Page 1

DE CARDEDEU

114

MAR ABR 2017

BUTLLETÍ D'INFORMACIÓ MUNICIPAL

A FONS /

VIU ELS PARCS!

P4 DESTAQUEM /

P6 Setmana de la Salut de Cardedeu

P7 S’acosta la Fira de Sant Isidre 2017

P8 Desplegament de fibra òptica al Polígon Sud


/02

el micro

TELÈFONS D’INTERÈS ADMINISTRACIÓ GENERAL Ajuntament i oficines ...................... 93 844 40 04 Territori i Sostenibilitat (Can Llibre)... 93 844 41 46 Policia Local .................................. 93 844 41 41 DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC LOCAL Centre de Suport Empresarial i Tecnològic ....................................... Centre de formació la Mongia ......... Servei Local d'Ocupació .................. Museu Arxiu Tomàs Balvey ............... Mercat municipal ..........................

93 93 93 93 93

844 841 841 871 844

43 88 88 30 41

02 14 14 70 67

DRETS SOCIALS Acció social ................................ Educació ................................... Salut ............................................. Centre de Formació d'Adults Graó ....

93 93 93 93

844 844 844 841

41 41 41 88

40 40 40 14

DESENVOLUPAMENT COMUNITARI Cultura - Vil·la Paquita .................... Biblioteca Marc de Vilalba .............. Oficina de Català ............................. Institut Municipal d'Esports ........... Complex Esportiu Municipal ........... Casal de joves la Fusteria ................. Centre de dia les Teixidores .............. Casal de la Gent Gran ...................

93 846 93 871 93 846 93 846 93 844 639 53 93 844 93 871

18 14 18 20 46 56 48 33

27 17 27 54 74 49 76 17

ALTRES SERVEIS CAP Can Borràs .......................... Sanitat Respon (24 h) ................... Jutjat de Pau .................................. Organisme de Gestió Tributària ......... Parada de taxis ............................... Deixalleria .................................... Recollida de trastos i mobles vells ....

93 871 37 90 902 111 444 93 846 09 61 93 472 91 32 93 846 01 01 93 871 29 88 673 83 90 95

COM ES POT MILLORAR LA CONVIVÈNCIA ENTRE PERSONES I ANIMALS A L'ESPAI PÚBLIC?

Si vols participar en campanyes, projectes i comunicacions de l'Ajuntament cedint la teva imatge, posa't en contacte amb nosaltres. Busquem persones de totes les edats! Truca al 93 844 40 04 (ext. 238) o envia un correu a comunicacio@cardedeu.cat

Jordi Bou ESTUDIANT I CAMBRER S’hauria de crear un pipicà on poder portar els gossos. Els animals necessiten cremar energia, com nosaltres, i córrer lliurement en algun moment del dia.

Cristian Benito MÚSIC Tinc dos gossos i observo que, al sortir del poble, els gossos van deslligats i no es recullen les caques. No m'agrada. Cal mantenir la pressió fins que hi hagi consciència general.

Míriam Amado INFERMERA Em sembla bé que hi hagi llocs específics per als gossos; el que no pot ser és trobar-se caques als parcs i als llocs on hi ha infants. M'agrada que els gossos vagin deslligats, però sempre vigilats pels propietaris.

URGÈNCIES Emergències .............................. 112 Urgències mèdiques ...................... 061

Col·labora sortint a la foto!

Montse Samon JUBILADA Els gossos s’han de portar lligats pel centre del poble, i als propietaris que no recullin les caques se’ls ha de multar. Però trobo que haver de lligar el gos al bosc és una aberració.

Parla amb l’alcalde!

L’Enric Olivé atendrà els ciutadans que vulguin parlar amb ell els divendres de 9 a 10 h al telèfon 93 844 40 04, sobre qualsevol tema relacionat amb Cardedeu. Aquesta és una via més de les ja existents per posar-se en contacte amb el nostre alcalde i fer-li arribar les preocupacions de la ciutadania.


/03

l’Editorial

#cardedeu a Instagram

PER PRIMAVERA: PARCS I FIRES

A

questa Fira de Sant Isidre, que any rere any va incorporant millores i va tendint cada cop més a promoure el producte d'aquí i la qualitat dels serveis i de la restauració cardedeuenca, tindrà un altre element nou: coincidirà amb una millora dels parcs que l'acullen, el dels Pinetons i el de Pompeu Fabra. No té preu tenir uns parcs com els que tenim a tocar del centre de la vila, amb zones de joc, de passeig, d'esport, de fires i aplecs, d'observació de la riera... i és per això que s'ha fet una aposta forta per millorar-ne els espais, el mobiliari, l'arbrat i l'enjardinament, els talussos de la riera, per protegir els pins històrics, etcètera.

A

Tot això, en una primera fase, que tot just s'estrenarà per la Fira, però després de l'estiu també s'hi preveuen altres millores de senyalització i de coneixement dels parcs i de la riera, d'enllumenat i per poder ubicar, per fi, una petita guingueta al Pompeu Fabra, que ens permeti tenir un punt de trobada amb diferents serveis gastronòmics, de vestidors, i de coneixement del parc i del poble i de l'entorn en general. En aquesta revista La Vila us expliquem en detall totes aquestes actuacions i per què els parcs tenen aquest component estratègic de promoció local i de millora cabdal de la qualitat de vida al nostre poble.

C Aquí publicarem les fotos que ens han cridat més l'atenció publicades a Instagram amb l'etiqueta #cardedeu

Com dèiem, arriba una nova Fira de Sant Isidre, uns dies clau per potenciar allò que més ens agrada de Cardedeu, i que ens ve a recordar, sobretot, la importància del valor agrícola i ecològic de l'entorn on es trobem i que cal, de totes totes, seguir preservant amb unes activitats agroecològiques que també són clau per al desenvolupament local i per a la posada en valor de tots aquests espais naturals que tant ens agrada tenir a tocar i gaudir-ne. A més, és una oportunitat per fer poble donant a conèixer noves economies locals, gastronomia d'aquí, serveis, concursos, els espais de bestiar al passeig del Mestre Alexandri únics en fires i un dels espais més bonics i més visitats des de fa molts anys...

D

COMPARTEIX-ME O LLENÇA’M

AL CONTENIDOR BLAU

A / perstenig B / larita084 C / txellpareras D / turismevalles

CRÈDITS REDACCIÓ: SERVEI DE COMUNICACIÓ DE L'AJUNTAMENT DE CARDEDEU DISSENY, MAQUETACIÓ I IMPRESSIÓ: ORS COMUNICACIÓ (orscomunicacio.com) FOTOGRAFIA: ANNA MAS TALENS, RICARDO DE LA RIVA (CONSELL COMARCAL DEL VALLÈS O.), AJUNTAMENT DE CARDEDEU TIRATGE: 6.500 EXEMPLARS IMPRÈS EN PAPER RECICLAT DIPÒSIT LEGAL: B-43189-1995 SI TENS ALGUNA PROPOSTA O SUGGERIMENT FES-LA ARRIBAR A COMUNICACIO@CARDEDEU.CAT

I, parlant d'animals, som conscients del ressò que està tenint l'ordenança de tinença i protecció dels animals que l'Ajuntament està treballant. Creiem que el debat és positiu i que ens servirà per tenir una millor ordenança, que garanteixi poder vetllar pel benestar animal i millorar la convivència a l'espai públic. A l'apartat “El micro” recollim l'opinió de diferents persones sobre aquest tema, amb ànim de sumar totes les visions per arribar al millor consens possible i poder apel·lar, amb visió pública i àmplia, a la responsabilitat de tots i totes.

@ajcardedeu

Segueix l’actualitat de Cardedeu


/04

MILLORES PAISATGÍSTIQUES

U I VPARCS!

S L E

Més enllà dels jardins i de les places, un dels grans valors dels municipis és tenir espais naturals integrats a l’espai públic que facin de “pulmons” verds. Els parcs públics, amb les places, els jardins i els passejos, configuren el pati i el jardí de tots aquells qui no en tenim i de tot el poble, creant un espai d’un gran ús social, per fer-hi activitat o simplement per “estar-s’hi” en un entorn natural d’un gran valor. A Cardedeu, el nostre parc central és el parc dels Pinetons, i el parc de Pompeu Fabra, al voltant de la riera de Vallforners, la zona humida i d’alt valor de biodiversitat que els enllaça i n’allarga el tarannà de passeig des del passeig de la Riera fins als parcs de la Penya i de la Font dels Oms.

QUÈ S'HI FA ARA?

ACTUAC IONS 20 17

1a FASE

• Més parc als Pinetons: anivellament del terreny i noves plantacions d'arbres i plantes arbustives creant un espai tipus placeta on hi havia hagut la piscina (1.700 m2).

Història dels parcs Els Pinetons és un dels primers parcs urbans creats a Catalunya. Es va idear l’any 1930 per salvar una pineda propera al nucli urbà. Els Pinetons ha servit de base per a la progressiva ampliació d’aquesta gran zona de parcs municipals, primer amb la integració dels espais de la riera de Vallforners, fruit de la rectificació del seu traçat als anys 60 i, posteriorment, amb la creació del parc de Pompeu Fabra, a la dècada dels 70.

• Protecció dels pins centenaris dels Pinetons: els espais enjardinats al sotabosc dels pins, la perforació de drenatges verticals per a la millora del subsòl i l’estesa de cobertura d’encoixinat orgànic (mulch) protegiran aquest bosc urbà de pins centenaris en una àrea d’uns 6.000 metres quadrats. • Instal·lació de nou mobiliari: bancs, papereres i algun joc infantil singular a la zona del Pompeu Fabra, seguint les línies actuals dels espais.

• Plantació de 88 arbres de 9 espècies diferents: plàtans seguint la línia de passeig de Mestre Alexandri, pins pinyers als Pinetons, lledoners i freixes a l’extrem nord dels Pinetons, i aurons, àlbers, salzes blancs, acàcies del Japó i tells al parc de Pompeu Fabra, seguint el seu model de biodiversitat. • Senyalització informativa i divulgativa dels valors patrimonials i naturals de tot el conjunt dels parcs i de la riera, amb plafons de gran format i petits elements de descoberta de flora i de fauna. • Altres tasques de gestió ambiental: tala d'arbres que podrien presentar situacions de risc al Pompeu Fabra, eliminació i substitució d'espècies invasores a la riba de la riera, instal·lació de xarxa de reg, i replanteig dels traçats de les baranes existents a tocar de la riera, per tal de minimitzar els efectes de l’erosió al cap dels talussos, mitjançant tècniques de bioenginyeria. És previst que les obres estiguin llestes a principis de maig, a punt per la Fira de Sant Isidre d'enguany.

POTS CONSULTAR EL PROJECTE DEL PLA DIRECTOR A LA WEB MUNICIPAL


IMPULS

DE L’ÚS SOCIAL

BRAT R A ’ L DE PARCSALS. Ó I C A IP MUNIC TACIÓ RENOVL·LACIÓ N PRESeEmaig, 18 h s INSTA GUINGUETA 5d IÓ ineton C A Z A c dels Pliseu r T a N P I L D'U YA Amb E on N E S Guillam A NOV RA MILLONLLUMENATEL DE L’E ULGACIÓ DTURAL DIV MONI NA PATRI

EL FUTUR: UN SOL I GRAN PARC AL VOLTANT DE LA RIERA DE VALLFORNERS S 2017 ACTUACION

2a FASE

I TOT SEGUIT...

I a més:

En una segona fase, s’habilitarà un espai amb servei de bar, tipus guingueta o punt de gastronomia, a l’edifici dels vestidors del parc de Pompeu Fabra amb una pèrgola de fusta sobre la terrassa. Serà un espai que oferirà nous serveis per donar vida al parc:

• Instal·lació de plafons informatius de grans dimensions que, alhora que ocultaran les entrades als vestidors i als lavabos, permetran oferir informació dels recorreguts naturals, de rutes amb BTT i d’altres elements del patrimoni de Cardedeu i del seu entorn natural.

• Punt d'informació i d'atenció als visitants dels parcs

• Nova xarxa d'enllumenat als dos parcs, amb lluminàries eficients tipus LED, amb punt alts a les zones d'ús més intens i balises baixes als accessos.

• Punt informatiu i de partida de rutes i itineraris amb bici o a peu, de Cardedeu i el seu entorn. • Servei de bar, on poder-hi prendre alguna cosa • Amb la pròpia activitat, també facilitarà la gestió dels usos actuals de l'equipament (esport, lleure, festes particulars...) i permetrà la disposició del servei de lavabo durant el seu horari.

El futur a mitjà termini passa per la unió encara més ferma dels dos parcs i de la riera, amb la supressió del vial de vehicles de l’avinguda de l’Onze de Setembre per transformar-lo en un nou passeig arbrat, com el del Mestre Alexandri, donant així encara més accés a la riera i més sentit a les funcions pedagògiques del parc. I passa també, paral·lelament, per la urbanització com a vial preferent de pas del carrer del General Moragues. A més, això permetrà convertir en zona d’equipaments tota la zona privada que ara s’ha de llogar per utilitzar-la com a espai firal i que, en el futur, podrà tenir també altres usos.

La riera de Vallforners: la connexió dels parcs amb futurs itineraris La riera de Vallforners és l’eix del conjunt de parcs més important de Cardedeu. En el seu tram urbà, des del pont del camí de Sant Hilari fins al pont de la via del tren, connecta de nord a sud el nucli urbà amb espais naturals i de passeig. Té un gran valor ecològic perquè, gràcies a l’embassament, té un cabal mínim garantit que permet mantenir la biodiversitat del bosc de ribera durant tot l’any.


/06

NOTÍCIES

/persones

OFERTA DE PLACES ALS CENTRES ESCOLARS L’oferta de places dels centres escolars de Cardedeu segueix la mateixa línia que l’any passat. El Departament d’Ensenyament, que és qui determina les places sobre la base de diversos factors, sobretot el del cens de natalitat, ha confirmat que per al curs 2017/2018 s’ofereixen 9 grups de P3 i 10 grups de 1r d’ESO. Cardedeu té la sort de gaudir de centres escolars públics de qualitat. Sigui quina sigui l’opció escollida, o bé la que sigui assignada, els infants tenen assegurada una educació pública privilegiada. Podeu consultar tota la informació del procés de preinscripció (calendari, criteris de prioritat i barem, normativa, etc.) a www.gencat.cat/preinscripcio o bé a www.cardedeu.cat a l'àmbit d'Educació. En aquest apartat, també hi trobareu tota la informació dels centres escolars del municipi. Preinscripció a les escoles bressol municipals: del 3 al 12 de maig

r VII CONCURS DE MICRORELATS 2017 La Biblioteca Marc de Vilalba, juntament amb les llibreries Badallibres, Compàs, Espai31, Paperots i Àgora, convoquen el Concurs de Microrelats Sant Jordi que premia les millors idees literàries: El microrelat no ha sobrepassar les 100 paraules i ha de contenir alguns d'aquests conceptes: hereu, terra, núvols, nàufrags, vagabund i/o impenitent. Lliurament: fins el dimarts 18 d'abril Premis: 120 eu, 80 eu i 60 eu en vals de compra a les llibreries col·laboradores. Consulta les bases completes a www.bibliotecacardedeu.cat

LA 2a SETMANA DE LA SALUT SE CENTRA EN L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE L’alimentació saludable ha estat el tema central de la segona Setmana de la Salut de Cardedeu que s’ha celebrat de l’1 al 7 d’abril. La Festa de la Salut va donar el tret de sortida amb activitats durant tot el matí a la plaça de Sant Corneli. A llarg de la setmana s’han fet xerrades d’alimentació adreçades a tots els grups d’edat, passejades, presentacions i actes per a tota la família entorn la salut i els hàbits saludables a taula.

NOUS CRITERIS EN LES SUBVENCIONS D'ACTIVITATS D'ESTIU I EXTRAESCOLARS Les subvencions per a activitats d’estiu i activitats extraescolars per a infants i joves s’han fet enguany en una única convocatòria i establint un sistema de “quotes progressives” en funció dels ingressos econòmics de la unitat familiar. A més, s’han redefinit els criteris per a l’atorgament de l’ajut per tal d’afavorir la igualtat d’oportunitats, avançar en la reducció de les desigualtats socials i econòmiques, i identificar noves necessitats econòmiques o socials latents al municipi. Les bases es poden consultar a cardedeu.cat. Les sol·licituds per optar-hi s’han de presentar a la OAC fins al 21 d’abril.

La salut comença a taula

Fes entre tres i cinc àpats el dia i menja de tot: potencia el consum de fruites i de verdures, inclou més llegums, prioritza el peix i modera la carn. L'ou és una bona alternativa a la carn o al peix. El pa, la pasta, l'arròs i les patates són bàsics Dóna prioritat als aliments frescos i mínimament processats, de producció local i de temporada. Les varietats locals tenen un valor nutricional superior, siguin o no ecològiques. Els aliments ecològics contenen més nutrients i menys substàncies tòxiques. També la carn és més saludable. A tall d’exemple, la carn de vaca ecològica té un 50% més d’omega 3 i un 50% més d’omega 6 gràcies al temps a l’aire lliure.

Per cuinar, utilitza l'oli d'oliva i poca sal.

Per beure, l'aigua és la millor opció, l'única beguda bàsica i vital. Aprofita el menjar. Tingues en compte el que ja tens a la nevera, al congelador i al rebost abans de planificar els menús. Ajusta les racions i aprofita les sobres. Menjar sa també és menjar segur: mantenir la higiene en la preparació del menjar ajuda a evitar toxiinfeccions alimentàries. Porta un estil de vida actiu, fent com a mínim 1 hora el dia d'activitat física (caminar a bon pas, jugar, fer esport, pujar escales...)

Més informació al Canal Salut de gencat.cat


/07

NOTÍCIES

S’ACOSTA LA FIRA DE SANT ISIDRE La Fira de Sant Isidre se celebrarà enguany del 12 al 15 de maig, estrenant la remodelació i millora dels parcs de Pompeu Fabra i dels Pinetons. Un any més, el bestiar serà un dels principals protagonistes de la Fira, amb exposicions ramaderes, espectacles i salts d’obstacles eqüestres. La Fira començarà el divendres amb la passejada nocturna pels camps de pagès i oferirà al llarg de tres dies una diversitat d’activitats per a tots els públics, entre les quals destaquen les més tradicionals i consolidades com són el Concurs Mundial de Menjadors de Borregos o la desfilada de models, enguany a càrrec de la nova Xarxa Comerç Cardedeu. Quant a la Mostra Gastronòmica, comptarà amb una gran varietat de plats cuinats per restaurants de Cardedeu i rodalia. A més, prop de 200 expositors hi mostraran productes i serveis per a tots els públics. L’Espai d’Agroecologia, després de l’èxit de l’any passat, hi tornarà amb més força amb xerrades d’experts, tallers de formatge, horticultura i sucs verds; tastos gastronòmics, i presentacions exclusives com el nou vi fet a Cardedeu i el projecte “Blat al sac”, entre d’altres. També destaca la demostració de cuina amb el reconegut cuiner Pep Nogué, així com un hort i una granja per al públic infantil. Ben aviat podreu consultar la programació completa a firadesantisidre.cardedeu.cat i a cardedeu.cat

/poble

NEIX LA XARXA COMERÇ DE CARDEDEU La Xarxa Comerç Cardedeu és la nova associació de comerciants nascuda de la necessitat d'emprendre accions conjuntes per promocionar el sector comercial local. La Xarxa s'ha constituït fa unes quantes setmanes, i ja té amb una cinquantena de socis, amb representants a cada zona que fan de pont entre la junta i els comerços de cada sector. El grup motor ja està treballant per impulsar accions de fidelització, potenciació i captació de nous clients a través de diverses activitats de promoció.

CULTURA EMPRENEDORA ENTRE EL JOVENT 387 nois i noies han participat en la quarta edició del Concurs Joves Idees Emprenedores, que organitza el Centre de Suport Empresarial i Tecnològic de Cardedeu (CSETC) per impulsar l'esperit emprenedor i divulgar la cultura emprenedora. S'hi han presentat 99 projectes d'idees de negoci, i les propostes guanyadores han estat: • Millor idea innovadora: plaques que quan es trepitgen transformen l'energia cinètica en energia elèctrica (Taller Ginebró) • Millor idea social: ulleres per a persones amb sordesa que reflecteixen als vidres la conversa de l'interlocutor (Centre de Formació La Mongia) • Idea més treballada: cooperativa que gestiona un hotel rural (Institut Pla Marcell) • Centre més implicat: Institut Vilamajor

REMODELACIÓ DEL JARDÍ DEL MUSEU El jardí del Museu Arxiu Tomàs Balvey es reobrirà el diumenge 30 d’abril un cop finalitzades les obres de remodelació. Els arbres han crescut i l’ombra que fan impedeix viure a algunes de les espècies plantades i, a més, s’han incrementat les activitats i els usos del jardí, cosa que ha fet necessària la reubicació de les plantes remeieres en espais més propicis a les seves característiques. La nova reorganització i distribució del jardí del Museu potenciarà l’espai com a sala d’exposicions a l’aire lliure, actuant de complement de la temàtica central del Museu, dedicada al món de la salut i dels remeis. El nou jardí tindrà una zona de repòs i una nova senyalística divulgativa. Durant l’acte de reobertura del jardí es farà una passejada guiada per conèixer els usos de les plantes remeieres plantades.

NOVA PLAÇA DE LES DONES TREBALLADORES

Cardedeu ha dedicat la plaça de la Tèxtil Rase a les dones treballadores, en homenatge a la lluita feminista pels seus drets laborals i socials, i en record del treball durant el segle XX a l'antiga fàbrica. La plaça s'ha inaugurat el 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora.

FOTONOTÍCIA


/08

NOTÍCIES /espai públic/

sostenibilitat

UNA SETANTENA D'ESCOCELLS BUITS ES REPLANTEN Al llarg del mes de març s'ha replantat arbrat viari en diversos escocells buits del municipi, alguns arbres dels quals es van haver de talar perquè estaven malalts i d'altres per risc de caiguda. En total, s'hi han plantat 68 exemplars de 15 espècies diferents.

ARA, LA CARRETERA DE CÀNOVES Les obres al tram inicial de la carretera de Cànoves per ampliar l’illa de vianants del centre començaran el 24 d’abril i s’allargaran fins a la primera quinzena de juliol. El tram afectat, de la plaça de l’Església al carrer de Lluís Llibre, quedarà tallat al trànsit de vehicles mentre durin les obres. Pel que fa al mercat setmanal del dilluns, les parades d’aquest tram es reubicaran temporalment al carrer de Lluís Llibre en direcció a la plaça de Francesc Macià. Un cop acabi la remodelació, el vial tindrà el mateix aspecte i característiques que el carrer del Doctor Klein. Les obres estan cofinançades per la Diputació de Barcelona, que també cedirà la propietat d’aquest tram a l’Ajuntament de Cardedeu.

NOVES EINES DE FOMENT DE L’HABITATGE

Nou semàfor a la carretera de Dosrius amb el c. del Mestre Falla El nou semàfor servirà per millorar la seguretat a tocar de l’escola Les Aigües. És una de les actuacions incloses en el projecte de camins escolars per millorar els recorreguts de casa a l’escola, i està cofinançada per la Diputació de Barcelona.

El Programa d’actuació municipal d’habitatge (PAMH) que s’ha començat a treballar servirà per revisar la planificació del Pla local d’habitatge (PLH) de Cardedeu, aprovat l’any 2010, i adaptarla a la nova realitat local. El PAMH vol ser un instrument de planificació —a diferència del PLH, no reglat— que doni resposta a les necessitats de planificació tàctica i operativa de Cardedeu. Constarà d’una anàlisi de les necessitats i dels recursos actuals, definirà la programació de les polítiques d’habitatge, i proporcionarà eines de gestió per facilitar el seguiment i l’avaluació de les propostes d’actuació. Es farà amb l’ajut de la Diputació de Barcelona i de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona.

MÉS PLACES DE ZONA VERMELLA Els aparcaments de zona vermella s’han ampliat atenent diferents peticions de comerciants i de veïns. En total, se n’han creat 96 noves places, de les quals 26 són al centre, als trams dels carrers de Trias de Bes i del Doctor Reig més propers al mercat municipal. A Can Serra, al costat de l’escola bressol, se n’han pintat 14. I a l’Estalvi n’hi ha 56 de noves: als carrers de Granollers i d’Alfou a tocar de la plaça de Joan Alsina, i al carrer de Llinars entre els carrers d’Esteve Barangé i de la Mare de Déu del Pilar. Amb aquesta ampliació, Cardedeu té unes 800 places d’aparcament gratuït de rotació.

DESPLEGAMENT DE FIBRA ÒPTICA AL POLÍGON SUD L’Ajuntament ha aprovat el Pla de desplegament de fibra òptica i ha signat un conveni amb l’operador local Ticae Telecom per al desplegament de fibra al Polígon Sud. Un dels objectius de l’Associació d’Empresaris dels Polígons és el de millorar els serveis de telecomunicacions, i per això ha contractat el projecte de Ticae Telecom, tant per les condicions del servei com pel model de xarxa comunitària Guifi.net. L’Ajuntament ha decidit col·laborar-hi signant un conveni amb l’operador i posant a la seva disposició les canalitzacions de telecomunicacions de titularitat municipal ja existents, i així facilitar el desplegament de la fibra òptica com recull el Pla de desplegament. És previst començar els treballs de desplegament abans de l’estiu, que permetran que les empreses del Polígon Sud gaudeixin de connexions de fibra òptica amb amples de banda de fins a 1.000 Mb.


/09

S É M a m! ELS TRASTOS VAN A LA DEIXALLERIA

LES RESTES DEL JARDÍ, A LA DEIXALLERIA

EXPERIÈNCIES DE MUNICIPALITZACIÓ

Deixar andròmines i trastos voluminosos al carrer no és correcte: provoca molèsties d’accessibilitat i danya l’aspecte de l’espai públic, que és de tothom. A més, produeix grans costos de seguiment i de recollida extraordinària que podem evitar. Per tot això, és prohibit i està penalitzat amb multes de fins a 300 €, per ordenança municipal.

Les grans quantitats de restes vegetals i la poda dels jardins s’han de portar a la deixalleria. Els contenidors de fracció orgànica del carrer no estan pensats per encabir-les. Si es porten a la deixalleria, es duen de manera controlada a la planta de compostatge on fan la barreja amb les proporcions de restes vegetals (matèria humida) i de parts llenyoses de les plantes (matèria seca) correctes per a fer un bon compost.

La municipalització de serveis públics serà el tema de la propera jornada de “Cardedeu en transformació” que se celebrarà el dimarts 25 d’abril, a les 6 de la tarda, a l’Ajuntament. Hi podrem conèixer l’experiència de diversos municipis que han remunicipalitzat serveis o bé estan en procés, a càrrec dels seus responsables: Terrassa (subministrament d’aigua), Sabadell (servei de grua), Castelldefels (recollida de residus, neteja viària i deixalleria) i Argentona (serveis funeraris). Un dels objectius estratègics del govern municipal és gestionar els serveis públics de forma directa, cosa que ha d'aportar múltiples avantatges: transparència, qualitat del servei, eficiència, control, i una adequada i justa política laboral.

Quan generem deixalles voluminoses, cal que les duguem a la deixalleria. Si no tenim mitjans per fer-ho, podem trucar al servei gratuït de recollida de mobles i de trastos a domicili, al telèfon 673 83 90 95.

A més, cal recordar que es pot gaudir d'una bonificació d’un 25% de la taxa d'escombraries si durant l'any es fan un mínim de 5 aportacions a la deixalleria.

Destacats del ple GENER’17 NOMENAMENT DELS MEMBRES DEL CONSELL D'ADMINISTRACIÓ DE LA SOCIETAT MERCANTIL "C10 SERVEIS I MANTENIMENTS, S.L." Nomenar els regidors següents com a membres del consell d'administració de C10 Serveis i Manteniments S.L.: Enric Olivé (president), Laia Muñoz (vicepresidenta), Rafel Caballeria (secretari), Marta Cordomí (vocal) i Joan Masferrer (vocal). Aprovada amb el vot de qualitat de l'Alcalde, amb 8 vots a favor (4 ERC, 4 CUP) i 8 vots en contra (3 PDeCAT, 3 PSC, 1GpC, 1 PP).

MOCIÓ DE SUPORT AL REFERÈNDUM, AL PROCÉS CONSTITUENT I ALS ENS LOCALS I ELECTES INVESTIGATS PER PROCESSOS RELACIONATS AMB LA SOBIRANIA, PRESENTADA PER ERC, CUP I CIU AMB L'ADHESIÓ DE GPC. Rebuig a la judicialització de la vida política i suport al referèndum. Recolzament als ajuntaments i electes investigats per haver promogut i facilitat l'exercici del dret a decidir, la defensa de la independència de Catalunya o per qualsevol altra expressió de les seves opinions polítiques de forma pacífica, lliure i democràtica. Aprovada amb 12 vots a favor (4 ERC, 4 CUP, 3 PDeCAT, 1 GpC), 1 vot en contra (PP) i 3 abstencions (PSC).

FEBRER’17 APROVACIÓ INICIAL DEL CANVI DE LA FORMA DE GESTIÓ DEL SERVEI PÚBLIC DE CENTRE ESPORTIU MUNICIPAL Aprovar inicialment el canvi de forma de gestió del servei públic de centre esportiu municipal, que passa de gestió indirecta a través d'una concessió finalitzada a gestió directa per part del propi Ajuntament a través de la societat mercantil municipal C10 Serveis i Manteniments. Aprovada per majoria absoluta amb 9 vots a favor (5 ERC, 4 CUP) i 6 vots en contra (2 PDeCAT, 2 PSC, 1GpC, 1 PP).

MOCIÓ PER A LA DESMILITARITZACIÓ I RENATURALITZACIÓ DEL PARC NATURAL DEL MONTSENY EN SUPORT A LA CAMPANYA "RECUPEREM EL CIM!", QUE PRESENTA LA CUP AMB L'ADHESIÓ D'ERC Reclamar el tancament definitiu i el desmantellament de la base militar de comunicacions, la retirada de tanques i filats, la renaturalització del cim i el retorn de la titularitat del puig Sesolles a la Generalitat o a l'ens local que correspongui. Reclamar a l'òrgan gestor que prohibeixi les maniobres militars en tot l'àmbit del parc. Aprovada per majoria absoluta amb 9 vots a favor (5 ERC, 4 CUP), 4 vots en contra (2 PSC, 1GpC, 1 PP) i 2 abstencions (2 PDeCAT). Una regidora de PDeCAT i una regidora de PSC no van assistir al Ple.

Una regidora d'ERC no va assistir al Ple.

Concurs Instagram #CardEco17

MÉS INFORMACIÓ DELS ACORDS DE PLE A WWW.CARDEDEU.CAT

Fes fotos a l'espai d'agroecologia de la Fira de Sant Isidre i penja-les amb l'etiqueta #CardEco17 a la xarxa social Instagram.

Premis per les tres millors fotos: 1r_ Àpat per a 2 persones al Vitamina't 2n_ Curs d'elaboració de pa a Esbiosfera 3r_ Cistella d'aliments ecològics de Rosaplè

Bases a www.cardedeu.cat i firadesantisidre.cardedeu.cat


/10

QUÈ HI DIUEN?

Espai de partitcipació

Plaça de les Dones Treballadores

El retorn social

Puigdemont visita el nostre poble

El 8 de març vam celebrar el Dia de la Dona Treballadora, una data de reivindicació feminista i per visualitzar la lluita contra qualsevol ofensiva masclista i patriarcal. L’origen prové del 1908, a Washington, on un grup de treballadores d’una fàbrica tèxtil van proposar una vaga per reivindicar sortir d’una situació de treball inhumana. L’amo va tancar les portes, hi va calar foc i 129 treballadores van morir en l’incendi. Les socialistes nord-americanes sortiren al carrer cada any i el 1911 Europa també es va unir a les reivindicacions. És amb aquest esperit reivindicatiu que l’espai a tocar de la Tèxtil Rase, arranjat com a placeta, s’anomena ja plaça de les Dones Treballadores, en homenatge a la lluita feminista pels seus drets laborals i socials, i tot recordant també el dur treball de les dones durant el segle XX a l’anomenada Fàbrica Vella. Un granet de sorra, també, per feminitzar un nomenclàtor de carrers fins avui marcadament masculinitzat i per la memòria en aquest racó d’una Tèxtil Rase que ben aviat serà un gran espai de cultura i d’activitat per a les entitats cardedeuenques, amb l’arranjament de la nau central i dels magatzems, en un projecte que és clau per impulsar la gran activitat cultural i associativa i l’esperit de transformació i d’implicació comunitària que tot això genera. Avancem cap a una societat igualitària també des dels ajuntaments. El ferm compromís per incorporar la perspectiva de gènere a les pràctiques públiques i el foment de la igualtat i de la coeducació, treballant des de les escoles del municipi, són ja realitats. Avancem, però queda molta feina per fer, i, per reivindicar-ho sempre i no oblidar-nos-en mai, a Cardedeu tenim un espai que ens ho recordarà cada dia.

És una forma de retornar al municipi una part dels ingressos obtinguts per les nostres regidores a l’Ajuntament; pensem que la política es fa tant a les institucions com al carrer.

El passat 9 de març, el Molt Honorable President Carles Puigdemont ens va acompanyar en un sopar informal al nostre poble, per copsar de primera mà el sentir de la nostra gent sobre el moment actual del procés, sobre la situació del nostre Govern i sobre el futur del nostre país, en aquests moments tan decisius.

El codi ètic de la CUP limita els salaris a 2,5 vegades el salari mínim interprofessional (SMI). Així, les regidores amb dedicació completa cobren entre 1.400 € i 1.680 € (14 pagues) en funció de les seves càrregues familiars i socials. Les regidores sense salari perceben dietes en funció del codi ètic i del sou a les seves feines. Això ha generat un romanent de 1.793 € l’any 2015 i de 3.171€ el 2016, i volem destinar una part d’aquests diners a incentivar projectes amb voluntat de transformació. Els projectes presentats es valoraran a partir d’un marc conceptual i de criteris amb l’objectiu del bé comú; de producció sostenible, cooperatius o comunitaris; d’arrelament al territori i de proximitat; amb relacions d’igualtat, i dins dels àmbits sociolaboral, de participació, inclusió, cohesió social, defensa del territori, salut, medi ambient, internacionalisme i amb perspectiva de gènere. El 16 d’abril finalitzarà el període de presentació de projectes. Una comissió avaluadora farà una selecció prèvia, i posteriorment, el 7 de maig, en una assemblea oberta, es farà la selecció final. El 12 de maig es farà públic el projecte seleccionat. La quantitat destinada per a aquesta convocatòria és de 3.000 €. Us animem a presentar el vostre projecte i a participar en l’assemblea oberta per fer un Cardedeu més transformador.

Va ser una xerrada molt interessant, on el president no va defugir cap pregunta i va tractar tant dels temes interns del partit com del Govern. I també s’hi va parlar de quins poden ser els propers passos del procés. Les lleis de transitorietat jurídica, la convocatòria del referèndum, les negociacions... Va ser molt significativa la determinació que ens va transmetre respecte del referèndum. El referèndum es farà, es farà amb totes les condicions necessàries per ferlo legal i homologable a altres referèndums de la història més recent. El govern de Junts pel Sí està dedicant tots els esforços a assegurar que el procés per assolir el referèndum és, des del punt de vista dels passos seguits, impecable. S’acosten dies decisius, i ens caldrà l’esforç de tots. Europa, ara per ara, ens diu: feu el referèndum, i feu-lo bé. I guanyeu-lo. El reconeixement internacional i esdevenir un Estat de ple dret seran més senzills com millor hàgim fet aquest camí.

El PSC té alternatives per solucionar el trànsit El nou primer secretari del PSC, Pep Quesada, va afirmar a l’assemblea de 4 de març: “Tenim un greu problema de vehicles que travessen el nucli urbà. Oferim les alternatives a la ronda Oest de Calamanda Vila que l’actual govern d’ERC-CUP no posa sobre la taula. Només impulsa accions estètiques, en absolut efectives contra els accidents i la contaminació, deixant empitjorar la qualitat de vida i entorpint l’activitat econòmica”. “És un oferiment de debat obert a veïns i entitats, per arribar a un acord d’un pla d’actuació per sobre de colors polítics.” “El PSC es queixarà al Ple per la manca d’una política de promoció d’ocupació i d’afers socials que ignora el miler de famílies amb una persona a l’atur, amb una petita pensió o sense cap prestació.” Ramón Hurtado va dir: “Volem tornar a unir el poble fent sentir a tothom benvingut a tot, deixant de banda el monotema del procés i l’estelada, que només foragita bona part dels visitants i veïns”. Jonatan Martínez, primer secretari del Vallès Oriental, va “encoratjar a fer una ferma i constructiva oposició”. Són membres de la nova executiva: Anna Ampúdia, viceprimera secretària i responsable d’Economia, Ocupació i Participació Ciutadana; Francesc Cantarero, secretari d’Organització; Montserrat Benítez (Igualtat, Afers Socials i Salut); Jaume Balaguer (Federalisme i Cooperació); Toni Giner (Medi Ambient i Gent Gran); Joan Castelló (Seguretat i Interior); Quico Pou (Cultura); Guillem Rosales (Xarxes Socials), i Juan Felipe (Sostenibilitat i Esports). Salvador Illa, secretari d’Organització de Catalunya, ”va convidar a explicar a Cardedeu la proposta federalista del PSC”.


/11

GPC Ajuntament de Cardedeu (diumenges tancat) El Grup Municipal de Gent pel Canvi (GPC) va iniciar estant al govern en el mandat anterior un seguit d'activitats adreçades a les persones grans de Cardedeu, una de les quals va ser l'intercanvi amb altres municipis. Vàrem anar a Avinyonet del Penedès i Avinyonet del Penedès va venir a Cardedeu, vàrem anar a Xerta i Xerta va venir a Cardedeu. En tots els viatges, tant l'alcalde/ssa, com el regidor/a de Gent Gran de cada municipi acompanyaven les persones grans. Però amb aquest govern d'ERC i de la CUP tot ha canviat i no precisament per a millor. Fa algunes setmanes ens vàrem desplaçar un any més a Xerta un total de 3 autocars de Gent Gran. Feia 6 mesos que Xerta havia vingut a Cardedeu, i, com sempre, l'alcalde de Xerta va venir acompanyant els seus convilatans. Però la nostra sorpresa en aquest viatge va ser que ni la regidora de Gent Gran, Marta Cordomí (CUP), ni l'alcalde, Sr. Enric Olivé (ERC), varen venir; cap membre del govern de Cardedeu ERC/CUP. Només els hi va acompanyar el nostre regidor de Gent pel Canvi Jordi Abad (oposició). I suposo que els diumenges aquests servidors públics, que cobren el doble del que cobrava el govern anterior, no treballen. La gent del poble els comença a conèixer, la gent del poble ja els coneix, la gent del poble ens ve a queixar-se, però nosaltres sempre diem... tenim el que la gent ha votat: ERC i la CUP. De ciment i d'endeutament ens deixaran arreglats.

OPINIÓ/PARTICIPACIÓ_ EN AQUESTA SECCIÓ, UNA ENTITAT O ASSOCIACIÓ DONADA D'ALTA AL REGISTRE MUNICIPAL D'ENTITATS FARÀ UNA PREGUNTA ALS GRUPS POLÍTICS QUE HI HAN VOLGUT PARTICIPAR SOBRE QUALSEVOL TEMA QUE LI INTERESSI.

ERC

El voluntariat en el lleure i el foment de l’associacionisme i de les entitats juvenils són vitals per cobrir les necessitats d’infants i de joves en l’àmbit socioeducatiu i cultural. Cal cedir espais, atorgar beques i subvencions, i facilitar recursos perquè les entitats de lleure puguin fer aquesta gran tasca social.

PREGUNTA PROPOSADA PER AGRUPAMENT ESCOLTA ROCAFORT:

“SOU CONSCIENTS DE LES NECESSITATS REALS QUE TENEN LES ENTITATS DE LLEURE DEL VOSTRE POBLE?”

CUP

Valorem molt positivament la seva funció social, educativa i de transmissió de valors a infants i a joves. Cal facilitar el desenvolupament de la seva activitat col·laborant i atenent les demandes, però sempre respectant la seva autonomia.

#PARTITCIPACIÓ

EL GRUP DEL PP HA DECLINAT PARTICIPAR EN AQUESTES DUES SECCIONS D'OPINIÓ DELS PARTITS POLÍTICS AMB REPRESENTACIÓ A L'AJUNTAMENT DE CARDEDEU.

PSC

El 2016, el Decret 267 posa noves condicions a les activitats de lleure amb menors, incloent-hi les esportives. L’Ajuntament ha d’assegurar que les noves funcions de control no esdevinguin un impediment a la magnífica tasca educativa que porteu a terme, posant els mitjans per a una fàcil adaptació.

NO

PDeCAT

El govern actual ha desconnectat de les entitats. Moltes ens fan saber que, a mitja legislatura, encara no han rebut cap contacte de l'equipl’equip de govern. I aquest malestar és extensiu a una gran part del teixit associatiu del nostre poble.

GPC

Som conscients i, com sabeu, en moltes ocasions essent al govern ho vàrem demostrar; el que no tenim clar és si aquest govern CUP/ERC ho té.

* Ets una entitat i vols fer una pregunta als grups polítics? Envia-la a comunicacio@cardedeu.cat


Dimarts 4 abril, 17.30 h TALLER DE CUINA PER A NADONS Escola bressol Els Daus Dimecres 5 abril, 9.15 h PASSEJADA PER A LA GENT GRAN Pavelló d’Esports Dimecres 5 abril, 10.30 h JOCS D’ABANS, D’ARA I DE SEMPRE Pavelló d’Esports Dimecres 5 abril, 17.30 h XERRADA PER EMBARASSADES I PARELLES Museu Dimecres 5 abril, 18.30 h XERRADA "TOTS SOM PERSONES" La Fusteria Dimecres 5 abril, de 20 a 21.30 h PORTES OBERTES GRUP DE CARDEDEU D’ALCOHÒLICS ANÒNIMS Local Catequesi Dijous 6 abril, 17 h TALLER DE MASSATGE INFANTIL Escola bressol Can Serra

Dijous 27 abril, 17 h MENJAMOTS 1: CLUB DE LECTURA INFANTIL(-10) Biblioteca Marc de Vilalba

Divendres 19 maig, 19 h FILMOSOFIA: “EL SHOW DE TRUMAN” Biblioteca

Del 13 al 16 abril LA CHICA DESCONOCIDA Cinema Esbarjo

Divendres 28 abril, 19 h FILMOSOFIA: “HER Biblioteca Biblioteca Marc de Vilalba

Dissabte 20 maig, 17.30h PETITS RETALLS D’HISTÒRIA PELS CARRERS DE CARDEDEU Museu

Dissabte 29 abril, 11 h HORA MOOOLT MENUDA: “EL DRAC ROC VOL CANTAR” Biblioteca Marc de Vilalba

Dimarts 16 maig, 19h CONFERÈNCIA “ENRIC GRANADOS, ROMÀNTIC, ALHAMBRISTA I GOYESC” Aula de Cultura CECUCA

Dissabte 15 abril, 17.30h PETITS RETALLS D’HISTÒRIA PELS CARRERS DE CARDEDEU Museu Dimarts 18 abril, 19 h CONFERÈNCIA “UN RECORREGUT PER LA HISTÒRIA DE L’ESCENOGRAFIA” Aula de Cultura CECUCA Dimecres 19 abril, 17.30 h TALLER DE POESIA FAMILIAR Biblioteca Dijous 20 abril, 17.30 h HORA MENUDA: LLETRAFERITS Biblioteca Dijous 20 abril, 21 h CICLE GAUDÍ “ESPANYA EN DUES TRINXERES. LA GUERRA CIVIL. Cinema Esbarjo Del 21 al 23 abril JACKIE Cinema Esbarjo Dissabte 22 abril, 22 h TEATRE: EL MEU POBLE I JO CECUCA

Divendres 7 abril, 18 h XERRADA: "ALIMENTACIÓ CONSCIENT” Biblioteca

Diumenge 23 d’abril SANT JORDI Parades de llibres i roses i activitats Places Flors de Maig i Sant Corneli

Del 7 al 9 abril LOVING Cinema Esbarjo Diumenge 9 abril, de 9 a 14 h MERCAT BOIG Plaça Ramon Macip Dimecres 12 abril, 20 h TERTÚLIA LITERÀRIA “NOMÉS PER A GEGANTS” DE GABI MARTÍNEZ Biblioteca

Dimarts 2 maig, 19 h CONFERÈNCIA “L’UNIVERS BOMBOLLA” Aula de Cultura CECUCA Diumenge 7 maig, 18 h CURSA FIRA DE SANT ISIDRE Diumenge 7 maig, 10.30 h RUTA RASPALL Museu Diumenge 7 maig, 18 h RAGAZZO CECUCA Dilluns 8 maig, 17 h FILOSOFIA PER A INFANTS Biblioteca

Dijous 6 abril, 21 h DOCUMENTAL DEL MES “AMATEURS IN SPACE” Cinema Esbarjo

Divendres 7 abril, 21 h MÚSICA: 25 ANYS DEL ROCK CATALÀ CECUCA

Dissabte 29 abril, 11 h PASSEJADA DE PLANTES REMEIERES Museu

Dilluns 24 abril, 17.30 h ONCE UPON A TIME “GOLDILOCKS AND THE THREE BEARS” Biblioteca Marc de Vilalba Dimarts 25 abril, 17h MENJAMOTS 2: CLUB DE LECTURA INFANTIL (+11) Biblioteca Marc de Vilalba Dimarts 25 abril, 19 h CONFERÈNCIA: “EL LLEGAT DE ZYGMUNT BAUMAN” Aula de Cultura CECUCA

Dimarts 9 maig, 19 h CONFERÈNCIA “DESAPAREIX LA CLASSE MITJANA?” Aula de Cultura CECUCA Dimecres 10 maig, 20 h. TERTÚLIA LITERÀRIA: “EL MOLINER UDOLAIRE” DE ARTO PAASILINNA” Biblioteca Del 12 al 15 de maig FIRA DE SANT ISIDRE Parc Pinetons i Pompeu Fabra Dimarts 16 maig, 19h CONFERÈNCIA SOBRE ENRIC GRANADOS Aula de Cultura CECUCA Dijous 18 maig, 19 h INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ “LA ROBA INTERIOR, DELS SEGLES XIX AL XXI” Museu

23

Dijous 18 maig, 19 h INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ “LA ROBA INTERIOR, DELS SEGLES XIX AL XXI” Museu Dissabte 20 maig, 22 h TALLER “FEM RATAFIA SOTA LA LLUNA” Museu Dissabte 20 maig, 22.30 h VISITA GUIADA TEATRALITZADA Museu Diumenge 21 maig, 12 h PREMI D’HONOR TOMÀS BALVEY Museu Dimarts 23 maig, 19 h DOCUMENTAL SOBRE SÍRIA Aula de Cultura CECUCA

FOR MACIÓ 3, 4 i 5 abril, de 10 a 14 h DONES QUE HO PODEM TOT. CANVIS DESPRÉS DELS 45 Inscripcions a La Mongia 93 841 88 14 Divendres 28 abril PROVES ACTIC Sessió 1: de 10.30 a 13 h Sessió 2: de 17.30 a 20 h Biblioteca Marc de Vilalba

Sant Jordi 2017

Llibres Roses Cultura Solidàritat Places Flors de Maig i Sant Corneli

11h Conte “El follet Verdet i el progrés” Plaça de Joan Alsina 11.30 h Tallers per a infants Plaça d'Anselm Clavé 12.30 h Cercavila de la Cuca, amb actuació Plaça de Sant Corneli Lliurament de premis del VII Concurs de Microrelats Sant Jordi 2017 Plaça de Sant Corneli

Consulta les activitats prèvies a Sant Jordi a cardedeu.cat

Posa-t’ho a la nevera!

AGEN DA

Dimecres 12 abril, 21 h MÚSICA: ROSS DALY & LABIRINTH ENSEMBLE CECUCA

Profile for Ajuntament de Cardedeu

La Vila 114 març-abril 2017  

Viu els parcs!

La Vila 114 març-abril 2017  

Viu els parcs!

Advertisement