Page 1

Maig2017// 345

Cultura, creació i convivència a Cornellà


345

MAIG 2017

04. Pressupostos Més diners destinats a la Cultura L’Ajuntament incrementa un 6% la partida pressupostària de 2017 destinada a projectes i activitats culturals per dinamitzar la ciutat.

06. Societat Una ciutat més inclusiva i igualitària L’Acord Social es reuneix per avaluar el compliment dels reptes i els objectius consensuats per prop de 40 entitats.

12. Cornellà Natura Cornellà Natura en la Metròpolis Verda La mostra pretén posar en valor els espais naturals de la

ciutat, per tal d’humanitzar-la.

Edita: Gabinet de Premsa i Comunicació Fotografies: Guillem Urbà Imprimeix: Grinver Arts Gràfiques Distribueix: Igualssom SRL http://www.cornella.cat/ca/cornellaInforma.asp

D’aquesta revista se n’editen 37.000 exemplars i es distribueixen gratuïtament per tots els habitatges de la ciutat. Si algú no la rep per la circumstància que sigui, preguem que ho indiqui al Gabinet de Premsa. Tel.: 93 377 02 12 Correu: premsa@aj-cornella.cat

14. Educació A punt els casals i campus d’estiu Amb la fi del curs escolar, les famílies poden trobar una àmplia oferta d’entitats de lleure per entretenir els infants sense sortir de la ciutat.

17. Societat Jornades de la Dignitat Entitats de Cornellà es mobilitzen durant tres dies per defensar la dignitat de les persones i fer front a la pobresa.

18. Cultura Tot esperant la Festa Major Cornellà es prepara per rebre del 15 al 18 de juny la festa del Corpus 2017, amb més de 160 activitats per a tots els públics.


“Cornellà Natura és una transformació física, però també una transformació humana.”

Una nova manera L

de mirar la ciutat L

a ciutat que tenim avui dia té poc a veure amb la que teníem fa vint anys i, segurament, tampoc s’assemblarà a la que tindrem d’aquí a vint anys més. Estem fent un esforç diari per millorar la nostra ciutat, per guanyar terreny a l’asfalt i recuperar espai natural i per transformar l’espai en un entorn més amable. Carrers per a vianants, voreres més amples, eliminació de barreres arquitectòniques, zones enjardinades, nous elements de mobiliari urbà… A l’exposició Cornellà Natura en la Metròpolis Verda que podeu veure aquests dies a la plaça d’Europa trobareu exemples d’aquest projecte d’una dècada que pretén recuperar la dimensió humana de les ciutats. Cornellà Natura és una transformació física, però també una transformació humana, perquè som les persones les que anem remodelant la metròpolis.

a ciudad que tenemos hoy en día tiene poco que ver con la que teníamos hace veinte años y, seguramente, tampoco se parecerá a la que tendremos dentro de veinte años más. Estamos haciendo un esfuerzo diario para mejorar nuestra ciudad, para ganar terreno al asfalto y recuperar espacio natural y para transformar el espacio en un entorno más amable. Calles peatonales, aceras más anchas, eliminación de barreras arquitectónicas, zonas ajardinadas, nuevos elementos de mobiliario urbano… En la exposición Cornellà Natura en la Metrópolis Verde que puede verse estos días en la plaza de Europa encontraréis ejemplos de este proyecto de una década que pretende recuperar la dimensión humana de las ciudades. Cornellà Natura es una transformación física, pero también una transformación humana, porque somos las personas las que vamos remodelando la metrópolis.

Hem d’aprendre a mirar la ciutat d’una altra manera, com un gran espai al servei de la ciutadania amb iniciatives que sumen en tots els àmbits: foment de la mobilitat a peu o en bici i activitats per sensibilitzar sobre el medi ambient, jornades per reclamar que es respectin els drets fonamentals de les persones, propostes per dinamitzar els carrers, els barris i la vida al municipi. Ara també hem posat en marxa el projecte Renovem els barris, perquè volem que el lloc més proper quan sortim de casa nostra estigui ben conservat i faci goig, per generar confiança i sensació de comunitat. I ben aviat celebrarem la Festa Major del Corpus, una ocasió per demostrar com la ciutat es pot utilitzar de més maneres, com a espai de convivència, tolerància i germanor entre les entitats culturals i els veïns i veïnes de Cornellà.

Tenemos que aprender a mirar la ciudad de otra manera, como un gran espacio al servicio de la ciudadanía con iniciativas que suman en todos los ámbitos: fomento de la movilidad a pie o en bici y actividades para sensibilizar sobre el medio ambiente, jornadas para reclamar que se respeten los derechos fundamentales de las personas, propuestas para dinamizar las calles, los barrios y la vida en el municipio. Ahora también hemos puesto en marcha el proyecto Renovem els barris, porque queremos que el lugar más cercano al salir de nuestra casa esté bien conservado y sea bonito, para generar confianza y sensación de comunidad. Y muy pronto celebraremos la Fiesta Mayor del Corpus, una ocasión para demostrar cómo la ciudad se puede utilizar de más maneras, como espacio de convivencia, tolerancia y hermandad entre las entidades culturales y los vecinos y vecinas de Cornellà.

L’alcalde Antonio Balmón


Actualitat

Impulso a las políticas culturales encaminadas a potenciar el talento y la creatividad

Aumenta el 6% el presupuesto

de Cultura para dinamizar la ciudad

E

l Ayuntamiento de Cornellà ha aumentado la partida presupuestaria destinada a proyectos culturales y apoyo a las entidades un 6% más respecto a las cuentas del año anterior. De los 79,2 millones de euros del presupuesto municipal de 2017, unos 2,6 millones de euros servirán para dinamizar la ciudad en el ámbito de la cultura y la igualdad. Concretamente, se integran las dotaciones de Cultura, Juventud, así como la Escuela de Música y la nueva Escuela de Humanidades. De esta manera se refuerza el papel de la cultura como instrumento educativo, de integración, cohesión y dinamización del municipio. Se incrementan las dotaciones que contribuyen a la promoción de nuestras fiestas populares más arraigadas, como el Corpus o la Nit de Reis, y a reforzar proyectos culturales de teatro (como Factoría SI en el Auditorio de Sant Ildefons), pero también de patrimonio y de memoria histórica, y especialmente proyectos de lectura. La partida presupuestaria también servirá para dar apoyo a las iniciativas de las entidades de la ciudad, por ejemplo se ha destinado una dotación especial para el 25 aniversario de la Jordiada que se celebró el pasado 23 de abril en el parque de Can Mercader, y se ha aumentado el alquiler de tarimas para la realización de actividades de dinamización.

4] cornellàinforma

La lectura, materia obligatoria La campaña Llegir a Cornellà es la impulsora de un amplio abanico de propuestas para todas las edades con el fin de facilitar el acceso a los libros y a la cultura: presentaciones literarias, concursos, recitales, tertulias, etc. La Xarxa de Biblioteques de Cornellà es el centro de la actividad relacionada con la lectura en la ciudad. Alrededor de una cincuentena de actividades tienen lugar en sus dependencias cada mes, gratuitas y para todos los públicos. Próximamente, Cornellà ampliará los espacios de lectura con dos puntos más en los barrios de Fontsanta-Fatjó y Almeda, las dos zonas menos cercanas al centro del municipio y por tanto más alejadas del resto de bibliotecas de la ciudad. Las nuevas instalaciones forman parte del plan estratégico “Cornellà, Ciutat de la Lectura”, aprobado en el 2009 con el objetivo de promover el hábito de leer desde todos los ámbitos sociales y hacer de la lectura un motor de crecimiento, de cohesión y de conocimiento de los ciudadanos y ciudadanas de Cornellà. Podéis consultar todas las actividades de la Xarxa de Bibliotecas de Cornellà en la web www.cornella.cat/biblioteques.

Apoyo a nuevas iniciativas Se incluyen nuevas dotaciones para la promoción de actividades musicales, apoyo al concurso de teatro amateur, al observatorio contra la homofobia y otras actividades vinculadas a la diversidad sexual. Cornellà cuenta con una programación cultural consolidada como Cornellà


Maig17

Entérate de toda la actualidad cultural con la plataforma digital www.queferacornella.cat

MÚSICA Sábado 27 de mayo, 19.30 h Delante de Can Vallhonrat

La Sra. Tomasa + son Silvestre

Proyectos de fomento cultural La recuperación de edificios del patrimonio histórico para usos destinados a la ciudadanía como es el caso de Can Bagaria, que en el futuro albergará la Escola Municipal de Música, entre otros equipamientos, es también una apuesta por la dinamización de la ciudad. Asimismo, se recoge en el capítulo de inversiones la remodelación del edificio de Can Maragall que acogerá próximamente el Centro de Interpretación de la Historia Local, con un coste previsto de 200.000 euros.

Otro proyecto previsto es la Escuela de Humanidades que se ubicará en el edificio donde actualmente está la Escola de Música. Se trata en definitiva, de generar propuestas diferentes e innovadoras, que puedan atraer público y permitan desarrollar nuevas manifestaciones culturales en la ciudad. El proyecto Factoría SI acogió el sábado 29 de abril el preestreno gratuito de “Leni”, con Montse Guallar y Sergi Mateu, del director Pavel Bsonek.

Cornellà promueve nuevas maneras de mostrar, compartir y experimentar la cultura

Escena o Cultura en Familia, pero además potencia el talento y la creación en las diferentes modalidades artísticas (música, danza, fotografía, pintura, teatro), facilitando los medios necesarios para su desarrollo y difusión, no sólo en los equipamientos municipales sino también en espacios abiertos

al público. Las creaciones de la FAC (Factoría Artística de Cornellà), las exposiciones itinerantes de Cornellà Espai d’Art o la Jornada del Arte y la Creatividad celebrada el pasado 21 de abril en las calles Miranda y Ramoneda son un ejemplo de ello, una manera de mostrar, compartir y experimentar la cultura en la ciudad.

EN FAMILIA Domingo 21 de mayo, 12 h Parque de Can Mercader

La caputxeta vermella

Espectáculo de marionetas. Sábado 20 de mayo, 12 h Biblioteca Marta Mata

Gegants i dracs

Sábado familiar con sesión de cuentos y canciones. Domingo 28 de mayo, 12 h Parque del Canal de la Infanta

Històries d’aigua

Espectáculo de canciones y danzas.

PATRIMONIO Sábado 20 de mayo, a partir de las 21 h Museu Palau Mercader

ESPECIAL NOCHE DE LOS MUSEOS

• Proyección del documental “Barcelona, abans que el temps ho esborri”. • “Jazz al museu”. Jazz clásico de los años 20 y 30. • Visita guiada a la planta noble del Museu a ritmo de jazz. Domingo 21 de mayo, de 11.30 a 13.30 h Museu Palau Mercader

Jornada de puertas abiertas cornellàinforma [5


Societat

Acord Social CONTRA LA CRISI 2016-2020

El Acuerdo Social evalúa la labor hecha hasta ahora a favor de una

Más de 40 entidades luchan contra los efectos de la crisis a través del consenso y la corresponsabilidad

ciudad más inclusiva e igualitaria

E

l plenario del Acuerdo Social 2016-2020 se reunió el pasado 20 de abril en el Citilab de Cornellà para pasar cuentas de las actividades y acciones emprendidas por las diferentes comisiones. En los últimos meses se han constituido las tres comisiones, vinculadas a los siguientes ámbitos: Trabajo, Educación, Acción Social y Vivienda, Igualdad de Oportunidades, y Trabajo y Desarrollo local. El principal reto del renovado Acuerdo continúa siendo conseguir

una sociedad más justa, inclusiva, igualitaria e integradora. El camino para alcanzar estos objetivos pasa por un paquete de medidas con más de noventa actuaciones consensuadas por cerca de cuarenta entidades y gestionadas por grupos de trabajo, con tres ejes fundamentales: impulsar una ciudad inclusiva, fomentar la igualdad de oportunidades mediante iniciativas que refuercen la cohesión social y la solidaridad y, por último, el desarrollo local, dando impulso a la economía y el comercio.

Actuaciones en el marco del Acuerdo Social 2016-2020 El valor de la formación.

1 Impulso a iniciativas como la

II Fira Apropa (29 de marzo), con más de 400 asistentes que recibieron orientación académica y profesional; y otros como el proyecto Brúixola, con tres institutos participantes, y la apuesta por la FP Dual en el Instituto Esteve Terradas y el Instituto Miquel Martí i Pol gracias a la colaboración entre los centros educativos y las empresas. Consolidación del proyecto de apoyo a las familias, Educar per créixer.

6] cornellàinforma

Potenciar el empleo. El acuerdo

2 entre el Ayuntamiento, la Fundación

Santa María la Real y Telefónica impulsa la Lanzadera de empleo, un método innovador para promover la inserción laboral con dinámicas grupales, que, junto con la oferta de programas de inserción laboral, el Ocupa’m 6 + 6 o los Planes de Empleo Municipal (250 personas contratadas en 2016 y 220 este año), contribuye a mejorar la empleabilidad de las personas.

3 Igualdad de oportunidades.

Cabe destacar el establecimiento de cuotas diferenciadas en función de la renta de los ciudadanos (tarificación social), establecido durante este curso en las escoles bressol y la Escola Municipal de Música, del que ya se han beneficiado 247 familias. Otro

reto es garantizar la alimentación saludable a alumnos con situaciones socioeconómicas vulnerables: durante el 2015-16, a través de Educa’t Saludablement, se ofrecieron treinta menús diarios.

4 Garantizar las necesidades

básicas. La Botiga Solidària es otro de los proyectos consolidados bajo el amparo del Acuerdo Social del cual se beneficiaron 941 familias en 2016; pero también en 2015 se creó, en el Mercat Centre, Cornellà Menja


Maig17

Nuevo servicio de asesoramiento energético a las familias para fomentar un consumo más eficiente La Oficina de Eficiencia Energética de Cornellà pone en marcha un nuevo servicio gratuito de asesoramiento energético personalizado. Cuando entró en funcionamiento la Oficina, en diciembre de 2016, la prioridad era reducir los casos de pobreza y fomentar un nuevo modelo energético. Actualmente tramita unas 200 ayudas mensuales para el pago de suministros básicos, una cifra que ha ido en aumento, pasando de 85 ayudas tramitadas por los servicios sociales de cada barrio el 2011 hasta las 2.403 ayudas que la Oficina tramitó el año pasado. Ahora, con el nuevo servicio, se quiere incidir en la prevención, para que la ciudadanía conozca las posibilidades de mejora y ahorro energético en su hogar, sin disminuir la situación de confort. Futur, un servicio coordinado por Servicios Sociales, Fundación El Llindar y Fundación Futur, a través del cual se repartieron 2.486 tickets de comida a 61 personas en riesgo de exclusión social, el pasado año.

5 Integración y cohesión social. Se priorizan las políticas de ayudas y subvenciones para personas con riesgo de exclusión social. Reutilización de los libros de texto y ayudas para material escolar (57 ayudas 2016). Impulso al Plan Estratégico para reactivar el Comercio Local y al Consejo de Comercio y Turismo. Apoyo a proyectos

6 empresariales. Por un lado

con la creación de un fondo dirigido a emprendedores para reactivar la

actividad económica de los locales vacíos de la ciudad. Por otro, ampliar la oferta de servicios, espacios e infraestructuras adaptados a las necesidades de los emprendedores, los cuales disponen del Centro de Empresas, el Vivero de Empresas y el Citilab, y se estudia crear uno nuevo en el sector Destraleta. Prorrogar la ayuda municipal “Cuota Cero”, para nuevas iniciativas económicas. Apoyo a programas como el Open Future, que fomenten el autoempleo y el valor de la innovación entre la ciudadanía.

Desde esta vertiente preventiva, también se están realizando auditorías energéticas. Empezaron como proyecto piloto en diez viviendas de personas mayores de 65 años, ya que es uno de los colectivos con más riesgo de sufrir pobreza energética. Próximamente, en colaboración con la Diputación de Barcelona, se iniciarán 34 nuevas auditorías priorizando también este grupo de edad, así como aquellas personas con elevados consumos energéticos que han tramitado ayudas para el pago de suministros.

cornellàinforma [7


Societat

Cornellà és la setena ciutat de Catalunya amb més comerços per habitant

A

Cornellà hi ha 13,51 botigues per cada mil habitants. Aquesta xifra col·loca la ciutat com la setena de Catalunya amb la densitat comercial més alta, segons es desprèn de les dades del primer Cens d’Establiments Comercials de Catalunya presentades el mes de març en el marc de la Setmana del Comerç. L’elaboració del cens per part de la Direcció General de Comerç de la Generalitat és una eina estadística, fins ara inèdita, que permetrà a les administracions públiques disposar d’informació actualitzada de l’activitat comercial arreu del territori i planificar estratègies més adients per dinamitzar el sector. Cornellà, amb una població lleugerament superior als 86.000 habitants, té una superfície de venda total de 151.906 metres quadrats, cosa que dona 1.764,87 metres quadrats de comerços per cada mil habitants. Amb tot, segons el cens, a la ciutat hi ha 1.163 establiments comercials. Per sobre de Cornellà, en aquest ordre, hi ha Girona, Barcelona, Lleida, Reus, Mataró i Tarragona.

8] cornellàinforma

Informe de la Generalitat sobre el comerç El Cens d’Establiments Comercials de Catalunya permet fer una radiografia molt acurada de l’oferta comercial amb un elevat grau de detall de la distribució del comerç, ja que no només conté la informació global de tot Catalunya, sinó que aporta dades més específiques per municipi o, fins i tot, per barri, com la tipologia de les empreses, les activitats, el nombre d’establiments, etc.

Impulsar el comerç local

El comerç local és un dels sectors econòmics més importants de la ciutat i un element clau en la vertebració i la cohesió social dels barris. Les seves característiques de proximitat, qualitat, varietat i atenció personalitzada són la seva garantia davant els consumidors. Bona part dels establiments censats corresponen a comerços de proximitat (51,35%) de diferents sectors (alimentació, paraments de la llar, moda i complements, mobiliari, etc) i la resta pertanyen majoritàriament a l’àmbit de la restauració. Des del consistori i en el marc del nou Acord

Social contra la Crisi (2016-2020) s’està treballant en l’elaboració d’un pla estratègic per tal d’identificar les necessitats dels establiments de la ciutat i fer més visible sobretot el comerç de proximitat a la ciutadania amb l’objectiu de revitalitzar el sector. L’associació de comerciants Cornellà Compra a Casa i l’Ajuntament de Cornellà treballen conjuntament per oferir eines i recursos als botiguers per millorar els seus establiments i fer de Cornellà una gran botiga i un gran aparador comercial.


Maig17

257 propuestas en la segunda edición de los Presupuestos Participativos

C

omienza la fase de evaluación de las 257 propuestas presentadas por la ciudadanía, hasta el pasado día 30 de abril, en el marco de la segunda convocatoria de los Presupuestos Participativos. El Ayuntamiento de Cornellà destinará 1.346.875 euros de las cuentas municipales de 2018, el equivalente al 25% del total de inversiones para proyectos consensuados con la ciudadanía. La cantidad será dividida en dos partes: 846.780 euros (62,87%) para propuestas localizadas en los barrios, y 500.095 euros (37,13%) para el conjunto de la ciudad. Durante el mes de abril, se han recogido un total de 171 propuestas en la web municipal y 86 presencialmente a través de los formularios depositados en los buzones específicos para ello en cada barrio. Del total de propuestas

presentadas 78 son para proyectos de ciudad y 179 de barrio, en su mayoría del barrio Centre y La Gavarra. Respecto a los temas que reclaman más la atención de la ciudadanía estarían en primer lugar los aspectos medioambientales y de mejora del espacio público. Hasta la primera quincena de junio, el equipo técnico del Ayuntamiento estudiará cada una de las aportaciones para validar técnica, jurídica y económicamente los proyectos. Una vez decidido qué propuestas son más viables, se someterán a votación popular del 16 de junio al 18 de julio.

Del 16 de junio al 18 de julio se podrán votar las propuestas seleccionadas

Actualmente el consistorio está ejecutando los ocho proyectos propuestos y votados por la ciudadanía en la primera convocatoria de Presupuestos Participativos 2016.

Cornellà revalida el Segell

Infoparticipa del web municipal

L’

Ajuntament de Cornellà rep novament el Segell Infoparticipa per la qualitat i transparència del web municipal. Aquest distintiu l’atorga el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i és el màxim reconeixement a la qualitat i a la transparència de la comunicació local pública en els webs municipals.

El web www.cornella.cat ha repetit la bona puntuació de l’any passat: un

96,15 %, en complir 50 dels 52 indicadors que s’han establert per a aquesta edició. Amb l’assoliment del guardó, l’Ajuntament de Cornellà consolida un cop més tota la feina feta en matèria de proximitat i transparència. Aquest esforç s’ha traduït els darrers anys en una millora constant dels canals i maneres d’informació, la creació del Portal de Transparència municipal i la implicació de la ciutadania en la gestió pública.

96,15% indicadors Infoparticipa assolits

Més informació a: http://mapainfoparticipa.com/index/mapa/ cornellàinforma [9


Societat

L’educació i l’habitatge copen bona part de les 408 actuacions del Síndic al 2016

L’

oficina del Síndic de Greuges de Cornellà va realitzar 408 gestions durant 2016, entre iniciatives d’ofici i queixes i consultes realitzades per la ciutadania al llarg de l’any. El gruix més important de les actuacions es refereix a l’apartat Servei a les persones, un 79,48% de les queixes (271 de 341), el 64,40% de les consultes (38 de 59) i el 50% de les iniciatives d’ofici (4 de 8), seguides de les de Territori, un 13,19% de les queixes i el 18,65% de les consultes. Bona part de les actuacions fan referència a dos drets fonamentals: el de l’educació i el dret a l’habitatge. Es tracta d’un nombre superior al d’anys anteriors, que s’explica en part per la sol·licitud d’empara de mares i pares d’una escola pública de la ciutat davant la supressió d’una línia de P-3 per al curs 2016-2017. El Síndic Joan Barrera, a la presentació de l’informe anual el passat mes d’abril davant del Ple, va destacar les vuit Iniciatives d’ofici redactades per la institució amb un

10] cornellàinforma

denominador comú: la millora en la prestació d’un servei que garanteixi la defensa dels drets dels ciutadans, i, en conseqüència, vetllar pel dret a l’habitatge com a peça substancial per una vida digna i acabar amb els processos de desnonament que afecten persones en risc d’exclusió social. Una altra de les iniciatives fa referència al nou Pla de Mobilitat, en fase d’elaboració pel Consistori, per tal que reculli els drets de les persones amb mobilitat reduïda i els faciliti l’accessibilitat als espais públics. La gent gran també forma part de l’agenda de prioritats del Síndic, que se suma a la recerca de protocols d’actuació conjuntament amb els serveis socials i l’àmbit sanitari, com ara la protecció de les dones grans que viuen soles i amb pensions mínimes. L’Informe conclou amb la reflexió sobre els processos participatius, perquè es garanteixi la igualtat d’accés de tots els ciutadans i es preservi el marc de convivència que hem mantingut fins ara.

Nombre de queixes, consultes i iniciatives d’ofici durant 2016 Queixes 83,58%

Consultes 14,46%

Iniciatives d’ofici 1,96%

Oficina del Síndic Municipal de Greuges Centre Cultural Joan N. García-Nieto. Mossèn Andreu, 13-19 08940 Cornellà de Llobregat 93 376 98 94 / 900 70 40 70 93 376 35 19 sindicdegreuges@ aj-cornella.cat


Maig17

En marcha el proyecto “Renovem els barris” para garantizar la conservación de la ciudad

E

Un equipo de 10 personas hará pequeñas reparaciones en el mobiliario urbano, pavimento, jardinería, etc. para mantener en buenas condiciones de uso el espacio público

l nuevo proyecto “Cornellà Millora-Renovem els barris” impulsado por el Ayuntamiento de Cornellà, en el marco de Cornellà Natura, contempla la realización de pequeñas intervenciones en los diferentes barrios del municipio que precisen reparaciones menores, las cuales acostumbran a pasar más desapercibidas pero contribuyen al mantenimiento del espacio público. Una brigada formada por diez personas hará los trabajos de jardinería, limpieza, pintura, reparación y reposición de mobiliario urbano y pequeñas obras de pavimentación.

del barrio de Sant Ildefons y durarán unos cuantos días, ya que se trata de una de las zonas más pobladas y con más superficie de Cornellà y requiere un mayor número de intervenciones.

El espacio público, una labor colectiva

de ocupación denominado ‘Brigadas exprés’, para realizar pequeñas labores de mejora del entorno urbano de forma inmediata. Además de ello, la colaboración ciudadana es clave para el mantenimiento de Cornellà, ya que son los vecinos y vecinas los que conocen mejor las necesidades del barrio.

El objetivo es ir haciendo actuaciones de forma progresiva en todo el municipio para evitar el deterioro y conservar el entorno urbano. Los primeros trabajos ya han comenzado en algunas partes

Hace unos meses, se contrataron alrededor de cincuenta personas en paro con experiencia de peones u oficiales de la construcción para formar parte de un nuevo plan local

A través de la plataforma A Prop Teu se pueden hacer sugerencias vinculadas al espacio público para comunicar incidencias o advertir de algún elemento que esté en malas condiciones, lo cual permite al Ayuntamiento actuar con rapidez en la reparación de aquel espacio. En 2016, se comunicaron al consistorio alrededor de 1.300 incidencias mediante este sistema, de ellas, 916 ya se han resuelto.

www.apropteucornella.cat

El Ayuntamiento dedica más del 30% del presupuesto municipal al espacio público y la convivencia, a la limpieza viaria y de equipamientos, seguridad, recogida de basuras y otras actuaciones similares contempladas en los presupuestos.

apropteu@aj-cornella.cat

https://www.facebook.com/ apropteucornella

@apropcornella

Microreparaciones en el barrio de Sant Ildefons Las obras han comenzado por la isleta de bloques entre la avenida Salvador Allende, la avenida Sant Ildefons y la calle Doctor Joan Arús. Se han hecho trabajos de restitución y pintura de bancos, barandas y algunos desperfectos del pavimento, así como el replantado de vegetación en las jardineras y reubicación de algunas de ellas para facilitar el paso a los peatones. En la calle Dolçamara se ha repuesto la pintura del suelo y, para mejorar la movilidad de las personas mayores, se ha colocado mobiliario de fitness (pedales de bicicleta) en los bancos situados en la parte posterior de la plaza y de los jardines dedicados a Blas Infante, y se han colocado más papeleras en toda esta área. En paralelo a estas acciones, se ha dado respuesta a otras necesidades vecinales como por ejemplo la instalación de más fuentes de agua en diferentes espacios, parques y plazas del municipio.

Mejoras en los interbloques de Sant Ildefons

cornellàinforma [11


Cornellà Natura

Cornellà, en plena transformació cap

Cornellà Natura és un projecte estratègic que busca, fins al 2026, posar en relleu els valors ambientals, socials i paisatgístics de la ciutat, per tal d’humanitzar-la.

a la metròpolis verda

A

quests dies podeu veure a la plaça d’Europa la mostra “Cornellà Natura en la Metròpolis Verda” coproduïda amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La mostra pretén descobrir la diversitat d’hàbitats i espais verds del territori, centrats en el municipi de Cornellà. Es tracta d’una exposició interactiva amb un programa d’activitats familiars al voltant d’alguns aspectes del projecte Cornellà Natura: mobilitat sostenible, biodiversitat, espais verds i energia. L’exposició es podrà veure fins al 4 de juny, coincidint amb una altra cita mediambiental a la ciutat: la Setmana de l’Energia. Al voltant d’aquest marc, també trobareu tota una sèrie d’accions adreçades a

sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi i l’eficiència energètica. Fa uns mesos que la nostra ciutat porta a terme un procés de transformació per guanyar terreny a l’asfalt i naturalitzar la ciutat, així com millorar la mobilitat i la qualitat ambiental, amb el desenvolupament del projecte Cornellà Natura. Aquest pla, que compta amb la participació ciutadana a través del programa Construint Consensos, pretén frenar el creixement desigual experimentat pel teixit urbà en els darrers anys, per tal de posar en marxa actuacions en la línia de la potenciació i millora del patrimoni verd. Amb la voluntat de millorar l’espai públic i la cohesió del municipi s’han estructurat cinc eixos verds al voltant i en l’interior de Cornellà.

Promoure un ús eficient de l’energia E

n el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, l’Ajuntament de Cornellà organitza durant els mesos de maig i juny diversos tallers lúdics i divulgatius vinculats a l’àmbit de l’energia i el medi ambient. Es tracta de tallers pràctics que van des de com millorar l’eficiència energètica a casa, experimentar amb una cuina solar, fer un molinet de vent de paper o aprendre jugant quines coses podem fer per estalviar energia. Els participants als tallers també contribuiran a sumar kWh contra la pobresa energètica al VIII Cross popular PELL Corpus “Corre o camina contra la pobresa energètica”, que, com cada any, torna per aquestes dates a mobilitzar la ciutadania per fer paleses les condicions de precarietat en què viuen moltes famílies al nostre voltant.

12] cornellàinforma


Maig17

Activitats familiars al voltant de la sostenibilitat Endinsa’t a l’aigua i l’energia a casa!

Construïm un molinet de vent

Dijous 18 de maig, de 18 a 20 h, a l’entrada de la Biblioteca Central de Cornellà // Dijous 25 de maig, de 18 a 20 h, a l’entrada de la Biblioteca Sant Ildefons

Diumenge 21 de maig, d’11.30 a 13.30 h, al parc de Can Mercader

Taller pràctic per saber com es consumeix l’energia a la llar i millorar l’eficiència energètica. Porteu el vostre rebut de consum elèctric!

Construirem un molinet de vent de paper per familiaritzar-nos amb les energies renovables i reflexionar sobre bones pràctiques d’estalvi i eficiència.

Diumenge 28 de maig, d’11.30 a 13.30 h, al parc del Canal de la Infanta

Cultivar plantes aromàtiques al teu balcó Diumenge 21 de maig, d’11.30 a 13.30 h, a la plaça d’Europa Un petit balcó pot ser un gran espai on començar a cultivar els teus propis remeis i aliments. Coneix les principals tècniques per fer créixer el teu hort i comença a omplir el teu balcó d’aliments i remeis saludables.

Actiwatt, el joc sobre l’estalvi energètic

Joc de gran format per aprendre jugant quines coses podem fer per estalviar energia.

Laboratori d’energia eòlica Diumenge 28 de maig, d’11.30 a 13.30 h, a la plaça d’Europa Construirem un petit aerogenerador i aprendrem els conceptes bàsics lligats a l’energia eòlica. Taller adreçat a famílies amb infants a partir de 6 anys.Es construirà una maqueta per família.Inscripcions a través del formulari al web www.cornella.cat. Més informació a medi_ambient@aj.cornella.cat o al telèfon 93 475 87 18.

VIII Cros popular PELL Corpus

“Corre o camina contra la pobresa energètica” Dissabte 10 de juny, de 9 a 12.30 h, al Parc Esportiu Llobregat Vine a caminar o córrer contra la pobresa energètica. Cada caloria que cremis es convertirà en kWh contra la pobresa energètica. Durant el matí, també es podrà gaudir de l’activitat Pedala amb energia!, on podràs fer granissat de llimona amb l’energia que generis pedalant en una bici.

Fotografiar la natura V

oleu formar part d’una mostra fotogràfica sobre els espais naturals de la ciutat? Podeu presentar fotografies fins al 24 de maig, a l’adreça electrònica mediambientcornella@ gmail.com, indicant: nom, adreça i telèfon de l’autor/a, títol de l’obra, localització i data de realització. Les obres seleccionades formaran part d’una exposició organitzada de forma conjunta amb el Seniorlab del Citilab i s’exposaran per primer cop a partir del dia 6 de juny al Citilab. Després s’inclouran a l’exposició Cornellà Natura itinerant.

cornellàinforma [13


Educació

Casals, colònies i campus d’estiu són a punt per rebre els infants

S

om a les portes de l’estiu i el curs escolar toca a la seva fi. Ha arribat l’hora de començar a pensar en alternatives lúdiques i educatives per no passarse tot el dia avorrits a casa. Com cada any, els casals, campus esportius i colònies són una opció ideal per gaudir d’activitats sense moure’s de Cornellà.

Campus esportius i de lleure

Les inscripcions ja s’han obert a la majoria dels centres i les AMPA, es recomana contactar per telèfon o correu electrònic directament amb l’entitat per conèixer l’edat recomanada, els horaris i les activitats que s’hi ofereixen. A la pàgina següent trobareu un directori amb l’oferta de cada barri. A més dels casals que ofereixen de dilluns a divendres els esplais i algunes escoles de la ciutat, els clubs i els complexos esportius també programen campus d’estiu que combinen les activitats esportives i els jocs, per tal de fomentar els valors de l’esport del treball en equip i de la convivència.

14] cornellàinforma

Jocs d’aigua, manualitats, excursions, esports i molt més per gaudir de l’estiu a Cornellà

Fins al 9 de juny us podeu inscriure a la 9a edició del Campus d’Estiu PELL, orientat a la pràctica esportiva per a infants de 4 a 14 anys, distribuïts en tres grups d’edat.

Informa’t de dates i horaris de cada centre a www.cornella.cat

Una altra opció és el Campus de Can Mercader, que es fa per quart any consecutiu i que combina natura i cultura amb visites a racons del parc de Can Mercader, com el Palau, el Museu de les Matemàtiques, els horts urbans o la ruta botànica. Per a nens i nenes de 7 a 14 anys. Tot un món de diversió per gaudir de l’estiu, l’esport, l’aire lliure i les piscines. Tu tries!


Maig17

Casals barri per barri EL PEDRÓ: CEIJ Mowgli 93 377 06 95 cijmowgli@esplai.org • AMPA Escola Sant Miquel

FONTSANTA-FATJÓ: AMPA Escola Suris

637 560 527 santmiquel.ampa@gmail.com • AMPA Escola Ignasi Iglesias 657 646 769 ampaignasiglesias@gmail.com • Club Bàsquet Femení Cornellà 93 375 39 38 club@basquetfemenicornella.com

93 377 74 57 ampasuris12@ gmail.com • Esplai

RIERA: AMPA Escola Abat Oliba 93 377 90 05 ampabatoliba@gmail.com • AMPA Escola l’Areny 93 377 61 57

ampaslareny@hotmail.com •

Campus del Parc Esportiu Llobregat www.parcesportiullobregat.com • Campus Esportiu UD Cornellà 93 474 10 63 • Campus Pavelló Riera 664 662 477 (Albert) casalpavelloriera@gmail.com

SANT ILDEFONS: Club Sanfeliu-Sant Ildefons club@sanfeliu-santildefons.org • 680 125 674 (Isabel) trompitxol@hotmail.com • Campus Cornellà Futbol Sala 667 489 498 627 451 852 93 338 39 13

AMPA Escola Torre de la Miranda

ALMEDA: AMPA Escola Dolors Almeda 93 480 03 51 657 646 769 (Ester) ampadolorsalmeda@ gmail.com • AMPA Escola Martinet 627 520 489 martinet.imalleure@gmail.com • Complex Aquàtic Esportiu Can Mercader 93 475 35 80 info@complexcanmercader.com • CD Almeda 93 597 14 45 cdalmedaef@gmail.com

Fontsanta-Fatjó

93 480 19 01 fontsanta-fatjo@ esplai.org • Campus

Esportiu Fontsanta-Fatjó 649 696 854 (David Cuadrado) 618 082 152 (Iolanda)

CENTRE: G.E. Vol i Vol

93 377 97 66 esplaivolivol@gmail.com • AMPA Escola Anselm Clavé 93 377 43 43 ampaanselmclave@gmail.com • AMPA Escola Els Pins casalampaelspins@gmail.com

LA GAVARRA: CEIJ Gavina 93 375 28 00 ceijgavina@gmail.com • AMPA Escola Mediterrània 608 272 551 608 272 552 ampa.mediterrania@yahoo.es • AMPA Escola Jacint Verdaguer 639 368 305 roser@llirka.com • AMPA Escola d’Educació Especial Virolai Colònies i 93 376 31 59 A8032270@ xtec.cat • CB Cornellà 93 474 02 82 secretaria. basquetcornella@gmail.com

campaments

CEIJ Mowgli 93 377 06 95 cijmowgli@esplai.org • GE Vol i Vol 93 377 97 66 esplaivolivol@gmail.com • Club Sanfeliu-Sant Ildefons

El valor social i educatiu dels esplais

93 338 39 13 club@sanfeliusantildefons.org • Esplai FontsantaFatjó 93 480 19 01 fontsanta-fatjo@fundesplai.org • CEIJ Gavina 93 375 28 00 ceijgavina@gmail.com

El passat 13 de maig els sis esplais de Cornellà van celebrar la Festa Esplaia’t amb activitats i animacions per a tots els infants i famílies de la ciutat a la plaça de l’Església. Una jornada festiva per posar en valor la important tasca d’educació en el lleure que els esplais porten a terme a la nostra ciutat. Des de fa prop de cinquanta anys donen suport al dia a dia dels centres educatius i a les famílies, organitzant diferents activitats per motivar la tasca educativa i social, contribuint a la cohesió de la ciutat.

cornellàinforma [15


Cultura / Acció Social

Nits Insòmnia renova la

imatge per al seu Xè aniversari F

a deu anys que les Nits Insòmnia ofereix un oci nocturn alternatiu al jovent de Cornellà d’entre 16 i 35 anys, d’una manera sana, divertida i de franc. L’aposta va sorgir al 2007 amb la participació de l’Ajuntament, entitats i grups de joves, per anar creixent any rere any en nombre d’activitats, participants i edicions (primavera, estiu i tardor).

Enguany, el programa ha renovat la seva imatge: el llop que apareix a totes les edicions udola amb més força que mai i amb identitat pròpia. Tot just

celebren el X aniversari i comença el programa d’estiu amb la Festa Fluor, el pròxim divendres 26, a les 20.30 hores, a la plaça de Catalunya, amb batukada, Djs, jocs de consola, diana amb globus, maquillatge i ambientació fluor. Durant el mes de juny teniu un ventall de propostes: Cluedo gegant, ruta dels llops, una nit medieval, fer escalada, preparar smoothies saludables, cuinar amb microones i tallers de manualitats.

Programació de les Nits Insòmnia: http://www.cornella.cat/ca/NitsInsomnia.asp

Alumnes de l’Institut Miquel Martí i Pol presenten un joc de taula inspirat en Cornellà

E

ls estudiants de primer d’ESO de l’Institut Miquel Martí i Pol de Cornellà s’inspiren en els indrets més emblemàtics de la nostra ciutat per portar a terme un treball globalitzat durant aquest segon trimestre del curs amb l’objectiu de dissenyar un joc de taula. L’Ajuntament de Cornellà va encoratjar els alumnes a través d’una carta perquè construïssin un joc sobre el seu municipi. Els alumnes van cercar informació i van

La gestió de l’aigua omple

d’activitats l’escola Montserrat

visitar els espais més representatius de la nostra història local. Cada grup va escollir els seu format: jocs de memòria, de cartes, de tauler… tots al voltant de Cornellà. Finalment van escollir el millor de cada classe i van tenir l’ocasió de presentar-los al Consistori com a cloenda de tot el procés del treball i amb la satisfacció per part dels joves, que veuen com la seva feina transcendeix els límits dels centres educatius i té repercussió a la ciutat.

A

lumnes, docents i famílies de l’escola Mare de Déu de Montserrat van celebrar el Dia Mundial de l’Aigua, el passat 22 de març, amb una jornada plena d’activitats per a tots els cursos. Es van dur a terme diferents tallers i propostes interactives, amb les quals van poder aprendre les propietats de l’aigua d’una forma molt didàctica i intuïtiva. Un equip de científics de l’IRB Barcelona va acompanyar els docents i alumnes en el procés d’investigació i experimentació amb l’aigua i les seves propietats. L’escola forma part des de 2015 del projecte Escola Tàndem, amb l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) i la Fundació Catalunya-La Pedrera, que té com a objectiu millorar la formació dels alumnes mitjançant la incorporació de noves metodologies pedagògiques al centre, i amb un enfocament clarament científic.

16] cornellàinforma


Maig17

Jornades de la Dignitat A CORNELLÀ , cornellà es mobilitza del 8 a l 11 de juny per REIVINDICAr una existE`ncia dignA per a tothom i fer front a la pobresa, AMB tallers i activitats organitzats per més ’, , D UNA trentena d entitats i institucions de la ciutat.

Acte inaugural El periodista i cornellanenc Jordi Évole obrirà l’acte inaugural el dijous 8 de juny, organitzat per Cornellà Solidari a l’Auditori de Sant Ildefons, a les 19 h, amb la presentació del documental “Astral”, que mostra el drama dels refugiats.

Dissabte reivindicatiu Les entitats socials organitzen l’acte central a la plaça de Catalunya, el dissabte 10, a partir de les 11 h, amb propostes de caire festiu, reivindicatiu i popular amb la Festa de la Ludoteca el Dau, circuits de motos i karts per als infants organitzats per la Guàrdia Urbana i un camió de bombers. També s’instal·laran carpes informatives i un punt de recollida de productes per a la Botiga Solidària.

Mou-te contra la pobresa

La Dignitat amb els infants

I a més, el 10 de juny, com cada any, podreu cremar calories a la 8a edició del Cros Popular PELL Corpus 2017, i al IV Zumba per la dignitat.

Escoles i AMPA també juguen un paper important a l’hora d’implicar les famílies en els diferents actes de les jornades. Divendres al matí, els centres escolars organitzaran activitats divulgatives i reivindicatives amb la “D” de dignitat com a protagonista. A la tarda, es farà la lectura del manifest per a la dignitat en una versió més comprensible per als infants i el Concert Reivindicatiu a càrrec dels alumnes de l’Escola Municipal de Música i Societat Coral La Unió.

En el marc de les jornades, entitats i biblioteques de la ciutat també organitzen xerrades i actes simbòlics adherint-se al lema de Cornellà per la Dignitat. Consulta tota la programació i signa el MANIFEST PER LA DIGNITAT.. www.cornella.cat/ca/SetmanaDeLaDignitat.asp

cornellàinforma [17


Corpus’17

Del 15 al 18 de juny és Festa Major!

Enguany el programa del Corpus 2017 presenta més de 160 propostes d’oci i cultura per gaudir d’unes festes igualitàries i lliures de sexisme a Cornellà.

U

n dels punts forts de la Festa Major de Cornellà són els concerts gratuïts a la plaça de Catalunya. Aquest any vindran el conjunt de rock La Frontera, el cantant Dani Otero i la formació de pop català Els Amics de Les Arts, acompanyats de grups convidats. Un altre dels escenaris que va guanyant cada any més adeptes, sobretot entre els joves, és el pàrquing del PELL, amb propostes com la Nit Sounday i el Holi dolly Festival, concerts musicals i Djs animant les nits de festa.

El pregó

Dijous 15 de juny, a les 21 hores, començarà oficialment el Corpus’17, amb la lectura del pregó a càrrec de la Comissió Jordiada, que compleix 25 anys. Prèviament es farà la presentació de les festes i el ball cerimonial de l’Àliga de Cornellà, a la plaça de l’Església. En acabar, les colles i bèsties de foc faran el llançament de la fogonada que donarà inici a les festes. Més de 160 propostes, des de les més tradicionals (catifes de flors, Populari, Corndefoc, sardanes, castellers), fins a les orquestres als envelats, cabarets, balls populars, flamenc o la Festa del Toc de Corn a la plaça de Rosa Sensat.

Per unes festes igualitàries i lliures de sexisme La teva actitud ho és tot 18] cornellàinforma

Principals actes Ds

10 de JUNY

Plaça de l’Església

10.00 h. XXII Trobada de gegants del Corpus

Corpus per a totes les edats El Corpus en família agrupa totes aquelles activitats adreçades al públic familiar. A diferents punts de la ciutat trobareu tallers de jocs gegants de fusta, cinema, espectacles infantils, parxís o escacs, gimcanes, contes a les biblioteques, ludoteca al carrer i molt més.

gegants del Corpus

Dg

11

Carrer Marcelino Menéndez Pelayo

Aquest any també hi ha un Corpus especial per a la gent gran a les residències i casals d’avis de la ciutat, amb campionats de dòmino, espectacles de cabaret, màgia, teatre, música i ball.

09.30 h. VII matinades de grallers i timbalers

DJ

15

Ajuntament de Cornellà

21.15 h. Pregó de Corpus 21.35 h. Corndefoc 2017. Colles i bèsties de foc

DV CATIFES DE FLORS

L’ENVELAT

16

10.00 h. Plaça de Sant Ildefons Mostra infantil de catifes de flors del Corpus 17.30 h. Parc del Canal de la Infanta Gimcana familiar “Els jocs de la Igualtat” 22.00 h. Escola L’Areny “L’envelat del Corpus”. Corncanta, festival de cant de Cornellà


Maig17 POPULARI

Dg

18

10.30 h h. Rambla d’Anselm Clavé 2a trobada de Puntaires Corpus 2017 GIMCANA FAMILIAR

Ds

DV

16

22.00 h. Escenari

del pàrquing del PELL

Lérica + THE MARGINES

PROJECT en concert

22.00 h. Plaça de Catalunya La Frontera + Dirty Rockets en concert

17

18.30 h. Plaça de l’Església Populari. Cercavila i exhibició de cultura popular i tradicional

19.00 h. Plaça de Sant Ildefons Havaneres i cremat de rom amb Cavall Bernat

20.00 h. Plaça de l’Església Correfoc infantil

Els Amics de les Arts

Ds

17

19.00 h. Plaça de Catalunya

+ Luna y media en concerTt

22.00 h.

Plaça de Catalunya

Dani Otero + Naranjo en concert

DANI OTERO

LA FRONTERA

18.00 h. Parc del Canal de la Infanta 1a Trobada de Bandes de Música

ELS AMICS DE LES ARTS

22.00 h. Plaça del Pallars Impro Show Summer Edition

21.00 h. Parc de Can Mercader Ball amb orquestra “Marimba” i queimada popular

22.00 h. Pàrquing del PELL

21.30 h. Avinguda Salvador Allende,

Nit Sounday + Holi Dolly Festival Sessió de Nit HOLI DOLLY

09.30 h. Pàrquing del PELL Primer spinning Solidari PELL Corpus

a l’alçada de la Torre de la Miranda

Nit de llums i “selfies” #NitDeLlums 23.00 h. Mirador de la Torre de la Miranda

Castell de focs d’artifici

10.00 h. Carrer de Joan Fernández Baixada amb tobogan d’aigua inflable 10.00 h. Plaça de Lluís Companys Mostra de catifes de flors del Corpus 13.00 h. Plaça del Pallars Festa de l’escuma amb la Cia. Tururut

23.30 h. Plaça de Sant Ildefons Ball amb l’orquestra AQUARIUM

CASTELL DE FOCS

Programa oficial del Corpus a: http://www.cornella.cat/ca/Corpus.asp cornellàinforma [19


Societat / Esports

Fotonotícies del mes

Un recorregut per algunes de les moltes activitats culturals i d’oci que han tingut lloc durant les últimes setmanes a Cornellà.

21 d’abril, èxit de la Jornada de la Creativitat i la Innovació. 25 anys de Jordiada al Can Mercader.

Mostra de Punts de Llibre 2017. Aniversari de la FAVCO. Celebració del Dia Internacional de la Dansa.

Acte desè aniversari de la Fundació per a joves La Carena.

Premiats dels Treballs de Recerca de Batxillerat.

20] cornellàinforma

Homenatge a Carolina Gregori, que va fer 100 anys el 14 d’abril.


Maig17

Josep Lluís Galé, president del Club Natació Cornellà, i José Antonio Gávez, president del Club Futbol Sala Cornellà, que, després de molts anys de dedicació han deixat els seus càrrecs. El Premi Forjador de l’Esport, que recau en Nicolás Plaza, membre de la junta directiva del Club Escacs Cornellà des de fa molts anys, entitat que també rebrà el Premi Trajectòria Esportiva, ja que aquest any celebra el seu 75è aniversari.

Premis anuals de reconeixement als

L

valors de l’esport

a nit de divendres 2 de juny, a les 21 hores, Cornellà celebra al parc de Can Mercader una nova edició de la Festa de l’Esport, una trobada anual per tancar la temporada esportiva i fer un petit homenatge a persones o col·lectius que han destacat per la seva aportació als valors de l’esport.

E

scolars i famílies de Cornellà es donaran cita el pròxim dissabte 27 de maig al parc de Can Mercader per celebrar la Cloenda de l’Esport en Edat Escolar amb una trentena d’activitats lúdiques i esportives per acomiadar la programació esportiva. A les 9 del matí, es lliuraran els trofeus als millors equips de la temporada, amb el reconeixement a les entitats i escoles que han participat a les competicions escolars organitzades per l’Ajuntament o pel Consell Esportiu del Baix Llobregat. I tot seguit, començaran les activitats als diferents espais del parc: tennis, pàdel, escalada, rugbi, minigolf, bitlles catalanes, petanca, inflables, agility, futbolí humà, tallers de maquillatge, esport adaptat… A més, s’obrirà la piscina exterior del complex esportiu Can Mercader amb jocs d’aigua, fins que acabi la festa de cloenda.

Enguany, són 28 premis individuals concedits a les diferents entitats i 11 premis especials que el món esportiu de Cornellà atorga com a reconeixement a aquelles persones vinculades d’alguna manera a aquest àmbit. Alguns dels guardonats d’aquesta edició són: el Premi Ciutat de Cornellà a Jesús Sanz, president del Rugbi Club Cornellà,

El Premi Dona i Esport per a Maria Carme Carbó, cornellanenca vinculada a les activitats saludables que s’organitzen a la ciutat; el Premi Gesta Catalana per a l’equip Infantil Femení AEM Lleida, el qual fa tres anys que juga a la lliga de categoria masculina i que aquesta temporada s’ha proclamat campió del seu grup de la Segona Divisió competint contra equips formats íntegrament per nois. I per últim, entre d’altres premis que s’atorgaran durant la nit, cal destacar el Premi Tasca Social de l’Esport a l’Escola AFA, per impulsar accions d’inclusió social que promouen l’esport adaptat a les escoles i entitats esportives de Cornellà.

Festa de tancament

de la temporada esportiva

Activitats familiars al parc de Can Mercader per dir adéu a la programació esportiva cornellàinforma [21


Societat / Edictes / Opinió

El barri Riera es

vesteix de Festa

C

omença un cap de setmana de Festa Major al barri Riera de Cornellà, del 19 al 21 de maig, amb activitats de tot tipus i per a tots els públics. Divendres tarda, els nois i joves estaran animats amb màgia i jocs a la plaça de la Sardana, i a l’esplanada del Parc Esportiu Llobregat hi haurà una classe de zumba dirigida per un tècnic del PELL. Més tard es farà el taller de decoració de gorres, amb les quals podreu protegir-vos al correfoc, a càrrec del grup de percussió la Cua del Drac. A les deu

de la nit, davant del PELL podreu fer un tast de botifarra i ballar amb la disco mòbil Festival Sound. Dissabte serà el torn de les degustacions gastronòmiques (xocolatada, sardinada i taller de cuina) i a la nit ball amb l’orquestra Krater. Diumenge al matí, els infants tindran la seva festa de l’escuma i els adults a la tarda gaudiran d’exhibicions de les escoles de dansa de la ciutat, show d’humor i el tradicional concert d’havaneres amb el cremat de rom.

Edictes

EDICTE sobre aprovació inicial del Projecte d’obres de reurbanització de l’avinguda Sant Ildefons, entre la carretera d’Esplugues i l’avinguda Línia Elèctrica. La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, en sessió celebrada el dia 7 d’abril de 2017 va acordar, entre d’altres, aprovar inicialment el següent projecte d’obres: Aprovar inicialment el projecte d’obres anomenat “Urbanització de l’Avinguda de Sant Ildefons, entre la Ctra. d’Esplugues i l’Avinguda Línia Elèctrica”, al terme municipal de Cornellà de Llobregat, amb un pressupost de 330.023,74 € (IVA no inclòs) i 399.328,73 € (IVA inclòs) i redactat per l’arquitecte Sr. Ricard Casademont i Altimira. Sotmetre l’aprovació de l ‘esmentat projecte a informació pública mitjançant inserció d’edicte al Butlletí Oficial de la Província i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, pel període de trenta dies, així com al Butlletí d’Informació Municipal i al Tauler d’Anuncis de la Corporació, per tal que les persones que es considerin interessades puguin efectuar les al·legacions, reclamacions i/o suggeriments que estimin convenients. Transcorregut l’esmentat termini sense que s’hagin presentat al·legacions, reclamacions i/o suggeriments que suposin modificacions al projecte, aquest s’entendrà definitivament aprovat. Notificar el present acord al Departament de Patrimoni, per al seu coneixement i efectes, i alhora donar publicitat a aquest acord en la Seu Electrònica del nostre Ajuntament, segons que preveu l’article 5.1 de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Cornellà de Llobregat, 11 d’abril de 2017

EDICTE En conformitat amb el que disposa l’article 75.5 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, es dóna publicitat a l’acord plenari de 30 de març de 2017, relatiu a la modificació del règim dedicació parcial, del senyor Arnau Funes Romero. … “Acord de 30 de març de 2017 Mitjançant acord plenari adoptat el dia 30 de juliol de 2015 es va establir un règim de dedicació parcial en aquest Ajuntament de 10 hores setmanals a favor del Portaveu del Grup polític municipal d’Iniciativa per Catalunya – Verds – Esquerra Unida i Alternativa – L’Esquerra plural – Entesa (ICV-EUiA-EP-E), Sr. Arnau Funes Romero, i una retribució de 9.179,98 €. Atès per Decret núm. 1155/2017, de 16 de febrer, de la Presidenta de la Diputació de Barcelona, s’ha modificat el regim de dedicació del Sr. Arnau Funes Romero en aquesta entitat, passant a la situació de Diputat provincial en règim de dedicació exclusiva amb efectes 1 de març de 2017. Atès que mitjançant escrit de data 8 de marc de 2017, registrat d’entrada amb el número 8604, el Sr. Arnau Funes Romero posa en coneixement d’aquest Ajuntament la seva renúncia a l’exercici del seu càrrec de regidor municipal en règim de dedicació parcial, i sol·licita restar com a regidor sense cap règim de dedicació específica. Per tot això, aquesta Alcaldia, en ús de les atribucions que legalment té conferides, proposa al Ple l’adopció dels següents, ACORDS Primer.- Restar assabentats de la renúncia efectuada pel Portaveu del Grupo polític municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa – L’Esquerra plural - Entesa (ICV-EUiA-EP-E), senyor Arnau Funes Romero, a l’exercici del seu càrrec en aquest Ajuntament en règim de dedicació parcial i, accedint a la seva sol·licitud de quedar com a regidor sense

Solució al càlcul mental de la pàgina 27: 2 22] cornellàinforma

cap règim de dedicació específica, deixar sense efecte, de forma retroactiva, des del dia 1 de març de 2017 el règim de dedicació parcial i de retribució establert al seu favor mitjançant acord plenari de 30 de juliol de 2015. Segon.- Notificar aquest acord al Departament municipal de Recursos Humans i al regidor afectat, pel seu coneixement i efectes, fent-li constar que en aquesta nova situació tindrà dret a percebre les indemnitzacions que per assistència a les sessions del Ple, de les Comissions Informatives i de la Junta de Portaveus han sigut aprovades pel Ple. Tercer.- Publicar aquest acord al Butlletí Oficial de la Província, al Butlletí d’Informació Municipal i al Tauler d’Anuncis de l’Ajuntament, en compliment del que disposa l’article 75.5 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local i difondre el seu contingut, en compliment del Principi de Transparència, mitjançant la seva publicació actualitzada i permanent en la Seu electrònica municipal, en compliment del que disposen els articles 5 i següents de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de Transparència, Accés a la Informació i Bon Govern i 8 i següents de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de Transparència, Accés a la Informació i Bon Govern de Catalunya. … Cornellà de Llobregat, 4 d’abril de 2017.

Nota “Cornellà Informa”. Publicitat atorgament subvencions 2017. La Junta de Govern Local ha aprovat les bases particulars per a la concessió d’ajuts econòmics i subvencions de les convocatòries en règim de competència competitiva de 2017 dels departaments d’Esports, Cultura, Educació i Solidaritat (per a entitats, projectes ciutadans, persones amb escassa capacitat econòmica, etc). Podreu consultar les bases íntegres de les convocatòries al web de l‘Ajuntament www.cornella.cat/ca/Subvencions.asp.


Maig17

Ángel Camacho Grup Municipal CEC-CPC

Emilia Briones Grup Municipal del PSC

Pels drets de la classe treballadora

Cornellà Natura

E

ncara avui el capitalisme i el neoliberalisme ens obliguen a lluitar per unes condicions laborals i de vida dignes. Per això aquest Primer de Maig hem tornat a sortir als carrers en defensa dels drets dels treballadors i treballadores, amb diverses manifestacions que van recórrer els carrers de Barcelona. A la nostra ciutat, al Ple municipal del passat mes d’abril, també vam optar per aquesta defensa: Pressupostos Generals de l’Estat Davant l’esborrany profundament antisocial de pressupostos de l’Estat presentat pel govern del PP, des de Cornellà en Comú-Crida per Cornellà vam presentar una moció en defensa de l’autonomia local i els processos de municipalització. El govern espanyol pretén dificultar la recuperació de la gestió pública dels serveis municipals que molts ajuntaments del canvi estan duent a terme, i per això vam proposar que Cornellà es posicionés en contra d’aquest segrest de la democràcia local. Es va aprovar amb el vot favorable de PSC i ICV-EUiA. Contractació de músics L’altra proposta que vam fer era relativa a unes condicions de contractació dignes per als professionals de la música, així com per garantir la feminització de l’escena musical a Cornellà. La moció, elaborada pel Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC!) i el Sindicat de la Música (COS), proposava l’adopció d’un Manual de bones pràctiques per a la contractació en el sector musical. Finalment, vam optar per seguir treballant la moció amb altres grups i ampliant-la a tot el sector cultural. Igual treball, igual sou PSC, ERC i ICV-EUiA van presentar una moció de suport a la campanya del sindicat UGT “A igual treball, igual sou”. Si bé estem d’acord amb la idea que trasllada la campanya, no la vam signar per la poca concreció dels acords, que en algun cas podia significar fins i tot el contrari, l’empitjorament de les condicions laborals. Per això vam presentar una esmena per concretar-la que es va aprovar; ara queda que el govern municipal del PSC actuï en conseqüència i apliqui el que va aprovar el plenari. La dreta, en “defensa de la democràcia” Ciudadanos i Partit Popular, per la seva banda, aliens a la realitat de les classes populars de Cornellà, van presentar, per variar, una moció contra el dret d’autodeterminació del poble català que titulaven “en defensa de la democràcia”. El que està clar, però, és que no volen que el poble es pugui expressar a les urnes com es faria en qualsevol societat democràtica avançada. Fins i tot, van anar més enllà i van retirar la seva pròpia moció, defugint el debat al Ple municipal. Com també pretenen defugir els nombrosos casos de corrupció que inunden les institucions públiques, arribant a qualificar d’ofensiu el petit bus de paper que vam portar al Ple municipal. Ni s’immuten davant la corrupció, com si no anés amb ells, però els ofèn el “Tramabús” que denuncia la corrupció; aquesta és la defensa de la democràcia del partit que governa a l’estat espanyol i el seu principal suport.

C

ornellà està en plena transformació, i així queda reflectit a la exposició que pots veure fins al 4 de juny a la Plaça Europa, així que anima’t i vine a conèixer el futur de la ciutat. Cornellà Natura, és el projecte que, en un horitzó temporal d’una dècada (2016-2026), vol naturalitzar la ciutat, posant de relleu els seus valors ambientals, socials i paisatgístics, i per tant, humanitzar-la. Actualment, el municipi disposa de diferents zones verdes, com són tres grans parcs —Can Mercader, Rosa Sensat i del Canal de la Infanta-, el riu Llobregat i zones enjardinades a places i diferents indrets de Cornellà. L’objectiu de l’Ajuntament és que aquests espais estiguin interconnectats i facin de la ciutat un lloc més amable, integrant el paisatge urbà en la natura mitjançant 5 eixos verds que creuaran el municipi. Durant el 2017 s’estan portant a terme les primeres actuacions compreses dins el Cornellà Natura, com la remodelació del Parc de la Ribera que es va acabar el passat mes d’abril i la remodelació del carrer Verge de Montserrat i la reurbanització de l’entrada nord de la ciutat (per la carretera d’Esplugues) que es portaran a terme properament. Aquestes dues últimes formen part de l’eix que va des de Can Padró fins al parc Agrari del Baix Llobregat, travessant el municipi de nord a sud, enllaçant al nord amb el municipi de Sant Joan Despí fins a camp obert en l’entorn del Parc Agrari. A finals d’any, també està previst que s’iniciï la transformació de l’Avinguda dels Alps una de les vies principals d’un altre dels eixos verds que uneix la part nord amb la part sud del municipi. Així, les accions que durem a terme en els propers anys dins el projecte Cornellà Natura, vindran definides per tres grans línies d’actuacions: —Naturalitzar la ciutat: Aconseguir el màxim de superfície verda i treballar-ne la seva connectivitat mitjançant els corredors verds, donat que permetrà obtenir els màxims serveis ambientals i socials del verd i la biodiversitat, conservar i millorar el patrimoni natural del municipi i fer la ciutat més resilient davant de reptes com el canvi climàtic —Fomentar la mobilitat sostenible, cercant la recuperació d’espais per als vianants i per a l’ús de mitjans de transport com la bicicleta, en un entorn agradable, tranquil i segur. —Millorar la qualitat ambiental de la nostra ciutat que implica, mesures com la gestió integral de l’aire, l’impuls de sistemes energètics més eficients o la reducció dels residus en origen. Així doncs, en aquesta ocasió us convido a que visiteu l’exposició Cornellà Natura, on de manera participativa podreu conèixer la Cornellà més verda, més sostenible i més amable en definitiva, que tindrem dintre d’uns anys. Ja sabeu, ens podeu trobar a psc@aj-cornella.cat, ens veiem per la ciutat!

cornellàinforma [23


Opinió Jorge García Grup Municipal de C’s

Raquel Albiol Grup Municipal d’ERC-AM

A mi la política no m’interessa

Una cuestión de derechos civiles, no de religión

L

E

Lamentablement, certs partits i polítics en particular ajuden a fomentar aquesta mala visió (i amb raó), però precisament jo els consideraria mals polítics que fan mala política; no es pot posar a tothom dins del mateix sac.

¿Algo irrelevante? No. Porque lo que en el fondo planteaba dicha moción es un atentado contra nuestros derechos civiles.

a política i els polítics no estan precisament popularment ben valorats, i estan a l’ordre del dia frases com ara “tots els polítics són iguals”, “la política no serveix per a res”, “sempre manen els mateixos” i “a mi la política no m’interessa”.

Pel que fa a “a mi la política no m’interessa”, voldria dir als que ho tenen com un mantra que la política els afecta directament i la viuen (i pateixen) en el seu dia a dia, des del preu del cafè fins al seu sou, del preu dels lloguers o compra de pisos, a les escoles, la sanitat… I en comptes de queixar-se des del sofà de casa o de les xarxes socials, què és molt còmode, els convido a involucrar-se. No cal que sigui en un partit polític, tan sols cal que participin en alguna entitat, en alguna associació… perquè, i més en en un municipi, es poden produir grans canvis que sorgeixen des de la base, de la ciutadania. I d’això en tenim un bon exemple a Cornellà, una ciutat coneguda anys enrere com a Cinturón Rojo, amb un gran teixit social que va reivindicar i va ser clau en les lluites i defensa dels drets dels treballadors i treballadores, una ciutat on gràcies al moviment veïnal es van aconseguir grans avenços per la població de la ciutat. Una ciutat on la majoria de la població no va tenir por de sortir al carrer quan calia i fer de la lluita un dogma, un estil de vida gairebé podríem dir. Cornellà és una ciutat compromesa, o més ben dit la seva gent, i com a mostra les més de 300 associacions que tenim a la ciutat, moltes d’elles amb molts anys d’història, com per exemple la FAVCO (Federació d’Associació de Veïns i Veïnes de Cornellà), que aquest any fa 30 anys, una representació del que la lluita de base significa. Un altre exemple, els últims plens han comptat amb més assistència de públic que altres vegades, perquè quan els temes a tractar afecten de manera substancial a la ciutadania, aquesta respon i participa. Alhora, també hem de posar en valor la tasca de moltes entitats i/o organitzacions culturals que fan que la ciutat tingui vida pròpia i puguem gaudir de moltes activitats durant tot l’any. Per tant, no puc compartir la frase “a mi la política no m’interessa” o “jo no en sé de política”; tots en sabem de política, i tots i totes podem incidir per canviar el rumb de les coses. Hi ha moltes maneres per fer-ho, i implicar-se, en la mesura que un pugui, és la millor pràctica per poder fer possibles els canvis. Insisteixo, la crítica fàcil no porta enlloc, tan sols perpetua un model. L’objectiu de la dreta, reacia a autèntics processos de participació, és que no interessi la política. Esquerra i el republicanisme lluiten per dignificar l’activitat política, perquè república i democràcia són sinònims de la implicació de tothom en els afers públics. La política la pots fer o te la poden fer, vosaltres trieu.

24] cornellàinforma

n el último pleno del Ayuntamiento, la concejala no adscrita María del Carmen López, otrora miembro de Cornellà en Comú-Crida per Cornellà, presentó una moción para derogar el cargo perpetuo de alcaldesa de la Virgen del Rosario.

Ahorraré al lector los tópicos de vuelo rasante utilizados como argumentos en la moción. Baste saber que loa el anticlericalismo de la Constitución del 31 y caricaturiza el papel de la Iglesia en nuestra historia. El problema de los anticlericales ya fue señalado por Weiler: es su cristofobia, es decir: “negarse a admitir la posibilidad de que las ideas, la ética y la historia cristianas tengan alguna relación con una Europa comprometida con los derechos humanos, con la democracia y con el imperio de la ley”. La cristofobia de hoy se alimenta de una visión distorsionada de la historia que se centra en las raíces de la Ilustración, fundamento del proyecto democrático y al mismo tiempo excluyen “las raíces históricas y culturales de la democracia en la Europa cristiana anterior a la Ilustración. Muchos han interiorizado esa meta-narración”. El asalto de iglesias y capillas, el ofensivo padrenuestro que premió el Ayuntamiento de Barcelona, las amenazas constantes de cerrar Iglesias, expropiarlas o prohibir las procesiones, parecen hechos aislados, pero … ¿lo son? “Nada ocurre por casualidad y menos en el ámbito de la relación Religión-Política. Estamos ante una primera fase de revanchismo ante la derrota del proyecto anticlerical que quedó frustrado en 1939”. Estamos pues ante una encrucijada que afecta a nuestro derecho a tener presente en el marco de la vida pública todo aquello que nos ha permitido llegar a ser quienes somos como continente, como país y como ciudad. Y digo “encrucijada” porque según la RAE también significa: “Ocasión que se aprovecha para hacer daño a alguien”. Negar el derecho a ver reconocida en la esfera pública de Cornellá esta parte de nuestra historia, ofendiendo además a los creyentes, atenta contra la libertad de todos. No es un problema de neutralidad, sino de derechos. Puestos a hablar de neutralidad, ¿por qué no cuestionó la Sra. López y quienes piensan como ella la asignatura de Educación para la Ciudadanía? Los juzgados españoles se habrían ahorrado las 50.420 objeciones de conciencia que se presentaron en toda España, contra dicha materia. En el fondo, como sostuvo Pell en una conferencia sobre la intolerancia en la Oxford University Newman Society, la intolerancia procede “de la nueva y peligrosa tendencia de usar leyes antidiscriminación y de reivindicación de los derechos humanos para atacar el rol de la religión en la vida pública”. Y negar a nuestros convecinos creyentes este derecho a participar en la vida pública y ver reconocida en la misma parte de sus expresiones, sí es cosa de todos.


Maig17

Daniel Serrano Grup Municipal del PP

Arnau Funes Grup Municipal ICV-EUiA-EP-E

Católicos de Cornellà, cuidado: ahora la Virgen del Rosario

Parlar de les relacions Catalunya-Espanya també és parlar de Cornellà

S

i hay algo que la extrema izquierda en Cornellà no hace es disimular en sus propuestas. Son como suenan. Propuestas sectarias llenas de rencor. En Cornellà, la extrema izquierda se disfraza de un revanchismo ridículo que cree ver enemigos donde no los hay y que les lleva, la mayoría de las ocasiones, a presentar propuestas en el pleno que no interesan ni a sus propios votantes. En casi dos años nos han traído debates que van desde el Tratado de libre comercio entre la UE y EEUU, hasta el apoyo a la II República, el boicot a Israel o la revisión, una vez más, del nombre de las calles. Casi nada. En este sentido, la veda que abrió en su día el equipo de gobierno del PSC aprobando, junto con la extrema izquierda, una moción a favor del laicismo en Cornellà ha motivado que algunos comiencen una nueva caza de brujas con todo aquello relacionado con la fe religiosa, eso sí, con la católica. Creen que nuestro país es laico, o pretenden hacérnoslo creer, pero no es así, nuestro país es aconfesional (esto significa que no hay religión oficial). Nos argumentan que en los países democráticos hay una separación total entre Estado e Iglesia para así justificar su intolerante posicionamiento. Supongo que no se refieren al Reino Unido donde la Reina (Jefa de Estado) es también la gobernadora de la Iglesia de Inglaterra o a Dinamarca, países en los cuales, pese a la libertad de culto imperante, hay una religión oficial (en estos casos cristiana protestante). Ya no pongo como ejemplos válidos otros países carentes de libertad y con los que los líderes de la extrema izquierda tienen fluidas relaciones, como puede ser Irán. Así pues, lo que pretendo transmitir es que no es ninguna anomalía democrática que los Estados mantengan algún tipo de relación con la religión mayoritaria de los ciudadanos que viven en él, bien por tradición o por devoción, y en el caso de España con la religión católica. Es cierto que en nuestro país no hay religión oficial (como sí la hay en el Reino Unido o Dinamarca), pero la aconfesionalidad de nuestro país no quiere decir en modo alguno que se persiga a la religión que por devoción o tradición cultural profesan la mayoría nuestros conciudadanos. La libertad y la tolerancia son elementos claves entre los que tienen fe y los que no. Advertí en su día, cuando se aprobó la moción del laicismo en Cornellà, que ello traería episodios intolerantes y que podrían rozar lo ridículo. Dicho y hecho. En el pasado pleno la extrema izquierda presentó una moción para eliminar la condecoración de Alcaldesa Honorífica a la Virgen del Rosario, y con ello, retirar de la fachada del Ayuntamiento la placa colocada en su honor, situación que sin duda impide que los ciudadanos y ciudadanas de Cornellà concilien el sueño (permítanme el sarcasmo). De aquellos polvos vienen estos lodos. O para entendernos, de aquella moción aprobada con el PSC iniciamos ahora una persecución de la extrema izquierda contra todo lo católico en Cornellà. Nuestro partido votó en contra de esta moción y aunque el PSC también, éste alegó que votaba en contra por una cuestión procedimental por lo que la amenaza sigue ahí. Ésta y las que se les puedan ocurrir a los fanáticos. Desde aquí reivindicamos libertad y respeto para todos, también para los católicos de Cornellà.

E

n En el darrer Cornellà informa, i en el Ple de Març, vàrem assistir a un nou intent de desdibuixar la posició d’ICV-EUiA sobre l’encaix de Catalunya amb l’Estat. Vista la voluntat d’uns i altres de confondre, en el Ple d’abril vàrem presentar una moció alternativa a la proposta de PP i C’s de “defensa de l’estat de dret” i contra qualsevol possibilitat de que Catalunya exerceixi el seu dret a decidir.Malauradament, PP i C’s van retirar la seva moció i no hi va haver debat, però creiem que pot ser útil saber quin era el contingut de la nostra proposta. No volem que es confongui Referèndum amb Independència, ni voluntat d’acord amb l’Estat amb Unionisme. Defensem que cal processos constituents a Catalunya i a l’Estat per a definir nous models de societat i de relacions de corresponsabilitat, fraternitat, i cooperació amb la resta de pobles de l’Estat i de la UE. El full de ruta el govern català fixava 18 mesos per a celebrar un referèndum d’independència. On està? Durant aquest temps la política catalana s’ha vist bloquejada per una estratègia de pretès enfrontament de legalitats que no ens ha portat cap avenç pel referèndum i tampoc cap avenç en els drets socials. Davant l’esgotament del règim estatal i la situació de bloqueig a Catalunya és el moment de plantejar un nou Procés de transformació profunda a Catalunya i a Espanya. El que planteja ICV-EUiA no és només una nova Constitució per a Catalunya i per a Espanya, ni tampoc és simplement un procés cap a la independència de Catalunya. Volem que la ciutadania participi en un procés que defineixi principalment el model de societat que vol i dins d’aquest model de societat, debatre i acordar la nova estructuració política i el nou marc de relacions amb d’altres nacions i estats. Es requereix posar la ciutadania en el centre de la realitat política i atacar la corrupció des dels seus orígens. És necessari el trencament amb uns valors socials hegemònics a Catalunya i a Europa. És una oportunitat per obrir un canal democràtic per decidir lliurement les nostres relacions socials i polítiques. La ciutadania i la seva opinió és qui dóna legitimitat als processos polítics. Cal que es reconegui que la gent de Catalunya té sobiranies plenes però també sobiranies compartides. Que podem fer un procés independent, no subordinat al procés espanyol, però que tampoc pot ser un procés autàrquic i ha de comptar des del primer moment amb la perspectiva d’interrelació amb Espanya i Europa. Finalment, i arran de diverses polèmiques sobre el que l’Alcalde deixa debatre i el que no als Plens, ICV-EUiA creiem que s’ha d’aprofitar el temps del Ple Municipal per a debatre aspectes que afecten directament la vida dels veïns i veïnes de Cornellà. També creiem, però, que en quatre anys de mandat hi ha temps també per a debatre sobre molts aspectes més generals de la societat que també ens afecten com a ciutadans i ciutadanes. Cada grup polític decideix per a què utilitza el seu temps, i és la ciutadania qui valorarà si ens han votat per això o no. Per exemple, en el Ple del mes d’abril es va aprovar per unanimitat una moció del nostre grup per a millorar la gestió i la prevenció dels residus. Cal que Cornellà incrementi la recollida selectiva ja! Segons la UE i la Generalitat al 2020 hem d’arribar a uns nivells entre el 50 i 60% de volum de recollida selectiva i avui estem al voltant del 30%. Hem d’espavilar i ICV-EUiA vàrem fer una proposta per posar-nos hi.

cornellàinforma [25


or Fl u Fe st a

D E oc a l ci um la n e BS tur nt I ón al ro jo ,

Dia a dia www.cornella.cat

L Co liu nT ram ex e t nt pr em Fe is st a M aj or ba N it rr de iR ls ie M ra u D se de ia us de le In Ca s F ter n am na M i ci er lie on ca s, al de pa r rc

maig/juny

F Sa est nt a S Il e t de m fo an ns a Vi Cu Pa si ltu la ta ra u gu l M ia er d a ca M de u r se u

Agenda

15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Obren les quatre aules d’estudi fins al 2 de juliol Què van fer els romans?

El Museu Palau Mercader acull fins al 18 de juny una mostra del llegat dels romans que ha perdurat fins als nostres dies, com la llengua, la literatura, l’arquitectura, la medicina, la família o la vida quotidiana.

Taller de tortugues

A

rriben els exàmens finals, les recuperacions i la preparació de la selectivitat, uns dies que requereixen un esforç final abans de les vacances d’estiu, per això les aules d’estudi de la ciutat ja són a punt per a rebre els estudiants a partir del 19 de maig i fins al 2 de juliol. La biblioteca Marta Mata i el C.C. Joan N. García-Nieto obren el divendres, dissabte i diumenge, mentre que la biblioteca Sant Ildefons

només obre els caps de setmana. Els dies 16 i 24 de juny romandran tancades. A més, si necessiteu llibertat d’horaris, ja sabeu que el Citilab manté la seva aula d’estudi oberta, cada dia de dilluns a diumenge 24 hores, inclosos els festius!

Consulteu els horaris específics de cada aula a http://www.cornella. cat/ca/AulesDestudi.asp.

Diumenge 4 de juny, dins del XI Cicle de Parcs, Platges i Rius de l’AMB, aprendreu a distingir i retirar les espècies exòtiques invasores de les autòctones. Punt de trobada a l’estany gran del parc de Can Mercader, a les 11.30 h. Cal inscripció prèvia al 93 256 22 20 o activmuseuciencies@bnc.cat.

Festa de la bicicleta

Amb l’objectiu de fomentar la mobilitat i el respecte pel medi ambient, el 21 de maig celebrem la XIII Festa de la bicicleta al parc de Can Mercader, a les 9.30 hores. S’hi pot participar a partir dels 10 anys, acompanyats d’adults.

Dones i informàtica

Dins del cicle de tertúlies de Les tardes de les dones, Andrés Gallego, professor d’Informàtica i llicenciat en Història, parlarà de la història de les dones a la informàtica, el dimecres 24 de maig, a les 17 hores, al CIRD.

Fes-te lila

Trobada castellera amb l’actuació dels Castellers de Cornellà i animació músical a la plaça de la Sardana, com a preàmbul de la Festa Major, el pròxim diumenge 10 de juny, a les 20.30 hores.

Festival de Microteatre

Tallers per dinamitzar els propers mercats d’intercanvi L a plaça de Sant Ildefons, el 20 de maig, acollirà el primer dels cinc Mercats d’Intercanvi i Segona Mà itinerants que s’han programat aquest any. Per dinamitzar els mercats, es portaran a terme activitats amb la voluntat d’implicar tota la

26] cornellàinforma

ciutadania en el consum responsable i la prevenció dels residus. D’11.30 a 13.30 hores es farà el taller ByJeans per transformar restes de texans en nous complements. Informació i inscripcions a la web www.cornella.cat.

Oberta la convocatòria per a la presentació de creacions artístiques per a la 2a edició del Festival de Microteatre de Cornellà. El termini d’enviament de textos finalitza el 28 de maig. Per a més informació contacteu amb festivalmicroteatrecornella@gmail.com.

Un món paral·lel

Exposició que mostra el treball de nou artistes que utilitzen Google Street View com a espai d’experiència i finestra a una representació virtual de la realitat. A l’Espai d’Art Moritz fins al 26 de maig.


1

2

3

4

5

6

7

8

9

CÀLCUL MENTAL

El Castell de Cornellà inaugura el 14 de juny, a les 20 hores, la mostra “Després del silenci. Cornellà de Llobregat 19751980” d’aquest fotògraf cornellanenc que va realitzar més de 3.000 fotografies de la ciutat d’aquells anys.

15 x 2 ·· –

Vida en el tiempo

Fins a l’1 de juny, Àlex Vega mostra al Centre Cívic Sant Ildefons el seu projecte fotogràfic de llocs marcats per diversos processos de degradació, però que mantenen vius records i el pas de moltes persones.

5 + 30 – 12 + 5 x 2 – 8 x 4 ·· –

Cloenda de la XXV Jordiada

Jornada de lliurament dels premis del concurs de fotografia de la Jordiada i del 3 Quem, amb la inauguració de l’exposició del concurs. Serà el 3 de juny, de 12 a 14 hores, a la Societat Coral La Unió (Masia Can Tirel).

Coneguem el patrimoni El 4 de juny, hi ha programades tres activitats de patrimoni: una al voltant del jardí històric al parc de Can Mercader, altre per conèixer la història del Canal de la Infanta, en un dels seus trams a l’av. Can Corts, i un concert musical al Palau Can Mercader. Informeu-vos a: http://www.cornella. cat/ca/MuseuPalauMercader.asp.

Visita al riu Llobregat

Dissabte 10 de juny, a les 10 hores, podeu fer una visita guiada al riu per conèixer la biodiversitat d’aquest entorn natural. Hi haurà anellament d’aus i taller de rastres. Us heu d’inscriure a medi_ambient@ aj-cornella.cat o al tel. 93 475 87 18.

VII Caminada de la lluna La Unió Excursionista de Catalunya a Cornellà organitza una caminada nocturna per la llera del riu aprofitant la lluna plena. La sortida es farà el 10 de juny, a les 21 hores, i el punt de trobada és el Patronat Cultural i Recreatiu de Cornellà. Cal inscriure’s al web http://u-e-c-c.blogspot.com.es/.

20 – 8 ?

Solució a la pàgina 22

M aj or

10 11 12 13 14 15 Corpus’17 Del 15 al 18 de juny

Mayo, el mes del Arte Flamenco en Cornellà Fotografies de Toni Baños

Fe st a

I A nau tr g av ur és ac de ió la exp m os ir ic ad ió a

Ve ri C ta a ert s, la àm a la BC e BS C nP I oè H t i cR om Li oi e te g, n ra R atg ac e ri , ó a de M R o Al om la n od er Le tse ia ia ct rr ur a i N de a t un le VI iló s S a gr I M n n al a te le ti s rs n a it d ab es al de er s

In

Vi

no

C La ost G ura av ar sol ra id àr ia Cl ,a oe lC nd C. a Jo rd ia Ta da lle r de to rt ug ue s

5 Es è ca co m la pi r on Ba a ix t d Ll e C ob i re clis ga m t e

28 29 30 31

E

l 6 de mayo en el Auditori Sant Ildefons, la cantaora de Cornellà Ginesa Ortega, la Tana y Maria del Mar Fuentes inauguraban la 34ª edición del Festival de Arte Flamenco de Catalunya, la cita anual de nuestra ciudad con uno de los certámenes más prestigiosos del país. Uno de los nombres más esperados es sin duda Miguel Poveda, que actuará el 20 de mayo, nuevamente en nuestra ciudad, con el cartel de completo en el Auditori de Cornellà. El Festival ofrece hasta el 9 de junio otras actuaciones de figuras del mundo del flamenco combinadas con muestras de cante i baile que organizan las entidades y peñas flamencas de la ciudad, así como el fomento de las actuaciones de jóvenes valores y la vertiente creativa y literaria del arte flamenco. Es el caso de Las academias bailan, la Noche Torre de la Miranda, la Fiesta de la Cruz de Mayo o el recital

de poesía: homenaje a Carmen Amaya que se completa con la exposición en la biblioteca Central sobre la vida artística y personal de la bailaora.

Toda la programación del Festival en: http://www.cornella.cat/es/ FestivalDArtFlamencDeCatalunya.asp

ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA ROSER CABANAS curs 2017-2018 Preinscripcions obertes:

Del 22 al 26 de maig • A l’administració de l’Escola de Música (Mossèn Andreu, 19)

Sorteig de llenguatge musical:

30 de maig, a les 16.00 h • A l’auditori de l’Escola de Música (1a planta) PUBLICACIÓ DE LES LLISTES D’ADMESOS AL LLENGUATGE MUSICAL: 1 de juny (2 i 5 de juny reclamacions) • 7 de juny (llistes definitives)

SORTEIG D’ELECCIÓ D’INSTRUMENT:

8 de juny, a les 16.00 h • A l’auditori de l’Escola de Música (1a planta) PUBLICACIÓ DE LES LLISTES D’ADMESOS D’INSTRUMENT: 12 de juny (13 i 14 de juny reclamacions) • 15 de juny (llistes definitives)

FORMALITZACIÓ DE MATRÍCULA:

20, 21, 22, 26, 27 i 28 de juny • A l’auditori de l’Escola de Música (1a planta)

cornellàinforma [27


CORNELLÀ DE LLOBREGAT DEL 15 AL 18 DE JUNY

www.cornella.cat

Profile for Departament de Premsa Ajuntament de Cornellà

Cornellà Informa 345 - Maig 2017  

Butlletí d'informació de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat / Boletín de información del Ayuntamiento de Cornellà de Llobregat

Cornellà Informa 345 - Maig 2017  

Butlletí d'informació de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat / Boletín de información del Ayuntamiento de Cornellà de Llobregat

Advertisement