Page 1


Benvingut/da... A la vida sana. Al menjar de veritat. Al bon gust. A les olors. A la teva petita revoluci贸. La revoluci贸 del menjar. Benvigut/da a GOOD FOOD.


o i c a t n e m i l a

SOStENIBLE


? Sostenible vol dir perdurable en el temps. Una alimentació sostenible és aquella que ens assegura poder seguir alimentant-nos sense esgotar els recursos naturals (aigua, terra...) i sense destruïr el medi natural i social que ens envolta ( biodiversitat, contaminació, societat...). Millorant alhora la teva qualitat de vida; aportant-te aliments més naturals i frescos, més sabrosos i sobretot més sans. Preparat/da?


de

a d a r o p m te

Abans cada aliment es consumía a la seva estació. Els tomàquets a l’estiu, les taronjes a l’hivern... Ara ja no hem d’esperar. Amb el cultiu en hivernacles disposem de fruites i verdures durant tot l’any, encara que pel camí es perdi gran part de les seves qualitats nutricionals i deixem de menjar-los amb tot el seu sabor, olor i textura. Això és degut en gran part al fet que són recollits abans d’hora, ja que el grau de maduresa influeix en la quantitat de sucres i en bona part del seu contingut en vitamines i minerals.


Tenen una maduració natural i no necessiten productes químics, ni cambres frigorífiques. Tenen millors propietats (olor, sabor, textura...) La disponibilitat a les botigues és major. Al augmentar l’oferta, el preu disminueix. En respectar el cicle natural i la zona de producció, s’evita la implantació de monocultius intensius que esgoten la terra. És més fàcil que provinguin de l’activitat agrícola local, evitant els impactes ambientals derivats del transport de llargues distàncies.


de

o i c c u d o r p local

El consum local es basa en la idea de comunitat, en comprar aliments produïts, processats i distribuïts de manera local. En els models de les grans corporacions globals, els productors i els consumidors estàn separats per una cadena ininterminable de processadors/manufacturers, intermediàris i especuladors. El cost social, medioambiental i econòmic és massa elevat i, en molts casos, innecessàri.


Al utilizar-se menys distància en el transport tenim aliments de temporada, més frescos, més sans i amb més vitamines. Al reduir el transport i els intermediàris el preu és menor i més just per als productors. Contribuïm a la economía de la zona i a donar pes als petits productors i productores locals de la nostra regió.

co2

Es redueixen les emisions de gasos d’efecte hivernacle derivades del transport d’aliments. Les xarxes de consum local inclouen horts comunitàris, cooperatives d’aliments, mercats de productors, bancs de llavors…


de produccio ecologica

La producció ecològica d’aliments és un sistema que es basa en la bona utilització dels recursos naturals, que no fa servir productes químics ni transgènics. Ens ofereix aliments orgànics d’alta qualitat i a la vegada conserva la fertilitat i l’estat natural de la terra. Té en compte en tot el procés la sostenibilitat i l’equilibri de la zona en tots els seus aspectes, els cicles naturals i condicions locals, i la cultura del lloc, proporcionant a tots els involucrats una bona qualitat de vida.


No contenen residus tòxics procedents de pesticides, antibiòtics, fertilizants sintètics, aditius i conservants, que s’utilizen en l’agricultura convencional. Són més nutritius i s’asimilen millor per l’organisme. Tenen més vitamines , minerals, antioxidants, hidrats de carboni i proteïnes. Tenen millor sabor, color i textura. Respecten el medi ambient, els ecosistemes i els cicles naturals. Enriqueix les zones on es porta a terme i aporta grans beneficis socials i econòmics per als membres d’aquestes comunitats.


de

minim ssat proce

Amb el ritme de vida accelerat depenem d’aliments processats que estàn llestos en dos minuts de microones. Aquests aliments no són beneficiosos per la nostra salut ni tenen un alt valor nutricional, apart de tenir afegits químics tóxics per al nostre organisme. A més, aquests productes venen exageradament empaquetats, generant una elevada cuantitat de residus innecessàris (envasos, ampolles, embalatges) generalment de plàstic. Els aliments frescos sense embalar son productes sense procesar, conservar o manipular i que generen menys residus.


Els aliments frescos contenen més vitamines, fibra i minerals d’origen natural que beneficien l’organisme i ajuden a prevenir malalties. No tenen aditius tòxics, ni sucres o greixos afegits perjudicials pel cos. No tenen un embalatge excessiu, per tant el seu consum genera menys residus, reduïnt l’impacte ambiental. Al ser naturals son més sabrosos, més sans i de major valor nutricional.


menysctes produimals an La cría intesiva (d’on prové la carn que comprem als supermercats) consumeix elevats recursos naturals i genera alts costos ecològics en tot el procés: contamina l’aire, la terra i l’aigua; causa desforestació; genera un nombre elevat de residus i necessita quantitats excesives d’energía. El consum excessiu de carn pot provocar malalties greus, a més d’incloure molt sovint restes d’hormones i medicaments. A més, els animals són maltractats i malviuen en alts nivells d’estrés i patiment. Per evitar-ho, cal reduïr el consum de carn i si en comprem que sigui de producció ecològica


Reduïm el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetes, cáncer, obesitat, gota... No ingerim restes d’hormones ni medicaments utilitzats en els animals.

co2

Reduïm la desforestació, la contaminació de la terra i l’aigua i les emisions de CO2 Estalviem recursos i diners i evitem un gast innecessàri d’energía. Respectem als animals i evitem el seu patiment innecessàri. La producció ecològica garantitza una cría no intensiva, sense transgènics, pesticides, medicaments ni aditius.


menys S RESIDU

Des del moment d’anar a comprar, passant per l’entrepà de mig matí, al cuïnar i fins i tot després generem una alta quantitat de residus inneccessàris que podem evitar fàcilment. D’aquesta manera ajudarem a reduïr l’impacte ambiental, la contaminació, la despesa energètica i a conservar els recursos naturals. És important: * Reduïr: produïr el mínim de residus * Reutilitzar: intentar donar-los un altre ús * Reciclar: separar les deixalles en els contenidors de reciclatge.


Ves a comprar amb un carretó o cistell i utilitza bosses de roba reutilitzables. Utilitza envoltòris/ tuppers reutilitzables per a embolicar l’entrepà. Fes servir una gerra que filtri l’aigua o bé un filtre que s’adapti a l’aixeta en comptes de consumïr aigua envasada Compra a granel cuan sigui possible i utilitza pots de vidre per a guardar els aliments. Compra aliments frescs, Evita les fruites i verdures envasades. Pel que fa a les begudes i líquids fes servir envasos grans i de vidre retornable. Evita aliments processats i precuinats i aquells que venen envasats individualment en un envàs més gran.


a

cerdanyola del valles Ara que ja saps el què i el com de l’alimentació sostenible et deus preguntar.... on? A continuació et presentem un llistat de les cooperatives de consum, botigues, bars i restaurants de cerdanyola del Vallès on podràs trobar aquest tipus d’aliments. A disfrutar!

c


s e v i t a r coope de consum Es tracta de grups de persones que s’organitzen per a adquirir productes ecològics, de temporada i locals; directament als agricultors i ramaders que les produeixen. El preu per al consumidor és raonable i, a més, el productor també pot vendre’l a un preu just. Podem comprar productes com fruita, verdura, lactics, carn, llegums, fruita seca, vi, cerveses artesanes, etc. La comanda generalment es fa d’una setmana per l’altre i funciona en unitats familiars. També: • Es fan assemblees periòdicament per decidir què es compra i a quins productors • Cada unitat familiar s’encarrega d’alguna tasca i la fa regularment • Es fa barri, es coneix veïns i veïnes amb interessos comuns.


EL CABĂ€S Setmanalment: verdures i fruites de temporada, pa, coques, ous. Mensualment: carn (pollastre, xai, conill, vedella...), lactics, farines, pastes, llegums, oli, sucs, conserves... Passatge Maria LluĂŻsa, 65 porta de garatge de la dreta. dimecres de 19h a 20h www.elcabas.org mireialluis@yahoo.es

FABES COMPTADES Cistella de verdures de temporada amb preu fix + altres productes com: furita, pa, oli, productes envasats c/ Escoles 21 dimecres de 19h a 20h www.cooperativafavescomptades.blogspot.com.es favescomptadescerdanyola@ gmail.com

 


S’HA ACABAT EL BRÒKIL Cistella tancada de fruita i verdures de temporada i producció local. Intercanvi de receptes. Variable Variable www.receptesshaacabatelbrokil.blogspot.com. shaacabatelbrokil@gmail. com

EL REBOST Cistella oberta. Fruites i verdures, vedella, pollastre, ous, pa i pastissería, llegums, làctics, sucs, cosmètica... Ctra. de Barcelona, 43 Dijous de 16,30-19h www.associacioelrebost. wordpress.com associacioelrebost@gmail. com


BOTIGUEScats i mer

MERCAT ECOLÒGIC Plaça de l’Abat Oliba 2n dissabte de mes 9h - 14h

@

//mercatecologicdelvalles.cat

Al Mercat hi trobarem productes ecològics, locals, artesanals i de la terra, respectuosos amb l’entorn i el medi ambient i que milloren la nostra qualitat de vida. Els productors i elaboradors ens ofereixen mel, vins i olis, herbes, formatges, mató, fruites, verdures i productes envasats per completar el cistell d’anar a comprar. També hi ha activitats i tallers per a grans i petits que ens permetran conèixer i entendre tot aquest món.


ECO TIL·LER Productes ecològics: envasats, fruites i verdures de temporada, pollastre, cosmètica i flors de bach. C/Santa Anna, 4 dill/diss 9h - 21h

CARNISSERIA ROSA BAYÓ Carn ecològica: hamburgueses de vedella, amb formatge i amb all, bistecs i butifarres. Mercat de fontetes, Plaça del Pla de les Alzines dill 8h - 13h dim, dimec i dij 8h -14h div 7h -14h i 17h - 20h diss 7h - 14:30h


DIETÈTICA HERBORISTERIA LARIOS Productes ecològics envasats, aliments sense gluten, ous, infusions. c/ Reis, 11 dill/diss 9h - 13:30h 17h - 20:30h

CENTRE DIETÈTIC NURIA Productes ecològics envasats, mel, sucre, farina, pasta, pa, llet de soja, begudes, galetes. pg Cordelles, 33 dill/diss 9h - 13:30h 16h - 20:30h


EL CISTELLET DE LA FRUITA Fruites i verdures de temporada i de producció local i ecològica. Llegums i productes envasats. c/ Sant Ramon, 109 dill/diss 9h - 13:30h 16h - 20:30h

ECOVIDA Sucs, llegums i verdures en conserva, mels, olives, cafè, sucre, xocolata, amaniments i salses, pasta, pasta, llet i ous. pg Crodelles, 25 dill/diss 9h - 20:30h


DIETETICA ELOISA (SANTIVERI) Productes ecològics envasats, mel, sucre, pasta, galetes. infusions. Medicina natural, flors de bach. C/ Altimira, 13 local AB dill/diss 9:30h - 13:30h 17h - 20:30h

NATURANA Productes ecològics envasats, cereals, llegums, arrós, pa, farines, sucs, mel, espècies. C/ Lluis Companys, 10 local 8 dill/div 10h - 13:30h 16h - 20:30h


ECOFRESC Fruites i verdures frescos de temporada i ecològics, oli, sucs de fruita, begudes , làctics i ous. C/ Reis, 11 dill/diss 9h - 13:30h 16h - 20:30h

MITOS Y ESENCIAS Cafè, sucre, xocolata, pasta, cereals, làctics, productes vegetarians precuinats, llet i ous. c/ Francolí, 19 dill/div 9h - 20h Diss 10h - 19h


Bars

s t n a r u a t i res

No només podem tenir una alimentació sostenible a casa nostra, tenim vàries opcions de disfrutar dels productes ecològics als bars i restaurants de la ciutat. Un bon plat calent de temporada, un té de comerç just, un pica-pica o una bona cervesa ecològica per disfrutar en companyia...

TE ART Té de comerç just, sucs naturals amb fruita de temporada, dolços casolans i música lliure. c/ sant Ramón 112 dim/diss: 18h - 3h dium: 18h/23h 93 592 24 61


ORGANIC Restaurant orgànic vegetarià. Menú 12€: sopa del dñia, buffet d’amanides, segon, postre i infusió. C/Camèlies, 8 dill/diu 12h - 15h 993 301 09 02

JUICIJONES Restaurant i bar de sucs vegà amb una àmplia carta: amanides, sopes, tapes, entrepans, sucs, batuts, infusions... C/ Sol, 210 dim/dium 10h - 24h 933024330.


AMALTEA Cuina vegetariana, creativa, amb molts plats internacionals i de cuidada presentació. productes ecològics. c/ Sant Ramon 36 dill/div 12h - 23h diss 12h-24h

CAFÉ CAMELIA Cafè i té de coltiu ecològic i comerç just. Pastes i pastissos artesanals, sucs i batuts de temporada C/Enric Granados 2 dim/diss 9h - 22h


VOLS

? S E m


@

Descarrega’t el Calendàri de temporada de fruites i verdures

@

Descobreix les alternatives d’embalatge que t’ofereix el mercat

@

Busca un restaurant al mapa d’alimentació sostenible local

@

Aprèn quins són els logos d’agricultura ecològica

@

Busca més informació al respecte seguint els nostres enllaços

tot això i més a:

t

a .c d o o f d o o .g w w w

+


good F ood

x

, què és el que mengem “ Tenim el dret a saber s cie èn i quines conseqü d’on ve, qui ho produeix a, min nta co alimentació ens porta. Si la nostra es de manera innealtr a rir sof fa i destrueix ar-la.” nvi cessària hauriem de ca a al teu plat.

La revolució començ

ursos: més informació i rec

t

a .c d o o f d o o .g w w w

Què Menjem?  
Què Menjem?  

Guía d'alimentació sostenible i consum responsable a Cerdanyola del Vallès. "la revolució comença al teu plat"

Advertisement