Page 1

Aimee HultQuist design portfolio


SELECTED

Aimee HultQuist Syracuse University Bachelor of Architecture, 2013 http://issuu.com/aimeemhultquist amhultqu@syr.edu 708.733.0904

NYC Plastic Lab

Brooklyn Navy Yard Brooklyn, NY

Will Build to Suit

Big Box - now and later Cicero, NY


Dorm + Student Center Cornell University Ithaca, NY

“Convention”Center Queensboro Bridge, New York, NY

“Marcel Breuer + Postwar America” Syracuse Architecture Exhibition

“Elsewhere Envisioned” Gallatin School, NYU New York, NY


the ϯϱϯ͕ϬϬϬ͕ϬϬϬŌϹ ŽĨƉůĂƐƟĐǁĂƐƚĞ ƉƌŽĚƵĐĞĚŝŶEĞǁzŽƌŬŝƚLJ every year

Brooklyn Navy Yard Plastic Lab

ĐŽƵůĚĐŽǀĞƌĞŶƚƌĂůWĂƌŬ ŝŶĂůĂLJĞƌϭϬŌ deep.

Brooklyn, NY

The BNY Plastic Lab was developed as part of a larger masterplan for the northeast face of the Navy Yard, Yard. along It would Kent face Avenue. a new Sited public parkacross just spacethe to the barge east canal and from act as this a busy mediating street,filter it would between face the a new public and the industrial in the Navy Yard. visitor-friendly park spaceenvironment to the east and actBrooklyn as a mediating filter between the public and industrial environment in the Brooklyn Navy Yard. The combined waste management, remanufacturing, and research objectives of the BNY Plastic Lab would tackle the massive ecological remanufacturing, effect of plastics on theresearch environment, turning profit. The combined waste management, and objectives of waste the BNYinto Plastic Lab The project would tacklewould the massive increaseecological the vitalityeffect of NewofYork plastics City’son maritime the environment, economy turning and create wastenew intojobs profit. in fieldsproject from manufacturing material withCity’s the hope of developing smarter alternatives The would increasetothe vitality science, of New York maritime economy and create new jobstoin a plasticvariety for theoffuture. would act a new science, face for the Yard,of encouraging wide fields, The frombuilding manufacturing to as material withNavy the hope developing public smarter access andto enjoyment thefuture. waterfront while simultaneously the for more working alternatives plastic forofthe The building would act as isolating a new face theindustrial Navy Yard, encourenvironment the Brooklyn Navy Yard the casualwhile visitor. aging public of access and enjoyment offrom the waterfront simultaneously isolating the more industrial working environment of the Brooklyn Navy Yard from the casual visitor.

study models refuse plastic + foam aerial rendering Rhino + Photoshop


the230,000,000ft³ofplasticwaste PREPARATION

SORTING

Shredders Granulators

structure

producedSEP inARATION NewYorkCityevery year RINSING DRYING WASHING

couldcover Central Park inalayer6ftdeep...Extrustion Rinse-Dryers

Air Separators Sink/Float Tanks Hydrocyclones

Manual + Automatic Metal Detectors Trommels

PRODUCTION Thermoforming Experimentation

3’ holds

unfolded

3’

55lbs raw material storage

extruder

densifier + steam-cleaner PREPARATION ARATION PREP

interior circulation

30’

turbo-wash + centrifuge

Shredders Shredders Granulators Granulators

sink-float tank SORTING SORTING

holds

55lbs x 100 = 5500 lbs 30’

post-selection line

Manual++Automatic Automatic Manual MetalDetectors Detectors Metal Trommels Trommels

prewashing trommel SEPARATION ARATION SEP

factory floor distribution

+

guillotine

AirSeparators Separators Air Sink/FloatTanks Tanks Sink/Float Hydrocyclones Hydrocyclones

E ORAG T S L RIA densifier+ MATE W steam-cleaner A R

WASHING RINSING RINSING DRYING DRYING WASHING DRYING Rinse-Dryers Rinse-Dryers

Centrifuges Centrifuges

- OFF P O R D extruderRGE BA

Centrifuges

storage

PRODUCTION PRODUCTION

O

AN

CE

O VE R

and

LOOK

AT

TR

PlasticLumber 2 ,,3,,4 ,,5,,++7 plastics

EN

TR

AN

C

E

from from

O O FL RY FA to

RigidFoamInsulation 6 plastics

TH

+

PA

2 ,3,4 ,5,+7 plastics

C

TO

from

from

N

PlasticLumber

IA

==

+

TR

Self-reinforcingPET (SrPET)from 1 plastics

R

Self-reinforcingPET PET Self-reinforcing (SrPET)from from 1 1 plastics plastics (SrPET)

ES

PRODUCTION PRODUCTION

EN

D

=

BASIN

RY

PE

PRODUCTION

RigidFoamInsulation from 6 plastics from to LABOR

DUCTION PRO

Extrustion Extrustion Thermoforming Thermoforming Experimentation Experimentation


The plastic lab is composed of several distinct elements: All waste plastics from the New York City area would be delivered by barge at the northmost end of the project and scooped into large plastic sheets. These massive drawstring bags hang on tracks which snake upward along the body of the building, and could be manufactured within the facility. Finally reaching the fifth-level summit of storage, the plastic waste would tip into the large circular basin at the southeast end of the building; a hole in the center of this receptacle would allow the waste to fall through the plastic research laboratory that winds around the center of the bowl shape, allowing easy access to samples for the researchers. The basin would be constructed of a clear plastic so visitors to the site could observe the changing level of the waste as it is processed.

factory floor and lab section Rhino + Illustrator + Photoshop organizational diagrams Rhino + Illustrator


plans AutoCAD + Illustrator 1 2 3 4

ground floor plan showing refuse delivery by barge, plastic storage, and remanufacturing floor second floor plan showing factory sorting floor third floor plan showing plastic laboratory and conference space emerging from NE face fourth floor plan showing public-access green roof sweeping up toward plastic storage

N


tion

=20’

A B

B

A sectional perspectives Rhino + AutoCAD + Illustrator barge waste delivery

plastic waste storage and employee facilities along facade

conference room rendering Rhino + Photoshop

C

B

C

N Fourth Floor| +50’ 1/32” = 1’

C

D

plastic waste storage and employee facilities along facade

green roof public-access park and plastic remanufacturing “pods” N


Will Build to Suit: Cicero, NY

1. Big Box 2009: Design the “perfect� 35,000 ft2 empty big-box store 2. Redux 2025: Trade projects with another studio member + revamp to house a futuristic transportation hub for the year 2025 Studying local building code and touring the common American big-box with a critical eye motivated the initial design to focus on minimizing the environmental effects of this building type while maintaining its monolithic, regular character. The scheme is raised on piloti over a natural wetland, housing its parking lot on the roof to maximize spatial efficiency. The natural ground provides wildlife habitat and helps control storm runoff due to the ubiquitous impervious surfaces of suburban sprawl.

conceptual site renderings Cinema4D aerial site rendering Cinema4d + Photoshop + SketchUp


aerial rendering Cinema4D solar studies Ecotect + Illustrator

planning diagram Cinema4D + Illustrator


Redux |

2025

Ecologically-conscious transportation options begin to replace the automobile, requiring a renovation of the initial big-box. This transformation of another student’s project re-uses the original building’s quirks such as steeply sloped areas, large expanses of paving, and fast-growing trees to influence the character of the new transportation program as well as create a community hub for physical activity.


physical model wood + foam + mesh + sandpaper


section through upper level AutoCAD + Illustrator longitudinal section AutoCAD + Illustrator


A B C D E F G H

low-slope roof steel deck + oiled cedar planks insulation cedar rain screen double-glazed curtainwall steel window fitting insulation concrete structure

interior renderings Cinema4D + Photoshop 1 inside Personal Rapid Transit vehicle 2 segway commuter on atrium ramp

wall section detail AutoCAD + Illustrator east facade rendering AutoCAD + Illustrator


interior renderings Cinema4D + Photoshop 1 inside Personal Rapid Transit station

sustainable ideas diagram Cinema4D + Photoshop

2 upper level waiting area and community center


renderings showing rooftop park in different seasons Cinema4D + Photoshop


transverse sectional perspective looking north: showing ground floor dining hall and upper level dorms, common areas, and atria Rhino + Illustrator + Photoshop


Cornell Dorm and Student Center Ithaca, NY

collaboration with B. Burke

Located on Cornell University’s residential North Campus, this complex houses a dining hall, fitness center, lounges, meeting rooms, computer labs, and living space for 150 students. Taking inspiration from the sloped site, the building terraces upward from more public to more private spaces, and bridges an existing road in order to following existing site contours. Its gently-sloped roof harvests rainwater for use in the terraced surrounding landscape. Spaces accessible to all students are placed at ground level, with building security increasing as one winds their way up a ramp lined with meeting “pods” that cantilever into open spaces, eventually reaching the private dorm spaces on upper floors.

1 : 12 slope accessible ramp 1 : 12 slope accessible ramp connects ground floors across connects ground floors across street with 36’ ascent street with 36’ ascent landings each 30’ access ‘pods’ landings each 30’ access ‘pods’

3 elevator shafts 3 elevator shafts 5’5” x 6’8”

4 fire-rated stairwells

4 fire-rated stairwells total occupancy > 1000


Dormitory room modular arrangements

B

Quad

A

Triples

Doubles

Single

lavatories study nooks

13 doubles = 13 x 2 rooms = 26 rooms 7 singles = 7 x 1 room = 7 rooms 3 triples = 3 x 3 rooms = 9 rooms 2 quads = 2 x 4 rooms = 8 rooms Floor Total = 26 + 8 + 9 + 8 = 50 rooms

13 doubles = 13 x 2 rooms = 26 rooms 7 singles = 7 x 1 room = 7 rooms 4 triples = 4 x 3 rooms = 12 rooms 1 quad = 1 x 4 rooms = 4 rooms Floor Total = 26 + 7 + 12 + 4 = 49 rooms

13 doubles = 13 x 2 rooms = 26 rooms 7 singles = 7 x 1 room = 7 rooms 3 triples = 3 x 3 rooms = 9 rooms 2 quads = 2 x 4 rooms = 8 rooms Floor Total = 26 + 8 + 9 + 8 = 50 rooms

39 doubles = 39 x 2 rooms = 78 rooms 22 singles = 21 x 1 room = 21 rooms 10 triples = 10 x 3 rooms = 30 rooms 5 quads = 5 x 4 rooms = 20 rooms Building Total = 78 + 21 + 30 + 20 = 149 rooms + 4 bathrooms/floor + light perforations

section through dorm room AutoCAD + Illustrator section through double-height common space Section A

Section B


Utilizing thermal-mass concrete construction and a SW-NE site orientation, the project soaks in sunlight for direct heating and orients living spaces toward views of the nearby gorge. Additional heat is provided through radiant floors using the campus wide geo-exchange system. For warm weather, the staggered facade cantilevers to self-shade and keep glare from workspaces. Structural cores house forced-air cooling ducts, but much of the ventilation is provided by passive stack effect: a network of exterior and interior balconies open airflow to prevailing winds from the west, allowing it to flow from the vaulted ceilings of rooms to the atria that perforate the eastern side of the building, finally directing air to rooftop vents.

detailed transverse section rendering facing south AutoCAD + Illustrator + Photoshop Skylight connection Jalousie window Elevation 96’

Rainscreen cladding Exterior sheathing/vapor Rigid insulation Stud Gypsum board Light shelf

Elevation 84’ RC2 Clip Cross Tee Flex Track Gypsum wall board

Double-glazing Concrete Ledge Rigid insulation Stud Gypsum board Elevation 72’

Elevation 60’

Elevation 48’ Rigid Insulation Concrete poured-in-place Terrazzo Flooring

Elevation 36’

Sheet metal parapet Soil/Plantings Moisture retention layer Thermal Insulation

Elevation 24’

Structural Silicone Curtain Wall Glazing

Elevation 12’

Concrete footing below frost line (48”)

Drainage pipe


material studies Cinema4D + Illustrator sectional model Rhino + Cinema4D

dorm common room interior perspective Rhino + Cinema4D + Illustrator ground floor lobby rendering Rhino + Cinema4D + Photoshop


building in North Campus context Rhino + Photoshop trnasverse sectional perspective looking north Rhino + Photoshop


[G.5]

site and building plans 1 ground and elevated ground-level plan showing dining hall, lounges, gym

A 1

B C

UP

DO WN

D

2

2 first dormitory level plan with inset of pods running along north-facade ramp

B C

E

3 D

UP DO WN

3 second dormitory level plan

5.

4

E

2.

4 third dormitory level plan

+12’

3.

5

UP

DOWN

7

+14’

6 +14’

1. Dining Hall 2. Offices / Mailboxes 3. Front Desk 4. Quiet Study Lounge 5. T.V. Lounge 6. Meeting Room 7. Conference room 8. Fitness Center 9. Cafe 10. Computer Lab 11. Loading Dock 12. Dorm Rooms 13. Dorm Lounge

+12’

3.

UP

DOWN

7

6. 11.

7

1.

16

+16’

8 17 7.

9

11. 1.

+18’

10

16

+20’

18

11 12

17

19 13 14 15

10

20

18 11 21 12

19 13 14 15

8.

20

22

UP DOWN

23

24

10. 9.

25

5

26

N

27

28

Exercise 3: SCHEMATIC DESIGN


A B C 1

1

WN

D

DO

A

1

UP

A

B

B

E

2

2nd Floor Plan

C

C

D

D

3

+2’

UP

DO WN UP

2

2

DO

WN

+2’

4

E

E

5

7 UP

+24’

DOWN

+24’

3

3

6

7 16

8 17

4

4

9

10

18

+24’ 11

+24’

12

19 13

13.

5

14

7

13.

5

15

20

7

UP

UP

DOWN

DOWN

21

22

6 UP

1. Dining Hall 6 2. Offices / Mailboxes 3. Front Desk 4. Quiet Study Lounge 5. T.V. Lounge 6. Meeting Room 7. Conference room 8. Fitness Center 9. Cafe 7 Lab 10. Computer 11. Loading Dock 12. Dorm Rooms 13. Dorm Lounge

+24’

DOWN

ng Hall ces / Mailboxes nt Desk et Study Lounge Lounge eting Room ference room ess Center e mputer Lab ading Dock rm Rooms rm Lounge

23

+24’

7

24

12.

16

12.

16

25

8 5

8

17

26

17

9

27

9

+20’

10

DOWN

UP

18

+20’

28

10

18

11

A

11

1

12

B

19

C

+22’

D WN

13 14

13

DO

19

UP

12

2

+22’

15

20

14 15

E

20

3rd Floor Plan

3

21

4

21 5

7

UP DOWN

22 6

22 7 UP

16

DOWN

23

UP

8

DOWN

23

17 9

10

24

18 11 12

19 13

24

14 15

20

21

25

22

25 UP DOWN

23

5

26 24

5

26 25

27

13.

N

5

26

27 UP

13. DOWN

27

DOWN

UP

UP

28 28

DOWN

N

28


“Convention” Center New York, NY

Convention centers are big dumb boxes. As paradigms of consumerism, they fail to be ruthlessly capitalistic in their allocation of space, and space = money.

inefficient gridded field creates an excess of unusable “path space”

with 657,ooo ft2 of exhibtion space, Javits loses business due to “lack of space”

As a type, their architectural articulation ranges from nondescript to heavily prescriptive: the event transforms the box. The convention acts as a mask. This conventional strategy for flexible space lacks the easy malleability required in order to mitigate between the permanent and temporal needs of the convention center The “Convention” Center for NYC fits more display space than a conventional convention center in a compact linear path underneath the Queensboro Bridge. Its seemingly restrictive dimensions achieve incredible spatial flexibility through construction as a malleable field.

conceptual diagram of malleable field + convention-as-mask conceptual rendering physical model + photoshop


partial possible configuration for convention-level plan AutoCAD + Illustrator

Queensboro Bridge site model foam + plywood


sectional model foam + wood + drinking straws

conceptual tectonic experiments Illustrator


Lower (Service) Level Plan | 1/32” = 1’

short section showing existing bridge, convention, and delivery levels AutoCAD + Illustrator Short Section | 1/16” = 1’


1

2

3


study models exploring the concept of conventionality 1 2 3 4

4

white cube plaster anti-cube “least-cubelike-cube” wire super cube “ most-cubelike-cube” chipboard + paint + clay unconventional cube drinking straws + glue


section showing convention floor in open, articulated, and closed configurations AutoCAD + Illustrator

conceptual models exploring tectonic potentials foam + wooden dowels


2

3

1

iinterior renderings Rhino + Photoshop 1 open convention floor rendering 2 articulated open meeting area 3 articulated linear convention space


“Marcel Breuer and Postwar America� SOA Exhibition, Syracuse, NY

This Syracuse Architecture exhibition culled from the works of architect Marcel Breuer and his associates was a collaboration with Barry Bergdoll, Philip Johnson Chief Curator of Architecture and Design at MoMA, and School of Architecture professors Jonathan Massey , Brett Snyder, and Jon Lott of PARA-Project. As student leader of the curatorial and installation committee, I participated in designing exhibition floor and wall layouts, fabricating the exhibition, and curating the materials from the Marcel Breuer archives, property of the Syracuse Library Special Collections. exhibition photography courtesy of J. Massey


wall display layouts scanned documents + AutoCAD


el recreo

ariston

ibm la gaude

unesco

hud

“Breuer-shapes� furniture production plans AutoCAD

boomerang installation wood, paper, fur, mirrored tape


1

2


“Elsewhere Envisoned� Global Design NYU, New York, NY collaboration with J. Massey

These graphic boards highlighting the innovations and political contexts of the work of R. Buckminster Fuller were commissioned as a collaboration with architectural historian Jonathan Massey and exhibited at the New York University Gallatin School for Individualized Study as part of the five-year international Global Design NYU lecture and exhibition series.

1. Dymaxion House 2. Geoscopes and World Game 3. US Pavilion at Expo 67 3


Aimee Hultquist | design portfolio  

Selected works, 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you