Page 1

VAPPUVASSARI 2012

Viinaa, putkaa ja kutkaa

Työväenradio debytoi

Mainoksia

ja tuotesijoittelua

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki:

Ihailijakuvassa

”Tilanteen vaatiessa

Hella Wuolijoki

marssin taksilla”.


T Y Ö

J A

R A H A

Päätoimittajat

K a n n en p i i r r o s

Tiina Heikkilä

Otso Höglund

Aino Suonio

Kuvitus ja taitto

Sanataiteilijat

Pyry Urhonen

Tiina Heikkilä

Ihailijakuva

Joonas Korhonen Emilia Kukkala

Karin Gellman

Minna Minkkinen

S a r j a k u va

Aino Suonio

Mikko Niemelä

Julkaisija

Yhteistyössä

Hämeen Vasemmistonuoret Vasemmistonuoret

Tampereen yliopiston vihreä vasemmisto

Kansan Sivistystyön Liitto


PÄÄKIRJOITUS Oodi Lasermunalle

P

Pätkiikö? Meillä pätkii, eikä johdu vain vapusta. Vappu 2012 olkoon pätkätyöläisten juhla. Meitä on pätkätyöläisiä, silpputyöläisiä, vuokratyöläisiä ja tietotyöläisiä. Vappuvassaria 2012 lukiessanne muistelkaa Tuntematonta pätkätyöläistä – häntä, johon yhä useammat samaistuvat. Olemmehan kaikki oman elämämme yrittäjiä, työvälineemme itse ostavia cooleja freelancereita, tukityöllistettyjä, työharjoittelussa, osa-aikaisia ja muita toivotalkoolaisia. Tämän päivän työläinen on Lasermuna. Hän tekee mitä vaan, koulutuksesta riippumatta ja kelloon katsomatta. Eräs toverimme työskentelee toimistossa tehtävänään painaa tauotta enteriä. Hänen akateeminen koulutuksensa

on valmistanut hänet pienipalkkaiseen osa-aikatyöhön, jossa hänen tehtävänsä on puntaroida, saako kaupalliselle sivustolle laittaa epäilyttäviä sanoja kuten lasermuna tai aktiankka. Nykyduunari ei välttämättä näe kättensä jälkeä tai työnsä merkityksellisyyttä. Kiitollinen pitää kuitenkin olla, että on työtä. Koska aina on jossain yyteet tai muuten vaan taantuma. PS. Muistakaa pitää huoli huoltosuhteesta vappuna. Sopiva huoltosuhde on kolme kantajaa yhtä sammunutta kohti.


Pussikalja on perusoikeus

K

Kevät, kuljen Tammerkosken rantaa. Takatalvi tuli ja räntääkin sataa. Yhdeksänkymmentäluvun lopussa Koskipuistossa oli kuulemma keep off the grass-kyltit. Niiden hengessä eletään taas, kun pussikaljojen kieltämisestä keskustellaan ja yksityisvartiointia ehdotellaan. Porvarisielut kauhistuvat ajatuksesta, että jengi juo pussikaljaa nurmella. Puistossa brenkuttelu on Vappuvassarin mielestä perusoikeus. Kunhan ei myllytä ketään tai juo makeaa romanialaista Dreamer-nimistä punaviiniä, joka maistuu huonolle sangrialle. Vappuvassaria nakertaa Tampereen kaupunkitilapolitiikka. Perustetaan pormestarin piikkiin I<3Tre-siisteyskampanja ja keräillään vähän roskia, nillitetään puistojuopottelusta ja siivotaan ihmisroskat nurmelta. Samalla rakennetaan yksityisautoilemaan kiihottavia parkkihalleja ja tunneleita sekä suunnitellaan keskustaan julkisesti tuettuja fallossymboleja. Eikä saada kävelykatuja aikaisek-

si, vaikka niitä on jokaisessa Euroopan pikkukaupungissakin. Kävelykadut on ulkoistettu kerran vuodessa järjestettäväksi vappumarssiksi. Ja poltetaan turvetta, koska sen kuvitellaan olevan ekolookista turve-sanan takia. Tekopyhää on se, että kaikesta huolimatta teekkareiden rellestys on ok jopa Aamulehdelle. Rahvaan puisto-oleskelua ei kankiperseisillä kylteillä ja vartiointiliikkeille rahaa syytämällä kielletä! Ruoho on istumista varten, koska maailma on elämistä varten. Jos jotain pitää kieltää, niin lumisade vappuna ja diskojonot kokonaan. Ilmojen herra ja pikkusielut pois kaupunginvaltuustosta ja päätösvalta säästä kansalle!

Ti i n a He i k ki l ä Kirjoittaja on skumppaa nurmella kittaava hanu, joka haluaisi kissanpentuja puistoihin.


Talonpojan calu ja halu

N

”Nälkä lähtee naidessa”, veisasivat kirkasotsaiset vassarit 70-luvulla. Anarkistisemmat tahot karnevalisoivat liikettä Jarkko Laineen ja kumppaneiden tahtiin ja haaveilivat melko dadaistisesta vihreästä vallasta: ”Tehtaan pomo tahtoo naida tytärtä ja äitiä, eikä sitten palkkaa nosta vaikka sovittiin. Silloin isä liittyy meihin, pesäpallomailan ostaa, paskaa kuskaa pomon vinttikammariin.” Lyyriset lintumustasiivet liitävät sulassa sovussa omaa runollista reittiään tuhmempien maisemien lomassa. Viina, putka ja kutka ovat kuuluneet työmiehen vapaapäivien rattoviihteeseen. Naisen paikka on ollut perinteisesti kotona kauhistelemassa miehen kamalaa elämää, mutta nykypäivän pätkäprolet laulavat riemulla karaokebaarissa, pienessä sievässä, Gösta Sundqvistin sanoin Kyllikistä: ”joka miesten lehdessä pyllisti”, kun ei naiselle ”kelvanneet taivaan tähdet tai kuu”. Nälkä lähtee rivoillen tänäkin päivänä. Tasa-arvohenkeä 2000- luvulla edustaa vahvasti Vappu Ros-

sin laululyriikat: ”Hei poika, nuori ja kaunis poika tule meille, kun olet vielä nuori. Jos en saa nuorta miestä, olen sitten nuoretta, mutta minut saa vaikka piestä, jos vain liha on tuoretta.” Lesbistä näkökulmaa tuovat undegroundhengessä rap-yhtye Prinssit, jotka kehottavat kuumia lyylejä miettimään kahdesti ajellako polkupyörällä vai naisella: ”Seksi vai fiksi, kysyn tätä siksi, että sullon klitoriksen puutumisriski”. Rivoudessa ja karnevaalissa on voimaa. Karnevalistinen näkökulma heittää vallanpitäjät kertaheitolla kumoon siten kun vain vappuun soveltuu. Vanhat tekstitkin voi muokata mieleisekseen ystävällisen irvailevassa hengessä, vai mitä tuumitte 1800-luvun talonpoikaishanteesta vanhassa suomalaisessa perinnerunossa: ”Talonpojan calu ja halu, mitä max.?”

Ai n o Su on i o

karnevaalin rakastaja


Arhiksen vapputerveiset

K

Kulttuuriministeri krebaa vappuna pitämällä puheen Tampereella, haluaisi punaisen pyöreän vappupallon ja kehottaa tamperelaisia välttämään vappunakin timojutiloita. Mitä mieltä ministeri on puistojuopottelusta? Tampereella pelätään sen aiheuttavan hanukriisin. Kyllä sitä saa harrastaa, kun ei häiritse muita. Suosin käytännöllistä lähestymistapaa ongelmien ratkaisemisessa. Kieltäminen ei auta, mutta puistokaljottelun haittoja voidaan vähentää esimerkiksi hankkimalla puistoihin vessoja. Tein näin Helsingin kaupunginvaltuustossa kun tein aloitteen vessasta Tokoinrantaan, ja nyt vessa löytyy sieltä. Paljonko on tsiljoona markkaa? Ratkaistaisiinko sillä eurokriisi? Tsiljoonasta en tiedä, mutta biljoona on tuhat miljardia. Hetken aikaa se ainakin auttaisi, riittäisi yhden Kreikka-paketin verran. Millaisia toimia kulttuuriministeri aikoo tehdä Sorbuksen palautta-

Kulttuuri- ja urheiluministeri harrastaa Harro Koskisen Sikavaakunalla sisustetussa työhuoneessaan pöytäjalkapalloa. Ministeri voitti toimittajan 5-1.

miseksi Alkon hyllylle? Onhan se aika klassikkojuoma. Tarvitaan vahvaa kansalaisaktivismia taustatueksi. Miksi Vappumarssit alkavat niin saakelin aikaisin? Traditioiden syytä, ja eiväthän ne ihan älyttömän aikaisin ala. Kun kerran herää marssimaan, saa koko loppupäivän vapaaksi tovereiden kanssa yhdessäoloon. Ja marssin perässä voi tulla muillakin keinoilla, esimerkisi taksilla jos tilanne vaatii.

Ti i n a He i k ki l ä


Teekkarilta humanistille

T

Teekkarin ja vassarin yhdistää vappuinto. Päätimmekin siis kysyä kuinka kovina bilettäjinä tunnetut teekkarit selviävät vapusta. Ehkä heidän neuvoillaan pärjää myös punavihreä humanistihippi Ensinnäkin, teekkareille vappu on wappu. Emme tiedä miksi. Ehkä vain insinööriajattelulla vaihdetaan hyvin toimiva sana vähän samankaltaiseen, mutta kuitenkin erilaiseen. Toiseksi wapun juhlintaan on hyvä varata aikaa muutama viikko. Teekkarifuksit juovat pari viikkoa ensimmäisenä wappunaan. Kisakuntoa se vaatii, ja siihen auttaa hyvä pohjakunto. Kun on koko vuoden käynyt bilettämässä, kunto on kasvanut. Teekkarikasteen myötä fukseista tulee kunnon wappujuhlijoita, joten vuosien aikana hommasta tulee helpompaa.

Kolmanneksi, pitää muistaa syödä hyvin päivisin, eikä keskittyä vain juomiseen. Hyvä seura (erityisesti teekkarien) tuo lisäarvoa juhlintaan ja auttaa krapulasta selviämiseen. Teekkarit selviävät wapusta hyvällä asenteella, pohjakunnolla ja halulla juhlia wappua. Teekkarin vappu kappaleesta poimitun säkeistön tahdittamana onnea humanisteille wappuun.

Kahden viikon rännin aikana alkaa nähdä kummia Peilistä näin minä alastoman naisen vaikka se olinkin minä

Mi n n a Mi n kki n e n

teekkarisuhdetoimittaja


Tampereen Työwäen Vappuradion Cohtalocas Début – Vappuradiosta hyvää huomenta! Tänään on vuorossa työväen levytysraati. Arvon solisaliratit, ottakaa miellyttävä asento ja tasoittavat. Täällä studiossa meillä ovat liekehtivästä torn…torvimusiikista kanssanne nauttimassa aito suomalainen lihaa juova homomies, tuuriaito varpaisjärveläinen sorsanmetsästäjä ja epäaito kalliolainen hip.. hip.. Vittu en pysty enää edes sanomaan sitä sanaa, anteeksi, jatkakaa. – Hip hip huraa! – Neljäs keskustelijamme on uusavuton pullamössö pikkurikollinen persereikä, jollaisia on keskustelupalstojen mukaan noin 90 prosenttia Suomen alle 46-vuotiaasta kansasta ja 99 prosenttia kaikkien muiden kansojen kaikista ikäluokista. Tietolähteidemme (Kilta-Lehden keskustelu, Böömi ry ja Humma-foorumi) mukaan hän elää sossun tuilla leveämmin kuin savolainen sorsanmetsästäjä puhuu. Ajaa Jaguar XKR-S:llä ja omistaa kattohuoneiston samasta arvotalosta kuin kaikki Suomen maahanmuuttajatkin. Tervetuloa, Jyri. – Haista vittu.

– Lämpimästi tervetuloa myös tämän kaiken kustantava aito suomalainen lihaa juova homomies ja tuuriaito varpaisjärveläinen sorsanmetsästäjä. Miten menee? – Voes männä paremminnii jos vuan tohtis piästää. Et ilikeis kostuttoo näetä kitusia yhen ölöperin verran? – Tää on viimeinen, Taisto! En varmasti anna sulle! – Josko sitten siirtyisimme ensimmäisen kappaleen pariin. Käy eespäin, väki voimakas! El’ orjajoukko halpa… – No niin, mitä tähän sanoo hip… hip… – ”El orjajoukko” viittaisi Espanjaan. Toisaalta nää kirvesjutut viittaa musta jotenkin ikävästi suomalaiskansalliseen väkivaltakulttuuriin ja klangi muutenkin jotenkin… Pasado de moda. – En hablaa. Entä Herra Aito Suomalainen, putoaako tällainen meininki? – Kyllähän jo Lallikin kirveellä paukutteli vapaudentöitä, ettäsikäli. – Entä mitä tähän sanoo Jyri,


vanha lokk… Hetkinen, siellä jo joku kilkuttelee, otetaanpas tähän väliin yksi studiosoitto. Kimmo P.A. Kummitus, onko Kimmo linjoilla? – Kyllä on linjoilla! Semmosta vaan soittelin että omistan koko Tampereen ja tämmöistä paskaahan ei minun kaupungissani lähetetä! Kuusi vuotta kuuliaisuuden kuritushuonetta joka hanulle! – Semmosta vuan jotta suat männä keskenäs!

– Fuck vittu! Rätinää aalloilla. Hälinää studiossa. Taajuuksilta pärähtää Kurrea. Vappuradiolähetys on keskeytetty, mutta taistelu jatkuu.

Emi l i a Ku k kal a

Kirjoittaja on mutsis.

Dadaa hyvän maun rajoilta Vappu on työväen juhla, mutta onneksi sekin on kohta irtisanottu. Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Siksi on turha valittaa, kun Björn Wahlroos jaottelee ihmisiä yhteiskunnan kannalta hyviin ja huonoihin yksilöihin. Iltalehti tiesi kertoa taannoin, että paritetusta syytetyn miehen ex-työntekijä joutui myymään seksiä saadakseen rahaa. Seuraavaksi uutisoimme Timo Soinin hiljaisesti hyväksyvän rasismin saadakseen rahaa, tai veden olevan märkää.

Kristillisdemokraatit eivät hyväksy seksuaalivähemmistöjä, vaikka maailman tunnetuin ristiinpukeutuja oli Jeesus Nasaretilainen. Ja loppuun se pakollinen rasistivitsi. Miksi Kivisiä ja Sorasia sanottaisiin persupiireissä, mikäli nämä (Retu ja Tahvo siis) olisivat tummaihoisia? Tietty neekereiksi. Hyvää kevättä.

Joon as Kor h on e n Kirjoittaja on helvetin hieno työmies Hämeenlinnasta.


Hella Wuolijoki Oi Hella, Viron sivistyslahja Suomelle. Aikasi valtionaiset jäitte ilman kunniaa, mutta vankilakaan ei saanut ylevää katsettasi laskettua. Kirjoitit onnistuneita romaaneja ja näytelmiä, sekä kerrotaan sinun neuvotelleen Suomelle rauhan suhteidesi avulla. Historiassa sinua ei juurikaan muisteta, mutta se ei kuumuuttasi vähennä. Parhaat rakkaudet ovat toteutumattomia. Silti en malta olla huokaamatta: miksi emme eläneet samassa ajassa. Sinun, Aino

I H A I L I J A K U V A


Jokaisesta meistä on iloa toiselle myös vappujen välissä. Sosiaaliasema X on vasemmistolainen auttamisverkosto, jossa ei erotella auttajia autettavista. Yhteistuumin löydämme ratkaisut elämän haasteisiin. Vuoden alusta on käynnistynyt myös X-files, joka julkaisee taustoitettuja puheenvuoroja yhteiskunnallisesti ajankohtaisista aiheista. X-files on mainio julkaisualusta esimerkiksi poliittisesti tulenaralle gradullesi.


Vappuvassari2012  
Vappuvassari2012  

Vappuvassari on vasemmalla kädellä luonnosteltu propagandistisen rivo ja tarmokkaan edistyksellinen vappulehti. Vappuvassari saarnaa hauskas...