Page 1

setembre - octubre 2010

Enviament publicitari sense adreça Exemplar gratuït

43 www.vacarisses.cat elterme@vacarisses.cat

Actualitat

El president Montilla inaugura el CTR

Actualitat Uns 400 vacarissencs i vacarissenques visiten la planta Actualitat Canvi de nom del carrer Alfons Sala Joventut Tot el que t’ofereix el Punt de Vol


Índex

Editorial Quan l’any passat es va reunir el Consell Municipal de comunicació i va decidir crear una comissió per estudiar la possibilitat de crear una ràdio local, poc ens pensàvem que les circumstàncies ens serien tan favorables. Des de la Federació de ràdios de Catalunya ens van parlar del pressupost que necessitàvem per muntar l’estudi i l’antena tots ens vam quedar una mica freds, però aviat vam saber que a Vacarisses existeix un estudi de ràdio. Les coses començaven a anar bé. L’estudi és a l’escola Font de l’Orpina, té totes les característiques tècniques necessàries i de seguida ens vam entendre amb la direcció. Ara ens faltava l’antena... un bon dia rebo una trucada d’un veí de Vacarisses que em diu que té tot el necessari per muntar una ràdio, antena inclosa, només cal arribar a un acord. L’acord arriba ràpid, tots volem una ràdio cultural i participativa, sembla que ens entenem. Les despeses que ens queden per cobrir són mínimes, la taxa i un petit calaix per si es fa malbé algun material. Si no hagués passat tot el que explicat, segurament no ens estaríem plantejant començar aquest projecte per l’elevat cost de la primera inversió. Però un cop sabem que aquesta inversió no s’ha de fer, crec que no podem deixar perdre la oportunitat. Una ràdio local ben portada pot ajudar a la cohesió social, és a dir, pot ajudar a que tots ens sentim de Vacarisses visquem al nucli que visquem. Podrem escoltar als nostres fills fent programes, o les nostres entitats parlant de les seves activitats, segurament els joves i els avis també s’hi apuntaran. Es podran retransmetre els plens, tots els partits polítics i tindran veu i potser el vostre veí hi farà un programa de jazz... Ràdio Vacarisses podrà ser el que tots vulguem. La gran sort de no tenir pressupost per contractar professionals és que la ràdio l’haurem de fer entre tots i totes. Meritxell Ricart i Miró Regidora d’Imatge, Informació i Comunicació Text publicat a vacarissesdigital.cat

Connecta amb l’Ajuntament a Internet! Tota la informació al web municipal:

www.vacarisses.cat

ConnectaÕ t

Mira tot el què passa a Vacarisses a la galeria d’imatges!

www.flickr.com/vacarisses L’Ajuntament també és al Facebook, fes-te’n amic!

www.facebook.com/vacarisses I també... rep informació municipal en SMS al teu mòbil i per correu electrònic. Dóna’t d’alta d’aquest servei gratuït adreçant-te a l’Ajuntament.

2

El Ple Canvi de nom del carrer Alfons Sala i primers passos per tenir una emissora municipal Actualitat Diada d’inauguracions i novetats Actualitat El president Montilla inaugura el CTR Uns 400 vacarissencs i vacarissenques visiten la planta Educació Tornada a l’escola Serveis Socials Mateixos recursos, el doble d’ajuts Sanitat Actualització del cens d’animals de companyia Control de les colònies de gats Gent gran La gent gran, protagonistes del mes d’octubre Participació - POUM Explicar-ho bé i arribar a tothom Propostes de treball en desenvolupament Pocés participatiu per la revisió del POUM de Vacarisses Cultura Mapes de patrimoni Èxit de participació a les Jornades de Patrimoni Joventut Ja saps tot el que t’ofereix el Punt de Vol? PIJ Vacarisses Casal de Joves, Punt de Vol Destaquem! Servei de borsa de cangurs i classes particulars Medi Ambient La nova deixalleria està pràcticament a punt Els polls d’òliba ja volen sols Tres nous itineraris senyalitzats al terme Promoció econòmica Foment de la inserción laboral Urbanisme Remodelació de l’avinguda Trias Fargas Clavegueram al sector del CEV i veïns del sector del carrer Barceloneta Entitats Festiu primer dia de curs El Centre Excursionista comença la temporada Biblioteca Recomanacions Entitats / Esports El CK Vacarisses fa història i torna de Polònia classificat per l’Europa Cup Cartes dels lectors Concurs Entrevista Maite Puig Els partits opinen Horaris Retalls d’història El terme de Vacarisses: un lloc de pas de camins

Vinyeta, per Helena Kotnik

El Ple pàg. 3

Canvi de nom del carrer Alfons Sala i primers passos per tenir una emissora municipal

pàg. 4

Al Ple Ordinari de setembre es va aprovar inicialment, per unanimitat, el canvi de nom de l’actual carrer Alfons Sala, ubicat al nucli urbà. La proposta ve de lluny, quan l’any 2003, el grup local d’ERC va presentar una moció, que tots els grups que aleshores eren al Consistori van votar a favor. Per manca de voluntat política, no s’havia tirat endavant. Aquest mes de setembre s’ha creat la comissió pel canvi de nom del carrer. De la comissió n’ha participat tots els partits polítics que l’any 2003 van votar la moció, a més d’un representant escollit pels veïns del carrer.

pàg. 5 pàg. 6

pàg. 7

pàg. 8

pàg. 9 pàg. 10

El nom de carrer del Pou és una de les propostes dels veïns, amb la qual hi va estar d’acord tota la Comissió. El regidor de Cultura, Toni Masana, es mostra satisfet perquè “finalment s’ha fet justícia, després de molts anys, i s’ha tret del carrerer municipal un nom d’un cacic i persona que va anar en contra els interessos de Catalunya”. Alfons Sala va ser industrial i polític, diputat provincial del Partit Liberal Dinàstic de 1888 a 1893. La seva trajectòria es caracteritza per haver combatut l’autonomisme català i haver col·laborat amb la dictadura de Primo de Rivera.

pàg. 11

pàg. 12

pàg. 13

pàg. 14

Finalment, l’Alfons Sala passarà a ser el carrer del Pou.

pàg. 15

Primer pas per tenir una emissora municipal També per unanimitat, es va votar la proposta de la regidora de Comunicació de sol·licitud de concessió per la gestió del servei públic de radiodifusió, això és una emissora municipal en FM. Meritxell Ricart va explicar que aquest és un petit pas del que serà un llarg camí administratiu, i ho va valorar molt positivament perquè disposar d’aquest mitjà “pot ajudar a millorar la comunicació local, la participació i la cohesió social, així com la oportunitat per la formació de nous professionals”. Tots els partits del consistori van mostrar el seu suport i satisfacció per aquest primer pas. UIPV va valorar la importància d’aquesta eina i va incidir en que serà un procés llarg i de molta feina, però que compta amb el seu ple suport. Per la seva banda, el regidor no adscrit, Josep M. Córcoles, va apuntar que també és una eina clau per gestionar hipotètiques situacions d’emergències. La proposta de posar en marxa el procés per tenir una emissora municipal de ràdio va néixer al Consell Municipal de Comunicació, del qual en va sortir una comissió d’estudi. En aquest espai, es continuarà treballant en la resta del procés. El Ple també va aprovar l’execució subsidiària de les obres de reparació del tram del carrer Comelles, en què havia sorgit problemes un cop finalitzades i recepcionades les obres. Després que l’empresa declinés executar aquestes obres de reparació, es va aprovar que ho fes l’Ajuntament subsidiàriament. També de manera subsidiària es durà a terme treballs de vídeofilmació de la xarxa de clavegueram de la zona.

pàg. 16

Actualitat pàg. 17 pàg. 18 pàg. 19 pàg. 20

Diada d’inauguracions i novetats El 10 de setembre, vigília de La Diada va començar a la Biblioteca El Castell una nova versió del programa de promoció de la lectura entre els més petits, que s’ha renovat per aquest 2010: Lectoc@vallers 2.0. Una iniciativa, adreçada a nens i nenes de 6 a 10 anys, que consisteix en aconseguir llegir un nombre determinat de llibres, així com superar una sèrie de missions que donen dret a participar en la festa de cloenda, a rebre un magnífic diploma, tot gaudint de la lectura.

L’Esbart Dansaire de Vacarisses també va participar de la Diada.

Un any més, com és tradició, la Colla Gegantera de Vacarisses, van ser els encarregats de penjar la Senyera al Cingle, que va lluir tots els dies de la festa. La Senyera es va il·luminar al punt de mitjanit, després de la ballada de Sardanes i de la cantada del Cor de Vacarisses. Enguany es van estrenar als actes de la Diada l’Esbart Dansaire de Vacarisses, amb una ballada a la plaça Joan Bayà, al migdia. També, el cap de setmana de l’11 de setembre, es va reobrir el bar del Casal de Cultura.

3


Actualitat

El president Montilla inaugura el CTR El president de la Generalitat, José Montilla, va inaugurar el passat dijous 9 de setembre el nou Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTRV), situat a la nostra vila. A l’acte el van acompanyar el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar; el president del Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Joan Carles Sánchez; i l’Alcalde de l’Ajuntament de Vacarisses, Carles Canongia, a més dels alcaldes i alcaldesses de la comarca, i tots els membres del Consistori.

felicitar per aquest canvi de model de gestió dels residus municipals que pren forma en aquest nou equipament, en el marc del Pla territorial d’infraestructures que ha de permetre el desenvolupament i implantació del Programa de gestió de residus municipals de Catalunya. A més, el Centre de Tractament de Residus, instal·lat a Vacarisses, pot esdevenir un punt clau per l’aplicació del nou model de gestió, ja que hi ha la possibilitat que les instal·lacions de Coll Cardús puguin acollir el Centre d’Interpretació de Residus de Catalunya. Així ho va demanar l’Alcalde, Carles Canongia, tant davant del president Montilla com dels ciutadans de Vacarisses, reivindicant el centre de recerca per les instal·lacions de Coll Cardús.

La planta ja està en funcionament La planta de tractament de la fracció RESTA, és a dir, aquells residus barrejats que encara contenen materials recuperables, ja està en funcionament. El tractament de la fracció RESTA té per objectiu recuperar el màxim de materials aprofitables abans que els residus vagin a dipòsit. D’aquesta manera, s’obtenen materials que tornen al cicle productiu, amb l’estalvi consegüent de recursos i energia que això suposa. S’estima que aquest procés de tractament pot reduir fins al 50% els residus que s’han de dur a dipòsit, cosa que en garanteix la màxima valorització i reciclatge. El rebuig resultant del procés de tractament s’embalarà en bales retractilades amb un percentatge de biodegradabilitat molt petit.

El discurs del president Montilla a l'acte inaugural.

La posada en marxa de la planta, que ha de tractar els residus de tots els municipis del Vallès, és una peça clau per dur a terme un canvi de model en la gestió de residus municipals: apostant per la màxima recuperació i reduint al mínim el rebuig final. Però, sobretot, aquest nou equipament permetrà la clausura i recuperació de l’històric dipòsit controlat de Coll Cardús, l’abocador, que fa més de 30 anys que està en funcionament.

L’esforç del municipi

Uns 400 vacarissencs i vacarissenques visiten la planta El Consistori ha volgut posar de manifest amb la jornada de portes obertes la importància de que els ciutadans puguin conèixer i comprendre en primera persona què és, com és i com funciona el CTR; l’equipament que ha de servir per tancar l’abocador de Coll Cardús. Apostant per la transparència, conèixer l’equipament ha de facilitar una major entesa de la tasca que s’hi desenvolupa, no només per Vacarisses sinó per tot el Vallès Occidental. Aquest dissabte, uns 400 ciutadans de Vacarisses han volgut aprofitar l’oportunitat que s’ha ofert des de l’Ajuntament, en col·laboració amb el Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental, per visitar aquestes instal·lacions, just la setmana abans que comencessin a entrar-hi residus. Acompanyats d’un tècnic del Consorci i en grups reduïts de persones, han pogut fer una visita a totes les naus de la planta de tractament de residus.

Per tot això, en els parlaments, la regidora de Medi Ambient, Meritxell Ricart, ha agraït el treball dels tècnics municipals que han treballat al costat de la UTE per garantir que s’apliqués la millor tecnologia, en el major benefici dels que hi han de conviure. Al seu torn, l’Alcalde, Carles Canongia, es va mostrar molt satisfet amb tots els assistents a la jornada de portes obertes, alhora que els va animar a explicar allò que havien vist a tots els vacarissencs i vacarissenques que no hi havien pogut anar. Es va omplir 8 autocars que van fer el trasllat fins a Coll Cardús. La visita va acabar amb un petit refrigeri, a més dels jocs infantils “L'aventura dels residus”.

El màxim esforç per reduir les molèsties als veïns Els veïns han pogut veure, durant la visita, com totes les naus estan en depressió per evitar que en surti aire. També que les portes disposen de sistemes de tancament automàtic i que les línies de triatge estan cobertes pels mateixos motius: evitar que se n’escapi aire. Finalment, hi ha uns biofiltres que netejaran tot l’aire abans que surti a l’exterior, a la vegada que existeixen mecanismes d’emergència i recanvis per a qualsevol avaria.

D’altra banda, en els pròxims mesos s’iniciaran les actuacions per posar en marxa una línia de tractament de la fracció orgànica (restes de menjar i restes vegetals de mida petita) recollida selectivament. Així, els residus orgànics que els vallesans separin a les seves llars se sotmetran a un procés de tractament biològic en aquest Centre per obtenir adob apte per a usos agrícoles. El CTR-Vallès té una capacitat de tractament de 245.000 tones per any, pel que fa a la fracció RESTA i 20.000 tones per any, per a la fracció orgànica, i compta amb instal·lacions per al tractament d’aire i aigua. A més, l’equipament redueix al mínim qualsevol tipus d’impacte en l’entorn, tan visual com d’olors i sorolls.

En la seva intervenció, el president Montilla va voler destacar l’esforç que fan els municipis que acullen i conviuen amb aquest tipus d’equipaments, com és el cas de Vacarisses, ja que “serveixen no per al seu municipi, que també, sinó per al conjunt, per a la comunitat, i que no són centres tecnològics, universitats, grans biblioteques o centres de recerca, sinó que són instal·lacions destinades a eliminar residus”.

Un canvi de model en la gestió de residus, a casa nostra Vacarisses i el nou Centre de Tractament de Residus, també són i seran responsables d’un canvi de model en la gestió dels residus. El CTR permet fer un pas més cap al tractament del 100% dels residus, mitjançant processos de triatge, mecànics i biològics, a fi de recuperar la màxima quantitat possible de recursos. Això, sumat a l’aplicació de mesures preventives per reduir la generació de residus, canvia la manera de relacionar-s’hi, entenent els residus com un recurs. Totes les intervencions es van

4

Un brindis amb cava per celebrar la inauguració.

La Regidora de Medi Ambient, Meritxell Ricart, amb l'Alcalde, Carles Canongia, durant els parlaments.

Els ciutadans han pogut visitar les instal·lacions en petits grups i acompanyats d'un tècnic del Consorci.

5


Educació

Sanitat

Tornada a l’escola Nens i nenes, nois i noies de Vacarisses, van tornar a les aules a principi de setembre. Una de les novetats d’enguany és que les classes van començar una setmana abans del que havia estat fins ara, tant a les Escoles de Primària com a l’Institut. Però la principal novetat per Vacarisses és que, aquest any sí, i del tot, els nens i nenes poden començar i acabar l’ensenyament obligatori sense haver de marxar de la vila. És així perquè aquest curs 2010-11 l’Institut, que va començar a funcionar el setembre passat, ja té totes les línies en funcionament: de primer a quart d’ESO. Aquest curs és, doncs, el primer que els nois i noies de Vacarisses no s’han de desplaçar fora per cursar l’ensenyament secundari obligatori. Amb dues línies per a cada curs, excepte pel primer que n’hi ha tres, l’IES de Vacarisses dóna classes a més de 230 alumnes, que aquest curs iniciaran el projecte ‘Educat 1x1’, que incorpora l’ús dels ordinadors portàtils i les noves tecnologies a les aules.

Transport escolar i subvenció dels llibres de text Gairebé 850 alumnes també comencen el curs a les Escoles de Primària del municipi, l’Escola Pau Casals i l’Escola Font de l’Orpina. Aquests, igual que els alumnes de l’IES, han rebut un any més la subvenció pels llibres de text, que es continua oferint des de l’Ajuntament. Tampoc hi haurà canvis a les Escoles Bressol, El Xic i El Cuc, que començaran puntualment la setmana que ve i per la qual s’obrirà un nou procés de preinscripció i matrícula a mitjans de setembre. Finalment, en matèria de transport, el Consell Comarcal, que és qui gestiona el servei de transport escolar no obligatori, ha considerat necessari ampliar amb una línea més els busos. Després d’auditar el cas del servei al nostre municipi, es va considerar que, no només no es podia reduir, sinó que calia reforçar-ho amb una línea més. Això és, en part, degut a que aquest curs ha augmentat el nombre d’alumnes que estudien a Vacarisses, ja que s’hi ha afegit les dues línies de 4t d’ESO de l’Institut. Així, a l’Escola Font de l’Orpina hi arriben 4 autocars, com a l’IES de Vacarisses, i 3 a l’Escola Pau Casals.

Mateixos recursos, el doble d’ajuts

Aquesta regidoria compta amb el mateix pressupost que el darrer any, trenta mil euros, i a aquestes alçades hem doblat els ajuts repartits durant tot el 2009. S’han produït una sèrie de canvis que han fet que aquests ajuts estiguin més repartits per intentar arribar a tothom, cosa que no sempre aconseguim,

Les lleis vigents especifiquen que és obligatori tenir degudament censats i amb el xip els animals de companyia i, des de l’Ajuntament de Vacarisses, ja s’ha impulsat campanyes per tal de facilitar aquest tràmit als propietaris. Cada cert temps, però, és necessari actualitzar aquest cens. Per aquest motiu, a partir del 17 d’octubre i fins que es completi la tasca, cada diumenge un treballador de l’Ajuntament passarà per les cases, urbanització per urbanització, per actualitzar les dades sobre els animals de companyia: gossos, gats i fures. Les visites es faran els diumenges al matí, de 10 a 14 hores, i el treballador anirà degudament acreditat com a representant de l’Ajuntament de Vacarisses. A través del web i el facebook de l’Ajuntament, s’anirà informant de les zones que es visitaran.

Amb la informació que es reculli, la regidoria de Sanitat podrà actualitzar el cens, a partir del qual reprendre les campanyes per promoure la tinença responsable d’animals de companyia: informació, cens d’animals, control de xips...

Les visites les farà un treballador de l’Ajuntament, degudament acreditat. Seran, a partir del diumenge 17 d’octubre, de 10 a 14h. L’Ajuntament notificarà, en la mesura del possible, quines urbanitzacions es visitarà cada setmana.

Control de les colònies de gats

Serveis Socials

Les restriccions autoimposades des del nostre Ajuntament, han fet que moltes partides hagin disminuït els seus recursos. Per desgràcia això no passa en la regidoria de Serveis Socials, doncs en temps de crisi és quan més ajuts es demanen des de la població.

Actualització del cens d’animals de companyia

sent els aspectes de cobertura bàsica els més sol·licitats (llum, alimentació, farmàcia, etc...) i això sense tenir en compte els que també s’han donat des d’altres regidories. L’austeritat és clau en els dies que corren i l’administració ha de donar exemple.

info

Oficina de Serveis Socials – Ajuntament de Vacarisses s.socials@vacarisses.cat 93 835 90 02 Ext. 230

La regidoria de Sanitat, a partir d’una subvenció de la Diputació de Barcelona, podrà fer un pas més en la gestió de les colònies de gats que hi ha identificades al municipi, amb l’esterilització dels animals. Fa uns mesos els tècnics de l’Ajuntament van dur

a terme la recollida de dades a les diferents colònies: identificant els llocs, el nombre d’animals, sexe, etc. Amb aquesta ajuda, ara es podrà procedir a fer l’esterilització de totes les femelles, de manera que es posarà fre al creixement de les colònies.

Gent gran

La gent gran, protagonistes del mes d’octubre Un any més, amb l’octubre arriba el mes de la gent gran. Durant tot el mes hi ha programades sortides, tallers, xerrades i diverses activitats, que se sumen a les que ja es van duent a terme durant tot l’any. El programa d’activitats, com també ve sent habitual, s’inaugura amb una butifarrada popular, el dia 1. Així, el passat divendres més d’un centenar d’avis i àvies del municipi van esmorzar tots plegats a La Fàbrica, en el que podem considerar el tret de sortida. Per aquest 2010 no hi faltaran una caminada, el concurs de rams de flors silvestres, una sortida, havaneres o el dinar de germanor, que se celebrarà el proper dia 23, en el que es farà l’homenatge a les parelles que celebrin les noces d’or.

Més d’un centenar d’avis van omplir La Fàbrica per la ja tradicional butifarrada.

6

Tal i com apunta la regidora de Gent Gran, Maite Román, s’ha fet el possible perquè les rebaixes en el pressupost no afectessin en el programa d’activitats. En aquest sentit, des de la Regidoria es vol destacar i valorar molt positivament la col·laboració de les entitats i associacions del municipi, que participen de manera desinteressada en la organització de part de les activitats.

7


Participació - POUM

Explicar-ho bé i arribar a tothom Govern i oposició acorden allargar el procés participatiu fins el març de 2011.

Un cop més, El Terme ens serveix de mitjà per arribar a totes les llars del municipi per tornar a explicar i recordar breument quins són els objectius bàsics d’aquest procés. Aquesta tasca explicativa és i serà imprescindible i constant al llarg del procés. Si fem bé la feina que ens hem proposat, constantment s’hi aniran incorporant i apropant nous ciutadans i ciutadanes. Això ens obligarà a explicar i repassar el que estem fent, d’on venim i cap a on anem, el que hem fet i què farem. Aquesta tasca necessita molta pedagogia, i per tant molta comprensió per part de totes aquelles persones que fa temps que s’han implicat i estan participant d’aquest procés, que té com a voluntat/finalitat estratègica incorporar el màxim de ciutadans del municipi en aquest debat per dissenyarne el futur. Tal i com ja s’ha esmentat en els diferents articles que s’han publicat al Terme, cal arribar a implicar els diferents actors del municipi, els autèntics protagonistes del desenvolupament de la vida quotidiana del nostre poble: la ciutadania, les administracions (comarcal i nacional), els agents econòmics i els diversos serveis públics. El principi fonamental del procés és estar obert, i anar a buscar els diversos col·lectius i grups d’edat que tradicionalment no participen en aquests processos; i un dels objectius metodològics és, doncs, facilitar i crear espais i eines que generin implicació i opinió pública mitjançant la innovació i la creativitat per tal d’incorporar les seves visions sobre temes concrets, detectar les necessitats i incorporar possibles solucions als problemes.

D’altra banda és important deixar clar, i comprendre, que estem en un moment previ i inicial del desenvolupament i redacció del futur POUM. Això és fruit d’una voluntat política (més enllà de l’obligació de l’actual marc legislatiu urbanístic al nostre territori) proposada per l’actual equip de govern, impulsada per la Regidora de Participació Ciutadana, i consensuada des d’un inici amb totes les forces politiques del municipi amb representació al consistori. Per a la redacció i aprovació definitiva del POUM seran necessaris, almenys tres anys més de feina, si tot va bé. Les grans etapes d’aquest camí les dividim en: A. Fase inicial i prèvia al encàrrec de redacció del POUM A.1

2010-2011: Procés participatiu amb l’objectiu d’elaborar i consensuar el diagnòstic de la situació actual del municipi, i els criteris, les propostes i les solucions generals per encarregar la redacció del nou Pla d’Ordenació Urbana Municipal.

B. Encarregar a un equip tècnic la redacció del POUM B.1 B.2

2011-2012: Avanç de planejament i aprovació inicial del POUM. Primeres aproximacions al disseny urbanístic. 2012-2014: Aprovació provisional i aprovació definitiva del POUM.

Paral·lelament a aquest fet s’han dissenyat algunes accions per tal de difondre, apropar, i involucrar en el debat a més veïns:

8

Elaboració d’enquestes a la ciutadania i possible confecció d’un Panel d’Opinió amb la utilització de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació com a mitjà de vehiculació de la informació i opinió ciutadana. En aquest mateix sentit s’està treballant amb les empreses del Polígon Industrial.

A.1

2010

Seguir potenciant l’espai de reflexió i coneixement POUM 10 a través de trobades mensuals per aprofundir temes específics, i d’altres més generalistes vinculats al desenvolupament local del municipi i a aspectes relacionats amb el Planejament d’Ordenació Urbanístic. Per exemple, el passat 19 d’octubre a la tarda va tenir lloc una conferència per part d’en Toni Solanas (President de la Associació d’Arquitectes per la Sostenibilitat -AuS- del col·legi d’Arquitectes i Aparelladors de Catalunya) que ens va presentar diversos criteris de sostenibilitat en el creixement del municipi.

Aquestes són, a grans trets, algunes de les accions planificades per als propers mesos, les quals s’aniran fent i comunicant per diversos mitjans (web municipal, cartells, gent que ha anat assistint a les diverses reunions...) i la diversa informació s’anirà penjant al web per tal de poder-ne fer el seguiment. Us animem a participar i a informar-vos de les diverses activitats i trobades del Procés de Participació Ciutadana del POUM.

info

Cronologia B.1

2011

B.2

2012

2013

2014

Tant en la fase d’avanç de planejament i d’aprovació inicial, així com en la següent fase d‘aprovació provisional i definitiva del POUM, i més enllà del procés participatiu que es pugui promoure en un futur des de l’Ajuntament de Vacarisses, la llei vigent garanteix un procés administratiu d’informació i d’al·legacions públiques.

http://vacarisses.cat/participacio/poum

Procés participatiu per la revisió del POUM de Vacarisses Què volem fer?

Amb qui?

Elaboració de diagnòstic compartit, criteris i propostes del POUM.

Ciutadania · Entitats

· Associacions veïnals · Grups informals · Persones

Com?

Equip tècnic del procés

Diagnòstic

Propostes de treball en desenvolupament En un primer moment, durant el mes de maig vam dir que aquesta fase en la què ens trobem acabaria a finals d’any (2010), però que si calia ampliar els terminis així es faria, i així ha estat. Aquest mes de setembre, govern i oposició, varen acordar ampliar aquesta fase inicial fins el mes de març del 2011, amb la qual cosa s’ha ajustat la proposta inicial de treball.

Treballar amb els diversos centres educatius: escoles bressol (el Xic i el Cuc), les escoles (Pau Casals i Font de la Orpina) i l’Institut de Secundària de Vacarisses. Aquest procés és una bona eina per fomentar el debat a les escoles i a les famílies, i un bon moment per a proporcionar materials del municipi que es puguin utilitzar per les assignatures i matèries escolars. Tal i com podem veure al diagnòstic, tant els infants, com les parelles joves (mares i pares) són dos dels col·lectius més nombrosos de població del municipi, i aquesta col·laboració amb els centres educatius pot ser de gran utilitat per difondre aquest debat.

Criteris i objectius Organitzar i realitzar diverses trobades arreu del territori per explicar què és el Planejament d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), en què consisteix, i quina tasca s’està duent a terme. Així com aprofundir i contrastar el diagnòstic en construcció i començar a organitzar el debat d’elaboració de criteris i objectius per a la redacció del nou POUM. Tot això es fa i se seguirà fent amb la col·laboració del moviment associatiu del municipi, així com amb la gent que a nivell individual s’ha involucrat i s’involucri en el procés.

Propostes i solucions generals per la redacció del POUM

DEL PROCÉS ACTORS

Procés participatiu: 2010-211

Administracions públiques · Generalitat

· Diputació · Consell comarcal · Ajuntament

Altres actors · A. Econòmics · Universitats · Fundacions...

Serveis públics · Escoles i instituts

· Serveis socials · Serveis de salut · Serveis d’ocupació · Policia...

9


Cultura

Joventut

Ja saps tot el que t’ofereix el Punt de Vol?

Mapes de patrimoni Els mapes de patrimoni de Vacarisses estan enllestits i es presentaran als ciutadans abans que acabi l’any. La feina de recopilació d’informació i confecció del mapa s’ha dut a terme des del mes de febrer d’aquest any.

El Punt de Vol és el punt d’informació juvenil de Vacarisses, però alhora també és Casal de Joves. I això què vol dir?

S’han recollit més de 150 elements i s’ha redactat un document que recull part de la història de la vila. Entre aquests 150 elements s’hi compta patrimoni immoble (edificis, conjunts o elements arquitectònics, jaciments i obra civil), patrimoni moble (elements urbans, objectes i col·leccions), patrimoni documental (fons d’imatges, documentals i bibliogràfics), patrimoni immaterial (festes, tècniques artesanals, tradició oral, música, costumari) i patrimoni natural (zones d’interès natural i patrimoni botànic singular).

PIJ Vacarisses PIJ a l’IES És el Punt d’Informació Juvenil descentralitzat a l’institut, que hi fa el mateix que al Punt de Vol. Va destinat a professors i joves de l’Institut de Vacarisses, un cop per setmana, els dimecres, durant l’hora del pati.

De cadascun dels elements, hi ha una fitxa escrita que n’especifica la ubicació, classificació, descripció, història i bibliografia relacionada. El mapa no és tancat, es podrà continuar revisant, ampliant o treient alguns elements, per motius diversos.

És un servei gratuït que va destinat a tothom, però sobretot als joves que busquen assessorament en algun dels àmbits de la llista que acabem de fer. El Punt de Vol, a més, també disposa d’una sala amb ordinadors i connexió gratuïta a internet.

Béns Culturals d’Interès Local El mapa és un document inicial del qual en poden sortir altres propostes. La declaració d’alguns elements com a Béns Culturals d’Interès Local (BCIL) n’és una, que pot fer que alguns d’aquests béns tinguin un cert grau de protecció. També pot servir d’eina per les escoles o com a atracció turística, entre altres. Des de la Regidoria de Cultura es vol agrair especialment a tota aquella gent que ha col·laborat, a nivell individual o com a associacions, a la confecció del mapa de patrimoni local de Vacarisses.

info

Un cop fet públic, el mapa es podrà consultar a http://patrimonicultural.diba.cat

En color, les localitats de la província de Barcelona que ja tenen mapa de patrimoni. (http://patrimonicultural.diba.cat)

Com funciona?

• L'enumeració exhaustiva dels elements de patrimoni cultural i natural d'un municipi. • La valoració dels element reconeguts. Font: Diputació de Barcelona

Casal de Joves, Punt de Vol Un punt de trobada per realitzar-hi tot tipus d’activitats: - Sala polivalent: jocs de taula, futbolí, ping-pong, cartelleres informatives, tallers, concerts, espectacles, festes... - Reforç escolar: una sala específica per les classes de reforç escolar, en grups de 5 a 6 joves, tots d’ESO. - Programació trimestral: per trimestres hi ha la proposta de programació amb tallers, activitats, sortides esportives i culturals, propostes d’oci... pensat pels joves i obert a propostes. - Programa música jove: l’Escola de Música, la Regidoria de Joventut i la d’Educació uneixen esforços per fer més propostes de tallers musicals, concerts, jam sessions, festivals musicals... tot ho trobareu inclòs a la programació trimestral.

El passat dissabte 25 de setembre, i coincidint amb les jornades europees de patrimoni 2010, un any més a Vacarisses es van dur a terme les visites al museu arxiu de Vacarisses i la visita al Castell. La visita al museu arxiu de Vacarisses es va iniciar a les 12 del migdia, i enguany presentava la novedosa informació descoberta recentment en què es posa al descobert l’autoria dels plànols de l’església de Sant Pere de Vacarisses. La visita va seguir pel museu arxiu on s’hi van poder veure diversos elements que conformen el passat del nostre municipi. Aquesta visita no hagués pogut ser possible sense la col·laboració de l’Associació Museu-Arxiu de Vacarisses.

10

Només cal que vagis al Punt de Vol (de 5 a 9 del vespre, de dimarts a divendres), truquis al 938280206 o bé per mail a puntdevol@vacarisses.cat.

Els Mapes del Patrimoni Cultural Local inclouen:

Èxit de participació a les Jornades de Patrimoni

A les 6 de la tarda s’iniciava la visita teatralitzada al Castell de Vacarisses. El grup de teatre La Barraca d’en Manoix portava als espectadors per tota la història d'El Castell, recordant-nos els diversos usos que ha tingut aquest edifici al llarg de la història (escola, punt de telèfon, ajuntament …), que també estaven presents en la memòria d'algun dels espectadors. Una molt bona interpretació del grup de teatre “la Barraca d’en Manoix”, que va ser rebut amb molt d’entusiasme entre la seixantena de persones que van assistir a la visita.

Un servei que fa la recerca, el tractament i la difusió de tota la informació d’interès juvenil per oferir-ho als joves que ho puguin necessitar. Informació de tot tipus: turisme, cooperació, intercanvis, estudis, salut i prevenció, treball, habitatge, oci i lleure, cultura, etc.

Servei de borsa de cangurs i classes particulars Servei específic de borsa de cangurs i borsa de classes particulars que facilita el contacte entre els que ofereixen i els que demanden aquests serveis. El Punt de Vol actua com a intermediari entre els joves que ofereixen el servei i qui en demandi: persones que necessiten cangurs o algú que necessiti classes particulars. Imatge de la visita al Castell.

Com funciona?

info

Més imatges de la jornada, al Flickr de l’Ajuntament: http://flickr.com/vacarisses

Has d’anar al Punt de Vol, de dimarts a divendres, de 17 a 21, i anar al responsable del local, que et donarà una fitxa. És tan fàcil com omplir-les, tant si demandes com si ofereixes, i al Punt de Vol recolliran les dades per posar

en marxa el contacte entre les parts interessades. Si no pots anar al Punt de Vol, però t’interessa el servei, cap problema! Truca al 938280206 o envia un correu a puntdevol@vacarisses.cat. Amb el Carnet Jove de Vacarisses, avantatges i descomptes. Només necessites: • 1 euro • 1 foto • omplir la fitxa

11


Medi Ambient

Promoció econòmica

La nova deixalleria està pràcticament a punt

Foment de la inserció laboral

La nova deixalleria, ubicada a Can Serra, al costat de la carretera C-58, està arribant al final de les obres. Amb la obertura d’aquesta nova instal·lació, es tancarà l’anterior deixalleria, i es fa un salt qualitatiu molt important respecte l’ús de les anteriors instal·lacions. Les instal·lacions de la nova deixalleria són molt més espaioses.

Les instal·lacions de la deixalleria municipal que hi ha funcionant fins ara, havien quedat petites. Amb el nou equipament es compta amb molt més espai i una major funcionalitat de cara als usuaris. Amb un sistema de rampes, l’usuari pot accedir directament als diferents dipòsits de la deixalleria. A més, la construcció està feta de tal manera que s’aprofita l’espai al màxim, i s’hi podrà instal·lar, per exemple, un petit espai per recuperar objectes de segona mà. Es preveu que els vacarissencs i vacarissenques que utilitzin la deixalleria, podran disposar d’unes targetes d’usuari que els permetrà gaudir de certs descomptes fiscals.

Els quatre polls d’òliba (Tyto Alba) es van alliberar a Vacarisses, mitjançant la tècnica anomenada hacking. Això vol dir que les cries es van separar de la mare, després de conviure-hi durant els primers dies. Des de l’alliberament, i fins que van canviar el plomatge i van començar a viure de manera independent, van comptar amb la gent de l’ADF Vacarisses - Amics de la Natura, que n'han estat tenint cura: anant-los a donar menjar, vigilant el seu creixement, veient com s'anaven fent grans... seguint les indicacions del centre que les va alliberar.

Urbanisme

El cost d’aquestes obres és de 119.000 € va ser negociat per l’alcalde Carles Canongia amb la Diputació de Barcelona, que és l’administració que ho subvenciona en la seva totalitat, dins del programa Xarxa de Municipis Barcelona de Qualitat.

Clavegueram al sector del CEV i veïns del sector del carrer Barceloneta Imatge de tres de les òlibes, del passat mes de setembre. Foto cedida: AFD Vacsrisses.

Tres nous itineraris senyalitzats al terme

12

info

El projecte continua obert per rebre més usuaris interessats. Borsa de Treball de l’Ajuntament de Vacarisses 93 835 90 02 i b.treball@vacarisses.cat

Aviat començaran les obres de remodelació de l’avinguda Trias Fargas, entre el carrer Venècia i Víctor Català. Aquesta remodelació té com objectius principals ordenar i millorar la mobilitat i el trànsit en totes dues direccions, augmentar les mesures de seguretat viaria, així com la renovació del ferm en tot el sector que està molt deteriorat, a més de la creació d’un espai central tipus rambla entre els dos vials de circulació. Amb aquestes obres es podrà girar a l’esquerra a l’alçada del carrer Venècia, per accedir tant al Poliesportiu com a l’Eixample. També facilitarà l’accés dels camions a les empreses situades al cantó dret de l’avinguda.

Esbós de la remodelació de l’avinguda Trias Fargas.

El programa de recuperació de l’òliba és un projecte del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge i l’associació Miloca, amb el finançament de

Els dos primers, el dels tubs de l’aigua i la Torrota, comencen a la plaça Joan Bayà i són una realitat gràcies a un conveni entre l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona. En canvi, l’itinerari de la Font de l’Orpina és

Aquesta Iniciativa Local d’Ocupació està integrada per 8 entitats municipals: Badia del Vallès, Matadepera, Montcada i Reixac, Polinyà, Sentmenat, Sant Cugat del Vallès, Sant Llorenç Savall i Vacarisses, juntament amb el Consell Comarcal i el Consorci per l’Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental.

Remodelació de l’avinguda Trias Fargas

la Fundació Privada Mina d’Aigües de Terrassa. Amb aquesta última, l’Ajuntament de Vacarisses, a través de la Regidoria de Medi Ambient, hi té signat un conveni, pel qual s’ha fet la reintroducció d’aquestes aus, també a Vacarisses, després que ja hi hagi hagut experiències a altres municipis de la comarca.

Ara ja fa setmanes que les òlibes van començar a sortir del niu que les va acollir al principi, per buscar menjar i començar a fer vida pel terme municipal. Vacarisses va ser escollit perquè, per la seva ubicació, proporciona un entorn molt adequat per la vida de la l’òliba, i és idoni per potenciar la recuperació d’aquesta espècie.

A finals d’aquest estiu es va acabar de fer la senyalització dels tres nous itineraris que hi ha dins del terme municipal. Es tracta dels itineraris dels tubs de l’aigua, el que senyalitza l’itinerari fins a La Torrota i el de la Font de l’Orpina.

mat del projecte a 25 usuàries de la borsa de treball de l’Ajuntament. Després d’un procés selectiu, 8 usuàries han assistir a l’entrevista d’acollida i selecció, de les quals una ha estat seleccionada pel curs d’Auxiliar de gerontologia i dues pel curs de Monitor de lleure. Per aquestes persones es dissenya un itinerari modulat adaptat a les seves característiques, amb un suport tutorial i de seguiment tècnic durant tot el procés.

A través d’unes rampes, s’accedirà a les baranes, sota de les quals encara s’hi ha d’instal·lar els contenidors.

Els polls d’òliba ja volen sols Aquest estiu, al mes de juliol, es va dur a terme la reintroducció de quatre polls d’òliba (Tyto Alba) al terme municipal de Vacarisses, en el marc del programa de recuperació d’aquesta au a Vacarisses i al Vallès Occidental.

Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vacarisses treballa per fomentar la inserció laboral i la ocupació amb el projecte ILOQUID Vallès Occidental. L’objectiu del projecte se centra en el foment de la inserció laboral de persones aturades, en concret, en el sector d’atenció de serveis a les persones: infància, adolescència i joves; persones amb discapacitats i malalties mentals; gent gran; promoció de l’autonomia personal. Per aquest periode de 2010 a 2011 se centra més concretament en la promoció de les empreses i els serveis, amb l’objectiu de donar suport per consolidar-les al sector, afavorint la creació de llocs de treball. D’altra bada, també es fixa en la realització d’itineraris d’inserció i millora de l’ocupabilitat de les persones que en participen, a través de diferents mòduls especialitzats d’orientació i motivació, xarxes i formacions. Pel que da al projecte ILOQUID a Vacarisses, des del mes de juny s’ha infor-

una mica més especial. Es tracta d’una iniciativa de l’escola, que ha creat aquest itinerari de natura, que surt des del centre mateix, per conèixer la zona de la Font de l’Orpina. Aquest últim s’ha dut a terme amb el suport econòmic de la Regidoria de Medi Ambient, i amb la col·laboració de la Diputació en el disseny de la senyalització.

Aprofitant que les obres d’urbanització de Torreblanca II arriben als límits d’aquest sector, l’Ajuntament conjuntament amb els veïns afectats han decidit dur a terme els treballs de construcció dels col·lectors de clavegueram d’aquest a zona per connectar als de Torreblanca II. El cost de sortida d’aquestes obres és de 60.299,17€, al que se li aplicarà la baixa corresponent. D’aquest import, 9.528 € s’abonaran al pressupost d’obres de Torreblanca II en concepte de cànon de connexió a col·lector.. D’aquest manera quedarà resolta una antiga i justa aspiració dels veïns d’aquesta zona. El pagament d’aquests obres es farà pel sistema de contribucions especials.

Mapa de la zona en què es farà els col·lectors.

13


Entitats

Biblioteca

La Biblioteca us proposa…

Primer dia de curs festiu Un curs amb un programa molt interessant: - Per començar, cantada a la Plaça Bayà de cançons molt nostres amb motiu de la Diada. - A Baltarga de la Cerdanya, vam acompanyar la Missa de Festa Major cantant la Missa in G de Karl Kempter. - El dia 17 d’octubre, Concert a Caldes conjuntament amb el Cor de Caldes, Cor de Veus Blanques Músic Song i Capella de Música de la Catedral de Terrassa, amb acompanyament d’orquestra. Interpretarem la Missa dels Pardals de Wolfgang Amadeus Mozart. I el que ha de venir: - Reserveu-vos el dia 21 de novembre ja que el Sr. Josep Vila Casañas director de l’Orfeó Català i del Coro de RTVE vindrà a fer-nos un assaig en format d’audició on hi sou tots convidats. - Acabarem l’any amb el concert de Nadal el dia 12 de desembre, on com sempre tot el que es reculli s’enviarà a la Marató de TV3.

Dia 1 de setembre de 2010: inici d’un nou curs del Cor de Vacarisses. Dit així no té res d’especial, és ben cert, però enguany si que ha estat un inici molt, però que molt especial ja que l’hem encetat amb una trobada informal acompanyada d’un bon sopar. Doncs sí, ens va semblar que era la millor manera de retrobar-nos en acabat l’estiu: explicar-nos les vacances, què havíem fet, quins projectes tenim de nou... bé, el que es sol fer en aquestes ocasions. No us ho perdeu, el menú va ser d’allò més exquisit ja que tothom va aportar aquella menja que fa més bona, productes frescos de l’hort... hi havia de tot i tan bo que es feia difícil de triar. I el lloc? No en podíem trobar cap de millor ja que un membre del cor ens va oferir el pati de casa seva amb totes les comoditats d’un molt bon restaurant. A més vam aprofitar l’avinentesa per fer-li un homenatge i reconeixement a la Fina Alavedra, cofundadora i ànima del Cor i que hores d’ara se li fa difícil el desplaçament. Per aquest motiu també hi van ser aquells cantaires que, per raons diferents, han hagut de deixar el cor i va ser una alegria per tothom el retrobament. Va ser una festa entranyable, ens va omplir de goig i energia per començar el nou curs amb il·lusió i ganes de treballar molt. Isabel Trias, membre del Cor de Vacarisses

El Centre Excursionista comença la temporada El passat diumenge 19 de setembre el Centre Excursionista de Vacarisses va obrir temporada amb la seva presentació. Cada una de les seccions va explicar les característiques de les seves excursions i activitats, un total de 16, fins el proper juny. Seguidament el CEV va passar el DVD commemoratiu dels seus primers 5 anys. A la presentació també hi va haver la benvinguda als nous socis que a dia d'avui ja són 176. 104 excursionistes van tornar a fer la tradicional pujada a Montserrat del CEV, que estrena temporada. Enguany el recorregut fou diferent i si les primeres quatre pujades foren pel tradicional camí que recorre la Matagalls, aquest cop el CEV va fer la "Pujada a Montserrat pel Cairat". Un recorregut una mica més dur però de fantàstics paisatges, camins i corriols que no van deixar indiferents a cap

La tornada es feu amb els autocars on tots els excursionistes van participar ja del tradicional sorteig de productes del CEV i material d'excursionisme.

El 24 d'octubre la secció infantil farà una excursió per la Torrota de l'Obac, on els nens i nenes podran aprendre similituds i diferències entre aquesta i la de Vacarisses. Tot seguit el dia 31 la secció de BTT participarà a la Diada Montserratina. www.cevacarisses.org

L’Ajuntament cedeix gratuïtament espai publicitari a la revista per a les empreses de Vacarisses de menys de 50 treballadors. Si vols anunciar-te, envia’ns un correu a elterme@vacarisses.cat o adreça’t al Departament de Comunicació de l’Ajuntament al telèfon 93 835 90 02.

14

La integració de les trobades dins l’espai de la biblioteca creiem que poden fomentar una relació mútuament beneficiosa tant per l’entitat com per l’equipament municipal. D’una banda, es comparteix la infraestructura i s’optimitzen els costos; d’altra banda, es produeix una transferència d’usuaris entre entitat-equipament. Els ciutadans interessats en l’activitat esdevenen usuaris de la biblioteca i els usuaris interessats coneixen l’activitat perquè comparteixen espai. Esperem que aquesta nova inciativa tingui èxit i recordeu que si voleu formar part de les trobades cal fer la inscripció a l’Associació de dones de Vacarisses o a la Biblioteca El Castell.

La biblioteca també continua amb les ja tradicionals hores del conte els propers 5 i 19 de novembre; el club de lectura (18 de novembre, 18.30h) i una nova exposició Maus: relat d’un supervivent, del 2 al 30 de novembre, dins els actes en motiu del Dia Internacional contra el feixisme i el racisme. L’exposició tracta de la novel·la gràfica d’Art Spiegelman, publicada a Nova York entre el 1986 i el 1991, l’única obra no periodística guanyadora del premi Pulitzer (1992). Maus és la història d’un supervivent dels camps de concentració nazis explicada a través del seu fill, l’autor del llibre, un fil narratiu amb múltiples continguts que evidencia l’exposició: aspectes històrics de l’Europa dels anys 30 i 40, i de la II Guerra Mundial; aspectes sociològics, quant a les relacions entre diversos grups socials; aspectes psicològics vinculats principalment a la relació pare-fill; qüestions d’ètica, com la justícia o la solidaritat. L’exposició també inclou continguts literaris i de la novel·la gràfica com mitjà expressiu: no us ho podeu perdre. Continuem amb la filmoteca! Vols conèixer què fem? Vine i t’informarem!

Al mes de desembre... Continuarem amb les hores del conte, el club de lectura, la filmoteca, les Tea Party i el Rendez-vous du café. I... una festa molt especial per a tots els Lectoc@vallers!!! La I Festa de Lectoc@vallers 2.0! Tots els participants estan especialment convidats i on trobarem a la Companyia Marduix que ens representarà El mariner de Sant Pau, una representació teatral amb titelles de la llegenda recollida per Jacint Verdaguer. No us ho perdeu!!!

Recomanacions

dels excursionistes. Aquells que no volien fer el darrer tram tenien la possibilitat d'agafar l'aeri. El CEV va editar una mini guia de tot el recorregut i informació vària dels paratges per on es passava com obsequi a tots els participants.

info

Com a novetat, dins del nou marc de col·laboració, l’Associació de dones de Vacarisses celebrarà les trobades mensuals Tea Party —converses en llengua anglesa— i Rendez-vous du Café —en llengua francesa— a la biblioteca. A més, aquesta es compromet a posar tota la seva col·lecció documental d’anglès i francès a disposició dels seus participants, així com intentant donar suport a l’activitat mantenint una col·lecció viva i actualitzada atenent el desenvolupament i nivell de les sessions i tenint en compte les cinc destreses que cal dominar en tota llengua: parla, lectura, escriptura, comprensió oral i gramàtica.

Akira Toriyama

Matthew Tree

Akira Toriyama. Dr. Slump. Que tremoli Vacarisses, que arriba l’Arale! Aquest petit robot en forma de nena de 10 anys arriba directament de la Vila del Pingüí, amb tota la tropa: el Doctor Slump, la Gatxan, la senyoreta Yamabuki, el científic Sembei... perquè gaudim de les seves trapelleries i aventures, i de tot els amics esbojarrats, en forma de comic. L’Arale va nèixer de la mà del japonès Akira Toriyama, que després va crear Bola de Drac.

Matthew Tree. Negre de merda. El racisme explicat als blancs. Negre de merda és el títol (clarament provocador) del darrer llibre d’aquest conegut escriptor, en el qual ens ofereix un recorregut força complet al voltant de la gènesi del racisme i el seu arrelament en la societat europea. Es tracta d’un llibre que transmet unes idees clares i directes, sense entrar en el rigor acadèmic, però tampoc en la vulgaritat. L’autor intenta exposarnos que el racisme és un llenguatge que la nostra societat ha interioritzat i naturalitzat de forma gairebé inconscient. Tot i la seva brevetat, es tracta d’un bon llibre que situa el racisme en el seu lloc: no pas com un sentiment natural i intrínsec a l’ésser humà, sinó com un llenguatge inventat que podem explicar (no justificar, com diu el mateix Tree) històricament i socialment; però també com un prejudici socialment molt estès que distorsiona la visió de la realitat humana i que pot arribar a tenir conseqüències terribles.

15


Entitats / Esports

Entrevista

El CK Vacarisses fa història i torna de Polònia classificat per l’Europa Cup L’últim cap de setmana de setembre es va disputar la fase prèvia de l’Europa Cup de korfbal amb al CK Vacarisses com a representant català. L’equip hi arribava amb molta il·lusió i ganes de lluitar per obtenir la classificació a la fase final de la competició europea, objectiu que s’ha aconseguit assolir després de perseguir-lo durant temps. El Vacarisses ha tornat a casa no tan sols amb la classificació per a la fase final que es disputarà al gener a Budapest, Hongria, sinó també invicte, com a primers

de grup, i amb la moral pels núvols per afrontar una temporada més il·lusionant que mai. La classificació per aquesta fase final suposa una fita històrica pels de Vacarisses, que hi havia estat assistint sis anys consecutius, com a campions de la Lliga Catalana, i encara no havien aconseguit mai passar. Amb el CK Vacarisses, van passar 4 equips més a la fase final.

Maite Puig:

“Els massatges acaben sent bones estones i moments especials entre pares i fills” La Maite Puig ja fa uns quants anys que viu i fa vida a Vacarisses. Ara ja en fa quatre que porta el curs de massatge infantil que s’ofereix des de Serveis Socials. Ser mare la va portar a canviar de feina. Ara tot just ha acabat un cicle superior d’educació infantil per poder enriquir els seus cursos de massatges i donar més respostes.

Cartes dels lectors Envieu-nos les vostres cartes per correu electrònic a elterme@vacarisses.cat, o per correu convencional a “Revista El Terme”, Ajuntament de Vacarisses, c/ Pau Casals 17, 08233 Vacarisses. Malgrat que només es publicarà el nom del remitent, cal que aquest s’identifiqui amb el nom i cognoms, document

d’identitat, adreça i telèfon de contacte. L’extensió màxima recomanada és de 2.000 caràcters, tot i que dependrà de l’espai disponible en cada número. El Terme es reserva el dret de no publicar escrits amb contingut de caràcter ofensiu.

Se acercan las elecciones y algunos partidos políticos empiezan ya a poner en marcha su maquinaria. Mientras unos siguen trabajando en como aportar nuevas mejoras en nuestro municipio, otros, al parecer faltos de ideas, se conforman con reproducir frases de un partido ya utilizadas en anteriores campañas, como por ejemplo, “Tots som Vacarisses” o “Vacarisses és un sentiment”. Viendo el panorama y para incentivar la imaginación de los partidos, me pregunto si no sería necesario poder reclamar derechos de autor por éstas. Después de leer la última edición de “El Terme” sin duda es CIU quien más rápidamente está poniendo en marcha su maquinaria. Valorando la actuación de nuestro actual equipo de gobierno y cargado de nuevos propósitos para la próxima legislatura, parece que esta vez nos quiera vender la moto, mientras que en otras ocasiones vendía otras cosas...

y si puede ser, que cobren poco o muy poco. Pienso que a veces olvidamos que los políticos no son sólo políticos, sino que también como nosotros tienen que comer, vestir, comprar libros para sus hijos o pagar sus hipotecas.

Está claro que todos queremos unos políticos con ideas frescas, innovadoras y renovadas, que sean buenos gestores y economistas que trabajen por y para nuestro pueblo todos los días del año

También creo que un ayuntamiento nunca se endeuda para nada sino que lo hace para el bienestar de sus vecinos y así ha demostrado hacerlo el nuestro, no siempre endeudándose sino también aprovechando subvenciones y recursos propios. De esta forma, por ejemplo, se han podido finalizar las obras de nuestra biblioteca pese a tener un coste sustancialmente superior al del presupuesto estimado por el anterior equipo de gobierno, se pueden llevar a cabo obras muy importantes que todos conocemos y que otros nunca llegaron a realizar por falta de decisión o incapacidad política, se puede financiar a las familias parte del coste del material escolar de sus hijos, y se han podido realizar mejoras en el alumbrado público para ahorrar energía o en el suministro de agua. Juan Frías González

Concurs

Coneixent el terme Quin és l’edifici de la foto?

Vacarisses té un patrimoni important, que ara quedarà inclòs al mapa de patrimoni de la localitat. Entre aquest catàleg, s’hi compta més d’un mas i masia: ens sabríeu dir quin és el de la foto? Participeu al concurs i podreu guanyar un lot de productes de la terra i una subscripció a la revista Cupatges.

En el número anterior... Resposta correcta: L’òliba. Guanyador: Miguel Gonzalez Cobos

16

Els massatges són tan antics com de l’època dels grecs i els romans. Al món occidental està arribant ara, però al món oriental ja fa molt de temps que ho practiquen. Potser a nivell sanitari no ho necessitem, en el sentit que ho necessiten els països d’on s’ha portat aquesta pràctica, però sí a nivell psicològic i social. Hem patit molts canvis en la manera de relacionar-nos els uns amb els altres, amb estrès... i arriben aquestes pràctiques que ajuden a trobar-se i a trobar moments.

I ara fa quatre anys que fas els cursos amb l’Ajuntament.

El primer massatge?

Em vaig treure el títol perquè volia fer arribar el massatge a tothom que pogués, també com a eina de comunicació entre les famílies. I vam començar a treballar amb l’Ajuntament perquè el massatge és una eina social. També és un punt de trobada amb altres famílies, amb altres mares i pares. El massatge ajuda a establir vincles entre pares i fills, i entre ciutadans que estan passant tots per un mateix moment. Troben recolzament i suport en un moment únic, que comparteixen. I també hi comparteixen dubtes, angoixes, alegries... aquest és un dels altres punts que sempre destaquem.

Començo a fer massatges com a mare, amb la primera filla. Tenia mals de panxa, còlics, gasos… i vaig recordar una xerrada a la que havia anat, vaig pensar que potser li aniria bé. I va anar tan bé que, al cap de quatre anys, vaig formar-me per fer d’educadora. Abans treballava al món de la fotografia, però vaig decidir fer una aturada quan vaig tenir la nena. En reprendre, vaig voler tornar amb una activitat relacionada amb els infants i vaig començar amb extraescolars a l’escola Pau Casals. Haver estat mare em va portar a fer un canvi de vida.

Per mi, engegar un projecte així em suposava una altra manera de viure Vacarisses. Justament perquè ho coneixia, creia que aquest seria un espai útil per crear unitat en un poble on la població està tan dispersa. Que es trobin una mare d’aquí i una d’allà i puguin compartir allò que tenen en comú, a través del massatge infantil.

I a dedicar-te, en concret, al massatge infantil.

El curs ja es coneix i té bona acollida.

Em vaig decidir a treure’m el títol a l’Associació Espanyola de Massatge Infantil. Per mi, el moment del clic va ser quan la meva filla, ja amb 3 anys, em va demanar un massatge. Ho va demanar perquè em volia explicar una cosa, important per ella, que li havia passat a l’escola. Al principi, els massatges eren pels malestars de la nena, però va acabar convertint-se en molt bones estones i un moment molt especial de relació entre mare i filla.

Funciona molt bé i és molt important la feina que fan des de Serveis Socials. Són cursos de sis setmanes, just abans de començar a treballar, per la majoria, i hi donem la formació perquè ho puguin continuar fent. Normalment vénen les mares, però també s’hi afegeixen els pares que poden, que també ens dóna una visió molt enriquidora. Algunes àvies, fins i tot, que donen suport a les seves filles, o que acaben el curs perquè la mare ja no pot venir.

La Maite, en una de les sessions del curs, amb el seu ‘ajudant’, el Pep.

A partir de quina edat es pot fer massatges?

Per participar-hi: Envia’ns la resposta i les teves dades (nom i cognoms, document d’identitat, adreça i telèfon de contacte) a elterme@vacarisses.cat, indicant a l’assumpte “Concurs Coneixent el Terme”. També pots fer arribar la teva resposta a l’Ajuntament (àrea de Comunicació). Tens temps fins el 5 de novembre!

Per què necessitem el massatge?

A partir del mes i mig, i fins els 99 anys!, fins que tinguis algú que t’ho faci. El contacte no està limitat per l’edat. El que és important, i posem molt d’èmfasi en explicar-ho bé als pares, és que el que fem no és un massatge terapèutic. És un massatge relaxant; no deixen de ser carícies amb intencions. Amb el massatge treballem tres aspectes importants. El vincle entre pares i fills, la família a nivell social, i l’educació. Amb el massatge també eduquem els infants en l’escolta, perquè el massatge escurça les distàncies, s’hi fixen més. Els nens són més comunicatius i més tolerants, perquè saben escoltar i són escoltats.

Com són les mares i pares de Vacarisses? Vénen amb moltes ganes. Molts cops reben la trucada de la tècnica, molts no saben què és, i vénen amb molta curiositat i ganes de fer coses amb els seus fills. I es troben que són ells qui fan els massatges des del primer dia, mirant-me a mi amb el Pep, que és el meu ajudant.

17


Terrassa - Vacarisses

signar el pacte de govern entre PSC, ERC, i ICV. Amb la intenció manifesta de dur al Ple mocions d’interès municipal. A dia d’avui podem afirmar que som l’únic partit que treballa únicament en aquesta direcció. Aquesta és la nostra manera de fer política. La nostra postura respecte d’aquesta moció és que “La Constitució” és “Llei de Lleis” i que forma part de les regles del joc del nostre país i pensem que a la política, com a la vida, no hi ha res que sigui per sempre, les societats evolucionen i les lleis també han d’evolucionar, però per a modificar-les cal un debat polític seriós i serè i no pas declaracions d’intencions estèrils i que frustren expectatives. La realitat s’acaba imposant als discursos de moda.

vacarisses@iniciativa.cat www.iniciativa.cat/vacarisses

l’abocador els hi volem dir que ja és una realitat, no únicament s’està tancant sinó que a canvi tenim la instal·lació que marcarà a Catalunya la gestió dels residus en les properes generacions. El proper dia 28 de Novembre hi ha eleccions al nostre parlament. Des d’aquí volem fer una crida que tothom hi aneu a votar. És la forma que tenim de dir el que volem, es a dir, jubilacions als 67a, acomiadament lliure, paguem la crisi dels bancs amb diners dels nostres impostos, la pujada de l’iva, què més volem? Anem a votar per que ens ha costat molts esforços, per perdre-ho si no hi anem.

Municipals 2011 – Sudoku electoral Regidor no adscrit. Josep Maria Córcoles i Pàmies

corcolespj@vacarisses.cat

18

UIpV PSC CiU ERC ICV PSUC PP Veins Vacarisses Total Regidors

4 2 2 1 1 0 1 2 13

5 3 2 1 0 1 1 2 13

3 2 1 1 1 1 2 1 13

4 3 2 1 1 1 1 2 13

5 2 1 2 0 0 1 2 13

4 4 2 2 1 0 0 1 13

3 3 2 1 1 0 2 2 13

4 2 1 1 0 1 1 1 13

5 3 1 1 1 0 0 1 13

4 2 2 1 0 1 1 2 13

3 4 2 2 1 0 2 2 13

Es tracta de moure i canviar les xifres de cada columna fins a igualar la seva suma a 7 o més. Cal tenir en compte les incompatibilitats que fan que certes línies no són sumables entre si. Com més línies s’hagi de combinar per assolir el resultat de 7 o més, més complicat serà gobernar Vacarisses la propera legislatura.

Barcelona Terrassa Vacarisses

Nocturn-N60

RENFE

Vacarisses entra de ple i abans que ningú en el segle XXI, amb el nou model de gestió de residus sostenible i modern que s’aplicarà a partir d’ara a Catalunya que ja és una realitat al nostre municipi. Tenim l’oportunitat de ser capdavanters en la forma i la qualitat pel que fa a la recollida i reciclatge dels residus. Som conscients que ningú desitja una instal·lació d’aquest tipus a casa seva però amb el CTR encetem a Catalunya un període nou pel que fa a la brossa que tothom generem. Vacarisses té una de les millors i més innovadores instal·lacions que aportarà beneficis, i no parlem únicament dels ingressos, inqüestionables. Volem aprofitar aquest moment per ser punters en el reciclatge, transformació i aprofitament de les matèries que es gestionaran al CTR i aprofitar la investigació i el desenvolupament d’una planta d’aquestes característiques per donar feina a persones del nostre municipi. A tots aquells que durant tants anys han reclamat el tancament de

municipal de Vacarisses, una ràdio que entenem que ha de ser molt popular i participativa, aquest mitjà ha de servir per millorar la comunicació, la cohesió social i pot servir com a banc de pràctiques per a estudiants del sector. El punt d’informació juvenil creat l’any passat a l’IES continua aquest curs organitzant xerrades i altres activitats. Finalment, volem informar que s’ha finalitzat el mapa de patrimoni de Vacarisses, el qual ens recomana declarar bens culturals d’interès local certs elements arquitectònics, així com recomanacions per conservar i divulgar el nostre patrimoni cultural i natural.

Telèfons Deixalleria mòbil

vacarisses@esquerra.org www.esquerra.cat/vacarisses

Migdia

7:24 7:28

8:05 8:09

Vespre

11:09 11:11 11:17 11:20 11:22 11:25 11:26 11:28 11:29 11:30 11:34 11:35 11:36 11:38

13:04 13:06 13:12 13:15 13:17 13:20 13:21 13:23 13:24 13:25 13:29 13:30 13:31 13:33

15:01 15:03 15:09 15:12 15:04 15:17 15:18 15:20 15:21 15:22 15:26 15:27 15:28 15:30

16:19 16:21 16:27 16:30 16:32 16:35 16:36 16:38 16:39 16:40 16:44 16:45 16:46 16:48

18:09 18:11 18:17 18:20 18:22 18:25 18:26 18:28 18:29 18:30 18:34 18:35 18:36 18:38

19:49 19:51 19:57 20:00 20:02 20:05 20:06 20:08 20:09 20:10 20:14 20:15 20:16 20:18

9:04 9:43 9:47

11:09 11:48 11:52

13:43 13:47

15:40 15:44

16:58 17:02

18:48 18:52

20:28 20:32

Parades

Matí

Terrasa (Est.Central d’Autobusos) Terrassa (Salesians) Can Trias* Viladecavalls (SONY)** Crta. d’Olesa (Bda. Font de la Mercè) Crta. d’Olesa (C/Esquirol) Crta. d’Olesa (núm.77 aprox.) Crta. d’Olesa (C/Moreneta) Plaça del Fax Crta. de la Bauma (Flora) Crta. de la Bauma (dispensari) Eixample (C/Venècia) Polígon (Pl. Can Torrella) Can Serra (entrada pont) Can Serra (piscines) El Palà (garden) El Ventaiol (C/del Segre) La Creu

8:30 8:34

10:35 10:39 10:30

12:30 12:34 12:30

8:44 8:45 8:47 8:48 8:49 8:51 8:54 8:57 8:58 9:02 9:04 9:06 9:12 9:15

10:49 10:50 10:52 10:53 10:54 10:56 10:59 11:02 11:03 11:07 11:09 11:11 11:17 11:20

12:44 12:45 12:47 12:48 12:49 12:51 12:54 12:57 12:58 13:02 13:04 13:06 13:12 13:15

Parades

Matí

Tarda

Castellbell (El Burpes-FGC) La Riereta Rellinars L’Obac Plaça Els Caus Ca n’Amat Terrassa Rambla (estació FGC) Terrassa (Est.Central d’Autobusos)

8:25 8:30 8:35 8:46 8:48 9:02 9:16 9:25

18:30 18:36 18:42 18:54 18:57 19:10 19:23 19:26

(Circula de dilluns a divendres feiners)

Tarda

9:04 9:06 9:12 9:15 9:17 9:20 9:21 9:23 9:24 9:25 9:29 9:30 9:31 9:33

Migdia

Castellbell i el Vilar Terrassa

Esquerra compleix Finalment el carrer Alfons Sala, d’acord amb els seus veïns i tots els partits polítics, passarà a dir-se carrer del Pou, un cop més Esquerra compleix amb els seus compromisos. El passat 9 de setembre es va inaugurar el CTR, planta que ha de servir per poder tractar les deixalles un cop clausurat l’abocador. Esquerra des del govern municipal ha treballat per accelerar al màxim aquesta data i així poder clausurar l’abocador tan aviat com sigui possible. Les obres de la nova deixalleria estan arribant al seu final, un nou equipament juntament amb uns beneficis fiscals per als usuaris creiem que ens ajudaran a eliminar els abocaments de residus voluminosos a la via pública. Des de la regidoria de comunicació s’està treballant per a crear la Radio

7.10 7:12 7:18 7:21 7:23 7:26 7:27 7:29 7:30 7:31 7:35 7:36 7:37 7:39 7:55

(*) Únicament dissabtes. (**) Sortida IES a les 14.30 h. Només època escolar.

Terrassa Castellbell i el Vilar

vacarisses@socialistes.cat www.socialistes.cat/ambit/ vacarisses/.net

6:45 6:47 6:53 6:56 6:58 7:01 7:02 7:04 7:05 7:06 7:10 7:11 7:12 7:14

(*) De dilluns a divendres. (**) Entrada IES al matí 8 h. Només època escolar. (***) Únicament dissabtes.

El poble és de tots i tots hauríem de participar en fer-lo anar endavant!

Moralment exclosos de la Constitució…? El passat Ple Municipal ERC i el regidor no adscrit van presentar una moció on proposaven declarar l’Ajuntament de Vacarisses “moralment exclòs de la Constitució Espanyola” la qual va prosperar amb els vots a favor d’ERC, ICV-EUiA , UIPV i el Sr. Córcoles, i amb els vots en contra dels socialistes. Hem de dir que a nosaltres també ens va disgustar profundament la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut però, malgrat tot, sabem que cal acatar-la perquè això forma part d’unes regles del joc. Volem treballar per Vacarisses en positiu i en les coses que ens uneixen degut a que tots nosaltres tenim sensibilitats diferents en altres qüestions més polítiques, i amb aquesta finalitat és amb la que varem

Matí

Can Serra (piscines)* El Palà (garden) El Ventaiol (C/del Segre) La Creu (Camí de la Creu) Can Serra (Plaça d’Armand Lladó) Polígon (Pl. Can Torrella) Eixample (C/Joan Miró) Plaça del Fax Crta. de la Bauma (Flora) Crta. de la Bauma (dispensari) Crta. d’Olesa (C/Moreneta) Crta. d’Olesa (núm.77 aprox.) Crta. d’Olesa (C/Esquirol) Crta. d’Olesa (Bda. Font de la Mercè) Viladecavalls (SONY)** Can Trias*** Terrassa (Salesians) Terrassa (Est.Central d’Autobusos)

Tarda

Vespre

14:20 14:24

15:45 15:49

17:35 17:39

19:15 19:19

20:45 20:49

14:31 14:41 14:42 14:44 14:45 14:46 14:48 14:51 14:54 14:55 14:59 15:01 15:03 15:09 15:12

15:59 16:00 16:02 16:03 16:04 16:06 16:09 16:12 16:13 16:17 16:19 16:21 16:27 16:30

17:49 17:50 17:52 17:53 17:54 17:56 17:59 18:02 18:03 18:07 18:09 18:11 18:17 18:20

19:29 19:30 19:32 19:33 19:34 19:36 19:39 19:42 19:43 19:47 19:49 19:51 19:57 20:00

20:59 21:00 21:02 21:03 21:04 21:06 21:09 21:12 21:13 21:17 21:19 21:21 21:27 21:30

Parades

Matí

Tarda

Terrassa (Est.Central d’Autobusos) Terrassa Rambla (estació FGC) Ca n’Amat L’Obac Plaça Els Caus Rellinars La Riereta Castellbell (El Burpes-FGC)

9:30 9:32 9:42 9:51 9:54 10:09 10:14 10:25

19:35 19:37 19:49 20:00 20:03 20:14 20:19 20:25

(Circula de dilluns a divendres feiners)

Parades Barcelona (Pl.Catalunya) Terrassa Rambla (estació FGC) Vacarisses (centre) Terrassa Rambla (estació FGC) Barcelona (Pl.Catalunya)

23:44 0:05 0:21 0:58

Laborables

0:44 1:05 1:21 1:58

2:05 2:04 3:05 3:21 3:58

1:05 1:44 2:05 2:21 2:58

4:05 4:44 5:05 5:21

3:05 3:44 4:05 4:21

Dissabtes i festius

Laborables

Vacarisses Can Serra

Vacarisses Torreblanca

Vacarisses Can Serra

Vacarisses Torreblanca

Vacarisses Torreblanca

Vacarisses Can Serra

Vacarisses Torreblanca

Vacarisses Can Serra

6:08 7:08 8:08 8:53 9:53 10:53 11:53 12:53 13:53 14:53 15:53 16:53 17:53 18:53 19:53 20:47 22:11

6:11 7:11 8:11 8:56 9:56 10:56 11:56 12:56 13:56 14:56 15:56 16:56 17:56 18:56 19:56 20:50 22:15

6:23 7:23 8:23 9:23 10:23 11:23 12:23 13:23 14:23 15:23 16:23 17:23 18:23 19:23 21:11 22:11

6:26 7:26 8:26 9:26 10:26 11:26 12:26 13:26 14:26 15:26 16:26 17:26 18:26 19:26 21:14 22:15

7:02 7:38 8:35 9:29 10:39 11:39 12:39 13:39 14:39 15:38 16:39 17:39 18:39 19:38 20:38 21:38 23:20

7:05 7:41 8:38 9:32 10:42 11:42 12:42 13:42 14:42 15:41 16:42 17:42 18:42 19:41 20:41 21:41 23:23

8:38 9:38 10:38 11:38 12:38 13:38 14:38 15:38 16:38 17:38 18:38 19:38 20:38 21:38 22:38

8:41 9:41 10:41 11:41 12:41 13:41 14:41 15:41 16:41 17:41 18:41 19:41 20:41 21:41 22:41

Direcció Manresa

la possibilitat que persones molt qualificades, que podrien anar a les llistes electorals, ho facin. Més participació significa més projectes, més persones disposades a escoltar les opinions dels altres per tal d’arribar a un consens ampli. Totes les idees han de poder ser escoltades i discutides. Per tot això, des d’aquest espai, fem una crida a tots els vacarissencs i vacarissenques per a que s’animin a participar activament en la política municipal; que les converses i crítiques de bar no es perdin prenent el cafè.

Direcció Barcelona

grupmunicipal@uipv.cat www.uipv.cat

És evident que, a nivell general, hi ha una desafecció envers la política. Aquesta desafecció es dóna també en l’àmbit local. Cada vegada més la política municipal, l’autonòmica o l’estatal té més punts en comú: la llunyania dels polítics respecte a la població, la falta de transparència, la dependència dels grups municipals en vers les directrius dels seus partits (PSC, ERC, CIU, PP...). Aquesta desafecció pot resultar molt negativa pel desenvolupament democràtic i participatiu del municipi. La política municipal és la més propera i influeix dia a dia les nostres vides. És per aquest motiu que si no hi ha una participació més activa de tota la ciutadania, es perden les idees de la gent, es perd un volum d’individus molt capaços que podrien participar en la presa de decisions que ens afecten directament. Es perd

Vacarisses - Terrassa

TRENQUEM LA DESAFECCIÓ POLÍTICA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autobusos

Els partits opinen

Parades

Dissabtes i festius

Dia

Lloc

Hora

Dia

Lloc

Hora

Primer i cinquè divendres de mes (gener i abril)

CEIP Pau Casals La Fàbrica Els Caus Torreblanca I Nucli urbà

De 16:30 a 17:45 De 18:00 a 19:15 De 19:30 a 20:30 De 10:30 a 12:00 De 12:15 a 14:30

Tercer divendres de mes

CEIP Font de l’Orpina La Fàbrica Torreblanca II El Ventaiol La Creu El Fresno

De 16:30 a 17:45 De 18:00 a 19:15 De 19:30 a 20:30 De 10:30 a 11:30 De 11:45 a 12:45 De 13:00 a 14:30

Segon diumenge de mes

Quart diumenge de mes

Horaris vàlids fins a desembre de 2010

Aigües Servei Municipal Aigües Sorea Aigües de Terrassa Ajuntament (centraleta) Ambulàncies ADF Biblioteca El Castell Bombers Bus Vacarisses (T.G.O.) C.A.P. Monistrol Casal Gent Gran CEIP Pau Casals CEIP Font de l’Orpina

93 835 90 02 93 833 09 13 93 783 01 11 93 835 90 02 061 667 44 96 51 93 828 11 14 085 93 778 00 88 93 828 40 40 93 828 10 30 93 828 01 06 93 828 17 42

Clínica Veterinària Animalarium Centre Veterinari Vacarisses Correus Deixalleria Municipal Dispensari Dispensari Castellbell Emergències Escola Bressol El Cuc Escola Bressol El Xic Escola Municipal de Música Església evangèlica de Vacarisses Farmàcia José Miguel Martínez Folch Farmàcia Yolanda España FECSA - ENDESA (atenció al client)

656 817 250 93 828 05 69 93 835 95 30 93 828 00 11 93 828 02 74 93 828 20 80 112 93 835 94 67 93 828 09 07 93 828 06 60 93 828 04 71 93 835 94 00 93 835 91 63 902 50 77 50

FECSA - ENDESA (avaries) Funerària Fontal Funerària Fontanova I.E.S. Vacarisses I.E.S. Viladecavalls Jutjat de pau Mossos d’Esquadra Parròquia Policia Local (Urgències) Protecció Civil Recollida gratuïta a domicili de poda i mobles Renfe Taxi

902 50 88 50 93 875 16 44 93 833 01 25 93 828 03 22 93 734 02 10 93 835 90 02 088 93 835 91 02 93 835 94 50 93 828 04 04 93 828 00 11 902 464 465 902 240 202 610 46 64 66

19


Retalls d’història

El terme de Vacarisses: un lloc de pas de camins de Palà. El trànsit de viatgers devia ser important, ja que l’any 1485 el senyor de Vacarisses concedí al propietari del mas Palà llicència per construir una carnisseria al costat del camí romeu, la qual al final del segle XVIII encara estava en funcionament. A part dels que hem esmentat, també hi havia l’hostal de la Creu, ja en terme de Monistrol. Així mateix, algunes de les masies que es trobaven al peu del camí, com ara la de Collcardús, també oferien funcions d’hostatgeria.

El terme de Vacarisses era lloc de pas de diversos camins importants, tot i que cap passava directament pel nucli del poble, sinó més aviat per zones perifèriques. Un era el camí ral o camí dels romeus. Aquest important itinerari, possiblement originat ja en època romana, va adquirir molta importància a l’edat mitjana i els segles posteriors, ja que era el que utilitzaven els pelegrins que volien anar Montserrat des Terrassa i des de Barcelona. L’any 1342 es trobava en pèssim estat i el rei Pere III el Cerimoniós ordenà que cada municipi n’arreglés el seu tram. Els monarques catalans, com Jaume I o Alfons el Magnànim, es preocuparen per la seguretat dels romeus que utilitzaven el camí, els quals tenien la protecció reial. Són molts els reis i les grans personalitats dels que es té constància que van fer el camí, entre d’altres Pere III o la reina Violant. Al llarg del camí hi havia diferents hostals, que estaven situats en els encreuaments estratègics. Per exemple, l’hostal de Torrella, situat a la cruïlla amb el camí que anava de Vacarisses a Olesa. Un altre punt estratègic era a la zona de Palà, on hi havia un gual i la cruïlla amb el camí d’Olesa a Manresa. A més, també hi confluïen altres camins secundaris, com el que anava de Vacarisses a Monistrol o el que enfilava pel coll de les Bruixes cap a Can Tobella i el Cairat. En aquest punt, doncs, hi havia l’hostal

Edita:

L’altre camí important era el camí ral de Manresa a Barcelona, que transcorria per la serra de l’Obac. Aquest itinerari entrà en funcionament al segle XIII, quan es construí el pont de Vilomara, ja que el camí més antic passava per la vall del Llobregat. Del camí se’n té constància documental en un privilegi del rei Jaume I de l’any 1228, i va estar en ús fins el segle XIX. Malgrat la condició de camí reial, era un camí de bast que no permetia el trànsit de carruatges. El camí travessava el massís de la serra de l’Obac, un territori despoblat i salvatge, i això va afavorir l’acció dels bandolers, dels quals se’n conserven nombroses notícies històriques i llegendes. El bandoler per excel·lència d’aquesta zona fou el Capablanca. La seva existència no ha estat provada documentalment però els historiadors creuen que es tracta d’un personatge real, tot i que les seves històries estan revestides amb elements de conte i de mitologia popular. Els punts on solia fer els seus atracaments eren el coll Estret i el coll de Daví, i per escapolir-se dels seus perseguidors es despenjava per una llarga esquerda al cingle del Paller de Tot l’Any fins la seva cova, situada en un indret indeterminat d’aquesta zona. Finalment, hem de fer esment d’un altre itinerari destacat: el camí vell d’Olesa, que comunicava aquesta població amb Manresa. El camí venia d’Olesa per la masia de Puigventós cap al pla del Fideuer, on es bifurcava entre el camí que continuava pel coll de Bram i la serra de l’Hospici en direcció a l’hostal de Palà i cap a Manresa, i un trencall que es dirigia en direcció nordest cap a Vacarisses, passant pel coll de la Pedra de la Bossa. Segons recull l’antic rector de Sant Salvador de les Espases (SOLÀ: 1929), aquest coll tan angost era dels més perillosos de la zona, a excepció feta del camí ral de la Barata. Els viatgers mai no hi passaven sols per por de trobar-se amb lladres. Els que venien d’Olesa s’esperaven en el pla del fideuer per fer aquest tram plegats i poder-se ajudar els uns als altres. Segons la tradició, el nom de “pedra de la bossa” es deu al fet que els malfactors obligaven als viatgers a deixar al damunt de la pedra les quantitats que els exigien. Tanmateix, es tracta d’una tradició no del tot confirmada històricament. Text extret de la Memòria del mapa de patrimoni de Vacarisses.

Consell de Redacció

Dipòsit legal:

DLB-49450/2003

Representants polítics: Salvador Martín (UIPV),

Maquetació:

Estudi Claver+Martín

Laura Sánchez (PSC), Meritxell Ricart (ERC),

Impressió:

Felip Unigràfic, S.L.

Maite Román (ICV) i Josep Maria Córcoles (regidor no adscrit).

Tirada de 3.500 exemplars. El paper de la revista és ecològic i reciclat.

Cap de comunicació de l’Ajuntament: Roser Montserrat.

El Terme núm.43  

Butlletí setembre-octubre 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you