Page 1

Juny2017// 346

CornellĂ , ciutat activa i dinĂ mica


346

JUNY 2017

04. Ciutat Endreçar la ciutat a l’estiu L’Ajuntament realitza obres de millora i petites reparacions a la ciutat durant l’època de vacances escolars per conservar la bona imatge i la qualitat de la ciutat.

06. Innovació Augmenta un 11% el nombre de citilabers Citilab es consolida com a motor d’una nova societat del coneixement inclusiva i cohesionada, promotor de la innovació tecnològica i social i generador de coneixements i noves oportunitats en xarxa.

10. Societat 370 infants en situació més vulnerable gaudiran dels casals socials Un any més, l’Ajuntament, amb la implicació de les entitats socials de la ciutat, cobreix les necessitats socioeducatives i alimentàries dels menors en risc d’exclusió social. Edita: Gabinet de Premsa i Comunicació Fotografies: Guillem Urbà Imprimeix: Grinver Arts Gràfiques Distribueix: Igualssom SRL http://www.cornella.cat/ca/cornellaInforma.asp

12. Societat Més educadors cívics als carrers Fan intervencions a les places i els parcs de la ciutat per informar i fer pedagogia quan detecten comportaments que vulneren les ordenances de civisme i de neteja.

15. Cultura Nits d’Estiu per tota la ciutat D’aquesta revista se n’editen 37.000 exemplars i es distribueixen gratuïtament per tots els habitatges de la ciutat. Si algú no la rep per la circumstància que sigui, preguem que ho indiqui al Gabinet de Premsa. Tel.: 93 377 02 12 Correu: premsa@aj-cornella.cat

Enguany el programa amplia el nombre d’espais i d’activitats, amb més propostes musicals, teatrals, tallers i espectacles gratuïts, gràcies a l’aportació de col·lectius de Cornellà.

17. Educació Deu anys d’Universitat d’Estiu de les Dones Nova edició i gala d’aniversari per commemorar l’esforç i el camí recorregut en la seva aposta per una formació alternativa en matèria d’igualtat de gènere.


“L’element veritablement important en la construcció d’aquest model de ciutat són les persones.”

Un estiu amb igualtat

d’oportunitats per a tothom H H em encetat un altre estiu que ja s’entreveu que serà calorós, i el bon temps ens convida a sortir als carrers per gaudir de les nostres festes populars, de les activitats a l’aire lliure, de les piscines, dels parcs i de l’àmplia oferta cultural de la ciutat. Però, entremig, també haurem de conviure amb algunes obres a l’espai públic i als equipaments municipals ara que fan vacances els escolars, per tant aprofito per demanar-vos paciència i comprensió per les molèsties que aquestes intervencions us puguin causar. Tot el que ara fem a la ciutat ens reverteix, com el projecte que tenim en marxa, Cornellà Natura, que ens permetrà millorar en qualitat de vida, guanyar més carrers de passeig per a vianants, restringir el trànsit de vehicles, ampliar els carrils bici i recuperar espais per a ús ciutadà.

emos comenzado otro verano que ya se entrevé que será caluroso, y el buen tiempo nos invita a salir a las calles para disfrutar de nuestras fiestas populares, de las actividades al aire libre, de las piscinas, de los parques y de la amplia oferta cultural de la ciudad. Pero, entremedias, también tendremos que convivir con algunas obras en el espacio público y en los equipamientos municipales ahora que hacen vacaciones los escolares, por lo tanto aprovecho para pediros paciencia y comprensión por las molestias que estas intervenciones os puedan causar. Todo lo que ahora hacemos en la ciudad nos revierte, como el proyecto que tenemos en marcha, Cornellà Natura, que nos permitirá mejorar en calidad de vida, ganar más calles de paseo para peatones, restringir el tráfico de vehículos, ampliar los carriles bici y recuperar espacios para uso ciudadano.

L’element veritablement important en la construcció d’aquest model de ciutat són les persones. Això implica més esforços per corregir les desigualtats i aconseguir una societat més justa i equitativa, així com donar suport a la tasca que fan les entitats amb accions com les Jornades de la Dignitat o els casals socials d’estiu per protegir les famílies i els infants més vulnerables. Vol dir, també, promoure la implicació i solidaritat a tots els àmbits de la vida quotidiana, perquè tothom ha de tenir les mateixes oportunitats a la nostra societat. Aquests dies que ens trobarem compartint aficions i interessos comuns, el civisme i el respecte són la clau. Ens trobarem a les Nits d’Estiu, a la Fira de la Solidaritat i a la Trobada d’Entitats, al Can Mercader Festival i a les activitats de biblioteques, patrimoni i medi ambient… al capdavall, tenim molt bones raons per passar un bon estiu a Cornellà.

El elemento verdaderamente importante en la construcción de este modelo de ciudad son las personas. Esto implica más esfuerzos para corregir las desigualdades y conseguir una sociedad más justa y equitativa, así como apoyar la labor que hacen las entidades con acciones como las Jornadas de la Dignidad o los casales sociales de verano para proteger a las familias y a los niños más vulnerables. Quiere decir, también, promover la implicación y solidaridad en todos los ámbitos de la vida cotidiana, porque todo el mundo tiene que tener las mismas oportunidades en nuestra sociedad. Estos días que nos encontraremos compartiendo aficiones e intereses comunes, el civismo y el respeto son la clave. Nos encontraremos en las Nits d’Estiu, en la Fira de la Solidaritat y en la Trobada d’Entitats, en el Can Mercader Festival y en las actividades de bibliotecas, patrimonio y medio ambiente… al fin y al cabo, tenemos muy buenas razones para pasar un buen verano en Cornellà.

L’alcalde Antonio Balmón


Ciutat

En verano, Cornellà E

mejora los equipamientos

l Ayuntamiento de Cornellà aprovecha el periodo veraniego, ahora que muchos vecinos y vecinas están de vacaciones y el curso escolar ha finalizado, para realizar obras en la ciudad con las mínimas molestias posibles para la ciudadanía. Los trabajos de mejora que han empezado o están a punto de hacerlo contemplan la reforma de la piscina Can Millars, la construcción de una sala polivalente en la escuela L’Areny, un nuevo skatepark

y la rehabilitación del colector IV. Hay que sumar otras obras habituales en estas fechas, el mantenimiento de las escuelas públicas como el asilamiento acústico de la escuela Torre de la Miranda (115.000 euros) o algunas pequeñas actuaciones en el espacio público dentro del proyecto “Renovem els barris” impulsado recientemente por el Consistorio para garantizar la conservación y el buen estado de la ciudad.

Obras en equipamientos Can Millars más moderna y accesible

La piscina municipal de Can Millars

empieza el 1 de julio las obras para renovar sus instalaciones y modernizar uno de los equipamientos deportivos más antiguos de la ciudad. Actualmente cuenta con más de 4.500 usuarios y se hace necesaria la ampliación de los vestuarios para acoger el volumen de abonados, los cursos de escolares y el Club de Natación. Además, se mejorará la piscina pequeña y se construirá un nuevo vaso de agua. De esta manera, Can Millars dispondrá de una piscina grande para la práctica de la natación, y dos pequeñas,

4] cornellàinforma

una de relax y otra para actividades dirigidas como aquagym. También se reformará la pasarela donde se ubica el público, y, en cuanto al exterior, se modificará la entrada principal y se accederá al equipamiento desde la primera planta donde actualmente está la terraza, de forma que se eliminarán las escaleras y se nivelará el terreno para crear una plaza ajardinada. La piscina permanecerá cerrada desde el 30 de junio hasta principios de noviembre. Os podéis informar en el teléfono 93 474 29 37.

El presupuesto de este año presenta un incremento de la partida destinada a mantenimiento y servicios del 2,3% respecto al de 2016 (un total de 25.476.294 euros), con el objetivo de adecuarla a las necesidades de la ciudad. Principalmente dedicada a la conservación del espacio público, de las zonas verdes y de la limpieza de calles, recogida de basura, y a las reparaciones habituales de equipamientos municipales.


Juny17

Obras en la calle Nuevo skatepark en la calle Sevilla

C

ornellà estrenará nuevo skatepark con estructuras para la práctica del patinaje, el skateboard y la bicicleta acrobática en la calle Sevilla, tocando a la parte posterior de la estación de Renfe. Contará con 600 metros cuadrados y varios elementos característicos de estos equipamientos como una duna completa, media duna, pirámide grande y pequeña, etc. La rampa de más altura llegará a los 2,70 metros. El perímetro de la instalación estará cerrado y se colocarán, también, columnas de luz LED y una fuente. Las obras tienen un coste de adjudicación de 126.827,36 euros y un plazo de tres meses.

Reforma del colector IV

Renovamos el barrio Sant Ildefons

El Ayuntamiento ha iniciado las obras

El barrio Sant Ildefons ha

de reforma del colector IV que discurre a lo largo de las calles del Padre Marchena, Cornellà Modern y de la Travessera, entre carretera d’Esplugues y la calle de Mossèn Andreu. Se trata de un colector que sirve de rebosadero de la red de alcantarillado de la calle Mossèn Andreu, además de recoger las aguas residuales y pluviales de las calles Cornellà Modern y de la Travessera. La primera fase contemplada en el capítulo de inversiones supone un gasto de 739.000 euros. Las reparaciones consistirán en reforzar el interior para la mejora de la gestión de las aguas residuales.

empezado a renovar sus plazas y calles progresivamente, puesto que es una de las zonas de Cornellà con más densidad de población y superficie. Las brigadas exprés actúan haciendo pequeñas reparaciones, pintando mobiliario, mejorando barandillas, replantando parterres, colocando nuevas papeleras, etc. y continuarán por todos los barrios para intentar mantener en buenas condiciones nuestros espacios comunes.

Un gimnasio para la escuela L’Areny

E

l centro de educación primaria L’Areny empezará a finales de junio las obras de ampliación del edificio existente con un nuevo módulo, que hará la función de gimnasio y sala polivalente para potenciar actividades deportivas y culturales en la escuela, tal y como estaba contemplado en el plan de inversiones de los presupuestos del 2017 con una partida de 650.000 euros. Éste se edificará en el patio principal de la escuela (el cual limita con las viviendas vecinas por el acceso del paseo Ferrocarrils Catalans), manteniendo la funcionalidad de la pista de baloncesto existente y aprovechando el espacio

que no se usa en la actualidad. El nuevo gimnasio contará con vestuarios para llevar a cabo las actividades de educación física de la escuela, permitir la práctica de mini básquet y ocasionalmente acoger la celebración de actos lúdicos y culturales. De este modo mejorará las condiciones de la práctica deportiva de los alumnos del centro, que hasta ahora no disponían de un pabellón cubierto y tenían que realizar esta actividad al aire libre o en espacios no definidos para tal actividad. Las obras tendrán una duración aproximada de siete meses.

cornellàinforma [5


Innovació

Citilab, motor d’una societat del coneixement inclusiva i cohesionada Citilab arriba a la xifra de 8.688 citilabers, un 11% més respecte l’any anterior. L’any 2016 va sumar 869 noves afiliacions

B

ona part de l’augment de socis del Citilab s’explica per la posada en marxa, a finals de 2015, de l’aula d’estudi oberta les 24 hores, els 365 dies de l’any, i per la nova oferta del cicle formatiu de grau superior en Realitat Virtual de la Fundació Obicex. El 44,53% dels nous afiliats són de Cornellà i el 55,47% d’altres municipis, fins a 50 de diferents de la província de Barcelona. L’evolució del nombre de citilabers el consoliden com a motor d’una nova societat del coneixement inclusiva i cohesionada, promotor de la innovació tecnològica i social, generador de coneixements i noves oportunitats en xarxa.

Vols fer-te citilaber? Vine i fes-te soci, per 3 euros l’any. Citilab Plaça de Can Suris, s/n. 93 551 06 60 www.citilab.eu

6] cornellàinforma

Cornellà té al Citilab un laboratori ciutadà per experimentar amb les noves tecnologies, obert a tothom i amb qualsevol nivell de coneixement. És un model d’innovació col·laborativa, però a més pretén ser un espai de reflexió, de debat i divulgació. El passat mes de gener es va signar un acord entre l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’empresa tecnològica IBM i el Citilab per a impulsar la digitalització de les ciutats. Un altre exemple va ser la celebració de la Setmana de la Co-innovació, un aparador per donar visibilitat a totes aquelles accions innovadores que es duen a terme al territori. Citilab és també un referent d’innovació ciutadana a Europa, ja que manté la participació en quatre projectes Europeus: Pelars, Jam Today, Mind The Gap i Divercities.

Suport a l’educació

Des de Citilab s’ofereix suport als centres i al professorat (Edulab, Edutec, Scratch, Tecnocampus…), perquè treballin el seu currículum i continguts sobre programació, robòtica i disseny 3D, per relacionar-se amb la tecnologia i per desenvolupar un pensament crític i creatiu. Una altra aposta són els Clubs, un nou espai de creativitat i d’innovació on es fomenta l’autoaprenentatge, l’intercanvi de coneixement, la col·laboració i el treball per projectes. Durant el 2016 hi han participat de manera regular entre 15 i 30 persones, com ara l’Institut de Cornellà, que ha portat dos grups per desenvolupar el seu projecte en el marc dels clubs.

Espai per a emprenedors

Citilab facilita a emprenedors, autònoms i empreses més de 1.500 m2 d’espais en condicions avantatjoses, a través del Labworking, el Centre d’Empreses de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (CETIC) i altres espais auxiliars, com les illes de reunió i el Showroom. Per millorar les oportunitats d’ocupació de les persones s’ofereixen tallers i sessions en diverses temàtiques: Facility Management, Drons, IoT, realitat virtual i augmentada, 3D, audiovisuals, desenvolupament web, eficiència energètica, etc. Durant el mes de juny, l’OpenDataLab ha programat mòduls que es poden cursar per separat o que conjuntament conformen el certificat avançat de Business Open Data.


Juny17

Ús responsable de les TIC

Aula d’estudi 24 h Un miler d’usuaris han fet 4.168 usos i han dedicat un total de 14.034 hores d’estudi, amb una mitjana de 3 hores i 22 minuts d’estudi per cada ús. Les aules d’estudi, obertes les 24 hores, ofereixen un espai de silenci ideal per a l’estudi nocturn, però cada cop més joves en fan ús de dia. Els usos augmenten els mesos de maig-juny i novembre-desembre, coincidint amb les èpoques d’exàmens. Quasi la meitat dels estudiants tenen entre 18 i 24 anys, el 47,95%.

El programa Tecnoatenció funciona des del 2014 amb la missió de promoure l’ús responsable de les noves tecnologies, alhora que facilita l’assessorament a les famílies i als centres educatius sobre les addiccions a les TIC o problemes associats que puguin sorgir (dependències, ciberbullying, sexting, grooming…). Durant aquest temps han fet ús del programa 1.516 alumnes i 219 pares, mares i professorat. Les xerrades ajuden a prendre consciència de la dimensió i l’impacte de les TIC a la vida quotidiana, on s’està experimentant un canvi en les relacions socials. Podeu contactar amb el servei a través del telèfon 656 97 23 38 i el mail tecnoatencio@e-citilab.eu.

Citilabers

Evolució del nombre de socis del Citilab

8.688 2016 2014

2010 1.250 2007

Els projectes dels sèniors Seniorlab és una iniciativa que posa en valor el coneixement de la gent gran i fomenta l’envelliment actiu i que ha donat com a resultat una de les comunitats més fidels. Seniorlab aspira a minimitzar la fractura social i promoure la inclusió dels sèniors en la nova Societat del Coneixement, a través dels seus projectes personals o en grup, i amb eines tecnològiques com a forma d’aprenentatge.

Un robot artista al Tecnoestiu Del 26 de juny i fins al 26 de juliol, els esplais, casals d’estiu, famílies o grups que vulguin divertir-se i aprendre amb la tecnologia poden participar al Tecnoestiu i passar un dia ple d’activitats tecnològiques dirigides. Enguany aprendreu a construir un robot pintor, que serà programat amb Snap4Arduino i que després s’utilitzarà per dibuixar i pintar. També hi trobareu l’Inventa TV, l’activitat audiovisual als platós del Citilab per gaudir de les càmeres, els focus, els micròfons i el croma i enregistrar l’experiència. Informeu-vos al mail inscripcions@e-citilab.eu o trucant al tel. 93 551 06 60.

cornellàinforma [7


Societat

La Cuota Cero favorece la creación de 18 empresas en Cornellà

E

l Ayuntamiento de Cornellà fomenta acciones encaminadas a potenciar el talento emprendedor que pueda revertir en la ciudad dando lugar a nuevas iniciativas económicas, como es el caso de la ‘Cuota cero’, en funcionamiento desde el mes de marzo de 2014. En 2016 se otorgaron ayudas a 18 emprendedores por un total de 18.482,93 euros para abrir nuevos negocios.

Toda persona de cualquier edad que haya iniciado o quiera iniciar su actividad durante 2017, así como durante el último trimestre de 2016, puede solicitar la Cuota Cero. Los requisitos para solicitarla se pueden consultar en la web www.cornella.cat o en la Oficina de Atención al Ciudadano, básicamente se requiere estar inscrito en el padrón municipal con una antigüedad mínima de un año y que la actividad empresarial se realize en Cornellà. Las ayudas pueden ser del 100% en impuestos como por ejemplo

el IBI (si el local es alquilado) y el de vehículos de tracción mecánica, y en tasas como por ejemplo la recogida de residuos comerciales, etc.

18

Agilizar los trámites

El Ayuntamiento de Cornellà se ha adherido al sistema de Finestreta Única Empresarial (FUE) y al Portal Electrónico Único para las empresas, con la voluntad de favorecer la emprendeduría y facilitar las trabas administrativas, con la reducción de los trámites que deben hacer las empresas, el incremento de la transparencia y la simplicidad de los procedimientos. A través de esta red interadministrativa se elimina el tiempo para iniciar una actividad, fomentando así el impulso económico del municipio.

18.482,93 euros

Últimos días para solicitar ayudas en el pago del IBI H

asta el viernes 30 de junio está abierto el plazo para solicitar al Ayuntamiento de Cornellà las ayudas sobre el Impuesto de Bienes Inmuebles (IBI), del ejercicio de 2017, un respiro para las familias con menos recursos económicos. Esta subvención cubre hasta el 50% de la cuota anual del impuesto. La medida se incluye entre los compromisos de l’Acord Social contra la Crisi, renovado recientemente para cuatro años más, y tiene como objetivo cubrir las necesidades de las familias del municipio más vulnerables atendiendo a criterios

8] cornellàinforma

más equitativos, con el fin de evitar que las cargas fiscales agraven aún más la situación económica de estas personas. Puede solicitar la bonificación toda persona que cumpla unos requisitos previos: estar empadronado en la vivienda para la que se pide la ayuda y que esta sea su residencia habitual, estar al corriente del pago del IBI, y no superar el nivel de ingresos establecido (9.691,68 euros si vive solo, o de 13.083,77 euros si vive con otra persona). El límite aumenta en un 20% por cada persona más que resida en la vivienda.

Oficina de Atención al Ciudadano Plaza de l’Església, 1 Horario de verano (del 15 de junio al 15 de septiembre): De 08.30 a 13.30 h, de 16.30 a 19.00 h Solicitar cita previa: http://citaprevia.cornella.cat


Juny17

Abierta la votación para escoger los mejores proyectos de ciudad

E

l pasado mes de abril se presentaron 257 propuestas de la ciudadanía, en el marco de la segunda convocatoria de los Presupuestos Participativos llevada a cabo por el Ayuntamiento de Cornellà. Una Comisión de Valoración Técnica y Económica ha evaluado la viabilidad de las propuestas para, finalmente, presentarlas a la ciudadanía y que sea ella la que con su voto dictamine qué proyectos se concretarán en la ciudad. Del 16 de junio al 15 de julio podéis escoger a qué proyectos de ciudad o de barrio destinar el presupuesto de inversiones de Cornellà, un total de 1.346.875 euros repartidos en dos partes: 846.780 euros para las propuestas localizadas en los barrios, y 500.095 euros para el conjunto

de la ciudad. Las propuestas se deberán votar a través de la web

http://pressupostosparticipatius.cornella.cat/.

Las propuestas más votadas se incluirán en el expediente del Presupuesto Municipal 2018.

Propuestas ciudadanas

El presupuesto de inversiones del 2017 incorporó ocho proyectos propuestos y votados por la ciudadanía en los anteriores Presupuestos Participativos. Algunos ya se están ejecutando, como la instalación de desfibriladores en los equipamientos municipales o el proyecto de supresión de barrera arquitectónicas, dos de las propuestas más votadas. Otros proyectos previstos son: un parque infantil en la calle Joan Maragall, mejoras del carril bici, renovación de la acera de la calle Manuel Mariné,

Del 16 junio al 15 de julio, vota los proyectos seleccionados colocación de un toldo en la escuela bressol Lindavista y la reurbanización de la plaza de la Estación. En total se destinarán 685.500 euros.

La Fundació El Llindar abre un nuevo centro

educativo de automoción E

l nuevo centro, ubicado en la calle Bonavista 74, ofrecerá formación alternativa en automoción a 60 jóvenes de entre 14 y 21 años, con el fin de garantizar una mejor preparación para proseguir la formación en Ciclos Formativos o entrar en el mundo laboral. El proyecto formativo cuenta con el apoyo de una empresa líder del sector como es M Automoción, el Ayuntamiento de Cornellà y el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) a través del Programa de Nuevas Oportunidades para Jóvenes de Garantía Juvenil.

La Escuela de Automoción dispondrá de 480 m2 para impartir formación profesional en cuatro especialidades: mecánica rápida, electromecánica, sistemas de transmisión y mecánica de motor. Se trata de propuestas formativas de introducción a la automoción para adolescentes que cursan una ESO flexible y adaptada, y los itinerarios formativos

especializados de Formación Profesional Inicial para jóvenes a partir de 16 años. La escuela también acoge el GarageLab, un laboratorio de fabricación digital (FabLab), pensado para explorar las nuevas vías formativas que proporciona la fabricación digital, los entornos makers y la industria 4.0. La Fundació El Llindar impartía hasta la fecha formación en imagen personal, restauración, mantenimiento de edificios y viveros y jardines.

cornellàinforma [9


Societat

Els casals socials d’estiu atenen 370 infants d’entre els més vulnerables

E

n acabar el curs lectiu, una bona opció per als infants són els casals, campus i altres centres d’educació en el lleure que tenim a la ciutat. Per tal de facilitar que les famílies amb menys recursos econòmics puguin gaudir d’aquests serveis, l’Ajuntament de Cornellà, conjuntament amb diverses entitats de la ciutat, ha posat en marxa un any més els casals socials per donar resposta a les necessitats socioeducatives i alimentàries dels menors en situació de vulnerabilitat. En total, 370 infants derivats dels serveis socials podran gaudir del lleure durant els mesos de juliol i agost i disposaran d’un àpat equilibrat al dia. Es posarà especial atenció als infants que durant el curs escolar tenen concedides ajudes menjador per part de l’Ajuntament. Durant el mes de juliol, el servei s’inclou a l’oferta normalitzada de la ciutat. El mes d’agost hi haurà dues propostes, el casal d’estiu al barri

Activada la campanya Cop de calor en atenció a les persones grans

L

es altes temperatures que habitualment tenim a l’estiu fan que des de l’Ajuntament de Cornellà i en col·laboració amb entitats de la ciutat es prenguin mesures de prevenció per pal·liar els seus efectes sobre la població de més risc. Enguany es farà la 13a campanya Cop de Calor adreçada a informar dels efectes nocius de la calor al col·lectiu de persones majors de 75 anys que viuen soles o amb una altra persona de la mateixa edat a la ciutat. L’objectiu és fer-ne un seguiment i contactar telefònicament amb les persones de més risc, per tal de verificar el seu estat i recordar les pautes i hàbits a seguir durant l’estiu, i si s’escau s’efectua una visita a domicili. L’any passat un total de 2.817 domicilis van ser objecte de seguiment, i es van realitzar 1.536 contactes telefònics i 1.256 visites.

10] cornellàinforma

de Sant Ildefons, gestionat pel Club Infantil i Juvenil de Sant Ildefons amb el suport de la Fundació Ayuda en Acción; i el casal Can Padró, als barris de la Gavarra i del Pedró, organitzat per diferents entitats del barri i gestionat per l’esplai Mowgli amb el suport econòmic de l’Ajuntament. Tots dos també donen cobertura a les necessitats alimentàries dels infants.

Lleure en anglès

Aquest any també es fa el Campus d’Anglès, des de juliol fins a la primera quinzena de setembre, amb una reserva de vint places setmanals, per a menors derivats pels serveis socials municipals, amb cobertura alimentària. El projecte va néixer el 2013 amb la col·laboració de les entitats dels barris amb l’objectiu de garantir l’alimentació dels més petits, i oferir un estímul emocional per a infants en risc d’exclusió social.


Juny17

940 familias de Cornellà reciben ayudas de la Botiga Solidària

El proyecto comunitario cumple cuatro años haciendo frente a la pobreza gracias a la implicación ciudadana.

L

2.545 beneficiados y 6.032 entregas alimenticias

a Botiga Solidària de Cornellà se consolida como proyecto comunitario gracias al esfuerzo diario de todas las entidades implicadas que atienden cada mes a familias en situación de vulnerabilidad. En el 2016 se prestó apoyo a un total de 2.545 personas, de las cuales 1.068 eran menores de 18 años. En total, se realizaron 6.032 entregas de alimentos a unas 940 familias. El proyecto se enmarca en el Acuerdo Social contra la Crisis impulsado por el área de Acción Social del Ayuntamiento con el objetivo de atender la creciente demanda de alimentos de primera necesidad por parte de la población de escasos recursos. La Botiga Solidària la gestiona la Federación de Asociaciones de Vecinos de Cornellà (FAVCO) en colaboración con las entidades que forman el Consell Comunitari de Serveis Socials y Cáritas, voluntarios y parroquias de la ciudad.

Cubrir las necesidades básicas

Los Servicios Sociales del Ayuntamiento y de Cáritas de Cornellà se encargan de valorar y tramitar el acceso a estos recursos, determinar la “cesta”, en

función del número de miembros, sus necesidades y recursos. Los alimentos que se distribuyen proceden del Banco de Alimentos, de la Unión Europea, de excedentes de los comercios y mercados municipales, y de las donaciones de particulares que se canalizan a través de las diferentes asociaciones de vecinos de la ciudad. Para evitar el malbaratamiento, desde el departamento de Medio Ambiente con la colaboración de la Cruz Roja se realiza semanalmente una recogida de alimentos frescos de los mercados para su posterior distribución a las familias.

Implicación ciudadana

La Botiga cuenta con la colaboración de la ciudadanía, de los comercios y mercados, y de entidades. Además se solicitan ayudas de instituciones sociales públicas y privadas. Este año, un grupo de alumnos del Instituto Esteve Terradas, Colegio El Pilar y la Escuela Sant Antoni Maria Claret han realizado labores de voluntariado en la Botiga para experimentar el compromiso con las personas con dificultades.

¿Cómo colaborar con la Botiga Solidària? Aportación de alimentos

Podéis llevarlos a las asociaciones de vecinos, parroquias del barrio y a la Peña Dominó, pues éstas se encargan de canalizar las ayudas que reciben.

Aportaciones monetarias El número de cuenta de la Botiga Solidària es: Banco de Sabadell 0081 0121 80 0001178222. También a través de la web http://shop.europeinyourlife.com/ La-Tienda-Solidaria-de-Cornella.

Otras colaboraciones

Si queréis colaborar como voluntarios, o sois una entidad interesada en implicaros en el proyecto, poneos en contacto con la Federación de Asociaciones de Vecinos de Cornellà (FAVCO) en el teléfono 93 376 59 03.

cornellàinforma [11


Societat / Cornellà Natura

Tasques dels educadors cívics: • Facilitar informació sobre tinença responsable de gossos (portar-los lligats o amb morrió quan sigui necessari, recollir els excrements…).

La presència d’educadors cívics als carrers i espais públics de la ciutat s’incrementa a l’estiu

14 educadors cívics durant l’estiu vetllaran pel civisme als espais públics

L

a presència d’educadors cívics als carrers i espais públics de la ciutat s’incrementa a l’estiu. S’han incorporat nou persones més per una durada de nou mesos, per formar equip amb els cinc agents que des del mes de març van ser contractats pel Pla d’Ocupació impulsat per l’Ajuntament, i que donarà feina a 220 persones durant l’any 2017. Aquesta actuació s’emmarca en la campanya “Cornellà pel Civisme”, que té l’objectiu de contribuir a un ús adequat de l’espai públic, potenciar la integració, millorar la convivència i garantir la cohesió social.

Pedagogia als carrers

L’equip d’agents cívics actua en parelles i realitza funcions informatives i preventives al parcs i places i a les portes dels centres

12] cornellàinforma

• Promoure jocs de pilota amb pilota d’esponja o tova a les places o parcs.

escolars del municipi, mentre hi hagi curs escolar. Aquesta actuació serveix per reforçar la tasca de la Guàrdia Urbana durant les hores d’entrada i sortida dels escolars per intentar arribar a tota la comunitat educativa. Un cop comenci el període d’estiu treballaran en horari de tarda (també durant nou mesos). A banda d’aquesta protecció a la porta de les escoles, els equips fan intervencions a les places i parcs de la ciutat per informar i fer pedagogia quan detecten comportaments que vulneren les ordenances de civisme i de neteja. També atenen els dubtes, queixes i suggeriments dels ciutadans i participen en l’organització de les campanyes de civisme. Al mateix temps, han de notificar i descriure les accions poc respectuoses detectades.

• Informar sobre el programa de patis oberts per als infants i joves de la ciutat. • Intervenir davant d’actituds incíviques, com embrutar l’espai públic llençant papers, burilles, pipes, o si es detecten casos de mal ús del mobiliari, de la gespa, etc. • Comunicar els horaris d’escombraries i la conveniència de dipositar correctament la brossa en els contenidors. • Detectar irregularitats a l’espai públic, així com recollir queixes o propostes de la ciutadania.

Els educadors donen consells i fomenten actituds cíviques a l’espai públic


Juny17

L’exposició Cornellà Natura rep 4.000 visitants

E

ntre el 6 de maig i el 4 de juny prop de 4.000 persones han pogut visitar a la plaça d’Europa l’exposició “Cornellà Natura en la Metròpolis Verda”, que han produït l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Cornellà. La xifra inclou també les visites escolars que s’han realitzat durant aquest període (un total de 116 alumnes). L’exposició es complementava amb tallers familiars vinculats al medi ambient, pels quals van passar 121 participants. La ciutadania ha pogut conèixer amb més detall el projecte de futur Cornellà Natura i els objectius principals, al voltant de naturalitzar la ciutat amb més espais verds, fomentar la mobilitat sostenible i millorar la qualitat de l’aire, així com els cinc eixos prioritaris d’actuació. Totes les actuacions van encaminades a fer una

ciutat més verda i més propera als que hi vivim. Recentment, dins el Cornellà Natura, es va inaugurar un renovat parc de la Ribera més adaptat a les necessitats dels veïns de la zona. Podeu consultar totes les actuacions contemplades en el projecte a la web www.cornella.cat/ca/cornellanatura.asp.

El vestíbul del Parc Esportiu Llobregat (PELL) acollirà, fins al 3 de setembre, part de la mostra itinerant Cornellà Natura que recorrerà la ciutat fins al març de 2018

Beneficis del verd

Parcs, jardins, espais verds són cabdals per mantenir la sostenibilitat a la ciutat. Amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’espai comú i de disminuir el consum d’aigua en el reg, s’han eliminat un 50% de les jardineres de la ciutat. S’han tret aquelles malmeses així com d’altres a les entrades de les escoles i, progressivament, s’aniran eliminant aquelles que es considerin innecessàries i buscant alternatives per mantenir el verd a la ciutat.

AGENDA NATURA Natura a la ciutat Al vestíbul del Citilab podeu veure l’exposició fotogràfica “La natura a la ciutat”, organitzada pel SeniorLab i l’Ajuntament de Cornellà, de dilluns a divendres, de 8 a 20 h. El valor distintiu de les imatges presentades pels sèniors del Citilab és que les creacions són fruit d’un procés de formació

Natura amagada per aprendre a aprofitar els rescursos més bàsics amb imatges captades amb el mòbil. La resta d’obres van ser seleccionades pel Departament de Medi Ambient entre les fotografies aportades per la ciutadania. Després, la mostra passarà a formar part de l’exposició itinerant Cornellà Natura.

El fotògraf Edgar Madrenys porta al local de la Creu Roja l’exposició “Cornellà natura amagada” (fins al 23 de juny), una mostra que pretén acostar als ciutadans la natura més salvatge i amagada de la ciutat. Fruit d’un treball de més de cinc anys darrere el visor de la càmera per captar imatges sorprenents de la riquesa natural de l’entorn del Llobregat.

cornellàinforma [13


Cultura

Plans per esprémer l’estiu al màxim

Cada dia hi ha un munt d’activitats a la ciutat que no podeu deixar escapar si voleu treure partit als mesos d’estiu. Podeu seguir de prop tota l’actualitat d’oci i cultura a través de la plataforma digital Què fer a Cornellà.

EXPOSICIONS Amb A d’astrònoma

ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA:

Del 25 de juny al 3 de setembre Al Museu Palau Mercader Repàs del paper fonamental, sovint oblidat, de les dones en les fites de l’astrofísica.

16 de juliol, 11 h, 11.45 h i 12.30 h Planetari. Activitat recomanada a partir de 10 anys.

La dansa dels planetes

Plou, Neva, Pinta Fins al 21 de juliol A l’Espai d’Art Moritz Aproximació a les noves perspectives de la pintura a partir de l’ús de tècniques que eixamplen els límits tradicionals.

EN FAMÍLIA El gripau blau Diumenge 9 de juliol, 19 h A la plaça de Galícia Espectacle de la Cia. Jam amb narració, música en viu i circ.

BIBLIOTEQUES UN, DOS, CREA…ACCIÓ! Dilluns 19 de juny, 18 h A la biblioteca Sant Ildefons. Amb inscripció prèvia. Edat recomanada: entre 6 i 12 anys Fabricarem objectes voladors per fer-los planar sense parar a la plaça del davant de la biblioteca.

DIA DE LA MÚSICA:

Celebrem la festa de la música! Dimecres 21 de juny, 19 h A la biblioteca Sant Ildefons Us convidem a gaudir de la música alegre amb aires balcànics i argentins del duet cornellanenc Tangousche.

VA DE CONTES EN ANGLÈS ZUM Dissabte 15 de juliol, 19 h. A la plaça de Pallars Cia. La Tresca i la Verdesca. Música i diversió amb cançons i danses.

14] cornellàinforma

Dimecres 28 de juny, 18 h A la biblioteca Marta Mata. A partir de 3 anys Descobreix la història d’una nena que somia ser astronauta i poder viatjar per l’espai.


Juny17

Viu les Nits d’Estiu per tota la ciutat

La nit guanya protagonisme durant els mesos de calor i els escenaris de les Nits d’Estiu es multipliquen per oferir a l’aire lliure un refrescant programa farcit de propostes musicals i teatrals, tallers i espectacles gratuïts. Enguany l’oferta es diversifica i s’amplia amb l’aportació de col·lectius de Cornellà (Agrupa, Jazz & Beer i creadors musicals, escènics i plàstics de Cornellà).

CAN MERCADER

EL CASTELL

Divendres 7 de juliol, 22 h

Dimecres 5 de juliol, 22 h TEATRE

HOTEL COCHAMBRE

EL DESHIELO 3.0

Espectacle on es barregen elegància i picardia.

De David Colomera.

Divendres 14 de juliol, 21 i 22 h

Dijous 6 de juliol, 22 h MÚSICA

DAIS ROCK +

MANEL FUENTES & SPRING TEAM

Un show enèrgic i emotiu amb els principals èxits de Bruce Springsteen.

CÁLIDO HOME

Més oferta, més espais, més Nits d’Estiu… Consulta tota la programació a la web www.cornella.cat/ca/ NitsDestiu.asp

PARC DEL CANAL DE LA INFANTA

Dimecres 12 de juliol, 22 h MÚSICA

Franzz Duet El duet cornellanenc ens transportarà pels estàndards més clàssics, la bossa, el blues i èxits del pop. Dijous 13 de juliol, 22 h MÚSICA Dissabte 1 de juliol

JAZZ & BEER

L’ORFEÓ Divendres 30 de juny, 22 h

ESTACIÓN DEL ESTE

MARINA ROSSELL: CANÇONS DE LA RESISTÈNCIA & MOUSTAKI

Música dels viatgers, emigrants i nòmades de principis del segle XX. Entrada: 3 euros socis, 5 euros no socis.

Un concert ple de força on Marina Rossell ens farà viatjar cap a les cançons que han mogut el món.

Divendres 14 de juliol, 22 h

Dissabte 8 de juliol, 22 h MÚSICA

DEBBIE PAULFREEMAN AND THE BLUES

Concert gratuït al carrer, davant la seu de l’Orfeó Catalònia.

LES NITS DE L’AGRUPA Cantada d’havaneres amb el grup La taverna, de Sant Feliu de Guíxols.

Una aposta pel jazz que posa en valor el treball de les entitats ciutadanes. 20 h. Miguel Royo “Wally” Trio 22 h. Liceu’s Supersax Project & Ernesto Aurignac

CINEMA A LA FRESCA a la plaça de catalunya

Dimecres 5 de juliol, 22 h

UN MONSTRUO VIENE A VERME Dimecres 12 de juliol, 22 h

ZOOTROPOLIS

cornellàinforma [15


Cultura / Educació

Grups de rock irrompen al Can Mercader

G

uitarres elèctriques, baixos, ritmes contundents de bateria, una veu que triplica la seva força, samarretes fosques i cabells llargs són les senyes d’identitat del rock, un gènere musical, un moviment cultural i un estil de vida. El pròxim dissabte 8 de juliol, el CMF’17 celebra una nova edició d’aquest altaveu de les formacions musicals de rock de la ciutat i més enllà, al parc de Can Mercader, de 19 h a 01 hores. El Festival, organitzat per l’Ajuntament de Cornellà, porta enguany vuit grups participants que faran vibrar el públic durant tot el dia, ja que hores abans es podrà assistir als assajos i proves de so, i gaudir de l’ambient sota les carpes que hi haurà instal·lades per prendre alguna consumició. En aquesta ocasió, encapçala el cartell la banda madrilenya El Dorado, un grup de hard rock que des que va començar a tocar fa més de set anys porta a l’esquena tres discos, dues gires europees i una gira nord-americana. La resta de grups es repartiran entre els dos escenaris instal·lats al parc de Can Mercader.

Escenari 1 EL DORADO (Madrid) TIGRES (Barcelona) SONIC WEAPON (Sant Joan Despí) IMPOSTORES (Cornellà-El Prat)

EscenarI 2

HIJOS DE CAÍN (Barcelona) SOUL DEALER (Granollers) KILL THE KRAIT (L’Hospitalet) BUNKER (Cornellà)

Casal musical per als infants

Si teniu inquietuds musicals i necessiteu un lloc on desenvolupar el vostre talent, adreceu-vos a La Factoria Musical, els bucs municipals d’assaig musical a Cornellà, on trobareu 356 m2 d’instal·lacions amb sis sales insonoritzades i equipades amb material professional. A més, us assessoraran i donaran suport per a la creació del vostre projecte.

Els infants també tenen una oportunitat d’experimentar la música a l’estiu amb els tallers que organitza la Societat Coral La Unió, des del vessant que integra l’activitat creativa i artística en el temps del lleure i les vacances. Del 26 de juny al 28 de juliol, tots els infants des dels dos anys fins als joves adolescents s’hi poden apuntar des d’una fins a cinc setmanes per adquirir coneixements musicals (no cal tenir-ne prèviament), al temps que realitzen altres activitats artístiques com teatre, dansa, manualitats, jocs tradicionals i d’aigua, gimcanes, etc.

Més info: La Factoria Musical Plaça Mary Santpere, s/n 93 475 08 04 factoriamusical@gmail.com

Més info: Masia Can Tirel Camí de la Destraleta s/n 93 480 00 60 sc.launio@launiodecornella.cat www.launiodecornella.cat

La Factoria musical

16] cornellàinforma


Juny17

Les Tardes de la Universitat ofereixen un taller gratuït de defensa personal.

X aniversari de la Universitat d’Estiu

Dades d’interès: Dates: Del 3 al 7 de juliol Horari: De 9 a 13.30 h Durada: 20 h Espai: Citilab (Plaça Can Suris, s/núm.) Més informació: www.cornella.cat/ ca/UniversitatEstiuDona.asp

de les Dones

L

a cita anual de la Universitat d’Estiu de les Dones, al Citilab de Cornellà, arriba a la seva 10a edició complint el seu objectiu de tirar endavant una formació específica en matèria d’igualtat de gènere i posar en valor el paper de la dona al llarg de la història. Enguany, es posarà l’accent en la situació de les dones refugiades i les que viuen en zones de conflictes armats, ja que es comptarà amb la presència de Victòria Camps, presidenta d’ACNUR Catalunya, a la inauguració institucional de curs, el dilluns 3 de juliol, a les 11.30 h. I a continuació hi haurà la conferència diàleg “Dones refugiades: coratge i nous horitzons” amb tres dones refugiades, que tractaran qüestions relacionades amb l’asil i el gènere. Un dels cursos del programa abordarà des de diferents perspectives el paper de la dona en situacions de riscos, conflicte i exclusió social. Un

altre, analitzarà les diferents visions de la feminitat i la masculinitat que hi ha hagut al llarg de la història; el tercer, parlarà de noms com Lluïsa Vidal, Sarah Bernhard, Lee Krasner, Carmen Herrera, Yoko Ono o Isabel Güell, dones artistes i creadores que no van tenir la visibilitat dels seus homòlegs masculins. I un quart curs ens convidarà a fer un passeig, a partir de documents escrits per dones, per la història femenina del món. Serà una setmana amb conferències, xerrades, tallers i un acte de cloenda comú a tots els cursos que estarà amenitzat per un duet de veu i guitarra a càrrec de Mabel Flores Project, i a la tarda trobareu altres propostes obertes a tothom, com un taller de defensa personal organitzat per la Guàrdia Urbana de Cornellà o l’expo-fòrum “Deconstruyendo el binarismo de género: Proyecto fotográfico sobre la diversidad de género”.

Cursos: Les identitats a debat, amb un xic de ficció i molta actualitat

Coordinació: Helena González Fernández (professora de Literatura Gallega i investigadora del Centre Dona i Literatura a la Universitat de Barcelona) i Andrea Ruthven (professora del Departament de Llengües i Literatures Modernes i Estudis Anglesos de la UB)

Entre dones: mirades i veus del conflicte social del món actual

Coordinació: Marilisa Birello (professora de l’Escola d’Idiomes Moderns de la UB)

Dones i creativitat: de l’impressionisme a l’art d’acció Coordinació: Dra. Irene Gras Valero (professora del Departament d’Història de l’Art de la UB)

La història femenina del món: llegint, mirant i pensant dones Coordinació: Dra. Patrícia Martínez i Álvarez (professora de Gènere i Història, Història d’Amèrica de la UB)

Gala X aniversari L’Ajuntament de Cornellà, impulsor de la Universitat d’Estiu de les Dones a través del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones i en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, celebrarà a L’Auditori de Cornellà, el pròxim 27 de juny, a les 18.30 h, una Gala amb música i actuacions per commemorar aquests deu anys de treball per la construcció d’una societat plural i equitativa amb

igualtat d’oportunitats. L’acte el presentaran els actors Joaquin Daniel i Alicia González Laá, i les actuacions aniran a càrrec de Berta Puigdemasa (arpa), Mª del Mar Humanes (soprano), Màxim Shamo (piano), Alicia del Hoyo (dansa contemporània). Recollida d’invitacions al CIRD (tel. 93 474 28 41).

cornellàinforma [17


Societat / Educació

Mostra sobre els cinc anys que canviaren Cornellà (1975-1980)

“D

esprés del silenci. Cornellà de Llobregat 1975-1980” és la mostra fotogràfica obra del cornellanenc Toni Baños, comissionada per Joan Tardà, que es podrà veure al Castell de Cornellà fins a l’1 d’octubre. Baños, fotògraf ocasional, recupera aquell període de la història de Cornellà que va marcar la transició democràtica. Aquesta mostra, principalment en blanc i negre, vol ser un reconeixement a la seva tasca fotoperiodística amateur i a l’aportació que ha fet a la memòria històrica col·lectiva, però també és una excel·lent oportunitat de conèixer molt millor qui som i d’on venim. L’exposició està formada per 150 fotografies que fan referència a temes polítics i sindicals, però també inclou un conjunt d’imatges sobre la ciutat, els seus barris, els seus edificis o les seves festes populars.

Toni Baños, un fotògraf compromès

Per saber-ne més

Com a activitat complementària es faran dues taules rodones al Castell de Cornellà: la primera, el 28 de juny, sobre “El paper de la fotografia en el marc dels moviments socials”, i l’altra, el 6 de juliol, sobre “Els primers anys de la transició a Cornellà”. Informeu-vos-en a la web www.cornella.cat/ca/ActivitatsPatrimoni.asp.

Toni Baños (Cornellà, 1949) va viure de primera mà els anys convulsos del final de franquisme i de la transició política espanyola i es va afiliar al Partit Socialista Unificat de Catalunya, compromès amb la lluita per les llibertats polítiques, la defensa de la democràcia i la justícia social. Va saber compaginar fotografia i militància política, especialitzant-se en la foto denúncia, deixant constància de les grans mobilitzacions i vagues obreres d’aquell període, i relatant

una crònica de tot el succeït a Cornellà i el Baix Llobregat entre els anys 1975 i 1980. Algunes imatges, com les dels vaguistes de la Roca o dels jeeps de la Guàrdia Civil vigilant els treballadors, s’han convertit ja en icones reproduïdes mil vegades en multitud de publicacions i exposicions. En total, Baños ha cedit a Cornellà el dret d’ús d’uns 3.500 negatius, que des de l’Ajuntament s’han digitalitzat i organitzat per a la consulta de la ciutadania.

Horari d’estiu a les biblioteques

L

es biblioteques de Cornellà no tanquen per vacances, però a partir del 15 de juny comencen l’horari d’estiu. Del 15 de juny al 15 de setembre la Xarxa de Biblioteques de Cornellà, obrirà de dilluns a divendres, de 15.30 a 20.30 hores. A més, hi ha algunes dates especials, com els dies 15 i 23 de juny, que només s’obrirà

18] cornellàinforma

en horari de matí, de 10 a 14 h, i el dia 16 de juny romandrà tancada per Festa Major. Durant l’estiu les biblioteques tenen propostes molt refrescants: hores del conte per als infants, xerrades, cinema, exposicions, recitals… i molta lectura! Consulta la seva web (www.cornella.cat/biblioteques/ca) per no perdre’t res.


Juny17

El 8 de juliol, nova edició de la Trobada d’Entitats i la Fira de la Solidaritat

E

l parc del Canal de la Infanta serà l’escenari de la gran cita conjunta de dos esdeveniments destacats: la 13a edició de la Trobada d’Entitats i la XVIII Fira de la Solidaritat per a la Cooperació, un aparador de la diversitat i riquesa de la vida associativa de la ciutat. Enguany hi ha un canvi de dates, ja que habitualment se celebrava a la tardor i aquest any s’avança al 8 de juliol la tarda de dissabte, de 18 a 23 hores.

Més de cent entitats

La Fira centra l’atenció en el Voluntariat, per retre homenatge a l’esforç d’aquelles persones compromeses i generoses amb el seu temps, capaces de fer realitat tots els projectes en els quals estan treballant i apropar-los a la població. Al parc del Canal de la Infanta s’instal·laran una vintena de carpes des d’on donaran informació i faran demostracions de les seves activitats. També hi haurà jocs i tallers per a tota la família i una gimcana per aprendre, jugant, els valors de la tasca del voluntariat. Compartint espai hi haurà la Trobada d’Entitats, unes 60 agrupacions representants de l’associacionisme cultural, social, lúdic i esportiu que es

desenvolupa a la ciutat. L’objectiu no és un altre que implicar la ciutadania en les seves iniciatives i crear noves fórmules per continuar progressant. L’animació està assegurada amb els Kampi Ki Pugui i els ritmes mestissos d’El mosquito del garito. També podreu degustar la Cuina de la Diversitat, que ens permetrà tastar els plats culinaris representatius de diferents països amb què treballen les oenagés i entitats de solidaritat de Cornellà. Part de la recaptació anirà destinada a un projecte de cooperació internacional impulsat des de Cornellà.

El Batxibac, batxillerat amb doble titulació, s’impartirà a Cornellà

L’

Institut Miquel Martí i Pol serà el primer centre a Cornellà que impartirà el curs vinent el projecte Batxibac, el batxillerat amb doble titulació: catalana i francesa. Aquest programa permetrà l’alumnat accedir directament a les universitats franceses amb les mateixes condicions que els alumnes del Baccalauréat francès. Ofereix cursar un currículum mixt, que suposa fer un terç de l’horari lectiu del batxillerat en llengua francesa i cursar les matèries Llengua i Literatura franceses i Història de França. Per accedir a la doble titulació, caldrà tenir un nivell bàsic de francès i els alumnes se seleccionaran per ordre de qualificació mitjana a l’ESO. L’Escola Oficial d’idiomes de Cornellà en farà el seguiment per tal de facilitar l’aplicació del Batxibac al centre i, a més, els alumnes podran fer un curs intensiu a l’estiu. El programa és una oportunitat per als estudiants de consolidar una llengua estrangera com el francès, amb tot el que en comporta de projecció laboral.

cornellàinforma [19


Societat / Esports

Fotonotícies del mes

Un recorregut per algunes de les moltes activitats culturals i d’oci que han tingut lloc durant les últimes setmanes a Cornellà.

“Esplaia’t”, la festa dels esplais de la ciutat. 21 de maig, Dia Internacional de les Famílies.

Cloenda de l’Esport en Edat Escolar al Can Mercader.

De l’1 al 5 de juny l’institut Joan Miró va rebre la visita d’alumnes Erasmus+ de diversos països, dins del projecte Everybody is Special, que consisteix en fomentar l’empatia amb els discapacitats.

CN Cornellà col·labora amb la Botiga Solidària.

Lliurament premis IV Concurs de Relats Breus.

El barri Riera viu la seva Festa Major.

20] cornellàinforma

Jornada d’emprenedoria femenina a càrrec de la Xarxa de Dones Emprenedores de Cornellà.


Juny17

Desde 2015, 80 personas han recibido formación en el ámbito de la cardioprotección

Se instalan 17 desfibriladores más en el

municipio, para una Cornellà cardioprotegida

E

l Ayuntamiento cuenta con una red de desfibriladores, casi una veintena, en diferentes puntos de la ciudad para poder actuar rápidamente en caso de paro cardíaco. Próximamente se instalarán 17 más que se añadirán al listado de equipamientos municipales cardioprotegidos: pabellones deportivos, campos de fútbol, el estadio Municipal, pistas de petanca, el parque de Can Mercader, etc. Este mes, las entidades deportivas de la ciudad han comenzado cursos de formación con el objetivo de que haya al menos una persona formada en reanimación cardiopulmonar que conozca el funcionamiento del Suport Vital Bàsic (SVB) y de un desfibrilador externo automático (DEA). La Cruz Roja de Cornellà es quien imparte la formación en sus instalaciones en diferentes sesiones, los sábados por la mañana, durante junio, julio, septiembre, octubre y noviembre. En total cinco días de formación para formar a 40 personas. Desde el 2015, ya han recibido formación 80 técnicos y monitores que habitualmente trabajan en los equipamientos deportivos.

Proyecto más votado por la ciudadanía

La mayoría de instalaciones deportivas de Cornellà ya están cardioprotegidas con un DEA y progresivamente se irá aumentado la presencia de estos aparatos en la ciudad. Se trata de una de las propuestas más votadas por la ciudadanía durante los presupuestos participativos de 2016, por lo que se incorporó en el presupuesto municipal de este año, con una dotación económica de 22.500 euros.

Progresivamente todos los equipamientos deportivos escolares, pistas polideportivas de las plazas públicas y algunos circuitos y rutas saludables de la ciudad también dispondrán de estos aparatos para dar asistencia en los lugares donde se suelen reunir más personas y donde se practican actividades deportivas con frecuencia. Podéis informaros e inscribiros en los talleres formativos a través del mail arojo@aj-cornella.cat.

Para qué sirve un DEA Los DEA son un aparato electrónico portátil, sencillo de usar, y que pueden tratar a una persona víctima de una parada cardiorrespiratoria y minimizar el tiempo de respuesta, que se considera fundamental para reducir las muertes cuando se produce una situación de este tipo. Detectan eficazmente las arritmias causantes de la muerte súbita y aplican una descarga eléctrica cuando es necesario, permitiendo restablecer la función normal del corazón.

cornellàinforma [21


Esports / Edictes / Opinió

Cornellà celebra la gran Festa de l’Esport E

l 2 de juny, el món de l’esport acudia a la Festa anual al parc de Can Mercader per reconèixer l’esforç i la dedicació d’unes 30 entitats i esportistes, i lliurar els premis especials a José Antonio Luque (premsa, ràdio i tv); Club Escacs Cornellà (trajectòria esportiva); Escola AFA (tasca social de l’esport); equip infantil femení AEM Lleida (gesta catalana); Vanesa Huesa (promoció esportiva); Nicolás Plaza (premi especial forjador de l’esport); M. Carme Carbó (premi dona i esport); Rafael López (valors esportius joc net i verd play), i tres guardonats al Premi Ciutat de Cornellà, Jesús Sanz, Josep Lluís Galé i Jose Antonio Gálvez.

Edictes

EDICTE Es fa públic, d’acord amb allò que estableix l’article 38 del Decret 179/1995, de 13 de juny, pel qual s’aprova el Reglament d’obres, activitats i serveis dels Ens Locals, que han esdevingut aprovat definitivament el projecte d’obres que a continuació es detalla: 1.- Projecte d’obres anomenat “Obres de renovació de la zona de jocs infantils del Parc de Can Mercader a Cornellà de Llobregat”, aprovat inicialment per la Junta de Govern Local d’aquest Ajuntament en sessió de data 27 de gener de 2017, l’anunci del qual es va publicar al Butlletí Oficial de la Província (BOP) de data 10 de març de 2017 i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) número 7325 de data 9 de març de 2017, exposant-se el mateix al públic al Taulell d’Edictes d’aquest Ajuntament durant el període comprés entre el 8 de febrer i el 21 de març de 2017 i havent estat publicat al Butlletí d’informació Municipal del mes de març de 2017; sense que s’hagin presentat reclamacions ni suggeriments en el període comprès entre el 8 de febrer i el 25 d’abril de 2017, havent estat aprovat definitivament de forma automàtica en data 26 d’abril de 2017, en conformitat amb les previsions de l’acord d’aprovació inicial esmentat. Contra aquest acte que és definitiu en via administrativa, es podrà interposar directament recurs contenciós Administratiu davant dels Jutjats del Contenciós Administratiu, de Barcelona, en el termini de dos mesos a comptar des del següent dia hàbil a la publicació d’aquest edicte, en la forma i amb els requisits exigits en la Llei 29/1998, de 13 de juliol,

reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, o recurs de reposició potestatiu en el termini d’un mes a comptar des de la data indicada. Tot això sense perjudici de la interposició de qualsevol altre recurs que es cregui convenient. Cornellà de Llobregat, 1 de juny de 2017

EDICTE Mitjançant Decret d’Alcaldia número 2.114 de 3 de maig de 2017, s’ha resolt el següent: Primer.- Desistir del procediment d’aprovació del Projecte d’obres anomenat “Projecte executiu de les millores del Parc del Canal de la Infanta, iniciat mitjançant acord de la Junta de Govern de 10 de març de 2017. Segon.- Iniciar un nou procediment i aprovar de nou inicialment el projecte d’obres anomenat “Projecte Executiu de les millores del Parc del Canal de la Infanta” al Terme Municipal de Cornellà de Llobregat, amb un pressupost de 495.783,78€ (IVA no inclòs) i de 599.898,37 € (IVA inclòs) i redactat per l’arquitecte, la Sra. Maira González Trullàs. Tercer.- Sotmetre l’aprovació de l ’esmentat projecte a informació pública mitjançant inserció d’edicte al Butlletí Oficial de la Província i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, pel període de trenta dies, així com al Butlletí d’Informació Municipal i al Tauler d’Anuncis de la Corporació, per tal que les persones que es considerin interessades puguin efectuar les al·legacions, reclamacions i/o suggeriments que estimin convenients.

Solució al càlcul mental de la pàgina 27: 14 22] cornellàinforma

Transcorregut l’esmentat termini sense que s’hagin presentat al·legacions, reclamacions i/o suggeriments que suposin modificacions al projecte, aquest s’entendrà definitivament aprovat. Quart.- Notificar el present acord al Departament de Patrimoni, per al seu coneixement i efectes, i alhora donar publicitat a aquest acord en la Seu Electrònica del nostre Ajuntament, segons que preveu l’article 5.1 de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Cornellà de Llobregat, 4 de maig de 2017

EDICTE Es fa públic, d’acord amb allò que estableix l’article 38 del Decret 179/1995, de 13 de juny, pel qual s’aprova el Reglament d’obres, activitats i serveis dels Ens Locals, que ha esdevingut aprovat definitivament el projecte d’obres que a continuació es detalla: Projecte d’obres anomenat “Projecte d’obres de reurbanització del carrer Verge de Montserrat”, aprovat inicialment per la Junta de Govern Local d’aquest Ajuntament en sessió de data 10 de març de 2017, l’anunci del qual es va publicar al Butlletí Oficial de la Província (BOP) de data 24 de març de 2017 i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) número 7334 de data 22 de març de 2017, exposant-se el mateix al públic al Taulell d’Edictes d’aquest Ajuntament des del 17 de març fins el 2 de maig de 2017, sense que s’hagin presentat

reclamacions ni suggeriments en el període comprès entre el 17 de març de 2017 i el 10 de maig de 2017, havent estat aprovat definitivament de forma automàtica en data 11 de maig de 2017, en conformitat amb les previsions de l’acord d’aprovació inicial esmentat. Contra aquest acte que és definitiu en via administrativa, es podrà interposar directament recurs contenciós Administratiu davant dels Jutjats del Contenciós Administratiu, de Barcelona, en el termini de dos mesos a comptar des del següent dia hàbil a la publicació d’aquest edicte, en la forma i amb els requisits exigits en la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, o recurs de reposició potestatiu en el termini d’un mes a comptar des de la data indicada. Tot això sense perjudici de la interposició de qualsevol altre recurs que es cregui convenient. Cornellà de Llobregat, 11 de maig de 2017

Nota “Cornellà Informa”. Publicitat atorgament subvencions 2017. La Junta de Govern Local ha aprovat les bases particulars per a la concessió de subvencions de les convocatòries en règim de competència competitiva de 2017 per a projectes de colònies, campaments i casals, i projectes de caràcter educatiu en el temps lliure. Podreu consultar les bases íntegres de les convocatòries al web de l‘Ajuntament www. cornella.cat/ca/Subvencions.asp.


Juny17

María José Ruiz Grup Municipal CEC-CPC

Emilia Briones Grup Municipal del PSC

Un servei d’atenció domiciliària públic i de qualitat

Hablamos de Dignidad

E

l servei d’atenció domiciliària (SAD) és una prestació de caràcter municipal que s’ha desenvolupat fins el passat 1 d’abril per la Fundació per a l’atenció a persones dependents, fundació mixta amb participació majoritària de l’Ajuntament. Les seves treballadores són les que fan efectiu el servei i permeten que a la nostra ciutat les persones amb limitacions de l’autonomia per qüestions d’edat, diversitat funcional o dependència tinguin serveis personalitzats d’atenció a la persona, àpats o neteja de la llar. Si bé les famílies de les usuàries així com bona part de la població valoren i s’enorgulleixen de la feina d’aquestes professionals, no ha estat igual el tracte que han rebut de l’equip de govern (PSC) ni de l’empresa que gestiona la prestació als barris de Sant Ildefons, Gavarra i el Pedró. L’any passat, la representació de les treballadores va rebre la fermesa de sentència per la qual es declarava que la fundació havia incomplert les seves obligacions pel que fa a l’aplicació del conveni col·lectiu i el pagament de les retribucions. Lluny de facilitar que les treballadores haguessin pogut cobrar allò que els corresponia, l’Alcalde Balmón, com a màxim responsable de la fundació, va decidir no abonar cap quantia i recórrer tot el que la legislació li permetia. Quan semblava que aquesta gestió no podia ser pitjor, s’adjudica el contracte en base a un plec on, no només no hi ha cap clàusula social, sinó que hi trobem una cursa per donar-li simplement a qui s’ofereixi a fer el servei per menor preu.

La nova adjudicatària per als barris del nord de la ciutat, Optima Facility Services SL, comunicava l’1 d’abril a les treballadores que fins la data realitzaven el SAD que passava a ser la titular de la gestió, així com una reducció de jornada per a la pràctica totalitat de les treballadores. Això suposa, per a 17 treballadores que realitzaven jornades d’entre 27,4 i 37 hores, una reducció d’entre el 23% i el 5%, en un clar incompliment de la legislació vigent, el contracte del servei signat amb l’Ajuntament i el conveni col·lectiu. Alhora, comporta, proporcionalment a la reducció de la jornada, una reducció de les retribucions que tindran garantides mensualment i, indirectament, actuarà sobre futures prestacions d’incapacitat, jubilació, etc. Entre d’altres incompliments d’Optima, tampoc no hi ha local en la zona en què es presta el servei. Al darrer Ple municipal, vam presentar una moció de suport a les treballadores i d’accions legals en relació a l’empresa que gestiona el servei així com per compel·lir al compliment del contracte. Cal que assenyalem les contractes sense clàusules socials com el marc que facilita aquests comportaments i la gestió per societats anònimes el model que ho genera. Si portem dos anys defensant un model de gestió pública no és per caprici sinó per una necessitat: que els nostres serveis no es gestionin amb una visió mercantilista sinó per respondre a les necessitats socials.

P

or quinto año consecutivo, hemos sumado complicidades con la ciudad para celebrar la consolidada Semana de la Dignidad impulsada por el Ayuntamiento, justo antes de Fiesta Mayor. Una semana lúdico-reivindicativa, creada en el marco del Acuerdo Social, una mesa que reúne a una cuarentena de entidades, instituciones, grupos políticos, agentes sociales y particulares del municipio, con el objetivo de luchar contra la brecha social y las desigualdades generadas por la crisis, desde el diálogo y el consenso. Cornellà, sigue haciendo frente a la pobreza, y para ello cuenta con un gran número de entidades, centros educativos e instituciones que organizan todo tipo de actividades reivindicativas, haciendo especial interés en la defensa de los niños. Estos actos, dirigidos a todas las edades, tienen como objetivo divulgar y poner de manifiesto la existencia de bolsas de pobreza y situaciones de exclusión social que viven muchas familias, aunque los indicadores económicos dibujen una mejora socioeconómica. También se ha hecho una recogida de alimentos para donarlos a la Botiga Solidaria, que en el último año ha ayudado a 940 familias. La situación actual continúa siendo dura para muchas familias: un mercado de trabajo muy precario, una reducción drástica de las prestaciones sociales, pobreza infantil, pobreza energética, gente mayor en situación de vulnerabilidad… por lo tanto nos queda mucho trabajo por delante. Pero nosotros seguimos con nuestra hoja de ruta: defender a la ciudadanía. Unos ejemplos. En verano tendremos en las calles, de nuevo, los 14 educadores cívicos contratados por el Ayuntamiento dentro de los planes de empleo, serán más de 200 en total este año, contribuyendo así durante 9 meses a mejorar su situación laboral. Además, el Ayuntamiento, con la implicación de las entidades sociales de la ciudad, cubre las necesidades socioeducativas y alimentarias de 370 niños y niñas en los casales de verano. En definitiva, seguimos plantando cara a la pobreza, y seguimos luchando para que nadie nos pise nuestra Dignidad. Hay que seguir sumando esfuerzos para dibujar una ciudad capaz de corregir desigualdades, garantizar la dignidad de las personas i mantener la convivencia y la cohesión social. Y después de disfrutar de la Fiesta Mayor, donde hemos hecho hincapié en la importancia de la igualdad y el respeto a la mujer, toca fomentar el conocimiento con la Universitat d’Estiu de les Dones, sin dejar de aprovechar la amplia programación de les Nits d’Estiu para desconectar un poco de los problemas y compartir con familia, amigos, vecinos y vecinas momentos de ocio y cultura. En definitiva, toca vivir la ciudad. Ya sabes, nos puedes encontrar en psc@aj-cornella.cat, ¡nos vemos por la ciudad!

cornellàinforma [23


Opinió

Raquel Albiol Grup Municipal d’ERC-AM

Daniel Martínez Grup Municipal de C’s

Política municipal, molt a dir!

Dos años de política útil y comprometida con nuestros vecinos

E

RC vam portar al Ple de maig una moció per crear un Pla d’ordenació del conjunt del parc urbà de Can Mercader, que incloïa el parc i el seu voltant, des de la torre de la Miranda fins a la tanca perimetral i la zona del camp de futbol de Sant Ildefons, i tot el patrimoni arquitectònic, històric, cultural i paisatgístic que conté. La raó és que l’actual Pla especial de protecció del parc no inclou l’entorn ni garanteix la conservació de l’arbrat ni els jardins més enllà d’algunes consideracions generals, com el sistema de poda, i no estableix els usos que pot tenir el parc ni la protecció de molts altres elements, a banda del Palau i de la Casa dels Colons. ERC plantejàvem un pla global per transformarlo en un conjunt coherent, garantir-ne la conservació i ordenar-ne els usos i l’entorn. Les enquestes d’opinió i els informes tècnics demostren que Can Mercader s’està deteriorant amb el temps. És evident que cada cop hi ha més activitats i usos al parc, per una banda símptoma que la ciutadania el valora i el tria com a espai de lleure, però això també ha de fer-nos veure que no pot ser un “campi qui pugui” i que s’han d’ordenar les activitats que s’hi duguin a terme, així com els accessos i els usos dels espais actuals existents i futurs. Però, lamentablement, com ja havia fet el mes anterior, el PSC, aquest cop amb C’s i PP, es va negar a donar suport a aquest pla, una altra demostració del seu model de ciutat on volen continuar fent i desfent sense regular i protegir els espais. El PSC, un altre cop amb C’s i PP, va presentar una moció per demanar que la Generalitat traspassi a l’Ajuntament la gestió dels casals de gent gran de Sant Ildefons, Riera i Fontsanta, que actualment gestiona la Generalitat. Nosaltres vam incidir que el que cal és un bon conveni de col·laboració entre la Generalitat i els ajuntaments, no sempre que un servei és municipal, vol dir que sigui millor, i en aquest cas, la gestió d’aquests casals funciona i no hi ha pas queixes del funcionament, més aviat al contrari. Fa pocs mesos es va inaugurar, després de la rehabilitació, el nou casal de la gent gran de Sant Ildefons, un casal del que els usuaris/àries no en tenen cap queixa de la gestió i més aviat els ha aixecat recels aquesta petició del traspàs de la gestió. Per què demanar un traspàs de gestió, quan aquesta funciona? Dues de les mocions a les que vam donar suport van ser la presentada per CeC-CpC en suport a les treballadores del servei d’atenció domiciliària (SAD), que veuen perillar els seus drets laborals per l’empresa a la que l’ajuntament ha subrogat el servei. També vam donar suport a la moció presentada per la regidora no adscrita per demanar el canvi d’ubicació del servei d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de Cornellà, ateses les greus deficiències que té el local actual i les situacions en precari, amb les que es troben cada dia el personal i les usuàries del centre. Perquè des del municipi es pot fer i s’ha de fer molta feina, i els plens, encara que alguns no ho vulguin, sí que serveixen per millorar (o no) el dia a dia de la població. I tot i que tard, bona Festa Major!

24] cornellàinforma

E

n mayo de 2015 los cornellanenses que no se conformaban y querían un cambio a mejor nos distéis la confianza para que os representaramos en el Ayuntamiento y nos habéis permitido trabajar por nuestra ciudad. Ciutadans en estos dos años ha demostrado el firme compromiso para mejorar Cornellá y gracias a vuestro impulso, seguimos haciendo una política útil, escuchando de cerca las reformas y mejoras que nos trasladáis y que necesita nuestro municipio. En el pasado pleno de mayo presentamos dos mociones en este sentido. La primera de las mociones que presentamos conjuntamente con Psc y Pp, solicitábamos el traspaso de gestión desde la Generalitat al Ayuntamiento de los equipamientos de Centro Cívico Fontsanta, el Casal de la Gente Mayor de San Ildefonso y el Casal de la Gente Mayor de Riera, los únicos de la ciudad gestionados por el gobierno autónomico. Por eso, planteamos en la moción, la integración de todos los equipamientos en una red pública que correspondería gestionar al ente local, como administración más cercana a la ciudadanía y por tanto, como primer garante del grado de efectividad de estos espacios públicos. La sorpresa en la votación vino de mano de los reyes de la remunipalización que se han dado cuenta ahora, después de dos años en el Consistorio, que gestionar directamente los servicios públicos no es sinónimo de mejoría y cito palabras textuales “la gestión municipal no siempre garantiza mejora”. Ese fue el principal argumento que utilizó Cornellà en Comú para abstenerse en la moción. También presentamos una moción para luchar contra la pobreza femenina, porque lamentablemente el hecho de ser mujer es un factor de pobreza. Un reciente estudio del 2016 realizado por el Consejo de las Mujeres del Baix Llobregat nos ofrecía unos datos alarmantes. Las Administraciones, los partidos políticos y la sociedad en general debemos hacer más, por ello instabamos a la Generalitat a que aplique todas las leyes aprobadas y al Gobierno local a que aporte más medios técnicos y económicos (la partida de presupuestos de igualdad sigue siendo la misma) para impulsar más programas y acciones para combatir las desigualdades y desarrollar acciones para extender los valores de la igualdad entre mujeres y hombres. En este punto del pleno, otra sorpresa de Cornellà en Comú – Crida per Cornellà. Tuvo la poca ética de sugerir a nuestra grupo municipal quien debía defender las mociones en cuestion de igualdad, que fuese nuestra concejal, por ser mujer. Lamentamos que tengan una visión tan restrictiva y les moleste que sea un hombre el que defienda los posicionamientos de igualdad. La defensa de la igualdad no es patrimonio exclusivo de ningún partido o ideologia, sino de la sensibilidad de todos en sus valores y el empoderamiento de la mujer. No obstante, nos alegra que la moción se aprobase por unanimidad. Desde Ciutadans Cornellà, mujeres y hombres seguiremos trabajando desde la política municipal por la igualdad y la equidad de genero.


Juny17

Daniel Serrano Grup Municipal del PP

Sergio Gómez Grup Municipal ICV-EUiA-EP-E

Apartamentos turísticos en Cornellà: más vale prevenir que lamentar

Camins escolars; mobilitat, autonomia i salut

H

D

Pero, este fenómeno acaece cuando la Administración ha permanecido pasiva ante él. Entonces es cuando el problema crece y crece, ya que España es un país atractivo para el turismo y si el tema no se aborda en seguida, puede convertirse en algo muy molesto para los vecinos que lo sufren, pese a que el turismo conlleve muchos beneficios.

Degut al sistema de zonificació escolar i a la ubicació dels centres educatius de la nostra ciutat molts pares i mares recorren al vehicle privat per portar els nens i nenes a l’escola. Aquesta situació sovint comporta problemes de mobilitat, de qualitat de l’aire i de seguretat en els accessos i sortides dels centres i és per això que proposem en primera instància fer un estudi dels trajectes que fan cada dia els prop de 10.000 alumnes de les escoles de Cornellà. Aquest estudi, compartit i debatut amb les associacions de pares i mares, de veïns i veïnes i de comerciants de la ciutat, ha de servir per realitzar una nova proposta de camins escolars segurs que permeti millorar en la mobilitat i la seguretat.

asta hace unos años el término “apartamentos turísticos” no significaba nada para la inmensa mayoría de la ciudadanía. Estos últimos tiempos y, especialmente, a raíz de las noticias que hemos podido ver por televisión, el concepto ha cobrado especial relevancia y se ha convertido en un auténtico quebradero de cabeza para algunos Ayuntamientos (por su falta de previsión), y sobre todo para los vecinos de algunos barrios de ciudades españoles que lo sufren como un fenómeno que, en ocasiones, desborda cualquier realidad imaginable.

Este es el caso de los apartamentos turísticos, los cuales son viviendas normalmente de particulares (aunque no exclusivamente) que se alquilan para alojar a los turistas que, por turismo o negocios, se acercan a nuestras ciudades. Barcelona es el claro ejemplo y llamativas han sido las imágenes que hemos podido ver por televisión o paseando por el barrio de la Barceloneta, por poner un ejemplo. En el Partido Popular, es evidente, que creemos en la libertad y por supuesto, en la libertad de empresa, pero consideramos que determinados fenómenos que podrían ser beneficiosos, se convierten en una molestia si no se ordenan y se ponen reglas claras. Ada Colau en Barcelona ha entrado como un elefante en una cacharrería y ha venido a decretar una especie de prohibición y persecución contra los apartamentos turísticos. Tarde y mal. En Hospitalet, ha sucedido algo parecido. Y ahí se encuentra ahora Cornellà. Una ciudad al lado del aeropuerto y dentro del área de influencia de Barcelona que puede sufrir un efecto llamada por las dificultades que ponen a los apartamentos turísticos ciudades como Barcelona y L’Hospitalet. Cierto es que hoy este fenómeno no es ningún un problema en Cornellà (hay concedidas 14 licencias de apartamentos turísticos), pero debemos prevenir ante una situación que se puede multiplicar con rapidez especialmente por el atractivo interés económico que suscita. De ahí la moción que presentamos en el último pleno y que salió adelante y cuyo objetivo fundamental era hablar de un fenómeno nuevo en nuestra ciudad, pero que poco a poco puede ir incrementándose hasta límites insoportables. Que la administración debe actuar para resolver problemas, es cierto. Pero una Administración eficaz es aquella que es capaz de prevenirlos antes de que surjan, y más en situaciones como éstas. Como he dicho anteriormente, nosotros evidentemente creemos en la libertad de empresa, pero también en el derecho al descanso que tienen los vecinos de nuestra ciudad y desde nuestro partido, trabajaremos para garantizar tanto lo uno como lo otro. Como inciso final he de decir no deja de sorprendernos el posicionamiento de Ciudadanos e ICV-EUiA en varios e importantes temas a lo largo de este mandato, incluida la moción presentada por nuestro partido en el pasado pleno sobre los pisos turísticos que no la apoyaron. Sin duda, es legítimo defender cualquier interés pero al menos, en este caso, sabemos que con los vecinos de Cornellà no están.

urant el mes de maig des del grup d’ICV-EUiA hem volgut debatre sobre la necessitat d’elaborar nous camins escolars segurs a Cornellà. No és una proposta nova però tenim la sensació que darrerament s’ha deixat arraconada i corre el perill de caure en l’oblit. Per evitar precisament això el que vam proposar en el darrer Ple Municipal de Cornellà és establir un nou compromís de l’Ajuntament per reactivar i millorar la proposta de camins escolars per a la nostra ciutat.

La senyalització d’aquests camins segurs ha de servir per promoure l’autonomia dels nens i nenes i aconseguir augmentar el nombre d’alumnes van a l’escola a peu; d’aquesta manera ajudarem a combatre el sedentarisme de molts dels nostres joves, un dels factors principals de l’obesitat infantil. Hem d’aconseguir espais més nets, més segurs i més saludables; en definitiva espais dignes que ajudin a recuperar el protagonisme dels vianants després de dècades de foment de l’ús del vehicle privat. L’altre proposta que vam fer el passat Ple també prové del món de l’ensenyament, concretament ens vam afegir a la proposta de CCOO en defensa de l’educació inclusiva. Creiem en una educació que fomenti la igualtat d’oportunitats i la cohesió social i per tant en un sistema educatiu que treballi atenent les diferents necessitats educatives per poder garantir aquests principis. Però sobretot creiem que aquests valors i principis s’han de garantir amb recursos i competències. Amb aquesta moció bàsicament el que vam fer és demanar a la Generalitat (que és qui té les competències en ensenyament) que garanteixi el personal de substitució docent i tècnic especialment en els casos d’alumnat amb necessitats educatives específiques. En aquest cas ens hem centrat en l’àmbit de l’educació, però en aquests dos anys que tot just complim de mandat municipal, també hem fet propostes sobre l’autonomia de la gent gran, la pobresa energètica, la transparència i el bon govern, el dret a l’habitatge o l’ocupació. Arribem a la festes de Cornellà que ens serviran per compartir bons moments amb els veïns i veïnes, fer balanç d’aquests dos anys i agafar forces per als dos següents. Un balanç que presentarem i debatrem el dia 30 de juny a partir de les 18 h al Centre Cultural Joan N. García-Nieto en una Assemblea Oberta a la que esteu tots i totes convidades. Us desitgem a tots i totes una molt bona Festa Major de Cornellà!

cornellàinforma [25


ès pa g de M er ca t

C M on ús ce ic rt a, D a ia la de BS la I

Dia a dia www.cornella.cat

F de est l1 aM 5 al ajo 18 r. Ta de Co M ll ju rp us er ny us d eu e ’17 Pa co , l la la Is u ge PE pi M , er al LL nn ca Co ing de rp So r So us li da M n us a, ri eu so Pa na la la T u pi vo all M an e er o la r do d’ ca la de , a rs ob , a jec r l la tes BS I

Agenda

15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

A la venda les entrades de L’Auditori Tardor 2017 Carmen Amaya: Essència, Presència i Mite

Fins al 30 de juny sou a temps de veure aquesta mostra de fotografies, cartells i altres documents sobre la vida artística y personal de la bailaora. L’exposició, emmarcada en el Festival Flamenc de Cornellà, es pot veure a la Sala Raimon Llort, del C.C. Joan N. García-Nieto.

Condiments de luxe

E

l grup de pop rock La Oreja de Van Gogh, Art de Yasmina Reza, La Treva de Julio Manrique són algunes de les apostes de la programació de música i teatre a L’Auditori de Cornellà per a l’últim trimestre de l’any. La Oreja de Van Gogh presentarà el seu setè àlbum el 21 d’octubre. En teatre, un dels plats forts és Art (19 de novembre), de Yasmina Reza, amb Pere Arquillué, Lluís Villanueva i Francesc Orella. L’obra La Treva

(1 d’octubre), amb Clara Segura, Ramon Madaula i David Selvas; Vuelos (5 de novembre) de Aracaladanza, espectacle de dansa per al públic familiar inspirat en Leonardo da Vinci. La companyia Cornellà Teatre, interpretarà el clàssic La Gata Sobre la Teulada de Zinc Calenta (3 de novembre), de Tennesse Williams. Estalvieu fins a 7 euros comprant l’entrada anticipada a www.auditoricornella.com.

Activitat familiar complementària a l’exposició Què van fer per nosaltres… els romans?, el 18 de juny, a les 11.30 hores, al Museu Palau Mercader. Podreu elaborar un condiment de luxe amb propietats culinàries i medicinals i gaudir d’una degustació. Cal inscripció prèvia, truqueu al tel. 93 474 51 35.

Xerrada sobre el càncer infantil

Coneixereu la campanya #paralosvalientes amb Pilar Torres, coordinadora de l’Obra Social de l’Hospital Sant Joan de Déu, qui ens informarà sobre la incidència del càncer infantil a la nostra societat i com és la vida de l’infant dins de l’hospital. Serà el 19 de juny a la Sala Raimon Llort, del C.C. Joan N. García-Nieto, a les 19 hores.

“3789”

Lectura dramatitzada d’un text amb el qual ens endinsarem en la commemoració del Dia Mundial dels Refugiats, que se celebra el 20 de juny. A càrrec de Laura Orozco, de Micro Cornellà Teatre, a la biblioteca Marta Mata, dimarts 20, a les 19 hores.

Ramon Casas i altres pintors del Modernisme

Aprendre idiomes durant les vacances A profita l’estiu per aprendre o millorar el teu coneixement de les llengües estrangeres amb els intensius de l’Escola Oficial d’Idiomes de Cornellà. Del 3 al 28 de juliol, l’EOI ha programat cursos de 30, 40 i 80 hores, d’anglès,

26] cornellàinforma

francès, alemany, rus i japonès. Hi ha horari de matí i de tarda, de dilluns a divendres, per a majors de 14 anys. Les aules disposen de pissarres digitals, WIFI i ordinadors de lliure accés, biblioteca, etc. www.eoicornella.cat/html/cursosestiu.php.

Amb motiu de la celebració del 30è aniversari de l’entitat Cornell’art Traços, la biblioteca Sant Ildefons acull fins al 30 de juny una mostra col·lectiva que ret homenatge a Ramon Casas i altres pintors del Modernisme.

Cicle refugiats

Dues exposicions a l’entorn del drama dels refugiats: “Shameful Island. Lesbos, la porta d’entrada a Europa” a la Biblioteca Sant Ildefons (del 19 al 30 de juny), i “El barro de Europa” al Museu Palau Can Mercader (del 19 de juny al 9 de juliol).


3

Aules d’estudi obertes

Encants dels Enamorats

Revetlles i Flama del Canigó

El 23 de juny hi haurà l’encesa de la Flama del Canigó a càrrec dels Amics de la Sardana, tret de sortida de les revetlles populars, a la plaça de l’Església (18.30 h), amb la tradicional ballada de sardanes amenitzada per la Cobla Ciutat de Cornellà.

Últims dies del Concurs de Còmics

Fins al 30 de juny sou a temps per apuntar-vos al 33è Concurs de Còmics Ciutat de Cornellà, adreçat a tots els joves d’entre 12 i 16 anys a la categoria júnior, i fins a 30 anys, a la categoria sènior. Consulteu les bases a http://www. cornella.cat/ca/ConcursDeComics.asp.

Nits temàtiques per als joves

Prepareu-vos per passar una Nit medieval o gaudir d’un itinerari nocturn per la Nit de les papallones, al parc de Can Mercader, dins del programa Nits Insòmnia, el divendres 30 de juny, entre les 21 i les 02 hores. Les places són limitades, inscriviu-vos a trailer@aj-cornella.cat o als telèfons 93 376 35 61 / 669 989 501.

4 x 5 – 2 ·· – 3 + 14 + 30 x 2 ·· – 25 – 1 x 3 + 5 ?

C a ine la m pl a .d al e a Ca fr ta esc M lu a ar ny in a a R os se M ll, a an al Ca e Ca n l Fu st M e el er nt l ca es M , d e id r e r e ca Se t d go ’I na nte M rca à n vi

5

6

H al a ote Ca l Ca n Co st M ch el er a l ca m br d er e, Ca n M er ca de r Fe st iv al

id o

H

om e,

,a 3. 0 lo

CÀLCUL MENTAL

Les aules d’estudi de la ciutat són obertes fins al 2 de juliol i l’aula permanent del Citilab obre les 24 hores tots els dies de l’any. La biblioteca Marta Mata i el C.C. Joan N. García-Nieto obren divendres, dissabte i diumenge, mentre que la biblioteca Sant Ildefons obre només els caps de setmana. Els dies 16 i 24 de juny romandran tancades.

Fes una passejada per la Fira d’artesans de caràcter lúdic i comercial, al voltant de la plaça de l’Església, el pròxim diumenge 18 de juny a partir de les 10 del matí. Els Encants, organitzats per l’Associació Crear Cornellà, combinen l’art i la cultura artesanal popular amb altres activitats relacionades.

es hi e

4

Cá l

2

El D

1

lC as te ll

R G eci ui ta ta l rr de a la Ju E 12 an sc a h M uel Sa or an a e nt s ue de Il de lÁ de p vi fo et Se la ns an pe gu c r in a Ba t fe m rc la en el pi in on st a a, a M er ca de r

ès , an gl en V a ad la e BMco n M te s

28 29 30

7

8

9

10 11 12 13 14 15 16

Les piscines municipals inicien la temporada d’estiu

A

partir del 17 de juny, dissabte abans de Sant Joan, ja podreu gaudir de les piscines d’estiu al Complex Can Mercader. El PELL obrirà uns dies més tard, quan s’acabin les obres de millora que s’estan fent al vas de les piscines, aproximadament a partir del 26 de juny. Romandran obertes tots els dies de la setmana, de 10.30 a 19.30 h, i en podreu fer ús els abonats de cada instal·lació (PELL i/o Can Mercader) i, per a la resta de la ciutadania, hi ha diferents maneres d’accedir-hi: entrada puntual, abonament de temporada, o bé, abonaments de 10 i 20 usos, vàlids per als dos centres fins a aconseguir l’aforament màxim permès. Aquesta temporada torna la promoció d’entrada “exprés”, que permet l’accés a les piscines per tan sols 2 euros, entre les 17 i les 19.30 hores. Totes les tarifes es mantenen respecte dels dos últims estius. La temporada de piscina a l’aire lliure al PELL acabarà el 31 d’agost i a Can Mercader acabarà l’11 de setembre.

ESPAIS FAMILIARS I ESPAIS NADÓ curs 2017-2018 Formalització de matrícula: 26, 27 i 28 de juny de 2017 Lloc: Àrea d’Educació i Política Social. Departament de Polítiques de Família. Parc de Can Mercader (Ctra. de L’Hospitalet, s/n.)

Solució a la pàgina 22 cornellàinforma [27


www.cornella.cat

Profile for Departament de Premsa Ajuntament de Cornellà

Cornellà Informa 346 - Juny 2017  

Butlletí d'informació de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat / Boletín de información del Ayuntamiento de Cornellà de Llobregat

Cornellà Informa 346 - Juny 2017  

Butlletí d'informació de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat / Boletín de información del Ayuntamiento de Cornellà de Llobregat

Advertisement