Page 1

Desembre2013 // 309

Guanyem amb el comerรง local


309

DESEMBRE 2013

04. Comerç El comerç local organitza la II Nit de Compres La campanya de Nadal ha començat per al comerç local de la ciutat i per dinamitzar les compres, els comerços adscrits a l’entitat “Compra a Casa” organitzen, el 13 de desembre, una nit de compres amb promocions i descomptes en centenars de productes.

06. Societat Els cossos de seguretat de la ciutat posen en marxa un dispositiu especial per al Nadal Guàrdia Urbana i Mossos efectuaran patrulles mixtes de vigilància que actuaran en els principals eixos comercials i lúdics de la ciutat fins al 10 de gener.

08. Acord Social L’Acord Social contra la Crisi fa balanç El plenari de l’Acord Social contra la Crisi es va reunir al novembre per reflexionar sobre les iniciatives que s’han posat en marxa a la ciutat en el darrer any i per marcar els nous objectius per al 2014. Edita: Gabinet de Premsa i Comunicació Fotografies: Guillem Urbà Imprimeix: TG Alfadir Distribueix: Igualssom SRL http://cornella.cat/ca/cornellaInforma.asp

D’aquesta revista se n’editen 37.000 exemplars i es distribueixen gratuïtament per tots els habitatges de la ciutat. Si algú no la rep per la circumstància que sigui, preguem que ho indiqui al Gabinet de Premsa. Tel.: 93 377 02 12 Correu: premsa@aj-cornella.cat

11. Cultura Cornellà tindrà el primer museu de les matemàtiques de Catalunya Estarà ubicat a la tercera planta del museu Palau Mercader i obrirà les portes a principis d’any.

14. Nadal La ciutat es prepara per rebre el Nadal Els llums, la música, les tradicions i els desitjos omplen la ciutat de màgia amb activitats de tota mena per a grans i petits.

17. Societat II Fira de Santa Llúcia El diumenge 15 de desembre la ciutat viurà una nova edició de la Fira de Santa Llúcia a la plaça de l’Església, la dels Enamorats i la Rambla.


L’alcalde Antonio Balmón

Compromís amb la ciutat U

U

En aquesta tasca ens trobem amb moltes persones que, dia a dia, obren les portes dels seus comerços o les seves parades als mercats municipals per fer-nos la vida més còmoda, amb productes de qualitat i amb la proximitat i la confiança com a segell d’identitat. Són motor de dinamització econòmica de la ciutat, però també ho són de la vida social, amb un compromís actiu, com ho demostren amb la seva implicació en la Botiga Solidària, en els actes de Nadal, en el Corpus o amb iniciatives com portar la compra a casa a persones amb mobilitat reduïda, en col·laboració amb la Fundació per a l’Atenció a Persones Dependents.

En este trabajo nos encontramos a muchas personas que día a día abren las puertas de sus comercios o sus paradas en los mercados municipales, para hacernos la vida más cómoda, con productos de calidad y con la proximidad y la confianza como sello de identidad. Son motor de dinamización económica de la ciudad, pero también lo son de la vida social, con un compromiso activo, como lo demuestran con su implicación en la Botiga Solidaria, en los actos de Navidad, en el Corpus o con iniciativas como llevar la compra a casa a personas con movilidad reducida, en colaboración con la Fundació per a l’Atenció a Persones Dependents.

na ciutat es construeix a partir de moltes sensibilitats, de punts de vista diversos, de voluntats i mirades plurals i obertes, el denominador comú de les quals és treballar pel bé col·lectiu, per enfortir llaços de convivència i per créixer des de tots els punts de vista.

Són moments complicats per al comerç local, però ells es reinventen, segueixen lluitant i ho fan amb propostes noves, amb promocions, amb il·lusió i amb joves emprenedors amb embranzida. Un any més ens conviden a participar en la Nit de Compres, per dinamitzar el sector i per compartir. Ells fan un esforç, i crec que revertir-lo i fer les compres a les nostres botigues de barri és un gest que ens beneficia com a consumidors i com a ciutadans. Estem a les portes de les festes nadalenques i la ciutat us proposa un gran nombre d’activitats per a gaudir en família: la Fira de Santa Llúcia, la Fira infantil, els pessebres, les corals i moltes més coses. Us desitjo que en gaudiu amb els vostres éssers estimats i que tingueu, si és possible, un pensament i un gest solidari vers les activitats i campanyes que hi ha a la ciutat. Bon Nadal i bon any 2014.

na ciudad se construye a partir de muchas sensibilidades, de puntos de vista diversos, de voluntades y miradas plurales y abiertas, cuyo denominador común es trabajar por el bien colectivo, por fortalecer lazos de convivencia y por crecer desde todos los puntos de vista.

Son momentos complicados para el comercio local, pero ellos se reinventan, siguen luchando y lo hacen con propuestas novedosas, con promociones e ilusión y con jóvenes emprendedores con empuje. Un año más nos invitan a participar en la Nit de Compres, para dinamizar el sector y para compartir. Ellos hacen un esfuerzo y creo que revertirlo y hacer las compras en nuestras tiendas de barrio, es un gesto que nos beneficia como consumidores y como ciudadanos. Estamos a las puertas de las fiestas navideñas, y la ciudad os propone un gran número de actividades para disfrutar en familia: la Fira de Santa Llúcia, la Fira infantil, los pesebres, los coros y muchas más cosas. Os deseo que las disfrutéis con vuestros seres queridos y que tengáis, si es posible, un pensamiento y un gesto solidario con las actividades y campañas que hay en la ciudad. Bon Nadal i bon any 2014.


Comerç

La II Nit de Compres da inicio a la campaña navideña del comercio local con promociones y descuentos

El 13 de diciembre, 42 carpas y 20 tiendas ubicadas alrededor de la plaza Lluís Companys, así como las paradas del mercado Centre abrirán de 20 h a 1 de la madrugada

E

l viernes 13 de diciembre Cornellà celebrará la II Nit de Compres, una iniciativa promovida por la entidad “Cornellà Compra a Casa”. Es un evento abierto a todo el público donde el sector apuesta por ofrecer experiencias de compra unidas al ocio, la restauración, los descuentos y otras actividades para disfrutar de las compras desde un ambiente distendido y festivo.

Degustaciones, música en vivo y sorpresas

Más de 60 establecimientos, entre comercios y paradas del mercado Centre permanecerán abiertos desde las 20 h hasta la 01 h, en la plaza Lluís Companys y las calles adyacentes, ofreciendo ventas especiales, descuentos, presentaciones de productos, degustaciones, música

4] cornellàinforma

en vivo, catas, etc. En esta nueva edición de la Nit de Compres, que marca el inicio de la campaña de Navidad, se ha doblado el número de carpas respecto al año pasado, y se espera superar la cifra de asistentes y reactivar el sector del comercio que realiza un

esfuerzo colectivo para fomentar las compras con esta iniciativa. Toda la información de los establecimientos participantes, los productos rebajados, el precio final y promociones se puede consultar en la web: www.cornelladellobregat.eu.

El 1% de las ventas se destinarán a la Botiga Solidària Este año, los comerciantes participantes en la Nit de Compres han decidido que donarán el 1% del total de las ventas realizadas a la Botiga Solidària de Cornellà, con el objetivo de solidarizarse con las famílias necesitadas de la ciudad. Una ayuda que ya se ofrece desde hace tiempo con la donación de productos frescos a través de diferentes comercios y de los mercados municipales. Además de esto, los establecimientos participantes mantendrán las promociones ofertadas en la Nit de Compres durante el sábado, 14 de diciembre, hasta agotar las existencias promocionales.


Desembre13

Otra de las iniciativas del comercio local es la tarjeta de fidelidad “Entarja’t”, que cuenta con más de 12.000 usuarios en la ciudad, los cuales se benefician durante todo el año de descuentos acumulables del 1% por cada compra, que posteriormente pueden reembolsar en cualquiera de los establecimientos adheridos a la entidad Cornellà Compra a Casa y en los mercados municipales. Para obtenerla tan sólo se debe solicitar en cualquiera de los establecimientos adheridos.

La tarjeta Entarja’t, premios a la fidelidad

Llevar la compra a casa a personas dependientes Uno de los servicios que el comercio local pone a disposición de personas con problemas de movilidad en colaboración con la Fundació per a l’Atenció a Persones Dependents es un programa para llevarles las compras a casa, siempre y cuando se realicen en los mercados municipales Centre y Marsans y en establecimientos adheridos a la entidad “Cornellà compra a Casa”. Se trata de un servicio totalmente gratuito al que se pueden subscribir personas dependientes de la ciudad a través de la Fundació, que diariamente realiza la entrega a domicilio.

Se puede consultar toda la información sobre los comercios de la ciudad en www.cornelladellobregat.eu

Iluminación navideña y actividades

Los comerciantes de Cornellà llevan semanas trabajando para que todo el mundo encuentre lo que busca en el comercio local. Cada año se implican en la colocación de la iluminación navideña de las calles, con luces de bajo consumo. Además, participan en actividades como el canto de villancicos en los mercados municipales, la recogida de cartas para los Reyes Magos, o la donación de caramelos para la cabalgata de la Nit de Reis.

cornellàinforma [5


Seguretat / Societat

Horarios especiales de los mercados en Navidad

L

os mercados municipales de Cornellà tendrán horarios especiales durante el mes de diciembre y el período navideño para atender la demanda de los usuarios. El mercado Marsans abrirá el día 23 de diciembre de 8 a 20 h, i el día 24 de 8 a 14 h. Los días 30 y 31 de diciembre abrirá sus puertas de 8 a 14 h. El mercado de Sant Ildefons abrirá el 23 de diciembre de 7.30 a 20 h, el día 24 de 7.30 a 16 h. Los días 30 y 31 de diciembre abrirá de 7.30 a 14 h y de 7.30 a 14.30 h respectivamente.

Dispositivo de seguridad de Mossos y Guardia Urbana durante las Fiestas Esta actuación se acompaña de una serie de consejos tanto a comerciantes como a ciudadanos

Finalmente, el mercado Centre atenderá a los usuarios el día 23 de 8 a 20 h, el día 24 de 8 a 16 h, el 30 de 8 a 20 h y el 31 de 8 a 15 h. Los mercados municipales son los referentes de los productos frescos. A su alrededor se articulan más de 200 paradas.

L

a Guardia Urbana de Cornellà y los Mossos d’Esquadra han activado un plan especial de seguridad ciudadana durante las fiestas de Navidad. Desde principios de diciembre y hasta el 10 de enero ambos cuerpos tienen en marcha un dispositivo conjunto en los principales ejes comerciales de la ciudad con el objetivo de garantizar la seguridad en las calles, así como la movilidad en la red viaria y la red de transportes públicos; además de atender de forma directa a ciudadanos y comerciantes.

Un plan adaptado a horarios de ejes comerciales

Dicho dispositivo se ha adaptado a los horarios de los ejes comerciales de la ciudad, con la presencia de patrullas mixtas y guardia urbana de barrio

6] cornellàinforma

entre las 17 y las 20.30 horas, que actuarán tanto con vehículos como a pie. Asimismo, la campaña, además de centrarse en los ejes comerciales, también dedica especial atención al ocio nocturno, a la movilidad y en espacios en los que se desarrollen actividades especiales. De este modo, las patrullas realizarán rondas a pie del 27 al 30 de diciembre en la avenida Salvador Allende, con motivo de la apertura del Laboratorio del Mag Maginet, así como del 2 a 4 de enero, durante los días del campamento oriental en Can Mercader. Además, la Guardia Urbana mantendrá activas las patrullas de las Unidades de Convivencia y la Unidad de Seguridad Ciudadana que realizan patrullaje preventivo tanto a pie, como en motocicleta o vehículos.


Desembre13

El pacte està orientat a intentar pal·liar les conseqüències de la crisi

D’esquerra a dreta: Arnau Funes, d’ICV-EUiA; Antonio Balmón, alcalde de Cornellà, i Sergio Gómez, d’EUiA, a la roda de premsa de presentació de l’acord.

Acord de govern de PSC i ICV-EUiA per defensar l’acció social, l’ocupació i l’economia de la ciutat

L’

alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, per part del grup municipal del PSC, i el cap de llista d’ICV-EUiA a l’Ajuntament, Arnau Funes, van signar a principis de novembre un acord de govern fins al final de l’actual legislatura per tal de sumar complicitats i accions polítiques que ajudin a pal·liar les conseqüències de la crisi econòmica i per reforçar els serveis públics.

d’important fragilitat social, en què els ajuntaments som la frontera i hem de donar respostes per combatre els dèficits que s’estan produint en matèria social per part de les administracions central i autonòmica o en la cultura; així com també per mantenir i defensar els drets que hem aconseguit al llarg d’anys de molt treball, sacrifici i esforç. És un acord que té la voluntat de sumar des d’una mirada d’esquerres”.

Compromisos concrets

Ambdues forces polítiques tenen una dilatada trajectòria d’acords des del consens. Aquests acords han permès desenvolupar una filosofia de diàleg i responsabilitat com a pilars de transformació, cohesió social i progrés de la ciutat. Arnau Funes també va incidir en aquesta idea: “És un pacte de compromís amb la ciutat, de fer una oposició responsable per fer propostes que beneficiïn la ciutadania”.

L’esperit central del pacte és treballar conjuntament per a la cohesió social de la ciutat, donar suport a les persones en situació de vulnerabilitat i respondre a la demanda ciutadana d’unitat i compromís perquè ningú no es quedi pel camí, tal com va manifestar l’alcalde Antonio Balmón: “És un document que recull compromisos concrets, en un moment

Compromisos de l’acord • Continuar reforçant l’Acord Social contra la Crisi signat l’any 2012 i posar els recursos econòmics suficients per donar compliment als objectius i a les accions contemplades. • Generar més oportunitats econòmiques i laborals. • Garantir la cohesió social i generar oportunitats socials, culturals i educatives. • Apostar per la formació com a via de promoció social. • Protegir i promocionar el patrimoni de la ciutat. • Seguir ampliant la governança i el debat públic. • Garantir els recursos econòmics suficients per tal d’estructurar les prioritats i els objectius de l’acció de govern en la defensa dels serveis actuals i afrontar els reptes fixats en aquest acord. • Evitar el creixement excepcional de la pressió fiscal. • Demanar a l’Administració estatal i autonòmica el compliment de les obligacions adquirides amb la ciutat.

cornellàinforma [7


Acord Social

Principales objetivos del Acuerdo Social 2012-2016: Promover la formación y la incorporación en el mercado de trabajo de las personas en situación de paro. Articular un compromiso social para el mantenimiento de la calidad de los servicios públicos. Defender el derecho a la vivienda. Garantizar planes y proyectos de educación y formación en el marco de la igualdad de oportunidades y la cohesión social. Apoyar actuaciones encaminadas a reducir el abandono escolar y la inserción laboral de los jóvenes. Apostar por la formación profesional continuada. Generar iniciativas para la consolidación y reactivación de la actividad económica a la ciudad. Fomentar las políticas sociales y de salud que garanticen la igualdad de oportunidades.

8] cornellàinforma

El Acuerdo Social contra la Crisis consolida instrumentos municipales para favorecer la cohesión

E

l 19 de noviembre de 2013 se reunió el plenario del Acuerdo Social contra la Crisis (2012-2016) para hacer un balance de actuaciones y rendir cuentas del trabajo desarrollado durante 2013. El balance de la comisión fue positivo. Entre las principales acciones que se explicaron en la sesión plenaria, destaca el Plan de Choque contra el Paro, que contempla la contratación de alrededor de 1.000 personas en el período 2012-2015. Este plan de ocupación local incluye la inserción laboral de personas de diferentes perfiles, como por ejemplo profesores, peones, administrativos y auxiliares de geriatría, entre otros. En esta línea, el Ayuntamiento, ha aprobado, en los presupuestos de 2014, destinar

una partida de 2 millones de euros para la contratación de 300 personas. Así mismo, desde los servicios de orientación laboral se ha atendido a más de 10.000 personas durante 2013.

Garantizar el bienestar social de la ciudadanía

Otro compromiso adquirido por el Acuerdo Social es garantizar el bienestar social de la ciudadanía. En este sentido, en el último año el 80% de las ayudas municipales otorgadas a familias con dificultades fueron para cubrir sus necesidades básicas (becas comedor, servicios y comedor para la gente mayor, entre otros). El consistorio aumentará un 6% las partidas presupuestarias destinadas


Oficina de Mediación Hipotecaria

Especial atención a los más vulnerables

La Oficina de Mediación Hipotecaria, se creó en junio de 2012 para atender a un gran número de personas que por la crisis se veían abocadas a perder su vivienda. La Oficina, gestionada desde Procornellà con la FAVCO, trabaja para defender el derecho a la vivienda y ha dado asesoramiento a 125 personas en el último año sobre temas como desahucios o dación en pago. Asimismo, gracias a un acuerdo con la Diputación de Barcelona, la Oficina cuenta con un abogado más para ampliar las prestaciones a las personas de la ciudad afectadas.

La celebración de la I Semana por la Dignidad, con cerca 40 actividades y con un manifiesto al cual se adhirieron más de 1.000 personas, ha incluido unas jornadas reivindicativas contra la pobreza, para defender los derechos fundamentales, la dignidad de las personas y mantener los avances conquistados. Otra iniciativa puesta en marcha este año ha sido la aprobación del Plan de Inclusión Social, que contempla la creación de un observatorio social.

Botiga Solidària La consolidación de la Botiga Solidària y la Oficina de Mediación Hipotecaria son dos instrumentos fundamentales para evitar la fractura social

a acción social durante 2014, para garantizar todos los servicios existentes actualmente, sin suprimir ninguno. El Acuerdo Social contra la Crisis es un documento aprobado en mayo de 2012, como continuidad de un primer acuerdo creado el 2009, con el objetivo de trabajar de forma conjunta en la ciudad para encontrar herramientas y crear iniciativas que ayudaran a mantener la cohesión social, ampliar las opciones de ocupación local y garantizar servicios para personas en riesgo de exclusión social. El Acuerdo cuenta con el apoyo de 34 entidades y agentes sociales firmantes, y los partidos políticos PSC, ICV-EUiA, CiU y ERC.

En la línea de lucha por la dignidad y contra la exclusión social destaca también la tarea desarrollada por la Botiga Solidària, creada hace un año y que ha atendido hasta ahora a 944 familias en situación de vulnerabilidad. Así mismo, los usuarios de los servicios sociales básicos han crecido en los últimos años por la crisis económica. La Botiga cuenta con el apoyo de entidades y parroquias de la ciudad y con cerca de 100 voluntarios.

Reforzar la educación En el terreno educativo también se han desarrollado diferentes proyectos vinculados al Acuerdo Social, como la creación del programa Educar per Créixer y la celebración de la I Jornada de Formación Profesional “Fent Ponts”, para favorecer el contacto del mundo educativo con el empresarial y a la que asistieron más de 180 personas. También se definió el Mapa de Capacitación, que recoge todos los recursos formativos de la ciudad.

cornellàinforma [9


Societat / Cultura

Cornellà presenta l’Open Data a la

“III Smart City Expo 2013” de Barcelona

C

ornellà ha participat en la trobada “III Smart City Expo 2013” de Barcelona, una cita mundial on s’exposen els avanços en tecnologies aplicades per a crear entorns urbans eficients i sostenibles. En aquest marc, Cornellà ha

presentat el projecte Open Data, un dels elements fonamentals del nou portal de transparència de l’Ajuntament “Govern Obert”, una plataforma avançada que fa un pas més en la voluntat del govern municipal d’implicar la ciutadania en els

projectes que s’impulsen a la ciutat. Els seus eixos són la transparència, la col·laboració i la coresponsabilitat. Un dels elements fonamentals del nou portal és l’apartat Open Data, una filosofia de treball vinculada a les noves tecnologies que té per objectiu posar a disposició de la societat les dades que gestiona l’Administració pública en formats fàcils de manipular. L’Open Data forma part del CloudBCN, una iniciativa promoguda inicialment per deu ajuntaments catalans que posa en marxa serveis TIC municipals compartits. En el CloudBCN hi participen els ajuntaments de Badalona, Cornellà, Sant Feliu, Viladecans, el Prat, Tarragona, Lleida, Mataró i Sant Cugat. Open Data es pot consultar a la web: http://opendata.cornella.cat.

Presentación en sociedad

del foro “Cornellà Valors”

E

l 7 de noviembre, en el Citilab, se presentó en sociedad el proyecto Cornellà Valors, una iniciativa surgida al amparo del Consell de Ciutat como un foro de reflexión sobre la ciudad y la necesidad de trabajar por fomentar valores humanos y sociales que contribuyan al progreso social.

para vivir”, el cual profundizó en la idea de que “en la sociedad actual, existe una multiplicidad de valores distintos y cada ciudadano ha de realizar un esfuerzo para discernir cuáles de ellos lo llevarán a disfrutar más plenamente de la realidad y perfeccionarse como ser humano individual y colectivo”.

La presentación de Cornellà Valors estuvo presidida por la conferencia del profesor universitario Francesc Torralba, autor del libro “Cien valores

El civismo, primer valor

10] cornellàinforma

Cornellà Valors trabajará de forma regular en el fomento de algún valor con la complicidad de diferentes

sectores sociales. El primero de ellos es el valor del civismo. Para promoverlo, durante el mes de diciembre se hará una campaña informativa en los mercados y otros espacios municipales, a través de diferentes iniciativas y con la colaboración de entidades. Además, se pondrán en marcha dos concursos de microrelatos sobre este tema, uno dirigido a adultos y otro a la población en edad escolar.

http://cornellavalors.blogspot.com


Desembre13

Cornellà tindrà el primer Museu de les Matemàtiques de Catalunya

Hi haurà una exposició permanent i es programaran activitats per a escoles i públic en general

L’

Ajuntament de Cornellà ha arribat a un acord amb l’Associació del Museu de les Matemàtiques de Catalunya (MMACA) per instal·lar-se a la nostra ciutat i establir una exposició permanent, que començarà a caminar a principis d’any i que donarà origen al primer museu de les matemàtiques de Catalunya.

Ubicació al museu Palau Mercader

Aquest singular museu estarà ubicat a la segona planta de l’actual Palau Mercader, un espai amb més de 300 metres quadrats, que acollirà exposicions, tallers i activitats de tota mena on les matemàtiques s’abordaran des d’un vessant pràctic i lúdic.

Activitats per a famílies i escoles A principis d’any obrirà les portes aquest museu, que oferirà una programació per a escolars a partir del cicle mitjà i superior de primària i una altra per a les famílies. A l’exposició permanent es podran veure i treballar materials manipulatius i lúdics, amb diferents nivells de dificultat. Els diferents espais, materials i jocs que es podran manipular representen petits reptes o mostren aspectes inhabituals i sorprenents de la matemàtica i de la seva aplicació a la vida quotidiana. Així es trobaran mòduls de trencaclosques de polígons i políedres, combinatòria, il·lusions òptiques, miralls i simetria, estadística i probabilitat, o calidoscopis, entre d’altres. També està previst poder traslladar a l’espai del Parc de Can Mercader algunes de les activitats.

L’Associació, creada per un grup de professors i matemàtics de tot Catalunya, es planteja com a principal repte popularitzar les matemàtiques i fer-les més emocionants i aplicables al desenvolupament social, econòmic i personal.

Museus de Cornellà

L’Ajuntament de Cornellà va considerar important establir a la ciutat aquesta seu per l’important vessant educatiu d’aquest projecte, com a eina per divulgar i estimular una imatge social positiva de les matemàtiques, i com a important instrument de suport a la tasca dels centres educatius, tant locals com de tot Catalunya, des de primària fins a la universitat, tot i complementant-la amb propostes i activitats de tota mena.

El museu de les matemàtiques serà el tercer espai museístic de la ciutat. El principal és el museu Palau Mercader, ubicat a la planta principal del Palau i on es desenvolupen de forma regular activitats culturals familiars i visites guiades. L’altre espai de referència és el museu Agbar de les Aigües, un museu contemporani dedicat a l’aigua. També el Castell és un altre espai on es programen exposicions i activitats culturals de tota mena.

cornellàinforma [11


Medi ambient / Ocupació

D

ins del programa europeu Comenius, l’institut Maria Aurèlia Capmany va rebre a principis de novembre la visita de 29 alumnes i 10 professors de secundària d’Itàlia, Alemanya, Turquia i la Gran Bretanya com a seguiment del projecte anomenat “History in Present”. Es tracta d’un programa d’intercanvi que té com a objectiu, a més de l’aprenentatge acadèmic i de la pràctica de la llengua anglesa, analitzar i comparar l’impacte cultural i econòmic dels llocs històrics europeus i dels seus monuments.

Alumnes europeus visiten

Cornellà dins del projecte Comenius

Noves ajudes per a la

compra de vehicles elèctrics

E

l Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a través del Pla PIMA Aire 2, destina ajuts directes per a l’adquisició de motocicletes i ciclomotors elèctrics, i de bicicletes amb pedaleig assistit per motor elèctric. Qui opti per adquirir una motocicleta o bicicleta elèctrica, obtindrà els ajuts directament a l’hora d’abonar la factura en el punt de venda o concessionari, i la seva quantia variarà en funció de diferents consideracions. Així, per a l’adquisició de motocicletes elèctriques, l’ajut serà de 400 euros, més 200 euros que haurà d’aportar el punt de venda.­

9 y 20 de junio, fiestas locales de 2014

Premi europeu sobre el canvi climàtic per a l’institut Miquel Martí i Pol

E

l curs passat, els alumnes de 1r del CFGM de farmàcia i parafarmàcia de l’institut Miquel Martí i Pol, dins de les classes habituals de dispensació de productes parafarmacèutics, van fer sabó amb oli usat i van presentar el seu treball al I Concurs sobre Canvi Climàtic de la Xarxa “Changing with the Climate!” que organitzava l’entitat Ecoserveis. El projecte va ser seleccionat entre diferents propostes de diversos instituts catalans i va aconseguir el primer premi dins de la categoria de majors de 16 anys en la 3a. Trobada de la Xarxa pel Canvi Climàtic, celebrada a Budapest el mes de setembre.

12] cornellàinforma

E

l calendario laboral para 2014 recoge un total de nueves fiestas comunes en todas las comunidades autónomas, a las que se suman las festividades de Catalunya de los días 21 de abril, 24 de junio, 11 de septiembre y 26 de diciembre. Como fiestas locales de Cornellà para el año 2014 se han fijado el 9 de junio, día de la segunda Pascua y el 20 de junio (Fiesta Mayor), con la celebración del Corpus.


Desembre13

Cornellà destinarà el 25% dels seu plans locals d’ocupació a

contractar joves i atorgarà una ajuda de quota zero per als emprenedors

L’

Ajuntament de Cornellà ha posat sobre la taula nous compromisos per impulsar accions que millorin la situació laboral dels joves a la ciutat, en un moment en què l’elevat atur juvenil és una de les conseqüències més evidents de la crisi econòmica. En una moció aprovada pel darrer ple municipal, el Consistori proposa, entre d’altres; destinar el 25% dels plans locals d’ocupació temporal de 2014 per a menors de 35 anys desocupats i en situació de vulnerabilitat, d’un total de 300 places previstes. Així mateix, es crearà l’ajuda “quota zero” per establir reduccions i bonificacions per als joves, menors de 30 anys, que vulguin iniciar el seu projecte i causin alta per primera vegada al RETA o que no hagin cotitzat en aquest règim durant els últims cinc anys, així com possibles bonificacions en les ordenances fiscals.

Aplicació dels fons europeus

Les propostes s’inclouen en una moció aprovada per l’ajuntament de Cornellà, que a més reclama, als governs de la Generalitat i de l’Estat,

que s’impliquin i dotin amb recursos les polítiques d’ocupació per als joves. La moció, presentada conjuntament per PSC i ICVerds-EUiA, ha estat aprovada per unanimitat, recollint també el vot favorable dels grups municipals del PP i CiU. D’entrada, el text aprovat demana a la Generalitat que s’apliquin totes les resolucions aprovades en el ple monogràfic del Parlament sobre la situació de la joventut, celebrat el passat 24 de juliol, i que es dotin amb recursos. Així mateix, l’Ajuntament demana al govern central que s’executin i s’apliquin els fons europeus per a la desocupació juvenil, així que s’hi pugui accedir, i que es destinin recursos per als joves de Cornellà. Actualment, Cornellà presenta una taxa d’atur del 18,1%, dels quals prop del 27% són joves menors de 35 anys. El text de la moció recorda que a la ciutat ja es treballa per promoure l’ocupació dels joves des de diferents vessants.

Promoure l’ocupació amb convenis amb pimes i creació d’un nou espai per a joves emprenedors Entre les mesures que impulsarà l’Ajuntament també destaca la d’impulsar la contractació de joves en atur per part de “pimes” i comerços locals, preveient ajudes econòmiques per a aquesta finalitat: seria una proposta de “6+6”, en què l’Ajuntament subvencionaria part del salari del nou treballador durant sis mesos, si l’empresa es compromet a tenir-los contractats almenys sis mesos més. Així mateix, es preveu la creació d’un nou espai polivalent per als joves emprenedors, que s’afegiria al viver del Centre d’Empreses i a un espai similar al Citilab per a iniciatives tecnològiques, i que actualment estan plenament ocupats.

cornellàinforma [13


Nadal

Viu a Cornellà la màgia del Nadal i la Nit de Reis

Tallers, nadales, concerts, contes, pessebres i fins a una trentena de propostes, per celebrar les Festes nadalenques

Q

uan tan sols estem a unes setmanes de les festes més celebrades de l’any, la nostra ciutat ja viu en l’ebullició dels llums i ornaments nadalencs, els carrers ja estan impregnats de màgia i color i en molts racons, les nadales ens anuncien que les festes més màgiques de l’any ja són aquí. I com sempre, tindrem un ampli ventall de propostes per gaudir. Moltes entitats ja treballen o tenen ja a punt els seus pessebres, els seus concerts de nadales; els mercats també tindran activitats i es recolliran cartes per a Ses Majestats els Reis, la Fira de Nadal obrirà portes i al museu Agbar i a molts altres equipaments municipals ens trobarem amb l’esperit nadalenc.

14] cornellàinforma

No podem oblidar la II Fira de Santa Llúcia (més informació pàgina 17) o la ballada de sardanes i mostra popular per fer donatius per la Marató de TV3, que tindrà lloc el 15 de desembre a la plaça de l’Església, a partir de les 12 h. Així mateix, el Mag Maginet i els seus ajudants ja estan fent els preparatius perquè els més petits continuïn gaudint de la seva màgia i comencin a preparar l’arribada dels Reis d’Orient, que aquest any haurem d’esperar a la Fira de Cornellà.

Música, pessebres i nadales La música tradicional, amb nadales i concerts, és protagonista en molts racons i entitats de la ciutat, amb

les actuacions de les corals de la ciutat i les de les diferents entitats. També hi haurà música en viu als mercats municipals per amenitzar les compres. Així mateix, es podrà gaudir un any més dels pessebres a la Hermandad de Ntra. Sra. del Rocío, a la parròquia de Santa Maria, al local social dels Amics de la Sardana, al Centro Cultural La Segarra, a la parròquia de la Virgen del Pilar i a la de Sant Ildefons. Els pastorets, concerts benèfics i altres activitats solidàries són part de la completa agenda nadalenca que es podrà consultar a la web municipal: www.cornella.cat.


Desembre13

El Campament oriental a Can Mercader Lloc: Parc Can Mercader / Dies: de l’1 al 4 de gener / Horari: de 18 a 21 h Centenars de persones de tota la comarca s’apropen a la ciutat per poder visitar el Campament oriental del Mag Maginet de l’1 al 4 de gener. Els nens i les nenes trobaran actuacions musicals i de dansa, tallers infantils, solidaritat i moltes sorpreses més. El corral dels animals de granja, el racó per a les cartes als Reis, la xocolatada i la imprescindible carpa d’elaboració de l’element màgic completen el cercle del campament que precedeix a l’arribada de Ses Majestats. El Mag Maginet rebrà com sempre els més petits a la seva carpa per a recollir les cartes per als Reis d’Orient.

Consulta tota l’agenda de Nadal escanejant el codi QR o visitant l’agenda del web de l’Ajuntament, www.cornella.cat

La Fira infantil, del 21 al 31 de desembre

Visites al laboratori del Mag Maginet

La Fira infantil de Nadal obrirà les seves portes el 18 de desembre i fins al dia 31, tot i que els dies 18, 19 i 20 de desembre acollirà només la visita de les escoles que així ho concertin. La Fira infantil de Nadal obrirà tots els dies d’11 a 20 h, a excepció dels dies 24 i 31, que es tancarà a les 18 h. Els dies 25 i 26 de desembre romandrà tancada. La Fira infantil dóna cabuda a tot tipus d’activitats: tallers, actuacions en viu, esbarjo, vídeo jocs, jocs tradicionals i molt més, per a nens i nenes d’entre els 2 i els 12 anys. Els visitants més menuts també podran gaudir amb les atraccions típiques de fira.

El laboratori del Mag Maginet està ubicat a la Torre de la Miranda. Des d’allà el Mag treballa amb els seus artefactes per veure les estrelles i per comunicar-se amb els Mags d’Orient. Els dies 22 i 23 de desembre i també del 27 al 30 de desembre, els més petits poden visitar el seu estudi. L’horari, de 17 a 20 h.

cornellàinforma [15


Nit de Reis / Societat

Los Reyes Magos de Oriente llegarán a la Fira de Cornellà

¿C

ómo llegarán? Este es uno de los secretos mejor guardados de la Navidad. Se sabe el lugar: la Feria de Cornellà y el día: el 5 de enero. La llegada está prevista a las 18 h con una fiesta de bienvenida que dará inicio a la cabalgata por toda la ciudad. Hacia las 20 h está previsto que Melchor, Gaspar y Baltasar, acompañados del Mag Maginet, saluden a la ciudadanía desde el balcón del Ayuntamiento. Si las condiciones climatológicas son adversas y la Cabalgata no se puede llevar a cabo, Sus Majestades los Reyes de Oriente recibirán los niños en la pirámide de la Feria de Cornellà entre las 18 y las 21 h.

Medidas de seguridad y recomendaciones durante la Cabalgata

Recorrido de la Cabalgata

Durante la Cabalgata se mantiene el plan de seguridad y el plan de emergencia que se activa habitualmente en este tipo de acontecimientos para su correcto desarrollo y también se han previsto medidas extraordinarias a lo largo de todo el recorrido.

18.00 h. Espectáculo de bienvenida en la plaza de la Fira de Cornellà

Durante la Cabalgata se recomienda a los adultos no perder de vista a los niños, coger caramelos desde la acera y esperar al paso de las carrozas para recogerlos de la calle. En caso de emergencia llamar al teléfono: 93 377 14 15.

18.50 h. Passeig Ferrocarrils Catalans

18.40 h. Inicio Cabalgata, Fira de Cornellà 18.45 h. Carrer Sant Ferran

18.55 h. Avinguda Pablo Picasso 19.10 h. Carretera de l’Hospitalet (Parc Can Mercader) 19.20 h. Carretera de l’Hospitalet / Carrer Rubió i Ors 19.35 h. Carrer Rubió i Ors (Biblioteca Marta Mata)

Final

19.40 h. Carrer Rubió i Ors (Cuatro caminos) 19.45 h. Carretera d’Esplugues (dirección Ayuntamiento) 20.00 h. Llegada Ayuntamiento. Acceso al balcón y parlamentos 20.40 h. Carretera d’Esplugues (Viaducto de la RENFE)

Parlamento

Llegada

Si llueve, Sus Majestades recibirán a los menores en la pirámide de la Fira de 18 a 21 h

20.45 h. Avinguda del Parc 21.00 h. Plaça de Catalunya 21.05 h. Avinguda Sant Ildefons (Plaça Europa) 21.15 h. Avinguda República Argentina (Mercado Sant Ildefons) 21.20 h. Carrer de Mossèn Andreu 21.30 h. Carrer de Catalans 21.40 h. Carretera d’Esplugues (delante barrio Pedró) 21.45 h. Final en calle Ignasi Iglesias, en “La Rua” (antigua estación de bomberos)

16] cornellàinforma


Desembre13

El 15 de desembre, II Fira de Santa Llúcia

celebra el Nadal

C

D

Al voltant de la plaça de l’Església s’instal·laran un total de 85 carpes que acolliran artesans i entitats locals

La gent gran

esprés de l’èxit de l’any passat, Cornellà tindrà la II Fira de Santa Llúcia a iniciativa de l’Associació de Pintors de la ciutat amb el suport de l’Ajuntament i la col·laboració de moltes persones i entitats. Serà el dia 15 de desembre, entre les 11 i les 21 h, al voltant de la plaça de l’Església, la dels Enamorats i la Rambla. S’hi instal·laran prop de 85 carpes, que acolliran artesans i comerços locals, set de les quals estaran vinculades a projectes de solidaritat.

om cada any, la gent gran de Cornellà celebra el Nadal amb diferents activitats. Una d’elles, el berenar-ball del 13 de desembre, a la Fira de Cornellà. Prop de 600 persones de més de 65 anys es reuneixen cada any per commemorar aquestes dates. A la festa es fa un petit homenatge a totes les persones que enguany han fet 85 anys. També durant les festes hi haurà diferents activitats als casals municipals i a les residències Jaume Nualart i Teresa Duran per acompanyar als nostres avis i àvies.

Els visitants podran adquirir productes artesanals de tota mena, i per a tots els gustos: orfebreria, objectes de regal, restauració, alimentació, productes nadalencs, plantes, joguines i molt més. Tampoc no hi faltaran comerços de la ciutat i les degustacions gastronòmiques de la mà de restaurants, artesans del pa i pastissers locals. La Fira estarà amenitzada amb diverses activitats musicals, tallers infantils i espectacles.

Nuevo cuento de la Noche de Reyes de 2014

“A

la recerca del telescopi màgic”, escrito por Josep Nadal e ilustrado por Ana Cafano, ha sido el relato escogido para la Noche de Reyes de 2014. Su presentación tendrá lugar en el Castell el 12 de diciembre, a las 18h. Se distribuirá entre los alumnos más pequeños de las escuelas de la ciudad y en el campamento oriental.

cornellàinforma [17


Cultura / Societat

Tallers de sabons, de nadales,

laboratori de lectura i molt més a la XBC

E

l Nadal també es commemora de forma especial a la Xarxa de Biblioteques de Cornellà amb activitats especials durant tot el mes de desembre. L’hora del conte aproparà als més petits a les històries nadalenques més tradicionals, però també hi haurà l’oportunitat de gaudir d’altres activitats. El 16 de desembre, a la Biblioteca Marta Mata (18 h), hi haurà un taller de prelectura per a infants de 4 a 6 anys, de la mà de l’Associació de Professionals Abecedari.

El 17 de desembre es farà el taller de lectura i imatge “El ninot de neu”, per treballar en família amb els més petits, a la biblioteca de Sant Ildefons, a les 18 h, i el mateix dia, a les 19 h, a la biblioteca Central, es podrà participar en un taller de sabons de Nadal.

participar en un taller de felicitacions nadalenques per a infants a partir de 6 anys. També el 13 de desembre, a les 18 h a la BCC, es farà el lliurament de premis per als infants que han participat en el concurs “Fava Favera”. Per a tots els tallers cal fer inscripció prèvia.

També es podrà gaudir d’un concert de nadales del grup Coral Il·lusió, de l’Associació de Veïns la Miranda, el 19 de desembre, a partir de les 19 h a la biblioteca Central i el dia 23, en aquesta mateixa biblioteca, es podrà

Més informació: www.cornella.cat/bilioteques

Solució al càlcul mental de la pàgina 27: 15

La recomendación de Eva del Amo* “El Equilibrio a través de la Alimentación”, de Olga Cuevas me lo recomendó una amiga Naturópata, Laura Sitjes. Lo leí durante las vacaciones y supuso para mí, una revolución interior. A partir de aquí, me fui introduciendo de forma más consciente en la Dietoterapia Energética para aplicarlo al Diván y difundirlo a través de los cursos de cocina. Este libro establece principios fundamentales dietéticos, para, a través de una alimentación bien equilibrada, nutritiva y saludable, potenciar la fuerza curativa que cada persona tiene para recuperar o mantener su salud. Parte de las filosofías orientales, la teoría de los cinco elementos de la medicina tradicional China y las teorías naturistas occidentales. Desde mi punto de vista, tomar conciencia de lo que comemos, cómo y cuando lo hacemos es fundamental y en este libro encontrarás las claves desde una visión cargada de sentido común. * Eva del Amo, Chef del Diván de los Sentidos y profesora de Cocina Arte-Sana en el PELL (Parc Esportiu Llobregat)

18] cornellàinforma

Aquest llibre el podeu trobar a la Xarxa de Biblioteques de Cornellà (XBC).


Desembre13

Cornellà es mou per la integració de les persones amb discapacitat

E

l dissabte 30 de novembre es va celebrar una jornada reivindicativa per a la integració de les persones amb discapacitat de la ciutat, amb motiu del dia internacional, fixat per al 3 de desembre.

L’Ajuntament amb l’Associació Pro-Disminuïts de Cornella (Aprodico), van organitzar un matí lúdic a l’escola Sant Ildefons, amb diverses activitats, així com actuacions de música i ball. La finalitat principal d’aquesta jornada

és ajudar a entendre les qüestions relacionades amb la discapacitat i els beneficis que es derivarien de la integració d’aquestes persones en la vida política, social, econòmica i cultural de la comunitat.

Més de 300 escolars van celebrar el Dia Internacional de la Infància

E

Colchonería Montserrat solidaria com los más necesitados

C

olchonería Montserrat es un comercio tradicional de Cornellà, que ha decidido hacer una donación solidaria a la Creu Roja. El establecimiento, propiedad de la familia Puga, donará un total de 25 colchones para que la entidad los entregue a familias necesitadas de la ciudad. Este comercio fue fundado en 1977 por Rafael Puga, fallecido en febrero de 2012. Fue presidente de la Asociación de Comerciantes de Cornellà y miembro activo de la Creu Roja local.

l Dia Internacional de la Infància va ser celebrat a Cornellà amb una festa a la plaça de Sant Ildefons, on més de 300 nens i nenes de diferents escoles de la ciutat van poder reflexionar sobre els drets i deures dels infants. Una representació del Consell d’Infants va presentar els drets que han treballat aquest any: el dret a l’alimentació, el dret a l’educació i el dret a opinar. Aquest any les escoles Mare de Déu Montserrat, Torre de la Miranda, Sant Ildefons i Alexandre Galí han realitzat uns tallers sobre els Drets dels Infants amb Unicef.

cornellàinforma [19


Cultura

La Mostra del Còmic L

s’acomiada fins al proper any

a Mostra del Còmic ha tancat portes per aquest any, a l’espera de celebrar la trentena edició el 2014. Amb més vitalitat i dinamisme que mai, la Mostra ha portat més d’una cinquantena d’activitats i el Concurs ha aconseguit augmentar el nombre de participants. En la imatge, guanyadors dels concurs d’enguany.

Tornen a obrir portes

Exposició al Castell amb

les aules d’estudi

els pintors locals

C

E

ls i les joves de Cornellà podran preparar els exàmens amb més comoditat els caps de setmana a partir del 20 de desembre, ja que es tornen a obrir les aules d’estudi del Centre Cultural Joan N. García-Nieto, Citilab i, també ara, a la biblioteca de Sant Ildefons. Les aules tenen connexió wi-fi i estaran obertes fins al 2 de febrer

20] cornellàinforma

(el 5 de gener estaran obertes fins a les 14 h). L’horari al Centre Cultural Joan N. García-Nieto serà divendres de 20 a 24hores i el dissabte i diumenge de 10 a 14 h i de 16 a 24 hores. Al Citilab i a la biblioteca Sant Ildefons obriran dissabtes i diumenges de 10 a 14 h i de 16 a 24 hores.

om ja és habitual en aquestes dates nadalenques, el Grup de Pintors de Cornellà ofereix aquests dies una mostra de les seves obres al Castell. La mostra es va inaugurar l’11 de desembre i es podrà veure fins al 26 de gener. L’exposició ofereix una àmplia varietat de temes i tècniques pictòriques d’una trentena d’artistes de la ciutat. El Grup de Pintors de Cornellà es va fundar el 1995 amb la voluntat de crear i fer aportacions a la cultura de la ciutat. Ja fa vuit anys que organitzen aquesta mostra, en què es poden veure les obres més recents dels artistes del grup.


Cornellà de Llobregat, anys de democràcia

Còmic col·leccionable que es publica cada mes al Cornellà Informa. http://anysdedemocracia.blogspot.com.es/


Desembre13

Els Jocs Escolars canvien el sistema

de puntuació per potenciar els valors

J

uga Verd Play és un projecte únic a Espanya que pretén potenciar el joc net entre els infants de la comarca del Baix Llobregat. Per això s’ha creat un nou sistema de puntuació de joc en què és important guanyar però més important és fer-ho amb fair play. Amb aquesta iniciativa, en la que participen gairebé 5.000 nens de la comarca, es pretén educar en valors mitjançant la pràctica esportiva i implicar a tota la comunitat esportiva en aquest procés. El projecte es posa en marxa a través de l’aplicació BaixEsport-VerdPlay per a tauletes i mòbils, creada per l’empresa de Cornellà Einsmer. A més, la iniciativa compta amb el portal esportiu BaixEsport.

A l’hora de donar les puntuacions intervenen els pares, l’àrbitre i els entrenadors

Un nou sistema de puntuació

Amb aquest nou sistema de puntuació es mantenen els tres punts en cas de victòria, dos en cas d’empat i un en cas de derrota. Però també donen punts el públic (1 punt), un tutor de grada elegit per la resta dels pares (1 punt), l’àrbitre, que passa a dir-se dinamitzador de joc (2 punts), l’entrenador (2 punts) i una comissió tècnica (1 punt). Es vota a través de l’aplicació Juga Verd Play, que requereix registre i geolocalització per evitar fraus. A final de temporada, els punts totals de cada equip decidiran el guanyador. Alguns dels criteris per puntuar són la puntualitat, si els jugadors s’animen entre ells, el respecte a les decisions arbitrals, l’actuació de la grada, etc.

Edictes

Al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona de data 22 d’octubre de 2013, s’ha publicat íntegrament el Reglament regulador del Servei Municipal d’Esports, integrat pels equipaments esportius de titularitat municipal. La qual cosa es fa pública en compliment del que disposa l’article 66.1 del Reglament d’Obres, Activitats i Serveis dels Ens Locals, aprovat per Decret 179/1995, de 13 de juny. Cornellà de Llobregat, 28 d’octubre de 2013.

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, en sessió celebrada el dia 31 d’octubre de 2013 va acordar: Primer.- Aprovar el projecte modificat de la 2a fase del projecte d’obres d’urbanització de la plaça de la Biblioteca de Sant Ildefons i de la zona verda situada entre el carrer Almogàvers, l’avinguda de Salvador Allende i República Argentina, de Cornellà de Llobregat, per reducció d’unitats d’obra, i amb un pressupost d’execució per contracte de 74.819,67€ (IVA inclòs). Segon.- Sotmetre l’aprovació de l’esmentat projecte a informació pública mitjançant

inserció d’edicte al Butlletí Oficial de la Província i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, pel període de trenta dies, així com al Butlletí d’Informació Municipal i al Tauler d’Anuncis de la Corporació, per tal que les persones que es considerin interessades puguin efectuar les al·legacions, reclamacions i/o suggeriments que estimin convenients. Tercer.- Transcorregut l’esmentat termini sense que s’hagin presentat al·legacions, reclamacions i/o suggeriments que suposin modificacions al projecte, aquest s’entendrà definitivament aprovat. Quart.- Notificar el present acord a tots els interessats, pel seu coneixement i efectes. Cornellà de Llobregat, 11 de novembre de 2013.

cornellàinforma [23


Opinió

Q

Comerç i ciutat

Compromís per ajudar a Cornellà

Jordi Rosell Grup Municipal de CiU

Arnau Funes Grup municipal d’ICV-EUiA

uan pensem en el mes de desembre inevitablement pensem en el Nadal, època on les tradicions i el sentiment de família són més vius que mai. També són mesos assenyalats pel comerç de la ciutat, on des de CiU sempre hem donat ple suport com a element bàsic per a la generació de llocs de treball, alhora que apostem per aquest model de ciutat on el comerç té una funció vertebradora, i de cohesió i relació social. El fet de passejar per Cornellà i veure centenars de botigues tancades és una veritable tragèdia. Calen mesures i idees excepcionals en moments excepcionals. En aquest sentit, al Ple del mes de novembre vam presentar una moció que proposava la implementació de la gratuïtat de la zona blava, com a mesura per incentivar el comerç i les compres nadalenques. La mesura consisteix en donar tiquets de zona blava a qui compri als comerços de la ciutat. Una ben humil contribució, ben segur, però en tot cas una proposta i un cop de mà als qui aixequen la persiana cada dia. Aprovada però, no serà fins el proper Nadal que en veurem els seus fruits. L’Ajuntament ha de ser present en allò que li correspon. Un any més, la pírrica il·luminació de Nadal és un assumpte pendent. Som partidaris d’una certa contenció en la despesa lumínica, però creiem que estalviar en llums de Nadal no vol dir necessàriament una llum més pobra i trista. Si hi ha diners per rescatar l’empresa municipal, n’hi ha d’haver per incentivar el comerç a la ciutat. El Nadal és de tota la ciutadania, no només dels comerciants, i per tant l’esforç econòmic no pot recaure d’una forma tan important sobre el comerç. L’Ajuntament ha d’entendre la il·luminació i els guarniments nadalencs com una promoció de la ciutat. Davant les adversitats, superació. Un exemple: l’èxit de la passada Fira de Santa Llúcia amb el treball en equip ens porta a fer coses que mai hem fet en aquesta ciutat, i amb èxit! S’han de cercar fórmules o nous plans d’usos per potenciar l’activitat comercial, però evitant el desequilibri o l’excessiva concentració d’ofertes quan aquestes puguin fer perdre la identitat d’un barri. Cornellà ha de ser exemple d’ordenació urbanística i l’anunciat PAUM ja està mostrant la seva lletra petita. Fa un any anunciàvem com es posava a la venda una nau prop de la Siemens per fer una nova superfície comercial. Gràcies a la pressió d’aquest Grup Municipal, es va aturar l’operació tal i com estava concebuda. A dia d’avui s’ha acabat venent, però per ubicar un Lidl de grans dimensions. Fixin-se amb les casualitats de la vida, just abans de marxar de vacances el PSC aprova el PAUM per encarar transformacions urbanístiques a diferents sectors de la ciutat i, tot tornant de vacances, es vénen un terreny a corre-cuita. Que seguim malvenent per rescatar l’empresa municipal no és cap novetat, el que sí sorprèn és com planifiquen i hipotequen el futur de la ciutat. Mentrestant seguim sense divisar la llum al final del túnel d’aquesta crisi, però ben segur que estem a la via correcta. No busquem la tercera, aquesta ja sabem on ens porta. Siguem perseverants, tossuts i treballadors per guanyar la llibertat d’un futur més digne. Tingueu unes Bones Festes.

24] cornellàinforma

F

a unes setmana que els Grups Municipals del PSC i d’ICVEUiA fèiem una presentació pública d’un “Acord local per aprofundir en la defensa de l’acció social, ocupacional, cultural i econòmica de la ciutat”, i volem aprofitar aquest espai per ampliar, matissar i reforçar les explicacions. En primer lloc volem deixar clar que no es tracta d’un acord de govern, ICV-EUiA seguirem fent oposició responsable, plantejant alternatives. Es tracta de construir un espai de treball compartit per abordar situacions que no poden esperar a unes properes eleccions municipals el 2015, i que avui reclamen unitat. Des de fa molts anys ICV-EUiA hem estat el grup municipal més actiu de l’Ajuntament, fent propostes, al·legacions, mocions, precs o preguntes de qualsevol cosa que crèiem afectava a la gent de Cornellà; urbanisme, habitatge, transparència, cultura, educació, serveis socials. En el que portem de mandat 2011-15 som el grup més actiu a l’Ajuntament amb 15 mocions pròpies i una desena més compartides amb d’altres grups, tantes com la resta de grups junts. Hem portat al Ple de Cornellà la ILP per la Renda Garantida o el Mínim vital, la suspensió dels desnonaments o la creació del Fons Social d’habitatge, la lluita contra la Pujada de tarifes d’ATM, la necessitat d’una nova Llei Barris, el cobrament de l’IBI a l’església, l’increment de la Freqüència de la Línia R4 de RENFE, la lluita contra Eurovegas, les reclamacions a Estat i Generalitat de més suport a les escoles bressol, més recursos pel PIRMI, o més Beques Menjador, o darrerament un acord per fer un tricentenari dels fets de 1714 pedagògic i rigorós. Som responsables, fem propostes i en general, a diferència d’altres moments, s’accepten per part del govern. Per això es produeix aquest acord. Perquè coneixem la ciutat i la situació que pateix la seva gent. Perquè creiem en la utilitat dels serveis públics i en la necessitat de defensar la democràcia local i la dignitat de les persones. Els compromisos principals són: Reforçar l’Acord Social contra la Crisi signat amb les entitats. Generar més oportunitats econòmiques i laborals amb Plans d’Ocupació, una Zona econòmica especial, revisant el paper de Procornellà, el suport comerç i emprenedors… Garantir la cohesió social amb projectes socials, culturals i educatius: beques i ajuts, Oficina Habitatge, suport infància, taxes progressives. Apostar per la formació com a via de promoció social: Millora FP i formació bàsica, evitar abandonaments. Protegir i promocionar el patrimoni cultural i natural de la ciutat i seguir ampliant la governança i el debat públic. Tot i que l’aritmètica municipal no obligava a aquest acord per fer funcionar l’Ajuntament no podem obviar que la ciutat pateix i que cal intentar ajudar com cadascú sàpiga. No és moment d’oportunistes i de la politiqueria. El PSC seguirà governant en solitari, i segur que discreparem, però en aquests eixos de treball ens comprometem a posar-nos d’acord. Així de fàcil i així de difícil. Ens comprometem a treballar per Cornellà. Podeu llegir i comentar l’article complert a arnaufunes.blogspot.com


Desembre13

E

Hablemos de Cornellá

Seguimos impulsando Cornellà

Maximiliano Palacios Grup Municipal del PP

Emília Briones Grup Municipal del PSC

n primer lugar desde el Partido Popular, desearles una Feliz Navidad y un mejor año 2014. El Partido Popular de Cornellá consciente de que estamos pasando por una época de muchas necesidades, sigue a pié de calle trabajando por los problemas que afectan a las personas. En esta línea el mes de noviembre presentamos varias propuestas al pleno municipal, que fueron rechazadas, por el Sr. Balmón y sus fieles socios de ICV-EUIA, anteponiendo a las necesidades de las personas, la demagogia y el auto – bombo propagandístico. Hemos presentado una moción (la volveremos a presentar como alegaciones a las Ordenanzas) con medidas para ayudar a los comercios, autónomos y empresas de nuestra ciudad a salir de la crisis, y con ello a fomentar el empleo. Medidas que el PSC se encargó de que ni siquiera se debatiesen, utilizando el rodillo de su mayoría absoluta, en lugar de hacerlo para gobernar en beneficio de todos/as, intentando convertir una propuesta de fomento del empleo en un panfleto de autobombo. Autobombo que en la realidad deducimos que es un cúmulo de mentiras, ya que cuando pedimos información y documentación sobre todas sus supuestas “maravillosas acciones” nos la han negado. Y cuando enviamos a alguien con un problema a todos estos maravillosos departamentos, que gestionan con recursos municipales, nos encontramos que el papel lo aguanta todo, pero en realidad no hay nada, sólo parafernalia y gasto público del que no sabemos de cómo se gasta. Podemos hablar del vivero de empresas, podemos hablar de la oficina de vivienda, de la oficina de intermediación hipotecaria, del sistema de contratación y de los tan famosos contratos sociales, podemos hablar del Departamento de Servicios Sociales, podemos y hablaremos… Podemos hablar de todo eso, pero lo que está claro es que el PSC no quiere hablar ni de cómo se gasta nuestro dinero, ni de apoyar desde el Ayuntamiento medidas económicas reales para comercios, autónomos y empresas. Por otro lado, y en este mismo pleno el Gobierno municipal fiel a su “antagonismo” a la tenencia de perros, presentó la modificación para endurecer más si cabe, la ya obsoleta Ordenanza de Convivencia Ciudadana, para convertirla en solo un férreo instrumento recaudatorio. Entendemos que debe haber una regulación al respecto y también que hay dueños de perros muy incívicos, pero tal como está planteada esta modificación nos parece sólo una medida con mero afán recaudatorio, ya que ni siquiera contemplan la sustitución de la sanción económica por trabajos comunitarios. En cualquier caso, esperamos que no se siga utilizando a la ya mermada Guardia Urbana sólo para perseguir perros y dueños y el dinero que recauden de las multas lo destinen a limpiar los pocos y sucios pipi-canes que hay en la ciudad. Estamos a su disposición en el despacho del edificio Vallhonrat y en nuestra oficina de atención ciudadana de la CL. León XIII, nº 46. Tels. 630 106 264 / 934 741 677. E-mail: cornellapp@hotmail.com / PP@aj-cornella.cat.

M

ientras leemos noticias de los gobiernos de PP y CIU+ERC que nos pueden quitar el sueño por broma macabra, por incoherentes, por irresponsables, pero sobretodo, por ser auténticos hachazos a los derechos sociales que afectan a millones de personas (frivolidades políticas que nos van a costar muy caras), en Cornellà seguimos nuestro camino. Así que para acabar el año, ¿Qué hemos hecho para seguir impulsando la ciudad? Os lo detallo. Podemos empezar el recorrido con el Acuerdo firmado por PSC y ICV-EUiA para defender la ciudad. Un acuerdo de gobierno para paliar las consecuencias de la crisis, y para reforzar los servicios públicos. Se trata en definitiva de hacer un frente común, de sumar complicidades de izquierdas para profundizar en la acción social, en ocupación, y en temas económicos y culturales de Cornellà. Además hemos puesto sobre la mesa nuevas acciones para estimular y mejorar la situación de los jóvenes de Cornellà: destinaremos el 25% de los planes locales de ocupación del 2014 a contratar menores de 35 años desocupados, en situación de vulnerabilidad, y hemos creado “cuota cero”, una ayuda para jóvenes emprendedores. Además, estableceremos incentivos a la contratación con el “6+6” y abriremos un nuevo espacio para jóvenes emprendedores. Por otro lado, hace unas semanas contramos a profesores para dar clases de refuerzo en los centros educativos de Cornellà, cubriendo un doble objetivo: beneficiar a 600 niños que sufren los recortes en educación y dar trabajo temporal a personas de la ciudad. Mientras, continuamos defendiendo los servicios de proximidad de atención a las mujeres y los servicios sociales, evitando que desaparezcan gracias a la ley que promueve el PP. La famosa ARSAL, una ley contra la ciudadanía, que pretende reducir al mínimo la cantidad y la calidad de los servicios públicos locales. Se trata de una involución donde las víctimas serán los ciudadanos. ¿Quién cuidará de las escoles bressol municipales, ya maltratadas por la Generalitat? ¿Quién atenderá a las 1.041 mujeres que han pasado por el Centre d’Informació i Recursos per a les Dones de Cornellà? Los ciudadanos no se merecen esta ley. También, los acuerdos recogidos en el Acord Social contra la Crisis, han dado sus frutos. Los datos hablan por sí solos: más de 1.000 personas serán contratadas temporalmente desde el Ayuntamiento (2013-2015), la Botiga Solidària ya ha atendido a 944 familias, gracias al trabajo de los voluntarios; la Oficina de Mediación Hipotecaria ha ayudado a 125 familias a defender su vivienda. La I semana reivindicativa de la Dignidad y la jornada Fent Ponts, son otras dos iniciativas exitosas. Para acabar un secreto a voces: en el Palau de Can Mercader tendremos el Museo de las Matemáticas de Catalunya! Sí, entre todos seguimos impulsando Cornellà: nuestra fuerza somos nosotros mismos. Y ahora que se acercan las navidades, os deseamos felices fiestas. Ya sabéis. Nos podéis encontrar en psc@aj-cornella.cat. Nos vemos por la ciudad.

cornellàinforma [25


desembre/ gener

Dia a dia www.cornella.cat

C C an m ast t d un el e ic l i na ip al da al s m le s er s a ca l Ca ts l’O n t rf de eó n ad al es a

A al cti m vit us at eu s d Ag e N ba ad r al Co “l n es ve en rs ti es ta a ts mb Pr so e “J es ci l S ul en al ín it ta s” d a” c ic i : a ó la de Pr B l CC a n AL es ov G en A ta el a ci ·la la ó BMde l a M r ev is ta

Agenda

Laboratori del Mag Maginet a la Torre de la Miranda (excepte els dies 24, 25 i 26)

14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 Fira Infantil (excepte els dies 25 i 26)

Dóna vida al riu. Ajuda a muntar el pessebre del museu Agbar Taller de prelectura

El 16 de desembre, a partir de les 18 h, a la biblioteca Marta Mata es farà un taller de prelectura adreçat a infants de 4 a 6 anys. Cal inscripció prèvia.

Lliurament de premis del joc “Fava Favera”

F

er el pessebre és una tradició molt arrelada durant les festes nadalenques i el museu Agbar de les Aigües repeteix l’experiència de l’any passat de fer un pessebre amb la col·laboració de grans i petits. Aquest any volen crear un pessebre molt especial, per donar vida al riu i posar en valor la importància de l’aigua en una activitat tan emblemàtica en aquestes dates. Es tracta d’una activitat gratuïta adreçada

El 13 de desembre la biblioteca Central acollirà l’acte de lliurament de premis del joc “Fava Favera”, en què han participat nens en edat escolar amb l’objectiu de llegir i estimar els llibres. L’acte tindrà lloc a les 18 h.

als infants de 4 a 10 anys, que té una durada d’1 hora i 30 minuts. No es fan reserves i els dies de l’activitat són: 14 i 15 de desembre i del 21 al 5 de gener, excepte festivitats de Nadal. Horari: d’11 a 14 h i de 16 a 18 h. Així mateix, el 22 de desembre, a les 19.30 hores i haurà al dipòsit circular, el concert de piano de Soo Juny, guanyadora de l’edició 2013 del Premi Internacional Maria Canals.

Obertes les inscripcions als tallers dels centres cívics A partir de gener, els centres cívics renoven la seva programació per al primer trimestre de 2014. El Centre Cívic la Gavarra té les inscripcions obertes fins a principis de gener i ofereix tallers d’art, de teràpia del riure i de teatre. El de Sant Ildefons presenta més de dotze cursos diferents, amb el de fotografia, balls de saló, cuina, etc. També és oberta la matrícula per als cursos del Centre Cívic del Parc Esportiu que començaran al gener com ara teatre, fotografia, dibuix i pintura, cuina, anglès i molt més.

26] cornellàinforma

Concert de Maria Rodés, Ramon Rodríguez i Martí Sales

La programació del Cornellà Escena presena el 14 de desembre, a la sala Ramon Romagosa, el concert d’aquests tres artistes, que posen en pràctica un projecte musical comú. L’horari d’inici està previst a les 22 hores.

Pessebres d’entitats

El 14 de desembre, a les 19h, la Hermandad Ntra. Sra. del Rocío inaugura el seu pessebre (Feliu Codina, 61 baixos) amb una “Zambombá”. També, els Amics de la Sardana exposaran el seu pessebre a partir del 21 de desembre (Rubió i Osrs, 184).

Presentació de la revista Alga

El 18 de desembre, a les 19.30 h, a la biblioteca Marta Mata, es farà la presentació de la revista literària ALGA i es farà una lectura i recitació de poemes, amb acompanyament musical en homenatge a Maria-Mercè Marçal.

Exposició fotogràfica sobre Carmen Amaya

Del 10 al 30 de desembre es podrà veure a la biblioteca Central l’exposició fotogràfica “Carmen Amaya en Argentina, mujer y mito”.

XVII Encuentro de Coros Navideños

El 21 de desembre, a partir de les 21 h, a l’Auditori de Cornellà tindrà lloc el XVII Encuentro de Coros Navideños “Memorial Francisco Guzmán”.


E d xp fin e C osi s e orn ció l 2 el d 1 d là els e al Pi ge C n ne as tor r tel s l In m au d o g Cí e fostra ur vi to d ac c g e ió Sa ra ls d nt fí al e l Il a C um a de e n fo ntr es ns e

Campament Oriental al Parc Can Mercader

28 29 30 31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 11 12 13 14 15

Campanya de recollida de joguines de Creu Roja Cant de nadales i concerts

El 21 de desembre, al Castell, a les 18.30h, hi haurà un concert de Nadal amb la Coral Nova. Durant tot el matí d’aquest mateix dia, els tres mercats municipals acolliran concerts de nadales a càrrec del Cor Jove Zetzània i Hijos de Almáchar.

Exposició al centre cívic Sant Ildefons

El 10 de gener, a les 19.30 h s’inaugurarà al Centre Cívic de Sant Ildefons l’exposició de fotografies dels alumnes dels tallers de fotografia de l’Espai Fotogràfic de Sant Ildefons. La mostra es podrà visitar fins el dia 21 de gener.

Converses amb el Síndic de Greuges

El 16 de desembre, a les 19 h, a la biblioteca de Sant Ildefons, el Síndic de Greuges de Cornellà farà una trobada amb la ciutadania per parlar de les entitats socials en un context de crisi.

Mostra de pintors de Cornellà

Fins a finals de gener el Castell acollirà la Mostra de pintors de Cornellà, una mostra amb obres de diferents estils pictòrics que arriba enguany a la vuitena edició.

Presentació de la novel·la “Julita”

El 17 de desembre, a les 19 h, a la biblioteca Marta Mata es presentarà la novel·la infantil “Julita” de Montserrat Galícia, membre del grup d’Autors Locals de Cornellà.

Pessebres a les parròquies

La parròquia de Santa Maria ja llueix el seu pessebre, que es pot visitar fins al dia de Reis. Els de les parròquies de Sant Ildefons i Sant Miquel s’estrenaran la nit del 24 de desembre.

CÀLCUL MENTAL

56 – 14 ·· – 3 + 18 x 7 – 50 ·· – 2 + 6 + 7 · – · 5 – 5 ?

D

urant tot el mes de desembre, i fins als primers dies de gener, la Creu Roja de Cornellà posa en marxa un any més, la campanya de recollida de joguines solidàries, sota el títol “Cap infant fora de joc. Ara jugues tu!”. La iniciativa té per objectiu que cap nen de la ciutat es quedi sense joguines la Nit de Reis. Les joguines s’han de portaR a la seu de Creu Roja Cornellà, al carrer Rubió i Ors, 104, de 10 a 13.30 h i de 17 a 20 h.

També es podran lliurar joguines a la carpa que Creu Roja tindrà a la Fira de Santa Llúcia, el 15 de desembre. D’altra banda, el Consell Municipal de la Dona de Cornellà posa en marxa la campanya “Les joguines no són sexistes, nosaltres tampoc no ho som!” amb l’objectiu de sensibilitzar que a l’hora de comprar una joguina no ho fem de forma sexista i que no siguin joguines que incitin a la violència.

Ja es poden comprar entrades per a la nova temporada de l’Auditori C

omençarà al febrer, amb la posada en escena de l’obra de teatre Coaching, el dia 8 (21 h). El 23 de febrer, serà la segona cita amb Barcelona protagonitzada per Emma Vilarasau i Miriam Iscla. La programació de teatre, amb sis espectacles en total fins al maig, també ens portarà propostes com los hijos de Kennedy o Iaia, amb Montserrat Carulla. Venda anticipada de localitats i abonaments a les taquilles de l’Auditori (c/Albert Einstein, 51) per telèfon: 93 4740202 o a través de la web: www.auditoricornella.com.

cornellàinforma [27


Posa-li color al Nadal Pinta el dibuix d’Ana Cafano Guariglia, il·lustradora del conte de la Nit de Reis 2014: “A la recerca del telescopi màgic”.

Cornellà Informa 309 - Desembre 2013  

Butlletí d'Informació de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat / Boletín de información del Ayuntamiento de Cornellà de Llobregat