Page 32

els sacerdots claretians

V

Antoni Aymemí i Ferrer Almoster, 1870 - Fernando Poo (Guinea Equatorial), 1941

  a aFernando néixer el 1870. Als vint-i-quatre anys, fou enviat Poo. Va saber entendre i comprendre el

V

poble bubi i es va fer un d’ells. Per això els nadius l’estimaven, el respectaven i li agraïen la dedicació i la paciència a inculcar-los l’esperit del treball i de la constància. Però encara li va quedar temps per escriure una gramàtica bubi, un diccionari i diversos llibres per fer conèixer els costums d’aquella comunitat. Segons les cròniques, era de talla mitjana, ben fornit, amb barba blanca partida en dos, calb i de front intel·ligent i serè. Va morir l’any 1941 en terres africanes, sense haver tornat més a Almoster. L’any 1932, el poble li dedicà el carrer de la seva casa pairal, abans anomenat del Cementiri Vell.

V

Josep Aymemí i Ferrer

Almoster, 1881 - Tarija (Bolívia), 1952

  Units a néixer el 1881, també es va embarcar cap als Estats i va predicar per diferents estats. D’allí va viatjar a

moltes repúbliques llatinoamericanes per seguir difonent l’evangeli (Mèxic, el Perú, Cuba, Panamà, Bolívia, Xile, el Brasil...). Segons expliquen els qui el van conèixer, tenia el do de l’eloqüència i era capaç d’impressionar i convèncer tots els qui l’escoltaven. El 1916, es va trobar casualment al Perú amb el seu germà Manuel, amb qui no s’havia vist des de vint anys enrere. El 1947, durant un viatge a Roma, en missió episcopal, va tenir ocasió de tornar a Catalunya i visitar el seu poble natal. Els qui van poder parlar-hi diuen que era alt, prim, simpàtic i enraonador. La seva humilitat el va fer defugir càrrecs amb què els seus superiors el volien honorar i va preferir dedicar-se al treball apostòlic i a fer la crònica de les vivències dels pares claretians a l’Amèrica del Sud.

Manuel Aymemí i Ferrer

Almoster, 1878 - Los Angeles (EUA), 1927

  gran, a néixer el 1878 i va seguir els passos del seu germà més però ell fou destinat a Mèxic, on va ocupar llocs

Almoster

El pare A. Aymemí (el missioner de la dreta) amb els membres de la comunitat claretiana (www.nuestraguinea.com) Fondo Claretiano

De tots els fills del poble que han volat més lluny, en destaquen els tres germans Aymemí Ferrer, que, ordenats de sacerdots dins la comunitat claretiana del Cor de Maria, s’embarquen per arribar a terres de missió. Tots tres tenen un denominador comú: són homes de seny, grans treballadors i persones molt obertes i cultes en relació amb el seu temps.

Foto del P. Antoni Aymemí amb nens de la comunitat bubi (www.thebubis.com) Fondo Claretiano

Els germans Aymemí i Ferrer

de responsabilitat en diferents missions de la comunitat claretiana. Sabem que era alt, ben plantat, intel·ligent i un home molt espiritual i bo. L’any 1914 fou empresonat durant la revolució i persecució del general Carranza i, quan va ser alliberat, va exiliar-se amb els seus companys als Estats Units. Va aprendre anglès i “termex” (barreja d’anglès i mexicà que parlen els immigrants pobres que viuen als Estats Units), per poder predicar l’evangeli i fer-se entendre per un gran nombre de persones. En efecte, predicà a Califòrnia, Texas, Arizona, Hondures i arribà fins a Cuba. Tornà a Mèxic, però les condicions polítiques l’obligaren a buscar recer als Estats Units una altra vegada. Va morir el 12 de juny de 1927, segons en deixa constància la làpida que es pot veure al cementiri de la missió de Sant Gabriel de Los Angeles.

Antonieta Prats i Sobrepere Filòloga i professora d’institut

30

Personatges Il·lustres del baix Camp i el Tarragonès  

llibre editat per aias editorial sobre els personatges que han fet forjat la història del nostre país

Personatges Il·lustres del baix Camp i el Tarragonès  

llibre editat per aias editorial sobre els personatges que han fet forjat la història del nostre país

Advertisement