Page 8

PROJECT

MULTI-FAMILY LANDSCAPE

RECLAMING TIMBERS Timbers Inn Office & Lounge Eugene, Oregon Architect Nir Pearlson, Architect Roger Ota, Project Manager Structural Engineer Woodchuck Engineering

Logo Designer Hopper Design & Illustration General Contactor Allen Co. Design it! Build it! LLC

COMMERCIAL

Photos Bronson Studios Photography

CHALLENGE • Reclaim and rebuild an under-utilized motel office building that housed a cramped, dark, dated lobby , and an unoccupied former manager’s apartment. • Re-brand the motel with a fresh, recognizable, and iconic identity – in keeping with its modernist past. • Provide open, interconnected interior spaces that are easy to monitor and service from a central reception station. • Enhance visibility and connectivity between the interior and the outside. • Create patios and planted buffers to replace existing asphalt paving.

BEFORE

BASCOM VILLAGE BY DOUGHERTY LANDSCAPE ARCHITECTS

CONCEPTS

INTERIORS

• While most of the finishes and all the interior partitions were removed, the iconic mid-century massive stone walls, exposed post-and-beam structure, and natural fir ceiling were preserved and featured. • The building envelope was expanded to replace unused patios with a lobby & bar, and a generous breakfast lounge. • The spacious, flowing interior opens wide windows towards the street corner and the surrounding motel rooms. • Two sheltered corner dining & gathering patios linked to the interior, are fitted with long wood benches and surrounded by landscaped concrete planters. • The material palette complements the building style, and includes charcoal concrete, stained cedar and black metal trim on the exterior, and a warm collection of wood species on the interior. • A new retro-style sign with the Timbers Inn new logo thrusts skyward, reestablishing this revived modernist building within Eugene’s rejuvenating Downtown.

MULTI-FAMILY HOUSING

TIMBERS INN LOUNGE BY NIR PEARLSON ARCHITECTS

THE OAKS AT 14TH BY BERGSUND DELANEY ARCHITECTURE & PLANNING Eugene

HOT MAMA’S KITCHEN AND BAR HOT MAMA’S KITCHEN + BAR

THE OAKS AT 14TH

—Angie Marzano In July, Hot Mama’s Kitchen + Bar opened its doors at Oakway Center. The new, 2,700-square-foot space has a 12-seat teak wood bar, a 90-seat dining room, a 40-seat mezzanine level open for dining and private events, and a 20-seat outdoor area with doors opening onto the patio. Owners Michael and Angie Marzano wanted a look that would reflect their brand and personal style while showcasing their deep commitment to Eugene and their love for the community. They decided on a design that is hip, upscale, and family friendly, with ties into Eugene’s sports lore. Like their commitment to local and sustainable fare on the menu, the Marzanos had a similar approach to their interior. The teak bar features reclaimed wood, the accent tile is made with recycled content and the contractor used low VOC paints, sealants and adhesives for better indoor air quality. The booths, tables, and much of the kitchen equipment have been salvaged from past restaurants and updated. The exhaust venting system in the kitchen recaptures heat from the stove and includes a variable speed fan to limit energy use. LED light fixtures are used throughout the restaurant, and a neon sign announces Bar’s Open for years to come. PROJECT TEAM MICHAEL AND ANGIE MARZANO Owner

ROWELL BROKAW Architect Gregory Brokaw, Britni Jessup

LEASE CRUTCHER LEWIS Contractor

ANG ENGINEERING GROUP Structural

COMFORT FLOW HEATING Mechanical

TWIN RIVERS PLUMBING Plumbing

JKG ELECTRIC

Located between Oak Patch Road and Acorn Park Street in Eugene, The Oaks at 14th is a 54-unit apartment community of affordable, permanent housing serving individuals with criminal histories, including veterans, seniors, and people with disabilities.

GENERAL LANDSCAPE

We wanted a restaurant where people were able to gather as a community, see loved ones in a beautiful space, but also see friends and neighbors at the local hangout.

The community is organized around two outdoor spaces - a public plaza and a private courtyard. Nestled between an existing oak grove and the community center, the public plaza is an active gathering space. Raised garden beds, a gazebo with outdoor covered seating, and plenty of open space provide an outdoor hearth for residents. The more private courtyard provides a quieter retreat from the activity of the plaza.

Electrical

HARVEY AND PRICE Fire Protection

The one bedroom apartments contain full bathrooms and kitchens and come fully furnished to further support individuals in this underserved population. The units are organized around shared stairs, creating vertical, more intimate neighborhoods within the larger community. The community building with meeting rooms and offices, a weight room, and laundry facility provides a social, interactive space that fosters a shared sense of community and dignity. Sponsors Inc. subscribes to the vision that everyone deserves a second chance.

FROM FORGOTTEN TO FANTASTIC BY STANGELAND AND ASSOCIATES AIASWO.ORG

MASTER PLANNING

BY ROWELL BROKAW ARCHITECTS

COME TO MAMA

1

3

2

4

5

COMMUNITY BUILDING

designs to sustain

PLAN CLAYTON BY THE URBAN COLLABORATIVE

AMERICAN INSTITUTE OF ARCHITECTS | SOUTHWESTERN OREGON CHAPTER

Profile for AIA Southwestern Oregon

AIA-SWO 2017 Design Annual Publication  

The AIA Southwestern Oregon Chapter (AIA-SWO) publishes an annual newspaper insert to promote the value of design to the community.

AIA-SWO 2017 Design Annual Publication  

The AIA Southwestern Oregon Chapter (AIA-SWO) publishes an annual newspaper insert to promote the value of design to the community.

Profile for aiaswo
Advertisement