaller, vine i apunta-t'hi, encara hi ets a temps!

El punt de lectura: entre l’art i la publicitat

El Racó de Pares i Mares

Del 20 d'octubre al 9 de novembre es pot visitar a la Biblioteca l'exposició “El punt de lectura: entre l'art i la publicitat”, que mostra la col·lecció del cardoní Domènec Martínez. L'exposició fa un repàs històric i gràfic del punt de llibre des de la seva aparició fins els nostres dies.

Ja està en funcionament el Racó de Pares i Mares, una nova secció situada a l'àrea infantil de la Biblioteca on hi podeu trobar una selecció de fons documental (llibres, contes, revistes, música) sobre els diferents aspectes que tenen a veure amb la família i l'educació dels fills. Us hi esperem!

L'activitat serveix per fomentar la lectura entre els nens i nenes. Foto: Quico Ortega.

Ja som més de 100 lectocavallers!

Recomanacions La Berta i en Martí aprenen a fer silenci Amb la Berta i el Martí, grans i petits repassarem les formes de cortesia/educació -dir gràcies, dir si us plau, demanar perdó ...- en situacions de la vida quotidiana. Aquest conte és molt il.lustratiu perquè té com a marc d'acció la biblioteca. Augé, Mireia; Oliveras, Lídia. La Berta i en Martí aprenen a fer silenci. Barcelona: Mediterrània, 2008. Deep Blue Pel·lícula documental basada en la sèrie de la BBC anomenada Planeta Blau, que també podeu trobar a la biblioteca. Viatja al fons del mar i neda amb tortugues marines, taurons i tota mena de criatures al llarg de platges caribenyes, costes de l'Antàrtic, fins als abismes més profunds de l'oceà. Gaudeix de la frescor d'estar mirant el fons del mar a la nostra sala d'audiovisuals. Disponible també en català.

13


Entitats

La Colla Gegantera viatja a Escòcia La Colla Gegantera va visitar al mes d'agost la regió de West Lothian, Escòcia, en el marc d'un intercanvi cultural, per tornar la visita a un grup de danses tradicionals escoceses que anteriorment havia visitat el nostre poble. Així doncs, els gegants Manel i Francesca, el gegantó Peret Seró, la Vaca Xula i les vaquetes van viatjar fins allà, portant ben luny el nom de Vacarisses i una tradició catalana com són els gegants. Les autoritats de la comarca de West Lothian van oferir una recepció oficial a la Colla Gegantera i al regidor de Cultura de l'Ajuntament de Vacarisses, Toni Masana.

Els participants en el viatge. Foto: cedida.

El "council leader" de West Lothian, Peter Johnston, i el regidor de Cultura, Toni Masana, sostenen la bandera de Vacarisses. Foto: cedida.

El Correllengua s'amplia a tres dies Aquest any, el Correllengua a Vacarisses ha durat tres dies (del 9 a l'11 d'octubre), i no un sol dia com l'any passat. La bona resposta de la gent en tots i cadascun dels actes demostra la preocupació sobre el futur incert de la nostra llengua. Dijous dia 9 es va fer una presentació del programa i del llibre Nosaltres, els catalans a càrrec de l'autor, Víctor Alexandre. Divendres 10 es van fer activitats infantils, gràcies a la bona iniciativa i dedicació de la biblioteca municipal. Es va fer una auca sobre el comportament que cal seguir en una biblioteca i un concert poètico-musical de gran qualitat. El gruix de les activitats va concentrar-se dissabte a la tarda, amb la participació de més de 400 persones als jocs infantils, una xocolatada popular, ball de gegants i l'arribada de la flama del Correllengua. Tot seguit va tenir lloc la lectura del manifest, una part del qual va ser llegit per una noia d'origen marroquí que participa al programa de parelles lingüístiques. Totes aquestes activitats van ser preparades per diverses entitats vacarissenques: gegants, grallers, Escola Municipal de Música i finalment l'AAVV de Els Caus, que va oferir de nou un servei d'intercanvi de llibres en català. Com a fi de festa es va celebrar un sopar amb 150 comensals i posteriorment hi va haver un concert amb Litus, que va fer versions de cançons catalanes, i els grups Festuks i Igitaia. Sense la col·laboració de les diverses entitats que han volgut sumar-se a aquesta iniciativa, el Correllengua no tindria sentit i no seria possible. Des de CAL Vacarisses seguirem preparant activitats més enllà del Correllengua, força animats per la bona resposta i per les noves incorporacions que anem rebent a l'entitat.

Presentació del llibre de Víctor Alexandre. Foto: cedida.

La xocolatada de dissabte a la tarda. Foto: cedida.

Centre Excursionista La quarta temporada del Centre Excursionista de Vacarisses va començar amb la tradicional Pujada a Montserrat, que enguany va tenir una gran participació, amb més de 140 persones. Podeu consultar les activitats programades fins al juny del 2009 a la pàgina web: www.cevacarisses.org.

Solidaris amb els nens L'alcalde, Carles Canongia, i la regidora de Solidaritat i Cooperació, Maite Román, van rebre els nens i nenes d’Ucraïna que han passat l'estiu a Vacarisses, acollits per famílies del nostre poble.

14

Els participants, a Montserrat. Foto: Anna Padró.


Associació de Dones de Vacarisses Aquest trimestre, l'Associació de Dones de Vacarisses us torna a proposar un seguit d'activitats molt diverses. A part de continuar amb la gestió del Banc del Temps i les classes de Bollywood, aquest trimestre seguim programant pel·lícules del cicle "Amb ulls de dona". Per altra banda, i conjuntament amb la Regidoria de Polítiques d'Igualtat, estem hem elaborat un programa d'activitats per a la commemoració del dia internacional contra la violència de gènere (25 de novembre). Enguany hem volgut centrar-nos en el feminicidi, ja que l'any passat el nostre Ajuntament va signar una moció de condemna d'aquest fenomen. Totes aquestes activitats les organitzem amb molta motivació i convençudes que un poble amb més de 6.000 habitants necessita una oferta cultural cada cop més diversa i basada en la iniciativa de les seves entitats.

Entitats

Dia internacional contra la violència de gènere: 22 de novembre - A les 20h, al Casal de Cultura. Cinema: "Ciudad del silencio". 25 de novembre - A les 19h, a la Sala dels Cups del Castell. Inauguració de l'exposició: Mostra d'Art. Feminicidi. De la historiadora d'art i artista Eva Sánchez. - Lectura del manifest oficial o unitari contra la violència de gènere. - Ponència: Introducció al feminicidi. A càrrec de l'artista. - Visita a l'exposició (La Mostra d'art estarà exposada del 22 de novembre al 3 de desembre, de dilluns a divendres de 17 a 20h i dissabte de 10 a 12h). 29 de novembre - A les 20:30h, al local de l'AAVV de Can Serra. Teatre: "Còmplices", d'Isabel-Clara Simó. Monòleg a càrrec de Jaume Costa. Col·labora: AAVV de Can Serra.

Us hi esperem!

S’acosta la Fira de Drapaires! El cap de setmana del 13 i 14 de desembre es farà per tercer any consecutiu la Fira de Drapaires. Si teniu a casa objectes vells però que estiguin en bon estat, i us en voleu desfer, no els llenceu, guardeu-los pels drapaires! Dissabte dia 13 de desembre, entre les 3 i les 6 de la tarda aproximadament, els nens i nenes de 5è i 6è recolliran els objectes vells per les cases del nucli i algunes zones de Can Serra (llibres, roba, joguines, material de cuina...). A la resta d'urbanitzacions, els podeu deixar als locals de les Associacions de Veïns que estiguin oberts o bé portar-los directament a la Fàbrica. Diumenge al matí es farà una cercavila i després, a la Fàbrica, es farà la Fira, a partir de les 11. Els beneficis i els objectes que no es venguin es donaran a una entitat benèfica. Aquesta activitat és una iniciativa de Lluís Astals, amb el suport de l'AMPA del CEIP Pau Casals i la col·laboració de l'AMPA

Font de l'Orpina. L'objectiu és fer una tasca solidària, i alhora, fer que els nens i nenes aprenguin a ser responsables mentre s'ho passen bé i es relacionen amb altres infants fora de l'horari escolar. L'activitat està oberta a tots els nens i nenes que ho vulguin, a partir de 5è de primària. Més informació: AMPA Pau Casals. Tel. 695 48 21 17

La Fira de Drapaires 2007.

Club Esportiu Vacarisses Escola de Futbol: Inscripcions obertes per la temporada 2008-2009 en les categories: - Infantils (12 a 14 anys): Futbol 11 F.C.F. - Benjamins (8 a 10 anys): Futbol 7 F.C.F. - Juvenils (16 a 18 anys): Futbol sala F.C.F. - Alevins (10 a 12 anys): Futbol 11 F.C.F. Horari d'oficines del Club: de dilluns a divendres de 18 a 20.30h. Per Futbol 11 i 7, preguntar pel senyor Agustín. Tel. 680 453 802.

Federació d’Associacions de Veïns Per desgràcia, entrem en època de crisi per tothom, cal estrènye's el cinturó. No obstant, la Federació està amb tots vostès, perquè no deixem de treballar en tot allò que ens atany a tots els veïns de Vacarisses. Alguns dels treballs que estem realitzant: - Seguretat vial: mirant de col·locar tanques en llocs perillosos, pont de la carretera d'Olesa, lloses a punt de caure, etc. - Potenciar els efectius de la policia i mossos d'esquadra per evitar la delinqüència. - Urbanisme: treballar per l'eficàcia i el preu just per les urbanitzacions que falten per urbanitzar. - Telefònica: tema dur, però no obstant seguim insistint perquè ens donin un millor servei i aquelles altes que ja s'han demanat arribin a connectar-les, que en si ja s'ha aconseguit una petita

Actuació d'urbanitzar cablejat i caixes en mal estat (és poc, seguim endavant). - Tema abocador: per fi se li va veient la punta, esperem que l'equip de govern faci fe a la causa i pensem que l'eco parc serà un polígon industrial a les afores del nostre poble. I molts temes més que en els Termes se'ls anirà comunicant als veïns del poble de Vacarisses. Donem les gràcies en nom de la Federació a tots aquells que donen recolzament per tenir un poble millor. Adreça: c/ Garraf, 4 (Urbanització Can Serra) Telèfons: 647965025 679553007 (a partir de les 18:30 h) Correu electrònic: fav.vacarisses@yahoo.es

15


Entrevista

Mònica Ardid: “El proper repte que tinc és descansar”

En una cursa a Torreón (Palencia), En què també va batre un rècord (foto cedida).

La Mònica Ardid, que viu a Vacarisses des de fa sis anys, és una de les grans de l'atletisme català. Aquest any ha completat el seu atapeït palmarès proclamant-se campiona d'Espanya de curses de muntanya i aconseguint un rècord en l'ascensió a la Torre de Collserola. Després d'un petit descans a final de temporada, al novembre tornarà a preparar-se. Va començar a practicar l'atletisme fa 16 anys, el 1992, de la mà del seu company, en Francisco. "De fet, la nostra primera cita va ser a la cursa del Corte Inglés", explica la Mònica. Segurament llavors no hagués dit mai que arribaria on és ara: aquest 2008 ha guanyat la copa d'Espanya de curses de muntanya per segon cop (ja ho va aconseguir el 2005) i ha quedat segona en la copa d'Europa de raquetes de neu. A principis d'octubre, va participar per primer cop a l'ascensió a la Torre de Collserola, una cursa dura al llarg de 712 graons i 40 pisos. I no només la va guanyar, sinó que va establir un rècord: va ser la primera dona que feia un temps inferior a 4 minuts.

La Mònica durant l'ascensió a la Torre de Collserola, a principis d'octubre (foto cedida).

La dieta també és important: "Procuro menjar pocs greixos i menjar de tot equilibradament. Això sí, com a esportista he de menjar molts hidrats de carboni."

Al seu palmarès hi figuren altres victòries importants, com la del Circuit Català de Curses de Muntanya (2004 i 2005), i llocs destacats a la Copa del Món (setena classificada el 2006, guanyant la cursa de Mèxic, i cinquena el 2007, guanyant la cursa de Malàisia).

Viure a Vacarisses li proporciona un entorn immillorable per practicar esport. "Visc al carrer Montserrat, al nucli urbà, des del 2002. M'agrada molt perquè tinc molta muntanya per a entrenar".

Per poder seguir aquest ritme, la Mònica s'entrena set dies a la setmana: "Cada dia corro per muntanya i si el temps m'ho permet nedo, menys un dia que només faig piscina per relaxar les cames".

Després d'una temporada d'èxits, té clar el seu objectiu actual: "el proper repte que tinc és descansar". Això sí, ja té el cap posat en les curses que vindran: "Al novembre començaré a preparar la Copa d'Europa de curses de raquetes de neu. I ja a la primavera, tornaré amb les curses de muntanya del 2009."

SERRALLERIA JUANPA REIXES PORTES BARANES ESCALES FINESTRES REFORMES Vacarisses 661 513 598 joan.pa2@hotmail.com Espai publicitari cedit gratuïtament per l’Ajuntament

16


Envieu les vostres cartes a l'Ajuntament de Vacarisses, carrer Pau Casals, 17; 08233 Vacarisses; indicant al sobre "Revista El Terme", o bé per correu electrònic a elterme@vacarisses.cat. Les cartes han d'anar identificades amb el nom de l'autor, adreça i DNI (però només es publicarà el nom o les inicials). L'extensió màxima és de 1.800 caràcters amb espais inclosos. La revista El Terme es reserva el dret de resumir el contingut de les cartes i de publicar aquelles que consideri oportú.

Cartes dels lectors

Interpretació àmplia de la llei de la conciliació de la vida laboral i familiar Les treballadores/rs poden escollir el seu horari laboral per compatibilitzar la guarda dels fills dins de la seva jornada de treball, i sense necessitat de sol·licitar una reducció de jornada. A aquesta conclusió va arribar el Tribunal Superior de Justícia de Les Balears, en sentència de data 4 de juliol de 2005, en el Rec. 297/05 realitzant una interpretació àmplia i analògica de la Llei de la Conciliació de la vida laboral i familiar; així en la mateixa es defensa que s'ha de vetllar pel compliment de l'article 39 de la Constitució Espanyola on s'estableix que els poders públics han d'assegurar la protecció social, econòmica i jurídica de la família; per tant limitar, incomprensiblement, el dret d'adequar un horari de treball a les necessitats familiars només en supòsits que se sol·liciti reducció de jornada, suposa abocar els treballadors a una irremeiable disminució del sou. També s'afegeix que l'empresa ha de facilitar l'horari sol·licitat compatible amb les necessitats familiars sempre i quan això no li provoqui perjudicis tangibles. Tot i aquest pronunciament no totes les decisions judicials venen compartint aquest criteri, reconeixent fins i tot que el mateix és "lloable", "comprensible" i fins i tot "de major justícia" però, per desestimar-lo, s'aferren, estrictament, a l'actual estat de les normes jurídiques (en concret l'actual redacció de l'Estatut dels treballadors). Marisa Santander 2014, més proper Cada cop queda menys per la famosa data del 2014. Alts càrrecs polítics d'ERC ens omplen d'il·lusions fent sonar molt la tan preuada data, gent com jo que als 44 anys ho podrem arribar a veure igual que molts dels nostres pares, podrem preparar un millor futur pels nostres fills. El tractament diferencial que ens ha donat, que ens dóna i que ens continuarà donant l'estat espanyol és de menyspreu i indiferència als problemes que afecten a tots els ciutadans i ciutadanes del nostre país: vegeu l'afer de les rodalies, línia de tren a Vic, la pràcticament nul·la inversió amb autovies gratuïtes, col·lapse a les autopistes de peatge, els problemes de subministrament elèctric a Barcelona, el retard amb l'AVE, les llistes d'espera a la sanitat, els barracons en lloc d'escoles i l'abusiu

preu que es paga respecte la resta d'Espanya, l'aeroport amb les diferències de gestió i inversions... i la perla de tot plegat és el sistema de finançament, que fa que els ciutadans del nostre país siguem dels més discriminats pel què paguem i el què rebem de tota la Unió Europea. Cada dia que passa, les paraules del nostre president, el Montilla, prenen més sentit. Si diu que creix la desafecció dels ciutadans respecte l'estat espanyol, serà digne de veure que un català nascut a una província aliena a Catalunya pels vols del 2014 proclami la independència del nostre país. El nostre president deu veure molt magres els tractes amb el govern espanyol per fer les declaracions que fa i amb el sentit que els dóna, pensem que en Montilla és del mateix partit. Cada cop és més proper i tenim un munt de gent a casa nostra que ja fa temps que treballa perquè en arribar aquest meravellós dia puguem sentir el "proclamo la república independent de Catalunya". Francesc Mesa ¿Hay quien vive en el Ventaiol con temor? Sí Soy un vecino de esta comunidad, que por recomendación médica dejé mi vivienda y me trasladé a esta urbanización. Estaba bien o todo iba bien. Pero desde hace unos meses el temor se ha apoderado de mí, ya que en nuestra comunidad se mueve gente sin escrúpulos que desarrollan un gamberrismo de toda índole: queman mobiliario urbano, destrozan maquinaria de construcción, se hacen los dueños de las zonas comunes, no las respetan, apedrean viviendas, sonorizan las noches con sus reuniones y motocicletas, etc. O sea, un estado de sitio. La policía no puede hacer más que ver el problema y tomar nota de todas nuestras denuncias. Así que suplico a los padres y vecinos de nuestra comunidad un poco de comprensión y un mucho de respeto para poder vivir aquí sin temor y sin miedo. J.G.F.

Coneixent el terme

Concurs

Sabeu com es diu el lloc que veieu a la fotografia? Envieu-nos la vostra resposta i entrareu al sorteig d'un lot de llibres! Entre totes les respostes correctes se sortejarà un lot de llibres de temes locals, gentilesa de la Regidoria de Cultura, que us permetrà conèixer més coses sobre la història, les tradicions i la cultura de Vacarisses. Per participar-hi: Envia la resposta correcta i el teu nom, cognoms, DNI, adreça i telèfon de contacte a elterme@vacarisses.cat o bé al c/ Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses, indicant "Concurs Coneixent El Terme". Data límit: 5 de desembre.

En el número anterior... Resposta correcta: Casa Nova de l'Obac. Guanyadora: Sandra Pérez Miralles.

17


Els partits opinen Els nous aires per Vacarisses... Si hom fa un tomb per Vacarisses li saltarà als ulls una evidència: el progressiu deteriorament dels parcs i jardins. Els tenim poc cuidats, abandonats, i cada vegada s'assemblen menys a una zona d'esbarjo. Un altre aspecte que reflecteix la manca de manteniment el trobem en les infraestructures relacionades amb el subministrament d'aigua. Aquest mes d'agost s'ha desencadenat una crisi a causa de problemes per disposar d'aigua suficient per al municipi. S'ha indicat com a causa d'aquesta crisi unes "instal·lacions antiquades, que no disposen d'instruments de medició i que no estan informatitzades".

Però el subministrament d'aigua no ha patit cap restricció entre maig de 2007 i aquest mes d'agost, la qual cosa indica dues coses: a) que aquestes infraestructures no estaven pas tant malament com es vol fer creure, i b) si estaven assabentats de la gravetat d'aquestes suposades carències, com és que després de més d'un any de ser responsables de la seva gestió encara no s'hi havien posat? ...Doncs això ...Nous aires...

grupmunicipal@uipv.cat www.uipv.net

Aigua PSC-PSOE

L'aigua és un bé d'ús públic i un recurs natural que comença a ser escàs, com hem pogut comprovar al llarg d'un any en què la sequera ha estat la gran protagonista. La manca de pluja ens ha fet arribar a situacions límit i per això cada vegada haurem de ser més respectuosos i responsables amb la seva utilització i consum. A Vacarisses la xarxa municipal s'abasteix principalment de la captació subterrània a través dels pous ubicats a la zona de Can Serra. Cal dir, però, que les nostres instal·lacions, tant de captació com de distribució d'aigua, són obsoletes. Ens trobem davant d'unes infraestructures antiquades en les quals no s'han fet les inversions necessàries per

abastir d'aigua a la Vacarisses de 6.000 habitants, a més d'un polígon industrial i de la població de segona residència. Per tant, tots hem de prendre consciència que ens trobem davant d'un servei "insuficient" que només es pot millorar afrontant una importantíssima inversió i que a partir d'ara caldrà entomar les decisions polítiques, a ser possible consensuades, que Vacarisses necessita per tal de garantir la prestació d'un servei de qualitat, amb unes instal·lacions modernes i en les millors condicions. Es moment d'actuar amb seriositat i responsabilitat, per donar una solució definitiva pel futur del nostre municipi en un tema tan important com l'aigua, i el nostre govern serà qui ho farà possible.

vacarisses@socialistes.cat www.socialistes.cat/ambit/vacarisses/

L’aigua a Vacarisses

vacarisses@esquerra.org www.esquerra.cat/vacarisses

L'aigua a Vacarisses genera un debat apassionat. Hi ha gent que creu que ha de ser un servei municipal, hi ha gent que creu que ha de ser un sistema mixt (públic-privat), en definitiva tothom opina sobre aquesta qüestió. Des d'ERC pensem que aquest debat és bo en el si del municipi, ja que indica que la gent es preocupa i s'interessa pel funcionament d'aquesta vila. Per altra banda, no és menys cert que tots plegats no sabem ben bé com està la xarxa d'aigua al municipi, no sabem la quantitat d'aigua que surten dels nostres pous, no sabem l'aigua que es perd pel camí, etc. Des del govern impulsarem un estudi sobre l'aigua a Vacarisses que ens ha de servir per fer una radiografia, és a dir, per saber exactament en quin punt ens trobem i quina

inversió s'ha de fer en tota la xarxa per actualitzar-la. A partir d'aquí s'ha d'obrir un debat amb totes les forces polítiques i arribar a un acord, que sigui el millor per Vacarisses. Des d'ERC estarem a l'alçada i reiterarem el nostre suport en aquella opció que creguem més beneficiosa pels habitants de Vacarisses. Volem respondre als atacs d'UIPV cap a la gestió de l'aigua de l'actual equip de govern. A ningú se li escapa que l'envelliment de la xarxa, la no captació de nous recursos hídrics, el creixement urbanístic sense previsió i l'imparable construcció de piscines no són problemes que s'hagin generat en un any, sinó que és una dinàmica que es va generar durant els últims 16 anys de govern d'UIPV.

Una vegada més la C-58 ha colpejat els veïns de Vacarisses. La inconsciència d'uns i el traçat difícil i oblidat per les autoritats d'aquesta carretera, ha portat el dolor a una família. Després de tants anys de gestions, reclamacions i promeses incomplertes, ja toca que les autoritats recordin que existim i encara que no sigui la millor solució, omplin si cal la C-58 de radars. Això sí que ho sabran fer. Fa de mal dir, perquè sabem per experiència que això es pot fer bé, però des de fa més de sis anys la Policia Local segueix sense funcionar sempre pels mateixos problemes, manca de projecte, manca de consideració per la tasca dels agents, manca de lideratge i, per acabar-ho d'adobar, manca de perspectives econòmiques. La llàstima és que mentre l'equip de govern juga amb el tema, el terme municipal de Vacarisses i els seus habitants estem desprotegits. Tenim sort, de moment, que les

circumstàncies econòmiques generals encara no hagin incrementat els índexs de delinqüència contra la propietat, però això es veu venir i NO estem preparats per aquesta situació. Cal preparar-nos IMMEDIATAMENT. De l'aigua ja en parlarem, estem preparant un estudi complet que farem arribar a tots els vacarissencs, on es reflectirà la nostra posició vers aquest tema tan important. I de l'auditoria, què se'n sap? Perquè no es posa en marxa? Hi ha por? Tractes? En el ple de setembre es va preguntar sobre les notícies que teníem respecte el succés de l'autobús escolar. La regidora d'educació va al·legar ignorància quan ja sabia què era el que havia passat i va amagar la veritat al Ple Municipal (al que tant rang i importància volen donar). Els veïns de Vacarisses no ens mereixem aquest tracte.

L’aigua es de tothom

Per un treball digne

Des de la nostra coalició pensem resoldre el problemes del servei d'aigua d'una forma consensuada i participativa. Tota aquella persona que ho desitgi serà informada i s'escoltaran totes les opinions. L'aigua a Vacarisses és un tema important per història i per les situacions actuals. Cal tenir clar quin tipus de gestió volem per la nostra vila, ja que les modalitats són molt diverses: directe: mixta, municipal, indirecte: concessió, concert i per prendre una decisió ho hem de tenir molt clar. L'aigua és un recurs valuós i escàs i no prendrem cap decisió sense el màxim assessorament, com ja estem fent i sense tenir el recolzament de la majoria dels ciutadans i ciutadanes del municipi. Per això que ningú pateixi, creiem que la participació és la millor manera d'afrontar un assumpte tan complex com aquest.

Per altra banda volem recordar que el nostre grup defensa les mocions perquè se les creu i fem tot el que estigui a les nostres mans per fer-les realitat, és per això que varem defensar la moció del Treball Digne del passat ple de setembre, això ens pot afectar a totes i tots un dia o altre en les empreses on treballem. Us encoratgem a venir i participar dels plens, és la manera més propera que té la nostra població de fer-se sentir davant dels seus representants i és la forma més real de poder-te expressar davant de la població.

j.corcoles.pa@convergencia.net

vacarisses@iniciativa.cat www.iniciativa.cat/vacarisses

18


Horaris autobús Matí

Can Serra (piscines) Palà (garden) Ventaiol (c/ del Segre) La Creu (Camí de la Creu) Can Serra (Plaça d'Armand Lladó) Polígon (Pl. Can Torrella) Eixample (c/Joan Miró) Plaça del Fax Crta. de la Bauma (Flora) Crta. de la Bauma (Dispensari) Crta. d'Olesa (c/ Moreneta) Ctra. d'Olesa (Núm. 77 aprox.) Crta. d'Olesa (c/ Esquirol) Crta. Olesa (Bda. Font de la Mercè) Viladecavalls. SONY(*) Terrassa (Salesians) Terrassa (Est. Central d'Autobusos)

06:45 06:47 06:53 06:56 06:58 07:01 07:02 07:04 07:05 07:06 07:10 07:11 07:12 07:14

(*) Entrada IES al Matí 8.15 h. Només Època Escolar

07:24 07:28

Terrassa - Vacarisses

Parades

nocturn-N60

Barcelona Terrassa Vacarisses

Tarda

Vespre

09:04 09:08 09:12 09:15 09:17 09:20 09:21 09:23 09:24 09:25 09:29 09:30 09:31 09:33

11:09 11:11 11:17 11:20 11:22 11:25 11:26 11:28 11:29 11:30 11:34 11:35 11:36 11:38

13:04 13:06 13:12 13:15 13:17 13:20 13:21 13:23 13:24 13:25 13:29 13:30 13:31 13:33

14:51 14:53 14:59 15:02 15:04 15:07 15:08 15:10 15:11 15:12 15:16 15:17 15:18 15:20

16:19 16:21 16:27 16:30 16:32 16:35 16:36 16:38 16:39 16:40 16:44 16:45 16:46 16:48

18:09 18:11 18:17 18:20 18:22 18:25 18:26 18:28 18:29 18:30 18:34 18:35 18:36 18:38

19:49 19:51 19:57 20:00 20:02 20:05 20:06 20:08 20:09 20:10 20:14 20:15 20:16 20:18

09:43 09:47

11:48 11:52

13:43 13:47

15:30 15:34

16:58 17:02

18:48 18:52

20:28 21:32

Matí

Terrassa (Est. Central d'Autobusos) Terrassa (Salesians) :Viladecavalls. SONY(*) Crta. Olesa (Bda. Font de la Mercè) Crta. d'Olesa (c/ Esquirol) Ctra. d'Olesa (Núm. 77 aprox.) Crta. d'Olesa (c/ Moreneta) Plaça del Fax Crta. de la Bauma (Flora) Crta. de la Bauma (Dispensari) Eixample (c/Venècia) Poligon (Pl. Can Torrella) Can Serra (Entrada Pont) Can Serra (piscines) Palà (garden) Ventaiol (c/ del Segre) La Creu (*) Sortida IES a les 14.15 h. Només Època Escolar

Migdia

08:30 08:34

10:35 10:39

12:30 12:34

08:44 08:45 08:47 08:48 08:49 08:51 08:54 08:57 08:58 09:02 09:04 09:06 09:12 09:15

10:49 10:50 10:52 10:53 10:54 10:56 10:59 11:02 11:03 11:07 11:09 11:11 11:17 11:20

12:44 12:45 12:47 12:48 12:49 12:51 12:54 12:57 12:58 13:02 13:04 13:06 13:12 13:15

Tarda

14:10 14:14 14:21 14:31 14:32 14:34 14:35 14:36 14:38 14:41 14:44 14:45 14:49 14:51 14:53 14:59 15:02

Informació

Vespre

15:45 15:49

17:35 17:39

19:15 19:19

20:45 20:49

15:59 16:00 16:02 16:03 16:04 16:06 16:09 16:12 16:13 16:17 16:19 16:21 16:27 16:30

17:49 17:50 17:52 17:53 17:54 17:56 17:59 18:02 18:03 18:07 18:09 18:11 18:17 18:20

19:29 19:30 19:32 19:33 19:34 19:36 19:39 19:42 19:43 19:47 19:49 19:51 19:57 20:00

20:59 21:00 21:02 21:03 21:04 21:06 21:09 21:12 21:13 21:17 21:19 21:21 21:27 21:30

Parades Barcelona (Pl. Catalunya) Terrassa (Rambla FGC) Vacarisses (Centre) Terrassa (Rambla FGC) Barcelona (Pl. Catalunya)

Horaris de RENFE

Laborables

Direcció Barcelona

07:20 07:22 07:28 07:31 07:33 07:36 07:37 07:39 07:40 07:41 07:45 07:46 07:47 07:49 08:05 08:15 08:19

Migdia

23:44 0:05 0:21 0:58

0:44 1:05 1:21 1:58

Dissabtes i festius

1:05 1:44 2:05 2:21 2:58

2:05 2:04 3:05 3:21 3:58

Laborables

3:05 3:44 4:05 4:21

4:05 4:44 5:05 5:21

Dissabtes i festius

Vacarisses Can Serra

Vacarisses Torreblanca

Vacarisses Can Serra

Vacarisses Torreblanca

Vacarisses Torreblanca

Vacarisses Can Serra

Vacarisses Torreblanca

Vacarisses Can Serra

6:08 7:08 8:08 8:53 9:53 10:53 11:53 12:53 13:53 14:53 15:53 16:53 17:53 18:53 19:53 20:47 22:11

6:11 7:11 8:11 8:56 9:56 10:56 11:56 12:56 13:56 14:56 15:56 16:56 17:56 18:56 19:56 20:50 22:15

6:23 7:23 8:23 9:23 10:23 11:23 12:23 13:23 14:23 15:23 16:23 17:23 18:23 19:23 21:11 22:11

6:26 7:26 8:26 9:26 10:26 11:26 12:26 13:26 14:26 15:26 16:26 17:26 18:26 19:26 21:14 22:15

7:02 7:38 8:35 9:29 10:39 11:39 12:39 13:39 14:39 15:38 16:39 17:39 18:39 19:38 20:38 21:38 23:20

7:05 7:41 8:38 9:32 10:42 11:42 12:42 13:42 14:42 15:41 16:42 17:42 18:42 19:41 20:41 21:41 23:23

8:38 9:38 10:38 11:38 12:38 13:38 14:38 15:38 16:38 17:38 18:38 19:38 20:38 21:38 22:38

8 :41 9:41 10:41 11:41 12:41 13:41 14:41 15:41 16:41 17:41 18:41 19:41 20:41 21:41 22:41

Horaris i parades de la Deixalleria Mòbil Dies

2 de novembre 21 de desembre 9 de novembre 28 de desembre 16 de novembre 23 de novembre 30 de novembre 7 de desembre 14 de desembre

De 10 a 11:30h

Direcció Manresa

Vacarisses - Terrassa

Parades

D'11:45 a 13:30h

Torreblanca II - Carena Llarga (pg. de la Torre, 1) Torreblanca I (plaça de l'Església) L'Eixample (c/ Prat) Nucli urbà (davant de l'Ajuntament) Plaça dels Caus Els Caus (c/ Font dels Pinetons) Can Serra (Camí St. Salvador de les Espases, 1) Can Serra Estació (c/ Orquídies) El Palà (ronda d'accés) La Creu (Camí de la Creu, 1) La Farinera - El Fresno - El Pou Gran - Ca l'Oliva (c/ Menorca - entrada El Fresno) El Ventaiol (c/ Segre, 5) El Ventaiol (passatge Tor)

Telèfons d’interès Aigües Servei Municipal Aigües Sorea Aigües Terrassa Ajuntament (centraleta) Ambulàncies ADF Biblioteca El Castell Bombers Bus Vacarisses (T.G.O.) C.A.P. Monistrol Casal Gent Gran CEIP Pau Casals

93 835 90 02 93 833 09 13 93 783 01 11 93 835 90 02 061 600 79 37 28 93 828 11 14 085 93 778 00 88 93 828 40 40 93 828 10 30 93 828 01 06

CEIP Font de l’Orpina 93 828 17 42 FECSA - ENDESA (atenció públic) 902 50 77 50 Centre Veterinari Torreblanca 656 817 250 FECSA - ENDESA (avaries) 902 536 536 Centre Veterinari Vacarisses 93 828 05 69 Funerària Fontal 93 875 16 44 Correus Funerària Fontanova 93 833 01 25 93 835 95 30 Deixalleria Municipal I.E.S. Viladecavalls 93 734 02 10 93 828 00 11 Dispensari Jutjat de pau 93 835 90 02 93 828 02 74 Dispensari Castellbell Mossos d’Esquadra 93 828 20 80 088 Emergències Parròquia 93 835 91 02 112 Escola Bressol El Cuc Policia Local (Urgències) 93 835 94 50 93 835 94 67 Església evangèlica de Vacarisses Protecció Civil 93 828 04 04 93 828 04 71 Farmàcia José Miguel Martínez Folch Renfe 902 240 202 93 835 94 00 Farmàcia Yolanda España Taxi 610 46 64 66 93 835 91 63 Recollida gratuïta a domicili de poda i mobles 902 464 465 / 93 828 00 11

Els horaris de l’autobús de Terrassa a Vacarisses que apareixien al número anterior de El Terme van patir importants modificacions després de ser publicats. Demanem disculpes a tots els usuaris per les molèsties que això pugui haver ocasionat.

19


Retalls d’història

Els camins rals (contracció de "reial") eren rutes concedides i protegides pels reis. Per aquests camins s'hi transportaven tot tipus de materials i comunicaven a través de boscos, serralades i camps innombrables poblacions catalanes. Els camins rals foren algunes de les principals vies de comunicació fins l'arribada del ferrocarril, quan molts van caure en desús.

El camí ral, a prop de l'Hostal de la Creu.

Pel terme de Vacarisses hi passava un camí ral que tingué una gran consideració i va ser molt transitat entre els segles XIV i XVII, ja que comunicava Barcelona i Terrassa amb Montserrat. Aquest camí ral passava per la masia de Castellet. D'aquesta masia n'era fill en Jacint Castellet, que va ser alcalde de Terrassa del 1650 al 1652, en el període de la guerra dels Segadors. Durant el seu govern no li va mancar feina, perquè va coincidir amb la llarga estada de la Generalitat a Terrassa i amb la sobtada conspiració; amb la consegüent ocupació castellana i, més tard, amb el recobrament de la vila per les tropes franceses; i, finalment, amb el mortífer flagell de la pesta.

En Castellet es mantingué contrari a Felip IV, i per això, amb l'ocupació castellana es veié obligat a marxar de la vila. Hi tornà tan bon punt els castellans van ser trets de la ciutat, novament ocupada pel bàndol franco-català. Era casat amb la pubilla Bosc de Bassea. Morí als 46 anys i fou enterrat a l'església de Santa Maria de Terrassa. Va ser, perquè no dir-ho, un vacarissenc il·lustre.

Adaptat a partir de Vacarisses. Assaig històric d'un poble, d'Antoni Flotats i Llagostera. Vacarisses, 1979.

KRK gràfics Gramagraf, S.C.C.L

El Terme núm.32  

Butlletí octubre-novembre 2008

El Terme núm.32  

Butlletí octubre-novembre 2008

Advertisement