Page 1

A n t h ony Jam es H opkins U n d e r g ra d u a t e Po r t fo l i o


Anthony Jam e s H o pkins

U n d e r g ra d u a t e Po r t fo l i o Bac helor’s of Arc hitecture : Philadelphia University 404 Kresson Road | Cherry Hill, NJ | 08034 ajmhopkins@gmail.com 609.846.8054


C_ABE Bridge : Design IX Comprehensive Studio

6

TD Bank Smart 2020 : Collaborative Interior Design Competition

20

The 112th John Stewardson Competition 28 Blur : East Falls Water Closet Design 32 MIX : Design IV Community Collaborative Center

36

New Jersey American Water Educational Model : Designblendz LLC

44

Crankset : Schuylkill Banks Observation Tower

48


Co n t e n t s


C_ABE Bridge: Comprehensive Studio Professor Tom Kirchner _ Design IX _ Fall 2012

6


7


The Bridge was a semester long team project consisting of myself and two others. The challenge was to propose a high performing building that would house the new College of Architecture and the Built Environment at Philadelphia University. With high focus on sustainability and efficiency, the project wanted to turn the exisiting static conditions into a large, dynamic experience. The Bridge would not only act as a means of transportation or marketing, but the sole connector between both campuses.

Dense studies of student interaction and curriculm are represented above. Charting the overlaps and adjacencies between students of different majors. The diagrams display where in time are the students engaging the most collaboratively within their field. From left to right: Architecture, Interior Design, Landscape Architecture, and Construction Management.

8


Existing

Proposed

Traffic studies of the intersection to conduct theories of interruption. Drivers and pedestrians oppose each other in the study. The three diagrams to the left display the densities of traffic at different time of the school day. This information was then charted and analyzed to justify the necessity of an overpass. A parti was derived: elevate and connect - break the interruption. Our main focus was to allow for a more fluid transition of pedestrians from the opposite ends of the divider (School House Lane & Henry Avenue).

9


Conceptually, the bridge was derived from components of the most efficient, self-sustaining system: the human body. Exploring themes of muscular contraction, skeletal fusion, and the arterial network, the story of the parti became rich with various studies. Built models, digital models, and conceptual drawings were all layers of the design process.

10


11


12


Ground Floor

Second Floor

Third Floor

The Masterplan was the root of this project. With focus on collecting and dispersing, the bridge stiches itself to multiple corners of the intersection. It was a goal to have the bridge language carry through the building as a separate element. In plan, it began to shape spaces and allow for voids to floors above and below. With respect to fluid circulation in a closed loop, similar to an arterial system, the building acts as a self generating unit. Starting with two separate forms and welding them together with the bridge, the building has subtle but dynamic changes from floor to floor.

Fourth Floor (South)

13


Roof, floor, and open web joist details of construction. Systems were explored through model and various iterations of structural drawings. Exterior renderings of the bridge: (top) from Ravenhill campus : Spring (bottom) from Main campus : Winter

14


15


A series of massing site models and detailed tectonic section model would inform form, scale, and structure. In section, the facade focused on stack ventilation, in collaboration with a cogeneration system. The double skin would extract outside air and filter it through an energy recovery ventilator. The air would then be transported to respected zones to either heat or cool the space.

16


Summer

Winter

17


18


19


TD Bank Smart 2020: Collaborative Interior Design Project Professor Armando Plata _ Design VIII _ Spring 2012

20


Collaborative teamwork with an interior design student to contend in a TD Bank competition. The objective was to propose the future bank and what we believed was the next step in convenient banking. With focus on technology and hybrid green space, TD Smart incorporated interactive private touch panels, a cafe, and exterior courtyard. The site is located in Wayland, Massachussets - just outside of Boston. Responding to elements such as heavy rain, it was an inspiration for tectonic elements in the landscape and building tectonics. A concept of overlapping transparency evolved into an active and engaging banking experience.

2012

2020


The plan relates to overlapping of glass to create views through to the exterior. The varying heights in ceiling and amount of open space filters to small amounts the further one travels into the bank.

23


24


The technological concept of the “Smart Wall� would act as the main feature on the interior. Touch sensitive displays would provide wayfinding, service, and ATM. This gave the bank a museum like quality, yet being interactive for the user. At night, the bank closes but alows access to a in house cafe and lounge. This project was a finalist of 18 groups that was selected by the faculty and later judged by TD Bank representatives.

Renderings depicted the space and materiality. Drawings accompanied the 3D representations to display: sustainable materials and strategies, space planning, and structure. The project evolved into a water collecting system. Starting with an aluminum cladded rainscreen, in conjunction with pervious paving and a water retention pond: TD Smart was not just about smarter banking, but also smarter building.

25


26


27


28


The 112th John Stewardson Memorial Fellowship in Architecture - 2013 _ Competition

29


Green

The John Stewardson Memorial Fellowship in Architecture invites all of the architectural colleges of Pennsylvania to an annual competition for a $10,000 travel scholarship. For the 112th installment, the program called for a Monastery design, located in Western Pennsylvania. A 10 day time limit from the inital project breif distribution to the final submission of two 20� x 30� boards. This project displayed the amount of work fasible in such a short amount of time. The concept of harmonious balance would inform exposed raw material for a monolothic typology. However historical in parti, the building contains green roofs, a water collection garden, and would then be recycled into gray water for the landscape.

30


31


Blur: East Falls Water Closet Professor Armando Plata _ Design VIII _ Spring 2012

32


33


A charette study of public restrooms evolved into a two week installation project. Blur would act as a service point for trail users along the Schyulkill River. Designed almostcompletely out of timber, construction would use tension rods to connect the wood blocks to create this dynamic patterned facade. The concept of Blur came from motion blur, and its density during heightened times of the day on trail.

34


Roof and Foundation Detail

Longitudinal Section

Transverse Section

35


MIX: Community Collaboration Center Professor Brian Szymanik _ Design VI _ Spring 2011

36


37


Exploring the concept of mix, the story began with collaboration. The driving force of the project was to encourage a space of chance encounters. Spaces that would allow people to be visibile and conneced with their surrounding group. The program also houses a performance space, technology centers, and other resources for local entrepreneurs. Series of conceptual models and watercolor studies informed the blending and blurring of program along with the users of each respected space.

39


A resin cast model was explored with color and photography filters. This series was reflective of the prior watercolor study. Once cured, this model became a showcase of the chance collaboration concept.

40


This building has no walls. Dense communities of thin steel tubes provide privacy or openness. MIX allows for people to have chance encounters through different locations within the building. The central light well goes directly through the central connecting catwalk. When dressed in high polish stainless steel, this would be the blurring of boundaries between spaces. Elevation series discusses public and private points of exposure. Each facade showcases something different, and also responds to individualized conditions.

41


43


New Jersey American Water: Mobile Informational Model Designblendz LLC _ Fall 2012

44


45


Designblendz LLC (team of six) was commisioned by New Jersey American Water to design and construct a mobile educational model. The exisitng model the company had weighed over 300 pounds and was troublesome to transport. The client came to us and asked what we could do to improve there situation. In 3 months, this model contained a fully finished diagrammatic landscape, an on board running water system, wheels and handles - all aunder 50 pounds.

46


With considerations of weight and cost with our materials, we worked with a rigid foam insulation board as the topography. The detailed rocks and other forms of the mountain all weigh a fraction of what they look. As a member of the team, my process included sculpting of land, all detail landscape painting and foliage, and consulting with the client and making sure our product met their expectations.

47


Crankset: Schyukill Banks Observation Tower Professor Armando Plata _ Design VIII _ Spring 2012

48


49


Located on the Schuylkill Banks, the observation tower has direct access the trail and a strong visual connection to center city, the art district, and fairmount park. The project called for an observation tower proposal, not to exceed 100 feet tall. Crankset was influenced the action of pedaling a bicycle. The transfer of energy from a rider to the pedals uses a crank. Qualities of twisting, organic rigidity would give this project a unique appearance that would add life to a near dormant site.

50


51


Outrigger Detail - Plan

Guardrail Detail

Lobby Section


4

3

As the tower climbs vertically, floor plates are strengthened by tension and compression steel members that create the dynamic screen. Being unconditioned space, the tower purposefully allows the user to experience the air and structure on their walk up. There is also an elevator for those who are unable to use the staircases.

2

1

Structured by outriggers and multiple types of X bracing, the tower was all about the user getting close to the structure, enough to touch and appreciate it.


Anthony James Hopkins | Undergraduate Portfolio  

Chosen works from my undergraduate career at the College of Architecture + The Built Environment at Philadelphia University.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you