__MAIN_TEXT__

Page 1

La Lleva del Biberó de Ripollet 80 anys de la Batalla de l’Ebre 1938-2018 — I Jornades de Memòria Històrica — Novembre 2018


La Regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica ha organitzat les primeres Jornades de Memòria Històrica del municipi amb la intenció d’incentivar l’estudi, la recuperació, la protecció i la difusió de la memòria local. Aquestes jornades estan emmarcades en el programa municipal Memòria=Dignitat, que es basa en els principis de les polítiques públiques de memòria: veritat, justícia i reparació, amb l’objectiu final d’evitar la repetició de qualsevol mena de vulneració dels Drets Humans. Les primeres Jornades de Memòria Històrica estan dedicades a la Lleva del Biberó de Ripollet, els joves de 17 anys cridats al front de guerra per la 2a República i que van combatre, entre d’altres fronts, a la Batalla de l’Ebre, de la qual ara es commemoren els vuitanta anys. Tot un conjunt d’actes, presentacions de llibres, xerrades sobre cinema, tallers familiars i sortides guiades a llocs molt propers però desconeguts per a la gran majoria. L’Ajuntament de Ripollet reconeixerà aquests joves cridats a la guerra i en defensa de les llibertats amb una senyalització permanent a l’espai públic, que formarà part d’un conjunt sobre llocs de memòria de la ciutat.

Presentació del llibre Els catalans als camps nazis, de Montserrat Roig A càrrec de Rosa Toran, historiadora Presenta l’acte Helena Bea, membre del Grup d’Estudis Ripolletencs Dijous 8 de novembre, a les 19 h, al CIP Molí d’en Rata — Presentació de la reedició de l’obra cabdal de Montserrat Roig Els catalans als camps nazis. El llibre és una lliçó fecunda i esperançadora sobre la lluita heroica dels deportats republicans catalans per resistir la degradació i de la barbàrie que van patir als camps nazis, amb una cinquantena de testimonis. A la presentació, a càrrec de la historiadora Rosa Toran, parlarem, entre molts altres temes, de les condicions en què la seva autora va dur a terme la redacció de l’obra i dels ripolletencs deportats: Tomás Caballero, Josep Datzira, Sotero López, Juan Montesinos i Pau Pallàs.


Visita guiada al camp d’aviació de Rosanes i al refugi antiaeri de l’estació de la Garriga Diumenge 11 de novembre, de 10 a 14 h Sortida des del CIP Molí d’en Rata — El refugi antiaeri de l’estació de la Garriga, al Vallès Oriental, és el primer refugi museïtzat de Catalunya i compta amb més de 110 metres de galeries excavades a la roca granítica l’any 1938. La recuperació del refugi permet al visitant conèixer, mitjançant plafons, elements d’àudio i audiovisuals, l’evolució del conflicte, la vida quotidiana a la rereguarda republicana i els estralls provocats pels atacs aeris franquistes. El camp d’aviació de Rosanes va ser construït a principi dels anys 30 del segle XX. Durant la Guerra Civil, la República el va ampliar i el va convertir en aeròdrom de guerra, i va arribar a tenir un paper molt important als fronts del Segre, de l’Ebre i de Barcelona. El camp conserva l’espai i les infraestructures: els refugis, la torre de control, els edificis dels comandaments, el menjador, la garita de vigilància, l’hangar i el xalet racionalista. Places limitades. Cal inscripció prèvia fins al 9 de novembre al CIP Molí d’en Rata, per telèfon al 935 946 057 o per correu electrònic a l’adreça molidenrata@ripollet.cat. Activitat gratuïta.

Xerrada: “L’exili republicà des de la perspectiva de la cinematografia” A càrrec de Marta Piñol, historiadora Presenta l’acte Laia Palos, membre del Grup d’Estudis Ripolletencs Dimarts 13 de novembre, a les 19 h, al CIP Molí d’en Rata — L’exili republicà és un tema essencial a la nostra història i el cinema ho ha sabut reflectir en diferents moments. A càrrec de la historiadora i especialista Marta Piñol veurem com s’articulaven els discursos completament oposats del règim franquista i de la dissidència sobre l’exili republicà. També analitzarem de quina manera el cinema de la democràcia s’hi ha aproximat mitjançant audiovisuals coneguts i materials d’arxiu desconeguts.


Presentació del llibre Les milícies antifeixistes de Catalunya A càrrec de l’autor, Gonzalo Berger Presenta l’acte Eduard Ballesteros, membre del Grup d’Estudis Ripolletencs Dimecres 14 de novembre, a les 19 h, al CIP Molí d’en Rata — Ens aproparem a l’Exèrcit de Catalunya, a la seva organització, la composició ideològica, el finançament, el paper dels militars, el protagonisme femení, el número d’efectius i la qualitat de les tropes implicades. A través de fonts primàries inèdites, ens endinsarem a l’evolució dels tres principals fronts de batalla –Mallorca, Madrid i l’Aragó–, l’ambient polític a la rereguarda i la relació entre els governs català i espanyol. Homenatge a la Lleva del Biberó Inauguració institucional de la senyalització històrica en homenatge a la Lleva del Biberó Diumenge 25 de novembre, a les 11 h, a la pl. de Pere Quart

Taller familiar: “El Guernica de Picasso. Un símbol de pau”. Activitat inclosa dins el cicle Juga amb la Història Diumenge 25 de novembre, a les 12 h, al CIP Molí d’en Rata — Parlarem dels següents conceptes: fets històrics, inspiració, simbologia i expressió plàstica. També ens acostarem a la creació del Guernica a través de les fotografies que va fer Dora Maar amb la finalitat de reconstruir aquest procés. Finalment, farem una lliure recreació del quadre des d’una perspectiva actual. Places limitades. Cal inscripció prèvia fins al 23 de novembre al CIP Molí d’en Rata, per telèfon al 935 946 057 o per correu electrònic a l’adreça molidenrata@ripollet.cat. Preu de l’activitat: menors de 5 anys, preu 1,50 €; a partir de 5 anys, 4 €.

Profile for Ajuntament de Ripollet

I Jornades de Memòria Històrica de Ripollet  

Homenatge a la Lleva del Biberó de Ripollet. Programa d'actes.

I Jornades de Memòria Històrica de Ripollet  

Homenatge a la Lleva del Biberó de Ripollet. Programa d'actes.

Advertisement