Page 1

Batec

Odenenc BUTLLETÍ MUNICIPAL

1. Acondicionar vialsper potenciar l’ús de la bicicleta i els recorreguts a peu. 2. Acondicionar els vials de connexió amb Igualada 3. Remodelació de la BV-1031 fins a la A-2 per pemetre una bona comunicació i reduir la perillositat. 4. Preveure l’espai necessari per l’aeroport corporatiu 5. Preveure el pas de la nova línea de tren. 6. Preveure el pas de noves línies supramunicipals

APROVACIÓ INICIAL DEL POUM

L’IMPULS D’ÒDENA

7. Actuacions a l’escala dels nuclis. 8. Protecció especial. 9. Protecció especial ecològica.paisatgística 10. Protecció especial d’interès agrari i/o paisatgística 11. Protecció territorial d’infraestructures 12. Protecció preventiva 13. Zones a reodernar

BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010


Batec Odenenc

2

EL TEU AJUNTAMENT EQUIP DE GOVERN (truqueu al 938017434 per concertar visita)

BATEC ODENENC – Butlletí Municipal publicació de l’Ajuntament d’Òdena

Edita: Ajuntament d’Òdena

Coordinació i redacció: Ajuntament d’Òdena – Equip redactor Fotografies: Ajuntament d’Òdena

Tiratge: 1.300 exemplars Imprès en paper ecològic Dipòsit legal: B-9544-1982

BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010


Batec Odenenc

3

L’EDITORIAL EL POUM SERÀ EL FRUIT D’UN DEBAT TRANSPARENT I DEMOCRÀTIC S’ha de mantenir sempre el respecte i la tolerància amb l’adversari polític com a element clau de la cohesió i la unitat social. Des de el govern municipal hem practicat sempre aquesta màxima cercant sempre el possible acord i consens. I gairebé sempre les diferencies per part de l’oposició han estat formulades amb fermesa però amb respecte personal. Un Planejament d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) sempre genera una certa tensió i debat, dintre i fora del consistori. Sempre hi ha peces especialment sensibles que generen opinions en un sentit o en altre. El nostre no és diferent. Fruit de la participació ciutadana, el concurs de projectes i la redacció del mateix sorgeixen propostes d’ordenació que persegueixen allò que els tècnics van rebre de forma unànime com a instrucció: - La voluntat que el POUM recollís la nova centralitat de la Plaça Major, del Pla d’Intervenció Integral (Pla de Barris). - Donés resposta a la crisi, amb l’aspiració futura pels ciutadans de viure i treballar en el territori, apostant per creixements econòmics com els proposats amb el polígon del Consorci de la Zona Franca (CZF) i l’Institut Català del Sòl (Incasòl) a la zona de Can Morera i Plans dels Ametllers i l’aeròdrom corporatiu de Catalunya. - I per últim aquest POUM hauria d’ordenar de manera definitiva el Pla de La Masia, Funosa, Saba, Igeasa i la zona a d’accés a l’Espelt. Aquests trets generals del POUM s’han anat concretant amb el pas del temps i amb processos de participació ciutadana, de maduració i decisió política dels que han participat el conjunt dels grups municipals. Es comprensible que apareguin discrepàncies en un POUM, com sembla que està succeint amb la proposta d’ordenació de la Plaça Major, que preveu l’església com a eix central d’un nou espai obert i nova ubicació d’una rectoria ampliada i millorada. Ara és moment de fer al·legacions i fer arribar les opinions i propostes. Res està decidit. Si tots perseguim el mateix, el bé comú i potenciar el cor del municipi segur que ens entendrem. Però tot no s’hi val. Pel que dèiem abans de la cohesió i la fractura social. No s’hi val informar a mitges, o millor dit de forma interessada amb objectius mai explicats. Tot i les legitimes diferencies de model per a les properes eleccions municipals, no tot s’hi val. Sort que amb el consistori actual ha estat gairebé d’una altre manera.

Francisco Guisado Santano Alcalde d’Òdena BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010


Batec Odenenc

4

L’OPINIÓ DELS GRUPS POLÍTICS 25 DE NOVEMBRE. DIA CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA. COMPROMÍS MORAL I DE JUSTÍCIA.

Però les dones han engegat un camí sense retorn, saben el que volen. La societat en el seu conjunt també, i els homes han de fer costat. Perquè és just i és un compromís amb la decència i la moral. Ser feminista és un compromís moral i de justícia.

Possiblement ja teniu a les mans l’agenda pel proper 25N, Diada contra la violència masclista. Una xacra que no solament es resisteix a desaparèixer sinó que es manifesta amb molta virulència malgrat els esforços per a la seva eradicació.

Aquesta revolució sorda, discreta, gairebé invisible portada endavant per les dones per aconseguir la seva capacitat de decidir, d’equivocar-se si cal, sense que ningú ho faci per elles, de portar les regnes de la seva vida, topa ara amb una crisi global que els afecta especialment. Institucions i empreses poden retallar en polítiques de dona i hem de fer sentir la nostra veu contraria. Els sindicats han de posar, justament en aquests moments de crisi, l’accent per a què a una mateixa feina i responsabilitat hi hagi el mateix sou. No permetrem l’assetjament ni cap discriminació, formes subtils de violència masclista.

Per tant aquests actes i la commemoració del 25N continuen tenint, malauradament, tot el sentit, i la consciència ciutadana no pot afluixar ni una mica per exigir la seva eradicació. La societat patriarcal, culturalment tant impregnada, es resisteix a abandonar aquest sentiment de pertinença de les dones als homes, i no tolera el camí decidit per les mateixes cap a una igualtat plena, els hi fa por. I es creuen amb el dret d’arribar a la mort si cal per a defensar allò que pensen de la seva propietat.

Que pugueu participar dels actes d’aquesta agenda i que el compromís d’Òdena es renovi en contra de la violència masclista. Plegats podem eradicar aquesta xacra i caminar decididament cap a una igualtat plena entre dona i home. Reivindiquem el 25N!

LA POLÍTICA CONSTRUCTIVA DE CIU-ÒDENA . “EN POSITIU” - CIU-Òdena opina que ja hi ha prou de crispació en aquest mon com perquè els regidors de l’ajuntament anem posant mes llenya al foc encara. - Per això CIU-ÒDENA, més enllà de que no ens agradi gaire la manera de fer del Psc-PSOE Òdena, intentem ser positius, i per tant veure el got mig ple en lloc de mig vuit. - Per a CIU-ÒDENA ara son moments en que cal sumar i no restar, unir i no partir. I es per això que no podem estar d’acord amb projectes (legítims) que volen dividir el molt que la gent de CIU ha fet. CIU no exclou a ningú; la gent de CIU te una manera d’entendre la societat fonamentada en el millor benestar possible de TOTES les famílies, sense que ningú quedi exclòs. L’exclusió NO pertany al nostre diccionari. - Hi ha diferents temes d’actualitat, en els que intentem ser POSITIUS; us en posarem alguns exemples: La Contribució (IBI): Un Nou Cadastre el 2.012: El Nou Planejament d´Òdena (POUM): La Rectoria: Les Associacions - Contribució (IBI): CIU-Òdena ha contribuït a que la mitjana del rebut de la contribució del 2.011 no pugi.

Això es podia haver fet abans; però finalment els Psc. PSOE ens ha fet cas.

- Un Nou Cadastre el 2.012: CIU Òdena vetllarà perquè el cadastre es revisi (amb els valor reals que pertoquin) el 2.011. Sols així es podran tenir un rebuts ajustats de la contribució, sense apujades, els propers anys (sempre que els que hi hagi a l’ajuntament així ho decideixin). Si CIU Òdena por decidir: decidirà NO pujar la contribució en els propers anys. - El Nous Planejament d´Òdena (POUM): CIU Òdena ha recolzat la realització del nou POUM a fi afecte de que: Es creï la zona Industrial de la Zona Franca – Òdena, i així tenir oportunitat de que els llocs de treball augmentin. Tot i que sabem que amb això (si es que finalment es fa, que esperem que si) no en hi ha prou. S’arrodoní les zones residencials actuals sense continuïtat (arrodoniments); així tindrem una Òdena més harmònica i més bonica. Però volem deixar clar que NO estarem d’acord amb una zona industrial més enllà de la Zona Franca (zona terrenys Incasol...), que ara NO toca; i que com varem dir fa temps: si un dia ve el tren (?) ja seran els que hi hagi a l’ajuntament en aquells moments els que ho decidiran.

BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010


Batec Odenenc

5

L’OPINIÓ DELS GRUPS POLÍTICS - La Rectoria: x Creiem que aquest tema s’ha de tractar de manera assenyada i sense crispació. x És clar que la imatge de la NOVA plaça que hi haurà a l’entrada del NOU Poliesportiu ha de millorar. Es cert que perquè la sema imatge visual millori el PATI que hi ha darrera la rectoria hauria de MILLORAR VISUALMENT; creiem que això es fàcil i no costós fer-ho. En aquets moments anar més enllà d’això creiem que NO TOCA. x Contemplar un possible canvi d’ubicació de la rectoria, més enllà d’un elevat COST ECONÒMIC, caldria: un acord amb el propietari, un acord amb l’ajuntament i mai sense una aprovació de la majoria dels veïns.

- Les Associacions: x Hem vist com hi ha gent que pensa que en funció de qui hi ha a l’ajuntament (partit, o grup d’amistats...), aquest tracten diferentment a les associacions. x Mentre hi hagi sentiments com aquets malament. x CIU Òdena treballarem (si els ciutadans ens confien poder-ho fer) perquè les associacions treballin unides, que tinguin la sensació (REAL) de que l’ajuntament està al seu costat independentment de colors i amistats. x Estem segurs de que ho aconseguiríem. I , ni que sigui una mica anticipat: BONES FESTES DE NADAL i BONY ANYT A TOTS CIU ÒDENA: Per un AJUNTAMENT al TEU COSTAT

CATALUNYA SE’N SORTIRÀ Perquè suposem que no tothom escolta la mateixa emissora, voldríem reproduir unes paraules que vam escoltar a RAC1, abans de les notícies de les vuit, de la mà del Jordi Basté, arran de tots els afers que aquests mesos estan sacsejant Catalunya: “Cal veure cada dijous, el “Mikimoto” al programa” Afers Exteriors” de TV3. És aire fresc. És obrir la finestra davant l’empastifada permanent que expliquem cada matí del què ens està passant a Catalunya. Veure que el país és petit, però la nació és gran. Que tenim una terra magnífica i una gent meravellosa. Que Catalunya és de colors, i que el blanc i negre és d’una altra època i hi ha poca gent. Veure el “Mikimoto” a l’ ”Afers Exteriors” és la imatge d’un programa necessari per la autoestima d’un país. Per descobrir que tenim gent catalana emigrant, que viu a fora sense perdre el gust del seu origen. Catalunya és l’”Afers Exteriors”, exemple de programa, exemple de comunicador copiat per altres grans cadenes del país veí. En “Mikimoto” ens va regar novament l’autoestima ahir, després d’uns dies de depressió quadribarrada. Catalunya no són els Millets, els Montulls, els Bartomeus Muñoz i els que puguin venir. Ni els blanquejadors ni els que ens posen negres. Ni els lladres ni els presumptes ni els corruptes. No ens equivoquem, el nostre país és el del doctor Baselga, dels doctors Gatell i Clotet, del doctor Valentí Fuster, de la cuina del Ferran Adrià, dels germans Roca, de la Ruscalleda o del Fermí Puig. Al meu país hi juga un Barça catalanista, amb catalans i obert a tothom. A Catalunya, tenim en Sergi López, tenim en

Tàpies, en Llach, en Serrat, en Carreres, els Pets i en Guardiola. I tenim la sardana i els castellers, i els trabucaires i la Patum, i la Cerdanya, el Tarragonès, l’Empordà, el Delta de l’Ebre, el Segrià, el Pla de l’Estany, Osona, el Bages, el Berguedà, l’Anoia. A Catalunya, tenim muntanya i tenim mar, aigua i neu. I fins i tot tenim una muntanya santa amb una verge negra; tenim gegants i capgrossos, rumba i havaneres, i tenim mongetes amb les que tapem les botifarres, i ens agrada l’olor de brasa, i fem una cosa tan estranya com esclafar tomàquets damunt del pa i rascar. Al meu país es fa castanyada, i fem que les criatures arrebossin amb pinyons el massapà, com també un dia a l’any els permetem fer cagar un tronc, anomenat ‘Tió’. I també tenim un Palau de la Música, i tant que el tenim! El meu país és tan petit que és meravellós, i no podem perdre aquesta idea, mai! Tot i la pudor de podrit que no ens permet olorar els fems del camp que ens envolta. El meu país ha de tirar endavant, i hem de saber fer-ho. I a qui li correspongui, ens ha de saber guiar. I haurem d’anar a votar, sí, sí, sí, sí! S’ha d’anar a votar! No, amics, no, això no és Itàlia. M’hi nego! No ho permetrem. Això és Catalunya: la dels emprenedors que la volen tirar endavant, la dels científics, la dels artistes, la dels pensadors, i de qui se la faci seva, siguin d’on siguin, vinguin d’on vinguin. Catalunya se sent, Catalunya no es pateix. És massa meravellosa per castigar-la amb quatre xoriços. Ens l’hem de creure. Alcem el cap d’una punyetera vegada, i qui vulgui pensar que estem morint com a país que se n’oblidi. Ens hem de sortir . Som-hi d’una vegada!” Permeteu-nos que al paràgraf on en Basté lloa als pensadors, als científics etc., afegim també els polítics honrats, que estem segur que ni han i que són els que, en darrer lloc, ens han de treure d’aquest atzucac on ens han ficat els quatre o deu corruptes, que només utilitzen les institucions pel seu propi benefici.

Les opinions expressades en aquest apartat del butlletí municipal, són exclusivament dels partits polítics, que són els únics responsables del seu contingut. L’equip redactor del butlletí municipal no es fa responsable de l’exactitud o integritat dels articles publicats, així com de la seva interpretació i ús que se’ls pugui donar.

BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010


Batec Odenenc

6

QUÈ HA PASSAT?

FINALITZACIÓ DE LES OBRES DE MILLORA DEL CAMÍ ENTRE L’ESPELT I RUBIÓ Les obres han deixat un camí més ample i asfaltat i s’han realitzat en un tram de 9 quilòmetres. S’han millorat alguns revolts, el ferm, els drenatges i s’ha procedit a la col·locació de les senyalitzacions necessàries, tant verticals com horitzontals. El passat divendres 1 d’octubre el director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, Jordi Bertran Muntaner va ser a l’Ajuntament d’Òdena. El motiu de la seva visita va ser la finalització de les obres de millora del camí entre l’Espelt i Rubió. El director de Desenvolupament Rural del departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural va parlar dels 7’6 milions d’euros invertits en 66 quilòmetres de camins de la comarca anoienca, durant aquesta legislatura. També va assenyalar que les empreses agràries són la base principal per producció d’aliments per a la gent del nostre territori.

PLANS D’OCUPACIÓ: MÉS OPORTUNITATS EN TEMPS DE CRISI La voluntat de l’equip de govern és estar a prop de les persones sempre, i en època de crisi, tot el que sigui necessari. Per això s’ha fomentat la participació en Plans d’Ocupació. Durant el 2010 s’han implementat dos Plans d’Ocupació. El primer tenia l’objectiu de pal·liar els danys ocasionats i reduir els riscos al medi natural amb motiu del temporal de neu de març de 2010 i les actuacions van anar encaminades a la neteja de camins,franges estratègiques, punts d’aigua,barrancs,lleres i torrents i la retirada i eliminació de biomassa corresponent. Va ocupar a sis persones durant tres mesos. El segon estava destinat a iniciar les tasques de recuperació del Turó del Castell d’Òdena. Els treballs estaven destinats al desbrossament de vegetació que s’ha apoderat del recinte i la neteja de brossa acumulada. Ha estat ocupant a set persones durant sis mesos. Aquests projectes han estat possibles gràcies a l’esforç de l’Ajuntament i de diversos Plans Extraordinaris d’Ocupació Local tant de la Diputació de Barcelona com de la Generalitat de Catalunya.

BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010


Batec Odenenc

7

QUÈ HA PASSAT? INAUGURACIÓ DE LA NOVA LLAR D’INFANTS L’AVIÓ DE PAPER AL BARRI DE SANT PERE El passat mes d’abril es va inaugurar oficialment la nova Llar d’Infants Municipal l’Avió de Paper. Aquest nou equipament pot oferir servei fins a 74 infants del barri. Conjuntament amb la Llar d’Infants Els Vailets Òdena ja conta amb 135 places per infants. L’acte, celebrat el passat 10 d’abril, va contar amb la presència del Conseller d’Educació, Ernest Maragall, l’alcalde i regidors d’Òdena, el President de la Llar, Pep Farrés, la directora del centre Teresa Bosch i els representant de l’Associació La Coraza. Durant l’acte es va fer una visita a les instal·lacions i posteriorment es destapà la placa commemorativa. La nova llar d’infants és fruit de l’esforç dels ciutadans del barri del Pla de la Masia, Sant Pere i Sant Ramon i de l’Ajuntament i el seu finançament ha estat possible gràcies a la col·laboració de les tres administracions presents en aquest projecte: Ajuntament, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya. A l’Avió de Paper hi treballen 3 educadores, hi ha una aula per a nadons, una altre per a nens i nenes d’entre 1 i 2 anys i dues aules més per a infants d’entre 2 i 3 anys. També hi ha una sala polivalent de més de 30 m2.El centre té un pati ampli amb zones de joc i sorral

NOVA GESPA A L’ESTADI MUNICIPAL DE LA SORT El passat 17 d’octubre del 2009 es va inaugurar la primera part de la remodelació de l’estadi municipal de La Sort. Aquesta fase correspon a l’ instal·lació de la gespa artificial. Durant l’acte d’inauguració l’alcalde Francisco Guisado va agrair a totes aquelles persones que des del principi s’han implicat en el futbol d’Òdena i han fet una bona gestió. Sense ells no s’hauria arribat a la situació actual amb un Centre d’Esports. L’execució d’aquesta fase inicial del projecte va tenir un cost de 592.006,35 €, assumit per l’Ajuntament d’Òdena i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Durant aquest any l’ instal·lació ha estat a ple rendiment, i a més d’acollir les diferents lligues regulars dels diferents equips del C.E Òdena, també s’han realitzat altres activitats de gran interès com el 1er Campus d’Estiu del C.E Òdena, que va contar amb la presència d’una cinquantena de nens i joves entre 5 i 12 anys el passat estiu. Una altra activitat a destacar va ser el 1er Torneig de Futbol Base Els Frescos, organitzat pel C.E. Òdena amb la col·laboració de molts pares i mares, l’Ajuntament d’Òdena i la Diputació de Barcelona. Van participar 15 equips d’arreu de Catalunya.

BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010


Batec Odenenc

8

ACTUALITAT APROVACIÓ INICIAL DEL POUM. L’IMPULS PER ÒDENA Un nou planejament es sempre reinventar el model de municipi, es un document cabdal i a ningú pot deixar indiferent. Per que el municipi es de tots, a tots pertany i per que tots tenim interessos particulars i legítims que hem de saber com queden recollits en la nova proposta d’ordenació. Per que el municipi es de tots, a tots pertany i per que tots tenim interessos particulars i legítims que hem de saber com queden recollits en la nova proposta d’ordenació. El POUM és l’oportunitat del municipi per consolidar l’urbanisme mantenint els aprofitaments urbans ja establerts, per equilibrar el territori ordenant el territori i aportant solucions a espais que milloraran la seva situació, i impulsar l’economia del territori aportant sòl per activitats econòmiques. Els aspectes més destacats del nou POUM en el territori són els següents: Al Nucli d’Òdena: -

Equilibri entre l’aprofitament i les cessions al entre els carrers Canigó y Puig Rabat. Nova ordenació amb incorporació del paisatge com a patrimoni intangible al carrer Migdia al Barri Sta. Olga. Nova proposta urbana pel sòl ocupat per IGEASA. Desenvolupament de la protecció i recuperació del Turó del Castell. Proposta d’ordenació de la Plaça Major. Recuperació de la centralitat.

Al Pla d’Òdena. Barri St. Pere. Barri St. Ramon: -

Canvi d’industrial a residencial al Pla de La Masia. Canvi d’industrial a residencial al Barri St. Ramon juntament amb el sòl terciari de Can Riba (Outlet). Nova proposta de sòl terciari i habitatges al sector FUNOSA, SABA

Casetes d’en Mussons: -

Concreció de planejament.

Raval d’Aguilera: -

Restriccions d’usos en la zona de l’antiga HIGHTEX.

A L’Espelt: -

Bosc Gran:

- Passa com a urbá no consolidat Ajust perimetral de solars al carrer de Baix. que cal urbanitzar. Ordenació en discontinu d’indústries existents.

BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010


Batec Odenenc

9

ACTUALITAT Nucli Antic:

Pla d’Odena. Barri de Sant Pere. Barri de Sant Ramon:

Aquest POUM té la finalitat de donar resposta a les necessitats de la ciutadania, la seva volntat de treballar i viure en aquest territori i que Òdena sigui un sòl d’oportunitats

BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010


Batec Odenenc

10

ACTUALITAT NOU POUM. MÉS SÒL PER ACTIVITATS ECONÒMIQUES Els ciutadans volen que Òdena sigui un sòl d’oportunitats, la seva voluntat és viure i treballar a Òdena Un dels elements més determinants del nou POUM és la seva aposta pel creixement econòmic del territori. D’aquesta manera s’afronta l’actual situació de crisi econòmica i es consolida el futur. El Sòl per Activitats Econòmiques ha de permetre la instal·lació en el municipi de nous projectes empresarials que apostin pel dinamisme territorial d’Òdena i generin relacions laborals estables entre els ciutadans i les noves empreses que aquí s’estableixin, es desenvolupin i creixin. A Òdena som gent preparada i formada, podem treballar i participar per a que els nous projectes empresarials que s’instal·lin en el municipi funcionin i aportin riquesa al territori. Les propostes que preveu el POUM són: -

Can Morera i Pla dels ametllers. Polígon del Consorci de la Zona Franca (CZF) i el Institut Català del Sòl (Incasol). Aeròdrom corporatiu de Catalunya. Pla d’Oranies.

El POUM ha de recollir i contemplar les noves infraestructures generals com la nova C-37, les modificacions a l’A2 i els seus nous nusos de connexió, i el pas del nou Eix Tranversal Ferroviari (ETF), que possibiliten en el futur actuacions com la de l’aeròdrom corporatiu de Catalunya i els polígons del CZF i l’Incasòl. El POUM també preveu un creixement residencial moderat Per altre banda el nou POUM proposa creixements moderats i en forma de taca d’oli al nucli d’Òdena, entre d’altres a: -

La zona de Can Calvet. Entre la BV-1106 i B. La Font. A tocar de la ara C-37. Entre l’avinguda Estadi i la C-37.

BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010


Batec Odenenc

11

ACTUALITAT NOU POUM, DESENVOLUPAMENT LOCAL A TRAVÉS DEL PATRIMONI CULTURAL El POUM conserva el patrimoni cultural d’Òdena. El Turó del Castell, els jaciments arqueològics, edificis d’interès i el paisatge cultural queden protegits per la normativa. El patrimoni cultural serà una nova eina pel desenvolupament social, cultural, educatiu i econòmic d’Òdena Quin paper jugarà el Patrimoni Cultural d’Òdena en el futur? 

Fomentarà el desenvolupament sostenible del territori, ja que diversificarà els agents productius presents en el municipi. Potenciar i activar el Patrimoni Cultural ha de repercutir positivament en totes les dimensions del dia a dia del municipi. El Patrimoni Cultural ha de tenir la capacitat de generar beneficis a nivell educatiu, cultural, social i econòmic.Participarà les estratègies d’ordenació del territori, ja que s’obtenen nous usos per a elements que els havien perdut. El Turó del Castell serà un espai de vida que revitalitzarà el nucli antic del municipi i generarà sinèrgies per al desenvolupament local.I el més important, potenciarà la cultura, l’educació, l’oci i el turisme a través de les accions que s’hi realitzaran. El municipi preveurà accions que posin de manifest el patrimoni cultural i natural, i potenciïn la seva divulgació i la seva identificació amb Òdena. La dinamització del patrimoni cultural i natural del municipi ha de permetre la possibilitat de crear productes turístics i culturals que incideixin positivament en l’arribada de visitants a Òdena

BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010


Batec Odenenc

12

ACTUALITAT L’AJUNTAMENT FOMENT L’ÚS I LA FORMACIÓ EN LES NOVES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ El govern, a través de la regidoria de noves tecnologies aposta per les eines TIC a través dels tres telecentres d’Òdena, el situat al nucli antic, al barri de Sant Pere i a l’Espelt. Aquest estiu ha finalitzat la instal·lació de les zones WIFI gratuïtes. Existeixen tres punts al nucli antic, un al barri de Sant Pere i un altre a l’Espelt. Els telecentres son es espais destinats a complir els següents objectius: Oferir accés lliure a Internet i el us de recursos informàtics. Oferir serveis TIC als usuaris, assessorament, configuració equips ...etc Espai de formació en noves tecnologies : ƒ Cursos de iniciació a l’informàtica. ƒ Cursos d’ofimàtica i eines informàtiques. ƒ Xerrades d’interès sobre noves tecnologies. Espai de treball per tele-treballadors.

Nucli d’Òdena

En la línia de la formació properament se signarà un conveni amb CEINA (empresa certificada de formació) per tal d’oferir als telecentres d’Òdena tot el catàleg de cursos oficials de CEINA en la modalitat de auto formació amb pantalla dual. Noves Zones wifi gratuïtes a Òdena i cobertura Wimax. Aquest estiu s’ha completat el projecte WIFI de la llei de barris amb la incorporació d’una tercera zona WIFI al nucli, la del camp d’esports / piscina i la cobertura total a tot el nucli de la senyal WIMAX. Això permet complir els dos objectius del projecte que son : Oferir accés gratuït a Internet a tothom de forma limitada a traves de les zones WIFI i els telecentres. Garantir un accés a Internet de pagament amb la qualitat i velocitat desitjada a traves d’un nou operador WIMAX sense fils i per tant facilitar la lliure competència i l’accés en una zona, fins ara, amb poca cobertura i amb poca presencia d’operadors fora del dominant.

Barri de Sant Pere

L’Espelt

BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010


Batec Odenenc

13

ACTUALITAT L’EDUCACIÓ ÉS UN DRET FONAMENTAL, CAL GARANTIR-LO. El govern, ha través de la regidoria d’educació ha obert noves ajudes en educació per a famílies amb dificultats econòmiques Des de la regidoria d’educació i donada la greu crisi econòmica que s’està patint s’estan duen a terme una sèrie d’ajuts per ajudar a les famílies que ho necessitin en temes bàsics com: Despeses d’inici de curs. El transport. El menjador escolar. D’aquesta manera es garanteix a tots els infants uns recursos per educació i al mateix temps afavorir que els pares puguin estar mes tranquils a l’hora de anar a fer cursos de formació, cercar feina o optar a treballs amb horaris no conciliables. Més informació a www.odena.cat . o bé al telèfon 93 801 74 34 Entrega ordinador portàtil a l’escola, per projecte audiovisual. S’ha fet entrega al CEIP Castell d’Òdena d’un ordinador portàtil per poder treballar amb continguts audiovisuals (vídeo, so, imatges) dins del suport que l’ajuntament fa al projecte audiovisual de l’escola de revista, radio i televisió. Obres de millora fetes a l’escola aquest estiu. Aquest estiu l’Ajuntament ha fet importants obres de millora de l’escola i el seu entorn per tal de que el curs comencés amb total normalitat: Canalització de les aigües torrencials de pluja per evitar inundacions a l’escola. Restauració del pati on estaven els aularis prefabricats. Reforma i pintat de les dues aules que havien patit goteres. Reparació escletxes de la pista esportiva. Feines de manteniment de pintura. Properament es repintaran les línies de la pista esportiva. Col·laboració en el projecte de hort escolar. L’ajuntament dóna suport al projecte curricular de l’escola i està col·laborant en la construcció d’un hort escolar i la creació d’un micró sistema humit al pati de darrera per poder ensenyar als infants d’Òdena, mitjançant la pràctica, els productes de l’hort mediterrani i aspectes de les zones humides de les rieres. Al voltant d’aquestes pràctiques els infants treballaran el coneixement del nostre entorn, l’ús racional de l’aigua, aspectes de la meteorologia i les estacions, la funció de les plantes i els insectes ...etc. Imatge del bloc L’hort de l’escola Castell d’Òdena. http://hortcastellodena.blogspot.com

BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010


Batec Odenenc

14

ACTUALITAT LA CULTURA I EL PATRIMONI CULTURAL EIXOS BÀSICS EN EL MODEL DE MUNICIPI QUE VOLEM Òdena presenta tres eixos bàsics en acció cultural: La difusió de la cultura i el patrimoni cultural, La promoció de la interacció entre les persones i la recerca i promoció del patrimoni històric basat en les fonts orals. En el marc de la Difusió de la cultura, s’ha desenvolupat el calendari festiu comú del poble, la fira Multicultural, el Festival en Pro de la Marató de TV3 i s’ha donat suport a l’activitat festiva i de cultura popular organitzada per les entitats dels diferents barris i per les associacions culturals. Dins d’aquesta activitat festiva, s’ha procurat promoure la presència d’un mínim d’oferta de música, teatre i dansa. Dins del suport a l’activitat desenvolupada per les entitats, cal destacar, a més de les esmentades festes de barri, les Festes de Reis, Caramelles, l’Aplec i el concurs de Colles Sardanistes, el Ball de Crespelles i el Pessebre vivent. També, dins d’aquesta línia, s’ha endegat el programa de cursos i tallers que apropa la població a diferents àmbits d’activitat i de coneixement mitjançant la pràctica i l’estudi. Aquests àmbits d’activitat són: L’activitat física, manualitats i arts plàstiques, idiomes i lletres, noves tecnologies, activitats per a gent gran, altres tallers d’habilitats, taller de teatre. Més informació i suggerències el telèfon 938017096 o bé a odena@odena.cat. També,amb el suport de la Diputació de Barcelona, es dóna el Servei de bibliobús, cada dimarts de 16 a 19 h a la Plaça Major. En un futur proper disposarem de biblioteca, ja que s’ha aprovat el projecte per ser ubicada en el Centre Fraternal i Instructiu, amb entrada pel carrer de la Guixera. En relació a la Promoció de la interacció de les persones, l’objectiu bàsic és treballar la identitat i la identificació de tots els odenencs amb Òdena i el seu territori, tradicions, cultura, paisatge..., en definitiva fomentar el concepte de comunitat i potenciar el teixit associatiu, interpersonal i la creació de xarxes personals. La promoció de la interacció de les persones és un concepte transversal, totes les activitats organitzades per l’Ajuntament l’inclouen: cursos i tallers, fires i festes, l’arxiu de memòria oral... Pel què fa a la recerca i promoció del patrimoni històric basat en les fonts orals, s’ha iniciat el projecte Arxiu de Memòria Oral d’Òdena, un recull inicial de testimonis de veïns i veïnes d’Òdena nascuts durant la primera meitat del segle XX, amb l’objecte de conèixer com era la vida a Òdena i com ha evolucionat el municipi. Inicialment, a través d’entrevistes s’exposen els records de la seva infància i joventut, i es repassa diferents elements de la vida quotidiana, com el treball, la festa, les relacions socials, el festeig, el joc, com era l’habitatge, l’educació. Es reconeix en aquest recull el valor de la vivència tal com és recordada. Finalment aquesta informació s’exposarà en un arxiu a l’abast de tothom. L’objectiu és crear una eina de consulta per estudiants, historiadors i ciutadans en general interessats en la història d’Òdena per a que la puguin interpretar.

BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010


Batec Odenenc

15

ZONA JOVE SETMANA DE LA JOVENTUT I L’ESPORT Durant la primera setmana de juliol una gran varietat d’activitats van omplir els carrers del municipi amb la celebració de la Setmana de la Joventut i l’Esport. Campionats, xerrades, tallers, circuits esportius, correfoc, concerts, futbol fang, teatre, partits, pedalades pel terme, andròmines... han estat algunes de les moltes activitats que es van dur a terme. Agrair la col·laboració de l’Associació Juvenil Moguda Odenenca per la seva col·laboració en l’organització d’actes i per la seva participació.

RENOVACIÓ D’ORDINADORS AL CASAL DE JOVES A la tornada de les vacances i coincidint amb l’inici del nous curs escolar, el Casal de Joves disposa de 5 nous ordinadors de la marca Packard bell. Aquests equips disposen de Bluetooth, webcam, WIFI, memòria de 4GB...etc. Recordar que el casal de joves és un espai destinat a adolescents de més de 12 anys. Disposa de cartelleres amb ofertes de treball, oferta formativa, revistes juvenils, jocs de taula, futbolí, ping pong i ordinadors. També ofereix als estudiants assessorament per la cerca d’informació , realització i presentació de treballs. El seu horari d’obertura és de dilluns a divendres de 18’00h a 20’30h.

50% SUBVENCIÓ CURSOS DE LLEURE L’àrea de joventut ha subvencionat durant els darrers 4 anys, el cost del 50% del curs de monitor/a de lleure a joves de més de 18 anys residents al municipi. Aquesta línia d’ajut pretén motivar als/les joves per tal que es puguin treure aquesta titulació per posteriorment oferir la possibilitat de treballar als diferents serveis de lleure que s’organitzen al municipi. Un total de 21 joves odenencs s’han beneficiat d’aquesta subvenció i la gran majoria continuen treballant al municipi en diferents serveis socioeducatius.

NEIX L’AGRUPAMENT ESCOLTA “EL PANY DEL BOSC” Som els educadors/es del Pany del Bosc, una entitat sense ànim de lucre que treballem juntament amb els infants i adolescents amb la finalitat de què aprenguin a tenir uns valors humans com estimar la vida i la natura, compartir, ajudar els altres..etc Tot això ho realitzem amb una eina anomenada Escoltisme i Guiatge. Fem moltes activitats adreçades a infants de més de 6 anys i també tenim participants de 12 a 16 anys. Si ens voleu venir a veure o participar en les activitats ens trobareu els dissabtes de 16 a 19h a les antigues escoles de l’Espelt i/o la sala polivalent del centre. En qüestió de pocs mesos també farem activitats al Barri de St.Pere i Òdena poble. Per a més informació: informacio@agieelpanydelbosc.net / 662 139 236 (Eduard) També ens podeu trobar al facebook (agrupament Pany del Bosc)

BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010


Batec Odenenc

16

TEIXIT ASSOCIATIU DADES CASAL D’ AVIS D’ ÒDENA Nom del’ Associació: Casal d’ Avis, poble d’Òdena Any de creació: 1987 Nº de socis: en aquest moment hi ha entre 40 i 50 socis. Direcció: C/ Jaume I nº 28 Telèfon: 93 8054363 E.MAIL. O WEB: de moment no en té Origen de l’ Associació: Persones fundadores: 1ª Junta President: Alfonso González Vizcarro Secretaria: Paquita Mensa Casals Tresorer: Amadeu Figueres Prat Vocal Música: Josep Mensa Angrill Vocal Artesania: Rosa Calvet Farrés Vocal Esports: Magi Montrabeta Massafret Vocal Serveis: Benigno Palomo Flores Actualment: funcions i integrants: President: Joan Ribera Vicepresident: Luís Guisado Tresorer: Salvador Bernabeu Secretaria: Angeleta Canyelles Vocals: Josefa Martínez, Núria Codina, Manel Esteller, Jaume Jorba, Joan Amat, Isidre Sogues i Alejandro Santano FUNCIONS I ACTIVITATS L’equipament municipal del Casal d’ Avis és un servei dirigit a totes les persones grans d’ Òdena. Té com objectiu últim facilitar un espai de trobada a aquest col·lectiu per respondre a les seves necessitats socioculturals. En aquest moment la seva dinamització es dona des de dues vessant interrelacionades. Una d’ elles és la recent nova Junta del Casal que ha començat a organitzar balls cada diumenge a la tarda i també algunes festes tradicionals com el sopar de cap d’ any. L’ altra és un recurs aportat pel propi Ajuntament, la figura del dinamitzador de la gent gran, que ha potenciat el desenvolupament d’activitats anuals com el Taller de la Memòria i Fisioteràpia , i també d’ altres de caràcter més puntual ,- xerrades, sortides,…. L’ acompanyament d’ aquesta nova junta forma part també de les seves tasques. Entre tots es pretén que el Casal torni a ser un espai viu on la gent gran trobi resposta als seus interessos i necessitats.

BUTLLETÍ MUNICIPAL - Òdena - Nº 61 Novembre 2010

Batec Odenenc núm. 61 novembre 2010  

Butlletí de l'Ajuntament d'Òdena

Batec Odenenc núm. 61 novembre 2010  

Butlletí de l'Ajuntament d'Òdena

Advertisement