Page 1

011 AIK Fotboll AB Verksamhetsber채ttelse 2011

1


2 Vision AIK ska vara Nordens mest framgångsrika klubb såväl sportsligt som ekonomiskt. Mission AIK skall erbjuda förstklassig fotbollsunderhållning samt attraktiva produkter och tjänster med anknytning till fotbollen. Vi skall locka en stor och trogen publik till våra evenemang, göra våra supportrar lyckliga och hängivna samt våra sponsorer och samarbetspartners nöjda. Sportsliga mål AIK:s övergripande mål är att återkommande placera sig i toppen av Allsvenskan och därmed kvalificeras för deltagande i internationella turneringar såsom Uefa Champions League och Uefa Europa League. Publikmål Bolagets långsiktiga mål är att över tiden ha det högsta publiksnittet i Norden.

AIK Fotboll AB:s finansiella mål Resultat: AIK Fotboll AB ska inte visa förlust något enskilt år. Soliditet: AIK Fotboll AB:s egna kapital ska uppgå till minst 30 MSEK. Skuldsättning: AIK Fotboll AB:s räntebärande bruttoskuld ska uppgå till 15-30 MSEK. Likviditet: AIK Fotboll AB skall ha tillräckligt med likviditet för att finansiera verksamheten samt samtliga låneförefall inom tolv månader.

Innehåll VD har ordet Framtiden 2012 Verksamheten 2011 - Sport Verksamheten 2011 - Intäkter Styrelse och ledning Säsongen i siffror - Herrar Säsongen i siffror - Juniorer & Väsby Förvaltningsberättelse 2011 Varav resultaträkning Varav balansräkning Varav förändring eget kapital Varav kassaflödesanalys Varav noter Styrelsens underskrifter Revisionsberättelse Kommande informationstillfällen

3 5 6 12 15 17 20 29 30 32 33 34 41 42 44


3

VD har ordet Under våren, innan säsongen börjat, bildades också en ny arenapanel och 2011 har till stor del präglats av den pågående upphandlingen som resulterade i AIK:s största affär någonsin. En annan stor fråga som också debatterats under hela året är polisens beslut att börja ta betalt för sina tjänster i enlighet med ordningslagen som skrevs 1993. När lagen skrevs var avsikten att idrottsklubbar skulle undantas, när utvecklingen inom idrotten ledde till bolagisering har inte lagstiftningen hängt med, därav en het debatt som vi inte har fått höra slutet av ännu. Men det borde endast kunna sluta på ett sätt – att politikerna får till stånd en lagändring så att det ursprungliga uppsåtet återställs.

Allt detta som en del i att renodla vår verksamhet och fokusera på vår kärnverksamhet och vår kärnkompetens.

Så har vi lagt ännu ett händelserikt år bakom oss. Lite synd egentligen för det har varit ett mycket bra år, det hade inte gjort något om vi hade fått dra ut lite till på 2011 och njuta av det. Men trots att året har varit bra så har det ju varit ett antal stora prövningar på vägen, inte minst vid sidan av sporten. Vi inledde 2011 med en i princip splitter ny styrelse och en till stora delar ny sportledning med Andreas Alm som ny chefstränare och Nebojsa Novakovic tillbaka i AIK. Det som fanns högst upp på agendan var

Men trots att året har varit bra så har det ju varit ett antal stora prövningar på vägen, inte minst vid sidan av sporten F I N A N S I E R I N G – arbetet med en nyemission var påbörjad och genomfördes i början av året. Tack vare hårt arbete, lojala finansiärer, samarbetspartners och supportrar så blev emissionen fulltecknad och dessutom lyckades vi lägga om en del lån vi har och fick därmed ordning på den mest akuta likvida situationen. Arbetet med finansieringen har genomsyrat hela året. När vi gick in i 2011 gjorde vi det med en nättare verksamhet och organisation, damverksamheten var avknoppad och The Terrace sålt. Vi fortsatte under våren med att avveckla vår del av Derbybutiken. Allt detta som en del i att renodla vår verksamhet och fokusera på vår kärnverksamhet och vår kärnkompetens. Som ett led i detta är också vår tid i restaurangbranschen över då vårt avtal för restaurangen löpte ut den 31 december 2011.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Äntligen säsongspremiär. Till vår besvikelse fick vi börja på hemmaplan som bortalag i en derbymatch. Tyvärr medförde det negativa konsekvenser för vår premiärtradition avseende hausse och publiksiffror. Däremot var det ju en riktigt skön seger när vi väl hade vår hemmapremiär. Och även om premiären mot Djurgården mest handlade om att inget lag ville förlora, snarare än att båda lagen ville vinna så gjorde vi en bra start i Allsvenskan. Tyvärr fick vi ett tråkigt avbrott i den fina sviten när vi spelade borta mot Syrianska FC under påskhelgen då domaren bröt matchen med anledning av inkastade knallskott på planen. Givetvis är knallskotten som kastades in på planen det första problemet och orsaken till hela händelseförloppet, men tyvärr var konsekvenserna betydligt mer kännbara än vad de har varit vid liknande händelser före den matchen och vid liknande händelser efter den matchen. Sportledningen och truppen visade dock klass och gick vidare och vann nästkommande match mot Örebro SK. En tuff period följde även om vi fick vara med om en fantastisk prestation när vi besegrade Helsingborgs IF hemma med en man mindre på planen under en stor del av matchen. En fin svit följde där vi radade upp ett antal flermålssegrar, vilket vi inte är helt bortskämda med. Skyttekungen var så här långt ingen mindre än vår Teteh Bangura, vilken stjärna. Det var verkligen med blandade känslor som vi accepterade ett bud på Teteh. Glädje för att det var ett mycket bra bud som förbättrade våra ekonomiska förutsättningar avsevärt. Sorg över att släppa iväg en fantastisk fotbollsspelare och person som inte bara var vår, utan hela Allsvenskans skyttekung vid den tidpunkten. Scenariot upprepades med Mohamed Bangura och känslorna var desamma. Men sportsligt rullade det på och vi lyckades först att vinna utan Teteh och sedan utan både Teteh och Mohamed.

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


4 Parallellt med sportslig framgång och spelarförsäljningar har ett intensivt arbete pågått med upphandling och förhandling av en ny hemmaarena för vårt herrlag. Och efter flera års arbete kunde Arenapanelen samt styrelserna i Bolaget och föreningen presentera en rekommendation. Och precis innan vi säkrade det stora silvret i Helsingborg sade AIK Fotbollsförenings medlemmar sitt och gav sitt stöd till att gå vidare med den rekommendation som getts i arenafrågan.

Parallellt med sportslig framgång och spelarförsäljningar har ett intensivt arbete pågått med upphandling och förhandling av en ny hemmaarena för vårt herrlag. Stora silvret i Allsvenskan, guld i publikligan och framgångsrika förhandlingar i arenafrågan var ett mycket trevligt sätt att avsluta säsongen på. Nu är det inte riktigt läge att säga att vi ska göra allt ännu bättre 2012 än 2011. Men däremot finns det anledning att säga att det finns mycket som vi ska kunna göra ännu bättre än 2011. Det finns också anledning att lära sig ett och annat av 2011. Fortfarande har vi inte balans i driften, men jag skulle vilja påstå att nu är manegen krattad. Vi har slimmat organisationen med fokus på kärnverksamhet och kärnkompetens, vi har trygghet och harmoni i såväl trupp och ledarstab som i kansli- och styrelsearbetet. Vi står inför ett avslut på Råsunda som ska vara storslaget. Vi har tecknat ett mycket fördelaktigt arenaavtal från 2013. Balansräkningen är sanerad, det finns pengar på banken, det finns en ny strukturerad finansieringsmodell och det finns nya finansiella mål med fokus på låg ekonomisk risk. Jag skulle vilja påstå att trots att vi gör negativt resultat i driften 2011 så har vi till slut lyckats vrida skutan i rätt riktning. Nu gäller det bara att ha tålamod och bibehålla kursen för horisonten ser mycket ljus ut. Det är bara att konstatera att 2011 inte bara har varit framgångsrikt och händelserikt, det har också varit oerhört betydelsefullt. Jag ser fram emot fortsatta framgångar för AIK Fotboll under 2012 lika mycket som inför 2011 även om det inte blir med min medverkan så länge till. 2012 är året då vi ska ta avsked av Råsunda på ett värdigt sätt – vi syns där!

Annela Yderberg, VD, AIK Fotboll AB

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


5

Framtiden – 2012 Andreas Alm om herrlaget säsongen 2012 Mäktiga Swedbank Arena står klar under 2012 – ändå står den i skuggan av vårt sista år på Råsunda. Efter ett år där vi var vinnare trots det stora silvret, vill vi gärna vara vinnare åter en säsong och inte minst den sista på kära Råsunda. 2012 blir säsongen där det handlar om att börja i rätt ände för att behålla det bästa av spelet. Försäsongen blandas med träning och matcher på Skytteholm samt träningsläger i Turkiet och Portland, USA. Säsongen startar sedan med final i Supercupen mot Helsingborgs IF och tolv omgångar i Allsvenskan. Kvalet till gruppspelet i Uefa Europa League inleds i juli och för att öka chanserna till att lyckas internationellt, gäller det att ha fart och goda resultat med sig från Allsvenskan. AIK ska under 2012 spela med den passion klubben är fylld av. Gärna med känslor, alltid till slutsignalen. Sista året på Råsunda. Peter Wennberg om juniorlaget 2012 Ett utmanande och väldigt spännande år väntar för juniorerna i AIK. Vi har både Juniorallsvenskan Elit och U21-serien att se fram emot med såväl Akropolis IF som AIK:s A-lag i siktet. Vi tror att den nya U21-serien kan öka kvalitén ytterligare på matchmiljön för juniorerna. En omedelbar effekt av U21 blev att vi direkt kunde erbjuda en utvecklande verksamhet högre upp i åldrarna och på så sätt kunna löpa linan ut med varje spelare och potential. I en elitverksamhet som vår finns inget utrymme för gissningar, utan hårt arbete förväntas av var och en och tron på potential likaså. 2012 blir ett år där vägen till AIK A förädlas och ger oss möjligheten att ge spelarna ännu mer utrymme till att utvecklas. Juniortruppen består i dagsläget av ca en tredjedel vardera av spelare födda 1993, 1994 och 1995. Bakom dem i ledet finns flera duktiga 95:or och 96:or med många ungdomslandssamlingar i bagaget. Det är en härlig atmosfär nere på Råsunda stadion ”Västra” - hemvisten för trupperna i junior- och pojkallsvenskan. Det är en miljö att växa i! Vi hoppas alltid stå för hopp och tro på en framgångsrik framtid. Vi ska se till att spelarna får de bästa möjligheterna att utvecklas tillsammans med ledarna. Det är den vardagliga verksamheten måndag till söndag som är avgörande för att skapa en elitspelare. Följ oss gärna på träningarna, verkstaden för spelarna och skolan för nästa stora AIK-stjärna! Mikael Hjelmberg om säsongen 2012 för samarbetslaget Akropolis IF Säsongen som ligger framför oss kommer att bli utmanande. Vi ska få ihop en helt ny grupp med spelare och ledare och dessutom har vi en kortare försäsong än övriga lag då sammanslagningen skedde först den 30 januari 2012. Potentialen i gruppen är stor och när bitarna sakta men säkert börjar falla på plats så kommer vi sätta en målsättning tillsammans med gruppen som ska vara utmanande, men samtidigt realistisk. AIK startar U21-lag - Patric Jildefalk, ansvarig samordnare om säsongen 2012 Säsongen 2012 blir spännande. Att AIK har skapat ett U21-lag känns som ett viktigt steg i rätt riktning för individen. Det gör att spelare från samarbetsklubben Akropolis IF och spelare från AIK:s juniorlag får mer matchtid mot andra allsvenska klubbars U21-lag oavsett serietillhörighet. Detta ger oss ytterligare en nivå i utbildningen av unga spelare och därmed ännu större möjlighet att hitta varje enskild spelares unika väg till AIK:s A-lag. U21 kommer inte att vara en träningsgrupp utan endast en serie och ett lag för spelare - även spelare från AIK:s A-lag - att samlas för att få matchningstillfällen.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


6

Verksamhet 2011 Sport Herrlaget - tillbaka i toppen igen När den sportsliga delen av 2010 var över och dåvarande chefstränaren, skotten Alex Miller hade tackat för sig var det dags för den före detta AIK-spelaren, och under säsongen assisterande tränaren, Andreas Alm att axla ansvaret för Sveriges största klubb. Alm presenterades som AIK:s nye chefstränare under en presskonferens på Råsunda Fotbollstadion den 16 december, där det också avslöjades att Nebojsa Novakovic återkom som assisterande tränare efter två år hos norska Sandefjord Fotball i Tippeligaen och i och med presskonferensen gick startskottet inför revanschens år 2011. Den 10 januari samlades truppen på GIH för att inleda den gemensamma försäsongsträningen och det första träningspasset på Skytteholms IP genomfördes dagen efter. Som vanligt var det aktivitet gällande spelartransfers under vinteruppehållet. Saihou Jagne (IF Brommapojkarna), Dulee Johnson (Panetolikos FC), Nicklas Bergh (Eskilstuna City FK), Tomi Maanoja (FC Honka) och Goran Ljubojević (NK Osijek) lämnade AIK medan Alexander Milošević anslöt från Vasalunds IF och Martin Kayongo-Mutumba återvände från ungerska Videoton FC. Lagkaptenen Daniel Tjernström förlängde kontraktet och målvakten Kyriakos Stamatopoulos löstes från Tromsø IL efter sin utlåning till AIK under 2010. Det stod i januari även klart att guldhjälten Antônio Flávio Airos dos Santos lånades ut till A.D. São Caetano i Brasilien under hela året. AIK:s två mittbackar Niklas Backman och Per Karlsson var i januari med det svenska A-landslaget i Sydafrika och Viktor Lundberg var uttagen till U21-landslaget i februari. Träningsmatchspelandet på Skytteholms IP inleddes den 5 februari då Västerås SK stod för motståndet. 2 712 personer var på plats och fick se en match som slutade 1-1 efter att Pontus Engblom nickat in ledningsmålet i den första halvleken. AIK radade sedan upp fyra raka segrar innan det blev förlust mot Örebro SK FK (1-3). I mitten av mars var det dags för ett träningsläger i Turkiet och två träningsmatcher förlorades under det veckolånga lägret. Genrepet inför den allsvenska premiären spelades hemma mot IFK Mariehamn och AIK vann enkelt med 5-1 efter bland annat två mål av Admir Ćatović. Truppen förändrades även under de sista veckorna innan Allsvenskan drog igång då Pontus Engblom lånades ut till Gif Sundsvall, mittfältaren Yussuf Saleh lånades ut till Syrianska FC och forwarden Kwame Amponsah Karikari anlände från Inter Allies i Ghana. I premiären stod ett bortaderby på Råsundas nylagda gräs på menyn och därmed hamnade AIK:s hemmapremiär, som klubben under 2000-talet gjort till en riktig publiksuccé efter idogt arbete, riktigt i skymundan. Stockholmsderbyt slutade mållöst inför nästan 29 000 åskådare efter att lagen haft varsin bra chans att ta ledningen. Mohamed Bangura hade ett farligt skottläge i den första halvleken och Djurgårdens mittback Jani Lyyski nickskarvade en vänsterhörna i den 93:e minuten, men Ivan Turina svarade för en fantastisk räddning och räddade en poäng till AIK. I och med bortaderbyt gick luften ur AIK:s hemmapremiär och ”endast” 11 966 fanns på plats då man tog emot Mjällby AIF. Efter att Viktor Lundberg fått på en praktträff från långt håll som gav AIK ledningen strax före paus var det dags för AIK:s nyförvärv från Köping FF, Teteh Bangura, att presentera sig för publiken. Sierra Leone-födde Teteh gjorde både 2-0 och 3-0 och Råsunda hade fått en ny idol. I den tredje omgången åkte AIK till guldfavoriten IF Elfsborg och det svartklädda bortalaget svarade för en stark första halvlek och hade 2-0 efter en dryg halvtimme, men AIK fick nöja sig med 2-2 efter att hemmalaget kommit starkt i den andra halvleken. Faktum är att Ivan Turina återigen räddade poäng då han med fem minuter kvar räddade en närnick från David Elm som kunde gett ”knallarna” segern. IFK Göteborg var nästa motståndare hemma på Råsunda under den lite udda speldagen Skärtorsdagen. Påsken till trots lockade matchen 18 815 åskådare och de allra flesta gick hem nöjda efter att Nils-Eric Johansson (nick) och Teteh Bangura (drömmål från långt håll) svarat för målen.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


7 Lagkaptenen Daniel Tjernström gjorde sin 13:e säsong och svarade för en makalös inledning av Allsvenskan då han syntes outtröttlig i sitt arbete över större delen av planen. AIK hade inlett säsongen mycket bra, men skulle åka på en både sportslig och ekonomisk smäll på Annandag Påsk då man begav sig till Södertälje Fotbollsarena och ett möte med nykomlingarna Syrianska FC. Inledningen av matchen blev intensiv och efter att hemmalaget tagit ledningen i den 19:e minuten och Teteh Bangura minuten senare visats ut kastades knallskott in på planen och matchen avbröts. Matchen är den enda match med AIK som ena part som avbrutits och inte kunnat färdigspelas. Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd dömde den 12 maj AIK till böter på 150 000 SEK samt fastställde slutresultatet 3-0 till Syrianska FC. AIK överklagade besluten hos Svenska Fotbollförbundets Besvärsnämnd samt hos Riksidrottsnämnden (RIN) då inga bilder med säkerhet visade varifrån de knallskott som avbröt matchen kastats från. Överklagandet ledde dock inte till någon ändring av Disciplinnämndens beslut. Trots den mediala uppmärksamheten kring den avbrutna matchen kunde AIKspelarna fokusera på det sportsliga och en vecka senare togs en viktig trepoängare då Örebro SK FK besegrades med 1-0 på Råsunda efter att engelsmannen Kenny Pavey slagit in segermålet i den 92:a minuten. Perioden som följde skulle dock bli AIK:s tyngsta på hela året. 1-3 borta mot BK Häcken följdes upp med respass ur Svenska cupen efter 0-3 mot Superettanlaget Åtvidabergs FF på Kopparvallen. Nästa motståndare var dittills obesegrade serieledarna Helsingborgs IF och skåningarna fick en drömstart då Christoffer Andersson gjorde 1-0 i den 19:e minuten, men AIK kvitterade fem minuter senare efter att Kenny Pavey serverat Teteh Bangura framför mål och AIK:s nye skyttekung satte bollen i nättaket. I den 28:e minuten drog Nils-Eric Johansson på sig sitt andra gula kort och AIK fick slutföra matchen med endast tio spelare. Trots en man mindre på plan kunde Robert Åhman Persson nicka in 2-1 före paus och i den andra halvleken arbetade samtliga spelare stenhårt över hela planen och segern var ett faktum. De tre poängen innebar att AIK låg på fjärde plats, tre poäng från serieledning. Ytterligare två förluster stod på tur i och med 0-2 hemma mot Gefle IF FF och 0-1 mot Kalmar FF på nya Guldfågeln Arena trots att Ivan Turina räddade en straffspark i inledningen av matchen. Efter ett drygt två veckor långt landslagsuppehåll var det dags för ännu en stormatch på Råsunda. Black Army firade 30 år och Malmö FF stod för motståndet. AIK tog tre poäng efter mål av Mohamed Bangura och Teteh Bangura i varsin halvlek. En oturlig 0-2-förlust borta mot Gais skulle följa innan AIK radade upp en segersvit som gav eko även internationellt då de två Banguras fick munnen att vattnas hos flera klubbledare runt Europa. 18 av 18 möjliga poäng togs mellan den 22 juni och 24 juli och AIK såg fullkomligt oslagbara ut efter 17-3 i mål. Teteh Bangura fick Råsunda att koka då han mot Halmstads BK svarade för alla målen i 4-0-segern. I segermatchen mot Gefle IF FF (3-0) den 17 juli byttes Christian Kouakou in i den 88:e minuten och han blev då den yngste AIK-spelaren som debuterat i Allsvenskan. Drömmen om ett nytt SM-guld fick sig dock en rejäl törn i och med två snöpliga förluster mot IF Elfsborg (0-1) och IFK Göteborg (1-3, trots ledningsmål av Mohamed Bangura redan efter två minuter). Spekulationerna gällande eventuellt nya klubbadresser för Teteh Bangura och Mohamed Bangura gick vidare och den 8 augusti stod det klart att Bursaspor från den turkiska högstaligan gjort klart med den allsvenske skytteligaledaren som svarade för 15 allsvenska mål på 17 spelade matcher. Samma dag meddelade AIK att man inför den kommande säsongen gjort klart med mittbacken Edward Owusu från IF Brommapojkarna. Med Teteh borta från AIK:s startelva då laget mötte IFK Norrköping FK på Nya Parken fick Kwame Amponsah Karikari chansen från start och det dröjde bara tills den 38:e minuten innan han framspelad av Mohamed Bangura nickade in matchens enda mål inför ett stort bortafölje.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


8 Den 18 augusti gjorde AIK klart med den 20-årige mittfältaren Lalawélé Atakora från Togo för resten av säsongen. Nästa lag som skulle möta det formstarka AIK var Trelleborgs FF och det blev enkla 3-0 till Gnaget. Dagen efter segern förlängde AIK kontraktet med Daniel Tjernström över 2012. Hemmamötet med Syrianska FC den 28 augusti skulle visa sig bli Mohamed Banguras sista match i AIK-tröjan då han två dagar efter matchen blev klar för skotska Celtic FC. Matchen mot Syrianska blev en rysare av sällan skådat slag och det var ett revanschsuget AIK som ville ta tre poäng efter det som hände i Södertälje fyra månader tidigare. AIK jagade ett segermål inför 12 023 åskådare, men målet dröjde. I den 81:a minuten debuterade Lalawélé Atakora och med sekunder kvar av ordinarie tid fälldes han utanför straffområdet med frispark som följd. Robert Åhman Persson, som tidigare under säsongen dunkat in ett par mål, tog sats och bollen gick via ribban in i mål och årets största jubel spred sig från Råsundas läktare. Mittfältaren Kevin Walker fick inte mycket speltid och lånades ut till Gif Sundsvall i Superettan under resten av hösten. Med sina två bästa forwards sålda till Turkiet och Skottland var frågetecknen många i media över hur AIK skulle klara av avslutningen av Allsvenskan, men belackarna fick omgående svar på tal då laget tog två raka bortasegrar mot Örebro SK FK (2-1) och Mjällby AIF (2-0). AIK hade svarat för en oerhört imponerande tremånadersperiod och tagit 36 av de 45 tillgängliga poängen på de 15 senaste matcherna. Den fina sviten fick sig en knäck den 19 september då Djurgården vann med 1-0 i ett oerhört chansfattigt derby. AIK tog sig dock tillbaka till den poänggivande trenden igen och avlutade med två 1-1-matcher på bortaplan mot topplagen Malmö FF och Helsingborgs IF samt två 2-1-segrar på hemmaplan mot Gais och BK Häcken. AIK avslutade därmed en stark säsong med att komma tvåa i Allsvenskan, fem poäng efter seriesegrande Helsingborgs IF och en poäng före trean IF Elfsborg. AIK kvalificerade sig därmed för att sommaren 2012 kvala till Uefa Europa League. Två veckor efter säsongsavslutningen hölls Fotbollsgalan och mittbacken Alexander Milošević utsågs till årets nykomling i Allsvenskan med motiveringen “Från division 1 till ordinarie plats i en storklubb och U21 på en säsong, och i en ‘erfarenhetsposition’. Stark defensiv, bra attityd - en ny storback på gång!” Under slutet av säsongen värvades Alhassan Kamara med smeknamnet ”Crespo” från FC Kallon (han var under hösten utlånad till Bodens BK FF i Division 1 Norra) och det stod även klart att det inte blev något nytt kontrakt för Kenny Pavey och han avtackades i samband med den sista hemmamatchen. I november skedde en del aktivitet gällande spelartruppen och AIK köpte loss Lalawélé Atakora, förlängde avtalen med Per Karlsson och Gabriel Özkan samt tog tillbaka utlånade Pontus Engblom. Kevin Walker (Gif Sundsvall) och Christoffer Eriksson (Degerfors IF) lämnade AIK. Efter att 2010 slutat på andra plats i publikligan tog AIK 2011 återigen klivet upp som Sveriges i särklass mest publikdragande lag. AIK lockade i snitt 13 865 åskådare till Råsunda och blev för 37:e gången Sveriges mest publikdragande lag. Den högsta publiksiffran noterades mot Djurgården (24 639) och den lägsta mot Gais (9 492), vilket för övrigt var enda gången som en publiksiffra under 10 000 noterades. Tio spelare ur herrtruppen spelade landskamper under året. Niklas Backman, Mohamed Bangura, Teteh Bangura, Helgi Daníelsson och Lalawélé Atakora representerade sina respektive länders A-landslag. Övriga spelare som representerade sitt land i diverse landslag under 2011 var Alexander Milošević (P19 och U21), Viktor Lundberg (U21), Kwame Amponsah Karikari (U20), Nicklas Maripuu (P19) och Christian Kouakou (P16).

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


9 AIK:s juniorlag 2011 – inget slutspel trots stark inledning Efter att 2010 mest fått kämpa för att hålla sig kvar i Juniorallsvenskan Elit Norra var AIK under 2011 på fast mark under hela säsongen. Laget, under chefstränare John Walls ledning, inledde seriespelet riktigt bra och besegrade i premiären Hammarby med 4-1 på bortaplan. Efter de fem första omgångarna hade man noterat fyra segrar. Efter en chockinledning borta mot Gif Sundsvall i den sjätte omgången då hemmalaget hade 3-0 redan efter 25 minuter och en chockavslutning hemma mot Vasalunds IF där AIK tappade 3-1 till 3-3 under de sista minuterna kom laget återigen upp på det vinnande spåret då man vann med uddamålet över IK Brage, IFK Norrköping FK (efter bland annat tre mål av Kwame Amponsah Karikari från A-laget) och Västerås SK FK. Under sommaren lämnade lagkaptenen Robin Quaison laget då han flyttades upp till AIK:s samarbetsklubb FC Väsby United i Division 1 Norra och förlusten av mittfältsstrategen var kostsam. Laget åkte på tunga förluster på hemmaplan innan midsommar då IF Brommapojkarna (5-3) och Hammarby (5-0) kunde lämna Skytteholms IP med tre poäng i bagaget och i och med de smällarna och många avstängningar under sensommaren kom laget aldrig upp i vårens nivå. Hösten innehöll dock några glädjeämnen där bortasegern (2-1) mot Djurgården var det mest lysande resultatet. AIK hade dock chansen ända in i det sista att ta den sista platsen i JSM-slutspelet, men 3-3 borta mot BP samtidigt som IFK Norrköping krossade jumbon Foc Farsta med 9-0 innebar att östgötarna tog den femte och sista platsen i slutspelet. AIK slutade på sjunde plats i tabellen, två poäng och målskillnad ifrån slutspelet och fem poäng ifrån nedflyttning. Det var med facit i hand två hemmamatcher i augusti som gjorde att AIK inte spelade JSM-slutspel under hösten. 0-2 mot Enskede IK och 1-1 mot Foc Farsta (deras enda poäng på 22 matcher!) innebar fem tappade poäng som inte gick att ta in. Totalt 44 mål gjordes i serien och Christian Kouakou blev bäste målskytt med sina åtta fullträffar. Övriga målskyttar var Robin Quaison 7, Adhavan Rajamohan 6, Philip Andersson 6, Kwame Amponsah Karikari 4, Fabakary Sanneh 4, Adam Forslöv 4, Marcus Vivstam 2, Adam Bergkvist, Joel Leino och Andrew Sumba. Nära comeback i Superettan för FC Väsby United AIK:s samarbetsklubb FC Väsby United spenderade tre säsonger i Superettan innan man 2010 föll ner till Division 1 Norra. Med tränarna Thomas Lagerlöf och Mikael Hjelmberg vid rodret satsade Väsby på en snabb comeback till landets näst högsta serie och det var inte långt ifrån att målsättningen lyckats. Den 17 april inleddes seriespelet för Väsbys del och i och med 2-0 hemma på Vilundavallen mot IFK Luleå fick laget en flygande start som följdes upp med en moralstärkande 3-2-seger borta mot Valsta Syrianska IK där laget vände 0-2 till seger i den andra halvleken. AIK-spelarna Christopher Eriksson och Jacob Ericsson spenderade merparten av säsongen med Väsby och de fick under sommaren sällskap av Robin Quaison som anslöt från AIK:s juniorlag samt Nicklas Maripuu och Daniel Gustavsson som gjorde några gästspel i laget. När Division 1 Norra hunnit in i augusti stod det klart att det skulle bli en dramatisk avslutning och kampen om direkt -platsen och kvalplatsen till Superettan var stenhård. Med tio omgångar kvar låg de fyra topplagen på samma poäng. I den 17:e omgången gick Väsby för första gången sedan den sjunde omgången upp i serieledning och man höll sig kvar där tills det endast återstod två omgångar av serien då man passerades av Umeå FC.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


10 Väsby hade under slutet av serien avgörandet i egna händer och var mycket nära att ta direktplatsen, men två snöpliga 0-1-förluster mot IK Sirius FK och IK Frej höll på att förstöra hela säsongen. I den näst sista omgången hemma mot Valsta Syrianska IK avgjorde AIK-backen Christopher Eriksson i den 80:e minuten då han slog in matchens enda mål och de tre poängen innebar att Väsby med ett måls marginal gentemot Sirius höll sig kvar på kvalplats. Den avslutande omgången blev dramatisk och en vild måljakt för Väsby och Sirius. Uppsalalaget vann hemma mot Bodens BK FF med 4-0 vilket innebar att AIK:s samarbetsklubb var tvungna att åtminstone vinna med tre måls marginal, då de gjort fler mål än Sirius. Väsby avslutade borta mot IFK Luleå på Skogsvallen och det var spännande, men två mål i mitten av den andra halvleken säkrade kvalspel, en poäng efter seriesegrarna Umeå FC. Kvalmotståndare blev IFK Värnamo som med endast sekunder kvar av Superettan passerades av Hammarby och halkade ner under strecket. Den första matchen spelades på Skytteholms IP och gästerna kontrollerade matchen och vann med 2-0 vilket gav Väsby ett tufft utgångsläge inför returen på Finnvedsvallen. Väsby avslutade säsongen på ett bra sätt och svarade för en bra match, men då hemmalaget i den 22:a minuten gjorde 1-0 var dubbelmötet i praktiken avgjort. I Svenska cupen blev det respass redan i den första omgången efter 1-4 borta mot IK Sirius.

Fördjupat samarbete med Akropolis IF AIK Fotboll har ingått ett fördjupat samarbetsavtal med Akropolis IF. Akropolis IF ersätter därmed FC Väsby United i AIK:s näringskedja. Syftet är att fortsätta producera spelare till AIK:s A-lag - en väg som flera spelare gått via samarbetet med Väsby. För AIK:s del innebär samarbetet att klubben tillsätter ett antal spelare samt att Mikael Hjelmberg (tidigare tränare i FC Väsby United och AIK J) tränar och leder laget tillsammans med Nikos Nikpolous från Akropolis IF. AIK bibehåller därmed den långsiktiga strategin gällande utveckling av egna unga spelare från den egna ungdomsakademin, via juniortruppen, ett nystartat U21-lag samt ett samarbete med en förening med tävlingsverksamhet på Division 1/Superettan-nivå. - Det känns spännande och inspirerande att fortsätta arbeta vidare med konceptet samarbetsklubb och att fostra kommande A-lagsspelare. Akropolis IF har en redan fungerande verksamhet och nu får AIK möjligheten att försöka bidra med klubbens kunskaper och idéer kring hur vi ska fortsätta fostra kommande A-lagsspelare till AIK. Matchmiljön i Division 1 är bra och avståndet till Allsvenskan behöver absolut inte vara för stort – det har vi ett flertal exempel på.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


11 Match och publik Ett tufft år på planen 2010 visade sig snabbt på årskortsförsäljningen under 2011. Siffran för sålda årskort slutade på 9 323 - en siffra vi trots allt var stolta över, men även motiverade för att höja kommande år. AIK har Sveriges trognaste supportrar och ett årskort är för många ett medlemskap i AIK-familjen - en familj vi arbetar på att utöka till säsongen 2012.

Allsvenskan inleddes med ett bortaderby mot Djurgården, vilket innebar att vår så framgångsrika premiäreffekt dessvärre uteblev helt. Publiksiffran vid årets första ”hemmamatch”, AIK-Mjällby AIF, blev endast 11 966 och var en av våra lägsta på många år. Beslutet att byta intäkter för publiken på kortsidorna vid derbymatcherna var ett lyckat beslut vilket ytterligare motiverade vår kortsidepublik att komma och heja fram killarna på planen. I och med de sportsliga framgångarna ökade våra publiksiffror och vid derbyt mot Djurgården noterades 24 639 åskådare på matchen. Även vårmatchen mot IFK Göteborg med 18 815 personer och sommarmatchen mot IF Elfsborg då 17 375 kom för att stödja laget var glädjande siffror. Sommarmatcherna i juli har blivit fina publikmatcher där fler långväga gäster vill se sitt AIK spela. Totalt hade vi på våra hemmamatcher 207 981 åskådare vilket innebar ett snitt på 13 865 per match. Glädjande noterar vi att vi återigen blev bäst i landet på att locka till oss publik. Tack alla ni som kommit och visat ert stöd för laget! Många ideella har hjälpt oss för att arrangemangen skall fungera. AIK Fotboll vill ge en stor eloge till alla frivilliga som engagerar sig på ett förnämligt sätt. Djurdagen En gång om året är det Djurdag på södra parkeringen. Djurdagen arrangerades 2011 i samband med AIK-Kalmar FF då vi fick besök av alla möjliga typer av djur, exempelvis hästar, kaniner och getter.

Owe Sandström, från Hur gör djur, närvarade och visade upp exotiska djur på scen. Denna dag talas det mycket om bland barn och föräldrar och är ett bra sätt att locka ännu fler barnfamiljer till matcherna.

Publikligan 2011 LAG

SNITTPUBLIK

TOTALPUBLIK

AIK

13 865

207 981

Malmö FF

12 388

185 825

Helsingborgs IF

11 203

168 045

IFK Göteborg

10 849

162 730

IF Elfsborg

10 029

150 433

Djurgården

8 671

130 065

Kalmar FF

8 094

121 408

IFK Norrköping FK

7 794

116 913

Örebro

7 400

111 003

GAIS

5 933

88 995

Gefle IF

4 286

64 288

Halmstads BK

4 240

63 595

Mjällby AIF

3 613

54 202

BK Häcken

3 249

48 730

Syrianska FC

2 852

42 786

Trelleborgs FF

2 757

41 349

Familjedagen på Karlberg Familjedagen är en uppskattad tillställning där AIK Fotboll bjuder in supportrar till en av herrlagets träningar på Karlberg. Sommaren 2011 var det hundratals supportrar på plats som hade möjlighet att grilla, leka, tävla samt givetvis att titta på träningen. Detta var mycket uppskattat av såväl supportrar som spelare och ledare. Gnagisland Två gånger per år arrangerar AIK Fotboll Gnagisland på den Södra parkeringen. Dessa inföll 2011 på matcherna mot Gefle IF och Trelleborgs FF. Gnagis och Lill-Gnagis medverkar på dessa arrangemang tillsammans med möjligheten att hoppa i hoppborgar, lyssna till artister, bli ansiktsmålad och mycket mera. Förspel Förra säsongen arrangerades Förspel vid Råsunda Torg inför fem matcher. På dessa Förspel närvarade liveband, Solna ungdomscafé samt det fanns möjlighet att prova på andra sporter. Förspels främsta syfte är att skapa en trygg matchdag för våra lite äldre ungdomar. Vill du läsa mer om allt det AIK Fotboll gör utanför planen? Besök oss på www.aikfotboll.se.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


12 Intäkter 2011 Sponsorer AIK Fotbolls samarbetspartners delas in i huvudsamarbetspartners, officiella samarbetspartners samt partners. AIK Fotbolls huvudsamarbetspartners sedan flera år tillbaka är Åbro, Peab och adidas. Svenska Spel är huvudsamarbetspartner till Allsvenskan. Vi arbetar löpande med våra samarbetspartners och för ständigt en dialog om hur vi aktiverar och utvecklar sponsorskapet på allra bästa sätt för respektive företag. Under 2011 slöt AIK Fotboll ett nytt ettårigt huvudsponsoravtal med Peab. Vidare så slöts nya avtal (officiell samarbetspartner) med Svea Ekonomi (fem år), Expressen (tre år), Smiths Bil (ett år) och med dataspelstillverkaren Konami (ett år). I rådande konjunkturläge är vi stolta över att vi fortfarande är en attraktiv samarbetspartner för alla dessa företag. AIK Fotbolls affärsnätverk – Nätverket – har under 2011 bestått av 55 företag vilket var fler än 2010. AIK Fotboll i media AIK Fotboll fortsätter att vara ett av de lag i Sverige som visas mest frekvent i media. Under 2011 hade AIK Fotboll över 71 timmars TV-tid i SVT, TV4 och Canal+ (exklusive PPV) och en räckvidd på 76 miljoner TVtittare. Den mediekanal som fortsätter att öka mest för AIK Fotboll under 2011 är webb, där räckvidden nu ökat till hela 806 miljoner personer. Räckvidden för dagspress uppgår under 2011 till 321 miljoner personer. Detta enligt effektmätningsundersökningar utförda av SponsorInsight AB.

1891-partner Inför säsongen 2009 lanserades en ny paketering under namnet 1891-partner. Att vara 1891-partner är ett sätt för både stora och små företag att stödja och bli partner till AIK Fotboll, stödet är en viktig del i vår satsning på att vara Sveriges ledande fotbollsföretag och förening. Under året såldes 493 st partnerpaket (720 st 2010). Målsättningen för AIK Fotboll är att förädla och fördjupa relationerna med våra befintliga kunder samt att utöka antalet partners på alla nivåer. Centrala avtal Intäkterna från centrala avtal - de avtal (främst avseende TV) som Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) förhandlar kollektivt för klubbarna i Allsvenskan och Superettan - var under 2011 högre än under 2010. Detta beror på att väsentliga delar av avtalet är rörliga, dels beroende på placering i den allsvenska tabellen och dels beroende på hur ofta lagens matcher visas i TV. Restaurang Råsunda – AIK:s egen restaurang AIK Fotboll AB har under ett antal år drivit Restaurang Råsunda på Råsunda Fotbollstadion genom dotterbolaget AIK Fotboll Restaurang AB. Driften har dock under två år legat hos Fazer Amica. Restaurangens resultat förbättrades något under 2011, men var fortfarande negativt. Som en följd av detta har avtalet sagts upp och AIK Fotboll AB kommer att köpa tjänsten av Fazer Amica under kommande säsong.

Swedbank Arena 2013 Efter flera år av utredande och diskussioner enades Arenapanelen och styrelserna i AIK Fotboll AB och AIK Fotbollsförening att rekommendera Swedbank Arena som hemmaarena för AIK Fotbolls herrlag från 2013. Rekommendationen fick också stöd i en omröstning av AIK Fotbollsförenings medlemmar och därmed beslutades att ingå ett tioårsavtal (med möjlighet att senast den 30 september 2012 förkorta tidsperioden till fem år) med Sweden Arena Management (SAM) avseende ny hemmaarena från 2013. Planen är därmed att AIK spelar hela säsongen 2012 på Råsunda Fotbollstadion och blir hyresgäst på Swedbank Arena från den 1 januari 2013.

VD har ordet

Framtiden 2012 2011

Verksamhet 2011 2010

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


13 AIK Merchandise (AIK Shop) Merchandise utgör en betydande del av intäkterna för många europeiska fotbollsklubbar. I Sverige har merchandise dock inte varit lika betydelsefullt historiskt. AIK Merchandise AB har dock, omsättningsmässigt legat i topp i Sverige. AIK:s merchandise omfattar olika produkter vilka säljs genom AIK Shop på Råsunda Fotbollstadion och via nätet på www. aikshop.se. Tidigare fanns produkterna även att köpa i Derbybutiken som drevs tillsammans med Djurgårdens IF och Hammarby IF. Detta samarbete avslutades dock under 2011. Under året 2011 fortsatte rationaliseringsarbetet inom AIK Merchandise AB i syfte att minska kostnaderna och effektivisera verksamheten. Johan Segui återvände på heltid som ansvarig för Merchandise. Säsongen 2012 kommer fokus att ligga på vårt sista år på Råsunda. Med ett bra sportsligt år 2011 i ryggen och ett ”avslutningsår” på Råsunda 2012 är förhoppningen om god publiktillströmning säsongen 2012 med ökad försäljning som följd. I kombination med pågående rationaliseringsarbete är målsättningen att resultatet under kommande år ska fortsätta förbättras. Under 2012 kommer licensrättigheterna att omförhandlas med AIK Fotboll AB. Besök oss gärna på www.aikshop.se.

Sociala medier Störst på Facebook AIK finns sedan 2008 på Facebook och har idag över 100 000 fans på den officiella sidan, vilket gör AIK till den största klubben i Sverige på Facebook! Twitter* AIK Fotboll finns sedan 2011 även Twitter som uppdateras flera gånger per dag året runt. Ett flertal av spelarna i truppen använder också själva Twitter och många hängivna supportrar följer dem dagligen i sina uppdateringar. * Twitter är en tjänst för mikrobloggning och kommunikation som går ut på att dela med sig av korta uppdateringar samt genom att följa andra personer ta del av deras uppdateringar.

Exponering i TV

Källa: SponsorInsight

Antal inslag

TV-tid: (hh:mm:ss)

April

75

16:21:14

14 663

Maj

64

7:36:04

12 770

Juni

62

8:47:02

7 727

Juli

72

13:30:44

9 145

73

8:03:14

14 702

58

14:24:35

11 075

32

2:27:41

5 988

439

71:10:34

76 070

Augusti

September Oktober

Summa

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Total TV-publik (1000-tal)

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


14 AIK-Stilen 10 år 2012 AIK Fotbollsförening arbetar sedan tio år tillbaka aktivt med ett förebyggande värdegrundsarbete som omnämns AIK-Stilen. AIK:s grundläggande värderingar beskrivs i AIK-Stilen som ett antal ledstjärnor som kännetecknar en riktig AIK:ares förhållningssätt gentemot sina lagkompisar, spelare i andra lag, ledare, domare och andra personer i sin omgivning. AIK-Stilen har erhållit mycket uppskattning genom åren från många olika håll i samhället och vi är själva stolta över vårt arbete. Trots detta är vi inte helt nöjda – vi har insett att AIK-Stilen måste få en ännu bättre och tydligare förankring i verksamheten. Därför kommer AIK FF under 2012 att intensifiera arbetet med att förankra värdegrunden så att den genomsyrar hela verksamheten. Den skall finnas där som en naturlig del, hela tiden, inom varje del av föreningen. Att förankra AIK-Stilen i den dagliga verksamheten är en förutsättning för att AIK FF skall nå sin vision:

Nordens ledande fotbollsklubb för utveckling och fostran av unga spelare och ledare – hur man än mäter! Vi spelar ihop Inom ramen för utbildningsprogrammet - Vi spelar ihop - genomförs i början av varje år informations- och utbildningsinsatser gällande AIK-Stilen för nya spelare och föräldrar, tränare och ledare. Dessutom genomförs särskilda utbildningar för alla spelare i AIK med olika åldersanpassade teman. Det kan handla om kamratskap för de yngre, alkohol, droger och tobak för spelare i tonåren, dopning eller olika sexualitet för de äldre spelarna. AIK-stilsavtal Inför varje nytt verksamhetsår ska alla spelare och föräldrar skriva på ett AIK-stilsavtal där de intygar att de tagit del av och förstått innebörden samt att de ställer upp på AIK:s värdegrund som den beskrivs i AIK-Stilen. Vidareutveckling av AIK-Stilen AIK FF kommer under 2012 att arbeta på en vidareutveckling av AIK-Stilen. Detta görs med hjälp av en film om ”AIK-Stilen 2012”. Syftet med filmen är att lyfta och förnya värdegrundsarbetet inom AIK. Filmen skall vara en upplysningsfilm och svarar på frågorna Vad är AIKStilen? Hur ser AIK-Stilen ut idag? Filmens målgrupper är föräldrar, spelare, ledare och sponsorer. Värdegrundsarbete i AIK Fotboll AB Arbetet att utveckla och förankra värdegrunden pågår även i AIK Fotboll AB:s hela verksamhet. Utgångspunkten är AIK-Stilen och syftet är att anpassa värdegrunden och dess tillämpning till de förutsättningar som råder i Bolaget och dess verksamhet. Värdegrunden skall anpassas för att omfatta vuxna i en professionell verksamhet där resultat, höga förväntningar och stort medialt intresse står i fokus.

en aktiv roll i den grupp som numera leds och sammankallas av förre Rikspolischefen Björn Eriksson och arbetar löpande med debatten och samhällsbilden genom vårt deltagande och sociala ansvarstagande. AIK har även en löpande kontakt och träffar med våra samarbetspartners för att informera och diskutera AIK:s sociala ansvarstagande. AIK Säkerhet AIK fortsätter sitt arbete kring säkerheten för att du som besökare på Råsunda Fotbollstadion ska känna dig säker före, under och efter ett evenemang. Säkerhetsarbetet pågår inte bara under ett evenemang utan sker löpande under hela året. En stor del i arbetet är förebyggande i form av möten med supportergrupperingar, polis, motståndarlag och övriga intressenter. Under dessa möten försöker vi i dialogform att hitta lösningar på de problem som uppstår under våra arrangemang. Vidareutbildningen av de publikvärdar och ordningsvakter som arbetar på Råsunda sker hela tiden. Detta för att få en högre kunskap och därmed kunna ge publiken bättre service. Även samarbetet med polis, brandmyndigheter, Solna Stad, sociala myndigheter och Storstockholms Lokaltrafik vidareutvecklas löpande. Allt för att våra besökare ska kunna känna en trygghet i samband med våra evenemang på Råsunda.

AIK-Stilen med i samhällsdebatten Inom och omkring fotbollsvärlden ökar ständigt debatten och engagemanget gällande fotbollsvåldet. Självklart deltar AIK Fotboll i denna debatt. AIK har under åren haft

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


15 Styrelsen AIK Fotboll AB (publ). Johan Strömberg

Thomas Gravius

Stockholm, född 1958. Styrelseordförande, invald i styrelsen 2010. Yrke: advokat, delägare och VD på advokatfirman Nordia. Övriga uppdrag: Styrelseledamot i Oricane AB, ACC AnotherClothing Concept AB, Hugo Lindersson Kläder AB och Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF). Tidigare uppdrag under de senaste fem åren: Ordförande i Allmänna Idrottsklubben 2008–2010. Antal aktier i Bolaget: 0.

Stockholm, född 1966. Styrelseledamot, invald i styrelsen 2010. Yrke: VD för Panaxia AB. Övriga uppdrag: Diverse styrelser i Panaxia-koncernen samt styrelseledamot i Gravius & Damos Partners AB. Tidigare uppdrag under de senaste fem åren: VD i Fastighets AB Grossistgatan7. Styrelseordförande i Staff 1 Bemanning & Rekrytering AB samt styrelseledamot i BERCO Produktion i Skellefteå AB och BERCO Intressenter AB. Antal aktier i Bolaget: 925 115 B-aktier, genom bolag.

Mats Carlsson Djursholm, född 1966. Styrelseledamot, invald i styrelsen 2005. Yrke: VD Pareto Öhman AB. Övriga uppdrag: Styrelseledamot i Pareto Öhman AB, ISIS KB, Bjelkevägeninvest AB och E. Öhman J:or Fondkommission Holding AB. Tidigare uppdrag under de senaste fem åren: Nordic Partners Inc. (VD, styrelse, aktieägare), styrelseledamot i Suramina Resources, Bukowski Auktioner AB, OtirolArt AB, E. Öhman J:or Fondkommission Finland Oy och styrelsesuppleant i Burgundy AB. Antal aktier i Bolaget: 78 000 B-aktier.

Johan Segui Stockholm, född 1967. Styrelseledamot, invald i styrelsen 2010. Yrke: Ansvarig AIK Merchandise AB. Övriga uppdrag: Styrelseledamot i AIK FF. Tidigare uppdrag under de senaste fem åren: Styrelseledamot i The Terrace AB samt styrelsesuppleant i StockholmsDerby AB. Antal aktier i Bolaget: 1 300 B-aktier.

Ronnie Smith Rickard Henze Stockholm, född 1979. Styrelseledamot, invald i styrelsen 2010. Yrke: Aktieanalytiker på ABG Sundal Collier. Övriga uppdrag: Inga. Antal aktier i Bolaget: 70 002 B-aktier.

Per Hägerö Stockholm, född 1972. Styrelseledamot, invald i styrelsen 2010. Yrke: CTO & CMO Technology Nexus AB. Övriga uppdrag: Styrelseledamot i AIK FF, AIK Restaurang AB, AIK Merchandise AB, AIK Säkerhet AB, AIK Fotboll Transfer AB och innehavare av Peritum Management enskild firma. Tidigare uppdrag under de senaste fem åren: Inga. Antal aktier i Bolaget: 56 600 B-aktier.

Hässelby, född 1966. Styrelseledamot, invald i styrelsen 2005. Yrke: Driver Smiths Bil och Fastighets AB (delägare) och Smith & Smith Finansaktiebolag (delägare). Övriga uppdrag: Styrelseledamot i AIK Restaurang AB, AIK Merchandise AB, AIK Säkerhet AB, AIK Fotboll Transfer AB, styrelseledamot och VD i Smiths Bil och Fastighets AB samt styrelsesuppleant i Smith & Smith Finansaktiebolag. Tidigare uppdrag de senaste fem åren: Styrelseledamot i Allmänna Idrottsklubben (2002–2004), styrelseledamot i AIK Fotbollsförening (2002–2005) och R. Smith Holding AB samt styrelsesuppleant i T. Smith Holding AB. Antal aktier i Bolaget: 10 000 B-aktier.

Nomineringskommitté Nomineringskommittén består av följande tre personer, som alla gärna tar emot synpunkter samt förslag på styrelsemedlemmar. För att förslag och synpunkter skall kunna tas upp inom nomineringskommittén måste de vara denna tillhanda senast en månad före stämma. Claes Hansen, AIK FF:s intressen i AIK Fotboll AB, sammankallande. Hans Christopher “HC” Toll, Aktieägare och representant för de större minoritetsägarna. Hans von Schreeb, Aktieägare, oberoende/övriga.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


16 Ledande befattningshavare Annela Yderberg

Andreas Alm

Stockholm, född 1968. VD. Anställd sedan augusti 2008. Övriga uppdrag: Styrelseordförande AIK Restaurang AB, AIK Merchandise AB, AIK Säkerhet AB, AIK Fotboll Transfer AB. Tidigare uppdrag under de senaste fem åren: Styrelseledamot Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) 2010-2011, Ekonomichef Försvarsmaktens Högkvarter 2004-2008. Antal aktier i Bolaget: 5 000 B-aktier.

Stockholm, född 1973. Chefstränare Herr. Anställd sedan 2010. Övriga uppdrag: Innehavare av Andreas Alm Sport & Design enskild firma. Tidigare uppdrag de fem senaste åren: Inga. Antal aktier i Bolaget: 0.

Thomas Edselius Sollentuna, född 1963. Ekonomi- och finanschef. Anställd sedan december 2011. Övriga uppdrag: Inga. Tidigare uppdrag under de senaste fem åren: CFO och COO på Linklaters Advokatbyrå. Antal aktier i Bolaget: 0.

Johan Cederbrant Bromma, född 1966. Försäljnings- och marknadschef. Anställd sedan 2006. Övriga uppdrag: innehavare av Cederbrant Consulting enskild firma. Antal aktier i Bolaget: 1 000 B-aktier.

Leif Karlsson

Jens Andersson Uppsala, född 1972. Sportchef A-trupp. Anställd sedan 2010. Övriga uppdrag: Innehavare av JTA Utveckling enskild firma. Tidigare uppdrag de senaste fem åren: Inga. Antal aktier i Bolaget: 0.

Ledande befattningshavare som har lämnat AIK under 2011: ERIK SAERS Stockholm, född 1960. Finanschef, inhyrd som konsult. OWE LUNDQVIST Åkersberga, född 1965. Ekonomichef, inhyrd som konsult.

Revisorer Bo Jonsson Mazars SET Revision AB Stockholm, född 1954. Auktoriserad revisor.

Anders Roos Mazars SET Revision AB Stockholm, född 1942. Auktoriserad revisor.

Stockholm, född 1952. Sportchef, Ungdom/utveckling. Anställd sedan 1997. Övriga uppdrag: Innehavare av Leif Karlsson Utveckling enskild firma. Tidigare uppdrag de senaste fem åren: Inga. Antal aktier i Bolaget: 450 B-aktier.

Förteckning över aktieägare Aktieägare Den 30 december 2011 var det totala antalet aktieägare i AIK Fotboll AB 3 960 (3 818). Huvuddelen är privatpersoner som äger endast ett mindre antal aktier. Tabellen visar de tio största aktieägarna.

Aktieägare

Antal aktier

AIK FOTBOLLSFÖRENING

2 194 920

52,76%

10,05%

FABEGE AB

4 042 649

9,72%

18,51%

BYSTEDT & SON AB

3 927 248

9,44%

17,98%

TORBJÖRN TÖRNQVIST

1 000 000

2,40%

4,58%

SWEDBANK LUXEMBOURG S.A.

925 115

2,22%

4,24%

BANQUE ÖHMAN S.A.

403 900

0,97%

1,85%

VERTURUS FÖRVALTNINGS AB

399 850

0,96%

1,83%

NIKLAS PÅLSSON

278 296

0,67%

1,27%

LARS NYLÉN

227 186

0,55%

1,04%

SIX SIS AG, W8IMY

201 500

0,48%

0,92%

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

% av röster

Sport & Spelare

% innehav

Förvaltningsberättelse


AIK:s herrlag inför säsongen 2011.

17

Säsongen 2011 i Siffor - Herrar Spelare 2012 (per 22 februari 2012) Nr

Spelare

Född

Pos.

Ledare 2012

Matcher

Mål Debut

2.

Niklas Backman

1988 B

62

1 2009

3.

Per Karlsson

1986 B

116

1 2003

4.

Nils-Eric Johansson

1980 B

149

8 2007

5.

Robert Åhman Persson

1987 MF

66

7 2004

6.

Alexander Milošević

1992 B

29

0 2011

7.

Helgi Daníelsson

1981 MF

49

1 2010

8.

Daniel Tjernström

1974 MF

376

21 1999

9.

Martin Kayongo-Mutumba 1985 MF

84

7 2002

10.

Celso Borges

1988 FW

0

0 2012

11.

Lalawélé Atakora

1990 MF

7

1 2011

12.

Christian Kouakou

1995 FW

1

0 2011

13.

Kyriakos Stamatopoulos

1979 MV

12

3* 2010

16.

Martin Lorentzson

1984 B

49

18.

Nicklas Maripuu

1992 MF

14

19.

Alhassan "Crespo" Kamara 1993 FW

0

Ledare

Titel

Debut *

Jens T Andersson

Sportchef

2010

Björn Wesström

Chefsscout

2010

2 2010

Andreas Alm

Chefstränare

2011

0 2010

Nebojsa Novakovic

Assisterande tränare

2004

0 2012

Christer Swärd

Assisterande tränare

2009

Målvaktstränare

2008

21.

Pontus Engblom

1991 FW

27

2 2009

Lee Baxter

22.

Kwame Amponsah Karikari 1992 FW

19

2 2011

Tomas Fransson

Naprapat

1995

23.

Edward Owusu

1994 B

0

0 2012

Luis Oyarzo

Naprapat

2009

24.

Daniel Gustavsson

1990 MF

27

0 2009

Åke Andersson

Materialförvaltare

2005

27.

Ivan Turina

1980 MV

43 18* 2010

Charlee Mian

Lagledare

2010

28.

Viktor Lundberg

1991 MF

60

8 2009

Johnny Nilsson

Fysiolog

2011

Bengt-Olov Tengmark

Läkare

1995

29.

Gabriel Özkan

1986 MF

63

10 2006

Stuart Baxter

Teknisk rådgivare

2011

* För målvakter gäller antal matcher utan insläppta mål

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

* Debutår i nuvarande befattning

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


18

Spelarstatistik 2011 Allsvenskan Spelare Niklas Backman Martin Lorentzson Alexander Milošević Nils-Eric Johansson Martin Kayongo-Mutumba Helgi Daníelsson Robert Åhman Persson Viktor Lundberg Ivan Turina Kenny Pavey Mohamed Bangura Daniel Tjernström Kwame Amponsah Karikari Ibrahim “Teteh” Bangura Daniel Gustavsson Admir Ćatović Nicklas Maripuu Kevin Walker Lalawélé Atakora Per Karlsson Kyriakos Stamatopoulos Gabriel Özkan Christian Kouakou Självmål Totalt

A 30 29 29 28 28 25 24 24 24 21 20 19 18 17 16 13 12 8 7 6 6 6 1 30

B+C 1+2 1+1 0+1 2+1 3+8 1+1 5+2 2+3 0+0 1+4 7+5 0+1 2+2 15+4 0+1 1+0 0+0 0+0 1+1 0+1 0+0 2+0 0+0 2+0 46+38

Svenska cupen D+E 2+0 5+0 2+0 6+1 2+0 4+0 9+0 0+0 3+0 5+0 3+0 0+0 2+0 3+1 1+0 1+0 0+0 0+0 1+0 1+0 0+0 0+0 0+0

A 1 1 0 1 1 1 1 0 0 1 1 0 1 1 0 1 0 1 0 1 1 0 0

50+2

1

B+C 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0

Totalt D+E 1+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0 0+0

A 31 30 29 29 29 26 25 24 24 22 21 19 19 18 16 14 12 9 7 7 7 6 1

1+0

31

B+C 1+2 1+1 0+1 2+1 3+8 1+1 5+2 2+3 0+0 1+4 7+5 0+1 2+2 15+4 0+1 1+0 0+0 0+0 1+1 0+1 0+0 2+0 0+0 2+0 46+38

D+E 3+0 5+0 2+0 6+1 2+0 4+0 9+0 0+0 3+0 5+0 3+0 0+0 2+0 3+1 1+0 1+0 0+0 0+0 1+0 1+0 0+0 0+0 0+0 51+2

Teckenförklaring: A=Matcher B=Mål C=Målgivande passningar D=Varningar E=Utvisningar

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


19 Matcher 2011, Träningsmatcher (AIK:s siffror först) 5/2 12/2 19/2 23/2 26/2 5/3 12/3 15/3 27/3 6/4 18/7

Västerås SK FK Gif Sundsvall Syrianska FC Vasalunds IF FC Flora Örebro SK FK Kalmar FF FK Dnepr-Transmasj Mogilev IFK Mariehamn Arameiska/Syrianska Botkyrka IF Assyriska FF

h b h h h h n n h h b

1-1 3-0 2-0 4-1 5-0 1-3 0-3 0-1 5-1 4-1 4-2

Matcher 2011, Allsvenskan (AIK:s siffror först) 4/4 10/4 17/4 21/4 25/4 2/5 7/5 16/5 21/5 25/5 12/6 19/6 22/6 26/6 3/7 11/7 17/7 24/7 31/7 4/8 15/8 21/8 28/8 12/9 15/9 19/9 25/9 1/10 16/10 23/10

Djurgården Mjällby AIF IF Elfsborg IFK Göteborg Syrianska FC Örebro SK FK BK Häcken Helsingborgs IF Gefle IF FF Kalmar FF Malmö FF Gais IFK Norrköping FK Trelleborgs FF Halmstads BK Halmstads BK Gefle IF FF Kalmar FF IF Elfsborg IFK Göteborg IFK Norrköping FK Trelleborgs FF Syrianska FC Örebro SK FK Mjällby AIF Djurgården Malmö FF Gais BK Häcken Helsingborgs IF

b h b h b h b h h b h b h b b h b h h b b h h b b h b h h b

0-0 3-0 2-2 2-0 0-3* 1-0 1-3 2-1 0-2 0-1 2-0 0-2 3-0 2-1 3-1 4-0 3-0 2-1 0-1 1-3 1-0 3-0 1-0 2-1 2-0 0-1 1-1 2-1 2-1 1-1

Mer statistik finns i AIK Fotbolls statistikdatabas www.aik.se/fotboll/statistik

Matcher 2011, Svenska cupen (AIK:s siffror först) 10/5

Åtvidabergs FF

b

0-3

* Matchen avbruten och slutresultat fastställt av Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


20

Säsongen 2011 i Siffror - Juniorer

Säsongen 2011 i Siffror - FC Väsby United Matcher 2011, Svenska cupen (Väsbys siffror först)

Matcher 2011, Juniorallsvenskan Elit (AIK:s siffror först) 9/4 16/4 23/4 30/4 7/5 14/5 21/5 29/5 7/6 15/6 18/6 23/6 30/7 6/8 18/8 20/8 27/8 3/9 10/9 17/9 24/9 1/10

Hammarby Djurgården Enskede IK Foc Farsta Eskilstuna City FK Gif Sundsvall Vasalunds IF IK Brage IFK Norrköping FK Västerås SK FK IF Brommapojkarna Hammarby Djurgården Enskede IK Foc Farsta Eskilstuna City FK Gif Sundsvall Vasalunds IF IK Brage IFK Norrköping FK Västerås SK FK IF Brommapojkarna

b h b b h b h b h b h h b h h b h b h b h b

4-1 1-2 2-1 1-0 2-0 1-3 3-3 2-1 4-3 3-2 3-5 0-5 2-1 0-2 1-1 3-5 3-2 1-2 4-0 1-5 0-2 3-3

27/3

IK Sirius

b

1-4

Matcher 2011, Superettan (Väsbys siffror först) 17/4 25/4 2/5 8/5 15/5 21/5 29/5 5/6 11/6 19/6 27/6 2/7 9/7 31/7 7/8 13/8 21/8 29/8 2/9 10/9 20/9 25/9 3/10 8/10 15/10 23/10

IFK Luleå Valsta Syrianska IK IK Frej IK Sirius Umeå FC Akropolis IF Bodens BK FF Vasalunds IF BK Forward Hammarby TFF Dalkurd FF Syrianska IF Kerburan Karlstad BK Karlstad BK Syrianska IF Kerburan Dalkurd FF Hammarby TFF BK Forward Akropolis IF Umeå FC Vasalunds IF Bodens BK FF IK Sirius IK Frej Valsta Syrianska IK IFK Luleå

h b h b h b h b h b b h b h b h h b h b h b h b h b

2-0 3-2 3-1 1-0 1-1 0-1 2-1 1-2 1-1 3-2 1-2 5-2 2-3 1-1 3-1 2-1 4-0 3-1 0-0 3-0 2-2 3-0 0-1 0-1 1-0 4-0

Matcher 2011 Kval, Superettan (Väsbys siffror först) 30/10 6/11

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

IFK Värnamo IFK Värnamo

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

h b

0-2 0-1

Förvaltningsberättelse


21 SLUTTABELLER 2011 Allsvenskan Helsingborgs IF AIK IF Elfsborg Malmö FF Gais BK Häcken IFK Göteborg Kalmar FF Gefle IF FF Mjällby AIF Djurgården Örebro SK FK IFK Norrköping FK Syrianska FC Trelleborgs FF Halmstads BK

Vinster

Oavgjord

Förluster

+/-

Poäng

18 18 18 15 16 14 13 13 10 12 10 11 9 8 7 3

9 4 3 9 3 7 6 5 11 4 6 3 7 4 4 5

3 8 9 6 11 9 11 12 9 14 14 16 14 18 19 22

55-27 46-27 52-32 37-30 47-34 52-32 42-34 39-34 31-39 33-39 36-40 36-45 32-49 27-44 39-64 24-58

63 58 57 54 51 49 45 44 41 40 36 36 34 28 25 14

Vinster

Oavgjord

Förluster

+/-

Poäng

19 17 16 11 11 12 9 8 5 4 3 1

0 3 1 7 3 0 2 3 5 3 3 2

3 2 5 4 8 10 11 11 12 15 16 19

86-16 77-21 97-40 42-26 58-36 51-53 34-64 44-53 24-58 24-65 23-50 17-95

57 54 49 40 36 36 29 27 20 15 12 5

Vinster

Oavgjord

Förluster

+/-

Poäng

15 12 10 11 11 10 10 8 8 8 8 0

2 4 6 3 2 3 3 6 5 4 3 1

5 6 6 8 9 9 9 8 9 10 11 21

54-33 66-40 42-25 61-45 63-33 53-42 44-49 43-40 42-43 32-35 43-61 8-105

47 40 36 36 35 33 33 30 29 28 27 1

Vinster

Oavgjord

Förluster

+/-

Poäng

15 15 14 14 9 9 9 8 9 7 7 8 4 5

6 5 8 7 11 10 6 8 5 9 8 4 8 3

43-27 51-26 44-20 51-35 45-37 44-36 36-39 36-29 35-51 26-38 32-36 37-47 29-54 27-61

51 50 50 49 38 37 33 32 32 30 29 28 20 18

30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30

Norrettan AIK Sundsvalls DFF Sunnanå SK Kvarnsvedens IK Bollstanäs SK Gustafs GoIF Vasalunds IF Rågsveds IF Umeå Södra FF Själevads IK Gideonsbergs IF IFK Gävle

Spelade 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22

Juniorallsvenskan Elit Norra Västerås SK FK IF Brommapojkarna Djurgården Hammarby IFK Norrköping FK Gif Sundsvall AIK Eskilstuna City FK Vasalunds IF Enskede IK IK Brage Foc Farsta

Spelade 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22

Division 1 Norra Umeå FC FC Väsby United IK Sirius Dalkurd FF BK Forward Vasalunds IF Karlstad BK IK Frej Syrianska IF Kerburan IFK Luleå Akropolis IF Valsta Syrianska IK Bodens BK FF Hammarby TFF

VD har ordet

Spelade

Framtiden 2012

Spelade 26 26 26 26 26 26 26 26 26 26 26 26 26 26

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

5 6 4 5 6 7 11 10 12 10 11 14 14 18

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


22 Årsredovisning 2011 AIK Fotboll AB (publ) Organisationsnummer 556520-1190

Förvaltningsberättelse Styrelsen och verkställande direktören för AIK Fotboll AB (publ) avger härmed årsredovisning för räkenskapsåret 2011. AIK Fotboll AB är dotterbolag till AIK Fotbollsförening, som bildades i slutet av år 2002. År 2003 övertog AIK Fotbollsförening all fotbollsverksamhet från föreningen AIK liksom föreningen AIK:s aktier i AIK Fotboll AB. AIK Fotboll AB konsolideras in i den årsredovisning som AIK Fotbollsförening upprättar.

Väsentliga händelser under 2011 Herrarnas A-lag har varit framgångsrika under 2011 avseende placeringen i Allsvenskan som resulterade i det stora silvret i och med en andraplacering. 2011 har även varit framgångsrikt avseende spelartransfers då förädlingen av Mohamed Bangura och Ibrahim “Teteh” Bangura resulterade i en betydande transfervinst. Dock var inte framgångarna stora i Svenska Cupen där Herrarnas A-lag blev utslagna redan i den tredje omgången mot Åtvidabergs FF. Sportslig framgång och attraktiva arrangemang med positiv läktarkultur var bidragande orsaker till återerövrandet av förstaplaceringen i publikligan. Publiksnittet var under året 13 865 (11 925) åskådare per hemmamatch och en total publik på 207 981 (178 881). Inför säsongen 2011 rekryterades Ibrahim ”Teteh” Bangura från Köping FF, Alexander Milošević från Vasalunds IF, Martin Kayongo-Mutumba från Videoton FC (Ungern), Kwame Amponsah Karikari från Inter Allies (Ghana) och Kyriakos Stamatopoulos blev AIK-spelare efter att ha varit utlånad från Tromsø IL (Norge) under 2010. Dessutom lyftes Christian Kouakou upp till herrarnas A-trupp från herrarnas J-trupp och Jacob Ericsson från samarbetsklubben FC Väsby United. Under januari lämnade två spelare, Goran Ljubojević och Tomi Maanoja, genom att avtal bröts i förtid. Under transferfönstret i augusti lämnade Ibrahim ”Teteh” Bangura till förmån för turkiska Bursaspor och Mohamed Bangura för det skotska laget Celtic FC. Övergångarna är bland de största som AIK har gjort och innehåller möjligheter till ytterligare ersättningar om spelarna och deras klubbar blir framgångsrika. Samtidigt skrev Bolaget avtal med Edward Owusu, som närmast kommer från IF Brommapojkarna, fr o m den 1 januari 2012. Förlängning av avtal träffades med spelarna Antônio Flávio Aires dos Santos, Daniel Gustavsson, Kevin Walker, Daniel Tjernström, Pontus Engblom, Niklas Backman, Nicklas Maripuu, Martin Lorentzson, Per Karlsson samt Gabriel Özkan. Vid utgången av det fjärde kvartalet var 24 spelare knutna till spel i AIK under 2012.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Lalawélé Atakora lånades i augusti in från Togo Liberty, Togo, för resten av 2011. Bolaget hade en option som gällde under 2011 att knyta till sig Atakora, vilken har nyttjats. Alhassan ”Crespo” Kamara köptes från FC Kallon, Sierra Leone (spelade hösten 2011 i Bodens BK FF) och anslöt den 1 januari 2012. AIK har under säsongen avtalat om att låna ut tre spelare. Pontus Engblom till Gif Sundsvall, Antônio Flávio Aires dos Santos till A.D. São Caetano i Brasilien och Yussuf Saleh till Syrianska FC. Under det tredje kvartalet slöts avtal om att låna ut Kevin Walker till Gif Sundsvall under resterande delen av 2011 års säsong. I december 2011 såldes Antônio Flávio Aires dos Santos till den kinesiska klubben Nanchang Hengyuan FC. Kevin Walker såldes efter utlåningsperioden till Gif Sundsvall. Efter säsongen lämnade Yussuf Saleh, Christoffer Eriksson och Kenny Pavey som Bosmanspelare. Externa parter/klubbar har del av spelarkontrakten med Nils-Eric Johansson (50%) och Alexander Milošević (40%). Endast externt ägande över 20 procent redovisas. FC Väsby United placerade sig 2011 på andra plats i Division 1 Norra och fick chansen att kvala till Superettan. Kvalet förlorades dock mot IFK Värnamo med 0-2 på hemmaplan och 0-1 på bortaplan, totalt 3-0 till IFK Värnamo som därmed spelar i Superettan även 2012. Bolaget genomförde under januari månad en nyemission som fulltecknades och tillförde ett netto om 18 903 KSEK. Vidare genomfördes två stora spelartransfers då Ibrahim “Teteh” Bangura och Mohamed Bangura såldes vidare till turkiska Bursaspor respektive skotska Celtic FC. Bolaget har också avyttrat två bostadsrätter under året. Efter stämmobeslut har en förändring av bolagsordningen gjorts enligt följande: Tidigare lydelse §8 Kallelse till årsstämma samt kallelse till extra bolagsstämma där fråga om ändring av bolagsordningen avses att behandlas skall ske tidigast sex och senast fyra veckor före stämman. Kallelse till annan extra bolagsstämma skall ske tidigast sex och senast två veckor före stämman. Kallelse skall ske genom kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar och Svenska Dagbladet. I ärenden som anges i 7 kap. 23 § aktiebolagslagen (2005:551) skall kallelse även ske genom brev till aktieägarna. Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


23 Ny lydelse §8 Kallelse till årsstämma samt kallelse till extra bolagsstämma där fråga om ändring av bolagsordningen avses att behandlas skall ske tidigast sex och senast fyra veckor före stämman. Kallelse till annan extra bolagsstämma skall ske tidigast sex och senast tre veckor före stämman. Kallelse skall ske genom kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar och på bolagets webbplats. Vid tidpunkten för kallelse skall information om att kallelse skett annonseras i Svenska Dagbladet. Vid ordinarie årsstämma i mars 2011 bemyndigades också styrelsen att utge vinst- och/eller kapitalandelslån samt att genomföra en emission av aktier. Vid en extra bolagsstämma i december 2010, begärd av Bolagets huvudägare AIK FF, tillsattes en delvis ny styrelse och antalet ledamöter minskades från tio till sju. Rationalisering av verksamheten har fortgått under året vilket har resulterat i avknoppning av Damverksamheten som per den 1 januari 2011 gick över i AIK FF:s regi. Den med Djurgården Fotboll och Hammarby Fotboll delägda Derbybutiken har under våren avvecklats. Vid årsskiftet löpte avtalet för restauranglokalerna ut efter uppsägning från Bolagets sida och ingen restaurangverksamhet kommer att bedrivas i Bolagets regi under kommande år. Bolaget har sålt The Terrace i en så kallad ”inkråmsaffär” vid årsskiftet 2010/2011.

Väsentliga händelser efter periodens slut •

• • •

Bolaget har tecknat avtal på 3,5 år med Celso Borges, landslagsspelare från Costa Rica som närmast kommer från Fredrikstad FK i Norge. Bolaget har sagt upp samarbetsavtalet med FC Väsby United och tecknat ett samarbetsavtal med Akropolis IF avseende seniorverksamheten. Bolaget har tecknat ett nytt arenaavtal om minst fem år och längst tio år vilket innebär att Herrar A från 2013 har Swedbank Arena som ny hemmaarena. Annela Yderberg slutar som VD för Bolaget och gör sin sista arbetsdag den 30 april 2012. Nya huvudsponsoravtal har ingåtts med Peab (ett år). Kontraktet med Admir Ćatović har avbrutits i förtid och Ćatović har lämnat klubben.

Ekonomi Omsättningen har under året totalt sett ökat jämfört med föregående år. Ökat publiksnitt ledde till en ökning av omsättningen för Match & Event med ca 3,6 MSEK. Ökningen var större avseende matchintäkter för Herrar A, men den totala omsättningen dras ned av matchintäkter för Dam samt lägre eventintäkter. Årskortsintäkterna periodiseras över säsongens 15 hemmamatcher.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Sponsring och reklam har en lägre omsättning än föregående år. Den huvudsakliga nedgången kan hänföras till att två större avtal ej har förnyats vilka inte fullt ut har ersatts med nyförsäljning. Vidare utgår omsättning i Damverksamheten som 2011 ej bedrivits i Bolaget. Intäkterna för Spelarförsäljningar var ca 20,6 MSEK högre jämfört med föregående år och avser nettointäkt efter agentkostnader, restavskrivningar, solidaritetsersättning och vidareförsäljningsersättning till andra klubbar. Cupspel genererade inga intäkter under året vilket är en försämring om 10,8 MSEK jämfört med 2010 då Bolaget erhöll intäkter vid internationellt cupspel och spel i Supercupen. Intäkterna från Centrala Avtal ökade på helåret med ca 2,9 MSEK som ett resultat av högre placeringsbonus, fler TV-sända matcher samt att medel erhölls för storbildsskärm på arenan i stället för att finansieras centralt av Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF). Souvenirförsäljningen som i år endast avser försäljning i AIK Merchandise AB, men tidigare även inkluderade försäljning i The Terrace AB har under året minskat med 4,6 MSEK vilket framförallt avser avknoppningen av The Terrace AB, men också till viss del försäljningen av merchandise. Övriga rörelseintäkter 2011 avser främst säkerhetstjänster, men också administrativa tjänster vilka totalt sett ligger på en något lägre nivå än föregående år. Rörelsens omkostnader under året var 107,4 MSEK (114,2) vilket är ca 6,8 MSEK lägre än föregående år. Avsevärda kostnadsminskningar avseende Handelsvaror och Övriga inköpta varor och tjänster är ett resultat av avveckling och avknoppning av verksamhet, lägre kostnader för böter och träningsläger samt att Bolaget inte kvalificerat sig till internationellt cupspel vilket föregående år medförde betydande kostnader. Övriga externa kostnader har ökat som ett resultat av reservation för befarade förluster i samband med avslutat samarbete med FC Väsby United, reservation av kostnader för upptaxering 2007 och 2008, kostnader för arenaupphandling samt nytt affärssystem. Under 2010 inkluderade posten kostnader för internationellt cupspel, agentkostnader vid spelarförsäljning samt kostnader för drift av Damverksamheten vilket förklarar att ökningen på helår inte är mer omfattande trots storleken på kostnaderna av engångskaraktör under året. Posten övriga rörelsekostnader hänförs delvis till sålda säkerhetstjänster och ökningen jämfört med föregående år är att hänföra till ökad omsättning.

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


24 Personalkostnaderna under året var 54 315 KSEK (57 457) vilket är 3,1 MSEK lägre än föregående år. Personalkostnaderna belastas med kostnader för sign-on och bonus om drygt 10 MSEK under året vilket medför att de avvecklingar och avknoppningar som har gjorts avseende The Terrace och Damverksamheten samt kostnadsreduceringar avseende personalkostnader inte får fullt genomslag. Den största delen av kostnader för sign-on avser spelarförvärv som gjorts tidigare år. Avskrivningarna har under året ökat till 8 205 KSEK (6 929), ökningen kan framförallt hänföras till avveckling av spelarkontrakt som inte löpt ut.

Organisation Under 2011 har Peter Wennberg tagit över som chefstränare för Herr J. I övrigt har inga väsentliga förändringar skett i tränarstaben för herrelitlagen i Bolaget. Fortsatt arbete med strategin ”Från U till A” och den systematiserade transferstrategin har präglat transferverksamheten under året. Owe Lundqvist lämnade tjänsten som ekonomichef i mars och Erik Saers tillträde som en interimslösning. I december tillträdde Thomas Edselius som ny ekonomichef i Bolaget. Värdegrunds- och merchandiseansvarig Johan Segui återgick i november till att på heltid arbeta med merchandise, men med fortsatt funktion som SLO (Supporter Liaison Officer) i Bolaget. I slutet av året meddelade marknadschef Johan Cederbrant att han har för avsikt att lämna Bolaget för andra externa uppdrag. Rekryteringen av Cederbrants efterträdare påbörjades under december månad. Ett omstrukturerings- och rationaliseringsarbete pågår i AIK Merchandise. Arbetet påbörjades under senare delen av 2010 och under 2011 har det arbetet fortgått. Arbetet har medfört minskad organisation, förändrade rutiner samt ett aktivt arbete för att minska lagret och därmed optimera lagerhanteringen. Bolagets arbetsmiljöpolicy omfattar verksamheten inom Herrar A, Herrar J, kanslipersonal samt ideell och timanställd personal vid matcharrangemang. Det systematiska arbetsmiljöarbetet bedrivs kontinuerligt och betraktas som en naturlig del av verksamheten.

Största delen av styrelsemötena har varit fysiska möten, men även ett mindre antal styrelsemöten har genomförts som telefonmöten. Det stora antalet möten kan hänföras till att nyemission och upphandling av ny hemmaarena har genomförts under året. VD har varit fördragande vid samtliga styrelsesammanträden utom vid frågor rörande ersättning till ledande befattningshavare samt utvärdering av VD:s arbete. Sportchefen Herrar A har varit föredragande vid sportfrågor som avser herrverksamheten. Utöver ordinarie styrelsemöten har styrelsen utsett ett Finansråd (revisionskommitté) och ett HR-råd (belöningskommitté) i enlighet med Svensk kod för bolagsstyrning samt utsett en säkerhetsansvarig styrelseledamot. Styrelsen har i sitt arbete fokuserat på Bolagets finansiering vilket delvis har inneburit att genomföra nyemission, spelartransfers samt upphandling av ny hemmaarena för Herrar A. För ytterligare information om styrelsens arbete hänvisas till Bolagets bolagsstyrningsrapport.

Försäljning och marknad Bolaget har under 2011 haft en TV-tid om 71:10 timmar (56:04) och en räckvidd på 76 070 personer (97 869). Ökningen avseende TV-tiden beror på att matcherna i större utsträckning sänds i Canal+ och minskningen av räckvidden är ett resultat av att TV4 och SVT under året inte har haft rättigheter att sända matcherna. Förändringarna är ett resultat av ett nytt TV-avtal som har tecknats avseende TV-rättigheterna inför 2011. Bolaget tappade under 2011 två stora samarbetspartners, Panaxia och Kaeser Kompressorer men kunde delvis kompensera tappet med ett nytt femårigt avtal med Svea Ekonomi. Dock kunde inte Bolaget till fullo kompensera för de förlorade avtalen och marknadsintäkterna blev lägre jämfört med föregående år. Bolagets huvudsponsorer under 2011 var återigen adidas, Peab och Åbro. Souvenirförsäljningen i AIK Merchandise var under 2011 lägre än föregående år och minskade med -1 156 KSEK, men underskottet minskade avsevärt vilket framförallt är ett resultat av minskade personalkostnader. Resultatet för Merchandise blev -779 KSEK (-1 322). Resultatet belastas med avvecklingskostnader om 320 KSEK avseende avveckling av StockholmsDerby AB. Se not 15.

Bolaget har en gemensam mångfalds- och jämställdhetsplan. Bolaget bedriver ett målinriktat arbete för att aktivt främja jämställdhet i arbetslivet samt för att kunna erbjuda en organisation bestående av heterogena arbetsgrupper som återspeglar den mångfald som finns i samhället.

Restaurangen, som under föregående år lades ut på extern drift till Fazer Amica, visar även 2011 negativt resultat om -599 KSEK (-1 522). Största delen av försäljningen avser försäljning till AIK Fotboll AB:s marknadsavdelning. Vid årsskiftet avvecklar Bolaget sin restaurangverksamhet då hyresavtalet löper ut efter uppsägning från Bolagets sida.

Styrelsens arbete

Samarbetsklubbar – Från U till A

Under de ordinarie styrelsesammanträdena behandlas Bolagets och dotterbolagens verksamhet och resultat samt andra aktuella projekt och frågor. Verksamhetsåret 2011 har styrelsen hållit 22 protokollförda sammanträden samt ett antal icke protokollförda sammanträden med hela eller delar av styrelsen.

Samarbetet med Väsby United AB har under 2011 fortsatt i samma omfattning som tidigare avseende den sportsliga verksamheten. Med anledning av Väsby United AB:s ansträngda ekonomi har Bolaget stöttat FC Väsby United i större omfattning än vad avtalet avser.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


25 Syftet med samarbetet är att fostra de lovande spelare som står på tillväxt inför en eventuell uppflyttning till AIK:s A-trupp och gäller primärt spelare i åldern 18-21 år. I och med satsningen i Väsby får dessa spelare spela seriefotboll på hög seniornivå med kontinuitet. Under året har båda parter gemensamt sökt hitta en lösning för att även framgent kunna fortsätta det sportsligt framgångsrika samarbetet. Vid årsskiftet fanns ännu ingen lösning för att stärka FC Väsby Uniteds finansiella ställning. AIK:s strategi ”Från U till A” kvarstår dock och utöver samarbetet med FC Väsby United har klubben samarbeten med ett antal division 2- och 3-klubbar samt omfattande samarbeten med andra klubbar avseende ungdomsverksamheten som bedrivs inom AIK Fotbollsförening. I och med dessa samarbeten med andra klubbar har AIK Fotboll möjlighet att både erbjuda unga duktiga spelare en karriär helt inom AIK och att rekrytera unga duktiga spelare med stor potential, men som ännu inte riktigt tar en plats i A-laget. Sedan samarbetet med FC Väsby United startade 2007 har två till fyra spelare varje år tagit steget över till AIK från FC Väsby United. Inför 2012 startar AIK även ett U21-lag där spelare från AIK Herrar A, AIK Herrar J och samarbetsklubbar kan spela i seriespel mot andra allsvenska U21-lag.

Resultat och ställning Omsättningen uppgick under året till 115 658 KSEK (106 468). Resultat efter finansiella poster uppgick till 10 298 KSEK (-9 108). Avskrivningar har under året belastat resultatet med 8 205 KSEK (6 929). De långfristiga skulderna inklusive avsättningar uppgick till 3 939 KSEK (1 170).

För ytterligare information avseende dessa finansiella mål hänvisas till pressmeddelande publicerat den 16 februari 2012 eller till Bolagets hemsida www.aikfotboll.se.

Analys av resultatet Bolagets budgeteringsprincip är att budgetera minst ett nollresultat för driften, dvs den dagliga löpande verksamheten exklusive kostnader och intäkter av engångskaraktär vilket avser svårbudgeterade händelser såsom spelarförsäljningar, cupspel och avgångsvederlag. Nya finansiella mål har fastställts vilka medför att eventuellt överskott i första hand ska användas för att infria de finansiella målen och i andra hand återinvesteras i verksamheten. Syftet med detta är att minska de finansiella riskerna som blir ett resultat av att återinvestera allt överskott i verksamheten. Inför 2011 kunde inte en realistisk budget med ett nollresultat i driften infrias utan arbetet har fortgått under året med reduceringar via avveckling, omstruktureringar och allmänna kostnadsreduceringar. Intäkter av engångskaraktär i form av spelartransfers, men också i viss mån en betydande uppgång avseende matchintäkter för Herrar A har ändå medfört att Bolaget gör ett positivt resultat under året. Det arbete som inleddes för tre år sedan innebärande avveckling, avknoppning och rationalisering av verksamhet har fått genomslag även om 2011 års resultat belastas med avvecklingskostnader. Resultatet tyngs dock hårt av ett antal kostnader av engångskaraktär avseende avveckling av samarbetet med FC Väsby United, sign-on för spelartransfers genomförda 2010 och 2011, arenaupphandling samt nytt affärssystem.

Finansiella mål

Sammanfattning av kostnader av engångskaraktär under 2011: Sign-on 8,1 MSEK Avveckling spelare 2,8 MSEK Spelar- och ledarbonus 2,2 MSEK Upptaxering 2007 2,4 MSEK Kundförluster efter stöld 0,2 MSEK Avveckling dam 0,9 MSEK Avveckling VU 2,5 MSEK Avveckling Derbybutiken 0,3 MSEK Arenaupphandling 0,6 MSEK Nytt affärssystem 0,5 MSEK

Bolaget har antagit nya finansiella mål som kommer att vara vägledande för framtida styrning av verksamheten.

Summa

Eget kapital Moderbolagets eget kapital uppgick per den 31 december 2011 till 28 904 KSEK (2 154).

Målen formuleras enligt nedan: • Resultat: Bolaget ska inte visa förlust något enskilt år. • Soliditet: Bolagets egna kapital ska uppgå till minst 30 MSEK. • Skuldsättning: Bolagets räntebärande bruttoskuld ska uppgå till 15-30 MSEK. • Likviditet: Bolaget skall ha tillräckligt med likviditet för att finansiera verksamheten samt samtliga låneförefall inom tolv månader.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

20,5 MSEK

Stor vikt har under året lagts på att skapa förutsättningar för att kommande år kunna leva upp till budgetprincipen och de finansiella målen enligt ovan utan att göra för stort avkall på kvaliteten i verksamheten.

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


26 Periodisering av vissa intäkter och kostnader

Upplysning om presumtiva hinder för uppköp av bolaget

Övergångsersättningar till andra klubbar vid förvärv av spelare, det vill säga rättigheten till att disponera spelare, tas upp som en tillgång i balansräkningen vid tillfället för övergången. Avskrivning av beloppet sker linjärt i direkt relation till berörd spelares kontraktstid med Bolaget. Engångsersättningar till spelare som betalas som sign-on bokförs inte som en tillgång i balansräkningen, utan kostnadsförs direkt i enlighet med direktiv från Svenska Fotbollförbundet. Detta medför att verkligt värde på Bolagets tillgångar inte återspeglas i balansräkningen. Årskortsintäkter periodiseras och intäktsförs med en 15del för respektive allsvensk hemmamatch.

Moderbolaget, AIK Fotboll AB, är ett idrottsaktiebolag. Detta innebär att Bolaget för att få utöva sin kärnverksamhet, som är elitfotboll inom ramen för regler uppställda av SvFF (Svenska Fotbollförbundet), så måste röstmajoriteten innehas av en idrottsförening. I Bolagets fall är det AIK Fotbollförening som har 52,8% av rösterna, genom sitt innehav av 2 193 750 A-aktier (med vardera tio röster) och 1 170 B-aktier med vardera en röst. För en fullständig sammanställning av antalet aktier och röster, se not 19.

Riskkapital

Vid årsstämma i AIK Fotboll AB den 14 mars 2011 antogs följande riktlinje för bestämmande av ersättning till ledande befattningshavare:

Externa parter har del i avtalen med Nils-Eric Johansson (50%) och Alexander Milošević (40%).

Väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer Intäkterna, främst inträde och arrangemang i samband med match, är i stor omfattning relaterade till sportsliga framgångar och tabelläge och kan förändras snabbt. Läktarvåld, pyroteknik samt inkastade föremål på planen kan medföra bestraffningar i form av böter, poängavdrag samt spel inför tomma läktare. Polisens tillkännagivande att de kommer att ta betalt för poliskostnader i samband med Bolagets hemmamatcher förändrar förutsättningarna avsevärt. Ordningslagen i detta avseende skrevs 1993 med avsikten att idrottsklubbar skulle undantas skyldighet att stå för poliskostnaderna i samband med klubbarnas idrottsarrangemang. Idrotten har utvecklats sedan 1993, men lagstiftningen har dessvärre inte hängt med. Lagen förväntas uppdateras i enlighet med förändrade förutsättningar, men ledtiden är svår att förutse. Hot gentemot AIK Fotboll och dess anställda kan förekomma främst i samband med sportsliga motgångar vilket kan påverka omvärldens förtroende för klubbens integritet och affärsmässighet. Detta kan ytterst leda till att publiken slutar komma och att sponsorer inte förlänger sina kontrakt. Ytterligare osäkerhetsfaktorer är att Bolaget är konjunkturberoende, verkar inom en reglerad verksamhet samt är beroende av vissa nyckelpersoner, framgångsrik talangutveckling och lyckade spelarköp. Bolaget har överklagat Förvaltningsrättens dom avseende upptaxering avseende taxeringsår 2007 och 2008 till nästa instans och har fått anstånd med betalning från Skatteverket avseende Skatteverkets beslut att påföra skatter och avgifter för verksamhetsåret 2007 och 2008. Dock har förhoppningarna om en friande dom minskat avsevärt under året och Bolaget har reserverat kostnaderna i årets resultat. Se not 22. För en närmare beskrivning av finansiella risker hänvisas till not 2.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Beslut om riktlinjer för bestämmande av ersättning till ledande befattningshavare

Ersättning till verkställande direktören och andra ledande befattningshavare skall utgöras av fast lön, rörlig ersättning, pension samt övriga förmåner. Den sammanlagda ersättningen bör vara marknadsmässig och konkurrenskraftig. Vid fastställande av den fasta lönen skall den enskilda befattningshavarens ansvarsområden, erfarenhet och uppnådda resultat beaktas. Den rörliga årliga lönedelen skall vara maximerad och relaterad till den fasta lönen samt baserad på utfallet i förhållande till av styrelsen uppsatta mål. En detaljerad beskrivning av existerande pensionslösningar och avgångsvederlag för verkställande direktören och andra ledande befattningshavare återfinns i not 7. Övriga förmåner till verkställande direktören och personerna i Bolagets ledning skall tillhandahållas i enlighet med Bolagets regler och policys för ersättning för utfärdade av styrelsen. Styrelsen får frångå riktlinjerna, om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl för det. Inför årsstämman 2012 föreslår styrelsen att årsstämman beslutar om riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare med i huvudsak följande innehåll: Ersättning till verkställande direktören och andra ledande befattningshavare skall utgöras av fast lön, rörlig ersättning, pension samt övriga förmåner. Den sammanlagda ersättningen skall vara marknadsmässig och konkurrenskraftig. Vid fastställande av den fasta lönen skall den enskilda befattningshavarens ansvarsområden, erfarenhet och uppnådda resultat beaktas. Den rörliga ersättningen skall vara baserad på utfallet i förhållande till av styrelsen uppsatta mål samt vara i förväg begränsad och uppgå till maximalt 50 procent av den fasta lönen vid full måluppfyllelse. Målen skall vara individuella samt mätbara och tydliga. De skall relatera till respektive ledande befattningshavares ansvarsområde med avseende på såväl den operativa verksamheten som finansiella parametrar. En detaljerad beskrivning av existerande pensionslösningar och avgångsvederlag för verkställande direktören

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


27 och andra ledande befattningshavare återfinns i årsredovisningen för 2011. Övriga förmåner till verkställande direktören och personerna i Bolagets ledning skall tillhandahållas i enlighet med Bolagets regler och policys för ersättning utfärdade av styrelsen. Styrelsen får frångå riktlinjerna, om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl för det.

Utsikter för 2012 Bolagets planering och budgetering bygger som tidigare år på en placering bland de fyra främsta lagen i Allsvenskan. Hänsyn har tagits till att det är sista året på Råsunda, att endast ett stort hemmaderby kommer att spelas samt att internationellt cupspel om minst en omgång kommer att spelas. Cupspel utöver den redan garanterade andra omgången i Uefa Europa League och intäkter från spelartransfer har som tidigare nämnts inte ingått i budgetförutsättningarna. Det arbete som påbörjades hösten 2008 med rationalisering har gett resultat och de avknoppningar och avveckling av verksamhet som har genomförts under dessa år har under 2011 fått genomslag. Ytterligare avvecklingskostnader kan komma att belasta resultatet under 2012, men i begränsad omfattning. Genomförda kostnadsreducering samt avknoppning och avveckling av verksamhet i kombination med gynnsamma förutsättningar och möjligheter som ett sista år på Råsunda medför innebär att Bolaget kan budgetera ett nollresultat. Stort fokus kommer att läggas på det sista året på Råsunda, upprätthållande av finansiella mål, Uefa Europa League, Allsvenskan, Svenska Cupen samt förberedelser inför arenabyte. Ny arena innebär nya intäktsmöjligheter vilket på sikt väsentligt kommer att förbättra Bolagets intäktsmöjligheter. Under året kommer också stor vikt att läggas på arbetet med att bibehålla och rekrytera publik. Ett arbete med att effektivisera och förbättra transferprocessen har inletts och genomförts under 2010 och 2011 Detta nya arbetssätt kommer att fullföljas under 2012 liksom fortsatt utgångspunkt i strategin ”Från U till A”.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


28 NYCKELTAL Koncernen

2011

2010

2009

2008

2007

2006

16 420

-797

2 108

-7 107

23 414

20 599

8 214

-7 726

-5 569

-14 677

14 903

14 279

10 321

-9 110

-6 311

-14 551

14 290

13 504

115 658

106 468

109 657

103 352

125 551

94 119

78 265

57 139

59 276

52 700

65 856

60 116

Rörelseresultat per aktie, SEK

0,41

-0,92

-0,66

-1,75

1,77

2,28

Eget kapital/Aktie, SEK

1,47

0,34

1,38

2,15

3,92

2,17

Soliditet, %

38%

5%

20%

34%

50%

30%

57

68

80

85

81

69

2011

2010

2009

2008

2007

2006

17 337

1 498

19

-6 070

25 736

21 203

9 266

-4 915

-6 789

-12 946

17 484

14 978

EBITDA, rörelseresultat före avskrivningar, KSEK Rörelseresultat, KSEK Resultat efter fin. poster, KSEK Omsättning, KSEK Balansomslutning, KSEK

Medelantal anställda Moderbolaget EBITDA, rörelseresultat före avskrivningar, KSEK Rörelseresultat, KSEK Resultat efter fin. poster, KSEK Omsättning, KSEK Balansomslutning, KSEK

10 339

-9 424

-6 646

-12 231

17 081

14 245

106 945

92 983

85 567

83 970

118 302

91 636

76 066

54 345

53 931

49 646

63 454

59 810

Rörelseresultat per aktie, SEK

0,46

-0,59

- 0,81

-1,54

2,08

2,39

Eget kapital/Aktie, SEK

1,43

0,26

1,34

2,12

3,95

3,00

Soliditet, %

38%

4%

21%

36%

50%

31%

53

63

74

78

79

67

Medelantal anställda

Under de år då Bolaget genomför nyemissioner är ”Antal aktier” räknat på genomsnittligt antal aktier under året. Soliditet definieras som eget kapital i procent av balansomslutningen.

Förslag till behandling av ansamlad förlust Till bolagsstämmans förfogande står(SEK) Överkursfond

3 000 000

Balanserad förlust

-18 498 868

Årets resultat

11 643 364

Summa

-3 855 504

Styrelse och VD föreslår att i ny räkning överförs

-3 855 504

Summa

-3 855 504

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


29 RESULTATRÄKNING (KSEK)

Not

Koncern

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

2010

2009

Intäkter Rörelseintäkter

4, 25

113 647

103 631

106 389

104 778

89 864

81 939

Övriga rörelseintäkter

5, 25

2 011

2 837

3 268

2 167

3 119

3 628

115 658

106 468

109 657

106 945

92 983

85 567

-5 169

-7 771

-9 854

0

0

Summa rörelseintäkter Rörelsens kostnader Handelsvaror Övriga inköpta varor och tjänster

-17 928

-22 869

-22 695

-17 928

-22 789

-19 920

6, 25

-21 031

-17 724

-16 606

-18 452

-13 388

-11 277

Personalkostnader

7

-54 315

-57 457

-57 042

-52 433

-54 131

-53 000

Avskrivning och nedskrivning materiella o imm.anl tillg.

8

-8 205

-6 929

-7 678

-8 071

-6 413

-6 808

Övriga externa kostnader

Övriga rörelsekostnader

-796

-1 444

-1 352

-796

-1 178

-1 352

Summa rörelsekostnader

-107 444

-114 194

-115 226

-97 679

-97 899

-92 356

8 214

-7 726

-5 569

9 266

-4 915

-6 789

Rörelseresultat Resultat från finansiella investeringar Resultat från andelar i koncernbolag

25

0

0

0

-1 377

-3 722

398

Resultat från övriga finansiella anläggningstillgångar

26

2 791

0

0

2 791

0

0

240

50

84

583

628

559

-924

-1 434

-826

-924

-1 415

-814

10 321

-9 110

-6 311

10 339

-9 424

-6 646

Ränteintäkter och liknande resultatposter Räntekostnader Resultat efter finansiella poster 9

Skatter Årets resultat

-23

3

23

-29

-7

-7

10 298

-9 108

-6 288

10 310

-9 431

-6 653

0,51

-1,08

-0,70

Resultat per aktie (SEK) Genomsnittligt antal aktier

20 159 995 8 399 998 8 399 998

RAPPORT ÖVER ÖVRIGT TOTALRESULTAT (KSEK)

Not

Koncern

Moderbolag

Årets resultat

2011 10 298

2010 -9 108

2009 -6 288

2011 10 310

2010 -9 431

2009 -6 653

Omvärdering finansiella andelar

-3 341

461

169

-3 341

461

169

-45

879

-121

-45

Uppskjuten skatt på omvärderingen

9

879

-121

Förändrad skattesats

9

0

0

0

0

0

163

0

0

-299

0

0

-163

Årets övriga totalresultat

-2 462

340

-174

-2 462

340

125

Årets summa totalresultat

7 836

-8 768

-6 463

7 848

-9 091

-6 529

Differens

Noterna 1 - 26 utgör en integrerad del av denna årsredovisning.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


30 BALANSRÄKNING 31 december (KSEK)

Not

Koncern

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

2010

2009

10 11 12

237 7 579 1 378 9 194

372 7 992 1 378 9 742

426 6 342 1 378 8 145

237 7 579 7 816

372 7 992 8 364

426 6 342 6 768

13 13

479 196 675

733 203 936

1 027 712 1 739

215 196 412

334 203 536

537 343 881

325 0 325

4 035 1 326 5 362

3 249 1 300 4 549

1 321 325 0 1 646

1 321 4 035 1 326 6 683

1 221 3 249 1 300 5 770

6 000

5 144

5 262

5 774

4 925

5 053

16 195

21 183

19 695

15 648

20 508

18 472

3 415

5 778

4 722

-

-

-

1 900 0 583 816 27 862 5 792

6 010 0 723 10 100 6 363

5 812 0 613 2 704 11 664

1 711 3 788 583 776 27 751 5 621

36 953

23 197

20 792

40 231

21 703 62 070

6 981 35 956

14 067 39 581

20 188 60 419

78 265

57 139

59 276

76 066

TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar Immateriella anläggningstillgångar Övriga immateriella tillgångar Licensierade spelare Goodwill Summa Immateriella anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Inventarier Förbättringsåtgärder på annans fastighet Summa Materiella anläggningstillgångar FINANSIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR Andelar i koncernföretag Andra finansiella anläggningstillgångar Övriga långfristiga fordringar Summa Finansiella anläggningstillgångar

15 14 16, 18 17, 18

9

Uppskjuten skattefordran Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Varulager Färdiga varor och handelsvaror Kortfristiga fordringar Kundfordringar Fordringar, koncernbolag Derivatfordran Skattefordringar Övriga fordringar Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter

18 25 18, 22

18

Summa Kortfristiga fordringar Likvida medel/kassa och bank Summa omsättningstillgångar

18

SUMMA TILLGÅNGAR

3 820 3 8 484 6 683 9 174 1 6 223 11 28 384

691 239 573 969 233

23 705

5 453 11 754 33 837 35 460 54 345

53 931

Noterna 1 - 26 utgör en integrerad del av denna årsredovisning.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


31 BALANSRÄKNING Not

Koncern 2011

EGET KAPITAL OCH SKULDER EGET KAPITAL Aktiekapital Övrigt tillskjutet kapital Omvärderingsreserv Balanserad förlust Årets resultat Summa eget kapital

19

EGET KAPITAL Bundet eget kapital Aktiekapital Summa bundet eget kapital

32 760 74 189 0 -87 678 10 298 29 569

Moderbolag

2010

2009

Avsättningar Övriga avsättningar Summa avsättningar

2009

32 760 32 760

12 600 33 600 12 600 33 600

2 463 2 123 4 257 4 257 -7 735 -22 082 -9 431 -6 653 -10 446 -22 355 2 154 11 245

29 569

2 830

11 597

0 3 000 -17 166 10 310 -3 856 28 904

-

-

-

1 847 1 847

-

-

3 917 0 23 3 939

1 170 0 1 170

1 210 141 1 351

3 917 0 3 917

1 170 0 1 170

1 210 141 1 351

0 0 3 619 5 296 1 712 1 830 887 1 143 27 143 22 364 19 778 15 693 53 139 46 328

1 000 1 725 182 740 17 650 20 101 41 398

22

Långfristiga skulder Skulder till kreditinstitut Övriga skulder Övriga avsättningar Summa långfristiga skulder

2010

12 600 33 600 75 446 54 446 2 463 2 123 -78 571 -72 283 -9 108 -6 288 2 830 11 597

19

FRITT EGET KAPITAL Fond för verkligt värde Överkursfond Balanserad förlust Årets resultat Summa fritt eget kapital Summa eget kapital

2011

20

22

Kortfristiga skulder Kortfristig skuld till kreditinstitut Leverantörsskulder Skulder, koncernbolag Skatteskulder Övriga skulder Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter Övriga avsättningar Summa kortfristiga skulder

20

21 22

SUMMA SKULDER OCH EGET KAPITAL

1 000 2 755 11 756 17 970 20 418 1 847 44 757 78 265

Poster inom linjen Ställda panter Eventualförpliktelser/Ansvarsförbindelser

57 139

59 276

76 066

18 710 17 249 1 000 1 000

17 750 0

0 0 2 415 2 364 1 813 1 830 879 1 132 26 650 20 859 19 264 15 150 51 021 41 335 54 345

53 931

23 17 750 0

18 710 17 249 1 000 1 000

Noterna 1 - 26 utgör en integrerad del av denna årsredovisning.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


32 FÖRÄNDRING AV EGET KAPITAL Koncernen (KSEK)

Aktiekapital

Övrigt tillskjutet kapital

Omvärderingsreserv

Balanserad förlust inkl årets resultat

Summa

Eget kapital 1 januari 2009 Ändrad skattesats Årets summa totalresultat

33 600

54 446

1 998 125

-71 984 -299 -6 288

18 060 -299 -6 163

Eget kapital 31 december 2009 Nedsättning av aktiekapital enligt stämmobeslut Årets summa totalresultat

33 600

54 446

2 123

-78 571

11 598

-21 000

21 000

Eget kapital 31 december 2010 Nyemission Emissionskostnad Årets summa totalresultat

12 600 20 160

Eget kapital 31 december 2011

32 760

0

75 446

340

-9 108

-8 768

2 463

-87 679

-2 463

10 298

2 830 20 160 -1 256 7 835

0

-77 381

29 569

-1 256

74 190

FÖRÄNDRING EGET KAPITAL Moderbolaget (KSEK) Eget kapital 1 januari 2009

Aktiekapital Överkursfond

33 600

Fond för verkligt värde

Balanserad förlust inkl årets resultat

Summa

1 835

-21 919

17 773

4 257

Ändrad skattesats

163

-163

0

Årets summa totalresultat

125

-6 653

-6 528

2 123

-28 735

11 245

21 000

0

340

-9 431

-9 091

2 463

-17 166

2 154

Eget kapital 31 december 2009 Nedsättning av aktiekapital

33 600

4 257

-21 000

Årets summa totalresultat Eget kapital 31 december 2010 Nyemission

12 600

4 257

20 160

Emissionskostnad

20 160 -1 257

Årets summa totalresultat Eget kapital 31 december 2011

32 760

-1 257 -2 463

10 310

7 847

0

-6 856

28 904

3 000

Noterna 1 - 26 utgör en integrerad del av denna årsredovisning.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


33 KASSAFLÖDESANALYS (KSEK)

Not

Den löpande verksamheten Rörelseresultat Justeringar för poster som inte ingår i kassaflödet Erhållna räntor Betalda räntor Betald skatt Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändring av rörelsekapitalet

24 24

Förändring av rörelsekapitalet Förändring av varulager Förändring av kortfristiga fordringar Förändring av kortfristiga skulder Kassaflöde från förändring rörelsekapital Kassaflöde från den löpande verksamheten Investeringsverksamheten Förvärv av immateriella anläggningstillgångar Försäljning av immateriella anläggningstillgångar Förvärv av materiella anläggningstillgångar Förvärv av finansiella anläggningstillgångar Försäljning av finansiella anläggningstillgångar Kassaflöde från investeringsverksamheten Finansieringsverksamheten Nyemissioner Förändring av räntebärande skulder Kassaflöde från finansieringsverksamheten Årets kassaflöde Likvida medel vid årets början *Likvida medel vid periodens utgång Årets kassaflöde

Koncern

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

2010

2009

8 214 -23 498 132 -924 0

-7 726 6 929 50 -1 434 0

-6 450 7 685 84 -203 -11

9 266 -23 655 431 -924 0

-4 915 7 976 48 -1 415 0

-7 670 6 817 559 -291 0

-16 076

-2 181

1 105

-14 882

1 694

-584

2 363 7 583 -5 337 4 609

-1 056 -2 405 2 693 -768

2 270 -3 023 3 449 2 696

0 13 483 -10 054 3 429

0 -4 159 1 722 -2 437

0 1 471 2 179 3 650

-11 467

-2 949

3 801

-11 453

-743

3 066

-10 270 17 217 -174 0 3 156 9 929

-9 445 1 896 -274 -432 0 -8 255

-3 707 2 028 -277 -97 0 -2 053

-10 270 17 217 -175 0 3 156 9 928

-9 445 299 -101 -432 0 -9 679

-3 707 2 028 -154 -97 0 -1 930

18 903 -2 643 16 260

0 4 119 4 119

0 8 510 8 510

18 903 -2 643 16 260

0 4 119 4 119

0 8 510 8 510

14 722

-7 085

10 258

14 735

-6 301

9 646

6 981 21 703 14 722

14 067 6 981 -7 085

3 809 14 067 10 258

5 453 20 188 14 735

11 754 5 453 -6 301

2 109 11 754 9 646

*Av utgående likvida medel är 2 750 KSEK spärrade bankmedel. Noterna 1 - 26 utgör en integrerad del av denna årsredovisning.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


34 Not 1. Redovisningsprinciper m.m. Bolagets verksamhet är att bedriva AIK Fotbollsförenings elitfotbollsverksamhet genom ett herrlag och ett juniorlag för herrar. Herrlaget spelar i Allsvenskan och juniorlaget, som utgör en viktig rekryteringsgrund för framtida spelare, deltar i nationella och internationella cuper och turneringar. AIK Fotboll AB bedriver också U21- verksamhet för herrar i samarbetsklubben FC Väsby United, som spelar i Divison 1 Norra. Koncernen består av moderbolaget AIK Fotboll AB samt de helägda dotterföretagen AIK Merchandise AB, AIK Fotboll Restaurang AB, AIK Säkerhet AB samt AIK Fotboll Transfer AB. Moderbolaget är ett registrerat aktiebolag med säte i Solna i Sverige. Huvudkontorets adress är Parkvägen 4B, 171 24 Solna. Moderbolaget är noterat på NGM Equity. Denna koncernredovisning har den 22 februari 2012 godkänts av styrelsen för offentliggörande. Koncernredovisningen kan ändras av Bolagets ägare efter det att styrelsen har godkänt den. Koncern- och årsredovisning är angiven i svenska kronor och avser 1 januari – 31 december för resultaträkningsrelaterade poster respektive den 31 december för balansräkningsrelaterade poster. Grunder för rapporternas upprättande AIK Fotbolls koncernredovisning är upprättad med tillämpning av årsredovisningslagen, RFR 1. Kompletterande redovisningsregler för koncerner samt International Financial Reporting Standards, IFRS och IFRIC-tolkningar, sådana de antagits av EU. Koncernredovisningen har upprättats enligt anskaffningsvärdemetoden förutom vad beträffar finansiella tillgångar som kan säljas. Tillämpade principer är oförändrade i jämförelse med föregående år om inget annat framgår nedan. Moderbolaget tillämpar årsredovisningslagen och RFR 2 Redovisning för juridiska personer. Förutsättningar vid upprättande av de finansiella rapporterna Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor vilket även är rapporteringsvaluta för så väl moderbolaget som koncernen. Samtliga belopp, om inget annat anges, avrundade till tusental kronor. Tillgångar och skulder är redovisade till historiska anskaffningsvärden, förutom vissa finansiella tillgångar och skulder som värderas till verkligt värde. Finansiella tillgångar som värderas till verkligt värde är finansiella tillgångar som kan säljas. Vid upprättandet av de finansiella rapporterna krävs att företagsledningen gör uppskattningar och antaganden om framtiden, vilka påverkar redovisade värden. Följden blir att redovisade belopp i dessa fall sällan kommer att motsvara de verkliga beloppen. De uppskattningar och antaganden som innebär en betydande risk för väsentliga justeringar i redovisade värden under nästkommande räkenskapsår är för AIK Fotbolls del hänförbara till immateriella och finansiella anläggningstillgångar. Uppskattningar och antaganden ses regelbundet över. Effekten av eventuella ändringar av uppskattningar redovisas i den period ändringen görs. Nya och ändrade standarder som tillämpas av koncernen Inga av de IFRS eller IFRIC-tolkningar som för första gången är obligatoriska att tillämpa för räkenskapsåret 2011 har haft eller bedöms kunna få påverkan på koncernens finansiella rapporter.

Inga andra av de IFRS eller IFRIC-tolkningar som ännu inte har trätt i kraft, väntas få någon väsentlig inverkan på koncernens finansiella rapporter. Koncernredovisning Dotterföretag är de företag där koncernen har bestämmande inflytande, det vill säga har rätt att utforma finansiella och operativa strategier på ett sätt som vanligen följer med ett aktieinnehav uppgående till mer än 50 procent av röstetalet. Dotterföretag inkluderas i koncernredovisningen från och med den dag då det bestämmande inflytandet överförs till koncernen. De exkluderas ur koncernredovisningen från och med den dag då det bestämmande inflytandet upphör. Endast den del av dotterföretagets balanserade vinstmedel som intjänats efter den tidpunkt då bestämmande inflytande erhölls ingår i koncernens egna kapital. Förvärvsmetoden används för redovisning av koncernens rörelseförvärv. Anskaffningsvärdet för ett förvärv utgörs av verkligt värde på övertagna tillgångar, skulder och de aktier som emitteras av koncernen. I anskaffningsvärdet ingår även verkligt värde på alla tillgångar eller skulder som är en följd av eventuell avtalad villkorad köpeskilling. Förvärvsrelaterade kostnader redovisas i resultaträkningen när de uppstår. Eventuella positiva skillnader mellan anskaffningskostnaden för aktierna och koncernens andel av det verkliga värdet på den förvärvade rörelsens identifierbara tillgångar, skulder och eventualförpliktelser redovisas som koncernmässig goodwill. Är skillnaden negativ redovisas den direkt i resultaträkningen. Koncerninterna transaktioner och balansposter samt orealiserade vinster på transaktioner mellan koncernföretag elimineras. I koncernredovisningen har redovisningsprinciperna för dotterföretag, i förekommande fall, anpassats för att uppnå en enhetlig tillämpning av koncernens principer. Intresseföretagsredovisning Som intresseföretag redovisas företag i vilket moderbolaget, vid räkenskapsårets utgång, direkt eller indirekt, har 20 procent eller mer av röstetalet eller på annat sätt har ett betydande inflytande över, varvid kapitalandelsmetoden tillämpas. Kapitalandelsmetoden innebär att en investering i ett intresseföretag inledningsvis redovisas till anskaffningsvärdet. Det redovisade värdet ökas eller minskas med ägarföretagets andel av intresseföretagets resultat. Erhållen utdelning minskar redovisat värde. Klassificering Anläggningstillgångar och långfristiga skulder består i allt väsentligt av belopp som förväntas återvinnas eller betalas efter mer än tolv månader räknat från balansdagen. Omsättningstillgångar och kortfristiga skulder består i allt väsentligt enbart av belopp som förväntas återvinnas eller betalas inom tolv månader räknat från balansdagen. Om avvikelse sker från denna princip redovisas detta i not till respektive balanspost. Segmentrapportering Rörelsesegment rapporteras på ett sätt som överensstämmer med den interna rapporteringen som lämnas till den högste verkställande beslutsfattaren. Den högste verkställande beslutsfattaren är den funktion som ansvarar för tilldelningen av resurser och bedömning av rörelsesegmentens resultat. I koncernen har denna funktion identifierats som koncernledningen.

Nya och ändrade standarder som ännu inte trätt i kraft Vid upprättandet av koncernredovisningen per den 31 december 2011 har standarder och tolkningar publicerats vilka ännu inte trätt i kraft. Nedan redogörs i korthet för de standarder och uttalanden som bedöms kunna komma att få påverkan på koncernens finansiella rapporter.

Koncernens rapporteringssystem och struktur är uppbyggd för att följa koncernens kärnverksamhet vilket utgörs av fotbollsverksamheten. De sidoverksamheter som bedrivs inom koncernen är alla nära relaterade till fotbollsverksamheten och bedöms därmed inte utgöra separata rörelsegrenar. Koncernen är verksam i Sverige varför endast ett geografiskt segment finns. Det innebär även att samtliga intäkter har uppkommit i Sverige samt att alla immateriella och materiella anläggningstillgångar är lokaliserade i Sverige.

IFRS 9, Finansiella instrument, hanterar klassificering, värdering och redovisning av finansiella tillgångar och skulder. IFRS 9 ersätter de delar i IAS 39 som är relaterade till klassificering och värdering av finansiella instrument. IFRS 9 anger att finansiella tillgångar ska klassificeras i två olika kategorier; värdering till verkligt värde eller värdering till upplupet anskaffningsvärde. Koncernen har för avsikt att tillämpa den nya standarden senast det räkenskapsår som börjar den 1 januari 2015 och har ännu inte utvärderat effekterna. Standarden har ännu inte antagits av EU.

Intäktsredovisning Bolagets intäkter utgörs av entréavgifter, andra intäkter vid arrangemang, marknadsintäkter (sponsorer och reklam), ersättningar för TV-rättigheter, transferintäkter samt intäkter vid souvenirförsäljning. Entréavgifter och andra matchrelaterade inkomster intäktsförs efter att matchen ägt rum. Årskort och förköpsbiljetter periodiseras och intäkten bokförs först efter matchtillfället.

IFRS 10, Consolidated financial statements, bygger på redan existerade principer för hur man definierar kontroll i samband med konsolidering av koncern. Standarden ger ytterligare vägledning för att fastställa när kontroll över att annat företag föreligger. Koncernen avser att tillämpa IFRS 10 för det räkenskapsår som börjar 1 januari 2013 och har ännu inte utvärderat om den kommer att få några effekter på de finansiella rapporterna. Standarden har ännu inte antagits av EU.

Marknads- och sponsorersättningar intäktsförs i de perioder som tjänsterna tillhandahålls av Bolaget och i enlighet med de avtal som finns upprättade i samband med faktureringen av ersättningen. Avtal som löper över längre perioder periodiseras över löptiden, även om betalningen och faktureringen kan ha skett vid ett tidigare tillfälle. Inkomster från TV-rättigheter och liknande intäktsförs i de perioder inkomsten avser och endast när beloppet är känt och bekräftat av utbetalaren.

IFRS 12, Disclosures of interests in other entities, omfattar upplysningskrav för dotterföretaget, joint arrengements, intresseföretag och ej konsoliderade “structured entities”. Koncernen har för avsikt att tillämpa IFRS 12 för räkenskapsåret som inleds den 1 januari 2013 och har ännu inte utvärderat eventuella effekter på de finansiella rapporterna. Standarden har antagits av EU.

Inkomster från spelarförsäljning/spelarrättigheter intäktsförs då bindande avtal har upprättats med motparten. Vinsterna från transferverksamheten nettoredovisas i resultaträkningen, varvid ej avskriven del av spelarrättigheten avräknas från erhållen köpeskilling.

IFRS 13, Fair value measurement, syftar till en mer konsekvent och mindre komplex värdering till verkligt värde. Standarden tillhandahåller en exakt definition och en gemensam källa i IFRS till verkligt värdevärdering och tillhörande upplysningar i det fall en värdering till verkligt värde är tillåtet. Koncernen har ännu inte utvärderat vilken effekt IFRS 13 kommer att få på de finansiella rapporterna. Koncernen har för avsikt att tillämpa den nya standarden det räkenskapsår som börjar den 1 januari 2013. Standarden har ännu inte antagits av EU.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Inkomster från souvenirförsäljning intäktsförs i samband med försäljning och leverans av varorna. Ränteintäkter intäktsredovisas över löptiden med tillämpning av effektivräntemetoden.Utdelningsintäkter redovisas när rätten att erhålla betalning har fastställts. Övriga rörelseintäkter – under denna rubrik redovisas intäkter från sekundära aktiviteter inom ordinarie verksamhet, dvs sådana intäkter som ligger utanför den ordinarie affärsverksamheten.

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


35 Omräkning av utländsk valuta Transaktioner i utländsk valuta omräknas till funktionell valuta enligt de valutakurser som gäller på transaktionsdagen. Valutakursdifferenser uppkommer vid betalning av sådana poster (realiserade). Fordringar och skulder i en annan valuta än den funktionella valutan omräknas till balansdagens kurs (orealiserade). Kursdifferenser, realiserade och orealiserade, avseende poster som är hänförlig till rörelsen redovisas som övriga rörelseintäkter eller övriga rörelsekostnader medan kursdifferenser av finansiell karaktär redovisas inom finansnettot. Övriga inköpta varor och tjänster Övriga inköpta varor och tjänster – under denna rubrik redovisas alla direkta kostnader hänförliga till Övriga rörelseintäkter, med undantag för Handelsvaror. Tidigare redovisades övriga inköpta varor och tjänster som en del av Övriga externa kostnader. Övriga kostnader Övriga externa kostnader – under denna rubrik redovisas alla externa kostnader som hänför sig till rörelsen. Övriga rörelsekostnader – under rubriken redovisas kostnader som ligger vid sidan om kärnverksamheten eller inte lämpligen kan redovisas i någon av resultaträkningens övriga poster. Ersättning till anställda Koncernens planer för ersättning efter avslutad anställning omfattar såväl förmånsbestämda som avgiftsbestämda pensionsplaner. Förmånsbestämda pensionsplaner innebär att pension baseras på slutlön och antal år inom planen. Koncernen bär risken för att de utfästa ersättningarna betalas. Förmånsbestämda planer finns som tryggas genom försäkring i Alecta, detta är en förmånsbestämd plan som omfattar flera arbetsgivare. Bolaget har inte haft tillgång till sådan information som gör det möjligt att redovisa denna plan som förmånsbestämd. Pensionsplaner enligt ITP som tryggas genom försäkring i Alecta redovisas därför som en avgiftsbestämd plan. I avgiftsbestämda planer betalar Bolaget fastställda avgifter till en separat juridisk enhet. När avgiften är betalad har Bolaget inga ytterligare förpliktelser. Bolaget har givit pensionslöften vars värde är kopplat till separata kapitalförsäkringar som Bolaget äger. Värdet på kapitalförsäkringen täcker vid varje tidpunkt såväl åtagandet att betala pension som skyldigheten att betala särskild löneskatt i samband med att pensionen betalas ut. Bolagets förpliktelse är begränsad till det belopp som kapitalförsäkringen anskaffats för. Risken, för kapitalförsäkringens utveckling och därmed senare utfallande pension, står den anställde för. Då pensionslöftet och värdet på kapitalförsäkringarna alltid överensstämmer med varandra är det redovisade värdet noll. Bruttobeloppen framgår av not. Ersättningen till anställda så som lön och pension redovisas som kostnad under den period när de anställda utfört de tjänster som ersättningen avser. Inkomstskatter Redovisning av inkomstskatt inkluderar aktuell skatt samt uppskjuten skatt. För poster som redovisas i resultaträkningen redovisas tillhörande skatt i resultaträkningen och för poster som redovisas direkt mot eget kapital redovisas skatten direkt mot eget kapital. Uppskjuten skatt beräknas enligt balansräkningsmetoden på alla väsentliga temporära skillnader. En temporär skillnad finns när det bokförda värdet på en tillgång eller skuld skiljer sig från det skattemässiga värdet. En sådan skillnad kan uppkomma till exempel vid en upp- eller nedskrivning av en tillgång eller när tillämpade redovisningsprinciper skiljer sig åt mellan enskilt koncernföretags redovisning och koncernredovisningen. Uppskjutna skattefordringar redovisas i den omfattning det är troligt att framtida skattemässiga överskott kommer att finnas mot vilka de temporära skillnaderna kan nyttjas. Emissionskostnader Transaktionskostnader som direkt kan hänföras till emission av nya aktier eller optioner redovisas, netto efter skatt, i eget kapital som ett avdrag från emissionslikviden.

prestanda, utöver ursprunglig nivå, ökar tillgångens redovisade värde. Utgifter för reparation och underhåll kostnadsförs löpande. Förbättringsutgifter på fastighet har uppkommit i samband med ombyggnaden av AIK Shop samt ombyggnad av Bolagets nya kontorslokaler i västra läktaren. Avskrivningsperioden är anpassad till beräknad nyttjandeperiod. Planenliga avskrivningar baseras på anskaffningsvärden vilka, efter avdrag för eventuella restvärden, fördelas över uppskattad nyttjandeperiod. Avskrivningarna baseras på nedanstående nyttjandeperioder: Inventarier Förbättringsutgifter annans lokal

3 – 5 år 3 år

Nyttjandeperiod och restvärde prövas varje balansdag och justeras vid behov. En tillgångs redovisade värde skrivs genast ner till dess återvinningsvärde om detta värde är lägre än redovisat värde. Leasing Anläggningstillgångar som disponeras via leasing klassificeras i enlighet med leasingavtalets ekonomiska innebörd. Leasingobjekt som disponeras via finansiell leasing redovisas som anläggningstillgång och framtida leasingavgifter som räntebärande skulder. För leasingobjekt som klassificeras som operationell leasing redovisas leasingkostnaden som rörelsekostnad i resultaträkningen. AIK Fotboll har inga väsentliga finansiella leasingavtal. Samtliga leasingavtal redovisas således som operationella leasingavtal, vilket innebär att leasingavgiften fördelas linjärt över leasingperioden. Nedskrivningar Tillgångar som har en obestämd nyttjandeperiod skrivs inte av utan prövas årligen och så snart indikation finns avseende eventuellt nedskrivningsbehov. Tillgångar som skrivs av bedöms med avseende på värdenedgång så snart indikation finns att det redovisade värdet kanske inte är återvinningsbart. En nedskrivning görs med det belopp varmed tillgångens redovisade värde överstiger dess återvinningsvärde. Återvinningsvärdet är det högre av tillgångens verkliga värde minskat med försäljningskostnader och dess nyttjandevärde. Vid bedömning av nedskrivningsbehov grupperas tillgångar på de lägsta nivåer där det finns separata identifierbara kassaflöden. För tillgångar, andra än finansiella tillgångar, som tidigare har skrivits ner görs per varje balansdag en prövning av om återföring bör göras. Nedskrivningar redovisas över resultaträkningen. Finansiella instrument Klassificering av finansiella instrument sker i följande kategorier: finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen, finansiella tillgångar som hålles till förfall, finansiella tillgångar som kan säljas, lånefordringar och kundfordringar samt låneskulder och leverantörsskulder. Klassificeringen är beroende av för vilket syfte instrumentet förvärvats. AIK Fotboll har endast finansiella instrument tillhörande följande klasser. Finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen Denna klass av finansiella instrument utgörs av finansiella tillgångar som innehas för handel. En finansiell tillgång klassas i denna kategori om den förvärvats huvudsakligen i syfte att säljas inom kort. Derivatinstrument ingår alltid i denna klass utom i det fall derivatet utgör en del i en säkringstransaktion. I det fall en finansiell tillgång t ex är kopplad till en skuld och där en annan klassificering skulle ge en bristande överensstämmelse i redovisningen, får denna tillgång ingå i denna klass. AIK Fotboll har klassificerat kapitalförsäkringar vilka är kopplade till pensionslöften som finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen. Finansiella instrument som kan säljas I denna klass återfinns finansiella instrument som kan säljas och som inte är derivat. Finansiella instrument i denna kategori värderas till verkligt värde och värdeförändringen redovisas i rapporten över övrigt totalresultat. Koncernens andelar i bostadsrättsföreningar ingår i denna klass. Andelarna i bostadsrättsföreningarna har avyttrats under 2011.

Goodwill Koncernens goodwill avser huvudsakligen goodwill som uppkommit i samband med företagsförvärv och utgörs av det belopp varmed anskaffningsvärdet överstiger det verkliga värdet på koncernens andel i förvärvade dotterföretags nettotillgångar vid förvärvstillfället.

Lånefordringar och kundfordringar Lånefordringar och kundfordringar har fastställda betalningar och innehas utan handelssyfte. De ingår i omsättningstillgångar med undantag för de poster med förfallodag mer än tolv månader efter balansdagen, vilka klassificeras som anläggningstillgångar. Värdering sker inledningsvis till verkligt värde och därefter till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektivräntemetoden, minskat med eventuell reservering för värdeminskning. En reserv för värdeminskning görs när det finns objektiva bevis för att koncernen inte kommer att kunna erhålla alla belopp som är förfallna enligt fordringarnas ursprungliga villkor. Reservens storlek utgörs av skillnaden mellan tillgångens redovisade värde och nuvärdet av bedömda framtida kassaflöden. En nedskrivning av kundfordringar och lånefordringar redovisas i resultaträkningen som en övrig extern kostnad.

Goodwill prövas årligen, eller så snart indikation finns på värdenedgång, för att identifiera eventuellt nedskrivningsbehov. Redovisning sker till anskaffningsvärde minskat med eventuella ackumulerade nedskrivningar.

Låneskulder och leverantörsskulder Låneskulder och leverantörsskulder redovisas inledningsvis till verkligt värde och därefter till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektivräntemetoden.

Licensierade spelare Licensierade spelare redovisas till anskaffningsvärde minskat med avskrivningar och eventuella nedskrivningar. Avskrivningarna baseras på nyttjanderätten enligt ingångna spelaravtal.

Köp och försäljningar av finansiella instrument redovisas på affärsdagen, dvs den dag då bindande avtal ingås. Samtliga finansiella instrument vilka inte värderas till verkligt värde, värderas inledningsvis till anskaffningskostnad, justerad för transaktionskostnader. Finansiella instruments redovisade värden överens-stämmer med verkliga värden om inte annat anges i not.

Anläggningstillgångar Immateriella anläggningstillgångar

Övriga immateriella tillgångar Övriga immateriella tillgångar avser utveckling av en teknisk plattform för utveckling av en ny webbplats. Tillgångar skrivs av på fem år och redovisas till anskaffningsvärde minskat med avskrivningar och eventuella nedskrivningar. Materiella anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde minskat med avskrivningar och eventuella nedskrivningar. I anskaffningsvärdet ingår utgifter som direkt kan hänföras till förvärvet av tillgången. Utgifter för förbättring av tillgångens

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Säkring av verkligt värde Förändringar i verkligt värde på ett derivat som identifierats för säkring av verkligt värde, och som uppfyller villkoren för säkringsredovisning, redovisas i resultaträkningen tillsammans med förändringar i verkligt värde på den säkrade tillgången eller skulden. Koncernen har under året anskaffat valutaderivat för säkring av fordringar som uppkommit i samband med spelarförsäljningar. Fordringarna är i EUR. Den vinst eller förlust som hänför sig till den ineffektiva delen redovisas i resultaträkningen.

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


36 Avsättningar En avsättning redovisas i balansräkningen när koncernen har en befintlig legal eller formell förpliktelse som en följd av en inträffad händelse, och det är troligt att ett utflöde av ekonomiska resurser kommer att krävas för att reglera förpliktelsen samt en tillförlitlig uppskattning av beloppet kan göras. Där effekten av när i tiden betalning sker är väsentlig, beräknas avsättningen genom diskontering av det förväntade framtida kassaflödet. Diskonteringen sker till en räntesats före skatt som återspeglar aktuella marknadsbedömningar av pengars tidsvärde. Eventualförpliktelser/Ansvarsförbindelser En eventualförpliktelse (ansvarsförbindelse) redovisas när det finns ett möjligt åtagande som härrör från en inträffad händelse och vars förekomst bekräftas av en eller flera osäkra framtida händelser eller när det finns ett åtagande som inte redovisas som en skuld eller avsättning på grund av att det inte är troligt att ett utflöde av resurser kommer att krävas. Kassaflödesanalys Kassaflödesanalysen har upprättats enligt den indirekta metoden. Detta innebär att kassaflödet har justerats för transaktioner som inte medfört in- eller utbetalningar under perioden. I likvida medel ingår kassa, banktillgodohavanden och övriga kortfristiga placeringar med förfallotid understigande tre månader. Resultat per aktie Beräkningen av resultat per aktie baseras på periodens resultat i koncernen hänförligt till moderbolagets aktieägare och på det vägda genomsnittliga antalet aktier utestående under perioden. Vid beräkningen av resultat per aktie efter utspädning justeras resultatet och det genomsnittliga antalet aktier för att ta hänsyn till effekter av utspädande potentiella stamaktier. Moderbolagets redovisningsprinciper Moderbolaget har upprättat sin årsredovisning enligt årsredovisningslagen och Redovisningsrådets rekommendation RFR 2 Redovisning för juridisk person. Av RFR 2 följer att moderbolaget ska tillämpa samtliga av EU godkända IFRS och uttalanden så långt detta är möjligt inom ramen för årsredovisningslagen. Hänsyn tas även till sambandet mellan redovisning och beskattning. RFR 2 anger vilka undantag från och tillägg till IFRS som ska göras. Principen för redovisning av koncernbidrag har ändrats. Från och med 2011 redovisas lämnade koncernbidrag som en ökning av aktier i dotterföretag varefter värdet prövas för nedskrivning. Erhållna koncernbidrag redovisas som en finansiell intäkt i resultaträkning. Omräkning av jämförelsetalen har skett. Med undantag för vad som ovan nämnts är redovisningsprinciperna oförändrade jämför t med föregående år. I de fall moderbolaget tillämpar andra redovisningsprinciper än koncernen anges detta nedan. Koncernbidrag och aktieägartillskott Aktieägartillskott förs direkt mot eget kapital hos mottagaren och aktiveras i aktier och andelar hos givaren, i den mån nedskrivning ej erfordras. Koncernbidrag som lämnas till dotterföretag är att se som aktieägartillskott. Koncernbidraget med beaktande av skatteeffekten, redovisas som en ökning av aktier i dotterföretag, därefter prövas värdet för att se om det finns något nedskrivningsbehov. Koncernbidrag som erhålls från dotterföretag är att jämställa med utdelning och redovisas som finansiell intäkt i resultaträkningen. Skatteeffekten redovisas i resultaträkningen. Innehav i dotterföretag Innehav i dotterföretag värderas utifrån anskaffningsvärde. I de fall det redovisade värdet avseende investeringen överstiger återvinningsvärdet, sker nedskrivning.

Prisrisk:

Företaget bedöms, i allt väsentligt, inte vara exponerat för prisrisk. Under året har koncernen avyttrat andelar i bostadsrättsföreningar som klassificerats som finansiella tillgångar som kan säljas. Per den 31 december 2011 uppgick verkligt värde till 0 KSEK (3 710) (3 249).

Ränterisk:

Företagets ränterisk är begränsad till räntebärande skulder samt banktillgodohavanden. Ränterisken bedöms som balanserad. Givet samma låneskuld, kortfristiga plac eringar, likvida medel och samma räntebindningstider som vid årsskiftet skulle en förändring av marknadsräntan med 100 räntepunkter (1 procentenhet) förändra räntekostnaden med ca 136 KSEK (162) (118) samt ränteintäkterna med 217 KSEK (70) (144) på årsbasis.

Kreditrisk Kreditrisken är risken att en part i en transaktion med ett finansiellt instrument inte kan fullgöra sitt åtagande. Den maximala exponeringen för kreditrisker avseende finansiella tillgångar framgår av not 18. AIK:s försäljning sker endast i ringa omfattning mot faktura varför kreditrisken hänförlig till försäljning är låg. Likviditetsrisk Försiktighet i hanteringen av likviditetsrisk innebär att inneha tillräckliga likvida medel och säljbara värdepapper alternativt avtalade kreditmöjligheter för att kunna stänga marknadspositioner. Likviditetsrisken bedöms i nuläget vara rimligt låg. Hantering av kapitalrisk Koncernens mål avseende kapitalstruktur, definierad som eget kapital är att trygga koncernens förmåga att fortsätta sin verksamhet för att kunna genererar avkastning till aktieägarna och nytta till andra intressenter samt att kapitalstrukturen är optimal med hänsyn till kostnaden för kapitalet. Utdelning till aktieägarna, utfärdande av nya aktier eller försäljning av tillgångar är exempel på åtgärder som koncernen kan använda sig av för att justera kapitalstrukturen.

Not 3. Upplysningar om närstående AIK Fotboll AB definierar koncernbolag samt ledande befattningshavare, styrelseledamöter och nära familjemedlemmar till dessa personer som närstående. Transaktioner med koncernföretag framgår av not 25. Utbetalningar i form av lön och andra ersättningar till ledande befattningshavare samt andra transaktioner med närstående, framgår av not 7 Löner och andra ersättningar. AIK har ett sponsoravtal med Smiths Bil AB, vars grundare och ägare Ronnie Smith även är styrelseledamot i AIK. AIK har avtal för samtliga tjänstebilar via Smiths Bil AB. Vidare har AIK ett sponsoravtal med Panaxia AB, där styrelseledamot Thomas Gravius är VD. Thomas Gravius har även via bolag delfinansierat förvärven av Tomi Maanoja och Antonio Flavio Aires dos Santos vilka båda lämnade Bolaget under året. Styrelseledamot Johan Segui är anställd i dotterbolaget AIK Merchandise AB samt sitter i huvudägaren AIK FF:s styrelse. AIK har köpt tjänster från Advokatfirman Nordia KB där styrelseordförande Johan Strömberg är delägare och VD. I övrigt är det ingen av styrelseledamöterna eller de ledande befattningshavarna i AIK som har eller har haft någon direkt eller indirekt delaktighet i några affärstransaktioner som är ovanliga till sin karaktär eller sina avtalsvillkor.

Not 4. Rörelseintäkter Koncern

Leasing I moderbolaget klassificeras all leasing som operationell oavsett ekonomisk innebörd. Skatter I moderbolaget redovisas obeskattade reserver inklusive uppskjuten skatteskuld. I koncernredovisningen delas däremot obeskattade reserver upp på uppskjuten skatteskuld och eget kapital.

2010

2009

2011

2010

2009

Match & Event

32 025

28 389

40 575

32 143

28 189

37 101

Sponsring och reklam

24 222

25 934

27 886

24 222

25 934

27 886

0

10 844

1 105

0

10 844

1 105

Spelarförsäljning

35 010

14 370

861

35 010

14 370

861

Centrala avtal (TV mm)

13 403

10 527

14 975

13 403

10 527

14 975

Cupspel

Uppställningsform för resultat- och balansräkning Moderbolaget följer årsredovisningslagens uppställningsform för resultat- och balansräkningen, vilket bland annat innebär en annan uppställningsform för eget kapital.

Intäkter souvenirer

Viktiga uppskattningar och bedömningar för redovisningsändamål Uppskattningar och bedömningar utvärderas löpande och baseras på historisk erfarenhet och andra faktorer, inklusive förväntningar på framtida händelser som anses rimliga under rådande förhållanden.

Not 5. Övriga rörelseintäkter

Företagsledningen gör uppskattningar och antaganden om framtiden, vilka påverkar redovisade värden. Följden blir att redovisade belopp i dessa fall sällan kommer att motsvara de verkliga beloppen. De uppskattningar och bedömningar som gjorts framgår av not till respektive balanspost.

Moderbolaget

2011

Redovisat värde

8 988

13 567

20 988

0

0

12

113 647

103 631

106 389

104 778

89 864

81 939

Övriga rörelseintäkter hänför sig huvudsakligen till uthyrning av personal vid andras arrangemang, t ex landskamper på Råsunda samt gåvor och bidrag.

Not 6. Arvoden och kostnadsersättningar till revisorerna Arvoden och kostnadsersättningar till revisorerna 2011

2010

2009

Arvoden revision

222

228

216

Not 2. Finansiell riskhantering och kapitalrisk

Skatterådgivning

0

37

149

54

76

72

AIK utsätts genom sin verksamhet för finansiella risker så som marknadsrisk (inkl. valutarisk, ränterisk och prisrisk), kreditrisk och likviditetsrisk. Den övergripande riskhanteringspolicy, vilken fastställts av styrelsen, är att eftersträva minimala ogynnsamma effekter på finansiellt resultat och ställning.

Summa ersättning revisorerna

276

341

437

Mazars SET Revisionsbyrå

Marknadsrisk Valutarisk:

VD har ordet

Övriga tjänster

Utöver revisionsuppdraget har revisorerna biträtt med skattefrågor samt med frågor rörande finansiell redovisning och rapportering. I skattetvister har andra revisionsbyråer än bolagets stämmovalda revisorer engagerats.

Inköp och försäljning sker i allt väsentligt i svenska kronor varför valutaexponeringen är begränsad.

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


37 Not 7. Löner och andra ersättningar Koncern

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

2010

2009

Spelare Löner och arvoden

21 156

21 049

22 918

21 156

21 049

22 918

Sociala avgifter

4 634

4 497

4 146

4 634

4 497

4 146

Pensionskostnader

2 470

1 341

618

2 470

1 341

618

28 260

26 887

27 682

28 260

26 887

27 682

Summa

Koncern

Moderbolag

2010

2009

2011

2010

2009

Löner och arvoden

6 984

7 812

6 666

6 984

7 812

6 666

Sociala avgifter

2 212

2 496

3 116

2 212

2 496

3 116

811

909

1 236

811

909

1 236

10 007

11 217

11 018

10 007

11 217

11 018

Fotbollspersonal

Summa

Övriga anställda Löner och arvoden

8 979

11 711

11 411

7 551

9 178

8 197

Sociala avgifter

2 674

3 500

4 015

2 301

2 742

3 198

913

1 066

1 231

865

1 066

1 231

Summa

12 566

16 277

16 658

10 717

12 986

12 626

Summa löner och andra ersättningar

50 833

54 381

55 358

48 984

51 090

51 326

Pensionskostnader

Koncern

Övriga personalkostnader i resultaträkningen avser personalvård, kompetensutveckling etc.

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

2010

2009

38 434

38 925

33 860

38 434

38 925

33 860

2 564

1 341

618

2 470

1 341

618

Förändring av kapitalvärde

-5 314

-1 832

4 447

-5 313

-1 832

4 447

Utgående kapitalvärde

35 684

38 434

38 925

35 591

38 434

38 925

Pensionsförpliktelse Ingående kapitalvärde Årets kostnad

2011

Pensionskostnader

Pensionslöftet och värdet på kapitalförsäkringarna överensstämmer med varandra varför det redovisade värdet är noll. Bruttobelopp framgår nedan. I koncernen finns ett pensionslöfte där kapitalförsäkringens värde inte täcker kostnaden för särskild löneskatt. Den särskilda löneskatten redovisas som övrig avsättning och uppgår till 23 KSEK.

Koncern

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

2010

2009

Ingående verkligt värde Årets tecknade kapitalförsäkringar

38 434

38 925

33 860

38 434

38 925

33 860

2 564

1 341

618

2 470

1 341

618

Årets avkastning

-5 314

-1 832

4 447

-5 313

-1 832

4 447

Utgående verkligt värde

35 684

38 434

38 925

35 591

38 434

38 925

0

0

0

0

0

0

Avskiljbar tillgång

Redovisat värde

Not 8. Avskrivningar och nedskrivningar av materiella och immateriella anläggningstillgångar

Av ovanstående löner, ersättningar och pensionskostnader har följande belopp utgått till: Koncern Koncern

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

2010

2009

1 055

1 053

998

1 055

1 053

998

Sociala avgifter

331

331

314

331

331

314

Pensionskostnader

275

253

0

275

253

0

1 661

1 637

1 312

1 661

1 637

1 312

Styrelsen och VD Löner och arvoden

Summa

Medelantalet heltidsanställda Spelare

25

33

41

25

33

41

Fotbollspersonal

14

13

14

14

13

14

Övriga anställda

18

22

24

14

17

19

Restaurangpersonal Totalt

0

0

1

-

-

-

57

68

80

53

63

74

Licensierade spelare *)

2010

2009

2011

2010

2009

7 352

5 902

6 239

7 352

5 902

6 239

Övriga immateriella tillgångar

135

131

120

135

131

120

Inventarier **)

593

335

393

458

139

224

Förbättringsåtgärder på annans fastighet

125

561

926

125

242

225

Redovisat värde

8 205

6 929

7 678

8 071

6 413

6 808

*) I beloppet ingår nedskrivning med

2 683

893

0

2 683

893

0

0

0

213

0

0

0

2011

2010

2009

2011

2010

0

0

-11

-

-

-

Uppskjuten skattekostnad

-23

3

34

-29

-7

-7

Redovisad skattekostnad

-23

3

23

-29

-7

-7

**) I beloppet ingår utrangeringskostnad med

Not 9. Skatter Koncern

Andelen män är 92 % (79 %) (76 %) och andelen kvinnor är 8 % (21 %) (24 %). (KSEK)

Ledande befattningshavares villkor och ersättningar Styrelseledamöter i AIK Fotboll AB och dess dotterbolag erhåller inget arvode. Till moderbolagets verkställande direktör Annela Yderberg har under 2011 utbetalats 1 055 KSEK inklusive förmåner (1 053) (998). VD har sedvanliga pensionsutfästelser inom ramen för allmän pensionsplan (27% på bruttolön+ bonus). Med VD i moderbolaget har avtal träffats om avgångsvederlag vid uppsägning från bolaget motsvarande högst nio månadslöner. Övriga ledande befattningshavare i Bolaget med betydande inflytande erhöll under 2011 totalt 2 779 KSEK i lön, samt sedvanliga pensioner inom ramen för Arbetsgivaralliansens kollektivavtal (Andreas Alm, Jens Andersson, Johan Cederbrant, Thomas Edselius samt Leif Karlsson).

Pensionsplaner Pensionsplaner finns som tryggas genom försäkring i Alecta. Detta är förmånsbestämda pensionsplaner som omfattar flera arbetsgivare. Bolaget har inte haft tillgång till sådan information som gör det möjligt att redovisa denna plan som förmånsbestämd. Pensionsplaner enligt ITP som tryggas genom försäkring i Alecta redovisas därför som en avgiftsbestämd plan. Årets avgifter för pensionsförsäkringar som är tecknade i Alecta uppgick till 981 KSEK (1 183) (1 651). Vid utgången av 2011 uppgick Alectas överskott i form av den kollektiva konsolideringsnivån till 113 procent (146) (141). Den kollektiva konsolideringsnivån utgörs av marknadsvärdet på Alectas tillgångar i förhållande till försäkringsåtagandena beräknade enligt Alectas försäkringstekniska antaganden, vilka inte överensstämmer med IAS19. Sammanställning Pensionsförmåner

Pensionskostnad tryggad via kapitalförsäkring

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

2010

2009

1 677

1 975

2 467

1 677

1 975

2 467

Övriga pensionsplaner finns vars utfall är kopplat till utvecklingen för individuellt tecknade kapitalförsäkringar. Värdet på kapitalförsäkringen täcker vid varje tidpunkt såväl åtagandet att betala pension som skyldigheten att betala särskild löneskatt i samband med att pensionen betalas ut. Risken, för kapitalförsäkringens utveckling och därmed senare utfallande pension, står den anställde. Kapitalförsäkringen har ställts i pant till den pensionsberättigade. Ingen del av årets avsättning omfattas av Tryggandelagen.

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Aktuell skattekostnad

Moderbolag 2009

Skillnaden mellan redovisad skattekostnad och skattekostnad baserad på gällande skattesats förklaras av: Redovisat resultat före skatt Skatt enligt gällande skattesats Skatteeffekt av kostnader som inte är skattemässigt avdragsgilla Skatteeffekt av intäkter som inte är skattepliktiga

Könsfördelning bland ledande befattningshavare Av styrelseledamöter och ledande befattningshavare är andelen män 87% (82%) (82%) och andelen kvinnor 13% (18%) (18%).

Koncern

Moderbolag

2011

Skatteeffekt av förändring av temporära skillnader Skatteeffekt av nyttjade, tidigare ej värderade, underskottsavdrag

10 331

-9 111

-6 311

10 339

-5 863

-7 044

-2 717

2 396

1 660

-2 719

1 542

1 853

-2 715

-234

-1 418

-910

-22

-1 415

1 089

242

14

1 078

242

19

-1 965

-529

922

-1 979

-442

961

6 285

0

6

4 501

-

-

Skatteeffekt avs. ej värderade underskottsavdrag

-

-1 872

-1 161

-

-1 327

-1 425

Skatteeffekt avs. ändrad skattesats

-

-

-

-

-

-

Skatteeffekt av korrigeringar från tidigare år Redovisad skattekostnad

-

-

-

-

-

-

-23

3

23

-29

-7

-7

Temporära skillnader Temporära skillnader föreligger i de fall tillgångars och skulders redovisade respektive skattemässiga värden är olika. Uppskjutna skatteskulder avseende temporära skillnader hänförliga till investeringar i dotterföretag redovisas inte då moderbolaget kan styra tidpunkten för återföringen över de temporära skillnaderna. Pensionsförpliktelser Per den 31 december 2011 uppgick koncernens temporära skillnad avseende pensionsförpliktelser till 35 685 KSEK (38 434), vilket motsvarar en uppskjuten skattefordran på 9 385 KSEK (10 108).

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


38 Not 13. Inventarier och Förbättringsåtgärder på annans fastighet

Efter värdering redovisas 5 774 KSEK (5 774) som uppskjuten skattefordran i balansräkningen, vilket är oförändrat jämfört med tidigare år.

Koncern

Skattemässiga underskottsavdrag Vid årsskiftet 2011 fanns i koncernen skattemässiga underskottsavdrag på 26 062 MSEK. Samtliga underskottsavdrag löper utan tidsbegränsning. En pågående skattetvist föreligger, se not 22. Koncern Uppskjutna skatter

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

2010

2009

3 871

4 159

3 990

2 580

2 722

2 569

56

228

169

56

0

153

0

-516

0

0

-143

0

3 927

3 871

4 159

2 635

2 580

2 722

-3 138 -3 132

-2 752

Inventarier Anskaffningsvärde, ingående Ansk. värde tillkommande objekt

Moderbolag

Anskaffningsvärde på under året sålda

2011

2010

2009

2011

2010

2009

5 774

5 774

5 774

5 774

5 774

5 774

0

0

99

-

-

-

226

219

110

-

-

-

0

-849

-721

0

-849

-721

6 000

5 144

5 262

5 774

4 925

5 053

Summa anskaffningsvärde

Uppskjuten skattefordran Övriga avsättningar pensioner Immateriella anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Finansiella anläggningstillgångar Summa uppskjuten skattefordran

Uppskjuten skattefordran Koncernen undersöker varje år om något nedskrivningsbehov föreligger för uppskjutna skattefordringar avseende skattemässiga underskottsavdrag. Dessutom undersöker koncernen möjligheten att aktivera nya uppskjutna skattefordringar avseende årets skattemässiga underskottsavdrag ifall det är tillämpligt. Uppskjuten skattefordran är endast upptagen i de fall det är troligt att framtida skattemässiga överskott kommer att finnas tillgängliga, mot vilka den temporära skillnaden kan utnyttjas.

677

Ansk. värde tillkommande objekt

2010

2009

2011

2010

2009

600

600

677

600

600

0

77

0

0

77

0

677

600

677

677

600

Ack. avskrivningar enligt plan

-305

-174

-54

-305

-174

-54

Årets avskrivningar

-135

-131

-120

-135

-131

-120

Summa avskrivningar Redovisat restvärde

-440

-305

-174

-440

-305

-174

237

372

426

237

372

426

Not 11. Licensierade spelare Koncern 2011

-174

-204

0

399

0

0

143

0

-3 447

-3 138

-3 132

-2 420

-2 246

-2 185

479

733

1 027

215

334

537

1 866

1 873

2 579

1 055

954

954

119

101

0

119

101

0

0

-108

-706

0

0

0

1 985

1 866

1 873

1 174

1 055

954

-1 664 -1 162

Redovisat värde

-212

Förbättringsåtgärder på annans fastighet Anskaffningsvärde, ingående Ansk. värde tillkommande objekt Anskaffningsvärde på under året sålda Summa anskaffningsvärde

-1 050

-853

-611

-385

-125

-562

-767

-125

-242

-226

0

60

655

0

0

Summa avskrivningar

0

-1 789 -1 664

-1 162

-978

-853

-611

712

196

203

343

Redovisat värde

677

Summa anskaffningsvärde

-380

Avskrivn. på under året sålda objekt

Moderbolag

Utveckling teknisk plattform avseende ny webbplats Anskaffningsvärde, ingående

-405

Avskrivn. på under året sålda objekt Summa avskrivningar

-2 246 -2 185 -1 973

-309

Årets avskrivningar

Koncern 2011

Årets avskrivningar

Ack. avskrivningar enligt plan

Not 10. Övriga immateriella tillgångar (KSEK)

Ack. avskrivningar enligt plan

196

203

Not 14. Andelar i dotterföretag (moderbolaget) AIK Fotboll Restaurang AB, Solna

Aktier

Redovisat värde

Totalt aktiekapital

100%

1 000

100

100

AIK Merchandise AB, Solna org. nr. 556580-6162

100%

1 000

1 021

100

AIK Fotboll Transfer AB, Solna org. nr. 556571-6718

100%

1 000

100

100

AIK Säkerhet AB, Solna org. nr. 556796-5628

100%

1 000

100

100

org. nr. 556597-5108

Moderbolag

2010

2009

Anskaffningsvärde, ingående

15 903 23 034

22 913

* Anskaffningsvärde tillkommande spelare

10 270

Avslutade kontrakt

2011

2010

2009

Redovisat värde

1 321

Licensierade spelare 9 368

3 006

15 903 23 034 22 913 10 270

9 368

3 006

-5 632 -8 398

-760

Not 15. Andelar i intresseföretag

-5 632 -8 398

-760

Ansk.värde på under året sålda spelare -4 993 -8 102

-2 125

-4 993 -8 102 -2 125

StockholmsDerby AB, Stockholm

Summa anskaffningsvärde

23 034

15 549 15 903 23 034

org. nr. 556577-1911 Nytomta Fastighets AB, Stockholm org. nr. 556671-8515

15 549 15 903

Ack. avskrivningar enligt plan

-7 911 -16 692

-12 941

-7 911 -16 692 -12 941

Årets avskrivningar

-4 669 -5 009

-6 239

-4 669 -5 009 -6 239

Avskr. på under året sålda spelare

1 566

6 285

1 728

1 566

6 285

1 728

Avslutade kontrakt

3 044

7 505

760

3 044

7 505

760

Summa avskrivningar

-7 969

-7 911

-16 692

-7 969

-7 911 -16 692

7 579

7 992

6 342

7 579

Redovisat värde

7 992

6 342

*I beloppet anskaffningsvärde tillkommande spelare ingår betalad agentarvoden med 2 128 KSEK (4 395).

Not 12. Goodwill

Bokfört värde

Totalt aktiekapital

33%

500

0

150

0,1%

1

0

100

Nytomta Fastighets AB redovisas som ett intresseföretag då AIK Fotboll AB tillsätter en av tre styrelseledamöter och därmed har ett betydande inflytande över företaget. *StockholmsDerby AB (andel 33 1/3%)

2011

2010

2009

Intäkter

5 177

12 201

12 614

Resultat

977

-170

582

Tillgångar

104

5 649

6 608 -7 654

Skulder Koncern

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

2010

2009

Anskaffningsvärde, ingående

1 378

1 378

1 378

0

0

0

Redovisat värde

1 378

1 378

1 378

0

0

0

Prövning av nedskrivningsbehov av goodwill sker årligen samt så snart indikationer på nedskrivningsbehov föreligger. Återvinningsbart belopp för kassagenererande enheter fastställs baserat på beräkningar av nyttjandevärden. Beräkningarna utgår från uppskattade framtida kassaflöden före skatt baserade på finansiella prognoser som godkänts av företagsledningen och som täcker innevarande år samt en femårsperiod. Kassaflöden bortom denna period extrapoleras med hjälp av bedömd tillväxttakt. Tillväxttakten överstiger inte den långfristiga tillväxttakten för branschen som helhet. Väsentliga antaganden som använts för beräkningar av nyttjandevärden är i huvudsak vinstmarginal, tillväxttakt samt diskonteringsränta. En tillväxttakt om 10% (10%) och en diskonteringsränta om 12% (12%) har använts. Vinstmarginal och tillväxttakt baseras på tidigare resultat och förväntningar på marknadsutvecklingen. De diskonteringsräntor som används anges före skatt och återspeglar specifika risker för den verksamhet som goodwillen hör till. Under året har AIK Merchandise AB redovisat förlust, men företagsledningen bedömer att rimligt möjliga förändringar i de väsentliga antaganden som använts i beräkningarna inte skulle ha så stora effekter att de var och en för sig skulle leda till något nedskrivningsbehov.

VD har ordet

Aktier

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

-343

-6 866

Ej redovisad andel av resultat för perioden

322

-56

192

Ej redovisad andel av resultat ackumulerat

-129

-451

-395

**Nytomta Fastighets AB (andel 0,1 %)

2011

2010

2009

Intäkter

984

1 145

784

Resultat

339

326

288

8 640

8 490

8 800

Tillgångar Skulder

-8 244

-8 098

-8 403

Ej redovisad andel av resultat för perioden

0,3

0,3

0,2

Ej redovisad andel av resultat ackumulerat

1,8

1,5

1,2

*StockholmsDerby AB: Siffrorna avser utgående balans per 2011-12-31 samt resultaträkning för perioden januari – december 2011, vilket är bolagets senast redovisade siffror. Siffrorna är oreviderade. Under året beslutades att avveckla verksamheten vilket till stor del genomförts före utgången av 2011. **Nytomta Fastighets AB: Siffrorna avser utgående balans per 2011-12-31 samt resultaträkning för perioden januari - december 2011, vilket är bolagets senast redovisade siffror. Siffrorna är oreviderade.

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


39 Not 16. Andra finansiella anläggningstillgångar Koncern Aktier i AIK Ishockey AB, orgnr 556693-7867, 26 000 B-aktier

Avgår pensionsskuld (se not 8)

Moderbolag 2011 2010

2011

2010

2009

325

325

-

325

325

-

0

3 710

3 249

0

3 710

3 249

Bostadsrätter Kapitalförsäkringar

Koncern 2011 2009

35 685 38 434 38 925

35 591 38 434 38 925

-35 685 -38 434 -38 925

-35 591 -38 434 -38 925

Redovisat värde

325

4 035

3 249

325

4 035

3 249

Under året har Bolaget avyttrat bostadsrätterna. Marknadsvärdet har tidigare år beräknats genom att räkna ut snittpriset per kvadratmeter för ett antal tvårumslägenheter i Solna/Sundbyberg och applicera detta på den yta som Bolaget äger. Marknadsvärdet på kapitalförsäkringar fastställs i första hand genom årsbesked från respektive bank (motsv.) och, i de fall där sådana inte erhållits, genom att nyttja värdeutvecklingen för OMX generalindex under motsvarande period som approximation. Då pensionslöftet och värdet på kapitalförsäkringarna alltid överensstämmer med varandra är det redovisade värdet noll.

Not 17. Övriga långfristiga fordringar Lånet har under året skrivits ner då Bolaget inte bedömer det som sannolikt att fordran kommer att återbetalas. Lånet löper till och med 2014-12-31 utan ränta och har diskonterats till effektiv ränta 5%. Koncern Vid årets början Ökning fordran Omvärdering Nedskrivning fordran

Moderbolag 2011 2010

2011

2010

2009

1 326

1 300

1 274

1 326

1 300

1 274

620

138

164

620

138

164

112

-112

-138

112

-112

-138

0

0

-2 058

0

0

0

1 326

1 300

0

1 326

1 300

Redovisat värde

Not 18. Finansiella tillgångar (koncernen) Finansiella tillgångar fördelade per kategori:

Lånefordringar och kundfordringar

Upplupna intäkter

Kan säljas

Kundfordringar Derivatfordan Övriga fordringar Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Kassa och bank Summa

31 december 2010 Andra finansiella anläggningstillgångar Övriga långfristiga fordringar Kundfordringar Övriga fordringar Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Kassa och bank Summa

35 685

200

813

4 946

200

813

4 946

4 244

4 785

3 704

4 244

4 785

Övriga förutbetalda kostnader

1 889

1 306

1 932

1 718

1 165

1 502

Redovisat värde

5 792

6 363

11 664

5 621

6 223 11 233

Värdering av kundfordringar Kundfordringar redovisas inledningsvis, till verkligt värde och därefter till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektivräntemetoden, minskat med eventuell reservering för värdeminskning. En värdeminskning sker när företagsledningen bedömer att det finns objektiva bevis för att ett belopp inte kommer att erhållas. Bedömningen om när det finns objektiva bevis påverkar således värderingen. En felaktig bedömning kan leda till att kundfordringarna en enskild period antingen är för högt eller för lågt värderade. Per den 31 december 2011 är den redovisade förlusten avseende nedskrivning av kundfordringar för koncernen 298 KSEK (250) (44), och för moderbolaget 140 KSEK (232) (33). Reserven för osäkra kundfordringar för koncernen uppgick till 457 KSEK (43) (235), och för moderbolaget 335 KSEK (0) (172) per den 31 december 2011. De individuellt bedömda nedskrivningarna avser i huvudsak kunder som oväntat hamnat i en svår ekonomisk situation. Åldersanalysen av dessa är enligt nedan: Koncern

Icke finansiella

325

Summa

-35 685

325

1 900

1 900

583

583

27 862

27 862 5 592

5 792

21 703

21 703 35 685

325

38 434

4 035

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

mindre än tre månader

0

0

0

0

0

tre till sex månader

0

0

0

0

0

0

mer än sex månader

457

43

235

335

0

172

Summa reserv osäkra kundfordringar

457

43

235

335

0

172

5 592

-35 685

58 165

-38 434

4 035

1 326

1 326

6 010

6 010

10 100

10 100 5 550

6 363

6 981

6 981

25 230

38 434

4 035

0

43

235

142

0

172

98

414

0

149

335

0

107

Fordringar som skrivits bort under året

0

-250

-44

0

-232

-33

Återförda fordringar som blivit reglerade

0

58

-12

0

60

0

457

43

235

335

0

172

Avsättning till respektive återföring från reserv för osäkra kundfordringar ingår i posten övriga externa kostnader i resultaträkningen. För övriga fordringar bedöms inget nedskrivningsbehov föreligga. Per den 31 december 2011 var kundfordringar uppgående till 460 KSEK (4 680) (2 904) förfallna utan att något nedskrivningsbehov ansågs föreligga. Motsvarande siffror för moderbolaget var 379 KSEK (3 078) (1 522). Kundfordringarna är mot kunder som tidigare inte haft några betalningssvårigheter. Åldersanalysen av dessa kundfordringar framgår nedan:

Koncern

813

2010 2009

Förfallna:

Reservering för osäkra kundfordringar

Avgår pensionsskuld

0

52 248

2009

Förändringar i reserven för osäkra kundfordringar är enligt följande.

0

200

2010

3 704

Per den 31 december 31 december 2011 Andra finansiella anläggningstillgångar Övriga långfristiga fordringar

2011

Licensavgift Allmänna Idrottsklubben

Per den 1 januari

Verkligt värde via resultaträkningen

2009

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter avser

2009

-2 058

Moderbolag

2010

5 550

-38 434

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

2010

2009

mindre än en månad

315

2 478

1 769

299

2 243

1 171

en till sex månader

234

304

886

199

63

251

sex till 12 månader

280

1 539

366

183

720

173

mer än 12 månader

87

402

118

33

52

98

917

4 723

3 139

714

3 078

1 694

Förfallna:

Summa

34 815

Kundfordran per valuta framgår av tabellen nedan. 31 december 2009 Andra finansiella anläggningstillgångar Övriga långfristiga fordringar

1 300

1 300

Kundfordringar

5 812

5 812

Övriga fordringar Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Kassa och bank

2 704

Summa

Koncern 38 925

3 249

-38 925

3 249

6 717

11 664

14 067

14 067

28 829

38 925

3 249

6 717

-38 925

38 796

2009

2011

2010

2009

1 877

5 996

5 577

1 712

3 820

3 519

Före emission

2010

2009

2011

2010

2009

583

0

0

583

0

0

Värdeförändringen av terminskontrakten har i resultaträkningen redovisats inom finansnettot. Det nominella beloppet för utstående valutaterminskontrakt uppgick per den 31 december 2011 till 20 530 KSEK.

Framtiden 2012

Not 19. Eget kapital, översikt av antal aktier, röster och aktiekapital

Moderbolag

2011 Derivatfordran

VD har ordet

2010

2 704

4 946

Koncern

Valutaterminskontrakt

KSEK

Moderbolag

2011

Verksamhet 2011

A-aktier B-aktier Summa

Emission

Efter emission

Antal aktier

Aktiekapital

Antal aktier

Aktiekaptial

Antal aktier Aktiekapital

Antal röster

843 750 7 556 248 8 399 998

1 260 000 11 339 997 12 599 997

1 350 000 12 089 996 13 439 996

2 030 625 18 129 369 20 159 994

2 193 750 3 290 625 19 646 244 29 469 366 21 839 994 32 759 991

21 937 500 19 646 244 41 583 744

För förändring av Eget kapital, se särskild finansiell rapport.

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


40 Not 20. Finansiella skulder

Not 23. Övriga ställda panter samt Eventualförpliktelser/Ansvarsförbindelser

Koncern *Långfristig skuld till kreditinstitut Övriga långfristiga skulder

2010

2009

2011

2010

2009

3 917

1 170

1 210

3 917

1 170

1 210

2010

2009

2011

2010

2009

Företagsinteckningar

8 000

3 000

7 000

8 000

3 000

7 000

Pantsatta omsättningstillgångar för valutatermin

2 750

-

-

2 750

-

-

0

3 710

3 249

0

3 710

3 249

10 750

6 710

10 249

10 750

6 710

10 249

7 000

12 000

7 000

7 000

12 000

7 000

17 750

18 710

17 249

17 750

18 710

17 249

Till förmån för kreditinstitut

0

0

141

0

0

141

-

-

-

-

-

Summa långfristiga skulder

3 939

1 170

1 351

3 917

1 170

1 351

*Kortfristig skuld till kreditinstitut

1 000

0

0

1 000

0

0

Leverantörsskulder

2 755

3 619

5 297

1 725

2 415

2 364

11

1 712

1 830

182

1 813

1 830

Till förmån för övriga långivare Företagsinteckningar

**Lån från aktieägare och styrelseledamöter

3 550

3 650

3 500

3 550

3 650

3 500

Redovisat värde

**Lån övriga

5 091

11 381

7 090

5 091

11 381

7 090

Övriga skulder

9 328

12 113

11 774

9 010

11 619

10 270

Upplupna kostnader

9 711

5 920

4 061

9 394

5 451

3 518

31 446

38 395

33 553

29 951

36 329

28 571

Skuld till koncernbolag

Summa kortfristiga finansiella skulder Ej finansiellt: skatteskulder Förutbetalda intäkter Summa skulder

2 604

887

1 143

2 587

879

1 132

10 707

13 857

11 632

10 707

13 813

11 632

48 696

54 309

47 679

47 162

52 191

42 686

*Lån till kreditinstitut amorteras med 1 MSEK/år. Rörlig ränta vilken per balansdagen uppgick till 8,8 % betalas månadsvis. Av totala skulden 4 917 KSEK förfaller 0 KSEK senare än fem år efter balansdagen.

Moderbolag

2011

23

Övriga avsättningar

Koncern

Övriga ställda panter

Moderbolag

2011

Pantsatta finansiella tillgångar för lån Redovisat värde

Därutöver har av bolaget ägda kapitalförsäkringar ställts i pant för givna pensionlöften, se not 7. Verkligt värde på kapitalförsäkringarna uppgår per den 31 december 2011 till 35 685 KSEK (38 434) (38 925) i koncernen och i moderbolaget 35 591 KSEK (38 434) (38 925). Koncern

Eventualförpliktelser/Ansvarsförbindelser

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

2010

2009

Borgen för intressebolag avseende beviljade krediter

0

1 000

1 000

0

1 000

1 000

Redovisat värde

0

1 000

1 000

0

1 000

1 000

Not 24. Upplysningar till kassaflödesanalysen

**I lån ingår kortfristiga lån om totalt 8 641 KSEK. Lånen samt fast ränta om 9%, 5%, 3%, samt 0% förfaller till betalning i februari 2012.

Koncern Av- och nedskrivningar *Övriga anpassningar

Not 21. Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter Koncern

Upplupna räntekostnader Upplupna sociala avgifter Semesterskuld Övriga upplupna kostnader Förutbetalda intäkter Redovisat värde

Redovisat värde

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

2010

2009

8 205

6 929

7 676

8 071

6 413

6 808

-31 703

0

9

-31 726

1 563

9

-23 498

6 929

7 685

-23 655

7 976

6 817

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

2010

2009

417

1 282

623

417

1 282

523

473

617

483

425

568

432

1 508

1 968

1 489

1 356

1 807

1 386

7 312

2 096

1 456

7 195

1 795

1 177

10 707

13 813

11 642

10 707

13 813

11 632

20 418

19 778

15 693

20 101

19 264

15 150

Not 22. Övriga avsättningar Koncern

Nettointäkter relaterade till spelarförsäljningar redovisas på raden ”Försäljning av immateriella anläggningstillgångar” i kassaflödesrapporten. Siffran som redovisas är efter avdrag för eventuella ersättningar till andra klubbar (vidareförsäljningsklausul, solidaritetsersättning, utbildningsersättning) samt eventuella avdrag för medinvesterares andel i spelaravtalet, men med eventuella restavskrivningar återförda. I resultaträkningen redovisas nettointäkter relaterade till spelarförsäljningar, efter avdrag för eventuell restavskrivning, samt avdrag för eventuella ersättningar till andra klubbar (vidareförsäljningsklausul, solidaritetsersättning, utbildningsersättning) samt eventuella avdrag för medinvesterares andel i spelaravtalet, som omsättning och är därmed en del av det i resultaträkningen redovisade rörelseresultatet. De mindre förändringarna i kassaflödet till följd av förvärv av dotterföretag har ej särredovisats, då beloppen inte är väsentliga.

Moderbolag

2011

2010

2009

2011

2010

2009

*Långfristiga avsättningar

23

-

-

-

-

-

**Kortfristiga avsättningar

1 847

-

-

1 847

-

-

Redovisat värde

1 870

-

-

1 847

-

-

*Långfristiga avsättningar avser särskild löneskatt på utgivna pensionsförpliktelser. ** Moderbolaget har genomgått en skatterevision avseende år 2007. Skatteverket har beslutat påföra bolaget 1,6 Mkr ytterligare skatter och avgifter, samt ett skattetillägg om 177 KSEK, med påföljd att underskottet ökas med 2 225 KSEK (2 225). Bolaget har överklagat Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten och har fått uppskov med beloppet till dess dom fastställs av Kammarrätten. Även för år 2008 pågår en skattetvist där bolaget påförts 600 KSEK i skatter, samt 100 KSEK i tilläggsavgift. Årets dialog med och mellan Bolagets jurister och Skatteverket har av ledningen tolkats som att möjligheten att vinna målet har försämrats. Därmed har beloppet, 2 450 KSEK, reserverats som en kostnad under året.

*I beloppet övriga anpassningar ingår framför allt rearesultat avseende spelarförsäljningar, men även befarade förluster vid avslutat samarbete med Väsby United AB, och kostnader för upptaxering, som inte varit kassaflödespåverkande under året.

Not 25. Upplysningar till transaktioner med koncernföretag Moderbolaget har under året köpt och sålt varor och tjänster från koncernföretag. Moderbolaget har under året lånat ut pengar till koncernföretag med likviditetsbehov. Räntan uppgår till 5,5% och kostnadsförs månadsvis. Moderbolaget har även under året lämnat koncernbidrag till dotterbolag med -1 333 KSEK (-3 561) (398), samt lämnat aktieägartillskott om -44 KSEK (-161) (0). Moderbolag 2011

2010

2009

-205

-136

-2 161

Försäljning till dotterbolag

275

390

382

Ränteintäker på lån till dotterbolag

352

580

475

-1 377

-3 722

0

0

0

398

Inköp från dotterbolag

Nedskrivning av andelar i dotterbolag Erhållet koncernbidrag

Not 26. Övriga upplysningar Resultat från övriga finansiella anläggningstillgångar Resultat från avyttring bostadsrätter Övrigt Redovisat värde

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

2011

2010

2009

2 786

-

-

5

-

-

2 791

-

-

Förvaltningsberättelse


41 Årsredovisningen och koncernredovisningen har godkänts för utfärdande av styrelsen den 22 februari 2012. Koncernens resultat- och balansräkning och moderbolagets resultat- och balansräkning blir föremål för fastställande på årsstämman den 14 mars 2012. Undertecknade försäkrar att koncern- och årsredovisningen har upprättats i enlighet med internationella redovisningsstandarder IFRS, sådana de antagits av EU, respektive god redovisningssed och ger en rättvisande bild av koncernens och företagets ställning och resultat, samt att förvaltningsberättelsen ger en rättvisande översikt över utvecklingen av koncernens och företagets verksamhet, ställning och resultat samt beskriver de väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som de företag som ingår i koncernen står inför. Solna, den 2012-02-22

Johan Strömberg, Ordförande

Johan Segui

Mats Carlsson

Per Hägerö

Rickard Henze

Ronnie Smith

Thomas Gravius

Annela Yderberg, VD

Vår revisionsberättelse har avgivits den 2012-02-22

Bo Jonsson

Anders Roos

Auktoriserad revisor

Auktoriserad revisor

Mazars SET Revisionsbyrå AB

Mazars SET Revisionsbyrå AB

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

Förvaltningsberättelse


42

VD har ordet

Framtiden 2012

Verksamhet 2011

Styrelse & ledning

Sport & Spelare

FÜrvaltningsberättelse


43 Kommande informationstillfällen Ordinarie årsstämma hålls onsdagen den 14 mars 2012, kl 18:00 i Restaurang Råsunda, Råsunda Stadion, Parkvägen 2B (Västra läktaren, entré 322) i Solna.

Anmälan om deltagande i stämman Aktieägare som önskar delta i årsstämman skall - dels vara införd i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken senast torsdagen den 8 mars 2012, - dels anmäla sin avsikt att delta i årsstämman senast klockan 16:00 torsdagen den 8 mars 2012 under adress: Årsstämma AIK Fotboll AB, Box 1257, 171 24 SOLNA, eller via e-post arsstamma2012@aik.se eller per telefon 08-735 96 50. Därvid skall också anges antalet biträden (dock högst två) som skall delta. Vid anmälan skall anges namn, adress, person-/organisationsnummer och telefonnummer samt antal aktier företrädda. Aktieägare som har sina aktier förvaltarregistrerade måste tillfälligt låta omregistrera aktierna i eget namn för att äga rätt att delta i stämman. Sådan registrering skall vara verkställd hos Euroclear Sweden AB torsdagen den 8 mars 2012. Det innebär att aktieägaren i god tid före denna dag måste underrätta förvaltaren om detta.

Publiceringsdatum för delårsrapporter och bokslutskommuniké Januari Januari Januari Januari

– – – –

Mars Juni September December

8 maj 2012 14 augusti 2012 6 november 2012 19 februari 2013

AIK Fotboll AB (publ.) Organisationsnummer: 556520-1190 Produktion: AIK Fotboll AB Annela Yderberg, Thomas Edselius, Lisbeth Nyström, Stefan Mellerborg, Sophie Josefsson. Grafisk form och layout: Daniel Berglund. Bilder: Bildbyrån i Hässleholm, Mats Håkanson, Magnus Neck, Jesper Zerman & Idrottsfoto.

AIK Fotboll AB Org-nr 556520-1190 Box 1257, 171 24 Solna Besöksadress: Parkvägen 4B Telefon: +46 (0)8 735 96 50 Telefax: +46 (0)8 735 96 79 Webbadress: www.aikfotboll.se E-post: fotboll@aik.se

AIK Fotboll AB: Årsredovisning 2011  
AIK Fotboll AB: Årsredovisning 2011  

AIK Fotboll AB: Årsredovisning 2011

Advertisement