Page 1

I M AT G E I RECERCA

12es Jornades Antoni VarĂŠs Girona. 20 - 23 de novembre 2012

1


2


12es Jornades IMATGE I RECERCA

Una vegada més, us presentem la proposta de continguts que hem elaborat en aquestes 12es Jornades IMATGE I RECERCA. Els dos dies de la trobada de Girona representen per a tots nosaltres la possibilitat d’estar en contacte amb col·legues de diferent procedència, però amb un interès compartit: la documentació fotogràfica i audiovisual. Des de l’organització us agraïm la vostra fidelitat i esperem respondre les vostres expectatives.

3


TALLER


ANGÉLICA SOLEIMAN És llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques per la Universidad Complutense de Madrid, DEA per la Universitat de Barcelona. El 2004 va rebre una beca de la Fundació La Caixa i de l’International Council for Canadian Studies per a cursar el Master of Arts in Photographic Preservation and Collections Management, impartit per la Ryerson University i la George Eastman House (Toronto, Canada – Rochester, NY, USA). Com a part del programa va fer una estada en el Museo di Fotografia Contemporanea a Milà, Itàlia i una altra a la National Gallery of Art of Washington DC, USA. Actualment realitza la seva tesi doctoral a la Universitat de Navarra sobre gestió de col·leccions fotogràfiques en museus d’art i treballa com a assessora de col·leccions en matèria de preservació i digitalització.

PREPARACIÓ D’ORIGINALS FOTOGRÀFICS PER A LA DIGITALITZACIÓ Aquest taller pretén abordar, entre d’altres aspectes, les raons que justifiquen la digitalització i els problemes específics en els processos fotogràfics més comuns en els arxius i col·leccions, proposa pautes de valoració i recomanacions prèvies i posteriors al procés de digitalització. Finalment, i entre tots, es generarà una fitxa tipus que contingui totes les dades necessàries per a aquest procés (metadades, software, firmware, etc.) i on es tinguin en compte altres iniciatives pioneres com SEPIADES.

5


PONÈNCIES


HOWARD BESSER És director fundador del programa de Màster Moving Image Archiving & Preservation de la Universitat de Nova York. Anteriorment, va ser professor a UCLA (University of California, Los Angeles) dels estudis de Biblioteconomia i Documentació, on va ensenyar i va realitzar investigacions sobre multimèdia, bases de dades d’imatges, biblioteques digitals, estàndards de metadades, longevitat digital, disseny web, alfabetització digital, ensenyament a distància, propietat intel·lectual i impacte social i cultural de les noves tecnologies de la informació. També ha estat responsable de l’àrea de tecnologia de la informació en dos museus d’art. Ha publicat més de 40 articles sobre diversos aspectes dels estudis de la informació, la majoria d’ells centrats en aspectes de la imatge fixa o en moviment. El 2009 va ser inclòs en la llista de seleccionats “Pioners de la preservació digital” de la Biblioteca del Congrés.

Preparació de la primera generació d’arxivers en audiovisual: lliçons des del programa Moving Image Archiving & Preservation de la Universitat de Nova York Durant deu anys el programa Moving Image Archiving & Preservation de la Universitat de Nova York ha estat formant estudiants per a la gestió i la preservació de col·leccions de material audiovisual. En aquesta ponència es descriu el programa i es considera en particular la manera com es formen les persones per poder gestionar la documentació en un entorn digital en ràpida evolució.

7


AUGUSTO PIERONI Professor d’Història i Crítica de Fotografia a la Universitat de Tuscia (Viterbo) i anteriorment a la Universitat La Sapienza de Roma. També és professor d’Arts Visuals i d’estructuració del portfolio a l’Scuola Romana di Fotografia i Officine Fotografiche de Roma. És autor de: Arts fotogràfiques del segle XX (2008), “Fotografia” a Enciclopèdia Italiana Treccani del Segle XXI (2007); Llegint fotografia - observació i anàlisi d’imatges fotogràfiques (2a edició ampliada, 2006); Fotografia <Art <Pensament (2002); Fototensioni - Art i estètica en investigacions fotogràfiques en la fi del mil·lenni (1999). Crític d’art i conservador, va contribuir a: Aperture (Nova York), HotShoe (Londres), Eyemazing (Amsterdam), Muse (Milà), Around Photography (Bolonya), FotoCult (Roma).

ANÀLISI I INTERPRETACIÓ DE L’OBRA FOTOGRÀFICA COM A FONAMENTS PER AL SEU ESTUDI I DOCUMENTACIÓ Les fotografies no es poden examinar des de qualsevol punt de vista imparcial: la interpretació es genera per cada ús de la fotografia, els inútils inclosos. Tant les pràctiques històriques com les contemporànies obliguen els estudiosos a considerar dins de la unitat textual de l’obra fotogràfica no només sèries i seqüències, sinó també elements tan diversos com els temes, les inscripcions, les instal·lacions, les xarxes, etc. Les quatre àrees d’anàlisi centrades en els contextos, continguts i formes –tant en termes físics com en termes d’estil– proporcionen un mètode holístic de la interpretació de fotografies d’una manera autoconscient i flexible.

8


Pau Maynés Conservador de béns culturals especialitzat en conservació i restauració de fotografies i imatges impreses. Nascut a Barcelona, estudià fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC, Barcelona, 1986), i Història de l’Art a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB, Bellaterra, 1994). El 1995 es traslladà a París on continuà els estudis amb un Diploma de Museologia a l’Escola del Louvre (1996), i un Diploma de Restaurador del Patrimoni, especialitzat en fotografies (Institut Nacional del Patrimoni, 19962000). Ha fet estades de recerca al Metropolitan Museum of Art i a la George Eastman House. Des de 2002 compagina la pràctica professional en l’àmbit privat a Barcelona (COREBARNA, SL) amb l’ensenyament en centres especialitzats, la recerca històrica i la publicació d’articles de divulgació en fotografia i en conservació de béns culturals.

REFLEXIONS SOBRE LA HISTÒRIA DE LA RESTAURACIÓ I LA CONSERVACIÓ DE FOTOGRAFIES La conservació de fotografies s’ha convertit, en els darrers trenta anys, en una especialitat més de la conservació de béns culturals. Això s’ha produït, a nivell internacional, gràcies a la presa de consciencia del valor històric i estètic de les fotografies originals, del seu valor econòmic i de la seva fragilitat. Va començar als Estats Units als anys setanta, al voltant de l’empresa Eastman Kodak i del museu George Eastman House, a Rochester (NY), on es va crear un grup de professionals interessats en la conservació de les fotografies fetes amb tècniques antigues i en la recerca sobre la seva preservació. Paral·lelament, es va viure a França un període de reconeixement del valor patrimonial de la fotografia i les col·leccions de fotografies es van museïtzar. L’Administració va crear les condicions necessàries, un equip humà i unes infraestructures destinades a gestionar i conservar les col·leccions. A Catalunya, país amb un ric patrimoni fotogràfic en part desatès, la disciplina és pràcticament inexistent, i l’Administració no sembla convençuda de l’interès de reconèixer el valor patrimonial de la fotografia i de dotar les col·leccions de referència dels recursos necessaris en termes d’equipaments i personal especialitzat.

9


CARLES MITJÀ Exercí durant un període de més de quinze anys com a fotògraf professional. El seu treball es dedicà principalment a la il·lustració editorial, la fotografia industrial, la reproducció d’obra d’art i la publicitat. A títol personal ha estat sempre interessat en el paisatge tant el natural com l’urbà. Graduat en Fotografia per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), des de 1996 es dedica exclusivament a la docència com a professor de Tecnologia i Qualitat de la Imatge al Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) al Campus de Terrassa de la UPC. Des de l’any 2003, és coordinador del Image Quality Laboratory (IQL) al mateix CITM. L’IQL és un laboratori experimental i de recerca on es treballa en les mesures de la qualitat i el processament de les imatges. Des de 2010, és membre de SPIE.

INFRAESTRUCTURA TECNOLÒGICA I PROCEDIMENTS DE TREBALL PER A LA DIGITALITZACIÓ D’ARXIUS FOTOGRÀFICS La ponència recull un recorregut per les diverses etapes de la digitalització d’originals fotogràfics pel que fa a la tria de l’equipament, el calibratge dels instruments, la captació de les imatges, el seu processament, la preparació dels arxius per a les aplicacions finals i la conveniència de la formació en les diverses àrees així com l’establiment de protocols de treball.

10


TAULA RODONA


Com ens posicionem els arxius davant la indefinició legal de les meres fotografies?

Sr. Jordi Lluís Forgas Folch Jutge

Sr. Pep Matas Advocat

Sr. Lluís Salom Sindicat de la Imatge UPIFC

Sr. Joan Boadas Director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI)

Sr. David Iglésias Relator del debat on-line previ a les Jornades

Moderadora:

Elisenda Vidal Periodista

13


PRESENTACIONS


HOWARD BESSER És director fundador del programa de Màster Moving Image Archiving & Preservation de la Universitat de Nova York. Anteriorment, va ser professor a UCLA (University of California, Los Angeles) dels estudis de Biblioteconomia i Documentació, on va ensenyar i va realitzar investigacions sobre multimèdia, bases de dades d’imatges, biblioteques digitals, estàndards de metadades, longevitat digital, disseny web, alfabetització digital, ensenyament a distància, propietat intel·lectual i impacte social i cultural de les noves tecnologies de la informació. També ha estat responsable de l’àrea de tecnologia de la informació en dos museus d’art. Ha publicat més de 40 articles sobre diversos aspectes dels estudis de la informació, la majoria d’ells centrats en aspectes de la imatge fixa o en moviment. El 2009 va ser inclòs en la llista de seleccionats “Pioners de la preservació digital” de la Biblioteca del Congrés.

Arxivament dels media del moviment “ocupa”: mètodes per als arxius en la gestió de grans volums de materials generats pels usuaris El moviment “ocupa”, que va sorgir als EUA a la tardor del 2011, va créixer ràpidament mitjançant la publicació de textos i obres audiovisuals en llocs web que probablement desapareixerien. Aquesta ponència descriu els esforços dels arxivers per preservar el material audiovisual “ocupa”, i serveix com a exemple per a qualsevol arxiu que tracti de preservar i gestionar grans quantitats d’arxius multimèdia generats per usuaris.

15


RICHARD WRIGHT Va ser, fins a desembre de 2011, l’especialista en preservació d’arxius en el Departament d’Investigació i Desenvolupament de la BBC, a Londres. Compta amb vint anys d’experiència en temes de tecnologia i digitalització d’arxius de televisió, en què ha treballat amb el milió d’hores de l’arxiu de la BBC i en projectes de col·laboració amb altres col·leccions audiovisuals de tot Europa. És enginyer de processament de senyals i doctor per la Universitat de Southampton. Ha treballat en àudio i vídeo digital durant més de quaranta anys. Fou el director del projecte de la BBC en el marc del projecte europeu PrestoPRIME (preservació digital), i abans en el PrestoSpace i Presto, ambdós sobre digitalització audiovisual i sobre preservació industrial enfocada a l’eficiència. Va desenvolupar la Guia de Preservació a “Google Number 1” que abraça la preservació audiovisual.

PrestoPrime: Preservació digital dels materials audiovisuals El so i la imatge en moviment són documents dels esdeveniments del segle XX, el primer segle que compte amb documents que ens permeten veure i escoltar el passat. Les indústries audiovisuals de cinema, la radiodifusió i la música comercial són les parts principals de la cultura popular i de totes les nostres vides. Molts milions d’hores de continguts han estat arxivades i molts més s’han perdut. Aquests arxius no han estat mai d’accés general i ara tot el seu contingut ha de ser digitalitzat per sobreviure o per esdevenir accessible. En aquesta ponència es descriurà l’activitat europea per preservar i obrir aquest important patrimoni.

16


NATHALIE DOURY Gerent de Parisienne de Photographie, empresa encarregada de la digitalització i la gestió dels drets de reproducció de les col·leccions fotogràfiques i iconogràfiques de París. És llicenciada en Administració d’Empreses per l’escola d’empreses ESSEC i es va especialitzar en gestió d’organitzacions culturals a la Universitat Paris-Dauphine. Després d’una experiència de deu anys en mostres de cinema i en el negoci de distribució, es va unir a Parisienne de Photographie a partir de la seva creació el 2005 per establir l’estructura, negociar la relació contractual amb la ciutat i configurar els processos operatius.

DIGITALITZACIÓ DEL PATRIMONI CULTURAL: A LA RECERCA (DESESPERADA) D’UN MODEL DE NEGOCI VIABLE. PARISIENNE DE PHOTOGRAPHIE, UN ESTUDI DE CAS Digitalitzar fons culturals i posar-los a disposició d’un públic ampli, en un context en què, en el millor dels casos­estable i més realista, la disminució dels recursos públics és un dels molts reptes que enfronten les institucions culturals en els inicis del segle XXI. La ponència se centrarà en el model de negoci únic desenvolupat per Parisienne de Photographie, una companyia local francesa semipública (“Société d’Economie Mixte”), creada i controlada per l’Ajuntament de París per reproduir les col·leccions fotogràfiques i iconogràfiques custodiades en el museus de la ciutat i biblioteques, entre les quals les del Musée Carnavalet, el Petit Palais, el Museu d’Art Modern de Paris, la Biblioteca Històrica de París, la Casa de Víctor Hugo, etc. Les col·leccions també inclouen l’arxiu fotogràfic Roger-Viollet, que havia estat llegat a la ciutat de París a mitjans dels vuitanta.

17


SUE MALDEN Consultora d’arxius de mitjans de comunicació i presidenta de la Federation of Commercial Audio Visual Archives (FOCAL International) organització líder en el negoci d’arxius audiovisuals i també treballa per a la FIAT / IFTA com a directora de continguts de la conferència. És també secretària del Projecte d’Història BECTU i membre del Grup d’Història de la Royal Television Society. Anteriorment havia estat cap dels arxius de la BBC i actualment treballa com a consultora independent d’arxius dels mitjans de comunicació. Té una àmplia experiència en el treball d’arxiu: gestió de la informació, adquisició, preservació tècnica, polítiques de selecció i procediments. A part, és experta en programes de recerca en els departaments d’Actualitat i Producció de Documentals de la BBC.

EL ROL DE FOCAL INTERNATIONAL EN EL SUPORT ALS ARXIUS AUDIOVISUALS PER AFRONTAR ELS REPTES DE NEGOCIS COMERCIALS Una presentació sobre les activitats de FOCAL Internacional (The Federation of Commercial Audiovisual Archives) i els aspectes comercials del negoci dels arxius audiovisuals. FOCAL és una organització internacional que representa a més de 150 biblioteques o arxius audiovisuals de tot el món. Oferim un servei de suport als arxius pel que fa a les qüestions comercials, els drets d’autor, la preservació i els requisits de formació. És probable que les recents propostes de protecció dels drets de propietat intel·lectual tinguin un efecte considerable en l’ús comercial dels arxius audiovisuals i, per tant, en l’evolució futura en aquest sector, aspectes que s’inclouran en la presentació.

18


RELACIÓ DE COMUNICACIONS PRESENTADES a

a

a

a

a

a

a

a

a

20

La dona eivissenca. Una visió d’avantguarda Catalina Aguiló, Maria José Mulet Universitat de les Illes Balears L’avaluació i tria de fons fotogràfics digitals. Estudi de cas del fons del fotògraf Efren Montoya a l’Arxiu Històric de Sabadell Patricia Álvarez Martínez, David González Ruiz, Isabel Pardo Navarro Arxiu Històric de Sabadell Un aporte a la etnografía visual. Procesamiento parcial del archivo Jehan Vellard María Ana Baldani Cámara Universidad Austral, Argentina. Facultad de Comunicación Baldomer Gili Roig i la fotografia Oriol Bosch Bausà Museu d’Art Jaume Morera La obra fotográfica de José Spreafico Juan Antonio Fernández Rivero Colección Fernández Rivero (CFR) La memoria del trabajo en el Río Grande del Sur (Brasil) por la fotografía Francisca Ferreira Michelon Universidad Federal de Pelotas, Brasil La degradació dels suports plàstics anteriors a 1950 als arxius fotogràfics. Un estudi de camp a Catalunya que ofereix dades per a establir polítiques de preservació Laia Foix Navarro Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya Anem a cal fotògraf María de los Santos García Felguera, Núria F. Rius Universitat Pompeu Fabra, Departament d’Humanitats Sauver le patrimoine vidéo de la ville de Genève: entre action, pragmatisme et doute Didier Grange Archives de la Ville de Genève


a

a

a

a

a

a

a

a

Huellas de luz. Experiencia y reflexiones metodológicas sobre documentación y puesta en acceso Andrew Green, Lourdes Roca Instituto Mora – México Prevenir la amnesia colectiva: el acceso público a los archivos de televisión Paloma Hidalgo Goyanes Universidad Complutense de Madrid – Facultad de Ciencias de la Información La definició d’un mapa d’informació conceptual per a la gestió de l’arxiu digital David Iglésias Franch Centre de Recerca i Difusió de la Imatge Aplicación del software IcaAtom para la descripción y publicación web del archivo fotográfico del Centro de Tecnología de la Imagen (CTI) de la Universidad de Málaga (UMA) Mercedes Jiménez Bolívar, Javier Ramírez González, José Manuel Ramos Guaz Centro de Tecnología de la Imagen (CTI) de la Universidad de Málaga (UMA) Els fons fotogràfics de la Biblioteca de Catalunya Ricard Marco Biblioteca de Catalunya La confianza visual: los archivos decimonónicos como patrimonios nacionales Zenaida Osorio Universitat Autònoma de Barcelona El procedimiento a dos tintas o de doble fondo de los Hermanos Crozat (1862): una de las principales aportaciones españolas a las técnicas fotográficas del siglo XIX M. José Rodríguez Molina, José Ramón Sanchís Alfonso Arxiu General i Fotogràfic de la Diputació de València, Arxiu Municipal de Torrent Las fotografías “comprometidas” de Luis Escobar. Su rescate y valoración Benjamín Tébar Toboso Centro de Estudios de Castilla – La Mancha, Universidad de Castilla – La Mancha

21


Relació de presentacions a la Tribuna d’Experiències a

a

a

a

a

a

a

a

a

22

La encrucijada de la conservación y la difusión: la gestión de la digitalización M. José Badenas Población, José Luis Arcas, Fernando Ransanz, Alicia Pérez Martín Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. Dirección General de Bellas Artes y Bienes Culturales y de Archivos y Bibliotecas dFoto. Directorio de colecciones de fotografía en España Josep Benlloch Serrano, Miguel García Cárceles Universitat Politècnica de València EUscreen, aparador del patrimoni audiovisual de la televisió a Europa Alícia Conesa Santamaria Televisió de Catalunya L’Arxiu Fotogràfic del Museu Marítim de Barcelona. Com gestionar la fotografia de mar Sílvia Dahl Termens Museu Marítim de Barcelona Recursos per documentar fons fotogràfics Cristina Feixas, Fina Navarrete Centre de Recerca i Difusió de la Imatge Gestión archivística de fondos fotográficos Miguel García Cárceles Creació d’un àlbum virtual de fotografies del fons Francesc Casañas Riera David González Ruiz Arxiu Històric de Sabadell La festa del peix a Banyoles el 1910, una recerca documental i fotogràfica Georgina Gratacós Teixidor Museu Darder – Espai d’interpretació de l’Estany Josep Salvany. Vint anys compartint les seves fotografies Ricard Marco Biblioteca de Catalunya


a

a

a

a

a

a

Presentació de Fotoconnexió Ricard Marco Fotoconnexió Full de ruta d’una guia. Les fotografies de l’Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya Susanna Muriel Ortiz Centre Excursionista de Catalunya La sèrie documental “Fotografies” Núria Roca, Jordina Sabata TV3, Televisió de Catalunya Los fotógrafos de España en los anuarios y guías comerciales (1851-1936) M. José Rodríguez Molina, José Ramón Sanchís Alfonso Arxiu General i Fotogràfic de la Diputació de València, Arxiu Municipal de Torrent Barcelona visual: un producte de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona per a dispositius mòbils Jordi Serchs, Montserrat Ruiz Arxiu Fotogràfic de Barcelona Los Legados de la Tierra, programa de recuperación del patrimonio fotográfico en Castilla – La Mancha Benjamín Tébar Toboso Centro de Estudios de Castilla – La Mancha. UCLM

23


CONDICIONS DE PARTICIPACIÓ

INSCRIPCIONS - QUOTES

SECRETARIA DE LES JORNADES

Termini

Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) Placeta Institut Vell, 1 17004 Girona Tel. 972 22 15 45 - Fax 972 20 26 94 e-mail: crdi@ajgirona.org

Abans del dia 26 d’octubre de 2012. La inscripció al Taller és independent de la de les Jornades. Atès el nombre limitat de places la inscripció al Taller requereix confirmació telefònica prèvia per part de la Secretaria de les Jornades.

OBSERVACIONS

Jornades · Inscripció general

220 €

· Socis de l’AAC, de l’AMC, del Sindicat de la Imatge UPIFC, CIA/ICA i d’associacions d’arxivers espanyoles

195 €

· Estudiants ESAGED i IEFC

170 €

Les jornades comptaran amb servei de traducció simultània Les sessions del Taller (dies 20 i 21) es realitzaran al CRDI (Placeta Institut Vell, 1) i les de les Jornades (dies 22 i 23), al Palau de Congressos de Girona (Passeig de la Devesa, 35) Podeu tramitar la inscripció per mitjà del nostre web: http://www.girona.cat/sgdap/cat/jornades_presentacio.php

Totes les inscripcions a les Jornades inclouen 2 dinars i 2 coffee break

Taller · Inscripció general

180 €

· Socis de l’AAC, de l’AMC, del Sindicat de la Imatge UPIFC, CIA/ICA i d’associacions d’arxivers espanyoles

155 €

Totes les inscripcions al taller inclouen 1 dinar i 1 coffee break

Pagament Quotes reduïdes És imprescindible acreditar l’estatus d’estudiant o la pertinença a les associacions professionals esmentades.

Termini Abans del dia 26 d’octubre de 2012 Transferència bancària a nom de l’Ajuntament de Girona: SWIFT: BBVAESMMXXX IBAN: ES 15 0182 5595 42 0201503131

25


ORGANITZA:

AMB EL SUPORT DE:

PROMOU:

WWW.JMOLIVERAS.CAT

HI COL路LABOREN:

Imatge i Recerca. 12es Jornades Antoni Varés  

Girona. 20-23 de novembre 2012 Termini d'inscripcions: Abans del dia 26 d’octubre de 2012. SECRETARIA DE LES JORNADES: Servei de Gestió Doc...

Imatge i Recerca. 12es Jornades Antoni Varés  

Girona. 20-23 de novembre 2012 Termini d'inscripcions: Abans del dia 26 d’octubre de 2012. SECRETARIA DE LES JORNADES: Servei de Gestió Doc...

Advertisement