Page 1

L’Urpa Digital

núm

02

Novembre 2011

u GRAN ÈXIT DE LA VAGA D’ESTUDIANTS argumentari de la vaga

u 70.000 persones de tota Espanya es manifesten a Madrid per l’educació pública

u Trobada d’estudiants 2012: Ajuda’ns a muntar la trobada

QUI ÉS QUI - Entrevista

Carlos Fernández Ruiz Secretari de Formació

1

@estudiants


notícies

Gran èxit de la vaga d’estudiants

E

l passat dijous 17 de Novembre, els estudiants de Catalunya, tant d’instituts com d’universitats, vam sortir al carrer per mostrar el nostre rebuig contra les polítiques de retallades de la Generalitat. Tot i els problemes econòmics de la Generalitat, aquestes polítiques demostren una forta vessant ideològica que reforça l’aposta del govern conservador de la Generalitat per l’educació privada. ¿Com pot ser que mentre es redueix el pressupost de l’escola pública s’augmentin les subvencions a la concertada? ¿Com podem reduir el pressupost de la universitat pública mentre subvencionem màsters privats?

desmantellament dels serveis públics, hipotecant el present i el futur del país. L’educació és clau per sortir de la crisi, desenvolupar un nou model productiu, generar ocupació i formar els joves per tal que puguin afrontar el seu futur amb garanties. Fins el moment, el govern del president Mas està apostant per debilitar el sistema educatiu públic en una clara aposta per l’educació privada.

Per tots aquests motius, la comunitat universitària catalana va decidir convocar una vaga d’universitats que des de l’AJEC vam fer extensiva a tots els instituts públics catalans. El seguiment de la vaga tant a universitats com a instituts ha estat massiu. Durant tot el dia es van Utilitzant la crisi com a pretext, realitzar diverses accions reivins’està realitzant un progressiu dicatives a tot el territori.

2

Aquesta jornada reivindicativa i de defensa de l’educació pública al nostre país va concloure amb la manifestació unitària convocada per la PUDUP a Plaça Universitat i que va finalitzar amb una assemblea a Plaça Catalunya. Esperem que aquestes accions provoquin una rectificació de les Conselleries de Ensenyament i de Economia i Coneixement i aturin aquesta política de retallades que mostra un clar biaix ideològic. Hem de fer veure al govern que l’educació pública ha de ser una prioritat per sortir de la crisi i aconseguir, per tant, que la Generalitat canviï les seves polítiques, ens hi juguem el futur de Catalunya.


notícies

70.000 persones de tota Espanya es manifesten a Madrid per l’educació pública La AJEC va representar als estudiants en la delegació catalana

M

és de 70.000 es van manifestar dissabte a Madrid en la primera manifestació estatal en contra de les retallades en educació. La protesta, convocada pels principals sindicats d’ensenyament, va marxar des de la glorieta d’Atocha fins a la plaça Jacinto Benavente sota el lema: “Contra los recortes. En defensa de la educación pública”. Un cop a la plaça, la actriu Pastora Vega va llegir un manifest contra les retallades.

200 autobusos van arribar a Madrid de tot l’estat per participar en la protesta. L’AJEC va representar als estudiants catalans en una delegació propera al centenar de participants. A més de la representació estatal, la protesta va comptar amb la participació dels principals sindicats de Portugal, Itàlia, Regne Unit, Grècia i Irlanda així com amb una delegació de la Internacional de l’educació, organització que representa a 348 sindicats de 166 països.

3

D’altra banda, aquest cap de setmana s’ha celebrat a la ciutat de Ciutadella (Menorca) la XIII trobada del Triangle Jove, l’espai de col•laboració del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana (CJCV), el Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB) i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC). Una delegació de l’AJEC ha participat en aquest encontre que enguany s’ha centrat en les TIC


vaga 17-N contra les d’estudiants

L’educació pública no és una priori

Augment del preu de les carreres.

Aquest any la matrícules han augmentat un 7’6%, quatre punts per sobre de l’IPC. La Generalitat ha informat de la seva intenció de continuar augmentant la matrícula. A Anglaterra el govern conservador va augmentar la matricula de 3.290 lliures a 9.000 en un sol any.

Menys diners per l’educació pública i més per la privada.

La despesa corrent dels instituts s’ha reduït al voltant d’un 20% mentre els centres concertats i en especial els vinculats a l’Opus Dei han vist augmentades les ajudes.

Eliminació de carreres universitàries.

Les retallades posen en perill l’existència d’algunes carreres amb menors sortides laboral. La universitat ha d’estar al servei de la societat i ser un factor clau en el canvi de model econòmic i productiu del país, les carreres no es poden valorar només per criteris de mercat.

Reducció del professorat.

Tot i que la Consellera d’Ensenyament Rigau ho nega, el sector de l’educació a Catalunya ha perdut 16.597 llocs de treball en el segon trimestre del 2011.

Tancament de biblioteques universitàries.

Les universitats han començat a tancar biblioteques per complir els ajustos pressupostaris marcats per la Generalitat.

Eliminació de la sisena hora de primària a les escoles públiques.

Els alumnes de la pública deixaran de fer 1.050 hores de classe, l’equivalent a un curs sencer trencant la igualtat entre l’escola pública i la concertada que sí que les farà.

Bolonya “made in spain”.

Amb una reducció de la despesa en universitats del 21% en dos anys i la supressió de 2.000 places de professorat s’impossibilita la docència en grups reduïts, condició indispensable per la correcta aplicació de Bolonya.

4


RETALLADES

itat pel govern de la Generalitat:

La FP pública ja no serà gratuïta.

El conseller Mas-Colell ha anunciat la seva intenció de fixar una taxa per a la matrícula dels estudiants de Cicles Formatius.

La universitat no ha de respondre només a criteris empresarials.

Sota paraules com eficiència, eficàcia o excel•lència s’amaguen les intencions mercantilistes i elitistes que el Conseller Mas-Colell vol per a la universitat.

Més barracons.

La Generalitat ha paralitzat la construcció de nous centres allargant la vida dels barracons. Aquest fet conjuntament amb l’augment d’alumnes i la reducció de professorat comportarà un augment en el número d’alumnes per grup repercutint greument en la docència.

Eliminació de la segona convocatòria.

Si bé és cert que l’aplicació de Bolonya preveia l’eliminació de la segona convocatòria, la deficient aplicació a Catalunya de l’EEES fa necessari un replantejament d’aquesta mesura i retornar a les dues convocatòries per garantir la igualtat d’oportunitat de tots els estudiants.

Retallades al transport escolar, a les beques per llibres, beques menjadors i activitats extraescolars.

Això posa en perill la igualtat d’oportunitats i empitjora les condicions de vida i estudi d’una part important dels estudiants.

La Universitat és una inversió segura.

Cada euro invertit en les universitats públiques catalanes reverteix en 1,88 euros a la societat. Tot i això, la Generalitat ha reduït un 21% la despesa universitària en els darrers dos anys.

SI LLUITES POTS PERDRE, SI NO LLUITES ESTÀS PERDUT! 5


notícies

Trobada d’Estudiants: 17 i 18 de Març de 2012 ajuda’ns a muntar la trobada

C

ada mes de març, al voltant de 200 estudiants de tota Catalunya es troben a un hotel coster per conèixer gent nova, compartir experiències i aprendre noves maneres de treballar als seus centres i, com no, passar-s’ho bé.

Enguany la trobada es celebrarà els dies 17 i 18 de Març i aquest cop ens agradaria que tots els i les sòcies participeu en el seu disseny. ¿On t’agradaria que fos la Trobada d’aquest curs? ¿Com t’agradaria que siguin les xerrades o tallers? ¿Tens idees per la

6

festa? ¿De què t’agradaria parlar? ¿Alguna proposta? Envia’ns totes les teves idees a trobada2012@ajec.cat per fer d’aquesta la millor trobada de l’AJEC!


Qui és qui Carlos Fernández Ruiz Secretari de Formació

perdent finançament mentre s’augmentaven els preus de la matrícula. Amb la arribada de CiU a la Generalitat aquesta tendència s’accentuat posant en greu perill la qualitat de les nostres universitats publiques que ha provocat una resposta dels estudiants que van aprovar aquesta vaga en l’assemblea d’universitats. La situació als instituts ha anat pel mateix camí, sobretot aquest últim any i vam creure convenient donar una resposta unitària de tots els estudiants enfront unes Com vas conèixer l’AJEC? polítiques amb un clar biaix Al meu institut hi havien com- ideològic que pretenen debilitar panys de l’AJEC i un cop vaig la educació pública a favor de la començar a interessar-me pel privada. moviment estudiantil vaig presentar-me a les eleccions al Com valores el seguiment de Consell Escolar per AJEC ja que la vaga? coincidia amb les seves idees. Crec que va ser un èxit però noEn que consisteix la teva tas- més és el primer pas en una lluita que sembla que serà molt llarga ca a l’AJEC? Bàsicament coordinar les formacions que l’AJEC ofereix als instituts i donar suport a la resta d’activitats que no entren exactament dins de les meves funcions. Actualment també sóc el coordinador de l’AJEC a la UB.

Que es el més positiu de la teva experiència a l’AJEC?

Apart dels amics que he fet, m’ha servit per formar-me sindicalment i conèixer en profunditat el sistema educatiu, tant als instituts com a les universitats. Apart Perquè era necessari la con- de la gratificació de representar vocatòria de vaga d’estudiants als meus companys. el 17-N? Els últims anys la universitat pública al nostre país ha anat

7

QUESTIONARI Edat: 25 anys Estudis: Dret Universitat: UB Una película: American History X Un llibre: “Anatomía de un Instante” de Javier Cercas Un grup de música: Boikot Una canço: “Arena en los Zapatos” de Los Delinqüentes Una ciutat: Olesa de Montserrat Un desig: Que el govern em deixi seguir estudiant


@estudiants

Pau S. Riofrío @sanchezriofrio

El dissabte seré a la manifestació unitària a #Madrid per salvar l’educació pública i de qualitat amb els companys @estudiants d’AJEC

Ulises Rey @estudiants

@estudiants Miles de personas de toda

Rubén López Zúñiga @rubenlzunyiga

La #marcha22O èxit!!a Ara Moments en que un trobes faltar a @estu@estudiants a l’autocarfeina en direcció diants, bons moments, i amicsBCN

Catalunya Press @Catalunya_Press

@estudiants diuen q Govern retalla “mentre pugen ls ajudes a col·legis de l’Opus” catalunyapress.cat/cat/notices/20… #porlapublica @Uniprecaria @CAFuab

España claman por la educación pública menea.me/u8xh La notícia ja és portada a @meneame_net http://bit.ly/sqDYva

concentració a plaça sant jaume #17N Mon @AliceRainmaker @estudiants http://pic.twitter.com/ ak2EHh4D

CCOO Ensenyament @CCOOensenyament

@estudiants CiU veu xec en blanc. #21N

no cobreix substitucions a centres públics #lunesalsol #dillunsalsol portal-ccoo. blogspot.com/2011/11/avui-e…

8

L'Urpa Digital Novembre 2011  
L'Urpa Digital Novembre 2011  

Butlletí informatiu de l'associació de joves estudiants de Catalunya