Page 1

Kylling - av beste sort! KYLLING

oppskrifthefte

1


Det var en gang.. Lovise kylling har fått sitt navn etter Lovise Søyland. Hun er et eksempel på hva mennesker kan drive frem lokalt basert på mot, innsats og fokus på kvalitet.

Lovise Søyland ble født i 1914 på den vesle gården Berg i Re kommune i Norges minste fylke, Vestfold. Som toåring mistet hun sin far i tuberkulose, og hun og broren Hans måtte tidlig hjelpe sin mor med gårdsdriften. Mor Else var en driftig dame som livnærte seg av det som gården bød på. Attpåtil bygde hun stort fjøs, og både hun og Lovise tillærte seg mye kunnskap om matproduksjon og gårdsdrift. Lovise ble tidlig gift, slik det var på den tid. Mannen Leif var sjømann og måtte tilbringe det meste av sitt liv på sjøen. Lovise hadde gått i en god skole og var like arbeidsom som sin mor, og allerede som 20-åring kjøpte hun i 1939 sin egen gård. Lerstang Gård lå kun et steinkast fra gården hun var vokst opp på, og etter


lovise søyland

kort tid skulle det vise seg at hun ble helt alene om ansvaret for gårdsdriften og sine små barn. På Lerstang Gård drev Lovise den gang med blant annet gåseproduksjon. Hun slaktet og ribbet selv for deretter å levere på Grand Hotell i Oslo. I tillegg tørket hun bær på laken i kjelleren og solgte på torget dagen etter. Etter noen år bygde hun framhus på gården, og det går fremdeles historier på bygda om den uvanlige arbeidsomme og selvdrevne damen. Blant annet fortelles det at hun tok toget helt til Skien under krigen for å få tak i to pakker spiker til framhuset! Lovise var også snillheten selv. Hun elsket familien sin over alt og likte å lage til selskap. Hun var god

på kjøkkenet, og enda fortelles det om Lovises berlinerkranser! Og hun var nøysomheten i alt. Hun hadde aldri mye penger, men var heller aldri blakk. Det handlet om å ta vare på alt det kunne lages noe av. Lovise Søyland døde i 2000, 86 år gammel. I dag er det 3. generasjon som produserer and og kylling på gården, på lik linje med våre andre produsenter.


KYLLING Lovise kylling er en saktevoksende kylling av arten Ross Rowan. Kyllingen fores opp i 56 dager til vekten er ca 2,3 kg. Da er de saftige og smakfulle med god kjøttstruktur. Det beste utgangspunkt for et nydelig kyllingmåltid.

Kyllingbryst

Lovise kyllingbryst fra Gårdsand AS er saftige, smakfulle og garantert møre. Et bryst veier ca 350 gram og er nok til to personer eller forrett til fire. Stek brystene gylne i panne med smør. Sett i ovnen på 120 grader til kjernetemperatur på 62 grader (ca 35-45 min.). Bruk steketermometer. La hvile i 10-15 min på lav varme før servering. Lovise kyllingbryst får du med skinnet på fordi det er her mye av smaken sitter. Et tips: Legg urter eller krydder under skinnet ved å løfte opp langs den ene kanten.


- topp resultat får du med de beste råvarene! Kyllinglår

Lovise kyllinglår fra Gårdsand AS veier ca 350 gram og tilberedes gjerne først i panne og deretter i stekeovn. Velg krydder etter smak: estragon, timian eller rosmarin eller hva du måtte like best. Brunes lett gyllen i panne og deretter ca 20 minutter i ovn ved 200 grader. Lovise kyllinglår er godt egnet til marinering eller skåret i mindre biter til bruk i gryteretter.

Hel kylling

Lovise hel kylling har en vekt på ca 2,3 kg og egner seg godt til steking i ovn. Fyll den gjerne med deilige friske urter, - timian, rosmarin eller annet, samt smør og gjerne sitronskall. Et tips er å lage noen lette snitt i lårene og smøre hele kyllingen inn med olje, salt og pepper.

Vi anbefaler at man starter stekingen på høy temperatur ved 225 grader i 15 minutter og detter reduserer temperaturen til 160 grader i ca 40 minutter. Det kan være lurt å pensle kyllingen undeveis med stekeskyen. Hel kylling egner seg til grilling på indirekte varme. Bruk lokk og la den få 1 time på grillen. Kyllingen er ferdig når saften fra lårene har en klar farge. Se www.gaardsand.no for flere deilige oppskrifter, hvem vi er og hva vi står for.

Velbekomme!


Legg gjerne urter eller krydder under skinnet ved ü løfte det forsiktig langs den ene kanten.

6


Fylt kyllingbryst med pesto 4 porsjoner 2 stk Lovise kyllingbryst (ca 180 gr per person) 6 soltørkede tomater i olje 4 skiver god mozzarella 0,5 cm tykke (ca 1stk) Salt og pepper Pesto (lag selv eller kjøp ferdig glass) 1 pk cherry tomater delt i to ½ pk sukkererter strimlet 3 stk vårløk strimlet 3 ss grønn oliven uten stein, grovkuttet Tagliatelle pasta En god skvett med fløte

Lag et lite snitt fra den bakre delen av brystet og inn mot den spisse delen. Trykk inn mozzarella- skivene og deretter de soltørkede tomatene i skiver. Forsøk å få osten nederst og tomat øverst. Krydre med salt og pepper rundt hele brystet. Stek brystene med skinnsiden ned gylne i panne med smør. Sett i ovnen på 120 grader til kjernetemperatur på 62 grader (ca 35-45 min.). Bruk steketermometer. La hvile i 10-15 min på lav varme før servering. Kok pasta ferdig etter pakkens anvisninger. Vend inn passe mengde pesto (etter smak), hell på fløte og ha i kuttede grønnsaker. Varm forsiktig. Anrett med pasta i bunn og kyllingskiver oppå.

7


Kyllinglår 4 porsjoner 4 stk kyllinglår 2 ss olivenolje salt og kvernet pepper 300 g bacon i terninger 2 hvitløkfedd, finhakket 2 ss hakket frisk estragon ¼ ts chilipasta (sambal oelek) 200 g aromasopp eller annen sopp 1 dl tørr sherry 3 dl kremfløte

8

Varm olje i en panne og stek kyllinglårene noen minutter til de får en gylden farge. Legg over i en ildfast form. Stek deretter bacon. Tilsett hvitløk, estragon, chili og oppdelt sopp og la det steke til soppen har fin farge. Hell i sherry og fløte og kok opp. Ha alt over i formen sammen med lårene og dekk med aluminiumsfolie. Sett formen midt i ovnen ved 200 °C og stek i 20 minutter. Ta av folien og stek videre i 20 minutter eller til kyllinglårene er gjennomstekt. Serveres med for eksempel pannestekte poteter.


L책rstykkene er godt egnet til marinering eller sk책ret i mindre biter til bruk i gryterett.

9


En deilig rotmos passer godt til confit. Enkelt og velsmakende!

10


Kyllingconfit 4 porsjoner Forslag til en enkelt rotmos som passer til confit: Kålrot Potet Gulrot Sellerirot Matfløte Smør Salt Nykvernet hvit pepper

Kyllingconfit er godt på vei ferdig tilberedt fra vår side. Kylling­confit kan brukes kald i salat eller varmes opp i stekeovn. Ta lårene ut av posen, legg i ildfast form og stek på 180 grader i 20 minutter. Etter ca 20 minutter anbefaler vi å sette stekeovnen på grillfunksjon i 3-5 minutter til skinnet får en gylden og sprø overflate. Vår kyllingconfit er kokt i andefett. Øs over andefett underveis i grillingen. Ønsker du å grille kyllingconfit ute på grillen er det lurt å fjerne en del av fettet først for å unngå fyr på grillen. Tips: Bruk fettet som kommer med i pakken når du steker poteter eller grønnsaker. Gir veldig god smak! Rotmos: Skrell poteter og grønnsaker, del i små terninger og kok i vann (uten salt) til de er møre. Sil av vannet, stamp til ønsket konsistens med litt fløte og smør. Smak til med salt og pepper.

11


Helstekt Lovisekylling 6 porsjoner 1 stk Lovisekylling 2-4 hvitløkfedd, finhakket 1 sitron 2 - 3 ss hakket timian 100 g smør, romtemperert 4 gulrøtter 4 persillerøtter 500 g små poteter 1 rødløk Salt og kvernet pepper Olivenolje

12

Skyll og tørk kyllingen innvendig og utvendig. Bland sammen smør, hvitløk, timian og revet sitronskall. Lag en lomme mellom skinnet og brystet, fyll lommen med urtesmøret. Lag noen snitt i lårene og gni kyllingen inn med olje, salt og pepper. Skjær grønnsakene i jevne biter og legg dem over i en langpanne. Drypp over litt olje, salt og pepper. Legg kyllingen i midten. Del sitronen i to, press saften over kyllingen og legg resten inn i buken sammen med et par urtekvaster. Stek kyllingen ved 225 grader i ca. 15 minutter, eller til den har fått en pen gyllen farge. Senk temperaturen til 160 grader og stek videre i ca. 40 minutter. Pensle kyllingen underveis med stekesjyen. Kyllingen er ferdig når kjøttsaften fra lårene er «klar». La kyllingen hvile i 10-15 minutter før du deler den opp.


Fyll gjerne kyllingen med deilige friske urter som timian, rosmarin samt smør og gjerne sitronskall.

13


Lovise p책legg kan brukes til mye, f.eks som snitter til fine anledninger, til koldtbordet eller i en god salat.

14


Lovise kyllingpålegg, baguette med curry og eple

4 porsjoner 1 pk Lovise kyllingpålegg (naturell eller tomat&pistasj, eller begge deler) 2 baguetter 1 ss gul curry 1 ss eplejuice, konsentrert ½ eple 1 ss sweet chili 3 ss majones 5 stk sukkererter kuttet 2 stk vårløk skivet

Miks eplejuice og curry og la det stå og trekke i 5 min. Kutt kyllingpålegg i terninger og sukkererter og vårløk i strimler. Skrell og kutt eple i små terninger. Miks majones og sweet chili med curry blandning, rør inn kylling, sukkererter, eple og vårløk. Smak til med eventuelt salt. Fyll baguetten med litt salat, agurk og tomat eller det du liker, ha på kyllingrøra og nyt!

15


Kylling Bratwurst med urter&hvitløk eller sitron&chilli

4 porsjoner 2 stk kyllingbratwurst med urter&hvitløk eller sitron&chilli per person 500g kål, hodekål eller kinakål 2 stk sjalottløk 2 ss smør 2 ss mel 4 dl melk 2 ss dijonsennep Salt og kvernet pepper 4 skiver bacon

Skyll og kutt kålen i strimler. Kok opp lettsaltet vann, legg i kålen, kok i 2 minutter og ha kålen over i iskaldt vann. La kålen renne godt av seg. Finhakk sjalottløk og surr til den er blank i smør. Rør inn hvetemel og spe med melk til en glatt saus. Kok opp og la sausen trekke i 6-7 min. Smak til med sennep, salt og pepper. Tilsett kålen rett før servering. Del bacon i biter og stek i en panne, tilsett epler i båter når baconet er sprøstekt. Lag 4 tynne snitt på hver pølse og stek dem i en grillpanne eller stekepanne. Server med stekte poteter. TAPAS Stek og del kyllingpølsene i små munnfuller. Server med for eksempel svisker, sennep, aprikos, chutney eller oliven.

16


Lovise kylling bratwurst gür godt sammen med en stekte poteter, coleslaw og grillede grønnsaker.

17


Sesong

Julepølse av fugl Julepølse fra Gårdsand består av and og kylling. Den helt uten kunstige tilsetningsstoffer og med naturtarm. Tips: Julepølse passer fint som tilbehør til juleribbe eller som middag alene. Nytes for eksempel med kålrotstappe eller en rotmos som kan lages av potet, gulrot, selleri og/eller kålrot (se s. 11). 18


varer

Julesylte av fugl Julesylten er laget av renskåret and- og kyllingkjøtt. Det hvite er ikke fett, men faktisk kyllingfilet. Tips: Sylte fra Gårdsand med litt grov sennep i en god lompe er en nytelse. Du trenger ikke mer… 19


hans edvard torp

Det var en gang...

torbjørn kjærås

arve johnsen

I 2010 utvidet Gårdsand AS sortimentet med Lovises kylling som er saktevoksende og fores opp i 56 dager til de får en vekt på ca to og en halv kilo. Da er de saftige og smakfulle, med god kjøttstruktur og til en pris de fleste vil akseptere for god kvalitet.

Samme året som Lovise kylling ble lansert startet innkjøringen av et helt nytt, topp moderne foredlingsanlegg på Linnestad i Re kommune. Det er investert flerfoldige millioner i anlegget

Aadne Søyland

rolf fevang

hvor det er lagt stor vekt på kvalitet, matsikkerhet og dyrevelferd.

Det nye anlegget gir mulighet til å utnytte hele fuglen, og markedet er allerede blitt tilbudt flere nyheter. Og flere lanseringer er på vei! Eget slakteri ble en realitet på vårparten 2012. Dyrene har en svært kort vei til slakteriet der en mer skånsom slaktemetode benyttes. Det betyr blant annet bedre dyrevelferd. Vi garanterer full sporbarhet på produktet fra jord til bord.

Telefon 33 06 04 30

KYLLING w w w.gaardsand.no

Lovisekylling oppskriftsbrosjyre  
Lovisekylling oppskriftsbrosjyre  

Oppskrifter på kylling - fra Gårdsand.

Advertisement