Vine als centres educatius de Castelldefels

Page 1

Vine als centres educatius de Castelldefels

Curs 2023 - 2024

Castelldefels, ciutat educadora

Escola inclusiva, coeducadora i de qualitat

1

EDUCACIÓ INFANTIL (Primer cicle 0-3)

EDUCACIÓ INFANTIL (Segon cicle) PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA (3-16)

PROGRAMES EDUCATIUS

PLÀNOL DE LA XARXA DE CENTRES EDUCATIUS DE CASTELLDEFELS

CENTRES PÚBLICS DE PRIMÀRIA

CENTRES PÚBLICS DE SECUNDÀRIA

CENTRES CONCERTATS DE PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA

EDUCACIÓ POSTOBLIGATÒRIA (Batxillerat i Cicles Formatius)

PROGRAMES DE FORMACIÓ I INSERCIÓ

FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA

CENTRES PRIVATS

INSTITUCIONS I SERVEIS EDUCATIUS COMPLEMENTARIS

2

Volem ser una ciutat que camina, aprèn i creix.

Un any més donem el tret de sortida al període, a les setmanes, per preinscriure els nostres infants i joves als centres educatius de la nostra ciutat. Aquesta publicació vol ser una guia útil per orientar-vos en la de tasca no sempre fàcil d’escollir centre, però tinguem la certesa que l’oferta al nostre abast és tota d’una gran riquesa i qualitat.

Entenem que la ciutat cada any rere any un esforç molt meritori i imprescindible per posar davant de tots i totes, propostes educatives de màxima qualitat que garanteixen la inclusió educativa, l’equitat i la coeducació. Castelldefels disposa d’una àmplia oferta de centres educatius que permeten estudiar a ciutadans i ciutadanes de totes les edats; una oferta, d’altra banda, en constant renovació pedagògica per adaptar-se a les noves necessitats d’un món que canvia i que ho continuarà fent al llarg de les nostres vides. Aquest és el repte. Aquest, i poder desplegar un treball en xarxa educativa que ens faci avançar i aprofundir, com a ciutat educadora que som, en la igualtat d’oportunitats i en la personalització dels aprenentatges.

Podeu tenir la certesa que la ciutat posa a l’abast de petits i grans, oportunitats educatives d’excel·lència per garantir un progrés personal i un desenvolupament col·lectiu d’èxit. Com a molts altres àmbits Castelldefels vol ser una ciutat que camina, que aprèn i que creix.

No dubteu a contactar amb els i les nostres professionals per completar la vostra informació o resoldre qualsevol dubte.

Mirant enrere, tots els cursos viscuts en aquest mandat 20192023 han estat marcats per fites sobrevingudes que han posat en escac el sistema global, i que a la vegada i de retruc ,temporals mai abans viscuts, una pandèmia que ens va confinar i que després ens va deixar serrells de mesures preventives, i també una guerra llunyana que ens va apropar a la realitat d’acollida de les persones refugiades. Però també a nivell educatiu hem tingut bones notícies com són les baixades de ràtio en les aules d’I3, que s’han anat produint al llarg d’aquests cursos: dels 25 alumnes per aula del curs 20-21, arribarem als 19 del proper curs 23-24. Això ens ha de permetre que hi hagi una millora del tractament de la diversitat amb una atenció més personalitzada de l’alumnat.

L’educació és clau per al benestar present dels nostres infants, però també per ajudar-nos a créixer com a col·lectiu humà, per garantir que les persones que el componem, puguem exercir els mateixos drets per progressar, per fer-hi aportacions i ser escoltades. En definitiva, per mantenir la porta oberta perquè cadascú de nosaltres accedeixi en igualtat d’oportunitats al dret universal de cercar la felicitat. Avui, estem més convençuts que mai que poques coses hi ha més importants que l’educació de la nostra infància: representa el nostre futur com a comunitat nacional i ciutadana.

Ben aviat s’iniciarà un nou període de preinscripció als centres educatius. En aquesta revista hi trobareu la informació necessària per guiar-vos en aquest procés que ens implica a tots i totes, perquè a Castelldefels, l’educació no té edat: des de les Cases dels Infants fins al Centre de Formació de persones adultes, passant per les escoles, instituts, PFI o el Campus.

Us recomanem que us acosteu als centres seguint tots els protocols sanitaris que exigeix el moment, que parleu amb la seva comunitat educativa, amb membres de les AFA i les AMPA o dels equips docents i directius. La seva il·lusió i el seu compromís amb la nostra infància i ciutadania són una de les claus de l’èxit del sistema educatiu de la nostra ciutat i n’hem d’estar orgullosos/es.

Des de la Regidoria d’Educació us acompanyarem en tot allò que calgui, també treballant per una educació a temps complet articulada a través del Pla Educatiu d’Entorn, les activitats extraescolars i les previstes a la Guia Educativa. El nostre objectiu és poder oferir tots els recursos al nostre abast, que ens permetin avançar cap a una ciutat educadora, inclusiva, sostenible i feminista, model de convivència i de valors cívics i democràtics.

3
Jordi Maresma i Segarra 1r tinent d’Alcaldia i regidor d’Educació

Educació infantil (Primer cicle) (0-3)

LA CASA DELS INFANTS CENTRES EDUCATIUS MUNICIPALS PER A INFANTS I FAMÍLIES

Els centres educatius municipals “La Casa dels Infants” són centres integrals que responen a un model educatiu de qualitat que fa possible que tothom pugui triar segons les seves necessitats i interessos.

SERVEIS QUE S’OFEREIXEN ALS CENTRES

œ Escola bressol (0-3 anys). S’ofereixen diversitat d’horaris i Servei d’acollida i menjador.

œ Espais familiars per a infants i famílies:

c Espai nadó:

Adreçat a mares i pares amb nadons des del naixement fins que es desplacen. És un espai per compartir experiències sobre la criança, acompanyats de professionals.

c Espai familiar:

Per a infants de 0-3 anys acompanyats pels pares o familiars. Per a què els infants puguin jugar i aprendre a relacionar-se i les famílies puguin compartir l’experiència de criança i d’educar, acompanyats de professionals.

c Espai familiar l’Escoleta:

Per a infants de 2 anys, que el curs següent aniran a I-3 acompanyats de mare i/o pare. Hi ha un espai de temps i joc compartit amb la família i un temps on els infants es queden amb les educadores.

c Espai de joc:

Per a infants de 0-3 anys. És un espai per jugar, imaginar i explorar les seves capacitats acompanyats d’una persona adulta. També hi poden assistir els germans i les germanes fins a 6 anys.

œ Altres serveis: Biblioteca sobre temes educatius i formacions obertes a totes les famílies.

PRINCIPIS EDUCATIUS DELS CENTRES MUNICIPALS

Els centres educatius per a infants de 0-3 anys donen molta importància al joc i a la vida quotidiana, perquè són situacions significatives per als infants, en les quals participen de forma activa amb altres infants i els seus educadors/es. D’aquesta manera, creixen en un ambient en el qual se senten estimats, feliços i valorats i això els possibilita progressar de manera segura en la seva autonomia. La relació amb les famílies està basada en el respecte, la confiança i la col·laboració mútua. La relació és contínua. També s’ofereixen entrevistes individualitzades.

Les escoles bressol fomenten la participació de les famílies.

Disposen d’un consell escolar format per representants de la comunitat educativa.

4

JORNADES DE PORTES OBERTES

VINE A CONÈIXER EL PROCÉS DE PREINSCRIPCIÓ:

Caldrà demanar cita prèvia.

VINE A CONÈIXER ELS CENTRES I EL PROJECTE EDUCATIU:

CAN VINADER

Dilluns 24 i dimarts 25 d’abril de 2023 de 18h a 19 h

Dissabte 22 d’abril de 2023 de 10h a 13 h.

LA MUNTANYETA

Dilluns 17 i dimecres 19 d’abril de 2023 de 18h a 19 h

Dissabte 15 d’abril de 2023 de 10h a 13 h.

GRAN VIA MAR

Dilluns 24 i dimecres 26 d’abril de 2023 de 18h a 19 h

Dissabte 22 d’abril de 2023 de 10h a 13 h.

CA N’AIMERIC

Dimarts 18 i dijous 20 d’abril de 2023 de 18h a 19 h

Dissabte 15 d’abril de 2023 de 10h a 13 h

PREINSCRIPCIÓ

COM FER LA PREINSCRIPCIÓ A l’ESCOLA BRESSOL

Aquesta s’haurà de fer telemàticament i de manera excepcional presencialment amb cita prèvia. Tota la informació estarà penjada a partir del mes d’abril al web: www.castelldefels.org/casainfants

DOCUMENTACIÓ REQUERIDA

Aquesta s’haurà de fer telemàticament i de manera excepcional presencialment amb cita prèvia. Tota la informació estarà penjada a partir del mes d’abril al web: www.castelldefels.org/casainfants

‹ Full de sol·licitud de preinscripció (disponible al web www.castelldefels.org/casainfants).

‹ Original i fotocòpia del llibre de família o altres documents de filiació.

‹ Original i fotocòpia del DNI de la persona sol·licitant o de la targeta de residència on consta el NIE en el cas de persones estrangeres.

‹ Original i fotocòpia dels criteris de baremació que es vulguin al·legar (en el cas de l’Escola Bressol).

MÉS INFORMACIÓ:

Àrea d’Educació de l’Ajuntament: Tel. 93 665 11 50 ext. 1356 i 1361 www.castelldefels.org/casainfants casainfants@castelldefels.org

5

LA CASA DELS INFANTS CAN VINADER

Rambla de Blas Infante, 10 08860 Castelldefels

Tel. 93 665 15 74

eb.canvinader@castelldefels.org

www.castelldefels.org/casainfants

‹ Escola bressol: total 6 grups

- 3 grups d’infants nascuts el 2022

- 3 grups d’infants nascuts el 2021

‹ Espais familiars per a infants i famílies

Espai nadó

Espai familiar

Espai de Joc

LA CASA DELS INFANTS LA MUNTANYETA

Carrer del Dr. Fleming, 60 08860 Castelldefels

Tel. 93 665 80 73

eb.lamuntanyeta@castelldefels.org

www.castelldefels.org/casainfants

‹ Escola bressol: total 5 grups

- 1 grup de nadons, nascuts fins al maig de 2023

- 2 grups d’infants nascuts el 2022

- 2 grups d’infants nascuts el 2021

‹ Espais familiars per a infants i famílies

Espai nadó

Espai familiar l’Escoleta

LA CASA DELS INFANTS GRANVIA MAR

Carrer Aragó, 1 bis 08860 Castelldefels

Tel. 93 664 53 77

eb.granviamar@castelldefels.org

www.castelldefels.org/casainfants

‹ Escola bressol: total 5 grups

- 1 grup de nadons, nascuts fins al maig de 2023

- 2 grups d’infants nascuts el 2022

- 2 grups d’infants nascuts el 2021

‹ Espais familiars per a infants i famílies

Espai familiar

Espai de Joc

LA CASA DELS INFANTS CA N’AIMERIC

Carrer Fondo de Ca n’Aimeric, 6 08860 Castelldefels

Tel. 93 665 43 10

eb.canaimeric@castelldefels.org

www.castelldefels.org/casinfants

‹ Escola bressol: total 6 grups

- 3 grups d’infants nascuts el 2022

- 3 grups d’infants nascuts el 2021

6
LA CASA DELS INFANTS CAN VINADER LA CASA DELS INFANTS LA MUNTANYETA LA CASA DELS INFANTS GRANVIA MAR LA CASA DELS INFANTS CA N’AIMERIC

Educació infantil (Segon cicle)

Primària i Secundària obligatòria (3 -16 anys)

SEGON CICLE D’EDUCACIÓ INFANTIL

Es considera el segon cicle (de 3 a 6 anys) l’etapa educativa posterior a l’educació infantil de 0 a 3 anys. És de caràcter gratuït i tots els centres ofereixen aules per a aquesta franja d’edat. S’organitza d’acord amb els principis d’educació inclusiva i coeducadora i fa una atenció especial a la diversitat dels infants i a la detecció i intervenció compartida de les necessitats educatives específiques. És l’etapa en què molts infants es troben convivint per primera vegada els uns amb els altres i per aquest motiu, és tan important la descoberta d’un mateix i dels altres.

EDUCACIÓ PRIMÀRIA

La finalitat de l’educació primària és facilitar a l’alumnat els aprenentatges dels àmbits lingüístic, matemàtic, coneixement del medi, artístic, educació física i educació en valors, així com l’hàbit d’estudi i treball, a fi de garantir una formació integral que contribueixi al ple desenvolupament de la seva personalitat i de preparar-los per cursar amb aprofitament l’educació secundària obligatòria.

PRINCIPIS EDUCATIUS

Es treballa :

‹ Per una escola integradora i respectuosa amb les diferències individuals.

‹ Amb projectes educatius que aposten per metodologies noves i dinàmiques participatives.

‹ Per oferir activitats obertes a l’entorn de la ciutat i es porten a terme programes organitzats per l’Ajuntament en coordinació amb els docents i amb incidència dins els currículums escolars.

EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA (ESO)

L’etapa d’educació secundària obligatòria comprèn quatre anys acadèmics, dels dotze als setze anys. La finalitat de l’educació secundària obligatòria és transmetre als alumnes els elements bàsics de la cultura, especialment en els seus aspectes científic, tecnològic i humanístic així com consolidar hàbits d’estudi i treball que afavoreixin l’aprenentatge autònom i el desenvolupament de les seves capacitats. Durant els anys que conviuen a l’educació secundària se’ls forma perquè assumeixin els seus deures i exerceixin els seus drets i se’ls prepara per a la incorporació a estudis posteriors i per a la inserció laboral.

El títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria permetrà accedir al batxillerat, a la formació professional de grau mitjà i al món laboral.

EQUIPAMENTS RECURSOS I PROJECTES PROPIS

‹ Vegeu pàgina web de cada centre

‹ Visiteu els centres a les jornades de portes obertes (per veure les dates consulteu www.castelldefels.org/portesobertes).

PREINSCRIPCIÓ

QUI HA DE FER LA PREINSCRIPCIÓ

Han de sol·licitar la preinscripció totes les famílies que vulguin que els seus fills i/o filles hagin d’iniciar l’educació infantil i l’ESO, També s’han de preinscriure tot l’alumnat que vulgui o hagi de canviar de centre o que no s’hagi matriculat el curs anterior.

SOL·LICITUD DE PREINSCRIPCIÓ

La preinscripció és el procés pel qual se sol·licita una plaça en una escola finançada amb fons públics (pública o privada concertada). Es tracta de la única via per ser admès/a a un dels centres públics i concertats.

Aquesta s’haurà de fer telemàticament i de manera excepcional presencialment amb cita prèvia al centre educatiu de primera opció.

www.preinscripcio.gencat.cat

Finalitzada la fase de preinscripció, es duen a terme les assignacions de places en funció de la puntuació obtinguda seguint els criteris establerts.

Quan el nombre de sol·licituds d’admissió és superior a l’oferta de places s’apliquen, per ordre:

c Els criteris prioritaris

c Els criteris complementaris.

Matrícula

Finalment, s’haurà de formalitzar la inscripció, dins el termini previst, on han admès al vostre fill/a.

7

Programes educatius

FORMACIÓ PER I AMB LES FAMÍLIES

ESPAI DE DEBAT EDUCATIU (EDE)

El Pla de Formació per a famílies és un espai de trobada i reflexió compartida entre les famílies, els professionals i els diferents agents educatius de la comunitat. Està adreçat a pares i mares i membres de les juntes de les AMPA-AFA de Castelldefels interessats en els temes educatius.

Els objectius del Pla són els següents:

‹ Formar i informar els pares i mares sobre tot allò relacionat amb el procés educatiu dels fills.

‹ Afavorir la participació activa dels pares i mares en els òrgans i les associacions vinculades a l’escola.

‹ Donar eines a les AMPA per a millorar el seu funcionament i enriquir el seu projecte educatiu.

‹ Facilitar l’aprenentatge i l’ús del català mitjançant activitats lúdiques i formatives.

Els tallers i les formacions que s’ofereixen en el pla comencen al setembre i es van realitzant durant tot el curs escolar. N’hi ha de temes molt diferents i per acompanyar els processos dels vostres fills i filles en les seves diferents etapes educatives.

No és necessari fer cap procés de preinscripció per participar en els tallers i formacions del Pla de Formació per a famílies però us recomanem que estigueu atents i atentes a les propostes perquè caldrà fer inscripció prèvia.

Consulta el catàleg de formacions a www.castelldefels.org/families

L’Espai de Debat Educatiu (EDE) ofereix, a professionals de l’educació i a les famílies, la possibilitat de reflexionar i debatre, conjuntament, aspectes importants de l’educació per tal de consensuar criteris d’actuació i millorar la coherència educativa. El debat parteix dels coneixements i els sabers de totes les persones que hi participen. Cadascú hi aporta el que sap i la seva experiència.

Trobareu tota la informació a la pàgina web: www.castelldefelseduca.org

Si estàs interessat participar-hi contacteu amb castelldefelseduca@gmail.com

8

PROGRAMA MUNICIPAL D’ACTIVITATS EXTRAESCOLARS

En el marc del Pla Educatiu d’Entorn les escoles públiques i concertades de primària de Castelldefels ofereixen una sèrie d’activitats extraescolars de caràcter lúdic a la tarda després de l’horari lectiu.

MART XXI

Projecte adreçat a nois i noies de 3r i 4t d’ESO que, malgrat tenir capacitats i potencial per als estudis, presenten un elevat risc d’abandonar-los. Té l’objectiu de motivar-los perquè no abandonin els estudis de manera prematura. Organitzat per la UPC en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament.

PROJECTE ESLORA.

Projecte de diversificació curricular

Projecte que aplica estratègies d’atenció a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO mitjançant una organització de continguts i matèries del currículum diferent i una metodologia específica i personalitzada. Organitzat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat i l’Ajuntament.

JOCI JOVE

Des de la Regidoria de Joventut de Castelldefels i el Kasal de Joves impulsen les activitats JOCI JOVE en el marc del Pla Educatiu d’Entorn pensades per a les persones joves de Castelldefels. Una sèrie d’activitats i tallers. www.jovesdecastelldefels.org

PROGRAMA DE SUPORT A L’ÈXIT EDUCATIU

Acció educativa, realitzada en horari extraescolar, per ajudar l’alumnat a adquirir hàbits i tècniques d’organització i d’estudi, afavorir una actitud positiva, col·laborar en l’assoliment de les competències bàsiques i promoure l’ús de la llengua catalana L’objectiu és aconseguir l’èxit educatiu de tot l’alumnat, tant de primària com de secundària.

9

XARXA DE CENTRES EDUCATIUS

CENTRES PÚBLICS D’INFANTIL I PRIMÀRIA

ANTONI GAUDÍ

Adreça: pg. dels Til·lers, 8 Telèfon: 93 664 17 51 agora.xtec.cat/ceip-agaudi-castelldefels

AMPA: ampaagaudi@gmail.com

CAN ROCA

Adreça: av. de Lluís Companys, 2-4

Telèfon: 93 664 40 01 escolacanroca.cat

AMPA: ampa.canroca@gmail.com

EDUMAR

Adreça: c. Granada, 18

Telèfon: 93 665 09 81 www.escolaedumar.org

AFA: coordafaedumar@peretarres.org

ELS PINS

Adreça: av. Habana Vieja, 12 Telèfon: 93 665 46 56 www.escolaelspins.cat

AMPA: info@ampaelspins.com

GARIGOT

Adreça: c. Aragó, 2 A Telèfon: 93 636 78 05 agora.xtec.cat/ceipgarigot

AMPA: ampaescolagarigot@gmail.com

12
ANTONI GAUDÍ CAN ROCA EDUMAR ELS PINS GARIGOT

JACINT VERDAGUER

Adreça: c. de la Muralla, 1

Telèfon: 93 665 40 52 www.jverdaguer.cat

AFA: info@afajverdaguer.cat

JOSEP GUINOVART

Adreça: c. Camí Fondo de Ca n’Aimeric, 2

Telèfon: 93 636 04 94 agora.xtec.cat/ceipjosepguinovart

AFA: afa@escolaguinovart.cat

LLUÍS VIVES

Adreça: pg. del Ferrocarril, 266

Telèfon: 93 665 63 53

escolalluisvives.cat

AFA: afa@escolalluisvives.cat

MARGALLÓ

Adreça: c. de Lola Anglada, 4

Telèfon: 93 664 35 02

escolamargallo.cat

AMPA: ampamargallo@gmail.com

TORRE BARONA

Adreça: av. Primer de Maig, 17

Telèfon: 93 665 61 99 www.escolatorrebarona.cat

AFA: afaescolatorrebarona@gmail.com

13
JACINT VERDAGUER JOSEP GUINOVART LLUÍS VIVES MARGALLÓ TORRE BARONA

CENTRES PÚBLICS DE SECUNDÀRIA

INSTITUT JOSEP LLUÍS SERT

(ESO, batxillerat i batxibac)

Adreça: Antic Camí Ral de València, 10 Tel.: 93 664 22 52 agora.xtec.cat/iessert

AMPA: ampasert@gmail.com

INSTITUT LES MARINES

(ESO, batxillerat)

Adreça: Antic Camí Ral de València, 12 Tel.: 93 665 45 50 agora.xtec.cat/ieslesmarines

AMPA: ampainslesmarinescastelldefels@gmail.com

INSTITUT MEDITERRÀNIA

(ESO, batxillerat, batxibac i cicles formatius)

Adreça: Carretera de la Sentiu, 2 Tel.: 93 664 16 91 agora.xtec.cat/ies-mediterrania-castelldefels/ AFA: hola@afamediterrania.cat

INSTITUT VALÈRIA HALINÉ

(ESO) Adscripció per cursar batxillerat als 3 instituts públics

Adreça: Camí Fondo de Ca n’Aimeric, 4 Tel.: 93 636 34 41 agora.xtec.cat/insvaleriahaline

AFA: afa@insvaleria.cat

14 ww
INSTITUT LES MARINES INSTITUT VALÈRIA HALINÉ INSTITUT JOSEP LLUÍS SERT INSTITUT MEDITERRÀNIA

CENTRES CONCERTATS D’INFANTIL, PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA

FRANGOAL

(ESO)

Adreça: c. del General Castaños, 28

Telèfon: 93 665 08 91

www.frangoal.com

AMPA: ampa.colegiofrangoal@gmail.com

LA GINESTA

(ESO, batxillerat)

Adreça: c. de la Noguera, 18

Telèfon: 93 664 31 02

www.laginesta.com

AMPA: ampa@laginesta.com

PETIT

(ESO)

MÓN – FELISA BASTIDA

Adreça: av. Diagonal, 45

Telèfon: 93 665 18 15

www.petitmon.cat

AMPA: ampa@ampapetitmon.org

SANT FERRAN

(ESO)

Adreça: Av. 301, 41

Tel. 93 665 29 93

www.santferran.cat

AMPA: ampasantferran@gmail.com

15
COL·LEGI LA GINESTA COL·LEGI SANT FERRAN COL·LEGI FRANGOAL COL·LEGI PETIT MÓN-FELISA BASTIDA

Educació Postobligatòria

Batxillerat

El batxillerat té com a finalitat proporcionar a l’alumnat formació, coneixements i habilitats que el capaciti per accedir a ensenyaments superiors. És una etapa educativa que té una durada de dos cursos i s’organitza en tres modalitats:

‹ Ciències i tecnologia

‹ Humanitats i ciències socials

‹ Arts (aquesta modalitat no s’ofereix a Castelldefels, però podeu consultar les opcions a: triaeducativa.gencat.cat)

El Batxibac

L’Institut Josep Lluís Sert i l’Institut Mediterrània ofereixen un programa que integra el temari del batxillerat espanyol amb els continguts essencials de la realitat històrica, literària, social i política de França. Els alumnes han de fer un terç de l’horari lectiu de batxillerat en francès i cursar les matèries de Llengua i literatura franceses i d’Història de França.

PREINSCRIPCIÓ

‹ Cal presentar la sol·licitud de preinscripció per accedir al batxillerat:

‹ de qualsevol modalitat en un centre diferent del que s’està cursant l’ESO,

‹ de qualsevol modalitat si s’està cursant o s’ha cursat un cicle formatiu, encara que s’imparteixi en el mateix centre on s’està matriculat, de la modalitat d’arts, i

‹ si es prové d’un institut que no imparteix el batxillerat (si es demana plaça a l’institut al qual està adscrit, la sol·licitud és preferent per ser admès o admesa a qualsevol modalitat de batxillerat, excepte la d’arts).

SOL·LICITUD DE PREINSCRIPCIÓ

1. El formulari de sol·licitud és electrònic, és a dir, s’omple i s’envia per internet. Sol·licitud de preinscripció a: preinscripcio.gencat.cat

2. Necessites tenir un certificat digital, si no tens certificat digital IdCat Mòbil o altres certificats, pots trobar com sol·licitar-lo per la pàgina web de la Generalitat. En cas de ser menor d’edat, el procés i el certificat l’ha de fer el familiar responsable.

3. Si no pots utilitzar la sol·licitud electrònica pots fer la preinscripció a través del formulari de suport informàtic. En aquest cas, caldrà imprimir i signar la sol·licitud i acompanyar-la de la documentació corresponent, per presentar-la al centre demanat en primera opció.

4. Si es vol cursar el Batxibac, s’ha de presentar la sol·licitud de doble titulació. Trobareu el model disponible al web.

5. Per saber quins són els criteris i la documentació necessària per tramitar la preinscripció i conèixer com continua el procés d’assignació, consulta al web: preinscripcio.gencat.cat

16

Cicles Formatius

Grau Mitjà i Grau Superior Centre Públic

INSTITUT MEDITERRÀNIA

Carretera de la Sentiu, 2 Telèfon: 93 664 16 91 www.ins-mediterrania.cat

La formació professional capacita les persones per arribar a exercir una professió i proporciona els coneixements i les competències professionals propis de cada sector. La modalitat de FP Dual implica pràctiques remunerades. També hi ha la possibilitat de fer pràctiques a l’estranger amb el programa Erasmus+.

S’organitza en cicles formatius de grau mitjà o de grau superior. Quan es supera un cicle formatiu de grau mitjà s’obté el títol de tècnic/a i amb la superació d’un cicle de grau superior, el de tècnic/a superior.

A Castelldefels, a l’Institut Mediterrània s’imparteixen els següents cursos de formació professional:

CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ

‹ Tècnic/a en Activitats Comercials (AC) Desenvolupar les activitats de distribució i comercialització de béns i/o serveis, i a gestionar un establiment comercial.

‹ Tècnic/a en Guia en el medi natural i de temps de lleure (GMN)

Organitzar itineraris i guiar grups per entorns naturals de muntanya baixa i mitjana, terreny nevat tipus nòrdic, cavitats de baixa dificultat, barrancs de baix risc, medi aquàtic i instal·lacions d’oci i aventura, progressant a peu, amb cordes, amb bicicleta , en embarcacions i a cavall, així com dinamitzar activitats de temps de lleure, adaptant tot això als participants, respectant el medi ambient i garantint la qualitat i la seguretat.

‹ Tècnic/a en Sistemes Microinformàtics i Xarxes (SMIX)

Instal·lar, configurar i mantenir sistemes microinformàtics, aïllats o en xarxa, així com xarxes locals en entorns de petita i mitjana empresa.

Aprenentatge pràctic basat en casos reals de l’empresa. Exàmens pràctics amb apunts.

CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR

‹ Tècnic/a superior en Agències de Viatges i Gestió d’Esdeveniments (AVGE)

Programar i organitzar viatges combinats i tota mena d’esdeveniments (congressos, convencions, fires...); administrar unitats o departaments específics d’agències de viatges

‹ Tècnic/a superior en Gestió d’Allotjaments Turístics (GAT) Organitzar, gestionar i supervisar el servei de recepció, reserves, vendes o esdeveniments en hotels o d’altres establiments turístics.

PREINSCRIPCIÓ

SOL·LICITUD DE PREINSCRIPCIÓ

1. El formulari de sol·licitud és electrònic, és a dir, s’omple i s’envia per Internet a: preinscripcio.gencat.cat

2. Necessites tenir un certificat digital, si no tens certificat digital IdCat Mòbil o altres certificats, pots trobar com sol·licitar-lo per la pàgina web de la Generalitat. En cas de ser menor d’edat, el procés i el certificat l’ha de fer el familiar responsable.

3. Si no pots utilitzar la sol·licitud electrònica pots fer la preinscripció a través del formulari de suport informàtic. En aquest cas, caldrà imprimir i signar la sol·licitud i acompanyar-la de la documentació corresponent, per presentar-la al centre demanat en primera opció.

Per saber quins són els criteris i la documentació necessària per tramitar la preinscripció i conèixer com continua el procés d’assignació, consulta el web: preinscripcio.gencat.cat

17

Programes de formació i Inserció en la modalitat de pla de transició al treball (PFI-PTT)

SERVEI LOCAL DE TRANSICIÓ

ESCOLA TREBALL (TITULARITAT MUNICIPAL)

C/ Església, 1

Tel: 671 044 497 671 045 537

www.castelldefels.org/sltet

www.facebook.com/despresdesoqcastelldefels

El PFI-PTT es un programa formatiu d’un curs acadèmic de (setembre a juny), adreçat a Joves de 16 a 21 anys sense el graduat de l’ESO, que proporciona una formació en un àmbit professional.

ESTRUCTURA

‹ La formació s’estructura:

‹ Mòduls de formació professional. Per l’assoliment de les competències professionals (inclou pràctiques a empreses) que faciliti la incorporació laboral en un sector professional.

‹ Mòduls de formació general per millorar les competències bàsiques en el món laboral i en la vida quotidiana.

‹ Orientació, tutoria i assessorament personalitzat

PERFILS PROFESSIONALS QUE OFERIM:

‹ Auxiliar d’hoteleria: cuina i serveis de restauració.

‹ Auxiliar en vendes, oficina i atenció al públic.

‹ Auxiliar en operacions i muntatges d’instal·lacions electrotècniques en edificis.

‹ Auxiliar de muntatge i manteniment d’equips informàtics

EQUIPAMENTS I RECURSOS HUMANS

‹ El servei disposa d’espais i recursos materials adequats per desenvolupar la nostra oferta educativa.

‹ Personal tècnic amb àmplia experiència en el treball de la formació i educació de joves.

SERVEI D’ORIENTACIÓ ACADÈMICA PROFESSIONAL

El Servei Local de Transició Escola Treball ofereix un Servei d’orientació i acompanyament al jovent de Castelldefels i especialment al jovent de 16 a 21 anys que no ha assolit els objectius de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i que vol continuar el seu itinerari formatiu o bé iniciar la inserció al món laboral.

Podeu consultar les activitats del SLTET al web municipal www.castelldefels.org/orientacio, on trobareu tota la informació acadèmica i professional. També trobareu un formulari per atendre les vostres consultes.

CALENDARI

El Servei Local de Transició Escola Treball està obert tot l’any de 9 a 14 h.

Per saber quins són els criteris i la documentació necessària per tramitar la preinscripció consulta el web: www.castelldefels.org/sltet

Jornada de portes obertes:

26 d’abril de 2023 a les 17.30h, grup d’hoteleria i informàtica.

27 d’abril de 2023 a les 17.30 h, grup de vendes i electricitat

18

Formació de persones adultes

CENTRE DE FORMACIÓ D’ADULTS

CASTELLDEFELS

C/ de la Muralla, s/n Telèfon: 93 664 18 84 - cfacastelldefels@xtec.cat agora.xtec.cat/cfacastelldefels

Centre públic i oficial d’adults de Castelldefels, al servei de totes les persones a partir de 18 anys que volen completar o ampliar els seus coneixements.

Els cursos són gratuït per a l’alumnat, finançats amb fons públics. L’alumnat ha de pagar el material i llibres, més una petita aportació per material comú.

Els cursos són anuals, comencem al setembre i acaben al juny, tret del graduat de secundària, la matrícula del qual és trimestral i el competic 3/actic avançat. Una part dels estudis es poden fer de manera telemàtica. No obstant, la matrícula és oberta tot l’any.

PRINCIPIS EDUCATIUS

S’ofereix a l’alumnat una atenció personalitzada que s’adapta al seu procés d’aprenentatge.

Es programen diverses activitats que tenen com a finalitat desenvolupar una educació i una formació integral, tolerant, solidària i no sexista. En els estudis de llengües és programen activitats significatives en la llengua d’estudi.

Es manté una coordinació amb les diferents institucions i serveis educatius de la nostra localitat i de l’entorn educatiu per fer del centre una escola oberta i participativa.

NIVELLS EDUCATIUS

‹ Graduat en Educació Secundària Obligatòria (GESO) presencial o distància IOC (ESO telemàtic). També es poden fer de manera combinada presencial i distància. Els cursos es poden fer de manera parcial si no es disposa de molt de temps. Hi ha mòduls del GES oberts per a cultura general. El curs pot servir per preparar-se les proves lliures. EL GES dona accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà i a batxillerat.

‹ Preparació per a la prova d’accés als cicles formatius de Grau Superior. Els alumnes amb un CFGM poden accedir a CFGS sense prova. El curs de preparació superat dona prioritat en la matrícula. Al centre s’imparteixen totes les assignatures comunes i es poden realitzar totes les específiques a distància per l’IOC. Tenir la prova d’accés a Grau Superior i els dos primers cursos de l’ESO equival a l’ESO a efectes laborals. Es recomana tenir el Graduat de secundària per fer el curs.

‹ Preparació a la prova d’accés a la universitat per a majors de 25 i de 45 anys. També dona accés a CFGS. Tenir la prova superada d’ AU+25 i l’ESO equival al batxillerat a efectes laborals i per les oposicions. Al centre s’imparteixen les matèries comunes. Els alumnes de +45 s’examinen de 3 matèries comunes, quedant exempts de les específiques i de llengua estrangera.

‹ Informàtica. S’imparteix el programa oficial d’informàtica COMPETIC/ACTIC del Departament de Treball/Educació. Nivell 0, bàsic, mitjà i avançat. Són titulacions oficials amb validesa per a oposicions. L’ACTIC avançat es pot fer de manera telemàtica amb la presentació del projecte final de manera presencial.

‹ Cursos de llengües: Es fa èmfasi en l’aspecte comunicatiu de les llengües, els continguts del Marc Europeu de Referència i de les EOIs. Els cursos disponibles al centre són: Català (A1 i A2)

Castellà per a estrangers (A1, A2 i B1)

Anglès i Francès (A1, A2.1, A2.2) Els alumnes de tercer fan una prova externa, i el tercer curs superat dona accés a 3r d’EOI sense prova de nivell.

El curs d’A1 són 105 hores de formació, 3 hores per setmana. Els nivells A2.1, A2.2 i B1 són 140 hores, 4 hores per setmana al llarg del curs.

ASPECTES DE FUNCIONAMENT

Horari: el centre està obert de dilluns a divendres i organitza les diverses activitats en franges horàries de matí, tarda i vespre.

EQUIPAMENTS I SERVEIS

4 aules classe equipades amb canons , pantalles i racó de treball informàtic

‹ Biblioteca / sala d’estudis i autoformació.

Hi ha ordinadors a disposició de l’alumnat.

‹ Aula d’informàtica.

‹ Campus virtual. Entorn virtual d’aprenentatge. Activitats de diversitat curricular.

‹ Zona ajardinada amb aparcament per a bicicletes.

19

Centres privats Universitat

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE

CATALUNYA

Campus del Baix Llobregat, cbl.upc.edu/ca

ESCOLA D’ENGINYERIA DE TELECOMUNICACIÓ I AEROESPACIAL DE CASTELLDEFELS (EETAC 1)

C/ Esteve Terradas 7, Edifici C-4 (Parc Mediterrani de la Tecnologia)(Barri Zona Universitària)

Telèfon: 93 413 70 00 eetac.upc.edu

ESCOLA D’ENGINYERIA AGROALIMENTARIA I DE BIOSISTEMES DE BARCELONA (EEABB)

C/ Esteve Terradas, 8, Edifici D-4 (Parc Mediterrani de la Tecnologia)(Barri Zona Universitària)

Telèfon: 93 552 10 00 www.esab.upc.edu

ESCOLES BRESSOL

EL NIU DELS SOMNIS

C/ Antonio Machado, 18-20, bxs., int. Telèfon: 93 664 00 53 www.guarderiacastelldefels.com

IL·LUSIONS

Av. 308, 57 Telèfon: 93 664 31 12 il-lusions.info/es

PESSIGOLLES

C/ d’Antonio Machado, 35, baixos Telèfon: 93 664 91 12 www.pessigolles.es

L’OLIVERA

C/ Tres, 20 Telèfon: 93 665 21 78 olivera.es

ELS ANGELOTS

C/ d’Arcadi Balaguer, 58 Telèfon: 93 664 92 79 www.guarderiasencastelldefels.es

LA LLAR DELS PETITONS

C/ de la Llibertat, 30, baixos Telèfon: 93 665 24 34 www.lallardelspetitons.cat

INFANTIL, PRIMÀRIA, SECUNDÀRIA I BATXILLERAT

THE BRITISH SCHOOL OF BARCELONA

C/ de la Ginesta, 26 Telèfon: 93 665 15 84

www.britishschoolbarcelona.com

CICLES FORMATIUS

FUTBOL LAB

Telèfon: 93 438 60 00

www.futbollab.com

info@futbollab.com Ensenyaments esportius. Grau mitjà i superior.

20

Institucions i serveis educatius complementaris

INSTITUCIONS

Ajuntament de Castelldefels Regidoria d’Educació

Servei Local d’Escolarització i d’Orientació Educativa a la Ciutadania

Pl. Església, 1 - Telèfon 93 665 11 50 www.castelldefels.org/educacio educacio@castelldefels.org

Generalitat de Catalunya Departament d’Educació

Delegació Territorial Baix Llobregat

C/ Laureà Miró, 328 - 330Sant Feliu de Llobregat Informació General.

Telèfon 93 685 94 50

Inspecció d’Educació.

Telèfon 93 685 94 61 educacio.gencat.cat

Servei Educatiu de Castelldefels Departament d’Educació de la Generalitat

C. Dr. Trueta, 66 interior.

Telèfon 93 665 01 93 a8870305@xtec.cat serveiseducatius.xtec.cat/castelldefels

Centre de Recursos Pedagògics (CRP)

Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP)

Equip de suport i assessorament en Llengua, Interculturalitat i Cohesió social (ELIC)

Centre de Recursos Educatius per a Deficients Auditius (CREDA)

SERVEIS COMPLEMENTARIS

CSMIJ Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (Fundació Orienta)

C/ València, 4-8 - Telèfon 93 634 25 22

CDIAP Centre de Desenvolupament Infantil i d’Atenció Precoç (DELTA)

C/ Giralda, 6 - Telèfon 93 634 21 11

Serveis Socials: Equip bàsic d’atenció social primària i equip d’atenció a la dependència

C/ Tomàs Edison, 13 - Telèfon 93 546 10 83

Centre de mediació i convivència ciutadana

C/ Giralda 6, Telèfon 93 634 21 11

Àrea de polítiques d’igualtat i Centre d’informació i recursos a les dones (CIRD)

C/ Església, 117 baixos –Telèfon 936 651 150 (ext. 504) i 667 871 709

Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado

C/ Bisbe Urquinaona, 19-21 - Telèfon 93 636 96 97

Servei Local de Català Castelldefels

Centre Cívic Canyars

C/ de l’Església, 117- Telèfon 93 664 42 11

Secció d’Esports

C/ Castanyer, 1- Telèfon 93 664 10 54

Kasal de Joves i Punt d’Informació Juvenil de Castelldefels

Pl. de Joan XXIII, s/n (Centre Frederic Mompou)

Telèfon 93 665 79 50

La Guaita, Centre de Suport a l’Economia de Castelldefels

Carretera de la Sentiu, 1, Telèfon. 93 635 25 75

ASSIR Servei d’Atenció Sexual i Reproductiva per als joves

ABS El Castell - Castelldefels

C/ del Dr. Marañón, s/n - Telèfon 93 636 66 60 Federació Coordinadora de les AMPA de Castelldefels

Adreça electrònica: coordinadora.castelldefels@gmail.com

21
22 ORIENTACIÓ ACADÈMICA PROFESSIONAL www.castelldefels.org/orientacio www.castelldefels.org/preinscripcio 4 EDUCACIÓ DE QUALITAT Pla Educatiu d’Entorn Castelldefels Castelldefels Ciutat Educadora