LaVallBull2

Page 1

Tmpuiuyzwz w yu Bon estiu B v oxmy mupvz awy Informació d’interès municipal de la Vall d’en Bas Nº 2

·

E s t i u 2 016

·

Exemplar gratuït

Monogràfic

Entre el 16 de juliol i el 19 de setembre tots els pobles de la Vall d’en Bas celebren la seva Festa Major L’estiu a la Vall d’en Bas és sinònim de Festes Majors. Entre els mesos de juliol, agost i setembre tots els pobles del nostre municipi celebren la seva Festa Major. Concerts, activitats esportives, campionats, balls, espectacles infantils, oficis solemnes i sopars populars omplen d’activitat, durant unes hores, cadascun dels nuclis que formen part de la Vall. Les festes són un bon moment per reunir-nos tots els veïns i compartir alegries, ja sigui a la plaça del poble, on s’hi ha muntat una pista de ball, o bé entaulats al carrer del costat, compartint un bon àpat amb els nostres companys de veïnat.

Les comissions de festes, amb els voluntaris que les formen, treballen durant tot l’any per organitzar-les i ho fan pensant en tots nosaltres. Però per organitzar tots aquests actes, per portar aquell grup de música que tant ens agrada, o el pallasso que ha fet riure els nostres nens, o donar premis als guanyadors del campionat...

Per fer totes les activitats, cal finançament. I d’on es treu? Dels patrocinadors, de l’Ajuntament, dels anunciants dels programes d’actes, de la venda de tiquets, begudes i menjar durant els dies de festa, però també de les col·laboracions dels ciutadans. A l’hora de repartir els programes, són moltes les persones que aporten la seva voluntat per ajudar en l’organització d’aquest esdeveniment que ens uneix i del que tots en podem participar. Quants diners s’han de donar? Això es deixa a lliure disposició. La voluntat, sigui quina sigui la quantitat, és benvinguda. Les comissions són entitats sense ànim de lucre i tots els beneficis que obtenen els destinen a millorar, any rere any, les festes del poble.


L’estiu a la Vall d’en Bas és temps de festa, de reunir-nos amb els veïns i veïnes, de compartir experiències i, sobretot, passar una bona estona amb la gran família que forma cadascun dels pobles del nostre municipi.

Aquest estiu farà 30 anys que Puigpardines celebra la seva festa major. Tot va sorgir amb la batalla de les Flors de les Festes del Tura: l’any 1986 la colla del poble va decidir participar amb una carrossa amb l’escut del Barça. Allà es van engrescar a començar a fer la festa... I els anys han anat passant. A dia d’avui, la comissió de festes del poble està formada per sis persones.

A Sant Esteve d’en Bas per les

El Mallol

és un altre dels municipis on es recorda haver celebrat les festes majors de tota la vida. Això sí, al llarg dels anys ha anat canviat d’ubicació i des de fa uns 30 anys se celebra al capdamunt del turó, a la plaça del poble. Aquesta mateixa plaça és la que, des de fa 13 anys, veu ballar l’Estruga Maigarda, creada el 2003 per l’artista mallolenc Àngel Rigall. La figura representa aquesta bruixa del Mallol, que habitava al poble al segle XIV.

festes es penja el burro. Diu la llegenda que a uns veïns del poble se’ls va acudir penjar un burro pel coll per tal que es mengés unes plantes de lletissons que hi havia al campanar del poble. La pobra bèstia va quedar ofegada. D’aquí ve que s’anomeni lletissons als habitants d’en Bas. La comissió recorda als nens i nenes que poden construir un kart durant l’estiu per lluir-lo en la baixada de karts de les festes del poble!

L’any 1983, després de deu anys sense ferles, els joves de la Pinya es van agrupar per recuperar la festa major i van portar l’orquestra Montecarlo, que feia poc que s’havia format. Amb el temps han anat organitzant grans nits de festa. Avui en dia són unes deu persones les que col·laboren en el dia a dia de l’organització. Tot i així, quan s’acosta la festa, es multipliquen i podem arribar a veure fins a 25 persones amb la samarreta de la comissió.

Als Hostalets, la comissió de festes fa 5 anys que organitza una de les gimcanes per equips més espectaculars de la Garrotxa, on es pot anar disfressat. Els equips tenen 3 hores per superar proves rurals i de pagès, en les quals es valoren la força, l’agilitat i la vida al camp. Uns 200 participants arriben a la meta bruts de fang i palla, molls i amb un somriure d’orella a orella. Només per a organitzar aquesta gimcana es mobilitzen 20 persones de la comissió de festes.

A Sant Privat d’en Bas l’acte més

Una bona colla d’anys enrere, la comissió de Joanetes va decidir que volia diferenciar la seva festa i van oferir ossos d’espinada a la brasa amb pa amb tomàquet a la gent que anés al ball i es quedés fins al final. Al principi els servien amb coca i xocolata de postres, ara els serveixen amb all i oli, vi o cervesa. En els darrers anys unes 1500 persones es queden per menjar ossos d’espinada. Se’n couen entre 100 i 150 quilos i no en sobra ni un! Enguany és la 26 edició.

emblemàtic i singular de la festa major és el Ball de Sant Isidre. Les persones més grans del municipi recorden haver-lo vist tota la vida, però ningú sap des de quan es balla. Aquesta dansa, protagonitzada per nens i joves del poble, escenifica Sant Isidre treballant la terra mentre la seva dona no deixa de filar. Les altres parelles del ball representen els bous que l’ajuden i les nenes són àngels que sembren el gra.

Bones Festes Majors 2


Entitats

Associació musical El perfil Els nostres gegants

PilarHdez Collado

Volem retre homenatge a la Pilar, nascuda a Cervera de Pisuerga (Palencia) l´any 1967 i veïna de Sant Esteve d’en Bas des de 1994. Tot va començar l’any 1996, quan es va fundar la Penya del Broc Gros per a reactivar les festes del poble. Reunits a l’Esquellerinc (antic bar del poble), va sorgir la iniciativa de crear un himne per acompanyar la pujada del Burro a la Festa Major. La Pilar com a membre de la penya s’hi va oferir voluntària. Amb la inspiració de les llegendes que expliquen la gent gran del poble sobre el Burro, va compondre la lletra i la música d’aquest himne que tots cantem l’últim divendres de setembre, mentre puja el Burro fins el campanar. Agraïm a la Pilar aquest himne que per sempre més passarà de pares a fills i és ja un valuós patrimoni del poble.

Com diu el neuròleg argentí Facundo Manes, “la música és un dels elements més plaents de la vida”. I segons Josep Maria Prat, president de GroupCamera, el grup que organitza les temporades musicals d’Ibercamera a Barcelona, Ibercamera Girona, la Filharmònica a Madrid i el Cicle de Grans Concerts a Vitòria, “la música, com qualsevol disciplina artística, ha de ser abans gaudida que compresa. Anar a un concert no ha de ser una activitat intel·lectual a la qual has d’acudir preparat o amb coneixements previs.” I segueix: “La qualitat del concert com a acte musical suprem no depèn únicament de la preparació i talent dels músics, depèn també de la qualitat del públic. Com més plural i transversal sigui el públic, més possibilitats tenim de que sigui de qualitat. La música és per als que l’estimen i és la nostra obligació aconseguir que no es quedi gent fora dels nostres concerts.”

Ara es el moment, de trobar una solució. El campanar d’en Bas, és ple de lletissons. N’hi ha per tot arreu, ja no sonen les campanes. De seguir així, no es veurà ni la façana.

A l’Associació Musical La Vall d’en Bas fa molt temps que sabem els clars avantatges d’escoltar música en viu, i ja fa setze anys que vam començar a programar concerts a les nits d’estiu per tal de portar la música a la nostra vall, i amb la mateixa empenta que el primer dia seguim treballant cada any per a portar els millors concerts, dins les nostres possibilitats, perquè tinguem uns “Concerts d’Estiu” de gran qualitat.

Diuen que els burros els agrada molt menjar. Plantes d’aquest tipus per dinar i per sopar. Penjarem el Burro, penjarem el Burro, penjarem el Burro amb una corda fins a dalt. Que s’atipi bé, que s’atipi bé, que s’atipi bé de lletissons fins a esclatar.

Per tot això, des d’aquesta talaia de la Vall Bull, fem una crida a la participació. Vosaltres en sou el complement. Sense el públic que acudeix als concerts no tindria cap sentit tot el que estem fent i per això us volem animar a seguir els concerts i us recordem que malgrat siguin en un petit poble o en una petita església d’aquesta vall, el plaer i les sensacions de felicitat son les mateixes que si estiguéssiu en un dels millors auditoris del país.

Puja el burro, puja, mira com li surt la llengua. Això és que té gana I ja sent l´olor de l´herba.

Us animem a venir als Concerts d’Estiu i gaudir del plaer de la música en viu!

Estirem la corda perquè hi pugui arribar. I es mengi tots els lletissons del campanar.

Associació Musical La Vall d’en Bas http://musicabas.blogspot.com.es

Farem una festa, que això s’ha de celebrar. En honor del burro de Sant Esteve d’en Bas.

Recorda que···

Penjarem el burro……. Agraïm a la Pilar aquest himne que per sempre més passarà de pares a fills i és ja un valuós patrimoni del poble.

Pots trobar informació de totes les entitats de la Vall al web de l’Ajuntament, a l’apartat Municipi.

3


Agenda · · · · · · ················ · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ···

Juliol

······································· ··········· Dijous 21 de juliol

Els dimecres

Xerrada Els primers pagesos de la Vall d’en Bas. Cultura i entorn natural, a càrrec de la Dra. Maria Saña i l’investigador de la UAB Jordi Revelles 20.30h · Auditori de Can Trona

Dinamització dels parcs urbans de salut Organitza: Dipsalut 10.15h-11h · Parc urbà de Sant Esteve d’en Bas

Dissabte 2 de juliol

Dijous 21 de juliol

XVI edició dels concerts d’estiu de l’Associació Musical de la Vall d’en Bas: Fortuna d’un gran tempo (veure programa adjunt) 20h · Església de Joanetes

Taller de danses tradicionals, a càrrec d’Adri Dilmé, cantant del grup Germà Negre 19h · Piscina municipal de la Vall d’en Bas

Dijous 21 de juliol

Diumenge 3 de juliol Festa Major Falgars

Concert amb el Ganxet Elèctric (Germà Negre) Hi haurà servei de bar. 22h · Piscina municipal de la Vall d’en Bas

Divendres 8 de juliol

Divendres 22 de juliol

XVI edició dels concerts d’estiu de l’Associació Musical de la Vall d’en Bas: Liceu a la Fresca, amb La Bohème, de Puccini (veure programa adjunt) 22h · Parc de l’Estació d’en Bas

XVI edició dels concerts d’estiu de l’Associació Musical de la Vall d’en Bas: Saphie Wells & The Swing Cats (veure programa adjunt) 22.30h · Plaça Sant Privat d’en Bas

Dissabte 9 de juliol

Del dissabte 23 al dilluns 25 de juliol

XVI edició dels concerts d’estiu de l’Associació Musical de la Vall d’en Bas: Duet 2.0. (veure programa adjunt) 22h · Església de Sant Esteve de Bas

Festa Major de Joanetes (veure programa adjunt)

Dissabte 23 de juliol

Dimecres 13 de juliol Tast de formatges de La Xiquella i maridatge de cerveses The Hopsters 20h · Local social d’Hostalets

XVI edició dels concerts d’estiu de l’Associació Musical de la Vall d’en Bas: Guillem Roma & Camping Band Orchestra (veure programa adjunt) 22.30h · Carrer Teixeda, Hostalets

Dijous 14 de juliol

Dissabte 23 de juliol

Cinema a la piscina: Zootròpolis Hi haurà servei de bar. 21.30h · Piscina municipal de la Vall d’en Bas

Visita al jaciment de La Dou Lloc de trobada: trencant del bicicarril a Can Mestrehumà, a les 11h

Divendres 15 de juliol

Diumenge 24 de juliol

XVI edició dels concerts d’estiu de l’Associació Musical de la Vall d’en Bas: D’Atzar Trio (veure programa adjunt) 22.30h · Auditori de Can Trona

Aplec a Santa Magdalena

Dissabte 16 de juliol

Dimecres 27 de juliol

Matinal de jocs d’aigua 10.30h · Local social de Sant Privat

Banyada nocturna Hi haurà servei de bar. A partir 21h · Piscina municipal de la Vall d’en Bas

Dissabte 16 de juliol

Dijous 28 de juliol

XVI edició dels concerts d’estiu de l’Associació Musical de la Vall d’en Bas: Simplemente Jobim (veure programa adjunt) 22.30h · Plaça Sant Privat d’en Bas

Cinema a la plaça major: Jurassic World 21.30h · Plaça Major de Sant Esteve d’en Bas

Dissabte 16 de juliol

Divendres 29 de juliol

Festa Major de Joanetes (veure programa adjunt)

XVI edició dels concerts d’estiu de l’Associació Musical de la Vall d’en Bas: Quintet DaCap (veure programa adjunt) 22h · Església de Sant Esteve de Bas

Diumenge 17 de juliol

Dissabte 30 i diumenge 31 de juliol

Inauguració de Can Trona - Centre de Cultura i Natura 11h · Can Trona

Festa Major de La Pinya (veure programa adjunt)

4


· · · · · · ················ · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ···

Agost ······································· ···········

Dimarts 2 d’agost

Del dissabte 13 al dilluns 15 d’agost

Zumba a la fresca! 20h · davant del pavelló

Festa Major de Puigpardines (veure programa adjunt)

Dissabte 6 d’agost

Dijous 18 d’agost

Sopar a la plaça i concurs de truites 21h · Sant Esteve d’en Bas

Cinema al barri del Verntallat: Perdiendo el norte 20h · al porxo del local social

Dies 6, 7, 13, 14 i 15 d’agost

Del divendres 19 al diumenge 21 d’agost

Festa Major dels Hostalets (veure programa adjunt)

Festa Major de Sant Privat (veure programa adjunt)

Divendres 12 d’agost

Dissabte 27 i diumenge 28 d’agost

Tarda de videojocs amb la Playstation 4 Inscripcions a Can Tista

Festa Major del Mallol (veure programa adjunt)

·· · · · · · · ·············· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Setembre

················································

Diumenge 4 de setembre

Dissabte 17 de setembre

Aplec Verge de les Olletes

Visita guiada al conjunt històric de St. Esteve d’en Bas en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni amb piscolabis a l’exposició de fotografies de l’Associació de Veïns 11h · Punt de trobada: Plaça Major de Sant Esteve

Diumenge 11 de setembre Aplec de Sant Simplici

Diumenge 25 de setembre Aplec de Sant Quintí

Del divendres 16 al dilluns 18 de setembre Festa Major d’en Bas (veure programa adjunt)

Telèfons d interès

Ajuntament de la Vall d’en Bas: 972 69 02 25 Emergències nocturnes i festives (mòbil regidors): 638 59 44 66 Consultori mèdic Sant Esteve: 972 69 03 02 Consultori mèdic Sant Privat: 972 69 33 46 Mossos d’esquadra d’Olot: 972 54 17 00 Teisa: 972 26 01 96 Taxi tour: 699 737 301 Edició: Ajuntament de la Vall d'en Bas Emergències mèdiques: 062 Impressió: Impremta Delta Emergències: 112 L'Ajuntament vol agrair especialment la col·laboració desinteressada de totes les persones que han fet possible aquest butlletí.

5


Breus

Mobilitat i transports

Turisme i cultura

Acord dels alcaldes d’Olot, Les Preses i La Vall d’en Bas per la variant ··· El passat 2 de maig els municipis d’Olot, Les Preses i La Vall d’en Bas i la Secretaria d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya van presentar públicament l’acord sobre la variant. Bàsicament, l’acord estipula que: 1. Es consideren les variants d’Olot i de la Vall d’en Bas – Les Preses com un únic projecte. 2. La via serà d’un carril per banda (1+1) i, en atenció al caràcter de la carretera, es mantindran les actuals limitacions al trànsit de pas de camions. 3. Es donarà suport al traçat que menys afecti els valors naturals, paisatgístics, mediambientals i agraris del territori. 4. El punt d’inici de la variant serà l’actual rotonda del polígon de la Serra, on actualment finalitza la C-37. Tot i l’acord, el traçat de la variant de la Vall d’en Bas – Les Preses encara no està determinat. Tampoc està definit el punt d’enllaç del tram d’Olot amb el municipi de la Vall, perquè no pugui condicionar l’inici del nostre traçat.

Projecte Hi-Connect: joves garrotxins es formen a l’alberg de la Vall per anar a col·laborar a albergs europeus ··· El Hi-Connect és un projecte liderat pels albergs de l’Associació d’Albergs Costa Brava-Pirineus amb el suport del Consell Comarcal que s’ha convertit en un referent en els intercanvis amb voluntariat per a joves. Aquest any sis joves de la Garrotxa ja tenen plaça per anar a diferents albergs europeus, concretament, quatre a Gran Bretanya i dos a Alemanya. Per aprendre les funcions bàsiques d’aquesta tipologia d’equipaments, els sis joves faran 40 hores de pràctiques al nostre alberg, que forma part d’aquesta associació d’albergs.

Presentació del passaport turístic “Explora la Vall” ··· A finals de maig es va presentar aquest projecte conjunt entre l’Associació de Turisme i l’ajuntament, que pretén posar en valor diferents aspectes del territori des d’una òptica divertida i amable. El passaport és, a més, un joc que té premi. Totes aquelles persones que aconsegueixin els tres segells -cal realitzar un consum en un allotjament, comerç o activitat i restaurant- i pengin una selfie, s’enduran una bossa-regal i entraran en el sorteig d’un cap de setmana a la Vall.

Autobús els dilluns per anar al mercat d’Olot ··· A partir del dilluns 4 de juliol, un autobús farà parada als pobles dels Hostalets, Joanetes, Sant Privat, el Mallol i la Pinya per recollir les persones que vulguin anar a mercat a Olot o a l’Hospital Comarcal de La Garrotxa. Gràcies a un conveni amb el Consell Comarcal de la Garrotxa, els usuaris d’aquesta línia podran fer-ne ús per un preu molt simbòlic. Al full adjunt trobareu els horaris exactes de parada a cada poble. També es poden consultar al web de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas.

Activitats

Un èxit dels tallers de memòria per la gent gran ··· Des de gener fins a juny 44 persones han participat als tallers de memòria per prevenció de la salut a Sant Esteve d’en Bas, Hostalets i Sant Privat. Aquests tallers es porten a terme gràcies a un conveni amb el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, que permet que les persones grans es puguin beneficiar de l’activitat a un preu molt simbòlic. L’experiència ha estat tan positiva que els tallers es reprendran de cara al setembre, amb inscripcions obertes a tothom.

Economia

Convocatòria de subvencions ··· L’Agència de l’habitatge de Catalunya ha obert una convocatòria de subvencions per realitzar obres de rehabilitació en els edificis d’habitatges i en habitatges unifamiliars per l’any 2016. Els programes subvencionats són: Conservació, Millora de la qualitat i la sostenibilitat i Ajustos raonables en matèria d’accessibilitat. Les persones interessades es poden posar en contacte amb Quim Bartrina o Carme Torrent, al Consell Comarcal de la Garrotxa (972274900).

Recordatori: tres terminis de pagament de l’IBI urbana ··· Per protegir l’economia de les famílies de la Vall, a les ordenances fiscals de l’any 2016 es va aprovar una rebaixa de l’IBI urbana del 10% i el seu pagament en tres terminis. És a dir, l’Ajuntament cobrarà el rebut de l’IBI urbana en tres terminis, sempre i quan es tingui domiciliat aquest rebut i l’import sigui superior a 90 euros. El primer termini va ser el 15 de maig i es va cobrar el 60% de l’import. El segon termini es cobrarà el 16 d’agost i serà d’un 20%. El tercer termini serà també d’un 20% i es cobrarà el dia 1 d’octubre. Si algú desitja pagar l’IBI en un únic rebut, ha de sol·licitar-ho a través d’una instància a l’Ajuntament.

La Vall d’en Bas activa l’estiu ··· A partir del 27 de juny i fins

Altres

a principis de setembre, els nens i nenes de la Vall de 3 a 12 anys poden aprendre valors i divertir-se als casals de Sant Privat i Sant Esteve d’en Bas, on els esperen sorpreses i molta diversió de la mà dels monitors i monitores, la majoria gent jove del municipi. Els joves de 12 a 14 anys tenen l’opció de participar al casal Eskàndol, amb gimcanes i un munt d’activitats de tota mena.

El Club de Futbol Sant Privat puja a la 3a catalana ··· El passat 12 de juny el Club de Futbol de Sant Privat es va proclamar campió del grup 27 de 4a catalana, una competició on juguen 17 equips de la demarcació de Girona. De la mà de l’entrenador Pep Teuler, i sota la presidència de Francesc Vilà, el Sant Privat es convertirà en l’únic equip de futbol de la Vall que jugarà a la categoria 3a catalana a partir de la tardor.

La piscina municipal ha obert les portes amb una nova fesomia ··· Les parets dels vestidors estrenen uns dibuixos de grans dimensions, amb imatges marítimes i estiuenques. L’autora és Janina Bach Pujol qui, per iniciativa pròpia i de forma voluntària, ha volgut que totes les persones que anem a la piscina gaudim del sol i de l’estiu en companyia de dibuixos alegres, vitals i divertits. La Janina col·labora també dibuixant les icones de l’agenda de La Vall Bull.

L’Associació de veïns de Sant Privat estrena web ··· Al web, amb un disseny actualitzat, adaptable als diferents dispositius i amb noves funcionalitats, s’hi poden trobar les últimes novetats del poble i informacions útils. L’enllaç és www.santprivat.org.

S’endarrereix el canvi dels contenidors del municipi ··· Per un problema amb la fabricació dels contenidors d’envasos lleugers del nou model de recollida s’ha hagut d’endarrerir el desplegament dels contenidors. El Sigma assegura que, si no hi ha res de nou, es començarà el canvi el setembre i estarà totalment implementat a la tardor.

6


Destaquem··· S’inaugura Can Trona - Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas El proper 17 de juliol a les 11h s’inaugura Can Trona - Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas, que fins ara identificàvem com a ecomuseu. En aquest acte es podran veure els espais que s’han adequat fins a dia d’avui: la recepció, l’auditori, la sala d’exposicions temporal i la sala d’exposicions permanent.Convidem especialment als habitants de la Vall d’en Bas a assistir-hi. La inauguració comptarà amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, l’Honorable Sr. Josep Rull. Hi haurà un petit refrigeri per a tots els assistents. En aquestes primeres setmanes d’obertura al públic, la sala d’exposicions temporals acollirà l’exposició “Made in La Vall d’en Bas”, on es donaran a conèixer els productes locals del municipi.

El Ple aprova··· ··· Per unanimitat, la moció de rebuig als atacs del govern espanyol contra la llei de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. El govern espanyol no permet que tiri endavant la llei catalana que donaria cobertura i emparament a les persones amenaçades de desnonament del seu habitatge o del tall en els subministraments bàsics d’energia.

··· Per unanimitat, la moció a la Llei contra la LGTB fòbia per assegurar que els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals siguin reals i efectius i per contribuir a la superació dels estereotips que afecten negativament la percepció social d’aquestes persones.

Recorda que···

Pots seguir els plens en directe des de l’Ajuntament o a través de Bas Radio 107.9. Se celebren l’últim dimarts de cada mes a les 20h a la Sala de Plens.

COL·LABORACIÓ CIUTADANA A LA VALL

Vols col·laborar amb nosaltres? ··· Acompanyant els joves brigadistes d’estiu als parcs, quan pinten el mobiliari urbà. Com que són menors d’edat, sempre han d’estar acompanyats per una persona adulta ··· Acompanyant amb bicicleta a l’escola els nens i nenes del Vernatllat, un dia lectiu de la tercera setmana de setembre, en el marc de la Setmana de la mobilitat sostenible ··· Fent ràdio a l’emissora municipal de BasRàdio, creant i presentant programes d’esport, musicals, d’humor, etc. ··· Desbrossant camins existents fent suport als treballadors municipals o a altres col·laboradors ··· Si t’agrada escriure i tens vocació periodística, participant en la redacció de La Vall Bull Si vols col·laborar amb alguna d’aquestes accions, o d’altres que aniran sorgint, apunta’t a la borsa de col·laboració! Pots fer-ho presencialment a les oficines de l’Ajuntament d’en Bas o per internet al web www.vallbas.cat.

7


m w

El racó del ciutadà

y y w

T xw uB m m a w y

Si voleu que surti publicat en aquest espai una poesia que teniu guardada al calaix des de fa temps, rodolins, rondalles o llegendes, un article d’opinió, la recepta de les galetes de l’àvia, la foto que vau tirar un dia anant d’excursió per la Vall o el que us vingui de gust, envieu les vostres propostes a ajuntament@vallbas.cat

Dibuixos realitzats per nens i nenes de P4 i P5 del parvulari d’en Bas

Refranys i dites populars

que fan referència als pobles i veïnats de la Vall d’en Bas

Aquí una mostra dedicada a la meteorologia: Quan Santa Magdalena porta mantellina, la pluja és fina. Si Santa Magdalena porta capell, pluja pel clatell. Santa Magdalena encaputxada, pluja assegurada. Quan trona a Pla Traver, afanyeu-vos bé. Quan trona al Macià, pluja demà. Al Sallent, pluja i vent.

El ponent té una nòvia a llevant. Quan hi va, hi va corrent, i quan torna, en torna plorant. Trons a Cabrera, garbes a l’era. Trons a muntanya, garbes a la cabanya. L’arc de Sant Martí, si surt al matí pareu-li el bací, i si surt al vespre, pareu-li la testa. Quan plou, fem com els de Riudaura, que la deixen caure. Si per Sant Marc plou, 40 dies plou. Si la candelera plora, el fred és fora i si riu, el fred és viu.

Continuarà ···


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.