Page 1

Denne boken er laget av ungdommene p책 mediekurset p책 AIR


Dugnad på Haldentoppen Kommunen har fått hjelp av elevene på Arbeidsinstituttet til å rydde Haldentoppen i Hønefoss. I årevis har busker og kratt fått gro fritt. Naboene har lenge ønsket en opprydning, noe kommunen ikke har sett seg i stand til å prioritere. I tre dager jobbet ungdommene hardt med å skjære ned kratt og større trær. Noe gikk til fliskutteren og noe ble til ved. Det ble mange turer opp og ned bakkene med greiner og trær, og noen av naboene fikk også hjelp til å fjerne trær i hagen. Dette var kaldt og vått, men det har vært bra jobbing og god stemning, sier Martine Rønneberg, før hun gyver løs på kratt og små trær med ryddesaga. Fredrik Kjeldsen og Charlotte Bjørnes fremhever at de har holdt humøret oppe på tross av regnværet, og at dette har vært en fin måte å bli kjent med de andre ungdommene på. Kaffepause med boller sponset av Goman bakeri kom godt med for slitne elever, og positiv tilbakemeldinger fra naboene tyder på at beboerne i området er fornøyd med jobben som er gjort.

Kanotur på Øyangen Det var en litt over skyet dag da vi skulle på kano tur. Vi hadde et uhell med at kano hengeren ble ødelagt, men all hjalp til og vi fikk kanoene ned til vannet. Vi padlet ut til en litt øy der vi fyrte opp bål. Det begynte å små regne etter vi hadde grillet noen pølser. Noen prøvde vannet. Til slutt så fossa det ned. Da bestemte vi at vi skulle reise hjem. Men ellers en kjempe fin tur


Mediekurset på Bli kjent tur Vi på mediakurset var på “bli kjent tur” til Løvøsund i Horten. Det var kjempe koselig, vi fisket krabber, fisk og en sjøstjerne. På kvelden spilte vi kort, andre spill og spiste godteri. Også fikk vi god mat. Noen ville fiske mer så de gikk på brua og fisket kl 10 om kvelden. Dagen etter dro vi til et museum i Horten, der vi så en ubåt og var innom Preus Fotomuseum, der var det masse gamle kameraer. Også var det noen ting vi kunne kjøpe og et rom fult av speil. Også dro vi hjem i minibussen. Vi stoppet et sted og koste oss litt. Etterpå dro vi til byen der lærerne slapp oss av sånn at vi skulle komme oss hjem.

Tur til Kjeratten i Åsa

Guidet tur til den berømt Kjeratten i Åsa, lokal guide Rolf Simonsen Det var en tidlig dag på AI da vi hoppet inn i blå bussen og biler for så å fyke opp mot Damtjern hvor vi skulle gå en lang vei ned før vi skulle inn i ett museum. Da vi kom opp til toppen gjorde alle seg klare til å gå hele veien ned igjen og på veien skulle vi stoppe og se på ett vannhjul. På veien ned ble det tatt mye bilder av den fine naturen som omringet oss også så klart menneskene som var med oss. Vi stoppet ved Vannhjulet, hvor Rolf sa noen ord om den og historien dens. Da vi kom helt ned igjen gikk vi inn i Kjerratmuseet og så på den gigantiske modellen av veien vi nettopp hadde gått. Kjeratten var ett system som fraktet tømmer opp en åsside. Den besto av 12 vannhjul med kjetting mellom.


Turen under bakken RIK

Vi møtte opp på skolen med gått humør for vi skulle til kraftverket RIK. Vi spiste forkost og dro ned over. Da vi kom ned dit fikk vi en guide som hete Kjell. Han tok oss opp til toppen av demningen. Han fortalte litt om hvor vannet kom fra og flere stasjoner oppover elva. Der etter fikk vi komme inn på kraftverket. Vi tok turen helt til bunnen av stasjonen. Der så vi vannet som kom inn. Vi var innom flere stopp på vei gjennom stasjonen. Etter vi var ferdig på stasjonen tok vi en tur ned til Glatved brygge. Der fortalte olaf litt om byen og sånn.

Lensamannsmordene på Eggemoen. Vi gikk en tur på Eggemoen hvor vi fikk høre om lensmannsmordet Dette er litt av historien ved lensmannsmordene på Eggemoen. Det var begått flere hytte innbrudd i distriktet, sommeren 1926. 21. august ble to hytter brutt opp i Ådal, som foreløpig ikke var det siste fra to kjeltringer. Politibetjent Gudbrand Grylling og lensmann Oluf Aalde hadde i flere dager fulgt sporene etter kjeltringene og hadde nå en formening om hvor de oppholdt seg. Søndag 22. august ble det slik at lensmann Solumsmoen dro sammen med Aalde opp til området ved Marigård på Randsfjordsbanen. Marigård ligger omtrent der den nå nedlagte jernbanelinjen forsvinner inn på Eggemoen, etter det åpne jordbrukslandskapet på Vågård. Noen meter fra jernbanelinjen på stedet som nå har fått navnet lensmannsmordet, fant de to lensmennene kjeltringene de var på utkikk etter, svensken Svensson og en norsk medarbeider ved navn Madsen. Svensken trakk opp en revolver og skjøt mot de to representantene for ordensmakten. Solumsmoen ble truffet og døde på stedet. Aalde ble funnet i live morgenen etter, livsfarlig såret. Han døde dagen etter av skuddskadene han var blitt påført. Etter en langvarig jakt, ble Svensson og Madsen tatt. Svensson skjøt seg selv da han skjønte at han var omringet. Mordene på Solumsmoen og Aalde gjorde voldsomt inntrykk på samtiden. Lensmennene ble begravet i Hønefoss kirke 28. august. Alle forretninger i byen var stengt den dagen, og 2000 mennesker samlet seg utenfor Hønefoss kirke den dagen.


På tur til bygdøy På onsdag dro vi på tur til Bygdøy og Fram museet. Siden det er høst så vi mye fin ut i naturen på vei til Oslo, selv om det regnet. Da vi kom fram til i museum ble vi møtt av en dame som skulle vise oss rundt å fortelle om alt som var der. Damen fortalte oss om mannen som eide båten som vi så. Litt historie: Fridtjof Nansen er mannen bak Fram. Etter flere undersøkelser i Nordishavet, var han kommet til at det måtte gå en sterk havstrøm fra områdene nord for Sibir, over selve Nordpole , videre sørover og ut mellom Svalbard og Grønland . Polarskipet Fram er resultatet av Fridtjof Nansens trang til å bevise denne teorien om et hav og en havstrøm på toppen av kloden. Da Fram dro på sin første ekspedisjon i 1893, var det fortsatt ingen som hadde vært på Nordpolen eller i det hele tatt noe særlig lenger nord enn opp til den åttiende breddegrad! 1 juni 1893 lå Fram klar til å legge ut på sin første ekspedisjon. Alle de tretten deltakere returnerte i god behold, og skute var like hel. Nansen og Johansen hadde da satt nordlig rekord for mennesker på sin sledetur mot Nordpolen og kom seg akkurat 14 minutter forbi den åttisjette breddegrad.

Vi besøkte også vikingeskipene


Utdanningsmesse Vi hadde på lik linje med de andre vidergående skolene stand på utdanningsmessa Utdanningsmessen holdes mandag og tirsdag kveld. Alle ungdomsskolene i distriktet har fått tildelt hver sin dag. Elevene på 10. trinn inviteres sammen med foreldre, foresatte, rådgivere og rektor til messen på kultursenteret. Det vil være stands fra Buskerud fylkeskommunes utdanningstilbud i Ringeriksregionen. Noen av fagområdene vil presentere seg slik at elevene får delta aktivt i utprøvning. Musikkelever vil ha innslag i løpet av begge kveldene. Elever og rådgivere fra de videregående skolene vil være til stede begge kveldene. Det er ikke mer enn litt over tre måneder før elevene på 10. trinn må bestemme seg for hvor de vil gå videre. Denne messen skal hjelpe deg med å ta valget.

Sundvollen hotell Vi var på bedriftsbesøk på Sundvollen hotell


Pilot 2 Pilot 2 er et kurs for å kvalifisere medarbeiderne og ungdommer i AIB og videregående opplæring som trenere I styrkebasert tenkesett. Litt om AI-metoden Metoden som AIB har utviklet går ut på å finne ungdommenes sterke sider og å bygge videre på disse for å motivere til videre læring. Det er dette som kalles ”styrkebasert undervisningsmetode”. Kjernen i dette arbeidet gjøres gjennom anerkjennende samtaler og visuelle veikart knyttet til karriereplan. AI og ungdommene opplever metoden som vellykket. Den øker de unges bevissthet om å ta tak i sine egne liv, og motiverer dem til å møte opp og ta til seg den kunnskapen og kompetansen som må til for å nå målene de har satt seg. Årlige evalueringer både blant ungdommene og lærerne viser at metoden er vellykket. Jeg har vært så heldig at jeg har fått vært med to ganger, første gang høsten 2010, så en andre gang våren 2011. Kurset går over 3 dager, der man får øve seg på å stille anerkjennende spørsmål, konflikthåndtering, respons- og styrkekort, veikart samt mange flere verktøy som brukes i AI-metoden. Dette opplevde jeg som ekstremt lærerikt og motiverende, og det hjalp meg med å forstå hvor viktig og annerledes denne metoden er i forhold til den vanlige problemfokusen. I ettertid har jeg til og med begynt å sette inn tenkesettet bak AI-metoden i mer dagligdagse situasjoner, og jeg tror alle skoler og bedrifter har noe å lære av AI. Vi var 3 ungdommer fra Ringerike på det første kurset, og 3 på det andre. Kurset som ble holdt våren 2011 hadde ungdom fra AIB, men også ungdom fra videregående skoler. Det var morsomt å se hvor interesserte de var i å lære noe nytt, og det virket som alle så potensialet og de skulle ta dette med seg til klassen sin og jobbe videre med det.


Jevnaker skøytedag 2011 I dag skulle vi til Jevnaker for å gå på skøyter, skoledagen starta når alle vi samla oss utenfor skolen. Vi pakka å gjorde oss klare til å dra. Vi kjørte ditt med den blå og gråe bussen. Alle gikk ut og fikk låne skøyter fra lærene fordi de hadde med seg mange skøyter for å låne ut til elevene og etter det så gikk vi ned til skøytebanen. Mange gikk på skøyter med engang. De som kom fra Thailand hadde problemer å gå på skøyter fordi de sa at de hadde ikke Skøytebaner i Thailand så de datt av og til. Etter noen runder så slappa noen av oss ved siden av skøytebanen det var også noen som gikk inn i bussene fordi de synes at ble litt kaldt. Alle hadde det hyggelig, det var noen som kappløp om å komme i mål først og resten satt og slappa i snøen på siden av skøytebanen. De som ikke gikk på skøyter gikk en tur på beina.

Ringkollen Vi hadde ski og akedag på Ringkollen.


Besøk til Vikerundbakken Verdens største skiflyvningsbakke Vi på AI dro til Vikersund hoppbakke. Først tok vi masse bilder nede også fant Preben læreren på mekken ut at vi skulle kjøre opp på toppen av bakken. Da vi var på vei oppover var det ganske bratt så alle måtte sitte bak, mange skrek. Da vi var oppe var det kjempe langt ned, bakken var mye brattere enn det den ser ut på tv. Vi hadde det koselig

NRK Vi på AI var på besøk på nrk, det var gøy for det var masse ting å prøve der, som å snakke på nyhetene, eller være programleder. Vi fikk også en guidet tur rundt å så på kostymelageret, studioene der de spiller inn nytt på nytt m.m. Også så vi pausefiskene som dem brukte før, og rommet de spiller inn radioteateret. Det var koselig


Jubileumsfest! 11.4.2011 fylte Arbeidsinstituttet Buskerud 30 år, og i den anledning hadde vi en stor fest. Vi inviterte blant annet Kristin Halvorsen og fylkesordfører Roger Ryberg, samt flere politikere, folk fra NAV, PPOT, rektorer m.m. Til sammen var det ca. 70 prominente gjester. Det var også offisiell åpning av AIB som kompetanse-senter, der snoren ble klippet av Kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Gjestene ble møtt med godt humør og champagne (alkoholfri selvfølgelig). Kristin Halvorsen ankom kl 10.00. Gjestene ble delt inn i grupper, der halvparten startet i kompetansesenteret, og andre halvparten startet med en omvisning på avd. Drammen. På kompetansesenteret ble det gitt opplæring i AI-metoden (appriciative enquery). Der fikk de bruk styrkekort, tre-øvelsen og veikart. Alt ble tatt imot med stor entusiasme. Jeg var gruppeleder sammen med lederen for avdeling Ringerike, Heidi Weisten, og guidet vår gruppe rundt på kursene på avd. Drammen. På kompetansesenteret hjalp vi gruppen vår med opplæring i tre-øvelsen og styrkekort. Ungdom fra alle avdelingene hjalp til og vartet opp gjestene. Kantine-kurset stod for maten, som bestod av tapas. Utenfor var det grilling, til tross frosne pølser, var stemningen høy. Mediekurset filmet og tok bilder av begivenheten. Det var også aktiviteter på alle kursene, og en fremvisning av ferdigheter på sykkel i skatehallen.


Norefjell Vi på AI var på Norefjell på en aktivitets dag. Vi reiste med begge bussene. De som ville gå på ski kjørte i slalom bakken, de som ville ake måtte ake i en lang og ustabil bakke som gikk ned til veien og grillplassen vår, så vi måtte bremse, men det er ikke lett når man aker på plastikk med en traktor ring oppå. Det gikk ganske fort. Også spiste vi og koste oss, jeg, Marthe og Linda lå på liggeunderla gog solte oss, så kom Eirik og kasta snøballer over oss. Vi hadde en kjempefin tur og vi akte masse.


Kronprins på visitt Onsdag 1.6.2011 kom Kronprins Haakon Magnus på besøk til Arbeidsinstituttet i Drammen, og jeg var så heldig at jeg fikk ta imot, og spise lunsj med han. Dagen begynte med at vi på AIR møtte på skolen kl 08.30 og satte kurs mot Drammen ganske umiddelbart. Det var en lang busstur, fylt med spenning og forventninger. Vi ankom en god stund før halv 12, da Kronprinsen skulle komme, så vi hadde god tid å forberede oss på. Det kom godt med, for rådgiveren Aud la merke til at dressjakken min var flekkete, og vasket og skrubbet. Med ”nyvasket” jakke bar det ut på parkeringsplassen for å ta imot Kronprinsen. I tillegg til meg, var det to elever til. Irene ga blomster til HKHHaakon Magnus, fylkesordføreren, fylkesmannen, samt noen andre tok imot han. Bilen hans kom, og han steg ut av bilen iført en enkel dressjakke, skjorte, olabukse og joggesko. Det var det flere av oss som syntes var litt morsomt, da vi hadde trodd at han skulle være mer pyntet. I lunsjen ble vi servert en ordentlig kylling- og pastasalat, noe som Haakon så ut til å være fornøyd med. I tillegg til salaten, ble vi også servert vann fra Voss, samt Solo. Vi ungdommer reiste oss opp en etter en og fortalte hva vi het, hva vi gjorde på AI. Jeg hadde fått plass ved siden av Kronprinsen. Gjennom lunsjen ble Kronprinsen også gitt masse informasjon om Arbeidsinstituttet, og metoden vi jobber etter, AImetoden. Rommet der vi spiste lunsj var pyntet med forskjellige plakater fra diverse turer og opplegg AIB hadde hatt igjennom årene. Etter lunsjen var det omvisning på de forskjellige kursene. Etter mangfoldige år med omvisninger på diverse steder, har Kronprins Haakon blitt ganske rask på beina, noe som vi andre merket godt. Alle fikk hilst på Haakon, og noen fikk også tatt gruppebilder. Da besøket var over, etter vel halvannen time, var det tid for avreise. Da var det flere som også fikk tatt bilde sammen med Haakon. Det var også en liten jente som leverte blomster til prinsen, og slo av en rask prat om skolegangen til høsten. For meg var det en ganske stor opplevelse å være så tett på Kronprinsen, og se hvordan han var. For han var jo egentlig en ganske vanlig mann. Alt i alt var dette noe å fortelle barnebarna om. Skrevet av Fredrik Kjeldsen


Kanopadlings oppdrag for Statens Kartverk AIR hadde 8. juni f책tt i oppdrag 책 padle ansatte fra Statens Kartverk nedover Randselva. Ungdommer og ansatte jobbet sammen, noen bakte kaker og serverte langs elva. Mediekurset filmet og tok bilder, mens noen var med som sikkerhetsfolk og kjentmenn nedover elva.


Kantinekurset

Kantinekurset har gjennom året laget mat til salg i kantina. Det har vært kald og varmretter av forskejllig slag. De har også laget mat for Austjord rehabiliteringssenter. Bygg og kantinekurset bestemte seg for å dra på avslutningstur til Sverige. Første dagen kjørte vi inn til Göteborg og sov over på Lisebergbyen camping. Vi satte opp lavvoene og det ene teltet vi hadde med. Når vi hadde gjort det, spiste vi lettvint mat (hamburger og pølser). Når vi var ferdige med det dro vi inn til sentrum med trikken for å dra på Liseberg. Var der til halv 11. Så dro vi på konsert. Andre dagen dro vi tilbake mot norskegrensa, mot Strømstad. Den dagen dro vi til Kosterøyene, det tok en time å komme dit. Men det var en fin fergetur dit. Vi leide sykler der og syklet rundt der i over 3 timer. Tok ferga tilbake halv 8. Kom tilbake til sentrum. Der bestemte lærerne at vi skulle spise ute. Dagen etter dro vi ganske tidlig, men var innom Nordby senteret en tur. Fin og vellykket tur.


Byggekurset Bli kjent-tur: På bli kjent turen lærte vi å samarbeide. Vi gikk til hytta til Bjørn i Nordmarka i Åsa\Oslo. De som ble med på turen var Shawn, Torbjørn, Gunnar, Marius, Jostein, Ida Marie og instruktørene Bjørn og Olaf. Vi bestemte oss for at vi skulle dra til Nordmarka, dato 29.11-30.11 2010. Vi samarbeidet når det gjaldt å lage mat, ta oppvasken og rydde når vi skulle dra. Vi satt og koste oss alle sammen, og satt rundt stue\kjøkkenbordet og pratet om mange forskjellige ting. Vi dro ifra AI etter frokosten, og kjørte minibuss så langt opp som mulig. Så gikk vi gjennom flere meter med snø, og tok pauser omtrent hele tida. Jostein mistet skoen sin like ved hytta, og det tok en del tid før han fant den igjen. Det var Marius som fant den igjen i snøen. Vi dro hjem tidlig neste dag, alle hadde hatt en fin tur. Noen ble litt syke, men ellers bra. Alle var ganske slitne. Sverige-tur Bygg og kantinekurset bestemte seg for å dra på avslutningstur til Sverige. Første dagen kjørte vi inn til Göteborg og sov over på Lisebergbyen camping. Vi satte opp lavvoene og det ene teltet vi hadde med. Når vi hadde gjort det, spiste vi lettvint mat (hamburger og pølser). Når vi var ferdige med det dro vi inn til sentrum med trikken for å dra på Liseberg. Var der til halv 11. Så dro vi på konsert. Andre dagen dro vi tilbake mot norskegrensa, mot Strømstad. Den dagen dro vi til Kosterøyene, det tok en time å komme dit. Men det var en fin fergetur dit. Vi leide sykler der og syklet rundt der i over 3 timer. Tok ferga tilbake halv 8. Kom tilbake til sentrum. Der bestemte lærerne at vi skulle spise ute. Dagen etter dro vi ganske tidlig, men var innom Nordby senteret en tur. Fin og vellykket tur.

Jobb på Ullerål Det startet med at vi fikk en forespørsel og takket ja, så vi begynte med å gjøre ett prisoverslag og for bort for å titte, og så dro vi for å hente utstyr. Noen dager etter at vi hadde hentet verktøy, dro vi på Montèr for å hente det vi trengte av utstyr og materialer, så begynte vi å montere stendere. Etter det monterte vi ullpapp så isolasjonen ikke skulle støve. Etter det fikk vi levert panelen og begynte å spikre panel på


Mekkkurset

Mekken har vært på en bilkirkegård ved Tøkkfors i Sverige. Noen av ungdommene har kjørt løp på Eriksplassen. De har også bygget bilcross bil. I tillegg har de drevet et bilverkseted, med diverse reparasjoner. 7 av 8 ungdommer har vært utplassert i praksis.

Tur til Göteborg - Mekk og Medie I juni dro Mekk og medie til Göteborg. Vi var på Volvo-fabrikken og i Liseberg. Vi bodde i lavoer på Kjerralund camping. Vi grillet og koste oss.


Mediekurset Media kurset 2010 – 2011 har bestått av 8 ungdommer. Vi har vært på forskjellige fototurer i tillegg til innendørs fotografering slik som portrett og stilleben. Fototurer: •

Byen

Fugler

Eggemoen

Bjørner

Ut i Naturen

Kjeratten

Natt fotografering

Vi har også filmet/tatt bilder på forskjellige arrangement: •

Fylkesrådmannens leder samling på Sundvollen

AIB Jubileum og åpning kompetansesentrer

Kronprins besøk

Tatt bilder rundt på diverse bedriftsbesøk.

Aarboka for air 2010 2011  

Minner fra ai året 2010 2011