Page 1

febrer 2013

Exemplar gratuït

60 www.vacarisses.cat elterme@vacarisses.cat

Hisenda

Veïns i oposició tenen l’oportunitat de participar del pressupost municipal per a 2013 L’equip de govern de l’Ajuntament de Vacarisses està inmers en la feina d’elaborar el pressupost municipal per a l’any 2013. En el procés s’ha dut a terme reunions amb els grups polítics a l’oposició i amb les diverses associacions de veïns per explicar quines són les línies previstes i per donar la possibilitat de recollir aportacions. L’any passat, en el procés de treball del pressupost per al 2012, ja es va fer reunions amb els grups a l’oposició, però va ser un cop ja estava avançat. Aquest any l’equip de govern ha decidit passar les reunions a una fase més inicial per poder recollir les propostes i oferir la possibilitat de que les aportacions siguin significatives a l’hora d’elaborar el pressupost definitiu. A més de recollir les propostes, segons ha explicat l’Alcalde i Regidor d’Hisenda, Salvador Boada, s’ha

explicat que “en línia general, el nou pressupost segueix amb la política de contenció de despesa que es va engegar el 2012”. Després de les reunions amb l’oposició, se n’ha fet també amb les associacions de veïns, per tal de recollir propostes de tot Vacarisses. Totes les propostes recollides es valoraran i es tindran presents a l’hora de marcar les prioritats econòmiques per aquest any. Ara, un cop enllestida una proposta més o menys definitiva del pressupost es farà una nova ronda de reunions per presentar els números.

Què em cobren al rebut de l’aigua? L’Ajuntament de Vacarisses és qui, majoritàriament, presta el servei d’aigua al municipi. A més, també es cobra una quota fixa de manteniment per comptadors (tot això és la part ressaltada en groc a la imatge).

Estat espanyol (IVA) 4,83 €

Estat espanyol (IVA) 26,72 €

9,09% Generalitat de Catalunya (ACA) 20,31 €

38,22%

La resta de conceptes de la factura són impostos de la Generalitat (Agència Catalana de l’Aigua) aplicant uns cànons segons els m3 consumits, en els quals es ‘castiga’ els consums elevats (marcat en blau). Finalment, marcat en rosa, l’IVA que cobra l’estat espanyol.

52,69%

9,09%

Ajuntament 28 €

Aquests dos exemples de rebut corresponen a dos exemples de consum: un de 35 m3 i un de 85 m3, que es troben entre els més comuns al municipi de Vacarisses. Es pot veure com, a més consum, el cànon de la Generalitat augmenta considerablement.

Generalitat de Catalunya (ACA) 181,41 €

29,18%

Ajuntament 85,75 €

61,73%

* Els percentatges corresponen al cas particular d’aquestes factures.


Medi ambient

Seguiment de les actuacions al CTR-V

Visites als bars i restaurants locals

Continuen les actuacions al CTR-V encaminades a reduir les molèsties per pudors en els nuclis habitats més propers a la instal·lació, per ara, en fase d’estudis i proves de millora i adaptació dels processos.

Els departaments de Sanitat dels ajuntaments han assumit la competència, que fins no fa massa era de la Generalitat, en matèria de salut pública, afectant als establiments minoristes i de restauració o elaboració de menjars preparats.

En aquests últims mesos, s’ha estat fent analítiques i seguiment del sistema actual d’explotació, i a finals de febrer es tindrà tots els resultats. Aquestes analítiques aportaran més dades relacionades amb el comportament del procés d’estabilització de la matèria orgànica i la composició de les emissions relacionades, responsables de les molèsties per pudor. El posterior anàlisi d’aquestes dades, ajudarà a trobar quines operatives de ventilació són les més aconsellables per eliminar o reduir les puntes de concentració de compostos orgànics volàtils emesos perquè després els biofiltres siguin capaços de reduir les concentracions de sortida a nivells admissibles, de tal forma que no es detectin pudors als nuclis habitats més propers. A més, també s’està començant a fer proves canviant el sistema d’explotació actual de la nau d’estabilització de la matèria orgànica, per adaptar el procés a la quantitat de residu que hi arriba.

Urbanisme

Pendents del tancament d’obres a Torreblanca II i la Carena Llarga Les obres d’urbanització de la zona de Torreblanca II i la Carena Llarga són pràcticament al final, però no es poden tancar fins que no es resolgui unes discrepàncies en una part de l’asfaltat. Segons explica el regidor de Serveis Municipals, Salvador Martín, un asfaltat es va canviar per formigó i “no és prou adequat i ens està donant problemes”. Martín és contundent amb que “no es pot tancar l’obra fins que això no se solucioni”. Per això l’Ajuntament ha encarregat un estudi per part d’enginyers independents de l’empresa encarregada de l’obra que, per la seva banda, també n’ha encarregat un. Un cop comparats els estudis, estem en fase de buscar solucions. Martín ha explicat que aquests retards també es reflectiran en el cobrament de les quotes, ja que “no es farà el cobrament de l’última quota als veïns fins que no estigui tancada l’obra”.

2

Sanitat

Això es tradueix en visites en què es valora la neteja, les pràctiques de manipulació i control de temperatures, així com els plans de control en matèria sanitària dels establiments d’aquest tipus, a Vacarisses. Les visites, que es duen a terme amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona, detecten si hi ha mancances i, en cas positiu, s’assessora de quines són les actuacions per resoldre els incompliments. El Regidor de Sanitat, Josep Maria Gibert, explica que és una competència que hem assumit i que es treballa per “aconseguir que els establiments compleixin la normativa vigent en aquest àmbit”.

Acció Social

Servei d’atenció domiciliària (SAD) Un dels serveis que s’ofereix des de la Regidoria d’Acció Social és el SAD. El servei proporciona un conjunt d’accions, organitzades i coordinades, a la llar de l’usuari/a: proporcionar atencions personals, d’ajuda a la llar i suport social a aquelles persones o famílies en situació de manca d’autonomia personal, dificultats de desenvolupament o amb problemàtiques familiars especials, que impedeixen realitzar les tasques habituals de la vida quotidiana. Aquestes actuacions tenen caràcter assistencial, preventiu i socioeducatiu per a persones i nuclis familiars, així com de suport a les persones cuidadores. Els objectius d’aquest servei són donar suport en la vida diària i afavorir el desenvolupament de les capacitats personals; desenvolupar tasques assistencials, preventives i educatives; facilitar que la persona usuària romangui a casa, millorant-ne la qualitat de vida; contribuir a millorar l’autonomia personal; donar suport a les persones cuidadores de familars en situació de dependència; evitar i/o retardar la institucionalització.

A qui va dirigit el servei? Per accedir al servei d’atenció domiciliària cal que la persona sol·licitant del servei estigui empadronada al municipi de Vacarisses i es trobin en alguna de les següents situacions: • Persones soles i que no tenen suport social i/o familiar permanent per atendre les seves necessitats bàsiques • Persones que viuen amb altres persones que no poden atendre les seves necessitats bàsiques • Families amb absència temporal de membres que exerciten responsabilitats d’atenció a la família • Famílies en les que tenen algun membre amb una incapacitat temporal que dificulta o impossibilita l’adequada atenció dels menors, de persones grans o disminuïdes L’accés als serveis d’atenció domiciliària es realitza a través del departament de serveis socials de l’Ajuntament de Vacarisses.


Biblioteca

Parlem de córrer La Biblioteca El Castell i l’associació esportiva Vacarisse Corre ens proposen començar l’any parlant de córrer. Amb aquest nom engeguen un cicle de xerrades que té per objectiu donar a conèixer l’esport des de les seves diferents vessants: tant des del punt de vista tècnic i professional com des del fisiològic. A les xerrades, compreses entre febrer a abril, hi podrem escoltar els consells i anècdotes d’en Just Sociats, en Jordi Coral i la Mónica Ardid, professionals del sector. Amb les xerrades se sumen esforços per sensibilitzar i donar a conèixer a la població l’exercici de córrer reduint el risc de lesions, promoure uns bons hàbits i també oferir un major coneixement de l’entorn local gràcies a la presentació del llibre Córrer per la muntanya: 15 itineraris per Sant Llorenç i la Serra de l’Obac a càrrec del seu autor, Jordi Coral.

La Biblioteca ofereix també un fons d’àmbit local amb informació diversa per aprofundir en l’entorn natural, cultural, geogràfic... a disposició dels usuaris. A més, dins les línies d’actuació d’aquest any, la Biblioteca ampliarà el fons especial en senderisme. Parlem de córrer per muntanya, a càrrec de Just Sociats, serà la sessió que donarà tret de sortida a aquest cicle de xerrades que tindrà lloc a la Biblioteca El Castell el dissabte 16 de febrer a 2/4 de 12.

Coneix el teu comerç Bar-pizzeria Cal Quim

Estètica Marta

Esmorzars, entrepans, cafeteria… i, sobretot, producte de qualitat. A més de bar i cafeteria, a Cal Quim també s’hi menjar torrades en pa de pagès (cuit en forn de llenya) i una bona carta de pizzes. Ara també hi trobareu assortit d’infusions i xocolata desfeta amb melindros i pastes.

Des de fa 9 anys s’hi ofereix servei de depilació. També fotodepilació, massatges, peeling corporal, manicura i pedicura, neteja facial, parafina per a mans i peus, anticel·lulitis… Amb tractaments adaptats per a cada necessitat, amb el tractament personal i proper que permet ser en un municipi com Vacarisses.

(c. Major, 12 – Nucli) 93 828 06 80

(pl. de l’Església, 3 - nucli) 670 077 476

El Concurs!

El Concurs!

De totes les pizzes de la carta de Cal Quim, quina és la que té només producte italià d’ingredient?

Esteu ben informats sobre els productes de bellesa? Sabríeu dir per a què serveix el colàgen?

Els premis pels encertants són gentilesa de les empreses que apareixen en aquest concurs. En aquest número, Cal Quim ofereix un berenar de xocolata desfeta per a dues persones, i Estètica Marta, un massatge.

Programa de formació de pares i mares 2013 Acte inaugural Dissabte 16 de febrer a les 11 h a l’Institut de Vacarisses

Taller de resolució de conflictes A càrrec de Brou d’Arts

Envia’ns les respostes i les teves dades (nom, cognoms i telèfon de contacte) a elterme@vacarisses.cat, indicant a l’assumpte “Concurs Comerç de Vacarisses”. Tens temps fins el dia 18 de febrer! Consulta els guanyadors del concurs a www.vacarisses.cat

Organitzen:

0-3 anys Els primers passos entre llibres (0-6 anys)* Dissabte 23 de febrer a les 11 h a l’Escola Bressol El Xic A càrrec de l’Ass. Rosa Sensat

La nutrició a partir de l’any* Dijous 30 de maig a les 17.30 h a l’Escola Bressol El Cuc A càrrec de Diputació de Barcelona

Què passa a P3? Dimecres 10 d’abril a les 17.30 h a l’Escola Pau Casals A càrrec de mestres de P3 de les dues escoles de Vacarisses

*Servei de canguratge Cal avisar prèviament a l’Ajuntament

Col·laboren:

AMPA Ins. Vacarisses


Connecta amb l’Ajuntament a Internet! L’Ajuntament té pàgina al Facebook! Busca‘ns i fes un m’agrada!

Busques feina?

www.facebook.com/vacarisses

Edita: Dipòsit legal:

DLB-49450/2003

Maquetació:

Mercè Torres

Impressió:

Felip Unigrafic, S.L.

Tota la informació al web municipal

www.vacarisses.cat

Connecta’t

Mira tot el que passa a Vacarisses a la galeria d’imatges!

www.flickr.com/vacarisses

Tirada de 3.500 exemplars. El paper de la revista és ecològic i reciclat.

Biblioteca El Castell

Joventut

Story Time

Club de lectura: “Ronda del Guinardó”

Taller de sabó

Hora del conte: “Alí Babà”

Sortida a Esquiar

Dissabte 2 de febrer a les 12 h A càrrec de Kids&Us School of English (Terrassa) Contes a partir de 4 anys

Cicle de xerrades: Parlem de córrer... Xerrada: “Córrer per muntanya”

Dissabte 16 de febrer a les 11.30 h A càrrec Just Sociats Organitza: Vacarisses Corre i Biblioteca El Castell

Carnestoltes

de Juan Marsé Dijous 21 de febrer a les 18.30 h

Divendres 22 de febrer a les 17.30 h A càrrec d’Ada Cusidó Contes a partir de 4 anys

Cicle de teatre infantil

Dissabte 9 de febrer a partir de les 17.30 h (pl. Joan Bayà)

Diumenge 17 de febrer “El llibre gegant dels gegants” Cia. Roger Canals

Escola Municipal de Música Tallers de curta durada març-abril 2013

Música per a nadons (de 0 a 36 mesos)

Dirigit a pares i mares amb nadons de 0 a 36 mesos. Cal que vinguin amb els petits. Dimecres 13 i 20 de març, i 3,10,17 i 24 d’abril. De 17.30 h a 18.15 h. Aula D de La Fàbrica. Preu de les 6 sessions: 30 € Els grups seràn de 10 persones i l’admissió es farà per rigurós ordre d’inscripció.

Coral de gent gran Dirigit a la gent gran (majors de 55 anys) que vulguin passar una estona fent una activitat musical en grup. Dimecres 13 i 20 de març, i 3,10,17 i 24 d’abril. De 16 h a 16.45 h. Aula H de La Fàbrica. Els grups seràn de 20 persones i l’admissió es farà per rigurós ordre d’inscripció.

Informació i inscripcions: Escola Municipal de Música Dilluns, dimarts, dimecres i dijous de 16,30 h a 19,30 h. emusica@vacarisses.cat 93 828 06 60

INSCRIPCIÓ A L TA L L E R DE COOKIES Dissabte 16 de març

(I) Nom del nen/a Edat

Dissabte 23 de febrer

info i inscripicions: al Punt de vol fins el 15 de febrer Organitza: Associació de Joves

Edat PAGAT

Aquesta butlleta s’ha de lliurar degudament omplerta al Departament de Serveis a les Persones (de dilluns a divendres, de 9 a 14 h, i dilluns de 16 a 18 h) abans del 28 de febrer.

Divendres 1 de març Hora de sortida a les 18 h del Punt de vol

Gent Gran Berenar i Ball

Sortida a Tarragona

Sortida: Calçotada a l’Espluga del Francolí i visita a Poblet

Sortida a teatre: La Passió d’Olesa de Montserrat

els darrers divendres de mes Preu: 3 €

Dimecres 13 de febrer Preu: 26 €

Concurs de truites i tastet Dijous 21 de febrer

Dimecres 13 de març Preu: 10 €

Dissabte 23 de març Preu: 15 € + autocar

info Casal de la Gent Gran 93 828 30 10 Ja podeu recollir els carnets de 2013.

Centre Excursionista de Vacarisses Diumenge 17 de febrer

Diumenge 24 de febrer

Secció BTT En BTT per l’Obac

Secció infantil Carnestoltes al Cingle

Sortida a les 8.30 h de la Pl. Joan Bayà

3-12 anys

Places limitades

Taller de cookies (2-12 anys)

Dissabte 16 de març a les 11 h a l’Escola Font de l’Orpina, a càrrec de Bebè 3.0 Inscripcions fins el 28 de febrer, a l’Ajuntament. Preu 2,5 € per nen/a. Els nens hauran d’anar acompanyats de les seves famílies.

Excursió a peu amb activitats de descoberta i exploració de la natura per a totes les edats Dissabte 11 de maig a les 10 h Durada aprox. 3 hores. A càrrec de Teresa Canyelles

Intel·ligència emocional

Sortida astronòmica a Sabadell info i inscripicions: al Punt de vol fins el 22 de febrer

Dos x dos, propostes per connectar més amb l’entorn de Vacarisses

(II) Nom del nen/a

Preu 2,5 € per nen/a

Taller gratuït! Divendres 15 de febrer a les 18.30 h, al Punt de vol Cal que els participants portin oli utilitzat, la resta del material es proporcionarà al taller. Amb la col·laboració del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental

Coneix les teves emocions i sentiments; saber gestionar-les és important per les relacions diàries. Divendres 7 de juny a les 16.45 h A l’Escola Font de l’Orpina. A càrrec de Sílvia Merino

Sortida a les 10 h de la Pl. Major

12-18 anys

Com parlar de sexualitat amb els adolescents Dimecres 24 d’abril a les 19.30 h A l’Institut de Vacarisses A càrrec de Diputació de Barcelona

Taller d’autoestima i adolescència Dijous 10 d’octubre a les 19.30 h A l’Institut de Vacarisses A càrrec de Diputació de Barcelona

Cloenda Taller d’acompanyament a l’aprenentatge dels fills Dissabte 26 d’octubre a les 11 h a l’Escola Pau Casals A càrrec de Gemma Argelaga

El Terme núm. 60  

Butlletí de notícies i agenda municipal de l'Ajuntament de Vacarisses.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you