Page 1

Ducatis Djævel

Djævlens  værk   fra Ducati ELE 162 fuldblodsheste, der trækker helt fra kælderen i en brutal V2-motor, og et design der i sig selv er skræmmende.

Skabt til asfalt og grus Ducati viste sine nyheder på hjemmebanen fornylig i Milano fornylig, hvor også Honda havde en interessant nyhed for det danske marked. Crossrunner er navnet på en helt ny enduromodel, der er skabt mere til asfalt og grus end egentlig terrænkørsel. Man behøver ikke sælge sin sjæl for at komme i sadlen, men det bliver tæt på.

at den bliver et tilbud i den færdige udgave af Crosstourer, som vi først ser sidst på næste sæson som en 2012-model. Crossrunner skulle være klar på det danske marked omkring slutningen af april til en pris af knap 180.000 kr. Og de trofaste VFR-fan kan beroliges med, at produktionen af VFR 800 fortsætter – ikke mindst nu, hvor dens kostbare teknik kan deles med en anden model. Hondas fine VFR 800 med V4-motor får nu en højbenet aflægger. Crossrunner er klar til foråret til 180.000 kr.

Hondas hellige vand Teknisk baserer den sig på klassikeren VFR 800 VTEC, og den er i princippet en højbenet Vuffer. Den har samme ramme, bagsvinger, forgaffel og fine 782 kubik V4-motor med variabel ventilstyring, men motorstyringen

Skrevet af KURT HANSEN

 H

Den fås desuden i flere farvetyper, dog alle sammen med sort og rød som gemmengående farver, den hedder jo ikke djævel for ingenting

Vinklen de fleste vil se den fra

Du vil helt sikkert blive bemærket på gader og stræder hvis du sider på Ducatis Djævel

Det er hovedlinierne i Ducati Diavel, hvor man ikke behøver at være den store lingvist for at uddrive den djævelske betydning af navnet. 162 heste, der trækker helt fra kælderen i en brutal V2-motor, og et design der i sig selv er skræmmende Diavel er det italienske svar på moderne muscle bikes som Suzuki B-King og Yamaha V-Max, men med en lidt anden tilgang end bare rå muskler. Ducati kan alligevel ikke være med i hk-kapløbet med sine V2-motorer. Men Testastretta motoren, der er i familie med Multistrada 1200 byder på et voldsomt bundtræk, og Diavel er desuden en ren letvægter i det her selskab. Let Djævel 240-bagdæk og et frækt design på bagenden. De fleste på vejen må nok vænne sig til at se den fra denne vinkel.

Den sorte version

207 kilo skulle der stå på vægten for en køreklar Diavel, og det gør den mere end 100 kilo lettere end f.eks. dunderklumpen Yamaha V-Max. Og hvis man har haft nerverne til at afprøve, hvor frisk en V-Max egentlig kan køres, så lover det godt for en markant lettere Ducati, hvor man jo også kan sætte forventningerne højt til køreegenskaber. Du behøver ikke sælge din sjæl Fanden er løs i januar, hvor den danske importør venter Diavel til landet. Man behøver ikke sælge sin sjæl for at komme i sadlen, men det bliver tæt på: Priserne begynder ved ca. 319.000 kr. for basisudgaven med ABS, mens S-udgaven med bl.a. bedre affjedring løber op i omkring 370.000 kr. Der vil være flere forskellige versioner med mere eller mindre ekstraudstyr.

„

240-bagdæk og et frækt design på bagenden. De fleste på vejen må nok vænne sig til kun at se djævelen fra denne vinkel.

2

Gentleman

er ændret, så den nøjes med 102 hk. ABS er selvfølgelig standard – som på alle større nu – og der er mere frihøjde til at tage på eventyr.

Hondas modspil, Crossrunner

Crossrunner skulle være klar på det danske marked omkring slutningen af april til en pris af knap 180.000 kr. Og de trofaste VFR-fan kan beroliges med, at produktionen af VFR 800 fortsætter – ikke mindst nu, hvor dens kostbare teknik kan deles med en anden model. Hondas fine VFR 800 med V4-motor får nu en højbenet aflægger. Crossrunner er klar til foråret til 180.000 kr. Den nye over-VFR – 1200-modellen – får også en højbenet kusine, og ligesom hos mange andre mærker sigter man direkte efter storsællerten BMW R 1200 GS. Den store Honda-enduro er foreløbig præsenteret som konceptcyklen Crosstourer med den 1200 kubik V4-motor og i prototypen også med dobbeltkobling fra VFR DCT. Det er dog ikke sikkert,

Gentleman

3


Interview – Don Ø

Don Ø

og den diskrete milliardær

Flemming Østergaard har stor tillid til sin 20 år yngre samarbejdspartner, Steen Larsen. Denne ejer nu flere aktier i Parken end Lønmodtagernes Dyrtidsfond, og Østergaard er blevet bestyrelsesformand for Larsens selskab, SH Finand. – Hvis man er under 45 år og kan blive milliardær, så synes jeg, det er flot, siger Don Ø.

Interview af SONNY WICHMANN

 S

AMARBEJDSPARTNERE: En umage alliance mellem Parkens karismatiske bestyrelsesformand og den diskrete ejendomsmilliardær Steen Larsen, har givet Don Ø fuld frihed til at fortsætte udviklingen af det børsnoterede sports-, underholdnings- og ejendomskonglomerat Efter at ejendomsmilliardæren Steen Larsen har købt næsten en tredjedel af aktierne i Parken Sport & Entertainment, har Parkens bestyrelsesformand, Flemming Østergaard, yderligere befæstet sin magt over Danmarks nationalstadion, fodboldklubben FCK, og hvad der ellers indgår i det børsnoterede underholdnings- og ejendomskonglomerat. Med sin nyerhvervede formandspost i Steen

4

Gentleman

Larsens investeringsselskab, SH Finans, og som repræsentant for den næststørste Parkenaktionær, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, kontrollerer Don Ø reelt mere end 60 procent af aktiekapitalen.

i Parken, og det satte gang i handelen med aktierne.

Båndet mellem Don Ø og LD blev knyttet allerede, da Parken blev børsnoteret i 1997. Men den nye – og i mange henseender spøjse – alliance mellem Flemming Østergaard og Steen Larsen har langsomt udviklet sig, siden Parken offentliggjorde sit årsregnskab for 2004/05 i september.

En af investorerne var den indtil da totalt ukendte Steen Larsen, som 30. september meddelte, at han havde erhvervet knap seks procent af aktiekapitalen i Parken. Den meddelelse blev hurtigt efterfulgt af flere af samme slags. - Vi fulgte stille og roligt interessen fra Steen Larsens side, og da han kom over ti procent, havde jeg det første møde med ham for at høre, hvad han egenlig ville, siger personificeringen af Parken, Flemming Østergaard – alias Don Ø.

Regnskabet fik mange danske og udenlandske investorers øjne op for de skjulte værdier

Jeg havde aldrig mødt Steen Larsen eller hørt om ham. Men han gav et ganske positivt indtryk af,

Gentleman

5
Interview – Don Ø

Det er vi bestemt også. Men vi kommunikerer fordi han er den bedste. Han er fabelagtig til ganske udmærket, og jeg er meget imponeret firmaer, og jeg er fabelagtig til ejendomme, siger over det, han selv har skabt. Hvis man er under Steen Larsen, der gerne så, at han og Parken 45 år og kan blive milliardær, så synes jeg, det er kunne bidrage med ideer og projekter til hiflot. Der er ikke tvivl om, at vi taler om en fagnanden. Først og fremmest betragter han dog mand inden for ejenParken som sin pendomme, som absolut sionsopsparing. Det er ikke bare at bygge har forstand på sit fag. et fodboldhold op Og de oplysninger, jeg Det vil jeg da ikke har tilladt mig at tage udelukke. Hvis vi kan på ham i danske pengeinstitutter, er absolut se, at der er noget fornuftigt i at investere i positive, siger Don Ø. ejendomme, så gør vi det. Vi ejer en hel del Ejendomsinvesteringer? ejendomme i forvejen. Men det er ikke vores spidskompetence. Den ligger på udvikling af Jeg har bedt Flemming Østergaard om at være sport og kultur og arrangementer og Lalandia, bestyrelsesformand for SH Finans, simpelthen som har været en fantastisk investering, siger Don Ø.

at han så det som en langtidsinvestering. Han kunne se, hvilke muligheder der lå i aktien, og hvilke værdier der lå bag. Men han blev behandlet som alle andre aktionærer, som ønsker et møde, siger Don Ø.

langtidsplanlæggere Vi har mange ting i luften. Men man skal hele tiden tænke på, at vi er langtidsplanlæggere. Vi er ude i nogle investeringer, som vi først kan se afkastet af lidt senere. Men du må kalde mig Gårdmand Bjørn, hvis der ikke sker noget.

Tillid til 682 millioner For to uger siden var ejendomsmilliardæren så nået op på en ejerandel på 30,36 procent, svarende til en værdi på 682 millioner kroner. Dermed havde han passeret den hidtil største aktionær, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, som sidder på 29,9 procent af Parken-aktierne. Den karismatiske bestyrelsesformand har på intet tidspunkt været bange for den nye storaktionær. Og havde der været en anelse af bekymring i Don Ø‘s sind, blev den hurtigt gjort til skamme. Mens den 62-årige Flemming Østergaard støtter sig til sin indiske ven og rådgiver i forretningsmæssige anliggender, Dr. Sham, så virker det som om, den 20 år yngre Steen Larsen ser Don Ø som sin „guru“. I takt med at han købte flere aktier, har vi haft nogle møder, hvor jeg næsten har været forskrækket over den kæmpe tillid, han har udtrykt til mig. Han havde også læst mine bøger, og han kan dem næsten bedre end jeg selv. Han var fascineret af de muligheder, der kunne ligge i et samarbejde.Det ser ud, som om du som bestyrelsesformand for SH Finans har sat dig godt og grundigt på magten i Parken! Den position har jeg følt, at jeg har haft hele tiden. Jeg repræsenterer LD i bestyrelsen. I første omgang er det jo LD, der har været den største aktionær med næsten 30 pct. af aktierne. Men Larsen ja til. Derfor var det også en meget enkelt beslutning for mig at sige ja. Men jeg er også meget ydmyg, for det er trods alt mange penge han lægger over til administration hos mig uden indblanding fra hans side – og samtidig en tillid til den måde, jeg driver Parken på, siger Don Ø. Forretningstalenter

Samtidig må Steen Larsen acceptere, at han nu er insider i Parken, hvor Flemming Østergaard jo også er bestyrelsesformand. store hjørnekontor i Parken tapetseret med fotografier af sig selv sammen med alverdens kändisser fra sports- og underholdningsindustrien.

Med Don Øs formandspost i Steen Larsens SH Finans er der etableret et ganske umage makkerpar i dansk erhvervsliv. Flemming Østergaard optræder i offentligheden ved enhver given lejlighed og har sit

Fælles for de to er, at de er særdeles bevidste om deres egne – og hinandens – forretningsmæssige talenter. Hvordan går I to i spænd sammen, du og Steen Larsen. I virker som to ret forskellige typer?

6

Gentleman

At Lønmodtagernes Dyrtidsfond fortsat er en vital aktionær for Don Ø, er han fuldt ud opmærksom på. Og utvetydigt fremhæver han ikke Steen Larsen på bekostning af lønmodtagerfonden. LD har været aktionær siden slutningen af 1997, fordi LD‘s daværende direktør Flemming Skov Jensen kunne se muligheder inden for sport og kultur. Efterfølgende har de været med i de emissioner, vi har haft. De har været utroligt analytiske og været fantastiske til at bakke de ideer og tanker, jeg har haft, op. Og så er de samtidig fagligt topprofessionelle, visionære og meget kloge at sidde og sparre med. Jeg har kæmpe respekt for dem. LD er måske den bedste aktionær, jeg nogensinde har haft i min erhvervskarriere, lyder rosen til den tidligere hovedaktionær, som også nøje har fulgt med i Steen Larsens aktiekøb. Men mit svar har altid været: I må sende mig noget skriftligt, som jeg kan sende til fondsbørsen. Og I skal bare vide på forhånd, at jeg ikke er med. Det vigtigste for mig er at melde ud til aktionærerne: Tag det roligt, der kommer ikke til at ske noget. Der går et hav af rygter, og de ender nogle gange på mit bord. Men alle ved, at hvis jeg fortsat skal være med i det her, så kræver det, at det bliver kørt på den måde, jeg vil have, og med den sammensætning af forretningsområder, jeg ønsker.

Så længe vores aktionærer synes, at jeg er den rette mand. Men jeg er ikke anderledes, end at jeg vil kalde det for et stort mesterværk. Det er ikke bare at bygge et fodboldhold op.

Og så er der en del andre bestemmelser, som Den totale tillidserklæring kom, da Steen Larsen jeg ikke synes, kommer offentligheden ved. For for nylig spurgte Don Ø, om han ikke kunne det er, synes jeg, en usædvanligt aftale. Jeg er tænke sig at blive bestyrelsesformand for Steen meget ydmyg over for Larsens selskab, SH opgaven, fordi en perFinans, der blev stiftet Steen Larsen ser Don Ø son har vist mig den med det formål at holde tillid, at jeg forvalter en på Parken-aktierne. som sin guru del af hans formue på Steen Larsens store ejenfornuftig vis, siger Flemming Østergaard. domsportefølje ligger således i et personligt ejet selskab. Umage makkerpar Det skulle jeg lige tænke over. Men så kom der nogle forskellige skriverier i pressen, og så tænkte jeg, at jeg gerne ville have noget ro på aktien. Jeg har så stillet nogle betingelser for at være formand, og disse betingelser sagde Steen

Et hav af rygter

Hvor længe bliver du ved?

De væsentligste betingelser for at acceptere formandsposten var, at Don Ø suverænt træffer beslutninger om SH Finans‘ køb og salg af Parken-aktier.

jeg har et ansvar over for samtlige aktionærer og et ansvar for, at udviklingen kører i den rigtige retning. Og der må jeg sige: Se på historikken. Siden vi kom på fondsbørsen i slutningen af 1997, har Parken levet op til hver eneste prognose, siger Don Ø.

Omgangskredsen tæller enhver, der har en magtposition i samfundet. Steen Larsen er derimod særdeles sky og har hidtil nægtet at lade sig fotografere til pressen. Privat omgås han en meget snæver personkreds, som han kan stole 110 procent på.

Gentleman

7


Gadedrenge går da i jakkesæt Silas Adler mikser streetwear med klassisk herretøj. Kollektionen er navngivet ‘The Suit’ efter et digt af Leonard Cohen

GENTLEMAN sætter i dette nummer fokus på danske designere ved Copenhagen Fashion Week, som står lige for døren. Silas Adler er én af dem.


Copenhagen Fashion Week

Tema :

Den unge, danske designer Silas Adler mikser gademode med klassisk herretøj ved Copenhagen Fashion Week. Hans nye kollektion hedder ’The Suit’, og navnet er lånt fra et Leonard Cohen-digt. For nogle sæsoner siden ville det have været utænkeligt at finde den slags tøj og tanker hos Silas Adler. Af Aske Jørgensen

Som så mange andre knægte, der har brugt det meste af deres ungdom på at køre skateboard og høre hiphop, har Silas Adler mest gået i løst og stort tøj. Bukser med god plads til begejstring og hættetrøjer i overstørrelse var i mange år hans uniform. Men det er en noget anden pasform, den 25-årige designer har præsenteret under Copenhagen Fashion Week. Der er kropsnære blazerjakker sat sammen med shorts med small cigaretben og til sidst endda et sort jakkesæt – selve symbolet på al den tilknappede konformitet, han i mange år skatede væk fra. Inspiration fra Cohen “Når man er vant til ukropslige store T-shirts, er det en oplevelse at prøve at få noget tøj på, der er formet efter kroppen”, forklarer Silas Adler, og fortsætter : “Jakkesæt kan være en enormt flad beklædning. Stiller man sig op foran Nordeas hovedsæde et par timer, kan man se jakkesættet som

10

Gentleman

uniform. Som et skjold. Men et jakkesæt kan også fungere som en del af kroppen, og jeg prøver at ramme en relativt kropsnær stil med inspiration fra engelsk Savile Row-skrædderhåndværk”. Den nye kollektion hedder ’The Suit’. Navnet er lånt fra et Leonard Cohen-digt, hvor den canadiske poet skriver om at være fanget i et dyrt jakkesæt – og en hel del om hårskæl, der ikke kan kontrolleres. “Jeg læste digtet igen og igen, mens jeg designede tøjet. For mig handler det om den tynde linje mellem det modne og behovet for at bryde fri. Om kontrol sat over for frihed”. For nogle sæsoner siden ville det have været utænkeligt at finde den slags tøj og tanker hos Silas Adler. Hans mærke Soulland var mere til rap end poesi og slog igennem med ungt, flabet herretøj med stærke rødder i gadekulturerne.

Silas Adlers nye kollektion hedder „The Suit“ og navnet er lånt fra et Leonard Cohen-digt, hvor den canadiske poet skriver om at være fanget i et dyrt jakkesæt

Gentleman

11


Silas Adler

Men det københavnske mærke har fået flere nuancer og vundet venner internationalt med et miks af streetwear og klassisk herremode. Amerikansk arbejdstøj Man finder lignende ryk hos andre københavnske mærker som Wood Wood, NN.07, Libertine-Libertine og Han Kjøbenhavn, der bruger ideer fra f.eks. traditionelt amerikansk arbejdstøj, når de designer moderne denimskjorter.

„ 

Interessen for vintage arbejdstøj er kommet så langt ud, at man i USA taler om Home Depot

Bevægelsen er vokset de seneste år og har markante internationale talerør i netsider som Selectism og Highsnobiety. Her kan man møde hyldester til såvel spritnye sportssko som til sweatre fra det traditionsrige danske strikfirma S.N.S.–Herning. “Det er en global tendens inden for herretøj. Efter den økonomiske krise er mange begyndt at interessere sig for de gamle mærker og finder inspiration i f.eks. amerikansk arbejdstøj som Red Wing-sko og Pendleton-skjorter. Man søger tilbage til grundværdierne”, siger Silas Adler. Plads til hammeren Han beskriver flirten med det mere noble tøj som en helt naturlig udvikling for ham og hans jævnaldrende. “Vi bliver jo alle sammen ældre”. Silas Adler ligner dog stadig en bysmart gadedreng, som han sidder med en friskpresset juice lige rundt om hjørnet fra Soullands kælderkontor på Frederiksberg. Han er klædt i småstribet storskjorte med en ganske lille flip, chinos og bare tæer i lærredssko. I venstre øreflip sidder en stjerne. “Men vi kan ikke bare efterligne. Jeg designede denne kollektion i Paris, og på herremessen i februar lignede alt tøj noget gammelt. Interessen for vintage arbejdstøj er kommet så langt ud, at man i USA taler om Home Depot”. Det er en ironisk beskrivelse af smarte fyre med klassiske arbejdsbukser med plads til hammeren. Home Depot er et byggemarked i stil med Silvan. Hatten åbner døre Soullands hidtil mest markante eksempel på denne filosofi opstod ved et tilfælde i 2009. Silas Adler var på jagt efter noget markant hovedtøj, som modellerne kunne bære ved et modeshow på Borups Højskole under modeugen for et år siden.

Han forestillede sig, at det skulle være en bowlerhat med skærm i stedet for skygge hele vejen rundt, og derfor opsøgte han hattemageren Stig Andersen på Nørrebro. “Jeg anede ikke, hvordan man laver en hat, og hos Stig så jeg pludselig en Fedora, som er en klassisk filthat, og den fik han lavet med skærm i stil med en kasket. Den blev virkelig fin, og efter showet kunne vi med det samme se, at den hat altså kunne noget særligt”. Faktisk har Soulland Fedoraen, som den hedder, fungeret som eminent markedsføring af det danske mærke og har åbnet mange døre internationalt. Ikke til det brede marked “Vi kan ikke længere kontrollere hattens veje. Den har været vist i verdens største modemagasiner og har givet Soulland en profil. Det sjove er, at den rammer mange forskellige mennesker. Min kærestes lillesøster på 12 år ønskede sig en, og jeg havde for nylig besøg af en kvindelig tysk designprofessor i 50’erne, som elskede hatten. Det er meget inspirerende”, siger Silas Adler. Rent kommercielt har hatten dog ikke været en stor forretning. Selv om den er gået verden rundt, er der kun solgt 200–300 eksemplarer. De skal alle sammen laves i hånden af Stig Andersen. “Der er mange, der spørger, hvorfor vi ikke får produceret hattene billigt i Portugal og kaster en masse på markedet. Det er bare ikke det, det handler om. Hatten holder op med at fungere for os, hvis den bliver bred, og der er noget smukt ved, at produktionen er begrænset, og man kan have svært ved at finde den rigtige størrelse”.

Silas Adler & SOULLAND Soulland startede i København i 2002, da en gruppe skateboard-elskende venner begyndte at lave Tshirts. ææ Har siden 2004 været drevet frem af Silas Adler, og Soulland sælges i dag i markante modebutikker verden rundt ææ Silas Adler, 25 år, er født i Århus af en polsk / svensk mor og en far fra Tanzania ææ Han er autodidakt designer ææ Under Copenhagen Fashion Week viste Soulland tøj til forår  /sommer 2011. Kollektionen hedder‚´The Suit´ og er opkaldt efter Leonard Cohens digt af samme navn fra 1964-samlingen ´Flowers For Hitler´

Gentleman

13


Noma

AND THE WINNER IS

S. Pellegrinos

Restaurants in the World.

NOMA  

25 Best 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25.

Noma og René Redzepi har fået endnu et år på gourmetverdenens trone, og det nye nordiske køkken bevist, at det ikke blot er en skandinavisk døgnflue. Tekst af Tobias Rhode

 D

et gik som bookmakerne havde gættet på, og som flere madskribenter havde forudsagt: Noma beholdt sin førsteplads på toppen af gastronomiens svar på den verdensrangliste, der hedder World’s 50 Best-restaurants, da listen blev afsløret ved et stort prisoverrækkelsesshow i Freemason’s Hall nær i London mandag aften.

mer 15 på World’s 50 Best Restaurants, og intet tyder på, at færre private jets i det kommende år vil sætte kursen mod København for at spise en god middag på Noma og måske frokost på Geranium i Parken ved topkokken Rasmus Kofoed, der i år i Lyon vandt guld ved Bocuse D’Or, der svarer til kokkenes svar på et VM.

Siden Noma gjorde sin entre på World’s 50 Best-listen i 2006 har Københavns absolutte toprestaurant hvert år taget et tigerspring op ad listen for 26. april sidste år at lande med samlede fødder på førstepladsen som intet mindre end verdens bedste restaurant.

At Noma endnu engang har modtaget så mange stemmer fra World’s 50 Best-listens over 800 stemmeberettigede eksperter fra mange lande, at René Redzepi og hans stab også i 2011 vil regere øverst på gourmetverdens trone, er ingen overraskelse, efter Frankrigs førende madanmelder, Francois Simon på avisen Le Figaro slog fast, at det nye, nordiske køkken er meget mere end en skandinavisk døgnflue.

”Efter vi kom på listen i 2006, har vi haft gæster, som er fløjet ind i privatfly. Så sidder deres piloter og drikker kaffe i loungen, mens de spiser, sagde René Redzepi, da Noma i 2007 blev num-

Nordisk mad Madstilen, som Noma er den fornemste eksponent for, bygger på ideen om, at maden skal smage af det sted, den kommer fra. Den henter Nordens natur ind i det moderne gourmetkøkken og stræber efter en ren og elegant smag og et unikt, visuelt udtryk, der får retterne til at minde om til små kunstværker i sig selv. I et interview til Politiken i marts sagde Figaros anmelder om det nye, nordiske køkken:

Foto: René Redzepi, medstifter af Noma

14

GentlemanDen gennemførte nordiske stil

Det er kommet for at blive. Det nye nordiske køkken hviler allerede på et utrolig solidt fundament af sunde værdier, autenticitet, rene produkter. Og Danmark har nogle utrolig koldblodige kokke, som er villige til at gå langt for at skabe helt nye udtryk i gastronomien. Endnu har vi kun set begyndelsen, men jeg kan helt ærligt ikke se enden«.

Noma - Denmark El Celler De Can Roca - Spain Mugaritz - Spain Osteria Francescana - Italy The Fat Duck - UK Alinea - USA D.O.M - Brazil Arzak - Spain Le Chateaubriand - France Per Se - USA Daniel - USA Les Creations de Narisawa - Japan L‘Astrance - France L‘Atelier de Joel Robuchon - France Hof van Cleve - Belgium Pierre Gagnaire - France Oud Sluis - Netherlands Le Bernardin - USA L‘Arpege - France Nihonryori RyuGin - Japan Vendome - Germany Steirereck - Austria Schloss Schauenstein - Switzerland Eleven Madison Park - USA Aqua - Germany

ugen, for at skabe den ro og plads til privatliv for køkkenchef René Redzepi de andre i ledergruppen, der har været med fra starten i 2004, som kontinuerlig kreativitet kræver. I dag har Noma godt 100.000 henvendelser fra gæster, der ønsker at bestille bord på restaurantens website, når det hver tredje måned åbner for booking for de tre kommende måneder.

 U

de på Nordatlantens Brygge på Strandgade 93 på Christianshavn, hvor Noma ligger i bunden af et tidligere pakhus, var hverken glædeshyl eller klirrende champagneglas mandag aften, for Københavns eneste restaurant med to stjerner i den franske michelinguide holder nemlig lukket om mandagen. Noma besluttede i september 2009, hvor restauranten var hoppet fra en fra en tiendeplads til en tredjeplads på verdensranglisten, at skære åbningsdagene ned til fem dage om

Billig verdensstjerne Vælger man den syv-retters menu til 1.050 kroner, koster en aften på Noma med søpindsvin og mælkeskind godt 4.000 kroner for to, hvis man vælger vinmenuen af syv matchende glas vine til og ikke siger ja tak til champagne først eller beder om cognac til kaffen. Til sammenligning koster menuen på Kong Hans Kælder, som har en stjerne i michelinguiden, 1.050 kroner, og Geraniums menu 1.048 kroner. René Redzepi i Noma restauranten

Gentleman

15


Månedens fokus: Bang & Olufsen

Vi skal lytte til kunderne Der er nye tider på vej hos den danske storproducent af højteknologiske tv- og lydanlæg, den hæderkronede Struervirksomhed Bang & Olufsen.

„

Store forlygter giver B&O salgsrekord

Tekst af Tobias Rhode

 L

uksus-producenten   skal i højere grad lytter til kundernes ønsker. Det fastslår bestyrelsesformand Ole Andersen i en kommentar til Gentleman i forbindelse med det overraskende chefskifte, som koncernen annoncerede tidligere på måneden. Her blev den nuværende topchef Kalle Hvidt Nielsen efter blot to og et halvt år på posten udskiftet med Tue Mantoni, der kommer fra en chefstilling hos den succesrige britiske motorcykelproducent Triumph. Lytte til kunderne „Afskeden med Kalle Hvidt Nielsen skal på ingen måde opfattes som en utilfredshed   med indsatsen. Hans opgave med at dreje finanserne rundt er lykkedes flot, og B&O er i dag økonomisk set i smult vande. Men bestyrelsen har besluttet en ny vision for videreudviklingen af selskabet, og hertil var der brug for en chef med andre spidskompetancer. Vi skal i langt højere

16

Gentleman

grad fremover lytte til kundernes ønsker - og fører dette igennem i produktionen,“ forklarer Ole Andersen til Gentleman

Han henviser til, at tilbagemeldingerne fra kunderne i de over 700 butikker, som Bang & Olufsen har verden over, bl.a. er et ønske om en større fokus på AV-delen blandt B&O-produkterne. „Samtidig skal vi være bedre til at få nye produkter hurtigere ud til kunderne i takt med den udvikling, der skal være i produktsortimentet. Derfor skal vi også have en større interaktion med kunderne verden over, og til den opgave er det vores fast overbevisning, at vi med Tue Mantoni har fået den rette chef,“ fastslår Ole Andersen. Effektivt net af forhandlere Bestyrelsesformanden peger især på, at med otte års erfaring fra Triumph har Tue Mantoni en yderst relevant baggrund, da Triumph også er en nichespiller med fokus på brand, design og kundeoplevelser.

„

Tue Mantoni har været med til at repositionere Triumph som brand, og samtidig har han skabt et mere effektivt forhandlernetværk. Den udvikling skal nu styrke B&O,“ slutter Ole Andersen.

Den afgående direktør Kalle Hvidt Nielsen udtrykte i forbindelse med den annoncerde afsked skuffelse over, at han ikke længere skal fortsætte som koncernens førstemand i forbindelse med de omstillinger, der nu skal ske. Men han ønskede ikke at uddybe om der var flere konflikter mellem ham og den nuværende bestyrelse.

Gentleman

17


Cognac

Kend din

 C ognac Den ravgyldne drik har i århundreder været den foretrukne væske i krystalglassene når rigtige gentlemen efter den gode middag varmede cigarerne op og trak sig tilbage i de tilstødende gemakker for at diskutere porteføljen af aktie, obligationer og godser.

Cognac Frankrig

Tekst af Tobias Rhode

 D

en ravgyldne drik har i århundreder været den foretrukne væske i krystalglassene når rigtige gentlemen efter den gode middag varmede cigarerne op og trak sig tilbage i de tilstødende gemakker for at diskutere porteføljen af aktie, obligationer og godser. Det hele foregik i bibliotekets komfortable Chesterfield sofaer. Her kunne mændene drøfte verdens vigtigste begivenheder, nikke applauderende til den indsigtsfulde bemærkning og i sluttet kreds lade den gyldne drik skvulpe elegant rundt i glasset så aromaen frigives. I dag nydes cognac ikke kun som den rene vare efter en god middag. Stadig flere indtager cognac som aperitif eller i forskellige udgaver af drinks.

Koncentratet skulle fortyndes med vand, inden det kunne drikkes, men i slutningen af 1700-tallet opdagede man, at brandewijn til de fjerntliggende kolonier blev bedre på grund af den lange lagringstid på træfade. Drikken blev rundere, blidere og gylden, når den lå på træfade. Og ikke mindst opdagede man, at det smagte aldeles glimrende uden at man blandede

Cognacs historie Fremstillingen af cognac har sine historiske rødder helt tilbage i midten af 1500-tallet, hvor man eksporterede vine fra området omkring Cognac til de franske kolonier. Cognac opnåede hurtigt en pæn udbredelse og blev meget populær, især i London. Transporten foregik især ad søvejen, men af pladshensyn og for at snyde tolderne begyndte man at koge vinen og koncentrere den. Hollænderne kaldte dette koncentrat for brandewijn, hvoraf ordet brandy opstod.

18

Gentleman

Cognac glas fra Normann Copenhagen

det med vand. Hermed havde cognac som spiritus set dagens lys. I 1870erne blev vinstokkene i Cognac-regionen angrebet af vinlus, der kastede regionen blev kastet ud i en voldsom krise. De store arealer med vinstokke blev reduceret til 1/7 af tidligere, og først i 1920erne var Cognacregionen på fode igen.

Distriktet cognac Cognac er ikke blot navnet på den ædle drik, men også betegnelsen for et afgrænset distrikt med samme navn. I 1909 fik navnet og oprindelsesstedet Cognac juridisk beskyttelse da man afstak grænserne for produktionen. Cognac distriktet er beliggende i det sydvestlige Frankrig og er placeret omkring selve byen Cognac. Det bedste distrikt i regionen er Grande Champagne, hvor undergrunden består af stort set udelukkende kalk. Det næstbedste distrikt er Petite Champagne, og herefter følger distrikter som Les Borderies, Fine Bois, Bons Bois og Bois Ordinaires. Der er meget stor forskel på smagen af Cognac i de enkelte distrikter. For at opnå en balance og konstant kvalitet anvender de fleste huse cognac fra forskellige zoner og af forskellige alder. Regionens stabile klima med lange og ikke for varme sommerdage sikrer, at druerne ikke modnes og mister syre for hurtigt. Ideelt skal druerne være frugtige og indeholde 8-9% potentielt alkohol ved høsten. Hvis de er stærkere vil den færdige brandy blive slap og mangle frugt.

Sådan fremstilles Cognac

Forkortelser du bør kende

Grundlaget for cognac er en tynd, syrlig hvidvin fra Ugni Blanc, kaldet St-Émilion eller Trebbiano. Denne drue dækker ca. 95 procent af det tilplantede areal. Den indeholder 7,5 procent alkohol og 10 promille syre, men druerne er heller ikke helt modne, når de plukkes, netop for at bevare syren, der gør den til en perfekt vin til destillation. Vinen gæres uden brug af svovl, der ellers ville kunne optræde i den færdige cognac.

kræver nøje overvågning, og kældermesteren vil ofte flytte rundt på fadene afhængig af fadets udvikling. Ved at flytte fadene op til de øvre hylder, hvor der er mere tørt og mere luft, kan man accelerere modningen. Modsat kan modningen bremses ved at flytte cognacen ned mod gulvet, hvor der er køligere og mere fugtigt. Denne effekt kan også opnås ved at flytte fadene mellem to forskellige lagre.

De fleste producenter mærker deres flasker med stjerner og bogstaver, der angiver produktets kvalitet. Derfor er der en række forkortelser, som man bør kende når man gå på cognacindkøb.

Vinen destilleres 2 gange. Den første brænding - brouillis - har et alkoholindhold på 27-30 procent. Denne væske hældes atter op i kedlen og varmes derefter langsomt op i ca. 12 timer. Derefter samles det første destillat kaldet la tête (hovedet) og det sidste kaldet la queue (halen) for sig selv. Lige efter hovedet kommet le coeur (hjertet), og det er kun denne del, der lagres til cognac. Denne aftapning indeholder 69-72 procent alkohol.

En god cognac, der er modnet langsomt under de bedste forhold, når sit klimaks efter 40-60 år på fad. Derefter kan fadet ikke give mere til cognacen. Herefter overføres cognacen til lufttætte glasfade under konstant temperatur og uden kraftig lyspåvirkning. Derved kan man sikre, at cognacen ikke længere forandres.

Fx denne Hennessy V.S. Cognac til 1.200 kr.

Destillatøren kan kontrollere kvaliteten af cognacen. Jo lavere styrke i den rå cognac, des rigere vil den blive på de frugtige, berusende stoffer, som giver den grundlæggende karakter. Jo længere man lader hanen løbe, desto mere smag får man med, men med en lavere styrke. I visse mærke tilsættes sukkerlage, især til cognac for det asiatiske marked. Lagringen af cognac Ny cognac er skarp, alt for stærk og ganske uharmonisk. Lagringen på egetræ har lige så stor andel i resultatet som destillationen. Det er ingen tilfældighed, at de store cognachuse som Hennessy og Rémy Martin ejer store bødkerfirmaer. Valget af træsort er også vigtigt for resultatet. Rémy Martin bruger Limousin-eg med højt garvesyreindhold for at fremskynde modningen af deres Champagne-cognac. Valget mellem ny og gammel eg er endnu mere afgørende. De huse, der ønsker en let type cognac, bruger ikke nye fade, men de fleste lagrer deres nydestillerede cognac på ny eg i op til et år. Egefadene stammer næsten udelukkende fra de to franske skove Limosin og Troncais. Cognac lagres ofte i lave bygninger, der er mørke indvendige. De er placeret nær ved vand for at opnå en høj luftfugtighed, som sikrer en blidere og rund cognac. Fadene har ingen standardstørrelse, men rummer som regel de 350 liter. Det giver rig mulighed for kontakt mellem træ og cognac og sikrer dermed den bedste udvikling. Under fadlagringen falder alkoholstyrken langsomt, idet der fordamper 3-4 procent hvert år. Denne uddunstning kaldet „englenes andel“ betyder et årligt tab på 22 mio. flasker i hele distriktet. Det svarer omtrent til den samlede mængde cognac, der bliver drukket i hele Frankrig på et år. Cognac lagres i mindst 2½ år, men langt det meste cognac er ældre. Modningen i fadene

V.S. - Very Special (mindst 2½ års)

Når den rette smag er fundet kan man farveregulere en cognac via tilsætning af karamel. En mørkere glød hos en cognac får den til at virke ældre. Tilsætning af karamel er meget udbredt, også for at opnå et homogent produkt, og de tilladte mænger af karamel er reelt smagsneutrale for cognacen.

V.O. - Very Old Fx denne Camus V.O. Cognac til 2.200 kr.

Sådan serveres Cognac Aromaen er væsentlig for nydelsen af cognac, og man bør derfor vælge et passende glas, der holder på aromaen. De tulipanformede glas er kenderes foretrukne glasform, mens professionelle smagere anvender blå glas for ikke at lade farven distrahere indtrykket.Serverer man en cognac ved stuetemperatur går man ikke helt galt i byen. Det er ikke nødvendigt at varme cognacen i vandbade, da det kan forstyrre balancen mellem duft og smag. I stedet kan man løbende lune cognacen ved at lukke håndfladen om glasset, hvorved aromaen frigives under den lette opvarmning.

V.S.O. - Very Superior Old Fx denne Calvados Cognac til 799 kr.

 „

En cognac kan også nydes sammen med en god cigar. Et godt råd er her, at man ikke skal nyde den absolut bedste cognac med den absolut bedste cigar.

De har bedst af at stå alene for ikke at overdøve hinanden. Cigaren vil ofte kunne overdøve en cognac, og derfor bør man danne sig et smagsindtryk af sin cognac inden man fyrer op under cigaren. Her kunne mændene drøfte verdens vigtigste begivenheder, nikke applauderende til den indsigtsfulde bemærkning og i sluttet kreds lade den gyldne drik skvulpe elegant rundt i glasset så aromaen frigives, imens en god „cubaner“ lifligt giver et ekstra pift af mandighed med sin krydrede cigarlugt.

V.S.O.P. Very Superior Old Pale (mindst 4½ år) Fx denne Camus V.S.P.O. Cognac 1.200 kr.

XO - Extra Old (mindst 6 år) Fx denne Camus X.O. Cognac til 7.500 kr.

Gentleman

19

Gentleman 2  

Røvhullerne