Page 1

1

RESIDENTIAL KLIMA-UREĐAJI. Keeping temperatures stable.

2011/2012

.


2

Životni stil i odgovornost za okoliš Kombinacija za one zahtjevne!

TOSHIBA već preko 60 godina ulaže u istraživanje i razvoj inovativnih sustava za klimatizaciju prostorija. Najviši prioritet pritom predstavlja kvaliteta, koja na različite načine dolazi do izražaja.

Kvaliteta je bila i jest jedna od jakih strana Toshibe, i ona je bez svake sumnje povezana s markom, a isto tako je i mjerilo po kojem se Toshiba razlikuje od konkurencije.

OKOLIŠ Toshiba se ne samo zbog zakonskih propisa trudi u razvoju inovativnih tehnologija pronalaziti rješenja koja će biti podnošljiva za okoliš i koja će okoliš čuvati. I u filozofiji poduzeća živi se pod motom „iz“ okoliša i „za“ okoliš. Svi Toshiba sustavi za klimatizaciju rezidencijalnih objekata izvedeni su u skladu s uredbom EU

o ograničavanju upotrebe određenih opasnih tvari u električnoj i elektroničkoj opremi. S druge strane, tehnologije koje primjenjuje Toshiba i koje je dijelom sama razvila, aktivno doprinose odgovornom očuvanju resursa.

TEHNOLOGIJE PODNOŠLJIVE ZA OKOLIŠ Toshiba sustavi za klimatizaciju prostorija, koji rade u režimu hlađenja i grijanja, ne čuvaju samo okoliš, budući da svaki pravilno montirani uređaj ima hermetički zatvoreni cirkulacijski krug rashladnog sredstva i da kod pravilnog zbrinjavanja nema štetnog utjecaja na okoliš. Osim toga, nikako se ne smije zaboraviti princip tehnologije toplinske pumpe jer su pokazatelji učinka izuzetno zanimljivi i čuvaju naše resurse. Struja od 1 kW,

ovisno o jedinici, i uz puno opterećenje rezultira čak s učinkom grijanja/hlađenja do 5,2 kW, a u pretežitom području djelomičnog opterećenja 1 kW električne energije može se čak pretvoriti u ogrjevnu snagu od 7,5 kW. Na taj način svatko može dati svoj doprinos odgovornom postupanju s našim okolišem, bez da se moramo odricati svoje udobnosti.


3

Naša misija? Bolja kvaliteta zraka Udobnost u domu znači mnogo više nego samo kontrolu temperature u prostoriji. Upravo je iz toga razloga investicija u Toshiba klima-uređaj ono najbolje što će cijeloj obitelji omogućiti da se bolje osjeća. Kada je riječ o klimatizaciji prostorija, raspon seže od temperiranja do čišćenja i deodoriranja zraka u prostoriji. Tu se ne smije zaboraviti ni eliminiranje onečišćenja iz zraka pomoću prirodnih, biljnih tvari kao ni filtriranje neugodnih mirisa i bakterija.

Pažljivost kao najviše načelo Brojne međusobno savršeno usklađene komponente čine moderni klima-uređaj koji ispunjava i najviše zahtjeve i očekivanja. Kod Toshibe to znači: pouzdan i krajnje energetski štedljiv rad, visoku fleksibilnost primjene, čisti zrak, niski prag buke te bolje osjećanje pritiskom na gumb.


4

Toshiba: otac svih invertera Koliko će dobro raditi neki klima-uređaj s inverterskim upravljanjem, uglavnom zavisi od učinkovitosti tri najvažnije komponente: elektronike, motora i kompresora. Toshiba je svoju pozornost usmjerila na sve komponente podjednako, a uspjeh govori sam za sebe.

DC Hybrid Inverter

I/O

DSP CPU

PWM

Serial Port

Flash ROM

ADC

Gate Drivers

3 phase inverter

PMSM

Resistive divider

Dash DSP

V bus +15V +5V GND

DC/DC

I bus

+ -

EMI filter

ac linie

Upravljačka elektronika Zahvaljujući visokom stupnju poznavanja specifičnih svojstava invertera, Toshiba je uspjela objediniti aspekte štednje energije uz istodobno poboljšanje učinka i stalno daljnje oplemenjivanje. Korisnost Korisnost nekog električnog stroja, primjerice nekog motora, iskazuje omjer primljene i predane snage. Kod motora bi se u idealnom slučaju električna snaga morala 100% pretvoriti u mehaničku snagu. Zbog različitih sobnih temperatura i inverterski klima-uređaj može odstupati od ovog ideala. Kod većih opterećenja (velike razlike između zadane i stvarne vrijednosti sobne temperature), kao recimo prilikom pokretanja klima-uređaja,

inverter radi u PAM režimu jer ovdje korisnost iznosi do 99%. Kod manjih opterećenja (manje razlike između zadane i stvarne vrijednosti sobne temperature) inverter se prebacuje u PWM režim jer je uzimanje struje u ovom režimu rada najmanje. PWM režim jamči dakle najvišu učinkovitost uz najnižu potrošnju energije. Mnogi inverterski klima-uređaji koriste se barem jednim od ova dva upravljanja; samo Toshiba DC Hybrid inverter integrira obje tehnologije paralelno. Upravljačka elektronika automatski se prebacuje - zavisno o opterećenju i vanjskim utjecajima - na jednu od ove dvije tehnologije. Time se mogu savladati vrlo

velika rashladna opterećenja. Tako se na primjer, za vrlo hladnih zimskih dana ili vrlo vrućih ljetnih dana uključuje PAM režim rada, a u dane s malim rashladnim opterećenjem uključuje se PWM režim. Budući da je maksimalni rashladni učinak rijetko kada potreban, a da je dobra iskoristivost uvijek poželjna, upotrebom inverterske tehnologije postiže se - gledano tijekom cijele godine - manja potrošnja energije.


5

Tijek krivulje opskrbnog napona

Prednost

Potreba za snagom Režim rada invertera

Tijek krivulje napona napajanja 325 V

325 V

PWM

mala Visoka učinkovitost

PWM

Automatska promjena 325 V

325 V napon napajanja srednja 360 V PAM

Više učinka

Kako bi na raspolaganju bilo više snage, opskrbni napon se povećava do 360 V.

velika na primjer: • prilikom pokretanja • kod većih temperaturnih razlika

Legenda: PAM = Modulacija pulsa i amplitude

360 V PAM

PWM = Modulacija pulsa i valova

Pogon

Kompresor koji se nalazi u klima-uređaju, opremljen je motorom čiji se broj okretaja može mijenjati. Motor je proizvod najnovije mehaničke i električne tehnologije. Najboljim rješenjem za polove istosmjernog motora pokazala se upotreba trajnih magneta. Upravljanje brojem okretaja motora ima zadatak da prema opterećenju odredi optimalan broj okretaja kompresora.

Dvostruki rotacijski klipni kompresor Toshiba je oduvijek ulagala mnogo energije u razvoj najsuvremenije kompresorske tehnologije. Rezultat toga je i dvostruki rotacijski klipni kompresor. On se sastoji od dva protusmjerna kompresora koji se odlikuju mnogim prednostima kao npr. poboljšanom iskoristivošću i duljim životnim vijekom.

regulirati. Tako se u slučajevima kada je potreban mali učinak može smanjiti broj okretaja.

Nasuprotni raspored dvaju klipova jamči mehaničku stabilnost i minimalne vibracije. Važno je također znati da se broj okretaja dvostrukog rotacijskog klipnog kompresora može izvrsno

Upotreba rashladnog medija R410A optimira iskoristivost ovih tipova kompresora učinkovitije nego je to slučaj kod scroll kompresora.

Daljnja prednost dvostrukog rotacijskog klipnog kompresora nalazi se i u niskoj razini buke u usporedbi s konvencionalnim kompresorima.


6

■ Vrlo visoke vrijednosti učinkovitosti ■ Štedljivost u potrošnji električne energije ■ Čuvanje okoliša ■ Pouzdani rad ■ Hlađenje i grijanje pritiskom na gumb

Jednostavno mjerljiva prednost Toshiba klima-uređaja jasno se ogleda u energetskoj učinkovitosti. Brojni Toshiba sobni klima-uređaji svrstani su među uređaje energetskog razreda „A“, što znači da se čak i kod njihova punog opterećenja postiže vrlo visoka učinkovitost. U stvari, ova učinkovitost se u praksi čak i u velikoj mjeri premašuje budući da klima-uređaji otprilike 90 % vremena rade 1)

EuP LOT10 SCOP & SEER „Sezonski koeficijenti učinka“ ubuduće će pružati još više informacija o stvarnoj potrošnji energije – promatrano tijekom godinu dana. Kod koeficijenata SCOP/ SEER pokazatelji učinka uzimaju se u obzir kod punog opterećenja samo u vrlo malom segmentu, budući da klima-uređaj radi pretežito u području djelomičnog opterećenja. A u tom području twin-rotary kompresori od Toshibe rade dokazano znatno učinkovitije od npr. scroll-kompresora, pri čemu postižu natprosječno dobre performanse. Posljedica toga su osjetno niži troškovi energije i manje opterećenje okoliša. 1)

EU-direktiva: Energy using Products / Proizvodi koji

koriste energiju

pod djelomičnim opterećenjem. A ovdje Toshiba osvaja dodatne bodove zahvaljujući inverter tehnologiji koju je sama razvila i upotrebi twin-rotary kompresora, koji upravo na području djelomičnog opterećenja postižu vrhunske rezultate u pogledu učinkovitosti.

Kod klima-uređaja s inverter upravljanjem proizvodi se samo toliko snage, koliko je upravo potrebno. Time se štedi energija i čuva okoliš.


7

Konfiguracije sustava Single i multi

Single Kod klasične single konfiguracije uvijek jedna unutarnja jedinica i jedna vanjska jedinica čine jednu cjelinu. Kod izbora unutarnje jedinice na raspolaganju su elegantno dizajnirane zidne jedinice, konzole i fleksi modeli. Upravo kod zidnih unutarnjih jedinica izbor je vrlo velik. Uređaji s fiksno reguliranim brojem okretaja i najrazličitiji modeli s inverter tehnologijom pokrivaju široki spektar zahtjeva.

Multi Multi Multi Elegantno rješenje kod klimatizacije nekoliko prostorija je montaža multi split sustava. Jedna vanjska jedinica u stanju je opskrbljivati od dvije do pet unutarnjih jedinica po Vašem izboru. Ponuda unutarnjih jedinica obuhvaća u multi segmentu pored zidnih i konzolnih jedinica još i 4-smjerne kazete i kanalne jedinice. Bitne prednosti multi konfiguracije su mali potreban prostor te niski troškovi montaže uz istodobno visoku energetsku učinkovitost.


8

Klimatizacija zraka upravo u rezidencijalnom segmentu znači više od same kontrole sobne temperature i vlažnosti zraka. Prava kvaliteta daje čisti i nezagađeni zrak, koji osjetno povećava udobnost. Najrazličitiji efikasni filtarski sustavi među Toshiba sobnim klimauređajima pročišćavaju zrak od grubih onečišćenja, imaju dezinfekcijska svojstva te uništavaju viruse i bakterije. Elektrostatski filtri imaju osim toga još i tu prednost da ne uzrokuju kasnije troškove zbog eventualne zamjene filtarske trake.

Aktivna obrada zraka

IAQ filtarski sustav Deodorirajuće djelovanje: apsorbira dim, paru i neugodne mirise iz zraka. Antibakterijsko djelovanje: eliminira se do 99% bakterija Djelovanje protiv plijesni: blokira stvaranje plijesni

Iza inteligentnog filtarskog sustava za kvalitetan zrak stoji ideja da se zrak čisti vrlo učinkovito uz pomoć tvari iz prirode. Kod IAQ filtra srebro i enzimi mliječne kiseline djeluju efikasno protiv prljavštine, virusa i bakterija te pomažu da se zrak održava čistim i zdravim.

(Modeli: serija Fix Speed, Suzumi (+), konzola, Super Daiseikai 6)

Filtar za prašinu

3:1 filtar Svi Toshiba sobni klima-uređaji serijski su opremljeni velikim, perivim plastičnim filtrima koji pokrivaju cijeli izmjenjivač topline. Tako se zrak već na samom ulazu pročišćava od grubih onečišćenja i čestica prašine. Da bi se održala dobra učinkovitost, preporučuje se filtar redovito prati sapunicom.

Kod „3 in 1“-filtra radi se o aktivnom karbonskom katehinskom filtru koji od grubih onečišćenja pročišćava zrak koji ulazi preko izmjenjivača topline. Kombinacija aktivnog karbona i katehina djeluje osim toga protiv bakterija i veže neugodne mirise.

(Modeli: serija Fix Speed, AvAnt, Suzumi (+), konzola, Super Daiseikai 6)

Filtri za prašinu, premazani katehinom, dodatno vrlo učinkovito djeluju protiv plijesni i bakterija. Katehin je sredstvo za štavljenje s antibakterijskim svojstvima.

(Modeli: serija AvAnt)

„IAQ“-filtar (frontalna strana)

(Modeli: serija Super Daiseikai III, Super Daiseikai V)

„IAQ“-filtar (stražnja strana)


9

Plazma filtar Plazma filtar je vrlo učinkoviti električni pročistač zraka koji radi u dva stupnja. Jamči filtriranje najsitnijih čestica i postiže učinkovitost koja nije moguća konvencionalnim filtarskim sustavima budući da su njegove elektrostatske ćelije u stanju ukloniti do 99% svih štetnih tvari. Elektrostatsko izdvajanje kod pročišćavanja zraka odvija se u tri koraka: • najprije se elektricitetom nabijaju čestice prašine • zatim tako elektricitetom nabijene čestice prašine ostaju na kolektoru na kojega prianjaju • redovitim pranjem sapunastom lužinom s kolektora se mogu ukloniti uhvaćene čestice prašine. (prema uputama) (Modeli: serija Super Daiseikai 6)

Ag+ plazma filtar "Ag+ plazma filtar" izdvaja još dodatno minimalne količine (0,001 ppm) ozona koji ima dezinfekcijsko djelovanje na cijeli proces pročišćavanja zraka. Izdvajanje ozona događa se tijekom

procesa samočišćenja koji je zahvaljujući tome još temeljitiji. (Modeli: serija Super Daiseikai III)


10

Čak ni mikroskopski mala onečišćenja nemaju nikakvih izgleda Dim cigareta

Virusi i bakterije

Pelud Prašina

Grinje Bakterije Spore plijesni

Daiseikai savladava i tako sitna onečišćenja

Plazma-ion filtri Kod Plazma-ion filtara preostale čestice prašine, pelud i bakterije pomoću ionizatora nabijaju se elektricitetom. Zatim tako nabijene čestice privuče i apsorbira izmjenjivač topline suprotnog pola. Kondenzirana voda koja nastaje prilikom klimatizacije istodobno čisti specijalno premazane aluminijske lamele u izmjenjivaču topline te tako jamči svježi zrak.

Povrh toga, plazma-ion filtar ima i ionizirajuće djelovanje na zrak u prostoriji, čime se stvara posebno ugodna klima u kojoj se dobro osjećamo. (Modeli: serija Daiseikai V)

Ionizator zraka Iona zraka ima napretek u svježem brdskom zraku, u blizini voda i mnogim drugim prirodnim sredinama. Studije su potvrdile da ioni zraka (negativno nabijeni ioni kako ih se znanstveno naziva) pozitivno utječu na našu izmjenu tvari i razgradnju napetosti, te osvježavaju tijelo i duh. Ionizator zraka u stanju je proizvesti do 35.000 negativnih iona po cm3 zraka, i to u prosjeku 10.000 po cm3. Ova vrijednost odgovara kvaliteti zraka u blizini nekog vodopada i bolja je od kvalitete zraka u šumi. Ova emisija negativnih iona izjednačava višak pozitivnih iona koji općenito postoji u prostorijama i postiže koncentracije kao u najčišćim područjima zemlje. (Modeli: serija Super Daiseikai 6)


11

Prepoznatljiv zvuk tišine.

Snažna zračna struja Da bi se brzo reagiralo na potrebu za brzim hlađenjem, Hi-Power režim nudi najjači protok hladnog zraka (do 650 m3/h). Razina buke sustava vrlo je niska kako kod malog tako i kod velikog broja okretaja, pa će Vaša potreba za dobrim osjećanjem brzo i učinkovito biti ispunjena.

Funkcija samočišćenja Toshibina funkcija samočišćenja razvijena je da bi se smanjila vlaga koja bi mogla dovesti do stvaranja plijesni unutar klima-uređaja. Ovaj visoko razvijeni i učinkoviti sustav smanjuje vlagu na izmjenjivaču topline. Ako se isključi klima-uređaj, interni ventilator radi još daljnjih 20 minuta i tako osuši vodu na izmjenjivaču topline. Zatim se ventilator automatski isključi. Kod uređaja Super Daiseikai III, Ag+ Plasma filtar tijekom samočišćenja stvara dodatno minimalne količine ozona (>0,001 ppm), koji ima dezinfekcijsko djelovanje i sprječava nastanak plijesni u uređaju.

Super tiha i maksimalna udobnost Toshiba klima-uređaji pružaju maksimalnu udobnost. Ako na daljinskom upravljaču pritisnete na "Quiet", ventilator se prebacuje na super nisku brzinu te smanjuje buku unutarnje jedinice za daljnja 3dB (A) (Daiseikai & Suzumi & Fix Speed).

Udoban san Noću se temperatura obično kreće ispod dnevne temperature. Ako pritisnete tipku "Comfort Sleep" (u režimu hlađenja), za dva do tri sata dopustit će se porast sobne temperature za jedan stupanj na sat, te ćete uživati u optimalnoj udobnosti tijekom spavanja.

Lamele za vođenje zraka podesive u 12 položaja Novi niz Toshibinih modela omogućuje regulaciju 12 položaja proreza za provjetravanje kako bi se omogućila učinkovitija i fleksibilnija zračna struja. Dizajn lamela za vođenje zraka poboljšan je, kako bi se postigla učinkovitija i lakša raspodjela zraka.


12

Toshiba-daljinski upravljači. ■ Prethodno podešavanje pomoću jedne tipke Pomoću tipke za prethodno podešavanje korisnik može spremiti svoje omiljene postavke i aktivirati ih jednostavnim pritiskom na tipku. ■ Automatski odabir načina rada jednim pritiskom na tipku Tipkom "Auto" sustav se prebacuje na potpuno automatski način rada. Klimauređaj u tom režimu automatski odabire najbolje postavke kako bi se brzo postigla i održavala željena temperatura. ■ Pet brzina ventilatora koje se mogu birati plus automatika Odaberite željenu jačinu strujanja zraka pomoću pet brzina ventilatora ili prepustite to klima-uređaju tako da odaberete automatski način rada. ■ Režimi rada Odaberite režim rada: hlađenje, odvlaživanje, samo ventilator, grijanje ili automatika,

■ Tihi rad Pritisnete li na tipku "Quiet" na daljinskom upravljaču, unutarnja jedinica prebacit će na najnižu brzinu ventilatora. ■ Automatsko njihanje (swing) ili fiksni položaj lamela za namještanje smjera protoka zraka Odaberite željeni smjer protoka zraka: tipkom "Fix" odaberite jedan od 12 položaja lamela za namještanje smjera protoka zraka. Ako ste odabrali tipku "Swing", doći će do mekog prebacivanja s položaja na položaj te ćete postići udobno strujanje zraka. ■ 24-satni vremenski programator Pomoću vremenskog programatora možete udobno namještati vrijeme rada. S vremenskim programatorom ponavljanja odaberite automatsko ponavljanje podešenog vremena svakih 24 sata. ■ Automatska dijagnoza Uređaj je opremljen automatskim sustavom za dijagnozu s 36 kodova, koji stalno nadzire glavne funkcije i komponente sustava te omogućava planiranje održavanja.

■ Eco-Logic Eco-logic-modus omogućuje uštedu energije do 25 % u usporedbi sa standardnim načinom rada, dok Vašu udobnost poboljšava automatskim povišenjem podešene temperature. ■ Hi-Power Odaberite "Hi-Power" za vrlo jako strujanje zraka koje će Vam osigurati bitno jače hlađenje nego kod standardnog režima rada.

■ PURE Kod uređaja Super Daiseikai preko tipke Pure aktivira se plazma filtar. ■ FLOOR Tipkom „Floor“ kod konzolnih jedinica aktivira se efekt zagrijavanja poda. Vrlo topao zrak putem lagane struje zraka izlazi na donjoj strani jedinice i struji duž poda.

Suzumi Plus, zidni uređaj s reguliranim fiksnim brojem okretaja


13

Super Daiseikai 6

Konzola

Super Daiseikai V

Flexi, kanalni uređaj

Super Daiseikai III


14

■ DC Hybrid Inverter ■ R-410A ■ Single

■ Kompaktan dizajn ■ 3:1 pročišćavanje zraka ■ Dobra energetska učinkovitost

AvAnt – Inverter za dom Prednosti

Glavne prednosti

■ S inverterskim uređajem AvAnt, Toshibi je uspjelo izraditi vrlo atraktivan, po cijeni povoljan novi inverter. Ako se žele ugodne temperature uz niske troškove, tada je AvAnt pravi izbor!

■ Hybrid Inverter ■ Dobra energetska učinkovitost u režimu hlađenja i grijanja ■ Twin-rotary kompresori za najbolje koeficijente učinka u režimu rada pod djelomičnim opterećenjem ■ Svi modeli snage 10 i 13 svrstani su u „A“ razred ■ Veliki plastični filtri ■ 3:1 filtarski sustav: specijalni filtri po cijelom izmjenjivaču topline pročišćavaju ulazni zrak od grubih onečišćenja. Kombinacija aktivnog karbona i katehina pritom učinkovito djeluje protiv bakterija i eliminira neugodne mirise. ■ Ekstremno tihi rad – u svojoj klasi čak najtiši!


15

Tehnički podaci Toplinska pumpa Vanjska jedinica

RAS-107SAV-E3

RAS-137SAV-E3

RAS-167SAV-E3

Unutarnja jedinica

RAS-107SKV-E3

RAS-137SKV-E3

RAS-167SKV-E3

Rashladni učinak

kW

Hlađenje

2,5

3,5

4,4

Raspon rashladnog učinka (min.-max.)

kW

Hlađenje

1,1 - 3,0

1,1 - 4,0

1,1 - 5,0

kW

Hlađenje

0,76

1,08

1,56

W/W

Hlađenje

3,29

3,24

2,82

Hlađenje

A

A

A

kWh

Hlađenje

380

540

780

Učinak grijanja

kW

Grijanje

3,2

4,2

5,2

Raspon učinka grijanja (min.-max.)

kW

Grijanje

0,9 - 4,1

0,9 - 5,0

1 - 6,2

kW

Grijanje

0,87

1,14

1,52

W/W

Grijanje

3,68

3,68

3,42

Grijanje

A

A

B

RAS-107SKV-E3

RAS-137SKV-E3

RAS-167SKV-E3

Snaga električnog priključka EER Klasa energetske učinkovitosti Godišnja potrošnja energije

Snaga električnog priključka Koeficijent snage COP Klasa energetske učinkovitosti Unutarnja jedinica

m3/h-l/s

Hlađenje

522 - 145

570 - 158

690 - 192

dB(A)

Hlađenje

29/33/38

26/33/39

30/40/45

dB(A) m3/h-l/s

Hlađenje

51

52

58

Grijanje

576 - 160

624 - 173

744 - 207

Razina zvučnog tlaka (h/n)

dB(A)

Grijanje

30/35/40

28/34/40

31/40/45

Razina zvučne snage

dB(A)

Grijanje

53

53

58

250 x 740 x 195

275 x 790 x 205

275 x 790 x 205

8

9

9

RAS-107SAV-E3

RAS-137SAV-E3

RAS-167SAV-E3

Protok zraka (h/n) Razina zvučnog tlaka (h/n) Razina zvučne snage Protok zraka (h/n)

Dimenzije (VxŠxD) Težina

mm kg

Vanjska jedinica m3/h-l/s

1620 - 450

2250 - 325

2250 - 625

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

Hlađenje

48

48

49

Razina zvučne snage

dB(A)

Hlađenje

61

61

62

°C

Hlađenje

15 - 43

-10 - 46

-10 - 46

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

Grijanje

50

50

50

Razina zvučne snage

dB(A)

Grijanje

63

63

63

°C

Grijanje

-10 - 24

-15 - 24

-15 - 24

530 x 660 x 240

550 x 780 x 290

550 x 790 x 290

29

33

40

GS rotacijski klipni

GS rotacijski klipni

GS rotacijski klipni

Protok zraka

Područje rada

Područje rada Dimenzije (VxŠxD) Težina

mm kg

Tip kompresora Promjer priključka cijevi Plin

mm (col)

9,52 (3/8)

9,52 (3/8)

12,7 (1/2)

Tekućina

mm (col)

6,35 (1/4)

6,35 (1/4)

6,35 (1/4)

Maksimalna duljina cijevi

m

10

20

20

Maksimalna visinska razlika

m

8

10

10

Prednapunjena duljina cijevi

m

10

15

15

220/240-1-50

220/240-1-50

220/240-1-50

Strujno napajanje Uvjeti mjerenja: vidi stranicu 35

V-Ph-Hz


16

■ DC Hybrid Inverter ■ R-410A ■ Single

■ Vrlo estetski dizajn ■ PAM + PWM ■ Klasa energetske učinkovitosti A ■ IAQ filtarski sustav

Suzumi Plus – Inverter za dom Prednosti ■ Ovi dopadljivi inverterski uređaji predstavljaju uspjelu jedinicu poboljšane učinkovitosti, koja koristi najbolje metode pročišćavanja zraka. Suzumi Plus modeli rade vrlo tiho, a osim toga nude i opciju da se pokretanjem tipke „Quiet“ na daljinskom upravljaču zvuk koji nastaje radom uređaja još više utiša

■ IAQ filtarski sustav: ove specijalne filtarske trake uz pomoć srebra i bakterija mliječne kiseline djeluju snažno protiv bakterija te postižu efekt kojim se neutraliziraju neugodni mirisi ■ Funkcija samočišćenja: po završetku rada ventilator radi dalje, suši izmjenjivač topline i tako sprječava stvaranje plijesni

Glavne prednosti ■ Istosmjerna hibrid-inverterska tehnologija s PAM i PWM ■ Rotacijski / dvostruki rotacijski kompresori za najbolje koeficijente učinka u režimu rada pod djelomičnim opterećenjem ■ Vrlo velika energetska učinkovitost za štedljivo hlađenje i grijanje ■ Filtri za prašinu iznad cijelog izmjenjivača topline čiste zrak koji ulazi, od grubih onečišćenja

■ Ekstremno niska razina buke kod unutarnjih i vanjskih uređaja ■ Quiet modus: aktiviranjem tipke „Quiet“ na daljinskom upravljaču unutarnja jedinica prebacuje se na vrlo malu brzinu ventilatora i tako radi ekstremno tiho.


17

Tehnički podaci Toplinska pumpa Vanjska jedinica

RAS-10SAV2-E

RAS-13SAV2-E

RAS-16SAV2-E

RAS-18SAV2-E

RAS-22SAV2-E

Unutarnja jedinica

RAS-10SKV2-E

RAS-13SKV2-E

RAS-16SKV2-E

RAS-18SKV2-E

RAS-22SKV2-E

Rashladni učinak

kW Hlađenje

Raspon rashladnog učinka (min.-max.) kW Hlađenje Snaga električnog priključka EER

3,5

4,5

5,0

6,0

0,8 - 4,1

0,8 - 5,0

1,1 - 6,0

1,2 - 6,7

kW Hlađenje

0,59

1,0

1,39

1,42

1,99

W/W Hlađenje

4,18

3,50

3,23

3,52

3,01

A

A

A

A

B

299

500

698

710

998

Klasa energetske učinkovitosti Godišnja potrošnja energije

2,5 1,1 - 3,1

Hlađenje kWh Hlađenje

Učinak grijanja

kW

Grijanje

3,2

4,2

5,5

5,8

7,0

Raspon učinka grijanja (min.-max.)

kW

Grijanje

0,9 - 4,8

0,9 - 5,6

0,9 - 6,9

0,8 - 6,3

1,0 - 7,5

kW

Grijanje

0,75

1,08

1,52

1,56

2,05

W/W

Grijanje

4,27

3,89

3,62

3,72

3,41

Grijanje

A

A

A

A

B

RAS-10SKV2-E

RAS-13SKV2-E

RAS-16SKV2-E

RAS-18SKV2-E

RAS-22SKV2-E

516 - 143

570 - 158

684 - 190

954 - 265

1080 - 300

38/26

39/26

45/30

44/32

47/35

52

53

58

59

62

570 - 158

624 - 173

738 - 205

990 - 275

1098 - 305 47/35

Snaga električnog priključka Koeficijent snage COP Klasa energetske učinkovitosti Unutarnja jedinica Protok zraka (h/n) Razina zvučnog tlaka (h/n) Razina zvučne snage Protok zraka (h/n)

m3/h-l/s Hlađenje dB(A) Hlađenje dB(A) Hlađenje m3/h-l/s Grijanje

Razina zvučnog tlaka (h/n)

dB(A)

Grijanje

39/28

40/28

45/31

44/32

Razina zvučne snage

dB(A)

Grijanje

52

53

58

59

62

275 x 790 x 205

275 x 790 x 205

275 x 790 x 205

320 x 1050 x 228

320 x 1050 x 228

9

9

9

13

13

RAS-10SAV2-E

RAS-13SAV2-E

RAS-16SAV2-E

RAS-18SAV2-E

RAS-22SAV2-E

Dimenzije (VxŠxD) Težina

mm kg

Vanjska jedinica m3/h-l/s

1800 - 500

2250 - 625

2160 - 600

1914 - 532

2232 - 620

Razina zvučnog tlaka

dB(A) Hlađenje

46

48

49

49

52

Razina zvučne snage

dB(A) Hlađenje

59

61

62

64

67

-10 - 46

-10 - 46

-10 - 46

-10 - 46

-10 - 46 52

Protok zraka

Područje rada

°C Hlađenje

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

Grijanje

47

50

50

50

Razina zvučne snage

dB(A)

Grijanje

60

63

63

65

67

°C

Grijanje

-15 - 24

-15 - 24

-15 - 24

-15 - 24

-15 - 24

550 x 780 x 290

550 x 780 x 290

550 x 780 x 290

550 x 780 x 290

550 x 780 x 290

33

33

39

41

41

GS rotacijski klipni

GS rotacijski klipni

Područje rada Dimenzije (VxŠxD) Težina

mm kg

Tip kompresora

dvostruki rotacijski klipni dvostruki rotacijski klipni dvostruki rotacijski klipni

Promjer priključka cijevi Plin

mm (col)

9,52 (3/8)

9,52 (3/8)

12,7 (1/2)

12,7 (1/2)

12,7 (1/2)

Tekućina

mm (col)

6,35 (1/4)

6,35 (1/4)

6,35 (1/4)

6,35 (1/4)

6,35 (1/4)

Maksimalna duljina cijevi

m

20

20

20

20

20

Maksimalna visinska razlika

m

10

10

10

10

10

Prednapunjena duljina cijevi

m

15

15

15

15

15

220/240-1-50

220/240-1-50

220/240-1-50

220/240-1-50

220/240-1-50

Strujno napajanje Uvjeti mjerenja: vidi stranicu 35

V-Ph-Hz


18

■ DC Hybrid Inverter ■ R-410A ■ Single i Multi ■ Bi-Flow Konsole

■ Kompaktan, elegantan dizajn ■ Učinkoviti IAQ filtarski sustav ■ Podno grijanje sa slabim strujanjem zraka ■ Vrlo tih

KONZOLA – Inverter za dom Prednosti ■ Iako nije dugo na tržištu, Toshiba konzolni uređaj već je vrlo uspješan. On nije kompliciran, vrlo je fleksibilan po dizajnu te udovoljava mnogim zahtjevima. Prilikom razvoja velika pažnja posvećena je udobnosti korisnika. Rezultat je klima-uređaj kojim se jednostavno rukuje, s vrlo različitim mogućnostima podešavanja izlaznog strujanja zraka kao i s učinkovitim sustavom pročišćavanja zraka. Glavne prednosti ■ Istosmjerna hibrid-inverterska tehnologija s PAM i PWM ■ Vrlo dobra energetska učinkovitost za štedljivo hlađenje i grijanje Modeli 10 i 13 klase „A“ ■ Varijabilno upravljanje izlazom zraka. Pomoću daljinskog upravljača može se pritiskom na gumb podesiti smjer ispuha hladnog ili toplog zraka. Upravo u režimu grijanja, izlaz zraka duž poda vrlo je efikasan i ugodan. ■ Veliki radijalni ventilator brine o optimiranoj raspodjeli zraka uz ekstremno slabu buku zahvaljujući malom broju okretaja ventilatora.

■ „Efekt podnog grijanja“ Ukoliko se aktivira modus „floor warming mode“, posebno topao zrak uz slabo strujanje izlazi na donjoj strani jedinice. ■ IAQ filtarski sustav: ove specijalne filtarske trake uz pomoć srebra i bakterija mliječne kiseline djeluju snažno protiv bakterija te postižu efekt kojim se neutraliziraju neugodni mirisi ■ Funkcija samočišćenja: po završetku rada ventilator radi dalje, suši izmjenjivač topline i tako sprječava nastanak bakterija i virusa ■ Vrlo tihi rad ■ Podešavanje na uređaju može se provesti direktno na daljinskom upravljaču ili preko elementa za rukovanje na samoj jedinici. On se po potrebni može i blokirati (zaštita za djecu) ■ Quiet modus: aktiviranjem tipke „Quiet“ na daljinskom upravljaču unutarnja jedinica prebacuje se na vrlo malu brzinu ventilatora i tako radi ekstremno tiho.


19

Tehnički podaci Toplinska pumpa Vanjska jedinica

RAS-10SAV2-E

RAS-13SAV2-E

RAS-18SAV2-E

Unutarnja jedinica

RAS-B10UFV-E

RAS-B13UFV-E

RAS-B18UFV-E

Rashladni učinak

kW

Hlađenje

2,5

3,5

5

Raspon rashladnog učinka (min.-max.)

kW

Hlađenje

1,1 - 3,1

1,1 - 4,1

1,0 - 5,7

kW

Hlađenje

0,6

0,97

1,66

W/W

Hlađenje

4,2

3,61

3,01

Hlađenje

A

A

B

kWh

Hlađenje

298

485

830

Učinak grijanja

kW

Grijanje

3,2

4,2

5,8

Raspon učinka grijanja (min.-max.)

kW

Grijanje

1,0 - 4,8

1,0 - 5,4

1,1 - 6,3

kW

Grijanje

0,75

1,13

1,81

W/W

Grijanje

4,27

3,73

3,21

Grijanje

A

A

C

RAS-B10UFV-E

RAS-B13UFV-E

RAS-B18UFV-E

Snaga električnog priključka EER Klasa energetske učinkovitosti Godišnja potrošnja energije

Snaga električnog priključka Koeficijent snage COP Klasa energetske učinkovitosti Unutarnja jedinica

m3/h-l/s

Hlađenje

467-130

509-140

602-170

dB(A)

Hlađenje

39/23

40/24

46/32

dB(A) m3/h-l/s

Hlađenje

54/38

55/39

61/47

Grijanje

509-140

550-150

644-180

Razina zvučnog tlaka (h/n)

dB(A)

Grijanje

39/23

40/24

46/32

Razina zvučne snage

dB(A)

Grijanje

54/38

55/39

61/47

600 x 700 x 220

600 x 700 x 220

600 x 700 x 220

16

16

16

RAS-10SAV2-E

RAS-13SAV2-E

RAS-18SAV2-E

Protok zraka (h/n) Razina zvučnog tlaka (h/n) Razina zvučne snage Protok zraka (h/n)

Dimenzije (VxŠxD)

mm

Težina

kg

Vanjska jedinica m3/h-l/s

1800-500

2250-625

1914-532

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

Hlađenje

46

48

49

Razina zvučne snage

dB(A)

Hlađenje

59

61

64

°C

Hlađenje

-10 - 46

-10 - 46

-10 - 46

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

Grijanje

47

50

50

Razina zvučne snage

dB(A)

Grijanje

60

63

65

°C

Grijanje

-15 - 24

-15 - 24

-15 - 24

550 x 780 x 290

550 x 780 x 290

550 x 780 x 290

33

33

41

GS rotacijski klipni

GS rotacijski klipni

dvostruki rotacijski klipni

mm (col)

9,52 (3/8)

9,52 (3/8)

12,7 (1/2)

mm (col)

6,35 (1/4)

6,35 (1/4)

6,35 (1/4)

Protok zraka

Područje rada

Područje rada Dimenzije (VxŠxD)

mm

Težina

kg

Tip kompresora Promjer priključka cijevi Plin Tekućina Maksimalna duljina cijevi

m

20

20

20

Maksimalna visinska razlika

m

10

10

10

Prednapunjena duljina cijevi

m

15

15

15

220/240-1-50

220/240-1-50

220/240-1-50

Strujno napajanje

V-Ph-Hz

Uvjeti mjerenja: vidi stranicu 35

Podesive mogućnosti efikasnog izlaza zraka:


20

■ VISOKA UČINKOVITOST ■ DC HYBRID INVERTER ■ VIŠESTUPANJSKI FILTARSKI SUSTAV ■ SINGLE

■ Uspjeli, moderni dizajn ■ Vrlo učinkoviti filtarski sustav (plazma filtar i ionizator) ■ jednostavna montaža

Super Daiseikai 6 Inverter za stambene prostore Prednosti ■ Dokazana „Daiseikai“ kvaliteta sa COP-vrijednostima iznad 5 jamči i kod serije 6 vrlo učinkovito hlađenje i grijanje. Pored tankog, elegantnog dizajna ovaj niz modela posjeduje višestupanjski, osobito efikasan filtarski sustav za odličnu klimu u prostoriji.

■ Plazma filtar Visokoučinkoviti električni pročistač zraka, koji radi u dva stupnja, jamči filtriranje najmanjih čestica i postiže učinkovitost koja nije moguća konvencionalnim filtarskim sustavima, jer su njegove elektrostatske ćelije u stanju ukloniti 99% svih štetnih tvari.

Glavne prednosti ■ Vrlo dobri koeficijenti učinkovitosti za energetski štedljivi rad! ■ Istosmjerna hibrid-inverter tehnologija s twin-rotary kompresorima. Time učinkovitost upravo u području djelomičnog opterećenja još i dalje raste! ■ Veliki plastični filtri za snažno pročišćavanje zraka na ulazu. ■ IAQ filtarski sustav: ove specijalne filtarske trake snažno djeluju pomoću srebra i bakterija mliječne kiseline protiv bakterija te svojim učinkom neutraliziraju neugodne mirise.

■ Ionizator zraka: Oslobađanje negativnih iona zraka na odlučujući način poboljšava kvalitetu zraka i pozitivno djeluje na izmjenu tvari i razgradnju napetosti. ■ Funkcija samočišćenja: po završetku rada ventilator radi dalje, suši izmjenjivač topline i tako sprječava skupljanje virusa i bakterija. ■ Duljina cijevi do 25 m


21

Tehnički podaci Toplinska pumpa Vanjska jedinica

RAS-10SAVP2-E

RAS-13SAVP2-E

RAS-16SAVP2-E

Unutarnja jedinica

RAS-10SKVP2-E

RAS-13SKVP2-E

RAS-16SKVP2-E

Rashladni učinak

kW

Hlađenje

2,5

3,5

4,5

Raspon rashladnog učinka (min.-max.)

kW

Hlađenje

0,50 - 3,50

0,60 - 4,50

0,80 - 5,00

kW

Hlađenje

0,49 (0,10 - 0,87)

0,84 (0,11 - 1,37)

1,34 (0,15 - 1,82)

W/W

Hlađenje

5,12

4,19

3,38

Hlađenje

A

A

A

kWh

Hlađenje

245

420

670

Učinak grijanja

kW

Grijanje

3,2

4,2

5,5

Raspon učinka grijanja (min.-max.)

kW

Grijanje

0,50-6,50

0,50-7,70

0,70-8,00

kW

Grijanje

0,63

0,95

1,47

W/W

Grijanje

5,1

4,44

3,76

Grijanje

A

A

A

RAS-10SKVP2-E

RAS-13SKVP2-E

RAS-16SKVP2-E

Snaga električnog priključka EER Klasa energetske učinkovitosti Godišnja potrošnja energije

Snaga električnog priključka Koeficijent snage COP Klasa energetske učinkovitosti Unutarnja jedinica

m3/h-l/s

Hlađenje

630-175

642-178

738-205

dB(A)

Hlađenje

42/27

43/27

45/29

dB(A) m3/h-l/s

Hlađenje

55

56

58

Grijanje

684-190

744-207

738-205

Razina zvučnog tlaka (h/n)

dB(A)

Grijanje

43/27

44/27

45/29

Razina zvučne snage

dB(A)

Grijanje

56

57

58

275 x 790 x 205

275 x 790 x 205

275 x 790 x 205

9

9

9

RAS-10SAVP2-E

RAS-13SAVP2-E

RAS-16SAVP2-E

Protok zraka (h/n) Razina zvučnog tlaka (h/n) Razina zvučne snage Protok zraka (h/n)

Dimenzije (VxŠxD) Težina

mm kg

Vanjska jedinica m3/h-l/s

1440-400

1680-467

1920-533

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

Hlađenje

46

48

49

Razina zvučne snage

dB(A)

Hlađenje

59

61

62

°C

Hlađenje

-10 - 46

-10 - 46

-10 - 46

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

Grijanje

47

50

50

Razina zvučne snage

dB(A)

Grijanje

60

63

63

°C

Grijanje

-15 - 24

-15 - 24

-15 - 24

630 x 800 x 300

630 x 800 x 300

630 x 800 x 300

41

41

41

dvostruki rotacijski klipni

dvostruki rotacijski klipni

dvostruki rotacijski klipni

Protok zraka

Područje rada

Područje rada Dimenzije (VxŠxD) Težina

mm kg

Tip kompresora Promjer priključka cijevi Plin

mm (col)

6,35 (1/4")

6,35 (1/4")

6,35 (1/4")

Tekućina

mm (col)

9,52 (3/8")

9,52 (3/8")

12,7 (1/2") 25

Maksimalna duljina cijevi

m

25

25

Maksimalna visinska razlika

m

10

10

10

Prednapunjena duljina cijevi

m

15 (+20g/m)

15 (+20g/m)

15 (+20g/m)

220-240V/1Ph/50Hz

220-240V/1Ph/50Hz

220-240V/1Ph/50Hz

Strujno napajanje Uvjeti mjerenja: vidi stranicu 35

V-Ph-Hz


22

■ EER: 5,36 ■ DC HYBRID INVERTER ■ PLAZMA-ION FILTAR ■ SINGLE

■ Individualni atraktivni dizajn s pokretnim panelom ■ Visokoučinkoviti filtarski sustav s električnim pročistačem zraka ■ Jednostavna montaža

Super Daiseikai V Inverter za više zahtjeve Prednosti ■ Super Daiseikai V predstavlja se kao klima-uređaj za najviše zahtjeve. Individualan po dizajnu, minimalistički po potrošnji energije i beskompromisan u pročišćavanju zraka. Super Daiseikai V postiže u cijeloj branši najbolje koeficijente učinkovitosti i po svim svojim performansama je u cijeloj branši u samom vrhu. Glavne prednosti ■ Vrhunski koeficijenti učinkovitosti s EER od 5,26 i COP od 5,36 (10 kW-model)! To znači izvanredno štedljivu potrošnju energije i malo opterećenje za Vaš novčanik i okoliš. ■ Istosmjerna hibrid-inverter tehnologija s twin-rotary kompresorima. Na taj način učinkovitost upravo u području djelomičnog opterećenja još više raste! ■ Plastični filtar s katehinskim premazom za snažno čišćenje zraka na ulazu. Katehin svojim antibakterijskim svojstvima dodatno preventivno djeluje protiv plijesni.

■ Plazma-ion filtar Još preostale čestice prašine, pelud i bakterije nabijaju se elektricitetom pomoću ionizatora. Zatim tako nabijene čestice privuče i apsorbira izmjenjivač topline suprotnog pola. Povrh toga, filtar djeluje kao ionizator i oslobađanjem negativnih iona brine o ugodnijem osjećanju u prostoriji. ■ Optimalna raspodjela zraka preko 12 fiksnih položaja lamela, preko pogona zakretanja i automatskog podešavanja položaja. ■ Funkcija samočišćenja: po završetku rada ventilator radi dalje, suši izmjenjivač topline i tako sprječava skupljanje virusa i bakterija.


23

Tehnički podaci Toplinska pumpa Vanjska jedinica

RAS-10PAVP-E

RAS-13PAVP-E

RAS-16PAVP-E

Unutarnja jedinica

RAS-10PKVP-E

RAS-13PKVP-E

RAS-16PKVP-E

Rashladni učinak

kW

Hlađenje

2,5

3,5

4,5

Raspon rashladnog učinka (min.-max.)

kW

Hlađenje

0,3-3,5

0,3-4,5

0,3-5,0

kW

Hlađenje

0,475 (0,07-0,88)

0,77 (0,07-1,25)

1,22 (0,07-1,49)

W/W

Hlađenje

5,26

4,55

3,69

Hlađenje

A

A

A

kWh

Hlađenje

237,5

385

610

Učinak grijanja

kW

Grijanje

3

4

5,5

Raspon učinka grijanja (min.-max.)

kW

Grijanje

0,3-5,8

0,3-6,1

0,3-6,5

kW

Grijanje

0,56 (0,07-1,60)

0,84 (0,07-1,60)

1,34 (0,07-1,70)

W/W

Grijanje

5,36

4,76

4,1

Grijanje

A

A

A

RAS-10PKVP-E

RAS-13PKVP-E

RAS-16PKVP-E

Snaga električnog priključka EER Klasa energetske učinkovitosti Godišnja potrošnja energije

Snaga električnog priključka Koeficijent snage COP Klasa energetske učinkovitosti Unutarnja jedinica

m3/h-l/s

Hlađenje

624-173

696-193

744-372

dB(A)

Hlađenje

43/27

45/27

47/30

dB(A) m3/h-l/s

Hlađenje

58

60

62

Grijanje

666/185

696/193

744/207

Razina zvučnog tlaka (h/n)

dB(A)

Grijanje

43/27

45/27

47/30

Razina zvučne snage

dB(A)

Grijanje

58

60

62

295 x 790 x 242

295 x 790 x 242

295 x 790 x 242

12

12

12

RAS-10PAVP-E

RAS-13PAVP-E

RAS-16PAVP-E

Protok zraka (h/n) Razina zvučnog tlaka (h/n) Razina zvučne snage Protok zraka (h/n)

Dimenzije (VxŠxD) Težina

mm kg

Vanjska jedinica m3/h-l/s

1800 - 500

2232 - 620

2232 - 620

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

Hlađenje

48

50

50

Razina zvučne snage

dB(A)

Hlađenje

63

65

65

°C

Hlađenje

-10 - +46

-10 - +46

-10 - +46

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

Grijanje

48

50

50

Razina zvučne snage

dB(A)

Grijanje

63

65

65

°C

Grijanje

-15 - +24

-15 - +24

-15 - +24

550 x 780 x 290

550 x 780 x 290

550 x 780 x 290

39

40

40

dvostruki rotacijski klipni

dvostruki rotacijski klipni

dvostruki rotacijski klipni

Protok zraka

Područje rada

Područje rada Dimenzije (VxŠxD) Težina

mm kg

Tip kompresora Promjer priključka cijevi Plin

mm (col)

6,35 (1/4")

6,35 (1/4")

6,35 (1/4")

Tekućina

mm (col)

9,52 (3/8")

9,52 (3/8")

12,7 (1/2")

Maksimalna duljina cijevi

m

20

20

20

Maksimalna visinska razlika

m

10

10

10

Prednapunjena duljina cijevi

m

15

15

15

220-240/1/50

220-240/1/50

220-240/1/50

Strujno napajanje Uvjeti mjerenja: vidi stranicu 35

V-Ph-Hz


24

■ DC HYBRID INVERTER ■ R-410A ■ Sustavi za 2, 3, 4 i 5 prostorija

■ Veliki izbor unutarnjih jedinica ■ Mala potrošnja energije i velika pouzdanost zahvaljujući inverterskom upravljanju ■ Tihi rad ■ Savršeni sustav pročišćavanja zraka ■ Montaža koja štedi prostor

MULTI SUSTAVI za dom Prednosti

Glavne prednosti

■ Svi Toshiba Multi klima-uređaji opremljeni su hibrid-inverterskom tehnologijom, koja se odlikuje vrlo visokim koeficijentom učinkovitosti i vrlo velikom pouzdanošću. Pritom jedna jedina vanjska jedinica opskrbljuje do pet unutarnjih jedinica. Štedi se prostor, smanjuje se trošak montaže i dovoljan je samo jedan električni vod za napajanje vanjske jedinice.

■ Inverterska tehnologija jamči visoku energetsku učinkovitost ■ Vanjska jedinica opskrbljuje do 5 unutarnjih jedinica ■ Niski troškovi montaže ■ Potreba za manjim prostorom ■ Male i kompaktne vanjske jedinice

■ Snažni istosmjerni kompresori omogućuju da ovi uređaji brzo postignu željenu temperaturu te da je zatim točno takvom i održavaju. ■ Kod izbora unutarnjih jedinica možete birati između Super Daiseikai III i Suzumi zidnih uređaja, odnosno na izbor stoje i kanalni i kazetni uređaji kao i novi konzolni uređaj. Svi se modeli mogu međusobno kombinirati.


25

■ High-End-zidni uređaj s ravnim panelom ■ Vrlo dobra iskoristivost zahvaljujući inverterskom upravljanju ■ Tihi 5-stupanjski ventilator ■ Velike lamele za vođenje zraka i optimalnu raspodjelu strujanja zraka ■ Višestupanjski filtarski sustav za ekstremno čisti zrak: - veliki plastični filtar za filtraciju najsitnijih čestica ■ Efikasna funkcija samočišćenja: dodatno oslobađanje najmanjih količina ozona djeluje dezinficirajuće na ukupni proces pročišćavanja zraka

Super Daiseikai III

Modeli: RAS-B10SKVP-E RAS-B13SKVP-E RAS-B16SKVP-E

■ ■ ■ ■ ■

Suzumi

Modeli: RAS-M10SKV-E RAS-M13SKV-E RAS-M16SKV-E

Zidni uređaj s ravnim panelom Vrlo dobra iskoristivost zahvaljujući inverterskom upravljanju Funkcija samočišćenja Savršeni sustav pročišćavanja koji se sastoji od: - velikog filtra za prašinu - „IAQ“-filtar Velike lamele za vođenje zraka i optimalnu raspodjelu strujanja zraka u prostoriji


26

60 x 60 4-smjerna kazeta ■ ■ ■

Euro-Raster 4-smjerni kazetni uređaj - može se jednostavno integrirati u postojeći Euroraster međustrop Vrlo dobra iskoristivost zahvaljujući inverterskom upravljanju Kompaktan estetski stropni panel

■ ■ ■ ■

Vrlo mala visina uređaja samo 268 mm Četiri lamele za vođenje zraka i optimalnu raspodjelu strujanja zraka u prostoriji (zatvoriti se mogu do 2 lamele) Veliki filtar za prašinu Pumpa za podizanje kondenzata s visinom dizanja od 850 m

Modeli: RAS-M10SMUV-E RAS-M13SMUV-E RAS-M16SMUV-E Panel: RB-B11MC(W)E

Konzola ■ Energetski učinkoviti hibrid-inverter ■ Kompaktan, moderan dizajn 600 x 700 x 220 mm ■ Bi-flow: varijabilni izlaz zraka na gornjoj i/ili donjoj strani uređaja ■ IAQ filtarski sustav koji snažno djeluje protiv virusa i bakterija te ima deodorirajuće djelovanje. ■ Zaštita za djecu na elementu za rukovanje uređajem ■ Intenzitet LED dioda na displeju uređaja može se prigušiti odnosno diode se mogu isključiti. ■ Automatsko ponovno uključivanje nakon nestanka struje

Modeli: RAS-B10UFV-E RAS-B13UFV-E RAS-B18UFV-E


27

Kanalni uređaj ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Kanalni uređaji - nakon ugradnje u međustrop uređaji su gotovo nevidljivi (osim usisnog i ispušnog otvora) Vrlo dobra iskoristivost zahvaljujući inverterskom upravljanju Vrlo mala visina uređaja samo 230 mm Filtar za prašinu na usisu zraka osigurava kupac Tihi ventilator - samo 23 dB(A) (RAS-M10GDV-E) Fleksibilni ulaz zraka moguć straga ili odozdo Statički tlak od 35 odnosno 41 Pa (Standard) može se povećati na 55 odnosno 64 Pa (RAS-M10/ M13 odnosno RAS-M16)

Modeli: RAS-M10GDV-E RAS-M13GDV-E RAS-M16GDV-E


28

Super Daiseikai III zidni uređaj Tehnički podaci Toplinska pumpa Unutarnja jedinica

RAS-B10SKVP-E

RAS-B13SKVP-E

RAS-B16SKVP-E

Rashladni učinak

kW

Hlađenje

2,5

3,5

4,5

Raspon rashladnog učinka (min.-max.)

kW

Hlađenje

1,1-3,2

1,1-4,4

1,4-4,9

W

Hlađenje

30

30

30

Učinak grijanja

kW

Grijanje

3,2

4,2

5,5

Raspon učinka grijanja

kW

Grijanje

0,7-5,2

0,7-6,5

0,8-6,9

W

Grijanje

30

30

30

m3/h-l/s

Hlađenje

550/300 - 150/80

570/300 - 160/80

620/330 - 170/90

dB(A)

Hlađenje

42/27

43/27

45/29

dB(A) m3/h-l/s

Hlađenje

57

58

60

Grijanje

620/320 - 170/90

640/320 - 180/90

670/360 - 185/100

Razina zvučnog tlaka (h/n)

dB(A)

Grijanje

43/27

44/27

45/29

Razina zvučne snage

dB(A)

Grijanje

58

59

60

250 x 790 x 208

250 x 790 x 208

250 x 790 x 208

9

9

9

Snaga električnog priključka

Snaga električnog priključka Protok zraka (h/n) Razina zvučnog tlaka (h/n) Razina zvučne snage Protok zraka (h/n)

Dimenzije (VxŠxD) Težina

mm kg

Suzumi zidni uređaji Tehnički podaci Toplinska pumpa Unutarnja jedinica

RAS-M10SKV-E

RAS-M13SKV-E

RAS-M16SKV-E

Rashladni učinak

kW

Hlađenje

2,5

3,5

4,5

Raspon rashladnog učinka

kW

Hlađenje

1,1-3,2

1,1-4,4

1,4-4,9

W

Hlađenje

20

20

30

Učinak grijanja

kW

Grijanje

3,2

4,2

5,5

Raspon učinka grijanja

kW

Grijanje

0,7-5,2

0,7-6,5

0,8-6,9

W

Grijanje

20

20

20

m3/h-l/s

Hlađenje

520/320 - 140/90

560/320 - 150/90

690/370 - 190/100

dB(A)

Hlađenje

38/26

39/26

45/30

dB(A) m3/h-l/s

Hlađenje

53

54

60

Grijanje

570/380 - 160/105

630/380 - 175/105

750/420 - 210/120

Razina zvučnog tlaka (h/n)

dB(A)

Grijanje

39/28

40/28

45/31

Razina zvučne snage

dB(A)

Grijanje

54

55

60

275 x 790 x 205

275 x 790 x 205

275 x 790 x 205

9

9

9

Snaga električnog priključka

Snaga električnog grijanja Protok zraka (h/n) Razina zvučnog tlaka (h/n) Razina zvučne snage Protok zraka (h/n)

Dimenzije (VxŠxD) Težina Uvjeti mjerenja: vidi stranicu 35

mm kg


29

60x60 4-smjerni kazetni uređaji Tehnički podaci Toplinska pumpa Unutarnja jedinica Rashladni učinak Raspon rashladnog učinka Snaga električnog priključka Učinak grijanja Raspon učinka grijanja Snaga električnog priključka Protok zraka (h/n) Razina zvučnog tlaka (h/n) Razina zvučne snage Protok zraka (h/n) Razina zvučnog tlaka (h/n) Razina zvučne snage Dimenzije (VxŠxD) Težina Dimenzije panela (VxŠxD) Težina panela

kW kW W kW kW W m3/h-l/s dB(A) dB(A) m3/h-l/s dB(A) dB(A) mm kg mm kg

Hlađenje Hlađenje Hlađenje Grijanje Grijanje Grijanje Hlađenje Hlađenje Hlađenje Grijanje Grijanje Grijanje

RAS-M10SMUV-E

RAS-M13SMUV-E

RAS-M16SMUV-E

2,5 1,1-3,2 60 3,2 0,7-5,2 60 590/430 - 160/120 37/30 52 590/430 - 160/120 37/30 52 268x575x575 17 27x700x700 3

3,5 1,1-4,4 60 4,2 0,7-6,5 60 620/430 - 170/120 38/30 53 620/430 - 170/120 38/30 53 268x575x575 17 27x700x700 3

4,5 1,4-4,9 60 5,5 0,8-6,9 60 660/450 - 180/125 40/31 55 660/450 - 180/125 40/31 55 268x575x575 17 27x700x700 3

Kanalni uređaji Tehnički podaci Toplinska pumpa Unutarnja jedinica Rashladni učinak Raspon rashladnog učinka Snaga električnog priključka Učinak grijanja Raspon učinka grijanja Snaga električnog priključka Protok zraka (h/n) Razina zvučnog tlaka (h/n) Razina zvučne snage Protok zraka (h/n) Razina zvučnog tlaka (h/n) Razina zvučne snage Dimenzije (VxŠxD) Težina Dimenzije panela (VxŠxD) Vanjski statički tlak (uobič./gornja gran.) Uvjeti mjerenja: vidi stranicu 35

kW kW W kW kW W m3/h-l/s dB(A) dB(A) m3/h-l/s dB(A) dB(A) mm kg Pa

Hlađenje Hlađenje Hlađenje Grijanje Grijanje Grijanje Hlađenje Hlađenje Hlađenje Grijanje Grijanje Grijanje

RAS-M10GDV-E

RAS-M13GDV-E

RAS-M16GDV-E

2,5 1,1-3,2 110 3,2 0,7-5,2 110 720 - 200 31/23 44 720 - 200 32/24 44 230 x 750 x 440 19 35,3/54,9

3,5 1,1-4,4 110 4,2 0,7-6,5 110 780 - 217 32/24 45 780 - 217 33/25 45 230 x 750 x 440 19 41,2/63,7

4,5 1,1-4,9 110 5,5 0,8-6,9 110 780 - 217 33/25 46 780 - 217 34/26 46 230 x 750 x 440 19 41,2/63,7


30

Konzola Tehnički podaci Toplinska pumpa Konzola

Unutarnja jedinica

RAS-B10UFV-E

RAS-B13UFV-E

RAS-B18UFV-E

Rashladni učinak

kW

Hlađenje

2,5

3,5

5

Raspon rashladnog učinka (min.-max.)

kW

Hlađenje

1,1-3,1

1,1-4,1

1,0-5,7

Učinak grijanja

kW

Grijanje

3,2

4,2

5,8

Raspon učinka grijanja (min.-max.)

kW

Grijanje

1,0-4,8

1,0-5,4

1,1-6,3

m3/h - l/s

Hlađenje

467-130

509-140

602-170

Razina zvučnog tlaka (h/n)

dB(A)

Hlađenje

39/23

40/24

46/32

Razina zvučne snage

dB(A)

Hlađenje

54/38

55/39

61/47

m3/h - l/s

Grijanje

509-140

550-150

644-180

Razina zvučnog tlaka (h/n)

dB(A)

Grijanje

39/23

40/24

46/32

Razina zvučne snage

dB(A)

Grijanje

54/38

55/39

61/47

600 x 700 x 220

600 x 700 x 220

600 x 700 x 220

16

16

16

Protok zraka (h/n)

Protok zraka (h/n)

Dimenzije (VxŠxD)

mm

Težina

kg

Uvjeti mjerenja: vidi stranicu 35

Vanjske jedinice Multi sistema Tehnički podaci Toplinska pumpa Multisplit za 2 prost.

Vanjska jedinica Rashladni učinak Snaga električnog priključka EER Klasa energetske učinkovitosti Učinak grijanja Koeficijent snage COP Klasa energetske učinkovitosti Protok zraka (h/n) Protok zraka Razina zvučnog tlaka Razina zvučne snage Područje rada Razina zvučnog tlaka Razina zvučne snage Područje rada Dimenzije (VxŠxD) Težina Tip kompresora Promjer priključka cijevi Plin Tekućina Maksimalna duljina cijevi Maksimalna visinska razlika Prednapunjena duljina cijevi Strujno napajanje

kW kW W/W kW kW W/W m3/h-l/s dB(A) dB(A) °C dB(A) dB(A) °C mm kg

mm (col) mm (col) m m m V-ph-Hz

Hlađenje Hlađenje Hlađenje Hlađenje Grijanje Grijanje Grijanje Grijanje Hlađenje Hlađenje Hlađenje Grijanje Grijanje Grijanje

Multisplit za 3 prost.

Multisplit za 4 prost.

Multisplit za 5 prost.

RAS-M14GAV-E

RAS-M18UAV-E

RAS-3M26GAV-E1

RAS-4M27UAV-E

RAS-5M34UAV-E1

4,0 1,02 3,7 A 4,4 1,01 4,36 A 1812-503 46 59 5 - 43°C 48 61 -10 - 24°C 550 x 780 x 290 36

5,2 1,44 3,61 A 5,6 1,19 4,71 A 1800-500 49 64 5 - 43°C 51 66 -15 - 24°C 550 x 780 x 290 41

7,5 2,25 3,33 A 9 2,55 3,53 B 2802-833 48 61 10 - 43°C 48 61 -10 - 21°C 795 x 900 x 320 64

8,0 2,29 3,5 A 9 1,93 4,67 A 2507-696 48 63 10 - 43°C 49 64 -15 - 22°C 890 x 900 x 320 69

10,0 2,92 3,42 A 12,0 2,83 4,24 A 3562-989 51 66 10 - 43°C 54 69 -10 - 22°C 890 x 900 x 380 75

dvostruki rotacijski klipni

dvostruki rotacijski klipni

dvostruki rotacijski klipni

dvostruki rotacijski klipni

dvostruki rotacijski klipni

9,52 (3/8) 6,35 (1/4) 20/30 10 20 220/240-1-50

9,52 (3/8)* 6,35 (1/4) 20/30 10 20 220/240-1-50

9,52 (3/8)* 6,35 (1/4) 25/50 15 50 220/240-1-50

9,52 (3/8)* 6,35 (1/4) 25/70 15 40 220/240-1-50

3 x 9,52 (3/8) 2 x 12,7 (1/2)

*Kod priključka unutarnje jedinice RAS-M16, potrebna je cijev 12,7 (1/2").

6,35 (1/4) 25/80 15 40 220/240-1-50


31

Inverter-Multi kombinacije Fleksibilnost Toshiba Multi sustava zajamčena je ne samo širokim izborom najrazličitijih unutarnjih jedinica, već postoji mogućnost duljine cijevi do 25 metara u jednom prostoru. (Pripazite na ukupnu duljinu cijevi!) Tako se na primjer cijevi za rashladni medij u Multi uređaju za 5 prostorija, gdje ukupna duljina cijevi iznosi 80 m, polažu na sljedeći način: prostorija 1: 25 m, prostorija 2: 25, prostorija 3, 4, i 5: po 10 m.

Mogućnosti kombiniranja RAS Multi toplinske pumpe unutarnja jedinica

2 unutarnje jedinice

3 unutarnje jedinice

4 unutarnje jedinice

10 13 10 13 13 10 10 13 13 16 16 18 10 10 10 10 10 10 10 13 10 10 13 13 13 13 16 10 10 10 10 10 10 10 10 10 13 10 10 10 13 16 18 16 18 16 18 18 10 10 10 10 13 13 13 13 16 16 13 13 16 16 16 10 10 10 10 10 10 10 13 13 13 10 10 13 16 18 13 16 18 13 16 18 16 18 16 18 16 10 10 10 10 13 13 13 13 13 13 16 RAS-M14GAV-E

10 13 16 18 13 16 18 13 16 13 16

RAS-M18UAV-E RAS-3M26GAV-E1 RAS-4M27UAV-E RAS-5M34UAV-E1

4 unutarnje jedinica

5 unutarnjih jedinica

13 10 10 10 10 10 10 13 13 13 13 13 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 13 13 18 10 10 13 13 13 13 13 13 13 13 13 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 13 13 13 13 13 13 18 16 18 16 13 16 18 13 13 16 16 18 10 10 10 10 10 10 10 10 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 - 18 18 16 18 18 18 16 18 16 18 18 10 10 10 10 13 13 13 16 13 13 13 16 13 13 13 16 13 13 10 13 16 18 13 16 18 16 13 16 18 16 13 16 18 16 13 16 RAS-5M34UAV-E1

RAS-M14GAV-E RAS-M18UAV-E

RAS-3M26GAV-E1 RAS-4M27UAV-E

RAS-5M34UAV-E1


32

■ R-410A ■ Fiksni broj okretaja ■ Single

RAS-18/24SKHP-ES2

■ Estetski dizajn ■ Vrlo aktivan filtarski sustav ■ Poboljšani koeficijenti učinkovitosti ■ Toplinska pumpa

RAS-13SKHP-ES2

RAS-10SKHP-ES

Zidna jedinica s fiksnim brojem okretaja za rezidencijalno područje Prednosti ■ Elegantne zidne jedinice s modernim, plošnim bijelim panelom su kompaktne i skladno se uklapaju u svaki prostorni dekor. Snažne su i precizne, no usprkos tome vrlo tihe.

■ Pet stupnjeva ventilatora koji se mogu birati plus automatski rad ■ Pet fiksnih položaja lamela za upravljanje zraka plus zakretni pogon i automatsko namještanje položaja.

Glavne prednosti ■ IAQ filtarski sustav: ove specijalne filtarske trake uz pomoć srebra i bakterija mliječne kiseline djeluju snažno protiv bakterija te postižu efekt kojim se neutraliziraju neugodni mirisi

■ Niska razina buke: za ugodne noći uređaj radi sa samo 26 dB(A) ■ Funkcija samočišćenja: po završetku rada ventilator radi dalje, isušuje izmjenjivač topline i tako sprječava nakupljanje bakterija i virusa. ■ „One-touch-my-comfort“-tipka omogućuje pokretanje vaše osobne postavke jedinice pritiskom na gumb.


33

Tehnički podaci Toplinska pumpa Vanjska jedinica

RAS-10S2AH-ES

RAS-13S2AH-ES2

RAS-18S2AH-ES

RAS-24S2AH-ES2

Unutarnja jedinica

RAS-10SKHP-ES

RAS-13SKHP-ES2

RAS-18SKHP-ES

RAS-24SKHP-ES2

kW

Hlađ./Grij.

2,73 / 2,94

3,75 / 4,00

5,12 / 5,56

6,33 / 6,85

Primanje snage

W

Hlađ./Grij.

0,84 / 0,81

1,17 / 1,16

1,56 / 1,5

2,22 / 2,1

Pogonska struja

A

Hlađ./Grij.

3,78 / 3,65

5,20 / 5,20

6,85 / 6,55

9,9/ 9,3

Hlađ./Grij.

3,29 / 3,70

3,23 / 3,6

3,3 / 3,7

2,85 / 3,3

Rashladni učinak/ Učinak grijanja

Korisnost (EER/COP) Klasa energetske učinkovitosti Godišnja potrošnja energije

kWh

Hlađ./Grij.

A/A

A/A

A/A

C/C

Hlađ./Grij.

420 / 405

585 / 580

780 / 750

1.100 / 1.050

RAS-10SKHP-ES

RAS-13SKHP-ES2

RAS-18SKHP-ES

RAS-24SKHP-ES2

Unutarnja jedinica

142 / 156

172 / 181

278 / 278

306 / 306

Razina zvučnog tlaka (h/n)

dB(A)

39 / 31

41 / 31

44 / 35

45 / 37

Razina zvučne snage

dB(A)

52

54

57

58

250x740x195

275x790x205

320x1050x228

320x1050x228

8

9

13

13

RAS-10S2AH-ES

RAS-13S2AH-ES2

RAS-18S2AH-ES

RAS-24S2AH-ES2

Protok zraka (h/n)

Dimenzije (VxŠxD) Težina

l/s

mm kg

Vanjska jedinica l/s

Hlađ./Grij.

499 / 580

600 / 600

688 / 688

688 / 700

Razina zvučnog tlaka

dB(A)

Hlađ./Grij.

48

51

57

57

Razina zvučne snage

dB(A)

61

64

70

70

15-43 / -10-24

15-43 / -10-24

15-43 / -10-24

15-43 / -10-24

550 x 780 x 290

550 x 780 x 290

715 x 780 x 290

715 x 780 x 290

31

38

47

53

9,52(3/8) / 6,35(1/4)

12,7(1/2) / 6,35(1/4)

12,7(1/2) / 6,35(1/4)

12,7(1/2) / 6,35(1/4)

Protok zraka

Područje rada Dimenzije (VxŠxD) Težina Promjer priklj. cijevi plin/tekućina

ºC mm kg mm (”)

Hlađ./Grij.

Maksimalna duljina cijevi

m

10

15

20

25

Maksimalna visinska razlika

m

5

6

8

10

Prednapunjena duljina cijevi

m

10

15

15

15

220-240/1/50

220-240/1/50

220-240/1/50

220-240/1/50

Strujno napajanje

Uvjeti mjerenja: vidi stranicu 35

V-ph-Hz


34

■ R410A ■ VRLO FLEKSIBILAN ■ SINGLE

■ Estetski dizajn ■ Višestupanjski, visokoučinkoviti sustav pročišćavanja ■ Tihi rad ■ Toplinska pumpa

FLEXI S FIKSNIM BROJEM OKRETAJA za dom Prednosti

Glavne prednosti

■ Elegantni podno/stropni uređaji unose dašak luksuza u Vaš život. Oni obuhvaćaju najnoviju Toshiba tehnologiju i idealni su za dom, urede i trgovine. Isti se uređaj može postaviti na podu odnosno može se bez izmjena montirati ispod stropa.

■ Fleksibilan za upotrebu kao podni i stropni uređaj ■ IAQ filtarski sustav: ove specijalne filtarske trake uz pomoć srebra i bakterija mliječne kiseline djeluju snažno protiv bakterija te postižu efekt kojim se neutraliziraju neugodni mirisi ■ Lagan i kompaktan s estetskim dizajnom ■ Funkcija samočišćenja: po završetku rada ventilator radi i dalje, isušuje izmjenjivač topline i tako sprječava nakupljanje bakterija i virusa.


35

Tehnički podaci Toplinska pumpa Vanjska jedinica

RAS-18GAH-ES2

RAS-24GAH-ES2

Unutarnja jedinica

RAS-18GFHP-ES2

RAS-24GFHP-ES2

kW

Hlađ./Grij.

5,0/5,45

6,3/6,8

Snaga električnog priključka

W

Hlađ./Grij.

2,01/1,88

2,59/2,83

Pogonska struja

A

Rashladni učinak/ Učinak grijanja

Hlađ./Grij.

8,3/7,8

11,0/11,45

Korisnost (EER/COP)

Hlađ./Grij.

2,7/3,25

2,59/2,83

Klasa energetske učinkovitosti

Hlađ./Grij.

E/D

E/D

Hlađ./Grij.

1.005/940

1.285/1.265

RAS-18GFHP-ES2

RAS-24GFHP-ES2

Godišnja potrošnja energije

kWh

Unutarnja jedinica

222/161

258/153

Razina zvučnog tlaka (h/n)

dB(A)

43/36

46/37

Razina zvučne snage

dB(A)

56

59

633 x 1093 x 208

633 x 1093 x 208

23

23

RAS-18GAH-ES2

RAS-24GAH-ES2

Protok zraka (h/n)

Dimenzije (VxŠxD) Težina

l/s

mm kg

Vanjska jedinica Protok zraka

dB(A)

Razina zvučne snage

dB(A)

Područje rada Dimenzije (VxŠxD) Težina Promjer priklj. cijevi plin/tekućina

680

965

Hlađ./Grij.

53/54

57/58

66

71

Hlađ./Grij.

15 – 43/-10 - 24

15 – 43/-10 - 24

550 x 780 x 290

715 x 780 x 290

l/s

Razina zvučnog tlaka

ºC mm kg mm (”)

50

56

9,52(3/8) / 12,7(1/2)

9,52(3/8) / 12,7(1/2)

Maksimalna duljina cijevi

m

20

25

Maksimalna visinska razlika

m

8

10

Prednapunjena duljina cijevi

m

15

15

220/240-1-50

220/240-1-50

Strujno napajanje

V-ph-Hz

Uvjeti mjerenja za Toshiba klima-uređaje: Hlađenje: unutarnja temperatura 27 °C TK/19 °C FK, vanjska temperatura 35 °C TK Grijanje: unutarnja temperatura 20 °C TK, vanjska temperatura 7 °C TK, 6 °C FK Cijevi za rashladni medij: 7,5 m duljina odnosno visinska razlika između unutarnje i vanjske jedinice Razina zvučnog tlaka:

mjereno s razmakom* od ca. 1,5 m do unutarnje jedinice odnosno s razmakom od 1 m do vanjske jedinice

Energetska klasa, godišnja potrošnja struje: u skladu s Direktivom Europske komisije 2002/31/EC

*Točan raspored mjerenja vidi u knjizi podataka!


www.toshiba-aircondition.com.hr

AIR-COND Klimaanlagen Handelsgesellschaft m.b.H., Haushamer Straße 2, A-8054 Graz-Seiersberg, Austria, Tel.: +43 316 80 89, Fax: +43 316 82 63 71, E-mail: office@air-cond.com, www.air-cond.com

Ne odgovaramo za tiskarske i tipografske greške. HR / RES / 01. 2011

36

Ovlašteni Toshiba distributer:

RES_2011_hr  
RES_2011_hr  

2011/2012 KLIMA-UREĐAJI. Keeping temperatures stable. . 1 Kvaliteta je bila i jest jedna od jakih strana Toshibe, i ona je bez svake sumnje...