Page 1

Lomo Revista

10 mm 15 mm

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

7,5 mm 3 mm SĂ­mbolo sin texto

15 mm

9 mm

Portada Revista


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


D.L.: B-8273-09


Gràcies al consens i l’entesa amb les entitats, al treball intens i desinteressat de moltes persones, i perquè no dir-ho, també de la Comissió, s’ha aconseguit arribar a un acord que aquest Carnaval 2012 posarem en marxa.

Un any més arriba el Carnaval a Sitges. Una de les festes més emblemàtiques per molts vilatans i vilatanes. Enguany se'ns presenta amb tot un seguit de canvis que la Comissió s’ha vist obligada a realitzar, alguns per motius de seguretat i altres per la difícil situació econòmica davant la que ens trobem. El Carnaval serà aquest any un exemple d’estalvi per reduir la despesa mantenint, però, l’essència de la festa.

Enguany els personatges principals del Carnaval, Sa Majestat Carnestoltes i la Reina, arriben de la mà de les colles XisPun i Carnavàlia, respectivament, a les quals volem agrair l’esforç i la dedicació extra que han assumit amb motiu de la baixada pressupostaria, però que de ben segur ens faran arribar el Carnaval a tots els racons de la vila.

Malgrat la reducció pressupostària, les entitats i la Comissió, encapçalada pel nou President, Isaac Bielsa, hem treballat conjuntament perquè la nostra festa llueixi amb tot l’esplendor i l’excel·lència que sempre l’ha caracteritzat. Així doncs preparem-nos per a gaudir d’un gran Carnaval. C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Per acabar, nomes ens resta desitjar un molt bon Carnaval a tothom, i que gaudim d’allò més de la festa amb la il·lusió, el civisme i el respecte que es mereix.

Des de la Comissió som coneixedors que el canvi d’horari i la modificació al final del recorregut de les rues ha implicat un gran esforç per als participants, però cal tenir en compte que el Carnaval s’ha vist desbordat darrerament per la gran quantitat de visitants que venen al nostre poble per gaudir de la festa. Això ens obliga a disposar d’un gran desplegament de seguretat que multiplica els costos de la cita de la disbauxa més destacada i multitudinària del calendari anual sitgetà.

Bon Carnaval a tots! Visca Sitges i Visca el Carnaval!

? 1

2

3

6

4 5

8 7

9 10

11

12 13


Les festes carnestoltesques d’aquest 2012 tindran per a la Societat Recreativa el Retiro una partitura per al record: la del Sitges Carnaval que va composar Jànio Marti. Amb la discreció pròpia dels homenatges al pretèrit que tenen lloc en un entorn eminentment festiu i en consonància amb els petits però diversos i sentits recordatoris que l’entitat dedica al mestre musical que tantes hores esmerçà en favor de la casa. El Carnaval del 2012 ve marcat pels canvis i les retallades pressupostàries, canvis i retallades que, sense ésser compartits per tothom, han suposat un esforç d’adaptació i un compromís per fer reeixir les provatures. Essent el Carnaval una maquinària que no només és la que implica més persones del conjunt festiu sitgetà, sinó la que demana de la coordinació de col·lectius més diversos, és comprensible que algunes de les decisions preses –i algunes de les decisions forçades- s’hagin entès com excessivament precipitades i quedi la idea que, potser, el que es vol fer enguany s’hagués hagut de plantejar per l’any vinent. Ara, però, ja som a les portes d’un nou Carnaval i el Retiro ha fet de l’adversitat virtut. Sempre hem dit que per a nosaltres el Carnaval és enginy, esforç, imaginació i feina i aquest cop, des dels carrossàires a les colles, tothom, també els proveïdors habituals, s’ha esmerçat per aconseguir posar en majúscules aquesta divisa: ENGINY, ESFORÇ, IMAGINACIÓ I FEINA. No podia ésser d’altra manera, essent com és el Carnaval una de les senyes d’identitat de la nostra societat i una de les activitats que venim practicant des de pocs mesos després de la nostra fundació, el novembre de 1870, malgrat els anys de prohibició i els de supressió. Per això hem procurat adaptar-nos i esforçar-nos per fer reeixir els canvis i les provatures, aportant les nostres opinions i –per què no dir-ho, la nostra experiència en els afers carnavalescos- tot i ésser conscients que en aquest nou disseny hi ha el risc que sempre suposa l’adopció de les novetats. Ho hem dit: estem a les portes del Carnaval. Ara no és temps, ja, de reflexions i discussions. És temps, ja, de viure la festa, de crear-la i gaudir-ne, de veure l’espectacle i construir-lo. És temps ja de Carnaval!

pas 1

pas 2 i següents


Com cada, any un cop passades les festes nadalenques, l'Entitat Pradista comença a encarar el Carnaval 2012, un esdeveniment que omple les sales d'assaigs i d'activitat per tal que les colles llueixin l'esforç i la dedicació de molts mesos de treball. La societat evoluciona i el Carnaval de Sitges també ha d'evolucionar en temps i forma per adaptar-se a les noves necessitats. Canvis que, de ben segur, ens portaran a millorar un model de Carnaval que entre tots tenim la responsabilitat d'esmenar perquè avanci al ritme dels temps actuals.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

L'esforç que fa l'Entitat centenària és titànic per treure al carrer el millor de nosaltres mateixos. Ja fa uns anys que seguim un full de ruta clar, amb una visió tan organitzativa com econòmica que s'adapta a la situació actual per tal de no carregar econòmicament l'Entitat. Podria explicar floritures i dir com en som de magnífics, però el tret característic que ens diferència de la resta és la sort de no ser perfectes, una imperfecció que ens fa ser com som. Aquest any la Reina del Carnaval anirà a càrrec de la Colla Carnàvalia, un personatge que aquest 2012 tancarà la seva 25ª Rua amb goig i sentiment de lluita constant, ja que 25 anys parlen per si sols. D'aquí el nostre reconeixement tant a les Colles com a les Reines que han portat a

aquest personatge en el lloc que es mereix. També el nostre reconeixement a les colles infantils per permetre somiar a moltes nenes que un dia van poder ser o seran les Reines del Carnaval Infantil, una responsabilitat que aquest any recau sobre la Colla Fantàstik Show. També voldria felicitar a la Colla Carrussel amb motiu del seu 10è aniversari, una colla jove i que sense cap mena de dubte ha estat en els darrers anys unes de les més actives i nombroses del Prado. Agrair als quatre pilars de la casa l'esforç i la dedicació que tenen com sempre quan arriba la setmana de Carnaval, com també a tota la gent que fa possible que sortim del carrer Francesc Gumà amb aquella barreja de nerviosisme però a l'hora de satisfacció de la feina feta. Convidar-vos a gaudir del Carnaval i com dic moltes vegades: “Tothom és benvingut a casa nostra".


Un any més ens omplim d’il·lusió per gaudir d’un bon Carnaval, del nostre Carnaval, el Carnaval 2012!! Aquest ha estat un any molt dur i molt marcat per la crisi, però, precisament per tots aquests entrebancs, no permetrem que res, ni ningú, ens tregui les ganes de gaudir-lo, que res, ni ningú, no ens rebaixi l’optimisme de tots els que treballem i formem part activa i essencial de la festa. Un any més, volem agrair a totes les persones que de manera altruista, treballen amb nosaltres sense horari, ni calendari, fent realitat els nostres somnis. Malgrat les modificacions horàries i de recorregut d’aquest any, nosaltres, el Grup dels Independents, sortirem al carrer a celebrar i compartir amb tots vosaltres, i els que vinguin de fora, la màgia encisadora de la nostra festa i de la nostra gent. Visca el Carnaval!!

Un any més i un cop ajustats els horaris de les rues, ens posem en marxa per poder gaudir de les festes de carnaval i de tots els esdeveniments que es realitzen durant aquests dies. La comparsa del Club Natació Sitges intentarà posar el seu granet de sorra perquè, com cada any, passem a les rues moments desenfadats i divertits, oblidant-nos durant unes hores de qualsevol altre qüestió aliena als carnavals de la nostra vila. El nostre grup infantil intentarà sorprendre’ns amb les seves disfresses i ens demostraran, un cop més, que val la pena seguir formant part de les rues infantils, si amb això aconseguim que un o més nens siguin feliços durant unes hores. Des de la colla dels adults, ens comprometem a intentar ser totalment agosarats, glamurosos i provocadors, per intentar animar-vos a que gaudiu amb nosaltres d’aquesta festa, perquè el carnaval el fem possible els de dins i els que des de fora ens doneu forces amb la vostra passió i presència. Que tinguem un entretingut Carnaval 2012 i desitjar-vos que sigueu rabiosament feliços abans, durant i després dels carnavals.


presenta....

C

M

Y

CM

MY

CY

Per paradoxal que pugui semblar, aquest no és un escrit que ens vulgui explicar res sobre els orígens de la família Torras. Tampoc cal però, que ningú es pensi que això és el timu de l’estampeta, doncs com es podrà comprovar més endavant el més important no és qui són aquesta gent, sinó, el que realment interessa: conèixer de bona mà quina és l’autèntica història contemporània del Carnaval de Sitges.

CMY

K

Com bé és sabut, el Carnaval de Sitges és una de les festes més importants i estimades pels sitgetans, ens podríem atrevir a dir, si més no, que el Carnaval és la festa més important i estimada pels sitgetans de la temporada d’hivern. I és gràcies a això que aquesta festa és coneguda arreu del continent europeu, del continent africà, de l’americà i en un poble molt petit de la regió del Kazakhstan, Aul Dzhunis.

Però, qui era aquesta família Torras? Què té a veure la Família Torras amb el Carnaval de Sitges? D’on ve el nom Carnestoltes? Començarem explicant millor aquesta última pregunta, d’on prové el nom de Carnestoltes? De fet, el nom de Carnestoltes el trobem per primera vegada en un escrit de finals del mateix segle XV, concretament en l’esquela de Carles Torras. És sabut que en aquells temps imperava l’analfabetisme en la majoria de la població i sembla ser que això, juntament amb un elevat grau de dislèxia que patia l’escrivent de la impremta, el Ressò de Sitges, van ser les causes que varen

Curiós, si més no que el Carnaval de Sitges sigui conegut en un petit poble situat a més de 6.581 km de la comarca del Garraf. Pot ser una casualitat? De seguida ho sabrem. La primera aparició documentada de la família Torres, és del segle XV, en Carles de Can Torras, un conegut bufó que rondava per la comarca tot alegrant les festes dels senyors feudals. Se’l coneixia pel boig de Can Torras perquè vivia a l’aixopluc de la família que en aquells moments s’encarregava del manteniment del rellotge de la torre de les hores. Ell però, sembla ser, que no tenia cap parentesc amb la família en qüestió, simplement els ajudava a canvi d’hostalatge.

S.M. Carles Torres d’infantó a l’Esola Pia


portar a que en lloc de “el senyor Carles de Can Torres”, aparegués escrit “el senyor de Calrestolres”. El poble va fer unes últimes risses amb el tema i enmig de les converses i la gresca del moment, amb l’ajuda també de l’alcohol, és clar, tinguem en compte que en Carles va morir un dimecres de cendra, la cosa va evolucionar fins a ser “senyor Carnestoltes”. Segons, però, alguns reconeguts filòlegs actuals, l’origen d’aquest nom és un altre molt diferent que ara no val la pena comentar. Anem ja, ara sí, a saber qui és la família Toltes, i quina relació tenen amb el Carnaval de Sitges. La Família Torras, ha estat, és i serà sempre, la família encarregada d’organitzar el més important de la festa del carnaval, és l’encarregada, des de temps immemorials, d’organitzar el personatge del Rei Carnestoltes, rei dels Poca-Soltes, conegut per aquest nom des del segle XV tal com ja hem explicat anteriorment. Heus ací el vincle o el lligam d’aquesta família vers el Carnaval, i més concretament vers el Carnaval de Sitges. Durant molts segles i moltes generacions, els Toltes han estat els encarregats de fer que el personatge del Carnestoltes, arribés a la vila, preparat i amb les piles ben carregades, a fi i efecte de poder oferir als vilatans la gresca i disbauxa més efervescents i esbojarrades possible. I així ha estat fins que durant la primera meitat del segle XX, concretament l’any 1936, el futurible Carnestoltes d’aquell any, el senyor Carles Torras, va haver de marxar a l’exili doncs l’ambient polític del moment no presagiava que aquell hagués de ser un bon any per Sa Majestat.Tot i així, la família va continuar organitzant el Carnestoltes des de l’exili. Primer a base de balls de saló a les entitats del Prado i el Retiro, i més endavant, quan la dictadura va desaparèixer, mitjançant la introducció novament del personatge de carn i ossos del personatge del Carnestoltes, amb la figura del senyor Carles Candel el 1977. Mica en mica, i a mesura que la festa anava creixent, la família ha organitzat el personatge amb idees renovades i pressupostos cada vegada més esplèndids, fins que, com a tot arreu, ha arribat la crisi. Aquest any s’ha vist obligada a retallar despeses, i per tant, al no poder subcontractar empreses especialitzades que protagonitzessin el personatge, ha decidit de tornar una altra vegada a la vila de Sitges per protagonitzar la figura del monarca, i fent ús de la condició d’immortalitat que té el Rei Carnestoltes, rei dels Poca-Soltes, tornarà amb el rei de reis veritable, amb el senyor Carles Toltes. Fem ara una mica de sinopsi de la vida d’aquest personatge tan curiós:

Portada protagonitzada per S.M. Carles Torres

Carles Torres, neix a la vila de Sitges un dijous gras de 1916, concretament el dia 17 de febrer. Els Pares foren Carles Torras i Concepció Alegre, ell morí cremat tristament el dia 23 de febrer d’aquell mateix any, quan en Carles fill només tenia 6 dies de vida. Tot i aquest primer ensurt, en Carles fou un noiet molt alegre i un jove molt eixerit. Va fer els seus estudis de batxillerat a l’escola Pia de Sitges (fotografia 1). I sempre fou un jove amb molta mà per les noies, tot i que als nois tampoc els va fer mai un lleig tampoc... Sempre li va agradar molt participar de les festes del poble, i fins i tot, va fer de Satanàs als pastorets de 1935 (fotografia 2). A l’edat dels 20 anys, és escollit per la família per protagonitzar el personatge de Sa Majestat Carnestoltes. Finalment però, aquell any com ja s’ha comentat, la família va emprendre el camí a l’exili i en Carles no va poder formalitzar la condició de Rei de la festa. La primera destinació de la família fou París, i allà hi varen passar un parell d’anys donat que el seu germà, Ricard Pastís Toltes, va caure malalt per culpa d’alguns abusos amb els aperitius francesos, dels quals n’és un gran admirador.


L’exili, va ser llarg i dur, la família finalment es va acabar establint a Aul Dzhunis, que ja hem dit, es tracta d’una petita població situada a la regió de l’antiga URSS i actual Kazakhstan, a 130 km d’Astana. Allà, durant les famoses festes del iac del Kazakhstan, en Carles va conèixer el seu pal de paller, la seva actual i única muller, la Senyora Ramona Seminova, que sempre l’ha portat pel camí erecte. Junts van muntar l’empresa familiar “Viuda e hijos Carnavales Toltes”. Amb la que van començar a moure la festa arreu del món. En primer lloc, van fer quatre bolos per la zona del Kazakhstan i rodalies, i ràpidament els van trucar de Venècia perquè anessin a organitzar una festa de Carnaval al palazzo Ca d’oro. Concretament devia ser l’any 46 que ell i la Ramona van desplaçar-se a la ciutat dels canals, allà entre spritz apperol i spritz campari van engendrar al seu primer fill, Marco Torres, més conegut pel seu nom artístic Marco Paquetti. C

M

Y

CM

Més tard tindrien dos fills més, en Carles “Lluentó” Torras i la Maite Torras, en Lluentó va néixer durant el Carnaval Gay de Sant Francisco, als lavabos de la mansió dels Salkin, productors de Superman. I la Maite, durant la gira que “Viuda e hijos

Carnavales Torres” va fer per terres brasileres pels vols dels anys 80. Un petit incís sobre el germà del Carnestoltes, en Ricard Pastís Torras, durant la seva estada a París va conèixer la Madame Champieau, a qui va encisar amb la promesa que algun dia seria rei delCarnaval, ja que tots els seus parents mascles ho havien estat. Ella el va seguir i li va donar dos fills, i fins al dia d’avui, encara esperen el seu moment. Des de l’any que el van deixar amb la mel als llavis fins avui, en Carles Toltes, només ha tingut un desig, un somni a fer realitat, i aquest és poder tornar a la Blanca Subur per ocupar, engendrar, protagonitzar el personatge de Sa Majestat Carnestoltes tal com ho hagués hagut de fer al seu dia. Enguany l’Ajuntament, donat que les arques li fan figa i cap dels productes de “Viuda e hijos Carnavales Torras” és assequible, es veu obligat a contractar l’oferta més econòmica i fora de catàleg, i és la de contractar directament als membres de la família Toltes. Així doncs, aquest any, en Carles, per fi podrà fer realitat la seva il·lusió. Esperem que no sigui massa tard i que tots en puguem gaudir, i passar-ho bé al seu costat.

MY

CY

CMY

K

Resum dels viatges de la família de S.M. Carles Torres

!


RAGAZZI

Per veure els cossos lluents de més a prop

pas 1

RISTORANTE PIZZERIA

C

M

Y

pas 2

CM

MY

CY

CMY

K

pas 3


Pinta amb els colors que vulguis, tria el vestit que prefereixis, fes-lo ballar una miqueta i després crema’l amb el llumí*!

*No ho facis sense la presència d’un infant responsable!


Per parlar amb el del costat mentre mireu les rues!

pas 1

pas 2 C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

pas 3

pas 4


A partir del 16 de febrer podreu descobrir els personatges amb colors al facebook i twitter de XisPun!


Per posar la cĂ mera al Cap de la Vila i gravar millor els passets de les colles.

C

M

pas 1

Y

CM

MY

CY

CMY

K

www.pilates-sitges.com L’estudi

C/ De les Ànimes, 10 sitges elena@pilates-sitges.com tel. 655481139


Passeig de la Ribera, 43 Sitges 938 934 441

pas 2


Per acabar el Carnaval amb bon gust de boca.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

pas 2

pas 3


pas 1

pas 4


Arriba de nou Carnavàlia i ho fa més elegant, més atrevida, innovadora, temàtica, més esplèndida, més apassionada i més nombrosa que mai. Camí de Palau i completant la trilogia de les Tres Reines, arriba a La Fragata la tercera Reina de Carnavàlia. Després de Ninfanis i Diva Divina, arriba Bella, la Reina de les Tres Corts, la vint-icinquena Reina del Carnaval de Sitges, la tercera Reina de la Trilogia de Carnavàlia. Bella farà la seva presentació, i així ho vol ella, amb una exposició al·legòrica i retrospectiva on contemplarà amb art i música, el naixement i la majoria d’edat del personatge que encarnarà en aquesta gran festa d’alegria i de disbauxa tan important per la nostre vila.

C

M

Y

Un personatge que naixia prudent i expectant farà vint-i-cinc anys. Projectada sobre la petita infanta quedaria representada aquella Reina naixent, on més tard es reflectiria sobre la imatge esplèndida, majestuosa i elegant de Bella, l’esperada, la XXVª Reina del Carnaval de Sitges. El personatge està destinat a ser una de les peces claus d’aquest Carnaval sitgetà. Any rere any els Mags de Carnavàlia van anar polint a Bella i, precisament, Diva Divina la darrera Reina de Carnavàlia va ser l’encarregada d’instruir-la en l’art de Palau, en l’art de l’exigència, la serenitat, però també de la diversió i de la festa.

Rendint-li homenatge el dia de la seva presentació, la primera de les Tres Corts, la Cort Imperial de Diva Divina, Reina del Carnaval 2009, ens arriba de l’Europa Central travessant muntanyes nevades i meravellosos paisatges. La seva missió serà envoltar a la nova Reina d’elegància i majestuositat... d’omplir-la de Palau.

CM

MY

CY

CMY

K

A les Rues Infantils per terra i després per mar, des de terres de grans artistes i impressionants palaus, la segona Cort, la Cort Màgica de Ninfanis, Reina del Carnaval 2006, arriba joiosa i impregnada d’il·lusió amb la clara missió d’omplir tot l’espai de Fantasia. Serà la tercera Cort, la que ens arriba de països de conte i després d’un gran viatge, la Cort dels Colors, la Cort de la més esperada, la que envoltarà de misteri a Bella XXVª Reina del Carnaval de Sitges durant les Rues de la Disbauxa i de l’Extermini. La seva missió serà transportar-nos a l’exotisme, a l’alegria i a la diferència. Una cort plena de sorpreses i, a la vegada, d’emoció i de ball. Una cort preparada especialment per a les Rues de les nits màgiques que hauran de venir. Una Cort al voltant del glamur i atreviment de Bella. Una Cort feta a la mida de Bella i de Carnavàlia. Bella va ser formada durant molt de temps pels mags de Carnavàlia, perquè ella, l’escollida, hauria de regnar en un moment molt especial. Va ser instruïda en l’art de l’elegància i de la cortesia i preparada per la gran ocasió de ser protagonista d’un regnat que significaria la consolidació del personatge a la gran festa sitgetana.

A Palau tot és alegria. Els infants, els joves i els grans, totes les Corts Fantàstiques de Carnavàlia, restem expectants al moment de Bella. Tothom ha posat el millor del millor per aquest gran dia. La festa està garantida i ara només resta que sonin les trompetes.


Des de Fantàstik Show Infantil continuem amb el tercer any de la nostra trilogia reial. Hem passat per l’imperi asteca i per l’imperi turc otomà. I ara, passada la frontera entre Europa i Àsia, arribem al regne de Siam. És en aquesta regió del planeta on descobrim la Reina Infantil del Carnaval de Sitges 2012. Si recordeu la cruenta guerra i la lluita aferrissada entre les guerreres del Sud i les guerreres del Nord del territori turc, quan els dos bàndols s’enfrontaren per aconseguir el favor i l’estima de la Reina del seu país —la que va ser la nostra Reina Infantil del 2011 Ayerim-Arual, deessa turca—, van guanyar les guerreres del Nord, perseverants i fortes. Però les arts de fetilleria del

bruixot de Ketzal —la deessa asteca del Sol i Reina Infantil 2010—, hereu de la màgia dels Annunakis de la tradició maia, van adormir Zahirah, la princesa de les guerreres del Sud, lluitadores en extrem, conegudes amb el nom de zamary per la seva valentia, amagant-la a les dunes de Mui Ne a Nam Viet, esperant poder travessar el territori fins les platges tailandeses d’Ao Nang. Ara la despertarà a ella i les seves zamary d’aquell son protector... Què passarà? És un misteri que desvetllarà el temps de Carnaval! Amb el desenllaç d’aquesta història, Fantàstik Show Infantil acaba la trilogia promesa i la seva tasca amb la Reina Infantil, en el XXè aniversari del personatge. Agraïm la vostra atenció i us animem una vegada més a gaudir amb les nostres guerreres i amb la principal protagonista d’aquesta història, la Reina Infantil d’aquest Carnaval fet de somnis, esperances i colors, però per sobre de tot, del candor i de la bellesa que traspua aquest personatge menut.


A les vuit del vespre, al nou local de l’Ateneu Popular de Sitges, carrer de St. Bartomeu, 40, XERRADA DE CARNAVAL: Els horaris, la seguretat i el cost de les rues. Amb la participació de representants de la Comissió de Carnaval, de les entitats i de les colles, que exposaran els diferents punts de vista, en especial, sobre les novetats que presenta el Carnaval aquest any. Moderada per Joan Duran i organitzada per l’Ateneu Popular de Sitges i l’Agrupació de Balls Populars de Sitges.

A les dues de la tarda, al nou local de l’Ateneu Popular de Sitges, carrer de St. Bartomeu, 40, XATONADA POPULAR organitzada per l’Ateneu Popular de Sitges. A les sis de la tarda, al Saló Teatre del Retiro, GRAN QUINTO CARNAVALER. C

tindrà lloc la presentació de credencials als representants municipals. També es podrà veure el Ball de la Reina i l’entrega d’obsequis i claus del Palau, en honor a les autoritats i les persones vinculades al Carnaval de Sitges. A les nou de la nit, al Palau del Rei Moro, XATONADA POPULAR amb la visita de S.M. Carles Torres i la Reina del Carnaval. A l’hora de les postres, tast de cançons cabareteres amb Mercè Garcia i Oriol Nebleza. Acte organitzat per l’Agrupació de Balls Populars de Sitges. A les deu de la nit, al Casino Prado Suburense, XATONADA amb la presència de S.M. Carles Torras, la Reina del Carnaval i la Reina Infantil i L’ESPECTACLE EMERALD LADY SALOON a càrrec del Carrusel del Casino Prado Suburense. A la mateixa hora, al Saló Teatre del Retiro, XATONADA-BALL, amb l’assistència de S.M. Carles Torras i la seva família. Música a càrrec del Conjunt BANDA SONORA i DISCO MARÍN.

pas 1

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

De cinc de la tarda a nou del vespre, a l’Edifici Miramar, ARRIBO A PRIMERA VISTA. Atenció! Atenció! La família de S.M. Carles Toltes t’estarà esperant a la "Primera escenificació del Predicot", que es repetirà durant 4 hores ininterrompudament. No ho deixis per l'últim moment! A les set de la tarda a la Fragata PRESENTACIÓ DE “BELLA” , XXVª REINA DEL CARNAVAL DE SITGES a càrrec de la colla Carnavàlia. En acabar, PRESENTACIÓ DE LA REINA INFANTIL. Tot seguit, es farà la RUA DE LA CORT IMPERIAL amb el següent recorregut: Passeig de la Ribera, Primer de Maig, Marquès de Montroig, Parellades i arribada Cap de la Vila on

A partir de les nou del matí i durant tot el dia, S.M. Carles Torras, perdó Torres, perdó Toltes i família, i la Reina del Carnaval faran una VISITA A LES ESCOLRES, PERDÓ ESCOLCES, ESCOLES CARAI! Amb motiu de l’aniversari de S.M. Carles Toltes, les escoltes, perdó coles, de la vila oferiran a S.M. un concert a S.M. També hi haurà una reunió d’ex-alumnes, amb degustació de solisombres i tornavisos. Els llocs on assistiran són els següents: IES Joan Ramon Benaprès, Escola Miquel Utrillo, Escola Agnès de Sitges, Escola Maria Ossó, IES Vinyet, Escola Pia Sitges, Escola Esteve Barrachina, ESCAAN i les llars d’infants El Cercolet i La Moixiganga. Hospital de Sant Joan, Residència Les Magnòlies i Ave Maria.


A les onze de la nit, al Saló Teatre del Retiro, GRAN NIT DE CARNAVAL amb música disco.

tria, Marquès de Mont-Roig i Parellades, amb final de festa al Cap de la Vila.

A les dotze de la nit, al Saló Teatre del Prado, FESTA REVIVAL per a socis i sòcies de l’entitat.

A les deu de la nit, al Casino Prado, tradicional XATONADA i ESPECTACLE EMERALD LADY SALOON a càrrec del Carrusel del Casino Prado Suburense amb la presència de la Reina Infantil i la Reina del Carnaval de Sitges. Un cop finalitzat l’espectacle hi haurà BALL-DISCOTECA.

A partir de les deu del matí, Oh lai la, la Ramoneta, la Ramoneta, Oh lai la, LA RAMONETA SE’N VA AL MERCAT! S.M. Carles Toltes acompanyarà a la seva estimada esposa Ramona Seminova a fer la compra setmanal per a tota la família. Per la seva banda, la Reina del Carnaval també visitarà el Mercat. A les dotze del migdia, davant dels jardins del Casino Prado, sortida de la CURSA DE LLITS DISFRESSATS amb l’assistència de la Reina i Reina Infantil del Carnaval de Sitges i la intervenció com a jurat de la colla No K-lia.

pas 2

La part més agosarada de la família de S.M. Carles Torres participarà a la cursa de llits. El recorregut serà el següent: Casino Prado, Francesc Gumà, Jesús, Cap de Vila, Sant Pau, Passeig de la Ribera, Bonaire, Sant Josep, Espalter, fins arribar a Plaça Espanya. En acabar, S.M. Carles Torras, la seva esposa Ramona, la resta de la família Toltes i la Reina del Carnaval faran el lliurament de premis al Parc de Can Bota. A les cinc de la tarda, al Cap de la Vila, 8ª TEQUEREQUE FESTA! en homenatge al Mestre Janio Marti. Markatú Batucada i la SuburBand interpretaran Sitges Carnaval. A partir de dos quarts de sis de la tarda i fins a les vuit del vespre, cercavila amb Markatú Batucada i altres grups de percussió pel centre del poble, amb el següent recorregut: Sant Francesc, Sant Gaudenci, Sant Josep, Bonaire, Joan Tarrida, Plaça de la Indús-

A les tres de la tarda, RUA INFANTIL amb el següent recorregut: Cap de la Vila, Parellades, Bonaire, Passeig de la Ribera, Espanya, Plaça Espanya, Espalter, Sant Francesc i Cap de la Vila. En acabar la Rua Infantil, al Teatre del Casino Prado Suburense, DISCOTECA per als nens i les nenes de les colles del Prado. En acabar la Rua Infantil, al Saló-Teatre de la Societat Recreativa El Retiro, BALL INFANTIL DE DISFRESSES amb Disco Marín per als nens i les nenes de la societat.

A dos quarts de vuit del vespre, RUA DE LA DISBAUXA, amb el següent recorregut: Cap de la Vila, Parellades, Bonaire, Passeig de la Ribera fins a La Fragata, tornada pel Passeig de la Ribera, Avinguda Sofia, Mossèn Llopis Pi, Plaça Espanya i fins al final del carrer Espalter.

pas 3


En acabar la Rua de la Disbauxa, al Teatre del Casino Prado Suburense, DISCOTECA privada per als socis de l’entitat. Entrades limitades. En acabar la Rua de la Disbauxa, al Saló-Teatre de la Societat Recreativa El Retiro, BALL DE DISFRESSES amb MÚSICA DISCO. Accés exclusiu per a les colles i socis de l’entitat. Entrades limitades.

A les cinc de la tarda, al Saló Teatre del Casino Prado Suburense, XOCOLATADA I FESTA INFANTIL per als nens i les nenes del Prado, amb la presència de la Reina Infantil.

C

M

Y

CM

A les vuit del vespre i a les onze de la nit (sessió golfa), al Palau del Rei Moro, AMANITAMOUR CABARET reivindicant Anita Julian i en homenatge a les actrius sitgetanes. Espectacle cabareter conduït i interpretat per Mercè Garcia, creat per Joan Duran, amb la participació de diverses actrius sitgetanes i amb Oriol Nebleza al piano. Durant l’espectacle es PRESENTARÀ EL NOU CABEÇUT DE L’AGRUPACIÓ DE BALLS POPULARS DE SITGES, inspirat en l’actriu sitgetana Anita Julian i realitzat per l’artista Roby. En acabar cada sessió se servirà una copa de cava, gentilesa de la Comissió de Carnaval. Aforament limitat. Acte organitzat per l’Agrupació de Balls Populars de Sitges.

A dos quarts de vuit del vespre, RUA DE L’EXTERMINI, amb el següent recorregut: Cap de la Vila, Parellades, Bonaire, Passeig de la Ribera fins a La Fragata, tornada pel Passeig de la Ribera, avinguda Sofia, Mossèn Llopis Pi, Plaça Espanya i fins el final del carrer Espalter. Durant el recorregut, les colles oferiran a S.M. Carles Torres, un tros de la seva carrossa com a mostra del seu agraïment per la gran festa que s’està vivint a la vila. Aquests obsequis es cremaran a la foguera del dimecres de cendra. En acabar la Rua de l’Extermini, al Teatre del Casino Prado Suburense, DISCOTECA privada per a socis i sòcies de l’entitat. En acabar la Rua de l’Extermini, al Saló-Teatre de la Societat Recreativa El Retiro, BALL DE DISFRESSES amb MÚSICA DISCO per a colles i socis de l’entitat.

pas 4

MY

CY

CMY

K

A les tres de la tarda, RUA INFANTIL amb el següent recorregut: Cap de la Vila, Parellades, Bonaire, Passeig de la Ribera, Espanya, Plaça Espanya, Espalter, Sant Francesc i Cap de la Vila. En acabar la Rua Infantil, al Teatre del Casino Prado Suburense, DISCOTECA per als nens i les nenes de les colles del Prado. En acabar la Rua Infantil, al Saló-Teatre de la Societat Recreativa El Retiro, BALL INFANTIL DE DISFRESSES amb Disco Marín per als nens i les nenes de les colles del Retiro.

A partir de les quatre i fins a les cinc de la tarda, al bar del Retiro, CAFÈ, COPA I PURO... A les set de la tarda al Cap de la Vila, ESFERIFICACIÓ DE L’ENTERRAMENT DE LA SARDINA de S.M. Carles Torras. La família tota us agrairà les mostres de suport en aquest tan


trist i tràgic moment. La Reina del Carnaval i el seu seguici i tothom qui ho desitgi acompanyaran a la comitiva. Es prega vestir de rigorós dol. La comitiva farà el següent recorregut: Parellades, Bonaire i fins a la platja de La Fragata. A les vuit del vespre, ENCESA DE LA PIRA FUNERÀRIA, amb l’acompanyament dels tres tenors interpretant el seu espectacle “Llum, foc, destrucció”. En acabar l’Enterro de S.M. Carles Toltes, al passeig de la Ribera, ARRIBADA DE LA SRA. QUARESMA posant fi i seny a la magnífica setmana d’excessos i pecats. El seguici farà el següent recorregut: Passeig de la Ribera, Bonaire, Parellades i arribarà fins al Cap de la Vila on llegirà el seu peculiar Manifest de la Verdura. A les nou de la nit, acte de CLOENDA DEL CARNAVAL, al Saló Teatre del Casino Prado. A les deu de la nit, a la Societat Recreativa el Retiro, XATONADA DE CLOENDA amb Disco Marín.

A dos quarts de deu de la nit, al Carrossòdrom, XATONADA DE CLOENDA del Grup dels Independents.

pas 6 pas 5

: Xatonada dia 16 de febrer Venda de tiquets a la copisteria El Pati (carrer Illa de Cuba, 10), fins dimarts 14 de febrer. Preu: 25 € socis ABPS / 28 € no socis. Amanitamour Cabaret Venda de tiquets a la copisteria El Pati (carrer Illa de Cuba, 10), fins dissabte 18 de febrer. Preu: 3 €. Tots els actes programats disposen de servei de bar. Preus especials per a socis i colles del Prado. Reserves per les xatonades a la secretaria de l’entitat. Venda d’entrades per l’espectacle del Carrussel i Xatonades al Casino Prado en horari d’oficina. Tots els actes programats disposen de servei de bar. Preus especials per a socis i colles del Retiro. Reserves per les Xatonades a la secretaria de l’entitat.


Un any més, en el marc de la setmana carnavalesca, torna la gran Cursa de Llits Disfressats de Sitges. Per a participar és necessari un llit amb rodes, imaginació, rapidesa, un mínim de cinc persones disfressades i, el que és més important, moltes ganes de divertir-se i passar-ho bé. El punt de trobada serà al Casino Prado Suburense al carrer Francesc Gumà, el 18 de febrer a les onze del matí, moment en que els organitzadors validaran els concursants i es lliuraran els dorsals. A les dotze del migdia la Reina del Carnaval 2012, conjuntament amb la Reina Infantil, serà l’encarregada de donar el tret de sortida. Després d'un recorregut pels principals carrers de la vila i de superar els obstacles que els participants trobaran al llarg del circuit, l’arribada tindrà lloc a la Plaça Espanya.

C

M

Y

CM

MY

CY

El participant d'honor i qui tancarà la cursa serà Sa Majestat Carnestoltes acompanyat del seu seguici. En acabar, es farà el lliurament de trofeus pel 1r, 2n i 3er classificat. També hi haurà un Premi Especial per velocitat, pel millor llit, per a la millor disfressa i pel grup més divertit.

- Cada llit comptarà amb un mínim de cinc persones. Un dels membres de l’equip haurà d’anar sobre el llit amb un coixí i equipat amb casc per motius de seguretat. - Tots els integrants de l'equip hauran d’anar disfressats.

CMY

K

- Els integrants de cada equip seran els únics que podran empènyer el llit, sense cap ajuda mecànica. - Els dorsals es lliuraran per rigorós ordre d'arribada a la inspecció i aquest serà també l'ordre de la sortida. - Els participants menors d'edat hauran de presentar una autorització dels seus pares en el moment de formalitzar la inscripció. - L'organització es reserva la possibilitat d'efectuar controls als equips per evitar dopatges i possibles compres als membres del jurat (paneres, pernils, viatges, sobres...) Les inscripcions es poden fer Oficines del Casino Prado (tel. 93 894 31 10 ) o al tel 661 83 95 06. El preu de les inscripcions serà de 15 euros per equip/llit.


Que el carrer, les places i el frec a frec amb la gent és la millor de les escoles per a una actriu o un actor, és d’una evidència aclaparadora. Però no qualsevol ull ni qualsevol cos tenen aquell enginy, l’agudesa, o aquella mena d’entranyable saviesa per destil·lar la vida que ens imbueix i extreure’ns els traços on ens hi sabrem reconèixer, on ens plaurà d’emmirallar-nos-hi i riure’ns de la nostra petita, potser insignificant, i divertidament insòlita condició. De tant en tant, però, l’atzar és generós, s’estira a fer-nos concessions i ens planta, al bell mig de l’àgora pública, persones irrepetibles que combinen l’agudesa per copsar aquests ensenyaments amb la gràcia natural i la intuïció que les revesteix del carisma i la “vis” que les entronitza a l’olimp dels personatges populars que amoroseixen i salpebren el patrimoni artístic i els referents d’una vila. Anita Julian, actriu amateur sitgetana amb totes les lletres, és i fou, sens dubte, una d’aquestes personalitats. I de ben segur que, reivindicant-la, els sitgetans reconeixerem la importància que el teatre d’aficionats ha suposat per a la cohesió social, el lleure, la cultura i la projecció exterior de la vila, per no parlar de l’incentiu de cara la professionalització teatral. És per tot aquest còctel de motius, que l’Agrupació de Balls Populars de Sitges ha inspirat en Anita Julian el seu nou cabeçut, i que el presentarà, el proper Dilluns de Carnaval i com no podria ser d’altra manera, en el context d’un espectacle de varietats de petit format: “Amanitamour cabaret”, que a banda d’homenatjar la nostra actriu, vol festejar la memòria de tantes aficionades i aficionats sitgetans a l’art de Talia. Anita Julian i Raventós va néixer a Sitges l’any 1920 i hi va morir l’any 1994. Modista de professió –va regentar, a casa seva, un taller de fins a set treballadores!- i filla de l’estanc del carrer de Sant Francesc, pujà als escenaris de la mà del gran home de teatre i il·lustre artista sitgetà Artur Carbonell: corria l’any 1941 i l’Anita, que ja de petita havia demostrat una predisposició pel gènere còmic, tenia 21 anys. I amb “Sitges 1900-1914”, que és el nom de l’espectacle de variétés amb què la nostra actriu tastà la llum dels focus, el Teatre Prado s’obria a una llarga llista de muntatges escènics setembrins que, durant els anys quaranta i cinquanta, gaudiren d’un èxit i una popularitat que fins travessaren el massís del Garraf. Compartint els camerinos i les atentes mirades des de la butaca estant, Mercè Sanabre, Anita Julian, Carme Borrell i Beatriu Àlvarez, totes elles dirigides musicalment pel també recordat Mestre Manuel Torrens confegiren, aquell gloriós 1941, el cartell de “Sitges 1900-1914”. Testimonis d’espectadors de l’època –ben àvids de felicitat, ressenyem-hoasseguren que les interpretacions còmiques de l’Anita Julian

despertaren somriures tan a dins com a fora de l’escenari. I és que la gestualitat de l’Anita era inimitable: les seves ganyotes omplien de somriures tota la sala. Julian excel·lí en un dels gèneres més en voga als cabarets, cafè-teatres i sales d’espectacles de la Barcelona republicana i el Paral·lel transgressor de la negra nit de la postguerra: el cuplet. D’entre els números còmics que més la van popularitzar hi trobem els coneguts “Polichinela”, “Mi Luís”, “Mariquita Benavente”, “Fumando espero” o, per citar-ne només uns quants, “Les Caramelles”. Però la versatilitat de l’Anita la dugué, també, a representar, l’any 1947, l’obra “Dones de la Passió”, al Teatre del Patronat, amb Emília Vergés, Mercè Sanabre i Anna Valls, entre d’altres, o a afrontar la interpretació de sarsueles junt amb la persona que, amb els anys, es convertiria en el seu marit i en pare del seu fill, l’Antoni Sardà. L’èxit que assoliren conjuntament amb obres tan celebrades com “Los gavilanes” i “La dolorosa”, els impulsà a emprendre l’aventura de representar-les, també, a Barcelona, al Teatre Paral·lel.

Anita Julian cantant el cuplet “Polichinela”


L’any 1951 i amb l’espectacle d’Artur Carbonell “Variétés 19001925”, Anita Julian, al costat de Mercè Sanabre, Maria Rosa Serra, Magda Moll i Dora Santacreu, debutà al teatre C.A.P.S.A. de Barcelona. A resultes d’aquella estrena, el prestigiós crític Sebastià Gasch deixà escrit un dels comentaris que, segurament, millor transmeten l’essència de l’actriu i, alhora, ens marquen la pauta als qui volem imaginar-la, de bell nou, als escenaris: “Anita Julián canta con todo su cuerpo, con su figura expresiva, con sus ojos, con sus brazos en perpetuo movimiento.”

C

M

Y

La modista que feia d’actriu, o l’actriu que rivetejava somriures, va llegar-nos una forma genuïna de prendre la mida a la vida: retallant la quotidianitat amb el patró de l’enginy popular, embastant cançons amb el fil de les confidències i les xafarderies de rebotiga, repuntejant el gest amb els lluentons d’una alegria que vol contaminar, créixer, il·luminar, ser compartida. La seva gràcia innata, natural, ens la fa propera al ball popular que defineix la nostra idiosincràsia, i la seva aposta per la caricatura i la pantomima ens la fa, en aquesta setmana de carnaval, propera a la dèria sitgetana d’emmascarar-nos per esdevenir, per unes hores, amos d’un teatre que s’escampa per carrers i places, que transvesteix les façanes en bambolines, i que inventa els escenaris que, de nou i amorosint la fibra del nou cabeçut de l’Agrupació, Anita Julian tornarà a trepitjar.

CM

MY

Julian recreant la mítica vedette “Mistinguett”

Bon Carnaval!

CY

CMY

K

Marisa Marsal, Marta Torrijos i Isabel Vivó. Dones de Sitges. Grup d’Estudis Sitgetans. Sitges, 2007. Roland Sierra i Farreras. L’Abans. Recull fotogràfic de Sitges (1870-1965). Efadós editorial. El Papiol, 2005. Jofre Vilà i Soler. Diversòrum sitgetà. Ajuntament de Sitges. Sitges, 1998.

Col·lecció família Sardà Duran.

Programa de mà de l’espectacle “Variété 1900-1925”, de 1951


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

! l a v a n r a C Bon


C

M

Y

MC

YM

YC

YMC

K


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

C/ ESPALTER, 16 SITGES Tel. 938 11 48 48 SERVEI A DOMICILI A SITGES I ST. PERE DE RIBES


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


Programa de Carnaval 2012  

Programa de mà del Carnaval de Sitges 2012.