Page 1

8. august 2012

Color Line Stadion 16.-18. august

www.Jugendfest.no

Stadionfest supersvensker

Roxette har solgt over 75 millioner plater verden over. Come on, join the joyride!

Superstjerner som Avicii, Prodigy, Kaizers Orchestra og Kent blir med når Jugenfest flytter inn i Ålesunds storstue, Color Line stadion.

stor stemme

Susanne Sundfør er melankoliens dronning. Det har sin pris.

the poison

Hele Ålesund skal få merke at the Prodigy er i byen. Er du klar for tidenes lyd- og lysshow på Color Line stadion?

hjemmelaget

Det blir Blodig Alvor når Jenny, Mikhael og reggaegutta i Mahogni entrer banen.

rockeprest og popprinsesser Les alt om Bjørn Eidsvåg og alle de andre artistene som spiller på årets festival.

kjøp billetter på www.jugendfest.no


PÅ FLYTTEFOT: Jugendfest forlater Ålesund sentrum. Nå lager vi fest på Color Line stadion.

stang inn!

Årets Jugendfest blir det største musikkarrangementet i Ålesund noensinne.

På bare fem år har Jugendfest vokst til å bli en av landets største musikkfestivaler. Fjorårets utsolgte suksess gjorde at vi i år tok steget ut fra trange bygater til en festival i stadionformat. Fantastiske Color Line stadion er laget for å ta imot over 10.000 supportere hver kamp. Nå skal vi gjøre den til en spektakulær festivalarena og sørge for nok en hjemmeseier. Aldri har det vært en så stor scenerigg i vår del av landet. Aldri har det vært så mange store artister samlet her. Aldri har det vært så mange publikummere på én musikkfestival i byen. I år kan du rett og slett ikke gå glipp av Jugendfest, den største og feteste festivalopplevelsen nord for Oslo. Skandinavias desidert største nålevende band, Roxette, vil sørge for heiarop og allsang langt utenfor 16-meteren. Verdens hotteste DJ, Avicii, vil få deg til å danse i ekstase i midtbanesirkelen. Nordens største rockeband, Kent, vil få deg til å hoppe opp og ned på sidelinjen. The Prodigy vil regelrett blåse deg av banen. Jugendfest 2012 har toppet laget. Med 19 artister i stallen skal vi gi deg uforglemmelige opplevelser i tre dager til ende. Og vi har en hel stadion å boltre oss på. Forvent artisteri på et høyt nivå, lekre tekniske detaljer, høyt press, et ekstatisk publikum, en saftig batalje, uten offside og røde kort, med bare god stemning og hjemmeseier­garanti. Velkommen til Jugendfest 2012, Midt-Norges største musikkfestival, i Ålesunds storstue, Color Line stadion.  

Ante Giskeødegård Lars Berg Giskeødegård

SUPERSTJERNER: En rekke store artister kommer til Jugendfest, deriblant svenske Kent.

Slipp kø på Jugendfest. Kjøp alle bonger med Eventify på din mobil. Nå har du sjansen til å ordne alt på forhånd og skippe bongbua helt. Konseptet er enkelt:

▪▪ ▪▪▪▪

Gå inn på www.eventify.no, enten fra mobil eller datamaskin. Velg ønsket type bong. Gå rett til kiosken, scan telefonen din, og hent ut varene du har bestilt.

FESTIVALSJEFER: Ante Giskeødegård og Lars Berg Giskeødegård garanterer hjemmeseier.

Vanskeligere er det ikke! Og du kan selvfølgelig også kjøpe billetter til Jugendfest gjennom Eventify.

RedaksjonsLEDELSEN

REDAKSJONEN

Synnøve Åsebø, redaktør������������������������synnove@momentium.no Aina Kristiansen, art director / layout ����������� aina@momentium.no

Tonje Ødegård, Kristin Støylen, Synnøve Sandnes, Ingrid H. Indseth, Lars Molteberg Glomnes, Pål Marius Tingve, Lars-Ove Håhjem, Andreas Åsebø, Ante Giskeødegård, Lars Berg Giskeødegård

annonseansvarlig Idar Ove Giskegjerde�������������������������������������idar@momentium.no

2

Betal med mobilen din


Annonse HAVNEVIK

Kulturtilbud er viktig for at det skal være godt å bo i Møre og Romsdal. Det gir mennesker inspirasjon, lærdom og gode opplevelser. Vi er opptatt av å støtte mangfoldet i regionen, og engasjerer oss både i den klassiske kulturen og den nyskapende og eksperimentelle. Sparebanken Møre støtter Jugendfest.

3


du

Hva skal gjøre når festivalen er over?

Se dine muligheter på stxosv.com/career

4

Foto: Billy Bonkers

Annonse


iStockphoto

Annonse

STOLT SPONSOR AV FESTIVAL

SOMMEREN PÅ SUNNMØRE

TA F J O R D ® S P O N S E R M I D T S O M M E R J A Z Z , S O M M E R F E S T E N P Å G I S K E , J U G E N D F E S T O G D E N N O R S K E M AT F E S T I VA L E N

5


LEGENDER: Roxette er et av Skandinavias største band – gjennom tidene.

Stjerner 23 år er gått siden en amerikansk student og en puppeglad radio-DJ sørget for at Roxette ble verdensstjerner. Tekst: Pål Marius Tingve

De er et av Jugendfests største navn, og krever sannsynligvis ingen introduksjon, men her får de en kort en likevel: Roxette består av 53-åringene Per Gessle og Marie Fredriksson, har solgt over 75 millioner (!) album, har hatt fire hits på Billboard-lista i USA og er for tida på verdens­ turné. Men i et eventyr av en pophistorie står tilfeldighetene like sentralt som enkle tekster om kjærlighet, stramme gitarriff og refreng så fengende at selv de verste pophatere lar høyrefoten bevege seg i takt med dem.

6

Både Fredriksson og Gessle var allerede popstjerner hjemme i Sverige da tilfeldighetene ville det slik at de satset sammen på midten av 80-tallet. Gessle hadde hatt enorm suksess som frontfigur i Gyllene tider (ja, det er han som synger «sommartider, hej, hej, sommartider»), mens Fredriksson var i ferd med å slippe sitt andre soloalbum. En smart EMI-sjef og en perfekt kjemi senere, var Roxette født.

Det kunne de, bare ikke med en gang. – Albumet ble liggende der i flere uker, uten å bli spilt. Da studenten dro for å hente det, kastet sjefen for radiostasjonen et blikk på coveret og fattet interesse for Maries bryster. «Faen, la oss høre på det», sa han og satte det på. Den første låten var «The Look». Så begynte telefonene å ringe, har Per Gessle uttalt.

Tilfeldigheter

Ellevill Europa-turné

Bandets første album ble en stor suksess i Sverige, men det var med Look Sharp! i 1988 at de gikk fra å være stjerner til å bli verdensstjerner. Og her kommer altså tilfeldighetene inn. Look Sharp! ble nemlig en umiddelbar slager i Sverige, men det var da den 22 år gamle amerikanske utvekslings­ studenten Dean Cushman tok med seg albumet fra Sverige og hjem til Minnesota, at ting gikk Roxettes vei. Datapuggeren Cushman tok med seg skiva til radiostasjonen KDWB, og spurte om de kunne spille den på lufta.

I februar 1989 ble nettopp «The Look», som fortsatt står som bandets største hit for mange, spilt på alle de største radiokanalene i USA, og måneden etter gikk låta til topps på Billboard-lista. – Det er helt utrolig, jeg forstår ingenting. Når vi kommer til USA står alle bare og bukker, det er jo som om vi er ordentlige rockestjerner, uttaler Fredriksson. Men toppen er langt fra nådd. Først drar bandet på en ellevill Europa-turné og så får de en håndsrekning fra Julia Roberts. «It Must Have Been Love», som flere år i forveien


i sikte hadde blitt skrevet som en julesang, velges nemlig ut til å fronte filmen Pretty Woman. Låta går selvfølgelig rett til topps på Billboard-lista. Det er imidlertid langt fra verdens mest kjente hitliste til lille Halmstad, sør for Göteborg, der Roxette-duoen har vokst opp.

Sjenert

Veien var kanskje lengst for Gessle, som liker å gjøre et poeng av at han som barn var en overvektig nerd. Ten­ åringen Per satt nemlig mest hjemme og noterte fotball­ resultater, hockeystatistikk og hitlisteplasseringer. Når han ikke laget låter, gjennomgikk han en dramatisk slankekur og lærte seg å spille gitar. Og så kom mulighetene til å bli med i et band. – Det var tilfeldig at jeg ble vokalist. Det var rett og slett fordi ingen av de andre ville synge. Og da vi begynte hadde vi så dårlig utstyr at den lyse stemmen min var den eneste som lot seg høre i øvingslokalet. Jeg var egentlig

veldig sjenert og hadde vanskelig for å se meg selv opptre, har han fortalt i et portrettintervju. – Hvordan var det for den sjenerte nerden å bli popstjerne? – Det var kjemperart. Jeg valgte alltid å ta et skritt tilbake. Jeg fant en gammel perm med originalteksten til en gammel Gyllene Tider-låt. Den var datert 12. januar, bursdagen min. Det var ganske typisk meg å sitte alene på bursdagen min og skrive en låt i stedet for å være ute og feste.

Suksessoppskrift

Men øvelse gjør tydeligvis mester. Da Roxette slapp albumet Joyride i 1991 var det med et betydelig press hengende over seg. Denne gangen hadde de noe å forsvare, og denne gangen hadde de store herrer i plateselskapene investert store summer på at låtskriver Gessles suksess­ oppskrift skulle fungere enda en gang. Det gjorde den.

THE LOOK: Roxette har hatt suksess gjennom flere tiår, men Marie Fredrikssons karakteristiske, korte hårsveis har ikke endret seg nevneverdig.

Det ble solgt 2,2 millioner eksemplarer av albumet den første måneden. Tittelsporet «Joyride» gikk rett til topps i både USA og en rekke land i Europa. – Interessen har nådd et nivå der det nesten er sykt. Vi har blitt mer et fenomen enn et popband, sier Gessle. Men faktum er at han og makker Fredriksson allerede i en alder av 33 år har oppnådd mer enn de noen gang har drømt om. Samtidig får de kjenne på livet som stjerner. De fotfølges av pressen, og opplever at det som står om dem i avisene handler mer om privatlivet deres enn musikken de lager. Og da kommer selvsagt spørsmålene om hva slags forhold de har.

Spøkte om skilsmisse

I et intervju med Los Angeles Times svarer Fredriksson slik da hun får spørsmål om de to har et romantisk forhold. – Vel, det har vært litt vanskelig å jobbe sammen siden vi skilte oss.

7


DUO: Per Gessle og Marie Fredriksson har fått mange spørsmål fra journalister om de er et par, men har alltid kun vært gode venner.

Gessle skyter inn: – Skilsmissen har vært virkelig tøff for barna. Og så spruter begge to ut i latter. – Vi bare tuller. Folk spør oss hele tiden om vi har et romantisk forhold, så vi liker å tulle med det noen ganger. Vi er bare venner som har et musikalsk og profesjonelt forhold, sier Fredriksson. Etter suksessen med Joyride kom albumet Tourism året etter, som var en slags samleplate. I 1994 fulgte de opp med Crash! Boom! Bang!, som bare ble en suksess hjemme i Sverige. Etter albumet brukte både Fredriksson og Gessle mer tid på sine respektive familier, før de gjorde comeback, først med Have a Nice Day i 1999 og så med Room Service i 2001.

Sykdom

Også med disse albumene fikk de størst suksess på hjemme­bane. Det var imidlertid i 2002 bandet fikk de største overskriftene på neste ti år – med denne gangen var det ikke fordi de hadde sluppet en ny superhit, men fordi virkeligheten plutselig ikke handlet om å lage god popmusikk, men om liv og død. Det var på høsten 2002 at Marie Fredriksson besvimte og falt i dusjen hjemme i villaen i Djursholm etter en treningstur. Hun slo hodet i vasken, og etter undersøkelse på Karolinska Sjukhuset ble det konstatert at hun hadde fått en kraftig hjernerystelse. Men da svimmelheten ikke ga seg ble det tatt flere prøver, fant legene en hjernesvulst. De fortalte henne at hun ikke hadde mer enn et halvt år igjen å leve. – Da det var som verst, trodde alle at jeg hadde et halvår igjen å leve, men inni meg visste jeg at jeg skulle fikse det. Det har vært en hard kamp, virkelig. Tøff, har Fredriksson i sagt i et sjeldent intervju etter sykdommen.

Varige mén

Da Fredriksson ble syk sto Roxette foran utgivelse av et samlealbum og nok en stor Europa-turné. Begge ble selvfølgelig skrinlagt, og både Fredriksson selv og Per Gessle trodde Roxette var historie. – Jeg var jo så syk. Men etter at jeg ble kvitt sykdommen har jeg fått nye krefter. Det føles enormt heftig at det er som det er i dag, har Fredriksson sagt. Kreftsykdommen har gitt vokalisten varige mén, med sviktende balanse, ødelagt syn på det ene øyet og skadet korttidshukommelse. Men hun har kjempet seg gradvis tilbake. I perioden etter sykdommen ga hun ut soloalbumet The change, mens også Gessle fikk tid til noen prosjekter

8

på egenhånd, som det svenskspråklige albumet Mazarin, som kom i 2003. – Man blir minnet på sin egen dødelighet. At man ikke kan ta noe for gitt. Nå tar jeg ingen omveier, sa Gessle etter å ha gitt ut Mazarin. Noen år seinere skulle det imidlertid vise seg at suksess­ prosjektet Roxette ikke var dødt. Tidlig i 2009 begynte nemlig ryktene å gå. – Ja, vi har snakket om det, og det er egentlig opp til Marie, sa Gessle da han ble spurt om et comeback var på trappene.

Ville tilbake sammen

Og noen måneder senere hadde han åpenbart overbevist makkeren. Fredriksson gjorde først en overraskelses­ opptreden på en Gessle-konsert i Amsterdam, og så la de liksågodt ut på en miniturné i Europa. De var blant annet innom Stavanger, der 8000 fikk oppleve alle de gamle hitene på rekke og rad. Publikum elsket det. – Vi har aldri vært trendy, og derfor aldri heller blitt utrendy, har Gessle sagt om comeback-suksessen. Mens mange trodde miniturneen var nok, hadde Fredriksson og Gessle andre planer. Her var det ikke snakk om å hvile på laurbærene. De viste isteden at de hadde mer inne, og i fjor ga de ut albumet Charm School. Skiva, som ble sluppet i februar, ble slaktet til det grenseløse, men da superduoen la ut på verdensturné noen måneder seinere, strømmet publikum til arenaene likevel. Det er ventet at over en millioner mennesker kommer til å se dem live i løpet av turnéen.

Hitparade

Mange av dem som dukker opp har kanskje ikke engang hørt bandets nye låter. De lengter etter gamle hits som «The Look», «It Must Have Been Love», «Listen to Your Heart» og «Joyride». Verdensturneen var innom både Bergen, Haugesund og Stavern i fjor, og i år står blant annet Australia, fem konserter i Asia, 14 konserter i Sør-Amerika, tre i Sør-Amerika og ti i Europa for tur. Den aller siste destinasjonen, ifølge bandets hjemmeside, er «Jugendfest, Ålesund, Norway». Det er ikke så mye annet å si, enn: Come on, join the joyride! Kilder: Expressen, Dagbladet, Aftenposten, VG, BBC, LA Times, Wikipedia, roxette.se.

▪▪

Roxette spiller lørdag 18. august kl. 21.00.

Roxette

▪▪ ▪▪ ▪▪

Roxette består av Marie Fredriksson og Per Gessle, som begge har vokst opp i Halmstad i Sverige. Popbandet har gjort enorm suksess, og regnes som Sveriges nest største musikkeksport, etter Abba, gjennom tidene. Gjennombruddsalbumet deres Look sharp! fra 1989 toppet hitlistene i 24 land, mens den største singlesuksessen kom med «It Must Have Been Love» fra filmmusikken til Pretty Woman i 1990. Bandet har solgt mer enn 75 millioner album og vunnet en rekke priser. Etter å ha gjort comeback i 2009, er Roxette nå ute på en verdensturné, som avsluttes på Jugendfest i august. Studioalbum: Pearls of Passion (1986) Look Sharp! (1988) Joyride (1991) Tourism (1992) Crash! Boom! Bang! (1994) Have a Nice Day (1999) Room Service (2001) Charm School (2011) Travelling (slippes 24. mars 2012)

▪▪ ▪▪ ▪▪▪▪ ▪▪▪▪ ▪▪▪▪ ▪▪▪▪ ▪▪▪▪

3

topplåter

▪▪▪▪ ▪▪

«The Look» «It Must Have Been Love» «Joyride»


Annonse

EVENTIFY Tickets - Crew - Shop www.eventify.no

Alt du trenger på Jugendfest får du i Eventify™ - nå med gratis trådløst nett! EVENTIFY OPEN NET WORK

EVENTIFY™ leveres av Kodebyraaet AS

9


Annonse

Stolt hovedsponsor av Midtsommerjazz, Jugendfest og Sommerfesten!

lad opp til festivalene med forfriskninger i vår uteservering, aqua restaurant og Bar, på festivalenes hotell Quality Hotel waterfront. Velkommen til oss! Kontakt: t. 70 11 19 00 eller mail q.waterfront@choice.no

Quality Hotel waterfront ÅleSunD | Nedre StraNdgate 25-27 | 6004 ÅleSuNd | t. 701 11 900 | q.waterfront@choice.no | choice.no

10


Foto: Magnus Nordstrand, Ståle Wattø, Terje Rakke, Rasmus Kongsøyre, Steve Røyset

Annonse

En inspirerende firmatur på Sunnmøre er ikke langt unna

Svinøy fyr

Brosundet bar

Hotel Union Øye

Topptur i Sunnmørsalpane

Hotel Brosundet

RIB Safari

Storfjord Hotel

Din totalleverandør av reiseopplevelser på Sunnmøre. 62°NORD legger til rette for kurs og konferanser, møter, aktiviteter og opplevelser utenom det vanlige. Opplev storslått natur, den vakre jugendstilbyen Ålesund og Sunnmørsk kultur. Som totalleverandør legger vi til rette for den spesielle matopplevelsen, overnatting utenom det vanlige og aktive opplevelser dere vil huske lenge. Enkelt, trygt og profesjonelt. Hva kan vi gjøre for ditt firma?

Les mer på 62.no eller ring oss på 70 11 44 30.

11


Annonse

Skriver om det du vil høre... no |

. ttiuka y n . ww

00 : 39.2 G A L P OP

w 19 | 9 1 6 01 TLF. 7 | D ESUN 02 ÅL

60 E 13, T A G ENS

NYTT

KONG | A I UK

012 2 r e artn

ep i d e M

Roxe n n e ngere n under i r n Inge scene å p å vil st

12


Annonse

dere Vi kjører som Vi kjører skal for dere på for tur!som dereskal sompåskal tur! på tur!

N

STILL E E B

N

STILL E E B

N

STILL E E B

815 00 5 35

815 00 5 815 00 5 35 35

T

T

UR

B U SS

UR

B U SS

T

UR

B U SS

medUansett barnehagen om dere eller Uansett skal kolleger på om tur dere i med butikken, skal barnehagen på om tur dere med eller barnehagen kolleger ieller butikken, kolleger om idere butikken, om dere dslagssamling, skal på yrkesmesse om skal dere påeller skal yrkesmesse landslagssamling, på fjelltur, ellerfirmatur landslagssamling, om dere skal om på fjelltur, dere skal firmatur på fjelltur, firmatur behov eller dere heisatur. har, Uansett så eller kjører heisatur. hvilket vi forUansett dere. behov dere hvilket har, behov så kjører derevi har, forså dere. kjører vi for dere. Noen av kundene Noen våre: av kundene våre:

_250x370.indd 1Festival_turbuss ann_250x370.indd 1

23.03.11 14.12

23.03.11 14.12

13

23.03.11 14.12


alt du må vite om

Jugendf

Hva er Jugendfest?

Jugendfest er en tredagers musikkfestival i Ålesund. I år arrangeres festivalen på Color Line Stadion, med store, inter­ nasjonale navn på plakaten. Festivalen varer fra torsdag 16. til lørdag 18. august. Festivalpasset koster 1390 kroner.

Hvordan kommer jeg meg til Ålesund? Det er gode bussforbindelser mellom Ålesund, Bergen, Trondheim og Oslo. I tillegg tar Timeekspressen deg til Ålesund fra Ørsta/Volda, Molde og Kristiansund. Du kan også komme deg til festivalen ved å fly til Ålesund Lufthavn Vigra, hvor du kan ta taxi eller buss til Ålesund. Det går også tog til Åndalsnes, hvor du kan ta buss til Ålesund.

Jeg bor på Sunnmøre, men hvordan kommer jeg meg hjem fra festivalen? Det blir nattbåt til Hareid og nattbuss til Ørsta/Volda både torsdag, fredag og lørdag under Jugendfest. Her har vi begrenset med kapasitet, men du kan kjøpe billett nå på jugendfest.no -- og være sikker på å komme med. Nattbåten til Hareid vil ha avgang fra kaia ved Ålesund Maritim Skole, mens nattbussen til Ørsta/Volda har avgang fra Color Line Stadion. I tillegg vil også Nettbuss sette opp ekstra nattbusser til Giske kommune og Moa (Emblem), med avgang fra Ålesund sentrum, hver dag under Jugendfest. Billett på denne ruten kjøper du på bussen. NB! Vi anbefaler alle å bruke kollektivtransport til og fra festivalen.

Hvor skal jeg sove da?
 Om du ikke bor i Ålesund, anbefaler vi overnatting på Quality Hotel Waterfront, som er Ålesunds nyeste hotell, og vår samarbeidspartner. Vi har ingen offisiell festivalcamp, men den nærmeste campingplassen er Voldsdalen camping, et steinkast fra Color Line stadion. Det er noe begrenset plass på campingen, så om du ønsker å bo der, burde du ta kontakt snarest.

Hvilke oppgaver kan jeg bryne meg på som frivillig?
 Rigging av telt, scene og alt annet som skal opp - og ned igjen i etterkant av festivalen.
Du kan jobbe i bar eller kiosk, som sjåfør som henter og bringer artister, eller som vakt. Da skal du både passe på at alt går riktig for seg, men aller viktigst: passe på at folk på området har det bra. Send oss gjerne en mail på frivillig@momentium.no om du ikke er helt sikker på hva du vil gjøre.

Hva er aldersgrensen? Jugendfest er en familievennlig festival med fri alders­ grense. Husk å holde barn på fornuftig avstand fra scenene, da det kan bli press foran scenene, spesielt på kvelds­tid. Det er høy lyd på området, og barn, unge og voksne anbefales alle til å beskytte hørselen sin med ørepropper. Det selges egne hørselsvern for barn på festivalområdet. Vi oppfordrer også foreldre til å ta med seg barna hjem etter kl 21.

Kan jeg drikke der? Det selges alkohol på området. Vi oppfordrer alle som er i følge med barn eller unge til å avstå fra alkohol, eller vise sterkt måtehold. Alderskontroll ved skjenking utføres ved at publikum over 18 år får eget skjenkebånd. Det vil også

14

sjekkes legitimasjon i barene og på området. Det er synlig sikkerhetspersonell på festivalen for å ivareta din sikkerhet og trivsel.

Hva kan jeg ikke ta med inn på festivalområdet? Vi følger retningslinjer fra politiet, vaktselskapet og Norsk Rockforbund når det gjelder sikkerhet og festivalvett – og har regler for hva du ikke kan ta med inn på området: Dyr, flasker, termoser, drikkevarer, skarpe gjenstander, stoler og paraplyer må du legge igjen hjemme.

Hvor skal jeg henvende meg om jeg har mistet noe? Da går du til informasjonskontoret ved inngangen. Ting som er mistet, men ikke hentet før festivalen avsluttes, vil bli overlevert til politiet.

Hvis jeg lurer på noe under festivaldagene, hvor skal jeg henvende meg? Det vil være informasjonstelt på området. I tillegg kan du alltid nå oss her: Facebook: facebook.com/JugendfestAalesund Twitter: @JugendfestAE E-post: info@momentium.no

▪▪▪▪ ▪▪

STEMNING: Det blir fullt hus og stormende jubel når Jugendfest inntar matta på Color Line stadion.


årets

dfest PRODUKSJONSLEDER: Simon Mørk Pedersen i Lyd- & Lyspartner Live AS.

massivt show Lyd- og lysproduksjonen på Jugendfest blir den feteste du har sett. Tekst: Synnøve Sandnes

RIGG: Under Jugendfest vil det bli et lys- og lydshow som du aldri har sett maken til i denne delen av landet.

De fire siste årene har Jugendfest blitt arrangert på St. Olavs plass i Ålesund, mellom jugendhus, lyktestolper og blomsterbed – og dessuten på gateplan. Det byr på sine utfordringer. Lyd- & Lyspartner, med Simon Mørk Pedersen i spissen, har gjort det beste ut av sine muligheter, og skapt fantastiske, visuelle og musikalske øyeblikk i bygatene de siste åra. Men i år er det virkelig fritt fram. På Color Line stadion er alt mulig.

Massiv scene

– Denne riggen er den største lyd-, lys- og sceneproduk­ sjonen vi har sett mellom Bergen og Trondheim, så vidt jeg vet om, forteller Simon Mørk Pedersen. – Scenen er 41 meter fra ende til annen, og dessuten massiv! Vi måtte helt til Danmark for å finne den riktige scena for denne jobben. Vi har lys nok til å lyse opp hele Ålesund, strøm nok til å dekke en halv, stor by, og lyd nok til å høres helt til Molde. Dette blir et fantastisk arrangement, forteller Pedersen entusiastisk. Samtidig vil heller ikke jugendstilpreget forsvinne fra festivalen. Jugendhusa vil projekteres foran tribuneradene – det vil nok gjøre at stadionpreget i stor grad kommer til å forsvinne.

Store produksjoner

Det er stor forskjell på å arrangere festival på en fotballstadion, og å arrangere på en plass som egentlig ikke er beregnet til å være en konsertarena. På stadion er det også mulighet for å ønske mye større artister velkommen. – Det største problemet med Jugendfest i bysentrum var plassen vi hadde tilgjengelig. Det er vanskelig å lage store produksjoner i en gate med store bygg. Dette er ingen utfordring nå lenger, ettersom vi har god plass og flotte forhold på Color Line stadion. Dessuten har vi aldri hatt så store artister på besøk før! Vi har dermed aldri hatt så store teknisk krav, og da blir min jobb vanskeligere og mer krevende. Men det er en utfordring vi tar med glede. Det er veldig artig for en vanlig kar fra Ålesund å få jobbe med slike produksjoner og artister, sier Pedersen. – Og hva gleder du deg aller mest til? – Det blir mange fete band på Jugendfest. Hele pakka, og sammensetningen av artister, gjør at dette blir et must å få med seg. Rent personlig er det The Prodigy og Kent jeg gleder meg mest til. Dette er band jeg har hørt på i mange år, og også de banda jeg har jobbet mest med nå før festivalen. De to produksjonene er de feteste, med stor F. Vi har tømt Norge for lys, så dette blir bra! Begge illustrasjoner: Havnevik

15


THE POISON: Hard techno, fete beats og et vanvittig lysshow venter når Prodigy inntar scenen.

Lyden av 90-tallet The Prodigy har forandret mange musikkhjerter.

– Du tuller! The Prodigy er jo soundtracket til oppveksten min! Lyden av 90-tallet og søskenflokken som danset til «I got the poison, I got the remedy» … dette her … i Ålesund! Dette må bli magisk.

som har framkalt flerfoldige epilepsianfall og Keith Flint springende rundt der på scenekanten, sminket som en galning og gestikulerende mot publikum. For tre år siden holdt de et heseblesende show på Hovefestivalen, en konsert som vil bli stående som en av de største på Hove noensinne. – Da jeg vokste opp elsket jeg Michael Jackson, og Prodigy var faktisk den første artisten jeg likte utenom ham. De åpnet øynene mine for hard, elektronisk musikk og alle gledene det medfører, forteller Andreas.

Musikalsk oppvekst

Møttes på raveparty

Tekst: Synnøve Sandnes

Reaksjoner som dette har strømmet inn etter at det ble kjent at The Prodigy skal stå på scenen på Jugendfest i august. Et band som styrte ungdomsdiskotekene over hele Norge, som var sjefen for electro-rave-bigbeat-bølgen som fosset inn over landet mens Gro Harlem Brundtland fremdeles regjerte, som står igjen som så fantastisk legendarisk for norsk ungdom som akkurat hadde oppdaget musikk. For hva betydde egentlig The Prodigy for norsk ungdom? Ifølge Andreas Åsebø (25) i Momentium, var det starten på den musikalske oppveksten. – Da jeg fortsatt var en ganske liten gutt, så fikk jeg en tøff CD av storesøsteren min. På coveret var det en krabbe som så ganske aggressiv ut, så jeg tenkte at dette var sikkert kult. Fra og med første spor «Smack My Bitch Up» var livet mitt forandret. Jeg hadde ikke skjønt før da at musikk kunne være så hardt og deilig samtidig.

Festivalerfarne

The Prodigy har holdt legendariske konserter på verdens største festivaler de siste årene. Glastonbury, Roskilde, you name it. Hundretusener av mennesker i moshpit, lysshow

16

Det begynte på den tidlige, britiske ravescenen i England. Keith Flint, Liam Howley og Leeroy Thornhill hadde møttes på et raveparty, og fant tonen raskt. Liam var den store musikalske drivkraften, og hadde vært musiker i mange år før han fant ut hvor interessen lå. Keith hadde tidligere droppet ut av skolen, jobbet her og der, vært innom bikerkulturen, prøvd ut diverse narkotika og reist bare med en ryggsekk på skuldrene undt i Midtøsten og i Afrika. Leeroy var keyboardist, danser og James Brown-fanatiker. Tilfeldighetene gjorde at disse tre smalt sammen til å bli originalbesetningen i The Prodigy. Og hva gleder Andreas seg mest til når den gamle heltegjengen hopper på scenen i Ålesund? – Jeg gleder meg mest til å rave! Raving er kanskje et litt belastet ord, men jeg føler vi har beveget oss såpass langt fra 90-tallet at det er lov å si. Jeg gleder meg til å rave hardt, sammen med Keith Flint og resten av mine gamle helter.

▪▪

The Prodigy spiller torsdag 16. august kl. 23.30.

The Prodigy

▪▪ ▪▪ ▪▪ ▪▪

The Prodigy er et elektronisk band, etablert av Liam Howlett i 1990, i Essex, England. Dagens besetning inkluderer Keith Flint, Liam Howlett og Maxim Reality. The Prodigy har solgt nesten 20 millioner plater på verdensbasis Bandet har spilt i Norge flere ganger tidligere, stort sett på 90-tallet.

3

topplåter

▪▪▪▪ ▪▪

«Smack My Bitch Up» «Voodoo Peoples» «Breathe»


Annonse

17


Annonse

Min førsteprioritet er å bruke fritiden min til nye erfaringer og spennende opplevelser. I mitt enkeltmedlemskap har jeg kjøpt helsekontroll, reiseråd- og de reisevaksinene jeg trenger før turene mine. Medi 3 gir meg raskt og effektiv tilgang til et mangfold av helsetjenester. Dette gjør meg trygg.

- Sunniva Sandnes (24)

Les mer og meld deg inn på Scan for å gå til www.førsteprioritet.no

Som medlem i Medi 3 får du og din familie prioritet og rabatt på alle våre private medisinske tjenester. Vi har flere medlemsprogrammer tilpasset din livssituasjon.

www.førsteprioritet.no eller på telefon 70 11 70 00

Privat Medisinsk Senter | Ålesund - Ulsteinvik www.medi3.no

18


STIGENDE STJERNE: Han er ikke gamle karen, men LidoLido har allerede samarbeidet med navn som Madcon og Timbuktu – og roses av alle.

bunnsolido Det finnes ikke grenser for hvor langt LidoLido kan nå. Tekst: Synnøve Sandnes

Tysværgutten Peder Losnegård var enda ikke fylt 19 år da hele Norges ungjentebestand gikk rundt og sang «she said she likes me ‘cause I’m different». Han har fått Dagbladets stort sett krasse anmelder Sigrid Hvidsten til å skrive at «liker du ikke LidoLido, må du ha mistet troen på Musikk-Norge». Han har samarbeidet med stjerner som Madcon og Timbuktu, samt mange flere høyt profilerte produsenter og musikere. Sommer­ turneen er i full gang. Hvordan er det egentlig å være LidoLido for tiden? – Det er veldig hektisk, men utrolig gøy. Jeg ville ikke vært noen annen!

Store planer

LidoLido har hatt en popularitetskurve som en positiv eksponentialgraf. Mange av superlativene dreier seg om at han allerede er en vaskeekte artist, er sikker på hvem han er musikalsk sett, og at han har en scene- og underholdningsverdi som ikke ligner grisen. For Peder selv har det aldri vært noen tvil – det var musiker han skulle bli. – Det har aldri vært noen plan B. Men det å være artist er egentlig ganske nytt. Hele barndommen skulle jeg bli trommis. Så jeg vet ikke helt hvor veien går videre, men jeg antar at jeg kommer til å være artist i en periode nå, og så gå over til produksjon og låtskriving for andre etter hvert. Og klart, jeg har drømmer som å skrive bøker, ha eget klesmerke og slikt i tillegg. – Men hvor henter du egentlig inspirasjonen fra? – Ettersom jeg er så ærlig som jeg er, så inspirerer situasjoner i mitt eget liv meg mye. Men også andres vanskelige situasjoner. Dessuten inspireres jeg mye av ordspill og finurlige metaforer, som jeg ofte baserer låtene mine på. Men alt kan være inspirasjon. Midnattssol er en melodi. En kul jakke er et vers. En fantastisk pizza er en beat, sier artisten.

Good guy

– Du skrev jo en dag på bloggen din at om man vil bli kjent med deg, bør man ikke lese intervjuer eller artikler, men høre på låtene og lese tekstene. Tror du

man får et riktig inntrykk av deg som person ved å lese tekstene dine? – Ja, på mange måter tror jeg det. Jeg pleier å si at jeg er musikken min. Går det bra med den, går det bra med meg. Så jeg ser ikke på det som utlevering, heller bare å være meg selv fullt ut. Det har også en del med kulturen hiphop, hvor ærlighet er et grunnelement som dessverre misforstås en del. Jeg er på mange måter en «good guy»-motpart til mange i min sjanger, og det har jeg lyst til å få fram. Som hiphop-artist er det naturlig for Peder å samarbeide med andre artister. Å la en profilert artist slippe til på et vers her og der, kan bety mye for promoteringen. Men man trenger ikke være kjendis for å få komme til på en Lido-låt. – Klart, artister som Frank Ocean og Kanye West hadde vært en drøm. Men egentlig vil jeg jobbe med hvem som helst som jeg klikker med. På plata mi er også klassekamerater og familiemedlemmer medvirkende. Så hvem som helst som har et talent eller som kan få meg til å skrive god musikk. – Og hva tenker du om å spille på Jugendfest rett etter Roxette, som har solgt omtrent 75 millioner plater? – Det er kult! Jeg liker å være omgitt av flinke folk, det gir meg jo noe å strekke meg mot. Men jeg vet ikke om jeg kommer til å selge 75 millioner noen gang …

▪▪

LidoLido spiller lørdag 18. august kl. 22.45.

LidoLido

▪▪ ▪▪▪▪ ▪▪

LidoLido, alias Peder Losnegård, er hiphop-/ pop-artist født i Tysvær i 1992. Spiller med DJ-en Final eller fullt band Kom med debutalbumet i år, Pretty Girls & Grey Sweaters, til strålende kritikker Har varmet opp for bl.a Snoop Dogg, Talib Kweli og Clipse.

3

topplåter

▪▪▪▪ ▪▪

«Turn up the Life» «Different» «Comfortable»

DRØMMER: Frank Ocean eller Kanye West står høyt på samarbeidsønskelista til LidoLido. Foto: Kristoffer Hallquist

19


Annonse

VELKOMMEN TIL MIDT-NORGES STØRSTE HANDLEOPPLEVELSE

170 BUTIKKER • • • • • •

Norges 3.største kjøpesenter 60 mote- og skobutikker 15 hjem- og interiørbutikker 15 spisesteder Vinmonopol Apotek

S I T A R GARKERING P

Bli med i vår kundeklubb og få gode tilbud, invitasjoner og nyheter på SMS og e-post. Registrer deg på amfimoa.no eller send sms med moareg til 2242.

Følg med på vår blogg

AMFI MOA – 170 BUTIKKER ÅPENT MAN-FRE 10-20 LØR 10-18 AMFIMOA.NO

20


Maria­mania GISKEVENN: Maria Mena sang sammen med Damien Rice under Sommerfesten i 2010.

Maria Mena hører bare på hiphop. Tekst: Synnøve Sandnes Foto: Kristin Støylen og Momentium

Gjennom de sene vintermånedene i 2002 var det spesielt én låt som holdt oss forblåste nordmenn varme i vinterkulda. «My Lullaby» kom fra en 17 år gammel jente. Maria Mena, kunstnerdatteren fra Lørenskog, kastet ut i berømmelse lenge før hun var gammel nok til å stemme ved stortingsvalg.

– Ikke begynn for tidlig

– Jeg vil ikke anbefale andre å begynne så tidlig. I dagens samfunn virker det som om man er mer opptatt av å bli kjent fort, i stedet for å finne ut hva slags artist man er og hva man ønsker å formidle. – Det er så viktig å ha tålmodighet og et langsiktig mål i denne bransjen. De som stiger fort opp faller også ofte fort ned igjen. Bygg heller stein for stein i et realistisk tempo, sier Mena selv. For Maria Mena har det likevel gått så bra som det kunne gått – ti år, seks album og en stor internasjonal fanbase senere.

Vil skrive gode låter

– Jeg er en av de som ble kjent svært fort og som svært ung, men det funket for meg fordi jeg har hatt flotte og trygge mennesker rundt meg. Selvfølgelig også fordi jeg alltid har hatt en sterk og klar idé om hvem jeg er og hvem

jeg ville være som artist. Mitt mål er ikke å bli kjent, men å skrive gode låter, sier Maria Mena.

Ikke musikkinspirert

For mange er Maria Menas låter og tekster så kjærkomne nettopp fordi de er så utleverende, så nære og så lette å kjenne seg igjen i. For det er absolutt ikke annen musikk eller andre artister som inspirerer henne. – Jeg hører ikke på så mye musikk, da jeg ofte blir distrahert fra å skape mine egne greier. Jeg blir for opptatt av hva andre driver med. Det handler om å lytte til musikken i seg selv for så å lure det ut på en eller annen måte. – Men hiphop er det eneste jeg klarer å lytte til. Fordi det er så annerledes det jeg selv driver med, forstyrrer det ikke min egen kreative prosess noe nevneverdig, sier hun.

Gjenganger på Sunnmøre

Når Maria Mena kommer til Sunnmøre i august, er det med lang fartstid i området. Hun har gjestet Sommerfesten på Giske flere ganger, og mange vil huske den legendariske opptredenen med Damien Rice i 2010, der hun ble invitert opp på scena for å synge Lisa Hanigans del av «9 Crimes». – Sommerfesten har vært pur magi de gangene jeg har vært der. Jeg håper å returnere med et smell til neste år! Men først spiller uansett Maria Mena på Jugendfest. Du kan se henne på hovedscenen på Color Line, lørdag 19. august.

▪▪

Maria Mena spiller lørdag 18. august kl. 18.00.

JUBILERER: I år har Maria feiret at det er ti år siden hun ga ut sin første singel, «My Lullaby»

Maria Mena

▪▪ ▪▪ ▪▪ ▪▪

Maria Viktoria Mena er en norsk singer/ songwriter, født 1986 i Lørenskog. Slo gjennom som 17-åring med singelen «My Lullaby». Har en stor internasjonal fanbase, og underholdt bl.a. på David Letterman Show i USA i 2004. Har solgt om lag 700.000 plater – halvparten i Norge.

3

topplåter

▪▪▪▪ ▪▪

«Homeless» «Viktoria» «Habits» – feat. Mads Langer

21


Artistene

Bjørn Eidsvåg De kaller han Norges visekonge. Han har vært en viktig del av norsk musikkliv siden 1971, og han er fortsatt en av norsk musikks sterkeste stemmer og personligheter. Gjennom sin sangskriving skiller Bjørn Eidsvåg seg fra resten av landets låtskrivere, der han klarer å synge om de vanskelige tingene i livet på en innsiktsfull måte. Han setter spørsmålstegn ved sannheter og lar de svakes stemme bli hørt, samtidig som han formidler det på en folkelig måte som vi nordmenn elsker. Bjørn Eidsvågs forrige utgivelse kom ut i 2010, produsert av Thomas Dybdahl, og den lå nok mye nærmere popmusikken enn hva vi er vant til fra hans kanter. Det snakkes om en ny plate fra Bjørn Eidsvåg i løpet av året, og mens du venter kan du få med deg låter som «Skyfri himmel», «Alt du vil ha» og «Mysteriet deg» på Jugendfest.

Alina Devecerski Årets sommerhit kommer fra Sverige – og til Jugendfest i august. Hitlåten «Flytta på dej» er A-lista på NRK P3, har toppet iTuneslista, ligger i skrivende stund på andreplass på VG-lista, og har over en million lyttinger på Youtube. Bak låten finner vi svenske Alina Devecerski, som er blant vårt nabolands aller mest omtalte debutanter i år. Hun er signert hos EMI Sverige, og ifølge ryktene er det flere hitlåter på gang. I sommer spiller Alina Devecerski på de fleste store festivaler i hjemlandet, og hun spilte på Slottsfjell­festivalen i Tønsberg, før hun nå tar turen hit til Ålesund og Jugendfest for å sjarmere det sunnmørske publikummet med ikke bare det som er årets sommer­hit, men også med mange, mange flere solide poplåter.

Avicii Svenske Tim Bergling er mannen bak navnet Avicii, og er en DJ, remixer og plateprodusent. I tillegg står han bak en av fjorårets aller største internasjonale hitter med «Levels». Avicii er for øyeblikket en av verdens aller største artister, og han har nylig samarbeidet med blant andre Madonna og David Guetta. I vinter solgte han ut Oslo Spektrum to ganger på én dag, og han har fylt stadioner verden over med fengende melodier, og en storstilt, høyenergisk produksjon som har skapt elektrisk stemning på dansegulvet. Nå kommer det som kanskje er verdens hotteste DJ til Ålesund og Jugendfest med et enormt sceneshow du knapt har sett maken til. Vi gleder oss elektrisk!

22

Blodig Alvor Blodig Alvor består av fire ålesundgutter, og deres hardtslående, punkpregede musikk gir referanser til blant andre Turbonegro, Oslo Ess og den californiske 80- og 90-tallspunken frontet av Bad Religion. Etter mer enn to års hardt arbeid med promotering, låtskriving, øving samt konserter, har bandet skapt seg et navn langt utenfor Ålesunds grenser. Tidligere i år turnerte bandet hele landet sammen med tidligere Sex Pistols-bassist Glen Matlock. Nå er de også endelig klare for å rocke publikummet under årets Jugendfest, og vi gleder oss til å se bandet spille på hjemmebane.

Eva & The Heartmaker Eva & The Heartmaker har spilt flere ganger under Sommerfesten på Giske, men i år er første gangen de tar turen til Jugendfest for å opptre med sine fete poplåter og catchy melodier. Bandet jobber for tiden hardt med nytt materiale, og vi håper på flunkende ny, dansbar og ekte popmusikk fra Eva & The Heartmaker på Jugendfest i år, samt deres aller største hitlåter som «Signals», «Mr. Tokyo», «Dominoes» og «Superhero». Finn fram danseskoa!


The Hooters Amerikanske The Hooters er et av de aller største bandene fra det elskede og utskjelte 80-tallet, og de oppnådde suksess ikke bare i hjemlandet, men over hele verden. Debutplaten kom ut i 1985 og den inneholdt blant annet storhittene «And We Danced» og «All You Zombies». Platen solgte flere millioner eksemplarer og magasinet Rolling Stone kåret samme år bandet til «Best New Band of the Year». Videre fulgte flere suksessutgivelser, før bandet tok en seks års lang pause fra hverandre i 1995. I 2001 var de derimot tilbake, og siden da har de gledet sitt publikum med sin rocka miks av rock & roll, ska, reggae og folk, og nå er de klare for å lage kjempestemning på Jugendfest i Ålesund. Vi gjør rett og slett som The Hooters synger … «and we danced».

Jenny Langlo

Stordalsjenta Jenny Langlo tok landet med storm i fjor høst, der hun med sin helt egen stil gikk helt til topps i TV 2programmet Idol, og med det banket 5500 andre håpefulle konkurrenter. Talentet til den nå 19 år gamle jenta er dog så mye større enn bare å synge i en TV-konkurranse, og vi er glade for at Jenny vil gjøre en av sine få sommeropptredener under årets Jugendfest, en festival hun tidligere har vært med å rigge scener på!

Kent Endelig er det klart for Ålesund- og Jugendfest-besøk for Nordens største rockeband. Bandet ble startet i 1990, og i 1993 landet de på bandnavnet Kent. Debutplaten kom ut i 1995, og suksessen var umiddelbar i hjemlandet Sverige. To år og to plater senere var også resten av Skandinavia erobret, og videre ble det både Europa- og USA-turné. Tidligere i år ga bandet ut platen Jag är inte rädd för mörkret, deres tiende studioplate i rekken, og den debuterte på førsteplass både i Sverige og Norge på

Kaizers Orchestra Norges største og beste rockeband, Kaizers Orchestra, er endelig klar for å spille på Jugendfest. Med en rekke sterke utgivelser i bagasjen og siste del av deres ambisiøse Violeta-trilogi rett rundt hjørnet (kommer i høst), vil de vise hvordan man skaper ellevill rockestemning. Vokalist Janove Ottesen har gang på gang vist hvorfor han er blant landets beste frontfigurer, og resten av bandet er jaggu meg like dyktige. Med oljefat, gassmasker, pumpeorgel og et hav av sterke låter er Kaizers Orchestra klare for å gi deg en helhetsopplevelse du aldri vil gi slipp på. Vi forventer intet mindre enn en ren maktdemonstrasjon fra keiserens orkester på Jugendfest torsdag 16. august.

de offisielle salgslistene, samt en andreplass i Danmark og femteplass i Finland. Vokalist Joakim Berg er fra mange hold kalt Sveriges beste låtskriver, og hans tekster tar for seg alt fra død til kjærlighet fra et nokså melankolsk synspunkt. Det har resultert i hitlåter som blant annet «Om du var här», «Kärleken väntar», «Musik non-stop», og nå senest førstesingelen fra deres nye plate, «999». Det er bare å glede seg og vente et band med styrke, selvsikkerhet og repertoar som ikke kan sammenlignes med noe annet.

Lars Vaular Bergenseren Lars Vaular lager norskspråklig rap, og har siden debuten i 2007 gitt ut fire plater. Hans definitive gjennombrudd her i landet kom med låtene «Rett opp og ned» og «Solbriller på», og siden da har han gitt ut den ene gode låten etter den andre. Folk har oppdaget hans store kvaliteter som tekstskribent, og han har samarbeidet med band som Fjorden Baby! og John Olav Nilsen & Gjengen. Tidligere i år kom hans første samarbeid med fetteren Sondre Lerche gjennom låten «Øynene lukket», og nok en gang viser Lars Vaular hvorfor han er Norges beste rapper.

23


LidoLido

LidoLido er en ung, fremadstormende rapper som virkelig skiller seg ut i mengden, der han med sitt særpreg gjør ting på sin helt egen måte. Han begynte nemlig å spille trommer allerede som toåring, behersker i tillegg piano og gitar, og vokste opp med en far som var dirigent for et gospelkor. LidoLido slapp sitt debutalbum Pretty Girls & Grey Sweaters tidligere i år, og fikk terningkast fem hos blant andre Dagbladet, NRK Lydverket og BA. LidoLido har, tross sin unge alder, allerede samarbeidet med store navn som Madcon og Timbuktu, og denne sommeren spiller han på de fleste store festivaler her i Norge, deriblant under årets Jugendfest.

Presidents of The U.S.A.

Mikhael Paskalev

Mahogni Med en forkjærlighet til reggae og tunge beats, gjør ålesundtrioen Mahogni seg klare for å innta Jugendfest fredag 17. august. Mahogni synger på sunnmørsk, og etter suksessen med singelen «Bryt opp» fra fjoråret, ble bandet fort en favoritt. Bandet gleder seg stort til å spille for nye og kjente fjes, og vi gleder oss til deres rølpereggae, som de selv kaller det.

Seattle-bandet Presidents of the United States of America (eller P.U.S.A. om du vil) debuterte med sin selvtitulerte plate i 1995, og umiddelbart skapte bandet seg et vident kjent navn med låter som «Kitty», «Dune Buggy», «Peaches» og «Lump», samt sin meget spesielle spillestil. Her er det nemlig ikke gitar og bass som gjelder, men basitar og gitbass, der de byttet om strengene til de nevnte instrumentene for å skape sin helt egen sound. Og det funker som bare rakkeren! Bandet har nå gitt ut seks plater, så det er en velfylt låtkatalog amerikanerne kommer med for å underholde Jugendfest-publikummet med.

Mikhael Paskalev er ingen ukjent artist for Jugendfestpublikummet. Siden sist har han blitt kåret til Årets Urørt med låten «I Spy», og virkelig skapt seg et navn i resten av landet også. Mikhael Paskalev har fortsatt ikke gitt ut sin debutplate, men allerede nå skrives det store ord om den skranglete indierockeren. NRK Lydverket ga ham terning­ kast 5 for hans konsert under årets Hovefestival. Den britiske storavisen The Guardian skrev om ham i artikkelserien «new band of the week», og mente at han kan bli Norges neste store internasjonale suksess. Han har også vist seg for Øyafestival-publikummet før han inntar scenen under årets Jugendfest. Vi gleder oss til å se igjen artisten som hele Musikk-Norge har/hadde størst forventinger til for året 2012 – som i tillegg er en vaskekte ålesundgutt.

Maria Mena Maria Mena trenger vel neppe noen stor introduksjon, etter at hun har spilt på Sommerfesten på Giske opptil flere ganger, og blitt en veldig god venn og nærmest en ambassadør for Sommerfesten. I år er det Jugendfest som får besøk av den talentfulle artisten, som startet sin låtskriverkarriere allerede som 12-åring, og som nå har seks fantastiske album under beltet. Fullt fortjent har Maria Mena blitt en av landets aller største artister.

The Prodigy

Tenk at The Prodigy, ett av verdens største og beste liveband på 90-tallet, og minst like store nå, skal spille på Color Line Stadion under årets Jugendfest! Tenk at bandet med hitlåter som «Poison», «Firestarter», «Out of Space» og «Smack My Bitch Up» kommer til lille Ålesund. The Prodigy har solgt millioner av plater, spilt og headlinet på de aller største festivalene i verden, og senest for to år siden sto de øverst på plakaten for Roskildefestivalen. Q Magazine har nevnt bandet som ett av 50 band man bare må se live før man dør, og i august får du mulighet til å oppleve et av verdens feteste liveband på Jugendfest, med en lyd- og lysproduksjon som slår alt annet. Dette blir rett og slett ekstremt vilt.

24


Roxette «The Look», «It Must Have Been Love», «Fading Like a Flower», «Joyride», «The Big L», «Spending My Time», «How Do You Do», «Sleeping in My Car», «Crash! Boom! Bang!». Trenger vi egentlig å si mer? Vi kan vel kanskje nevne at den svenske duoen bestående av Marie Fredriksson og Per Gessle, har solgt mer enn 75 millioner plater på verdensbasis, og er blant verdens aller største band. Om ikke dette gir deg lysten på å få med deg fantastiske Roxette, og oppleve 80- og 90-tallsnostalgien med hitlåt etter hitlåt, ja, da kan vi faktisk ikke hjelpe deg …

Susanne Sundfør Magiske Susanne Sundfør ga i mars ut sitt tredje album, The Silicone Veil, og på samme måte som hennes forrige utgivelse, fantastiske The Brothel, har henne siste album allerede fått stempel som et av årets aller beste. Aftenposten ga albumet terningskast seks, mens NRK Lydverket, Dagsavisen og Dagbladet havnet på en femmer - og Musikknyheter.no endte på 9/10. Det virker nærmest som om alt Susanne Sundfør tar i er ment å havne i historie­ bøkene, for så ekstremt dyktig er hun. Dette blir ren magi.

Program torsdag 16. august

Sparebanken møre-scenen STX OSVScenen

fredag 17. august

Lørdag 18. august

Portene åpner kl 18.00

Portene åpner kl 18.00

Portene åpner kl 15.00

19.15 The Presidents of the United States of America

19.15 The Hooters

16.00 Bjørn Eidsvåg

21.30 Kent

18.00 Maria Mena

00.00 Avicii

21.00 Roxette

21.15 Kaizers Orchestra 23.30 The Prodigy

23.45 (annonseres senere)

18.30 Blodig Alvor

18.30 Mahogni

17.00 Jenny Langlo

20.15 Eva & The Heartmaker

20.30 Susanne Sundfør

19.30 Mikhael Paskalev

22.30 Lars Vaular

23.15 Alina Devecereski

22.45 LidoLido

NB! Det kan forekomme endringer i spilletider)

25


Annonse

er et av nordvestlandets ledende reklamebyråer. vi leverer et bredt spekter av tjenester med hovedvekt på strategisk rådgivning, konseptutvikling & design.

001

strategisk rådgivning Sikre strategisk retning i samsvar med kundens ambisjoner og målsettinger.

002

konseptutvikling Utvikle kreative konsepter som differensierer og posisjonerer.

003

design Visualisere valgte konsepter tilpasset ulike medieplattfomer.

www.havnevik.no

26


Annonse

A trusted partner in automation and robotics

Optimar ønsker å skape vekst og fornyelse i sin bedrift, men også i lokalmiljøet. Ønsker du å bidra sammen med oss?

Optimar er en produsent av automatiserte innfrysingsanlegg og palleteringsroboter, hovedsaklig til fiskeindustrien. Vi produserer og leverer spesialprodukter, så vel som komplette produksjonslinjer, alle med avanserte styrings- og kontrollsystem.

Som global markedsleder innenfor ombordproduksjon og pelagiske konsumanlegg, har Optimar høy eksportandel. Vårt hovedkontor er lokalisert på Valderøya, 10. min fra Ålesund. Videre har vi datterbedrift i Spania, og representanter i våre viktigste

Les mer om oss på optimar.no

fiskerimarked. Optimar har 150 ansatte og omsetter for ca. Nok 200 mill.

27


Annonse

VIA ENDRER NAVN! Etternavnet er byttet ut og VIA Travel har blitt VIA Egencia. Vi fortsetter selvfølgelig med skreddersydde løsninger for den enkelte kunde og dekker alle markeder:

Forretningsreiser: Group & Meeting, Marine & Offshore Privatmarked: Cruise, Charter og Pakkereiser

Du kan fortsatt kontakte oss på telefon 70 10 01 70 eller aes@viatravel.no

Nye A-Klasse. Lansering 15. september.

Forhåndsbestill prøvekjøring nå! Bertel O. Steen Møre og Romsdal AS, Lerstadveien 25 6018 Ålesund, tlf. 70 17 64 00

28


STUDENTVENNLIG: Jugendfest har alltid vært del av studentenes festuke, og slik blir det også i år.

Satser på studenter Er du ålesundstudent? Møt likesinnede i STX OSV-teltet! Tekst: Synnøve Sandnes

Jugendfest er en perfekt anledning for gamle studenter å møtes igjen, og for nye å oppleve kulturbyen Ålesund for første gang. STX OSV sørger for et flott møtepunkt like ved bedriftens egen scene på stadion. – Vi ønsker å bruke Jugendfest til å profilere Ålesund som et attraktivt studiested og STX OSV som en attraktiv og spennende arbeidsgiver. Vi ønsker nye studenter velkommen til byen og gamle studenter velkommen tilbake, sier personaldirektør i STX OSV, Knut Åsebø.

Nettverksbygging og mat

– I et eget telt ved STX OSV-scenen lager vi derfor et møtested for studenter og egne ansatte som er deltakere på festivalen. Gjennom hektiske festivaldager der de musikalske høydepunktene kommer tett, er intensjonen at teltet skal fungere som et sted for nettverksbygging. Samtidig byr vi på god mat gjennom hele festivalen, fra en fantastisk kokk, Juan Serrano, forteller Åsebø.

Satser på ungdommen

Momentium setter stor pris på studentfokuset fra STX OSV. – Vi er svært takknemlige for at STX OSV vil kjøre dette opplegget på Jugendfest, forteller festivalgeneral Ante Giskødegård. – Det er topp at man vil satse på ungdommen på denne måten. Datomessig satser også Jugendfest stort på studenter, og festivalen er jo en perfekt del av studentenes åpning av studieåret i byen. Vi er også veldig stolte av å samarbeide med en så viktig del av næringslivet på Sunnmøre. Det er ingen tvil om at det er et stort behov for ingeniører i distriktet!, sier Giskeødegård glødende.

Egen scene

På STX OSV-scenen, i umiddelbar nærhet til studentteltet, spiller blant annet Lars Vaular, Mikhael Paskalev og LidoLido underholder derfra – i perfekt lytteavstand fra teltet. – En perfekt plass å oppholde seg, ta en pause og en matbit, selv mens man får høre konsertene. Det er en passe bra deal, skryter Giskeødegård. INVITERER: Knut Åsebø, personaldirektør i STX OSV.

29


KONG VAULAR: Han hadde Giske i sin hule hånd i fjor. Nå venter Jugendfest for den nybakte pappaen Lars Vaular.

Vaular mot  ve  Jugendfest-rapper Lars Vaular må nesten innrømme at han er en hyggelig – eller i hvert fall høflig – fyr. Så lenge folk oppfører seg. Tekst: Lars Molteberg Glomnes Foto: Synnøve Sandnes

Etter å ha gjestet Sommerfesten på Giske i fjor, er Norges fremste rapper tilbake på Sunnmøre. Denne gangen på Jugendfest i Ålesund, torsdag 16. august. – Det er mulig det bare er et inntrykk, men du fremstår jo som en fordømt hyggelig fyr. Har du ikke villet bli litt Kanye West innimellom? – Jo ofte, og av og til er det viktig å høre på sin indre Kanye West. Det er veldig bra jeg framstår som hyggelig, for jeg er ganske hyggelig. Eller i hvert fall ganske høfig. Og jeg liker å snakke med folk som er genuint interessert i musikken min, det blir jeg veldig glad av. Men av og til må jeg bare klikke på folk og avvise dem som ikke viser noe

30

romsans eller hensyn til tid og sted. Visse forholdsregler må man ta når så mange mener de har rett til å snakke til deg i enhver situasjon fordi de har sett ansiktet ditt på tv eller hørt navnet ditt, og da blir folk gjerne litt paff, men det får bare være, sier Lars Vaular (27). – Er det en myte at man må være litt vanskelig for å være rapper? – Man må ikke være vanskelig som person tror jeg. Men mye av tematikken som går igjen i rapsjangeren er jo dette med å gå mot strømmen på et eller annet vis, så det å ha noen problemer å rappe om er ofte givende. En forteller om det en har å kjempe for, eller kjempe i mot. Men det er jo mye rap som er ren underholdning, og vanskelige og urimelige folk er ofte underholdende og morsomme!

– Typisk norsk å være selvgod

– Er det vanskeligere å lage konfronterende musikk i Norge enn andre land? – Det fins jo folk som blir veldig i forsvarsposisjon hvis noen skriver tekster om at de har det kjipt i Norge. Da kommer den gamle regla om at «å, dere musikere har det så fælt, lever på statskassa og gråter hele veien fram

til NAV-behandleren deres», men alt kommer jo an på sammen­hengen. Det går fint an å skrive personlig om vanskelige ting i Norge også. Bare se på John Olav Nilsen og Stein Torleif Bjella. – Kan det være lettere? – Jeg tror det kommer an på artisten, og det kommer jo an på hva du vil konfrontere. Hvis du vil konfrontere samfunnet med din egen selvgodhet så er Norge et veldig godt utgangspunkt. – Hvorfor er det det? – Det er typisk norsk å være selvgod. Stort sett bare en fordummende, men ufarlig selvgodhet, men hvis vi ikke er oppmerksom på den blir den fort ekkel.

Multimediashow

– Nå skal du til Jugendfest, hva tar du med deg? – Jeg tar med sanger fra alle mine fire album, samt et par nye. Så det blir både hits og sanger for fansen som har vært med siden dag en. – Blir det bare deg, eller kan det ligge an til overraskelser? – Det blir ingen store overraskelser, men jeg har med


FAMILIE: Lars Vaular har i sommer hatt stor suksess med singelen «Øynene lukket», der han samarbeider med sitt ikke helt ukjente søskenbarn, Sondre Lerche.

Lars Vaular

▪▪ ▪▪▪▪ ▪▪ ▪▪

27 år gammel bergensrapper som nå er bosatt i Oslo. Ble far for første gang i sommer. Gjorde seg bemerket allerede i 2003, men det var først i 2009 at han slo gjennom med flere radioslagere fra albumet D’e glede. I 2010 fulgte han opp med albumet Helt om dagen, helt om natten, som han vant Spellemannprisen for. I fjor kom han med albumet Du betyr meg, som også fikk strålende kritikker.

3

topplåter

▪▪▪▪ ▪▪

«Solbriller på» «Fett» «En eneste»

 rdensrommet et mye mer omfattende orkester enn jeg har reist med tidligere. Med meg har jeg Tarjei på trommer, Frode på bass, Anand på tangenter, samt Store P og Girson fra Alaget på diverse vokaler og dansenummer. I tillegg har vi med oss videokunstneren vår, Birk Nygård som blaster opp visuelle virkemidler med prosjektøren sin, lysmann Chris styrer strobene og lydman Marty Brown sørger for at alt henger sammen. Så det blir litt av et multimediashow.

– Hva er det som påvirker deg mest? – Det er ikke slik at det er kun én ting som inspirerer meg. Tekstskrivingen min er en konstant prosess. Det jeg opplever, hører, ser og tenker på går inn i hodet mitt, er der en stund og kommer ut som tekster etter en stund. Men ofte setter jeg tekster sammen i hodet når jeg gjør husarbeid. Enkle oppgaver som vasking og sånn kan gjøres uten for mye tankekraft og da jobber hjernen min på egenhånd.

Vask og vers

– Kan godt være med i spillefilm

– Når du nå lager musikk, hvilken retning ser du for deg at du tar det i fremover? – Jeg vil ta det i retning verdensrommet! Jeg jobber konstant videre med uttrykket mitt, både tekstlig og musikalsk. Jeg håper å ta det jeg driver med til et nytt nivå på en eventuell ny plate, ellers blir det ikke noe ny plate. – Der Du betyr meg ble veldig flyktig tekstmessig, har jeg lyst å bli hakket mer konkret på neste plate. Litt mer forståelig om du vil, fortelle historier som inneholder mange lag. Musikalsk vet jeg ikke helt hvordan jeg skal beskrive det, utenom at det ennå blir variert, forskjellige låter til forskjellig bruk.

– Du har blitt far i sommer. Blir man en bedre eller dårligere rapper av det, tror du? – De fleste amerikanske rapperne har i hvert fall barn. Ol’dirty Bastard hadde tolv unger, men jeg vet ikke om han ble så mye dårligere eller bedre av den grunn. – Det gjør kanskje noe med fest-imaget? – I Ol’ Dirty Bastard sitt tilfelle så døde han av hjerte­ stopp på fest, så vi får håper det går bedre med meg. – Du har laget musikk med fetteren din, Sondre Lerche. Har dere alltid vært nære hverandre, eller har det kommet etter hvert? – De siste to årene har vi sett mer til hverandre enn i

barndommen egentlig, selv om vi møttes i diverse familie­ besøk. Nå når vi jobber med det samme, har vi en felles arena å møtes på. Det er jo en god ting. – Er det noe spesielt du husker om ham fra barndommen? – Han visste tidlig hva han skulle bli, og viste det gjerne frem. Jeg husker at jeg på en måte hadde troen på ham. – Hva er det han har, som du ikke har, og omvendt? – Først har han en fin sangstemme, kan treffe tonen og sånn. Han har i det hele tatt en veldig god melodisans. Jeg derimot, hva har jeg? Jeg har jo en rapkarriere da. Det kan man vel ikke si at han har. – Sondre har vært på tv i The Voice, Vinnie og en haug andre har blitt folkehelter gjennom Hver gang vi møtes. Hva, om noe, kunne du tenkt deg å stille opp på? – Jeg kan godt være med i en spillefilm. Hvis de lager en oppfølger til Kon Tiki-filmen vil jeg gjerne være med. Kanskje en om Ra, Ra 2 eller Tigris. – Sprekt valg! Noen spesiell grunn? – Hvis det først skal være så skal det være.

▪▪

Lars Vaular spiller torsdag 16. august kl. 22.30.

31


Annonse

Den Norske / Matfestivalen i Ålesund 22 - 26 august

Onsdag

Forrykende åpningsshow med The Flying Culinary CirCus sushi-kurs med JonaThan romano havets festbord

Ons/Tor

Pop-up-restaurant med KrisTin hove og dyktige gjestekokker på Jervell-huset

Torsdag

Dagligvaredagen med bl.a. oDD reiTan Cupcake-kurs med manuela KJeilen seniortreff på Quality hotel Waterfront

Fredag

nm KliPPFisK

Lørdag

nm hobbyKoKK

Alle dager Det beste av kortreist mat på bondens marked Fiskesprell/havets skattekiste for barna restauranttelt stor utstillerarena med smaksprøver og salgsboder Dette er en smakebit av det du kan oppleve under Den Norske Matfestivalen i Ålesund. Se fullt program på www.matfestivalen.no

E LLE mE LLE. Fo to : Kr i sti n S tø y le n

fagfolk /

folk flest /

GODE INGREDIENSER ER AVGJØRENDE FOR ET VELLYKKET RESULTAT, OG DEN NORSKE MATFESTIVALEN I ÅLESUND HAR I ÅR FUNNET DE ALLER BESTE RÅVARENE. RESULTATET ER ET FANTASTISK MÅLTID I FORM AV EN FESTIVAL KRYDRET MED FAGFOLK, AMBISIØSE NYBEGYNNERE, LIDENSKAPELIGE HOBBYKOKKER OG MATELSKERE GENERELT. KOM OG OPPLEV GOD MAT!

32


Annonse

Vi støtter lokale kulturaktiviteter! Våre fagkonsulenter er parat til å veilede deg til det optimale produktvalget ut fra dine behov! Vi gjør arbeidsdagen enklere!

(Foto: Fred Jonny Hammerø)

www.norengros.no

GISKE KOMMUNE – Historisk og framtidsretta Idrett, kulturskule, kor, korps, band, kunstnarar, ungdomsklubb, ungdomsråd, tryggheit, Alnes fyr, Giske kyrkje, Giskespelet, Sommerfesten, barnehageplassar, 10 minutt til Ålesund, Ocean Sound Recordings, filmproduksjon, frivilligsentral, hest, golf, handel, sykling, kiting, surfing, dykking, båtliv, fiske, konsertar, MOT, flyplass, motorsport, naturopplevelsar, trening og næringsliv... ...men viktigst av alt er kanskje lukta av nyslått gras som møter deg på rusleturen ned til dei kritkvite strendene før ein sommardukkert i slutten av juli.

GISKE KOMMUNE www.giske.kommune.no

33


Drømm  teater Tre år etter at han slo igjennom, kommer svenske Avicii (22) til Ålesund med et gigantisk scenerigg og merkelappen «verdens beste DJ». Tekst: Pål Marius Tingve

VERDENSIDOL: Bak Avicii finner man Tim Bergling, en svenske i midten av 20-årene.

Avicii

▪▪ ▪▪ ▪▪ ▪▪ ▪▪

Avicii er artistnavnet til Tim Bergling, født i 1989 i Stockholm i Sverige. Avicii er for tiden en av verdens største DJ-er. Er også markant som remixer og albumprodusent. Har spilt med store stjerner, som Madonna under Ultra Music Festival i Miami tidligere i år. Avicii har også gjort svært populære remixer av Tiësto, Robyn, David Guetta og Bob Sinclair. Har toppet singellistene med låter som «Levels» og «Bromance».

3

topplåter

▪▪▪▪ ▪▪

34

«Silhouettes» «Levels» «Fade into Darkness»

STOR: Avicii fyller store konsertarenaer over hele verden. «Hey girls, hey boys, superstar DJs, here we go», messet Chemical Brothers mellom syntetiske beats for drøyt ti år siden. Det var den tida da The Prodigy, Underworld og nettopp Chemical Brothers var de største innen elektronisk musikk. Siden har det vært litt stillere på den elektroniske dance-fronten. Fram til nå. Nå er det en annen superstar DJ som regjererer. Han er den største av dem alle, og kommer til Ålesund og Jugendfest. Hvis du ikke har hørt om Avicii, er det trolig fordi du har levd for mange somre, fordi du ikke er kul nok eller fordi du rett og slett ikke har hørsel.

Den nye Tiesto

22-åringen Avicii fra Östermalm i Stockholm er nemlig svær, enten du liker det eller ei. Gjennom flere suksesssingler av det særs lettbente slaget – som «Fade Into Darkness», «Bromance», «Street Dancer» og «Levels» – har Avicii tatt et stødig steg mot DJ-himmelen siden gjennombruddet i 2009. 22-åringen har tatt over verden med en dansbar, poppete housemusikk. Han er en slags DJ Tiësto for 2012, og

«kidsa» elsker ham. Ifølge kjennerne er Avicii inspirert av artister som Daft Punk, Laidback Luke, Jean Moreno, Sebastian Ingrosso, Eric Prydz og nettopp Tiësto. Og Avicii – noen ganger Tim Berg – eller Tim Bergling som han egentlig heter, har hatt definisjonen på en kometkarriere. Den blonde super-DJ-en hadde kanskje fjorårets aller største hit, med «Levels». Musikkvideoen til låta er sett over 40 millioner (!) ganger på Youtube.

Spilte med Madonna

Ifølge svenske aviser håvet Bergling inn over 60 millioner svenske kroner i fjor, men det kom ikke gratis. Han hadde mer enn 300 konserter i 2011, og går mot et liknende tall i år. En av dem skjedde foran 80.000 mennesker på en speedway-arena i Las Vegas. På toppen av suksessen ble han kåret til verdens sjette største DJ av DJ Magazine i 2011. Men det var altså i fjor. Hadde de laget en ny topp hundre-liste, ville svensken mest sannsynlig klatret. For å illustrere hans raske marsj mot toppen, er det også verdt å nevne at han har stått på samme scene som Madonna. Popdronningen gjorde en overraskelsesopptreden på Ultra Music Festival i Florida i fjor, og introduserte da


enes  

Avicii slik, før de to spilte Madonnas låt «Girl gone wild sammen»: – Er dere klare til å danse? Er dere klare til å svette? Neste DJ er fantastisk! Gjør deg klar for Avicii! Senere har den svenske 22-åringen uttalt seg ydmykt om Madonna, slik han i beste skandinaviske stil stort sett alltid gjør: – Man forstår det ikke helt, men det er jævlig kult og samtidig uvirkelig, sier Bergling.

være gull verdt. Unge Bergling begynte systematisk å spre låtene sine på store internasjonale blogger, og i 2008 vant han en DJ-konkurranse på BBC Radio 1, med låta «Manman». Han fikk raskt internasjonal oppmerksomhet, men det var langt mer i vente. To år senere slo han gjennom for alvor med singelen «Seek Bromance», som nådde topplistene i Belgia, Nederland, Sverige og Storbritannia. Senere har det tatt helt av.

Datanerd

Ville fans

Så hvor startet denne reisen, som tar en av verdens mest ettertraktede DJs til Color Line stadion, via flere av USAs største scener, O2 Arena i London og rundt halve Europa? Bergling begynte tidlig å spille dataspill og synge hjemme på gutterommet, og da han var 17 år begynte han å mekke musikk på PC-en. Hans far, Klas Bergling, forsto lite av hva sønnen drev med på den tiden. – Han begynte med dataspill, og var fullstendig fiksert. Senere sang han mye, og kunne havne på «Du gamla du fria» og andre enorme greier, sier han. Kombinasjonen av sangen, musikken og generell nerding med dataen skulle til farens overraskelse vise seg å

Og superstjernen selv er enig i at det har gått raskt. – Det har gått jævlig fort, sier han. – Jeg tror svaret enkelt og greit er at alle i teamet mitt, spesielt manageren min og jeg selv, har jobbet steinhardt. Jeg gjorde 300 konserter i fjor, og slapp samtidig flere låter. Alt har gått etter planen hittill, sier Tim Bergling. 22-åringen har i sommer vært gjennom sin andre omfattende USA-turné, og han legger ikke skjul på at det er annerledes å opptre i Nord-Amerika. For det første er house-musikken større «over there», for det andre er fansen villere. – Det har hendt at jenter kaster truser opp på scenen,

flasher puppene eller hopper opp på scenen med telefonnumrene sine skrevet ned på lapper. Eller karer som tar seg opp på scenen, og står og hopper bak meg til vaktene drar dem ned igjen. Det er masse greier som skjer, men ikke i Sverige, her er det så reservert, sier han.

Drømmer

Bortsett fra at gulvet i den svenske arenaen Globen ga etter da folk danset – og flere fans ble skadet – da Avicii hadde konsert der tidligere i år, har ikke kometen opplevd motgang. Han innrømmer at han allerede har oppfylt alle sine drømmer – i hvert fall nesten. – Det kjennes ut som om alle drømmene mine egentlig er blitt oppfylt. Jeg var allerede fornøyd da jeg kunne leve av å reise rundt og holde konserter. Men det er jo klart, at hvis ting blir enda større, så blir det jo enda morsommere også, sier han. Kilder: Dagens nyheter, Expressen, Aftenposten, Wikipedia, avicii.com, Facebook.

▪▪

Avicii spiller fredag 17. august kl. 00.00.

35


Sunnmørsb  Mikhael Paskalev ble årets Urørt. Jenny Langlo gikk til topps i Idol. Sammen med Mahogni og Blodig Alvor sørger de for at Sunnmøre er svært godt representert under Jugendfest 2012. Tekst: Tonje Ødegård

– Jeg våkna bare opp en morgen og tenkte at nå ville jeg gjøre noe helt nytt. Jeg er ferdig med å spille party rock, synge på engelsk og ha så jævlig mye å fortelle. Jeg ringte Truls, så satte vi oss ned på en benk i Larsgården og skrev de to første låtene. Vokalist Markus Den Ouden (20) og gitarist Truls Ring­ stad (18) i Blodig Alvor varmer hendene rundt en kopp kaffe på Smutthullet Pub i Ålesund. De kommer rett fra Morgenshowet på Radio Ålesund og forteller om sin to uker lange norgesturné sammen med Glam Matlock fra Sex Pistols. Sammen med trommis Rune Marius Farstad (20) og bassist Erlend Andersen (18) reiste de land og strand og spilte ni konserter på to uker. – Å spille på John Dee i kjelleren på Rockefeller i Oslo var drittøft - det er John Dee liksom! I Skien var det også helt vilt å spille. Vi kommer til plasser hvor folk aldri har hørt om oss, vi er «nobodys» og har alt å bevise. Da er det kult når publikum gir oss så positive tilbakemeldinger, sier Truls «Tyrann», med samtykkende nikk fra Markus «Mr. Molotow».

Alter Ego

Tyrannen og Mr. Molotow har selskap fra Rune «Rama» og Erlend «B.A» i Blodig Alvor. – Disse navnene fungerer som onde alter ego for oss. Når vi går på scenen, trer vi inn i disse rollene og blir noe helt annet enn det vi er til vanlig, meddeler Markus. Gutta spilte i flere band da de var yngre, men Blodig Alvor har blitt motstykket til alt de har gjort tidligere. – I de andre bandene sang vi på engelsk, covret typiske rockelåter, skrev egne sanger på nødrim, kledde oss ut og kastet bleier rundt på scenen. Det var gøy, men det vi driver med nå er mye mer seriøst, sier Den Ouden. Nå synger de på norsk og har et tydeligere budskap og image. – Nå gjør vi det bare sånn som det er, som er mye enklere. Vi synger på norsk fordi vi uttrykker oss selv mye bedre med et språk vi behersker fullt ut. De gleder seg til å spille på Jugendfest, den desidert største spillejobben de hittil har hatt i Ålesund. – Det er kult at lokale band får slippe til. Bra initiativ! I en annen ende av den musikalske skalaen finner vi Mahogni. Det er kun én ting ålesundstrioen Mahogni har lyst til under årets Jugendfest – og det er å skape god stemning.

Sunnmørsk reggae

De tre ålesundskarene Jan Ivar Woldstad, Hogne Årflott og Marius Petersen har kjent hverandre i årevis og spilt mye sammen tidligere. Men det var først i et øvingslokale i Oslo at gutta begynte å jamme reggaerytmer i skjønn forening med sunnmørske strofer og innså at dette faktisk funket. – Det ble kjempegod stemning i lokalet, og det er denne gode stemningen vi ønsker å skape under den største musikkfestivalen i Møre og Romsdal, forteller frontfigur, vokalist og gitarist Marius Petersen. Sammen med Jani (Jan Ivar) på octapad og Hogne på bass og key-board utgjør han reggaegruppa Mahogni. I anledning Jugendfest tar de også med seg flinkisen Erlend Alm Lerstad på orgel og melodica.

Hjemme alene-fest

– Octapad er som elektroniske trommer, en synth-sak, midi-perkusjon. Veldig stilig! De elektroniske trommene er ikke det eneste som gjør Mahogni til et stilig band. At de synger på ålesundsdialekt gjør at de skiller seg ut fra de fleste andre band fra regionen, og ikke nok med det – de har holdt konserter inne i stua til folk, på verandaen og i hagen. De tar begrepet hjemme-alene-fest-band til et helt nytt nivå. De har også spilt for lokalt publikum på Smutthullet og Vega samt for elleville publikummere på Parkteateret i Oslo.

Ikke noe tull ÅLESUNDER: Mikhael Paskalev er byens hotteste eksportvare om dagen.

36

Marius konstaterer at Mahogni ikke er et tulleband. Selv om de synger på sunnmørsk og har budskap som «kvil d, kos d og hør på reggae». – Vi har ikke ambisjoner om å erobre verden, det holder


ataljonen Mikhael Paskalev

ALVORLIGE GUTTER: Blodig Alvor fra Ålesund er klare for sin største spillejobb.

▪▪▪▪ ▪▪ ▪▪▪▪

Født 24. mai 1987. Vokst opp i Ålesund Bodd de siste årene i England og studert ved Liverpool Institute of Performing Art (LIPA) Vinner av Årets Urørt 2011 Plateaktuell med Ocean Sound Recordings på Giske

3

topplåter

▪▪▪▪ ▪▪

«I Spy» «Jive Baby» «Susie»

Blodig Alvor

KOMMER: Ålesundbandet Mahogi lover fest på stadion.

STORDALJENTE: Jenny Langlo rigget scener i fjor – i år spiller hun selv.

med Sunnmøre, og vi har fått mye positiv feedback, så det får oss til å fortsette. Vi håper på å få gitt ut en EP om ikke så altfor lenge. Gutta har vanlige jobber ved siden av og bor i hvert sitt hjørne av landet. Likevel samles de titt og ofte for å øve, spille konserter eller bare kose seg. De synes det er fantastisk at lokale band får sjansen til å vise seg frem i et så celebert selskap. – Jeg tror ikke det skjer igjen at vi kan lese Mahogni oppskrevet på samme plakat som Roxette, Prodigy og Kent. Det er rått å se på, sier Marius.

Ettersom Paskalev reiste bort fra Ålesund, var det ikke mange som kjente til navnet, men da Urørtfinalen gikk av stabelen i januar, ble han en av de mest ettertraktede sunn­ møringene i landet. – Det siste året har gått veldig fort. Det har vært ufattelig gøy, stressende og deilig, sier Mikhael selv.

Storfornøyd bookingsjef

Festivalgründer og bookingsjef Ante Giskeødegård er stolt av å ha så mange lokale bidrag med på festen. – Vi ønsker å være med å bygge opp det lokale musikkmiljøet. Vårt bidrag er å gi talentfulle band og artister fra vårt eget distrikt en mulighet til å få vise seg frem for et stort publikum. Kvaliteten på artistene herfra er bedre enn noen gang, så det er helt naturlig at de skal kunne få opptre på Jugendfest.

Fra ukjent til Urørt

Han er ingen novise på Momentiums festivaler, men denne gangen er han mer i vinden enn noen gang. Mikhael Paskalev spiller på Jugendfestens siste kveld. – Dette blir første året hvor jeg føler at det virkelig sitter. Vi har masse ny energi og nye låter med høyt tempo, forteller Mikhael. I motsetning til mange andre lokale ambisiøse unggutter sluttet han UKM-ferden i 16-17-årsalderen, og reiste over dammen for å videreutvikle musikken. De siste årene har han vært elev hos den prestisjetunge musikkskolen Liverpool Institute of Performing Art (LIPA) i Storbritannia. Der ble han også bestekompis med Sommerfest-aktuelle Jonas Alaska, og guttene hjelper hverandre på scenen.

Travelt, men deilig

Alle vil ha en bit av den karismatiske unggutten med den karakteristiske barten; musikkvideoer er spilt inn, han er plateaktuell og har spillejobber i hytt og gevær. – Jeg kunne ønske jeg kunne få mer tid sammen med kompiser, ellers har tiden etter Urørt vært helt fantastisk. Selv om de siste årene har blitt tilbrakt i England er det i Ålesund han føler seg hjemme. – Jeg gleder meg derfor veldig til å komme tilbake nå i sommer og spille. Det er selvsagt helt naturlig at jeg har blitt mer kjent etter Urørt, så jeg tror det kan bli gøy å fremføre for et lokalt publikum. På by:Larm tidligere i år opplevde Paskalev at publikum sang med fra første låt, så man kan jo tenke seg hvordan ålesundspublikummet vil reagere, blant annet til megahiten «I Spy». – Ålesund vokser, det finnes så ufattelig mange talent som dras frem og som kan nå langt takket være satsingen til Jugendfest, Sommerfesten og Midtsommerjazz. Mikhael er lei seg for ikke å få med seg hele festivalen. – Jeg skulle så gjerne ha vært der hele helga og fått med meg blant annet Prodigy. Han kommer imidlertid til å være der hele lørdagen og få med seg så mange artister som mulig.

▪▪▪▪ ▪▪▪▪

Blodig Alvor spiller torsdag 16. august kl. 18.30. Mahogni spiller fredag 17. august kl. 18.30. Jenny Langlo spiller lørdag 18. august kl. 17.00. Mikhael Paskalev spiller lørdag 18. august kl. 19.30.

▪▪▪▪ ▪▪▪▪

Rockegruppe fra Ålesund. Har én albumutgivelse, Blodig Alvor. Har spilt inn musikkvideoen «Start en revolusjon». Synger på norsk.

3

topplåter

▪▪▪▪ ▪▪

«Vår resignasjon» «Mr. Molotow» «Blodig alvor»

Mahogni

▪▪▪▪ ▪▪

Reggae-trio fra Ålesund. Synger på sunnmørsk. Slo gjennom med singelen «Bryt opp» i 2011.

3

topplåter

▪▪▪▪ ▪▪

«Kvil d» «Bryt opp» «Kvilepause»

Jenny Langlo

▪▪▪▪ ▪▪▪▪

Født 1. juni 1993. Bosatt i Stordal. Vinner av Idol 2011. «Million Dollar Signs» spilles regelmessig på P3.

3

topplåter

▪▪▪▪ ▪▪

«Million Dollar Signs» «Building an Aeroplane» «Don’t Stop the Music»

37


Annonse

LIVE MUSIKK LIVE MAT LIVE SOMMER God smak er universell. Vi er stolte sponsorer av Midtsommerjazz, Sommerfesten og Jugendfest.

H.I. Giørtz Sønner AS

38


Lokal medspiller

HAVNEVIK

Annonse

Farstad Shipping ønsker å bidra til at lokalsamfunnet fremstår som mer attraktivt. Vi tar hensyn til at vi alle sammen er 24-timers mennesker, der arbeid og fritid griper inn i hverandre. Farstad Shipping er med og støtter det lokale kulturlivet, og ønsker arrangørene av årets Jugendfest lykke til.

Better by Far®

39


Annonse

Ship Equip is re-branding as

Inmarsat

For career opportunities in Inmarsat, visit Inmarsat.com/About/Careers

40


Fyrstinne susanne MEKTIG: Det blir en helt spesiell og magisk stemning når Susanne Sundfør spiller live.

Storhet har sin pris. Det har Susanne Sundfør fått erfare. Tekst: Synnøve Sandnes Foto: Raymond Leine

I forfjor slapp hun et av tiårets beste, norske album. «The Brothel» er av mange sagt å være en av de beste norske låtene noensinne. I år kom plata The Silicone Veil ut, til like flotte tilbakemeldinger. Melankolsk, svart og sterkt, er uttrykket Susanne Sundfør står bak. Stillferdighet, ei jente av få ord. Ingen store smil, ingen miner, ingen skuespill. Ekthet. Ekte kunst. Og det ikke uten grunn. Nedturene har vært mange, harde og ikke uten inspirasjon.

Harde år

– Jeg hadde gitt helt opp, fortalte hun til musikkmagasinet ENO, om utgivelsen av The Brothel i 2010. – De siste årene har vært helt ekstreme for meg. Det har skjedd ting i livet mitt som har vært ganske drøye, noe som selvfølgelig fargelegger musikken. Jeg har ikke lyst til å gå inn på hva som har skjedd, det blir rett og slett for personlig, men det har vært både sorg og glede, ekstreme følelser i hver ende av skalaen. – Dette har jeg prøvd å bearbeide i musikken, og jeg er

ærlig om dette, fordi den musikken jeg lager, forteller noe om disse årene, sa Sundfør. – The Brothel representerer en periode i livet mitt der jeg hadde gitt opp fullstendig. Jeg hadde mistet alle illusjoner om samfunnet, alle illusjoner om folk, og den samme tematikken fortsetter i og for seg også på The Silicone Veil.

Utbryter

Susanne Sundfør har til stadighet turt å stå for ting som beviser hennes sterke moral. I 2008, da hun vant Spellemannsprisen for årets kvinnelige artist, kom hun med den svært omdiskuterte kommentaren: «Jeg er først og fremst artist, ikke først og fremst kvinne». I fjor trakk hun seg like godt fra nominasjonen til samme pris – fordi vurdering av kunst ikke burde inneholde et kjønnsperspektiv. Kanskje en dristig avgjørelse – men en avgjørelse som har høstet store mengder respekt i det norske musikkmiljøet.

Fantastisk liveartist

Når Susanne Sundfør går på scena på Jugendfest, er det bare å holde øyne, ører, og forholdsvis også resten av sansene åpne. Kollaborasjonen av lyd, lys, Sundførs unike tilstedeværelse på scena - og hennes fantastisk klare stemme, gjør hennes liveopptredener til en stor opplevelse.

▪▪

Susanne Sundfør spiller fredag 17. august kl. 20.30.

Foto: Sofia Fredricks Sprung

Susanne Sundfør

▪▪ ▪▪▪▪ ▪▪

Susanne Sundfør er en nokså utradisjonell singer/ songwriter født i 1986 i Haugesund. Hun har virket både som klassisk og- jazzsanger. Har vunnet to Spellemannpriser for «årets populærkomponist» og «årets kvinnelige artist». Spiller på Jugendfest lørdag 17. august.

3

topplåter

▪▪▪▪ ▪▪

«White Foxes» «The Brothel» «Rome»

41


Annonse

LighTErs madE wiTh

25C% LEd

rECy nyLon

Eco Cricket: The “green” lighters

42


Annonse

TAKK

for at du bryr deg om

Sunnmøre! Verdens beste Sunnmøre har fått flere til å oppdage regionen vår og forhåpentligvis vil flere flytte hit. Hjelp oss å spre det gode budskap:

Årre steike det e kjekt å bo på Sunnmøre!

facebook.com/verdensbestesunnmore www.verdensbestesunnmore.no

43


16. - 18. AUGUST / COLOR LINE STADION / ÅLESUND

ROXETTE AVICII THE PRODIGY KENT KAIZERS ORCHESTRA

THE HOOTERS BJØRN EIDSVÅG MARIA MENA SUSANNE SUNDFØR

PRESIDENTS OF THE U.S.A LARS VAULAR ALINA DEVECERSKI EVA & THE HEARTMAKER MIKHAEL PASKALEV

JENNYLANGOLIDOLIDOBLODIGALVORMAHOGNI

Festivalavis for Jugendfest 2012  

Festivalavis for Jugendfest, en festival arrangert av Momentium AS

Festivalavis for Jugendfest 2012  

Festivalavis for Jugendfest, en festival arrangert av Momentium AS

Advertisement