Page 1

Alella

disseny/conception graphique: Insolit Disseny

fotografies/photographies: Conxi Duro (CD) i Ernest Brugué (EB)

talent i vinyes

MÉS INFORMACIÓ: Ajuntament d’Alella Plaça de l’Ajuntament, 1 935 552 339 ajalella@alella.cat www.alella.cat

POUR TOUT RENSEIGNEMENT : Mairie d’Alella Plaça de l’Ajuntament, 1. Alella (+34) 935 552 339 ajalella@alella.cat www.alella.cat

Un lloc on perdres

i degustar la vida d’un poble

Un lloc on perdres i degustar la vida d’un poble


Alella Alella és talent perquè la seva gent es caracteritza per la creativitat, el coneixement, el tarannà emprenedor i la capacitat de treball. Són homes i dones que destaquen pel seu talent en allò que fan, la qual cosa ens dóna un potencial sense límits com a comunitat. Alella és vinyes perquè el seu paisatge urbà conviu amb els camps de ceps, perquè als seus carrers s’ensuma la cultura del vi. El resultat és una imatge peculiar, gens usual, de trama urbana envoltada per un parc natural i un mar de vinyes. La presència del vi a Alella es remunta com a mínim a l’època romana i ha perdurat fins avui. Els seus vins són degustats i apreciats a tot el món. Alella ofereix, a tan sols 15 quilòmetres de Barcelona, tranquil·litat, repòs, bona cuina, un paisatge agradable i vins amb distinció. Vine i gaudeix-la!

Alella Alella est synonyme de talent, un talent dû à la créativité, au savoir-faire, à l’esprit entreprenant et à la capacité de travail de ses habitants : des femmes et des hommes qui mettent tout leur talent dans ce qu’ils font et qui, à eux tous, forment une communauté au potentiel illimité. Alella est synonyme de vignes. On y décèle une authentique symbiose entre la ville et le vignoble, et l’attachement à la culture du vin s’y hume jusque dans les moindres ruelles. Cette étroite communion entre la ville et son environnement se reflète dans le paysage, d’une originalité et d’un charme peu communs : une trame urbaine entourée d’un parc naturel en grande partie composé d’une véritable mer de vignes. La présence du vin à Alella remonte, au minimum, à l’époque romaine et s’est poursuivie sans interruption jusqu’à nos jours. Les vins d’Alella sont connus et appréciés dans le monde entier. À 15 kilomètres seulement de Barcelone, Alella offre calme et détente, une excellente cuisine, un paysage agréable et des vins empreints de noblesse. Venez le vérifier par vous-même !

EB


EB

EB

Llocs d’inter s:

Qu visitar? RUTA PAISATGÍSTICA DE LA VALL DE RIALS Un passeig entre vinyes i elements d’arquitectura rural MIRADORS Mirador del Bosquet i mirador dels Nou Pins LES FONTS Fonts entre camins antics i vegetació autòctona PASSEIG PER L’ALELLA MODERNISTA La presència de Gaudí i la influència del Modernisme PARC DE LA SERRALADA LITORAL Rutes a peu pel Parc PUNT CAT Centre d’Acollida Turística al costat del jaciment arqueològic de Vallmora (Teià). El centre, en el qual col·laboren tres ajuntaments, explica la romanització de Catalunya i la presència del vi a la regió.

Visites guiades: Les masies d’Alella • Passeig per l’Alella modernista • Ruta paisatgística de la vall de Rials

ESGLÉSIA DE SANT FELIU És una de les més antigues del Maresme. Apareix documentada per primera vegada l’any 993. La seva construcció evidencia el pas del temps i la convivència d’estils diferents. El cos central és de factura romànica i en ell destaquen arcs llombards. L’ampliació realitzada el 1454 ha deixat empremtes gòtiques i les reformes posteriors una façana renaixentista. El campanar ostenta tres campanes foses a Lima el 1772. CAN LLEONART D’origen medieval, va ser al segle XVII quan va adquirir el nom que conserva avui dia. Un segle més tard va dotar-se de la peculiar façana de cornisa ondulada i esgrafiats barrocs. Des de 1985 és propietat municipal i funciona com un actiu centre cultural. El seu interior va ser remodelat i reconvertit en equipament públic. És un dels edificis més emblemàtics del poble i exerceix com a porta d’entrada al nucli urbà pel sud. CAN MAGAROLA Es tracta d’una de les masies més antigues d’Alella, doncs està documentada des de l’any 1359. Aleshores era coneguda com a mas Oller, però a partir de 1625, quan la va adquirir Pere Magarola, bisbe d’Elna, Vic i Lleida, va adoptar el nom que conserva actualment. És interessant per la seva arquitectura, per les vistes que ofereix i perquè ha conservat gairebé intactes elements d’època com la cuina o el celler. CAN MANYÉ Can Manyé és la reconversió d’una fàbrica tèxtil construïda l’any 1894 a la riera Coma Fosca i al bell mig del centre històric. Recuperada com a equipament municipal, avui dia és un espai cultural públic dedicat a la creació, producció i difusió de l’art, la cultura i el pensament contemporani. L’AJUNTAMENT El 1590 els síndics electes van comprar aquest solar per edificar la Casa del Comú. La dovella que es conserva a la portada principal data del 1591 i presenta la particularitat de mostrar l’ala, símbol d’Alella, en posició invertida respecte de les posteriors interpretacions. Un misteri encara per resoldre.

EB

EB

EB


EB

EB

A ne pas manquer

Que voir ? RANDONNÉE DANS LA VALLÉE DE RIALS Une promenade au milieu des vignes et d’ouvrages d’architecture rurale. BEAUX POINTS DE VUE Belvédère d’El Bosquet et belvédère d’Els Nou Pins. LES SOURCES Sources jaillissant au bord de vieux chemins anciens et en pleine végétation. PROMENADE DANS L’ALELLA MODERNISTE La présence de Gaudí et la force de l’Art nouveau catalan. LE PARC NATUREL DE LA SERRALADA LITORAL Randonnées pédestres dans le parc. PUNT CAT Centre d’accueil touristique à côté du site archéologique de Vallmora (Teià). Ce centre, mis en place par trois communes, porte sur la romanisation de la Catalogne et sur l’activité vinicole dans la région.

Visites guidées Les mas d’Alella • Promenade dans l’Alella moderniste • Randonnée dans la vallée de Rials

ÉGLISE SANT FELIU Attestée pour la première fois en 993, c’est l’une des plus anciennes églises du Maresme. La coexistence de styles différents y témoigne du passage du temps. Le corps central est de facture romane et présente des arcatures lombardes. L’agrandissement réalisé en 1454 a laissé des traces gothiques, tandis que la façade Renaissance est due à des travaux ultérieurs. Le clocher présente trois cloches fondues à Lima (Pérou) en 1772. CAN LLEONART Construit au Moyen Âge, ce bâtiment prit le nom qu’il a aujourd’hui au XVIIe siècle. Un siècle plus tard, sa façade était refaite, couronnée d’une singulière corniche ondulante et décorée de sgraffites baroques. En 1985, il est devenu la propriété de la commune, qui en a rénové l’intérieur pour y aménager un centre culturel qui accueille aujourd’hui de nombreuses activités. Cette maison, peut-être la plus emblématique d’Alella, est la porte d’entrée de la ville côté sud. CAN MAGAROLA Ce mas, attesté dès 1359, est l’un des plus anciens d’Alella. Appelé dans un premier temps Mas Oller, il prit son nom actuel en 1625, année où il fut racheté par Pere Magarola, évêque d’Elne, de Vic et de Lleida. Il présente une architecture intéressante et a conservé pratiquement en l’état des éléments d’origine, tels que la cuisine et la cave. L’on y jouit de superbes vues sur la campagne environnante. CAN MANYÉ Can Manyé est une ancienne usine textile, construite en 1894 au bord de la Riera Coma Fosca, en plein cœur du centre historique. La commune l’a reconvertie en un espace culturel public de création, de production et de diffusion autour de l’art, de la culture et de la pensée d’aujourd’hui. L’HÔTEL DE VILLE En 1590, les élus municipaux choisirent cet emplacement pour y construire l’hôtel de ville. La clé de voûte qui surmonte le grand portail date de 1591 et possède la particularité de montrer l’aile, symbole d’Alella, en position inversée par rapport à toutes les représentations que l’on a pu voir depuis. On ignore la raison de cette étrangeté.

CD

EB


CD

CD

CD

CD

CD

CD

Qu fer?

Que faire ?

GENER

Cavalcada de Reis

JANVIER

Cavalcade des Rois mages

FEBRER

Carnestoltes Cicle de jazz i blues

FÉVRIER

Carnaval Concerts de jazz et blues

ABRIL

Sant Jordi

AVRIL

Fête de la Sant Jordi

MAIG

Espais de poesia Cicle de músiques del món

MAI

Espaces de poésie Concerts de musiques du monde

JUNY

Aplec de l’arròs Festa del joc i de l’esport Jornades de la gent gran Sant Joan

JUIN

Grand concours de paellas Fête du jeu et du sport Journées des personnes âgées Fête de la Saint-Jean

JULIOL

Festival d’estiu Juliols de la UB Alella fa estiu

JUILLET

AGOST

Festa Major de Sant Feliu

Festival d’été Université d’été "Els Juliols de la UB" Alella fête l’été

AOÛT

Fête patronale de la Sant Feliu

SETEMBRE

Festa de la Verema

SEPTEMBRE Fête des vendanges

OCTUBRE

Correllengua Jornades Ferrer i Guàrdia d'Innovació Educativa

OCTOBRE

CD

EB

NOVEMBRE Jornades gastronòmiques del raïm i vi DO Alella Cicle de música clàssica Vídeo jove DESEMBRE

Fira de Nadal

NOVEMBRE Journées gastronomiques du raisin et du vin AOC Alella Festival de musique classique Concours de vidéos réalisées par des jeunes DÉCEMBRE

CD

CD

CD

Correllengua [fête de la langue et de la culture catalanes] Colloque Ferrer i Guàrdia sur l’innovation dans l’éducation

Foire de Noël


EB

La DO Alella

L’AOC Alella

La Denominació d’Origen Alella és una de les més petites però més antigues de la Península. Està conformada per sis cellers: Alella Vinícola-Can Jonc (Alella), Alta Alella (Tiana), Joaquim Batlle (Tiana), Parxet (Tiana), Roura (Alella) i Serralada de Marina (Martorelles). Les vinyes amb les quals s’elaboren els seus vins estan escampades per 18 municipis de les comarques del Maresme i del Vallès Oriental.

L’appellation d’origine contrôlée Alella couvre un tout petit terroir, tout en étant l’une des plus anciennes de la péninsule Ibérique. Six crus la composent : Alella Vinícola-Can Jonc (Alella), Alta Alella (Tiana), Joaquim Batlle (Tiana), Parxet (Tiana), Roura (Alella) et Serralada de Marina (Martorelles). Leurs vignes sont réparties sur 18 communes des cantons du Maresme et du Vallès Oriental.

Tot i que són més coneguts els vins blancs, elaborats especialment amb pansa blanca, una varietat autòctona, els negres cada vegada agafen més protagonisme.

Les vins AOC Alella les plus connus sont les vins blancs, issus principalement du cépage autochtone pansa blanca, mais les rouges occupent une place grandissante.

Per a més informació: Consell Regulador DO Alella Avda. Sant Mateu, 2 (Alella) 935 559 153

Pour plus de renseignements : Consell Regulador DO Alella Avinguda de Sant Mateu, 2. Alella (+34) 935 559 153

Profile for Ajuntament Alella

Alella talent i vinyes CAT FR  

fulletó turístic del municipi

Alella talent i vinyes CAT FR  

fulletó turístic del municipi

Advertisement