Page 1

Kristillinen AJAN FAKTA

TOUKOKUU 2012 1

Po h j a n m a a n

AJAN FAKTA Nro 72 TOUKOKUU 2012/2

Liite s.11-14

Pohjanmaalla ilmestyvä kristillinen ilmaisjakelulehti n. 34.000 talouteen 4 x vuodessa

ISSN 1237-4091

Ajan Faktaa jaetaan seuraavilla paikkakunnilla: Kokkola, Kälviä, Lohtaja, Himanka, Ullava, Kaustinen, Veteli, Halsua, Lestijärvi, Toholampi, Pietarsaari ja Kalajoki. Internet-palvelumme: www.ajanfakta.fi ja www.netmission.fi

Joh. 3:16

! ä ä s e k a u t t a n u i S

TÄSSÄ LEHDESSÄ LISÄKSI:

KUVA: Jouko Teräs

Kanootilla kirkkoon s.11

-Kuuliaisuus ...................s.2 -Orvokki on kiitollinen........s. 3 -Motoristit ja 7xSF.............s.4 -Kutsujan palveluksessa.......s.5 -Kappale Kaustista sydämmissä...s.6 -Kahden maan kansalainen........s.7 Operaatio Jeriko -Anja Laitala 90-vuotta...........s.8 KOKKOLASSA -”Kehnon” Haastattalu..............s.9 -Jumala on uskollinen............s.10 Ma 25.6. klo 18.00 - Motoristien todistuksia ja infoa! -Helluntaiseurakunnan liite s.11-14 - Musaa, moottoreita, yhdessäoloa - 7xSF Pietarsaaressa klo 12.00 -Väkivallasta.......................s.16 - KÄÄNNÄ KEULA KOKKOLAAN 25.6! - Rantatien kautta Kokkolaan klo 14.00 ! ä ll -Kolumnit.......................s.17 t liikke - Motoristitapahtuma kävelykeskustassa purjeella klo 18.00 Nyt on motoristiikkakuntaa! a p 0 -Kas Ar vokas....................s.18 .6 n i - Illanvietto Larsmon Lähetyskodilla, grillausta, saunomista ym. 26 pv. .gospelriders.f www -Matti Toivonen..............s.19 Seuraa 7xSF matkaa netistä videoiden kautta ja tutustu eri paikkakuntien ohjelmaan! -Kanootilla kirkkoon...............s. 20 Motoristit Pietarsaaressa, Kokkolassa ja Larsmossa 25.6. -Ojajärvet samalla tiellä............s. 21 -Konferenssi ja Iso soitto..........s.22 Toholampi - Kaustinen - Veteli - Halsua 1.7. s.4


Kristillinen AJAN FAKTA

2 TOUKOKUU 2012

Mitä jos...

PÄÄKIRJOITUS Kuuliaisuus Olen usein ajatellut tuota pientä sanaa: kuuliaisuus. Sen noudattaminen jo lapselle on monesti hyvin vaikeaa. Mutta monta kertaa aikuisenakin se on kompastuskivi useimmille meistä monissa eri tilanteissa. Ei tarvitse mennä Raamatun alkulehtiä pidemmälle kun jo ensimmäinen ihmispari kompuroi tuon sanan edessä.

Jokainen ihminen jossain elämänsä vaiheessa esittää itselleen tämän kysymyksen; Mitä jos…

Kuuliaisuus oli ensimmäisen ihmisparin suhteen ainoa ehto, joka olisi taannut ihmiselle onnellisen elämän ihanteellisessa ympäristössä. Mutta ehto oli jo silloin ihmiselle liian kova. Jos menemme Raamatun alkulehdiltä sen viimeiseen lukuun Ilm. 22:14, jossa sanotaan näin: ”Autuaita ne jotka pesevät vaatteensa, he pääsevät syömään elämän puusta.” Kuten havaitsemme, kuuliaisuus on edelleen se ehto jolla yhteys Jumalaan ja hänen maailmaansa saadaan kuntoon.

1.Moos.2:16 voimme lukea: ”Ja Herra Jumala käski ihmistä sanoen…” Ja myöhemmin Hän kysyi (3:11)”Kuka sinulle ilmoitti, että olet alasti? Etkö syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua Mutta tuossa välillä on ollut syömästä?” yksi, – Sovittaja Jeesus Kristus, joka omalla kuuliaisuuTotuus paljastui ja ihminen dellaan on solminut Jumalan tunsi olevansa alaston Ju- ja langenneen ihmisen välimalan ja hänen totuutensa set suhteet kuntoon, toimiedessä. Hän lymysi, piilou- nut välimiehenä Jumalan ja tui Herran Jumalan kasvojen ihmisen välillä. edestä paratiisin puiden sekaan. Tottelemattomuus tuo Paavali toteaa Room. 5:19aina tarpeen piileksiä, sitä 21 näin, sanoen: ”Sillä niin varten tarvitsee myös viran- kuin yhden ihmisen totomaisten tehdä etsintäkuu- telemattomuuden kautta lutuksia: Missä olet? Se on monet ovat joutuneet synvanha toimenpide. tisiksi, niin myös yhden kuuliaisuuden kautta monet tulevat vanhurskaiksi. TULOSSA Mutta laki tuli väliin, että Ensi kesänä rikkomus suureksi tulisi; mutta missä synti on suureksi tullut, siinä armo on tullut ylenpalttiseksi, että moottoripyöräniin kuin synti on hallinnut tapahtuma kuolemassa, samoin armoKokkolaan, Toholamkin hallitsisi vanhurskaumille, Halsualle ja Pietarsaareen!

7xSF

Kysymys saatetaan esittää myös jälkikäteen elämän varrella, jo eletyn elämää arvioitaessa. Kysymys voidaan esittää myös tulevaisuutta mietittäessä.

Keijo Niskala den kautta iankaikkiseksi elämäksi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, kautta..” Tämän välimiehen, asianajajamme ja meidän tottelemattomien puolesta kärsineen Jeesuksen vastaanottaminen elämäämme, on samalla meidän syyttömäksi julistamisen päivämme Jumalan edessä. Se, että halumme ja tahtomme olla kuuliaisia Jumalan Sanan noudattamiselle elämässämme, tekee meistäkin tuon maailman luetuimman kirjan, Raamatun, sankareita ja me saamme kerran käydä voittajina perille Jumalan kansan luvattuun maahaan. Kuuliaisuus Jumalan Sanaa kohtaan on kristityn elämän A ja O. Tuon ”kuuliaisuus” sanan ja periaatteen noudattamisen varassa meidän uskonelämämme seisoo tai kaatuu ! Keijo Niskala

www.gospelriders.fi

Mitä jos…- olisin valinnut sen toisen aviopuolisoksi? Mitä Jos… - olisin valinnut toisen ammatin? Mitä jos… - olisin matkustanut sittenkin Amerikkaan, kun siihen oli mahdollisuus. Mitä jos… - olisin silloin antanut elämäni Jeesukselle, kun uskovat sitä ehdottivat? Ihmisen elämä saattaisi olla aivan toisennäköinen jos valinta valinnan paikassa olisi ollut toisenlainen. Joskus ihminen on valinnut ihan oikeinkin ja on elämäänsä tyytyväinen. Ei ihminen aina väärinkään valitse.

Mitä jos… -Jumala tarjoaa jotain Yhdessä asiassa ihmisen on oltava tarkkana. Ja se on, kun hänelle tarjotaan Jumalan evankeliumin mukaista pelastusta Kristuksessa. Kun siinä kohtaa ihminen osaa valita myöntävästi Jumalan kutsuun, hän pelastaa sielunsa iankaikkisesta kadotuksesta iankaikkiseen elämään Jeesuksen täytetyn työn tähden, syntisen ihmisen puolesta. Mitä jos

antaisit elämäsi Jeesukselle. Elämästäsi tulee varmasti toisennäköinen, koska usko tuo yltäkylläisen hengellisen elämän. Toki myös näitä evankeliumin ulkopuolisia harhaoppeja tarjotaan aktiivisesti myös Kokkolankin kadunkulmissa. Joten valinnan paikkoja ihmisellä kyllä riittää. Siksi kannattaa selvittää tarjoajalta voiko hän tunnustaa Kristuksen Jumalaksi, joka ihmisen pelastaa. Ihminenhän ei voi toista pelastaa.

Reijo Ruotsalainen Mitä jos…. - kuuntelisimme

Mitä jos… - haastaisit uskovat

Mitä jos… me uskovat ja ei uskovat, kuuntelisimme toisiamme ja etsisimme yhdessä vastauksia tähän Mitä jos… - et vielä ole ihmiselämän tärkeimpään uskova -, haastaisit uskovat kysymykseen! ihan tämän kehotuksen pohjalta todistamaan oman usMitä jos... koontulonsa tarinan. Pyydä heitä kertomaan miten ovat - rukoilisimme tulleet uskoon. Kysy, mitä kristillinen usko heille merkitsee. Voit kuulla mielen- Mitä jos me uskovat alkiintoisia erilaisia tarinoita, kaisimme rukoilemaan ja jotka voivat auttaa myös siunaamaan omaisiamme, sinua tekemään elämäsi tär- ystäviämme, työtovereitamme ja koko aluemme keimmän valinnan. ihmisiä.

Mitä jos… - haastaisit ei uskovan Mitä jos… - uskova - , haastaisit ei uskovan kertomaan millainen käsitys ihmisellä on kristillisestä uskosta? Onko se uskomista kirkkoon, perinteeseen, vai mihin? Samalla voisit kertoa ja valaista mitä oikea Jeesuksen Kristuksen usko on. Mitä jos aktiivisesti todistaisit kesän aikana oman uskosi ainakin kahdelle ystävällesi.

Mitä jos... -Jumala onkin totta Mitä jos... ysätävä, Jumala onkin totta, niinkuin Raamattu sanoo ja puhuu? Oletko todella miettinyt missä vietät iäisyytesi? Ihmisen elämä on lyhyt, mutta iäisyys ei lopu koskaan. Siksi.. Mitä jos....? Siunattua kesää toivottaa! Reijo Ruotsalainen evankelista

USKOONTULON

Ajan Fakta -mediat KRISTILLINEN ILMAISJAKELULEHTI 19.VUOSIKERTA Toimitus:

Toimittajat:

A B

EUROLL OY / AJAN FAKTA Chydenius Center 67100 KOKKOLA Puh. 0400 562088 E-mail: eurolloy@gmail.com

www.ajanfakta.fi

Julkaisija: Euroll Oy Vastaava toimittaja: Reijo Ruotsalainen Puh. 0400 562088 eurolloy@gmail.com Paino:

Botnia Print Oy, Kokkola

Jakelu:

Kokkola jakelu / Itella

Reijo Ruotsalainen

Keijo Niskala

C

• Usko, että Jumala on. • Tunnusta, että tarvitset Jeesusta. • Kadu tekojasi ja tee tietoinen parannus. • Usko Jeesuksen ristinkuolemaan. •Jos tunnustat uskosi suullasi ja uskot sydämessäsi Jeesuksen ylösnousemukseen, sinä pelastut (Room.10:9). •Rukoile Jeesusta tulemaan elämääsi. Jotta voisit syventää alkanutta uutta elämääsi Jeesuksen kanssa tee seuraavasti: •Lue Raamattua, jotta oppisit tuntemaan Kristuksen. Aloita Uudesta testamentista. •Rukoile. •Ota yhteyttä muihin uskoviin. •Osallistu jumalanpalveluksiin ja palvo Jumalaa muiden kristittyjen kanssa. •Toteuta uskoasi myös käytännössä sanoissasi ja teoissasi. •Kerro Jeesuksesta muillekin.


Kristillinen AJAN FAKTA

TOUKOKUU 2012 3

Henkilökuvassa Orvokki Hagqvist

Orvokki on kiitollinen Jumalalle

Kevät alkaa olla kauneimmillaan ja Orvokin pihalla narsissit sekä tulpaanit alkaa avata nuppujaan. Vierailen Orvokki Hagqvistin kotona ja kyselen Orvokin elämänmenosta.

maalaamassa. Kankaan kudonta, kesällä metsälenkit ja talvella umpihankihiihto virkistävät mieltä kummasti. Lahnakosken kylätoimikunta antaa myös kivaa virkistystoimintaa.

LAPSUUDEN KULTAISIA MUISTOJA

ORVOKIN MIETTEITÄ ELÄMÄSTÄ

- Olen syntynyt Kälviän Passojalla. Huolimatta siitä, että isäni kuoli kun olin kaksi ja puolivuotias kotini oli turvallinen kaikesta menetyksestä huolimatta. Kotini oli maalaistalo, jossa asui äitini lisäksi tätejäni, setäni ja veljeni. Lisäksi oli palvelusväkeä. Elämä pyöri työn ja maatalouden ympärillä. - Kodissani oli pidetty Helluntaiherätyksen kotikokouksia jo vuosisadan alussa 1900-luvulla. Lapsuuden muistoihini on jäänyt mie- Orvokki Hagqvist alkukesän puutarhanhoitotöissä. leen nämä tapahtumat, kun iso tupa oli täynnä kuulijoita, - Ensimmäinen opiskelu- ravintolan emäntänä. Työssananjulistajat ja kitarakuoro paikkani oli Kälviän Naisko- kentelin myös myöhemolivat aina paikalla. titeollisuuskoulu, jota seu- mässä vaiheessa Outokumrasi Kälviän Kansanopiston mun tehtaalla työnjohtajana. opintolinja. Haaveenani oli Lasten ollessa kouluikäisiä, NUORUUS JA aina ollut kotitalousteknikon aloin tehdä keikkahommia USKOONTULO ammatti. Niinpä suuntasin Keskipohjanmaan AmmatVetelin Emäntäkouluun, tiopistossa ja Kokkolan pe- Nuoruudessani sain omis- josta jatkoin Iittiin vuoden ruskouluissa kotitalousopettaa hyvän tyttöystävän, hä- työharjoitteluun. Ammatti- tajana. Tästä työstä olen nen kanssaan pyöräilimme tutkinnon suoritin Kauha- suuresti pitänyt. Maatalous oli kuitenkin ammattini pepaljon lähimaisemissa, joen Kotitalousopistossa. ruspilari, josta kantoi kuieräänä päivänä pyöriemme suunta oli Kälviän Hellun- - Ensimmäinen työpaikkani tenkin puolisoni suurimman taiseurakunta. oli Uudellamaalla, Vihdissä, vastuun. - Tulin uskoon eräässä tu- missä toimin kotitalousneupakokouksessa. Uskoontu- vojana. PERHE, LAPSET loni jälkeen pyhäkoulutoi- - Jossain vaiheessa elämä JA LASTENLAPSET minta alkoi kiinnostaa, jota johdatti tieni Helsinkiin, ja pidimme ystäväni kanssa sain työtä Hyksin sairaalan kotikylällä. Opettelin myös siivouspomona. Viihdyin - Olen onnellinen kahdesta kitaransoiton joka oli myös etelässä niin hyvin, että lapsestani ja neljästä lapsenkiva lisä pyhäkoulussa. ajattelin etten en enää palaa lapsestani. Tällä hetkellä he Pohjanmaan lakeuksille. tuovat iloisen tuulahduksen Eräs lomareissu kotiseudulle arkipäiviini. OPISKELUAIKA kuitenkin muutti suunnitelmani täysin, kun kuvaan JA TYÖELÄMÄ SEURAKUNTA astui nuorimies Kaarlelasta. - Kotona oli työväestä kova Niinpä aika pian ”wolkka- JA PALVELUTEHTÄVÄT pula, joten jouduin olemaan rini” suunta oli kotiseutuni. aika pitkään kotitöissä ennen - Avioiduttuani muutin puo- - Seurakunta on minulle olkuin pääsin opiskelemaan lisoni kotitaloon Lahnakos- lut aina rakas. Tällä hetkellä kelle, kävin työssä Kälviällä suuri osa on seurakunnan ammattiin.

KESÄN JUHLIIN! Hyvä valikoima hopeisia ja kultaisia RIPPIRISTEJÄ ketjulla Alk.

29€

hopeiset ketjulla

Kaunis tinapinnoitettu YO-VALOKUVAKEHYS lyyralla

1980

2980

Hyvä valikoima kultaisia KIHLA- ja VIHKIKOTIMAISTA KÄSITYÖTÄ SORMUKSIA

Tyylikkäät, uniikit naisten vaatteet ja asusteet

palvelutehtävästäni keittiötyötä. Kuorolaulu on ollut sydämelläni jo nuoruudesta alkaen jossa olen edelleen mukana. Lauluryhmä Viesti on mieluinen kitaransoittoineen.

HARRASTUKSET - Nyt kun työelämä ei enää sido, on aikaa harrastuksille. Kuvaamataito on ollut mieluisaa, joten olen uudestaan kaivanut pensselit ja maalit esiin ja käyn viikottain Kokkolaseudun opistolla

Sisältäen kaiverruksen

19€

Alk.

Sepon Kulta

Isokatu 15, Kokkola puh. 06-8311 435

www.dahlia.fi Luontaisterapia AniSanin hoidot myös Onnen Akaatissa!

ONNEN AKAATISTA Luonnon Kosmetiikka tuotteita mm. Frantsila, Logona, Provida. Kotimaisia hunaja, pihka ja terva voiteita Ihanat käsinvalmistetut Luonnonsaippuat sheavoit ja savet Flow /Vihreä Kosmetiikalta

- Hieronta erik.päänalueen käsittelyyn - Jäsenkorjaus -Vyöhyketerapia -Horstmann jalkojen vapautus -rentouttava kivienergiahoito Vastaanotto iltaisin: Ma- Pe 16.15-19.15 p.050-5282298

Puodista myös Kauniita Enkeleitä ja Lasiesineitä !

Kevään valmistujille Lahjakortit!

Näkömestarin paketti - TYYLIÄ JA LAATUA Yksiteholasit

Yksitehomuovilinssi 1.5 varastovoimakkuuksin

97

Ohennetut yksiteholasit Ohennettu 1.6 muovilinssi varastovoimakkuuksin heijastuksenestopinnalla

Moniteholasit

Hoyalux Summit Pro TF 1.5 rajaton moniteholinssi

Diamond

KISS

Jewellery for You

Erittäin hyvä valikoima KASTELAHJOJA

Kuvaaja Karen Hagqvist

Mielenkiintoinen sisustusliike, josta löydät pienet ja suuret lahja- ja sisustusideat

425

Fancy

Haastattelu Sinikka L

- Olen elämäni kulusta hyvin kiitollinen Taivaan Isälle. Suuri kiitollisuus siitä, että on jo nuorena löytänyt elämäänsä Johdattajan ja tullut uskoon. Kiitollisuus

147E

avattu: www.seponkulta.fi

Erittäin hyvä valikoima kivellisiä HOPEARIIPUKSIA ketjulla

terveydestä, perheestä ja myöskin hyvistä ystävistä. Elämä on ollut mielenkiintoista ja täynnä yllätyksiä. Elämässä on jatkuvasti paljon mielenkiintoisia opittavia uusia asioita. - Näen ympärilläni ihania ihmisiä ja kaunista luontoa, jotka kaikki kertovat Jumalan suurista teoista.

of Finland

ENKELIKORUT VERKKOKAUPASTAMME

Moniteho- tai kaksiteholasit

Rajaton moniteholinssi tai Rajallinen kaksiteholinssi

203

Kaikkiin paketteihin kuuluu kehys tarjousmallistosta, Hard-kovapinta, kova kotelo ja mikrokuituliina. Linssit voi valita kirkkaina tai harmaina ja ruskeina aurinkolasilinsseinä.

www.seponkulta.fi

Enkelikoru Ängelsmycke

www.enkelikauppa.fi

Rantakatu 8, Anttila Center ja Citymarket, KOKKOLA Prismacenter, PIETARSAARI Asemakatu 3 ja Kauppakeskus Kärkkäinen, YLIVIESKA Paletti, KYYJÄRVI

Kokkola Tehtaankatu 3 p. 8311 000 ma-pe 9-17 Kannus Valtakatu 1 p. 870 151 ke-pe 10-17 Kaustinen Kaustintie 5 p. 8611 920 ma-ti 10-17 www.nakomestari.fi

info@nakomestari.fi


Kristillinen AJAN FAKTA

4 TOUKOKUU 2012

AUTOJA!

Raamattu – tarkemmin sanottuna Joosuan kirAudi A3 1.6 Attraction 3d jan kuudes luku – kertoo, vm. -04 155tkm 10 500 e kuinka muinaisen Jerikon BMW 520 dA muurit sortuivat hirmuiTouring Business sen jyrinän ja hämminvm. -08 112 tkm 29 500 e gin vallitessa niille sijoilCitroen C5 2,0i 16v Confort leen, kun israelilaiset olivat kiertäneet kaupunkia JuSedan suomi-auto h-kirja siisti vm. -08 84 tkm 16 800 e malan käskyn mukaisesti. Sotapäällikkönsä Joosuan Ford Focus 1,6 100 hv johdolla Israelin sotakunTrend Design M5 Wagon vm. -09 78 tkm 16 900 e toiset miehet kiersivät kaupungin seitsemänä päiHonda Civic 1.6i LS 3d vänä, ja seitsemäntenä vm. -05 96 tkm 8 900 e päivänä he kiersivät sen Mazda 6 Sport 2.0TD peräti seitsemän kertaa.

Paukkuraudat baanalle ja pahan muurit matalaksi jälleen kunniaan jumalanpelko, rehellisyys ja usko Jeesukseen. Tätä sanomaa pidetään esillä eri kaupungeissa monen todistajan ja muusikon voimin.

Elegance

Niin kuin Joosua oli Jerikon sankari, Jeesus Kristus on tämän ajon sankari! Hänen kunniakseen voi ja kannattaa puhua, palvella, elää ja toimia – ja ajaa moottoripyörällä. PeeTee Juntumaa

5d vm. -04 220 tkm 7 800 e

Kierroksia kaupungin ympäri kertyi siis kaikkiaan Mercedes-Benz E 220 kolmetoista. Pointti ei ollut CDI BE A Elegance vm. - 10 55 tkm 43 900 e kuitenkaan kierrosten lukumäärässä, vaan siinä, että IsLisää autoja netissä! rael teki niin kuin Jumala oli Kokkolan Auto-Center Oy käskenyt. Kun Israel totteli, Rajaniityntie 2, Indola,  Kokkola Jumala toteutti lupauksensa ja antoi Jerikon muurien Puh. 045-1118048 sortua siihen paikkaansa. Myös rahoitus järjestyy/vaihto. Yliluonnollisen tapahtuman myötä Israel valloitti kau---AUTOJA--pungin murskaavalla ylivoiAudi A4 1.8turbo 20v farm. malla, eikä se noussut enää vm.- 96 220 tkm 4 550 e koskaan vastustamaan Jumalan tarkoituksen ja hänen Audi A6 3.0 V6 TDI 171 kW tiptronic-automaatti 3.0 V6 Quattro työnsä laajenemista. vm. -08 179 tkm

29 900 e

Tämä periaate oli mielessä kristillisen, valtakunnallisen Gospel Riders -moottoripyöCadillac F leetwood räkerhon kokkolaisella jäseLimosine 5.7 vm.-93 160 tkm 7 990 e nellä ja kerhon mediavastaavalla Reijo Ruotsalaisella, Chevrolet El Camino kun hän runsas vuosi sitten GMC Caballero 5.7 LT V8 esitteli kerhon väelle “hullun vm. – 87 123 tkm 19 990 e ideansa” nimeltä Operaatio Chevrolet Monte Carlo Jeriko, tai kuten tapahtumaa 350 V8 Coupe myös lanseerataan, 7XSF; vm. -72 112 tkm 17 900 e seitsemän kertaa Suomi Chrysler Sebring 2.4 A4 LE Finland. BMW 325 iA Cabrio 2.5i Aut.

vm. -94 59 tkm

Vm. 05 108 tkm

10 900 e

7 900 e

Ford Mondeo 1.8 Farkku

vm. -96 160 tkm

2 200 e

Mercedes-Benz 230

230E Aut (Löytö) vm. -91 271 tkm 4 350 e

Autoliike M. Enlund

Indolantie 6, Kokkolassa p.045-6701115

Joku järkevä tosin ehkä ajatteli tuossa vaiheessa, että tuollainen idea ei voi kuin kuolla sauhuun. Mutta kun pallo oli heitetty, idea ei enää suostunut sammumaan, vaan alkoi päinvastoin saada yhä enemmän kannatusta. Moni koki, että nyt on tosi kysymyksessä, Jumala on puhunut.

Suunnitelma tarkentui talven mittaan neljän viikon mammuttiajeluksi, jossa Suomea ajetaan siksak-tyyliin idästä länteen ja takaisin, ja sitten vähitellen kohti pohjoista. Ruotsalainen tiimeineen lähetti jo kauan “Ajetaan Suomi seitsemän sitten asiasta infoa reitin varkertaa ympäri ja järjeste- rella oleville Gospel Riders tään eri kaupungeissa ja paikkakunnilla evankelioivia tapahtumia yhteistyössä seurakuntien kanssa”, Ruotsalainen pauhasi, ja sai raikuvat aplodit koolla olleilta kerhon aktiiveilta.

Kaakelikeskus Kokkola Terminaalinkatu 5, Kokkola puh. 010 439 7003

-osastoille ja seurakunnille. Iso määrä tapahtumia onkin suunnitteilla, ja ainakin kristillinen mediakin tuntuu olevan jossakin määrin herännyt tähän huikeaan hankkeeseen.

-kerhon vuosittainen päätapahtuma MOJ (Message of Joy) -meeting. Siellä ovat mukana muiden muassa Robirohi –musiikkiryhmä Virosta sekä evankelista Arto Härkönen.

Kesäkuun 11. päivänä Ryttylän Kansanlähetysopistolta – tarkkaan ottaen kahvila-ravintola Suvirannasta – starttaavaan ajeluun osallistuu mukava perusjoukko koko neljän viikon ajan, mutta suurimmalta osalta kokoonpano vaihtelee matkan varrella kaiken aikaa. Ajo päättyy heinäkuun 6. päivänä samaan paikkaan, mistä se alkoikin. Ryttylässä alkaa silloin Gospel Riders

Jos sinulla on moottoripyörä ja tankissa bensaa, lähde ajamaan kanssamme Jumalan puolesta! Ja ehtiihän pyörän vielä hankkiakin, Operaatio Jeriko 7xSF mujos sellaista ei tällä hetkellä kana myös Sata lasissa helluntaikonferenssissa. tallista löydy. Operaatio Jerikon motoristit kiertävät kahvaa Jumalaa ylistäen ja rukoillen, että synnin ja epäjumalanpalveluksen muurit sortuvat kuin Jerikon kivimuurit konsanaan, ja maassamme nousee

GRILLIJUHLAT

Avoinna ark. 10-17, la 10-14

LAAJA VALIKOIMA LAATUVARAOSIA SUORAAN HYLLYSTÄ

7xSF

Gospel Riders -moottoripyöräkerhon suuroperaatio kesällä 2012 kerää paljon motoristeja kiertämään Suomea.Olemme 25.6. Pietarsaaressa 12.00 ja Kokkolassa kävelykeskustassa 18.00 ja illalla klo 21.00 jälkeen oma tilaisuus Larsmossa, jonne mopopojat ja tytöt ovat myös tervetulleita makkaranpaistoon ja grillijuhlaan. Mukana musiikissa GR Botnia Band. Toholampi, Kaustinen ja Veteli on vierailuvuorossa Su 1.7. Myös sinne kaikki ovat tervetulleita! Ohjelmat sekä tarkat aikataulut nettisivuillamme: www.gospelriders.fi Jos et pääse koko matkalle mukaan, voit seurata Operaatio Jerikon etenemistä internetin kautta www.netmission.fi Streaming-palvelusta tai Gospel Ridersien sivuilta. Joka illalle pyritään laittamaan videopläjäys päivän tapahtumista. Pysy kanavalla!

Tue operaation matkaa ja tilaa T-paita tai kannatustarra netistä www.gospelriders.fi/ kauppa. Hinta 20 e+pk. Saat sen myös tapahtumista. Operaatio saappuu Pietrsaareen, Kokkolaan ja Larsmoon 25.6. Kaustinen, Halsua ja Veteli on vuorossa 1.7. Olet tervetullut mukaan näihin kaikkiin tilaisuuksiin!


Kristillinen AJAN FAKTA

Pastorin palsta

Pertti Salmèn pastori Evankeliumit mm. Matteus 21:12 kertovat tapauksen, jossa Jeesus temppeliin tullessaan suuttui näkemästään ja alkoi ajaa

Isäni Lauri, yhdessä veljensä Niilo Heimosen kanssa toimivat Mikkelissä evankelistoina nuoruudessaan ja herätyksen tuulet puhaltelivat silloin erikoisesti nuorten keskuudessa. Noihin aikoihin isäni mielenkiinto äitiini Anna Liisaan johti vähitellen nuorten tiet yhteen ja avioliittoon vuonna 1940. Siitä alkoi vanhempieni varsin monivaiheinen ja Jumalan siunaama yhteinen elämäntaival. Uskon, että Jumala näki, minkälaisen puolison isäni tarvitsi rinnalleen, ensin kotimaan työsaralle ja sittemmin lähetystyön moninaisiin vaiheisiin. Vanhempieni lähetystyö alkoi Kiinassa, mutta Maon hallinnon jyrkät otteet kristillisyyttä vastaan, katkaisivat orastavan työn hyvin nopeasti. Sisareni Eeva-Riitta syntyi vuonna 1941 ja minä neljä vuotta myöhemmin. Oma syntymäni heti sotavuosien jälkeen, toi vanhemmilleni mukanaan edeltä arvaamattomia elämän vaiheita. Sodan jälkeinen tilanne oli epävarma, ja monella tavalla sekava ja vallitsi yleismaailmallinen rauhattomuus vasta päättyneen maailmansodan jälkeen. Tämä tilanne aiheutti sen, että kun vanhempani lähtivät Amerikan kautta Kiinaan lähetystyöhön, oli minun vähän yli puolivuotiaana jäätävä väliaikaisesti Aku-setäni ja tämän Anni-vaimon hoitoon Kuopioon. Suunnitelma oli, että hiukan myöhemmin lähtevä lähettisisar toisi minut perheeni luokse. Tämä oli kovaa aikaa vanhemmille. Erityisesti äidin sydämen surun voin itsekin aavistaa, kun kaikki ei järjestynyt niin nopeasti kuin oli ajateltu. Aika venähti niin, että perheemme pääsi yhteen vasta kun olin jo 4-vuotias, vanhempieni palatessa Suomeen. Erossaolovuosina aina kun Kuopion Eelim-seurakunnassa oli lähetyskokous, minut tuotiin istumaan sinne eteen, aivan kuin näytille, että tässä on tämä pieni lähetystyön “uhri” ja seura-

ulos rahanvaihtajia ja kauppiaita. Mistä tässä oli kysymys? Pohjimmiltaan kyse oli siitä, miten Jumalaan saadaan yhteys. Temppeli edusti uhrien kautta lähestyttävää Jumalaa, mutta silti kyse oli yhteydestä elävään Taivaalliseen Isään. Papit olivat kuitenkin alentaneet jumalayhteyden materialistiselle tasolle. He olivat myös asettaneet määräyksiä,

TOUKOKUU 2012 5

Miksi Jeesus hermostui?

seen ihmiseen ja että yhteys löytyy Jeesuksen työn kautta Joh 3:13-21. Tutkimusten mukaan (http://www.seurakunnankasvu.fi) yli 80% suomalaisista ei ole ateisteja ja lähes 50% on osallistunut viimeisen vuoden aikana hengelliseen tilaisuuteen. Mitä tästä tulisi oppia Mutta ovatko he löytäneet yhteyden elävään Jumalaan? Ainakin se, että Jumala tah- Vastasiko tilaisuus etsijän too saada yhteyden jokai- tarpeeseen, vai nousiko esiin jotka vaikeuttivat ei juutalaisten jumalanpalvontaa ja tähän Jeesus hermostui. Hän viittaa Jesajan kirjaan, jossa selkeästi sanotaan ”ja minun temppelistäni tulee huone, jossa kaikki kansat saavat rukoilla.”

kysymyksiä, jotka jäivät vastausta vaille? Näyttikö uskovien joukko niin ”kauniilta ja rohkeilta”, että etsijä ei kyennyt samaistumaan ja lähti pois entistä onnettomampana? Hyvät ihmiset, niin etsijät kuin uskovaiset, ainoastaan Jeesus voi antaa syntejä anteeksi, ei mikään elämäntapa tai uhraus. Tässä olemme kaikki samalla viivalla, syntisinä apua pyytä-

vinä, mutta Hän on luvannut lähestyä meitä, kun me lähestymme Häntä. Hänen rakkautensa tulee todeksi meidän ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Rakastakaamme siis lähimmäisiämme niin kuin itseämme, tässä yksilökeskeisessä maailmassa siihen on tilaus. Pertti Salmen

Lasse O.J. Heimonen

Kutsujan palveluksessa

– lähettiperheen elämän näkymiä kuntaa kehoitettiin rukoilemaan minun ja perheemme puolesta, että saisimme taas pian olla yhdessä. Vuonna 1951 4-henkinen perheemme lähti jälleen lähetystöhön ensin puoleksi vuodeksi Thaimaahan ja sieltä helmikuussa vuonna 1952 Japaniin. Aikaisemmin vanhempani olivat olleet Kiinassa, Yunnanin läänissä, Kunmingin ja Xyanwein kaupungeissa lähetystyössä, mutta uusi vallankumoushallitus sai heidät pakotettua maasta pois. Kaiken takana oli kuitenkin Jumalan johdatus. Tästä olisi monia tarinoita kerrottavana, mutta ei niistä nyt tällä kertaa enempää. Helmikuussa 2007, minulle tuli 55 vuotta täyteen Japanissa. Lukuunottamatta lyhyitä lomia Suomessa, koko elämäni on eletty Japanissa. Nyt vietämme eläkevuosiamme Helsingissä. Vuodesta 1966 eteenpäin olen toiminut lähetyssaarnaajana Japanissa. Meidän kihlauksemme oli muuten hieman tavallisuudesta poikkeavaa. Olimmehan Leenan kanssa joskus tavanneet, mutta eipä sitä nyt seurusteluksi osattu oikein itse ymmärtää – saatikka sitten sivulliset, jotka yleensä ovat rakastuneita valppaampia havaintoineen. Jossakin vaiheessa vain aloimme kirjoitella toisillemme, niin sitten päätettiin että mennään kihloihin, ja näin kumpikin lähetti toisilleen kihlasormukset postin välityksellä ja olimme sopineet päivän jolloin me kihlaudumme. Tuolla kellonlyömällä se sitten tapahtui ja molemmat olemme onnellisia edelleen-

Lasse Heimosta saadaan kuulla Kälviän Helluntaiseurakunnan järjestämillä helluntaijuhlilla 26-27.5 Tervetuloa kuuntelemaan ! kin. Olen joskus laskenut leikkiä, että läheltä se piti tuon valtavan välimatkan vuoksi, että ei menty vihillekin kirjeitse, mutta onneksi Leena tuli kaunis morsiuspuku matkalaukussaan Japaniin. Häitä vietettiin sitten Kyoton kaupungissa, siitäkin on vierähtänyt jo 44 vuotta. Näin olemme sitten eläneet avio-onnemme yhdessä, sekä myöskin yhdessä Jeesusta palvellen, sillä yhteisellä työsaralla jonka olemme omaksemme kokeneet. Saimme kolme tytärtä, Mia, Merja ja Mariko, jokainen heistä on syntynyt Japanissa. Ukki ja mummikin olivat olleet uskovaisia, minua nuoruudessa kuitenkin maailmalliset asiat kiinnosti

kovasti: Olisi ollut luonnollista, että olisin vastannut Jumalan kutsuun ” kyllä”, sillä tiesin, että se olisi parhain vaihtoehto elämässäni, mutta tietenkin inhimillinen luontoni pani vastaamaan ”ei”. Ymmärsin toki, että kristityksi tuleminen ei periydy, vaan jokaisen täytyy henkilökohtaisesti ratkaista suhteensa elävään Jumalaan. Vietin nuoruusvuoteni Kyoton kaupungissa ajatellen, että ”vanhempani ovat vanhempiani ja minä olen minä”. Kaiken keskellä Jumala ei ollut hyljännyt, vaan puhui minulle monella tavalla. Japanissa ihmisten sanotaan pelkäävän 4 asiaa: ”kaminari, kaji, jishin, oyaji”, eli ”ukonilmaa, tulipaloa, maanjäristystä ja isäukkoa!” Tämä on humoristisesti

sanottu, mutta pitää paikkansa. Näiden toistuvien maanjäristysten keskellä minut herätettiin ajattelemaan mihin sieluni menisi, jos jonain päivänä joutuisin sortuneen rakennuksen alla kuolemaan. Mutta tänäänkin kiitän Jumalaa, että eräänä päivänä, valo loisti 16 vuotiaan pojan sisimpään. Se tapahtui, kun jälleen kerran olin elokuvateatterissa. Pyhä Henki kutsui minua. Kuulin selvästi: ”Nyt sinun on noustava ja tehtävä parannus tällaisesta elämästä !” Ja silloin päätin että minä en halua enää jatkaa näin. Olin silloinkin katsomassa filmejä, joita näytettiin aina yhteen pötköön monia perätysten. Nousin ylös, menin ulos, lähdin polkupyörälläni polkemaan kotia kohden ja sisimmässäni käytiin tuolla matkalla kovaa taistelua. Kotona, pyysin vanhempiani rukoilemaan puolestani, että pelastuisin. Tunnustin syntini ja uskoin Jeesukseen ja otin Hänet vastaan henkilökohtaisena Vapahtajanani. Rukouksen lopussa isäni julisti minulle synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä! Se rauha, minkä sain silloin, oli ”yli ymmärryksen” käyvä, taivaallinen rauha. Kun illalla kävin nukkumaan, Amerikan armeijan vanha, muhkurainen patjakin tuntui hienoimmalta ranskalaiselta petiltä. Tuntui kuin kaikki olisi muuttunut toisenlaiseksi. Koska omatuntoni ei enää syyttänyt, niin uni oli makeata! Lutherin sanoja lainaten, eräs vanhan ajan saarnaaja sanoi: ”Missä tähti, siellä taivas. Missä kukka, siellä kesä. Missä ’syntien anteeksian-

tamus, siellä on elämä ja autuus!’Tämä on minunkin kokemukseni! Ongelma tänä päivänä ei ole siinä, että Raamattu ei toimi, ongelma on siinä, että ihmiset hylkäävät Raamatun kokeilematta sitä. Raamatussa sanotaan: ”Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus; se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut.” (2 Kor. 5:17) Omaa uskoontuloani ajatellen, ihmeellinen asia, jonka sain tietää vasta jäljestä päin oli se, että tämän hengellisen heräämiseni taustalta löytyi oman äitini salaiset rukoukset. Nimittäin, monien kuukausien ajan, äitini oli joka päivä, taakkaa ja tuskaa tuntien, mennyt kotimme pihamaalla olevaan varastoon rukoilemaan puolestani. Herra kuuli nuo rukoukset. Kiitän Jumalaa tällaisesta äidistä! * * * * Lasse Heimonen on Kälviän Helluntaiseurakunnan vieraana Helluntaijuhlilla julistamassa Jumalan Sanaa. Tilaisuudet ovat lauantaina 26.5 klo 18.00 musiikkijuhla ja 27.5 klo 11.00 jumalanpalvelus. Silloin saadaan kuulla myös runsaasti hänen esittämäänsä musiikkia. Heimonen on ollut hyvin tuottelias myös äänitepuolella ja 2012 alkuvuodesta on tullut jälleen yksi, nimeltään ”Lähde rakkauden” CD lisää, joten yhteensä on toistakymmentä kotimaistakin äänitettä. AF/toimitus


Kristillinen AJAN FAKTA

6 TOUKOKUU 2012

Terveys kannattaa

sanoista tekoihin

Fysioterapiaa ammattitaidolla Kokkola

Kaarlelankatu 55 67100 Kokkola 06-836 2200 toimisto@medirex.fi

Kalajoki

Jukupolku 3 85100 Kalajoki 08-466 2200 kalajoki@medirex.fi

Laillistettu hieroja Riitta Maunumäki Kälviä puh. 040 725 2757

Parasta palvelua yömyöhään! Avoinna: 17-04

Kotiinkuljetus (3e) klo 24 saakka!

Rantakatu 17, KOKKOLA puh. 06-8222 999

Kesän kauneimmat asut arkeen ja juhlaan

Tervetuloa!

EILA HELÉN OY Tehtaankatu 47, Kokkola puh. 06-836 3000, www.eilahelen.fi

Kaija ja Leo Mäkisen mietteitä muutosvaiheessa - Kaustisen seurakunnassa on ollut mukava työskennellä ja siellä on avoin ilmapiiri ja matala kynnys. Kaustislaiset ovat myös ahkeria rukoustilaisuuksiin osallistujia ja seurakunnan jäsenmäärä on ollut kasvussa. Toivon, että seurakunta varjelee yhteyttä ja seurakuntalaiset pysyvät tavallisina ihmisinä tämän ajan keskellä. ”Jumalalla oli suuri työ tehdä meistä uskovia, mutta vielä suurempi työ Hänellä on tehdä meistä ihmisiä. - Tämä vanha sanonta on tänäkin aikana totta seurakunnissamme. Aina on vaara ajautua lainalaiseen tilaan, joka ilmenee toisten tuomitsemisena ja oikeassa olemisena. Paras tapa on välttää tällainen tila ja tutkia omaa sisimpäänsä sekä löytää vajavaisuutensa. Se johtaa meidät armollisuuteen toisiamme kohtaan. Tällaisia ajatuksia tuo esille Kaustisen Helluntaiseurakunnan pastori Leo Mäkinen, joka jää kesäkuun alussa eläkkeelle ja siirtyy takaisin Raaheen, jossa heillä on koti Kaija- vaimon kanssa. Erityisopettajana toimiva Kaija on asunut Raahessa tämän kolmen vuoden ajan, jolloin Leo on työskennellyt Kaustisella. Heillä on ollut kaksi kotia ja Leo on viettänyt vapaaviikot Raahessa ja Kaija viikonloppuisin ja lomilla Kaustisella.

Seurakuntaihmisiä Myös lähetystyössä PapuaUusi-Guinealla työskennelleet Kaija ja Leo ovat vahvasti seurakuntaihmisiä, joka näkyy ja kuuluu heidän julistuksesta ja asenteesta seurakuntaan. He ovat sitä mieltä, että uskoon tulleella ihmisellä tulee olla oma hengellinen koti, johon kuulua. Tällainen asenne johtaa terveeseen kristittyjen yhteyteen ja eri seura-

KAPPALE KAUSTISTA SYDÄMISSÄMME

Leo ja Kaija Mäkinen viihtyi Kaustisella. neruoka, juustopaisti on myös maistunut ja Kaija kertoo tehneensä sitä itsekin omalla sovelluksellaan. Myös murre on ”törkiän” mukavaa ja kaustislainen Konstan kansanmusiikin ”henki” tuo oman leimansa paikkakuntaan. Tästä kaikesta hyvästä huolimatta he kokevat, että muutto takaisin Raaheen on oikea ratkaisu. Juustopaisti ja Vuosikymmenien kokemuksella he molemmat ovat opKonstan ”henki” pineet kuulemaan Jumalan - Inhimillisesti ajatellen me tahdon äänen elämän taitehaluaisimme jäädä Kausti- kohdissa, ja molemmilla on selle ja elää täällä kaustis- sisäinen varmuus muutosta. laisten kanssa, kertoo Kaija lähtötunnelmistaan ja jatOpiskelua ja kaa, että keskipohjalainen hengellinen ilmapiiri on va- freelancer-toimintaa paata, osallistuvaa ja välitöntä. Voisi jopa sanoa, että - Tulevaisuuteen nähden hengellisyys on luokseen olemme avoimella mielellä, ja uskomme evankeliumin kutsuvaa. Jo tulojuhlassa tutuksi tul- työssä olevan tekemistä, lut kaustislainen perin- koska yleensä työtekijöistä

kuntalaisten keskinäiseen kunnioittamiseen ja arvostamiseen. Kaustisella alkoikin noin kaksi vuotta sitten kristittyjen yhteiset tilaisuudet, noin kerran kuukaudessa, kirkollisten ja baptistien kanssa, jonka Mäkiset myös ovat kokeneet yhteyttä rakentavaksi.

on pulaa, pohtivat Mäkiset tulevaisuuden suunnitelmiaan. Kaija on suorittanut sielunhoitoterapeutin koulutuksen ja on toiminut puhujana mm. naisten päivillä. Kaija jatkaa opettajan töitä vielä muutaman vuoden ajan. Leo viimeistelee pro gradu -tutkielmaansa käytännön teologian linjalla Walesin Yliopistolle, aiheesta ”Nuorten integroituminen seurakuntaan”. Tulevaisuuden suunnitelmissa hänellä on aikomus tehdä opetus- ja puhujamatkoja entiselle lähetystyökentälle, PapuaUusi-Guinealle sekä Suomen seurakuntiin. Myös oma verkkomyyntiyritys (www.monialalion.com) tulee työllistämään ”eläkeläistä”. Teksti ja kuva: Leena Myllymäki

Kristittyjen yhteys näkyi Vapussa Marssimassa rintarinnan luterilaiset, helluntalaiset, baptistit ym. Vappuna marssittiin jo perinteeksi tullutta Jeesusmarssia Kokkolan kaupungissa. Meitä oli satoja ellei tuhansia Jeesuksen puolesta marssijoita. Vappuna marssitaan Jeesus marssia ympäri Suomea aina Helsinkiä myöten. Kokkolan seudun eri seurakunnista oli tälläkin kerralla suuret määrät rohkeita ja iloisia marssijoita  Suomen ja Israelin lippuineen, sekä banderollat Jeesuksen pelastavasta voimasta. Jeesusmarssi jakaa mielipiteitä, mutta ei tämän parempaa

vapunviettoa olekaan, kun vaan uskaltaa marssia Vapahtajan Jeesuksen puolesta. Hyvä kun seurakunnat ulkoistaa näinkin evankeliumin sanomaa, sillä evankeliumi on Jumalan Voima. Sitähän sanan julistajat puhuvat ympäri maailmaa mitä Jumala teki ihmiskunnan  puolesta. Hän uhrasi oman Poikansa, että meillä jokaisella olisi iankaikkinen elämä. Jeesus kulki, tuskien tien, ja Hän sovitti meidän syntivelkamme ristin puulla. Hän on noussut ylös kuolleista ja istuu Isän oikealla puolella ja pian Hän on

tuleva takaisin hakemaan jokaisen taivaan kotiin, jokaisen joka Häneen uskoo. Raamatun Sana joka on tullut meille juutalaisten välityksellä kertoo meille tästä tosiasiasta. Jeesusmarssiin on näin vakuuttavat ja lujat perustelut Jeesuksen puolesta juuri Vappuna. On armoa, että saa olla mukana ja osoittaa marssimalla mielipiteensä näinkin  Jeesuksen puolesta. Marssin jälkeen tultiin Kokkolan torille missä oli kuorma-auton lavalla lauluryhmä, joka lauloi innolla

ja reippaasti pelastuslauluja. sekä laulujen välillä oli puheenvuoroja ja todistuksia elävästä uskosta. Kokkolan tori oli aivan täynnä kuulijoita ja vapunviettäjiä. Vappuhan on kevään avauspäivä ja aurinkoinen päivä olikin tällä kertaa. On suurenmoista, että voi viettää Vappua raittiina. Vappuhan on myös työläisten suuri juhla päivä lippuineen. Vappu on valon ja toivon ja ilon päivä. Tämän Jeesus antaa meille.   Kirj. Uolevi Porkola. Kälviä.


Kristillinen AJAN FAKTA

- Olin toki valtakirkon jäsen, mutta en vaeltanut tunnustukseni mukaisesti. En syytä seurakuntaa, vaan vika oli minussa ja siinä, että vaikka olinkin aikoinaan rippikouluaikana konfirmaatiossa tunnustanut uskoni, en sen jälkeen ajatellut mitään siitä, miten Pyhä Henki murehti vaellustani. En kaivannut enkä kokenut mitään pyhien yhteyttä. En myöskään kokenut tarvetta syntieni anteeksisaamiseen, koska en nähnyt omaa tilaani syntisenä. Olin mielestäni ainakin yhtä hyvä kuin kaikki muutkin – mutta en peilannut itseäni Jumalan Sanaan ohjeisiin kuinka kristityn tulisi vaeltaa. Olin täysin kylmä hengellisille asioille, vaikka muu seurakunta olisi ollut kuinka palava tahansa,– ei se minua enää kiinnostanut kun olin päässyt ”elämän ” makuun. Alkoholi maistui ja elämäni - ainakin vapaaaikoina - alkoi muuttua sen mukana enemmän ja enemmän huonoon suuntaan. Olin avioitunut mutta ei sekään rauhoittanut vauhtiani eikä vaimoni Hilkan sanat silloin paljoa vauhtiani hidastaneet. Sitten, monien muiden suomalaisten tavoin, lähdimme yhdessä Ruotsiin työn hakuun.

Kahden maan kansalainen - kuultavana Mauno Rahkonen jatkoi: Jos Rahkosella on joskus sellainen tilanne, että olet työtön, voit tulla töihin tehtaallemme ilman työpaikkahakemusta. Kyllä me olemme tienneet että tehtaalta viedään luvatta paljon tavaraa, – mutta sinä olet ensimmäinen joka sen tunnustaa ja vielä tuo tavarat takaisin! Mauno Rahkonen

ja heidät liitettiin seurakuntaan, jonka jäsenillä oli halu vaeltaa Kristuksen opetuksen mukaisesti. Parannuksen teko merkitsi myös sitä, että lähdin selvittelemään monia aiempia tekemisiäni, jotka Pyhä Henki sisimmässäni nosti omalletunnolleni. Kerrankin marssin tehtaan työnjohtajaryhmän konttoriin, jossa oli useampia johtoryhmän jäseniä koolla. Mukanani oli iso nippu uusia työkintaita, jotka läimäytin siinä heidän eteensä pöytään. Miehet katsoivat pitkään, että mitä Rahkonen nyt tarkoittaa kun tuo kasan kintaita johtoryhmälle. Kerroin, mitä elämässäni on tapahtunut, ja sanoin: Vaikka en kovin pitkään ole vielä täällä töissä ollut, niin olen jo näin paljon kintaita vienyt luvatta kotiin. Pyydän anteeksi ja haluan tehdä elämässäni täyttä totta S i e l l ä 3 4 - v u o t i a a n a ja kertoa teille esimiehille, 13.1.1974 tulin näkemään millainen olen ollut. oman syntisyyteni ja koin uskoon tulon. Ja tuo päivä Miehet menivät totisiksi ja muutti elämäni täysin. Aloin tarvikevaraston pomo salukemaan Raamattua, kävin noi, - ojentaen nipun avaikokouksissa, ja Jumalan Sa- mia, että: Tässä on avaimet, nasta näin, että uskoon tultu- tämän jälkeen saat itse haaan, alkuseurakunnan aikana kea mitä tarvitset työssäsi, parannuksen teon jälkeen ei siellä minua sinun kansihmiset kastattivat itsensä sasi enää tarvita. Toinen

Mauno jatkaa. - Uskovainen on kahden maan kansalainen. Olemme ja touhuamme täällä ja elämme tämän maailman arkisissa kuvioissa, mutta sydän on taivaallisissa ja tuntoni haluan pitää puhtaana, sen olen oppinut tällä uskon tiellä. Näin Mauno Rahkonen elämästään ja tuosta elämänmuutoksesta jota myös uskoontuloksi sanotaan! Siirtosuomalaisjuhlat – mihin ne on jääneet?Olet myös aktiivinen evankeliumin asioissa. Sinähän puuhasit kasaan aikoinaan siirtosuoma-

laisten kesäjuhlat joita syn- Arvaa harmittiko? Kuitenkin tymäkunnassasi oli monetkin meillä oli Pyhä Henki noillakin juhlilla läsnä, ja juh- kuinka monet? lat olivat virvoittavat, totesi –Niin, 1975 oli ensimmäi- haastateltavani. set ja kaikkiaan 26 juhlat niitä oli perätysten Ullavan Etkö enää aio puuhata siirNeverbackassa, joissa vai- tosuomalaisten hengellistä moni Hilkan kanssa olimme kesätapahtumaa Keski-Pohaktiivisesti osana järjestä- janmaalle? mässä noita tapahtumia. Silloin tuli kesäloman viet- –Äläppäs nyt, innostui toon Ruotsista paljon täältä Mauno, on ollut puhetta, Keski-Pohjanmaalta lähte- että jos kaikki toteutuu, kuneitä Ruotsissa asuvia. Par- ten olen ajatellut, niin nyt haimmillaan noilla siirto- 10 vuoden tauon jälkeen on suomalaisjuhlilla oli yli 300 suunnitelma, että pidettäisiin kuulijaa. Useita julistajia oli vastaavat juhlat tulevana keRuotsista, mutta oli myös sänä Halsualla, Lomakylä ja karavaanikeskus Masalassa, suomalaisia. Olipa kerran kansanedus- jossa vaimoni Hilkka työstaja Kankaanniemikin pu- kentelee ravintolan emänhumassa. Presidentti Ahti- tänä. saarikin oli yksille juhlille kutsuttu, - mutta presidentin kansliasta tuli pieneksi pettymyksekseni kirje, että yhteensattumien ja aikaisemmin luodun vierailuohjelman takia presidentti ei voi nyt saapua. Näin Mauno totesi humoristiseen tyyliinsä, lisäten: -

Masalan johtaja Matti Meriläinen on suhtautunut myönteisesti ehdotukseemme juhlan järjestämiseen heidän alueellaan, todeten, että täällähän ovat kuulijat jo omasta takaa. Juhla olisi 27-29.7. perjantaista - sunnuntaihin. Puhujiksi ovat lupautuneet Ruotsissa asuvat pastorit Antti Rusnell, Martti Saarenpää, Matti Pesämaa ja Esko Pakarinen, jotka olivat jo aikoinaan useimmilla Ullavalla pidetyissä vastaavissa tapahtumissa julistajina. Tarkoituksemme on Hilkka-vaimoni kanssa yhdessä olla vastaamassa juhlien järjestelystä ja käytännön toimista, ja ilmeisesti esim. musiikkiapua saamme lähipitäjien Helluntaiseurakunnista. Näin Mauno Rahkonen kommentoi elämänsä vaiheita, kertoen sisäisestä halusta olla levittämässä evankeliumin ilosanomaa. Haastattelijana: Keijo Niskala

Pizzat ja Kebabit alk. 6 € Ma-Ti 10.30-22, Ke 10.30-23 To 10.30-22, Pe 10.30-24 La 11.00-24, Su 11.00-22 Puh. (06) 822 5500 Pitkänsillankatu 10 A, KOKKOLA

PARASTA PALVELUA Indolantie 4 Laaja valikoima laatu merkkejä!

Nyt ajoissa kesäkatsastukseen!

www.smakela.fi

Kaustislaisesta Mauno Rahkosesta voidaan sanoa kahdessakin mielessä, että hän on kahden maan kansalainen. Mauno on syntynyt Ullavalla, käynyt koulunsa ja elänyt nuoruutensa siellä. Mutta seuraavassa lyhyesti jotain hänen elämänsä myöhemmistä vaiheista.

TOUKOKUU 2012 7

Palvelut:

-Autohuolto -Rengas ja vannemyynti -Rengashuolto -Ilmastointihuollot at! raos a V -Pikahuollot s Myö

S.Mäkelä ky Indolantie 4 Kokkola, p. 020 7571381

Kuorikoskentie 10 Kaustinen, p. 06 861 4510


Kristillinen AJAN FAKTA

8 TOUKOKUU 2012

AGCO Suomi Oy KOKKOLA

Pääsiäislauantaina juhlittiin Kälviän Helluntaiseurakunnan rukoushuoneella Anja Laitalan 90-vuotisjuhlaa. Anjan lapset ja lastenlapset, monet sukulaiset, naapurit ja läheiset olivat läsnä ja juhla oli lämminhenkinen.

Anja Laitalan 90-vuotisjuhla muistelmia

Oli ruokaa, kakkua ja kahvit sekä paljon rakkaita ihmisiä ympärillä. Anjan pojan Kauko Laitalan pitämässä juhlapuheessa hän muisteli kotinsa elämää, lapsuuttaan ja sitä, miten lämmin suhde äidillä on aina ollut kaikkiin perheen jäseniin. Venetrailerit meiltä! Erityisesti jäi mieleen puhujan muistelmat tuosta ajasta jolloin Kiide-isä lähti vakoilemaan Ruotsin työmarkkinoita. Kun isä palasi tutkiAGCO Suomi Oy, Kauppakaari 8, KOKKOLA musmatkalta, olivat uutiset Jukka Hakunti 0204 551704, Jerker Mattsson 0204 551705 neljälle nuorelle miehenalulle huikaisevia. Karkkejakin sai Ruotsissa kuulemma nykiä seinästä jonkinmoisista automaateista. Ei pojat silloin oikein tajunneet millainen paraatiisi tuo mahtoikaan olla. YMMÄRRÄMME AUTOASI Kun perhe melko pian sitVI KÄNNER DIN BIL VI KÄNNER DIN BIL ten muutti Ruotsiin tuolta Huolto-ohjelmien mukaiset määräaikaishuollot Riipan kylältä, jota olivat ViMe ändrar din uppfattning omBilverkstaden! Bilverkstaden! Huolto-ohjelmien mukaiset määräaikaishuollot käsityksesi Vimuutamme ändrar din uppfattning omautokorjaamosta! KomKom ochoch besök och boka tid vårservice! aiemmin luulleet, että se on besökoss oss och boka förför vårservice! Tule käymään ja varaa aikatid keväthuoltoon! maailman napa, niin aukesihan siinä nuorten silmät, kun Nyheter på kommande! näkivät että elämää oli muuFr.o.m2.4.2012 2.4.2012 börjar även allakin. Ja tietysti Ruotsi Fr.o.m börjar även Nyt meiltä huoltojen lisäksi oli kokonaan eri maailma, Däckförsäljning o. montering samt Däckförsäljning montering samt myös rengasjao.tuulilasimyynti. kuin kotoinen Riippa –VR försäljning o. montering av vindrutor. försäljning o. montering av vindrutor. pysäkkeineen kaikkineen. Anja Laitala haluaa kiittää kaikkia jotka tavalla tai Kielikin oli toisenlainen, toisella muistivat häntä merkkipäivän johdosta. www.facebook.com/KokkolanAutoexpertti mutta sitäkin vain opittiin. Ja www.facebook.com/KokkolanAutoexpertti niitä karkkejakin sai kiskoa Tuohon tyyliin muisteli livat jo ennen sota-aikaa. KOKKOLAN AUTOEXPERTTI OY AB kaupan seinistä, kyllä isä oli Kauko tuota Ruotsiin muu- Minun oli sisarusteni kanssa Montörvägen 13, 67600 Karleby KOKKOLAN AUTOEXPERTTI OY AB Patrik Ahlskog Tfn 040-725 0210 totta puhunut – mutta ei niitä ton ihmeellistä aikaa. KOKKOLAN AUTOEXPERTTI Asentajantie 13, KOKKOLA (Heinolan OY alue)AB varsin nuorina vastattava www.autoexpertti.net ÖPPET må-fre www.autoexpertti.net Montörvägen 13,8.00-17.00 67600 Karleby Patrik Ahlskog puh. 040-725 0210 kiskottu seinistä ilmaiseksi. suurista asioista. Mutta eläPatrik Ahlskog Tfn 040-725 0210 Rahaa se lysti vaati. A n j a o n s y n t y n y t mästä oli vain yritettävä selwww.autoexpertti.net AVOINNA ma-pe 8.00-17.00 www.autoexpertti.net www.autoexpertti.net ÖPPET må-fre 8.00-17.00 www.autoexpertti.net 11.04.1922 Kälviän Riipassa vitä eteenpäin, vaikka edessä Pelttarin renkituvassa, jossa oli monenlaisia vaikeuksia, perhe silloin asui. Aikakausi, joista taloudellinen huoli ei jossa silloin elettiin, oli aika ollut vähäisin. Näin muisteli paljon toisenlainen, verra- Anja nuoruuttaan ten nykypäiviin. Perheeseen - Ulkovuoraukset puu/vinyyli - Kattoremontit pelti/tiili/huopa kuului lapsia kaikkiaan kak- Hän kertoo asuneensa jo sitoista, ja elämä ei aina ollut useita vuosia Kälviän Van- Ulkomaalaukset helppoa. hustentalossa ja kotiutu- Ikkunat ja ovet Kun haastattelin päivänsan- neensa sinne hyvin ja hän on - Kylpyhuone- ja saunaremontit karia, Anjaa hän muisteli oloihinsa tyytyväinen, - hän ! omaa lapsuuttaan näin. toteaakin, että ei kotona asuteyttä h y a –Lasten oli tartuttava työ- misesta enää tulisi mitään. t O hön tavalla tai toisella heti Kesäisin lastensa kanssa www.kotivalmis.fi - puh. 044 217 9942 kun kynnelle kykenivät. Mo- hän kertoo käyvänsä joskus lemmat vanhempani kuo- kotona, jopa yöpyvänsäkin

NyheterUUtta! på kommande!

Nyt on ulkoremonttien aika!

siellä yön tai kaksi, mutta siihen se oleskelu siellä nykyisin jää. -Jumalalta olen saanut paljon apua elämääni. Myös monenlaista Jumalan varjelusta olen saanut kokea elämäni aikana. Olen saanut tuntea elämässäni kirjaimellisesti todeksi nuo psalmin sanat: ”Monet vaivat kohtaavat vanhurskasta, mutta kaikista niistä Herra hänet vapauttaa. Herra varjelee häntä, ei yksikään hänen luunsa murru.” (Ps.34:2021) Anja kertoo myös lukevansa paljon. Viimeisen kahden vuoden jaksolla hän kertoo lukeneensa mm. Raamatun kaksi kertaa läpi, tämä toinen kerta on ihan pikkuista vaille lopullaan. Myös hengellisiä lehtiä hän lukee mielellään. –Elämässäni on paljon kiitosaiheita Jumalalle, ja rukousaiheitakin riittää, koska lapset ovat kaukana. Muistan heitä ja heidän perheitään aina kun rukoilen. Sitä työtä täällä ollessa voikin tehdä paljon, Anja toteaa. Juhlat on juhlittu ja Anjan elämä jatkuu luottavaisin mielin sen ohjelman mukaan mitä Jumala on suunnitellut hänen elämälleen. Anja haluaa myös lausua lämpimät kiitokset jokaiselle joka on osallistunut tai muistanut muuten häntä merkkipäivän johdosta. Haastattelu: Keijo Niskala

LAADUKKAAT KESÄKALUSTEET NIEMELTÄ Olympia moduulisohva+pöytä

Salsera sohvaryhmä

, 0 9 2 1

690,-

, 0 9 2 1

Salsera moduulisohva + pöytä

Verona pöytäryhmä

790,-

Katso lisää malleja nettisivuiltamme! Yrittäjäntie 5-7, Kokkola, puh. (06) 831 3499, www.kalusteniemi.net Palvelemme ma-pe 9-18, la 10-15


Kristillinen AJAN FAKTA

Erään ”kehnon” haastattelu 1) Niin Herra kysyi saatanalta: ”Mistä sinä tulet?” Saa1. Mikä on suhteesi Jumalaan ja Jeesukseen? Olen tuntenut Jumalan niin kauan kuin muistan ja Jee- tana vastasi Herralle ja sanoi: ”Maata kiertämästä ja siellä kuljeksimasta”. suksen myös. 2. Mitä Jumala merkitsee sinulle ? Haastetta.

ruohonleikurit kesäksi!

2) Niin Herra sanoi saatanalle: ”Oletko pannut merkille palvelijaani Jobia? Sillä ei ole maan päällä hänen vertaistansa; hän on nuhteeton ja rehellinen mies, pelkää Jumalaa ja karttaa pahaa.” Saatana vastasi Herralle ja sanoi: ”Suottako Job pelkää Jumalaa? Olethan itse kaikilta puolin suojannut hänet, hänen talonsa ja kaiken, mitä hänellä on; olet siunannut hänen kättensä työn, ja hänen karjalaumansa ovat levinneet ympäri maata. Mutta ojennapa kätesi ja koske kaikkeen, mitä hänellä on: varmaan hän kiroaa sinua vasten kasvojasi.”

3) Eikä ihme; sillä itse saatana tekeytyy valkeuden en3.Mikä on erityisosaamistasi? Innostan ihmisiä erilaisiin juttuihin. Lähes kaikille löy- keliksi. dän jonkin elämän osa-alueen, jota voin auttaa heitä kehittämään. Tarkoitus olisi saada heitä innostumaan tuosta asiasta niin, että se menee kaiken muun edelle. 4) ”Niin hän vei hänet Jerusalemiin ja asetti hänet pyhäkön 4. Oletko koskaan epäonnistunut pyrkimyksissäsi? Kauan sitten erään henkilön kohdalla yritin saada hänet harjalle ja sanoi hänelle: ”Jos sinä olet Jumalan Poika, niin ymmärtämään ja käyttämään elämässään Jumalan hänelle heittäydy tästä alas; sillä kirjoitettu on: ’Hän antaa enkeleilleen käskyn sinusta, että he varjelevat sinua’, ja: ’He antamaa voimaa, mutta hän ei halunnut. kantavat sinua käsillänsä, ettet jalkaasi kiveen loukkaisi’. 5. Tähän asti suurin haasteesi? Minulla oli kauan aikaa sitten projekti, joka vaati useiden kansanryhmien ja jopa uskonnollisten yhteisöjen apua erään lähes mahdottoman asian toteuttamiseen. Se onnistui erittäin hyvin. Sain lähes kaikki mukaan, jopa sellaisia, joiden en ikään olisi uskonut lähtevän siihen.

TOUKOKUU 2012 9

www.k-maatalous.fi

TOHOLAMPI 06-8817 700 KANNUS 06-873 770 KOKKOLA 06-8310 666 LOHTAJA 044-747 5240

5) Ja ylipapit ja kirjanoppineet miettivät, kuinka saisivat hänet [Jeesuksen] surmatuksi; sillä he pelkäsivät kansaa. Niin saatana meni Juudaaseen, jota kutsuttiin Iskariotiksi ja joka oli yksi niistä kahdestatoista. Ja tämä meni ja puhui ylipappien ja pyhäkön vartioston päällikköjen kanssa, miten hän saattaisi hänet heidän käsiinsä. Ja he ihastuivat ja sitoutuivat antamaan hänelle rahaa. Ja hän lupautui ja etsi sopivaa tilaisuutta kavaltaakseen hänet heille ilman melua.

6) Kun Juudas, hänen kavaltajansa, näki, että hänet(Jeesus) 6. Projekti siis onnistui? Hmm, asianosaiset sitoutuivat asiaan jopa kuolemanvaka- oli tuomittu, silloin hän katui ja toi takaisin ne kolmekymvasti ja haluamani tavoite saavutettiin, … mutta lopputulos mentä hopearahaa ylipapeille ja vanhimmille ja sanoi: ”Minä tein synnin, kun kavalsin viattoman veren”. Mutta ei ollut haluamani kaltainen he sanoivat: ”Mitä se meihin koskee? Katso itse eteesi.” Ja hän viskasi hopearahat temppeliin, lähti sieltä, meni pois ja hirttäytyi. 7. Mikä meni pieleen? Arvioin päähenkilön väärin.

7) Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen eikä suutansa avannut; niinkuin karitsa, joka teuraaksi viedään, niinkuin lammas, joka on ääneti keritsijäinsä edessä, niin ei hän suutansa avannut.

8. Mikä on pahinta mitä tiedät? Suunnittelet hyvän projektin, kaikki sujuu hyvin ja ihmiset ovat kuin vahaa käsissäsi. Uskot saavasi kirkkaan voiton ja todistavasi ylemmyytesi, kun … juuri makeimmalla mahdollisella hetkellä, vastustajasi on loppunsa edessä … kun yhtäkkiä tajuat kaiken menneen pahasti pieleen. Tiedät hävinneesi, kun kuulet huudon: ”Se on täytetty!”

8) ...sen jälkeen, kun Jeesus tiesi, että kaikki jo oli täytetty, sanoi hän, että kirjoitus kävisi toteen: ”Minun on jano”. Siinä oli astia, hapanviiniä täynnä; niin he täyttivät sillä hapanviinillä sienen ja panivat sen isoppikorren päähän ja ojensivat sen hänen suunsa eteen. Kun nyt Jeesus oli ottanut hapanviinin, sanoi hän: ”Se on täytetty”, ja kallisti päänsä ja antoi henkensä.

9) Olkaa raittiit, valvokaa. Teidän vastustajanne, perkele, 9. No miten tästä eteenpäin? Nyt kaikki on viivytystaistelua. Koko maailma on mi- käy ympäri niinkuin kiljuva jalopeura, etsien, kenen hän nulle vielä tällä hetkellä avoin ja nykytekniikka tekee saisi niellä. työstäni entistä helpompaa. Vien mukanani niin monta kuin vain voin. 10) Sillä hän sanoo: ”Otollisella ajalla minä olen sinua 10. Lempilausahduksesi? Jos kyse on ikuisuudesta, miksi kiirehtiä – ehtiihän sen kuullut ja pelastuksen päivänä sinua auttanut”. Katso, nyt on otollinen aika, katso, nyt on pelastuksen päivä. huomennakin 11) Ja Jeesus tuli heidän tykönsä ja puhui heille ja sanoi: 11. Kuka tai mikä on kohderyhmäsi? Kaikki ihmiset, mutta erityisesti ne, jotka julistavat minun ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikhävinneen ratkaisevan taisteluni jo aikoja sitten. seni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti.” Lue itse lisää Raamatusta: 1) Job 1:7, 2) Job 1: 8-11, 3) 2 kor 11:14, 4) Luuk 4: 9-11, 5) Luuk 22:2-6, 6) Matt 27:3-5, 7) Jes 53:3-10, 8) Joh 19: 28–30, 9) 1 Piet. 5: 8, 10) 2 kor 6:2, 11) Matt. 28:18–20

Tule valitsemaan herkulliset ateriat uudistuneelta ruokalistaltamme! Tervetuloa!


Kristillinen AJAN FAKTA

10 TOUKOKUU 2012

Jumala on uskollinen

”Jumala on uskollinen” on ollut Ebeneser Voluntary Service (EVS) ry:n mottona yhdistyksen 41 vuoden lähetystyössä Suomessa ja ulkomailla. Yhdistyksen keskeisin toimintapiste on tänään Yhteiskristillinen lähetyskeskus Kokkolassa Pakkahuoneenkadulla. Kätilö Ann-Mi West Ähtävältä sai näyn Jumalalta, mm. ollessaan Intiassa töissä, perustaa yhdistys,

Tutkitusti

jonka tehtävä olisi kouluttaa ja lähettää vapaaehtoisia lähetystyöhön”. Yhdistys perustettiin toukokuussa 1971 ja ensimmäinen toimintakeskus avattiin samana kesänä Forsbyssä, Pietarsaaren maalaiskunnassa, ja toiminnanjohtajana oli Ann-Mi West. Yhdistys on yhteiskristillinen ja hallitus on aina koostunut sekä luterilaisen kirkon että eri vapaakirkkojen jäsenistä. Toiminta on myös kaksikie-

jossa esimerkiksi voi lukea kristillisiä lehtiä. Keskuksessa on tänä keväänä käynnistetty ”lähetysverstas”, johon vapaaehtoiset voivat tulla osallistumaan ompelutöihin tai muihin käsitöihin.

Henkilökunta, noin kymmenisen henkilöä, pitää itseään lähetystyöntekijöinä minimipalkalla. Tämän ansiosta suurempi osa toiminnan tuotosta voidaan lähettää eri lähetysprojekteihin, mikä alusta alkaen on ollut yhdistyksen tarkoitus. Yhdistyksellä ei ole omia projekteja, vaan toimii yhteistyössä muiden kristillisten yhdistysten kanssa ja tukee näiden projekteja. Vuoden 2011 aikana EVS tuki 22 eri yhteistyökumppaneiden projektia, jotka olivat sekä evankelioivia, sosiaalisia että humanitäärisiä, eri parasta pankkipalvelua! maissa. Yhdistys on välittänyt kummilapsikannatusta Bangladeshiin, Brasiliaan, Etiopiaan, Intiaan, Kiinaan ja Thaimaahan. Viroon ja Håkan Heggblom toimii Yhteiskristillisen lähetyskeskuksen johtajana. Puolaan ollaan lähetetty www.poppankki.fi useita lähetyksiä täynnä aineellista apua kuten mm. listä. Jo monta vuotta keskus siirtymiseensä vuoden 2011 kirjallisuutta ja musiikkia vaatteita ja taloustavaraa. on toiminut Kokkolassa. Yh- lopussa. Aina vuodesta 1998 sekä suomeksi, ruotsiksi distyksen ensimmäinen va- hän toimi yhdistyksen us- että englanniksi, ja myös Tulevaisuutta ajatellen kespaaehtoinen oli Mirja Kau- kollisena ja määrätietoisena kortteja, koruja ja koriste- kustellaan mahdollisuukkiainen. Hän aloitti nuorena toiminnanjohtajana. Håkan esineitä. Vuosittain käy- sista laajentaa kirjakauppaForsbyn toimintakeskuk- Häggblom Kokkolasta valit- dään myös kunnallisissa toimintaa myös Etelä-Suosessa ja on koko elämänsä tiin hänen työnsä jatkajaksi kirjastoissa ympäri maata meen, jatkaa kirpputoritoitoiminut lähetystyönteki- 1.12.2011 lähtien. Jaana myymässä kristillistä kirjal- mintaa maassamme, tukea jänä lastenkodissa Intiassa. Forsström, joka on ollut lisuutta ja musiikkia. uusia lähetysprojekteissa eri Marjatta Juhaninmäki aloitti vapaaehtoisena Kokkolan maissa, sekä niiden nuorten vapaaehtoisena 1974 ja oli keskuksessa töissä, on jo Yhteiskristillisellä lähe- kouluttaminen ja kannustayhdistyksen kokoaikaisessa muutaman vuoden ollut lä- tyskeskuksella on kirppu- minen jotka tahtovat toimia palveluksessa eläkkeelle hetystyössä Thaimaassa. toreja Kokkolassa ja Vaa- vapaaehtoisina. sassa kirjakauppojen yhEVS:n toiminta koostuu teydessä. Näissä otetaan Toimintaa on aina kantanut kahdesta osasta: Yhteiskris- vastaan vaatteita, talousta- usko Jumalan uskollisuuteen tillinen lähetyskeskus ja Yh- varaa, kalusteita ym. joita ja ihmisten haluun palvella teiskristillinen kirjakauppa. sitten lajitellaan ja myydään Häntä kanssaihmistensä Yhdistyksellä on kolme kris- ”kirppiksellä” tai lähetetään hengellisen ja ruumiillisen tillistä kirjakauppaa, Kokko- tarvitseville muihin maihin. hyväksi. Siksi yhdistys tahlassa Pakkahuoneenkadulla, Tämän lisäksi järjestetään too jatkossakin uskollisesti Pietarsaaressa torin laidassa kesäisin myös kirpputori- palvella Herraa ja katsoo ja Vaasassa Rauhankadulla. myyntiä toreilla ja pihoilla. luottavaisin mielin kohti tuNäissä kirjakaupoissa – ja Työhön osallistuu monta va- levaisuutta. Tule tutustumaan hallimme kristillisillä konferensseilla paaehtoista. Kokkolan kesrunsaaseen tarjontaan – on myynnissä kristillistä kuksessa on myös kahvila, Hans-Erik Jansson

Grillimestarille parhaat grillit ERKIN HALLISTA!

Heinolan aluella Kokkolassa!

Tervetuloa edullisille kaupoille!


Kristillinen AJAN FAKTA

TOUKOKUU2012 2012111 TOUKOKUU

Meillä on

Sinulle asiaa!

Pastoritiimi: (vas) Timo Syrjälä, Pertti Salmén ja Mikko Ojala Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo

Haluamme välittää Jeesuksen tahto on Sinulle hyviä uutisia se, että jokainen voisi elää yltäkylläistä eläJeesuksesta! mää. Voi olla, että elät vielä Kun ihminen tekee teini-iän nuoruusvuo- henkilökohtaisen ussia, tai sitten vietät konratkaisun kääntyjo arkea puolisosi ja mällä Jeesuksen puolastenne kanssa, tai leen, hän ei saa ainoehkä olet ehtinyt jät- astaan syntejään antää taaksesi aktiiviset teeksi ja iankaikkista elämää vaan myös työvuodet. Oli elämäntilanteesi ilon, rauhan sekä lemikä tahansa, kos- vollisuuden. kaan ei ole liian myö- Pohjalastin tavoin häistä, tai liian ai- usko Jeesukseen autkaista, miettiä elämän taa ihmistä selviysyvimpiä kysymyksiä. tymään arjen haas-

Voit tutustua meihin ja seurakuntamme toimintaan tulemalla tilaisuuksiin, jotka ovat kaikille avoimia, tai internetin kautta. Tämän julkaisun sivuilta näet tarkemmin, millaista toimintaa Kokkolan Helluntaiseurakunta järjesSeurakunnassa ih- tää. minen voi kokea yh- Seurakunnan pasteyttä, saada muilta toritiimi Timo Syrihmisiltä tukea elä- jälä, Pertti Salmén ja mänsä eri vaiheissa Mikko Ojala toivottaja vastauksia elämän vat Sinut lämpimästi suuriin kysymyksiin. tervetulleeksi. teista. 80-vuotias Kokkolan Helluntaiseurakunta on olemassa sitä varten, että me levitämme yhdessä muiden kristittyjen kanssa hyvää uutista Hänestä kaikkialle ihmisten keskuuteen.

Olet sydämellisesti tervetullut seurakuntamme 80-vuotisjuhlaan, joka järjestetään Kokkolan Helluntaiseurakunnassa sunnuntaina 27.5.2012 klo 11.

Tervetuloa! Hakalahdenkatu 88


Kristillinen AJAN FAKTA

12 TOUKOKUU TOUKOKUU2012 2012 2

Monipuolista lapsi- ja nuorisotyötä turvallisessa ympäristössä - Jokainen lapsi on yksilönä arvokas. Meille on tärkeää, että voimme osaltamme auttaa lapsiperheitä järjestämällä toimintaa, joka perustuu kristilliselle arvopohjalle, Ojala jatkaa

Vanhemmilla on oikeus luottaa

Teksti ja kuvat: Jorma Uusitalo

Pienen tytön silmistä paistaa vilpitön onnistumisen ilo ja riemu, kun hän yhdessä muiden lasten kanssa musiikkileikittelee äideille järjestetyssä musiikkiesityksessä. Jos alussa vähän jännittikin, viimeistään aplodien raikuessa jännitys oli jo tipotiessään. Yhdessä tekeminen ja kokeminen, omien rajojen kokeilu, luovuuteen kannustaminen ja onnistumisista nauttiminen ovat kaikki osa sitä laajaa lapsi-, varhaisnuoriso- ja nuorisotyötä, jota Kokkolan Helluntaiseurakunnassa tehdään. Pastori Mikko Ojalan mukaan olennaista on myös se, että lapsi- ja nuorisotyö perustuvat vahvalle arvopohjalle, jossa kristillisyydellä on tärkeä merkitys. Se, että lasten ja nuorten kanssa

toimittaessa korostetaan arvoja, ei ole mikään vähäpätöinen asia, varsinkaan tänä päivänä. Kun arvoja pidetään yllä, pidetään samalla yllä koko yhteiskuntaa. Kun lapsi ja nuori varttuvat terveessä arvomaailmassa, he saavat matkalleen arvokkaita eväitä kasvaa inhimillisiksi ja toiset huomioiviksi yhteiskunnan jäseniksi. - Nuorisotyö on paljon sitä, että kuljemme nuoren rinnalla ja tuemme nuorta vaiheessa, jolloin hän rakentaa omaa elämäänsä. Se on arvokas vaihe, ja me haluamme olla siinä yhtenä tukijana muiden joukossa, Ojala sanoo. Kristillisten arvojen vaalimista hän pitää erittäin tärkeänä, sillä nykyajassa on piirteitä, joiden seurauksena kristilliset arvot ovat monin paikoin vaarassa huuhtoutua näkymättömiin.

KOKKOLAN HELLUNTAISEURAKUNTA 1932 - 2012

Teksti: Sirpa Saastamoinen Kuvat: Seurakunnan arkisto

Akseli A Ak li P Puhakainen h k i jja E Eevert Jä JJäppinen ä i saarnasivat evankeliumia ja pitivät kokouksia Kokkolassa Sokojan kylällä ennen varsinaisen seurakunnan perustamista. Heidän myötään helluntaiherätys saai alkunsa alku alku al kuns nsaa Kokkolassa. Kokk Kokk Ko kkol ollas olas assa s . Myös sa Myyös ö Kälviän Käl älvi viän vi än n sai

j Pietarsaaren helluntaiseurakunnista ja tultiin pitämään hengellisiä tilaisuuksia. K Kokkolassa asuvat uskovat kuuluivat tuolloin lähinnä Kälviän helluntaiseurakuntaan, mutta he rukoilivat paikkakunnalle h herätystä ja omaa paimenta. Seurakunta perustetaan 29.5.1932 Rafael Öhberg (1904 - 1954) tuli Hels singistä pitämään kokouksia Kokkolaan k keväällä 1932. Pian häntä pyydettiinkin paimeneksi pieneen uskovien joukkoon. Hänen johdollaan helluntaiseurakunta perustettiin 29.5.1932. Seurakuntaan liittyi aluksi kymmenen j j tavan mukaan nimethenkeä, joka ajan ttiiiin n Smyrnaksi. Smy myrn naakkssi. sii. tiin

Jotta lapsi ja nuori uskaltavat kokeilla rajojaan, epäonnistua ja luottaa, he tarvitsevat kaikilla tavoilla turvallisen toiminta- ja kasvuympäristön. Ojalan mukaan turvallisuus on asia, joka korostuu kaikessa tekemisessä. - Meillä koulutus on osa turvallisuutta. Kaikki vastaavat velvoitetaan käymään turvaohjeistuksen koulutus, missä opetellaan muun muassa erilaisissa tilanteissa toimimista sekä käydään läpi yhteiset pelisäännöt. Yksi periaatteistamme on se, että ryhmissä on aina useampi kuin yksi vetäjä.

he tuovat lapsensa turvalliseen paikkaan, kun he tulevat Kokkolan Helluntaiseurakunnan tapahtumiin, Ojala korostaa. Hän kertoo, että Helluntaiseurakunnan lapsi- ja nuorisotyön periaatteisiin kuuluu lisäksi maksuttomuus. - Vain leireistä ja joistakin erityisohjelmista joudumme perimään maksun kustannusten peittämiseksi, ja sosiaalisin perustein niitäkin maksuja voidaan sovitella. Maksuttomuus on tärkeää varsinkin siksi, että mahdollisimman monet lapset voivat osallistua toimintaan. - Helluntaiseurakunnan toiminta on kaikille avointa. Esimerkiksi kuoroissa sekä askartelu- ja liikuntakerhoissa on mukana runsaasti paljon muitakin kuin seurakuntalaisten lapsia. Erityiskiitoksen Ojala osoittaa Kokkolan kaupungille siitä tavasta, miten kaupunki tukee Kokkolassa eri tahojen tekemää lapsi- ja nuorisotyötä. - Kaupunki tukee työtämme korkealla pro�iililla, ja se on herättänyt positiivista huomiota myös muualla Suomessa.

rastavat liikuntakerhossa, ja erittäin suosittu on ollut myös Koivuhaassa kokoontuva kokkija askartelukerho. - Parhaimmillaan kokki- ja askartelukerhossa on ollut yli 40 kävijää. Yksi syy suosioon on se, että lasten ja nuorten tapahtumiin on jokaisen helppo tulla, ja monet saapuvat ensimmäisen kerran kaverinsa houkuttelemana. Edellisten lisäksi meillä on lapsille erilaisia pienryhmiä, jotka kokoontuvat esimerkiksi tietyn ajan, Ojala kertoo. Monet Kokkolan Helluntaiseurakunnan lasten ja nuorten tapahtumista järjestetään Hauskis-nimellä. Seuraavana ovat vuorossa Hauskis-lastenleirit, jonne ilmoittautuminen päättyy 20. kesäkuuta.

Tarkempia tietoja lasten ja nuorten toiminnasta kerrotaan internetissä osoitteessa: www.kokkolanhelluntaiseurakunta.ϐi

Kuoroja, liikuntaa, kokkaamista, leirejä

- Lapset prosessoivat asioita toiminnan kautta, ja jo sen takia turvallinen ympäristö on niin tärkeä asia. Myös vanhemmilla on oikeus luottaa siihen, että Vuonna 1933 Helluntaiherätyksen Ristin Voitto -lehdessä oli artikkeli Kokkolan herätyksestä: ”Kansaa käy kokouksissamme jatkuvasti oikein paljon, niin että useana arkipäiväiltanakin on melko avara *)Palokunnan juhlasali aivan täynnä, puhumattakaan sunnuntaija juhlapyhäilloista, jolloin eteinenkin on aivan täynnä.” Kahden vuoden kuluttua seurakuntaan kuuluikin jo 111 jäsentä. *) Palokunnan talo on nykyinen Snellman-koti

Lapsille ja nuorille on tarjolla runsaasti erilaista tekemistä. Musiikilla on helluntaiseurakunnissa perinteisesti iso rooli, ja lapset pääsevät musiikin pariin esimerkiksi kuoroissa. Alle kouluikäiset laulavat Pikkutuikuissa ja kouluikäiset Valopilkuissa. Isokylän koululla lapset harSeurakunta oli kaksikielinen vuoteen 1936, mutta työskentely oli hankalaa tulkkausvaikeuksien vuoksi. Ruotsia puhuvat uskovat halusivatkin tämän vuoksi liittyä Kolpin ruotsinkieliseen helluntaiseurakuntaan.

- Kokkolan Helluntaiseurakunnan lasten ja nuorten toiminta on kaikille avointa, ja mukaan on helppo tulla vaikka kaverin kanssa, pastori Mikko Ojala sanoo.

saan mm. - Tärkeintä kuitenkin on, että sydämen puhtaus saisi olla täällä vallitsevana.”

Rukoushuonetta remontoitiin lähivuosina edelleen ja perusteellisen muutostyön läpikäyneenä se vihittiin uudelleen marraskuun lopulla 1957. Vaikuttavassa juhlassa oli mukana mm. Eino Manninen. TilaisuuSodanajan jälkeen taas kasvuun Sodan aikana seurakunnassa koettiin dessa siunattiin samalla silloiseen Abessikovia aikoja. Tuolloin seurakunnalla ei niaan, nykyiseen Etiopiaan, lähetystyöhön ollut työntekijää eikä tiloja, joten seu- seurakunnan lähetti Veikko Mähönen. rakunta hajaantui. Rauhanajan palattua se alkoi kuitenkin hiljalleen elpyä Rukoushuoneen tulipalo 22.10.1962 seurakunta koki kovan takaisja kasvaa. kun, kun sen rukoushuone paloi täysin. Seurakunta osti Veikko Mähösen Seurakunta kokoontui seuraavien vuosien kanssa vanhan rakennuksen Hakalah- aikana (1964 - 1974) vuokrahuoneistossa denkadun ja Vaatturinkadun kulmassa mm. Herman Renlundinkadulla sijainneen olevalta tontilta 29.12.1947. Samalla lähiliikenteen autovarikon yläkerrassa ja tontilla sijaitsee nykyinen rukoushuo- Ouluntien varrella autoliikkeen yläkerrassa. neemme. Rukoushuone vihittiin käyttöön 21.8.1951 tilaisuudessa, josta sanomalehti Keskipohjanmaa mainitsi mm. seuraavaa: ”Sunnuntaina 21.8. vietettiin Smyrna-seurakunnan uudistetun temppelin vihkiäisjuhlaa. Uudistettu rukoushuone vaikutti jo sisään astuttaessa miellyttävältä kauniine väreineen sekä onnistuneine suunnitteluineen. Punaiset kookosmatot käytävillä lisäsivät temppelin tunnelmallista rauhaa ja viihtyisyyttä. J Juhlapuhuja Ernst Mattson (juhlan avauusssa sana nat To T Toiv oiv ivo Heik H He eik ikki kiine ki nen) ne nen) n) eesitti sitt si ttii pu ppuheesuhe hees es-ussanat Toivo Heikkinen)


Kristillinen AJAN FAKTA

Lähetystyössä viedään eteenpäin hyvää uutista

TOUKOKUU2012 201213 3 SeurTOUKOKUU ak untamme Lähetystori palvelee Sinua ja lähetystyötä!

Pitkänsillankatu 12, tervetuloa!

Lähetystyöstä puhutaan paljon ja sen merkitys ymmärretään laajasti. Helluntaiseurakunnassa lähetystyöhön kiteytyy koko seurakunnan olemassaolon oikeutus.

kentelevät pääasiassa Afrikasta saapuneiden maahanmuuttajien kanssa. Käytännön työtapoja on kahdenlaisia. - Levitämme ihmisille hyvää uutista painetussa muodossa Raa- Lähetystyö on ensimmäinen mattuina ja Raamatun-osina sekä ja tärkein meille annettu teh- esimerkiksi klassikkoelokuvaa tävä. Seurakunnan olemassaolon Jeesuksesta dvd:nä. oikeutus perustuu siihen, että se tekee lähetystyötä lähelle ja kauaksi, sanoo Pertti Salmén. Hän on toiminut noin 15 vuotta Leena-vaimonsa kanssa Kokkolan Helluntaiseurakunnan lähetystyöntekijänä Etelä-Espanjassa ja Pohjois-Afrikassa Marokossa ja Algeriassa. Senegalin pojat Espanjassa saavat hyviä uutisia heidän omalla kielellään

Mitä on helluntailaisuus?

Rekkalastillinen arabian- ja ranskan kielisiä Raamattuja vastaanotetaan toimintakeskukseen Espanjassa.

- Toinen osa työtämme on kulkea ihmisten rinnalla. Autamme ihmisiä heidän arjen perusasioissa kuten vaatettamisessa, ruuan hankkimisessa sekä ammatin löytämisessä. Sillä tavalla yritämme helpottaa heidän nousua hieman ylemmäksi. Sen, mitä puhumme, pitää näkyä myös tekoina.

Etelä-Espanjassa Salménit työs-

Jotkut kysyvät, miksi tehdä lähetystyötä vierailla mailla, kun kotimaassakin riittää autettavia. - Se on kutsumuskysymys. Toiset kutsutaan kauemmaksi, toiset kutsutaan jäämään. Se kuuluu Jumalan valtakunnan tehtäväjakoon, Salmén vastaa. Entä mikä on lähetystyöntekijän arjessa palkitsevinta? - Se on se, kun autettava ihminen löytää omassa elämässään rauhan ja levon, ja hän lähtee sen jälkeen itse tekemään samoja tekoja, kulkemaan muiden rinnalla. Tällaisista ihmisistä löytyy monia

hienoja, suorastaan huikeita esimerkkejä. Monet suomalaiset miettivät myös sitä, miksi kannattaa tukea juuri seurakunnan kautta tehtävää lähetystyötä. - Kun lähetys- ja diakoniatyötä tuetaan seurakunnan kautta, silloin ihmistä autetaan kokonaisuutena. Ei tueta vain ulkoisia tarpeita kuten ruuan ja vaatteiden hankkimista ja koulutusta. Kun ihmistä autetaan samalla sisäisesti, hän löytää sisäisen rauhan Jumalassa, jolloin se tuottaa ihmisille myös muita hyviä asioita, Salmén sanoo.

Sen jälkeen seurakunta kokoontui järjestäen tilaisuudet eri kouluilla ja kirkoissa. Evankelioimiskokouksia ja ehtoollisjumalanpalveluksia pidettiin mm. Länsipuiston koulussa, rukouskokouksia ruotsalaisessa helluntaiseurakunta Betaniassa ja kastekokouksia joko baptistikirkossa tai Betaniassa.

Lähetystyö Seurakunnan ensimmäinen lähetystyöntekijä oli Veikko Mähönen, joka siunattiin työhön Etiopiaan 21.8.1951. Tämän jälkeen seurakunnastamme on lähetetty 16 lähetystyöntekijää useiksi vuosiksi ympäri maailmaa (mm. Itä-

Musiikki Musiikilla on aina ollut merkittävä sija helluntaiseurakunnissa. Myös Kokkolassa eri seurakuntakuorot, kitarakuorot, nuoriso-orkesteri, nuorisokuorot, lapsikuorot, lauluryhmät ja solistit ovat olleet vuosikymmenten saatossa rikasp tuttamassa jjumalanpalvelusten sisältöä.

valtaan, Belgiaan, Espanjaa, Intiaan, Taiwanille, Keniaan ja Thaimaahan). Tällä hetkellä Jaana Forsström tekee lähetystyötä Thaimaassa Bangkokin raamattukoulussa sekä Leena ja Pertti Salmén Espanjassa.

Lapsityö Sota-aikana Kokkolan suomalainen helluntaiseurakunta piti pyhäkoulua lapsille. Siihen aikaan pyhäkouluun osallistui huomattavan paljon lapsia. Sodan jälkeen seurakunnassa alettiin säännöllisesti toimia lapsityön hyväksi.

Hevonen on vielä yleinen kulkuneuvo Marokon katukuvassa

- Apostolien Jeesukselta saaman lähetyskäskyn ajatuksena on, että ihmisen ollessa kristitty on itsestään selvää, että sellaisesta hyvästä uutisesta halutaan kertoa toisillekin, hän jatkaa.

Ihmistä autetaan kokonaisuutena

Todennäköisesti juuri noina vuosina seurakunnan nimi muuttui Kokkolan helluntaiseurakunnaksi. Elokuussa 1964 helluntaiyhdistyksen nimi muutettiin virallisesti Smyrnasta Kokkolan helluntailähetys ry:ksi.

Helluntaiseurakuntien tukena lähetystyössä toimii Fida International, joka on Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö. Fidan ja helluntaiseurakuntien noin 270 lähetystyöntekijää työskentelevät 60 maassa. Kehitysyhteistyössä Fida on ulkoministeriön pitkäaikainen kumppani. Ministeriön ja Fidan keskinäinen kumppanuussopimus on laaja, lähes 40 maata käSalménien lisäksi Kokkolan Hel- sittävä kehitysyhteistyöohjelma. luntaiseurakunnan lähetystyöntekijänä toimii Jaana Forsström Fida on ammattimainen humaBangkokissa Thaimaassa. Hänen nitäärisen avun antaja, ja ulkomierityistehtävänään on opettaa nisteriön lisäksi sillä on sopimus Raamattukoulussa paikallisia ih- Euroopan komission humanimisiä, jotka lähetetään kouluun taarisen avun osaston ECHO:n kanssa. opiskelemaan Raamattua.

Uusi rukoushuone 1980 Vuonna 1971 seurakunta osti kaksi kolmasosaa tontista Aili ja Veikko Mähöseltä. Rajanaapuri myi myös osan tontistaan pysäköintialueeksi. Seurakuntalaiset alkoivat rakentaa sille paikalle, jossa ensimmäinen tulipalossa tuhoutunut rukoushuone oli ollut. Monien vaiheiden jälkeen rukoushuoneen rakennustyöt aloitettiin vasta 18.4.1980. Rukoushuone vihittiin käyttöön vielä saman vuoden joulukuussa. Saarnaaja Toivo Marttala Kuopiosta oli tilaisuudessa juhlapuhujana. Seurakunnan jäsenmäärän kasvettua edelleen toukokuussa 1992 rukoushuonetta laajennettiin, jolloin saatiin enemmän tilaa mm. pyhäkoulutyölle.

Fida tukee ja organisoi

Vuonna 1950 seurakunnassa oli jo useita innokkaita pyhäkoulunopettajia ja noin sata pyhäkoululaista. Vuonna 1972 200 – 300 lasta osallistui pyhäkouluun ja lasten kerhoihin. Vuoteen 1980 saakka pyhäkoulua pidettiin sunnuntaiaamuisin ennen saarnaa useissa kodeissa.

- Helluntailiike on tällä hetkellä maailman suurin ja nopeimmin kasvava protestanttinen kirkkokunta. Eri helluntailaisiin ja karismaattisiin ryhmiin kuuluvia kristittyjä on yhteensä lähes 600 miljoonaa.

- Liike sai alkunsa Yhdysvalloissa 1901. Suomen Helluntaiherätys viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuotta. Suomessa toimii tällä hetkellä 240 suomenkielistä helluntaiseurakuntaa. Helluntaiseurakunnat, kuten Kokkolan Helluntaiseurakunta, ovat toiminnallisesti ja taloudellisesti itsenäisiä. - Helluntailaisuus painottaa ratkaisukristillisyyttä eli henkilökohtaista, tietoista uskonratkaisua. Ihmistä ei kasteta uudestaan vaan yhden kerran henkilökohtaisen uskonratkaisun myötä. - Helluntailaisuuden opille Raamattu on ainoa auktoriteetti, ja helluntailaisuus sitoutuu apostoliseen uskontunnustukseen. - Evankeliointi on yksittäisen helluntaiseurakunnan olemassaolon perusta ja oikeutus. Jumalan rakkaudesta kertovan ilosanoman levittäminen ja vaikuttaminen ihmisten keskuudessa kuuluu jokaiselle.

Matti Riippa aloitti nuorisotyön kaduilla vuonna 1972. Teetupakokouksia pidettiin joka lauantai-ilta ja parhaimmillaan kaduilta saapui 50 – 60 nuorta kokoukseen. 25 nuorta tuli uskoon ja kastettiin vuonna 1973. 1980-luvulla seurakunnalla oli oma teetupabussi katulähetystyötä varten. Tällä hetkellä varhaisnuorten iltoja Lasten kesäleirejä on pidetty vuodesta pidetään perjantaisin ja nuorten iltoja 1950 lähtien Larsmon lähetyskodilla, lauantaisin. joskus myös Elbassa. Seurakunnan nykyinen pastori Nuorisotyö Timo Syrjälä toimi aiemmin nuoriNuorten piirissä tehty työ lisääntyi sopastorina. Hänen rinnallaan toimii oman rukoushuoneen valmistuttua. nuorisopastori Mikko Ojala.


Kristillinen AJAN FAKTA

4 14 TOUKOKUU TOUKOKUU2012 2012

Monella tavalla ihmisten arjessa Teksti ja kuvat: Jorma Uusitalo

Diakoniatyö kattaa koko elämänkaaren Diakoniatyössään Kokkolan Helluntaiseurakunta pyrkii toteuttamaan kokonaisdiakoniaa, joka käsittää ihmisen koko elämänkaaren vauvasta vaariin. Erityisen tärkeä periaate on ennaltaehkäisevä diakonia, eli ihmisiä tuetaan ja kannustetaan

Päiväpiirissä huolletaan ihmistä

jo ennen kuin ongelmia ilmenee. Kokonaisdiakonian osa-alueita ovat esimerkiksi perhetyö, seniorityö, sananjulistus, sielunhoito, eheytymis- ja sururyhmät, maahanmuuttajat, syrjäytyneet ja vammaiset sekä palveleva puhelin. Perhetyö pitää sisällään avioliittotyötä, tukea vanhemmuuteen kasvamisessa, nais- ja miestyötä sekä yksinhuoltajien tukemista. Seniorityössä päämääränä on turvallinen ja virkeä vanhuus. - Diakonian tehtävänä on löytää ne alueet, joissa hätä on suurin ja tunnistaa tämän ajan haasteet,

Leena Salmén Kokkolan Helluntaiseurakunnasta kertoo. Seurakunnassa laaditun diakoniatyön 5-vuotissuunnnitelman kehitystavoitteena on hyvinvoiva seurakunta, jossa on toimiva ja hyvin organisoitu kokonaisdiakonia. - Diakonit kokoontuvat säännöllisesti yhteisiin tapaamisiin, joissa jaamme työssä esiin tulevia asioita, kouluttaudumme ja rukoilemme. Työnkuvaan kuuluvat lisäksi vierailut seurakunnan eri työmuodoissa, jolloin kerromme diakoniasta ja annamme tukea kunkin työmuodon vastuunkantajille, Salmén sanoo.

Talvikaudella joka toinen viikko kokoontuvassa Päiväpiirissä ihmistä huolletaan puhumalla.

Kokkolan Helluntaiseurakunnan Päiväpiiri kokoontuu talvikaudella joka toinen torstai. - Päiväpiirin tarkoituksena on tarjota myös yksinäisille ihmisille mahdollisuus keskustella hyvässä ryhmässä yleisistä asioista, mutta myös oman elämänsä vaiheista. - Tämä on sellaista ihmisen huoltamista: yksinäisyyden huojentamista ja ulkopuolisuuden tunteen vähentämistä, sanoo tapaamisissa puhetta johtava Heikki Männistö.

Musiikkia kaikille Kokkolan Helluntaiseurakunta toimii ihmisten keskellä monin eri tavoin. Lähetystyötä sekä lapsi- ja nuorisotyötä ja internetevankeliointia esitellään toisaalla tässä julkaisussa. Edellisten lisäksi korkeatasoisella ja tunteikkaalla musiikilla on ollut aina merkittävä rooli helluntaiseurakunnissa. Niin myös Kokkolassa. Seurakunnan tilaisuuksissa sanomaa viedään usein eteenpäin musiikin välityksellä, ja sen lisäksi musiikkia voi harrastaa monissa kuoroissa, lauluryhmissä tai solistina.

Leif Svart

Inno

Alle kouluikäisten leiripäivä: ke 27.6 (huoltajan kanssa) Kouluikäiset: 7.-10.v. (05- 02 syntyneet) to 28.6.- la 30.6. 11.- 14.v (01- 98 syntyneet) to 28.6.- su 1.7. yli 14.-v (98 & aikaisemmin syntyneet) su 1.7.- ma 2.7. Ilmoittautumiset 20.6. mennessä: www.kokkolanhelluntaiseurakunta.

Tutustu internetin kautta suoriin lähetyksiin

Tule mukaan tutustumaan seurakuntamme toimintaan! Keskiviikkona klo 19 Lauantaina klo 19 Sunnuntaina

klo 11

Rukouksen & ylistyksenilta UpDate Nuorten- ja nuortenaikuistenilta Jumalanpalvelus

Ollaan yhteydessä! Timo Syrjälä pastori 040-755 0656 Pertti ja Leena Salmèn lähetystyöntekijät 045-673 3067 040-575 7068 fannyabuela@gmail.com lessu6@gmail.com

Mikko Ojala nuorisopastori 040-568 4225 J Jaana Forsström lähetystyöntekijä email: jjaana.forsstrom@ ffida.info

Reijo Ruotsalainen evankelista 0400-562 088

Helluntaiseurakunnan toimintaan Ruotsalainen on internetin välivoi tutustua ja olla osallisena myös tyksellä tapahtuvan evankelioininternetin välityksellä. nin pioneeri Suomessa. Hän aloitti internetevankelioinnin jo 1996, ja Kokkolan Helluntaiseurakunnan sitä seurasivat 1999 alkaneet suokotisivuilta klikkaat itsesi mukaan rat internetlähetykset. Aluksi suosuoriin internetlähetyksiin tai pys- ria lähetyksiä tyt katsomaan yli 2000 videota kä- saattoi seurata sittävän arkiston kautta Suomen äänellisenä verhelluntaiseurakunnissa pidettyjä siona, nyt mutilaisuuksia. kana on myös - Haluamme tarjota ihmisille hel- reaaliaikainen pon ja ”turvallisen” mahdollisuu- kuva. (JU) den tutustua Helluntaiseurakunnan toimintaan ja sanomaan, kertoo nettievankelista Reijo Ruotsalainen.

Sielunhoito & Diakonia: Aino Lindqvist 050-326 6086

English translation at 11 am. sundayservice

Internetlähetyksiin pääset sunnuntaisin klo 11. osoitteessa:

www.kokkolanhelluntaiseurakunta.fi email: info@kokkolanhelluntaiseurakunta.fi www.facebook.com/kokkolanhelluntaiseurakunta

Tervetuloa! Hakalahdenkatu 88

Lisää yhteystietoja löydät kotisivultamme.


Kristillinen AJAN FAKTA

TOUKOKUU 2012 15

laadukkaat välineet kalareissuun minimanista! Piranha Max 180

kaksitaajuus kaikuluotain

erä! säästä 100 €

• tarkempi resoluutio: 240x160 • näytön koko 4" • näytön tyyppi: 4 harmaasävyä, korkearesoluutioinen FSTN LCD • Teho (RMS) 200 W • Teho (Peak to Peak): 1600 W • Taajuudet 200 kHz & 83 kHz • Keilakulma: 20° @ -10 db (200 kHz) 60° @ -10 db (83 kHz) • Syvyys: 240 m max • Lämpötila: vakiona • Nopeus: ei ole saatavilla • Jännitealue: 10-20 VDC • Vakioanturi: kaksitaajuus-peräpeilianturi

Berkley

uutuus 2012!

129

• sis. 4 uistinrasiaa • kestävää materiaalia • olkahihna

vetokela

• uusi parempi kalastusjarru kuin 7000-sarjan keloissa koskaan aiemmin! • (norm. hinta 99 €)

59

95

tämän kaiun käyttö on todella helppoa kaikissa kalastustilanteissa, sillä kaikki sen suomenkieliset toiminnot löytyvät yhden näppäimen takaa. tehokas kaksikeila-anturi helpottaa saaliin löytämistä luodaten tapahtumia jopa 240 metrin syvyydestä. kalojen liikkeet ja tiedot pohjan rakenteista välittyvät näkyviin todella tarkkapiirtoiselle nelitasoiselle harmaasävynäytölle.

Abu Ambassadeur 7000i trolling

vetokela siimalaskurilla

• uusi parempi kalastusjarru kuin 7000-sarjan keloissa koskaan aiemmin! • (norm. hinta 99 €)

69

95

24

90

koottava katiska

(229€)

kalastuslaukku

Abu Ambassadeur 7000i trolling

• kestävä pvc-pinnoite • väri: vihreä • (norm. 14,95 €)

12

95

Abu Garcia A20 LC

vetokela

• edullinen hyvälaatuinen vetokela rst-kahvalla sekä siimalaskurilla • (norm. 69 €)

29

Kokkola

ma-pe 8-21 La 8-18 su 12-18

tehtaankatu 43 p. 0290 801 660* www.minimani.fi

95

Tarjoukset voimassa 31.5. asti tai niin kauan kuin tarjouseriä riittää. Ei jälleenmyyjille.

*Puhelun hinta 0290-alkuisiin numeroihin: Lankapuhelimesta 8,21snt/puhelu + 1,47snt/min, matkapuhelimesta 8,21snt/puhelu + 16,42snt/min

AAA - Se on muutakin kuin luottoluokitus! Se on myös Asuntolandia Aktiivisesti Ajantasalla .

3% 4%

2%

Kokeile Aktiivia - Nopean Kaupan toimeksiantoamme! Lupaamme myydä asuntosi alle kuukaudessa, jolloin välityspalkkiomme on 4%. Jos emme onnistu, toisen kuukauden ajan välityspalkkiomme on 3%. Jos myyntiaika venyy yli kahden kuukauden, on välityspalkkiomme vain 2%! Normaali välityspalkkiomme on kiinteä palkkio, esim. 130.000 euron huoneiston kaupasta 5.000 €. Kaikki hinnat sisältävät alv:n. LAAKSOJEN ASUNTOLANDIA Oy ja ASUNTOLANDIA Oy yhteistyössä MIKÄLI HALUAT ASUNNOSTASI NOPEASTI JA VAIVATTOMASTI EROON. ANNA SE MEIDÄN HUOLEKSEMME. TESTAA TODELLA NOPEAT MYYNTIAIKAMME!!!! Huom! Asuntolandian suullinen arviointi aina ilmainen.

Pitkänsillankatu 21 KOKKOLA

Mikko Peltoniemi 0400 564 214 Jari Peltoniemi 050 411 0024 Seppo Hotakainen 0400 561 539

Marko Kallio, 044 2017 173 Myynnissämme myös runsaasti muita kohteita. Lesti- ja Kalajokilaakso Tutustu niihin www.asuntolandia.fi lisäksi löydät kohteemme nykyään myös Anri Mäkinen, 050 302 7263 jokakoti.fi sivuilta. Haapavesi Petteri Nummi, 0400 648 958 Oulainen

www.asuntolandia.fi


Kristillinen AJAN FAKTA

16 TOUKOKUU 2012

Jokainen meistä pyrkii elämään täyttä ja tasapainoista elämää. Elämä saattaa kuitenkin yllättää meidät niin myönteisellä kuin kielteisellä tavalla. Väkivalta on jollekulle tai jollekin vahinkoa tuottava, jonkun oikeuksia tai etua loukkaava tms., toisen vastuksesta välittämätön pakkotai voimakeinon käyttö. Nykysuomen sanakirja (1981). Viime päivinä olemme saaneet kuulla ja lukea lehdistä järjettömiä väkivallantekoja ihan tavallisten, työssäkäyvien ihmisten tekeminä tai niiden, joilla ei ole ollut mitään aikaisempaa rikosrekisteriä takanaan. Tilanne on järkyttänyt jokaista meitä kun huomaamme yhteiskuntamme tulleen yhä turvattomammaksi, vaikka meillä pitäisi asiat olla hyvin. Mistä tämä kaikki oikein johtuu, miettii moni mielessään! Gustav Schulman kirjoittaa lääkärilehdessä 3/2004 artikkelin, jossa hän valottaa asiaa seuraavasti: -Väkivallassa on syvimmillään kyse minuuden olemassaolon epätoivoisesta

Väkivalta ja sietämätön tunteiden kierrätys puolustamisesta. Traumatisoituneille tai muista syistä psyykkisesti vajaaksi jääneille jo pieni vastoinkäyminen voi olla sietämätön isku, jonka hän kokee – usein tiedostamattaan – minuutensa murskaamisena. Yrittäessään päästä eroon sietämättömästä olotilastaan yksilö kierrättää tuskan uhrille ja ympäristölleen väkivaltaisena käytöksenä. Usein meidän jo lapsuudessa koetut kielteiset kokemukset esim. pettymykset, häpeä tai vaikkapa kateuden kokemukset ovat pienelle lapselle sietämätöntä ja samalla pelottavan konkreettisesti minuutta uhkaavia, koska niiden käsittelyyn ei löydy sanoja tai käsitteitä. Jos lapsi ei saa turvallisen aikuisen kannattelua tuohon kokemukseensa, niin kokemukset voivat jäädä käsittelemättä, ja vielä aikuisuu-

TULE TEKEMÄÄN HYVIÄ LÖYTÖJÄ!

Kahvi ja pulla 1.50 € Lotta Svärdinkatu 10 Pietarsaari Avoinna: ma, ke ja pe klo 11.00-17.00. La klo 10.00-14.00.

dessa pettymiskokemuksista voi seurata murskaantumisen tunne. Nuo negatiiviset kokemukset saattavat nostaa esille syyllisyyden, häpeän, tai yliankaran ja armottoman itsetuomion.

valta lapsuudessa, väkivallan näkeminen kotona, hylkäämiset, epäonnistumiset, hyväksikäyttökokemukset, koulukiusaaminen, alkoholi, runsaan TV-väkivallan katselu jne.

Gustav Schulman kirjoittaa myös, että väkivaltaisessa käyttäytymisessä on kysymys hyvin monimutkaisesta yksilön persoonallisuuteen liittyvien osatekijöiden yhteisvaikutuksesta, mm geneettisen ja sosiaalisen perimän, fyysisten ja sosiaalisten ympäristötekijöiden sekä yksilön persoonallisuuden yhteisvaikutuksesta. Nämä tekijät ovat kietoutuneet monimutkaisesti toisiinsa.

Kuitenkin suurin osa ihmisistä, jota edellä mainitut kohdat koskettavat, eivät välttämättä käyttäydy väkivaltaisesti.

Tärkeimpänä erottavana tekijänä väkivaltaisen käyttäytymisen kehittymiselle ovat yksilön kehitykselliset saavutukset; kyky hallita tunteita, yllykkeitä ja sisäistää normit ja moraalisäädökset sekä kyky kestää sisäisiä tai ulkoisia sosiaalisia paineita. Monet tutkimukset ovat Nämä eivät ole myötäsyntuoneet ilmi sen, että väki- tyisiä ominaisuuksia, vaan valtaisen käyttäytymisen opittuja ja omaksuttuja, kutakana on itse koettu väki-

ten muutkin inhimilliset taidot. Aggressiivisuuden hallinta on inhimillinen taito, jonka voi omaksua vain toiselta ihmiseltä, sellaiselta, joka kykenee siihen tasapainoisesti. Lapsi ei voi omaksua positiivisia tunteiden ja yllykkeiden hallintataitoja sellaiselta, jolla ei niitä ole. Jos lasta ei ole hillitty, rajoitettu tai altistettu kohtaamaan kuhunkin kehitysvaiheeseen kuuluvia normaaleja puutteita ja turhautumia, esim. ulkopuolisuutta, yksinäisyyttä, odottamista jne., hän ei pysty omaksumaan näiden sietämistä ja hallita omia mielihaluja ja yllykkeitä. Nuo kokemukset sopivina annoksina yhdessä aikuisen kanssa, luovat turvallisuuden tunteen siitä, että lapsi voi ilmaista niihin liittyvää kiukkua ja uhmaa ja

että hän voi omaksua asteittain kyseisen tunteen hallin. Oleellinen ja ehkä tärkein näkökulma väkivaltaisuuden ehkäisyyn on kehitysvajeiden ja traumojen ennaltaehkäisy varhaislapsuudessa. Huonon käytöksen takana voi olla 1) huomion hakemista, 2) uhmaa, 3) kostoa, 4) lapsen oman epätäydellisyyden ilmaiseminen. Lapsen tarkoitus tämän kautta on saada turvallisuutta ja hyväksyntää perheen jäseniltä (Lamb&Lamb). Jos lapsen perustavanlaatuiset kokemukset ovat olleet riittävän hyviä, myöhempi traumatisoitumisen todennäköisyys vähenee. Riittävän hyvän vanhemmuuden toteutuessa pienet vastoinkäymiset eivät kehity traumaattisiksi, koska lapsella on aikuinen, joka rauhoittaa, kannattelee, lohduttaa ja työstää lapsen tilannetta. Rakkaan ja turvallisen vanhemman selvitellessä tilannetta lapsen kanssa traumamekanismit voivat purkautua eikä pysyvää traumaa pääse syntymään. Jumala antoi vanhempien tehtäväksi opettaa lapsia rakastamaan Jumalaa ja pitämään hänen käskynsä. Tätä tehtävää tehdessämme meidän vanhempien on oltava paljon läsnä lapsiemme elämässä jokapäiväisissä toimissa. Yhdessä tekeminen luo ilmapiirin, jossa lapset tuntevat, että heistä välitetään. Jos tuo tehtävä tehdään rakkauden ja kunnioittamisen periaatteella, nuo turvalliset tapahtumat jäävät voimavaraksi niin mieleen kuin kehoonkin koko elämämme ajaksi. Sanni Mäkelä Perhe- ja psykoterapeutti


Kristillinen AJAN FAKTA

TOUKOKUU 2012 17

TAVIKSEN TUUMAILUJA Brysselin kuuma linja Tällä palstalla perustavallinen kokkolalainen tarkastelee perustavallisia arkiasioita.

Kadonneen jäljillä Olet ehkä seurannut televisiosta Kadonneen jäljillä -ohjelmaa? Ohjelmassa ihmiset etsivät läheisiään, jotka ovat syystä tai toisesta kadonneet heidän elämästään eikä yhteyttä ole pidetty puolin tai toisin pitkään aikaan – tai ehkä koskaan. Ohjelma herättää monia tunteita; on riipaisevaa katsoa ihmisten kaipuuta toisen luo – isän, äidin, sisaruksen kaipuuta. Moni etsijä toteaa, että heidän sydämestään tuntuu puuttuvan jokin sellainen palanen, joka varjostaa heidän koko elämäänsä ja olo on aina jollain tasolla rikkinäinen kun epätietoisuus omista juurista, lähtökohdista tai läheisen ihmisen olemassaolosta puuttuu. Toista on ikävä siitäkin huolimatta, että et ole häntä ehkä koskaan tavannut.

takaavassa se, mistä tulen, missä ovat juureni ja kuinka ketjutun toisiin ihmisiin tässä elämässä, on ihmisen hyvinvoinnin kannalta mittava tekijä. Mitä, jos etsitty ihminen ei haluaisikaan tavata etsijäänsä? Jos hän ei välittäisi siitä, että joku on kaivannut ja etsinyt käsiinsä sen ihmisen, jonka tulisi kuulua hänen elämäänsä? Mitä jos puhelin lyötäisiinkin korvaan, ovi suljettaisiin edestä tai koko läheisen - esimerkiksi oman lapsen – olemassaolo kiellettäisiin kokonaan? Siinä olisi etsijällä melkoisen suuri suru kohdattavanaan.

Olen joskus miettinyt, kumman olo on enemmän ”kadonnut”, etsijän vai etsittävän? Vaikka etsinnän kohde on ikään kuin se ”kadonnut”, uskon, että hän, joka on etsijänä, tuntee olonsa enemmän hyljätyksi ja hukatuksi – hänet on ikään kuin kadotettu jonkun toisen elämästä ja jäljelle on usein jäänyt vain muutama suuri kysymys: Lähes jokaisen ohjelman Miksi? Muistetaanko minua jakson jälkeen mietin sitä, enää? Haluaako kadonnut millainen palanen heidän tavata löytäjäänsä? elämästään puuttuu, jotka eivät tunne Taivaallista Tähänastisissa jaksoissa isäänsä? Elämässä ehkä ne ”kadonneet”, joita on et- kaikki palaset tuntuvat olesitty, ja jotka ovat löytyneet, van kohdallaan, mutta silti ovat aina halunneet tavata jotain puuttuu. On kaipuu etsijänsä. Jälleennäkemi- johonkin, mutta ei tiedetä set ovat olleet tunteikkaita. oikein mihin. On olo, että Jopa television välityksellä elämä pitää elää täysillä, voi aistia sen eheytymisen, mutta ei oikein tiedetä, mitä mikä ihmisissä tapahtuu, se täysi elämä voisi olla. Olo kun he näkevät ehkä elä- tuntuu tavallaan juurettomänsä ensimmäistä kertaa malta, kaiken yrittämisen ja isänsä, äitinsä tai sisarensa eheyttämisen jälkeenkin. Ei – tai saavat ainakin kuulla ehkä edes aina ymmärretä heidän elämästään, jos nämä etsiä sitä, mikä on kadonnut ovatkin jo siirtyneet ajasta – yhteys Jumalaan ja hänen iäisyyteen. Pienessäkin mit- poikaansa Jeesukseen.

Sari Essayah, sari.essayah@europarl.europa.eu

Ihmisen ei ole hyvä olla yksinään tuumataan jo Ison Kirjan alkulehdillä. Itse kukin hakeudumme niin työelämässä kuin harrastuksissakin samanhenkiseen seuraan, jossa viihdymme ja jossa myös meitä arvostetaan. Porukassa syntyy me-henkeä, joka sitten liimaa yksilöt yhteisöiksi.

Kuitenkin, jos ihminen onkin kadottanut – jopa huomaamattaan – Jumalansa, on lohduttavaa se, että Jumalalta ei koskaan ole ihminen kadoksissa. Jumala on aina kadonneen jäljillä, ja on tehnyt työtään kadotetun ihmisen eteen niin paljon, että antoi jopa poikansa maailmaan etsimään kadonneita ja tekemään tietä, jotta kadonnut voisi löytää tiensä Taivaan kotiin (ks. Joh. 3:16). Jumala sanoo sanassaan jopa ihan suoraan näin: ”Kadonneet minä tahdon etsiä, eksyneet tuoda takaisin, haavoittuneet sitoa (ja) heikkoja vahvistaa” (Hes. 34:16). Aika paljon luvattu, mutta Jumala – jos kukaan – pitää aina lupauksensa. Jumala etsii ja löytää, kysymys on oikeastaan vain siitä, mitä löydetty vastaa Jumalan kutsuun tulla löydetyksi. Palaan takaisin edellä esitettyihin kysymyksiin: Mitä, jos etsitty ihminen ei haluaisikaan tavata etsijäänsä? Jos etsitty ja löydetty ei välittäisi siitä, että joku – itse Jumala, Taivaallinen isä ja jokaisen ihmisen tekijä (ks. Ps. 139:13-19) – on kaivannut ja etsinyt käsiinsä sen ihmisen, jonka tulisi kuulua hänen elämäänsä? Mitä, jos lapsi kieltäisikin rakastavan Isän olemassaolon? Siinä olisi melkoisen suuri suru. ~Tavis

Yhteisöllisyyttä etsimässä

Parhaiten tämän huomaa urheiluseuratoiminnassa. Loistavistakaan yksilösuorituksista ei ole apua, jos koko joukkue ei jaa samaa tavoitetta ja strategiaa saavuttaa se. Tarvitaan yhteisten sääntöjen kunnioitusta, vastavuoroisuutta ja valmentajan ohjeiden noudattamista. Hyvässä seuratoiminnassa lapset ja nuoret oppivatkin yhteisöllisyyden aakkoset, jotka toimivat myös muualla. Samaan aikaan kun kilpailuyhteiskunta korostaa yksilön saavutuksia ja suorituksia, kasvaa kaipaus kokea yhteisöllisyyttä. Hyvinvointivaltiossa elävillä aineelliset asiat ovat kunnossa, mutta turvattomuuden tunne ympäröi. Mielihyväkulttuuri, jatkuva kulutus ja ulkoisten asioiden merkityksen korostaminen ajavat ihmiset henkiseen tyhjiöön. Sodan läpikäyneen sukupolven oli ehkä helpompi kokea yhteisöllisyyttä ja nähdä elämänsä osana kansakunnan yhteisiä ponnistuksia, kun moni tässä ajassa etsii koko elämän mielekkyyttä. Taloudelliset ja valtapoliittiset kovat arvot ovat viime vuosina syrjäyttäneet päätöksenteossa elämän arjesta nousevia inhimillisiä arvoja. Päätöksiä

on tehty menestyvien ehdoilla heikommassa asemassa olevien kansalaisten kustannuksella. Suomi ei ole kuitenkaan 2000-luvullakaan muuttunut liikeyritykseksi, vaan olemme ennen kaikkea yhteisö, jossa keskeistä on toisista välittäminen. Me tarvitsemme edelleen lähimmäisyhteiskuntaa, jossa otamme vastuuta itsestämme ja huolehdimme toinen toisistamme. Seurakunnat ja hengelliset yhteisöt voivat olla yhteisöllisyyden kulmakiviä. Erityisesti silloin, kun siellä vallitsee armon ilmapiiri, jonne ihmiset uskaltavat tulla sellaisinaan. Täydellisten seurakuntaa ei ole olemassakaan. Ja välillä olo toisten vajavaisten joukossa muistuttaa mieleen vanhan vitsin norsujen vihkikaavasta: ”kärsikää toisianne!”.

Vajavaisuudestamme huolimatta Jumala on tarkoittanut meidät elämään seurakuntaruumiin jäseninä ja palvelemaan omalla paikalla sen vajavaisen joukon keskellä, mihin sitten kuulummekin. Jumala ei etsi työtoverikseen pyhimyksiä, vaan syntisyydestään tietoisia tavallisia ihmisiä. Isän kärsivällisyydellä Hän hoitaa, kasvattaa ja varustaa meitä, antaapa vielä Pyhän Henkensä asumaan meissä. Jumalan työtovereina saamme puolestaan olla avaamassa lähimmäisillemme tulevaisuuden, toivon ja Jumalan mahdollisuuksien näköaloja. Sari Essayah, Europarlamentaarikko KD/EPP sari.essayah@europarl. europa.eu


Kristillinen AJAN FAKTA

18 TOUKOKUU 2012

ELÄMÄN KESKELTÄ Teemu Klapuri Kas, arvokas!

Pyysin vaimoltani vinkkiä, millä sanoilla aloittaisin kirjoitelmani, ja hän huikkasi aiheestani mitään tietämättä: ”Se oli rakkautta ensi silmäyksellä!” Kun asiaa tarkemmin pohdin, niin se ei ole kovin huono aasinsilta niihin ajatuksiin, joita olen pyöritellyt viime aikoina. Olen miettinyt itsekseni ja vähän puhunutkin seurakunnassa siitä, miten arvokas jokainen ihminen on ja mihin se perustuu Raamatun mukaan. Mitä enemmän olen asiaa pohtinut, sitä vakuuttuneempi olen siitä, että on tärkeä kokemus tuntea olevansa arvokas ja hyväksytty. Sellainen tekee sielulle yksinkertaisesti hyvää!

Minulla on oma taustani koulukiusattuna nuorena yläkoululaisena. Kun aikoinaan aloin seurustella vaimoni kanssa, niin me puhuimme paljon näistä asioista. Ja vaikka olen omasta mielestäni saanut hyvin käsiteltyä hankalia tapahtumia vuosien varrella, niin silti olen joutunut syvältä etsiä tunnetason kokemuksen, että minä olen arvokas ja rakastettu. Lopulta tärkein pohja minulle on ollut se yksinkertainen luottamus siihen, että Jumala, minun Isäni, pitää minua arvokkaana ja rakastaa minua. Tämä on auttanut minua itseäni hyväksymään itseni. Sinun ja minun arvo ja merkitys alkaa siitä, että Jumala tahtoi, että me olemme olemassa. Vaikka meidän syntymäämme tarvitaan isän ja äidin apua, niin Jumala on laittanut meihin iankaikkisen sielun ja antanut meille elämän. Raamatussa sano-

taan, että Hän kutoi meidät Ihmisen arvo ei voi perustua kokoon. Siellä sanotaan siihen, mitä hän on elämäsmyös, että me olemme ih- sään saavuttanut tai tehnyt, meitä, ihmeellisesti tehtyjä. millaiseen taustaan hän on syntynyt tai millainen hän Toinen asia, joka osoittaa oli syntyessään. Jumalan ihmisen arvon, on Jeesuksen luomistyö meissä, Hänen risti. Jumala loi ihmisen Hä- tahtonsa elämämme tausnen yhteyteensä, mutta synti talla ja kaikki muu, mitä hän erottaa meidät Jumalasta ja on armossaan puolestamme vie kuolemaan. Kuitenkin tehnyt, määrittää arvomme Jumala rakastaa ihmistä. Ei paremmin kuin mikään muu. hän tahdo kenenkään pysy- Tämä kaikki asettaa meivän Hänestä erossa, koska dät samalle viivalle, koska yhteys Häneen on ihmiselle Jumalan armo näkee asiat parhaaksi. Tätä eroa ihminen Jumalan mahdollisuuksista ei voi omin avuin kuroa um- käsin. Jumalan voima tekee peen. Ja koska syntiä ei voitu meissä edelleen uutta luovaa sovittaa millään muulla kuin työtä, jos me annamme Häpuhtaimmalla uhrilla, niin nelle siihen luvan. Isä uhrasi oman poikansa. Meidän arvomme on sen Mutta se mitä olen oikekalliin veren hinta, jonka astaan miettinyt on, mitä Jeesus vuodatti, ja se elämä, minä itse ajattelen toisista jonka Hän antoi edestämme, ihmisistä. Millaisen arvon kun rangaistus synnistä oli minä itse voin antaa niille Hänen päällään. Tällaista ihmisille, joille Jumala anosoitusta ihmisen merkityk- taa arvon. Ja millä tavalla sestä ei ole ollut toista, eikä minä voin itse välittää sitä sellaista tule. Kaikki, mitä rakkautta, jolla Jumalakin minussa on, on sovitettu. rakastaa. Kukaan ihminen

Suorat lähetykset helluntaiseurakunnista

netissä! Myös video-arkisto! www.netmission.fi

ENLUND 20

VUOTTA ÅR

KAIKKI RAKENNUS- JA REMONTTITYÖT ALLT INOM BYGG OCH RENOVERING

Kun haluat asua ja matkustaa ykkösluokassa

MYYNTI-VAIHTO-HUOLTO Nyt ovat valikoimat parhaimmillaan!

Indolantie 14, Kokkola, puh. (06) 830 1310 www.caravan-shop.fi

Torvald Enlund 0400 618 907

Sixten Enlund 0400 664 992

ei ole Jumalalle vain sisällötön kohde, jonka elämä vain ajelehtii tämän pallon pinnalla vailla merkitystä. Kukaan ihminen ei ole Jumalan silmissä vahinkotapaus, joka on jotenkin vain päässyt livahtamaan tänne tallustelemaan. Kenenkään elämänvalinnat, lähtökohdat tai olosuhteet elämässä eivät ole Jumalalle merkityksettömiä. Jos minun Isäni tahtoo tulla keskelle elämää, jota kukin meistä elää, niin enkö minäkin voisi oppia näkemään sen elämän arvon, jonka Jumalakin näkee. Jos Jumala on valmis rakentamaan jokaista elämää kärsivällisesti sille perustukselle, jonka Hän on laskenut Jeesuksessa Kristuksessa, niin ehkä minäkin voisin oppia olemaan rakentamassa yhdessä Hänen kanssaan.

Jos vielä tässä lopussa yritän löytää aasinsillan takaisin tuohon vaimoni tokaisuun ”se oli rakkautta ensi silmäyksellä”, niin voisin sanoa, että raavas mies ei aina osaa hempeillä. Mutta totuus on, että Jumala rakasti sinua jo alusta lähtien. ”Teidän on maailma, elämä ja kuolema, nykyiset ja tulevaiset, kaikki on teidän. Mutta te olette Kristuksen, ja Kristus on Jumalan.” Toisin sanoen Hän lahjoitti sinulle paljon, jotta sinä voisit elää ja tuntea eläväsi. Hän myös rakastaa ja ikävöi sinua. Elämä ei ehkä aina ole niin kaunista kuin se olisi voinut olla. Mutta kaiken takana meillä on Isän sydämessä asema, jota ei voi mikään muuttaa.


Kristillinen AJAN FAKTA Tulin tuntemaan Matti Toivosen joskus 50-luvulla ja muistan kun olin ehkä 16-vuoden ikäinen niin sain ajaa Matin omistamalla ”piikkinokka” Skodalla muutaman kymmenen metrin pätkän, Matin valvoessa tietysti vieressä miten tuota kalleutta käsittelen.

Matti Toivonen - monessa mukana ja monelle tuttu

Se oli elämäni ensimmäinen automatka niin, että olin itse ohjaimissa. Olin noihin samoihin aikoihin ajanut moottoripyörän ajokortin ja ostanut Matilta AVO merkkisen 250 cc moottoripyörän. Sen kanssa opin nopeasti käsittämään, mitä ylellinen elämä maksaa, sillä vanhan pyörän ajokunnossa pitäminen tahtoi viedä tarkkaan tilini niin remontti-, kuin bensakuluinakin. Päätin eräänä aurinkoisen huhtikuun lopun iltapäivänä käydä tätä nuoruuden ystävääni haastattelemassa Ajan Faktaan. Tietysti ennen kuin nuo yli 30.000 kesävierasta ryntää museoalueelle ja vetävät haastattelukohteeni ajan puoleensa vaatimatonta aputoimittajaa kiihkeämmin. Mutta aluksi joku sana itse yrityksestä. Toivosen perhe on rakentanut reilun kymmenen vuoden aikana Eläinpuiston ja 50 rakennusta käsittävän Matti Toivonen on tehnyt matkailun parissa pitkän Museokylän, valtatie 8:n päivätyön varteen Kokkolan kupeeseen. Yritys perustettiin rimuseoalueella löytää iso- pienellä maatilallamme. 1985 ja sitä on laajennettu isän aikaiset menopelit työ- Sotien jälkeinen maatalous koneineen. Matti totesikin, oli varsin vaatimatonta henykymuotoon vuosittain. että vaikka alueella lasten vosaikakautta, elettiin läEläinpuiston Museokylässä ja naisten aika kuluu hyvin, hes omavaraisesti, karjasta monet esitettävät työnäy- niin miehet ovat se ryhmä saatiin maito, voi, juustot, tökset tuovat oman mielen- jotka sieltä ei tahdo malttaa lihat ja nahoista jalkineet, vällyt, hevosvaljaat ja paljon kiintonsa alueen tarjontaan. lähteä millään pois. Työnäytöksistä mittavampia Kysyessäni mistä tuo eläin- muuta. Maata viljelemällä ovat tervanpoltto, savitiilen- rakkaus oikein on peräisin, saatiin leipä ja puuro aineet teko hevoskierrolla, limukan Toivonen palaa ajassa vuo- ja pellosta perunat sekä juuteko, puusepäntyöt, päreen- sikymmeniä taaksepäin, rekset, myös karjalle rehut talvea varten. Metsästä saahöyläys ja katonteko, sepän todeten: työt pajassa. Naisten töistä – Muistan aina ne onnelli- tiin polttopuut ja tarvepuut mainittakoon karstaus keh- set lapsuuden ajat kun Käl- joista tehtiin kaikki talossa räys ja lankojen värjäys viänjoen pienessä saaressa tarvittava, reet, kärryt, raluonnonväreillä sekä erilais- hoitelin kaniperhettä, jonka kennukset, huonekalut ja ten kankaiden ja mattojen olin saanut hankituksi äi- monenlaiset muut talossa tini suosiollisella avulla. tarvittavat esineet. Uskon kutominen. Alueella voi monipuolisen Silloin tunsin niin suurta juuret tähän kaikkeen juoneläinpuiston lisäksi käydä riemua siellä saarella, että taa vanhoista muistoista, tutustumassa 30-40 lukujen hoivaamisen lomassa lauloin jopa kaipauksesta entiseen. kyläkouluun, kauppapuo- kaikki pyhäkoulussa oppi- Näin sitten on kasvanut tiin, Polttomoottorimuse- mani laulut. Myöhemmin ikään kuin haaveista jälleen oon, puusepäntehtaaseen, vartuttuani jouduin opette- totta. sekä moniin muihin alueen lemaan kaikki karjanhoitoon kohteisiin. Auto ja trakto- ja maatalouteen liittyvät työt

-Vanhanajan hantuukkipeitteet -näyttely Matin talolla. -Puulajinäyttelyn avajaiset ke 6.6. klo 12 -16.-17.6. Lasitaitelija Vesa Välikangas Pläkkyri Tom Ojanperä Langan värjäystä kasvi-ja sieniväreillä. -Vanhijen koneiden näyttelypäivä 4.8.

Matti Toivonen, yrittäjäpalkinnoin ja monin arvomerkein ja kunniakirjoin palkittu yrittäjä, sinä omistat netissä olevien kotisivujen mukaan tässä yrityskokonaisuudessa yli 50 rakennusta, tutut kotieläimet ja paljon lemmikkieläimiä sekä eri ammattiryhmien käyttämiä, kymmeniätuhansia museoesineitä, vuosisatojen ajoilta ja homma näyttää laajenevan koko ajan kuin pullataikina. Viimeisinä teemaaiheena ovat vanha kalastusalus, jossa näyttelyt Nooan arkin laskeutumisesta Araratille ja vanhanajan kalastusta valtamerellä. Olet itse jo ehtinyt ihan miehen ikäänkin. Kun näin kristillisen median, - Ajan Fakta lehden avustajana tätä juttua teen, niin en voi olla kysymättä, kuten vanhan ajan maallikkosaarnaajat aikoinaan tekivät suoria kysymyksiä, joita 1950 luvulla itsekin monesti kuuntelin ja jotain varmaan opiksenikin olen ottanut, jotta : ”Mitenkäs ne isännän sielun asiat ovat?” – Niin, kyllähän yleinen käsitys on, että kun alkaa tulla vanhaksi niin silloin viimeistään pitäisi alkaa ajattelemaan niitä uskonasioita. Minulle kuitenkin kävi hyvin, kun sain syntyä uskovaan kotiin, ja sain elää lapsuuteni näiden asioiden parissa. Mutta minullekaan ei riittänyt vanhempieni usko, vaan jo varsin nuorena sain tulla tuntemaan Jeesuksen henkilökohtaisena vapahtajanani. Pitkän elämäni aikana olen monesti ajatellut, että mitenkähän elämäni olisi nyt, jos en silloin nuorena jo tätä valintaa tehnyt. Seurakuntayhteys on ollut minulle tärkeä koko elämäni ajan, ja varsinkin nyt, kun rakas vaimoni Taina muutti taivaan kotiin, yli viidenkymmenen vuoden yhteisen taipaleen jälkeen. 

TOUKOKUU 2012 19

Näin Matti Toivonen kertoi yrityksestään ja omasta henkilökohtaisesta kristillisestä vakaumuksestaan, toivottaen samalla tulevan suven aikana jokaisen tervetulleeksi tutustumaan eläinpuistoon ja museoalueeseen, sekä keskustelemaan elämänmenosta ja niin halutessaan, vaikkapa näistä elämää suuremmista kysymyksistä.

Toivosen Eläinpuisto ja Talonpojanmuseo sijaitsee valtatie 8:n varressa, Kokkolasta 10 km pohjoiseen Peltokorven tien risteyksessä. Kotisivut: http://www. elainpuisto.fi/ Haastattelijana Keijo Niskala

SALON PUUTARHA K Ä LV I Ä

RUUKKU, AMPPELI ja KESÄKUKAT VIIDESTÄ KASVIHUONEESTA - PUUT, PERENNAT ja PENSAAT, MULLAT, LANNOITTEET ym. - Kurkun, tomaatin, paprikan, kaalin, mansikan, mausteiden ym. taimia. kuoriketta! Huom! Myös männyn HAVUKASVEJA RUNSAS VALIKOIMA TARJOUSHINTAAN Puutarha avoinna: Joka päivä. Arkisin 9-20 la. 9-18 Su. 10-18

Ajo-ohje: Kälviän kirkolta 8km / Os. Kälviäntie 1003, puh. 0400 162 847

Värisilmäliike Sandkvist & Co Oy

Kansakoulukatu 1, Kokkola. Puh. (06) 831 1456. 8.00-17.00, la 10.00-14.00

vuotta


Kristillinen AJAN FAKTA

20 TOUKOKUU 2012

Keväänj uhl ahet ki i n I hanatmekot ,kauni i tkankaat ,l ahj at , val mi s t uvi l l ej ahääpar ei l l e,kai kki Mar i mekos t a. t o917. 30,pe918,l a915 Kul makaappiATveohitnanaan:kma a t u2,Kokkol a .068224135

Kanootilla kirkkoon ja kauppaan - Kylänvanhin on avain yhteisöön Eero Ketola

ULKOMAALAUSKAUSI ALKAA! Meiltä löydätte kaikki parhaat maalit ja maalaustarvikkeet!

AINOLA PRO uuden ajan talomaali

150

Ammattilaisten ja kodinrakentajien rautakauppa. 1862

Tervahovintie 9, KOKKOLA (06) 8271 111

Pylväiden päälle luonnonmateriaalista rakennettujen talojen lomasta juoksee kymmeniä uteliaita lapsia. Lapset ympäröivät vieraat. Maleitan teknillisen instituutin opettaja, Benhard Bako’tee tuntee kylän hyvin. Hän pyytää meitä odottamaan. Hän ei kerro minne hän menee, mutta hetken päästä hän tulee hymyillen Lilisianan kylän asuintalot on rakennettu paalujen päälle. takaisin pienen laguunin rannalta olevasta talosta. - Kaikki on hyvin. Keskustelin kylän bigmanin kanssa Ansaittu arvovalta Uutinen Yli sata vuotta ja hän toivottaa teidät terhiekkarannalla vetulleeksi. Saatte vapaasti Melanesialaisessa kulttuuon kulunut. kävellä kylässä ja ottaa va- rissa kylän bigman, vanhin, lokuvia. johtaja nauttii suurta arvo- Kyläläiset suhtautuivat Kylässä on todellinen amvaltaa. Bigman ei ole iältään useita vuosia hyvin varauk- mattimies, joka kaivertaa Lilisianan kylässä asuu kylän vanhin, vaan hän on sellisesti lähetystyöhön. He kyläläisille perinteellisiä langa langa –heimoon kuu- useimmiten ansainnut ase- eivät halunneet luopua pe- kanootteja. Hän on kaiverluvia kalastajia. Kyläläisillä man osoittamalla viisautta rinteellisistä uskomuksis- tanut myös suuren rummun. ei ole autoja eikä polkupyö- yhteisten asioiden hoidossa. taan ja viidakossa olevista Kumea rummutus kutsuu riä. He menevät lähellä ole- Usein menestyksellisesti toi- alttareistaan. Kylän silloinen kyläläiset sunnuntaina jumavan Aukin kaupungin torille mineen kylänvanhimman bigman kuunteli evanke- lanpalvelukseen. Aluksi tunyhdestä puusta koverretuilla poika perii isänsä statuksen. liumin julistajia. He pystyi- tuu, että takova ääni katoaa kanooteilla. Kanootti on Hait olivat aikaisemmin Li- vät omalla äidinkielellään merelle ja viidakkoon, mutta heille luovuttamaton osa lisianin kylän asukkaiden kertomaan Jeesuksesta, joka hiljalleen kyläläisiä tulee arkista elämää. Kanootilla palvonnan kohde. Rahana oli kyläläisille täysin uusi kohti kirkkoa. Oven edessä haetaan elintarvikkeet ja he käyttivät delfiinien ham- asia. Bigman pohti kuu- on suuri puulaatikko. Ihmipolttopuut. Lapset melovat paita. Nykyisinkin kylän lemaan useita kuukausia. set tuovat lahjana simpukkanooteilla kouluun ja opet- miehen kutsuvat delfiinejä Sitten hän kutsui kyläläiset koja, kuorittuja kookospähtajat tulevat aamulla kanoo- hieromalla kiviä vastakkain koolle kapealla, mutta pit- kinöitä, rambutaneja, taroja tilla kouluun. ”Pihapiiri” on veden alla. Sadat delfiinit källe, hiekkaiselle rantakais- ja jaloistaan sidottuja kananlaguunista juoksevan joen saapuvat kylän edustalle. taleelle. Rantaviiva täyttyi poikia. Ihmiset laulavat sysuvantokohta. Perinteelli- Perinnettä vaalitaan, mutta kanooteista ja ihmiset haki- dämestään vanhoja, hengelsellä tavalla luonnonmateri- nykyisin kyläläiset eivät vat auringolta suojaa suurten lisiä lauluja. Kylän bigman aalista rakennettujen talojen enää pyydystä delfiinejä. palmujen varjosta. Lapset- hymyilee ja lausuu Herran kin istuivat hiekalla hiljaa ja siunauksen kwara’en kiekeskellä on kirkko. Suuri rakennus on tehty laudoista Saaren asukkaita vietiin kuuntelivat kuinka bigman lellä. Viimeisimmät sananja katteena on peltikatto. purjelaivoilla 1800-luvun kertoi tulleensa kristityksi. kuulijat saapuvat kanooteilLilisianan kylän johtajuus lopussa siirtotyöläisiksi Ihmiset kuuntelivat ja osoit- laan jumalanpalvelukseen. on yhdellä miehellä. Big- Australian Queenslandiin. tivat julkisesti tunteensa. Anglikaanit ovat Salomonin man, kylänvanhin nauttii Hudson Taylorin toimin- Lähes puolet kyläläisistä saarten suurin kirkkokunta suurta arvostusta ihmisten nan innoittamana Florence halusi seurata kyläpäällikön, ja sitä seuraa South Sea keskuudessa. Hän kutsuu Young ystävineen aloitti bigmanin tavoin Jeesusta. Evangelical Church. Malähes viikoittain kyläläiset saarilta tuotujen työläisten Merellä oli meneillään ton- laitan saarella sijaitsevan koolle. Kokoontumispaik- keskuudessa hengellisen nikalojen vaellus. Miehet Lilisianan kylän asukkaista kana on kirkko. Päivittäin työn. Uskoon tulleet, soke- lähtivät kanooteillaan kohti puolet kuuluu viimeksi maihänen kotinsa pylväisiin on riruokoviljelmillä työtä teh- merta. Samaan aikaan osa nittuun ja puolet katoliseen sidottuna useita kanootteja. neet saaristolaiset palasivat kyläläistä keräsi metsässä kirkkoon. Häneltä kysytään neuvoja ja koteihinsa ja aloittivat siellä bambuja ja kookospalmun tuodaan banaaneja, kookos- evankelioimisen. Lisianan lehtiä. He aloittivat kirTeksti: pähkinöitä ja kylän edustalta kylässä työ alkoi vuonna kon valmistamisen kylän Eero Ketola ainoalle, kuivalle paikalle. pyydystettyjä tonnikaloja. 1904.

Esko Mäkelä puh. 0400 566 491

AVOINNA ma-pe 9-20 la 9-17 su 12-18

Tervetuloa PRISMAKESKUKSEEN PRISMANTIE 1, KOKKOLA

R

R

Rakensitpa ISOSTI tai pienesti, kysy palveluksiamme! Suoritamme myös putkityöt kohteisiimme!

( sh. 1395,- )

( sh. 820,- )

( sh. 595,- )

KOKKOLAN OMPELUKONE

Pitkänsillank. 10 puh. 06 831 8830

Avoinna: ma-pe 10-17, la 10-13 www.kokkolanompelukone.fi


Kristillinen AJAN FAKTA

TOUKOKUU 2012 21

Ojajärvet samalla tiellä Kyllikki ja Esa Ojajärvi ovat tulleet Alajärveltä Pietarsaareen vuonna 1962. Työssä he molemmat ovat olleet UPM-10 Paperitehtaalla. Nykyisin he viettävät eläkepäiviä Pietarsaaressa sekä Alajärvellä, missä heillä on vapaa-ajan asunto Esan kotitalon läheisyydessä. Heillä on kolme aikuista lasta, jotka ovat naimisissa ja asuvat, kaksi poikaa Pietarsaaressa ja tytär Helsingissä. Vietämme iltaa Ojajärvien kauniissa kodissa Pietarsaaressa. Nykyisin he molemmat kuuluvat Pietarsaaren Helluntaiseurakuntaan. Kyllikki, olet perheessä ensimmäisenä kokenut hengellisen heräämisen ja tullut uskoon. Miten ja milloin tämä tapahtui? - Olen tehnyt ratkaisun Jumalan puoleen vuonna 1979 Alajärvellä telttakokouksen yhteydessä. Tein ratkaisuni aivan järjen päätelmänä, halusin antaa elämäni Jumalalle, sillä tiesin, että jos haluan päästä taivaaseen, minun on tehtävä tietoinen ratkaisu ja otettava Jeesus

lisessä tilaisuudessa Pietarsaaren Saalem rukoushuoneella. Ystävät rukoilivat puolestani ja näin sain pyytää Jeesukselta syntini anteeksi, sillä Hän on sovittanut kaiken, kuolemalla ristillä minunkin puolestani. Miten tämä on vaikuttanut teidän elämäänne, kun molemmat palvelette nyt Jeesusta?

vastaan omana Vapahtajana ja syntien sovittajana. Äiti oli uskovainen ja näin ollen tiesin asiat. Hän oli myöskin paljon rukoillut puolestani.

olin erittäin kauniissa paikassa Pietarsaaressa, mutta tietä sinne ei näkynyt missään. Ihmiset olivat siellä hyvin ystävällisiä, mutta en tiennyt miten tänne pääsee.

äkkiä edessämme oli kuilu, joka laskeutui jyrkästi alaspäin, mikä täytyi ylittää, päästäksemme eteenpäin. Minä en uskaltanut ylittää sitä, vaan pysähdyin kuilun reunalle. Edellä ajanut tuttavapariskunta ajoi kuilun yli ja jatkoi matkaansa tietä, joka nousi ylöspäin, silmän kantamattomiin. Tuttavien autosta jäi vain jäljet näkyviin, minä jäin kasomaan heidän jälkeensä ja ihmettelin, miten toiset pääsivät kuilun yli. Tämä pysähdytti minut ja aloin tosissani miettimään elämän perusasioita. En ollut valmis ylittämään erottavaa kuilua.

Esa, olet hiljattain tullut uskoon, miten tämä tapahtui - Toisen kerran näin samanja mikä sai sinut etsimään laisen unen, samasta paikasta. Unessa kysyin eräältä Jumalaa? henkilöltä, miten tänne pää- Vaimoni Kyllikki, on ru- see? Tämä henkilö vastasi, koillut puolestani 30 vuotta kun tulet sitä Jeesus tietä, ja hän on pyytänyt, että Ju- sen tien päästä lähtee tie mala näyttäisi unen, mikä tänne ihanaan kylään. puhuttelisi minua. Jumala vastasi Kyllikin rukoukseen - Kolmas uni, joka puhutteli ja ensmmäisen unen näin minua kovasti. Unessa näin, kolme vuotta sitten. Unessa kuinka lähdimme erään uskovaisen tuttava pariskunnan kanssa autolla ajamaan peräkkäin. Ajoimme suoraa - Syksyllä 2011 sain antaa 4.6., 2.7. ja 6.8. tietä heidän takanaan. Yht- elämäni Jumalalle hengel-

Kurssit alkavat II vaihe alkaa vko 24, 32 ja 34

- Meidän elämämme on ollut tasapainoista ja harmonista ennenkin, mutta nyt meillä on sama päämäärä. Saamme yhdessä palvella Jumalaa kodissa ja seurakunnassa. Tulevaisuudessa odotamme, että kaikki perheenjäsenemme tulisivat uskoon. Haluamme palvella Jumalaa, miten Hän johdattaa. Olemme onnellisia, kun tiedämme, että kerran saamme iloita taivaan kodissa. Ei tarvitse pelätä tulevaisuutta, saa luottaa Taivaan Isän huolenpitoon. Haastattelu Sirkka Tervaskangas

AUTOT! Volvo V70 2,4D

Momentum *Nahka* vm. -08 181 tkm 23 800 e

Audi A6 Avant Business

2,0 TDI vm. -07 22 900 e Volvo S60 D5 SUMMUM

185 HV vm. -06

19 800 e

Mitsubishi L200 Club Cab

2,5 TD 4WD Intense Magnum vm. -05 100tkm. 17 800 e Saab 9-3 Sport Combi

1,9TiD vm. -07

14 900 e

Opel Vectra Wagon Enjoy

1,9 CDTI 150hv ”NAHKA” vm. -06 132 tkm 13 950 e Mitsubishi L200 Double Cab

2,5 TD-IC 4WD MAGNUM vm. -01 183 tkm 13 790 e KIA Ceed1,4 LX HB 3D

vm. -08 45tkm

12 800 e

Volkswagen LT 35 2.8TD

PEGABUS 9:HENG. vm. -04 595 tkm 11 900 e Toyota Hiace 2,5 D-4D

Lyhyt A/C vm. -04 235 tkm

10 900 e

Skoda Octavia HB 1,8

Turbo Dynamic vm. -04 154 tkm

10 500 e

AB BILARI OY

Heinolankaari 22 0400 564 430 info@bilarikokkola.fi

Muhosen Tallin KESÄ kesakurssit 2012 Suositut kesäkurssit lähes täynnä, mutta vielä voit ehtiä mukaan! Kysy heti vapaita paikkoja tai peruutuspaikkoja:

puh. 040 503 8148 Sirpa Muhonen

Muhosen Talli, Kälviä

http://personal.inet.fi/yritys/muhosentalli/

www.metsamarkkinointi.com

Maa- ja metsätilat sekä tontit: Halsua 3,3 ha rakennuksineen hevos-/maaseututilaksi Mh 114.t€ Himanka 19,4 ha Pöntiöntien varressa. Tarjoukset 4.6. Kaustinen 3,87 ha ja 15,7 ha Köyhäjoella Tarjoukset. 31.5. Tontit: Salonkylässä 2994 m2 ja Känsälässä 0,5 ha:n rinnetontti Kruunupyy 5,4 ha Mustosen rannalla, josta n.2,5 ha vesipinta-alaa Kälviä 3,96 ha Ruotsalonniemellä, 37,5 ha Keiskinjärven rannalla Veikkolan vapaa-ajan alue Lestijärvi 1,8ha+7ha EU-peltoa Hp 55.t€, 0,65 ha rantapalsta Niemenlammen rannalla Hp 10.t€, määräaloja Lestijärven rannalla Lohtaja 8,4 ha Mh 23.000 € Pedersöde 8,2ha Tarjoukset 11.6. Perho 24,7 ha 2738 m3 Mh 65.t€ Reisjärvi 24,4 ha Lestijärv. rajalla

PUH. 06-8310609 / 0400-564433 keski-pohjanmaa@mhy.fi

Tietysti suoraan Uunimestarilta Nunnauunien erikoisliikkeestä Uunimestari Pentti Porrassalmi Pitkänsillankatu 15, KOKKOLA p. 0400 866 180 pentti.porrassalmi@pp.kpnet.com


Kristillinen AJAN FAKTA

22 TOUKOKUU 2012

Lasten kesäleiri

6-13 vuotiaille tytöille ja pojille Ullavassa helluntaiseurakunnan pihalla to-la 2.-4.8. Alle 6 vuotiaat huoltajan kanssa KAIKKI LAPSET OVAT TERVETULLEITA LEIRILLE! Osallistumismaksu 15 €, sisaralennus 5 € Ilm: Maria Juhaninmäki 045-673 7266 Järj. Ullavan helluntaiseurakunta

Ennak.ilm. Reijolle: 0400-564 632 tai Joukolle: 044-5916605

Uudisrakentamista ja remontointia jo vuodesta 1989

RAKENNUS

SIIRILÄ

Uudisrakentaminen Remontointipalvelu Rakennus Siirilä Ay Pitkänsillankatu 8 A 1 67100 KOKKOLA

Rakennussaneeraus Asuntotuotanto Gsm. 044 3204 997 Fax. (06) 831 8840 www.rklsiirila.fi

Juhannuskonferenssi 2012 - Helluntaiherätyksen juhlavuoden kohokohta Keuruulla

Suomen Helluntaiherätys juhlii tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden kohokohta on Juhannuskonferenssi Iso Kirja -opiston alueella Keuruulla. Tapahtuman teemana on ”Sata lasissa”, joka avaa näkökulmia liikkeen historiaan ja haastaa myös panostamaan ”täysillä” tulevaisuuteen. Juhlille odotetaan vähintään 30 000 vierailijaa.

Kansainvälisenä puhujavieraana on muiden muassa Euroopan Helluntaiyhteisön puheenjohtaja Ingolf Ellsell Saksasta. Konferenssin juhlakonsertissa esiintyy Euroopan gospelkuorojen kärkeen kuuluva Oslo Gospel Choir. Kuoro edustaa Suomen helluntailiikkeen historiallista yhteyttä Norjaan, Graafikko Markus Rau- josta pastori T.B. Barratt toi taniemen suunnittelemassa helluntaisanoman 100 vuotta logossa ja juhlajulisteessa sitten maahamme. kuvataan modernilla tavalla herätysliikkeen alkuaikojen Helluntaiherätyksen histopolkupyörällä liikkunutta riaa esitellään laajasti myös pioneerityöntekijää - nais- konferenssialueelle pystytettävässä juhlanäyttelyssä. evankelistaa. Herätysliikkeen 100-vuoSatavuotishistorian näkö- tisen lähetystyön nykyinen kulmasta konferenssioh- monimuotoisuus on näyttäjelman kohokohtina ovat västi esillä Missioteltan eri Lähetysjuhla, Hengellisen osastoilla. laulun juhla sekä 100-vuotispääjuhla, jonka juontaa Juhannuskonferenssin eri herätysliikkeen 100 vuotta tehtävissä palvelee jälleen täyttävän Ristin Voitto -leh- noin 2000 vapaaehtoista. den päätoimittaja Leevi Lisätietoja www.juhannusLaunonen. Erityisessä Raa- konferenssi.fi mattujuhlassa huomioidaan

Miesten Sauna- ja Saunapiiri Kaikki Miehet! Sydämellisesti Tervetuloa Sanan ja Saunan äären luonnonkauniiseen Varvin Kesäkotiin Kokkolaan joka viikon torstai, alkaen 24.05.2012 jatkuen syksyyn asti. Illat alkavat klo. 18.30 kahvilla. - Ota mukaan: Raamattu, pyyhe ja pientä syötävää.

Tiedustelut: Tomas Enlund 0400-857 630

myös 200 vuotta täyttävä Suomen Pipliaseura.

Muutama esimerkki illan vierailijoista: * 21.6.2012 August bändi (tickets 15 eur) Kälviä * 28.06.2012 Jaako Rahja, Kirkkonummi * 05.07.2012 Matias Gädda, Helsinki * 19.07.2012 Peter Östman, Helsnki * 16.08.2012 Juha Sipilä, Helsinki

Kaikki ihmiset ovat tervetuleita viettämään raitista ja mielenkiintoista juhannusta Keuruulle Iso Kirja opistolle!

Proge-tähti Neal Morse

Iso Soitto –festivaalille Historian viides Iso Soitto -festivaali Keuruulla on saamassa kansainvälisesti korkeatasoisen kattauksen. Amerikkalainen moniinstrumentalisti ja progressiivisen rockin yksi kirkkaimmista tähdistä Neal Morse esiintyy Ison Soiton megakonsertissa 27. heinäkuuta. Ennestään tapahtumaan on jo vahvistanut tulonsa Classic Imperials USA:sta. Musiikillisen läpimurtonsa Kaliforniassa 1960 syntynyt Neal Morse teki vuonna 1992 veljensä Alan Morsen kanssa perustaman Spock’s Beard -nimisen bändin al-

FAKTAA:

MIKÄ ON ISO SOITTO –FESTIVAALI?

Hengellisen musiikin festivaali, joka on järjestetty Keuruun Isossa Kirjassa vuodesta 2008 alkaen. Vuoden 2011 kävijämäärä kaksinkertaistui edellisvuodesta noin 8500:aan. Vuoden 2012 pääartisteina mm. Neal Morse Band (USA), Classic Imprials (USA), Nina Åström, Petri Kosonen & band, Wondebumilla The Light. Seuraa- ful Land, Great Wide North, van kymmenen vuoden ai- Pekka Simojoki & Exit. kana Spock’s Beard julkaisi kymmenen suosittua CD:tä Pääkonsertit 4000 hengen ja kaksi DVD:tä. Vuonna suurteltassa. 2002 Neal Morse kääntyi Ohjelmistossa myös cafekristinuskoon. Morsen us- keikkoja ja teematilaisuukkoontuloon vaikutti merkit- sia sekä musiikkijumalantävästi hänen sydänvikaisen palvelus. tyttärensä ihmeparantumi- Festivaalialueella monipuonen rukouksen seurauksena. liset ruokapalvelut, Iso Kirja Neal Morse Band esiintyy Camping ja Aikamedian Iso Soitto -festivaalilla pe levy- ja kirjakauppa. Kotisivut: www.isosoitto.fi. 27.7. klo 21.00.


Kristillinen AJAN FAKTA

TOHOLAMMIN HELLUNTAISEURAKUNTA Lestintie 9 www.toholammin-helluntaisrk.com Yhteyshenkilö: Pastori Heikki Järvi, 0400-709492

Su Ti Ke Pe

klo 11.00 Päivätilaisuus klo 19.00 Rukousilta tai Lähetyskokous klo 17.00 Lastenkerho Koulukeskuksessa klo 19.30 Nuortenillat Ullavalla

Kaustintie 5 (2. kerros) Tilaisuudet: Su klo 11 Päivätilaisuus Ke klo 19 Sanan ja rukouksen ilta Pe klo 19 Nuortenillat  Kirpputori avoinna: ma –pe klo 10 -17 la          klo 10 -14 Yhteyshenkilö: Pastori Leo Mäkinen, p. 044-5505049

www.kaustisenhelluntaiseurakunta.com

Su klo 11.00 tai 18.00, Ti Rukouskokous klo 19.00

LESTIJÄRVEN HELLUNTAISRK. Lestintie 37 Su klo 11 Päiväkokous To klo 19 Rukouskokous La klo 10 -13 Kirpputori Tervetuloa tilaisuuksiin! p. 0400 637 444

Kaikki tilaisuudet avoimia! TERVETULOA!!

KÄLVIÄN HELLUNTAISEURAKUNTA Erikssoninkatu 2, KÄLVIÄ www.kalvianhelluntaiseurakunta.fi

Su klo 11.00 Jumalanpalvelus Ma klo 19.00 Menora-kuoron harjoitukset Ti klo 19.00 Sanan ja rukouksen ilta Ke klo 12.00 Päiväpiiri (kuukauden 2. ke) To klo 10-12 Perhekahvila 19.00 Seurakuntakuoron harjoitukset Pe klo 18.00 Varkkikerho 19.00 Kid´s kerho La klo 19.30 Nuorten ilta Aamurukoushetket: ke, to, la klo 8.00 Lähetystori: ti – pe klo 10.00 – 17.00 la klo 10.00 – 13.00 Srk-pastori: Voitto Marjeta 045-650 8961 Nuorisopastori: Anis Murtomäki 045-894 1385 Lähetystori 045-8633 434 TULOSSA: - Helluntaijuhlat 26.- 27. 5. Leena ja Lasse Heimonen La 26.5. klo 18.00 Musiikkijuhla Su 27.5. klo 11.00 Helluntain jumalanpalvelus - Ti 29. 5. klo 19.00 Sateet tulevat, Martti Kallionpää. Raimo Rahnasto, Menora - Ti 5.6. klo 19.00 Uusi Elämä Voittaa, Vesa Pylvänäinen Lauri Koittola - Su 10.06. klo 11.00 Hän täyttää Pyhällä Hengellä ”Tulimummot” Mirja Vehosmaa, Auli Erkkilä, Menora - Perinteiset kesäjuhlat teltassa 25.–29.7. Tuija Valtanen, Harri Kankare, Harri Johansson, Klaus Korhonen, Celesta-orkesteri sekä seurakunnan oma musiikki Kälviän Helluntaiseurakunta toivottaa Siunausrikasta kevättä kaikille!

Puh. 877 523

Pietarsaaren helluntaiseurakunta Jaakonkatu 25, Pietarsaari

Kalajoen helluntaiseurakunta Kalajoentie 39, Kalajoki

To klo 19.00 Sana ja rukous Su klo 18.00 Hyvää sanomaa Ehtoollisjuhla kuukauden 1. sunnuntai klo 12.00 Tarkemmat tiedot Kalajoki ja Kalajoenseutu -lehdessä.

FÖRSAMLINGEN

Ny Start Långbrogatan 10A, Karleby Möte tid Onsdag kl. 19.00 Söndag kl. 11.00 Pastor Frederico Sandgren tel. 0440909369

Kustintie 1, 69700 Veteli Tilaisuudet: Ti rukousilta 19.00 Rh:lla ja Majakassa Ke naistenpiiri klo 18.30 Hilkka Pulkkisella (joka toinen viikko) To päiväpiiri klo 13.00 joka toinen viikko eri paikoissa La nuortenilta klo 19.00 Rh:lla tai Majakassa Su päiväkokous 11.00 Rh:lla

LASTEN KESÄLEIRI 4. – 6.7.2012 (ke - pe) Lestijärven Jukolassa 6 – 13-vuotiaille tytöille ja pojille (pienemmille vanhemmat mukaan) Osallistuminen 20 € (sisarusale 5 €). Ilm. & tied. Sirkka Soini 040 7690 030 tai Tarja Jokela 044 3036 036. Ilmoittautua voi myös ke 4.7. Jukolassa. Järj. Toholammin helluntaiseurakunta

www.pietarsaarensaalem.fi

TILAISUUDET RUKOUSHUONEELLA ma-ke klo 10.00 Aamurukoutilaisuus to klo 19.00 Rukouksen/Sanan ja ylistyksen ilta pe klo 10.00 Aamurukoustilaisuus la klo 19.00 Nuortenilta su klo 11.00 Päivätilaisuus KESÄN 2012 TAPAHTUMIA To 7.6. klo 18. Israel -ilta. Birgitta Kaipio. Brennerit. Musiikkia. Kokouksen jälkeen tarjoilua. Su.10.6klo 18. Hyvän Sanoman ilta, E.Koistinen, Jukka Nieminen, mieskuoro, todistuksia, rukouspalvelua, lopuksi kahvit/teet Su.24.6 klo 18.Hyvän Sanoman ilta, H. Stenmark, ym... Ma 25.6. klo12 7xSF Pietarsaaressa keskustassa La. 30.6 klo 16. Laula kanssamme ilta, Uusitalojen mökillä, saateen sattuessa Saalemissa. To 19.7. klo 13.00 Kävelykadun lavalla Eija Merilä. klo 19.00 Saalem rukoushuoneella Hyvän Sanoman ilta. Eija Merilä 9.-13.7.2012 Lastenleiri Larsmon Lähetyskodissa. Kysy lisää tai ilmoittaudu: sähköpostiosoite 2.hanna.lehtinen@gmail.com tai puh. 050 546 6919 / Hanna. La 14. - Su.15.7 Jeppis -nostalgiajuhlat Pietarsaaressa. Entisten ja nykyisten Pietarsaarelaisten tapaaminen Esko Hankkio, Jaakko Romu ym. Saalem Jaakonkatu 25. Tiedustelut: 0400 262 460 a 0400 494 267, sähköp. martti.uusitalo@multi.fi Pe 20.7. klo 13.00 Kävelykadun lavalla Eija Merilä. 25.-29.7.2012 Nuortenleiri Lrsmossa. Opettajana, Markus Sainio ym. Ilmoit. sähköp. ilkka.pekkarinen@elisanet,fi puh. 050 338 7175 Su. 12.8 klo 16. Hyvän Sanoman ilta. Saalemin nuoret, todistuksia, rukouspalvelua, lopuksi kahvi/teet Ma 3.9. klo 18.00 Israel -ilta. B. Kaipio. Ilkka Vakkuri. Victor Blum. Musiikkia. Muutoksia ja lisäyksiä voi tulla. Seuraa netistä osoiteesta: www.pietarsaarensaalem.fi LÄHETYSTORI Lotta Svärdinkatu 10 Auki: ma, ke ja pe klo 11.00-17.00. la klo 10.00-14.00 Tarjolla: Hyvä valikoima virkattuja liinoja, verhokappoja, koriste tyynyjä, sukkia, käsineitä, lakkeja ym. Kirppistuotteita 3e kassi. Kahvi ja pulla 1,50e

www.ullavanhelluntaiseurakunta.fi/

Sunnuntaisin päiväkokous rukoushuoneella klo 11.00 Tiistaisin rukouskokous - paikka vaihtelee - klo 19.30 Perjantaisin Nuortenillat klo 19.30 Tilaisuudet ilmoitetaan Kokkola-lehdessä viikottain. Pastori Heikki Järvi, 0400-709492

TOUKOKUU 2012 23 HAKALAHDENKATU 88 Toimisto: Avoinna ti-ke klo 10-12 Puh. 06-831 9573 www.kokkolanhelluntaiseurakunta.fi

Viikko-ohjelma:

Maanantai klo 18.00 Kuoroharjoitukset (lastenhoito järjest.) Tiistai klo 17.30 Pikkutuikut- lapsikuoron harj. (alle 7v) klo 18.00 Valopilkut- lapsikuoron harj. (7v alkaen) Keskiviikko klo 19.00 Rukouksen ja ylistyksen ilta Torstai klo 13.00 Päiväpiiri (joka toinen viikko) klo 17.30 Askartelu- ja kokkikerho Koivuhaan koululla klo 18.00 Liikuntakerho alakouluikäisille Isokylän koululla klo 18.30 Uskonasioista kiinnost. keskusteluilta Koivutuvassa Perjantai klo 17.30 Update jr. (10-14v) klo 18.30 Perheraamis kts. tarkemmin lehti-ilmoituksesta/nettisivuiltamme Lauantai klo 19.00 Update- nuorten ja nuortenaikuistenilta Sunnuntai klo 11.00 Päiväkokous (pyhäkoulu lapsille) klo 15.00 Perhejumalanpalvelus (kuukauden viim. su.)

Tulevia tilaisuuksia: Su 27.5. Kokkolan Helluntaiseurakunnan 80-vuotisjuhla Su 17.6. klo 11.00 Lähetyskokous, Mari Palomäki, R.Tynkkynen Ke 20.6. Viimeinen Hauskis-leirien ilmoittautumispäivä (srk:n nettisivuilla) 20.-24.6. Helluntaiherätyksen kesäkonferenssi “Sata lasissa” Keuruulla Su 24.6. klo 18.00 Radiojumalanpalvelus konferenssista Ylen Ykkösellä Ma 25.6. klo 18.00 7xSF Motoristitapahtuma ”Purjeella” kävelykeskustassa HAUSKIS- kesäleirit Lähetyskodilla Larsmossa: Ke 27.6. Alle kouluikäisten Pikkuhauskis- leiripäivä (huoltajan kanssa) 28.-30.6. 7-10 vuotiaiden leiri 28.6.-1.7. 11-14 vuotiaiden leiri 1.-2.7. yli 14 vuotiaiden leiri La 30.6. klo 18.00 Seurakunnan leirijuhla Lähetyskodilla (kaikille avoin) Su 15.7. klo 11.00 Lähetyskokous, Erja Kivirinta & aktiotiimi Lapualta Su 29.7. klo 11.00 Päiväkokous, Martti Kumpulainen, Timo Syrjälä Su 19.8. klo 11.00 Lähetyskokous, Espanja- aktiolaiset, lähetyslounas Su 12.8. klo 11.00 Päiväkokous, koululaisten ja opiskelijoiden siunaus alkavaan lukuvuoteen

Lastenleiri 9.–13.7. 2012 Larsmon Lähetyskodissa 1999–2005 -syntyneille lapsille Leirin hinta: 35€ (30€) Ilmoittautumiset: #0505466919 2.hanna.lehtinen@gmail.com Järj. Pietarsaaren Saalem


Kristillinen AJAN FAKTA

www.halonen.net

24 TOUKOKUU 2012

PALJON IHANIA MEKKOJA & JUHLAVAATTEITA

a j u l e t n u u k n ä s e K n i i k t e h u luk

• Lohdutuksen säveliä TUPLA CD-BOX • Piiparinen sinun edessäsi herra 3 CD-BOX

• Juniorin suosikkiboksi TUPLA CD-BOX • Tenavien suursuosikit TUPLA CD-BOX

1590 kpl

KOKKOLA Isokatu 13 ma - pe 10 -19, la 10 -16

• Raamattu DVD Mooses • Raamattu DVD Samarialainen • Raamattu DVD Daavid ja Goljat • Raamattu DVD Jumalan poika

4

95

Lapsille... Lasten raamattu

www.mb-mobile.fi

LAAJA VALIKOIMA VAIHTOAUTOJA!

Prince Hänen nimessään on voimaa

16

90

Burpo Taivas on totta

Tassu, Käpälä ja Luppakorva kirja

Audi A4 Avant 2,0 TDI (DPF) Aut 105 BMW 530 d Touring M-Sport kW, 2009 123tkm, Xenon, 1-om., urh. 2005 152tkm Bi-xenon, sadetunn., ist., 2 x erik.vant., ilmast., h-kirja, loh- navi, urh.alusta, urh.ist. kol., vak.nop.s., CD, vetok., Valkoinen ja NÄYTTÄVÄ! 25.500 29.800

Mercedes-Benz E 200 Kompressor A Elegance Vähän ajettu! 2004 124tkm, ESP, sadetunn., kattol., aut.ilm., h-kirja, vak.nop.s., 2xrenk., Siisti bensa 23.900

15

90

Kaskinen Kanssasi tämä matka Samuel Chadwick Rukouksen tie

17

Mercedes-Benz C 200 Kompressor 163hv Avantgarde, 49tkm! 2004 49tkm ESP, p.tutka, webasto, met.väri, aut.ilm., h-kirja, vak.nop.s., 23.900 2xrenk.

Kia Pro ceed 1,6 CRDi EX HB 3D 2009 79tkm, ESP, 1-om., erik.vant., ilmast., sivuairb., hkirja, lohkol., vak.nop.s., 2xrenk., sisäp. 13.490

1990

90

kpl

BMW 318 d E91 Touring, Valkoinen, 2008 101tkm, ESP, 1-om., erik.vant., aut.ilm., sivuairb., hkirja, vak.nop.s., 2xrenk. 24.500

et.fi

www.HHn Heinolankaari 1, Kokkola, Myynti 020 7571 250, Huolto 020 7571 256

kpl

Ajan Fakta numero 72  

Kesä 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you