Page 1

Novembre2015 // 328

CornellĂ en xarxa


328

NOVEMBRE 2015

04. Noves tecnologies Ciutadania en xarxa Cornellà és una ciutat permanentment connectada i treu partit de la informació i els espais de coresponsabilitat i interactivitat de les diferents webs municipals.

06. Actualitat Reconeixement a dos serveis municipals A Prop Teu i Vine a fer Esport Salut! han rebut un reconeixement com a exemple de bones pràctiques dels governs locals.

08. Economia Aprovació dels pressupostos municipals per a 2016 El Ple municipal d’octubre ha aprovat congelar els tributs per a l’any 2016. El pressupost incorpora 4,2 milions d’inversions més 4 milions procedents del superàvit de 2015. Edita: Gabinet de Premsa i Comunicació Fotografies: Guillem Urbà Imprimeix: Impremta Pagès Distribueix: Igualssom SRL http://www.cornella.cat/ca/cornellaInforma.asp

10. Igualtat Compromís contra violència masclista El 25 de novembre, Cornellà se suma una vegada més als actes que rebutgen la violència masclista, i crea una xarxa d’agents joves per la igualtat.

14. Innovació Setmana de la Co-innovació al Citilab D’aquesta revista se n’editen 37.000 exemplars i es distribueixen gratuïtament per tots els habitatges de la ciutat. Si algú no la rep per la circumstància que sigui, preguem que ho indiqui al Gabinet de Premsa. Tel.: 93 377 02 12 Correu: premsa@aj-cornella.cat

El Citilab impulsa unes jornades de tallers i activitats a finals de novembre per donar a conèixer totes les línies de treball col·laboratiu que permeten que qualsevol persona també pugui innovar.

17. Cultura Una tardor d’activitats Música, teatre, exposicions i difusió del patrimoni… tot d’oportunitats per poder gaudir en família a la ciutat de Cornellà durant aquesta tardor.


“…es tan importante poder hablar cara a cara con la Administración, como tener lo que buscamos siempre disponible en nuestro móvil…”

Aplicaciones y webs É

que nos acercan E

s evident el canvi i la multiplicació d’informació que han experimentat els diferents serveis web de l’Ajuntament de Cornellà en els últims anys, i les coses que es poden fer des d’ells. En el món modern, valorem tant la proximitat de poder parlar cara a cara amb l’administració, i amb els responsables polítics, com tenir tota aquella informació que busquem sempre disponible a qualsevol hora, al nostre mòbil o a l’ordinador de la nostra habitació. Semblen dues formes de comunicar-se gairebé oposades, però sens dubte per al ciutadà corrent són igual d’importants.

A Prop Teu és una d’aquestes vies obertes al contacte directe gràcies a la qual cada ciutadà o ciutadana pot coresponsabilitzar-se del que passa a la ciutat, d’allò que es pot millorar, de les seves idees. L’APP de Seguretat Ciutadana ha estat incorporada per molts altres municipis. I ara hem posat en marxa un espai d’enquestes, Cornellà Opina. Tot se suma a Govern Obert, Seu Electrònica… portals per fer més transparent la gestió municipal, o comprensible, perquè jo crec que mai ha estat opaca. Més enllà del que és la gestió i els tràmits, a les webs municipals hem fet un gran esforç per difondre, per explicar, per recordar que Cornellà és una ciutat amb moltíssimes activitats, promogudes per l’Ajuntament, per entitats, per grups de ciutadans amb una idea que volen compartir. Què Fer a Cornellà, les aplicacions mòbils, les xarxes socials… sabem avui molt més i encara hi ha molt més per explicar: el món està canviant, la gestió municipal també, i vosaltres podeu formar part d’aquest canvi.

s evidente el cambio y la multiplicación de información que han experimentado los diferentes servicios web del Ayuntamiento de Cornellà en los últimos años, y las cosas que se pueden hacer desde ellos. En el mundo moderno, valoramos tanto la proximidad de poder hablar cara a cara con la administración, y con los responsables políticos, como tener toda aquella información que buscamos siempre disponible a cualquier hora, en nuestro móvil o en el ordenador de nuestra habitación. Parecen dos formas de comunicarse casi opuestas, pero sin duda para el ciudadano corriente son igual de importantes. A Prop Teu es una de estas vías abiertas al contacto directo gracias a la cuál cada ciudadano o ciudadana puede corresponsabilizarse de lo que pasa en la ciudad, de lo que se puede mejorar, de sus ideas. La APP de Seguridad Ciudadana ha sido incorporada por muchos otros municipios. Y ahora hemos puesto en marcha un espacio de encuestas, Cornellà Opina. Todo se suma a Govern Obert, Seu Electrònica… portales para hacer más transparente la gestión municipal, o entendible, porque yo creo que nunca ha sido opaca. Más allà de lo que es la gestión y los trámites, en las webs municipales hemos hecho un gran esfuerzo por difundir, por explicar, por recordar que Cornellà es una ciudad con muchísimas actividades, promovidas por el Ayuntamiento, por entidades, por grupos de ciudadanos con una idea que quieren compartir. Què Fer a Cornellà, las aplicaciones móviles, las redes sociales… sabemos hoy mucho más y todavía hay mucho más por contar: el mundo está cambiando, la gestión municipal también, y vosotros podéis formar parte de ese cambio.

L’alcalde Antonio Balmón


Actualitat

Ciudadanía más conectada gracias a las redes sociales y las webs municipales

“Què Fer a Cornellà” destaca en el acceso desde dispositivos móviles y vinculación a las redes sociales

C

ornellà de Llobregat es una ciudad que vive conectada, donde la asimilación de la información gracias a las nuevas tecnologías cada vez es más evidente. Cada mes la página web municipal www.cornella.cat recibe cerca de 80.000 visitas a alguna de sus páginas. Y en los últimos años, el Ayuntamiento de Cornellà ha ido implementando servicios complementarios via Internet que abren el abanico de posibilidades de conseguir información o realizar trámites, ya sea desde casa o con la opción de solicitar CITA PREVIA en la Oficina de Atención Ciudadana. Por sus características, cada uno de estos servicios se mueve en magnitudes dispares: por ejemplo, las páginas de Agenda, incluyendo las fichas de cada una de las actividades publicadas, han recibido 32.950 entradas (páginas vistas) durante el año 2015; el servicio de suscripción Cornellà al Día ha recibido 2.265. Por otro lado, la página web http://eleccions.cornella.cat con estadísticas de los resultados electorales recibió 3.448 visitas en un sólo día, el 24 de mayo, fecha de las elecciones municipales. Mención aparte merecen servicios que fomentan la transparencia y la corresponsabilidad, desarrollados recientemente. Es el caso de Cornellà Millora, con información sobre las obras en ejecución, con 1.455 páginas vistas; Govern Obert, página que dispone de toda clase de información referida a la gestión

4] cornellàinforma

municipal, que ha acumulado casi 20.000 páginas visitadas en los diez primeros meses de 2015, la página de Open DAta, la Sede Electrónica, o A Prop Teu (ver página 7) también son páginas puestas en marcha en los últimos dos años para incidir en la corresponsabilidad y la transparencia de la acción municipal. Las páginas más visitadas de www.cornella.cat son, al margen de la portada y de las noticias diarias, las relacionadas con oferta pública de empleo, fiestas locales, transporte público o el Museu Palau Mercader. Què Fer a Cornellà, web que promociona la programación cultural y de ocio de la ciudad, fue puesta en marcha hace un año por el Ayuntamiento de Cornellà y ya ha recibido también casi 41.000 entradas en 2015. Su estructura temática facilita saber que los temas más consultados son los “aire libre y deportes” y “nens”, sobre actividades infantiles.

La tecnología agiliza trámites, ahorra tiempo e involucra a la ciudadanía en la gestión municipal

Y las noticias más visitadas han sido las publicadas con motivo del Corpus y de las fiestas de barrio.Todos estos medios forman parte de un proceso progresivo de construcción de una ciudad inteligente, en que la tecnología esté implícita en el uso del espacio público y la convivencia. Cornellà avanza así hacia el futuro.

Los móviles, cada vez más importantes Las estadísticas destacan el cada vez más importante uso de dispositivos móviles (teléfonos inteligentes y tablets). Los datos varían de una a otra web, pero es de destacar que suponen alrededor de un 38% del total en www.cornella.cat y un 36% en las otras webs de servicio y gestión municipal, pero en www.queferacornella.cat esta proporción se invierte: son el 51% a través de teléfonos, un 8% a través de tabletas, y el 41% desde ordenadores. Y con otro dato significativo: las visitas a Què Fer a Cornellà son sostenidas durante todos los días de la semana, mientras que en el resto de páginas, decaen claramente los sábados y domingos.


Novembre15 Novembre15

Espacio Espacio de de relación relación en las redes sociales Espacio de en las redesrelación sociales

en las redes sociales

Las redes redes sociales están están cobrando gran gran Las Las redes sociales sociales están cobrando cobrando importancia en la la sociedad sociedad actual,gran también importancia en actual, yyy también Las sociales cobrando gran importancia ende laestán sociedad actual, también sonredes una forma forma contacto más directo son una de contacto más directo importancia en la actual, ycon también son una desociedad contacto másydirecto desde la forma administración, entre la desde la administración, entre yy con la son una forma de contacto más directo desde desde la administración, entre con la ciudadanía. Precisamente, Precisamente, QUÈ QUÈ FER FER ciudadanía. la administración, entre y con la ciudadanía. ciudadanía. Precisamente, QUÈ FER CORNELLÀ se se basa en la la difusión a través través de de AA CORNELLÀ basa en difusión a A CORNELLÀ se Què Precisamente, Fer ala Cornellà basa en difusión aenbasa través de estas redes redes de de su su contenido contenido web, web,se su año año estas en su en la difusión de estas redes de año su estas redes de asutravés contenido web, en su de funcionamiento funcionamiento la comunidad comunidad Facebook de la Facebook contenido web, en su año de funcionamiento de funcionamiento la comunidad Facebook cuenta con con 1.671 1.671 personas, personas, su su cuenta cuenta de de cuenta la comunidad Facebook cuenta con 1.671 de cuenta con817 1.671 personas, cuenta Twitter con con seguidores esu Instagram con con Twitter 817 seguidores e Instagram persones, cuenta decon Twitterecon 817 seguidores Twitter consu817 seguidores con 271 más. más. AA PROP PROP TEU TEU,, con unInstagram contenido 271 un contenido emuy Instagram 271 más. A Prop Teu, con un 271 más. Acon PROP TEU , con un contenido distinto, suma suma 328 328 usuarios usuarios en en la muy distinto, contenido muy distinto, suma 328 usuarios muy distinto, suma 328 usuarios en la la en comunidad y 834 834 seguidores en Twitter. Twitter. comunidad y seguidores en la comunidady y834 834seguidores seguidores en Twitter. comunidad Twitter.

SEGUIDORES DE DE SEGUIDORES DE SEGUIDORES QUÈ FER FER AA CORNELLÀ CORNELLÀ QUÈ QUÈ FER A CORNELLÀ

Twitter Twitter Twitter Twitter 817

817 817 817

Facebook Facebook

Facebook Facebook 1.671

1.671 1.671 1.671

Instagram Instagram

Instagram Instagram 271

271 271

SEGUIDORES DE DE AA PROP PROP TEU TEU SEGUIDORES A PROP TEU SEGUIDORES DE Twitter Twitter Twitter 834

834 834 834

Facebook Facebook

Facebook Facebook 828

828 828 828

Número Número de de descargas de las las descargas de APPs móviles móviles APPs APP CORNELLÀ CORNELLÀ APP APP CORNELLÀ

Podéis consultar consultar todas todas las las aplicaciones aplicaciones Podéis Podéis consultar todas Podéis consultar todas las las aplicaciones aplicaciones móviles del Ayuntamiento Ayuntamiento de Cornellà Cornellà yy móviles del de móviles del móviles del Ayuntamiento Ayuntamiento de Cornellà sus características características a través travésde deCornellà este QR. QR.yy sus a de este sus sus características características aa través través de de este este QR. QR.

Visitas aa webs webs municipales municipales Visitas

5.500 5.500 5.500

APP QUÈ QUÈ FER FER AA CORNELLÀ CORNELLÀ APP APP QUÈ FER A CORNELLÀ

5.200 5.200 5.200

APP SEGURETAT SEGURETAT CIUTADANA CIUTADANA APP APP SEGURETAT CIUTADANA

6.400 6.400 6.400

Entre enero yy octubre octubre de 2015 2015 Entre Entre enero enero y octubre de de 2015 GOVERNOBERT.CORNELLA.CAT GOVERNOBERT.CORNELLA.CAT GOVERNOBERT.CORNELLA.CAT OPENDATA.CORNELLA.CAT OPENDATA.CORNELLA.CAT OPENDATA.CORNELLA.CAT SEU.CORNELLA.CAT SEU.CORNELLA.CAT SEU.CORNELLA.CAT ANTONIOBALMON.BLOGSPOT.COM ANTONIOBALMON.BLOGSPOT.COM ANTONIOBALMON.BLOGSPOT.COM WWW.QUEFERACORNELLA.CAT WWW.QUEFERACORNELLA.CAT WWW.QUEFERACORNELLA.CAT CORNELLA.CAT CORNELLA.CAT CORNELLA.CAT

18.875 18.875 18.875 4.456 4.456 4.456 9.035 9.035 9.035 12.881 12.881 12.881 40.580 40.580 40.580 79.809* 79.809* 79.809*

Govern Obert Obert yy Open Open Govern Data fomentan fomentan la la Data transparencia yy la la transparencia corresponsabilidad corresponsabilidad

*Sólo octubre octubre de de 2015 2015 *Sólo *Sólo octubre de 2015 Fuente: datos básicos de Google Google Analytics Analytics Fuente: datos básicos de Fuente: datos básicos de Google Analytics

cornellàinforma informa [5 [5 cornellà cornellàinforma [5

UNA la cas


Societat

Reconeixement institucional a la plataforma A prop Teu

i al programa Vine a fer Esport Salut Els reconeixements, atorgats per la Federació Catalana de Municipis i la Fundació Carles Pi i Sunyer, destaquen la positiva aportació d’aquestes propostes en l’àmbit ciutadà

L

a Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer han seleccionat el programa Vine a Fer Esport Salut! i la plataforma A prop Teu com a pràctiques significatives i de qualitat al servei de la ciutadania en els camps de l’esport, el primer, i de la participació ciutadana, el segon. Aquests dos models han estat destacats com a experiències innovadores de govern i gestió municipal i s’han inclòs al Banc de Bones Pràctiques dels governs locals. Aquest és un servei que identifica i difon experiències innovadores de govern i gestió municipal en municipis de més de deu mil habitants.

Respostes a peu de carrer i per les xarxes socials A prop teu és una plataforma a disposició de la ciutadania per comunicar incidències i plantejar queixes, suggeriments i propostes, que es gestionen de forma centralitzada perquè arribin ràpidament als regidors, amb l’objectiu de donar una resposta en un termini de temps curt i afavorir la millora de l’entorn urbà. Es poden comunicar incidències mitjançant correu electrònic, SMS, twitter o facebook, i així també s’implica la ciutadania en la coresponsabilitat de conservar, cuidar i vetllar per la convivència, la seguretat i el manteniment de l’espai públic.

Esport saludable i gratuït als espais públics Pel que respecta al programa Vine a fer Esport Salut!, impulsat des de fa tres anys per l’Ajuntament de Cornellà, respon a la voluntat municipal de promoure hàbits de vida saludables i propiciar la pràctica esportiva. Amb aquesta finalitat es programen cada trimestre unes 200 activitats de diferent intensitat i modalitat i coordinades per monitors. Vine a fer Esport Salut! potencia la importància de l’activitat física i l’esport com a eina saludable, aconseguint que, més enllà de la sensibilització, la ciutadania tingui molt fàcil practicar una activitat ben a prop de casa. Consulta la programació a www.cornella.cat/ca.PAFES.asp.

6] cornellàinforma


Novembre15

Cornellà Opina: un nuevo espacio para plantear cuestiones de interés ciudadano

E

l mes de octubre se ha estrenado un espacio de encuestas interactivas en la web municipal: http://opina.cornella.cat. La primera consulta ha tratado sobre la posibilidad de que algunos impuestos municipales se pasen a cobrar en 12 plazos para facilitar su liquidación a las familias. Han participado 848 personas. Desde que se cierra cada encuesta, la misma página ofrece una explicación gráfica de los resultados. Estas encuestas se plantean para conocer la opinión de la ciudadanía sobre temas de interés en la gestión municipal, para promover el debate y para hacer públicas las diferentes sensibilidades que puedan existir en la ciudad sobre temas diversos: a veces, por muy clara que nos parezca una cuestión, podemos estar en desacuerdo con muchas otras personas, por eso al tomar decisiones se deben tener en cuenta todos los puntos de vista.

La primera encuesta: «Crees que sería positivo que el Ayuntamiento cobrara en 12 plazos la liquidación de algunos tributos municipales?»

TOTAL VOTOS: 848

SÍ: 506 (60%)

NO: 342 (40%)

Cornellà Opina va dirigido a cualquier persona con ganas de opinar sobre temas de la ciudad. Para garantizar un buen funcionamiento de la aplicación, para evitar respuestas que falseen los resultados, y por seguridad es necesario registrarse.

Para poder pagar los impuestos en 12 mensualidades… Después del resultado de esta primera encuesta, el Ayuntamiento ha decidido iniciar el proceso para que aquellos ciudadanos/as que lo deseen, puedan acogerse al pago de los tributos anuales que tengan domiciliados en 12 mensualidades, a partir de enero de 2016.

¿Cómo hacerlo?

1) Presencialmente: con cita previa, en la Oficina de Atención Ciudadana (de lunes a viernes), aportando su DNI y su cuenta bancaria. 2) Por internet: http://tramits.cornella.cat/ TramitsOnline.aspx.

A tener en cuenta:

• El trámite debe solicitarse antes del 15 de diciembre de 2015. • Las personas que quieran mantener el mismo sistema de pago que hasta ahora no deben hacer ningún tipo de gestión ante el Ayuntamiento.

• Quienes ya tienen domiciliado el pago de los tributos en seis fracciones, también pueden solicitar adelantar a enero la liquidación del primer plazo, y pagar el resto cada dos meses. • Si una persona no tiene domiciliados los tributos, puede acogerse a esta nueva modalidad de pago desde el momento en que solicite la domiciliación.

Más información: Para cualquier

aclaración, se puede llamar al teléfono gratuito 900 211 985, de 9 a 20 horas.

cornellàinforma [7


Economia / Societat

El Ayuntamiento aprueba congelar los impuestos y tasas en 2016

El presupuesto consolidado de la corporación municipal asciende a 100 millones de euros, incluyendo al propio Ayuntamiento, la empresa municipal Procornellà y el Instituto Municipal de Radiodifusión

E

l Ayuntamiento de Cornellà aprobó inicialmente en el pleno de octubre el presupuesto para 2016, que ascenderá a 76 millones de euros, una cifra que significa un aumento del 2,16% respecto del ejercicio anterior. El presupuesto consolidado asciende a 100 millones de euros e incluye, además del presupuesto municipal, los relativos a la empresa municipal Procornellà y el Instituto Municipal de Radiodifusión. Las cuentas tuvieron la aprobación de los grupos municipales del PSC y de ICV-EUiA, después de incorporar una serie de aportaciones de este grupo a la propuesta inicial. CeCCpC, C’s, ERC y PP votaron en contra.

Realistas y consensuados con la ciudadanía

Se trata de unos presupuestos realistas y de carácter social, desarrollados a partir de un consenso amplio y concertado con la ciudadanía y las entidades, en base a necesidades reales y contando con los recursos propios, sin endeudamiento, con el fin de mantener la cohesión social y generar progreso. De esta manera, el Ayuntamiento garantizará durante 2016 todos los servicios públicos existentes actualmente, priorizando la atención a los colectivos

8] cornellàinforma

más vulnerables, con especial atención a las políticas sociales. Según remarcó en el pleno el alcalde Antonio Balmón: «Se trata de unos presupuestos destinados a las personas, que dan respuesta a las necesidades de la ciudad. Son realistas y prudentes ante la falta de apoyos y recursos, tanto de la Generalitat de Catalunya como del Gobierno Central, en los últimos años». Dentro del escenario de estabilidad presupuestaria indicado por las administraciones locales desde el gobierno del Estado, los presupuestos

del Ayuntamiento de Cornellà prevén como asumible un compromiso de inversión ordinaria de 4,2 millones de euros. Entre los proyectos más significativos que comenzarán a ver la luz el próximo año destacan: • Cornellà Natura, un proyecto que contempla la transformación de la ciudad desde una vertiente más verde y ecológica, para crear espacios de descanso. • Remodelación de escuelas e instalaciones deportivas. Se renovarán el pabellón de Can Carbonell o el de Almeda.

El IBI se congela para los contribuyentes, que pagarán lo mismo que en 2015 El pleno también aprobó inicialmente las ordenanzas fiscales para 2016 con los votos favorables del PSC y de ICV-EUiA, la abstención de ERC y el PP y el voto en contra de Ciudadanos y Cornellà en Comú-Crida per Cornellà. Para el próximo año todos los impuestos, tasas y precios públicos municipales, sin excepción, se congelarán con el objetivo de no aumentar la presión fiscal a la ciudadanía e incentivar la inversión económica. El Impuesto de Bienes Inmuebles (IBI) se congela para los contribuyentes de Cornellà, que pagarán exactamente lo mismo que en 2015. También se incorpora la aplicación de la tarificación social en algunos servicios y ayudas para pagar el IBI de los edificios dentro del patrimonio catalogado.


Novembre15

4 millones del superávit previsto se destinarán a proyectos de carácter social

E

La inversión ordinaria prevista para 2016 es de 4,2 millones de euros, a los que se suman 4 millones más procedentes del superávit de las cuentas del año actual.

• Creación del Centro de Interpretación de la Historia Local en el edificio de Can Maragall. • Creación y renovación de equipamientos urbanos: pipicans, juegos infantiles o arbolado entre otros. • Reparación del colector IV. Durante 2016 las dotaciones en políticas de acción social se destinarán a combatir las consecuencias de la crisis y atender los colectivos más vulnerables, ayudas para evitar desahucios, pago puntual de alquiler social, evitar la pobreza energética o aumentar las becas comedor, entre otros.

l Ayuntamiento de Cornellà aprobó en el pleno de octubre una modificación de crédito ante el superávit previsto de más de 4 millones de euros en el ejercicio 2015. La modificación recibió el apoyo de PSC, ICV-EuiA y C’s, la abstención del PP, y CeC-CpC y ERC votaron en contra. El equipo de gobierno ha propuesto revertir este dinero a programas y actuaciones en la ciudad para atender la población más necesitada y también para terminar proyectos que otras administraciones no asumen. Así, una parte significativa de este superávit se destinará a desarrollar un nuevo plan de empleo local, con la contratación temporal de 300 personas de diferentes perfiles para reforzar diferentes programas municipales. Asimismo, se reformarán equipamientos como el Estadio Municipal, las escuelas

Se impulsará un nuevo plan de empleo para ofrecer trabajo a más de 300 personas de la ciudad en situación de paro. Torre de la Miranda y L’Areny, y se construirá un ascensor en la Escuela de Educación Especial Virolai, dado que la Generalitat no ha asumido esta inversión. La modificación de crédito también servirá para remodelar el espacio del antiguo Institut Gaudí con el objetivo de darle un uso cultural, y para construir una nueva pista de skate.

Desfibriladores para equipamientos municipales El Ayuntamiento tiene previsto destinar de esta partida extraordinaria alrededor de 30.000 euros para la adquisición de desfibriladores, que se instalarán en diferentes equipamientos municipales, principalmente deportivos.

cornellàinforma [9


Igualtat

Activitats novembre 2015

Diumenge 22 10.30 h Plaça de l’Església

III Marxa “El Baix Llobregat contra la violència masclista” Caminada conjunta dels municipis de la comarca. Informació i inscripcions al CIRD: 93 474 28 41.

Dimarts 24 18 h Castell de Cornellà

Taula rodona: “Violència masclista: respostes jurídiques i models d’atenció policial a Cornellà” Dimecres 24 09 h Citilab Cornellà

Jornada professional d’aproximació a la violència de gènere ASSIR-BLLC (Unitats d’atenció a la salut sexual i reproductiva Baix Llobregat Centre)

18.30 h Plaça de l’Església

Acte del Dia Internacional contra la violència masclista Lectura del manifest i homenatge a les Dones víctimes a càrrec del Consell Municipal de la Dona i la Plataforma ciutadana contra la violència masclista. Presentación de la Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat de Cornellà. “Educar i ensenyar amb valors”. Participació d’alumnes de primària de l’escola Antoni Gaudí. Pilar contra la violència masclista a càrrec dels Castellers de Cornellà.

10] cornellàinforma

Cornellà s’implica contra la violència

masclista E

l 25 de novembre se celebra el Dia Internacional contra la Violència Masclista i Cornellà organitza anualment al voltant d’aquesta data diversos actes reivindicatius. També els instituts planifiquen activitats per reforçar la cultura de la igualtat entre homes i dones. Cornellà ha estat pionera en la instauració de mesures i protocols per actuar de forma immediata davant qualsevol indici de violència de gènere. L’any 2000 es va crear

una Comissió Institucional per coordinar les actuacions en aquest tema de les diferents institucions i departaments municipals involucrats. Des d’aquesta comissió s’ha definit un protocol d’actuació i un circuit d’intervenció. El Centre d’Informació i Recursos per a les Dones (CIRD), situat al carrer Mossèn Jacint Verdaguer 16, actua com a coordinador.

Cultura contra la violència Més formació vol dir també més autonomia. Des del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones es desenvolupen accions per potenciar la igualtat d’oportunitats i afavorir mecanismes de participació perquè les dones tinguin un paper més actiu en els diferents àmbits socials. I això inclou formació a tots els nivells: des d’activitats culturals al CIRD, a la formació superior coordinada amb la UB que imparteix la Universitat d’Estiu de les Dones.


Novembre15

Atenció a les víctimes

Què cal fer en cas de violència de gènere:

TrebaLl amb joves

A través del CIRD, Cornellà és l’únic ajuntament de Catalunya que atén tant les dones maltractades com als seus fills i filles. Compten amb els programes del CSM i CSMIJ de Sant Joan de Déu i també tenen assistència jurídica. A més, el protocol d’atenció a les víctimes es revisa cada tres mesos per comprovar que s’adequa a les necessitats. Quan una dona es dirigeix al CIRD per informar que ha estat víctima de violència de gènere s’activen immediatament els mecanismes més adequats per a atendre-la de forma ràpida. Es fa una primera acollida, s’analitza la seva situació i s’informa la víctima sobre quins són els passos a seguir tenint en compte les seves necessitats i possibilitats i s’estableix un sistema de derivació amb els diferents departaments i institucions. Així mateix, el CIRD disposa d’un servei d’assessorament jurídic setmanal, cursos d’autoestima i grups de teràpia. D’altra banda, l’Ajuntament de Cornellà compareix exercitant l’acció pública en els casos de denúncies per agressions formulades per les dones víctimes de maltractaments.

El curs passat, de manera pionera, es van començar a impartir cursos de prevenció d’actituds masclistes per als professors de primària, que s’afegeixen als 33 tallers i activitats que ja s’estaven realitzant anualment en els instituts públics per als joves. En la jornada del proper 25 de novembre es presentarà la Xarxa Activa de Joventut per la Igualtat, amb l’objectiu de promoure de manera més continuada programes de foment de la igualtat en els centres de secundària. La formació i la consciència respecte de les actituds masclistes es consideren fonamentals en el camí per eradicar aquest tipus d’actituds des del primer moment: informació, identificació de conductes i primer suport en cas necessari.

Més informació: CIRD T. 93 474 28 41

cornellàinforma [11


Medi Ambient / Societat

Aquest any s’han demanat a Cornellà 1.500 beques menjador, i s’estima que prop de 400 infants no hi podran accedir

El ple municipal reclama a la Generalitat que garanteixi les beques menjador

E

l ple municipal de l’Ajuntament de Cornellà ha aprovat, per unanimitat de tots els grups polítics, una moció sol·licitant a la Generalitat que garanteixi les beques-menjador a tots els infants en situació de vulnerabilitat de la ciutat. La moció, presentada per PSC, C’s, ICV-EUiA i PP, recorda que, segons dades de l’IDESCAT, ja són més de 50.000 catalans i catalanes menors de 16 anys que no poden menjar carn o peix cada 2 dies per privacions materials. Una realitat que també és greu al nostre municipi. Aquest

any s’han demanat a Cornellà 1.500 beques menjador, i s’estima que prop de 400 infants no hi podran accedir. Una xifra que ha augmentat en 140 respecte del curs anterior. Actualment l’Ajuntament suporta aquesta despesa any rere any, i durant l’estiu va posar en marxa iniciatives mitjançant els casals d’estiu per garantir les necessitats de nutrició en el període que no hi ha escola. La moció argumenta que la insuficiència d’aquest fons

Convocatòria de les concessions dels horts de Can Mercader

D

el 16 de novembre al 16 de desembre es poden presentar les sol·licituds per ocupar una de les 50 parcel·les dels horts municipals de Can Mercader. Per optar-hi, cal ser veí/veïna de Cornellà (residència mínima continuada de 5 anys), ser pensionista i/o jubilat de més de 60 anys i no disposar d’altres horts o conreus públics o privats, entre altres condicions. Les parcel·les són entre

12] cornellàinforma

l’aparcament del Complex Esportiu Can Mercader i la carretera de l’Hospitalet. La concessió es farà per un nou període de 5 anys, a partir del mes de març de 2016. Cal presentar la instància i la documentació a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Cornellà; entre totes les sol·licituds que compleixin els requisits de la convocatòria, es realitzarà un sorteig públic.

ha estat suplida per l’Ajuntament, que aquest mes d’octubre ha incrementat la partida en 180.000 euros per afrontar les peticions. La moció reclama a la Generalitat que compleixi els acords del Pacte de la Infància i garanteixi els recursos necessaris per fer front a aquestes beques, que porten 4 anys congelades. Aquesta petició se suma també a la realitzada fa uns dies pel Consell Comarcal del Baix Llobregat i el Síndic de Greuges de Cornellà.


Novembre15

La Fira de Santa Llúcia arriba a la quarta edició per portar l’ambient nadalenc a la ciutat

La Fira vol ser un punt de trobada des d’on la tradició i els valors del Nadal omplin la ciutat d’un ambient festiu i lúdic. També hi tindrà lloc una recollida de joguines solidària.

E

l diumenge 13 de desembre, durant tot el dia, se celebra a la ciutat la quarta edició de la Fira de Santa Llúcia, que organitza l’associació Crear Cornellà. Les carpes d’artesans se situaran al voltant de la plaça de l’Església i la Rambla per oferir tota mena de productes relacionats amb el Nadal: artesania, restauració, joguines, flors, arbres, petits ornaments… També acollirà la participació d’entitats socials i solidàries, a més de diverses activitats paral·leles dirigides al públic familiar.

Més informació: http://crearpintors.wix.com/crear

El 18 de desembre, comerç al carrer

L

a IV Nit de Compres se celebra el proper divendres 18 de desembre, amb el Mercat Centre, botigues dels carrers circundants (Rambla, Rubió i Ors, etc) i les parades de diferents comerços associats de la ciutat oberts fins a la mitjanit i plens d’ofertes, descomptes i presentacions de productes. La Nit, promoguda per l’entitat Cornellà Compra a Casa, inclourà també activitats festives i degustacions gastronòmiques a càrrec d’alguns establiments de restauració. Començarà a les 20 hores i les ofertes són vàlides fins a exhaurir existències.

Més informació: www.cornelladellobregat.eu

cornellàinforma [13


Innovació Innovació Innovació Innovació

Citilab CitilabCornellà: Cornellà:aprender aprenderaa

innovar innovarde demanera maneracolaborativa colaborativa

H H

Del DelDel 20 2020 al al al 28 2828 de dede noviembre, noviembre, Citilab Citilab Cornellà Cornellà acoge acoge noviembre, Citilab Cornellà acoge e impulsa Setmana Co-innovació ee impulsa impulsa la la la 2a 2a2a Setmana Setmana de dede la la la Co-innovació Co-innovació

oy oyoy en enen día, día, día, yy esa esa y esa es es la es la clave clave la del deldel la clave clave del Citilab Citilab Cornellà, Cornellà, Cornellà, cualquier cualquier cualquier persona persona persona Citilab cualquier persona puede puede innovar innovar innovar gracias gracias gracias aa la laaatecnología tecnología la puede la tecnología tecnología si si se se se le aporta aporta le aporta el el entorno entorno el entorno adecuado. adecuado. adecuado. YY YY si le entorno adecuado. ese eseese entorno entorno entorno está está está en enen el el Citilab: Citilab: el no nono sólo sólo sólo es es es el Citilab: Citilab: no sólo es programación programación yy ordenadores, ordenadores, y ordenadores, también también también programación ordenadores, también son son robots, robots, robots, videomedia, videomedia, videomedia, impresión impresión impresión son videomedia, impresión 3D, 3D, son son son clubes clubes clubes donde donde donde compartir compartir compartir sus sussus 3D, compartir sus inquietudes. inquietudes. Por Por Por eso esoeso es es un es un espacio espacio espacio inquietudes. es un un espacio colaborativo: colaborativo: la la experiencia experiencia la experiencia de dede quien quien quien colaborativo: experiencia de quien aprende aprende enriquece enriquece enriquece la la experiencia experiencia la experiencia de dede los loslos aprende experiencia de los demás, demás, yy de de y de los loslos que que que vendrán vendrán vendrán más más más tarde. tarde. tarde. demás, vendrán más tarde. Por Por eso, eso, innovar innovar es es es un unun proceso proceso Por eso, innovar proceso colaborativo: colaborativo: la la idea idea de dede uno uno tiene tiene colaborativo: la idea uno tiene un unun espacio espacio para para desarrollarse, desarrollarse, espacio para desarrollarse, en enen un unun grupo, grupo, club club oo taller taller con con la la la grupo, club o taller con misma misma inquietud, inquietud, yy se se experimenta experimenta misma inquietud, y se experimenta conjuntamente conjuntamente para para que que el el resultado resultado conjuntamente para que el resultado sea seasea compartido compartido por por todos. todos. Consulta Consulta compartido por todos. Consulta en enen la la web web del deldel Citilab Citilab los loslos clubes, clubes, la web Citilab clubes, servicios, servicios, cursos, cursos, oo espacios espacios que que servicios, cursos, o espacios que se se se desarrollan desarrollan actualmente actualmente para para desarrollan actualmente para promover promover la la innovación innovación desde desde las laslas promover la innovación desde personas personas yy para para las laslas personas. personas. personas y para personas.

Seguridad enen lala red: Tecnoatención yy Criptoparty Seguridad red: Tecnoatención Criptoparty Una Una de dede las laslas actividades actividades de dede la la Setmana Setmana puede puede llevar llevar llevar su susu ordenador ordenador yy participar participar y yparticipar en enen Una actividades la Setmana puede puede llevar suordenador ordenador participar en de dede la la Co-innovació Co-innovació es es la la Criptoparty Criptoparty ,, , la la Criptoparty. Criptoparty. lalaCriptoparty. Es EsEs un un tema tema capital capital capital para para para la Co-innovació es la Criptoparty Criptoparty. Esun untema tema capital para un unun encuentro encuentro para para explicar explicar cómo cómo Citilab, Citilab, Citilab, que que que también también también ofrece ofrece ofrece el el servicio servicio elelservicio encuentro para explicar cómo Citilab, que también ofrece servicio instalar, instalar, configurar configurar configurar yy utilizar utilizar de dede Tecnoatención Tecnoatención ,, para para , ,para promover promover promover un unun tecnoatención para promover un instalar, configurar y utilizar deTecnoatención herramientas herramientas en enen nuestro nuestro ordenador ordenador uso usouso saludable saludable saludable de dede nuevas nuevas tecnologías, tecnologías, tecnologías, yy y uso saludable denuevas las nuevas tecnologías, herramientas nuestro ordenador para para que que Internet Internet sea seasea más más seguro, seguro, prevenir prevenir prevenir el el abuso abuso el abuso oo el elouso uso elouso inadecuado. inadecuado. inadecuado. y prevenir el abuso el uso inadecuado. para que Internet más seguro, proteger proteger nuestras nuestras contraseñas, contraseñas, navegar navegar Realiza Realiza tanto tanto tanto atención atención atención directa directa directa en enen el elenelel Realiza tanto atención directa proteger nuestras contraseñas, navegar Realiza anónimamente, anónimamente, copias copias de dede seguridad… seguridad… propio propio Citilab Citilab Citilab como como como formación formación formación en enen propio Citilab como formación en anónimamente, copias seguridad… propio Cualquier Cualquier persona, persona, de dede cualquier cualquier nivel, nivel, centros centros docentes docentes docentes yy otras otras y yotras entidades. entidades. entidades. centros docentes otras entidades. Cualquier persona, cualquier nivel, centros

Cornellà Cornellà tiene tiene tiene en enen en el el Citilab elCitilab Citilab Citilab un un un laboratorio laboratorio laboratorio Cornellà tiene el un laboratorio ciudadano ciudadano para para para experimentar experimentar experimentar con con con las laslas las ciudadano para experimentar con nuevas nuevas tecnologías: tecnologías: tecnologías: se sese aprende se aprende aprende entre entre entre nuevas tecnologías: aprende entre todos todos para para innovar innovar innovar yy que que que los loslos los beneficios beneficios beneficios todos para innovar yyque beneficios repercutan repercutan aa todo todo todo el el mundo, mundo, elmundo, mundo, aa toda toda toda la la la repercutan aa todo el aatoda sociedad: sociedad: sociedad: está, está, está, abierto abierto abierto aa cualquier cualquier a cualquier persona, persona, persona, la sociedad: está abierto a cualquier con con con cualquier cualquier cualquier nivel nivel nivel de dede conocimiento: conocimiento: conocimiento: si si persona, con cualquier nivel de si saben saben saben poco poco poco de dede ordenadores ordenadores ordenadores oo si siosaben saben si saben conocimiento, si saben poco de mucho mucho mucho yy necesitan necesitan y necesitan compartir compartir con con con otros otros otros ordenadores o sicompartir saben mucho esfuerzos, esfuerzos, ideas ideas ideas oo inquietudes. inquietudes. o inquietudes. yesfuerzos, necesitan compartir con otros esfuerzos, ideas o inquietudes.

Snap Snap for for Snap for Arduino! Arduino! Arduino!

•• •

S4A S4A S4A

Scratch Scratch Scratch

Vols Vols fer-te fer-te citilaber? citilaber? Vine! Vine! Plaça Plaça Plaça Can Can Can Suris, Suris, Suris, s/n. s/n. s/n. T. T. 93 T. 9393 551 551 551 06 0606 60 6060

App App Ap Invent Invent Inve

Robot Robot Robot design design design

ConsConsConstrucció trucció trucció del del del relat relat relat digital digital digital

Resol Resol els els Resol els problemes problemes problemes Beetle Beetle Beetle blocks blocks blocks

Imagina Imagina ii i Imagina dissenya dissenya dissenya

dels dels 88 dels8 anys... anys... anys... anys…

Amb Ambtothom tothom 14] 14]14] cornellà cornellà cornellà informa informa informa

Beetle Beetle Beetle blocks blocks blocks

EXPLICAR-HO EXPLICAR-HO EXPLICAR-HO Explicar-ho AA TOT TOT A a TOT tot EL ELEL MÓN MÓN MÓN el món

dels dels dels12 12 12 anys... anys... anys... anys…


Novembre15

I TU, tu, QUÈ què VOLS vols FER? fer?

Aprendre a innovar Nous Artesans

Club de Makers Club de Programadors

Club de Media

Fes xarxa i comença a innovar

Seniorlab

Drons Promociona’t

Snapi! Experimenta i transforma

S4A (Scratch for Arduino)

Realitat Virtual Crea el teu propi món

Més info: http://citilab.eu

dels 30 anys…

Videojocs

pp entor

…fins …fins als 99

Labworking

EXPERIExperiMENTA, menta, CANVIA, canvia, INNOVA innova COM? Com?

dels 25 anys... anys…

Gamificació ficació

APRENENT A INNOVAR: COMPETÈNCIES DE LA INNOVACIÓ

Setmana de la Co-innovació Del 20 al 28 de noviembre, Citilab Cornellà acoge e impulsa la 2a Setmana de la Co-innovació en el Baix Llobregat, organizada junto a Innobaix, el Consell Comarcal y fundaciones afines de Viladecans y Sant Boi. Cada día los talleres y actividades desarrollan un eje temático para dar a conocer actividades innovadoras: emprendedores, educación, séniors, diseño 3D, moneda digital, robótica… El sábado 28 la semana culmina con una fiesta, a partir de las 12 horas, con la colaboración de Factoria Artística de Cornellà.

DS 20 NOV

DL 23 NOV

DM 24 NOV

DC 25 NOV

DJ 26 NOV

DV 27 NOV

DS 28 NOV

Benvinguda

Noves professions i innovació tecnològica

Innovant i aprenent amb senior

Criptoparty

Noves formes de col·laborar

Tallers Webs COM

Festa Acció Creativitat (12h)

Conferència IOT (internet de les coses) LAN Party (20, 21 i 22 NOV)

CONSCIÈNCIA I MOTIVACIÓ Taller Snapi

Taller Beetle Blocks CREATIVITAT

Què és avui la moneda local digital? Eines i experiències en moneda local digital COMPROMÍS

Segueix la setmana a Twitter amb el hashtag: #engegaelbaix

COL·LABORACIÓ Tecnoatenció Nous artesans/ Clubs

EXECUCIÓ El Labworking: codisseny de l’espai

(Col·labora: FACFactoria Artística de Cornellà)

Taller del còmic a la impressió 3D http://engegaelbaix.citilab.eu

cornellàinforma [15


Patrimoni / Cultura

Nova cita amb l’itinerari històric

sobre el moviment obrer de Cornellà

E

l diumenge 22 de novembre tindrà lloc una edició especial de l’itinerari sobre el moviment obrer de Cornellà, que organitza regularment l’Ajuntament. Aquest recorregut pels llocs més emblemàtics de la lluita obrera de la ciutat en els darrers anys del franquisme i primers de la transició, es realitza en commemoració de la vaga dels treballadors i treballadores de l’empresa Laforsa el mes de desembre de 1975. Pocs dies després de la mort del dictador Francisco Franco, l’acomiadament d’un treballador d’aquesta fàbrica va iniciar una protesta que, pocs mesos més tard, va esdevenir una de les grans vagues generals de Catalunya i Espanya.

Homenatge al moviment obrer a la Ctra. d’Esplugues

El moviment obrer a Cornellà de Llobregat

El darrer ple municipal va aprovar una moció reconeixent, un cop més, les lluites obreres de la ciutat i arreu del món com a necessàries i fonamentals, així com commemorar el 40 aniversari de la vaga de l’empresa Laforsa. Va ser presentada per Cornellà en ComúCrida per Cornellà i recolzada per PSC, C’s, ERC i ICV-EUiA.

(1962-1977)

Lloc d’inici: Carretera d’Esplugues amb avinguda Sant Ildefons (parada Montesa del Trambaix). Informació i reserves: Al telèfon 93 474 51 35 (Castell), de dilluns a divendres de 10 a 14 h. A/e museumercader@aj-cornella.cat

Música, jocs i cultura dins

del Pla Educatiu d’Entorn

16] cornellàinforma

22 de novembre, 11 h ITINERARI

E

l Pla Educatiu d’Entorn, en el curs 2015-2016, continua amb la seva oferta de 25 activitats, dins i fora de l’horari escolar, a les escoles del barri de Sant Ildefons: 10 centres educatius, afegint-hi el nou institut Cornellà. Entre les activitats hi ha: trobades intergeneracionals, castellers, tabals, promoció de l’esport, esplai, taller de cuina, mercat i infants, pintura a través del joc, dinamització cultural, visites a la biblioteca de Sant Ildefons; també activitats per a famílies com els cursos de català, el taller de relació amb l’entorn, catifes de flors per Corpus i, a més, noves activitats com un taller de teatre i tallers de còmic.

Les entitats participants són: Bàsquet Femení Cornellà, Castellers de Cornellà, Club Cornellà Futbol Sala, Club Infantil Juvenil Sanfeliu-Sant Ildefons, Cornell’art-Traços, Els Diables de Cornellà, Factoria Artística Cornellà, Foment de Cultura Popular, Fundació El Llindar, Fundació La Carena, ACR Peña Dominó i els col·laboradors El Jardí de París, restaurant Plats i Cornellà Compra a Casa. Es tracta d’un pla compartit entre l’Ajuntament de Cornellà i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, amb la implicació d’entitats de la ciutat, direccions i AMPA de les escoles i els instituts.


Novembre15

Consulta tota l’actualitat cultural i d’oci a www.queferacornella.cat. També pots subscriure’t al butlletí electrònic setmanal i seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i Flickr.

Cornellà Escena 13 de desembre, 18 h. TEATRE A la sala Ramon Romagosa

Cultura en Família El llarg dinar de Nadal

El llarg dinar de Nadal

“Les supertietes”, de la Cia. Brif Braf Bruf

Preu: 15 euros La Cia La Ruta 40 ens convida a casa dels Bayard, que un any més es reuneix al voltant de la taula i repeteix rituals i cançons.

La Queralt, una investigadora peculiar, descobrirà de la mà de les seves amigues, amb els contes i la màgia, com ser una supertieta.

19 de desembre, 22 h. MÚSICA A la sala Ramon Romagosa

13 de desembre 18 h A la sala Ramon Romagosa Preu: 6 euros

“D’Callaos” en concert

“Les princeses també es tiren pets”, d’El Replà Produccions

Preu: 15 euros El grup presenta el seu quart disc, “Oir tu voz”. És el treball més roquer, elèctric i contundent de la banda.

PATRIMONI DE CORNELLÀ Del 8 de novembre al 24 de gener. EXPOSICIÓ Al Museu Palau Mercader. Gratuïta

La Reina del Mirall necessita trobar un llibre on hi ha escrits tots els secrets de les princeses més famoses per fer saber al món que les princeses no són perfectes. LES SUPRETIETES

JO ENCARA DIRIA MÉS

The Funamviolistas

Una insòlita i excepcional barreja de música, dansa, cant, humor i teatre, sense necessitat de la paraula.

Del 6 de desembre al 28 de gener de 2016. EXPOSICIÓ Al Museu Palau Mercader. Gratuïta

Femina. Ser dona a Roma

X Mostra de Pintors de Cornellà

13 de desembre, 12 h. ACTIVITAT Al Museu Palau Mercader. Gratuïta

Parem la taula

TEATRE L’AUDITORI 22 de novembre, 19 h Preus: 20 euros (anticipada), 27 euros (a taquilla), 18 euros (grups)

Jo encara diria més. Mostra de llengües tintinaires

Del 10 de desembre al 24 de gener de 2016. EXPOSICIÓ Al Castell. Gratuïta

29 de novembre, 12.30 h A l’Auditori de Sant Ildefons Preu: 6 euros

28 de novembre, 21 h Preus: 20 euros (anticipada), 27 euros (a taquilla), 18 euros (grups) THE FUNAMVIOLISTAS

Chambao

Amb motiu del seu desè aniversari, el grup presenta ‘10 años Around the world’. 12 de desembre, 19 h Preus: 18 euros (anticipada), 20 euros (a taquilla), 16 euros (grups)

“Fer riure és un art”, amb Joan Pera

cornellàinforma [17


Joventut / Cultura

Actividades gratuitas para jóvenes con las

Festa pels drets dels

infants el 20 de novembre

Nits Insòmnia

V

uelve la programación de otoño de ocio activo y saludable para los jóvenes de la ciudad, las Nits Insòmnia. Durante todo el mes de noviembre continuarán los talleres de cocina tradicional, o japonesa, talleres de guitarra o percusión y también las tradicionales propuestas deportivas y culturales. En definitiva, alternativas para jóvenes de 16 a 35 años organizadas desde el departamento de Joventut del Ayuntamiento de Cornellà y que se diseñan a partir de un proceso participativo con los jóvenes de la ciudad. Cuenta además con la participación de la red de bibliotecas y otras entidades vinculadas a la dinamización juvenil.

Cocina

Música

• Cocina tradicional. Jueves 19 de noviembre, de 20 a 23 h • Cocina japonesa. Jueves 26 de noviembre, de 20 a 23 h • Taller de cata de vinos. Jueves 26 de noviembre, de 21 a 23 h Lugar: Centre Cívic Sant Ildefons

• Taller de percusión. Viernes 20 de noviembre, de 22.30 a 00.30 h. Lugar: Masía Can Tirel • Taller de interpretación para solistas. Viernes 27 de noviembre, de 22.30 a 00.30 h. Lugar: La Factoría Musical

Crecimiento personal • Conócete a ti mismo a través de tu escritura • Conócete a ti mismo a través de la Gestalt Sábado 21 de noviembre, de 21 a 01 h Lugar: CRAJ - Centro de Recursos Juveniles

Deporte • Hacemos CrossFit! Viernes 13 de noviembre, de 22.30 a 00.30 h. Lugar: Estadio Municipal de Atletismo y Rugby

Dinamización • Juegos de mesa y rol. Sábado 28 de noviembre de 22 a 02 h. Lugar: CRAJ - Centro de Recursos Juveniles

Informació i inscripcions: Trailer, Servei d’Informació Jove. Mossèn Andreu, 17, CRAJ—Centre de Recursos Juvenils (dilluns a dissabtes de 17 a 21 h). T. 93 376 35 61. a/e: trailer@aj-cornella.cat. I als punts d’informació dels INS.

18] cornellàinforma

E

l 20 de novembre, amb motiu del Dia Internacional de la Infància, els nens i nenes de Cornellà participen en un acte reivindicatiu sobre els seus drets a la plaça de Sant Ildefons, a partir de les 10 hores. Aquesta data commemora que el 1989 l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar la Convenció sobre els Drets de l’Infant. Es tracta d’una trobada d’infants de les escoles de Cornellà que volen participar activament i on es reconeix la seva condició com a ciutadans o ciutadanes i el seu dret a expressar-se lliurement. En aquest curs hi participen uns 335 nois i noies del cicle superior de primària, en una jornada lúdica amb xocolatada que culmina amb el grup d’animació Més Tumacat i l’espectacle “La festa dels més tumacat”. En l’acte també participa el Consell d’Infants, amb un treball que fa referència a una selecció dels drets dels infants: aquest any, el dret a la identitat, la intimitat, la informació i altres drets de participació, com el dret a l’expressió i el dret a opinar. El Consell d’Infants és l’òrgan de representació infantil de la ciutat on totes les escoles estan representades i es reuneix per tractar temes de la seva vida quotidiana al municipi, donant la seva visió d’infants i dels seus drets.


Novembre15

Exposicions, xerrades i activitats que omplen la ciutat de còmics

F

ins a final de mes la ciutat encara està dominada pels còmics. La Mostra del Còmic a Cornellà està presidida per l’exposició de les millors obres del concurs de còmics, al Castell de Cornellà, acompanyades del Racó de l’Ivà (fins al 29 de novembre). Precisament, les obres que componen el Racó de l’Ivà també es poden veure al carrer de la Miranda, en forma de banderoles guarnint tot el carrer. Però hi ha molts més racons plens de còmics: el Museu Palau Mercader, amb l’exposició “Jo encara diria més: mostra de llengües tintinaires”; l’Espai d’Art Moritz es dedica a l’obra de Miguelanxo Prado “Caminos cruzados”. I cal destacar que Triangle Teatre interpreta l’obra “El desgel”, de David Colomera, el dia 20 de novembre al Patronat.

http://www.cornella.cat/ca/ MostraDelComic.asp

Premiats del 31 Concurs de Còmics “Ciutat de Cornellà”

La Mostra del Còmic també inclou moltes activitats participatives als instituts de la ciutat, maletes pedagògiques i tallers. Els diferents equipaments juvenils municipals, el Citilab i la Xarxa de Biblioteques de Cornellà, s’hi sumen oferint diferents exposicions i activitats relacionades amb el món del còmic durant aquest mes.

Feliços cent anys José Mas Tortosa acaba de celebrar el seu 100è aniversari. Tot un segle de vida, que l’Ajuntament ha volgut reconèixer lliurant-li un record el passat 22 d’octubre, a la residència geriàtrica Can Rovira.

La recomanació de Sergi Díez* “Seconds” és una novel·la gràfica de Bryan Lee O’Malley, conegut per ser l’autor d’“Scott Pilgrim”, i per aportar una narrativa diferent al món del còmic, apropant-lo a un llenguatge cinematogràfic, amb un estil de dibuix únic i personal. En la novel·la, la Katie vol obrir un nou restaurant, fins aquí tot normal. El que ella no sap és que els esperits, la màgia i tot tipus de misteris faran trontollar el seu futur. * Sergi Díez és dibuixant de còmics: blog http://raspacomic.blogspot.com.es/

cornellàinforma [19


Cultura / Entitats

Ampliación del concurso Smartphoto

E

l plazo para enviar imágenes del otoño en Cornellà al concurso Smartphoto se ha ampliado hasta el 30 de noviembre. Además, hay premio: la ganadora recibirá 4 entradas para la Fira Infantil y una entrada doble para “El mêtre” en Sala2.cat (L’Auditori). Hay pocas condiciones más, las fotos deben estar hechas con un móvil, sólo se admite una foto por participante, y se pueden utilizar filtros, pero no realizar collages ni montajes que distorsionen la realidad. El tema es “Rincones de Cornellà en otoño”; las fotos se han de enviar a webmaster@aj-cornella.cat, y tanto la foto ganadora como las

finalistas formarán parte de una exposición itinerante. Es el tercer año consecutivo que el Ayuntamiento convoca el concurso Smartphoto, con el objetivo de potenciar el espíritu creativo de ciudadanos y ciudadanas y los espacios públicos de la ciudad.

La nueva fecha límite es el 30 de noviembre

Premis del concurs de

cinema amateur

E Infern per a tots els públics E l Ball de Diables de l’Agrupació Sardanista de Cornellà va celebrar el 24 d’octubre la 7a Nit de l’Infern, jornada que en aquesta ocasió va apostar per una festa del tot familiar, començant al matí amb tallers i activitats infantils i la presència de

20] cornellàinforma

“food trucks” per fer un mos, fins a una tarda i vespre de cercavila, ball i, òbviament, els correfocs del Ball de Diables, el drac Enforcat i la dragona Cornèlia, amb diverses colles convidades.

l 24 d’octubre es van lliurar els premis del XVI Concurs de Cinema Amateur Ciutat de Cornellà, organitzat pel Patronat Cultural i Recreatiu. Les guanyadores van ser “Iris”, de Mikel Alzola (ficció); “Japonesos”, de Montse Miguel i Ramon Font (documental), i “Madre Arena”, de Didi Roldán (animació). Karra Elejalde i Marina Salas, actriu nascuda a Cornellà, han obtingut els premis a millor actor i millor actriu, per “El casco de Júpiter”. Aquesta edició ha tingut una participació rècord: 379 curts de més de 20 països de tot el món.


Novembre15

Els Castellers de Cornellà celebren la XXV Diada Castellera

L

a celebració de la Diada dels Castellers de Cornellà, el passat 1 de novembre, ha significat també la commemoració de 25 anys de castells a la ciutat de Cornellà. La colla va actuar per primera vegada el Corpus de 1991, i a finals d’aquell any va celebrar la primera Diada; enguany, han estat acompanyats pels Castellers de Barcelona i els Xics de Granollers.

L

a celebració de la Diada dels Castellers de Cornellà, el passat 1 de novembre, ha significat també la commemoració de vint-i-cinc anys de castells a la ciutat de Cornellà. Es tractava de la 25a edició d’aquesta diada, a la qual van participar com a convidades les colles Castellers de Barcelona i Xics de Granollers. Durant aquest any d’aniversari, la colla lila ja ha organitzat diferents activitats per implicar-hi la ciutadania, com la Festa Enxaneta el mes d’abril o la presentació del vídeo Llença’t al 8, el mes de maig. A més, es tracta d’un bon any per a la colla, que a les festes del Prat va aconseguir carregar un 7 de 7, entre d’altres construccions destacades.

La colla dels ‘liles’ va voler difondre la cultura castellera entre la població durant tot el cap de setmana. Per aquesta raó, a banda de les actuacions, el dissabte anterior va organitzar un vermut i un concurs de tapes amb música de jazz per a tota la ciutadania, a més de l’actuació de vigília. I el diumenge va començar amb matinades pels carrers de la ciutat, un cercavila fins la plaça de l’Església i un dinar de germanor.

Un any d’aniversari

Durant aquest any d’aniversari, els Castellers de Cornellà ja havien organitzat diferents activitats per implicar-hi la ciutadania, com la Festa Enxaneta el

mes d’abril o la presentació del vídeo Llença’t al 8, el mes de maig. A més, es tracta d’un bon any per a la colla, que a les festes del Prat va aconseguir carregar un 7 de 7, entre d’altres construccions destacades.

Sonrisas y solidaridad con

“Pallassos al Parc”

M

iles de personas llenaron Can Mercader para ver payasos el pasado 25 de octubre. Una jornada a medio camino de dos ediciones del Festival de Pallassos, que se celebra los años pares. Nueve compañías realizaron espectáculos para todas las edades y también hubo las “Sonrisas solidarias” de Pallassos Sense Fronteres, Creu Roja y Pallapupes.

cornellàinforma [21


Esports / Opinió

El Cros da inicio a la temporada deportiva en las escuelas

E

l 52º Cros Escolar de Cornellà se celebró el 31 de octubre en el parque de Can Mercader con la participación de más de 500 escolares, tanto de Cornellà como de la comarca, ya que la prueba también constituía el 2º Cros Comarcal Escolar. Trece categorías de jóvenes nacidos entre 1998 y 2010 tomaron parte en la prueba, que da inicio

tradicionalmente a las competiciones deportivas en edad escolar. A partir de ahora y durante todo el curso empiezan las fases de competiciones por equipos, que se disputan según los criterios Juga Verd Play, que puntúa también el juego limpio y la deportividad de equipos, técnicos y familiares.

Gran èxit de les portes obertes al rocòdrom

E

l 25 d’octubre, el rocòdrom de l’Escola de Muntanya i Natura de Can Mercader va celebrar una jornada de portes obertes amb escalada lliure a canvi d’un 1 quilo d’aliments destinats a la Botiga Solidària. Hi van col·laborar les AMPA de les escoles Martinet i Dolors Almeda i l’Ajuntament de Cornellà.

15 actividades saludables gratuitas por semana

EDICTE

C

ontinúa la programación de actividades Esport Salut, para promover el deporte saludable y gratuito en espacios de la ciudad. Cada semana hay una quincena de opciones, desde running, a masterclass, paseos y gimnasia, actividades en la piscina, etc. Infórmate en www.cornella.cat.

Solució al càlcul mental de la pàgina 27: 17

22] cornellàinforma

Edictes

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, en sessió celebrada el dia 16 d’octubre de 2015 va acordar entre d’altres, aprovar inicialment els projectes d’obres següents: 1.- “Obres de rehabilitació del col·lector IV de Cornellà de Llobregat” amb un pressupost estimat de 614.375,71€ (IVA no inclòs) i 743.394,60 € (IVA inclòs). 2.- “Obres de rehabilitació de la coberta i nou tancament del pati a l’antic Institut Gaudí de Cornellà de Llobregat” amb un pressupost estimat de 315.520,11€ (IVA no inclòs) i 381.779,33 € (IVA inclòs). Sotmetre l’aprovació dels esmentats

projectes a informació pública mitjançant inserció d’edicte al Butlletí Oficial de la Província i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, pel període de trenta dies, així com al Butlletí d’Informació Municipal i al Tauler d’Anuncis de la Corporació, per tal que les persones que es considerin interessades puguin efectuar les al.legacions, reclamacions i/o suggeriments que estimin convenients. Transcorregut l’esmentat termini sense que s’hagin presentat al.legacions, reclamacions i/o suggeriments que suposin modificacions als projectes, aquests s’entendran definitivament aprovats. Notificar el present acord al Departament de Patrimoni, per al seu coneixement i efectes. Cornellà de Llobregat, 21 d’octubre de 2015.


Novembre15

Vidal Aragonés Grup Municipal CEC-CPC

Emilia Briones Grup Municipal del PSC

L’alimentació, dret humà bàsic

Superávit para las personas

A

l darrer ple del mes d’octubre el PSC, C’s, ICV-EUiA i el PP presentaven una moció sobre les beques-menjador. És cert que estem davant d’una situació d’autèntica emergència social i no podem caure en la frivolitat de parlar de percentatges i simples dades sobre un paper quan a la nostra ciutat hi ha infants que no saben si avui tindran un plat calent a taula. És per això que aquesta moció era totalment necessària i expressava uns mínims als quals no ens podíem negar. D’altra banda, però, era molt insuficient. Una moció que es limitava a “instar a la Generalitat”, quan l’Ajuntament ha d’actuar des de ja mateix i garantir una alimentació adequada per a tots els infants. Cert és que s’han destinat recursos, cal reconèixer-ho, però els drets humans més fonamentals no coneixen limitació de pressupost i la seva garantia s’ha de prioritzar per davant de qualsevol altra despesa. És per això que vam proposar l’assumpció immediata per part de l’Ajuntament del cost de l’alimentació dels infants que no se la poden pagar i vam assenyalar que no es tracta d’una qüestió circumstancial, sinó que és una qüestió de model: allà on l’Ajuntament té competències (escoles bressol), ha privatitzat la gestió amb el conseqüent increment de despeses (com l’IVA i el benefici empresarial) que no pagaríem en un model de gestió directa. I en la mateixa línia, situa en més d’11€ el menú diari als menjadors escolars i rebutja el pagament segons rendes. Realment aquest n’és el cost real? És el cost que han d’assumir directament les famílies amb independència de la seva situació econòmica, quan estem parlant d’una necessitat essencial? Al mateix ple, instàvem a commemorar el 40è aniversari de la vaga de Laforsa, que se celebra aquest mes de novembre. Una vaga que, juntament amb moltes altres lluites de la classe treballadora, ha construït la identitat de la nostra ciutat i l’ha convertida en tot un referent de les lluites pels drets i llibertats socials, nacionals i democràtics. Un ple, per cert, que se celebrava un 29 d’octubre, dia que també commemoràvem l’afusellament de Josep Maria González Vera. Aquest militant de la CNT, que fou un dels màxims responsables polítics de la nostra ciutat durant la Revolució i la lluita antifeixista a finals dels anys 30, encara no ha rebut ni un sol reconeixement. De fet, molt probablement apareix per primer cop el seu nom en aquesta revista. I tot plegat és el que reivindicarem el proper 20 de novembre: a 40 anys de la mort del dictador, els assassins i torturadors continuen impunes, continuem sense que s’hagi fet justícia ni s’hagin reparat els profunds danys que ha sofert el nostre poble i els herois que van lluitar per la democràcia continuen oblidats a les cunetes. I lamentablement, continuem patint cada dia la més crua violència masclista. Des de les actituds més quotidianes fins al vessant més cruel, enguany expressat en 80 feminicidis a l’Estat espanyol, dels quals 30 als Països Catalans. Un any més, sortirem al carrer el 25 de novembre.

E

n el pleno municipal de octubre, dimos pasos importantes para seguir avanzando. Aprobamos las ordenanzas y los presupuestos del 2016. De ellos hablaremos en un artículo más adelante, porque hoy quiero explicaros que también decidimos volcar 4,6 millones de euros de superávit para las personas. Una medida acorde con la situación actual. Os explico. Aprobamos una modificación de crédito que nos permitirá adelantar para gastar el superávit del Ayuntamiento. Y, ¿en qué vamos a invertirlo? En lo hablado, pactado y consensuado con la ciudad. El detalle es el siguiente. A proyectos sociales destinaremos 600.000 euros y podremos contratar a 100 personas más, 950.000 euros a centros educativos como el CEIP L’Areny, CEIP Torre la Miranda, Centre Educatiu Virolai, (lo tenemos que hacer porque de nuevo la Generalitat no quiere hacer frente ni a lo que nos debe, los 12 millones, ni a los nuevos retos que hay que afrontar… —ya sabéis, solo se dedican a la “desconexión de Cataluña”—). A instalaciones deportivas destinaremos un total de 1.383.000 euros, financiando reformas en el pabellón de Almeda, en el estadio Municipal de Atletismo-Rugby y un nuevo Skatepark. Finalmente reservamos a una nueva iniciativa social y cultural en el Instituto Gaudí una dotación de 600.000 euros y 920.000 euros más los consignamos a intervenciones en el espacio público. Como veis, hemos decidido dedicar el superávit a las personas, a la ciudad. Hemos priorizado los proyectos sociales, educativos y deportivos. Apostamos por reducir desigualdades, por defender la dignidad de la ciudadanía, por invertir en las personas 4,6 millones de euros más, a parte del presupuesto, para en la medida de lo posible mejorar el día a día de nuestros vecinos y vecinas. ¡Ah! Y a esto, ¡¡CeC-CpC y ERC votaron en contra!! También reclamamos en el pleno, solicitar a la Generalitat que garantice las becas comedor a los niños y niñas de Cornellà. Se trata de cubrir necesidades básicas de alimentación, porque el Ayuntamiento de urgencia incorporó el mes pasado 180.000 euros más a esta partida económica para dar respuesta a la indignante situación. Aprobamos conmemorar el 40 aniversario de la huelga de Laforsa, una larga huelga y reivindicación obrera, que vino a culminar las grandes luchas obreras (Siemens, Elsa, huelgas generales del baix Llobregat), que colocaron a nuestra comarca en el centro mismo de la multitud de movilizaciones que marcaron el largo final del franquismo en nuestro país. Como siempre, continuaremos dando a conocer aquellas luchas en defensa de nuestras libertades. Y finalmente en el pleno, acordamos incrementar las actuaciones en materia de violencia machista. #25N. ¡Hablemos claro! Los asesinatos siguen aumentando, y admitamos, que la sociedad no es ni tan igualitaria ni tan democrática como pensamos. Así que desde el Ayuntamiento de Cornellà vamos más allá de las buenas palabras y dotamos de recursos, iniciativas y de protocolos específicos la lucha contra la violencia machista. Se trata, de entre todos y todas, sumar esfuerzos para evitar esta barbarie. Ya sabéis, nos podéis encontrar en psc@aj-cornella.cat, y ¡nos vemos por la ciudad!

cornellàinforma [23


Opinió Jorge García Grup Municipal de C’s

Raquel Albiol Grup Municipal ERC-AM

Els pressupostos d’uns quants

No hay democracia sin ley

S

abíeu que, tot i que el PSC digui que els del 2016 són uns pressupostos socials, tan sols un 15% del total pressupostat va destinat a aquesta finalitat? No tenen una variació considerable respecte a altres anys, ja que en els últims anys tan sols s’ha incrementat un 4% mentre que en els últims 10 anys el poder adquisitiu de la majoria de cornellanencs i cornellanenques s’ha reduït dràsticament, aproximadament un 15% de mitjana. Per tant, podem assegurar que els pressupostos de l’any que ve no són prou sensibles a la situació actual. Els vam debatre en el ple del passat 29 d’octubre, i de ben segur que la resta del Cornellà Informa us n’explicarà les grans bondats. Ara bé, els pressupostos s’expliquen de manera diferent en funció de qui se’ls miri. Nosaltres faríem uns pressupostos completament diferents, ja que creiem que cal un replantejament de fons. Els pressupostos que ens proposen venen marcats per un model de ciutat que nosaltres no compartim. Per tant, si hi donéssim suport, donaríem suport a un model de ciutat que no és el nostre, i que no és el de les persones que amb el seu vot han fet que avui siguem aquí. La gent ens ha demanat que les coses canviïn en aquesta ciutat i aquesta voluntat queda reflectida en la representació actual del consistori. Ens trobem amb un pressupost que un cop més, seguint la línia dels últims anys, continua, a grans trets, amb les mateixes partides i amb molt poques variacions. Nosaltres no som còmplices polítics de la situació actual de l’Ajuntament que va tancar els seus comptes del 2014 amb un deute d’uns 80M€ i que tancarà aquest exercici amb un deute similar. Nosaltres no hem donat suport a aquest deute i no podem donar suport a un deute que té el mateix import que els pressupostos d’aquest Ajuntament. Evidentment que compartim les despeses destinades a finalitats socials, però considerem que són del tot insuficients. Hi ha diverses partides que no compten ni amb l’aprovació dels tècnics, que han estat qüestionades des de la seva concepció i no podem entendre que no s’ho replantegin. Només hem disposat de 20 dies per poder estudiar i treballar els pressupostos, un temps més que escàs per uns pressupostos d’una ciutat de l’envergadura de Cornellà. Per endavant ja posem la nostra disposició a començar a treballar en els pressupostos del 2017. Considerem que és completament necessari un canvi d’enfocament i per poder portar-lo a terme, no es pot esperar fins 20 dies abans de la seva disposició al Ple. Comencem a treballar per incrementar les aportacions en l’àmbit social, per ajudar més les famílies, els infants, els joves, la gent gran i les persones aturades. Treballem perquè els esplais tinguin més aportacions i amb uns criteris revisats; fem més carrils bici i sobretot que siguin coherents; treballem amb més projectes mediambientals, més ajudes al petit comerç. Deixem de destinar diners a projectes incoherents. I, sobretot, treballem tots des d’aquest moment perquè siguin realment els pressupostos de tot Cornellà i no tan sols d’uns quants.

24] cornellàinforma

U

no de los mayores dislates del procés separatista es la alteración de la realidad respecto al lenguaje. De hecho, todo el delirio que vivimos en Cataluña está construido sobre falacias, mucho cinismo e infinita irresponsabilidad. Lo peor de todos, utilizar a la democracia como instrumento para legitimar lo que la que la viola. Desde Junqueras a Mas, desde Carmen Forcadell a TV3, fundan en la democracia la legitimación de su rebelión contra la Constitución Española. Es decir, contra el Estado de Derecho, contra cualquier Estado de Derecho de cualquier país democrático del mundo. La falsificación no puede ser mayor. No hay democracia si no hay respeto por la ley que la garantiza. Los Estados de Derecho nacieron para limitar el poder arbitrario de los gobernantes. Por eso democracia y dictadura son incompatibles; por eso democracia y monarquía absoluta no son compatibles, por eso democracia y tiranías religiosas, étnicas o de cualquier otro signo, son incompatibles. Porque esos gobiernos totalitarios no admiten ser controlados, tener límites o estar sujetos a las leyes constitucionales del Estado de Derecho. Se está inventando y diseñando un plan contra la legalidad de un Estado de Derecho en nombre de la democracia. ¿Cómo puede haber democracia en una rebelión contra la ley? La democracia se basa en unas normas de cumplimiento universal, y quien no acepta tales reglas, como respetar al gobierno surgido legítimamente de las urnas o cumplir la Constitución aceptada por todos, se convierte en un intolerante. Es como si en la liga de fútbol un equipo pretendiera modificar durante el partido las dimensiones de la portería o prescindir del árbitro mientras se disputa el partido. La democracia son las dimensiones del campo, las reglas de juego o el respeto a la deportividad. Se pueden cambiar las dimensiones de la portería, o cualquier otra norma, pero se tendrá que acordar entre todos. El secesionismo, no sólo pretende cambiar las reglas sin consentimiento de las partes, sino hacerlo violentando las que hay. Todas las razones subjetivas son respetables, pero hemos de sujetarnos a unas reglas de estricto cumplimiento para todos. Dentro del marco constitucional. Eso no lo decide una parte, lo decide el conjunto. Por eso la soberanía nacional es de todos los ciudadanos españoles. Lo dijo con exactitud Albert Rivera a la salida de la entrevista con Mariano Rajoy en la Moncloa donde le propuso un pacto por España “para que los españoles sepan, que gobierne quien gobierne España, sea cual sea la mayoría parlamentaria, España no está en juego, España no es negociable y España no se rompe”. ¿Por qué? Lo dijo también Rivera un día antes: “porque España no es una legislatura, ni un gobierno, es nuestra nación”.


Novembre15

Daniel Serrano Grup Municipal del PP

Arnau Funes Grup Municipal ICV-EUiA-EP-E

Revitalicemos el pequeño comercio en Cornellà

Propostes pel Pressupost de Cornellà 2016

N

L’

uestra ciudad ha experimentado en los últimos veinticinco años una transformación muy importante (no nos duelen prendas reconocerlo), transformación que en ocasiones ha comportado aspectos positivos pero que en otras muchas nos ha dejado consecuencias muy negativas. Entre las consecuencias negativas, sin duda, ha sido la progresiva desaparición del pequeño comercio en Cornellà (en algunos barrios de nuestra ciudad incluso inexistente), y el poco que sobrevive lo hace con muchísimas dificultades. Qué duda cabe que la falta de determinación del anterior Gobierno socialista en España de la crisis económica que se avecinaba en 2008 hizo estragos en el tejido productivo de nuestro país, especialmente de nuestro pequeño y mediano comercio. Y evidentemente Cornellà no fue una excepción. La caída en picado de las ventas provocó que en muchos casos no se pudiera hacer frente ni a los gastos mínimos para tirar adelante el negocio (como el pago de la renta de alquiler del local con contratos firmados previamente a la crisis económica). Pero en Cornellà, con anterioridad a la crisis económica, nuestro pequeño comercio ya llevaba tiempo sufriendo. La aparición de diversos centros comerciales en nuestra ciudad sumada, en la mayoría de ellos, a una oferta de ocio hacía que la competencia fuera muy dura y desgraciadamente muchos comercios se vieron forzados a bajar la persiana. Demasiados centros comerciales en nuestros escasos siete kilómetros cuadrados. Una cosa es cierta. Debido a la proximidad de nuestra ciudad con Barcelona el pequeño comercio nunca lo ha tenido fácil, por lo que hay que reconocer el mérito y la valentía de aquellos que un día se decidieron a abrir uno en Cornellà. Y con la competencia de las grandes superficies más todavía. Por este motivo, el Ayuntamiento debe tener una especial sensibilidad hacia el pequeño comercio de barrio, que nada tiene que ver con el de una gran superficie, ni en el grado de confianza ni en el trato humano. Y el Ayuntamiento debe ser sensible a ese escenario. Apoyando fiscalmente al pequeño comercio con bajadas de impuestos. Contribuyendo más y mejor en campañas de promoción del pequeño comercio. Porque el pequeño comercio forma parte también del corazón de una ciudad y en estos momentos, desgraciadamente, no late con suficiente intensidad. Por eso ha llegado el momento de revitalizar al pequeño y mediano comercio de nuestra ciudad. Y con ese espíritu el Grupo Municipal del Partido Popular presentamos una moción en el pasado pleno para crear el Consejo del Comercio en Cornellà. Una moción que fue aprobada por el Pleno y que conllevará que un plazo máximo de seis meses se cree el Consejo del Comercio. Un consejo que debe ser el foro de encuentro entre comerciantes y el Ayuntamiento para trasladar sus necesidades y sus inquietudes. Porque el pequeño y mediano comercio también es Cornellà y ahora, gracias a la moción presentada por el Partido Popular, tendrá su propio espacio de interlocución y diálogo con el Consejo de Comercio.

aprovació inicial del projecte de Pressupost i Ordenances fiscals de l’Ajuntament pel 20016 i la reedició de l’Acord Social són els primers moments del mandat per fer noves propostes per Cornellà. ICV-EUiA-L’Esquerra Plural, en la seva vocació d’oposició constructiva, hem fet arribar al govern municipal i a la resta de Grups Municipals un conjunt de propostes per afegir al Pressupost. Són aplicables i es basen en el Programa municipal presentat a les Eleccions Municipals i en les aportacions que contínuament ens fan entitats, col·lectius i persones individuals de Cornellà. Volem prioritzar la lluita contra la pobresa, l’accés de tothom als serveis públics, la millora dels espais públics i naturals i incrementar la participació i la transparència. Algunes de les propostes són:

1. Increment en 165.000€ del Fons d’Habitatge de lloguer Social per arribar a 900.000€ i a 70 pisos amb habitatges de SAREB i de promocions públiques. 2. Incrementar els ajuts a la Infància en 110.000€ per cobrir beques menjador i activitats extraescolars. 3. Destinar a Plans d’Ocupació Municipals 1.500.000€ per oferir 280 places i destinar 25 per l’acompanyament de gent gran que viu sola i la mediació comunitària. 4. Ampliar l’ajuda municipal quota zero a les empreses per afavorir la contractació de persones aturades de Cornellà. 5. Creació d’un fons de 150.000€ per donar suport a noves activitats econòmiques que fomentin autoocupació i cooperativisme. 6. Incrementar en 80.000€ per arribar a un pressupost inicial de 591.445 per ajudes a Adults/Famílies i cobrir drets bàsics i pobresa energètica. 7. Incrementar el programa de prevenció de Pobresa Energètica en un 30% per abordar la rehabilitació dels domicilis de persones i famílies depenents. 8. Incrementar en 20.000€ el suport a projectes de reutilització i socialització de llibres escolars i ampliació de les zones WIFI. 9. Incorporar la Tarifació Social en els serveis educatius municipals pels proper curs escolar i elaboració d’un Reglament d’Ajuts Socials i Subvenció impostos. 10. Incrementar un 20% els projectes de Cooperació Internacional per ajudar en, crisis com la dels Refugiats o de les inundacions al Sàhara. 11. Incrementar les Inversions en 8 milions d’Euros al Pla de millora i d’Eficiència energètica d’Equipaments Municipals, Escoles i Centres Esportius. 12. Revisió de la xarxa de carril bici, Creació de la figura dels Agents d’Estalvi Energètic i Creació de rutes escolars i millora dels parcs infantils. 13. Creació del Centre d’interpretació de la Història Local. 14. Rellançar la participació ciutadana analitzant el funcionament dels consells de participació, proposant un mecanisme de major proximitat. 15. Increment del programa de sensibilització i ajuda contra violència masclista. Totes les propostes van ser aprovades en el Ple d’Octubre pel Govern Municipal i el nostre grup, però no van comptar amb el vot favorable de la resta de grups de l’Oposició (CEC-CPC, ERC, C’s i PP). Tot i això, restem oberts a poder donar suport a les al·legacions que ells o la resta d’entitats puguin presentar en la tramitació definitiva del pressupost.

cornellàinforma [25


13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Ideas y sensiblización para reducir los residuos C ornellà se suma a la Semana Europea de Prevención de Residuos: hasta el 23 de noviembre se puede participar en un concurso de ideas para la reducción de residuos, organizado por Recibaix; hay tres premios, con cheques regalo de la Botiga Amiga. El Ayuntamiento de Cornellà realiza en el Castell (25 de noviembre) una jornada de formación y entrega de compostadores, y el Mercat d’Intercanvi i Segona Mà en el barrio Centre (28 de noviembre, plaça de l’Església). La Jugatecambiental dedicará los días 22 y 29 a actividades sobre reciclaje y consumo responsable. Y los días 24 y 28 de noviembre se realiza un taller de adornos originales y con materiales que ya no usamos en dos centros cívicos.

Coneix l’entorn del riu Llobregat

El 21 de novembre té lloc una visita guiada per l’entorn del riu Llobregat, organitzada pel Departament de Medi Ambient. Per a totes les edats. L’última de l’any serà el 12 de desembre. Informació i inscripcions: 93 475 87 18 / eflores@aj-cornella.cat.

Musical ye-yé a l’Orfeó

“Fil a l’agulla. Una història ye-yé” és un espectacle musical que la Cia. Sixties oferirà el 21 de novembre a l’Orfeó Catalònia, a partir de les 19.30 hores. Més informació http://orfeocatalonia.blogspot.com.es/.

L’hort a l’hivern

L’hivern pot ser una època difícil per les plantes de l’hort. Tecsalsa ofereix, en el marc del Mercat de Pagès (parc de Can Mercader), una sessió formativa sobre com podem treure’n profit, el 22 de novembre, a les 11 hores.

Del 9 al 23 de novembre

Concurs d’idees per a la reducció de residus

“Buits”, de Susanna Barranco

Consulta las bases:

Tenir cura d’un familiar afectat per una situació de dependència E

l dimarts 1 de desembre la Fundació d’Atenció a Persones Dependents organitza la conferència “Prevenir situacions conflictives amb la persona dependent”. Tindrà lloc a la Residència Teresa Duran (Salvador Allende, 45) i si hi esteu interessats cal que us inscriviu a l’àrea de cuidadors de la Fundació (93 375 00 10 / info@dependents.cat). El cicle de conferències i tallers “Cornellà Cuida” està adreçat a totes les persones cuidadores no professionals, amb una sessió mensual de 90 minuts, impartits per l’equip tècnic de la Fundació.

26] cornellàinforma

E el spo m rt ed S i a alu qu t: Cò àt de ic sco al m Ci ics br til ei ab x

Dia a dia www.cornella.cat

P a ass Ca o n sa M m e r il ca s BC de am C r b :D l’A im de ar la ts

novembre/ desembre

B “T MM re p sd r ie oje s a cc m ió C b de “J òm la a ic fa no s m te en d íli ni i a” m re BM ed cte am M : a t” b :D “M i ir ssa an b iu te F Au s” a di m to ili ri ar :T he Fu na m vi ol is ta s

Agenda

Projecció i debat a la biblioteca de Sant Ildefons sobre aquest documental, que aborda el problema de la violència de gènere des de la perspectiva dels homes. Serà el 27 de novembre, a les 19 hores.

Visites guiades al Palau

Cada diumenge fins al 20 de desembre hi ha una visita guiada a la planta noble del Museu Palau Mercader, a les 12 hores. Cal inscripció prèvia, informeu-vos-en al 93 474 51 35.

Sona, sona la pianola

Els diumenges 29 de novembre i 13 de desembre, per complementar les visites al Museu Palau Mercader, hi haurà l’activitat ‘Sona sona la pianola’. Durant tot el matí Josep Domènech interpretarà peces amb aquest instrument al pati del Palau, i n’explicarà el funcionament.

Hora del conte sobre “bells dorments”

L’Hora del Conte del 18 de novembre a la biblioteca Marta Mata tractarà sobre bells dorments i princeses blaves. Comença a les 18 h, i s’adreça a infants a partir de 4 anys.


1

2

Cornellà agrícola

Una xerrada sobre diferents experiències de la nostra ciutat relacionades amb el fet agrícola. conreus, Des dels antics camps de conreus fins als nous horts comunitaris, fins pagèsii el passant pels mercats de pagès el consum responsable. L’organitza la biblioteca de Sant Ildefons, el dia 19 de novembre a les 18.30 hores.

Dissabte familiar a la BMM

“Miranius” és un espectacle adreçat a famílies amb infants de 0 a 5 anys, a càrrec de la companyia Pamipipa. Serà el dissabte 21 de novembre a les 12 hores, a la biblioteca Marta Mata. Informeu-vos de més detalls a la web de la XBC.

Mercat d’intercanvi d’intercanvi Mercat segonamà mà i segona

El 28 28 de denovembre, novembre el elbarri barriCentre Centreésés El el marc marcd’un d’unnou nouMercat Mercatd’Intercanvi d’Intercanvi el segonamà. mà.Al Elmatí, matí,de de1010a a1414hores, hores, i segona al voltant voltantde delalaplaça plaçadedel’Església. l’Església. al SiSi vols participar-hi, participar-hi,reserva reservadedeforma forma vols gratuïtauna unataula taulaa aeflores@ajcornella.cat eflores@ajgratuïta al telèfon ocornella.cat al telèfon 93o 475 87 18. 93 475 87 18.

Llibre sobre sobreAinaud Ainaud Llibre Lasarte de Lasarte

El 17 17 de denovembre novembreaales les1919h hlala El bibliotecaMarta MartaMata Mataacull aculllala biblioteca presentacióde de“Josep ‘JosepMaria MariaAinaud Ainaud presentació de Lasarte: Lasarte:un unhumanista humanistaalalservei servei de de Catalunya”, Catalunya’, en encol·laboració col·laboracióamb amb de ÒmniumCultural. Cultural.Amb Amblalapresència presència del Òmnium del seu autor, autor,Josep JosepLluis LluisMartín MartínBerbois. Berbois. seu

Formacióaa Formació emprenedors emprenedors

El Centre Centred’Empreses d’Empresescontinua continualala El seva programació programacióde deformació formacióper per seva aa qui vulgui vulguiendegar encentar una empresa qui una empresa o o negoci,així aixícom comseminaris seminaristemàtics temàtics negoci, sobre qüestions qüestionscom comles leslicitacions licitacions sobre públiques,els elsimpagaments impagaments, públiques, oo la creació creacióde denewsletters. newsletters.Més Més la informacióalal93 93474 47480 8042. 42. informació

3

CÀLCUL MENTAL

4

5

6

7

8

9

A po pro pu pa la ’t r al ru nn in g

T T “ al di eat De ler na re sc fa r d : “ ob m e NEl l rei ilia ad lar x H r er al g gé ” ”

T sa all lu er da al bl im e en ta ci ó

In au gu ra ci ó: Fe m in a

E N spo or r di t S k al w u al t: ki ng

C M en ha al er co mb ba cat nc ao rr d’ i C In er en te t tr rca Ju e n fe ga vi st t a ec d’ am hi ve bi rn en ta l:

28 29 30 31

10 11 12 13 14 15

Ritme iiactuacions actuacionsamb ambmotiu motiu Ritme delSanta Dia deCecília la Música de

25 –·· 5 + 7 x 3 · – ·

9 x 10 – 7 · – ·

3 – 10 x 10 + 7 ?

Solució a la pàgina 22

E

cap de de setmana del ll cap del 20 20al al 22 de novembre novembrela laciutat ciutats’omple s’omple d’actuacions per d’actuacions percommemorar commemorarel Dia deCecília, la Música (Santadels Cecília). Santa patrona músics. divendres (18 El divendres (18hores), hores),aal’Escola l’Escola Municipal de de Música Música,hihihahaaudicions audicions per part dels dels alumnes alumnesde del’escola l’escola obertes al al públic; públic;iiaaCan CanTirel Tirel(parc (parc de Can Corts), Corts),un untaller tallerde depercussió, percussió, l’assaig de de la laCornellà CornellàBand Bandi un i untaller taller percussió per de percussió peraajoves, joves,durant durantlalatarda i nit. Davant de la Factoria Musical,per tarda i nit, activitats organitzades a partir de les 20h, grups la Societat Coral Laactuen Unió.els A la Huckleberry Finn iaSmokin’Lamas. Factoria Musical, partir de les 20 h, actuen els grups Huckleberry Finn i Smokin’Lamas.

Presentació Presentació del conte conte de de Reis 2016 Reis 2016

Diumenge, la la plaça plaçaDelícies Delíciesacull aculla apartir de les 11 al“Jazz Carrer’, amb partir dehores les 11‘Jazz hores al Carrer” swingswing per ballar, vermut i gastronomia amb per ballar, amb vermut i local a càrrec dels de la dels plaçabars i un gastronomia localbars a càrrec concert a partir les 12h, organitzat de la plaça i un de concert a partir de per12 Lah, Rue del So. Finalment, eldel mateix les organitzat per La Rue diumenge les corals de la ciutat (Àuria, So. Finalment, el mateix diumenge Nova, Zetzània Orfeó(Àuria, Catalònia) fan les corals de la iciutat Nova, una actuació col·lectiva a la plaça de Zetzània i Orfeó Catalònia) fan una l’Esglésiacol·lectiva a partir deales h.; i,de per la actuació la 12 plaça seva banda, els Castellers deh.; Cornellà l’Església a partir de les 12 i, per la organitzen de música càrrec seva banda,un elstoc Castellers dea Cornellà dels grallersun i timbalers de la colla a la organitzen toc de música a càrrec Rambla Anselm Clavé (cantonadaamb dels grallers i timbalers de la colla a la Eduard Gibert), també(cantonada a les 12 h. amb Rambla Anselm Clavé Eduard Gibert), també a les 12 h.

• •

“E

l tren dels somnis” és el títol del Conte de la Nit de Reis 2016, de que es presenta el dijous 317de es Castell presenta Castell de desembre al deal Cornellà Cornellà hores). Protagonitzat (18 hores).(18 Protagonitzat com com és tradicional pel Maginet, Mag Maginet, és tradicional pel Mag ha estat escrit per Sandra Moya i il·lustrat per Aina Aí, ambdues artistes vinculades des de joves al Campament Oriental, primer com a voluntàriesi iposteriorment posteriorment treballant voluntàries treballant l’equipde decol·laboradors. col·laboradors. a l’equip

••

cornellàinforma [27 cornellà


Cornellà Informa 328  

Butlletí Informatiu de l'Ajuntament de Cornellà

Cornellà Informa 328  

Butlletí Informatiu de l'Ajuntament de Cornellà

Advertisement