Page 1

HANDBOLLSKAMRATEN 2011

ÅIFK:s landslagsspelare s. 5 ÅIFK:s utländska förstärkningar s. 6 Vad fick Metsämäki att bli domare s. 9 Lagen 2010-2011 s. 10 ÅIFK fotboll s. 12 www.aifk.fi


© Jouni Lappi

Handbollskamraten är Handbollsföreningen ÅIFK:s publikation som utges årligen. Årets Handbollskamraten innehåller många trevliga, intressanta och läsvärda artiklar om handboll och lite annat också.

DISTRIBUTION OCH UPPLAGA:

Delas ut som bilaga med Åbo Underrättelser (ca. 7.500 ex.). Tidningen delas även ut till Åbo Akademis restauranger, till annonsörer och föreningens sponsorer.

UTGIVARE:

Handbollsföreningen ÅIFK r.f. FO-nummer: 1010929-6

Handbollens ordförandes kolumn

Handboll

Tack! För ca 1 år sedan, när jag blev ombedd att ställa upp som ordförande för den sammanslagna handbollsföreningen i Åbo, behövde jag inte speciellt lång betänketid för att svara ”tack gärna”! Jag visste ju att det i båda föreningarna sedan tidigare fanns en trupp med duktiga, ivriga och väldigt engagerade människor. Det svåra i uppgiften skulle bli att slå samman två kulturer, det är inget man skall tro att går av sig självt, det uppstår alltid frågeställningar och förutsätter jämkningar från alla parter. Med facit på hand kan man bara konstatera att det gick betydligt bättre än jag vågat hoppas på. Detta skall aktiva inom båda föreningarna ha ett stort tack för! De är en stor ära att få vara med och driva denna 103-åring. Då det dessutom är min moderförening sedan 70 talet då jag spelade handboll och fotboll för ÅIFK, gör inte känslorna mindre. Målet är att driva föreningen mot den ”Vision för HF ÅIFK” som styrelsen har tagit fram, dvs. bli en av de riktigt stora inom handbollen i Finland. För att titulera sig ”stor handbollsförening” i Finland tycker jag följande minimimål skall uppfyllas: • • • •

”Flaggskepp” i högsta serien på dam och herrsidan. Flick- och pojklag i alla åldersklasser Alla lag har utbildade klassificerade huvudtränare ca 400 registrerade spelare

Vi är en bra bit på väg men vi har ännu en del att jobba med! I samband med fusionen av föreningarna togs det, förutom Visionen, fram även en plan på hur vi skall utvecklas för att nå visionen. Har valt att kalla denna plan för ”MILSTOLPAR” och du hittar den och visionen här i tidningen. Kan bara konstatera att de flesta av målen för säsongen har uppfyllts och arbetet med att nå målen även nästa säsong redan är långt på gång, så framtiden ser relativt ljus ut.

Jag vill här passa på att TACKA ALLA som varit med och dragit sitt strå till stacken: Föräldrar, Tränare, Lagledare, Kassörer, Supportrar, Sponsorer, Samarbetspartners, ja listan skulle kunna göras hur lång som helst och vi får inte heller glömma Spelarna som kanske ofta blir bortglömda då de på något sätt är självklara, men utan dem skulle vi andra vara ”arbetslösa” ! Med önskan om en riktigt trevlig och skön vår och sommar, samt framgångar i fortsatta spel framför jag mitt varmaste tack till alla - tillsammans lyckas vi! Patrick Nyström, Handboll, ordförande

Det är aldrig för sent att börja med handboll

Ansvarig utgivare:

HF ÅIFK, Patrick Nyström Tel. 040 3412 412 patrick.nystrom@gmail.com

TRYCKNING:

Salon Lehtitehdas 2011

PRODUKTION OCH DESIGN: Timo Lempiäinen

2

ÅboIFK och Piffen har genom samarbete fått ihop ett lag med flickor födda 1997-1998 som tränar två gånger per vecka. Flickorna spelade förra säsongen som Väståboland i Piffens färger, men från och med hösten 2010 spelar dom som ÅIFK i gul/svart. En stor del av flickorna har alltså spelat tillsammans i snart ett och ett halvt år. När handbollssäsongen startade i höstas hade vi knappt ett lag, men under säsongen har vi glädjande nog fått flera nya flickor med, men fler ryms med. Flickorna deltar i FM-serien i klassen flickor 1997 och de har deltagit i Vanda Aktia Cup i höstas och vår egen Fenix Cup i april och sedan kommer Sjundeå Cupen i maj.

www.aifk.fi


Handboll

Det glada unga kamratgänget ÅIFK har ca 20 aktiva flickor födda 2002, 2001 och

2000 vilka tränar två gånger i veckan, på torsdagar och söndagar. Vårt mål är att få ihop lag i alla tre ålderskategorier, nya spelare är mycket välkomna! Träningarna går på både svenska och finska. Trots att gruppen är stor upplevs gemenskapen som god, både bland spelarna och bland föräldrarna.

D e yngsta ÅIFK pojklagen är i åldersklasserna mini-

juniorer (födda 2003-2006), F-juniorer (födda 2001-2002) samt E-pojkar (födda 2000). Vi har ungefär 40 st. spelare. Alla lagen har tränat flitigt och deltagit i turneringar, bl.a. Dicken-cup, Vanda Aktia-cup

och Sportia cup i Hangö. E-pojkarna deltar dessutom i Västra Finlands regions serie. Träningarna dras på två språk och vi är mycket glada att vi har fått in finskspråkiga spelare också. Alla har roligt och nya spelare välkomnas med. Ett ypperligt tillfälle för språkbad.

F lickorna har inlevelse under

med stor säsongen deltagit i olika turneringar. Turneringarna genomförs i regel på en dag och till dem ordnar föreningen busstransport. Längsta resan gjordes i början av september då en glad grupp på ungefär 20 personer inkl. spelare, tränare och föräldrar åkte över till vårt västra grann-

Om du är intresserad av handboll och vill att ditt barn ska ha en möjlighet att prova på den härligaste sporten på jorden, kontakta oss så ger vi mera information.

Kontaktuppgifter:

land och deltog i Stockholm Cup 2010. Där blev vi mycket vänligt mottagna av Skuru Ik. Vi övernattade på en skola och spelade matcher under två dagar. Bästa minnet från resan är nog karaokekvällen i baren ombord på båten.

Yngre flickor: Nina Ahlbäck, tel. 041-451 9834 nina.ahlback@pp.inet.fi Yngre pojkar: Heidi Nieminen, tel. 050-590 7805 heidi.c.nieminen@gmail.com http://www.aifk.fi/handboll/kontakt/juniorsektion

N u väntar spelarna på kommande turneringar, först i raden var vår egen turnering Fenix- cup som gick av stapeln första veckoslutet i april. När man ser den brinnande ivern som lyser upp deras ansikten när de få gå ut på planen och ta bollen i handen - då ser man att detta är ett lag som kan och vill.

www.aifk.fi

3


Handboll

Niko Kokkonen ”yksinhuoltaja” På Åbo IFKs Herr- och Dammatcher ser man titt som tätt en man komma springandes med ispåsar i högsta hugg in på planen. Vem är denna mystiska man som lindrar spelarnas smärtor? Varifrån kommer han? Hur har han blivit den han är?

Niko, hur har du blivit Herrarnas och Damernas ”huoltaja”? - Genom hot och utpressning. Nej, men Pietu frågade mig gång på gång om jag var intresserad att bli huoltaja och efter någon månads tjatande tänkte jag att jag skulle kunna testa. Och jag har verkligen inte ångrat det!

Den inte egentligen så mystiska mannen är Niko Kokkonen. Han är representationslagens huoltaja, dvs. materialförvaltare, hjälpreda, första-hjälpare mm. Han är den som fixar allt och alla, en riktig räddare i nöden. Vi har intervjuat Niko för Handbollskamraten, eftersom vi anser att han är en så viktig del av laget och förtjänar en plats i ljuset.

Nämn tre egenskaper en bra materialförvaltare ska ha. - Uppmärksam, ordningsam och trevlig.

Hur länge har du varit med i bilden? - Tre år

Hur många timmar i veckan sätter du på att göra vardagen lät�tare för representationslagen? - Det blir nog närmare 20 timmar i veckan när man räknar träningarna, men sedan är det ju också matcher och bussresor till bortamatcherna. Vad är de tre viktigaste sakerna i läkarväskan? - Ispåsar, tejp och Burana.

Vilket lag, Damerna eller Herrarna, använder mest ispåsar? - För tillfället damerna.

Kan du alla handbollsregler? - Verkligen inte! Men småningom lär man sig säkert..

Vem från Dam- och Herrlaget skulle inte klara sig utan dig? - Emma Saarela och Stefan Salonen

Vad är ditt drömjobb? - Det här är mitt drömjobb, jag skulle sluta mitt riktiga jobb om det skulle vara möjligt och göra detta på heltid om det skulle vara möjligt!

Om du skulle vara tvungen att vara någon annan förenings materialförvaltare, vilken förening skulle du välja? - Atlas Tre snabba; - kylspray eller kylgel? Kylgel

Vad har du lärt dig som materialförvaltare som du annars inte kanske lärt dig? - Första hjälpens grunder.

- godis eller chips? Godis - ÅIFK Herrlag eller Damlag? Damlaget.

Har du någon gång gjort bort dig som materialförvaltare? - Första året glömde jag Henkkes spelskjorta i Åbo när vi hade bortamatch. Och en gång har jag fått en varning för att jag var för tidigt inne på plan!

Om du skulle spela handboll, vad skulle vara din position och din trumf? - Jag har stått ganska mycket i mål så jag skulle välja målvakt, och jag skulle ta alla straffar!

Vad har du för tips till de som drömmer om att bli materialförvaltare? - Ta hand om laget så som du tar hand om dig själv. Hur tror du det kommer gå för Åbo IFK i play off-spelen? - Jag hoppas att det skulle vara ÅIFK i final på både Herr- och Damsidan, och eftersom jag är en så bra materialförvaltare så vinner vi nog!

Mångsidigt, lärorikt från Åbo Akademis förlag 20 augusti arrangeras igen ÅIFK:s populära juniorturnering i beachhandboll på Ekvalla simstrand!

Handbollsfest på sand!

Daniel Jåfs: Introduktionen av kärnkraften i Finland. En undersökning med fokus speciellt på vår verkstadsindustris roll. 2009. 310 s. Hft. c. 27 € Maria Lival-Lindström: Mot ett eget rum. Den kvinnliga bildningsromanen i Finlands svenska litteratur. 2009. 354 s. Hft. c. 29 € Sanna Lillbroända-Annala: Från kåk till kulturarv. En etnologisk studie om omvärderingen av historiska trästadsområden i Karleby och Ekenäs. 2010. Hft. c. 25 € Gunilla Lundberg-Kelly: Född till resenär. Ett urval ur Edvard Westermarcks resebrev. 2005. 144 s. inb. c. 25 €

Henrik Johansen, kommer det att byggas en ny bollhall i Åbo?

Marita Rajalin, Tommy Lahtinen, Catherine af Hällström (red.): At rätt tracktera historia naturalis: Om Carl von Linné och några linneaner i Finland. 2. uppl. 2010. 74 s. Inb. c. 25 € Kim Östman: The Introduction of Mormonism to Finnish Society, 1840-1900. 2010. Hft. c. 32 €

HJ: Ja, staden har fattat beslut om att bygga en hall. Dock vet vi inte ännu var den kommer att placeras.

Fullständig förteckning: http://www.abo.fi/stiftelsen/forlag/

Vilka alternativ finns? HJ: Många alternativ har diskuterats, bl.a. Raunistula, Caribia, Impivaara, Kuppis, Puolala backen etc.

Åbo Akademis förlag Biskopsgatan 13, 20500 Åbo tfn 020 786 1468

Vilket anser Du är det bästa alternativet? HJ: Kuppis, utan tvivel. Veritas stadion skulle byggas ut med en ändläktare och bollhallen skulle byggas under denna. Kuppis är Åbo viktigaste idrottscenter och en bollhall skulle förstärka detta. Vilka är kraven på hallen och för vilka sporter planeras den? HJ: Hallen skall uppfylla internationella mått och ha publikutrymmen för minimi 2.500 personer. Huvudanvändarna skulle vara: Innebandy, volleyboll, handboll, korgboll och gymnastik. Vad kostrar hallen att bygga? HJ: Man får nog räkna med 10 miljoner euro. När är hallen färdig? HJ: Vi räknar med att hallen skulle vara färdig 2013. detta förstås beroende på hur planerings- och beslutsprocessen löper. Henrik Johansen,

medlem i idrottsnämnden i Åbo

4

www.aifk.fi


Handboll

ÅIFK:s landslagsspelare Den aboensiska juniorverksamheten har pro ducerat spelare i jämn ström för såväl representationslandslagen som landslagen i de olika åldersklasserna. Som den klarast lysande stjärnan kan man nämna kaptenen i herrarnas landslag, Tommi Sillanpää, som är professionell handbollsspelare i EHV Aue som spelar på den näst högsta nivån, 2. Handball-Bundesliga, i Tyskland. För närvarande representerar fyra spelare från ÅIFK de olika landslagen. Nedan ett litet personporträtt av var och en av dessa.

P90 och herrlandslaget: Andreas Nyström, Andy är född år 1991 och spelar som vänsterback i herrlandslaget. Han kom i kontakt med grenen via sin far och storebror. Som junior spelade Andy i HC Dennis och HC Fenix med vilka han vann FM-guld som D- och B-junior. I herrarna har han vunnit FM-silver med HC Fenix. Andy som redan som 14 åring spelade sin första match i FM-serien blev under senaste säsong också uttagen till herrarnas landslagsläger. Han har tagit del av P90-landslagets enorma framgång och på sommaren 2010 representerat Finland i EM-tävlingen för under 20 åringar. Andy har spelat 24 landskamper i P90-landslaget. Andy som har golf som hobby är som bäst i armén, varefter han fortsätter sina studier vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi. Hans mål är att någon gång spela utomlands.

Andy i försvars arbete i Finlands P90-match mot Montenegro. (Foto Jouni Lappi)

P94: Topias Laine,

Topias är född år 1996, vänsterhänt och spelar som högerback i föreningens C96- och B-juniorer. Han var första gången och se på en ÅIFK:s handbollsmatch i Samppalinna tillsammans med sin far när han var tre veckor gammal och han började träna handboll när han var 4 år. Topias har tidigare representerat juniorlag i HC Dennis och HC Fenix och spelar nu sin första säsong i ÅIFK. Han har tränat som ytter tillsammans med P94-landslaget och blev uttagen till sina första landskamper inkommande påsk, en fyraländers turnering som spelas i Slovakien. Topias spelar också fotboll i TPS representationslag för C-juniorer och går i musikklass i Puolala skolas högstadium. Inom den närmaste framtiden har Topias som personligt mål att befästa sin plats både i P94- och i det kommande P96-landslaget och att komma med i träningsringen för Åbo IFK:s representationslag.

F92: Julia Degerth, Julia är född år 1993 och spelar både i ÅIFK:s representationslag för damer och i föreningens A-juniorlag för flickor. Julias syster lockade henne med i handbollen när Julia var nio år. Julia spelar, beroende på laget, på flera positioner och kan spela mångsidigt både som back och ytter. Julia representerar Finland i F92-landslaget i vilket hon har spelat 16 landskamper. Hon blev också uttagen till EM-kvalturneringen som spelas i Serbien i slutet av april. Julia studerar vid Katedralskolans gymnasium i Åbo. Hennes mål inom den närmaste framtiden är att kämpa om A-flickornas FM-guld i vår. F94: Amanda Pettersson,

Amanda är född år 1994 och representerar trots sin unga ålder ÅIFK i A-, och B-flickorna samt damernas representationslag. Hennes spelposition är linjespelare. Amanda kom i kontakt med handboll som nioåring, efter en presentation av grenen i skolan. Hon trodde först att hon var på väg till en korgbollsträning men beslöt trots det att fortsätta med handboll eftersom grenen verkade rolig. Amanda representerar Finland i F94-landslaget i vilket hon så här långt har spelat tre landskamper. Hon blev också uttagen till åldersklassens EM-kval som spelas i Vitryssland i slutet av mars. Amanda studerar första året vid Katedralskolans gymnasium i Åbo. Efter gymnasiet skulle hon vilja spela handboll och studera utomlands, åtminstone ett år. Hennes stora dröm är att någon gång få representera Finland vid ett Olympiskt spel.

www.aifk.fi

5


Handboll

ÅIFK:s utländska förstärkningar

10 FRÅGOR

1.

Har du trivts i Åbo och Finland?

2.

Hur har du trivts i ÅIFK?

3.

Vad fick dig att komma till Åbo?

4.

Vad tycker du om handbollens nivå i Finland?

5.

Vilka är de största skillnaderna jämfört med nivån i ditt hemland?

6.

Hur tror du att ditt lag kommer att placera sig i årets serie?

Har du lärt dig någon svenska eller finska?

7. 8.

Vi har haft en exceptionellt snörik och kall vinter i Finland. På vilket sätt har den påverkat dig?

9.

Vad saknar du från ditt hemland?

Vad tycker du är 10. det bästa i Åbo?

6

IONE ARIZABALAGA BERISTAIN 1. Självklart, det är en trevlig erfarenhet. Allt är annorlunda här och jag har gjort några resor med universitetet. Som tillägg till detta är Åbo en stad för studenter och det finns alltid mycket att göra.

4. Jag tror att den är god även om denna idrottsgren inte spelas av särskilt många lag.

2. Jag har alltid försökt vara en person till i laget och hjälpa till så gott jag kan. Jag känner mig så glad över att ha fått spela i detta lag. Jag hoppas bara att laget får en god bild av Spanien.

6. Tyvärr kommer laget att ligga sist i tabellen. Jag tycker att laget inte förtjänar denna plats men för närvarande är spelarna så unga. Jag är säker på att laget i framtiden kommer att ligga högst uppe i tabellen.

3. Alltsedan jag inledde mina studier har jag velat studera ett år i norra Europa eftersom jag tänkte att dessa länder skiljer sig mycket från mitt eget land och jag ville lära känna kulturen och livet på vintern. De flesta människorna i södra Europa tror att de nordiska länderna är perfekta och att människorna är annorlunda. Så äntligen för två år sedan beslöt jag att jag skulle vilja studera i Åbo. Jag föredrog att bo i en liten stad eftersom jag tror att man då kan få en bättre känsla av det verkliga livet än i huvudstaden.

5. Det finns flera lag och serienivåer i Spanien. Spelet är mer tekniskt i Spanien än i Finland, här går spelet mera ut på en mot en och snabbhet. Åskådarna och spelarna är lugnare och artigare.

7. Nej, det är så svårt för mig för jag studerar på engelska och jag kan inte skilja de två språken från varandra. Det enda jag förstår är några handbollstermer. 8. Jag har vant mig vid den. Det var inte svårt för jag älskar snö. 9. Min familj och mina vänner. I Spanien är allt enklare för mig än i Åbo eftersom jag alltid vet vad jag bör göra och jag känner mig säkrare i mitt liv. 10. Det bästa i Åbo är studentlivet.

SOPHIE STEINMÜLLER 1. Jag trivs mycket bra i Åbo och Finland. Jag känner mig mycket bekväm och staden har redan blivit något av ett andra hem för mig. 2. Samarbetet med ÅIFK går också bra. Det är mycket roligt att tillhöra detta lag/denna förening. Bara ibland är det litet förargligt när vi byter om eller dricker vatten mellan två övningar och alla pratar svenska. Men föreningen är mycket intresserad av nya spelare och stöder dem mycket (åtminstone jag kom att lära känna föreningen som ovan nämnt). 3. Jag valde Nådendal/Åbo på grund av projektet som erbjöds. Jag är med i European Voluntary Service (Europeisk Volontärtjänst) och via den här organisationen kom jag till Finland. Jag blev intresserad av Finland för sex år sedan. Det projektet som Nådendals stad erbjöd verkade toppen för att det ger mig möjlighet att göra flera olika saker. 4. Jag tycker att den finländska handbollen är på en rätt hög nivå, ungefär som vår fjärde eller femte högsta serienivå. 5. En sak är att det endast finns några föreningar och att de flesta av dessa finns i Helsingforstrakten. I Tyskland finns det åtminstone 4500 handbollsföreningar och flera spelare än invånare i Helsingfors. Det är enklare att hitta begåvade spelare och välja ut de bästa till representations- och landslag. Eftersom handbollen näst populäraste idrottsgrenen får den mycket pengar från samhället.

www.aifk.fi

En annan sak är nivån på domare och hur de kommunicerar med spelarna. Jag var ganska chockerad när jag såg min första herrmatch. Där skedde så många fel som omedelbart skulle ha blivit åtgärdade i Tyskland medan domarna här är mycket osäkra och därför pratar de med spelarna. I Tyskland brukar domarna inte prata med spelarna (bortsett från barnspelare förstås). Och om du är tveksam i dina domslut kan man bli bestraffad för det. Detta har jag inte ännu sett här. 6. Jag tycker att vi är tillräckligt bra för en andra plats men åtminstone borde vi bli trea i år. 7. Jag har lärt mig rätt så mycket finska redan (när jag kom hit kunde jag enbart räkna till tre) men det är fortfarande bara grunder för att finskan skiljer sig så mycket från tyskan. Väldigt lite påminner om tyskan så det mesta har jag varit tvungen att lära mig från början. Och det är ännu svårare att lära sig språket då man klarar sig så bra på engelska. På svenska kan jag bara säga ’bra’ och ’tack’. 8. Jag tycker om den finska vintern också dessa kalla temperaturer var roliga, jag kan inte förklara varför. Det som påverkade mig negativt var den mörkaste tiden i december, då kände jag mig mycket illa till mods och ingenting gjorde mig glad. 9. Jag saknar tyskt te, tyskt popcorn (hur kan popcorn vara salt?) och min cykel (jag brukade cykla överallt). Men inget annat förutom min lillebror och mina vänner. 10. För mig är Åbo en stor stad (jag växte upp i en liten stad med 6 000 invånare. Den närmaste stora staden låg på en timmes avstånd) så det känns skönt att ha så många möjligheter för fritidsaktiviteter. Biblioteket är den bästa bygganden.


Handboll

Åbo IFK:s handbollsklubbar 2010-2011

Reserverat

Åbo IFK fortsatte med den handbollsklubbverksamhet som man startat redan i början av år 2010. Genast i början av höstterminen 2010 sparkade klubbverksamheten i gång i Sirkkala skola, Kerttulin koulu och i Cygnaeus skola. Klubbarnas målgrupp var flickor och pojkar i åk 1-3. Sammanlagt cirka 50 elever från de tre skolorna och ungefär 10 ledare/spelare från ÅIFK har deltagit i handbollsklubbarnas verksamhet. I samband med klubbverksamheten utbildar Åbo IFK även sina egna unga spelare till tränare. Vår klubbverksamhet har också uppmärksammats nationellt. I slutet av hösten 2010 besökte Sportmagasinet från Yle FST5 handbollsklubben i Kerttulin koulu med tv-kameror och allt. Barnen i handbollsklubbarna har under säsongen också deltagit aktivt i olika juniorturneringar med Åbo IFK. Under våren 2011 kommer man också att ordna en klubbarnas egen turnering där flickoch pojklag från de olika klubbarna möter varandra. Ett stort tack till alla skolor, ledare och deltagare som varit med och gjort handbollssäsongen 2010-11 rolig och händelserik. Vi ses på hösten 2011!

www.aifk.fi

7


Handboll

BRAHELOPPET Söndagen 10 april arrangerade ÅIFK tillsammans med Åbo Akademi det första Braheloppet. Starten skedde vid Arwidssonsgatan i närheten av ASA-huset. Startskottet sköts av loppets beskyddare ÅA:s rektor Jorma Mattinen och närmare 200 ivriga löpare och motionärer begav sig iväg i det strålande solskenet.

Rutten gick genom studentbyn upp längs södra sidan av Aurå å till Hallis forsen, där ÅIFK:s handbollskillar bjöd på saft och samtidigt var vändpunkten för kortare rutten utan tidtagning på 5,5km. Den längre rutten på 8.4km, tävlingrutten, fortsatte längs norra sidan av ån till Koroinen och därifrån upp till närheten av Maria kyrkan för vändning och sedan samma väg tillbaka. Fotbollens rep.lags spelare övervakade deltagarnas säkerhet vid gatukorningarna. Braheloppet är det första av tre lopp som ingår i den nystiftade Åboländska rundan. De två andra är Möviken Runt, som ordnas av Nagu IF i juli och Pargasloppet som ordnas av Pargas IF i oktober. För de som deltar i alla lopp räknas tiderna ihop och de får ett diplom för sitt deltagande. I tävlingsklassen fanns det sex klasser: herrar (49 deltagare), herrar över 45 år (32), damer (29), damer över 40 år (21), pojkar och flickor under 15 år (2+1). Flest deltagare var det i motionsklassen med 56 deltagare. Bland deltagarna kunde man bonga ÅIFKare som centralföreningens ordförande Johan Slotte samt kassör Jan Martin, fotbollens ordförande Timo Ketonen och handbollens ordförande Patrick Nyström och kassör Mikaela Funck. Friidrottens ordförande Anne Norström skötte om att deltagarna fick välförtjänta förfriskningar vid målgången och Patric Granholm handhade tidtagningen vid målet. Alla deltagare fick varsin t-skjorta, donerad av en av loppets sponsorer, Errea, samt Braheloppets medalj och deltog automatiskt i ett lotteri, med ett flertal vinster. Stort tack till alla som hjälpte till vid arrangemanget, både ÅA:s personal och ÅIFK medlemmar. Loppet har erhållit mycket beröm i form av feedback på loppets facebook-sida, samt muntligen. Fullständiga resultatlistor och bilder från Braheloppet finns på loppets hemsida: www.aifk.fi/braheloppet. Där finns även en länk till loppets facebook sida.

Fantastisk juniorhandbollsturnering i Åbo 2-3.4.2011 Cirka 450 juniorhandbollsspelare deltog i tvådagarsturneringen i Åbo. Matcherna gick av stapeln i Samppalinna bollhall, Nunnavuori bollhall och gymnastiksalen i Peltola yrkesinstitut. Sammanlagt 37 flick- och pojklag i åldern från minijuniorer upp till b-juniorer hade kommit för att nå framgång i Åbo Fenix-cup.

Fenix Cup

När handbollsföreningarna Fenix och ÅIFK slogs ihop beslöt man då man planerade den nya verksamheten att behålla vissa traditioner och en av dessa var juniorturneringen som har arrangerats under rubriken Fenix cup alltsedan år 2005. Turneringen har blivit känd i de andra juniorhandbollsföreningarna och avsikten med att behålla namnet på turneringen var att man önskade ett rikt deltagande i denna turnering som hade ett gott rykte. Man spelade matcher i åtta serier i två hallar från morgon till kväll på lördagen och i tre hallar på söndagen. Det fanns gott om publik i alla hallar, hejandet på det egna laget var fantastiskt och man kunde höra fina hejarop eka i hallarna. Stämningen var god under matcherna, emellanåt till och med något hestig när de äldre juniorerna spelade, men det hör ju till saken. Då de yngre juniorerna gjorde sitt bästa hade alla nära till ett leende. I sin helhet var stämningen på turneringen avslappnad och varm. ÅIFK fick ett stort tack för arrangemangen av de deltagande lagen och förfrågningar om nästa års Fenix cup. Turneringsarrangemangen löpte utomordentligt, ett stort tack för detta till alla frivilliga som deltog, föräldrar, funktionärer och särskilt de av föreningens juniorer som inte själva deltog i turneringen som spelare. Tack vare dem fungerade matservicen för alla deltagare, buffén kunde bjuda på väl smakande bakverk och nybryggt kaffe, saft och sötsaker. Dessutom hade man i dessa juniorer egna domare som dömde matcherna. Turneringen erbjöd god träning för de nya juniorer som nyligen deltagit på en domarkurs och för de nya funktionärer vilkas utbildning hade ägt rum endast en vecka före turneringen. Utan tränare och spelare skulle turneringen inte ha blivit av, så deras enorma insats med flera stora framgångar gjorde veckoslutet till en upplevelse såväl för de små som för de stora handbollspelarna. Flera än tusen personer deltog på ett eller annat sätt i veckoslutets händelser. Det är att hoppas att detta kunde locka nya intresserade med i handbollens värld.

8

www.aifk.fi


Handboll

Christoffer Metsämäki, vad fick dig att bli domare? 1.) Vad fick dig att bli domare? garanterat 60 minuter på plan! 2.) Hur många matcher har du dömt så här långt i din karriär som domare? ca 50 stycken samt några handbollsturneringar. 3.) På vilken nivå verkar du som domare? jag fungerar som distriktsdomare i Åboland. 4.) Du spelar också handboll. Tycker du att du i ditt eget spelande har nytta av att vara domare? nog ser man spelet från en helt annan vinkel än då man står ute på kanten. Man ser hur spelarna rör sig, gör screen inne på linjen, hur ett lag eller en individ försvarar. Så gott som alla lag spelar på sitt eget vis. Kanske man kan ta med sig några knep. 5.) Och om man ställer frågan tvärtom, hur påverkar din spelarbakgrund ditt domararbete? mera nytta har jag nog ändå haft av mitt spelande, jag har sett så många situationer i mitt liv som jag blivit och funderat över, frågat någon domare och fått ett svar. 6.) Tycker du att det till och med kunde vara obligatoriskt att ha ett förflutet som spelare för att man skulle kunna utvecklas till en bra domare? jag tycker nog personligen att det är ett måste att man har någon erfarenhet av handboll för att kunna döma och bli en bra domare.

7.) Domarna utsätts emellanåt för rätt hård kritik från lagen och publiken. Hur reagerar du på den? ja, vi domare får ganska mycket kritik, själv kan jag gå och diskutera med spelaren eller tränaren om det är något de undrat över med mitt domslut så länge det är sakligt, men genast det börjar användas svordomar eller gå allt för hett till så brukar det hjälpa med bestraffningar. Publiken i sig har jag inget emot, bara kul med oljud från läktaren! 8.) Det finns inte särskilt många finländska domare på den europeiska toppen. Vilken är din ambition som domare? nej, det finns det tyvärr inte, jag vet att det är några som är med i EHF Young Referees projektet och förhoppningsvis får vi där några nya internationella domarpar. Själv tycker jag att det skulle vara kul att få döma lite större matcher runt om i Europa. 9.) Har du några domarförebilder? Jeije Leandersson. 10.) På toppen som spelare eller domare? det finns ju flera spelare som tycker de ser en del situationer bättre än domarna, jag själv är en sådan då jag är på plan. Så jag lär väl bli en spelande-domare. 11.) Nu gick det över på förlängd tid…hur många visslingar behövs det för att avsluta denna intervju? tre visslingar och time-out tecknet!

Frank Isaksson söker sommarjobb via Eilakaislas Kaislanet Det har ingen betydelse ifall du söker sommarjobb eller fast anställning, Eilakaislas nya Kaislanet kan hjälpa dig att hitta den rätta arbetsplatsen. Åbo IFKs handbollspelare Frank Isaksson loggade in på nätet och träffade därefter Eilakaislas personalkonsult Catharina Kallio. Kaislanet togs i användning vid årsskiftet. Vid adressen www.kaislanet.fi kan alla som söker jobb logga in sig och fylla i sin profil som arbetssökande. Via Kaislanet kan man också läsa mera om de lediga arbetsplatser som Eilakaisla har annonserat om i tidningar, eller på andra nätsidor. - I Åbo- och Salotrakten har vi redan fått in drygt 1 500 sökande. De har i sin profil fyllt i sina kunskaper och erfarenheter inom t ex utbildning, arbete, språk- och ADB. När man väl har fyllt i sina uppgifter en gång förvaras profilen i Kaislanet. Man kan själv välja ifall man vill vara en aktiv eller passiv arbetssökande. Ifall du väljer att vara passiv förstår vi här på Eilakaisla att du kanske har fått ett jobb och inte vill bli uppringd av oss, berättar personalkonsult Catharina Kallio.

Dags att söka sommarjobb

Åbo IFKs Frank Isaksson loggade in på Kaislanet och fick en inbjudan för att träffa Eilakaislas personalkonsult Catharina Kallio.

Frank Isaksson spelar handboll i Åbo IFK, han studerar informationssystem vid Åbo Akademi och arbetar deltid som gymnastiklärare. - Det är ingen lätt triangel. Nu är det ändå dags att försöka hitta ett sommarjobb som åtminstone delvis har någonting att göra med mina studier, planerar Frank. Han loggade in på Kaislanet och blev överraskad. - Det var en mycket mångsidig sida som var enkel att fylla i. Det går att fylla i sin profil mycket noggrant och utförligt ifall man vill.

Många företag söker sommarvikarier just nu. Stora företag gör det tidigt, de planerar hur mycket och hurdana vikarier de behöver och därefter börjar processen. En del mindre företag vaknar lite senare och får då bråttom med att hitta rätta personer. Vissa företag annonserar endast på sin hemsida och därför är det bra att kolla även dem. Efter intervjun anser Catharina att Frank har goda möjligheter att hitta ett bra sommarjobb. - Frank är motiverad och kräver inte alltför mycket i det här skedet av sin arbetskarriär, även hans löneförväntningar är realistiska.

Genom att fylla i sin profil i Kaislanet kan man söka de arbetsplatser Eilakaisla erbjuder. I praktiken söker man arbetsplatsen genom att bifoga sin egen profil till arbetsplatsen. I vissa fall söker också Eilakaislas konsulter i Kaislanet efter de bästa potentiella arbetstagare för det behov som arbetsgivaren har anmält. Därefter kallas de mest lämpliga sökande till en intervju som räcker ungefär en timme. Under intervjun kan en professionell konsult bättre utreda den sökandes kunskaper. Eftersom kunnande många gånger är subjektivt kan man via en intervju komma åt de egentliga färdigheterna säger Catharina Kallio. - Ju mera arbetssökaren fyller i sin profil, desto bättre möjligheter har man att bli kallad till intervju. Men det lönar sig inte att överdriva sina kunskaper. I en intervju kan vi t.ex. utreda på vilken nivå språkkunskaperna i praktiken är.

TEXT OCH BILD: Riku Näsänen

I en intervju med Catharina

Vid intervjun får Frank berätta om sina språkkunskaper, tidigare studier, arbeten och ADBkunskaper. Catharina vill också veta vad det är som motiverar Frank, vad han inte skulle vilja arbeta med och hur en intressant arbetsplats skulle se ut. - Jag skulle gärna arbeta i ett medelstort företag där jag skulle få vara med om att imple mentera ett nytt system tillsammans med några andra personer. Catharina vill också veta vad han är bäst på och vad han skulle kunna erbjuda åt en arbetsgivare. - Jag har goda sociala kompetenser, jag är mycket skötsam och håller de givna tidtabel lerna. Jag har också goda kunskaper i Microsoft Excel. - Jag kunde t.ex. hjälpa till med sådant arbete som de andra inte har tid med. Det finns ju mycket som måste skötas, men vilket de mera erfarna inte har tid att prioritera, säger Frank. Catharina ger även feedback för Franks CV. - Din CV är tydlig och bra. Den visar att du har tänkt igenom hur den på bästa möjliga sätt, via en snabb överblick, visar dina kunskaper.

Faktaruta om Eilakaisla: - ett av Finlands största företag inom bemanning och rekrytering - familjeföretaget fyller 40 år i år, grundades 1971 - har verksamhet inom bland annat följande områden: kontor, juridik, logistik, IT, HR, lön, sälj/marknad, ekonomi och finans - anställer årligen ca 2500 personer och omsätter ca 37 miljoner euro - finns i dag på 14 orter i Finland - i Åbo hittar du Eilakaisla på gågatan, vid Universitetsgatan 26 - Eilakaisla stöder ÅIFKs verksamhet i Åbo

www.aifk.fi

9


Handboll

Våra lag i säsong 2010-2011

HERR

DAM

A-flickor

C97-flickor

B95- och C96-pojkar

C97-pojkar

D99-pojkar

F-, E-, Mini-flickor

E-pojkar

F-pojkar

Mini-pojkar

Kontaktupgifter:

B95- och C96-pojkar

Patrick Nyström | patrick.nystrom@gmail.com | tel. 040 3412 412

C97-pojkar

Jaana Turjas-Nieminen | jaana.turjasnieminen@gmail.com | tel. 040 7554 468

Ordförande

Verksamhetsledare

Jan Sundström | jasundst@gmail.com | tel. 050 5681 059

D99-pojkar

A-flickor

F-, E-, Mini-flickor

Marina Toivonen | marina.toivonen@kotikone.fi | tel. 040 5025 993

B-flickor

David Symes | david.symes@mannlines.com | tel. 040 9002 041

B-pojkar

Handboll

Jari Lainio | jari@lainio.fi | tel. 040 5577 737

Ilona Torsti | ilona.torsti@perkinelmer.com | tel. 040 5413 692

C97-flickor

Nina Ahlbäck | nina.ahlback@pp.inet.fi | tel. 041 4519 834

Catarina Saarinen | catarina.saarinen@orionpharma.com | tel. 050 9667 838 Ulrika Gullqvist | ulrika.gullqvist@turkuai.fi | tel. 0440 527 567

E-pojkar

Heli Valkama | heli.valkama@turku.fi | tel. 050 5927 990

F-pojkar

Janne Engblom | janne.engblom@tse.fi | tel. 040 7260 795

Mini-pojkar

Heidi Nieminen | heidi.c.nieminen@gmail.com | tel. 050 5907 805

Dam- och herrturneringen Dennis Cup ordnas den 27.8-28.8.2011

2011

DennisCup 10

Kolla www.aifk.fi/handboll/dennis för senaste nyheter.

Topphandboll i Samppalinna! www.aifk.fi


Handboll

Vision för HF ÅIFK Att uppnå en etablerad position som en av Finlands ledande handbollsföreningar för seniorer och juniorer.

MILSTOLPAR 2010–2011

- Säkerställandet av en stabil ekonomisk bas för säsongerna 2010-2014. - Överföring av Fenix`s verksam het till ÅIFK (våren 2010) inklu sive sammanföring av ÅIFK`s och Fenix`s juniorer och senio rer till gemensamma lag. - Säkerställande av funktionerna för samtliga sektioner och lag samt goda tränare och lagle dare för dessa. - Deltagande i samtliga junior serier för flickor och pojkar, mästerskapsserien för damer och herrar samt i division två för herrar.

2011–2012

- Medalj för herrlaget i mäster skapsserien - Placeringar i övre halvan av serien för damlaget och de flesta juniorlagen - Ökning av antalet juniorer med 10-15%

2012–2013

- Guld eller silver för herrlaget samt medalj för damlaget i mästerskapsserien - Placeringar i övre halvan av serien för de flesta juniorlagen - Ökning av antalet juniorer med 15 %

2013–2014

- Guld för herrlaget samt silver eller guld för damlaget i mäs terskapsserien - Deltagande i Europa – serien för herrlaget - Flera juniorlag etablerat sig bland de ledande inom sin åldersgrupp - Ökning av antalet juniorer med 20 %

ÅIFK:s fotbollens hemmamatcher sommaren 2011 I mars är det kanske för tidigt att värdera alla ÅIFK:s motståndare i division II, men vi försöker ge några tankar om dem. Seriens B-zon blir säkert intressant och en noterbar detalj är att det finns fem lag som senaste säsong steg från division III nämligen: Ilves-Kissat, JäPS, Kraft, TiPS och TuTo. Seriens favoriter är lätta att namnge: Tampereen Ilves, Tampereen Palloveikot och Salon Palloilijat. Omgång 1. fr 29.4 ÅIFK – JäPS Övre plan ÅIFK startar säsongen med en hemmamatch mot Järvenpään Palloseura från Träskända. JäPS steg inför denna säsong till tvåan och är ett ganska okänt lag för fotbollsmänniskor i Åbo. Ett eget mästerskap för laget är säkert att hållas kvar i serien och det tillfredsställer säkert de flesta i Träskända. Lagets anfall stärks också inför denna säsong, då den egna storförmågan Oskari Partonen återvänder från huvudstaden till blåskjortorna och Träskända. Det är en spelare, som ÅIFK spelarna bör hålla noggrann kontroll på. Omgång 3. lö 14.5 ÅIFK – TiPS Övre plan ÅIFK:s andra hemmamatch och seriens tredje omgång spelas på lördagen, då Palloseura kommer hit från Dickursby, som idag är Vanda. TiPS hör också till de lag, som ganska sällan har spelat i samma zon som Åbolagen. Precis som JäPS steg också TiPS förra säsongen till tvåan. De var ganska överlägsna i division III, med endast en förlust under säsongen. Målspruta i TiPS är Niko Weckström, som gjorde 21 mål i fjol och med det kom han tvåa i skytteligan. Målet för laget under 2011 är att säkerställa sin plats i division II. Omgång 6. sö 29.5 ÅIFK – Ilves-Kissat Övre plan ÅIFK:s tredje hemmamatch är igen mot ett lag, som i fjol steg till tvåan. Söndagen den 29 maj kommer nämligen Ilves-kissat från Tammerfors till Åbo. Den erfarna mästartränaren Jussi Ristimäki lyfte laget i slutet av säsongen till tvåan och fortsätter som tränare också denna säsong. Tätduon Jaakko Wainikainen (-84) och Jani Nyblom (-86) kommer säkert också i år att stå för flerparten av lagets mål. Omgång 8. sö 5.6 ÅIFK – FC Jazz Övre plan Till fjärde hemmamatchen kommer en av seriens favoriter nämligen FC Jazz från Björneborg. Senaste säsong underpresterade Björneborgarna, men har ändå kunnat hålla en av senaste säsongs farligaste forward Mamadou Konaten i sin ring. En annan bekant för Åboborna huserar på mittfältet, nämligen Joonas Laurikainen. Omgång 10. fr 17.6 ÅIFK – BK-46 Övre plan Seriens färgklick med sin fantastiska fanclub ”Polkkasvinen” kommer från Karis eller Raseborg fredagen den 17 juni. Fredag kväll på övre plan kommer att göra att stämningen blir det bästa, som bjuds på i tvåan. BK har förstärkt sitt lag från i fjol och kommer att placera sig på den övre halvan i serien. Omgång 11. on 22.6 ÅIFK – MuSa Övre plan MuSa kunde hålla sin plats i serien genom en framgångsrik slutspurt. Den alltid färggranna Piracaia är också att räkna med denna säsong. Senaste säsong slutade de på 9:e plats i tvåan. Omgång 13. sö 10.7 ÅIFK – LoPa Övre plan LoPa har blivit betydligt svagare än senaste säsong och kommer att bli ett frågetecken denna säsong. De kämpar om att hållas kvar i serien.

Omgång 15. sö 24.7 ÅIFK – Kraft Övre plan Närpes Kraft är det lag i serien, som har längsta vägen till Åbo. De steg också i fjol från trean. Föreningen är grundad 1930 och har spelat 7 gånger i division I, senast 2004. Omgång 17. on 3.8 ÅIFK –TuTo Övre plan I början av augusti är det ÅIFK:s tur att vara värd för säsongens andra derby. TuTo anställde den erfarna tränaren Hannu Touru, som inte alltför ofta tränat Åbolag. TuTo hade ett erfaret lag, som senaste säsong var överlägsen i trean. Tyvärr böt de erfarna spelarna omgivning efter säsongen och lagbygget är ännu i mars halvfärdigt. Tiden får visa hurudant lag de rödvita får ihop till säsongstarten. Omgång 18. må 8.8 ÅIFK –TPV Övre plan TPV från Tammerfors föll i fjol från division I och vill säkert stiga snabbt tillbaka till ettan. Träningsmatcherna i februari och mars har gått lite varierande. Mourad Seddiki tränar laget för andra säsongen. Omgång 20. fr 19.8 ÅIFK – SalPa Övre plan SalPa försöker denna säsong stiga till ettan med hjälp av ansvariga tränaren Kari Hagelberg. Till lagets bärande krafter hör de erfarna spelarna från Åbo. Drygt tio spelare åker från Åbo till Salo för att spela i laget. Jussi Haijanen, Antti Hakala och Joonas Tursas hör till eliten av dem. Laget kämpar säkert om en topplats i år. Omgång 22. sö 4.9 ÅIFK –Ilves Övre plan Liksom i fjol är Ilves från Tammerfors den absolut största favoriten. Laget tränas också i år av Valeri Popovits. Under senaste säsong spelade de sämre under hösten och hade inget att ge mera i kvalen. Den erfarna gruppen har ännu hållit ihop från förra året och skytte-kungen från B-zonen i fjol, Miki Sipiläinen, fortsätter i Ilves. Finlands största fotbolls-förening enligt antal spelare hör absolut hemma i serier ovanför tvåan. Få se hur det går senare i höst. Omgång 25. sö 25.9 ÅIFK –P-Iirot Övre plan Sista hemmamatchen spelas i slutet av september, när senaste års fyra Pallo-Iirot från Raumo besöker övre plan. Iirot köpte den erfarna målvakten Jani Tuomala, som ännu i fjol vaktade buren i TPS/ÅIFK:s lag. Pasi Lehtonen tränar laget också i år.

Fotbolls

TVÅAN 2011

www.aifk.fi

Serien spelas som en dubbel serie i tre zoner med 14 lag i varje. Zonsegrarna och den bästa tvåan spelar parvis en dubbelmatch och segrarna går vidare. De spelar i sin tur en dubbelmatch varefter segraren stiger direkt till division I för säsong 2012. Man lottar match paren, men den bästa tvåan behöver inte möta segraren i sin zon. Man lottar också spelordningen (hemma- och bortamatch). Lag placerade på 12:e plats eller sämre i varje zon faller direkt till trean. Likaså gör de två sämsta på 11:e plats.

11


HANDBOLLSKAMRATEN Fotbollens ordförandes kolumn

FOTBOLL

INTERNATIONELL FOTBOLLSSKOLA I ÅBO!

Åbo IFK:s mål är att vara bland de tre främsta juniorföreningarna i Åbo I skrivande stund är vårsolen äntligen här och snön smälter med god fart. Åbo IFK:s fotbollsförening har vind i seglen och junioverksamheten har en bredd som aldrig tidigare. Vi har många unga juniorlag samt duktiga och framgångsrika B-juniorlag bland både pojkar och flickor. Representationslaget som spelar i division II är ett bra exempel på juniorer som utvecklats med åren till fotbollsspelare nära den nationella toppnivån. I ÅIFK spelar både tidigare egna juniorer samt unga talanger från TPS: Samarbetet på seniornivå bygger på ett gott juniorarbete där vi nu har gått in för samarbete inom det som kallas South-west United (SWU). Detta samarbete gagnar både våra främsta juniorer, samt tränar som får vidareutbildning inom ramen för SWU. Här kan jag tacka FC TPS vd Marco Casagrande (som spelade i ÅIFK fram till A-junioråldern), samt representationslagets tränare Leo Tommila för gott samarbete. Personligen är jag väldigt glad att vi även fått igång talangverksamheten tack vare vår koordinator Björn Grönholm, rektor Tero Sintonen och vår unga talangtränare

Merdan Mahmud, samt Tom Powers som tränar både flickor och pojkar. Talangskolan är till för alla unga spelare som har motivation att träna lite extra och utvecklas som fotbollsspelare. För att njuta av fotboll behövs entusiasm och ett stort hjärta för att bygga upp laggemenskapen. Detta kan vi se tom. på våra aktiva fotbollsspelare i 45+ åldern – Old Boys laget var mycket framgångsrikt ifjol och det kan bara konstateras att en lagsport ger positiva känslor och bidrar till en bibehållen kondition även vid äldre år. För att bygga vidare på vår Vision att vara bland de tre främsta juniorföreningarna i Åbo ämnar vi anställa en juniorchef i maj – just nu samlar vi ihop medel från välvilliga sponsorer som vill vara med om att bygga en stark juniorverksamhet inom vår anrika förening. Mer om detta i ett senare skede. Jag önskar alla läsare en aktiv vår och kom gärna och se på våra matcher – i division II på Övre Plan i Idrottsparken och i olika turneringar inte minst i samband med ÅIFK-turneringen den 15-17 april i Kuppis.

Väl mött vid fotbollsplanen! Timo Ketonen, Fotboll ordförande Tel. 0400 831205 timo.ketonen@hansaprint.fi

Histon Football Academy ordnar i samarbete med ÅIFK en engelsk fotbollsskola i Åbo 13-16.6.2011. Skolan pågår varje dag kl. 9-15 i Idrottsparken på övre plan. Undervisningen går på engelska. Fotisskolan vänder sig till både flickor och pojkar födda 1995-2000. Som fotbollsskolans rektor fungerar den engelske fotbollscoachen Tommy Taylor, som spelat över 400 matcher i West Ham samt även fungerat som kapten i Englands U23-landslag. Till sin assistans har Tommy Chris Reynolds, Ben Reynolds och James Alger (målvaktstränare). Histon Football Academys legendariske grundare Kit Carson fungerar också som coach i fotbollsskolan. Fotbollsskolan kostar € 150,- och i den ingår varm mat samt mellanmål dagligen. ÅIFK- och Åbo United-spelare får rabatt på avgiften. Anmälan till: lena.hindstrom-pesu@habilux.fi tel. 040 5259 029

Åbo IFK:s talangverksamhet i fotboll Både spelfilosofin och träningsmetoder i fotboll utvecklas extremt mycket för tillfället i Finland. Finland har en ny fotbollsstrategi som går ut på att lyfta upp den finländska fotbollen till en nivå för att kunna utmana de övriga Europeiska toppländerna. För att detta skall lyckas jobbas det nu med att förnya, stärka och stöda fotbollsföreningarna och deras tränings- och spelförhållanden, tränarskolningen och även stöda samarbetet mellan föreningarna. Bland annat av dessa orsaker har fotbollsföreningen ÅIFK under ett par år allt mera målmedvetet jobbat med att utveckla verksamheten framför allt med att stöda fotbollsspelarna som individer, såväl flickor som pojkar, på bästa möjliga sätt. Bland föreningens närapå 200 spelare finns en stor potential av talang att ta vara på. ÅIFK har inlett arbetet med talangträning för olika åldersklasser. Dessa ”talanggrupper” för mest motiverade spelare tränar i smågrupper såväl speltekniska som

Merdan Mahmud – ÅIFK:s omtyckta talangtränare här med föreningens yngsta P99-pojkar. (Foto Monica Essén-Huhtala)

12

taktiska saker utanför serieperioden. Under ett år tränar talanggrupperna intensivt mellan 6 – 8 månader beroende på lagets och individernas behov. Målsättningen med talanggrupperna är att tillgodose den individuella spelarens behov och därmed öka spelarnas motivation att träna och utveckla sina personliga kunskaper. Träningarna ordnas i smågrupper där individuella önskemål beaktas mera än i större grupper vid de ordinarie lagträningarna. Med dessa talangträningar hoppas föreningen kunna öka spelarnas vilja att träna målmedvetet. Tillsammans med ÅIFK:s årligen återkommande fotbollsskola samt även årligen återkommande engelskspråkiga HISTON Premier Talent Academy träningsskola bildar talangträningen en bra helhet för spelare som har vilja att utveckla sina kunskaper och att även på lång sikt upprätthålla sitt fotbollsintresse. Vi är dessutom övertygade om att dessa träningar kommer att leda till att allt flera ÅIFK spelare kommer att figurera i storklubbar under de kommande åren!

För vidare frågor kontakta koordinatorn för talangskolorna Björn Grönholm, tel. 0400 – 863568, bjorn.gronholm@ubc.net

www.aifk.fi


Fotboll

ÅIFK Herrarna och Leo Tommila sommaren 2011 heter att komma framåt, bara de orkar göra sitt jobb ordentligt. Tvåan är en bra serienivå för många ungdomar på sin väg uppåt. Ett bra exempel är Piffens Albin Granlund, som efter att ha spelat ett par år i ÅIFK steg i fjol till RoPS i ettan och är nu med i samma lags träningsring i ligan.” - ”Den här typen av spelare är bra reklam för vår förening och stärker vår roll som fostrande förening. Vi skall inte vara ett hinder för spelarens väg uppåt utan i stället hjälpa dem framåt och vara stolta över att vi har kunnat hjälpa dem längs vägen.” Målet för laget sätter Leo Tommila försiktigt, men i alla fall så att laget under följande säsong skall ha klarat seriekontraktet i tvåan lite tidigare än de senaste säsongerna, då det nästan gått till de sista matcherna.

Vid skrivande stund har midvintern gått förbi och man känner att våren är i antågande. Man känner solens värmande effekt på dagarna och snön smälter med bra fart. Då våren kommer är det också ett tecken på att en ny spelsäsong är nära. Under vinterkylan har ÅIFK tränat hårt, så att laget skall vara färdigt när matcherna börjar. - ”Trots den hårda vintern har vi tränat 5-6 gånger i veckan. Ett par gånger i veckan har vi varit inomhus, men de övriga träningstiderna har vi varit ute. Efterhand som det blir varmare flyttar vi träningarna utomhus” berättar den nya tränaren Leo Tommila. Lagets mål under denna säsong och också framöver vill Leo Tommila dela upp i två delar: spelarnas utveckling och lagets framgångar. - ”Utgångspunkten för mina tankar och metoder är spelarens utveckling. När spelarna är motiverade, träningarna krävande och tillräckligt många, då utvecklas spelarna och blir bättre. Jag tänker så, att efter denna säsong kommer någon från denna grupp att stiga till ett lag i en högre serie. Vi har många spelare med sådan potential, att de har möjlig-

Som hjälptränare har Leo Tommila haft Tom Powers, som också tränar juniorlag som ansvarstränare inom ÅIFK. - ”Tom har mer och mer kommit in i träningarna samt laget och kanske vi via honom får in lite vindar från den engelska fotbollen” konstaterar Leo Tommila. ÅIFK:s representationslag har till denna säsong fått tillbaka några spelare som under juniortiden gick från ÅIFK till Inter (Sinimustat), nämligen Ville Mäkilä, Behar Cimili och Barham Ahmadi. På frågan om vem som blir ÅIFK:s nyckelspelare svarar Leksa så här: - ”Vår grupp är väldigt jämn och jag borde säkert i så fall räkna upp hela laget. Vem som helst har stora möjligheter att spela en bra säsong. Jag är för tillfället mycket nöjd med spelarna i laget. Om man behöver karaktärisera gruppen

med något adjektiv, så måste man säga att laget är ungt.” Lagets kaptengrupp, som spelarna själv har valt, består av Ville Mäkilä, Janne Vuorinen och Jussi Henriksson. Träningsmatcherna har gått överraskande bra med tanke på hur mycket laget har förändrats. - ”Träningsmatcher är ju ändå bara tränings-matcher och man skall inte dra för stora slutsatser av dem. I slutet av april, då serien börjar startar ändå alla lag från samma utgångspunkt dvs. noll poäng” avslutar Leksa. Hela laget hoppas förstås att publiken hittar till Idrottsparkens övre plan för att följa och heja på ÅIFK under deras hemmamatcher. Matchprogrammet kan du se på sida 11 och det finns även på föreningens hemsida www.aifk.fi/fotboll Leo Tommila

Herrlagets spelare förbereder sig inför träningsmatch i Nådendal.

Juniorfotbollen inom Åbo IFK Fotbollen för pojkarnas del inom ÅIFK sparkar starkt vidare. I alla tider under föreningens existens har det inom pojklagen spelats fotboll på en hög nivå. Den målsättningen prutar vi inte på i framtiden. Föreningens vision är ju att vara bland de tre främsta juniorfotbollslagen i Åbo. Då vi ställer målet högt förutsätter det också satsningar och krav på både tränare och ansvarspersoner. Inför kommande säsong har vi lyckats rätt bra med att få fram kunniga och duktiga tränare. Vi har många som jobbat för fotbollen inom ÅIFK redan länge men sedan ockå några nya namn. Leo Tommila, Tom Powers och Merdan Mahmud för att nämna några. Tillströmningen av nya spelare till Åbo IFK har de senaste åren varit god. En bra grund är det goda samarbetet med Åbo United men det räcker inte. ÅIFK lanserar sig som en öppen och språkligt tolerant förening och det har sänkt tröskeln för finskatalande juniorer att komma med. Det är inte endast då vi varje höst grundar ett nytt pojklag som det kommer finskatalande gossar med utan till alla åldersklasser varje år. Därför har vi inkommande säsong pojklag inom alla åldersklasser förutom A juniorer. Våra spelare i A-junioråldern spelar för tillfället i ÅIFK2 och ÅIFK3. I alla åldersklasser har vi minst ett lag men vi försöker ha flera lag som spelar på olika nivåer beroende på talang och ambitionsnivå. Kanske därför är bortfallet rätt lågt då envar hittar en lämplig nivå. Du hittar nedan information om lagen och kontaktuppgifter. I bilagan presenteras den här gången med en längre artikel B-pojkarnas verksamhet och spelare med några intervjuer. Vi glömmer inte våra yngre juniorer för alla spelare är ju värda en egen liten nisch men tyvärr ryms inte alla med denna gång. Till hösten har vi en större bilaga under arbete och då skall många fler rymmas med och samtidigt får vi läsa hur det gick 2011. B-pojklaget är på väg till Köln efter säsongens slut för att bekanta sig med deras fotbollsakademi. Vi hoppas att de plockar till sig ideer och kunskap så vi snart igen har ett A-juniorlag inom föreningen. Då kan alla spela hela sin juniortid inom samma förening. Dan Majurin Kordinator för A och B juniorer i Åbo IFK

www.aifk.fi

Här hittar du kontaktuppgifter om lagen: B-pojkar Tränare: Kim Engblom. tel. 0400 55 99 440 kim.engblom@luukku.com Lagledare: Seppo Lahtinen, tel. 040 505 3654 seppo.lahtinen@sammakko.com Vi har ett P96 lag som denna säsong spelar i div 1. Laget har nog 22 spelare för tillfället men då deras åldergrupp ocskå har skriftskola och konfirmation detta år så beslöt laget att endast delta i en serie. Tränare: Tero Sintonen, tel. 0400 824 017 tero.sintonen@utu.fi Lagledare: Petteri Vuori, tel. 050 3958 573 petteri.vuori@vema.fi Pojkar 1997 har anmält sig till ligan och 7 mot 7. I laget spelar för tillfället 22 gossar och de har som Tränare: Tom Powers, tel. 040 44 588 97 powers_tom@hotmail.com Lagledare: Lena Hindström-Pesu lena.hindstrom-pesu@habilux.fi Pojkar 1998 är 17 gossar och tänker i år spela i Ettan Tränare: Merdan Mahmoud, tel. 050 5145 116 Lagledare: Sami Uotinen, tel. 0400 344 281 Pojkar 1999 spelar både liga och tvåan då laget har 23 spelare. Tränare: Merdan Mahmoud och lagledare Lena Hindström-Pesu, lena.hindstrom-pesu@habilux.fi tel. 040 5259 029

13


Fotboll

Åbo IFK:s B-juniorer kör med gasen i botten! B-pojkarna (födda 1994-1995) tog silver i Distriktets futsal serie för ligalag under vintern 2010-2011. Det var en stark insats av laget där de flesta spelarna är födda 1995. Tidigare årens framgångar med medalj som belöning fick igen en fortsättning. Föregående år så tampades laget med olyckor och inkommande säsong spelar pojkarna i B3 serien och startar alltså från grunden.

Kim Engblom och Pekka Hakanen. Träningshjälp fick laget av representationslagets Leo Tommila och Tom Powers samt ÅIFK2:s Merdan Mahmoud.

Laget hamnade i en krissituation på hösten då lagets dåvarande energiske tränare Umid Dibachy överraskande blev tvungen att sluta. Två av lagets nyckelspelare bytte samtidigt till större föreningar i Åbo. Stommen för laget fortsatte och till tränare kunde vi locka

Av pojkarna så har vi Arsalan Aziz och Max SundinPekkala som satsar all sin tid på fotboll. Deras intervjuer kan du läsa längre fram. De tränar redan nu med representationslaget. Andra som tränar med de äldre är ”kapellmästaren” Alec Engblom, målvakten Arthur

Krisen kanske förstärkte laget. Några nya bra 1994 födda killar kom med och gemenskapen inom laget växte. Inom föreningen följer vi med spelarnas utveckling och hoppas de kan träna sig fram till en plats i representationslaget inom några år.

Bergman, ”Snabb som vinden-backen” Martin Tenko och stoppern Sebastian Sabelstöm. Som lagets trotjänare och motorer som alltid är med på träningarna kan nämnas Valtteri Koski, Elias Lahtinen, Alex Niittymäki och ”Ålandspojkarna” Vincent Wrede samt Pjotr Hägerstrand. Några ”frön” som tränarduon också väntar på att skall gro ordentligt denna säsong är Miska Aittokallio, Mikael Ketonen, Tomi Seppälä och Andreas Söderback. Intressanta är också ”vänsteryttern” Magnus Brunnsberg, Ali Hassani som kom från Afganistan via TPS och ”Rastatukka” Iiro Hietanen. Dessutom är Anton Grönholm (född 1996) med och trots sin unga ålder matchar han bra i laget. Text: Seppo Lahtinen & Dan Majurin, Foto: Riikka Majanen

B-pojkarna 2011 från vänster: Piotr Hägerstrand, Max Sundin-Pekkala, Arthur Bergman, Miska Aittokallio, tränare Kim Engblom, Martin Tenko, Elias Lahtinen, Sebastian Sabelström, Valtteri Koski, Mikael Ketonen, Arsalan Azizi, Tomi Seppälä och tränare Leo Tommila.

Vi gjorde en intervju med några av våra B juniorer. Där frågade vi om deras förhållande till fotbollen och hur mycket den t ex dirigerar deras vardag. Killarna vi intervjuade är Alec Engblom (född-95), Arsalan Azizi (-94) och Max Sundin-Pekkala (-95). Fråga 1: Vad är ditt mål som fotbollsspelare? Har du drömmar ”in the future” och realistiska mål för år 2011. Fråga 2: Vad är målet för B pojkarna säsongen 2011? ÅIFK hade inte så bra årsklasser just före dig, så ni måste börja från botten, B3. Fråga 3: Har du någon förebild som spelare och något favoritlag (annat än ÅIFK)? Varför just dem du nämnde? Fråga 4: Ni har under vintern med era tränare Kim Engblom och Pekka Hakanen tränat kortpassnings spel. Hur har det inverkat? Fråga 5: Hur stor roll tycker du att tävlingsinstinkten och viljan har inom fotboll?

Intervjuer med Alec, Arsa och Max Alec: 1.

Mitt mål som fotbollsspelare är att utvecklas som lagspelare, bli mera aktiv och samtidigt njuta av fotbollen. Mina så kallade drömmar för framtiden är att spela fotis i FC Barcelona. Mina realistiska drömmar för år 2011 är att få träna med ÅIFK 2: division laget.

2. ÅIFK B lagets mål för säsongen 2011 är nog att stiga till B2.

också mitt favoritlag. Xavis bollkontroll är alldeles otroligt bra och dessutom så spelar han för lagets ära och inte för att han själv skall bli berömd. Man kan kalla Xavi till en ``passningsmaskin´´. FC Barcelona är på en alldeles egen planet. Deras kortpassningsspel ser ganska enkelt ut, men det är faktiskt väldigt svårt. Därför så valde jag FC Barcelona som mitt favoritlag.

3. Min förebild som spelare är nog Xavi

4.

från FC Barcelona. FC Barcelona är

Jag tycker vi har gått mycket framåt som lag sen somras. Umid-perioden

gav åt oss iden vad kortpassningsspel egentligen innebär och därefter har Kim, Pekka och Leksa fört iden vidare. Skotträningar behöver vårt lag träna ganska mycket på. Jag själv i synnerhet. Jag själv är ganska klen och borde träna mer på fysiken. Dessutom borde vi kommunicera mera på plan.

5. Den har en stor betydelse. Det ger den där extra gnistan att man är 100 % fokuserad på träningarna och att man dessutom tränar på fritiden.

Arsalan: 1. Mitt mål som fotbollspelare är att slip-

3.

och Umid Dibachys råd har hjälpt laget mycket. Det finns några spelare i laget som har bra passningsspel och rörelse utan boll men det räcker inte. De som kan måste hjälpa dem som inte kan det lika bra. Då först går man framåt som ett lag. Jag tycker också att laget skall träna på att göra mål och den fysiska delen. Individuellt vill jag utvecklas helt enkelt som fotbollsspelare, jag är en bra lagspelare men jag vill bli bättre. Nickspel måste jag också träna mera på.

2. B-juniorernas mål är att stiga från B3 serien och komma bland topp 3 i B2 serien på höstsäsongen. Jag kommer inte att spela alla matcher i B3 serien för tränarna inom ÅIFK tyckte jag skulle utvecklas bättre om jag spelar med herrlagen.

Min förebild inom fotbollen är nog Mesut Özil. Jag bara älskar att se honom spela. Jag tycker att han är en strålande fotbollsspelare och hans bollkontroll är på topp. Jag har också hört av flera att jag liknar honom och att jag spelar lite som honom, det tycker jag är bara kul. Jag tycker ändå att jag har min egen stil. Mitt favoritlag är Real Madrid C.F. Jag började heja på Real för fem år sen då min storebror hade dem som sitt favoritlag. Jag bara älskar Real Madrid och en dag kommer jag att spela där. Det är en dröm.

4. Jag tycker att B-laget har gått mycket framåt med passningsspelet och i rörelse utan boll, men vi tränar ändå på fullt med det under varje träning för att bli bättre. Jag tycker att Leo Tommilas

5.

3.

Jag har aldrig haft någon enstaka spelare som förebild. FC Barcelona är mitt favoritlag eftersom de har så bra passningsspel, något som vi också strävar till med B-juniorerna.

föra det till matcherna. Fysik, springkraft och kondition är andra områden vi försöker förbättra. Individuellt borde jag träna min sämre fot, vänstern.

4. Laget har gått framåt i passningarnas

5. Den enorma viljan är nog den viktigaste egenskapen man måste ha för att bli en riktigt bra fotbollsspelare.

pa så långt som möjligt. Jag vill komma utomlands och spela, för jag tycker inte så värst mycket om Veikkausliiga. Jag vill spela någon stans där jag utvecklas varje dag som fotbollsspelare och som människa. I år vill jag spela så bra som möjligt med Herr laget som spelar i Div. 4. Sedan efter säsongen vill jag få en plats i Representations laget. Det är mitt mål för denna säsong. Jag kommer också att ge allt när B-juniorerna behöver mig.

Man måste ha viljan för att lyckas med det man gör. Så är det i allt man gör.

Max: 1. Mitt mål är att bli så bra som möjligt och hoppeligen en dag kunna leva bra på fotbollen. Mål för 2011 är bara att träna hårt och lyckas bra i matcher. 2.

Vi satsar på att stiga till B2-serien men det är inte någon självklarhet. Vi måste kämpa och spela bra för att lyckas.

kvalité men vi har inte riktigt lyckats över-

Foto: Max och Arsalan

14

www.aifk.fi


Fotboll

Tjejfotbollen i aktiv utveckling inom Åbo IFK Tjejfotbollen inom ÅIFK har sedan början av 2000-talet utvecklats kraftigt. Sedan ett antal år tillbaka har flickfotbollen varit synlig, aktiv och framför allt en växande del av juniorfotbollen i föreningen. En aktiv återväxt sker via Åbo United med lag på kommande vartannat år. I början av 2000-talet banade ett tjejlag med juniorer födda 1990-1993 vägen för föreningens tjejfotboll. Laget orkade inte helt fram till B-åldern, spelarna räckte inte ännu då till, men grunden var färdig för kommande årgångar. För tillfället har föreningen två fullstora tjejlag, B-juniorerna med hela 24 spelare födda 1993-1996, och C-juniorerna med likaså 24 aktiva fotbollsspelare, födda 1997-1998. ÅIFK planerar under hösten 2011 starta en ny tjejgrupp, D-juniorer födda åren 1999-2001. Detta lag byggs upp i samarbete med Åbo Uniteds aktiva och likaså framgångsrika tjejfotbollsverksamhet. I ÅIFKs tjejfotboll kombineras en aktiv och målinriktad fotbollsträning med bra idrottsliga resultat i sikte både för lagen och för individerna med en glad kamratanda och möjlighet till att också hålla på med fotbollen enbart på hobbybasis. Träningen är på grund av spelarnas olika ambitioner alltid baserad på individernas önskemål – spelarna kan, om de vill, träna mycket med utbildade tränare, de har möjlighet att delta i föreningens gemensamma individträningsprogram för talangfulla spelare och målvakter

samt vidare i South-West Uniteds och Distriktets träningsprogram för enskilda spelare. Träningen innehåller också andra moment än enbart fotboll, bland annat löpning och muskelträning, och ÅIFK uppmuntrar sina spelare att aktivt hålla på också med andra hobbyer. Förutom träning kan du på köpet också få ett rejält språkbad. ÅIFKs tjejlag tränas för tillfället på svenska, engelska och finska! Vi siktar oss också på att aktivt delta i utlandsturneringar.

Kontakta lagledarna för följande träningsgrupper: Flickor födda 1999-2001:

Åbo United F00/01 tränare: Jan Svanberg (jan.svanberg@abo.fi, 040 7054427) och lagledare: Mårten Saarinen (marten.saarinen@p.inet.fi, tel. 040-717 0801)

Flickor födda 1997-1999:

ÅIFK CF97/98 tränare: Marko Heikkilä (marko.1968@hotmail.com, tel. 040-5204674) och lagledare: Nina Öhman (nina.ohman@pp.inet.fi, tel. 045-6505968)

Flickor födda 1993-1996 och Damer:

ÅIFK och Åbo United har redan länge samarbetat med att utveckla tjejfotbollen på svenska i Åbo - Åbo United tjejerna i den traditionella straffsparktävlingen, ÅIFKs föreningsdag 2010. (Foto Marko Joas)

ÅIFK BT/D tränare: Tom Powers (powers_tom@hotmail.com, tel. 040-4458897) och lagledare: Marko Ekman (BT) (marko.ekman@amorosa.fi, tel. 0400-824078) och Michael Bäckström (D) (michael@backstrom.com, tel. 044-7684660)

Aktivt och internationellt - ÅIFKs B-flickor på träningsresa till England, oktober 2010. Laget och tränaren Tom Powers i Winchesters klubblokal efter en träningsmatch mot Winchester City Flyers U17 Girls. (Foto Marko Ekman)

Om du vill röra på dig och få nya goda kompisar – kom med i vår verksamhet!

Damfotboll igen i Åbo IFK! Jo, ni läser helt rätt. Det finns igen damfotboll vid ÅIFK! I föreningens 100-års historik lyftes fram att damfotbollen en gång tidigare varit med under 1980-talet som sommarträning för handbolls-damerna. Efter närmare tre decenniers tystnad är damfotboll aktuell igen, nu som en egen verksamhet utan direkta bindningar till handbollen.

Du som spelat eller tränat fotboll tidigare – kom med och spela kul hobbyfotboll med oss!

Åbo IFK:s traditionella fotbollsskola för knattar i åldern 6-11 år ordnas måndag - tisdag 20-21.6. 2011 kl. 9.00-15.00 i Idrottsparken på Övre plan (konstgräs).

Mera information: Marko Joas marko.joas@abo.fi tel. 0400-291445

Knattarna delas in i grupper enligt ålder (flickorna i egen grupp) och träning pågår i smågrupp under ledning av flera tränare. De äldre grupperna kommer också att tränas av en engelskfödd tränare under ett träningspass.

Föreningen vill erbjuda tjejerna en möjlighet att i sin egen förening fortsätta med fotbollen som en trevlig, hälsosam hobby efter juniortiden. Målsättningen är i längden att kunna erbjuda hobbyfotboll för damer och varför inte tävlingsfotboll om resurserna och ivern räcker till. Inför sommaren 2011 har ÅIFK anmält ett damlag till distriktets 7x7-serie efter att vi redan i två vintrar har spelat futsal i distriktets damserie. Säsongen 2009-2010 spelade laget med flera lånade spelare från andra föreningar, säsongen 2010-2011 i första hand med egna krafter. Laget hörde till det breda mittskiktet i serien, med 3 segrar i 10 matcher och ytterligare några knappa förluster mot andra lag i samma mittskikt i serien.

Åbo IFK:s fotbollsskola för knattar 6-11 år

I avgiften ingår bl.a. varm mat båda dagarna, mellanmål, fotboll, träningsskjorta mm. Barnen är försäkrade.

Avgift: 50,Arrangör: ÅIFK Fotboll P 99 Anmälningar senast 30.5. 2011: lena.hindstrom-pesu@habilux.fi tel. 040 5259029 Vid anmälan vänligen uppge: barnets namn, ålder, storlek, eventuella allergier samt telefonnummer där förälder nås dagtid samt e-postadress. Tuffa tag på planen i träningsmatchen mot Winchester City Flyers, Oktober 2010 (Foto Marko Ekman)

www.aifk.fi

VÄLKOMMEN!

15


Handboll

Handbollsföreningen ÅIFK Tackar Alla Sammarbetspartners! GULDPARTNERS

SILVERPARTNERS

BRONSPARTNERS

Kuljetusliike HONKANEN

KULJETUS MANKINEN OY

TANK SERVICE FINLAND

Huom. uusi osoite 1.11.2010 lähtien: Olavintie 2, 20700 Turku ( Veritaksen talo )

Samt alla annonsörer i denna tidning, företag, samfund, privat personer mm. som stött våran verksamhet på ett eller annat sätt! 16

www.aifk.fi

Handbollskamraten 2011  
Handbollskamraten 2011  

HF ÅIFK:s årliga tidning nummer 1/2011

Advertisement