Page 1

Kristillinen AJAN FAKTA

JOULUKUU 2005 1 Nro 46 JOULUKUU 2005/3 ISSN 1237-4091

Pohjanmaan

AJAN FAKTA

Internet-palvelumme: www.netmission.fi tai www.kpnet.com/ajanfakta Pohjanmaalla ilmestyvä kristillinen ilmaisjakelulehti yli 33.000 talouteen 4 x vuodessa

Joh. 3:16

TÄSSÄ LEHDESSÄ

Matka jouluun

Uutisia Jerusalemista Rami Lehtola vieraili Israelissa s. 5

Kuva: Näkömestarin näyteikkunassa Katariinakadulla Kokkolassa.

AF selvitti joulun myydyimmät hengelliset lahjakirjat

? i s k a j h a l ä t Mi

Joulu on perinteisesti lahjojen antamista ja saamista. Lahjapapereihin kääritään niin pehmeitä kuin koviakin paketteja, mutta kirjat ja äänitteet pitävät pintansa vuosi toisensa jälkeen. Ne myös kestävät pidempään kuin suklaarasiat tai muotilelut.

-Suomenkielisistä romaaneista suosituin tuntuu olevan Eila Paynen Karjalan tyttö. Opetuskirjallisuudesta myydyin on Timo Eskolan Ateistit alttarilla. Ruotsinkielisistä kirjoista myydyimpiä ovat Francine Riversin romaani Kärlek som Befriar ja Erik Vikströmin hartauskirja För Dig.

-Me myymme eniten joulun alla lukuromaaneja, Listan kärjessä ovat elämänkertoja ja opetuskir- myös seuraavat teokset: jallisuutta, toteaa Marjatta Juhaninmäki Yhteiskristil- - Salla Korpelan toimitlisestä kirjakaupasta. tama Mikä joulu! Teok-

sessa muun muassa Aira Samulin kertoo omasta joulustaan. - Joni Eareckson Tadan elämänkerta Jumala, jota rakastan - Risto Siltasen toimittama Lea Kärnän elämänkerta Sisua, kyyneleitä ja uskoa - Don Piperin elämänkerta 10 minuuttia taivaassa. Teos kertoo kuolleeksi todetun miehen taivaskokemuksesta ja henkiinheräämisestä. - Martin Lönnebon ja Tomas Sjödinin kirjeenvaihdon sisältävä teos Väder, vind & livets allvar - Risto Soramiehen kirja Islam klappar på.

i!

Joululahja vinkk

Usein vuoden vaihtuminen merkitsee tunnetta uuden ja ennen kokemattoman aloittamisesta. Vanha jää taakse, uusi astuu tilalle. Toimittaja-kirjailija Kari Honkanen haastaa lukijan kulkemaan kanssaan palan matkaa elämän pitkospuilla, lähtemään löytöretkelle ihmisyyteen, sen kipuun ja tuskaan, toivoon ja luottamukseen, iloihin ja suruihin.

Pihtipudas mukaan Ajan Faktaan

Pihtiputaalla uskotaan vapauteen. Lue miten sivulta 6

- Kirjan tuotto käytetään NetMissionin nettipastoritoiminnan kehittämiseksi. Katso mainos sivulla 14. tai tilaa puh. 06-831 2222

Helluntaiseurakunnat toivottavat kaikille kansalaisille Siunattua Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2006

Pietarsaaressa valmistaudutaan ensimmäiseen jouluun. Mitä kaikkea se pitää sisällään, siitä sivulla 14

TALVEN LINKKI!

Kristillinen kauppa netissä: www.netmission.fi/kauppa Paljon hengellisiä kirjoja, CD:tä DVD:tä ym.


Kristillinen AJAN FAKTA

2 JOULUKUU 2005

PÄÄKIRJOITUS

Joulu on ovella! Reijo Ruotsalainen

tänä aikana enemmän kuin koskaan yhteyttä elävään Jumalaan. Tämän yhteyden Jumala on meille lahjoittanut pojassaan Jeesuksessa. Muuta pelastusta ihmiselle ei ole annettu.

Joulu tulee jälleen kohisten. Joillekin se tulee hengellisenä totuutena: Kristus on syntynyt ja ilosanoma on julistettu. Kuka on sen kuullut? Joillekin Monet itseoppineet uskonjoulu taas tulee kaupalli- tojen harjoittajat pitävät sena vouhotuksena, ihan isoa ääntä omasta totuudestaan. Tämä on nähty usein. stressiin saakka. Kuitenkaan näiden liikkeiden tarjoamat autuudet eiJumala vät kestä totuutta, eivätkä pärjää Jumalan tarjoaman haastaa sinut ylivoimaisen pelastuksen edessä. Jumala haastaa toMutta joulu on ovella, ja delliset etsijät ottamaan selse vetää kaikkia ihmisiä vää armonsa syvyydestä. jälleen kerran ottamaan kantaa Kristuksen neitseestäsyntymiseen ja Jumalan Harhaopit liikkeellä tarjoamaan pelastukseen. On oikein hyvä, että joulu Varma merkki joulun tupuhuttelee ihmisiä. losta on jälleen myös JehoJoululaulut soivat kir- van todistajien ilmaantumikoissa ja seurakunnissa, ja nen ovien taakse. Koskaan väkeä tuntuu riittävän tilai- en ole kuitenkaan ymmärsuuksiin yllin kyllin. Vaikka tänyt sitä, että jos kertoo kaupallisuus joskus hirvittää olevansa Jeesuksen oma ja ja on pelko siitä, että itse uskossa, niin he vain jatkapääasia unohtuu, niin kui- vat käännytystään, jos mahtenkin suomalainen kaipaa dollista vieläkin pontevammin. Ei ihmistä pelasta mikään järjestö eikä sen oppi, vaan Jeesus, jonka oma tulee olla jos mielii iankaikkiseen elämään. Kukaan ei tule Taivaallisen Isän tykö muutoin kuin Jeesuksen kautta. • Usko, että Jumala on. Näinhän luemme Jumalan • Tunnusta, että tarvitset sanasta.

USKOONTULON

A

Jeesusta. • Kadu tekojasi ja tee tietoinen parannus. • Usko Jeesuksen ristinkuolemaan.

B

•Jos tunnustat uskosi suullasi ja uskot sydämessäsi Jeesuksen ylösnousemukseen, sinä pelastut (Room.10:9). •Rukoile Jeesusta tulemaan elämääsi.

C

Jotta voisit syventää alkanutta uutta elämääsi Jeesuksen kanssa tee seuraavasti: •Lue Raamattua, jotta oppisit tuntemaan Kristuksen. Aloita Uudesta testamentista. •Rukoile. •Ota yhteyttä muihin uskoviin. •Osallistu jumalanpalveluksiin ja palvo Jumalaa muiden kristittyjen kanssa. •Toteuta uskoasi myös käytännössä sanoissasi ja teoissasi. •Kerro Jeesuksesta muillekin.

Reijo Ruotsalainen

Vain Kristuksessa on pelastus

Joulun sanoma ei ole vanhentunut kin on lähdetty laskemaan. Hänellä on ollut merkitystä historiassa, nykyisyydessä, ja hänellä on merkitystä tulevaisuudessakin.

Jeesus joulun merkkihenkilö TV:ssä näytetään nuorille suunnattua Idols-sarjaa, jossa etsitään kirkkainta tähteä. Kuitenkin tiedämme, että mainen kulta, maine ja mammona ovat katoavaisia. Mutta maailmankaikkeudessa on olemassa kirkas tähti, joka kestää valovoimaisena vuodesta vuoteen, vuosisadasta toiseen, iankaikkisuudesta iankaikkisuuteen. Jeesuksen valovoima ei sammu koskaan. Tätä valovoimaansa Hän haluaa jakaa myös sinulle ja minulle. Hän haluaa, että me kääntäisimme kasvomme kohden kirkkautta. Tämä kirkkaus on varattu niille, jotka tahtovat sen vastaanottaa. Älä ystävä anna maallisten idolien, markkinahumun ja jouluisten tonttujen vetää sinua höplästä, vaan hakeudu joulun merkityksen alkulähteelle: Vapahtaja on meille syntynyt, Poika annettu, jonka harteilla on herruus iankaikkisesti.

Siunattua Joulua! Ajan Faktan väen puolesta toivotamme teille kaikille lukijoille siunattua joulun aikaa, ja yhteistyökumppaneille kuuluu myös suuri kiitos mukanaolostanne lehdessä. Olkoon tuleva vuotemme 2006 siunattu ja menestyksekäs kaikkien kohdalla.

Tässä lehdessä on todistuksia siitä, kuinka Herra Jeesus on tullut sydänten valtiaaksi monen kohdalla. Hän on tullut pelastajaksi ja Vapahtajaksi monista synnin kahleista. Sana kertoo meille, että ”…sen jonka Jumalan Poika tekee vapaaksi, hän Tulkoon joulu kaikkine on todella vapaa.” Tänäkin hössötyksineen, tulkoon jouluna Herra Jeesus tahtoo Kristus sydämmiimme, me lähestyä juuri sinua, ehkä odotamme! oman ahdinkosikin keskellä. Hänellä on tarjota parempaa Reijo Ruotsalainen kuin mitä tämä maailma voi mediaevankelista konsanaan tarjota. Ota tänä reijo@netmission.fi jouluna selvää, kuka on tämä Jeesus, herrain Herra, www.netmission.fi jonka syntymästä vuodet11. vuosikr.

Ajan Fakta

KRISTILLINEN ILMAIJAKELULEHTI

Keijo Niskala

Merja Kivineva

Keijo Niskala

Niin Joosefkin lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ylös Juudeaan, Daavidin kaupunkiin, jonka nimi on Beetlehem, hän kun oli Daavidin huonetta ja sukua, verolle pantavaksi Marian, kihlattunsa, kanssa, joka oli raskaana. Niin tapahtui heidän siellä ollessaan, että Marian synnyttämisen aika tuli. Ja hän synnytti pojan, esikoisensa, ja kapaloi hänet ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut sijaa majatalossa. (Luuk. 2: 4–7) Raamattu kertoo Jeesuksen syntymän olleen yllä kuvatun kaltainen. Jo paljon ennen Jeesuksen syntymää oli profeettojen kautta kerrottu, kuinka Jeesuksen syntymä tapahtuu. Siitä voimme lukea esimerkiksi Jesaja 7:14:stä: ”Sentähden Herra itse antaa teille merkin: Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel.” Tuo ilmoitus oli annettu Jesajan kautta yli 700 vuotta ennen Jeesuksen syntymää. Useimmille suomalaisille on myös tuttu jo kouluvuosilta se raamatullinen perustotuus ja uskon perustusajatus siitä mihin kristittyinä uskotaan: ”--Taivaan ja maan Luojaan ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta --.”

on luja luottamus siihen, mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan, mikä ei näy. ”

siä vastaan, joilla hyvinkin arvovaltaiset tahot yrittävät nykyisin murtaa uskomme Jumalan sanaan, Raamattuun. Kristikuntaa ollaan selvästi johtamassa kriisiin, jolla kyseenalaistetaan Jumalan Sanan kokonaisvaltainen alkuperäisyys ja auktoriteetti. Skandinaviassakin on noussut jokaisen silmin ja korvin havaittavia ilmiöitä, joilla pyritään osoittamaan, että ihmisen viisaus on asetettava Jumalan Sanan auktoriteetin yläpuolelle. Näitä viestejä olemme saaneet lukea ja nähdä viime aikoina jatkuvasti viestimien välityksellä.

Kun tiedoksi nimitetyt uutiset tulevat riittävän korkeiden kristillisten kulissien takaa, ollaan menossa aikaan, jossa todelliset uskontunnustuksensa mukaisesti toimivat ja elävät ovat syytettyjen penkillä Tehdään jopa uusia virallisia päätöksiä ja vieläpä saatetaan voimaan uusia lakeja. Olemmeko me tulossa jälleen aikaan, jolloin ihminen pyrkii nousemaan Jumalan asemaan, jopa hänen itsensä ja hänen Sanansa yläNyt, kun taas olemme puolelle? hiljentymässä joulun viettoon, meidän on syytä Annammeko me ihmisviimiettiä tuon tutun uskon- sauden välinein viedä pala tunnustuksen perustetta kerrallaan pois raamatulliomalla kohdallamme. sia uskomme totuuksia Voimme ottaa Raamat- jälkipolvien silmien edestä? tumme ja miettien lukea Se mitä jää jäljelle ei ole sen sen sisältöä tältäkin osin. jälkeen enää sitä mitä HepNäin vahvistamme omaa realaiskirjeen kirjoittaja sauskoamme niitä hyökkäyk- noo luvussa 11: ”Mutta usko

Toimitus: EUROLL OY / AJAN FAKTA Chydenius Center 67100 KOKKOLA Puh. 06-831 2222 Fax. 06-831 2446 E-mail: eurolloy@gmail.com

www.kpnet.com/ajanfakta

Tytti Lehtola

Järjen päätelmien mukaisten lakien mukaan voidaan luoda tietynlainen moraali ja kulttuuri, jonka muottiin kristikunta, seurakunnat ja kirkot yritetään sulloa. Todellisen Jumalan sanaan uskovan uudestisyntyneen Jumalan lapsen tunnustuksen mukainen elämäntapa ja usko eivät voi kuitenkaan yhtyä tuohon muutokseen. Vanhurskas on elävä uskosta – eli uskosta Jumalaan, Jeesukseen Jumalan poikana, hänen syntyhistoriaansa, elämäänsä, kärsimyksiinsä, kuolemaansa ja ylösnousemukseensa sekä lupaukseen hänen takaisintulostaan. Näiden tapahtumien faktat löydämme vain iäti muuttumattomasta Jumalan Sanasta, eikä niitä voi muuttaa uusilla päätelmillä, lausunnoilla eikä maallisilla lakimuutoksilla. Uusista julkilausumista huolimatta tämä koko Telluksemme on edelleen ikiaikojen Jumalan kämmenellä. Iankaikkisuutemme turva on Jeesuksessa, jolla ei syntyessäänkään ollut tilaa majatalossa. Onko hänellä tilaa meidän sydämissämme? Siksi – ja kristilliseen uskoomme perustuen – me käymme jälleen viettämään Jeesuksen syntymäpäivää, jota meillä jouluksi kutsutaan. Saakoon tulevan joulun aika rauhoittaa mahdollisimman monen lukijamme miettimään myös mitä varten joulun syntymäpäiväsankari tuli maailmaan. Hän tuli rakkaudesta sinuun ja minuun – meidän iankaikkisen elämän mahdollisuutemme vuoksi.

Julkaisija: Euroll Oy Vastaava toimittaja: Reijo Ruotsalainen Puh. 0400 562088 Toimittajat: Merja Kivineva, Tytti Lehtola Paino: Art-Print Oy, Kokkola Jakelu: Kokkola jakelu / Suomen posti

Teuvo Tikkanen

Kari Juvonen


Kristillinen AJAN FAKTA

JOULUKUU 2005 3

Mingielen perheen joulu Sekoitusta suomalaisesta ja afrikkalaisesta perinteestä

Kongon kristityille joulu on uuden mahdollisuuden juhla. - Kristus voi syntyä uudelleen sydämeesi, vaikka vuotesi olisi ollut tähän mennessä millainen, Daniel rohkaisee. - Jouluna on hyvä aika pyytää syntejä anteeksi Jumalalta ja tehdä sovinto myös ystävien kanssa, Jeanne jatkaa.

Tiedotusvälineissä puidaan kiihtyvällä vauhdilla maahanmuuttajien sopeutumista länsimaihin. Valtakunnan päälehti, Helsingin Sanomat, on viime aikoina uutisoinut Ranskan mellakoista, Iso-Britannian kiristyvistä asenteista etenkin muslimiväestöä kohtaan, ja onpa Suomenkin somalitaustaisten sopeutuminen yhteiskuntaan otettu suurennuslasin alle. Minkälaisia maahanmuuttajia kotinurkiltamme löytyy? Ajan Fakta haastatteli kristittyä maahanmuuttajaperhettä.

Naimisiin mentiin saman vuoden lokakuussa Pietarsaaren maistraatissa. Pariskunnalla ei ole omia lapsia, mutta he huolehtivat kolmesta Danielin serkun lapsesta yhtä suurella rakkaudella kuin omistaan. Maria (16) ja Gabriel (17) käyvät lukiota, ja nuorimmainen, Alfredo (14), on päässyt hyvään vauhtiin yläkoulun seitsemännellä luokalla. Nuoret ovat lämminsydämisiä ja suomalaisittain hyvin kohteliaita. Toimittajan neljävuotiasta lasta viihdytetään väsymättömästi koko Daniel Mingiele piirtää haastattelun ajan. karttaa Kongo Kinshasasta ja selvittää ymmärrettäAfrikkalaista vällä suomen kielellä kotijouluruokaa tarjolla seutunsa kieliasioita. Kongossa, tai tarkemmin Kongo Kinshasassa, puhutaan yhtä - Bonne fête, bonne fête! virallista kieltä, neljää kan- Se tarkoittaa hyvää juhlaa. salliskieltä ja lukuisia mur- Kaikki sanovat toisilleen teita. Virallisen kielen, rans- niin jouluna, Jeanne kerkan opiskelu alkaa jo toisella too. luokalla alakoulussa. Tuntemattomillekin? - Me puhumme Jeannen keskenämme kikongoa, - Joo, kaikille vastaantulikoska olemme eri heimoista, joille. Ja ulkona on joka paikassa paljon ihmisiä, Jeanne Daniel kertoo. jatkaa. Kikongo on yksi kansallis- - Olen joskus nähnyt Piekielistä, ja sitä Mingielen pa- tarsaaren keskustassa paljon riskunta käyttää keskinäiseen ihmisiä, mutta en koskaan kommunikaatioon. Murteet niin paljon, kuin kotiseuovat Kongossa eriytyneet dullamme jouluna, säestää kauemmaksi toisistaan kuin Daniel. esimerkiksi suomen kielessä, ja siksi eri heimomurteita Ihmisiä on joka kaupunginpuhuvat eivät ymmärrä toi- osassa, ei vain keskustassa. siaan. Nuoremmalle polvelle Toisin kuin koteihinsa lintahtoo kelvata nykyisin vain noittautuvat suomalaiset, yksi kansalliskieli, lingala, afrikkalaiset ovat jouluna vaikka juuret olisivatkin liikkeellä. Vieraita kutsuesimerkiksi kikongonkieli- taan syömään ja kylässä käydään ahkerasti. Mitä sitsellä alueella. ten syödään? Jeanne ja Daniel ovat nykyisin pietarsaarelaisia afrikka- - Maniokkipensaan lehlaisia. Heidän tiensä koh- distä, palmuöljystä, purjosta tasivat alkuvuodesta 1999 ja sipulista tai valkosipulista Tampereella afrikkalaisessa tehdään keitto, johon lisätään esimerkiksi kalaa, kerjuhlassa. too Jeanne. – Sen lisäksi on - Se oli muistojuhla, jota vielä paistettu kala, riisiä ja vietetään yhteensä neljä- papuja. On paljon erilaisia kymmentä päivää vainajan liha- ja kanaruokia. kuoleman jälkeen, Jeanne - Täällä olemme yrittäneet viettää puoliksi suomakertoo.

Tytti Lehtola

Suomalaista kiinnostaa afrikkalaisessa joulussa eräs yksityiskohta. Onko Kongossa joulukuusia? - Joillakin on muovikuusi, mutta luonnossa kuusta ei kasva, pariskunta nauraa.

laista joulua. Emme pidä sianlihasta ja ostamme yleensä kalkkunan, Daniel selvittää. Mingielet ovat myös kokeilleet suomalaista joulukuusta ja lahjoja sen juurella, jouluvaloja ja kynttilöitä. Ikävä Kongoon kuitenkin vaivaa. - Täällä on yksinäistä varsinkin jouluna. Kaikki ovat sisällä, kun ulkonakin on niin kylmä. Ketään ei näy, kadut ovat tyhjiä.

Gabriel (vas.), Maria ja Alfredo Txitxi tulivat Suomeen vuonna 2003. - Koen olevani kahden kulttuurin välissä, mutta ehkä kuitenkin enemmän afrikkalainen, Maria sanoo.

Juhlaa illasta aamuun ja aamusta iltaan

kauniita, Jeanne kertoo. - Ja yöllä on messu. Se alkaa puolen yön aikaan ja voi Huumori siivittää Danielin kestää kolmeen aamuyöllä. ja Jeannen puhetta. Vaikka Kukaan ei nuku jouluyönä, koti-ikävä vaivaa, komiik- Daniel jatkaa. kaakin suomalaisten jäykästä perhejuhlasta löytyy. Messussa esitetään suomaKun suomalaiset sulkeutu- laiseenkin jouluperinteeseen vat neljän seinän sisälle, on kuuluva joulukuvaelma Jeeafrikkalainen joulu sitäkin suksen syntymästä. Juhla iloisempi. jatkuu railakkaana kotona musiikin ja kovan metelin - Jouluna syödään hyvin, siivittämänä. Afrikkalainen tanssitaan ja ollaan iloisia. joulu näyttäytyy hartaalle Lapset saavat Kongossa uu- suomalaiselle karnevaalidet vaatteet jouluksi, koska maisena. haluamme heidän olevan - Sitten kuudelta aamulla siivoamme ja juhla jatkuu kotona vieraiden kanssa, Jeanne kuvailee naisten aamua.

Kongossa suurin osa kansasta kristittyjä - Varmasti 98 % kristittyjä, muslimeita tosi vähän, arvioi Daniel Kongo Kinshasan kristittyjen määrää.

Maahanmuuttajan arki - Ei kukaan naapuri tervehdi, Daniel sanoo surullisena. Pietarsaaren keskustassa sijaitseva tyylikkään vanhanaikainen asunto on tilava ja kaunis. Sen saaminen tosin on ollut kiven takana. Vuokranantajat eivät edelleenkään luota ulkomaalaistaustaisiin. Nykyinen vuokranantaja on suomenruotsalainen, ja viettää talvet Fidzi-saarilla. Mingielejen ulko-ovelta lähtevät leveät portaat saliin, jossa on olohuone sohvineen ja televisioineen sekä ruokailutila. Huoneet ovat korkeat, ja sisäpihalle kurottautuu pyöreä erkkeri. Seinillä on afrikkalaista taidetta.

Joulumessu on Kongossa vahva perinne. Siihen osallistuvat yleensä kaikki kristityt siitä riippumatta, ovatko he tehneet tietoista uskonratkaisua vai eivät. Suomalainen vertailukohta löytyy joulukirkosta, jonka suosio on säilynyt suhteellisen hyvin. Vaikuttaa kuitenkin Daniel opiskelee kemian siltä, että maallistuminen on insinööriksi Keski-Pohjanhiipimässä myös luterilaisen maan ammattikorkeakoulun Kokkolan yksikössä, ja Suomen joulunviettoon. Jeanne on pietarsaarelaisessa käsityöpuodissa töissä. Arki on hyvin suomalaista, mutta juuret näkyvät. Jeanne kantaa ylväänä afrikkalaista pitkää kaapua, ja on kotonaankin edustuskunnossa. - Suomessa asui vuoden 2004 lopussa 108 346 ulkoHiukset on palmikoitu kimaan kansalaista. reille leteille, jotka osoitta- Suomeen on tullut vuosittain keskimäärin 8 000 vat kaikkiin ilmansuuntiin. maahanmuuttajaa EU:n ulkopuolisesta Euroopasta, Ajatukset kulkevat takaisin Afrikasta ja Asiasta. ihmiskunnan yhteisiin ilonaiheisiin: Jeesus on afrikkaLINKKI: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kongo laisen vapahtaja siinä missä suomalaisenkin.

FAKTAA


4 JOULUKUU 2005 Harjukoskien nelihenkinen perhe elää jännittäviä aikoja. Tällä hetkellä heidän kotinsa on Savonlinnassa, mutta ensi vuoden toukokuussa perhe pakkaa tavaransa ja muuttaa toisenlaisiin maisemiin Bosnia-Herzegovinaan. Bosniassa heidän tehtävänään on auttaa paikallista romaniväestöä paremman elämän alkuun. Janne on kotoisin Kaustisen Jylhän kylältä, Anne Vetelin keskustasta. Elokuusta 2001 asti he ovat asuneet Savossa lastensa Emman, 6, ja Aatun, 3, kanssa. Janne on työskennellyt Savonlinnassa helluntaiseurakunnan nuorisotyöntekijänä, Anne valmistui vasta terveydenhoitajaksi. Lokakuun lopussa pariskunta matkusti Bosniaan tutustumaan tuleviin tehtäviinsä. Tämä on heidän kuuden päivän matkapäiväkirjansa.

1. päivä: Helsingistä Sarajevoon Matkamme Bosniaan alkoi tiistaina 25.10. Helsingistä aamuyhdeksältä. Mielialamme oli hyvä odotellessamme Budapestin lentoasemalla jatkolentoa Sarajevoon. Erityisesti Annelle oli pitkästä aikaa hieno kokemus viritellä ajatuksia kevään muuttoa kohti. Rukoilimme, että tavoitteet, joita olimme tälle viikolle ajatelleet, toteutuisivat ja että ne helpottaisivat vähän siihen kysymysten tulvaan, mitä ajatuksissamme on viime aikoina liikkunut. Bosnian lähetystyöntekijä Anne Rimpioja tuli hakemaan meitä lentokentältä. Matka Sarajevosta 120 000 asukkaan Tuzlaan, tulevaan kotikaupunkiimme, sujui hyvin. Juttelimme Annen kanssa monista käytännön asioista, jotka liittyivät senhetkiseen tilanteeseen ja romanien parissa tehtävään työhön. Samalla ihastelimme kaunista syksyistä väriloistoa vuoristoisessa maisemassa. Lämmintä oli

Kristillinen AJAN FAKTA

Harjukoskien tie Kaustiselta Bosniaan

20 astetta ja aurinko paistoi. Pääsimme Suomen ensilumista melkein kesään!

Perillä Tuzlassa majoituimme Annen kotiin. Maistelimme heti Bosnian herkkua kiiflaa, bosnialaista leipää. Se vie kielen mennessään. Ehdimme nähdä myös muita ”balkanilaisia” eli Tauno Toukolaa, Tapani Sankilaa ja Eero Horstia, jotka olivat kierroksellaan katsastamassa lähetys- ja kehitysapujärjestö Fidan projekteja eri puolilla Balkaniaa. Tulo Bosniaan, tulevaan lähetysmaahamme, oli sydäntä sykähdyttävä. Illan pimetessä kävimme yöunille väsyneinä, mutta onnellisina.

2. päivä: Elämää romanikylissä Aamu alkoi täydellä teholla. Aamupalan syötyämme lähdimme aamurukoushetkeen evankelisen seurakuntaan, joka on paikallinen yhteistyökumppanimme. Tapasimme siellä seurakunnan pastorin Soranin ja Sashan, joka työskentelee Fidan projektissa. Koimme hyvän rukousyhteyden ja keskustelimme seurakunnan tilanteesta ja romaniprojektista. Tutustuimme toisiimme ja jaoimme tulevaisuuden näkymiä puolin ja toisin. Pääsimme tutustumaan konkreettisesti romanityöhön, kun lähdimme Kiseljakin romanikylään. Tapasimme siellä uskovaisen Fatan, joka kutsui meidän kotiinsa. Hän kertoili meille elämästään istuessamme hänen pienessä talossaan. Kaksi lastenlasta pyöri ym-

Jannen ja Annen matkakertomus Bosniasta. Taustalla kauniit, jylhät maisemat pärillä ja kertoili omista jutuistaan innokkaasti meillekin, vaikka ihan kaikkea emme ymmärtäneetkään. Toinen pojista oli meidän Aatumme ikäinen. Kerroimme heille, että toisimme seuraavalla kerralla Aatun mukanamme.

Lopuksi Anne opetti lapsille suomalaisen laulun Kun myrsky käy ja näytti, miten sitä leikitään. Lapset rauhoittuivat pienen hetken ajaksi ja halusivat opetella vieraalla kielellä laulun. He oppivat! Ihmeellisen helposti. Meillä jäi lapsista hätä ja rukoustaakka, sillä heillä ei ole mitään toivoa elämässä ilman Jeesusta. Illan tapahtumat selkeyttivät myös meidän tulevaa työtehtävää romaniprojektissa. Asioita ymmärtää paremmin olemalla konkreettisesti paikalla kuin lukemalla vain joitakin raportteja. Olimme todella kiitollisia Jumalalle ja tukijoillemme, että pääsimme Bosniaan.

Tuo perhe jäi erityisesti rukouksiimme. Elämä siinä kylässä ei ole helppoa. Joka puolella on likaa ja saastaa. Heidän asuinympäristössään tapahtuu myös kaikenlaista pahaa, kuten noituutta ja povaamista. Kaiken kurjuuden keskellä lapset jaksavat kuitenkin iloita pienistäkin asioista ja odottavat tulevaisuudeltaan paljon. Kiseljakin kylässä on kahdeksan lasta, joiden koulunkäyntiä 3. päivä: suomalaiset kummit avustavat taloudellisesti Fidan Ostoskeskuksia ja kautta. Tarkoituksena on uusia kerrostaloja nostaa kummilasten määrä kolmeenkymmeneen, jotta useammat lapset pääsisivät Kolmantena päivänä suunnitelmamme olivat väljiä. käymään koulua. Kävimme tutustumassa Illalla lähdimme toiseen kaupungin elämään ja osromanikylään, Zivinizeen. timme lapsille tuliaisia. KäSiellä osallistuimme CHE- vimme myös tutustumassa tuntiin, jossa Sasha piti lap- Fidan paikalliseen toimissille tietystä aiheesta oppi- toon ja sen työntekijöihin. tunnin. Tänään aiheena oli- Olimme viimeksi Bosnivat onnettomuudet ja niiden assa neljä vuotta sitten. välttäminen. Lopuksi pidet- Paljon oli muuttunut poissa ollessamme. Isoja ostoskestiin hengellinen hetki. kuksia oli noussut kuin tyhKylään tullessamme vas- jästä ja joka puolella oli uutassamme oli runsaasti lap- sia kerros- ja omakotitaloja. sia aivan kuin he olisivat Kyselimme jo hieman asunjo odottaneet meitä. Tunti tojen vuokria muuttoamme pidettiin karussa rakennuk- silmällä pitäen. Tuzlassa sessa, joka ei ollut mikään on vapaita asuntoja, mutta luksuspaikka. Siellä oli kui- taso vaihtelee. Jumala nätenkin kaikki tarpeellinen eli kee kuitenkin tarpeemme liitutaulu ja pulpetit. Lapset ja haluaa varmasti johdattaa olivat innokkaasti mukana. meidät juuri oikeaan paikTyöskentelyssä onkin kaik- kaan asumaan, kunhan vain kein haastavinta lasten mie- luotamme Häneen. lenkiinnon herättäminen ja se, että he jaksavat keskittyä. Illalla lähdimme tervehtiOnneksi Sasha osasi hoitaa mään suomalaisia lähetyspioneereja Ulla ja Antti hommansa hyvin.

Tepposta. He ovat asuneet Balkanilla vuodesta 1995, joten heillä löytyy kokemusta. Tunsimme jo heidät, sillä olimme heidän luonaan lähetystyöharjoittelussa vuonna 2001. Ilta kului nopeasti jutellessamme kaikesta mahdollisesta. On hienoa, ettemme ole Tuzlassa ainoita suomalaisia, kun muutamme sinne. Päivä oli antoisa, mutta jossain vaiheessa oli pakko mennä nukkumaankin.

4. ja 5.päivä: Matka SerbiaMontenegroon Tänään olikin herätys kello viisi aamulla! Meillä oli pitkä automatka, noin kymmenen tuntia, Serbia-Montenegroon, jossa olisi Fidan järjestämä seminaari Bal-

Merja Kivineva kanin läheteille ja heidän yhteistyökumppaneilleen. Fida oli teettänyt kartoituksen Balkanin alueella tehtävästä työstänsä ja seminaarin yhtenä tarkoituksena oli raportoida asiasta. Tilaisuus oli meille erittäin hieno mahdollisuus saada selkeä kuva siitä, mitä Balkanilla tapahtuu. Tapasimme myös muita lähetystyöntekijöitä ja tutustuimme heihin paremmin. Yhteys suomalaisten ja kansallisten työntekijöiden kanssa sujui hienosti. Se oli rikas kokemus kaikille. Seuraavana aamuna jatkoimme seminaaria. Kaikki luennot ja puheet pidettiin englanniksi, mikä oli meille hyvää kuullunymmärtämisen harjoitusta. Totesimme, että nyt viimeistään pitää aloittaa englannin kielen kertaaminen ja bosnian kielen opettelu. Kävimme koko päivän läpi projekteja eikä taukoja juuri ollut. Ajankulua ei silti juurikaan huomannut, sillä päivä oli niin antoisa ja mielenkiintoinen.

6. päivä: Adrian meren maisemia Niinpä tuli sitten kotiinlähdön aika. Ajoimme takaisin Montenegrosta, Adrian meren rannalta, jylhiä ja vuoristoisia teitä pitkin Sarajevoon ja lentokentälle. Matkalla näimme sellaisia maisemia, että ei voi ihan heti kuvitellakaan! Kyllä Jumala on mahtava Luoja! Hänen teoksensa luonnossa ovat ihmeellisiä ja niin ainutlaatuisia. Siinä ajaessamme ja katsellessamme tätä ”meidän” maatamme, syvä rauha ja lepo muistuttivat olemassaolostaan meidän sydämissämme. Tämä on oikea tie, jota meidän tulee astella. Rakkaus Bosnian kansaa kohtaan on syttynyt, eikä se tule meistä itsestämme, vaan se on Jumalan synnyttämää. Slava Bogu!

FAKTAA - Lähetys- ja kehitysapujärjestö Fida International aloitti vuonna 2004 romaniyhteisön kehittämisohjelman Tuzlan läänissä Bosnia-Hertsegovinassa. Läänissä asuu noin 15 000 romania. Projekti kestää vuoden 2007 loppuun asti ja sen tarkoituksena on auttaa paikallista romaniväestöä paremman elämän alkuun. - Bosnia-Hertsegovinassa vähemmistönä elävät romanit ovat jääneet vähälle huomiolle yhteiskunnassa. Heidän ongelmansa pohjautuvat pitkälle syrjäytymiseen. Laajamittainen köyhyys, lukutaidottomuus ja henkinen, fyysinen ja sosiaalinen pahoinvointi ovat ydinongelmia, joihin tulevalla hankkeella halutaan vaikuttaa - Tuzlan läänistä on valittu kaksi kylää, joiden parissa on jo aloitettu työ yhteistyössä paikallisen seurakunnan kanssa. Tarkoituksena on tukea romaneita kokonaisvaltaisesti yhteisönä. -Romanikylien konkreettisia ongelmia ovat muun muassa rikollisuus, huumeet, työttömyys ja lukutaidottomuus. - Fida International on tehnyt pienimuotoista yhteistyötä Tuzlan alueen romanien kanssa jo vuodesta 1997 lähtien. Vuoden 2003 lopusta alkaen järjestö on toiminut hankkeessa yhteistyössä Tuzlan evankelisen seurakunnan kanssa.


Kristillinen AJAN FAKTA

JOULUKUU 2005 5

Israel, lupausten maa Tytti Lehtola

Itsemurhapommittajia, terrorismia, kostoiskuja - kuka vielä uskaltaa matkustaa Israeliin pyhille paikoille? Uskontojen kohtauspaikka, Jerusalem, on kristittyjen ja muslimien, mutta ennen kaikkea juutalaisten pyhä kaupunki. Rami Lehtola oli mukana nuorten aikuisten Grafted-matkalla Israelissa. Suomeen palasi muuttunut mies. - Median antama kuva Israelista on vääristynyt. Se on mitä turvallisin maa turistille. Esimerkiksi yhtään suomalaista ei koskaan ole kuollut Israelissa, Rami oikoo käsityksiä.

beriaan lähettyvillä, Jeesus esimerkiksi käveli veden päällä Galileanjärvellä.

Ohalo Manorista käsin tehtiin bussiretkiä Kapernaumiin, vuorisaarnan vuorelle ja Jordan-joen kasteMielikuvatasolla tilanne on paikalle. toisenlainen. Erään italialaisen mielipidemittauksen - Paikkojen näkeminen mukaan Israelia pidettiin tuo ilman muuta konkretiaa maailman vaarallisimpana Raamatun lukemiseen. maana turistille. Rami Lehtola kiusaantuu ajatuksesta. Tiberiaasta siirryttiin neljän Hän vertaa Israelin terro- päivän kuluttua linja-autolla rismileimaa ja Suomessa- Jerusalemiin, joka sijaitsee kin toimivia väkivaltaisia 800 metriä merenpinnan moottoripyöräjengejä. yläpuolella. Moni muistaa evankeliumin sananmuodon, - Jos Helsingissä riehu- jossa puhutaan matkustamitaan ja ulkomailla siitä uu- sesta ylös Jerusalemiin. tisoidaan, potentiaalinen Suomen-matkailija saattaa - Jerusalemiin todella nousajatella, että onpas Suomi tiin mutkittelevaa vuoristovaarallinen maa. Täällä tietä. Tien molemmin puolin minä kuitenkin asun Poh- näkyi kallionseinää, Rami janmaalla ihan rauhassa, kuvailee ja jatkaa: - Ensienkä mieti jokaista Helsin- näkymät Jerusalemista oligissä sattunutta kahakkaa, vat tietysti laitakaupungin Rami havainnollistaa. lähiöitä, mutta ensimmäinen tunnistettava paikka oli Helsinki – Praha Kalliomoskeijan kultainen kupoli.

– Tel Aviv – Tiberias – Jerusalem

Rami Lehtolan matka alkoi 13.10. lennolla Helsingistä Prahaan, josta matka jatkui Tel Aviviin. Sieltä lähdettiin suoraan linja-autolla kohti Tiberiasta ja sen lähistöllä sijaitsevaa Ohalo Manoria, jossa ryhmä majoittui.

lee kahta Golgataa. Toisen päälle on rakennettu katolinen kirkko, ja siellä voi pistää kätensä kallionkoloon, johon risti on perimätiedon mukaan upotettu. Toinen Golgata muistuttaa ulkonäöltään Pääkallonpaikkaa, sillä siellä kallio muodostaa luonnon pääkallon. Sen läheltä on löydetty luola, jota pidetään puutarhahautana. Tämä paikka on evankelisten kristittyjen löytämä, eikä sitä ole turmeltu uudemmilla rakennuksilla.

Kalliomoskeija ei nimestään huolimatta ole moskeija, vaan eräänlainen muslimien muistomerkki. Sekaannusta aiheuttaa se, että muistomerkin lähellä on myös Al Aksan moskeija.

Kansainvälisessä seurassa

- Tiberias on iso kaupunki Galileassa. Jeesus toimi Grafted-toiminta on erään pääosin juuri siellä. Monet Israelin-ystävyysjärjestön, ihmeet tapahtuivat juuri Ti- ICEJ:n, nuorisotyötä. Sen

- Itse pidän tätä toista paikkaa todennäköisempänä Golgatana. Se sijaitsee kaupungin ulkopuolella, mistä Raamattu kertoo. Lisäksi Itkumuuri Jerusalemissa on tullut monelle suomalaisellekin turistille tutuksi Israelin paikalla on ollut ja on edelleen puutarha. Myös tästä matkoilla. Raamattu mainitsee. Hautaa on lisäksi käytetty vain Amerikkalainen Lorenzo tavoitteena on ohjata nuojoitettuja rukousaiheitaan kerran, Rami perustelee. remman polven kristittyjä tuli minulle läheiseksi. Hän muurin rakoihin. ei tosin ole perusjenkki, vaan tuntemaan uskonsa juutalaiset juuret. Grafted-sana italialaisista vanhemmista - Vanhassa kaupungissa Muuttunut mies on englantia ja tarkoittaa ok- Britanniassa syntynyt, Etelä- on myös Pyhän haudan sastettua. Termi on lainattu Afrikassa kasvanut ja vasta kirkko, joka on yksi mah- Rami Lehtolan sydämeen Raamatusta, jossa Jeesuksen aikuisena Yhdysvaltoihin dollinen Golgata eli Jee- jäi matkasta rakkaus Israseuraajia verrataan oksiin, muuttanut, Rami selvittää suksen ristiinnaulitsemis- elia ja sen kansaa kohtaan. jotka on istutettu jaloon öl- perusteelliseen tapaansa. paikka. Sieltä löytyy myös Hänen toiveissaan on nuojypuuhun, juutalaiseen kan- - Lorenzolla oli tärkeä teh- yläsali, jossa Jeesus vietti risopastorin työnsä puitsaan. Vertauskuva korostaa tävä ryhmän hengellisenä viimeisen ehtoollisen ope- teissa järjestää pietarsaarekristinuskon lahjaluonnetta. opettajana. Hän on nuoriso- tuslastensa kanssa. Myös laisnuorille matka Israeliin. pastori, Rami jatkaa. Pilatuksen portti, jossa Jee- Mielessä on konkreettinen -Grafted-porukka oli kansus tuomittiin ristille, sijait- auttamistyö sekä palestiinasainvälinen, ja tein heti see vanhassa kaupungissa, laisten että juutalaisen kanJerusalemissa tietoisen päätöksen liikkua Rami kertaa. san hyväksi. nähtävyyksiä mahdollisimman paljon muiden kuin suomalaisten - Haluaisin viedä nuoret enemmän kuin Ovatko paikat seurassa, Rami kertoo. Israeliin tekemään jotain tarpeeksi konkreettista. Auttamaan todella aitoja? Ryhmä koostui noin 120 vanhuksia, siivoamaan, nuoresta aikuisesta, jotka Matkalaiset kiersivät ah- - No, niiden sijaintivarmuus hyvää tekemään. Olen kyledustivat useita eri kan- kerasti Jerusalemin pyhiin- on parhaimmillaan 90 pro- lästynyt pelkkiin puheisiin, sallisuuksia. Suomalaisia vaelluskohteita. Ryhmä senttia. Useimmat paikat Rami miettii. ryhmästä oli yli puolet. kävi Jerusalemin vanhassa ovat kuitenkin lähellä alkuMuista Pohjoismaista mu- kaupungissa, jossa sijaitsee peräisiä tapahtumapaikkoja, Hänen ajatuksiinsa on kana oli vain norjalaisia. Itkumuuriksi kutsuttu enti- Rami selvittää. helppo yhtyä. Rakkaudella Suomenruotsalaisten osuus sen temppelin länsimuuri. palvellen voidaan saada tuoli myös merkittävä. Rami Monet suomalaisetkin Eksaktiin tietoon luottava hatkertainen sato ja kerätä liikkui suurimmaksi osaksi muistavat muurin paikkana, länsimaalainen hämmäste- aarteita taivaaseen. eteläafrikkalaisten ja yh- jossa juutalaiset rukoilevat dysvaltalaisten kanssa. ja työntävät paperille kir-

Maail man uu sr im malt a oitin s va lmis t aja lt a K E Y B O A R D I T P I A NO T

DGX-205

UNELMIEN TEUTT AJA TO

CLP 702

sh.

A -

sh.

464,00

MITÄ SOIT AT! HALU

Yamahan ä S est ys-k eyb oard it

3290,00 € a la aja st a ali v koim st a

natalk. 295,.Vara a ma osi ! Digit aali pia nothin natalk. 12 95,-hin

Ja

paljon tuotteita muita . . .

l t ämy ösnuot i tj a os it in ta r v ik keet H u o m !Mei TÄYDEN PALVELUN MUSI I KKI TALO

U u s i o s o i t e :

R A N T A K A T U2 1

www. musii kkil ii ke. f i sale s@musii kkil ii ke. f i

MA P E1 0 . 0 0 1 7 . 3 0L A1 1 . 0 0 1 4 . 0 0P u h . 0 6 8 2 2 38 0 1


Kristillinen AJAN FAKTA

6 JOULUKUU 2005

Pihtiputaalla uskotaan vapauteen www.vapaus.fi Usein kun ajattelemme sanaa vangittu, tulevat mieleemme synkät sellit ja kalterit. Kuitenkin yhä useammin seurakuntiimme saapuu ihmisiä, jotka kokevat, ettei heillä ole todellista vapautta sydämessään. Usein he ovat sidottuja erilaisin riippuvuuksin, jotka antavat vain tilapäisen hyvänolontunteen. Tällaiset riippuvuudet voivat alussa tuoda näennäisen vapaudentunteen, mutta jossakin vaiheessa ne muodostavat näkymättömät kalterit sidotun ihmisen ympärille. Nykyajan maailmassa tällaisia näkymättömiä “sellejä” ovat esimerkiksi alkoholi, huumeet, peliriippuvuus, ostohuuma, uraputki tai pornografia. Ihminen etsii rauhaa sydämeensä levottomana, kunnes katkennut yhteys tämän ja Jumalan välillä korjaantuu. Valitettavasti etsimme rauhaa usein vääristä asioista. Valitsimme seurakuntamme www-sivujen osoitteeksi www.vapaus.fi, koska uskomme Raamattuun, joka sanoo: “Kenet Poika tekee vapaaksi tulee hän todella vapaaksi.” Jeesus tuli maailmaan vapauttamaan ihmiskunnan synnin orjuudesta. Itse asiassa vain Jeesuksen luona voimme kokea todellisen vapauden. Kun saamme Jeesuksen kautta syntimme

anteeksi, niin tulemme kelvollisiksi lähestymään pyhää Jumalaa. Toisin sanoen saamme taivaskelpoisuuden. Uudestisyntymässä, joka tapahtuu uskomalla Jeesukseen, saamme lahjaksi Pyhän Hengen. Pyhä Henki ohjaa meitä uskon taipaleella ja antaa voiman vastustaa syntiä. Tämä on se todellinen vapauden sanoma, jota haluamme julistaa kaikille ihmisille.

Uusi temppeli vapautuville Vasarat ovat paukkuneet keväästä 2004 lähtien entisellä Putaan Leipomon rakennuksella keskellä kirkonkylää. Pihtiputaan helluntaiseurakunta tekee talosta rukoushuoneen, ja samalla sen ulkoasu muuttuu huomattavasti. Arkkitehteina ovat olleet helluntaiherätyksen omat miehet Aimo Kakriainen, Jaakko Kalkku ja Seppo Rautiainen. Seurakunnan entinen rukoushuone oli pieni ja epäkäytännöllinen, joten uusia tiloja on etsitty jo pitempään. Tavoitteena on ollut päästä hyvälle paikalle keskustaan. Halusimme isommat ja toimivammat tilat. Nyt ne ainakin kaksinkertaistuvat vanhaan verrattuna. Pääsaliin tulee tilaa noin sadalle ihmiselle. Lasten kerholle saadaan oma huone, ja enti-

nen leipomon kahvio muuttuu kätevästi nuorten teetuvaksi. Koska töitä tehdään talkoilla, niissä ei pidetä turhaa kiirettä. Remontti voi olla ohi ehkä kahden vuoden kuluttua. Siirryimme keskustaan, koska haluamme olla lähellä ihmisiä, jotka etsivät Jumalaa ja haluavat kokea Hänen uudistavan työnsä elämässään. Vapautuvalle ihmiselle on tärkeää, että hän löytää raamatullisen seurakunnan, jossa hän voi kasvaa ja kokea uskovien yhteyttä. Olemme Pihtiputaalla saaneet Jumalalta näyn, että tulevina aikoina yhä useammat ihmiset alkavat etsiä todellista vapautta, vapautta, jonka vain Jeesus voi antaa. Meillä on näky sielujen pelastumisesta, ja tällä hetkellä toteutamme näkyä käytännössä tekemällä teetupatyötä, järjestämällä lastenjuhlia ja kohtaamalla ihmisiä ystävyysevankelioinnin kautta. Lähiaikoina aloitamme myös Internet-radion, Radio Vapauden, jonka uskomme olevan yksi kanava totuutta etsiville ihmisille. Haluamme kertoa etsijöille, että ainoastaan uskomalla Jeesukseen ihminen voi saavuttaa sydämeensä rauhan ja levon. Sanoohan Jeesus: “Tulkaa minun tyköni kaikki työtätekeväiset ja raskautetut niin minä annan teille levon.”

ATK-yrittäjästä evankelistaksi

Jarkko ja Sirpa Albanian maisemissa. Jarkko on aloittanut evankelistana Pihtiputaalla ja häneen voi olla yhteydessä hengellisissä kysymyksissä.

Jarkko Muhonen Vuosituhat alkoi minulla ja vaimollani yllättävissä merkeissä. Tulimme molemmat uskoon lähes “pystymetsästä” evankeliointitilaisuudessa Jyväskylässä. Tänä päivänä on lähes mahdotonta kuvata kiitollisuutta,

jota tunnemme Jumalaa kohtaan siitä, että Hän kutsui meitä pelastukseen armossaan. Otimme kyseisessä tilaisuudessa Jumalan kutsun vastaan ja saimme uudestisyntyä Jumalan lapsiksi antamalla elämämme Jeesukselle.

Melko pian uskoontuloni jälkeen aloin huomata, ettei maallinen työni ATK-yrittäjänä tuonut samaa tyydytystä elämääni kuin aiemmin. Rahan perässä juokseminen ei tuntunutkaan enää niin tärkeältä kuin ennen. Yhä useammin huomasin kertovani ihmisille Jeesuksesta, joka haluaa muuttaa jokaisen ihmisen elämän. Hän muutti meidän elämämme ja johdatti meidät vuodeksi Israeliin Raamattukodille (2001-2002) ja myöhemmin yhdeksi vuodeksi Albaniaan lähettilasten opettajiksi (2004-2005). Kun annamme elämämme Jumalan käyttöön, Hän pitää meistä huolta ja johdattaa meitä ihmeellisellä tavalla. Jos Herra suo, saan Jumalan armosta aloittaa evankelistana Pihtiputaan Helluntaiseurakunnassa joulukuun alusta alkaen. On mielestäni maailman paras asia, kun saa kertoa ihmisille, että Raamatun mukaan Jumalan tahto on, että kaikki ihmiset pelastuvat. Siis jokainen voi ottaa vastaan pelastuksen ja todellisen vapauden! TÄMÄ ON TODELLINEN ILOSANOMA. jarkko@vapaus.fi, Puh. 044-596 2025


Kristillinen AJAN FAKTA

Lauluissa kaikuu viesti Vapahtajasta

Teuvo Tikkanen Joulun sanoma on kirvoittanut monen lauluntekijän ja runoilijan sisäistä luovuutta niin paljon, että miltei joka joulu on syntynyt uusia joululauluja. Tosiasiassa vain harvat näistä lauluista ovat saavuttavat samanlaisen suosion kuin kahdeksankymmentäluvun loppupuolella julkaistu laulu ”Sydämeeni joulun teen”, jonka on

sanoittanut iskelmälaulujen sanoituksista tunnettu Vexi Salmi. Tuon laulun ensimmäisiä tulkkeja oli Vesa Matti Loiri. Kun kuulin laulun ensimmäisen kerran Loirin esittämänä, ajattelin silloin, kuinka totta onkaan laulun kertosäe, sillä tuhannet suomalaiset muistavat Vuosien saatossa tuon lauJeesusta vain kerran vuo- lun sanoma on puhutellut dessa, ja silloinkin vain pie- myös omaa sydäntäni uudella tavalla. Olen nimittäin nenä seimen lapsena. pikkuhiljaa tajunnut, että lauluntekijä on runoillut paperille oman sydämensä tuntoja, ja entistä vakuuttuneempi olen myös siitä, että laulun sanoittajan on täytynyt olla Jumalan puhuttelussa. Myöhemmin olen saanut olettamukselleni myös vahvistuksen lauluntekijän Vexi Salmen itsensä kertomana. Näin hän kertoi eräässä tv-haastattelussa:

On jouluyö, sen syvä rauha leijuu sisimpään. kuin oisin osa suurta kaikkeutta. Vain kynttilät ja kultanauhat loistaa hämärään, vaan mieleni on täynnä kirkkautta. Näin sydämeeni joulun teen ja - Katselin kuun ja katu- mieleen hiljaiseen – taas lamppujen valaisemaa piha- Jeesus lapsi syntyy uudelmaata, joka oli verhoutunut leen. valkoiseen lumivaippaan ja jossa puutkin sädehtivät Näin siis syntyivät Sydäkauniin lumihuurteen koris- meeni joulun teen -laulun tamina. Tämä näky sai mie- sanat. Joulun sanomalla on leni kaipaamaan puhtautta. siis edelleenkin merkitystä Tuo puhtauden kaipuun oli tämän ajan kiireiselle ihminiin voimakas ja syvällinen selle. Ensimmäisenä joulukokemus, että voisin ver- yönä enkeli ilmoitti suuren - Sain tämän laulun sanat rata sitä uskonnolliseen ko- ilosanoman kedolla oleville eräänä jouluna. Ennen tuota kemukseen. Niinpä jatkoin paimenille Juudean Betlehekyseistä joulua oli elämäs- kirjoittamista: missä. Luuk. 2: 8-12. säni hyvin raskas vaihe. Jouduin kokemaan monen On jouluyö ja lumihuntuun ”Ja sillä seudulla oli pailäheisen ihmisen kuoleman pukeutunut maa – kun yhtä menia kedolla vartioimassa ja minulla oli myös ongel- puhdas olla voisin. Se aja- yöllä laumaansa. Niin heimia yksityiselämässäni, ih- tukset jouluntuntuun viritty- dän edessään seisoi Herran missuhteissa jne. Katselin mään saa kuin harras sävel enkeli, ja Herran kirkkaus tuona kyseisenä jouluyönä sisälläni soisi. Näin sydä- loisti heidän ympärillään, ulos olohuoneen ikkunasta, meeni joulun teen ja mie- ja he peljästyivät suuresti. josta näin lumen verhoaman leen hiljaiseen – taas Jee- Mutta enkeli sanoi heille: maan ja tähtitaivaan. Oli ai- sus-lapsi syntyy uudelleen. "Älkää peljätkö; sillä katso, van hiljaista. Olin sydämesminä ilmoitan teille suuren säni ikään kuin hiljentynyt ilon, joka on tuleva kaikelle miettimään joulun merkikansalle: teille on tänä päitystä. Yhtäkkiä tähtiä ja vänä syntynyt Vapahtaja, Matti, Riitta ja Mervi Kälviän helluntaiseurakunnassa talvista luontoa katsellesKohtalona Kälviä -viikko esiintyjät kukitettiin lämpi- sani alkoi mieleeni nousta sanoja, joiden tunsin olepäättyi viikon viimeiseen mien halauksien kera. van hyvin merkityksellisiä. teematapahtumaan Kälviän rukoushuoneella 27.11. klo Joulun ihme sydämeesi -al- Otin esille kynän ja paperia 19 Matti Korkialan ja hä- bumi on Korkialan sisarusten ja aloin kirjoittaa.

Joulun ihme sydämeesi Korkialan sisarusten joulualbumi on julkaistu

nen sisariensa Mervi Porkolan ja Riitta Hautamäen jouluäänitteen julkaisujuhlassa. Tapahtuman juonsi helluntaiseurakunnan pastori Voitto Marjeta. Yleisöä tilaisuudessa oli salin täydeltä.

Vain tähdet öistä avaruutta pukee loistaen ja ikuisuutta kaipaa avoin mieli. Näin sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen – taas Jeesuslapsi syntyy uudelleen.

JOULUKUU 2005 7 joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa. Ja tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen kapaloituna ja seimessä makaamassa”. Jeesuksen syntyminen tänne maailmaan oli ainutlaatuinen tapahtuma ihmiskunnan historiassa. Tuo pieni lapsi kantoi valtaa harteillaan. Jumalan lupaukset tulevasta Rauhan ruhtinaasta, saivat täyttymyksensä Jeesuksen syntymän yhteydessä. Jeesus tuli ihmiseksi, mutta hän oli myös Jumala ihmisen hahmossa. Vanha jouluvirsi kuvaa Jumalan ainokaisen pojan syntymää ja tehtävää seuraavasti: Jumala ainokaisen Poikansa meille soi. Näin ottaen muodon maisen Hän auttaa meitä voi. On pyhä jouluyö, on juhla jumalainen, Messiaan synnyinyö. Saamme siis yhtyä tänäkin jouluna ylistämään ja kiittämään Jumalaa tästä maailman Vapahtajasta. Todellinen jouluilo ja rauha on koettavissa silloin kun Jeesus, joulun Herra, saa asua sydämissämme vuoden jokaisena päivänä. Hän ole ainoastaan pieni seimen lapsi, vaan ristin puulla kärsinyt Vapahtaja ja ylösnoussut kuoleman voittaja. Hyvän joulun toivotuksin: Teuvo Tikkanen

Matin, Mervin ja Riitan yhteinen pitkäaikainen haave, joka On jouluyö, sen hiljaisuutta yksin kuuntelen ja on vihdoin toteutunut.

- Musiikki on aina ollut perhettä yhdistävä tekijä, kertoo Mervi. - Haluamme välittää joulun sanomaa näiden lauTilaisuudessa kuultiin mm. lujen kautta kuuntelijoiden sisarusten äidin, Sirkka iloksi. Korkialan, puheenvuoro siitä miten Jumala on aut- Samalla he haluavat tuoda tanut ja pitänyt heidän kah- julki kiitoksensa taustaryhdeksanlapsisesta perheestään mille, jotka ovat edesauttahyvää huolta. Perheen isä neet äänitteen valmistumista otettiin pois sairauden kautta, sen eri vaiheissa. kun nuorimmat lapsista oli- Äänitteellä on 17 kappaletta vat vielä kouluiässä. Jumala sekä sooloesityksinä että yhon ollut kaukonäköinen ja dessä laulettuina. Mainittanähnyt kauas eteenpäin. Nyt koon, että mukana on myös Kälviäläisen graafikon, Esa ollaan tässä. Kunnan vapaa-aikasihteeri Riipan, tekemä kappale. ÄäKirsi Hänninen totesi pu- nitettä saa eri myyntipisteiden heessaan, että vuosittaisen lisäksi myös Internetistä. tapahtuman nimi – kohta- Juhlassa mukana olleena ja lona Kälviä – kalskahtaa myös äänitteen muutamaan vähän negatiiviselta. Mutta kertaan jo kuunnelleena voin asiaa tarkemmin pohdittu- sanoa, että levystä henkii aan voi huomata, että Kälviä lämmin joulun sanoma kuuantaa laajat mahdollisuudet lijan sydämeen. Viimeinen erilaisille toiminnoille ja kappale innoittaa ajatukseen: harrastusmuodoillekin. On ”Jos joulu jää meille sydärikkaus saada elää ja asua meen…” Siihen onkin lauKälviällä. Hän ojensi myös lun sanoittaja löytänyt monia Kunnan vapaa-aikalautakun- hyviä näkymiä. Kannattaa nan puolesta lahjat artisteille. hankkia levy ja kuunnella, Lisäksi kuultiin helluntai- mitä kaikkea joulun sanoman seurakunnan hallituksen pu- oikea sisäistäminen saakaan heenjohtajan Teppo Rekilän aikaan. puheenvuoro, jonka jälkeen Teksti ja kuva: Keijo Niskala

Tätä äänitettä on saatavana netistä www.netmission.fi/kauppa tai puh. 0400 562088

sanaton on sydämeni kieli.

  

   




8 JOULUKUU 2005

Kristillinen AJAN FAKTA

Kari Juvonen

Joulun ydin Hyllyt notkuvat tavaroista, täydet ostoskärryt liukuvat kiiltävällä lattialla, kassajonot matelevat. Kaiken humun keskellä jostain yläilmoista kuuluu perinteistä joulumusiikkia kaiuttimista sekoittuen mainospätkiin ja kassakoneen kilinään. Joulu tekee tuloaan. Tällaista se valitettavasti usein on monen kohdalla tuo vuosittainen joulun odotus ja tunnelma. Mutta mitä joulu perimmiltään merkitsee? Joulun sisältöä emme löydä lahjojen paljoudesta ja notkuvista ruokapöydistä emmekä myöskään perheestä ja suvusta. Kaikki ne ovat omalla tavallaan arvokkaita asioita ja Jumalan lahjaa

Tytti Lehtola Novellisarjan toinen osa. Sarjassa pohditaan nuorten suomalaisnaisten kasvavaa pahoinvointia ja sen ilmenemismuotoja. Jokaisessa osassa kerrotaan eri naisesta. Ensimmäinen osa kertoi syömishäiriöisestä Johannasta. Toisessa osassa tutustutaan Kristaan, jonka elämän päihteet ovat vieneet. ”Älä huuda! Äitillä on nyt hermot vähän kireällä,” Krista tiuskaisi ja veti tyynyn päänsä päälle. Pienet kädet silittivät arasti Kristan jalkoja. Hellä suukko painui jalkapohjaan. ”Otatko sä, äiti, lääkkeen? Jos se auttais sun hermoihin,” pieni ääni kuiskasi. Kristan päässä jyskytti. Ainoa asia, mitä hän saattoi ajatella, oli kunnon kulaus keittiön pöydälle jääneestä pullosta. Pullosta… Oliko se pöydällä? Jäikö sinne mitään vai oliko hän juonut jo kaiken? Krista kurkisti varovasti tyynyn alta, mutta aamun kirkkaus sai aikaan vain pahemman jyskytyksen päässä. Hän käänsi kylkeä pois valosta ja puristi silmänsä tiukasti yhteen. Vähä vähältä hän raotti silmiään ja nosti varovasti päätään. Pahoinvoinnin aalto kouristi Kristaa ja hän antoi ylen lattialle. Oksennus valui

meille. Mutta jossain tilanteessa nämäkin asiat voidaan ottaa meiltä pois. Mistä sitten saataisiin joulun tuntu tilalle?

Julistaessamme sanomaa seimen lapsesta, julistamme myös totuutta siitä, kuinka Jumala ratkaisi Jeesuksen syntymän myötä syntiongelman. Vaikka nykyaika vieroksuu sanaa synti ja synnintunto, niin totuus on, että Jeesus tuli maailmaan juuri meidän syntiemme tähden. Meidän syntisyytemme sai aikaan sen, että Jeesus tuli keskellemme ja myös sen, että samainen Jeesus kärsi ristinkuoleman edestämme aukaisten meille tien taivaaseen. Joulun sanoman ydin kätkeytyykin näihin sanoihin: ”Katso, Jumalan karitsa, joka ottaa pois maailman synnin.”

nulle syntiselle armollinen”. Silloin saat kokea, kuinka syntisi pyyhitään pois ja joulurauha astuu sydämeesi. Tätä rauhaa eivät ihmisvilinä, rahankilinä tai muutkaan asiat pysty pois pyyhkimään. Siitä on takuumiehenä itse Rauhanruhtinas, joka haluaa meille kaikille viestittää: ”Tulkaa minun tyköni, kaikki työtätekevät ja raskautetut, niin minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni päällenne ja oppikaa minusta, sillä minä olen hiljainen ja nöyrä sydämeltä; niin te löydätte levon sielullenne. Sillä minun ikeeni on sovelias ja minun kuormani on keveä.”

Joulusanoman ydin on Jeesus. Kun vietämme joulua, vietämme Jeesuksen syntymäjuhlaa. Kun kerromme joulusta, haluamme julistaa sitä, kuinka Jumala laskeutui ihmisten keskelle. Jeesus ei ollut vain pieni ihmisen tahdosta syntynyt jokelteleva poikalapsi, vaan seimeen syntyi Jumalan Poika, jonka alku oli ylhäältä ja joka sai syntynsä Jumalan tahdosta. Neitseestä syntyminen ei ole legendaa, vaikka monet tahot niin väittävätkin, vaan jumalallista todellisuutta, Jos haluat kokea todellijoka on uskon kautta ym- sen joulun kohdallasi, sano Siunattua joulua Jeesuksen sanat ”Jumalani, ole mi- seurassa. Kari Juvonen märrettävissä.

Krista

toisaalta hankkia rahaa sosiaalitoimistosta ja toisaalta vältellä niiden koirien herkkiä neniä. Ne vainusivat kaukaa yksinhuoltajien laplattialle jääneeseen tuhka- Niitä oli onneksi kaksi jäl- set ja pyrkivät sijoittamaan kuppiin ja sen reunojen yli jellä. ne kunnon perheisiin. matolle. Osa roiskui seinän kautta tyttären päälle. Krista Kerran pienenä Sanna oli ”Kunnon perheisiin!” Krista kirosi ja oksensi uudestaan. maistanut äidin lääkkeittä, puuskahti. Tytär alkoi itkeä ja ryntäsi ja äiti oli huomannut. Äiti ”Mitä äiti?” Sanna huusi pois. oli läimäyttänyt tyttöä ta- leikkiensä keskeltä toisesta kapuoleen ja kironnut val- huoneesta. ”Nyt Pikku-Nalle lähtee tavasti. Sitten oli lähdetty ”Haluatsä kunnon perheeulos leikkimään. Mä meen lujaa pyörällä sairaalaan ja seen?” nyt, äiti, ole kiltisti. Eikä Sanna oli joutunut oksenta- ”Mikä paikka se on, äiti? sitten mitään konsteja. Lal- maan ottamansa pillerit. Nyt Mennäänkö me sinne nyt?” lal-laa, Pikku-Nalle menee hän tiesi, ettei niihin saanut naapurin tätille. Täti, anna koskea. Silloin kauan sitten Samassa postiluukku koaamupalaa!” äiti vielä pyöräili joskus lahti ja Sanna juoksi noukSannan kanssa. Hänellä oli kimaan lattialta kenkien Sanna oli herännyt kaksi hämäriä muistikuvia onnel- keskeltä valkoisen paperin. tuntia ennen äitiään. Hän oli lisemmasta ajasta, jolloin he Jeesus on Herra –kokouskäynyt tunnollisesti vessassa kävivät puistossakin. Mutta sarja Kauppaopistolla. Koja mennyt sitten jääkaapille. ne muistot olivat hautautu- koukset tällä viikolla ma-to Siellä oli pari maustepulloa, neet nykyhetken synkkyy- klo 18.00. Tule sellaisena kuivunut nakki, kaljapullo- teen. kuin olet! jen pahvipakkaus ja puolikas pulla. Sanna oli haukannut Krista sai vaivoin noustua ”Ole hyvä, kulta-äiti”, nakista, mutta se maistui ylös sängystä. Hän kirosi Sanna sanoi ja ojensi lapinhottavan kumiselle. Pulla aiheuttamaansa sotkua ja pusen Kristalle toivoen oli kovaa, mutta sen hän na- koko kurjaa elämäänsä. Kun saavansa edes pienen kekersi loppuun asti. Sannalla ei olisi tuota tyttöä, hän ajat- haisun, jota ei koskaan kuuoli ollut tylsää yksinään, kun teli. Miten hän oli saattanut lunut. Krista luki tekstin televisiostakaan ei tullut las- olla niin huolimaton, että kahteen kertaan. Sellaisena tenohjelmaa. Hän oli mietti- vahinko pääsi syntymään? kuin olen? Ajatus jäi kalvanyt, uskaltaisiko äitiä herät- Siitä oli nyt melkein viisi maan häntä. Mikä ihmeen tää. Äiti oli aamuisin huo- vuotta. Nyt oli elätettävä Jumala voisi huolia hänet, nolla tuulella, mutta siihen tuotakin kitisijää. Hänellä sekakäyttäjä-äidin, joka raauttoi yleensä pullossa oleva oli tarpeeksi murheita yk- kasti aineita enemmän kuin taikajuoma (sillä sanalla äiti sinäänkin. Työtä ei ollut, omaa lastaan? Krista istahti sitä kutsui) tai lääke. Sannaa eikä rahaa. Satunnaisesti keittiön pöydän ääreen ja oli huolestuttanut, sillä pullo selvinä kausina hän saattoi sytytti käärimänsä savukoli tyhjä, eikä siitä olisi siis saada hyvät rahat myymällä keen. Läpinäkyvä pullo loi apua. Hän oli kiivennyt tuo- varastettua tavaraa. Mutta epämääräisen pitkän varjon lin avulla tiskipöydälle ja humalassa ei varkaisiin ol- pöydälle ja tupakansavu leitarkistanut lääketilanteen. lut asiaa. Tytön takia piti jaili kohti kattoa.

����� ��������

����� �������

�������� ��������

���� ����������

�������������������� ������ �������������������������

������������������������������������������� ��������������������������


Kristillinen AJAN FAKTA

JOULUKUU 2005 9

Evankelistaperheen jouluihme

sanattomaksi yllätyksestä ja liikutuksesta. Ei mennyt kauan, kun pihaamme ajoi auto ja meille ennestään tuntematon henkilö kantoi isoa 13 kg:n kinkkua sisälle. Vieras kertoi saaneensa jostain ylimääräisen kinkun ja sai ajatuksen lahjoittaa sen jollekin perheelle. Mutta kenelle? Tätä miettiessään hänen silmiinsä osui paikallislehdestä saarnaajan nimi ja puhelinnumero, johon hän soitti ja kysyi vinkkiä mahdollisesta perheestä, jolle voisi lahjansa antaa. Kyseinen saarnaaja kertoi myös, kuinka hänen mieleensä tuli heti meidän perheemme.

Jumala on antanut erilaisia palvelutehtäviä seurakunnan rakentamiseksi. Yksi niistä on evankelistan tehtävä. Evankelista tarkoittaa ”hyvän sanoman julistajaa”. Meillä molemmilla oli evankelistan kutsumus, kun solmimme avioliiton v. 1969, ja rukoillen odotimme Jumalan johdatusta tuleville päiville.

Lahjoittaja lähti iloisena, mutta kyllä vastaanottajien ilo oli myös korkealla. Kyllä olivat lastenkin silmät Saimme kutsun evanpyöreinä koulusta kotiin tulHilkka ja Martti ja Leppisaari ovat kokeneet elämässään keliumin työhön eräälle taessa, kun suuri kinkku oli Jumalan huolenpitoa. paikkakunnalle v. 1971. pöydällä paistamista odotPalkkaneuvottelut olivat kasvoi vuosien varrella vii- Valmistelimme kotijoulua tamassa. hyvin mutkattomat, ei pu- dellä lapsella, joten meistä yhdessä lasten kanssa, sillä huttu markkamääristä kan- tuli kahdeksanhenkinen heillehän joulu on erikoinatuksen suhteen. Oli vain perhe. nen kohokohta. Piparit ym. Kun meillä on tiedossa Tailupaus ”Kyllä me teidät leivottiin yhdessä ja monia vaan Isän puhelinnumero, leivässä pidetään”. Niin Kaikki nämä vuodet olivat asioita tehtiin, ja lapset aut- Psalmi 50:15, ja hän tietää lähdettiin uskonvaraisesti ns. uskonvaraista elämistä toivat siinä missä pystyivät. meidän osoitteemme (sanooliikkeelle Jumalaan luot- aina 90-luvulle asti (kahta Pari päivää ennen jouluaattoa han Hän Sanassaan eräälle taen, sillä olihan tuohon vuotta lukuun ottamatta). olin yksin leipomassa joulu- seurakunnalle Ilmestyskiraikaan hyvin tavallista, että Jumala piti meistä huolen, torttuja. Lapset olivat vielä jassa: ”Minä tiedän, missä niin yksinäiset kuin perheel- kuten ensimmäisistä ope- koulussa. Mieli tahtoi olla sinä asut”), niin voimme lisetkin evankelistat lähtivät tuslapsistaan, jotka hän kovin alamaissa taloudelli- jatkaa matkaa turvallisella samalla tavoin uskonvarai- lähetti matkalle ilman ra- sen tilanteen takia. Halusin mielellä. sesti evankeliumin työhön hakukkaroa. Kun nämä lasten takia yrittää parhaani jättäen entisen työnsä, joka opetuslapset palasivat, Jee- joulun valmisteluissa, mutta Hyvää ja siunattua joulua oli tarjonnut tietoisen ja sus kysyi: ”Puuttuiko teiltä mahdollisuudet olivat kovin toivottaen usein runsaankin toimeen- mitään?” Vastauksena kuu- rajalliset. Esim. kinkkua tulon. lui: ”Ei mitään.” Tällainen ei ollut mahdollista ostaa. Martti ja Hilkka uskon varassa eläminen ei Näistä tarpeista ei puhuttu Leppisaari Perheessämme meitä oli aina ole se helpoin elämän- kenellekään, vaan huokailsilloin kolme, esikoisemme tapa. Se on kuitenkin sisäi- tiin Jumalan puoleen, joka oli puolivuotias. Kahdeksan sesti rikasta, kun saa elää kaiken tietää. vuoden aikana olimme use- Jumalan ihmeiden piirissä. ammalla paikkakunnalla, Seuraavassa yksi tällainen Kesken alakuloisten ajatusminkä jälkeen palasimme Jumalan tekemä ihme yh- teni soi puhelin. Menin vaskotiseurakunnan keskelle tenä jouluna perheessämme taamaan. Seurakunnan saar      Pyhäjärvelle. Perheemme Hilkan muistelemana:          naaja soitti ja kysyi, joko  teillä on kinkku hankittuna. Yritin vältellen vastailla,  jolloin hän sanoi: ”Sittenpä  annankin teidän osoitteenne eräälle henkilölle, joka ha  luaa lahjoittaa kinkun jolSITÄ ODOTAN KEVÄÄN JA KESÄN,   lekin perheelle.” Jäin miltei SITÄ ODOTAN ILLAN JA YÖN. SITÄ MIETIN, KUN MUURAHAISPESÄN VÄKI AHERTAA TOUHUISSA TYÖN. MUTTA MIKSIKÄ LAMMASTEN JOUKKOON, SINUT SYNTYMÄÄN OHJATTIIN? MIKSI PANIVAT PIMEIMPÄÄN LOUKKOON, LAPSEN TAIVAISEN…? KYSELEN NIIN.



NAURAVA NUKKE

VAIKKA PUKILTA NUKEN NIIN KALLIIN, AATTOILTANA ITKEVÄN SAAN, LENTÄÄ AJATUS KUITENKIN TALLIIN… SAATKO NUKKENI NAURAMAAN ? MIKSI JEESUKSEIN, BEETLEHEMISSÄ ET LAHJOISTA NAUTTIA SAA? MIKSI VIHAA ON IHMISISSÄ? TUUNKO TURVAAN SUN SEIMESI TAA? LANTTULAATIKOT, KINKUT JA KUUSI… JOULURAUHAA EI JULISTAA VOI. KUULUU TALLISSA LAULELMA UUSI, NUKEN ÄÄNI KUN KIITOSTA SOI. MINÄ KANSSASI, KÄDESSÄS KÄSI, SEIMES` SOPUKKAAN NUKAHDAN. UINUU NUKKENI VIERELLÄSI, NAUTTII JOULUSTA, JUMALAN. eeropokela 301005


Kristillinen AJAN FAKTA

10 JOULUKUU 2005

Merja Kivineva Tynkkysen sisarukset Miika, 17, Sanja, 15 ja Hanna, 13, ovat toistensa hyviä kavereita, vaikka pienempänä Miika sai olla usein rauhantuomarina tyttöjen välillä. He ovat luonteeltaan ja harrastuksiltaan erilaisia, mutta viihtyvät yhdessä. Monet illat ovat kuluneet, kun he ovat lojuneet yhdessä jonkun sisaruksen huoneessa jutellen ja nauraen. Nauru tuntuu olevan herkässä näillä sisaruksilla.

Sanja ja Hanna kehuvat Miikaa kohtuullisen rauhalliseksi ja viisaaksi. Miika puolestaan kuvaa Sanjaa persoonalliseksi, kauniiksi ja ainutlaatuiseksi persoonaksi. Hanna paljastaa olevansa tuttujen seurassa kova puhumaan, villi ja luonnollinen. Nuorten harrastukset kertovat myös paljon. Miika soittaa pianoa, kitaraa ja joskus bassoa. Lisäksi hän säveltää ja tekee lihasharjoituksia. Sanja käy salilla ja Hanna pelaa jalkapalloa Kopsissa. Yhteisenä harrastuksena heillä on ruoka, josta kaikki tunnustavat pitävänsä paljon.

Tynkkysten sisarukset: Oulusta Kokkolaan Sisarukset muuttivat äitinsä ja kahden nuoremman sisaruksensa, 9-vuotiaan Joonatanin ja 7-vuotiaan Julian, kanssa Kokkolaan tänä syksynä. Keski-Pohjanmaa oli heille jo entuudestaan tuttu, koska heidän sukunsa on kotoisin Kokkolasta. Sanja ja Miika muistavat myös ajan, jolloin he asuivat Kalajoella. Elämä uudessa kotikaupungissa on alkanut sujua, vaikka heillä on vielä ikävä Oulua, jonne jäivät monet hyvät kaverit. He ovat saaneet uusia kavereita Kokkolasta koulusta ja seurakunnasta, mutta heistä ei ole ehtinyt vielä tulla todellisia ystäviä, joille voisi puhua kaikesta. Miika on tällä hetkellä lukiossa, tytöt yläasteella.

Usko tuo toivoa ja tasapainoa elämään

Jumala auttaa arjessakin Jumala merkitsee nuorille ystävää ja auttajaa. Hänen avullaan he ovat selviytyneet vaikeistakin tilanteista. He ovat myös kokeneet, että Jumala on auttanut heitä konkreettisella tavalla, kun he ovat rukoilleet. -Jos vaikka jokin tavara on ollut hukassa, ollaan rukoiltu ja sitten se on heti löytynyt, he kertovat -Jumala on myös parantanut tunnepuolella kipeitäkin asioita. -Joskus kokeessa on ollu vastaus hukassa ja olen ru-

”Kaasu lautaan, uskonnollisuus hautaan” Miika, Sanja ja Hanna eroavat keskivertonuorista uskonsa takia. He ovat kasvaneet uskovaisessa perheessä ja tehneet oman valintansa uskonsa suhteen jo hyvin nuorina. Miika ja Sanja muistelevat, miten isä rukoili heidän puolestaan, kun he olivat pieniä. Usko ei merkitse heille kuivia kaavoja tai tapoja, vaan elävää suhdetta Jumalaan. Miikan mottona onkin, että kaasu lautaan, uskonnollisuus hautaan. Usko on hyvä asia, turha uskonnollisuus ei. -On mahtavaa uskoa, että Jumala on koko ajan mun kanssa, kaveri. On paljon helpompaa elää, kun on koko ajan puheyhteys Jumalaan. Elämä ei olis mitään ilman Jumalaa, Miika tunnustaa. -Välillä mulla meni huonommin ja kokeilin, millaista olisi elää ilman Jumalaa. Palasin takas, koska en saanu mitään sellasesta elämästä, Sanja kertoo.

Sanja, Miika ja Hanna Tynkkynen viihytvät nuorenilloissa.

Onko elämää ilman viinaa ja sekoilua? Usein uskovaisten nuorten elämän kuvitellaan olevan tylsää. Tynkkysen sisarukset ovat kuitenkin toista mieltä. He eivät ryyppää, polta eivätkä käy diskoissa muiden ikätovereidensa tavoin. Elämässä on koulun, harrastusten, kavereiden ja seurakunnan tilaisuuksien lisäksi jotain korvaamatonta, josta he eivät halua luopua. Se on toivo tulevaisuudesta ja sisäinen tasapaino, joka

monilta heidän ei-uskovai- koillut. Yhtäkkiä onkin sitten tullut esimerkiksi oikea silta kavereiltaan puuttuu. ruotsin sana mieleen, Miika -Monet kaverit ei jaksa enää kertoo ja saa tytöt nauratätä elämää. He ovat kylläs- maan. tyneitä elämäänsä, Miika kertoo –Oon onnellinen, että -Siksikö sinä oot niin hyvä ite saan olla uskossa. Mulla koulussa, he nauravat. on sen takia asiat hyvin. Nuoret tietävät, että eivät Viikonloppuisin nuoret käy- ole kummajaisia koulusvät nuortenilloissa, kaverei- saan, sillä kaikkien kolmen den luona, harrastavat tai koulusta löytyy muitakin usovat vain rennosti kotona kovaisia. Lisäksi Kiviniityn ja lepäävät. Elämässä on lukiossa, jossa Miika opistarpeeksi tapahtumia ilman kelee, kokoontuu säännöllisesti rukouspiiri. Siinä käy kännipäistä sekoiluakin. noin 15 - 20 henkilöä. -Jotkut ovat suhtautuneet uskooni kielteisesti ja nälvineet, mutta toiset ovat tulleet juttelemaan asioista, Miika kertoo –Kai musta näkee, että mussa on jotain erilaista.

FAKTAA - Kokkollan helluntaiseurakunnan järjestämissä nuorteniloissa käy runsaasti nuoria. - Nuorille suunnatut illat, joka lauantai klo 19.00 Kaikki ovat tervettuleita! - Nuorisopastorina toimii Mikko Ojala jolta voi kysellä illoista puh. 0405684225


Kristillinen AJAN FAKTA

Merja Kivineva Seikkulan Niinan, 36 ja Jussin, 36, kodissa on aistittavissa kotoisa tunnelma heti ulko-ovella. Isännän lapsuudenkodista remontoitu talo on omistajiensa näköinen: leppoisa ja värikäs. Pariskunta ottaa vieraan lämpimästi vastaan ja juttelee heti ensi hetkestä asti kuin olisimme aina tunteneet toisemme. Perheen nuorimmainen, 9vuotias Eino pyörähtelee tämän tästä tuvassa kertomassa juttujaan. Niinalle uskonasiat ovat olleet jollakin lailla tuttuja jo pienestä pitäen. Hän kulki ompeluseuroissa ja kuunteli vanhempiensa kanssa radiosta jumalanpalveluksia sunnuntaisin. Lapsuudenkodissa arvostettiin hengellisiä asioita ja arvostus tarttui myös Niinaan. Nuori tyttö ajatteli kuitenkin, että taivaaseen pääsee, kun kulkee kultaista keskitietä pitkin ja on hyvä ihminen. Jussi puolestaan muistaa hyvin ajan, kun hänen vanhempansa tulivat uskoon ja alkoivat käydä Kansanlähetyksen seuroissa. Kodin ilmapiiri muuttui vanhempien päätöksen jälkeen turvallisemmaksi. Nuori mies kiinnostui uskonasioista, mutta ei uskaltanut vielä tuolloin tehdä omaa ratkaisuaan. -Aattelin, että uskovaisten elämä on nynnyä eikä voi saada puolisoakaan, jos tulee uskoon. Niinpä päätin, että täytyy ensin hankkia vaimo ja tehdä vasta sitten päätös, Jussi muistelee. Niina ja Jussi alkoivat seurustella 18-vuotiaina. He viettivät suurimman osan ajastaan kahdestaan ja Jussi puhui usein Niinalle hengellisistä asioista ja kehotti tätä lähtemään mukaan kokouksiin.

Usko ei ole tunnetta Armeija-aikanaan Jussi polvistui eräänä iltana vuoteensa viereen rukoilemaan ja halusi tulla uskoon. -Petyin, kun en tuntenut mitään. Ajattelin, että etsikkoaikani oli ohi enkä voisi enää tulla uskoon. Luulin, että uskoontulon pitäisi tuntua jotenkin erilaiselta. Olin todella pettynyt, Jussi kertoo. Samaan aikaan Niina kamppaili oman ylpeytensä kanssa. Hän rukoili ja pyysi Jumalalta, että tämä pakottaisi hänet uskoon, koska ei muuten tule. -Sitten näin unen, että isäni ajoi traktorilla, joka sammui ja radiosta kuului ääni: hetki on koittanut. Heräsin ja pelkäsin kovasti. Puhuin asiasta anopin ja appiukon kanssa, mutta kun en saanut heiltä oikein mitään vastausta, rukoilin, että Jumala johdat-

Seikkulat: kultainen keskitie ei pelasta

JOULUKUU 2005 11

Usko antaa turvaa ja toivoa Niina ja Jussi korostavat tämän tästä Jumalan uskollisuutta. Usko merkitsee heille kaikkea. -Ei voi aatella, mitä olisi, jos ei olisi uskossa. Usko antaa perusturvallisuutta. Se on osa persoonaa, ei sitä voi erottaa, Niina pohtii.

-Se on niin kuin hengittäminen, Jussi vertaa –Usko ei ole laiskana olemista, vaan liikkeelle paneva voima. Se Seikkulat ovat arvostaneet myös antaa toivoa ja turvaa. aina kotia ja perhettä. Niina Tuli mitä tuli, Jumala pitää oli pitkään kotiäitinä hoita- huolen. massa perheen kolmea lasta: Emmiä, nyt 15, Kerttua, 13 -Usko näkyy myös elämän ja Einoa. Hän hoiti myös ja toisten ihmisten kunnipitkään Jussin dementoi- oittamisessa, Niina lisää tunutta äitiä, kunnes tämä –Jumala on auttanut minua muutti sairauden pahentuessa hoitokotiin.

Koti, työ ja seurakunta tärkeitä

-Halusin olla kotona, vaikka välillä oli taloudellisesti todella tiukkaa, Niina kertoo –Jumala auttoi meitä. Usein laskin, että meillä oli menoja enemmän kuin tuloja, mutta jotenkin rahat aina riittivät. Nykyisin Niina työskentelee Lohtajalla perhetyöntekijänä ja toivoo, että virka vakinaistettaisiin. Hän viihtyy työssään ja kokee olevansa omalla paikallaan saadessaan auttaa toisia ihmisiä. Jussi puolestaan rakentaa taloja kirvesmiehenä. HäNiina ja Jussi kiittävät Jumalaa uskollisuudesta. nen kätensä jälki näkyy myös perheen kauniissa kodissa. Pariskunta mainitsee taisi minut Jorma Finnilän tilaisuudessa, johon Niina ja arvostavansa myös seurakuntaansa. kokoukseen. Olimme aiem- Jussi myös osallistuivat. min Jussin kanssa kuunnelleet kasetilta hänen kokous- -Illan puheet menivät vähän -Olemme saaneet paljon korvien ohi, kun odotimme hyviä ihmissuhteita paitaan, Niina muistelee. vain, että puhuja kysyisi, kallisseurakunnastamme ja Pian sen jälkeen nuori pari kuka haluaa tulla uskoon, myös yli seurakuntarajojen. Kotiseurakunnassamme on lähti Seinäjoelle raveihin Niina muistelee. hyvä yhteys ihmisten kesja pysähtyi samalla reissulla vierailulle Jussin us- -Kun puhuja sitten kysyi, ken, Niina kuvailee. kovaisen enon perheeseen. kuka haluaa tulla uskoon, Eno pyysi nuoria mukaan nostin meidän molempien -Olemme kuin yksi iso helluntaiseurakunnan eh- kädet ylös ja varmuuden perhe, Jussi lisää. toolliskokoukseen. Kuinka vuoksi vielä toisenkin kerSeurakunnan tilaisuuksiin ollakaan, tilaisuudessa oli ran, Jussi nauraa. mukana myös Jorma Finnilä, Niin pariskunta teki päätök- ovat kaikki tervetulleita. Mukaan voi tulla pelkästä joka rukoili. Hän puhui illan sensä, jota ei ole katunut. uteliaisuudestakin, tutustumaan.

kunnioittamaan toisia, itse en ole luontojani sellainen. Joulu merkitsee uskovalle pariskunnalle lepoa ja perheen kanssa olemista. Heillä ei ole hirveitä paineita mistään, sillä he ovat huomanneet, ettei esimerkiksi jouluruokia kannata laittaa paljon. Piparit jäävät kuitenkin syömättä suurimmaksi osaksi. Sen sijaan he haluavat antaa jouluna aikaa perheelleen ja muistaa lähimmäisiään paketeilla. Heillä on ollut tapana antaa esimerkiksi joulukinkku taloudellisissa vaikeuksissa oleville tutuille. -Kaupallisuus voi palvella myös epäitsekkyyttä, jos haluaa aidosti muistaa ja auttaa lähimmäisiään, pariskunta pohtii joulun kaupallisuutta.

FAKTAA Lohtajan helluntaiseurakunta pähkinänkuoressa: - Lohtajan helluntaiseurakunta perustettiin vuonna 1986. -Seurakuntaan kuuluu noin 50 jäsentä. - Seurakunnalla ei ole tällä hetkellä palkallista työntekijää, vaan kokoukset hoidetaan yhteisvastuullisesti ja lähiseudun työntekijöiden avulla. - Rukoushuone sijaitsee urheilukentän vieressä osoitteessa Karhintie 8. - Viikoittaiset tilaisuudet: • maanantaisin lastenkerho klo 18–19 • keskiviikkoisin rukousilta klo 18.30 • sunnuntaisin aamu- tai iltakokous - Seurakunnan tarkempi ohjelma löytyy Ajan Faktasta ja Keskipohjanmaasta.


Kristillinen AJAN FAKTA

12 JOULUKUU 2005

Toivotamme Hyvää Joulua... VUODEN ALUSTA MUUTAMME YRITTÄJÄNTIE 2:EEN

����������������������� ������������������������� ������� �������

������������ ���������������������������

Yksilölliset talopaketit omien toiveittesi mukaan.

�������

��������������� ������������� ������������������

������������������� Tervahovintie 9, KOKKOLA Puh. 8271 111

    

 

            

  

 





  





    

 






Kristillinen AJAN FAKTA

JOULUKUU 2005 13

ja menestystä vuodelle 2006!



               

 

         

       











������������������������� �������� ������� ������������������� ����������� �������������� ������������� ������������������ ������������������

��������� ���������������� ��������������� ������������������

��������������

Suosittelen yhteistyöliikkeidemme palveluja! Reijo Ruotsalainen Ajan Fakta -lehti.





     




14 JOULUKUU 2005

Kristillinen AJAN FAKTA

Matka ensimmäiseen jouluun....Saalemissa 13.-15.12.2005 Etenkin pietarsaarelaiset Tytti Lehtola lapset tuntevat tapahtuman hyvin, sillä joka vuosi siihen osallistuu satoja lapsia Pietarsaaressa päästään taas seudun päiväkodeista ja tutustumaan joulun tapahtu- kouluista. miin elämysmatkan kautta. Jo perinteeksi muodostunut - Nyt haastatteluhetkellä Matka ensimmäiseen jou- on vielä vapaita aikoja luun -tapahtuma järjeste- ryhmille, kertoo Elisa Hiltään tänä vuonna kuudetta tunen, tapahtuman koordikertaa. Helluntaiseurakunta naattori. muuttuu kolmen päivän ajaksi parintuhannen vuo- Ryhmäkierrosten odotetaan den takaiseksi Lähi-idäksi. kuitenkin täyttyvän hyvissä Kultaa ja kimallusta, kerjä- ajoin ennen esityspäiviä. läisten huutoja ja röyhkeitä Noin neljälle sadalle päikauppiaita kerääntyy taas väkotilapselle ja koulujen itämaiselle basaarille. En- oppilaalle on jo varattu kelin ohjeen mukaan mat- kierros. kalaiset kuitenkin pääsevät etenemään kohti päämäärää, - Tapahtuma toteutetaan täysin talkoovoimin. Tänä vaatimatonta tallia.

Kuvat: Mika Tervaskangas

SANAN SILTA Joulumielen voi säilyttää sydämessään

Joulun ajankohta herkistää mielen, se tuo monia muistoja. Jokaisesta menneestä joulunajasta on erilaisia muistoja. Lapsuuden joulut yleensä ovat niitä, jotka muistaa useitakin vuosia, jopa koko elämän ajan. Lapsena jo sen sijaan joulun odotus oli mielenkiintoista ja jännittävää. Ei voinut tietää etukäteen sitä, millainen joulun aika tulee olemaan. Kirkassilmäisenä, aidolla lapsenmielellä odotettu joulu oli sitä parasta aikaa. Tietenkin jokaisella lapsella oli joululta omia odotuksia ja toiveita, joiden halusi toteutuvan. Aito joulumieli ja joulurauha jos on sydämessä, sitä ei voi koskaan unohtaa, olipa lapsi tai aikuinen. Kuinka voi saada sydämeensä aidon joulun? Lauluissa lauletaan useinkin, että sydämeeni joulun teen. Tuon saa jokainen itselleen sydämeen, jos vain tahtoo. Joulun aikaa vietämme Vapahtajamme syntymäjuhlana. Jumala antoi Poikansa Jeesuksen syntyä ihmiseksi. Jeesus teki sen, mitä varten Hän tuli maailmaan, sovitti synnin Golgatalla. Jokainen, joka haluaa, voi saada syntinsä anteeksi ja pelastuksen, iankaikkisen elämän.

Jouluvaellus Pietarsaaren Saalemissa on mielenkiintoinen tapahtuma, joka vaatii paljon talkootyötä. vuonna talkoolaisia on tu- lankoja käsissään pitävälle lossa yhteensä 70-80, Elisa Hiltuselle jo neljäs. Perinkertoo. teen aloitti Marja Toukola, Pietarsaaren helluntaiseuHelluntaiseurakunnan lap- rakunnan Albanian-lähetti, silla ja nuorilla on tapah- kotimaanjaksollaan vuonna tumassa merkittävä rooli. 2000. Sen jälkeen tapahtuOpettajat ovat tähän men- man on vetänyt kerran Satu nessä suhtautuneet myön- Siro, jonka jälkeen vastuun teisesti loma-anomuksiin otti Elisa Hiltunen. roolisuorituksia varten. Aikuisiakin mukana on run- - Marja sai sisäisen inspisaasti. Moni töissä käyvä raation tapahtuman järjestäpyrkii järjestämään itselleen miselle. Jos ei nyt suorastaan vapaata, ja eläkeläisetkin tu- silmillä nähtävää näkyä, niin levat töihin mielellään. ainakin voimakkaan Jumalan kutsun järjestää tapah- Talkooporukkaa tarvitaan tuma, Elisa kertaa tapahtujo rakennusvaiheessa. Tarvi- man alkuaikoja. taan puvustajia ja kulissien rakentajia. Itse tapahtuman Matkalle ensimmäiseen jouaikaan tarvitaan keittiöhen- luun ovat tervetulleita myös kilökuntaa, joka huolehtii muut kuin lapset. Iltapäiviruuan esiintyjille. Sitten sin klo 15-19 on yleisöllä meillä on tietysti esiintyjiä, mahdollisuus kokea tämä ja tapahtuman jälkeen tarvi- jännittävä seikkailu. Elisa taan taas purku- ja siivous- Hiltunen lähettää yleisölle porukkaa, Elisa luettelee ja seuraavanlaiset terveiset: jatkaa: - Esirukoilijoiden - Kaikki joukolla mukaan! määristä ja henkilöllisyy- Isot ja pienet, aikuiset ja destä ei sitten olekaan tie- lapset. Joulu koskettaa toja. meitä kaikkia. Erityisesti toivotan perheet yhdessä Tämän vuoden Matka en- tervetulleiksi. simmäiseen jouluun on

Nokia Mission illat Kokkolassa DVD:llä.

Tilaa: info@netmission.fi tai 06-831 2222

Kun on saanut syntinsä anteeksi, tullut Jumalan lapseksi, niin sen myötä elämäntapa ja arvot ovat muuttuneet. Sydämeen on tullut uutta, mielipiteet, elämän tavoitteet ja ihmissuhteetkin ovat saaneet uuden merkityksen. Jumalan Pyhä Henki on päässyt tekemään sydämessä ainutlaatuista työtään, kasvattamaan ja parantamaan. Hän haluaa kasvattaa jokaista omaansa ja tervehdyttää koko ihmistä, kaikkea sitä mikä on mennyt rikki ennen uskoontuloa maailman menossa. Jotta ihmissuhteet toimivat, jokaisen on tarpeellista antaa toinen toisilleen täydellisesti anteeksi, muuten on kahleissa, eikä voi olla vaapaa. Kun antaa toiselle anteeksi, sydämeen laskeutuu helpotus ja rauha. Raamatussa on ohje, että jos on mahdollista ja mikäli teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien ihmisten kanssa (Room. 12:18). Täydellinen anteeksiantamus on tietoisuutta siitä, mitä joku on tehnyt, ja silti hänen tekojensa anteeksiantamista. Päättämistä, että ei muisteta kärsittyä vääryyttä (1.Kor. 13:15), sillä rakkaus ei muistele. Armahtavaisuutta, sillä Jumala on armollinen ja oikeudenmukainen. Sisäinen tila tuo esille sen, onko tapahtunut täydellinen anteeksiantamus. Se on tapahduttava sydämessä, muuten se on arvoton (Matt. 12:35). Vapaus katkeruudesta sallii Pyhän Hengen toimia vapaasti uskovaisessa. Enää ihminen ei halua päästä toisen kanssa tasoihin ja rangaista, eikä tee tai sano mitään mikä vahingoittaisi toissen mainetta tai tulevaisuutta. Todella sydämestään toivoo toiselle hyvää kaikessa, mihin hän ryhtyy. Raamatusta löytyy esimerkki Joosefin elämästä, siitä kuinka hän oli antanut täydellisesti anteeksi veljilleen kaiken sen, mitä he olivat tehneet hänelle. Veljet olivat 22 vuotta aiemmin juonitelleet tappaakseen Joosefin, mutta Jumala oli johdattanut ja varjellut häntä (1.Moos. 45:115), ja Joosef sai mahdollisuuden autta heitä. Voimme antaa anteeksi myös itsellemme. Jumala rakastaa jokaista, ja Hän on surullinen silloin, kun emme anna anteeksi itsellemme. Me olemme Jumalalle tärkeitä. Hän haluaa meidän ilomme. Hän haluaa meidän antavan anteeksi itsellemme. Täydellinen anteeksiantamuss tuo niin suurta iloa ja tyytyväisyyttä, että sitä voisi kutsua itsekkääksi toiminnaksi. Ensimmäisen hyödyn saaja on se, joka antaa anteeksi.

Kuinka voi säilyttää joulumielen sydämessään pidempään. 1. Jumalan puolelta on kaikki jo järjestetty valmiiksi. 2. Saadakseen joulumielen ja ilon sydämeensä täytyy nöyrtyä ja katua syntejään sekä uskoa, että Jeesus Kristus on ihmiseksi tullut Jumala, joka sovitti syntimme. 3. Tulee hyljätä, jättää pois syntielämä, niin saa lahjaksi Jumalalta vanhurskauden ja iankaikkisen elämän kerran Jumalan luona. 4. Vielä täällä eläessä kannattaa kaikkien kanssa olla sovinnossa ja antaa toinen toiselleen anteeksi, niin saa ilon ja tasapainon sydämeensä. 5. Tuloksena on oikea joulumieli, joka säilyy sydämessä. Jumalan siunaamaa joulun aikaa ja tulevaa vuotta 2006 kaikille lukijoille. Pirkko Peltokangas


Kristillinen AJAN FAKTA

TOHOLAMMIN Helluntaiseurakunta Su Päiväkokous 11.00 Ti Rukous tai lähetyskokous klo 19.00 Su klo 11.00 tai 18.00, samalla lapsille kerho. Ke Rukousilta klo 19.00 alk. Pe Varkki-ilta yli 10v, Seikkulantie 77. Kaikki tilaisuudet avoimia! TERVETULOA!! Puh. 877 523, Kirppis-Kahvio avoinna: ma,ti,to klo 8-14. ke,pe klo 8-18,30

KAUSTINEN Kaustintie 5 (2. kerros) Tilaisuudet: Ke klo 19 Su klo 11 tai klo 19 Toim. aika ti klo 10-12 Nuorten illat la, vuoroin Vetelissä, Halsualla ja Kaustisella Kirpputori avoinna: ma - pe klo 10-17 la klo10-14 Seurakunnan / kirpputorin puh. no 861 1616 Srk:n pastorina toimii Teuvo Tikkanen puh. no 040-550 2388

PERJANTAISIN 104,3 MHz klo 19.35

Yht. henk: Yrjö ja Valma Holappa

LESTIJÄRVEN HELLUNTAISRK. Su 11.00 Päiväkokous Ma 18-20 Lähetyspiiri ja kirpputori Ke 19.00 Rukouskokous La 10-13 Kirpputori Evankelista Sari Poutanen, Lestintie 37 puh. 06-8637 001

Pyhäjärven helluntaiseurakunta

Tervetuloa t i l a i s u u k s i i n!

ULLAVAN HELLUNTAISRK. Sunnuntain tilaisuus klo 11.00 rukoushuoneella Tiistain rukouskokous klo 19.30 rukoushuoneella tai uskovien kotona Lauantain nuortenilta klo 19.30 rukoushuoneella. Tilaisuudet ilmoitetaan tilanteen mukaan 3 viikkoa kerrallaan Keskipohjanmaalehdessä.

Srk-saarnaaja Kari Juvonen p 040/ 75 45 931

HAKALHDENKATU 88 Toimisto: Avoinna ti-ke klo 10-12 Puh. 06-831 9573 www.kokkolanhelluntaiseurakunta.fi

KÄLVIÄN

HELLUNTAISEURAKUNTA Erikssoninkatu 2 puh. (06) 835 0076

Su 11.00 Jumalanpalvelus 11.30 Pyhäkoulu Ti 19.00 Sana ja Rukous Pe 18.00 Varkkarit 21.00 Teetupa La 19.30 Nuorten ilta Ti-Pe 10-17 Lähetystori La 10-13 Srk-pastori: Voitto Marjeta 045–650 8961 Nuorisopastori: Teemu Kunto 045–650 8962

www.helluntaiseurakunta.fi

Haapaveden helluntaiseurakunta

Keskiviikko: Sanan ja rukouksen ilta klo 18.00 Perjantaina: Royal Rangers klo 18.00 Lauantaina: Nuortenilta klo 19.00 Nuoret aikuiset joka toinen viikko klo 19.00 Sunnuntai: Päiväkokous klo 11.00

Seuraa kokouksiamme internetin kautta kuvallisena joka sunnuntai klo 11.00! www.kokkolanhelluntaiseurakunta.fi

JOULUNAIKA Ke 7.12 klo 19 Joulun Suuri Salaisuus- musiikkitilaisuus, Heimo Enbuska, Niilo NärhI, tilaisuudessa kerätään rakkauden lahja muslimityöhön Su 11.12 klo 16 Joulujuhla, näytelmä, lapsikuorojen laulua, tarjoilua Su 18.11 klo 18 Joululaulujen Ilta, yhteislaulua vaskipuhallinryhmän säestyksellä, Candela- kuoro Su 25.12 klo 8 Joulukirkko

Oravatie 1, Haapavesi

Kellopolku 1

Viikkotoimintaa Ti klo 19 kiitoksen ja rukouksen ilta rh:lla. Sielunhoito- ja esirukouspalvelua. Pe klo 12 päivärukouskok. kodeissa ( seuraa viikko ilmoituksia). klo 19 Varhaisnuorten/nuorten Gospel-club Ruotasen nuorisotalossa. klo 21 teetupabussi keskustassa 2-3x/kk. La klo 19 Nuoret kahvila Wäinössä 2x/kk Su klo 11 Päivätilaisuus rhlla Tilaisuudet kaikille avoimia! Muusta toiminnasta,kerhoista, toivelauluilloista ja tupaseuroi-sta jne. tarkemmin paikallisissa ilmoituksissa Pyhäjärven Sanomissa.

JOULUKUU 2005 15

SAALEM Jaakonkatu 25, Pietarsaari

Su Jumalanpalvelus klo 11.00 Ma-Pe Ruk.hetki klo 11.00 To Sana ja rukous klo 19.00 La Nuortenilta klo 20.00 Lähetystori: Lotta Svärdinkatu 10 P. 06-7230215 Ma-Pe klo 10-17 La 10-14 Toimisto puh 06-7231715 Saarnaaja: Eino Koistinen Puh. 06-7231715 tai 050 5716014 Lisää infoa: Pietarsaaren Sanomat / seurat palstalla

Seurakunnan toiminta alueita: Haapavesi Ke klo 19 sana ja rukous La klo 18 yhdessä rukoillen Su klo 11 päivätilaisuus, klo 19 evankeliumin ilta 1 kerta kuukaudessa Kärsämäki To klo 18 sana ja rukous Piippola–Pulkkila Ti klo 19 raamattupiiri Pyhäntä Ti klo 19 sana ja rukous Lähetyskirpputori ruk.huon. ti klo 11-16 la klo 11-15 Lisää ilm. Haapavesi-lehdessä Srk:n työntekijät Heino Peltokangas Puh. 0400 462 578 Pirkko Peltokangas Puh. 0400 463 733 Hannu Piippo Puh 050 357 5725 Srk Puh. (08) 450 199 Postiosoite: PL 23

Pihtiputaan helluntaiseurakunta KOLIMANTIE 2

Tiistai 18:30 Rukous ja leivänmurto Perjantai 21:00 T-tupa Sunnuntai 11:00 Päiväkokous. Kuukauden ensimmäinen sunnuntai 15:00 Lasten juhla Keskustelu- ja rukouspuhelin : 040-549 7683 www.vapaus.fi vanhemmisto@vapaus.fi

Kälviän helluntaiseurakunnan joulu 10.12. La klo 10.00 Joulumyyjäiset 10.12. La klo 19.00 Keski-Pohjanmaan nuorten yhteinen pikkujoulu 18.12. Su klo 15.00 Seurakunnan joulujuhla 25.12. Su klo 19.00 Joulukirkko

Joulunajan tilaisuudet Pyhäjärven Helluntaiseurakunta

Kellopolku 1 Su 11.12 klo 13 Perttu Mathlinin joulukonsertti. Su 18.12 klo 15 kaikille avoin seurakunnan ohjelmallinen joulujuhla. Su 25.12 klo 10 Joulukirkko. Siunattua Joulun aikaa kaikille!

Pihtiputaan helluntaiseurakunta KOLIMANTIE 2

Kaikille avoin JOULUJUHLA 18.12 Klo. 14:00 TERVETULOA

HAAPAVEDEN HELLUNTAISEURAKUNTA Oravatie 1, HAAPAVESI

Ti 6.12.2005 klo 19

Seurakunnan itsenäisyyspäivän rukousilta La 10.12.2005 klo 10 – 15 Joulumyyjäiset Su 11.12.2005 klo 18 Joulutapahtuma Su 25.12.2005 klo 11 Jouluaamu Haapaveden rukoushuoneessa Tervetuloa!

Kaustisen Helluntaiseurakunnan Joulunajan-tilaisuudet - Su 18.12 klo 14.00 Kokoperheen joulujuhla. (kahvitarjoilu) - Ke 21.12 klo 19.00 Joululaulujen-ilta Laulamme kauneimmat joululaulut yhdessä! - Su 25.12 klo 8.00 Jouluaamun hartaus - Pe 6.1 klo 18.00 Ilosanoman-ilta (loppiaisena) Johtaa T. Tikkanen. Puhe: Erja Tapaninen, srk-kuoro laulaa ja johtaa ylistystä, esirukouspalvelua! Hyvää Joulunaikaa kaikille ja tervetuloa tilaisuuksiimme!

NetMissionin internetpalvelu palvelee koko Joulun osoitteessa www.netmission.fi

SAALEM Jaakonkatu 25, Pietarsaari

Su 11.12. 18.00 Joululaulujen ilta, Saalemin musiikkivoimat, E. Koistinen, R. Lehtola Ti 13.12. 8-19.00 Matka ensimmäiseen jouluun -tapahtuma Ke 14.12. 8-19.00 Matka ensimmäiseen jouluun -tapahtuma To 15.12. 8-19.00 Matka ensimmäiseen jouluun -tapahtuma La 17.12. 20.00 Nuorten pikkujoulu, Rami Lehtola Su 18.12. 16.00 Joulujuhla, R. Lehtola, E. Koistinen. Runsas jouluinen ohjelma, lopuksi joulupuurot. Su 25.12. 18.00 Joulukirkko, M. Tervaskangas, R. Lehtola, kuoro


Kristillinen AJAN FAKTA

16 JOULUKUU 2005

������� ���������� �����������

�������

���

���������������� ������������������ ������

��

����� �������

���

��������������� ��������������������� ��������������

������ �������������� ������������������� ������������������ ������������������ �������������������������� �������

Ajan Fakta numero 46  

Joulukuu 2005

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you